Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Καβάλας: Αναζητούν...αλάτι! - Συμβουλές προς πολίτες - Κλειστά και αύριο τα σχολεία, αποκλεισμένη η Θάσος Κύριο

Posted On Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 16:18 Γράφτηκε από τον

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η χιονόπτωση που πλήττει από το βράδυ της Κυριακής τον νομό Καβάλας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, με την συμμετοχή όλων των φορέων-μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και των δημάρχων Καβάλας και Νέστου Δήμητρας Τσανάκα και Βαγγέλη Τσομπανόπουλου. Στην διάρκεια της σύσκεψης εκτιμήθηκε η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται αλλά και όπως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί υπό το βάρος των στοιχείων που παρέχουν οι μετεωρολογικές προβλέψεις, ενώ παράλληλα επισημάνθηκαν τα σημεία εκείνα (π.χ. μονάδες υγείας- Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης, Σταυρούπολης) και οι δρόμοι, οι οποίοι πρέπει να διατηρηθούν «καθαροί» ακόμη και σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών καθώς και διάφορα άλλα ειδικού ενδιαφέροντος σημεία (π.χ. αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος»).

Με σχετικές αποφάσεις, ανακοινώθηκε, ότι όλα τα σχολεία (Α΄Βάθμιας & Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης) στις Π.Ε. Καβάλας & Θάσου θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη, 10/01/2017.

Στην διάρκεια της σύσκεψης, επίσης, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης τόνισε ότι εκτελούνται ανά δίωρο -και μόνο μέσω Εγνατίας Οδού- τα δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη, με το τελευταίο να αναχωρεί στις 20:40. Επίσης, μέχρι και αργά το μεσημέρι της Δευτέρας -όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσεντεμεΐδης- δεν εκτελούντο τα δρομολόγια προς Νέα Πέραμο και τα υπόλοιπα Γιαλοχώρια. Το ΚΤΕΛ θα ενημερώνει με ανακοινώσεις του (μέσα από τον ενημερωτικό του ιστότοπο) για την πορεία διεξαγωγής των δρομολογίων.

Επιπλέον γνωστοποιήθηκε ότι τα δρομολόγια και στις 2 ακτοπλοϊκές γραμμές (Καβάλας-Πρίνου και Κεραμωτής-Λιμένα) δεν εκτελούνται (της Καβάλας-Πρίνου από το πρωί, της Κεραμωτής-Λιμένα από τις 2 το μεσημέρι), ενώ γίνονται προσπάθειες για να παραμείνει καθαρός και επιχειρησιακός ο διάδρομος προσγείωσης στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης "Μέγας Αλέξανδρος" ούτως ώστε να είναι έτοιμος για το πρωί της Τρίτης.

Πάντως αυτό που τονίστηκε με έμφαση είναι το γεγονός ότι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, έχουν τελειώσει τα αποθέματα αλατιού που διέθετε -με αποτέλεσμα να γίνει έκκληση για προμήθεια νέων ποσοτήτων αλατιού για το καθάρισμα των δρόμων. Ο κ. Μαρκόπουλος δεσμεύτηκε ότι εντός του απογεύματος θα χορηγηθούν στον δήμο Νέστου 50 τόνοι αλάτι, ενώ υπογράμμισε ότι την επαύριο θα γίνει προσπάθεια για προμήθεια άλλων 200-250 τόνων αλατιού για τις ανάγκες καθαρισμού του οδικού δικτύου.

Χρήσιμες πληροφορίες προς πολίτες

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας τα τελευταία 24ωρα, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ειδικότερα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και η Δ/νση Δημ. Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τονίζουν στους πολίτες τα εξής: 

 • Παραμείνετε σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τις εργασίες σε εξωτερικό χώρο, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ευαίσθητα άτομα (ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, καρδιοπαθείς κ.λ.π) τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στο δριμύ ψύχος.
 • Όσοι μετακινούνται πεζή, να είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα και αδιάβροχα αντιολισθητικά υποδήματα, και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη βάδιση λόγω τις ολισθηρότητας και του παγετού, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος λόγω πτώσεων.  Για μακρινές αποστάσεις καλό είναι να χρησιμοποιούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αντί του Ι.Χ αυτοκινήτου.
 • Οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, την οδήγηση κατά τη νύχτα, σε ολισθηρούς και δύσβατους δρόμους, και να προτιμούν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, αφού λάβουν επίσημη πληροφόρηση από την Τροχαία σχετικά με την βατότητά τους. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών σχετικά με τον εφοδιασμό και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, και την τήρηση κανόνων οδικής κυκλοφορίας ειδικά προσαρμοσμένων στις συνθήκες ολισθηρότητας που επικρατούν στους δρόμους λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Επιπλέον σημεία οδών τα οποία είναι γνωστά για την επικινδυνότητά τους θα πρέπει να αποφεύγονται και να εξετάζεται η χρήση εναλλακτικών διαδρομών (π.χ. αποφυγή «Τόσκας» μέσω χρήσης του κόμβου Αγ. Ανδρέα & της Εγνατίας Οδού προς Καβάλα) ή λήψη ενημέρωσης από την Ελληνική Αστυνομία.
 • Εάν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί, τοποθετήστε ένα ύφασμα με κόκκινο χρώμα στην κεραία του ραδιοφώνου, παραμείνετε εντός αυτού και ανάβετε την μηχανή και τον κλιματισμό για δέκα λεπτά ανά ώρα, προσέχοντας η εξάτμιση να είναι καθαρή από το χιόνι, αναμένοντας τον απεγκλωβισμό σας.
 • Οι πολίτες οφείλουν να λαμβάνουν σχετικές οδηγίες μόνο από αρμόδιους φορείς, να μην ακούν φήμες, ενώ για περισσότερη πληροφόρηση μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www. civilprotection.gr και της ΠΕ Καβάλας www. pekavalas.eu και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον ευρωπαϊκό αριθμό «112» ή στον γνωστό αριθμό «100» της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχετικά Άρθρα

 • Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας ΑΜΘ σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη 12caef4d6a799de6b7e8b6e1955fd8ea M

  Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου ως ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και περιβάλλοντος στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, σε σύσκεψη για αναπτυξιακά ζητήματα της Περιφέρειας την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 στην έδρα της Περιφέρειας. Στη συνάντηση το παράρτημά μας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Δ.Ε. κ. Μυστακίδη Ζαφείρη, ενώ συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παραρτήματος Θράκης, κ. Βασίλης Δελησταμάτης.

  Στη σύσκεψη που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, πέραν του ότι τονίστηκε ο ρόλος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως o επίσημος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και περιβάλλοντος, διατρανώθηκε και η θέληση μας να βοηθήσουμε ως επιστημονικός φορέας το έργο της Περιφέρειας στους τομείς αρμοδιότητας μας, καταθέτοντας τις προτάσεις μας, τις απόψεις και τις θέσεις μας.

  Αναλυτικότερα, τέθηκαν επιγραμματικά από μέρους μας τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα της οικονομίας της περιφέρειάς μας, αλλά και των γεωτεχνικών. Έτσι, συζητήθηκαν θέματα όπως οι παράνομες εισαγωγές γεωργικών φαρμάκων, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην Περιφέρεια και προτείναμε δράσεις για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας, η ολοκλήρωση του Φράγματος Μαρμαρά κ.α.. Έμφαση στη συζήτηση δόθηκε και στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχή μας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και όχι μόνο.

  Τέλος, πέραν των ευχών μας για επιτυχημένη και παραγωγική θητεία, καταθέσαμε τις προτάσεις μας και γραπτώς στον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο μέσω ενός πολυσέλιδου υπομνήματος και λάβαμε την υπόσχεση και το ενδιαφέρον από μέρους του να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία για την πρόοδο του τόπου μας, όπως είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αφού για την Περιφέρεια μας ο πρωτογενής τομέας είναι άλλωστε και η ατμομηχανή ανάπτυξής της.

 • Ποια σχολεία έκλεισαν στους άλλους 3 δήμους του νομού Καβάλας Bb73b807b62e3942e940fb2e8e4631f3 M

  Δήμος Παγγαίου

  Με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του δήμου Παγγαίου, ανεστάλη σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η λειτουργία των παρακάτω σχολικών μονάδων:

  Α. Νηπιαγωγεία Νικήσιανης, Γεωργιανής και Παλαιοχωρίου, γυμνάσιο Νικήσιανης και λύκειο Νικήσιανης από τις 10:30 το πρωί έως το τέλος του ωρολογίου προγράμματος και

  Β. Δημοτικά σχολεία Νικήσιανης, Γεωργιανής και Παλαιοχωρίου από τις 12:00 το μεσημέρι ως το τέλος του ωρολογίου προγράμματος.

  Δήμος Νέστου

  Στον δήμο Νέστου οι εκπαιδευτικοί άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία Λεκάνης και Κεχρόκαμπου, αλλά οι μαθητές δεν κατάφεραν να προσέλθουν σε αυτά.

  Δήμος Θάσου

  Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Πρίνου αποχώρησαν νωρίτερα από το τέλος του ωρολογίου προγράμματος για παν ενδεχόμενο. Επίσης οι μαθητές από την Παναγία και την Ποταμιά δεν μετέβησαν στο γυμνάσιο και το λύκειο Λιμένα λόγω προβλήματος με το λεωφορείο που τους μετέφερε.
  παιδιά από παναγία και Ποταμιά δεν πήγαν στε γυμνάσιο και λύκειο Λιμένα λόγω Λεωφορείων

 • Έκλεισαν σχολεία στον δήμο Καβάλας - Ακυρώθηκε η πτήση από Αθήνα Cece26fed673fe00fbde6565662eef9f M

  Αν και μέσα στο κέντρο της Καβάλας και στις ανατολικές συνοικίες της πόλης τα πράγματα με την κακοκαιρία είναι κάπως καλύτερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, εντούτοις η κατάσταση στις βόρειες συνοικίες και στον πρώην δήμο Φιλίππων είναι αρκετά δύσκολη, λόγω της συνεχιζόμενης και έντονης χιονόπτωσης.

  Έτσι, με απόφαση της Δημάρχου Καβάλας (η οποία είχε εξαγγελθεί νωρίτερα μέσω δηλώσεών της στο Kavala Portal) δε θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Επίσης, δε θα λειτουργήσουν τα παρακάτω σχολεία στην έδρα του Δήμου Καβάλας: 6ο Γυμνάσιο, 5ο Λύκειο, 3ο Λύκειο – 4ο ΕΠΑΛ και 1ο ΓΕΛ (σχολεία τα οποία άνοιξαν το πρωί κανονικά αλλά έκλεισαν λόγω φόβου για ενδεχόμενο αποκλεισμό των μαθητών). Κλειστό παραμένει και το ΤΕΙ ΑΜΘ, ενώ και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Νικήσιανης επέστρεψαν στα σπίτια τους.

  Παράλληλα, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης "Μέγας Αλέξανδρος" ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί πτήση από Αθήνα.

16114682 10210200379559111 1431936449427511636 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Ελάτε στην παρέα μαςDhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".