Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Καβάλας: Αναζητούν...αλάτι! - Συμβουλές προς πολίτες - Κλειστά και αύριο τα σχολεία, αποκλεισμένη η Θάσος Κύριο

Posted On Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 16:18 Γράφτηκε από τον

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η χιονόπτωση που πλήττει από το βράδυ της Κυριακής τον νομό Καβάλας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, με την συμμετοχή όλων των φορέων-μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και των δημάρχων Καβάλας και Νέστου Δήμητρας Τσανάκα και Βαγγέλη Τσομπανόπουλου. Στην διάρκεια της σύσκεψης εκτιμήθηκε η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται αλλά και όπως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί υπό το βάρος των στοιχείων που παρέχουν οι μετεωρολογικές προβλέψεις, ενώ παράλληλα επισημάνθηκαν τα σημεία εκείνα (π.χ. μονάδες υγείας- Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης, Σταυρούπολης) και οι δρόμοι, οι οποίοι πρέπει να διατηρηθούν «καθαροί» ακόμη και σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών καθώς και διάφορα άλλα ειδικού ενδιαφέροντος σημεία (π.χ. αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος»).

Με σχετικές αποφάσεις, ανακοινώθηκε, ότι όλα τα σχολεία (Α΄Βάθμιας & Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης) στις Π.Ε. Καβάλας & Θάσου θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη, 10/01/2017.

Στην διάρκεια της σύσκεψης, επίσης, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης τόνισε ότι εκτελούνται ανά δίωρο -και μόνο μέσω Εγνατίας Οδού- τα δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη, με το τελευταίο να αναχωρεί στις 20:40. Επίσης, μέχρι και αργά το μεσημέρι της Δευτέρας -όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσεντεμεΐδης- δεν εκτελούντο τα δρομολόγια προς Νέα Πέραμο και τα υπόλοιπα Γιαλοχώρια. Το ΚΤΕΛ θα ενημερώνει με ανακοινώσεις του (μέσα από τον ενημερωτικό του ιστότοπο) για την πορεία διεξαγωγής των δρομολογίων.

Επιπλέον γνωστοποιήθηκε ότι τα δρομολόγια και στις 2 ακτοπλοϊκές γραμμές (Καβάλας-Πρίνου και Κεραμωτής-Λιμένα) δεν εκτελούνται (της Καβάλας-Πρίνου από το πρωί, της Κεραμωτής-Λιμένα από τις 2 το μεσημέρι), ενώ γίνονται προσπάθειες για να παραμείνει καθαρός και επιχειρησιακός ο διάδρομος προσγείωσης στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης "Μέγας Αλέξανδρος" ούτως ώστε να είναι έτοιμος για το πρωί της Τρίτης.

Πάντως αυτό που τονίστηκε με έμφαση είναι το γεγονός ότι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, έχουν τελειώσει τα αποθέματα αλατιού που διέθετε -με αποτέλεσμα να γίνει έκκληση για προμήθεια νέων ποσοτήτων αλατιού για το καθάρισμα των δρόμων. Ο κ. Μαρκόπουλος δεσμεύτηκε ότι εντός του απογεύματος θα χορηγηθούν στον δήμο Νέστου 50 τόνοι αλάτι, ενώ υπογράμμισε ότι την επαύριο θα γίνει προσπάθεια για προμήθεια άλλων 200-250 τόνων αλατιού για τις ανάγκες καθαρισμού του οδικού δικτύου.

Χρήσιμες πληροφορίες προς πολίτες

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας τα τελευταία 24ωρα, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ειδικότερα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και η Δ/νση Δημ. Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τονίζουν στους πολίτες τα εξής: 

 • Παραμείνετε σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τις εργασίες σε εξωτερικό χώρο, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ευαίσθητα άτομα (ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, καρδιοπαθείς κ.λ.π) τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στο δριμύ ψύχος.
 • Όσοι μετακινούνται πεζή, να είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα και αδιάβροχα αντιολισθητικά υποδήματα, και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη βάδιση λόγω τις ολισθηρότητας και του παγετού, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος λόγω πτώσεων.  Για μακρινές αποστάσεις καλό είναι να χρησιμοποιούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αντί του Ι.Χ αυτοκινήτου.
 • Οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, την οδήγηση κατά τη νύχτα, σε ολισθηρούς και δύσβατους δρόμους, και να προτιμούν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, αφού λάβουν επίσημη πληροφόρηση από την Τροχαία σχετικά με την βατότητά τους. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών σχετικά με τον εφοδιασμό και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, και την τήρηση κανόνων οδικής κυκλοφορίας ειδικά προσαρμοσμένων στις συνθήκες ολισθηρότητας που επικρατούν στους δρόμους λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Επιπλέον σημεία οδών τα οποία είναι γνωστά για την επικινδυνότητά τους θα πρέπει να αποφεύγονται και να εξετάζεται η χρήση εναλλακτικών διαδρομών (π.χ. αποφυγή «Τόσκας» μέσω χρήσης του κόμβου Αγ. Ανδρέα & της Εγνατίας Οδού προς Καβάλα) ή λήψη ενημέρωσης από την Ελληνική Αστυνομία.
 • Εάν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί, τοποθετήστε ένα ύφασμα με κόκκινο χρώμα στην κεραία του ραδιοφώνου, παραμείνετε εντός αυτού και ανάβετε την μηχανή και τον κλιματισμό για δέκα λεπτά ανά ώρα, προσέχοντας η εξάτμιση να είναι καθαρή από το χιόνι, αναμένοντας τον απεγκλωβισμό σας.
 • Οι πολίτες οφείλουν να λαμβάνουν σχετικές οδηγίες μόνο από αρμόδιους φορείς, να μην ακούν φήμες, ενώ για περισσότερη πληροφόρηση μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www. civilprotection.gr και της ΠΕ Καβάλας www. pekavalas.eu και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον ευρωπαϊκό αριθμό «112» ή στον γνωστό αριθμό «100» της Ελληνικής Αστυνομίας.
Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Αγιασμός στα σχολεία του νομού Καβάλας - Ευχές για καλή σχολική χρονιά (φωτογραφίες) Ca25a015ca276dd7ae395249f4a22116 M

  Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων του νομού Καβάλας, και σε όλες τις σχολικές μονάδες τελέστηκε κανονικά ο προβλεπόμενος αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά. Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα βρέθηκε, το πρωί της Δευτέρας, στο 4ο Γυμνάσιο Καβάλας (γνωστό σε όλους και ως "Ζουμπουλάκειο") και, αφού ευχήθηκε "καλή χρονιά" στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, έστειλε το δικό της μήνυμα "να παραμείνουν ανοιχτά τα μυαλά των μαθητών, διότι μόνο έτσι θα προκόψουν".

  Μήνυμα δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου

  Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές, μαθήτριες και γονείς.

  Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι ολόψυχα δύναμη, υπομονή, επιμονή και πίστη στο καθημερινό σας αγώνα για την επίτευξη κάθε εκπαιδευτικού στόχου.
  Η παιδεία θα αποτελεί πάντα το θεμέλιο μιας κοινωνίας προόδου αλλά και την σημαντικότερη επένδυση του ανθρώπου.
  Ο Δήμος μας υποστηρίζοντας την παιδεία θα σταθεί και φέτος στο πλευρό σας στο μέτρο των δυνατοτήτων του καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάλυψης αναγκών.
  Η διοίκηση του Δήμου, οι σχολικές επιτροπές κι εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης, μάθησης και προόδου.

  Καλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά

  Μήνυμα Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσόστομου

  Αγαπητοί μου Διδάσκαλοι και μαθητές των Σχολείων της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας

  Η σκέψη μου σήμερα στρέφεται με πολλή αγάπη προς όλους σας ,σήμερα που ευλογούμε με τις Ευχές της Εκκλησίας την είσοδό σας στην καινούργια σχολική χρονιά. Διότι το έργο που πάλι αναλαμβάνετε, ύστερα από τις θερινές διακοπές αρκετών εβδομάδων, είναι από τα σπουδαιότερα έργα του ανθρώπου. Η Παιδεία, όλοι το γνωρίζουμε, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Γι’ αυτό και συγκεντρώνει την προσοχή και το ενδιαφέρον κάθε ανθρώπου, όπου και αν ζει. Η Παιδεία καθορίζει αποφασιστικά το μέλλον του ανθρώπου, το μέλλον αυτής της Πολιτείας.

  Γι’ αυτό το λόγο και οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας σήμερα παρευρίσκονται στην επίσημη έναρξη των μαθημάτων σας και υπενθυμίζουν με την παρουσία και την τέλεση του Αγιασμού ποιες αρχές κυρίως πρέπει να διέπουν το έργο το εκπαιδευτικό. Και προπάντων η Εκκλησία του Χριστού θεωρεί χρέος της απαράβατο σε κάθε καιρό να θυμίσει με αγάπη, ότι είναι απαραίτητη η θεϊκή φώτιση και δύναμη για την επιτυχία των σκοπών του εκπαιδευτικού έργου. Ο Επίσκοπός σας, που σας απευθύνει αυτόν τον πατρικό χαιρετισμό και οι ιερείς που σας ραντίζουν με το νερό του Αγιασμού επιθυμούν να μη λησμονείτε ποτέ, ότι Παιδεία χωρίς την έννοια του Θεού, Παιδεία χωρίς στόχους ανθρωπιστικούς, Παιδεία η οποία αποβλέπει στην καλλιέργεια μόνο του νου, και όχι πρωτίστως και της καρδιάς του ανθρώπου, είναι πολύ ελλιπής και κάποτε γίνεται επικίνδυνη.

  Με αυτήν την ελπίδα, αγαπητοί μου, ότι η καινούργια σχολική χρονιά θα σας χαρίσει τα πολύτιμα αγαθά αυτής της Παιδείας, της Παιδείας η οποία γαλούχησε και κράτησε την Πατρίδα μας επί ολόκληρους αιώνες όρθια, μαχητική, ακατάβλητη μέσα σε εθνικές θύελλες και φουρτούνες, με το όραμα αυτής της Παιδείας, που εμπνέεται από την Ορθοδοξία μας και τις αιώνιες, πατρογονικές μας αξίες, σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία.

 • Αγωνία για το νερό στον Ζυγό: "Ίσως η τελευταία γενιά που πίνει νερό από τη βρύση!" (βίντεο) 792a2b4337ae9c7072d07b230fe74769 M

  Η ώρα "μηδέν" φαίνεται πως έχει σημάνει για το νερό τόσο στον οικισμό του Ζυγού, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Φιλίππων, καθώς από τη μια οι ολοένα και μειούμενες ποσότητες υδάτινων πόρων -σε συνδυασμό και με την ξηρασία των τελευταίων ετών- και από την άλλη η υπερσυγκέντρωση νιτρικών αλάτων έχει φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους του Ζυγού, τόσο αυτούς που ασχολούνται με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα όσο και τους υπόλοιπους. Εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι του Ζυγού διαμαρτύρονται για τις ποσότητες νιτρικών αλάτων στα νερά που χρησιμοποιούν τόσο για πόση όσο και για άρδευση -χωρίς, βέβαια, να παραγνωρίζουν ότι ένας από τους βασικότερους παράγοντες για τις αυξημένες αυτές ποσότητες είναι η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων- και ζητούν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες λύσεις από τη δημοτική αρχή και από όποιον άλλο φορέα μπορεί να τις δώσει.

  Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, σύσκεψη στο δημαρχείο Καβάλας παρουσία της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, του Νομίατρου κ Χρήστου Παπαδόπουλου, του προέδρου της ΔΕΥΑ Καβάλας Νίκου Ξανθόπουλου (και υπηρεσιακών παραγόντων της επιχείρησης), των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων που απαρτίζουν τον πρώην δήμο Φιλίππων, εκπροσώπων του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ και του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας. Στη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκε μια σειρά προτάσεων για την εξεύρεση λύσης, τόσο σε μικρό όσο και σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, καθώς -όπως ανέφερε στην εισήγησή της η κ. Τσανάκα- "μπορεί να είμαστε και η τελευταία γενιά που πίνει νερό από τη βρύση!", ενώ ο κ. Ξανθόπουλος διεμήνυσε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την τροφοδότηση του Ζυγού και των όμορων οικισμών από την πηγή του Κεφαλαρίου.

   

  Από πλευράς της κ. Τσανάκα (η οποία αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος στον τομέα της παροχής νερού στην Παλιά Καβάλα και στα υπόλοιπα ορεινά χωριά του πρώην δήμου Φιλίππων, αλλά και στην ανάγκη "να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο της ζωής μας και να εκμεταλλευτούμε το νερό που απέμεινε με οικονομία και τον νου μας στον άνθρωπο, τα ζώα και τις καλλιέργειες" ζητήθηκε να κατατεθούν προτάσεις από τους παριστάμενους φορείς, ενώ διάβασε και το κείμενο που απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας, το οποίο ανέφερε τα εξής:

  1) Επιστημονική τεκμηρίωση για το από πού προέρχεται η μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα πχ. εόαφοτεχνικές αναλύσεις σε διάφορα βάθη για υπολειμματικότητα από ανθρώπινα ή ζωικά απόβλητα τα οποία καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, εάν μπορεί να γίνει έλεγχος στα σημεία πορείας των υδάτων και οι ενδεχόμενες εκατέρωθεν τις περιοχής, γιατί όπως ξέρουμε το νερό στο έδαφος κινείται και δεν είναι στάσιμο κ.α.

  2) Να εφαρμοστούν αυστηρά οι κανονισμοί άρδευσης και να μη γίνεται κατάχρηση. Εκσυγχρονισμός του τρόπου άρδευσης είτε με σταγονίδια είτε με άρδευση ακρίβειας win που για να γίνει χρειάζεται η συμβολή του Δήμου και της Περιφέρειας. Μιας και η πολιτεία δεν βγάζει σχέδια βελτίωσης τακτικά προκειμένου να υπάρχει αυτός ο εκσυγχρονισμός.

  3) Έλεγχος υπολειμματικοτήτας και ποιότητας των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

  Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν προτάσεις και απόψεις από το ΓΕΩΤΕΕΑΜ και από πολλούς πανεπιστημιακούς οι οποίοι ασχολούνται με το αντικείμενο. Πιστεύουμε πως η συνεργασία μαζί τους θα είναι ουσιαστική και αποτελεσματική. Όσο για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γύρω από γεωτρήσεις ύδρευσης πιστεύουμε πως δεν πρέπει να υπάρχουν στις καλλιεργήσιμες περιοχές λόγω των πιθανόν πρόβλημα των που δημιουργούνται από τις καλλιέργειες ή από την απορροή των υδάτων. Όσο αφορά την περιοχή Ζυγού-Κρυονερίου και τις γεωτρήσεις ύδρευσης που υπάρχουν εκεί θα έπρεπε να προβλεφτεί η προστασία τους όταν έγινε αναδασμός. Δυστυχώς διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε υπέρ της θεραπείας και όχι της πρόληψης. Ο αγροτικός σύλλογος Δήμου Καβάλας είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια προστασίας περιβάλλοντος και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι σε κάθε πρόταση και άποψη η οποία είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη και θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μας στεναχώρα το γεγονός ότι ο κάθε μη σχετικός εκφράζει άποψη η οποί κατά σύμπτωση πάντοτε είναι εναντίον των αγροτών με περίσσια προχειρότητα

   

  Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος, αφού τόνισε ότι οι μετρήσεις νιτρικών αλάτων από τη Διεύθυνση Υγείας δείχνουν ότι οι ποσότητές τους αυξάνονται σταδιακά, τόνισε ότι την περίοδο που επιχείρησε -μαζί με τον τέως θεματικό αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Σωτήρη Παπαδόπουλο- να εντάξει την περιοχή των Τεναγών στε πρόγραμμα απονιτροποίησης διαπίστωσε ότι "υπήρχε ήδη ένα σχετικό προεδρικό διάταγμα, αλλά ενώ ο νομός Σερρών λάμβανε επιδοτήσεις δεν γινόταν το ίδιο για τον νομό Καβάλας". Παράλληλα, σημείωσε ότι "Θα μπορούσαμε επίσης να βαθύνουμε τις γεωτρήσεις -με σκοπό να μειώσουμε την πιθανότητα να αντληθούν νιτρικά -, ενώ θα μπορούσαμε (αν είχαμε λεφτά) να μιλήσουμε για κατασκευή του τρικάναλου των Κρηνίδων ή των Φιλίππων ,να έχουμε αποθήκες νερού για να κάνουμε κάποιους εμπλουτισμούς - αυτό όμως δεν γίνεται."

   

 • Καταστάσεις πληρωμής για την δράση "Βιολογική Γεωργία" για το 2014 από την ΠΕ Καβάλας 60dff88133aab61f67363b912696e93b M

  Η ΠΑΜΘ/ΠΕ Καβάλας και ειδικότερα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ενημερώνει ότι σήμερα Τετάρτη 23-08-2017 αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας μας Αναλυτικές Καταστάσεις Πληρωμής και Αναλυτικές Καταστάσεις Απορριπτόμενων της Δράσης 1.1 Βιολογική Γεωργία για την πρόσκληση 74/4119/13-01-2012 και για το έτος 2014.

  Πληροφορίες  γρ. 465 και 456.

AFISA FINAL 2017 Smaller

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας