Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Καβάλας: Αναζητούν...αλάτι! - Συμβουλές προς πολίτες - Κλειστά και αύριο τα σχολεία, αποκλεισμένη η Θάσος Κύριο

Posted On Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 16:18 Γράφτηκε από τον

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η χιονόπτωση που πλήττει από το βράδυ της Κυριακής τον νομό Καβάλας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, με την συμμετοχή όλων των φορέων-μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και των δημάρχων Καβάλας και Νέστου Δήμητρας Τσανάκα και Βαγγέλη Τσομπανόπουλου. Στην διάρκεια της σύσκεψης εκτιμήθηκε η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται αλλά και όπως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί υπό το βάρος των στοιχείων που παρέχουν οι μετεωρολογικές προβλέψεις, ενώ παράλληλα επισημάνθηκαν τα σημεία εκείνα (π.χ. μονάδες υγείας- Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης, Σταυρούπολης) και οι δρόμοι, οι οποίοι πρέπει να διατηρηθούν «καθαροί» ακόμη και σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών καθώς και διάφορα άλλα ειδικού ενδιαφέροντος σημεία (π.χ. αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος»).

Με σχετικές αποφάσεις, ανακοινώθηκε, ότι όλα τα σχολεία (Α΄Βάθμιας & Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης) στις Π.Ε. Καβάλας & Θάσου θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη, 10/01/2017.

Στην διάρκεια της σύσκεψης, επίσης, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης τόνισε ότι εκτελούνται ανά δίωρο -και μόνο μέσω Εγνατίας Οδού- τα δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη, με το τελευταίο να αναχωρεί στις 20:40. Επίσης, μέχρι και αργά το μεσημέρι της Δευτέρας -όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσεντεμεΐδης- δεν εκτελούντο τα δρομολόγια προς Νέα Πέραμο και τα υπόλοιπα Γιαλοχώρια. Το ΚΤΕΛ θα ενημερώνει με ανακοινώσεις του (μέσα από τον ενημερωτικό του ιστότοπο) για την πορεία διεξαγωγής των δρομολογίων.

Επιπλέον γνωστοποιήθηκε ότι τα δρομολόγια και στις 2 ακτοπλοϊκές γραμμές (Καβάλας-Πρίνου και Κεραμωτής-Λιμένα) δεν εκτελούνται (της Καβάλας-Πρίνου από το πρωί, της Κεραμωτής-Λιμένα από τις 2 το μεσημέρι), ενώ γίνονται προσπάθειες για να παραμείνει καθαρός και επιχειρησιακός ο διάδρομος προσγείωσης στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης "Μέγας Αλέξανδρος" ούτως ώστε να είναι έτοιμος για το πρωί της Τρίτης.

Πάντως αυτό που τονίστηκε με έμφαση είναι το γεγονός ότι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, έχουν τελειώσει τα αποθέματα αλατιού που διέθετε -με αποτέλεσμα να γίνει έκκληση για προμήθεια νέων ποσοτήτων αλατιού για το καθάρισμα των δρόμων. Ο κ. Μαρκόπουλος δεσμεύτηκε ότι εντός του απογεύματος θα χορηγηθούν στον δήμο Νέστου 50 τόνοι αλάτι, ενώ υπογράμμισε ότι την επαύριο θα γίνει προσπάθεια για προμήθεια άλλων 200-250 τόνων αλατιού για τις ανάγκες καθαρισμού του οδικού δικτύου.

Χρήσιμες πληροφορίες προς πολίτες

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας τα τελευταία 24ωρα, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ειδικότερα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και η Δ/νση Δημ. Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τονίζουν στους πολίτες τα εξής: 

 • Παραμείνετε σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τις εργασίες σε εξωτερικό χώρο, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ευαίσθητα άτομα (ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, καρδιοπαθείς κ.λ.π) τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στο δριμύ ψύχος.
 • Όσοι μετακινούνται πεζή, να είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα και αδιάβροχα αντιολισθητικά υποδήματα, και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη βάδιση λόγω τις ολισθηρότητας και του παγετού, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος λόγω πτώσεων.  Για μακρινές αποστάσεις καλό είναι να χρησιμοποιούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αντί του Ι.Χ αυτοκινήτου.
 • Οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, την οδήγηση κατά τη νύχτα, σε ολισθηρούς και δύσβατους δρόμους, και να προτιμούν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, αφού λάβουν επίσημη πληροφόρηση από την Τροχαία σχετικά με την βατότητά τους. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών σχετικά με τον εφοδιασμό και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, και την τήρηση κανόνων οδικής κυκλοφορίας ειδικά προσαρμοσμένων στις συνθήκες ολισθηρότητας που επικρατούν στους δρόμους λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Επιπλέον σημεία οδών τα οποία είναι γνωστά για την επικινδυνότητά τους θα πρέπει να αποφεύγονται και να εξετάζεται η χρήση εναλλακτικών διαδρομών (π.χ. αποφυγή «Τόσκας» μέσω χρήσης του κόμβου Αγ. Ανδρέα & της Εγνατίας Οδού προς Καβάλα) ή λήψη ενημέρωσης από την Ελληνική Αστυνομία.
 • Εάν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί, τοποθετήστε ένα ύφασμα με κόκκινο χρώμα στην κεραία του ραδιοφώνου, παραμείνετε εντός αυτού και ανάβετε την μηχανή και τον κλιματισμό για δέκα λεπτά ανά ώρα, προσέχοντας η εξάτμιση να είναι καθαρή από το χιόνι, αναμένοντας τον απεγκλωβισμό σας.
 • Οι πολίτες οφείλουν να λαμβάνουν σχετικές οδηγίες μόνο από αρμόδιους φορείς, να μην ακούν φήμες, ενώ για περισσότερη πληροφόρηση μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www. civilprotection.gr και της ΠΕ Καβάλας www. pekavalas.eu και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον ευρωπαϊκό αριθμό «112» ή στον γνωστό αριθμό «100» της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχετικά Άρθρα

