Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019

Δ. Μπαντέκας: "Δεν επηρεάζει τη συγχώνευση η παραίτηση Κ. Γραμμένου - Προχωράει ο σχεδιασμός για το ΤΕΙ ΑΜΘ" Κύριο

Posted On Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 07:00 Γράφτηκε από τον

Λίγες μόνο ημέρες μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το οποίο θα προκύψει από την συγχώνευση του ήδη υπάρχοντος Δ.Π.Ε. με τα ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης και θα διατηρεί τμήματα σε 6 πόλεις (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς και Κατερίνη), μια παραίτηση προκάλεσε ερωτηματικά -ιδίως για το χρονικό σημείο στο οποίο υπεβλήθη.

Ο λόγος για την παραίτηση του καθηγητή Κώστα Γραμμένου από την προεδρία της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, μια παραίτηση που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (η οποία και πρωτοδημοσίευσε τη σχετική είδηση), η παραίτηση ου κ. Γραμμένου, καθηγητή στο City University του Λονδίνου και βραβευμένου για την έρευνα στους τομείς της Ναυτιλίας, του Εμπορίου και του Χρηματοοικονομικών, φέρεται να αποδίδεται στην πρόθεση του υπουργού να συγχωνεύσει με το Διεθνές Πανεπιστήμιο τμήματα των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια αξιολόγηση των τμημάτων.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ Δημήτρης Μπαντέκας, μιλώντας στο Kavala Portal, θέλησε να "διασκεδάσει" τις εντυπώσεις από την παραίτηση Γραμμένου, λέγοντας ότι "εμείς τον κ. Γραμμένο δεν τον είδαμε ποτέ σε κανένα στάδιο των επαφών για τη συγχώνευση των ιδρυμάτων. Η παραίτησή του ήταν για εμάς αναμενόμενη, δεδομένου ότι ο κ. Γραμμένος ήταν διορισμένος στη θέση αυτή εδώ και πολλά χρόνια -από το 2006- και τώρα που θα μπει νέα διοίκηση στο νέο ίδρυμα το λογικό θα ήταν να αποχωρήσει. Τα σενάρια περί παραίτησής του λόγω διαφωνιών για το ζήτημα της συγχώνευσης των ιδρυμάτων ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Εκτιμώ πως όλος αυτός ο ντόρος οφείλεται στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βρει την ευκαιρία να προωθήσει τις θέσεις της για τη συγχώνευση μέσα από την παραίτηση του κ. Γραμμένου."

Κατά τα άλλα, όπως ανέφερε ο κ. Μπαντέκας τόνισε πως ο σχεδιασμός για τη συγχώνευση των ιδρυμάτων προχωράει κανονικά, και πως πλέον αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση το σχετικό πλαίσιο νόμου -με τις ως τώρα δεσμεύσεις να μεταθέτουν την ημερομηνία δημοσίευσής του μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Επιστολές από Ινδία...και στο ΤΕΙ ΑΜΘ; 4c76863ac681cd022e13e0f7485e3f3e M

  Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας το μπαράζ αποστολής φακέλων με ερεθιστική σκόνη σε πανεπιστημιακά ιδρύματα με τον ίδιο φερόμενο αποστολέα από την Ινδία και σε όλες τις περιπτώσεις με παραλήπτες τους Πρυτάνεις. Μέχρι τώρα οι αρχές (οι οποίες εκτιμούν ότι στόχος των δραστών ήταν η πρόκληση πανικού και ντόρου και όχι η πραγματική απειλή.) έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη 14 συνολικά τέτοιων φακέλων και αναλυτικά:

  • Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο, όπου 7 άτομα από το διοικητικό προσωπικό μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Νοσοκομείο του νησιού, παρέμειναν για προληπτικούς λόγους και τους επιτράπηκε αργά το απόγευμα να αποχωρήσουν.
  • Στην Κρήτη υπόψη του Πρύτανη Χανίων που άνοιξε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα τον φάκελο, δεν είχε σκόνη και τον πέταξε και λόγω του ντόρου σήμερα ενημέρωσε τις Αρχές.
  • Στα ΕΛ.ΤΑ. Κέρκυρας υπόψη πάλι του Πρύτανη όμως παρέμεινε εκεί ο φάκελος και ειδοποιήθηκαν οι Αρχές. Επτά υπάλληλοι (έξι των ΕΛ.ΤΑ. και ένας της Πρυτανείας που πήγε να παραλάβει τον φάκελο) ζήτησαν προληπτικά να μεταφερθούν και εκείνοι στο Νοσοκομείο. Ακόμη 7 άτομα παρέμειναν για λίγο στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης και στη συνέχεια τους επιτράπηκε να αποχωρήσουν.
  • Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
  • Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο.
  • Στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, όπου δύο άτομα ζήτησαν να πάνε στο Νοσοκομείο προληπτικά καθώς άνοιξαν τον φάκελο
  • Στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα.
  • Στην σχολή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στην Καλογρέζα.
  • Στο Πανεπιστήμιο της Κοζάνης όπου ο φάκελος πήγε το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου. Εκεί τον έσκισαν, τον άνοιξαν, τον πέταξαν και κράτησαν μόνο τα γραμματόσημα. Σήμερα κατόπιν του ντόρου που προκλήθηκε ενημέρωσαν τις Αρχές, ενώ παρελήφθη και δεύτερος φάκελος που έφτασε την περασμένη εβδομάδα.
  • Στον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα όπου εντοπίστηκε και κρατήθηκε φάκελος με παραλήπτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
  • Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είχε παραληφθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου.
  • Στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Σπάρτη.

  Όπως ήταν φυσικό, ρωτήσαμε τον πρύτανη του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Δημήτρη Μπαντέκα για το αν έχει αποσταλεί αντίστοιχος φάκελος και στην πρυτανεία του ιδρύματος. Η απάντηση που λάβαμε ήταν μεν θετική ("Ναι, λάβαμε και εμείς. Και μάλιστα όχι 1, αλλά 2 επιστολές, μέσα στον Δεκέμβριο"), πλην όμως αυτό που τονίστηκε ήταν πως "τις πετάξαμε αμέσως, χωρίς να τις ανοίξουμε. Θεωρήσαμε ότι ήταν διαφημιστικές -λαμβάνουμε συχνά τέτοιες επιστολές- και δεν ασχοληθήκαμε περαιτέρω με το θέμα..."

 • Συνάντηση για τις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ ΑΜΘ 33bfd55e1e9ff1f6601fd00745ca5137 M

  Συνάντηση εργασίας είχε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, στο γραφείο της στο Δημαρχείο, με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης Δημήτρη Μπαντέκα, με αντικείμενο την διαφαινόμενη ανάγκη για περισσότερες φοιτητικές Εστίες στην πόλη της Καβάλας.

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η Δήμαρχος Καβάλας, δήλωσε ότι με τη συνένωση του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και αναβάθμισή του σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα της Καβάλας και μάλιστα την μετατροπή του σε ίδρυμα αγγλόφωνο με μεταπτυχιακά προγράμματα. Ωστόσο, είπε, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα στέγασης των φοιτητών, λόγω της μετατροπής των περισσότερων ιδιωτικών καταλυμάτων της Καβάλας σε Airbrb και με τη συνένωση και αναβάθμιση του ΤΕΙ, αναμένονται πολλοί περισσότεροι φοιτητές στην Καβάλα, το επόμενο διάστημα, έγινε μια πρώτη συζήτηση και εξετάστηκαν οι δυνατότητες για τη δημιουργία νέων φοιτητικών Εστιών.

 • Περί Διεθνούς Πανεπιστημίου και ΤΕΙ ΑΜΘ - του Κωστή Σιμιτσή 8e7b3de0dd834e66bc10235d2e1ad82b M

  Απορίες και αλγεινή εντύπωση προκαλούν στους Καβαλιώτες και τους Δραμινούς όσοι δηλώνουν αντίθετοι με τη ενσωμάτωση του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και την ίδρυση ενός μεγάλου φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Είναι αντίθετοι με τη διαδικασία, όπως έλεγαν και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;  Ή θεωρούν πως οι Σχολές και τα Τμήματα του ΤΕΙ δεν είναι πανεπιστημιακής περιωπής; -τότε όμως γιατί προτάσσουν τη συνένωση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως καλύτερη λύση;

  Το νέο Πανεπιστήμιο έρχεται ως αναγκαία συνέπεια της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, που συνέβη το μακρινό 2001 (Ν. 2916/2001). Επιβεβαιώνει τη φήμη και το κύρος που τα περισσότερα έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ως εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Και επικυρώνει μια μακρόχρονη διαβούλευση που συνέβη σε καθεστώς αυτονομίας και διοικητικής αυτοτέλειας από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων που συνενώνονται.

  Η ουσιαστική δουλειά για τους βουλευτές της εκάστοτε συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης θα πρέπει να έχει αφετηρία το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται. Για να θέσουν από δω και πέρα τα ζητήματα της ουσιαστικής εκπαίδευσης, της υποχρηματοδότησης, της αναιμικής έρευνας, της υπολειτουργίας των Σχολών ελλείψει διδακτικού προσωπικού, της αξιολόγησης προσωπικού και Ιδρυμάτων, του ελέγχου της λειτουργίας των πάσης φύσεως Κολλεγίων, της δυνατότητας των ΑΕΙ να ιδρύουν τμήματα με δίδακτρα για ημεδαπούς και αλλοδαπούς σπουδαστές. Από τους βουλευτές μας περιμένουμε θέσεις και όχι στείρα άρνηση.

  Κωστής Σιμιτσής

  Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ

Winterun Poster

Nautical Club Of Kavala Logo

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας