Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

Καθαρίζουν χώρους αρχαιολογικής σημασίας στον δήμο Παγγαίου εν όψει συνεδρίου Κύριο

Posted On Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 00:09 Γράφτηκε από τον

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την έναρξη του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, στις 21 Οκτωβρίου στην Ελευθερούπολη, και οι προετοιμασίες για το συνέδριο και βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ωστόσο η δημοτική αρχή Παγγαίου προχωράει αυτές τις ημέρες και σε μια ενέργεια που ναι μεν "επιβάλλεται" λόγω του επερχόμενου συνεδρίου αλλά αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ίδια.

Ο λόγος για τις εργασίες καθαρισμού σε 5 χώρους αρχαιολογικής αξίας, με σκοπό -όπως ανέφερε στο Kavala Portal ο δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης- αρχικά να ξεναγηθούν σε αυτούς οι σύνεδροι αλλά και να αξιοποιηθούν από την δημοτική αρχή για εκδηλώσεις που πιθανόν να διοργανωθούν στο εγγύς μέλλον (όπως η συναυλία των Γιάννη Κότσιρα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην Ανακτορούπολη της Νέας Περάμου):

α) Μια Παλαιοχριστιανική Βασιλική νοτιοανατολικά των Κηπιών, τα ερείπια της οποίας αποκαλύφθηκαν την διετία 1987-1988 αλλά στην συνέχεια εγκαταλείφθηκαν και καλύφθηκαν από πυκνή βλάστηση -ενώ δεν έλειψαν ακόμα και οι κάτοικοι που έβαλαν...μελίσσια (με τις εργασίες, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία που αναρτήθηκε στο προφίλ του κ. Μποσμπότη, να έχουν ήδη ολοκληρωθεί)

14656329 1290176771006785 2614200610921631307 N

β) Μια άλλη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, στο Ποδοχώρι αυτή την φοράη οποία εντοπίστηκε το 1973 στην περιοχή Παλαιοκκλήσια, και σε απόσταση 100 μ. από το δρόμο Ποδοχωρίου – Ακροποτάμου (και εδώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες),

γ) το "Βρανόκαστρο" ή "Κάστρο Παλαιοχωρίου", το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την παράδοση να διασώζει το τοπωνύμιο «Κάστρο του Αλέξανδρου»

Main Image 1 294 Orig 

δ) το μνημείο του Θράκα θεραπευτή – γιατρού, Ήρωα Αυλωνίτη στα Κηπιά

Iroa Avloniti Kipia

ε) το βυζαντινό κάστρο Χρυσόπολης, κοντά στις εκβολές του Στρυμόνα (το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μποσμπότη, είναι μάλλον δύσκολο να καθαριστεί εγκαίρως μέχρι την διεξαγωγή του συνεδρίου)

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Αυλαία στο Συνέδριο για την ιστορία του καπνού - Crowdfunding για το αρχείο του μουσείου καπνού 42eec6e24a49c34d026bb100684af425 M

  Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την ιστορία του καπνού στην Καβάλα, με την επωνυμία "Ο καπνός στην Ιστορία: Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτισμικές προσεγγίσεις"Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας καπνού σε συνεργασία με το ΔΠΘ, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και με τη στήριξη του δήμου Καβάλας, της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ", του Μουσείου Καπνού και του Επιμελητηρίου Καβάλας, ξεκίνησε την Παρασκευή στο ξενοδοχείο "Airotel Galaxy" -με την παρουσία πολλών ιστορικών και μελετητών, αλλά και της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου.

  Ήταν ένα πετυχημένο, σε γενικές γραμμές, συνέδριο, με αρκετές παρουσιάσεις που σχετίζονταν με τη ζωή των καπνεργατών και των καπνέμπορων, την επίδραση του καπνού στην τέχνη, τις στρατηγικές των επιχειρηματιών που ασχολήθηκαν με τον καπνό, τις πολιτικές και διακρατικές συμφωνίες για την εμπορία του καπνού, τον καπνό ως αγροτικό και βιομηχανικό προϊόν, καθώς και την κληρονομιά του καπνού στο αστικό τοπίο -ένα θέμα αρκετά ενδιαφέρον για την Καβάλα, αν λάβουμε υπόψη τις παλιές καπναποθήκες του κέντρου της πόλης. Στο χαιρετισμό της η κ. Νοτοπούλου, μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση στην μεγάλη παράδοση που έχουν η Μακεδονία και η Θράκη στην καλλιέργεια και στην εξαγωγή του καπνού, ενώ αναφέρθηκε και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε το λιμάνι της πόλης στην ανάπτυξη της καπνοβιομηχανίας στην Καβάλα, υπογραμμίζοντας την κομβική θέση που κατέχει και σήμερα για την ανάπτυξη της περιοχής.

  Crowdfunding για το αρχείο του μουσείου καπνού

  Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καρατσιουμπάνης (Καβαλιώτης στην καταγωγή), με email που απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ, έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες μια προσπάθεια συλλογής χρημάτων (crowdfunding) για τη διάσωση του αρχείου του Μουσείου Καπνού Καβάλας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

  https://www.leetchi.com/c/save-the-archives-of-the-tobacco-musem-of-kavala

  Η ανακοίνωση που απέστειλε ο κ. Καρατσιουμπάνης έχει ως εξής:

  Df2b18f7 3d24 412d Bf29 0961f12aeaa0 Fd417e34

  Η φωτογραφία αυτή απεικονίζει μέρος του ιστορικού αρχείου καπνού στο Μουσείο Καπνού που κοσμεί την πόλη μας.

  Η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και ενός μεγάλου κομματιού του νομού Καβάλας.

  Σκοπός της λειτουργίας του μουσείου καπνού είναι η διάσωση και η προβολή της τοπικής κοινωνικής και βιομηχανικής ιστορίας και της ιστορίας των προσφύγων.Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο που γνωρίζουμε όλοι, το μουσείο διαθέτει πλέον τα περισσότερα αρχεία σχετικά με τον καπνό της Βόρειας Ελλάδας.

  Ενδεικτικά το αρχείο της Ομοσπονδίας Καπνεμπόρων, του Ελληνικού Συλλόγου Εξαγωγικών Οίκων Αθηνών και Πειραιώς, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αρχεία εταιρειών Θεσσαλονίκης και Καβάλας και σωματείων καπνεργατών.

  Επειδή όμως η εικόνα αυτή είναι ντροπιαστική αλλά και επικίνδυνη διότι μπορεί να υπάρξει φθορά και καταστροφή του αρχείου:

  ▪οφείλουμε όλοι οι Καβαλιώτες και Καβαλιώτισσες να αναλάβουμε δράση και να κάνουμε δικό μας το κομμάτι αυτό της ιστορίας μας.

  ▪Να ενισχύσουμε όλοι μας την προσπάθεια των συντελεστών του Μουσείου Καπνού για διάσωση και αρχειοθέτηση όλων των εγγράφων, φωτογραφιών κτλ.

  ▪Να ξανασυζητήσουμε για την ιστορία της πόλης και της περιοχής μας.

  Περιμένω τις ιδέες σας για να κάνουμε μια επανεκκίνηση και να διασώσουμε την κληρονομιά όλων μας.

  *κοινοποιήστε και σε φίλους και γνωστούς σας για να ενημερωθούν όλοι και όλες.

 • Και επίσημα "Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού" ο δήμος Παγγαίου 33d559e1cb7566f0fcb0228aeae38768 M

  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 4  Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, η τελετή απονομής του τίτλου της "Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού" για το 2019 στον Δήμο Παγγαίου. Τη διάκριση παρέλαβε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, που είχε στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, τον απόγονο του μεγάλου ευεργέτη της Ελευθερούπολης  Βασίλη Παπαχρηστίδη, τον ευρωβουλευτή  Θοδωρή Ζαγοράκη, τον αντιδήμαρχο Χρήστο Μποσμπότη, τον Αρχιμ. π. Απόστολο Καβαλιώτη και τον πρώην δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή.

  Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο τύπου του δήμου Παγγαίου επισημαίνεται ότι:

  Η διάκριση αυτή ουσιαστικά δικαιώνει την εξωστρέφεια που αναπτύσσει ο Δήμος Παγγαίου, αλλά και την άοκνη προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του τόπου. Για τον Δήμο Παγγαίου, η 1η Ιανουαρίου 2019 σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας όμορφης χρονιάς, με πολλές προκλήσεις, γεμάτη από υψηλού επιπέδου αθλητικές δράσεις, που θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θα είναι μια ευκαιρία για τους αθλητές μας να λάβουν μέρος  σε πανελλήνιες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, και παράλληλα ευκαιρία για τους φιλάθλους να παρακολουθήσουν αγώνες και εκδηλώσεις. Τέλος, θα είναι ευκαιρία για την ενίσχυση των αθλητικών μας υποδομών, αλλά και για  τον Δήμο μας να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει πλήθος αθλητών και επισκεπτών.

  Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:

  Μια ιδιαίτερα συγκινητική μέρα για τον Δήμο Παγγαίου ήταν η 4η Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί μετά από πολλά χρόνια σιωπής, πικρίας και αποστασιοποίησης, ο γιος του μεγάλου ευεργέτη της Ελευθερούπολης, Βασίλειος Φρίξου Παπαχρηστίδης, στάθηκε και πάλι στο πλευρό του Δήμου Παγγαίου και στην αποστολή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να παραλάβει τη διάκριση της «Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού» για το 2019. Ο κ. Βασίλειος Φρίξου Παπαχρηστίδης, χωρίς πικρία, με αγάπη για την γενέτειρα της οικογένειας Παπαχρηστίδη, χαρούμενος με την επιτυχία του Δήμου Παγγαίου, ήταν δίπλα στον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη και στα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε την συνεχή και ειλικρινή  προσπάθεια της Διοίκησης του Δήμου,  για να βρεθούν οι χαμένοι κώδικες επικοινωνίας, ώστε ο κ. Παπαχρηστίδης να πειστεί  για τις ανιδιοτελείς και ειλικρινείς προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για να βρεθεί και πάλι δίπλα στον Δήμο Παγγαίου, ξεκινώντας από αυτή τη σημαντική στιγμή.

   

 • Δήμος Παγγαίου και κάτοικοι: "ΟΧΙ" στη μονάδα οστρακοκαλλιέργειας στον κόλπο των Ελευθερών 278b90bd352c6279f8f54571ea28dbc3 M

  Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από απλούς κατοίκους και αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του όρμου των Ελευθερών μετά και την επιστολή που απεστάλη στους τελευταίους από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Καβάλας με την οποία γινόταν γνωστό ότι σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει σε μια έκταση 50 στρεμμάτων εντός του όρμου μια μονάδα οστρακοκαλλιέργειας.

  Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση, σε κεντρική καφετέρια της Νέας Περάμου, στην οποία έδωσαν το παρόν πολλοί κάτοικοι της Νέας Περάμου, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής έγιναν γνωστές ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την έκταση στην οποία θα λειτουργήσει η μονάδα -όπως το ότι περί το 2011 είχε δεσμευτεί η διπλάσια έκταση για μελλοντικές επενδύσεις στο χώρο της οστρακοκαλλιέργειας- αλλά και με τον ίδιο τον επενδυτή -ο οποίος έχει αντίστοιχες μονάδες και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχοντας ωστόσο τη βάση του στο δήμο Παγγαίου.

  Τελικά αποφασίστηκε να λάβει πρωτοβουλία η δημοτική αρχή Παγγαίου, η οποία και πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας σύσκεψη στο δημαρχείο Παγγαίου παρουσία του γενικού γραμματέα του Δήμου, Γιώργου Καλλινικίδη, της αντιδημάρχου, Ελένης Μπενή, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Περάμου, Μάκης Ζουμπλιός.

   Όλοι οι παρόντες φορείς (Σύλλογοι Επαγγελματιών, Τουριστικών Καταλυμάτων, Αλιευτικός Αγροτικός Σύλλογος Επαγγελματιών Παρακτίων Αλιέων, Γονέων και Κηδεμόνων) έθεσαν τις ενστάσεις τους, καθώς τίθενται ζητήματα βιοπορισμού των αλιέων,  καθώς και υποβάθμισης του φυσικού κάλλους και του παράκτιου περιβάλλοντος της περιοχής. Στο ίδιο πλαίσιο επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη επένδυση δύναται να αποτελέσει τροχοπέδη για την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, σε μια περιοχή όπου και ο πληθυσμός, κατά τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζεται.

   Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο κ. Καλλινικίδης και η κ. Μπενή εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των φορέων, ενώ συνέκλιναν στην από κοινού σύνταξη εγγράφου το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό  Συμβούλιο Παγγαίου το προσεχές διάστημα και θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Μακεδονίας- Θράκης, στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ,στο αρμόδιο και στα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και στις τοπικές εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Energean  E 19 12 2018

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας