Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
Επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις (306)

Το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου επισκέφτηκε, το πρωί της Πέμπτης, ο διευθυντής της εταιρείας "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" Γιάννης Τσάρας. Η συνάντηση ήταν ολιγόωρη και χαρακτηρίστηκε από τον κ. Μαρκόπουλο ως "εθιμοτυπική", ωστόσο δεν διαψεύδεται από κανέναν η πληροφορία ότι ένα από τα αντικείμενα συζήτησης ήταν και η διαδικασία της έκδοσης ή μη άδειας λειτουργίας για την επιχείρηση -διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 15 Φεβρουαρίου.

Σχόλιο γράφοντος: Σαφώς και ο κ. Τσάρας -αλλά και ο κάθε κ. Τσάρας- έχει δικαίωμα να συναντήσει τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας ή και οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πολίτη. Ωστόσο το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την αδειοδότηση ή μη της επιχείρησης, μόνο ως συμπτωματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Θα μπορούσε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί μερικές μέρες αργότερα και να μην έχει κανένας το δικαίωμα να πει απολύτως τίποτα.

Εντύπωση, πάντως, συνεχίζει να μας προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η παρέμβαση των απολυμένων της ΒΦΛ (η οποία στράφηκε και στους μηχανικούς Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας) θεωρήθηκε από την Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ ως "αθέμιτη πίεση", η παρέμβαση των εργαζόμενων στην βιομηχανία -αλλά και η επίσκεψη του κ. Τσάρα, ο οποίος μέχρι και είχε διατηρήσει ένα αρκετά χαμηλό προφίλ- θεωρείται "θεμιτή πίεση". Να είναι, άραγε, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους μηχανικούς ή μήπως το γεγονός ότι διευθυντικό στέλεχος της "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" αποτελεί μέλος της νέας -από τις 16 Ιανουαρίου- Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΑΜ;

Posted On Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 07:57 Γράφτηκε από τον

«Μπλόκο» στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε εικονικές ενάρξεις εργασιών ή μεταφορά έδρας στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο) προκειμένου να ευνοηθούν από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με εντατικούς φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις αλλά και με νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο και υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

Την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος οι επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί ή μεταφέρει την έδρα τους τα τελευταία χρόνια. Οι επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη γειτονική χώρα αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλα πρόστιμα. 

Σε πρώτη φάση να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στις γειτονικές χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί η δραστηριότητά τους και εν συνεχεία να ζητήσουν τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών στη γειτονική χώρα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες παροχής υπηρεσιών και μικρές επιχειρήσεις που ενώ φαίνεται ότι έχουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα στην πραγματικότητα ασκούν την επαγγελματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Ετσι, με τον τρόπο αυτόν φορολογούνται για τα κέρδη που αποκτούν στη Βουλγαρία με συντελεστή 10% αντί 29% που ισχύει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο της φυγής ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.

Οπως αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός, σημαντικό μέρος αφορά πλασματικές μεταφορές καθόσον οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν στην Ελλάδα και δεν υφίστανται αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση. Προφανώς, προσθέτει, πρόκειται για μη νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές που αποσκοπούν σε υπαγωγή σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της EE. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι ενώ προετοιμάζεται και σχετιζόμενη νομοθετική ρύθμιση.

Πρωτοβουλίες

Επίσης, υφίστανται πρωτοβουλίες και σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών. Αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες όπως η CCBR (Country By Country Report) που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών-μελών και θα επιτρέψουν στις εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τα capital controls καταγράφεται μεγάλη άνθηση στη δημιουργία εταιρειών και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κυρίως στη Βουλγαρία. Το 2015 ιδρύθηκαν ή μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία περίπου 15.000 εταιρείες, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2014, ενώ το 2016 οι επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία ανήλθαν σε 2.500.

Προσέγγιση μέσω Διαδικτύου από κυκλώματα επιτηδείων

Επιτήδειοι βλέποντας το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από επιχειρηματίες για μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας τους προσεγγίζουν μέσω Διαδικτύου ή με αποστολή email, διαφημίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που εξασφαλίζει η ίδρυση μιας εταιρείας στη Βουλγαρία και αναλαμβάνοντας με το αζημίωτο όλη τη διαδικασία.

Στα διαφημιστικά τους μηνύματα τονίζουν ιδιαίτερα τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές (εταιρικός 10% και 5% στα μερίσματα), τα φθηνότερα λειτουργικά κόστη, τη δυνατότητα virtual έδρας -δηλαδή η επιχείρηση δεν θα έχει τη δική της φυσική έδρα-, το χαμηλό λογιστικό κόστος.

Και όπως επισημαίνουν, «όλα τα παραπάνω σας προσφέρονται τελείως νόμιμα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Βουλγαρία ανήκει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μπορείτε να κινείστε επιχειρηματικά διεθνώς με μειωμένο κόστος, αλλά μέσα στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Οπως μας εξηγούν λογιστές, αυτό που παρουσιάζουν σαν μια «ιδανική» κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για όσους ίδρυσαν ή προτίθενται να ιδρύσουν εταιρείες στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ένα νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους βάσει των πραγματικών περιστατικών και των συνθηκών, λαμβανομένων υπόψη του τόπου άσκησης καθημερινής διοίκησης, του τόπου λήψης στρατηγικών αποφάσεων, του τόπου συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης και της συνέλευσης των εταίρων-μετόχων, του τόπου κατοικίας των μελών της διοίκησης και του τόπου κατοικίας των εταίρων ή μετόχων.

Πηγή: ethnos.gr

Posted On Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 10:34 Γράφτηκε από τον

Λίγο πριν το μεσημέρι της Παρασκευής η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα παρέλαβε από την αντιπεριφέρεια (και ειδικότερα από το Τμήμα Περιβάλλοντος) την απάντηση στο ερώτημα που απέστειλε προ ημερών στον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο σχετικά με τις καταγγελίες κατοίκων του Χαλκερού για τους ρύπους που εκλύονται από τις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ. Στην απάντηση γίνεται λόγος για έρευνες και μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 Ιανουαρίου ως και τις 3 Φεβρουαρίου, τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στο Χαλκερό, με τα τελικά αποτελέσματα να δείχνουν τιμές εντός των προβλεπόμενων ορίων ασφαλείας. Εκτιμάται, δε, ότι η αυξημένη συγκέντρωση των ρύπων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες της εποχής και στο γεγονός ότι οι άνεμοι των τελευταίων ημερών δεν έχουν απομακρύνει τους ρύπους από την περιοχή.

Posted On Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 00:20 Γράφτηκε από τον

Στην TechnipFMC, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους που δραστηριοποιούνται στις υπεράκτιες κατασκευές έργων για τη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναθέτει η Energean Oil & Gas τον σχεδιασμό (Front End Engineering Design) των εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish & Tanin στο Ισραήλ.

H TechnipFMC είναι ένας όμιλος που ηγείται στη διεθνή βιομηχανία, απασχολώντας 44.000 εργαζόμενους σε 48 χώρες και διαθέτοντας στόλο 21 πλωτών κατασκευών, τέσσερις εκ των οποίων είναι υπό υλοποίηση. Έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη σχεδίων σε βαθιά νερά και έχει παραδώσει μερικά από τα μεγαλύτερα FPSO’s (Floating Production Storage Offloading) που λειτουργούν στον κόσμο. Όπως είναι γνωστό, η Energean έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει FPSO για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων που προορίζονται για την αγορά του Ισραήλ.

Σχολιάζοντας την συμφωνία με την Technip, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:

«Η Energean προχωρεί σε μία ακόμη συνεργασία με έναν διεθνή επιχειρηματικό όμιλο μεγάλου βεληνεκούς. Η παρουσία της TechnipFMC  εγγυάται τον άρτιο σχεδιασμό και την έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων και είναι προφανές ότι θα ενισχύσει το δυναμικό της εταιρείας μας με νέα και υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία. Επιπλέον, επιβεβαιώνει ότι η Energean υλοποιεί το όραμά της και αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς και ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Υπενθυμίζεται ότι τα κοιτάσματα Karish και Tanin ανήκουν κατά 100% στην Energean Israel, θυγατρική του ομίλου Energean, και είναι δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. H Energean Oil & Gas έχει προγραμματίσει να καταθέσει στην ισραηλινή κυβέρνηση το τελικό σχέδιο ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων στα μέσα του έτους, με στόχο να προχωρήσει στην παραγωγή σε τρία χρόνια.

Posted On Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 12:26 Γράφτηκε από τον

"Τέλος εποχής" από Δευτέρα για τον διευθυντή της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Νίκο Μπεχράκη, ο οποίος αποχωρεί από την Καβάλα για να αναλάβει άλλο πόστο της επιχείρησης. Ενώ όμως είχε ακουστεί για την αντικατάστασή του το όνομα του Γιάννη Τσάρα -ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει διευθυντής του εργοστασίου της ELFE ΑΕ-, ο ίδιος του -με δηλώσεις του στο Kavala Portal- ανέφερε ότι θα αναλάβει την θέση του διευθυντή της προσφάτως ιδρυθείσας εργολαβικής εταιρείας "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης". Όσον αφορά τον κ. Μπεχράκη, ο κ. Τσάρας σημείωσε λακωνικά ότι "έκλεισε τον κύκλο του στην Καβάλα"

Posted On Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 01:07 Γράφτηκε από τον

 

Ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ανέθεσε αποκλειστικά στη Mindshare το σχεδιασμό και την υλοποίηση του διαφημιστικού του πλάνου. Η συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η ομάδα που δημιούργησε η Mindshare για το χειρισμό του λογαριασμού υποστηρίζεται και από το εξειδικευμένο τμήμα περιφερειακών μέσων που διαθέτει in-house η εταιρία. Η διαφημιστική δραστηριότητα του TAP σε 360ο  προσέγγιση, περιλαμβάνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, έντυπα και ψηφιακά μέσα και απευθύνεται κυρίως στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας.

O αγωγός TAP, θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη. Η διαδρομή του TAP, που ξεκινάει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίσει ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια την Αλβανία, για να καταλήξει στη Νότια Ιταλία

Posted On Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 16:55 Γράφτηκε από τον

Με απόφαση που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 4.000 € στην εταιρεία MILKY WAY Μ.Ι.Κ.Ε. για παράβαση της εγκεκριμένης για αυτήν Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο στην κτηνοτροφική μονάδα που διατηρεί η επιχείρηση στην Πέρνη (δυναμικότητας 950 αγελάδων) διαπιστώθηκε ότι:

α) δεν υπήρχε οργανωμένο αρχείο για την τήρηση στοιχείων για τη διάθεση των στερεών και υγρών αποβλήτων σε αγρότες, και

β) δεν είχε γίνει καμία σχετική ενέργεια για την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης των χαρακτηριστικών των υγρών αποβλήτων και των εδαφών όπου γίνεται χρήση τους.

Επίσης, μετά και την υποβολή υπομνήματος από μεριάς της εταιρείας αναφορικά με τις ανωτέρω παραβάσεις, με συνημμένες χημικές αναλύσεις των επεξεργασμένων αποβλήτων, διαπιστώθηκε ότι οι χημικές αναλύσεις των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων κατέδειξαν υπερβάσεις ορίων

Posted On Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 07:37 Γράφτηκε από τον

Την ίδια ακριβώς ημέρα με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 20.000 € στην PFIC (την μια από τις 4 εργολαβικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την διαχείριση του εργοστασίου της ΒΦΛ) από την διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ για σειρά παραβάσεων που αφορούν την περιβαλλοντική νομοθεσία, επιβλήθηκε και ένα άλλο πρόστιμο, ύψους 50.000 €, στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ (την πλέον προβεβλημένη από τις 4 εργολαβικές εταιρείες) για άλλες περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι το πρόστιμο είναι διπλάσιο του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης (το οποίο, όταν είχε συσταθεί -ως "ALPHA BLUE TRADE"- ανερχόταν σε 24.000 €)!

Πατήστε εδώ για να δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης, όπως αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Αναλυτικότερα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της ΠΕ Καβάλας το περασμένο καλοκαίρι -και με βάση το πόρισμα που εξεδόθη στις 23 Σεπτεμβρίου- διαπιστώθηκαν 12 παραβάσεις της κείµενης περιβαλλοντικής νοµοθεσίας και της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Συγκεκριµένα:

Β2ιιι)Σύµφωνα µε τον όρο 3.11.4 της ΑΕΠΟ θα πρέπει να υφίστανται κατάλληλη ρύθµιση του PH των υγρών αποβλήτων την µονάδας αµµωνίας.

Β2iv), B3iv) δεν τηρείται ο όρος 3.12.6 της µε Α.Π.167870/16-05-2011ΑΕΠΟ, σύµφωνα µε τον όρο αυτό το µητρώο καταγραφής θα πρέπει να είναι σύµφωνο µε το άρθρο 11 της παρ. 4α της ΚΥΑ 13588/725/2006 σε συνδυασµό µε τα οριζόµενα στην ΚΥΑ 24944/159/06Ε)

Β3ιι) διαπιστώθηκαν υπερβάσεις του ορίου των 450mg/Nm3 του SO2, όρος Β1.1.2, που θέτει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων κατά παράβαση αυτής.

B5,Β7 λόγω διαφυγής υγρού παραφηνικής φύσεως, παράβαση του όρου 3.3.11 της Α1ιι) ΑΕΠΟ σύµφωνα µε τον οποίο «οι δεξαµενές θα πρέπει να βρίσκονται εντός λεκανών ασφαλείας ικανού όγκου οι οποίες να είναι κατασκευασµένες µε τρόπο ώστε να συγκρατούν τυχόν διαρροές, προκειµένου να αποφεύγεται η ρύπανση του εδάφους η/και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα σε περιπτώσεις ατυχηµατικών διαρροών..» καθώς και της κείµενης νοµοθεσίας Ν4042/12 άρθρα 14 και 29 παρ. 1 και σύµφωνα µε τα οποία απαγορεύεται η εγκατάλειψη , η απόρριψή και η ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων. Επίσης παράβαση του όρου 3.12.3 σύµφωνα µε τον οποίο όλα τα µη επικίνδυνα στερεά απόβλητα καθώς και όλα τα επικίνδυνα απόβλητα θα πρέπει να συγκεντρώνονται προσωρινά σε κατάλληλους διαµορφωµένους χώρους και στην συνέχεια να παραδίδονται σε φορέα/εργολάβο… και της ΚΥΑ 24944/06 αναφορικά µε τις τεχνικές προδιαγραφές αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων.. Τα εν λόγω βαρέλια δεν έφεραν καµία σήµανση για το περιεχόµενο τους σε αντίθεση µε το άρθρο 17 του Ν.4042/12 και οι υπεύθυνοι της εταιρεία δεν γνώριζαν ακριβώς το είδος των αποβλήτων που υπήρχε.

Β6 Αποθήκευση καταλυτών. ∆εν έχει τηρηθεί ο όρος 3.12.4 της Α1ιι) ΑΕΠΟ σύµφωνα µε τον οποίο η προσωρινή αποθήκευση των επικίνδυνων αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο οι προδιαγραφές του οποίου ορίζονται στην ΚΥΑ 24944/1159/30-06-06 (ΦΕΚ 791Β). Συγκεκριµένα στο Παράρτηµα ΙΙ Κεφάλαιο 2 παρ.2.2.1 της εν λόγω ΚΥΑ ορίζεται ότι η βάση του κτιρίου θα πρέπει να είναι κεκλιµένη και να φέρει αγωγούς απορροής οι οποίοι να καταλήγουν σε φρεάτιο συλλογής επαρκούς χωρητικότητας και κατάλληλης στεγάνωσης, το δάπεδο των χώρων αποθήκευσης να είναι βιοµηχανικού τύπου, κατάλληλης στιλπνότητας και επαρκούς αντιδιαβρωτικής προστασίας. Καθώς και της παρ.2.2.2. σύµφωνα µε την οποία θα πρέπει ο αποθηκευτικός χώρος να διατηρείται καθαρός και να γίνεται επιµεληµένη τοποθέτηση και καταγραφή των ΕΑ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω δεν έχει τηρηθεί και ο όρος 3.12.13 της Α1ιι) ΑΕΠΟ σύµφωνα µε τον οποίο οι χρησιµοποιηµένοι καταλύτες θα πρέπει να συλλέγονται σε σάκους πολυαιθυλενίου εντός στεγανών και ερµητικά κλειστών δοχείων µε κατάλληλη σήµανση και να αποθηκεύονται προσωρινά σε αποθήκες µε αδιαπέραστο δάπεδο.

Επίσης οι περισσότερες συσκευασίες, πολλές από τις οποίες ήταν κατεστραµµένες δεν έφεραν την προβλεπόµενη σήµανση σε αντίθεση µε το άρθρο 17 του Ν.4042/12 και την ΚΥΑ 13588/06.

Β7ι) Σε κάθε οχετό (∆υτικό, κεντρικό) δεν υπήρχε σε λειτουργία µετρητής συνεχούς µέτρησης της παροχής των υγρών αποβλήτων κατά παράβαση του όρου 3.14.2 της Α1ιι) ΑΕΠΟ.

Β7ιv) ότι γίνονται αναλύσεις φωσφορικών στα θαλάσσια ύδατα και δεν γίνεται η αναγωγή σε πεντοξειδίου του Φωσφόρου σε αντίθεση µε τον όρο της ΑΕΠΟ (3.15.5).

Β7v) ο µέσος όρος των τριών δειγµάτων του κεντρικού οχετού στην ολική αµµωνία είναι 37,5mg/l και λαµβάνοντας υπόψη την απόκλιση του πίνακα ΙΙ της νοµαρχιακής απόφασης αριθµ. 6924/475Β/03-09-1987 (6mg/l) είναι 31,5 µε όριο τα 30mg/l, διαπιστώνεται µια υπέρβαση του ορίου της αµµωνίας.

Β8 Χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων επικίνδυνων και µη, περίπου 8στρεµµάτων κατά παράβαση:

α) των όρων 3.12.7, 3.12.7.1. της Α1ii AEΠΟ, σύµφωνα µε τους οποίους οι συσκευασίες των διαφόρων υλικών θα πρέπει να παραδίδονται σε κατάλληλα αδειοδοτηµένο συλλέκτη προς περαιτέρω αξιοποίηση

β) του όρου 3.12.7.2, η συλλογή συσσωρευτών και µεταχειρισµένων ελαστικών να γίνεται µέσω εγκεκριµένων συστηµάτων εναλλακτικής διαχείρισης σύµφωνα µε τα Π∆ 115/2004, 109/2004,

γ) του όρου 3.12.7.3 σύµφωνα µε τον οποίο τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων (ΑΛΕ) από τη συντήρηση και επισκευή του Η/Μ του εξοπλισµού του εργοστασίου ή και των οχηµάτων (στην περίπτωση που η αλλαγή γίνεται εντός του εργοστασίου) να αποθηκεύονται προσωρινά σε στεγανά δοχεία µε καπάκι ασφαλείας, σύµφωνα µε την ΚΥΑ 24944/1159/06 και η διαχείρισή τους να γίνεται σύµφωνα µε το Π∆ 82/2004. Σηµειώνεται ότι η εταιρεία διατηρεί βιβλίο παρακολούθησης λιπαντικών ελαίων αντίγραφα του οποίου προσκοµίστηκαν.

δ) του όρου 3.12.8. σύµφωνα µε τον οποίο οι άχρηστες/κατεστραµµένες συσκευασίες που φέρουν κατάλοιπα επικίνδυνων ουσιών ή έχουν µολυνθεί από αυτές και δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν σύµφωνα µε τα αναφερόµενα στο εδάφιο 3.12.7.1. να παραδίδονται σε κατάλληλο αδειοδοτηµένο φορέα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων

ε) του όρου 3.12.9 σύµφωνα µε τον οποίο θα πρέπει να λαµβάνονται άµεσα µέτρα για τη συλλογή, κυρίως µε µηχανικά µέσα τυχόν ατυχηµατικών απορρίψεων κατά την αποθήκευση/διακίνηση στερεών υλών.

στ) του Π∆115/2004 για την εναλλακτική διαχείριση ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών άρθρο 6 παρ.1.2.1α) σύµφωνα µε το οποίο στα σηµεία πρωτογενούς προσωρινής αποθήκευσης η συλλογή θα πρέπει να γίνεται µε την τοποθέτηση πλαστικών κάδων ορθογώνιων, ενδεικτικής χωρητικότητας 500 και 1000λτ, πλήρους στεγανότητας µε κατάλληλη επισήµανση.

ζ) του Νόµου 4042/2012 άρθρο 14 (η διαχείριση των αποβλήτων πραγµατοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο για τον νερό, τον αέρα, το έδαφος τα φυτά η τα ζώα), του άρθρου 29 παρ.1 σύµφωνα µε τον οποίο απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη και η ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων και του άρθρου 30 παρ. 1 σύµφωνα µε το οποίο ‘Απαγορεύεται η ανάµειξη µεταξύ των διαφόρων κατηγοριών επικίνδυνων αποβλήτων και η ανάµειξη επικίνδυνων µε άλλα απόβλητα, ουσίες ή υλικά’, της ΚΥΑ 13588/725 άρθρο 4, καθώς και της ΚΥΑ 24944/06 όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές προσωρινής αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων.

η) Οι εκτεταµένες διαφυγές ελαίων και κατάλοιπων χηµικών επί του εδάφους συνιστούν ρύπανση και υποβάθµιση του περιβάλλοντος κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 1650/86.

θ) Οι ποσότητες των εν λόγω αποβλήτων δεν δηλώνονται από τις εταιρείες, όπως αναφέρθηκε στην §6 στις ΕΕΠΑ και ούτε οι εταιρείες διέθεταν στοιχεία/µητρώο, όσον αφορά στα επικίνδυνα απόβλητα σε αντίθεση µε το άρθρο 20 του Ν.4042/12, µε αποτέλεσµα να µην υπάρχει ιχνηλασιµότητα των αποβλήτων. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της υπηρεσίας (τη µε Α.Π. Α/414/2027/11-06-2007 ραδιολογική µελέτη της εναπόθεσης φωσφογύψου) ο ως άνω χώρος είχε προβλεφθεί για την απόθεση ρυπασµένων- χρησιµοποιηµένων εξαρτηµάτων της µονάδας φωσφορικού οξέος, µε ραδιενέργεια προκειµένου να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Επιτροπής Ατοµικής Ενέργειας.

Β11. Σε όλη την εγκατάσταση υπήρχαν διάσπαρτα απόβλητα (ξύλινα, υλικά συσκευασιών, µεταλλικά εξαρτήµατα κτλ) τα οποία δεν δηλώνονται στην ετήσια έκθεση παραγωγού αποβλήτων κατά παράβαση του όρου 3.16.21 της ΑΕΠΟ.

Β12 Παράβαση του όρου 3.14.14 σύµφωνα µε τον οποίο θα πρέπει να κατατίθεται έκθεση έως της 31 Μαρτίου για την περιβαλλοντική επίδοση του προηγούµενου έτους η οποία θα περιελάµβανε επεξεργασµένα στοιχεία των µετρήσεων/αναλύσεων εκποµπών, συγκρίσεις των στοιχείων αυτών µε τις αναφερόµενες στην ΑΕΠΟ οριακές τιµές ή τυχόν άλλες κτλ καθώς και τα πιο συγκεκριµένα στοιχεία (µετρήσεις εκποµπών, αναλύσεις υδάτων, στραγγισµάτων, υπόγειου νερού, τυχόν υπερβάσεις και επανορθωτικά µέτρα κτλ)

Β15 Θα έπρεπε οι εταιρείες να προβούν σύµφωνα µε τη Α.1.v. σχετική άδεια σε αίτηµα για τροποποίηση της άδειας χρήσης πριν τις 01-07-2016 κατά παράβαση των όρων της αδείας και του όρου 3.16.23 και 24 της ΑΕΠΟ

Posted On Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 06:09 Γράφτηκε από τον

Με απόφαση που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 20.000 € στην PFIC (την μια από τις 4 εργολαβικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την διαχείριση του εργοστασίου της ΒΦΛ) για σειρά παραβάσεων που αφορούν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το πρόστιμο επιβλήθηκε λόγω παραβίασης του όρου περί εγκατάλειψης, απόρριψης και ανεξέλεγκτης διαχείρισης αποβλήτων.

Αναλυτικότερα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της ΠΕ Καβάλας το περασμένο καλοκαίρι -και με βάση το πόρισμα που εξεδόθη στις 23 Σεπτεμβρίου- διαπιστώθηκαν 12 παραβάσεις της κείµενης περιβαλλοντικής νοµοθεσίας και της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Συγκεκριµένα:

Β7ι) Σε κάθε οχετό (ανατολικό) δεν υπήρχε σε λειτουργία µετρητής συνεχούς µέτρησης της παροχής των υγρών αποβλήτων κατά παράβαση του όρου 3.14.2 της Α1ιι) ΑΕΠΟ.

Β7ιv) ότι γίνονται αναλύσεις φωσφορικών στα θαλάσσια ύδατα και δεν γίνεται η αναγωγή σε πεντοξειδίου του Φωσφόρου σε αντίθεση µε τον όρο της ΑΕΠΟ (3.15.5).

Β8 Χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων επικίνδυνων και µη, περίπου 8στρεµµάτων κατά παράβαση: α) των όρων 3.12.7, 3.12.7.1. της Α1ii AEΠΟ, σύµφωνα µε τους οποίους οι συσκευασίες των διαφόρων υλικών θα πρέπει να παραδίδονται σε κατάλληλα αδειοδοτηµένο συλλέκτη προς περαιτέρω αξιοποίηση

β) του όρου 3.12.7.2, η συλλογή συσσωρευτών και µεταχειρισµένων ελαστικών να γίνεται µέσω εγκεκριµένων συστηµάτων εναλλακτικής διαχείρισης σύµφωνα µε τα Π∆ 115/2004, 109/2004,

γ) του όρου 3.12.7.3 σύµφωνα µε τον οποίο τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων (ΑΛΕ) από τη συντήρηση και επισκευή του Η/Μ του εξοπλισµού του εργοστασίου ή και των οχηµάτων (στην περίπτωση που η αλλαγή γίνεται εντός του εργοστασίου) να αποθηκεύονται προσωρινά σε στεγανά δοχεία µε καπάκι ασφαλείας, σύµφωνα µε την ΚΥΑ 24944/1159/06 και η διαχείρισή τους να γίνεται σύµφωνα µε το Π∆ 82/2004. Σηµειώνεται ότι η εταιρεία διατηρεί βιβλίο παρακολούθησης λιπαντικών ελαίων αντίγραφα του οποίου προσκοµίστηκαν.

δ) του όρου 3.12.8. σύµφωνα µε τον οποίο οι άχρηστες/κατεστραµµένες συσκευασίες που φέρουν κατάλοιπα επικίνδυνων ουσιών ή έχουν µολυνθεί από αυτές και δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν σύµφωνα µε τα αναφερόµενα στο εδάφιο 3.12.7.1. να παραδίδονται σε κατάλληλο αδειοδοτηµένο φορέα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

ε) του όρου 3.12.9 σύµφωνα µε τον οποίο θα πρέπει να λαµβάνονται άµεσα µέτρα για τη συλλογή, κυρίως µε µηχανικά µέσα τυχόν ατυχηµατικών απορρίψεων κατά την αποθήκευση/διακίνηση στερεών υλών.

στ) του Π∆115/2004 για την εναλλακτική διαχείριση ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών άρθρο 6 παρ.1.2.1α) σύµφωνα µε το οποίο στα σηµεία πρωτογενούς προσωρινής αποθήκευσης η συλλογή θα πρέπει να γίνεται µε την τοποθέτηση πλαστικών κάδων ορθογώνιων, ενδεικτικής χωρητικότητας 500 και 1000λτ, πλήρους στεγανότητας µε κατάλληλη επισήµανση.

ζ) του Νόµου 4042/2012 άρθρο 14 (η διαχείριση των αποβλήτων πραγµατοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο για τον νερό, τον αέρα, το έδαφος τα φυτά η τα ζώα), του άρθρου 29 παρ.1 σύµφωνα µε τον οποίο απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη και η ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων και του άρθρου 30 παρ. 1 σύµφωνα µε το οποίο ‘Απαγορεύεται η ανάµειξη µεταξύ των διαφόρων κατηγοριών επικίνδυνων αποβλήτων και η ανάµειξη επικίνδυνων µε άλλα απόβλητα, ουσίες ή υλικά’, της ΚΥΑ 13588/725 άρθρο 4, καθώς και της ΚΥΑ 24944/06 όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές προσωρινής αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων.

η) Οι εκτεταµένες διαφυγές ελαίων και κατάλοιπων χηµικών επί του εδάφους συνιστούν ρύπανση και υποβάθµιση 3/4 του περιβάλλοντος κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 1650/86.

θ) Οι ποσότητες των εν λόγω αποβλήτων δεν δηλώνονται από τις εταιρείες, όπως αναφέρθηκε στην §6 στις ΕΕΠΑ και ούτε οι εταιρείες διέθεταν στοιχεία/µητρώο, όσον αφορά στα επικίνδυνα απόβλητα σε αντίθεση µε το άρθρο 20 του Ν.4042/12, µε αποτέλεσµα να µην υπάρχει ιχνηλασιµότητα των αποβλήτων.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της υπηρεσίας (τη µε Α.Π. Α/414/2027/11-06-2007 ραδιολογική µελέτη της εναπόθεσης φωσφογύψου) ο ως άνω χώρος είχε προβλεφθεί για την απόθεση ρυπασµένων- χρησιµοποιηµένων εξαρτηµάτων της µονάδας φωσφορικού οξέος, µε ραδιενέργεια προκειµένου να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Επιτροπής Ατοµικής Ενέργειας

Β10 iv. … παράβαση του όρου 3.12.3 σύµφωνα µε τον οποίο όλα τα µη επικίνδυνα στερεά απόβλητα καθώς και όλα τα επικίνδυνα απόβλητα θα πρέπει να συγκεντρώνονται προσωρινά σε κατάλληλους διαµορφωµένους χώρους σύµφωνα της ΚΥΑ 24944/06 και στην συνέχεια να παραδίδονται σε φορέα/εργολάβο σύµφωνα µε το άρθρο 8 της ΚΥΑ 13588.

Β11. Σε όλη την εγκατάσταση υπήρχαν διάσπαρτα απόβλητα (ξύλινα, υλικά συσκευασιών, µεταλλικά εξαρτήµατα κτλ) τα οποία δεν δηλώνονται στην ετήσια έκθεση παραγωγού αποβλήτων κατά παράβαση του όρου 3.16.21 της ΑΕΠΟ.

Β12 Παράβαση του όρου 3.14.14 σύµφωνα µε τον οποίο θα πρέπει να κατατίθεται έκθεση έως της 31 Μαρτίου για την περιβαλλοντική επίδοση του προηγούµενου έτους η οποία θα περιελάµβανε επεξεργασµένα στοιχεία των µετρήσεων/αναλύσεων εκποµπών, συγκρίσεις των στοιχείων αυτών µε τις αναφερόµενες στην ΑΕΠΟ οριακές τιµές ή τυχόν άλλες κτλ καθώς και τα πιο συγκεκριµένα στοιχεία (µετρήσεις εκποµπών, αναλύσεις υδάτων, στραγγισµάτων, υπόγειου νερού, τυχόν υπερβάσεις και επανορθωτικά µέτρα κτλ)

Β15 Θα έπρεπε οι εταιρείες να προβούν σύµφωνα µε τη Α.1.v. σχετική άδεια σε αίτηµα για τροποποίηση της άδειας χρήσης πριν τις 01-07-2016 κατά παράβαση των όρων της αδείας και του όρου 3.16.23 και 24 της ΑΕΠΟ.

Κοπή πίτας συνταξιούχων με πολλές αιχμές

Το πρωί της Παρασκευής, εξάλλου, το Σωματείο Συνταξιούχων της ΒΦΛ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του και πραγματοποίησε την γενική του συνέλευση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Καβάλας. Η συνέλευση είχε απολογιστικό χαρακτήρα, με τον πρόεδρο του σωματείου Παναγιώτη Παναγιωτίδη και τους συνταξιούχους που αψήφησαν τους παγωμένους δρόμους και έδωσαν το παρόν να δίνουν έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο, στην χορηγία των 5.000 € που έκανε η ELFE ΑΕ και στο ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν...για την ενίσχυση των απολυμένων και στο ότι, παρά τα χρέη της βιομηχανίας, ελάχιστα έχουν γίνει για την εξεύρεση μιας λύσης για την ΒΦΛ. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι δεν έχασαν την ευκαιρία να αφήσουν αιχμές τόσο κατά των τοπικών βουλευτών όσο και κατά της δημοτικής αρχής για την στάση που έχουν κρατήσει και για τις δεσμεύσεις τους που δεν έγιναν πράξη.

Σχόλιο γράφοντος: Λίγα δευτερόλεπτα αφότου μπήκα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, ένα από τα παλαιότερα μέλη του σωματείου συνταξιούχων της ΒΦΛ (ο Χρήστος Τζιμέρογλου) διέκοψε την ομιλία του κ. Παναγιωτίδη και έκανε ειδική μνεία στην πολύμηνη προσπάθειά μου να καταγράψω και να σχολιάσω την πραγματικότητα στην πολύπαθη βιομηχανία -δεχόμενος μάλιστα και προειδοποιήσεις ότι "θα βρω τον μπελά μου"- αλλά και στην 30ετή παρουσία του πατέρα μου στην ΒΦΛ (παρουσία που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσους τον έζησαν). Το ζεστό χειροκρότημα που ακολούθησε από όλους τους συνταξιούχους ήταν, αν μη τι άλλο, μια συγκινητική στιγμή, μια στιγμή ικανοποίησης για το ότι η δουλειά μου έχει αφήσει το στίγμα της -αλλά και μια ευκαιρία για ένα flashback σε αυτά τα 30 χρόνια και στις αναμνήσεις που έχει προκαλέσει.

Σας ευχαριστώ πολύ!!! Όλους σας!!!

Posted On Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 00:44 Γράφτηκε από τον

Σε νέα φάση περνά πλέον το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean στον Πρίνο, έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση τεσσάρων γεωτρήσεων, στη διάρκεια της χρονιάς που έφυγε.  Όπως ανέφερε στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Καβάλας ο κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής Kavala Oil, το 2016 από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο παρήχθησαν 1.28 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, έναντι περίπου 540.000 βαρελιών ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για  επίδοση που είναι η υψηλότερη μετά το 2001. Η μέση τιμή του Brent στη διεθνή αγορά ήταν περίπου 43 δολάρια ανά βαρέλι, ωστόσο το πετρέλαιο του Πρίνου πωλείται σαφώς χαμηλότερα λόγω της ποιότητάς του. 

Η εταιρεία, έχει ως γνώμονα να διασφαλισθεί η συνέχεια της ζωής του κοιτάσματος. Με βάση τον σχεδιασμό, η επόμενη 5η γεώτρηση είναι στο πηγάδι PA-38 όπου ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες εργασίες. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των προγραμματισμένων τριών γεωτρήσεων στον Πρίνο (άλλη μία έχει προγραμματιστεί για τον Βόρειο Πρίνο) πριν η εταιρεία προχωρήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον. Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις τέσσερις γεωτρήσεις που τέθηκαν σε παραγωγή αλλά και από τη σεισμική έρευνα του καλοκαιριού του 2015, η Energean εκτιμά πλέον ότι τα συνολικά απολήψιμα αποθέματα στην παραχώρηση του Πρίνου είναι της τάξης των 40 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και, σχετικά, έχει υποβάλει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία προς πιστοποίηση από ανεξάρτητο οίκο. 

Υπενθυμίζεται ότι, όταν ανέλαβε η εταιρεία την εκμετάλλευση του Πρίνου, η παραγωγή ήταν μερικές εκατοντάδες βαρέλια και τα βεβαιωμένα αποθέματα ήταν της τάξης των 2 εκατ. βαρελιών, παραπέμποντας σε λειτουργία περίπου ενός έτους.

Υπό συνεχή αξιολόγηση το πρόγραμμα

Ωστόσο οι μέτοχοι της εταιρείας αξιολογούν συνεχώς τα δεδομένα ενός ιδιαίτερα απαιτητικού επενδυτικού προγράμματος σε ένα κοίτασμα με τις παθογένειες που συνεπάγεται η 35ετής λειτουργία του και που απαιτεί, πέραν από συνεχείς επενδύσεις, σειρά τεχνικών παρεμβάσεων για τη διατήρηση της παραγωγής σε επίπεδα που να διατηρούν τη δραστηριότητα βιώσιμη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δέκα χρόνια δραστηριοποίησής της στον Πρίνο, η Energean έχει πραγματοποιήσει συνολικά έντεκα επιτυχημένες γεωτρήσεις έχοντας επενδύσει περί τα 400 εκατ. δολάρια, χωρίς τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη. Οι αιτίες για αυτό βρίσκονται στις τεχνικές δυσκολίες και στην κακή ποιότητα του παραγόμενου πετρελαίου, στα βάρη που επιβάρυναν τον όμιλο από τις παλαιότερες χρήσεις της θυγατρικής στην Καβάλα και, βεβαίως, στην κατάρρευση των τιμών στη διάρκεια της προηγούμενης διετίας.

Τα εμπόδια

Πέραν των παραπάνω, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη της ομίλου, υπάρχει προβληματισμός στη διοίκηση για το γεγονός ότι, παρά τα επιτεύγματα της πρώτης δεκαετίας, η δραστηριότητα της Energean προσκρούει συνεχώς σε εμπόδια, όπως:

-Η αδράνεια ή η αδυναμία του Δημοσίου στην προώθηση σημαντικών επενδυτικών projects που θα έδιναν νέα ώθηση στην Καβάλα, την Ανατολική Μακεδονία και την χώρα, γενικότερα

o λόγος για τη μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε άδεια αποθήκευσης φυσικού αερίου καθώς και για την αξιοποίηση της εδώ και 40 χρόνια ανενεργού παραχώρησης του Θρακικού Πελάγους, την οποία είχε συμφωνήσει η Energean με την Calfrac το 2011, σε μια εξέλιξη ματαιώθηκε έπειτα από βέτο των Ελληνικών Πετρελαίων που έχουν το 25% της αδρανούς παραχώρησης.

-Η προσφυγή των υπό κρατική διοίκηση Ελληνικών Πετρελαίων στα δικαστήρια κατά της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών στον Κόλπο της Καβάλας, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να μην ερευνηθούν ιδιαίτερα υποσχόμενες περιοχές, όπως ο Άθως.

-Η επιδίωξη του συνεταιρισμού των εργαζομένων να διατηρεί μετοχές χωρίς να εισφέρει σε μια ανώνυμη εταιρεία όπως η Kavala Oil και η αγωγή του κατά των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων για την αυτονόητη μετατροπή των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας σε κοινές. Και, μάλιστα, σε μία περίοδο κατά την οποία, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, παρά τη μεγάλη κρίση που επέφερε η πτώση των τιμών, ο όμιλος της Energeanόχι μόνο επενδύει συνεχώς για να διατηρήσει τον Πρίνο στη ζωή, όχι μόνο προστάτεψε τις αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων υπογράφοντας σταθερά επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά και αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των εργαζομένων στην Καβάλα. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του ομίλου της Energean στην περιοχή απασχολούνται πλέον περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι. 

Εξωστρέφεια
 
Σε επιχειρησιακό, πάντως, επίπεδο, πρώτη προτεραιότητα για την Energean Oil & Gas αποτελεί πλέον το project της ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin που απέκτησε πρόσφατα η εταιρεία στο Ισραήλ. Η εξαγορά συνιστά την πρώτη ελληνική παρουσία στις μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της NAΜεσογείου.

Το γεγονός από μόνο του προσδίδει μεγάλη γεωπολιτική σημασία στην απόφαση του ομίλου να επενδύσει στην ανάπτυξη δύο κοιτασμάτων με δυναμικότητα πάνω από 2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και άνω των 20 εκατ. βαρελιών ελαφρού πετρελαίου, με προοπτική την έναρξη παραγωγής και πώλησης αερίου στην ισραηλινή αγορά στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020. Για να φτάσουν τα δύο κοιτάσματα σε παραγωγή, θα χρειαστούν συνολικά 5 με 7 γεωτρήσεις, ενώ η Energean προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει ένα πλωτό σύστημα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης, το λεγόμενο FPSOαντί εξέδρας, καθώς πρόκειται για τεχνική που κερδίζει έδαφος συνεχώς, αφού περιορίζει την χρήση χερσαίων εγκαταστάσεων και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. 

Με δεδομένη και την έγκριση που έδωσε πρόσφατα το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου στην συμφωνία για την έναρξη έρευνας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Αδριατική, το βάρος των σχεδιασμών της Energean μεταφέρεται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό. Άλλωστε, οι σχεδιασμοί της εταιρείας περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης και στο χερσαίο οικόπεδο West Kom Ombo της Αιγύπτου κατά το προσεχές διάστημα.

Posted On Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 19:57 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 22

Wedding Presentation Event 2017

OLKLOGO

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Ελάτε στην παρέα μαςDhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".