 • Ανακοίνωση για τη σύσκεψη των εθελοντικών ομάδων της ΠΕ Καβάλας D9fe907157a843b84644c1e17f25589f M

  Ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Εθελοντικών Ομάδων της Π.Ε. Καβάλας στις 23 Φεβρουαρίου 2017 με θέμα: «Ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση κρίσεων από την εκδήλωση φαινομένων που αναφέρονται στο εθνικό σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

  Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και συμμετείχαν  ο Υ/δκτής της Π.Υ. Καβάλας κ Τσιφτσής Σπύρος, ο Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καβάλας κ. Κιβράκης Σταύρος, ο εκπρόσωπος της Δνσης Αστυνομίας Καβάλας κ. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος καθώς επίσης και οι  εκπρόσωποι του συνόλου των Εθελοντικών Ομάδων της Π.Ε. Καβάλας που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο της Πολιτικής Προστασίας.

   Στη σύσκεψη ο Πρόεδρος του ΣΟΠΠ και Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος αφού ευχαρίστησε τις εθελοντικές οργανώσεις για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση κρίσεων, έδωσε τον λόγο στους εκπροσώπους των Εθελοντικών Ομάδων που συμμετείχαν, οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν για την πρόσκληση, στη συνέχεια παρουσίασαν τον απολογισμό του έργου τους κατά την προηγούμενη περίοδο (2016) και ανέπτυξαν όλα τα θέματα που τους απασχολούν προκειμένου να συνεχίσουν με επιτυχία το έργο τους, δίνοντας έμφαση στο θέμα της υποστήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή.

 • Μ. Κουτράκης για αρδευτικό Νέστου: "Η διεύθυνση υδάτων το σταμάτησε" - Σύσκεψη με εντάσεις (βίντεο) 6c4b2f9853504ee56a74af34ce42dab6 M

  Με αρκετές εντάσεις και φωνές πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας, νέα σύσκεψη με θέμα το σταμάτημα των εργασιών στο αρδευτικό δίκτυο Ερατεινού-Πέρνης, γνωστό και ως "αρδευτικό δίκτυο Νέστου", μετά και τα όσα αναφέρθηκαν στη διάρκεια της παρέμβασης των αγροτών της περιοχής στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

  Το παρόν σε αυτή την σύσκεψη, πέρα από πολλούς αγρότες και από αντιπροσωπεία του δήμου Νέστου, έδωσε τόσο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μάνος Κουτράκης όσο και ο καθηγητής του ΔΠΘ και μέλος του Φορέα Διαχείρισης Γιώργος Γκαϊντατζής, με τον πρώτο -εν μέσω κατηγοριών για δημιουργία εντυπώσεων, τόσο από τους αγρότες όσο και από τον ίδιο τον κ. Μαρκόπουλο- αναφέρθηκε στο ιστορικό της αναφοράς του στο Τμήμα Βιοποικιλότητας και ΠροστατεΔιεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτράκης υπογράμμισε ότι "ποτέ δεν ζητήσαμε εμείς την διακοπή των εργασιών. Εμείς το μόνο που ζητήσαμε ήταν να επικαιροποιηθεί η αρχική μελέτη του έργου ως προς τον στρατηγικό και υδραυλικό της σχεδιασμό. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο έργο, τα οποία εμείς καταγγέλλουμε ως φορέας εδώ και 2,5 χρόνια -μιας και αυτά τα προβλήματα κάποια στιγμή θα έφερναν αναγκαστικά τις εργασίες σε ένα πρόωρο τέλος." ενώ σημείωσε ότι "με τα έγγραφα που αποστείλαμε δεν ζητήσαμε το σταμάτημα των εργασιών αλλά τη ενημέρωση και τη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων. Υπήρξαν σκόπιμες παραλείψεις στη μελέτη, για αυτό και το έργο πήρε περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Αυτή ήταν η μεγάλη απάτη των περιβαλλοντικών όρων."  Επιπλέον, ο κ. Κουτράκης ανέφερε ότι "η διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης είχε ζητήσει 3 φορές το σταμάτημα των εργασιών ως την έκδοση άδειας εκτέλεσης του έργου. Αναλόγως έπραξε και η διεύθυνση υδάτων της ΠΕ Καβάλας. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που το ζητήσαμε"

  Η σύσκεψη συνεχίστηκε με τον κ. Μαρκόπουλο να αφήνει αιχμές κατά του κ. Κουτράκη, κατηγορώντας τον ότι δεν έλαβε καμία απόφαση διοικητικού συμβουλίου για την αποστολή των εγγράφων που απέστειλε στο Τμήμα Βιοποικιλότητας (με τον κ. Κουτράκη να απαντάει ότι υπάρχει όντως απόφαση ΔΣ, μετά από εισήγηση των επιστημονικών οργάνων του φορέα), και να τονίζει ότι "τα έγγραφα αυτά προκαλούν στην πράξη το σταμάτημα των εργασιών". Επίσης, ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε σε μια επιστολή που απέστειλε το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, με την οποία τονίζεται η ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το έργο -αφού λυθούν διάφορα ζητήματα που υπήρχαν αναφορικά με τον τρόπο κατασκευής του συγκεκριμένου έργου- (βέβαια, στην ίδια επιστολή γίνεται μνεία και στις αιτιάσεις της Διεύθυνσης Υδάτων ΑΜΘ για την έλλειψη άδειας εκτέλεσης του έργου και στην πρότασή του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ για την τροποποίηση του τρόπου υλοποίησής του προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα).

  Η σύσκεψη συνεχίστηκε με εντάσεις, με τον κ. Γκαϊντατζή να σημειώνει ότι "η παρούσα σύσκεψη καταδεικνύει τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Προφανώς δε σας ενδιαφέρει ότι το έργο σχεδιάζεται με μελέτη του 1985 (η οποία άλλαξε μόνο ως προς το οικονομικό κομμάτι), προφανώς δε σας ενδιαφέρει ότι από τότε έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα όσον αφορά το υδάτινο απόθεμα. Μη θεωρείτε δεδομένο το νερό που υπάρχει σήμερα. Αν το έργο γινόταν υπόγειο και όχι επιφανειακό, θα υπήρχε μεγαλύτερη δαπάνη χρημάτων αλλά θα διασφαλιζόταν η παρουσία του νερού για τα επόμενα χρόνια."  και τους (παριστάμενους στη σύσκεψη) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη και Δημήτρη Εμμανουηλίδη να σημειώνουν ότι "δεν είναι δυνατόν να σταματήσει ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί σε βαθμό 86%. Μπορούν τα προβλήματα αυτά, μπορούν αυτές οι τεράστιες ολιγωρίες να λυθούν χωρίς να σταματήσει το έργο;" Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι "όντως έχουν αλλάξει τα κλιματικά δεδομένα από το 1985, και για αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο."

 • "Εθιμοτυπικός" Γιάννης Τσάρας στην αντιπεριφέρεια Καβάλας, "θεμιτές" πιέσεις και ανακοίνωση ΤΕΕ ΑΜ 59623cd7f982faeeff69346171583ee3 M

  Το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου επισκέφτηκε, το πρωί της Πέμπτης, ο διευθυντής της εταιρείας "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" Γιάννης Τσάρας. Η συνάντηση ήταν ολιγόωρη και χαρακτηρίστηκε από τον κ. Μαρκόπουλο ως "εθιμοτυπική", ωστόσο δεν διαψεύδεται από κανέναν η πληροφορία ότι ένα από τα αντικείμενα συζήτησης ήταν και η διαδικασία της έκδοσης ή μη άδειας λειτουργίας για την επιχείρηση -διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 15 Φεβρουαρίου.

  Σχόλιο γράφοντος: Σαφώς και ο κ. Τσάρας -αλλά και ο κάθε κ. Τσάρας- έχει δικαίωμα να συναντήσει τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας ή και οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πολίτη. Ωστόσο το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την αδειοδότηση ή μη της επιχείρησης, μόνο ως συμπτωματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Θα μπορούσε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί μερικές μέρες αργότερα και να μην έχει κανένας το δικαίωμα να πει απολύτως τίποτα.

  Εντύπωση, πάντως, συνεχίζει να μας προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η παρέμβαση των απολυμένων της ΒΦΛ (η οποία στράφηκε και στους μηχανικούς Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας) θεωρήθηκε από την Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ ως "αθέμιτη πίεση", η παρέμβαση των εργαζόμενων στην βιομηχανία -αλλά και η επίσκεψη του κ. Τσάρα, ο οποίος μέχρι και είχε διατηρήσει ένα αρκετά χαμηλό προφίλ- θεωρείται "θεμιτή πίεση". Να είναι, άραγε, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους μηχανικούς ή μήπως το γεγονός ότι διευθυντικό στέλεχος της "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" αποτελεί μέλος της νέας -από τις 16 Ιανουαρίου- Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΑΜ;

Wedding Presentation Event 2017

OLKLOGO

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Ελάτε στην παρέα μαςDhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".