Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Ελευθερούπολη Κύριο

Posted On Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 06:04 Γράφτηκε από τον

Η Ελευθερούπολη έχει δύο ενορίες. Την ενορία του Αγίου Νικολάου, όπου είναι και ο Μητροπολιτικός Ναός της Μητροπόλεως και την ενορία του Αγίου Ελευθερίου.

Είναι δύο ενορίες οι οποίες επιτελούν, με την ευλογία του Μητροπολίτου, ένα ζωηρό εκκλησιαστικό, λειτουργικό και κοινωνικό έργο στην πόλη της Ελευθερούπολης. Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της επεκτάσεως της πόλεώς έχουν αρχίσει η διαδικασίες, από τον Ποιμενάρχη, για την ανέγερση Νέου Μεγαλοπρεπούς Ναού και την ίδρυση μιας νέας ενορίας. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας ιστορικός Ναός, και υπάγεται στην 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καβάλα. Η Ιστορία του είναι μεγάλη και σπουδαία. Φαίνεται πως ο τόπος της ανέγερσής του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου τον 4ο με 5ο αιώνα είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από τους χριστιανούς της περιοχής για ανέγερση παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, και μάλιστα σε ένα χώρο όπου στα Ρωμαϊκά χρόνια κατείχε και πάλι θέση ιερή, αφού κάτω από το ιερό βήμα του Ναού υπήρχε ένας τάφος κάποιου νεαρού Ρωμαίου Στρατιώτου.

06122015 Agnikolaoseleuther 2

Δυστυχώς όμως λόγω των βαρβαρικών επιδρομών που έγιναν στην πόλη, παραμένει άγνωστη η τύχη του Παλαιοχριστιανικού Ναού. Η σύσταση επισκοπής για την περιοχή της Ελευθερούπολης, η οποία είχε και την εποπτεία του Ναού, αναφέρεται ιστορικά περίπου μετά τον 9ο αιώνα.

06122015 Agnikolaoseleuther 3

Το 1759 περίπου, μετά την λαίλαπα των σταυροφοριών και το έρεβος της Τουρκοκρατίας η Δημογεροντία του τότε ανθηρού Πραβίου (έτσι ονομαζόταν τότε η Ελευθερούπολη), πήρε την άδεια για την ανέγερση του γραφικού Ναού του Αγίου Νικολάου και με σκοπό να κερδίσουν ύψος, γίνεται περίπου υπόσκαπτος. Και έτσι υπόσκαπτος παραμένει μέχρι και σήμερα. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του Ναού είναι από πλούσια σχιστολιθικά πετρώματα από το βουνό του Παγγαίου, όπως επίσης και από κάποια μαρμάρινα σπαράγματα, τα οποία και μας προδίδουν την ύπαρξη κάποιου προγενέστερου ναού.

Η παράδοση της τοπικής μας Εκκλησίας αναφέρει ότι ο Ναός ετιμάτο από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες στο όνομα του Αγίου μεγαλομάρτυρα Μηνά. Όταν όμως έγινε η μεταφορά της επισκοπής Ελεθερουπόλεως το 1889 από το Ελευθερές (μία κωμόπολη κοντά στην Ελευθερούπολη) στο Πράβη, η παράλληλη μητρόπολη Ανακτορουπόλεως η οποία είχε έδρα τις Ελευθερές –μετά την αποχώρησή της από την περιοχή του κάστρου της Νέας Περάμου (που είναι μια παραθαλάσσια πόλη της Μητροπολέως μας) η οποία ετιμούσε, ως παραθαλάσσια περιοχή τον Άγιο Νικόλαο. Μετέφερε τότε και το όνομα του θαλασσινού Αγίου στο Νέο Μητροπολιτικό Ναό, οπότε και υποβαθμίστηκε θα λέγαμε σε δεύτερη μοίρα η μνήμη του Αγίου Μηνά. Οι Χριστιανοί βέβαια της περιοχή τιμούν εξίσου το ίδιο και τους δύο μεγάλους αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

06122015 Agnikolaoseleuther 4

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Ναός του Αγίου Νικολάου έως και το 1912 χρησιμοποιείτο και ως Κοιμητηριακός Ναός της πόλεως, κάτι που ήταν πολύ συνηθισμένο και σε παλαιές ενορίες της Μητροπόλεως μας. Το 1931 όμως μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε χώρο κοντά στον ναό του Αγίου Νικολάου πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, με αποτέλεσμα ο χώρος του Αγίου Νικολάου να γίνει ένας συγκοινωνιακός κόμβος, θα λέγαμε και έτσι να μεταφερθεί το κοιμητήριο σε μία άλλη περιοχή της πόλεως.

Ο ιστορικός ναός είναι κτισμένος στην μέση μίας μεγάλης κυκλικής πλατείας της πόλεως. Το 1915 κτίστηκε ένας ψηλός τοίχος περίπου 3,5 μέτρα, το οποίο βέβαια σήμερα δεν υπάρχει, και είχε σκοπό να προφύλαξη το εσωτερικό περίβολο του ναού. Όπως επίσης την ίδια χρονιά ανυψώθηκε από τους πρόσφυγες της Θράκης, ένα λαμπρό καμπαναριό με ύψος περίπου 11 μέτρα. Όπου και αυτό σήμερα δεν υπάρχει.

Υπήρξε κάποια προδιάθεση περίπου το 1961 να κατεδαφιστεί ο παλαιός αρχαιολογικός ναός και να κατασκευαστή μία καινούργια πιο μεγάλη και πιο λειτουργική Εκκλησία, αλλά ευτυχώς τότε με υπουργική απόφαση ο Ναός κηρύχθηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο και έτσι δεν μπόρεσαν να επιτύχουν την κατεδάφισή του.

Παρόλο που στης 31 Δεκεμβρίου του 1971 ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά σχεδόν ολοσχερώς, και έμειναν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι του ναού. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουν ως αφορμή για την ανέγερση ενός νέου ναού, αλλά και πάλι με την άρνηση της επιμελήτριας αρχαιοτήτων Καβαλάς η οποία και αποφάσισε την αναστήλωση του Ναού, δεν κατάφεραν να επιτύχουν την ανέγερση νέας Εκκλησίας.

Η πυρκαγιά του 1971 κατάστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού, το Δεσποτικό θρόνο, τον άμβωνα τα οποία ήταν σκαλιστά και η αξία τους ήταν ανεκτίμητη. Επίσης έκαψε 54 εικόνες του 18ου και 19ου αιώνος και αυτές μεγάλης ιστορικής αξίας, και όλους τους σκαλιστού ξύλινους κίονες. Το μόνο που πρόλαβε να σώσει ένας κάτοικος της πόλεως ήταν η εικόνα του Αγίου Μηνά που είναι και αυτή του 18ου αιώνα και φυλάσσετε έως και σήμερα στο ναό. Και κάποια λειτουργικά σκεύη τα οποία φυλάσσονται σε σκευοφυλάκιο του ναού.

Το 1975 αποφασίστηκε, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η ολοκλήρωση της αποκατάσταση του ναού. Η ανακατασκευή αφορούσε την στέγη, το δάπεδο, τον γυναικωνίτη, και την αποκατάσταση των εσωτερικών τοίχων. Ενώ η αμμοβολή των εξωτερικών τοίχων που έγινε, ανέδειξε τα αρχιτεκτονικά μέλη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής που είχαν χρησιμοποιηθεί σαν οικοδομικό υλικό για την κατασκευή του. Ο ανακατασκευασμένος πλέον μέχρι σήμερα ναός είναι διακοσμημένος με βυζαντινές αγιογραφίες και με ένα νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες αγιογραφημένες από το αγιογραφικό εργαστήριο των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους.

06122015 Agnikolaoseleuther 6

Από τότε μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί της λατρευτικές ανάγκες όχι μόνο των Ελευθερουπολιτών, οι οποίοι λατρεύουν και είναι πολύ συνδεδεμένη με τον ναό, αλλά και πολλών προσκυνητών, που με ευλάβεια προσέρχονται καθημερινά σε αυτό το σεμνό και απέριττο θα λέγαμε μνημείο της Μητροπόλεως μας.

Επίσης ο ναός επειδή είναι σε βάθος 2 μέτρων από την Γή το φυσικό φως είναι περιορισμένο, και σου δημιουργεί μία αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποια κατακόμβη. Σε υποβάλει κάπως, καθώς αυτό το επιβλητικό ημίφως σου θυμίζει τα δύστυχα χρόνια της Ρωμιοσύνης, όπου υπό την προστασία των υψηλών τοίχων, και της πυκνής βλάστησης των θάμνων ερχόταν κάθε χριστιανική ψυχή για να ψάλλει τον επιλύγχιον ύμνον «Φως ιλαρόν». Είναι με λίγα λόγια ένας πανέμορφος, ένας ταπεινός και κατανυκτικός ναός, ο οποίος στολίζει την πόλη.

πηγή: Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • "Παπαχρηστίδειος" αγώνας δρόμου στην Ελευθερούπολη (4 Μαρτίου 2018) Cad077e63f883c6e10c713d6cf936204 M

  Ο δήμος Παγγαίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καβάλας, ο ΣΕΓΑΣ ΕΑΣ ΑΜΘ και ο ΟΚΑΚ διοργανώνουν την Κυριακή 3 Μαρτίου 2018 τον «Παπαχρηστίδειο Δρόμο» αφιερωμένο στην μνήμη του μεγάλου ευεργέτη της Ελευθερούπολης Φρίξο Παπαχρηστίδη.

  Στο πλαίσιο της νέας αυτής διοργάνωσης θα γίνει αγώνας δρόμου 1000 μέτρων που αφορά σε μαθητές-τριες δημοτικών σχολείων (Ώρα εκκίνησης 11:45) και αγώνας δρόμου 5000 μέτρων που αφορά σε αθλητές και αθλήτριες που ανήκουν στη δύναμη των σωματείων μελών του ΣΕΓΑΣ καθώς και βετεράνοι και ανεξάρτητοι αθλητές-τριες γεννηθέντες το έτος 2002 ( Ώρα εκκίνησης 11: 00).

  Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται ηλεκτρονικά στο mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στον χώρο των αγώνων μια ώρα πριν την εκκίνηση του αγωνίσματος τους. Για τους συμμετέχοντες δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

  Πιστοποίηση υγείας αθλητών και αθλητριών είναι υποχρεωτική.

 • Το 1ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ελευθερούπολης στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ 8c1e31b24cd68f93e746d072f1231338 M

  Δελτίο τύπου

  Οι Νηπιαγωγοί του 1ου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ελευθερούπολης, επισκέφτηκαν το παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας, και μοίρασαν δώρα στα φιλοξενούμενα παιδιά.

  Τα νήπια του Νηπιαγωγείου τους, διέθεσαν τις εικαστικές τους δημιουργίες στο bazaar της Χριστουγεννιάτικης γιορτής τους και με τα έσοδα αγόρασαν δώρα για τα παιδιά του Παραρτήματος.

  Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Σωτήρης Σωτηριάδης και η αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας κα. Αγνή Πέτρη συγχαίρουν τις Νηπιαγωγούς που μυούν τα παιδιά από αυτή την τρυφερή ηλικία στην προσφορά αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

 • Άλυτο το πρόβλημα με τα ασθενοφόρα στα κέντρα υγείας Χρυσούπολης και Ελευθερούπολης (βίντεο) 0798e5f530230e10e4724fbc28aaf4cc M

  Ένα θλιβερό περιστατικό που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στη Χρυσούπολη έφερε ξανά στο προσκήνιο το επί χρόνια γνωστό αλλά άλυτο -ακόμα και σήμερα- πρόβλημα των ελλείψεων σε ασθενοφόρα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας της πρωτεύουσας του δήμου Νέστου (αλλά και το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, στην άλλη πλευρά του νομού Καβάλας).

  Αφορμή στάθηκε ο αιφνίδιος θάνατος ενός ηλικιωμένου στο κέντρο της Χρυσούπολης, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Ο άτυχος ηλικιωμένος σωριάστηκε ξαφνικά στο έδαφος, την ώρα που περπατούσε, ενώ διερχόμενοι συντοπίτες του επικοινώνησαν με το Αστυνομικό Τμήμα της Χρυσούπολης -οι αστυνομικοί του οποίου, με τη σειρά τους, κάλεσαν το ΕΚΑΒ για την παραλαβή του ηλικιωμένου.

  Μόνο που, από τη στιγμή που το Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης διαθέτει ένα ασθενοφόρο με 2 πληρώματα τα οποία καλύπτουν είτε την πρωινή είτε την απογευματινή βάρδια (αλλά ποτέ την βραδινή), το ασθενοφόρο που κλήθηκε να παραλάβει το περιστατικό ξεκίνησε...από την Καβάλα!

  Το απολύτως αναμενόμενο αποτέλεσμα ήταν το ασθενοφόρο να καθυστερήσει σημαντικά μέχρις ότου καταφτάσει στο σημείο του συμβάντος, ενώ ούτε ο γιατρός του Κ.Υ. Χρυσούπολης μπορούσε να το εγκαταλείψει διότι...ήταν μόνος του!

  Δυστυχώς, όμως, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, με 4 εργαζόμενους κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων να είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν όλο τον δήμο Παγγαίου σε μια ημερήσια βάρδια (αφήνοντας, έτσι, τη βραδινή βάρδια στα "χέρια" του ΕΚΑΒ Καβάλας!)

  Και μπορεί η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη στο Κέντρο Υγείας Πρίνου (με το παράρτημα του ΕΚΑΒ Θάσου να εγκαινιάζεται μέσα στον Φεβρουάριο), ωστόσο μέχρις ότου λυθεί το μείζον ζήτημα των πλοίων επιφυλακής έχουμε ακόμα πολλά βήματα μέχρι να πούμε ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί 100%

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας