Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Λιμένας Θάσου όπως...Νορμανδία! - Απόβαση οχημάτων του στρατού (φωτογραφίες) Κύριο

Posted On Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 22:37 Γράφτηκε από τον

φωτογραφίες: thasorama.gr

Πάνω από 20 οχήματα και λοιπά μηχανήματα του στρατού κατέφτασαν περί τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στον Λιμένα Θάσου προκειμένου να συνδράμουν στις εργασίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θάσου μετά την μεγάλη πυρκαγιά που μετέτρεψε σε στάχτη 68.000 στρέμματα. Ορισμένα από τα οχήματα αυτά κατέφτασαν με το πλοίο της γραμμής, ωστόσο άλλα αποβιβάστηκαν από το αρματαγωγό "ΧΙΟΣ" του Πολεμικού Ναυτικού.

Η αποβίβαση έγινε χωρίς προβλήματα, παρά το γεγονός ότι η παρουσία τόσων οχημάτων του στρατού στο νησί αποτέλεσε ένα πρωτόγνωρο θέαμα. Το μεγαλύτερο στοίχημα των μηχανημάτων του στρατού, τα οποία στην συνέχεια μετακινήθηκαν στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Πρίνου και διασκορπίστηκαν στα σημεία που θα εκτελεστούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, είναι αυτό με τον χρόνο, καθώς ήδη οι πρώτες βροχές -έστω  και αδύναμες- έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε περίπτωση που η Θάσος βρεθεί απροετοίμαστη η καταστροφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι εργασίες θα κρατήσουν βάσει προγράμματος μέχρι και τις 26 Οκτώβρη.

Λίγα λόγια για το αρματαγωγό Χίος L-173

Το Α/Γ ΧΙΟΣ (L 174) καθελκύσθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1988 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 30 Μαϊου με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο Γ. Ντούνη. Η παράσταση του Θυρεού αποτελείται από άγκυρα, στο άνω αριστερό μέρος και χαρτογραφική απεικόνιση της ομώνυμης νήσου με ναυτικό ανεμολόγιο, στο κάτω δεξιό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Εκτόπισμα 4.400 τόνοι
Μήκος / πλάτος / βύθισμα 116 / 15,3 / 3,4 μέτρα
Ταχύτητα 16 κόμβοι
Πλήρωμα 120
Μεταφορική ικανότητα 22 άρματα μάχης, οχήματα, τζιπ και πυροβόλα ανάλογα με την επιχείρηση μεταφοράς, 287 άνδρες και δυνατότητα μεταφοράς ενός ελικοπτέρου
Σύστημα πρόωσης 2 Wartsila 16V25 diesel 10000hp
Οπλισμός 1 πυροβόλο OTO Melara 76/62,
2 δίδυμα αντιαερoπορικά BOFORS 40L/70,
2 αντιαερπορικά πυροβόλα Rheinmetall 20 χιλ.

Πηγή: Ellinikos-Stratos

Σχετικά Άρθρα

 • Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στην Θάσο λόγω της κακοκαιρίας B81adad198b6a1408087c20c64fb5878 M

  Με απόφαση που εξέδωσε η δημοτική αρχή Θάσου, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεων και παγετού), δεν θα ανοίξουν τα παρακάτω σχολεία:

  ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  Δ.Σ. Ποταμιάς
  Δ.Σ. Παναγίας
  1ο Δ.Σ. Λιμένα
  2ο Δ.Σ. Λιμένα
  Νηπιαγωγείο Ποταμιάς
  Νηπιαγωγείο Παναγίας
  1ο Νηπιαγωγείο Λιμένα
  2ο Νηπιαγωγείο Λιμένα

  ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  Γυμνάσιο Λιμένα
  Λύκειο Λιμένα

  ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

  Π.Δ. Λιμένα
  Π.Δ. Πρίνου

 • Νέο κύμα χιονιά - Έκλεισαν σχολεία στην Θάσο 9d6938c94bfe3b70f64fd05ca2df4bf9 M

  Νέο κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και χιονοπτώσεις, πλήττει τον νομό Καβάλας από το πρωί της Πέμπτης. Τα σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Θάσος, αν και μέχρι στιγμής σε άλλα σημεία του νησιού χιονίζει και σε άλλα ρίχνει χιονόνερο!

  Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις παρατηρούνται στον δρόμο προς τον Θεολόγο αλλά και στον οδικό άξονα Πρίνου-Λιμένα, ενώ οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στις 2 γραμμές (Καβάλας-Πρίνου και Κεραμωτής-Λιμένα) έχουν διακοπεί. Οι παιδικοί σταθμοί στον Λιμένα, αλλά και το γυμνάσιο και το λύκειο της πρωτεύουσας του νησιού, έχουν κλείσει,  ενώ κλειστά παραμένουν και τα δημοτικά σχολεία στον Ποτό και τον Θεολόγο. Αντίθετα, τα σχολεία στα Λιμενάρια λειτουργούν κανονικά ενώ το γυμνάσιο Πρίνου υπολειτουργεί -λόγω προβλημάτων στην μετάβαση μαθητών από παρακείμενους οικισμούς.

  Στο χερσαίο τμήμα του νομού η κατάσταση είναι, προς το παρόν, ελεγχόμενη αν και αναμένεται επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι και μετά. Χιονοπτώσεις παρατηρούνται στα ορεινά του νομού (όπως στο Ζυγός, στον Πλαταμώνα, στη Λεκάνη, στον Κεχρόκαμπο, στο Ακροβούνι και στη Νικήσιανη), αλλά η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά -αν και απαιτείται προσοχή. Ύστερα από απόφαση του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη παρέμειναν κλειστές οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ( Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια), καθώς και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της δημοτικής ενότητας Παγγαίου( Νικησιανη , Γεωργιανή, Άγιος Χριστοφορος, Παλαιοχωρι) , του Δήμου Παγγαίου, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

 • Σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά στην Θάσο: Υπάρχει σχέδιο για αντιμετώπιση πλημμυρών; (βίντεο) 56e975d758f8b4c8ab132fc425ac34a2 M

  Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θ. Μαρκόπουλου, με θέμα το συντονισμό και την άμεση δρομολόγηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Θάσου, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Δρ. Ν. Φραγκισκάκη, του Δημάρχου Θάσου κ. Κ. Χατζηεμμανουήλ, των αντιδημάρχων κ.κ. Ν. Ψαλίδα και Χ. Πεταμίδη, του Εντεταλμένου Συμβούλου σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Παπαδόπουλου, του Διευθυντή  Συντονισμού της ΑΔΜ-Θ κ. Α. Αϊναλή, του Δ/ντη Δασών κ. Ι. Καπετανγιάννη, του Δασάρχη του Δασαρχείο Θάσου κ. Χ. Μαρουκλιάνη, των Διευθυντών της ΠΕ Καβάλας, κ.κ. Θ. Καραβά (ΔΤΕ), Λ. Καστανά (ΔΑΟΚ) και των κ.κ. προϊσταμένων Στ. Κιβράκη (Τμ. Πολ. Προστασίας) και Αικ. Κωνσταντινίδου (Τμ. Περιβάλλοντος) και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι βουλευτές του Ν. Καβάλας κ. κ. Δ. Εμμανουηλίδης, Κ. Μορφίδης, Γ. Παπαφιλίππου (ο βουλευτής Καβάλας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι βρίσκεται εκτός Καβάλας).

  Στην σύσκεψη εξετάστηκε η δρομολόγηση των έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της ΠΕ Θάσου μετά τις πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου. Στο ερώτημα, πάντως, αν υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο άμεσο μέλλον η απάντηση ήταν ότι "υπάρχει ένας πρόχειρος σχεδιασμός, αλλά δεν μπορούμε τώρα να τον αποκαλύψουμε σε βάθος" (λογική απάντηση), ενώ ο κ. Κιβράκης εξέφρασε και την ελπίδα οι βροχοπτώσεις που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα να μην είναι ιδιαίτερα έντονες

  Μετά από προσπάθειες που καταβλήθηκαν, εγκρίθηκαν από το Π.Δ.Ε. 2.950.000 € για δασοτεχνικά - αντιπλημμυρικά έργα, 1.420.000 € για αποκατάσταση υποδομών και 1.200.000 € για δασοτεχνικά - αντιδιαβρωτικά έργα από το «Πράσινο Ταμείο» με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2017 και το 2018.  

  Τα δασοτεχνικά έργα θα υλοποιηθούν από το Δασαρχείο Θάσου, ενώ τα έργα που αφορούν υποδομές από την ΠΕ Καβάλας (ΔΤΕ). Στην προετοιμασία των μελετών των έργων αυτών θα συμβάλλει καθοριστικά και ο Δήμος Θάσου. Από την σύσκεψη προέκυψε ότι τα έργα που αφορούν υποδομές θα ολοκληρωθούν μελετητικά ως τα τέλη του Ιανουαρίου, ταυτοχρόνως θα ζητηθεί η προσωρινή εξαίρεση από τη σύνταξη ΜΠΕ και θα δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση τους. Στα έργα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του φράγματος των Μαριών, η κατασκευή γεφυρών και τεχνικών έργων για την παροχεύτεση των όμβριων υδάτων και προστασίας από τις πλημμύρες καθώς και συγκοινωνιακά έργα (Καζαβίτια, Αλυκές, Αγ. Παντελεήμονας κλπ).

  Εκτός αυτών, από πόρους της ΠΑΜΘ δρομολογείται η υλοποίηση επιπλέον σχετικών αντιπλημμυρικών έργων όπως η κατασκευή οχετού (γέφυρας) στο ρέμα του Πρίνου, οχετού στο Κλίσμα Καλλιράχης κ.α.

  Από την ΑΔΜΘ εκτιμάται ότι η έναρξη της διαδικασίας επιλογής αναδόχων θα γίνει το πρώτο 10μερο του Φεβρουαρίου και η έναρξη των εργασιών κατά το β’ 15μερο του Φεβρουαρίου. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, αντιδιαβρωτικά έργα σε περιοχές του Θεολόγου, του Πρίνου και των Λιμεναρίων ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα θα λάβουν χώρα σε περιοχές του Πρίνου και του Θεολόγου. Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση δασικών δρόμων, η δημιουργία υδατοδεξαμενών, μικρού μεγέθους φραγμάτων βάρους και τοπικές αναδασώσεις.

  Τα δασικά έργα θα υλοποιηθούν ως «κατεπείγουσες διαδικασίες» με απόφαση του Γ.Γ.  Α. Δ Μ – Θ Δρ. Ν. Φραγκισκάκη.

  Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας αφού ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην σύσκεψη δήλωσε πως «τα συγκεκριμένα έργα θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, στην προστασία των εδαφών από τη διάβρωση, καθώς και στην προστασία των ακτών και των παραλιακών περιοχών από τα φερτά υλικά. Η Περιφέρεια συνολικά και η ΠΕ Καβάλας, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού της Θάσου. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούμε να πιέζουμε για την εξασφάλιση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της Θάσου οι οποίοι επλήγησαν, και για το 2017, για την εξασφάλιση των απαραίτητων επιλέξιμων βοσκοτόπων, για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων σε μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, των ελαιόδεντρων σε δεύτερο χρόνο καθώς και για την ίδρυση και στελέχωση ενός δεύτερου Πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο μέρος του νησιού».

16114682 10210200379559111 1431936449427511636 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Ελάτε στην παρέα μαςDhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".