Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017

"Ψήφος εμπιστοσύνης" στον Αρχιμανδρίτη Παύλο Κίτσου - Τι απαντά ο ίδιος Κύριο

Posted On Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 21:14 Γράφτηκε από τον
φωτό: Δημήτρης Αποστολίδης φωτό: Δημήτρης Αποστολίδης

Με τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρό Προκόπιο να μην είναι πια ανάμεσά μας, το επόμενο βήμα είναι η εκλογή του νέου μητροπολίτη. Ήδη τα πρώτα σενάρια για τους υποψήφιους διαδόχους (που θα προκύψουν από την Ιερά Σύνοδο) έχουν διαρρεύσει, ενώ μια ανοιχτή επιστολή του Καβαλιώτη δικηγόρου Δημήτρη Αποστολίδη -προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο- φέρει στο προσκήνιο το όνομα του Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Μακαριώτατε,

Δυστυχώς, ο θρόνος της ιστορικής εκκλησίας των Φιλίππων χήρεψε. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας, σύντομα, θα κληθεί να εκλέξει τον νέο ποιμενάρχη της τοπικής μας εκκλησίας. Κι όπως συνηθίζεται, για άλλη μια φορά, η βούληση της τοπικής κοινωνίας θα μείνει ανέκφραστη κι αδιερεύνητη. Το αξίωμα «φήφω κλήρω και λαού» θα παραμείνει εξακολουθητικά στην ανενεργό μακαριότητα. Αποτελεί, στ’ αλήθεια, τραγικό παράδοξο, ο λαός να αναδεικνύει τους πολιτικούς του ηγέτες και τους αυτοδιοικητικούς του αξιωματούχους και να μην έχει λόγο συμμετοχικής δυνατότητας στην ανάδειξη του πνευματικού του ποιμένα. Διορίζεται ένας ποιμενάρχης –γιατί περί αυτού πρόκειται– με την ίδια αντίληψη εξουσιαστικής διοίκησης που διορίζεται ένας διοικητής στρατιάς ή ένας αστυνομικός διευθυντής. Όμως δεν πρόκειται περί ομοίων. Δεν είναι δυνατόν η Ιεραρχία, η υπέρτατη συλλογική έκφραση της Εκκλησίας, να υποπίπτει σε υπηρεσιακό συμβούλιο. Το τελευταίο διορίζει ή παύει παράγοντες του υπηρεσιακού δημόσιου βίου  και τέτοιος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ο επίσκοπος. Με άλλα λόγια, δεν μου παρέχεται λόγος ευθύνης στην εκλογή του επισκόπου μου, όταν ο επίσκοπος έχει λόγο στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου ή πάλι όταν ο μοναχός της κάθε Μονής έχει ψήφο στην εκλογή του Ηγουμένου του.

Ο αντίλογος πως μέσα από τη συλλογική βούληση της Εκκλησίας εκφράζεται το Άγιο Πνεύμα και άρα η κοινωνική βούληση –ως ασθενέστερη– υποχωρεί, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Η μακροχρόνια πρακτική, δυστυχώς, απέδειξε πως οι προεκλογικές ζυμώσεις, οι συγκερασμοί δυνάμεων και η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων –όχι κατ’ ανάγκη αθέμιτων– δρουν απαγορευτικά σε οποιαδήποτε συνέργια του Αγίου Πνεύματος. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη κατάδειξης αυτής της αλήθειας. Η ανάδειξη πνευματικών ηγετών μέσα στο πέρασμα των αιώνων, που δεν ήταν απλώς αδόκιμοι αλλά που κατά κυριολεξία δεν τήρησαν καν την απαιτούμενη ευπρέπεια του αρχιερατικού σχήματος, αποτελεί απόδειξη υψηλής πιστότητας πως το Άγιο Πνεύμα, όχι απλώς δεν συμμετέχει, αλλά αντίθετα λυπάται.

Εξ ίσου αλυσιτελές είναι και το προτασσόμενο πως η κατά τον τρόπο αυτό εκλογή επισκόπου αποτελεί μακραίωνα παράδοση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία οφείλει να διατηρήσει τη δογματική της ταυτότητα, να διαφυλάξει τη δέσμη των αξιών της και να υπηρετήσει την παράδοσή της. Ο τρόπος της οργάνωσής της όμως, οφείλει να παρακολουθεί τις δικαιϊκές εξελίξεις και το μεταλλασσόμενο περί Δικαίου αίσθημα.  Αποτελεί άκρατη υποκρισία να αντιλαμβανόμαστε τη δομική διαμόρφωση και λειτουργία της Εκκλησίας ως έκφραση τελειότητας.

Οφείλω να  επισημάνω πως η διαφωνία μου –που δεν είναι μόνο δική μου– αφορά στις συντελούμενες εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη επισκόπων και δεν συνδέεται καθόλου με τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη της διαποίμανσης των τοπικών εκκλησιών. Είχα την τύχη να γνωρίσω αρκετούς από τους επισκόπους των γειτνιαζουσών Μητροπόλεων. Ο καθένας τους είχε το δικό του προσωπικό ηγετικό αποτύπωμα που προσωπικά μου ενέπνευσε μόνον ευγενή αισθήματα. Άλλωστε, και με τον μακαριστό Ποιμενάρχη μου κυρό Προκόπιο συνδεόμουν με προσωπική φιλία μέσα από την οποία εκκολάφθηκε η επί δύο τουλάχιστον δεκαετίες συνεργασία μου με την τοπική μας εκκλησία στους τομείς της Εξωτερικής Ιεραποστολής, της Ορθοδόξου Μαρτυρίας, των σχέσεων της Μητροπόλεώς μας με το Άγιο Όρος και της παροχής της οιασδήποτε νομικής συνδρομής. Ο ίδιος άλλωστε ο Ποιμενάρχης μου με τίμησε ποικιλοτρόπως, αφού κατ’ επανάληψη με όρισε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και δεν δίστασε να διαλάβει στις εκδόσεις της Μητροπόλεώς μας πολλά από τα συγγράμματά μου και να με καλέσει αρκετές φορές στο βήμα της Πνευματικής Εστίας ως ομιλητή. Είναι αυτονόητο πώς η ίδια διάθεση σεβασμού και συνεργασίας θα υπάρξει από την πλευρά μου και προς τον νέο επίσκοπο που θα εκλεγεί.

Τούτων δοθέντων, εκτιμώ πως η Ιεραρχία θα πρέπει να ψηλαφίσει τη βούληση της εκκλησίας των Φιλίππων, της πλέον ιστορικής εκκλησίας της Ευρώπης. Στη συνείδηση όλων μας είναι ενθρονισμένος ως ο νέος Ποιμενάρχης μας ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος. Δεν πρόκειται απλώς για ενάρετο εκκλησιαστικό άνδρα με πλούσια θεολογική παιδεία και σπάνιο εκκλησιαστικό ήθος. Όσοι τον γνωρίζουμε, έχουμε την ασφαλή και αμετάθετη πεποίθηση πως καταφεύγουμε στη θαλπωρή ενός αγίου. Καβαλιώτης στην καταγωγή, έχει ανατρέψει τη λαϊκή σοφία που δεν επιτρέπει σε κανέναν να αγιάσει στον τόπο του. Ο π. Παύλος βιώνει μια άγια ζωή μέσα στην ταπείνωση, την αγάπη, την ηρεμία του ασκητή και την εύλαλη σιωπή. Είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι από τους Ιεράρχες μπορεί να μην τον  γνωρίζουν καν! Έτσι συμβαίνει όμως με όλους τους ταπεινούς που αθόρυβα διακονούν μέσα στην Εκκλησία. Αποστρέφονται και την προβολή και τη δημοσιότητα. Έτσι ακριβώς λειτουργεί και ο π. Παύλος. Όντας επί δεκαετίες μέσα στην πνευματική και οργανωτική κεντρόσφαιρα της τοπικής μας εκκλησίας, αδιάλειπτος παραστάτης του μακαριστού Ποιμενάρχη μας, παρέμεινε και παραμένει σιωπηλός.

Λοιπόν; Όταν η Ιεραρχία κληθεί να εκλέξει, πώς μπορεί να τον αγνοήσει; Πώς μπορεί να τον υπερβεί; Πώς μπορεί να τον αγνοήσει; Δεν είναι απλώς άξιος, είναι ο πλέον άξιος να ηγηθεί της τοπικής μας εκκλησίας.

Δεν έχω καμία προσωπική ένσταση για τα όσα ονόματα, βάσιμα ή αβάσιμα, ακούγονται και γράφονται ως πιθανοί διάδοχοι του μακαριστού Προκοπίου. Δεν τους γνωρίζω καν. Για τους λόγους που εξήγησα, έχω κατάφαση λόγου για τον π. Παύλο. Όταν κληθώ να επιβεβαιώσω την αξιότητά του, με την πανηγυρική –αλλά πάντως τυπική και χωρίς καμία νόμιμη επιρροή– αναφώνηση «άξιος», θα είμαι απόλυτα βέβαιος πως δεν πρόκειται για εθιμική πρακτική, αλλά για ουσιαστική επιβράβευση.

Θα μπορούσα, Μακαριώτατε, να Σας αποστείλω μια κατ’ ιδία επιστολή. Δεν το πράττω συνειδητά. Κι αυτό γιατί η επιστολή αυτή δεν είναι προσωπική μου υπόθεση, αφού διερμηνεύει τη βούληση και την επιθυμία ολόκληρου του ποιμνίου της τοπικής μας Εκκλησίας. Δικό μου καθήκον ήταν να Σας καταστήσω κοινωνό της σφοδρής επιθυμίας του λαού της εκκλησίας των Φιλίππων. Δικό Σας καθήκον είναι να τη διερευνήσετε και να την πραγματώσετε.

Καβάλα, 2 Αυγούστου 2017

Με διακρίνοντα σεβασμό,

Δημήτρης Αποστολίδης

Δικηγόρος

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, πάντως, ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία επιχειρεί να μην ενθαρρύνει όσους αναφέρουν το όνομά του ως υποψήφιο για την διαδοχή του Προκοπίου (θέτοντας ζήτημα "πρόωρης" συζήτησης)

Κατ' αυτάς τας ημέρας κυκλοφορούν εις τα ηλεκτρονικά διαδικτυακά μέσα προτάσεις περί πληρώσεως της έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, γεγονός το οποίον θεωρούμεν πρόωρον και ανείκοιον, καθότι το σκήνωμα του μακαριστού μας πατρός Μητροπολίτου Προκοπίου νωπόν κείται εν τω τάφω.

Φρονώ ότι η ποιμαίνουσα Εκκλησία μας καιρώ τω δέοντι και τη καθοδηγήσει του Αγίου Πνεύματος θα δώσει την ως Εκείνο κρίνει λύσιν.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Ανοιχτή επιστολή Ι. Χουλίδη κατά Γ. Φιλόσογλου: "Ως νέος Λουδοβίκος" Bce1c8406efda667623ad8b210209583 M

   

  Η απόφαση του αντιδημάρχου παιδείας και αθλητισμού Καβάλας Γιώργου Φιλόσογλου να κλείσει, από 1ης Αυγούστου, το στάδιο "Ανθή Καραγιάννη" για το κοινό και τους αθλητικούς συλλόγους αποτέλεσε την αφορμή για να αποστείλει μια ανοιχτή επιστολή-καταγγελία ο παλαίμαχος αθλητής του στίβου (και μέλος του ΣΕΒΑΣ Καβάλας) Ιωάννης Χουλίδης. Στην επιστολή αυτή ο κ. Χουλίδης χαρακτηρίζει τον κ. Φιλόσογλου ως "νέο Λουδοβίκο", χαρακτηρίζοντας ως "αναίτια", "παράνομη" και "αυθαίρετη" την απόφαση να κλείσει το στάδιο, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές κατά αυτών που τους επιτρέπεται η χρήση τόσο του σταδίου όσο και του βοηθητικού γηπέδου (τους οποίους όμως δεν κατονομάζει αλλά τους χαρακτηρίζει ως "πολίτες α' κατηγορίας").

  Το κείμενο της καταγγελίας αναφέρει τα εξής:

  Ανοικτή επιστολή – Καταγγελία

  κατά του αρμοδίου αντιδημάρχου Γ.Φιλόσογλου που ως νέος Λουδοβίκος ΑΝΑΙΤΙΑ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ αποφάσισε να κλείσει το δημοτικό στάδιο ‘’ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ’’ για το κοινό και τους συλλόγους που έχουν ΑΚΟΜΗ αγωνιστικές υποχρεώσεις () ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι α’ κατηγορίας πολίτες αυτής της πόλεως διαθέτοντας κλειδί και θεωρώντας τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ιδιόκτητο, γιατί αυτό το ‘’δικαίωμα’’ παραχώρησε αυθαίρετα και καταχρηστικά ο εν λόγω αντιδήμαρχος, έχουν ελεύθερη κι ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο στάδιο και στο βοηθητικό αυτού που έχει μετατραπεί ομοίως σε ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ με τις ευλογίες του ιδίου αντιδημάρχου κι όχι μόνον .-

  ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο αντιδήμαρχος να δώσει δημοσίως εξηγήσεις για τ’ ανωτέρω κι απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα….

  1. Πώς , με ποιες διαδικασίες και γιατί ‘’παραχώρησε’’ τέτοια προνόμια σε αυτούς που ευθύνονται για την απαξίωση και καταστροφή της δημόσιας περιουσίας στερώντας από την αγορά της πόλεως εκατομμύρια € ;
  2. Γιατί έχουν τέτοια προνόμια σε δημόσιους χώρους πολίτες ;
  3. Γιατί ενισχύονται παντοιοτρόπως κι εμμέσως αυτοί οι προνομιούχοι από το ταμείο του δήμου αφού αυτό απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία ;
  4. Γιατί και με ποιες αποφάσεις υπάρχουν επιγραφές τόσον στο κυρίως στάδιο όσον και στο βοηθητικό , αυτών των τρίτων που διαθέτοντας αποκλειστικώς κλειδιά κι ελεύθερη πρόσβαση ,έχοντας αναρτήσει τις σημαίες των μετέτρεψαν την δημόσια περιουσία σε ιδιωτική ;
  5. Γιατί δεν εισπράττονται τα προβλεπόμενα έσοδα από τις υπάρχουσες μονίμως διαφημίσεις εντός των χώρων αυτών ;
  6. Πώς επιτρέπει ο αντιδήμαρχος την λειτουργία αναψυκτηρίου εντός του βοηθητικού χωρίς διαγωνισμό και χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς ταμειακή μηχανή ;
  7. Πώς και γιατί επετράπη η αποξήλωσις της υπάρχουσας υποδομής για τον στίβο [ βαλβίδες ρίψεων ] από το βοηθητικό κι έκτοτε τα υπάρχοντα 4 στιβικά σωματεία ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΧΩΡΟ προπονήσεων για ρίψεις ;;

  Επειδή υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτήματα όχι μόνον για τους εν λόγω 2 αθλητικούς ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ αλλά και για τους λοιπούς επιβάλλεται όπως η Δήμαρχος πάρει θέση επί των τεθέντων ερωτημάτων ήτοι εάν συμφωνεί να δώσει τις ανάλογες απαντήσεις , εάν όχι να στείλει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ τον αντιδήμαρχό της ‘’σπίτι του’’

  Ο Καταγγέλλων

  Ιωάννης Ε.Χουλίδης

 • Ο...τηλεβόας: Ας τον κρίνει η ιστορία και ο θεός 751384cbdb59cc0cdecbb18f12a1d9db M

  Ένας κύκλος 43 ετών, ένας κύκλος ο οποίος ξεκίνησε λίγο πριν την πτώση της Χούντας (καλό είναι να το θυμόμαστε και αυτό από καμιά φορά), έκλεισε το μεσημέρι της Δευτέρας με την ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Προκοπίου στην Ιερά Μονή Αποστόλου Σίλα. Αν και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο εκλιπών Μητροπολίτης αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας, το γεγονός ότι το μοιραίο επήλθε ξαφνικά και απροειδοποίητα (καρδιακή ανακοπή που οδήγησε σε πνιγμό) ήταν αυτό που αιφνιδίασε την τοπική κοινή γνώμη.

  Ίσως, βέβαια, ήταν καλύτερα που ο εκλιπών απεβίωσε τόσο ξαφνικά, διότι ούτε ταλαιπωρήθηκε στις τελευταίες του ώρες αλλά ούτε και ταλαιπώρησε τους συγγενείς του και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

  Όπως ήταν αναμενόμενο, δεκάδες ήταν τα συλλυπητήρια σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι συλλυπητήριες ανακοινώσεις, ωστόσο δεν έλειψαν και αρνητικά σχόλια για τα έργα και τις ημέρες του εκλιπόντος Μητροπολίτου. Η αυτόνομη πορεία μας στα δρώμενα των τοπικών ΜΜΕ είναι αρκετά σύντομη για να μπορέσουμε να κρίνουμε αν και κατά πόσο οι όποιες θετικές ή οι αρνητικές κριτικές ακούστηκαν για τον εκλιπόντα έχουν πραγματικά βάση, ωστόσο οι μαρτυρίες περί αρκετών που έχουν δηλώσει πικραμένοι από τη συμπεριφορά του όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι λίγες. Σε κάθε περίπτωση ο μακαριστός Προκόπιος βρίσκεται πλέον στην αγκαλιά του Θεού -και μόνο αυτός είναι σε θέση να τον κρίνει.

  Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όποιος και αν είναι ο νέος μητροπολίτης, θα κληθεί να αναλάβει μια ιστορικής σημασίας Μητρόπολη, σε μια εποχή που πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την εκκλησία και το πνευματικό και κοινωνικό της έργο. Όποιος και αν είναι ο νέος μητροπολίτης, έχει μεγάλο και δύσκολο δρόμο να διαβεί -ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε να τα καταφέρει...

 • Στην τελευταία του κατοικία ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος (βίντεο-φωτογραφίες) 52098f716ae89f6b089c4dac86693858 M

  Με κάθε επισημότητα, και με την παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων, τελέστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα. Είχε προηγηθεί ολονυχτία με λαϊκό προσκύνημα, στη διάρκεια της οποίας δεκάδες ήταν οι πιστοί που συνέρρευσαν στον ναό του Αποστόλου Παύλου για να αποχαιρετήσουν τον άνθρωπο που επί 43 χρόνια ποίμανε την Μητρόπολη Φ.Ν.Θ.

  Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας.

  Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων:

  • ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος (ο οποίος συνδέονταν με μακρά φιλιά με τον εκλιπόντα Μητροπολίτη)
  • ο Αρχιεγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης,
  • ο Τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Σεβασμιώτατος Μητροοπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων
  • η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα
  • ο ανιψιός του μακαριστού Μητροπολίτου

  Περί τις 2 το μεσημέρι, συνοδεία πλήθους πιστών, ξεκίνησε η νεκρική πομπή της σορού, η οποία μέσω των οδών Ομονοίας και Ίωνα Δραγούμη κατέληξε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου (στο μνημείο που, σύμφωνα με την παράδοση, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ευρώπη ο Απόστολος Παύλος).

  Στην συνέχεια με πομπή το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων κυρού Προκοπίου μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Αποστόλου Σίλα όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτούργησαν, από τις 10 το πρωί, με προσωπικό ασφαλείας -προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να παρευρεθούν στην εξόδιο ακολουθία-, ενώ από τα εμπορικά καταστήματα επί της οδού Ομονοίας ένα ποσοστό της τάξης του 30-40% παρέμειναν ανοιχτά -παρά την προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας για κλείσιμο μετά τις 12 το μεσημέρι. Επίσης, τα υποκαταστήματα των τραπεζών Alpha και Πειραιώς επί της οδού Ομονοίας έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι, όχι όμως και τα υπόλοιπα υποκαταστήματα τραπεζών -τα οποία και παρέμειναν ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που ήθελε να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚΑ. Όσον αφορά, δε, τα εμπορικά καταστήματα στους υπόλοιπους δρόμους της πόλης, αυτά παρέμειναν -σε γενικές γραμμές- ανοιχτά (αν και με κάποιες "χτυπητές" εξαιρέσεις, όπως το Zara και το Marks & Spencer), ενώ και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, snack bar, εστιατόρια) παρέμειναν ανοιχτά.

Philippi60 300x250

 Mpampa INTERNETFB 10X15CM

20622333 1240404536071740 3828876725449570334 N

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας