Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την Κεραμωτή: Βαρέα οχήματα και στο βάθος...πεζοδρόμηση! Κύριο

Posted On Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 07:22 Γράφτηκε από τον

Στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, προκειμένου να παραδώσει στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανό μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη (ή, επί το ορθότερο, τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας από το 2008 κυκλοφοριακής μελέτης) για την Κεραμωτή. Η μελέτη αυτή συντάχθηκε σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στο χρονίζον ζήτημα της διέλευσης των βαρέων οχημάτων μέσα από το λιμάνι της Κεραμωτής, μιας και -όπως είχε αναφέρει ο κ. Τσομπανόπουλος σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέστου- υπήρχε σχετική οδηγία από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Αξίζει, πάντως, να ρίξουμε μια ματιά στο τι προβλέπει αυτή η τροποποιημένη μελέτη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Νέστου, η τροποποίηση της Κυκλοφοριακής Μελέτης Κεραμωτής εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Δήμου Νέστου για την εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων:

 • βραχυχρόνιου ορίζοντα για την άμεση βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και 
 • μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα για την αναβάθμιση-ανάπλαση
  -του δυτικού παραλιακού μετώπου του οικισμού και
  -συνοδών εγκαταστάσεων (π.χ. οργανωμένων χώρων στάθμευσης), έτσι ώστε να αναβαθμιστεί το αστικό περιβάλλον και να εξομαλυνθούν οι υφιστάμενες δυσλειτουργίες.

Υφιστάμενες Δυσλειτουργίες και Οχλήσεις στο οδικό δίκτυο του οικισμού

Στο ανωτέρω πλαίσιο, ο Δήμος Νέστου, με την παρούσα πρόταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων δύναται να προχωρήσει στην επίλυση των υφιστάμενων δυσλειτουργιών και οχλήσεων, οι οποίες μπορούν να κωδικοποιηθούν στα εξής τέσσερα σημεία:

 • Μη ρυθμισμένη διέλευση βαρέων οχημάτων από το οδικό δίκτυο του οικισμού, που ξεπερνά τη φορτοϊκανότητα αυτού για ασφαλή χρήση σε αστικό περιβάλλον. 
 • Άναρχη στάθμευση πλήθους οχημάτων ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο δυτικό τμήμα του οικισμού, πλησίον του Πορθμείου του Λιμένα Κεραμωτής. 
 • Πλέξη αντικρουόμενων χρήσεων και λειτουργιών στο σύνολο του οικισμού και κυρίως στις οδούς του δυτικού παραλιακού μετώπου που εξυπηρετούν την κίνηση από και προς τον Λιμένα Κεραμωτής. 
 • Ιδιαιτέρως επιβαρυντικοί φόρτοι βαρέων οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του Πορθμείου εξυπηρέτησης της νήσου Θάσου, το οποίο αποτελεί πόλο γέννησης υψηλών κυκλοφοριακών φόρτων, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το οδικό δίκτυο του οικισμού. 
 • Χαμηλό επίπεδο Οδικής Ασφάλειας στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου του οικισμού ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αιτιών.

Προτάσεις Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων

Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω δυσλειτουργιών στο οδικό δίκτυο του οικισμού και την εξομάλυνση των οχλήσεων που δημιουργούνται από τις συγκρούσεις χρήσεων στην περιοχή, προτείνεται η υλοποίηση δέσμης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η οποία διακρίνεται σε δύο φάσεις παρεμβάσεων.

1. Περιορισμός κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων με Μ.Β.>12tn στον οικισμό της Κεραμωτής.
Το σημαντικότερο ζήτημα δυσλειτουργίας του οδικού δικτύου της Κεραμωτής, σύμφωνα με την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στο οδικό δίκτυο της Κεραμωτής και της στοχοθεσίας των υφιστάμενων και των σκοπούμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για το οδικό δίκτυο του οικισμού είναι η μη ρυθμισμένη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στο οδικό δίκτυο του οικισμού. Η πρόταση προβλέπει τα εξής:

i. Η προτεινόμενη ρύθμιση αναφέρεται στα οχήματα με Μ.Β.>12tn.

ii. Κατά τους τέσσερις καλοκαιρινούς μήνες της τουριστικής περιόδου (Ιούνιος-Ιούλιος- Αύγουστος-Σεπτέμβριος) προτείνεται η πλήρης απαγόρευση εισόδου των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του οικισμού, με την εξαίρεση του σημείου 5 της παρούσας λίστας.

iii. Οι εναλλακτικές διαδρομές των αποκλειόμενων οχημάτων περιλαμβάνουν και θαλάσσιες διαδρομές, η αρχική περιγραφή των οποίων γίνεται στο τεύχος του Σχεδίου Τροποποίησης της Κυκλοφοριακής Μελέτης Κεραμωτής.

iv. Κατά τους υπόλοιπους οκτώ μήνες (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος-Ιανουάριος- Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος) προτείνεται η ρυθμισμένη είσοδος και έξοδος όλων των βαρέων οχημάτων στον οικισμό σύμφωνα με το κατωτέρω σκαρίφημα, με την εξαίρεση του σημείου 5 της παρούσας λίστας. Με πράσινο [κλάδος 1] σημειώνεται η είσοδος των βαρέων οχημάτων στον οικισμό και με κίτρινο η έξοδος από αυτόν [κλάδοι 1 και 2].

v. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες οχημάτων:
 • παντός τύπου λεωφορεία (οχήματα κατηγορίας M3) 
 • όλα τα οχήματα του Δήμου Νέστου 
 • οχήματα υπηρεσιών και επιχειρήσεων τροφοδοσίας των κατοικιών και των καταστημάτων της Κεραμωτής 
 • οχήματα δομικών έργων για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων στον οικισμό. 
vi. Προτείνεται η εφαρμογή σχολικών δακτυλίων για τα Ο.Τ. 33 και 66 στα οποία είναι εγκατεστημένα τα σχολικά συγκροτήματα του οικισμού. vii. Απαιτείται η αποξήλωση της υφιστάμενης σήμανσης που αφορά σε βαρέα οχήματα και οχήματα που φέρουν ρυμουλκούμενα και η εγκατάσταση νέας, σύμφωνα με την παρούσα πρόταση.

vii. Απαιτείται η αποξήλωση της υφιστάμενης σήμανσης που αφορά σε βαρέα οχήματα και οχήματα που φέρουν ρυμουλκούμενα και η εγκατάσταση νέας, σύμφωνα με την παρούσα πρόταση

Keramoti Meleti 1

2. Ίδρυση νέας πορθμειακής γραμμής Λιμένας Θάσου - “Φίλιππος Β’” για την εξυπηρέτηση της οχημάτων των οποίων η κυκλοφορία περιορίζεται από τον οικισμό της Κεραμωτής. Η νέα πορθμειακή γραμμή προτείνεται να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και συμπληρωματικά με τις υφιστάμενες. Η νέα προτεινόμενη γραμμή δε διαφοροποιεί ιδιαιτέρως τη σημερινή κατάσταση εφόσον στοχεύει σε ειδικό φόρτο οχημάτων (βαρέα οχήματα με Μ.Β.>12tn). Επίσης, είναι δυνατή η μείωση του αριθμού εκτελούμενων δρομολογίων της γραμμής Λιμένας Θάσου - Κεραμωτή στο βαθμό που αυτή θα εξυπηρετεί κατ’ αποκλειστικό τρόπο επιβατικά και μικρά φορτηγά οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

3. Ίδρυση δύο νέων οργανωμένων χώρων στάθμευσης υπό τη διαχείριση της Δημοτικής Αρχής (Δημοτικά Parking),
σε τμήματα των ελεύθερων από χρήση Ο.Τ. 47 και 92, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν ως προς τη στάθμευση περί τα 300 Ι.Χ. Τα συγκεκριμένα Ο.Τ. βρίσκονται ιδιαιτέρως κοντά τόσο στο Λιμένα όσο και στις υπόλοιπες κύριες ειδικές χρήσεις του οικισμού.

Keramoti Meleti 2

Β’ Φάση Παρεμβάσεων
4. Πεζοδρόμηση τμήματος δυτικού παραλιακού μετώπου (οδός Ξάστερου). Η πεζοδρόμηση προτείνεται να εφαρμοστεί από Ο.Τ. 34 (από το ύψος του εστιατορίου “Στρούγκα”) έως το Ο.Τ. 43 (Εμπορικός Λιμένας). Η παρούσα πρόταση αν και θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική προτείνεται η μεσοπρόθεσμη εφαρμογή της έπειτα από ένα έτος λειτουργίας των λοιπών παρεμβάσεων και να αξιολογηθεί ως προς τα αποτελέσματά της μετά το πέρας ενός επιπλέον έτους λειτουργίας του. 

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Η φωτογραφία της ημέρας: Νέες πινακίδες απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων εκτός Εγνατίας Οδού E91186e0496241aa7af314380aaafcb9 M

  Η φωτογραφία του παρόντος άρθρου αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νέας Περάμου Μάκη Ζουμπλιό, και απεικονίζει μια πινακίδα που τοποθετήθηκε στην παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στον κόμβο Ελαιοχωρίου-Νέας Περάμου.

  Το περιεχόμενο της πινακίδας αυτής αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων (βάρους άνω των 3,5 τόνων) στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο (πλην, φυσικά, της Εγνατίας Οδού) -κυκλοφορίας η οποία συνηθίζεται από πολλούς οδηγούς για την αποφυγή της καταβολής διοδίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντικρίζουμε την εν λόγω πινακίδα (αντίστοιχες είχαν τοποθετηθεί, με πρωτοβουλία της περιφέρειας ΑΜΘ, και στο Τελωνείο των Κήπων), ωστόσο η τοποθέτησή τους έχει κριθεί αναγκαία από τη στιγμή που προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1000 € για τον ιδιοκτήτη του οχήματος και 1000 € για τον οδηγό του.

  Η τοποθέτηση των συγκεκριμένων πινακίδων θεωρείται απαραίτητη από τη στιγμή που σε πάρα πολλά σημεία του οδικού της χώρας δεν υπάρχει αντίστοιχη σήμανση. Πρόσφατο, μάλιστα, είναι το παράδειγμα του προστίμου ύψους 1.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε 2 οδηγούς βαρέων φορτηγών της Καβάλας στη Θεσσαλία λόγω του ότι κινήθηκαν στην παλιά εθνική οδό. Ιδιοκτήτης των 2 φορτηγών είναι ο νυν αντιδήμαρχος καθαριότητας Καβάλας Ανέστης Τσουρουκίδης, ο οποίος είχε καταγγείλει (στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας) ότι σε κανένα σημείο του οδικού δικτύου δεν υπήρξε απαγορευτική πινακίδα για βαρέα οχήματα.

  Τι ισχύει για τις εξαιρέσεις και τα πρόστιμα

  Όσον αφορά τους Έλληνες οδηγούς, αυτοί μπορούν να προμηθευτούν την ειδική άδεια με τις όποιες προϋποθέσεις υπάρχουν -και οποίες έχουν καθοριστεί με ΦΕΚ από ο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

  Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, «εξαιρούνται της απαγόρευσης της παραγράφου 8 του άρθρου δεύτερου του Ν. 4388/2016 (Α’/93) και επιτρέπεται η διέλευση στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, ήτοι το παραλλαγμένο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται για την αποφυγή καταβολής τελών διοδίων, όπως: Π.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών, Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας (έως Υλίκη), Π.Ε.Ο. Καβάλας – Ελευθερούπολης, Π.Ε.Ο. Καβάλας – Ξάνθης, Π.Ε.Ο. Ξάνθης – Κομοτηνής, Π.Ε.Ο. Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, Π.Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης – Κήπων, Π.Ε.Ο. Αλεξάνδρειας – Κοζάνης, Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, Παράπλευρο Α/Δ Π.Α.Θ.Ε., και άλλα, τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης, βαρέα οχήματα, για μηχανήματα έργων, φορτηγά και λοιπές κατηγορίες οχημάτων, όταν αυτά υπερβαίνουν μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων, ύστερα από χορήγηση σχετικής άδειας διέλευσης.

  Η άδεια εκδίδεται όταν ο ιδιοκτήτης τους, φυσικό ή νομικό πρόσωπο: α) είναι μόνιμος κάτοικος δήμου που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα). β) είναι δημότης δήμου που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα). γ) εκτελεί δημόσιο έργο σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα). δ) εκτελεί ιδιωτικό έργο σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα). ε) έχει την έδρα της επιχείρησης σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα). στ) εκτελεί αγροτο-κτηνοτροφικές δραστηριότητες σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

  Τέλος, εξαιρούνται ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και φορτηγά, όταν πρόκειται για μεταφορά προϊόντων, δομικών υλικών ή οικοσκευών, μηχανημάτων και κάθε είδους διανομή και τροφοδοσία, αλλά μόνο στο τμήμα του παράπλευρου παραλλαγμένου οδικού δικτύου που ορίζεται από τους δύο πλησιέστερους στη διεύθυνση αποστολής κόμβους εισόδου-εξόδου προς τον οδικό άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων». 

  Οι παραβάσεις διαπιστώνονται από τα αρμόδια όργανα (Τροχαία ή / και μεικτά κλιμάκια ελέγχου) και επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα κατ’ αναλογία της παραγράφου 1α του άρθρου 4Α του Ν. 3446/2006 (ΦΕΚ 49/Α’), και συγκεκριμένα: στον ιδιοκτήτη χίλια (1.000) ευρώ και στον οδηγό χίλια (1.000) ευρώ. Τα πρόστιμα καταβάλλονται επιτόπου. Σε αντίθετη περίπτωση και μέχρι απόδειξης καταβολής του προστίμου, το όχημα ακινητοποιείται.

   

   

  Στην Ε.Ο. Καβαλας Θεσσαλονικης (η συγκεκριμενη φωτο ειναι κοντα στον κομβο Ελαιοχωριου-Περαμου) εχουν τοποθετηθει αυτες οι πινακιδες.Μπορει καποιος να μας εξηγησει τι εννοουν?

 • Ξανά στα δικαστήρια για το δημοτικό κάμπινγκ Κεραμωτής - Τακτοποιήθηκαν οι εκκρεμότητες; 6f6a1b79102bfbd51f19c62c0cb343c7 M

  1,5 χρόνο μετά τις πρώτες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον χώρο στον οποίο έχει χτιστεί το Δημοτικό Κάμπινγκ Κεραμωτής, η δημοτική αρχή Νέστου "σύρθηκε" και πάλι στα δικαστήρια -μετά από νέες καταγγελίες, οι οποίες μάλιστα συνοδεύτηκαν και από μήνυση!

  Υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2016 το Δασαρχείο Καβάλας απέστειλε στο δήμο Νέστου ένα έγγραφο με το οποίο έκανε γνωστό πως, μετά από καταγγελία πολιτών, διαπιστώθηκε πως το κάμπινγκ λειτουργεί σε μια περιοχή που κηρύχθηκε αναδασωτέα...το 1938 (επί εποχής Ιωάννη Μεταξά), και ως εκ τούτου οι μόνιμες εγκαταστάσεις του θα έπρεπε να κατεδαφιστούν μέχρι τις 24 Αυγούστου του ιδίου έτους! Εκείνες τις ημέρες, ο τότε αντιδήμαρχος Κεραμωτής Γιάννης Χατζηγερακούδης δήλωνε στο Kavala Portal πως: 

  "όντως το 1938 η περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα, ωστόσο ο χαρακτηρισμός αυτός λήγει μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Μετά το 1938 μεσολάβησε η Κατοχή και ο Εμφύλιος Πόλεμος και η όλη υπόθεση 'ξεχάστηκε'. Το κάμπινγκ χτιστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 70 και μέχρι τώρα δεν εμφανίστηκε κανένας που να είναι ενοχλημένος από την παρουσία του -ούτε καν το Δασαρχείο. Αντιθέτως, το γεγονός ότι η πληρότητα του κάμπινγκ αγγίζει σταθερά ποσοστά της τάξης του 95-100% αποδεικνύει ότι το δημοτικό κάμπινγκ είναι ένας αρκετά δημοφιλής προορισμός στην Κεραμωτή. Εμεις από την μεριά μας,ως δημοτική αρχή Νέστου, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εντολή του Δασαρχείου."

  Το όλο θέμα "ξεχάστηκε", μετά και από την ψήφιση -στις 9 Αυγούστου του ίδιου έτους- ενός νόμου με τον οποίο είχε δοθεί παράταση ενός έτους σε περιπτώσεις όπως αυτή του δημοτικού κάμπινγκ Κεραμωτής ώστε να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με την άδεια λειτουργίας τους. Μάλιστα, θυμόμαστε τον δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο να δηλώνει στα τοπικά ΜΜΕ ότι είχε αναθέσει σε μηχανικό την εκπόνηση μελέτης για την τακτοποίηση του δημοτικού κάμπινγκ και να εκφράζει την πεποίθηση ότι ο χώρος επρόκειτο να τακτοποιηθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.

  Στο τελευταίο, όμως, δελτίο της εβδομαδιαίας δραστηριότητας του δημάρχου Νέστου διαβάσαμε ότι:

  Μετά από ανώνυμη καταγγελία στον Δασοφύλακα Δασαρχείου Καβάλας από τους «γνωστούς-αγνώστους» και υποβολή μήνυσης κατά του Δήμου Νέστου κλήθηκε κατηγορούμενος ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας για την υπόθεση τοποθέτησης νέας περίφραξης και κτισμάτων, τα οποία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, στο Δημοτικό Κάμπινγκ Κεραμωτής. Η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω απουσίας του Δημάρχου, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός κατηγορούμενος.

  Φαίνεται, συνεπώς, ότι ξεκινάει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης με το Δασαρχείο Καβάλας για την υπόθεση του δημοτικού κάμπινγκ. Ωστόσο προκύπτει το ερώτημα αν και κατά πόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την τακτοποίηση του χώρου...

 • Δήμος Νέστου: Δημοπρατεί beach bar στην Κεραμωτή, με την παραλία να ανήκει...στην ΕΤΑΔ! E2fca3b42df21e279c4ad2b901ff58fb M

  Η δημοσίευση, την περασμένη Τετάρτη, της διακήρυξης του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου "Paralia" στην Αμμόγλωσσα Κεραμωτής (πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο του δήμου Νέστου) ήταν, κατά πως φαίνεται, η καλύτερη αφορμή για να βγει εκ νέου στην επιφάνεια το ζήτημα του ιδιοκτησιακού του οικοπέδου στο οποίο λειτουργεί από το 2006 το εν λόγω beach bar -ένα θέμα με το οποίο είχαμε ασχοληθεί εκτενώς από το 2015 (πατήστε εδώ και εδώ για να δείτε σχετικά δημοσιεύματα) - όταν για πρώτη φορά βγήκε στην επιφάνεια το όλο θέμα.

  Τι αναφέρει η δημοσίευση του διαγωνισμού

  Σύμφωνα με την δημοσίευση «εκτίθεται σε πλειοδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία η εκμίσθωση του «ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ» (ΠΑΡΑΛΙΑ), το οποίο βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Κεραμωτής του Δήμου Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας επιφάνειας σαράντα τριών τετραγωνικών μέτρων και είκοσι έξι τετραγωνικών εκατοστών (43,26 τ.μ.), με τους βοηθητικούς χώρους επιφάνειας εξήντα δύο τετραγωνικών μέτρων και εξήντα τετραγωνικών εκατοστών (62,60 τ.μ.) το οποίο βρίσκεται εντός του υπ’ αριθ. 621γ κοινόχρηστου οικοπέδου, για χρήση ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα ως παραλιακού αναψυκτηρίου – μπαρ αντί του ποσού των δεκαέξι χιλιάδων ευρώ (€ 16.000,00) ανά έτος, ως τιμή πρώτης προσφοράς."

  Ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 20 Μαρτίου.

  Το ιστορικό του beach bar Paralia

  Τo beach bar Paralia λειτούργησε για πρώτη φορά το 2006, χρονιά κατά την οποία η εταιρεία «Γκλαβάκης Χ. και Σια Ο.Ε.», η οποία εδρεύει στην Κεραμωτή, είχε μισθώσει νόμιμα, από τον τότε Δήμο Κεραμωτής (σημερινό Δήμο Νέστου), το κτήριο στο οποίο και λειτουργεί. Ωστόσο, αυτό που έγινε γνωστό το 2015 ήταν ότι ενώ το οικόπεδο στο οποίο έχει χτιστεί το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το "Paralia" είναι χαρακτηρισμένο ως δημοτικό, το 2000 η Κτηματική Υπηρεσία Καβάλας απεφάνθη με χάραξή της ότι το οικόπεδο είναι κρατικό λόγω (εσφαλμένης) χάραξης του αιγιαλού.

  Εξαιτίας, λοιπόν, αυτής της νέας χάραξης διετάχθη η διοικητική αποβολή της εταιρείας -μια διοικητική αποβολή, όμως, η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ! Μάλιστα, το 2010 ορισμένοι υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας Καβάλας οδηγήθηκαν στα δικαστήρια λόγω του ότι είχαν αιτηθεί να βγουν στην σύνταξη την ώρα που η διοικητική αποβολή του επιχειρηματία από το εν λόγω οικόπεδο δεν είχε ακόμα εκτελεστεί. Οι υπάλληλοι αυτοί είχαν αθωωθεί ισχυριζόμενοι ότι πλανήθηκαν από την εσφαλμένη χάραξη, ωστόσο το 2015 διετάχθη εκ νέου η εκτέλεση της απόφασης για διοικητική αποβολή, δεδομένου ότι πλέον η Κτηματική Υπηρεσία είχε μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα του όλου αυτού αλαλούμ ήταν να μη λειτουργήσει το 2015 το beach bar -με αποτέλεσμα πάνω από 50 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους και να προσφύγουν ακόμα και στην τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, στην οποία και απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας.

  Το "Paralia" άνοιξε ξανά το 2016, όταν και οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης προχώρησαν σε εκμίσθωση του αιγιαλού -υπογράφοντας ένα πολυετές (διάρκειας περίπου 10 ετών) συμβόλαιο με την ΕΤΑΔ. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016, υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας, ύστερα από πιέσεις της δημοτικής αρχής και την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού, είχαν παραδώσει το πρωτόκολλο παραλαβής του αναψυκτηρίου στο δήμο Νέστου.

  Δημοπρασία ενός πολύ μικρού μέρους του οικοπέδου

  Με βάση, λοιπόν, τα προαναφερθέντα το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου του αναψυκτηρίου -ο αιγιαλός- ανήκει στην ΕΤΑΔ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του -στο οποίο έχει χτιστεί το κυρίως ακίνητο του beach bar- ανήκει στο δήμο Νέστου.

  Την ώρα, όμως, που ο αιγιαλός είναι εκμισθωμένος από την εταιρεία "Γκλαβάκης Χ. και Σία Ο.Ε." (με ένα ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 25.000 €), ο δήμος Νέστου προχωράει στη δημοπρασία...του ακινήτου που του ανήκει! Ουδείς αντιλέγει ότι η δημοτική αρχή Νέστου έχει το δικαίωμα να βγάλει σε διαγωνισμό ένα ακίνητο που της ανήκει, ωστόσο εδώ η κατάσταση μοιάζει να είναι πολύ πιο περίπλοκη.

  Και αυτό διότι οποιοσδήποτε θελήσει να πάρει μέρος στον διαγωνισμό κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς θα έχει μεν εκμισθώσει ένα ακίνητο προκειμένου να το διαχειριστεί ως beach bar αλλά δεν θα μπορεί να εκμεταλλευτεί την παραλία που βρίσκεται μπροστά από αυτό!

  Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα έχει και συνέχεια...

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Logo Contract

Constantinos Jewellery Vertical  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Ape Mpe

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας