Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

"Ψήφος εμπιστοσύνης" στον Αρχιμανδρίτη Παύλο Κίτσου - Τι απαντά ο ίδιος Κύριο

Posted On Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 21:14 Γράφτηκε από τον
φωτό: Δημήτρης Αποστολίδης φωτό: Δημήτρης Αποστολίδης

Με τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρό Προκόπιο να μην είναι πια ανάμεσά μας, το επόμενο βήμα είναι η εκλογή του νέου μητροπολίτη. Ήδη τα πρώτα σενάρια για τους υποψήφιους διαδόχους (που θα προκύψουν από την Ιερά Σύνοδο) έχουν διαρρεύσει, ενώ μια ανοιχτή επιστολή του Καβαλιώτη δικηγόρου Δημήτρη Αποστολίδη -προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο- φέρει στο προσκήνιο το όνομα του Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Μακαριώτατε,

Δυστυχώς, ο θρόνος της ιστορικής εκκλησίας των Φιλίππων χήρεψε. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας, σύντομα, θα κληθεί να εκλέξει τον νέο ποιμενάρχη της τοπικής μας εκκλησίας. Κι όπως συνηθίζεται, για άλλη μια φορά, η βούληση της τοπικής κοινωνίας θα μείνει ανέκφραστη κι αδιερεύνητη. Το αξίωμα «φήφω κλήρω και λαού» θα παραμείνει εξακολουθητικά στην ανενεργό μακαριότητα. Αποτελεί, στ’ αλήθεια, τραγικό παράδοξο, ο λαός να αναδεικνύει τους πολιτικούς του ηγέτες και τους αυτοδιοικητικούς του αξιωματούχους και να μην έχει λόγο συμμετοχικής δυνατότητας στην ανάδειξη του πνευματικού του ποιμένα. Διορίζεται ένας ποιμενάρχης –γιατί περί αυτού πρόκειται– με την ίδια αντίληψη εξουσιαστικής διοίκησης που διορίζεται ένας διοικητής στρατιάς ή ένας αστυνομικός διευθυντής. Όμως δεν πρόκειται περί ομοίων. Δεν είναι δυνατόν η Ιεραρχία, η υπέρτατη συλλογική έκφραση της Εκκλησίας, να υποπίπτει σε υπηρεσιακό συμβούλιο. Το τελευταίο διορίζει ή παύει παράγοντες του υπηρεσιακού δημόσιου βίου  και τέτοιος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ο επίσκοπος. Με άλλα λόγια, δεν μου παρέχεται λόγος ευθύνης στην εκλογή του επισκόπου μου, όταν ο επίσκοπος έχει λόγο στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου ή πάλι όταν ο μοναχός της κάθε Μονής έχει ψήφο στην εκλογή του Ηγουμένου του.

Ο αντίλογος πως μέσα από τη συλλογική βούληση της Εκκλησίας εκφράζεται το Άγιο Πνεύμα και άρα η κοινωνική βούληση –ως ασθενέστερη– υποχωρεί, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Η μακροχρόνια πρακτική, δυστυχώς, απέδειξε πως οι προεκλογικές ζυμώσεις, οι συγκερασμοί δυνάμεων και η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων –όχι κατ’ ανάγκη αθέμιτων– δρουν απαγορευτικά σε οποιαδήποτε συνέργια του Αγίου Πνεύματος. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη κατάδειξης αυτής της αλήθειας. Η ανάδειξη πνευματικών ηγετών μέσα στο πέρασμα των αιώνων, που δεν ήταν απλώς αδόκιμοι αλλά που κατά κυριολεξία δεν τήρησαν καν την απαιτούμενη ευπρέπεια του αρχιερατικού σχήματος, αποτελεί απόδειξη υψηλής πιστότητας πως το Άγιο Πνεύμα, όχι απλώς δεν συμμετέχει, αλλά αντίθετα λυπάται.

Εξ ίσου αλυσιτελές είναι και το προτασσόμενο πως η κατά τον τρόπο αυτό εκλογή επισκόπου αποτελεί μακραίωνα παράδοση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία οφείλει να διατηρήσει τη δογματική της ταυτότητα, να διαφυλάξει τη δέσμη των αξιών της και να υπηρετήσει την παράδοσή της. Ο τρόπος της οργάνωσής της όμως, οφείλει να παρακολουθεί τις δικαιϊκές εξελίξεις και το μεταλλασσόμενο περί Δικαίου αίσθημα.  Αποτελεί άκρατη υποκρισία να αντιλαμβανόμαστε τη δομική διαμόρφωση και λειτουργία της Εκκλησίας ως έκφραση τελειότητας.

Οφείλω να  επισημάνω πως η διαφωνία μου –που δεν είναι μόνο δική μου– αφορά στις συντελούμενες εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη επισκόπων και δεν συνδέεται καθόλου με τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη της διαποίμανσης των τοπικών εκκλησιών. Είχα την τύχη να γνωρίσω αρκετούς από τους επισκόπους των γειτνιαζουσών Μητροπόλεων. Ο καθένας τους είχε το δικό του προσωπικό ηγετικό αποτύπωμα που προσωπικά μου ενέπνευσε μόνον ευγενή αισθήματα. Άλλωστε, και με τον μακαριστό Ποιμενάρχη μου κυρό Προκόπιο συνδεόμουν με προσωπική φιλία μέσα από την οποία εκκολάφθηκε η επί δύο τουλάχιστον δεκαετίες συνεργασία μου με την τοπική μας εκκλησία στους τομείς της Εξωτερικής Ιεραποστολής, της Ορθοδόξου Μαρτυρίας, των σχέσεων της Μητροπόλεώς μας με το Άγιο Όρος και της παροχής της οιασδήποτε νομικής συνδρομής. Ο ίδιος άλλωστε ο Ποιμενάρχης μου με τίμησε ποικιλοτρόπως, αφού κατ’ επανάληψη με όρισε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και δεν δίστασε να διαλάβει στις εκδόσεις της Μητροπόλεώς μας πολλά από τα συγγράμματά μου και να με καλέσει αρκετές φορές στο βήμα της Πνευματικής Εστίας ως ομιλητή. Είναι αυτονόητο πώς η ίδια διάθεση σεβασμού και συνεργασίας θα υπάρξει από την πλευρά μου και προς τον νέο επίσκοπο που θα εκλεγεί.

Τούτων δοθέντων, εκτιμώ πως η Ιεραρχία θα πρέπει να ψηλαφίσει τη βούληση της εκκλησίας των Φιλίππων, της πλέον ιστορικής εκκλησίας της Ευρώπης. Στη συνείδηση όλων μας είναι ενθρονισμένος ως ο νέος Ποιμενάρχης μας ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος. Δεν πρόκειται απλώς για ενάρετο εκκλησιαστικό άνδρα με πλούσια θεολογική παιδεία και σπάνιο εκκλησιαστικό ήθος. Όσοι τον γνωρίζουμε, έχουμε την ασφαλή και αμετάθετη πεποίθηση πως καταφεύγουμε στη θαλπωρή ενός αγίου. Καβαλιώτης στην καταγωγή, έχει ανατρέψει τη λαϊκή σοφία που δεν επιτρέπει σε κανέναν να αγιάσει στον τόπο του. Ο π. Παύλος βιώνει μια άγια ζωή μέσα στην ταπείνωση, την αγάπη, την ηρεμία του ασκητή και την εύλαλη σιωπή. Είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι από τους Ιεράρχες μπορεί να μην τον  γνωρίζουν καν! Έτσι συμβαίνει όμως με όλους τους ταπεινούς που αθόρυβα διακονούν μέσα στην Εκκλησία. Αποστρέφονται και την προβολή και τη δημοσιότητα. Έτσι ακριβώς λειτουργεί και ο π. Παύλος. Όντας επί δεκαετίες μέσα στην πνευματική και οργανωτική κεντρόσφαιρα της τοπικής μας εκκλησίας, αδιάλειπτος παραστάτης του μακαριστού Ποιμενάρχη μας, παρέμεινε και παραμένει σιωπηλός.

Λοιπόν; Όταν η Ιεραρχία κληθεί να εκλέξει, πώς μπορεί να τον αγνοήσει; Πώς μπορεί να τον υπερβεί; Πώς μπορεί να τον αγνοήσει; Δεν είναι απλώς άξιος, είναι ο πλέον άξιος να ηγηθεί της τοπικής μας εκκλησίας.

Δεν έχω καμία προσωπική ένσταση για τα όσα ονόματα, βάσιμα ή αβάσιμα, ακούγονται και γράφονται ως πιθανοί διάδοχοι του μακαριστού Προκοπίου. Δεν τους γνωρίζω καν. Για τους λόγους που εξήγησα, έχω κατάφαση λόγου για τον π. Παύλο. Όταν κληθώ να επιβεβαιώσω την αξιότητά του, με την πανηγυρική –αλλά πάντως τυπική και χωρίς καμία νόμιμη επιρροή– αναφώνηση «άξιος», θα είμαι απόλυτα βέβαιος πως δεν πρόκειται για εθιμική πρακτική, αλλά για ουσιαστική επιβράβευση.

Θα μπορούσα, Μακαριώτατε, να Σας αποστείλω μια κατ’ ιδία επιστολή. Δεν το πράττω συνειδητά. Κι αυτό γιατί η επιστολή αυτή δεν είναι προσωπική μου υπόθεση, αφού διερμηνεύει τη βούληση και την επιθυμία ολόκληρου του ποιμνίου της τοπικής μας Εκκλησίας. Δικό μου καθήκον ήταν να Σας καταστήσω κοινωνό της σφοδρής επιθυμίας του λαού της εκκλησίας των Φιλίππων. Δικό Σας καθήκον είναι να τη διερευνήσετε και να την πραγματώσετε.

Καβάλα, 2 Αυγούστου 2017

Με διακρίνοντα σεβασμό,

Δημήτρης Αποστολίδης

Δικηγόρος

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, πάντως, ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία επιχειρεί να μην ενθαρρύνει όσους αναφέρουν το όνομά του ως υποψήφιο για την διαδοχή του Προκοπίου (θέτοντας ζήτημα "πρόωρης" συζήτησης)

Κατ' αυτάς τας ημέρας κυκλοφορούν εις τα ηλεκτρονικά διαδικτυακά μέσα προτάσεις περί πληρώσεως της έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, γεγονός το οποίον θεωρούμεν πρόωρον και ανείκοιον, καθότι το σκήνωμα του μακαριστού μας πατρός Μητροπολίτου Προκοπίου νωπόν κείται εν τω τάφω.

Φρονώ ότι η ποιμαίνουσα Εκκλησία μας καιρώ τω δέοντι και τη καθοδηγήσει του Αγίου Πνεύματος θα δώσει την ως Εκείνο κρίνει λύσιν.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Δημότης Παγγαίου ο νέος Μητροπολίτης Σικάγου F3c194ded8b0b2d0d5b3145f8092cb53 M

  Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που συνεδριάζει από το πρωί της Τετάρτης, 7 Φεβρουαρίου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, προχώρησε στην πλήρωση των χηρευουσών Ι.Μητροπόλεων Σικάγου και Σύμης. Εξέλεγησαν παμψηφεί ο Αρχιμ.Ναθαναήλ Συμεωνίδης, κληρικός της Ι.Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Μητροπολίτης Σικάγου και ο Αρχιμ.Χρυσόστομος Πίτσης, Πρωτόσυγκελλος της Ι.Μ.Κώου και Νισύρου, Μητροπολίτης Σύμης.

  Ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ κατάγεται από το δήμο Παγγαίου, κάτι που έδωσε την αφορμή στον δήμαρχο Φίλιππο Αναστασιάδη να προχωρήσει στην παρακάτω συγχαρητήρια ανάρτηση:

 • Ανοιχτή επιστολή ΑΟ Καβάλα προς φιλάθλους: "Στηρίξτε την ομάδα μας" 56c26ee84ac8824b4a05bd7e85abd0bd M

  Εν όψει τόσο του κρίσιμου εντός έδρας αγώνα με την Ελπίδα Σκουτάρεως, την προσεχή Κυριακή στο "Ανθή Καραγιάννη", αλλά και της συνέχειας του πρωταθλήματος του 1ου ομίλου της Γ' Εθνικής κατηγορίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΟ Καβάλα εξέδωσε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή προς το καβαλιώτικο κοινό:

  ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ, ΚΑΒΑΛΙΩΤΗ,

  θα θέλαμε μέσω αυτού του μηνύματος  να  ευαισθητοποιήσουμε όλους εσάς  για να στηρίξετε  το καραβάκι μας  στην  δύσκολη αυτή συγκυρία  στην  οποία παλεύουμε για την κατάκτηση της  1ης θέσης παρά τις μικρές μας δυνάμεις  και την  απουσία χρηματοδότη.  Οφείλουμε  ένα τεράστιο ευχαριστώ στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης  μας  αλλά και  στις  λίγες  εκατοντάδες  φιλάθλων που μας στηρίζουν.  Ποτέ δεν  τάξαμε  πολλά, παρά μόνο με  σεμνότητα  υποσχεθήκαμε  να παλέψουμε  όσο μπορούμε και έτσι πορευόμαστε ως η μοναδική-ύστατη  λύση για να μπορέσει ο ΑΟΚ να ξαναβρεί τον δρόμο  του.  Ποτέ  δεν το βάλαμε κάτω  και σε όλα τα προβλήματα που συναντήσαμε, θωρακίσαμε &  βάλαμε πάνω απ'όλα ΜΟΝΟ την ομάδα,  ΧΩΡΙΣ  να υπολογίσουμε το κόστος και τις απώλειες. 

  Σήμερα, όλα τα έξοδα της  ομάδας  μας είναι  πληρωμένα και για τον μήνα Ιανουάριο  ενώ  αν μη τι άλλο  ο Α.Ο.Κ.  λειτουργεί επαγγελματικά σε όλα τα επίπεδα,  έχοντας  υγεία σε όλους τους τομείς  και  ένα πολύ καλό και ταλαντούχο δυναμικό που συμπεριλαμβάνει και 12 Καβαλιώτες ποδοσφαιριστές.  

  Όμως, με 40 και 50 εισιτήρια σε κάθε αγώνα δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, δεν μπορούμε  να δώσουμε την μάχη μέχρι το τέλος.  ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ  μεγαλύτερη  στήριξη  για να αντέξουμε και να συνεχίσουμε με τον  ίδιο  ρυθμό  να παλεύουμε,  ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ την ηθική & οικονομική στήριξη περισσοτέρων φιλάθλων.

  Γι'αυτό και ζητάμε  αυτό το λίγο  που μπορεί ο καθένας  μέσω :
  - της  αγοράς  ενός απλού  εισιτηρίου ακόμα κι αν είναι κάτοχος διαρκείας
  - της αγοράς  λαχνών  οικονομικής  ενίσχυσης  που θα πωλούνται  και στον κυριακάτικο αγώνα 
  - της παρουσίας  σας στον χορό της ομάδας  στις 17 Φεβρουαρίου (ημέρα Σάββατο - αίθουσα ΜΙΧΑΛΗΣ στο Περιγιάλι).

  ΕΛΑΤΕ ΞΑΝΑ ΚΟΝΤΑ  ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ...ΜΟΝΟΙ  ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ  ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΗ!

  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Α.Ο.ΚΑΒΑΛΑ

 • Στην Καβάλα, την Πέμπτη, ο Φούχτελ - Επίσκεψη-αστραπή στο βαπτιστήριο της Λυδίας Caf27d994eef093131ec3a6b303f1042 M

  Στην Καβάλα θα βρεθεί το πρωί της Πέμπτης, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας της ελληνογερμανικής συνέλευσης -που λαμβάνει χώρα στη Δράμα. Αν και δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ατζέντα της συνάντησης που αναμένεται να έχει με τη δημοτική αρχή Καβάλας, όλα δείχνουν ότι αυτή θα στραφεί γύρω από το ζήτημα του θρησκευτικού τουρισμού -μιας και οι τελευταίες παρουσίες του κ. Φούχτελ στην Καβάλα είχαν στραφεί γύρω από την προώθηση του προσκηνυματικού τουρισμού.

  Το πρωί της Τρίτης, εξάλλου, ο κ. Φούχτελ πραγματοποίησε μια επίσκεψη-αστραπή στο βαπτιστήριο της Λυδίας, όπου και γνωρίστηκε με τον νέο μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανο. Παρούσα ήταν και η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ωστόσο στη διάρκεια της επίσκεψης-αστραπή δεν ειπώθηκαν παρά μόνο γενικότητες όσον αφορά τον θρησκευτικό τουρισμό (μιας και όλα δείχνουν ότι λεπτομέρειες θα ειπωθούν την Πέμπτη).

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας