Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017
Επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις (321)

Από την Energean Oil & Gas εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση:

Περισσότερες από 200 νέες άμεσες θέσεις εργασίας έχει δημιουργήσει η Energean Oil & Gas με άξονα την παραγωγή και επεξεργασία υδρογονανθράκων στον Πρίνο από το 2008 και μετά, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια σε ύφεση.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, θυγατρικής του ομίλου Energean, μιλώντας στη διάρκεια της ημερίδας «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» που διεξήχθη την Τετάρτη 29 Μαρτίου στην Αθήνα υπό τη συνδιοργάνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι το ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου φθάνει πλέον τα 480 άτομα, ενώ τόνισε ότι στη διάρκεια της 9ετίας 2008-2016, το ελληνικό Δημόσιο, επιχειρήσεις που εδρεύουν στην χώρα μας και συνεργάζονται με την εταιρεία καθώς και η τοπική κοινωνία της Καβάλας καρπώθηκαν περί τα 360 εκατ. ευρώ (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοί, λογαριασμοί, προμηθευτές κλπ) .

Πρόσφατα, η Energean εξασφάλισε μία ακόμη διετία εργασιακής ειρήνης, υπογράφοντας επιχειρησιακή σύμβαση με το σωματείο των εργαζομένων στην Καβάλα και, μάλιστα, με ανοδική αναπροσαρμογή αποδοχών.

Όπως ανέφερε ο κ. Γόντικας, η Energean έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. δολάρια ως τώρα, ενώ ένα αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματιστεί να επενδυθεί στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος στον Πρίνο καθώς και στις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά στον Πρίνο, ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην παραγωγή τις προηγούμενες εβδομάδες η 5η κατά σειρά νέα γεώτρηση, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή της τρέχουσας χρονιάς, στη διάρκεια της οποίας είναι προγραμματισμένο και shut down, να υπερβεί σαφώς τα περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια που παρήχθησαν πέρσι. Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα (2P) στην περιοχή του Πρίνου εκτιμώνται πλέον σε 41 εκατ. βαρέλια συνολικά σε Πρίνο, Βόρειο Πρίνο και κοίτασμα Έψιλον.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ίδιας ημερίδας, ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος (Field Development Plan) στο Δυτικό Κατάκολο, το οποίο αποτελεί ιστορικά το πρώτο κοίτασμα που περνά σε φάση εκμετάλλευσης στη Δυτική Ελλάδα. Στο πρόγραμμα, το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται επένδυση της τάξης των 50-60 εκατ. δολαρίων με προοπτική, εφόσον εξασφαλισθούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες άδειες, η πρώτη παραγωγική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί εντός του 2019. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένεται να δημιουργηθούν περί τις 60 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου τριπλάσιες θα είναι οι έμμεσες, με πρώτο μέλημα την απασχόληση τοπικού εργατικού δυναμικού.

Επιπλέον, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι, στη διάρκεια των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών που έχουν δρομολογηθεί να εκτελεστούν σε Ιωάννινα – Θεσπρωτία στη διάρκεια 2017-2018 αναμένεται να απασχοληθούν πάνω από 200 πολίτες. Ανάλογη είναι και η πρόβλεψη για τις έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία (αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο), οι οποίες θα ακολουθήσουν έναν χρόνο αργότερα.

Σημειώνεται ότι η Energean διαθέτει οκτώ άδειες συνολικά στην Ελλάδα, στη ΝΑ. Μεσόγειο και τη Β. Αφρική, ενώ πέραν από μοναδική παραγωγός υδρογονανθράκων στην χώρα, είναι πλέον και η μοναδική εταιρεία που εξάγει τεχνογνωσία, με άξονα την εμπειρία και το άριστο περιβαλλοντικό ιστορικό του Πρίνου και την παραγωγή σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας δίπλα σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς (Κόλπος Καβάλας, Θάσος) και σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές (Δέλτα Νέστου).

Posted On Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 19:53 Γράφτηκε από τον

Λίγες ημέρες μετά την απόρριψη του αιτήματος που κατέθεσαν 27 επαγγελματίες που διατηρούν πρακτορεία ΟΠΑΠ στο νομό Καβάλας για έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να διατηρηθεί η σχέση που υπάρχει σήμερα μεταξύ αυτών και του ΟΠΑΠ (με το δικαστή να αποφαίνεται ότι το αίτημα δεν είχε τα χαρακτηριστικά του κατεπείγοντος, παραπέμποντας το όλο θέμα στην εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι 27 αυτοί επαγγελματίες -εκδίκαση που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου), η ΟΕΒΕ Καβάλας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Έμπορων Νομού Καβάλας και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του Σωματείου πρακτόρων ΟΠΑΠ του νομού μας σχετικά με την απαίτηση της ΟΠΑΠ ΑΕ για υπογραφή νέων συμβάσεων.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ εκμεταλλευόμενη την μονοπωλιακή θέση στην αγορά προχωρεί σε νέες συμβάσεις με τους πράκτορες με όρους δυσμενείς μεταβάλλοντας τους όρους της σύμβασης χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Η Ομοσπονδία και ο Εμπορικός Σύλλογος στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και τη διεκδίκηση για δίκαιες συμβάσεις μεταξύ ΟΠΑΠ ΑΕ και πρακτόρων.

Posted On Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 11:39 Γράφτηκε από τον

Συνεδριάζει την προσεχή Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, με 25 θέματα στην ημερήσια διάταξή του. Ένα από αυτά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το "στοιχειωμένο" Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας (ΒΙΟ.ΠΑ.), το οποίο και -σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος- η περιφέρεια φέρεται διατεθειμένη να παραχωρήσει στο Επιμελητήριο Καβάλας. Το αν θα δεχτεί, βέβαια, το Επιμελητήριο την παραχώρηση αυτή είναι ένα θέμα προς διερεύνηση, καθώς ο πρόεδρός του Άγγελος Τσατσούλης δηλώνει στο Kavala Portal ότι δε γνωρίζει τίποτα!

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν το 2015, σταμάτησαν για άγνωστους λόγους και επαναλήφθηκαν το φθινόπωρο του 2016 -άμα τη ανάληψη της ηγεσίας της περιφέρειας ΑΜΘ από τον Χρήστο Μέτιο. Ωστόσο, το ίΕπιμελητήριο Καβάλας φαίνεται να είναι διστακτικό όσον αφορά την παραχώρηση του ΒΙΟ.ΠΑ., καθώς εκκρεμούν άλλα, σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα των επιμελητηρίων (όπως αυτό της αλλαγής της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους).

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ότι το Βιοτεχνικό Πάρκο είναι πλέον εγκαταλειμμένο από θεούς και δαίμονες, έχοντας μετατραπεί σε έναν μπαζότοπο -και με ένα δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο έχει καταγγελθεί λόγω μη πληρωμής των δόσεών του...

Posted On Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 23:59 Γράφτηκε από τον

Σε περιπέτειες έβαλε και τη ΔΕΠΑ η αμαρτωλή ιστορία της ΕLFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων-ΒΦΛ) και του ομίλου Λαυρεντιάδη. Πέραν των χρεών –ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ– από ανεξόφλητες οφειλές για το φυσικό αέριο που καταναλώνει η λιπασματοβιομηχανία, οι χειρισμοί Λαυρεντιάδη με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, η νομιμότητα του οποίου ελέγχεται από τα συναρμόδια υπουργεία, έγιναν αφορμή για να εισβάλει το ΣΔΟΕ πριν από περίπου 15 ημέρες στα γραφεία της ΔΕΠΑ. Η απρόσμενη «επίσκεψη» των ελεγκτών του ΣΔΟΕ συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών γύρω από την εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, που αποτελεί το διάδοχο εταιρικό σχήμα λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΕLFE. To υπουργείο Οικονομικών φέρεται να διερευνά τη νομιμότητα των τιμολογίων της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία της ΔΕΠΑ, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η εταιρεία ως προμηθευτής και πιστωτής ταυτόχρονα της ΕLFΕ είχε συναλλαγές με την ύποπτη εταιρεία. Κύκλοι της ΔΕΠΑ επιβεβαιώνουν στην «Κ» την επίσκεψη του ΣΔΟΕ και επισημαίνουν ότι η εταιρεία δεν έχει καμία εμπορική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Διαψεύδουν κατηγορηματικά επίσης πληροφορίες που φέρουν τη ΔΕΠΑ να έχει αποδεχθεί επιταγές της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έναντι εγγυήσεων για κάλυψη του πιστωτικού ορίου της εταιρείας.

Η όλη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εις βάθος έρευνα σχετικά με την αδειοδότηση της εταιρείας και τον τρόπο μεταβίβασης σε αυτήν των περιουσιακών στοιχείων της ΕLFE. Η εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ με έδρα την Κύπρο αδειοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και σε αυτήν ο Λαυρεντιάδης μεταβίβασε το ενεργητικό της ΕLFE, χωρίς χρέη τα οποία διατήρησε η παλιά εταιρεία. Kαι ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2017 τα εργοστάσια της ΕLFE λειτουργούν υπό την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, στο τέλος του 2016 οι εργαζόμενοι, που είχαν επίσης «μεταβιβασθεί» στη νέα ιδιοκτησία, κλήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις με μια νέα, τρίτη στη σειρά εταιρεία, τη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης». Στην εταιρεία αυτή, με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ και διοικητικό συμβούλιο έναν πατέρα με τους δύο γιους του, από την Κύπρο μεταφέρθηκε όλο το προσωπικό των δύο άλλων εταιρειών και η διαχείριση του εργοστασίου της Καβάλας. Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα εταιρεία κατέθεσε τα χαρτιά της για να πάρει άδεια από την αρμόδια διεύθυνση της Καβάλας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντηση που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους εργαζομένους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εντοπίσει σοβαρές ελλείψεις κατά τη διαδικασία αδειοδότησης της νέας εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.» και ως εκ τούτου η αδειοδότηση παραμένει έωλη.

Posted On Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 11:29 Γράφτηκε από τον

Από τη ΔΕΥΑ Καβάλας εστάλη η παρακάτω ανακοίνωση:

Προσηλωμένη στο στόχο που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό των απωλειών νερού λόγω ελαττωματικού δικτύου, το τμήμα ύδρευσης της ΔΕΥΑ Καβάλας προχώρησε στην αντικατάσταση περίπου 500 μέτρων αγωγού στην θέση Ιχθυοτροφεία στην Νέα Καρβάλη. Μια παρέμβαση που κρίθηκε αναγκαία αφού στην περιοχή μολονότι τα συνεργεία της επιχείρησης πραγματοποίησαν τουλάχιστον πέντε επεμβάσεις και ισάριθμες επισκευές, οι βλάβες και κατά συνέπεια οι απώλειες ήταν τόσο εκτεταμένες, που τελικά οδηγήθηκαν στην συγκεκριμένη παρέμβαση. Αφ' ενός η απώλεια ύδατος και αφ' ετέρου η έναρξη της θερινής περιόδου δεν επέτρεπαν την για οποιοδήποτε λόγο παράταση της εκκρεμότητας. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι αμέσως με την έναρξη της παρέμβασης, στην ίδια περιοχή αλλά σε προγενέστερο σημείο σημειώθηκαν άλλες δύο διαρροές, ενδεικτικές του κατά πόσο πεπαλαιωμένο είναι το δίκτυο γενικότερα στον Δήμο Καβάλας.

Posted On Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 19:11 Γράφτηκε από τον

Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναρτήθηκε το πρωί της Τετάρτης μια απόφαση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Καβάλας (η γνωστή σε όλους μας και "Πολεοδομία Καβάλας", η οποία μπορεί να εδρεύει στο δήμο Καβάλας αλλά ασχολείται με όλο το νομό) με την οποία δίνεται άδεια δόμησης για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου.

Μέχρις εδώ όλα καλά. Ωστόσο το ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι...

η Πολεοδομία έδωσε άδεια για την κατασκευή ενός εργοστασίου...παραγωγής λιπασμάτων από ξηρή ανάμιξη!

Όπως αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση, ο κύριος του έργου φέρεται να είναι μια εταιρεία με την επωνυμία Δημ. Σ. Γαβριήλ και σία ΕΠΕ, τα φορολογικά στοιχεία της οποίας είναι καταχωρημένα στη Δ.Ο.Υ. Νέας Σμύρνης. Το νέο εργοστάσιο θα χτιστεί σε οικόπεδο έκτασης 29 στρεμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή Καβάλας (εντός, δηλαδή, των ορίων του δήμου Νέστου), με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις να καταλαμβάνουν έκταση 7 στρεμμάτων.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την άδεια δόμησης

Posted On Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 22:56 Γράφτηκε από τον

Στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης με το Κράτος του Μαυροβουνίου για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα 4219-26 και 4218-30 προχώρησε η Energean Oil & Gas, έπειτα από την έγκριση που έδωσε το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η σύμβαση υπογράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Μαρτίου στην Ποντγκόριτσα από την υπουργό Οικονομίας του Μαυροβουνίου, κ. Dragica Sekulic και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Energean, κ. Μαθιό Ρήγα.

Η συνολική επένδυση για την επταετή ερευνητική περίοδο είναι της τάξης των 19 εκατ. δολαρίων και αφορά τη διενέργεια σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων, την εκπόνηση γεωφυσικών και γεωλογικών μελετών καθώς και μία ερευνητική γεώτρηση. Τα δύο οικόπεδα βρίσκονται σε βάθος 50 έως 100 μέτρων, κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου, στην περιοχή του Bar. H Energean σχεδιάζει την πραγματοποίηση γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Η Ανατολική Αδριατική παραμένει μια υποερευνημένη περιοχή, παρόλο ότι χαρακτηρίζεται από παρόμοια γεωλογία με εκείνη της ευρύτερης Αδριατικής Ζώνης, η οποία είναι γνωστή για τα συστήματα υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην Ιταλία, την Αλβανία και την Κροατία και τα οποία δίνουν σημαντική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. 

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, η οποία ανατέθηκε στην εταιρεία έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής:

"Είμαστε ικανοποιημένοι για την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία σηματοδοτεί μία σημαντική ημέρα για την Energean, καθώς η εταιρεία εισέρχεται στην ιδιαίτερα υποσχόμενη περιοχή της Αδριατικής. Παρόλο που μια σειρά από μεγάλες  διεθνείς εταιρείες εγκατέλειψαν την περιοχή στη διάρκεια της περιόδου της πτώσης των τιμών πετρελαίου, η Energean παρέμεινε δεσμευμένη στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη και, πλέον, είναι έτοιμη να επωφεληθεί ακριβώς από αυτήν την δέσμευση και την επικέντρωσή της στην περιοχή.

Η γεωλογία της περιοχής είναι ανάλογη προς εκείνη της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία έχουμε ερευνητική δραστηριότητα από τον Οκτώβριο τη 2014 (Ιωάννινα), εφαρμόζουμε σχέδιο ανάπτυξης κοιτάσματος (Κατάκολο) και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε για την ανάληψη προς έρευνα μιας ακόμη χερσαίας περιοχής (Αιτωλοακαρνανία).

Επιπλέον, το άψογο ιστορικό της Energean ως προς τη δραστηριοποίησή της σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και η επιτυχής λειτουργία του πετρελαϊκού πεδίου του Πρίνου στη Βορειοανατολική Ελλάδα, το οποίο παράγει πετρέλαιο από το 1981, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει επιτυχώς αυτό το σχέδιο προς όφελος της τοπικής οικονομίας και των πολιτών του Μαυροβουνίου."

(Δελτίο τύπου)

Posted On Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 17:41 Γράφτηκε από τον

Μερικά λεπτά μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης (λίγο προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία των 15 ημερών) κατατέθηκε στην αντιπεριφέρεια Καβάλας η προσφυγή των απολυμένων της ELFE ΑΒΕΕ (πρώην ΒΦΛ) κατά της απόφασης της διεύθυνσης ανάπτυξης της ΠΕ Καβάλας για την τροποποίηση της άδειας λειτουργίας, λόγω αλλαγής φορέα, του συγκροτήματος παραγωγής και εμπορίας αμμωνίας, οξέων και αζωτούχων λιπασμάτων με την επωνυμία "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Ανώνυμη Εταιρεία" & δ.τ. "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.". Στο κείμενο της ένστασης (το οποίο υπογράφεται και από από απλούς πολίτες) γίνεται εκτενής αναφορά στις παρατυπίες που -σύμφωνα με τους απολυμένους- εντοπίστηκαν στη διαδικασία της αδειοδότησης και ζητείται η ακύρωσή της. Παράλληλα τονίζεται ότι οι απολυμένοι δεν επιθυμούν να κλείσει το εργοστάσιο αλλά απλά να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την έκδοση της άδειας της "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης"

Δεν έχει γίνει γνωστό το πότε ακριβώς θα εκδοθεί απόφαση για την επικύρωση ή όχι της ένστασης. Εκτιμάται ότι η εξέτασή της από το αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας ΑΜΘ θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα.

 
Posted On Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 10:20 Γράφτηκε από τον

Τους διδάσκοντες και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Δίκαιο και Μηχανική της Ενέργειας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε και ξενάγησε στις υπεράκτιες και χερσαίες εγκαταστάσεις του Πρίνου και της Νέας Καρβάλης Καβάλας η Energean Oil & Gas.

Πρόκειται για περίπου 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές από τη Νομική Σχολή και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον καθηγητή και πρόεδρο του ΔΜΠΣ κ. Παναγιώτη Γκλαβίνη, τον ομότιμο καθηγητή και διδάσκοντα στο ΔΜΠΣ κ. Δημοσθένη Αγγελίδη και την επίκουρο καθηγήτρια, επίσης διδάσκουσα στο ΔΜΠΣ, κα. Εύα Λουκογεωργάκη. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μοναδικές εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες σχετικά με το πρακτικό αντικείμενο του μεταπτυχιακού, δηλαδή τις θαλάσσιες κατασκευές εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Εκ μέρους της Energean, ο κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil δήλωσε τα εξής:

«Αποτελεί σταθερή επιλογή της εταιρείας μας η παροχή στους εκκολαπτόμενους επιστήμονες του χώρου των υδρογονανθράκων κάθε δυνατού εφοδίου, το οποίο θα χρησιμεύσει στην προσωπική τους ανέλιξη και στην μελλοντική στελέχωση ενός τομέα ο οποίος είναι δυνατό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και την παραγωγική διαδικασία αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσα σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες, τις εγκαταστάσεις και το περιβάλλον. Την καλύτερη, δε, απόδειξη στον τομέα των υδρογονανθράκων συνιστά η συνεργασία της εταιρείας μας με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΤΕΙ Καβάλας), περισσότεροι από 100 απόφοιτοι του οποίου απασχολούνται σήμερα στον όμιλο της Energean”.

Σημειώνεται ότι η ξενάγηση γύρω από τις υπεράκτιες  εξέδρες και το γεωτρύπανο «Energean Force» πραγματοποιήθηκε από τον Προϊστάμενο Λειτουργίας Θαλασσίων Εγκαταστάσεων κ. Σωτήρη Παυλάκη, η ενημέρωση για τις γεωτρητικές δραστηριότητες από τον Προϊστάμενο Παραγωγής & Γεωτρήσεων Βασίλη Τόμο, η ξενάγηση στις χερσαίες εγκαταστάσεις από τον Επόπτη Λειτουργίας Χερσαίων Εγκαταστάσεων κ. Σάββα Δημητριάδη και η ενημέρωση σε θέματα ασφάλειας από τον Εργοδηγό Ασφάλειας Παναγιώτη Βέλκο.

Posted On Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 15:28 Γράφτηκε από τον

Πρόκειται για την εκ βάθρων ανακαίνιση, σε στάδια, του μεγαλύτερου τμήματος της ξενοδοχειακής εγκατάστασης, η οποία βρίσκεται στη Θάσο. Το “Makryammos Bungalows” αποτελεί τουριστική υποδομή, τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 400 κλινών και βρίσκεται σε λειτουργία από το 1965.

Αναπτύσσεται σε τεχνητή πυκνόφυτη έκταση 120 στρεμμάτων και αποτελείται από ισόγεια πετρόκτιστα κτίσματα απόλυτα εναρμονισμένα με τη φύση, αμφιθεατρικά τοποθετημένα και προσανατολισμένα στη θάλασσα. Το συγκρότημα αποτελείται, εκτός από τα δωμάτια και τις σουίτες, από κοινόχρηστους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους, όπως χώρους υποδοχής, εστίασης, μπαρ, χώρους αθλητισμού (αντισφαίριση και καλαθοσφαίριση) εξωτερική πισίνα ενηλίκων και παιδική, ειδικά διαμορφωμένο χώρο παιδικών δραστηριοτήτων με υπαίθρια εκτόνωση, παιδική χαρά, βοηθητικούς χώρους, καθώς και πάρκο με ελάφια

Η ΑΜ³ Architects σεβόμενη απόλυτα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του εν λόγω ξενοδοχείου, και σε στενή συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, εκπόνησε σειρά αρχιτεκτονικών μελετών για την εκ βάθρων ανακαίνιση του συνόλου των δωματίων και των σουιτών του ξενοδοχείου, για τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο τους αλλά και για μεγάλο τμήμα του ευρύτερου περιβάλλοντα χώρου. Επίσης συνέταξε τις αρχιτεκτονικές μελέτες για κοινόχρηστους χώρους όπως το εστιατόριο, τη παιδική χαρά και το χώρο παιδικών δραστηριοτήτων, τη περιοχή εισόδου στο συγκρότημα κλπ. Σε εξέλιξη βρίσκονται και μελέτες για νέα κτίσματα, εντός του συγκροτήματος, τόσο δωματίων όσο και κοινόχρηστων χώρων, όπως αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και χώρων υδροθεραπείας.

Η ΑΜ³ Architects παρακολούθησε και παρακολουθεί, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, την εφαρμογή των μελετών της από τους κατασκευαστές και φροντίζει για τη διαρκή προσαρμογή του μελετητικού προϊόντος στα δεδομένα και τις συνθήκες του έργου. Παρέχει με αυτό το τρόπο τα απαραίτητη συνεργασία και συμμετοχή στον συντονισμό που απαιτείται για τη τήρηση του εξαιρετικά αυστηρού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, αλλά και την εγγύηση ότι ο τελικός χρήστης θα απολαύσει των στόχων που έθεσε και υπηρέτησε η αρχιτεκτονική μελέτη.

Στόχος της εν λόγω ανακαίνισης και κοινός σκοπός για ιδιοκτήτες και μελετητές, ήταν να αναδειχθεί η σχέση φυσικής ομορφιάς και κλειστού ή και υπαίθριου τεχνητού χώρου, μέσα από μεγάλα ανοίγματα, απλές λειτουργικές φόρμες και διαχρονικά υλικά. Για τις εξωτερικές όψεις των κτισμάτων επιλέχθηκαν όσο το δυνατόν πιο ήπιες επεμβάσεις, όπως ξύλινες πέργκολες για σκίαση, πέτρινα στηθαία και μεγάλα ανοίγματα για βέλτιστη οπτική επαφή με τη θάλασσα. Στόχος ήταν να μη διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον και να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής.

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/news/epixeiriseis#sigProId112a9adb1d

Για αυτό το λόγο τα κυρίαρχα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι η πέτρα και το ξύλο, οι πλάκες σχιστόλιθου και το μάρμαρο Θάσου, υλικά αδρά, συμπαγή και ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, που εναρμονίζονται με το περιβάλλον μιας ιδιαίτερα όμορφης τοποθεσίας οπού η πλούσια βλάστηση και το στοιχείο της θάλασσας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κτιριακού σχεδιασμού.

Σε ότι αφορά στον λειτουργικό σχεδιασμό των εσωτερικών, επιδιώχθηκε η απόλυτη απλότητα, και η οικονομία του χώρου, με την ευρύτερη έννοια, χωρίς να αγνοούνται οι λειτουργικές ανάγκες και ανέσεις ενός δωματίου/σουίτας ή/και ενός κοινόχρηστου χώρου  μιας σύγχρονης τουριστικής εγκατάστασης τεσσάρων αστέρων. Λιτές συνθετικές γραμμές και στοιχεία εξοπλισμού, επιλογή ήπιων χρωματικών τόνων, με τη βοήθεια υλικών όπως η πατητή τσιμεντοκονία, το ξύλο σε φυσικές αποχρώσεις, η πέτρα και το εμφανές σκυρόδεμα δημιουργούν ένα οικείο και ζεστό περιβάλλον και στόχο έχουν την ανάδειξη του εξωτερικού φυσικού περιβάλλοντος και την εναρμόνιση του εσωτερικού χώρου με αυτό.

Σε ότι αφορά στον λειτουργικό σχεδιασμό των εσωτερικών, επιδιώχθηκε η απόλυτη απλότητα, και η οικονομία του χώρου, με την ευρύτερη έννοια, χωρίς να αγνοούνται οι λειτουργικές ανάγκες και ανέσεις ενός δωματίου/σουίτας ή/και ενός κοινόχρηστου χώρου  μιας σύγχρονης τουριστικής εγκατάστασης τεσσάρων αστέρων. Λιτές συνθετικές γραμμές και στοιχεία εξοπλισμού, επιλογή ήπιων χρωματικών τόνων, με τη βοήθεια υλικών όπως η πατητή τσιμεντοκονία, το ξύλο σε φυσικές αποχρώσεις, η πέτρα και το εμφανές σκυρόδεμα δημιουργούν ένα οικείο και ζεστό περιβάλλον και στόχο έχουν την ανάδειξη του εξωτερικού φυσικού περιβάλλοντος και την εναρμόνιση του εσωτερικού χώρου με αυτό.

Βασικό ρόλο στα κτίρια των δωματίων διαδραματίζουν οι βεράντες που ολοκληρώνουν την μετάβαση από το εσωτερικό χώρο στον υπαίθριο.Με την επιλογή υλικών όπως ξύλο, εμφανές σκυρόδεμα, μεγάλες αδρές φυσικές πλάκες δαπέδου, καθώς και με την χρήση ξύλινων στοιχείων για σκίαση, επιτυγχάνεται η ομαλή μετάβαση από τον στεγασμένο χώρο προς τον εξωτερικό χώρο, είτε πρόκειται για ιδιωτικό, είτε για κοινόχρηστο, και πλαισιώνονται στιγμές ανάπαυσης μπροστά σε μια μαγευτική θέα.


Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Ιδιοκτήτης: Ι.Σαράντης Α.Ε, Επιφάνεια οικοπέδου: 122.227 m², Μελετητές Αρχιτεκτονικών: ΑΜ³ Architects, Μελετητές Η/Μ Εγκαταστάσεων: Γρ. & Μ. Καφετζόπουλος ΟΕ., Κατασκευή: Αυτεπιστασία,Παρακολούθηση εφαρμογής αρχιτεκτονικής μελέτης: ΑΜ³ Architects, Χρόνος μελέτης: από 2012 έως και 2017, σε στάδια, Χρόνος αποπεράτωσης: από 2013 έως και 2017, σε στάδια, Φωτογράφοι: Μαρία Μιτζάλη, Δημήτρης Νταγιαμάς, ΑΜ³ Architects.

Πηγή: http://kataskevesktirion.gr

Posted On Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 23:14 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 23

17190818 10208130040956077 3058861135015051585 N

OLKLOGO

Kavala Colors Parade

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Ελάτε στην παρέα μαςKreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".