Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019

Βιωματική μάθηση κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο ΤΕΙ ΑΜΘ

Posted On Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 22:49 Γράφτηκε από τον

Στις 17-21 Δεκεμβρίου 2018, στην Καβάλα, ολοκληρώθηκε η βιωματική μάθηση του πρώτου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020 μέσω του έργου «Support of Social Enterprises Development and Enhancement of Employment / SoSEDEE». Η δράση υλοποιήθηκε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ ΑΜΘ, το οποίο φιλοξενεί το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας της διασυνοριακής περιοχής στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης του ιδρύματος. Στην εβδομάδα βιωματικής μάθησης, οι συμμετέχοντες από Ελλάδα παρακολούθησαν βιωματικές δραστηριότητες μάθησης, ανοιχτές συζητήσεις και εργαστήρια ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων από ειδικούς και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Απώτερος σκοπός του έργου είναι να συνδράμει στην ενίσχυση της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων μέσω  της στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στο έργο συμμετέχουν ο Δήμος Gotse Delchev, ο οποίος είναι ο Επικεφαλής Εταίρος του έργου, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσω του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος μέσω του παραρτήματος  Παιδικών Χωριών SOS Θράκης, Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης.

Πληροφορίες Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Επιστολές από Ινδία...και στο ΤΕΙ ΑΜΘ; 4c76863ac681cd022e13e0f7485e3f3e M

  Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας το μπαράζ αποστολής φακέλων με ερεθιστική σκόνη σε πανεπιστημιακά ιδρύματα με τον ίδιο φερόμενο αποστολέα από την Ινδία και σε όλες τις περιπτώσεις με παραλήπτες τους Πρυτάνεις. Μέχρι τώρα οι αρχές (οι οποίες εκτιμούν ότι στόχος των δραστών ήταν η πρόκληση πανικού και ντόρου και όχι η πραγματική απειλή.) έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη 14 συνολικά τέτοιων φακέλων και αναλυτικά:

  • Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο, όπου 7 άτομα από το διοικητικό προσωπικό μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Νοσοκομείο του νησιού, παρέμειναν για προληπτικούς λόγους και τους επιτράπηκε αργά το απόγευμα να αποχωρήσουν.
  • Στην Κρήτη υπόψη του Πρύτανη Χανίων που άνοιξε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα τον φάκελο, δεν είχε σκόνη και τον πέταξε και λόγω του ντόρου σήμερα ενημέρωσε τις Αρχές.
  • Στα ΕΛ.ΤΑ. Κέρκυρας υπόψη πάλι του Πρύτανη όμως παρέμεινε εκεί ο φάκελος και ειδοποιήθηκαν οι Αρχές. Επτά υπάλληλοι (έξι των ΕΛ.ΤΑ. και ένας της Πρυτανείας που πήγε να παραλάβει τον φάκελο) ζήτησαν προληπτικά να μεταφερθούν και εκείνοι στο Νοσοκομείο. Ακόμη 7 άτομα παρέμειναν για λίγο στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης και στη συνέχεια τους επιτράπηκε να αποχωρήσουν.
  • Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
  • Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο.
  • Στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, όπου δύο άτομα ζήτησαν να πάνε στο Νοσοκομείο προληπτικά καθώς άνοιξαν τον φάκελο
  • Στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα.
  • Στην σχολή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στην Καλογρέζα.
  • Στο Πανεπιστήμιο της Κοζάνης όπου ο φάκελος πήγε το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου. Εκεί τον έσκισαν, τον άνοιξαν, τον πέταξαν και κράτησαν μόνο τα γραμματόσημα. Σήμερα κατόπιν του ντόρου που προκλήθηκε ενημέρωσαν τις Αρχές, ενώ παρελήφθη και δεύτερος φάκελος που έφτασε την περασμένη εβδομάδα.
  • Στον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα όπου εντοπίστηκε και κρατήθηκε φάκελος με παραλήπτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
  • Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είχε παραληφθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου.
  • Στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Σπάρτη.

  Όπως ήταν φυσικό, ρωτήσαμε τον πρύτανη του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Δημήτρη Μπαντέκα για το αν έχει αποσταλεί αντίστοιχος φάκελος και στην πρυτανεία του ιδρύματος. Η απάντηση που λάβαμε ήταν μεν θετική ("Ναι, λάβαμε και εμείς. Και μάλιστα όχι 1, αλλά 2 επιστολές, μέσα στον Δεκέμβριο"), πλην όμως αυτό που τονίστηκε ήταν πως "τις πετάξαμε αμέσως, χωρίς να τις ανοίξουμε. Θεωρήσαμε ότι ήταν διαφημιστικές -λαμβάνουμε συχνά τέτοιες επιστολές- και δεν ασχοληθήκαμε περαιτέρω με το θέμα..."

 • Συνάντηση για τις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ ΑΜΘ 33bfd55e1e9ff1f6601fd00745ca5137 M

  Συνάντηση εργασίας είχε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, στο γραφείο της στο Δημαρχείο, με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης Δημήτρη Μπαντέκα, με αντικείμενο την διαφαινόμενη ανάγκη για περισσότερες φοιτητικές Εστίες στην πόλη της Καβάλας.

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η Δήμαρχος Καβάλας, δήλωσε ότι με τη συνένωση του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και αναβάθμισή του σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα της Καβάλας και μάλιστα την μετατροπή του σε ίδρυμα αγγλόφωνο με μεταπτυχιακά προγράμματα. Ωστόσο, είπε, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα στέγασης των φοιτητών, λόγω της μετατροπής των περισσότερων ιδιωτικών καταλυμάτων της Καβάλας σε Airbrb και με τη συνένωση και αναβάθμιση του ΤΕΙ, αναμένονται πολλοί περισσότεροι φοιτητές στην Καβάλα, το επόμενο διάστημα, έγινε μια πρώτη συζήτηση και εξετάστηκαν οι δυνατότητες για τη δημιουργία νέων φοιτητικών Εστιών.

 • Κλειστό και σήμερα, για τους σπουδαστές, το ΤΕΙ ΑΜΘ - "Κόντρα" ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τη συγχώνευση E36695fde98ed70066aa58acd68151cc M

  Για 2η συνεχόμενη μέρα παρέμεινε κλειστό, για τους σπουδαστές, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς η χτεσινή αναστολή μαθημάτων που αποφασίστηκε λόγω του παγετού παρατάθηκε για μια ακόμα ημέρα.

  Η είδηση αυτή έρχεται στο περιθώριο των διαξιφισμών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σχετικά με τη συγχώνευση του ιδρύματος με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, καθώς από τη μια η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στον σχεδιασμό της (άλλωστε, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου), και από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι "Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση, απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ".

  Η όλη διαμάχη έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν, την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης -με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ- ξεκαθάρισε πως όταν η ΝΔ ανέβει στην εξουσία θα καταργήσει τη συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος -με δηλώσεις του τόσο στο Kavala Portal όσο και σε άλλα τοπικά ΜΜΕ- έσπευσε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις Κυριαζίδη ως...παρερμηνεία των δηλώσεων Μητσοτάκη, τονίζοντας εκ νέου ότι η ΝΔ θα φροντίσει, απλά, να εξετάσει αν και κατά πόσο οι συγχωνεύσεις ιδρυμάτων είναι βιώσιμες ή όχι.

  Και όλα αυτά την ώρα που η (στηριζόμενη από τη ΝΔ) διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ δείχνει να επιμένει στη λύση της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-μέσα από σειρά επαφών με τους περιφερειακούς βουλευτές της ΝΔ-, παρά το γεγονός ότι τόσο η διοίκηση του ΤΕΙ όσο και ο δήμος Καβάλας εξακολουθούν να εκφράζουν δυσφορία για το ότι, ενώ για πολύ καιρό το ΔΠΘ αδιαφορούσε για το ίδρυμα, μετά και τα σενάρια για συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος προσπαθεί να "αλλάξει ρότα".

  Με δήλωσή του, πάντως, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης χαρακτηρίζει ως κακεντρεχή τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη και επισημαίνει ότι:

  "Η Καβάλα θα βγει κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία, την οποία καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν προσπάθησε να φέρει εις πέρας, οργανωμένα και ουσιαστικά.

  Μάλιστα, έγινε με το σωστό τρόπο, με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση, με διαβούλευση που κράτησε ένα χρόνο, εξετάζοντας όλα τα επιμέρους στοιχεία και έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την κάλυψη ακαδημαϊκών κριτηρίων.

  Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ τουλάχιστον κακεντρεχή τα σχόλια του αρχηγού της ΝΔ και τοπικών παραγόντων, οι οποίοι κάνουν λόγο για κατάργηση των αγγλόφωνων μαθημάτων (φαίνεται πως δεν έχουν διαβάσει ούτε τα βασικά) και, κυρίως, για ενσωμάτωση τμημάτων ΤΕΙ χωρίς αξιολόγηση!

  Τέλος, για τους τρομολάγνους, να θυμίσω ότι το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο στηρίχθηκε στις εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας τις οποίες υπέβαλλαν τα ίδια τα ιδρύματα.

  Ας αφήσει λοιπόν η ΝΔ τον ξαφνικό της καημό για τη δημόσια Παιδεία, γιατί όχι απλά δεν πείθει κανένα, αλλά επιπλέον εκτίθεται. Η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή θα καταφέρουν αυτό που δεν κατάφεραν όλα τα προηγούμενα χρόνια: να έχουν πανεπιστημιακά τμήματα, υψηλού επιπέδου, παίρνοντας τη σκυτάλη από την εξαιρετική δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στο ΤΕΙ της περιοχής.

  Όσοι/ες, με διάφορες προφάσεις εκφράζουν διαφωνίες, ας πάρουν επιτέλους ξεκάθαρη θέση.

  Είναι υπέρ ή κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή;"

Winterun Poster

Nautical Club Of Kavala Logo

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας