Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Μαίνεται ο "πόλεμος" στη ΔΕΥΑΚ - Διώξεις κατά εργαζόμενων, λογαριασμοί, αντιπολίτευση και ο πρόεδρος...παραμένει; Κύριο

Posted On Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 20:35 Γράφτηκε από τον

"Καζάνι που βράζει" είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας, καθώς οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου Νίκου Ξανθόπουλου και του σωματείου των εργαζόμενων μοιάζουν πλέον κάτι παραπάνω από εχθρικές. Η διαμάχη μεταξύ των 2 πλευρών έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες -με ένα από τα σημαντικότερα επεισόδιά της να λαμβάνουν χώρα στα τέλη Ιουλίου, όταν διακόπηκε για πάνω από 24 ώρες η παροχή νερού στον Άγιο Λουκά και στη ΔΕΠΟΣ λόγω διακοπής στην ηλεκτροδότηση του κεντρικού αντλιοστασίου στα Αμισιανά, με τον κ. Ξανθόπουλο να επιρρίπτει ευθύνες στο προσωπικό για πλημμελή άσκηση καθηκόντων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας στο αντλιοστάσιο- αλλά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα!

Ως γνωστόν, τα επόμενα επεισόδια σχετίζονταν με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ύδρευσης που εκδίδονταν για τα νοικοκυριά του δήμου Καβάλας, με εκατοντάδες πολίτες -τόσο στον αστικό ιστό της Καβάλας όσο και στα χωριά του πρώην δήμου Φιλίππων- να διαμαρτύρονται έντονα για τις χρεώσεις, την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον κ. Ξανθόπουλο για λάθη στο λογισμικό υπολογισμού των χρεώσεων (αφήνοντας, μάλιστα, υπόνοιες ακόμα και για παρατυπίες στην προμήθεια του λογισμικού) και τον τελευταίο να αφήνει αιχμές κατά του προσωπικού για...σκόπιμα "πειραγμένες" ενδείξεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να υπολογίζονται με λάθος τρόπο οι χρεώσεις! Αξίζει, βέβαια, να αναφερθεί ότι το σωματείο των εργαζόμενων προσέφυγε την ίδια περίοδο στην Εισαγγελεία Καβάλας -η οποία και διενεργεί ως και σήμερα έρευνα για το εργασιακό περιβάλλον εντός της ΔΕΥΑΚ.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, η ένταση έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο με αφορμή μια σειρά αποφάσεων που έχει λάβει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ για επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε υπαλλήλους της επιχείρησης. Οι πρώτες πειθαρχικές ποινές επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με την προσωρινή παύση πέντε ημερών χωρίς αποδοχές σε 2 εργαζόμενους (στον έναν εξ αυτών για "δημόσια άσκηση κριτικής πράξεων προϊσταμένων, με εκφράσεις που αποδεικνύουν έλλειψη σεβασμού, ή με σκόπιμη χρήση αβασίμων επιχειρημάτων" και στον δεύτερο χωρίς να αναφέρεται κάποια σαφής αιτιολόγηση)

Την προσεχή Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης αναμένεται να συζητήσει αν θα επιβάλλει μια ακόμα πειθαρχική ποινή σε εργαζόμενο της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος φέρεται να κατηγορείται...ότι παρέδωσε έγγραφα της επιχείρησης στην εισαγγελεία -στο πλαίσιο της έρευνας που αναφέραμε προηγουμένως. Το θέμα αυτό αποτέλεσε, για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Καβάλας, τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με τον Μάκη Παπαδόπουλο να εκδίδει ανακοίνωση με την οποία καλεί τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα "να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για το “αλαλούμ” με τους λογαριασμούς και ας σταματήσει να κοροϊδεύει τους δημότες και να ρίχνει την ευθύνη στους εργαζόμενους" και δεσμεύεται ότι άμεσα θα συναντήσει τη διοίκηση του σωματείου των εργαζόμενων, και τον Άρη Βέρρο Ονα συναντιέται (παρουσία και των υπόλοιπων συμβούλων της "Συμπαράταξης Πολιτών") με τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΚ, να εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα τους "για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες" και να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Και όλα αυτά την ώρα που, με αφορμή μια δήλωση της κ. Τσανάκα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό περί "πρόθεσής της να ξεκουράσει τον κ. Ξανθόπουλο", έχει φουντώσει η συζήτηση για την αντικατάσταση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ -ο οποίος, σημειωτέον, παραμένει στο πόστο του περισσότερους από 18 μήνες. Ο ίδιος του, με δηλώσεις του στο Kavala Portal, υπογράμμισε ότι "εγώ δε νιώθω κουρασμένος, αλλά ακμαιότατος. Παρόλα αυτά, αν θέλει η κ. Τσανάκα να με αποπέμψει μπορεί να το κάνει -θα σεβαστώ την απόφασή της". Η δε κ. Τσανάκα, πάντως, μιλώντας στο Kavala Portal διευκρίνισε ότι "εγώ στο ραδιόφωνο τόνισα πως ήθελα να ξεκουράσω και να προστατέψω τον κ. Ξανθόπουλο. Γιατί να θέλω να αποπέμψω κάποιον που αποδεδειγμένα έχει πετύχει στο πόστο του;" και επέρριψε ευθύνες στους εργαζόμενους της επιχείρησης, δηλώνοντας μάλιστα ότι προτίθεται να προσλάβει ιδιωτικό συνεργείο για τις μετρήσεις των υδρομέτρων και τη διανομή των λογαριασμών ύδρευσης στους καταναλωτές.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • "Φωνάζουν" για τους ρύπους στη Νέα Καρβάλη - Ενοικίαση σταθμών μέτρησης ρύπων - Σήμερα η τριμερής για τη ΒΦΛ 77b60186e1ca2f7f2a7edea7556fa898 M

  Το μεσημέρι της Παρασκευής θα διεξαχθεί στο υπουργείο Εργασίας η τριμερής συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του υπουργείου, των εργαζόμενων στην ELFE ΑΒΕΕ (πρώην ΒΦΛ) και της διοίκησης της βιομηχανίας, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της τήρησης των όρων της συμφωνίας που "έκλεισε" στα τέλη Δεκεμβρίου για την επιστροφή των πρώην απολυμένων της βιομηχανίας στις θέσεις εργασίας τους. Η συνάντηση αυτή γίνεται περίπου 2,5 μήνες μετά την 22α Ιανουαρίου (ημέρα επιστροφής των πρώτων απολυμένων), ένα χρονικό διάστημα στο οποίο ναι μεν δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό που να διαταράσσει την εργασιακή ειρήνη εντός της βιομηχανίας αλλά -όπως ανέφερε στο Kavala Portal ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων Νίκος Βογιατζίδης- ουκ ολίγοι από τους πρώην απολυμένους δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στις μονάδες που εργάζονταν -κάτι που οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο ότι στις μονάδες αυτές εργάζονται ήδη άλλοι υπάλληλοι.

  Ο κ. Βογιατζίδης σημείωσε, παράλληλα, ότι "εμάς, ως εργαζόμενους, μας ενώνει ένα πράγμα: η εργασία μας και το εργοστάσιο, το οποίο έχει ανάγκη για έμπειρο προσωπικό. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της τριμερούς για να τοποθετηθούμε έτι περαιτέρω, πάντως αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουν απομείνει κάποια σημεία προς διευκρίνηση, μιας και κοινή παραδοχή είναι ότι η τήρηση της συμφωνίας προχωράει με αργά βήματα."

  "Φωνές" για τους ρύπους στη Νέα Καρβάλη

  Η τριμερής συνάντηση αυτή θα διεξαχθεί στο περιθώριο των νέων καταγγελιών για τα επίπεδα ρύπων που εκλύονται από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας -καταγγελιών που έχουν λάβει, πλέον, τη μορφή χιονοστιβάδας, ιδίως από τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης, αλλά και από Καβαλιώτες που νιώθουν συχνά-πυκνά έντονα τη δυσοσμία από τους ρύπους.. Οι καταγγελίες αυτές, μάλιστα, έχουν οδηγήσει στο να μετατρέψουν τη συνέλευση της τοπικής κοινότητας, η οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη στο κοινοτικό κατάστημα Νέας Καρβάλης, σε μια συνέλευση-διαμαρτυρία με στόχο την εξεύρεση λύσεων σε ένα ζήτημα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες.

  Οι καταγγελίες ξεκίνησαν από τον πρόεδρο της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καπλάνη Ιωσηφίδη -γύρω από τον οποίο συσπειρώθηκαν πολλοί συντοπίτες του-, ο οποίος μιλώντας στο Kavala Portal τόνισε πως "Εδώ και 40 χρόνια η κατάσταση στη Νέα Καρβάλη είναι πολύ δύσκολη. Το εργοστάσιο πρέπει να λειτουργεί, αλλά να λειτουργεί με όλους τους προβλεπόμενους όρους ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Πρέπει να γίνουν αυτά, διότι η Νέα Καρβάλη έχει ανάγκη να αναπτυχθεί. Αυτά, αλλά και πιθανές προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής μας, θα συζητηθούν στη διάρκεια της συνέλευσης"

  Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Βογιατζίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι "στο παρελθόν είχαμε κάνει πολλές ανάλογες καταγγελίες, όπως έκαναν και οι κάτοικοι του Χαλκερού -τους οποίους μάλιστα πολλοί έβγαζαν 'τρελούς', ακόμα και όταν πήγαιναν στον εισαγγελέα. Το ποια είναι τα ακριβή αίτια για την άνοδο των επιπέδων ρύπων δεν μπορούμε να το ξέρουμε με σαφήνεια, μιας και δεν έχουμε μεταβεί ακόμα όλοι στα πόστα μας. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι ότι οι σταθμοί μέτρησης ρύπων που διαθέτει η περιφέρεια ΑΜΘ πρέπει να λειτουργούν. Αυτό όμως δεν γίνεται -μάλιστα θυμάστε πως όταν κάναμε τις καταγγελίες μάς έλεγαν ότι οι σταθμοί λειτουργούν κανονικά, και διαπιστώσαμε κατόπιν έρευνας ότι υπήρχε μόνο ο σταθμός στην αντιπεριφέρεια Καβάλας, από τον οποίο μας έδειξαν μετρήσεις!"

  Νοικιάζει σταθμό ο δήμος Καβάλας!

  Την ώρα, πάντως, που ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης επιβεβαιώνει, με δηλώσεις του, τη μη λειτουργία των σταθμών μέτρησης ρύπων, η κ. Τσανάκα δήλωνε στο Kavala Portal ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ενοικίαση ενός σταθμού μέτρησης ρύπων για ένα μήνα (με συνολικό κόστος 5000 €) και για τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια σταθμού (αν και η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 με 4 μήνες)!

 • Οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ στηρίζουν τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ 7f3dd87525be1cc00d21544f66ffe5c9 M

  Με αφορμή την προκήρυξη απεργίας από τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα ΕΛ.ΠΕ., το σωματείο των εργαζόμενων στη ΒΦΛ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

  Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους εργολαβικούς εργαζόμενους των ελληνικών πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην προκήρυξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Εμείς που γνωρίζουμε και βιώνουμε στον δικό μας χώρο εργασίας τι σημαίνει εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας, συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματά τους για αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε συνθήκες ασφαλείας.

  Κανένας εργαζόμενος σε Βαριά Χημική Βιομηχανία όπως αυτή των Πετρελαίων δεν μπορεί να είναι μόνιμα απειλούμενος από μια «ατυχή απόλυση» ή «μη ανανέωσης» της σύμβασής του την ώρα που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης.

  Απερίφραστα λοιπόν στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για:

  · Αυξήσεις στα κατώτατα ημερομίσθια,

  · Την άμεση καταβολή στα επιδόματα γάμου, ανθυγιεινής εργασίας, βάρδιας και αναγνώριση στις τριετίες τους.

  · Να μπει ένα τέλος στην απλήρωτη εργασία και να τους αποδοθεί σωστή ασφαλιστική κάλυψη.

  · Την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

  Με «συνεργαζόμενους» εργοδότες και κάθε λογής «αντιπροσώπων» αυτών, που αναγκάζουν τον εργαζόμενο να υποκύπτει σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες εργασίας, στερούμενος τις βασικές απολαβές αξιοπρεπούς εργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί καμία Βαριά Χημική Βιομηχανία στη Χώρα.

 • Κινητοποιήσεις και απεργία των εργαζόμενων στο "Βοήθεια στο Σπίτι" 10b3f797b0eabcec4a67b64ac10d6ed8 M

  Τα αιτήματά τους ανέλυσαν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κατά τη συνάντησή τους με τη Δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, το μεσημέρι της Πέμπτης. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καπνεργάτη, στην οποία έδωσαν το παρόν και εργαζόμενοι από το δήμο Παγγαίου.

  Μιλώντας με τους εργαζόμενους η Δήμαρχος δήλωσε «πως στα 15 χρόνια που λειτουργεί το κοινωνικό αυτό πρόγραμμα, αποδείχθηκε στην πράξη ότι βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη από κάθε άλλη σχετική δομή. Στο πρόγραμμα αυτό, ο πολίτης που έχει ανάγκη, δεν χρειάζεται να επισκεφθεί τη δομή προκειμένου να λάβει την ανάλογη βοήθεια.  Το «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετεί τους δημότες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι».

  Επίσης, η Δήμαρχος επισήμανε «ότι η πολιτεία δείχνει να αγνοεί πόσο σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις του προγράμματος» και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι στηρίζει τον αγώνα τους και ότι θα μεταφέρει τα προβλήματά τους, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στον Υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο θα συναντήσει και για άλλα θέματα την ερχόμενη εβδομάδα.

  Κατάληψη στο ΥΠ.ΕΣ. - Τι λένε οι "θεσμοί"

  Κινητοποιήσεις, όμως, έλαβαν χώρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν οι συμβασιούχοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Το μεσημέρι της Πέμπτης οι απεργοί κατέλαβαν συμβολικά το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ της κατάληψης προηγήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των συμβασιούχων με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη.

  Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Ιωάννης Αθανασίου, οι συμβασιούχοι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό, έφτασε πληροφορία από το υπουργείο Εργασίας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων του προγράμματος από 1η Απριλίου 2018 αντί για 1η Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να μένουν μισθολογικά «ακάλυπτοι» για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

  Σκουρλέτης: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για μετά το μνημόνιο

  Βασικό αίτημα της κινητοποίησης αποτελεί η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, καθώς απασχολούνται στην ίδια θέση επί 15 έτη. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση για αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης των συγκεκριμένων συμβασιούχων προκειμένου να κατατεθεί στους θεσμούς τον προσεχή Αύγουστο και με την προοπτική τυχόν μονιμοποίησή τους να μην θεωρηθει ότι είναι νέες προσλήψεις.

  Υπενθυμίζεται ότι χθες με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο 247 ο κ. Σκουρλέτης είχε τονίσει ότι «Αναζητούμε τον κατάλληλο χρόνο και τρόπο για να αποκαταστήσουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της εργασιακής τους σχέσης. Διότι όταν ένα εργάζται για 10-15 χρόνια δεν είναι συμβασιούχος.». Ειχε ωστόσο προσθέσει ότι αυτό«προσκρούει στη διάθεση των θεσμών να θεωρηθούν νέες προσλήψεις άρα δεν θα μπορείς να κάνεις προσλήψεις σε άλλους τομείς».

  ΥΠΕΣ: Νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα

  Σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών προαναγγέλει και νέα συνάντηση με τους εργαζόμενους την ερχόμενη εβδομάδα. Αναλυτικά: «Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, με τους εκπροσώπους των Συλλόγων και των Σωματείων των συμβασιούχων εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, καθώς επίσης και εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ. Στη συνάντηση τέθηκαν από την πλευρά των εργαζομένων ζητήματα σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησής τους, με κύριο θέμα την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας. Ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι πρόκειται για ένα άδικο καθεστώς απασχόλησης το οποίο πρέπει να τερματιστεί.Συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, με τα συναρμόδια υπουργεία, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα και να αποτιμηθούν οι υφιστάμενες επιλογές», καταλήγει το ΥΠΕΣ.

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Logo Contract

Constantinos Jewellery Vertical  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Ape Mpe

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας