Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018

Συνάντηση στο Παληό για την πυροπροστασία - Προτάσεις από τον Ζυγό Κύριο

Posted On Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 10:02 Γράφτηκε από τον

Συνεχίστηκαν χτες οι επαφές της δημοτικής αρχής Καβάλας  με κατοίκους των οικισμών του δήμου, σε μια προσπάθεια -έστω και με καθυστέρηση, έστω και με τους 92 νεκρούς από τις φωτιές της Αττικής στο "φόντο"- να εντοπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα σχετίζονται με την προστασία από τις φωτιές. Το βράδυ της Τετάρτης έλαβε χώρα μια τέτοια συνάντηση στο Παληό (στο Κοράλι), παρουσία περίπου 70 κατοίκων και εκπροσώπων του δήμου (η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Ευαγγελία Δρακονάκη και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ανέστης Τσουρουκίδης) και της αντιπεριφέρειας Καβάλας (ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Σταύρος Κιβράκης) -παρών, επίσης, και ο επικεφαλής του "Τόπου της Ζωής μας" Μάκης Παπαδόπουλος.

Οι εντυπώσεις από τη συνάντηση αυτή είναι ανάμεικτες, καθώς ενώ ορισμένοι πολίτες έκαναν λόγο για μια "χρήσιμη συνάντηση" άλλοι μίλησαν για "προχειρότητα και επαφές χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα". Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για θέματα πυρασφάλειας, με τους παριστάμενους να προσπαθούν να αναδείξουν προβληματικά σημεία του οικισμού (όπως ο καθαρισμός των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα -ένα θέμα για το οποίο δεν ήταν λίγοι αυτοί που ζήτησαν την επιβολή προστίμων προς όσους οικοπεδούχους δεν τα καθαρίζουν, παρά το γεγονός ότι η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα δε φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο- και η ανάγκη για συχνότερο καθαρισμό από τα κομμένα χόρτα) και να ζητούν σχεδιασμό πολιτικής προστασίας με άνοιγμα διόδων προς τη θάλασσα. Με την ευκαιρία, τέθηκαν επί τάπητος και άλλα ζητήματα που αφορούν τον οικισμό -όπως τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό στην κεντρική οδό του Παληού και οι υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν πολλοί οδηγοί-

Προτάσεις από τον Ζυγό

Λίγες ημέρες νωρίτερα, εξάλλου, συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου του Ζυγού, το οποίο και συμφώνησε σε 12 σημεία ώστε να προστατευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι κάτοικοι του χωριού, το πευκοδάσος και οι περιουσίες τους.

Τα σημεία αυτά έχουν ως εξής:

 1. Διαπλάτυνση του δρόμου που εφάπτεται στον οικισμό και στο δάσος με ευθύνη του δήμου Καβάλας σε συννενόηση με την αντιπεριφέρεια, την πολεοδομία και το Δασαρχείο.
 2. Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης από βραδύκαυστα δένδρα στα όρια οικισμού – δάσους, το πλάτος της οποίας θα αποφασισθεί από την Π.Υ. και το Δασαρχείο. Η αντικατάσταση των δένδρων και η φροντίδα τους θα βαρύνει τον Φ.Π.Σ.Ζ. , τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την Κοινότητα Ζυγού.
 3. Καθαρισμός του δάσους από ξερά και πεσμένα δέντρα με ευθύνη του Δασαρχείου.
 4. Συντήρηση /καθαρισμός του δικτύου δασικών δρόμων ,των δρόμων περιμετρικά του οικισμού και των αντιπυρικών ζωνών (που έχουν να καθαριστούν από την ημέρα που κατασκευάστηκαν) με ευθύνη του Δήμου Καβάλας/Αντιπεριφέρειας/Δασαρχείου.
 5. Τοποθέτηση περισσότερων πυροσβεστικών κρουνών στα όρια δάσους – οικισμού και να δοθούν μάνικες και ακροφύσια πυρόσβεσης σε διαμένοντες στα όρια του οικισμού για πιο άμεση και μεγαλύτερη αντιμετώπιση του μετώπου τυχόν πυρκαγιάς. Η ενέργεια θα γίνει με ευθύνη του Δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ.
 6. Ενημέρωση με websms των κατοίκων που μένουν στα όρια του οικισμού και εθελοντών , για την ύπαρξη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων , με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού.
 7. Καταγραφή των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, με κινητικά προβλήματα, υπερήλικες τυφλοί κλπ) ώστε να απομακρυνθούν άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς, με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού.
 8. Καθαρισμός οικοπέδων που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν παρατημένα και είναι επικίνδυνα, με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού αφού προηγηθεί καταγγελία στην κοινότητα.
 9. Αποκλεισμός των εισόδων και εξόδων του δάσους, όταν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, με πινακίδες σήμανσης και δίχρωμη κορδέλα , με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού, του Φ.Π.Σ.Ζ. και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.
 10. Συντήρηση στεγανοποίηση και καθαρισμός της υπαίθριας τσιμεντένιας υδατοδεξαμενής που βρίσκεται στο Κρυονέρι στην περιοχή κιούπτεϊ. Η δεξαμενή είναι περίπου 1 στρέμμα με βάθος 3 μέτρα και θα βοηθήσει στην κατάσβεση κυρίως με ελικόπτερο.
 11. Δημιουργία εθελοντικών ομάδων πυροφύλαξης για περιπολίες στο δάσος με ευθύνη των συλλόγων του χωριού και του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας.
 12. Απαγόρευση από τον Εφημέριο της ενορίας ,ρίψης βεγγαλικών σε γάμους και βαπτίσεις.
Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Πνιγμός στο Παληό A81eda248efb3d4def3819ba2f56aa59 M

  Ένας ημεδαπός, ηλικίας 51 ετών ανασύρθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το beach bar Kikabu στο Παληό, χωρίς τις αισθήσεις του. Παρά τις προσπάθειες λουόμενων που βρέθηκαν στην ίδια παραλία για να τον συνεφέρουν, και παρά το ότι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε για να τον παραλάβει, δεν απεφεύχθη τελικά το μοιραίο για τον άτυχο άνδρα.

 • Συστάσεις ΠΕ Καβάλας προς τους πολίτες για τις δασικές πυρκαγιές 2d9ae1799f7cf63c4ae3a5e7341212fb M

  Με αφορμή περιστατικά δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις 04-05/08/2018 στο Νομό Καβάλας, τα οποία οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα, η ΠΕ Καβάλας συνιστά και πάλι στους πολίτες του νομού

  • Να μην καίνε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες .
  • Να μην ανάβουν υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Να αποφεύγουν εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα.
  • Να μην αφήνουν τα σκουπίδια στο δάσος διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Να σέβονται τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου και
  • Να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική υπηρεσία την Ελληνική Αστυνομία η την Πολιτική Προστασία για κάθε ύποπτη περίπτωση φωτιάς.

  Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας απέστειλε επιστολή στον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧΤΘΜ συγχαίροντας τον κ΄ ευχαριστώντας τον για την έγκαιρη επισήμανση φωτιάς στον ορεινό όγκο της Θάσου από μικτή περίπολο του Στρατού (η οποία κατασβέστηκε), αλλά και γενικότερα  για την καθοριστική συμβολή των ανδρών της ΧΧΤΘΜ στην αντιπυρική προστασία των περιοχών του Ν. Καβάλας.

 • Κυνήγι αγριογούρουνου...στο Παληό!!! 7a5015e44adc4c9c821254cfdc03d0c6 M

  Εικόνες παρόμοιες με αυτές που ζούνε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου (με αγριογούρουνα προερχόμενα από την Τουρκία να περνάνε τον Έβρο και να κυκλοφορούν στους δρόμους της ακριτικής πόλης) ζούνε, από το πρωί, οι κάτοικοι του Παληού.

  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνει το Δασαρχείο Καβάλας -στο οποίο τηλεφώνησαν κάτοικοι του οικισμού- ένα αγριογούρουνο κυκλοφορεί, εδώ και λίγη ώρα, ελεύθερο στος δρόμους του Παληού -με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ένα ιδιότυπο κυνήγι για να πιαστεί το ζώο...

  Σύμφωνα με μαρτυρίες περίοικων, το αγριογούρουνο κινείται εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή του κόμβου του Παληού, ενώ περί τις 6 το πρωί εθεάθη στον χωματόδρομο Θεοτοκοπούλου. Τελικά το αγριογούρουνο διέφυγε ανενόχλητο.

61 Philippi Festival 2018

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας