Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Η περιφέρεια ΑΜΘ στο Euronews: Με "άρωμα"...καριόκας, χωρίς...κουραμπιέδες και...Θάσο! (βίντεο) Κύριο

Posted On Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 17:03 Γράφτηκε από τον

Ένα βίντεο που περιμέναμε με ενδιαφέρον εδώ και αρκετές εβδομάδες αναρτήθηκε την Τρίτη στον ιστότοπο του παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικού σταθμού Euronews. Ο λόγος για το αφιέρωμα του εν λόγω σταθμού στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την επωνυμία "Ανακαλύψτε κρυμμένους θησαυρούς στην ΒορειοΑνατολική Ελλάδα" (Σχόλιο γράφοντος: Ο τίτλος στα αγγλικά μιλάει για gems, δηλ. πολύτιμους λίθους), ένα αφιέρωμα που προβλεπόταν από το ετήσιο Πρόγραμμα Τουριστικής προβολής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για το 2017, και το κόστος του οποίου καλύφθηκε από την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Το αφιέρωμα διαρκεί 4 λεπτά, χρόνος που θεωρείται αρκετός για τηλεοπτικό ρεπορτάζ αλλά όχι για ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα. Αναπόφευκτη συνέπεια ήταν η παράλειψη πολλών στοιχείων που χαρακτηρίζουν την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, με το -κατά την ταπεινή μας άποψη- πλέον σημαντικό από αυτά να αποτελεί η λεκτική μόνο αναφορά στη Θάσο (και αυτή μόνο μια φορά), χωρίς κανένα απολύτως πλάνο!!! Ένα ακόμα σημείο που χρήζει σχολιασμού είναι η αναφορά (στο θέμα της γαστρονομίας) στις καριόκες που παρασκευάζονται στην Ξάνθη (με συνέντευξη, μάλιστα, ενός τοπικού ζαχαροπλάστη), ενός γλυκού δηλ. που ναι μεν είναι δημοφιλές αλλά δεν θεωρείται "τοπικό", και η απουσία οποιασδήποτε μνείας σε παρασκευάσματα όπως οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης και το σουτζούκ λουκούμ. Τέλος, με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι από το βίντεο απουσιάζουν εικόνες από την πόλη της Δράμας (απεικονίζεται μόνο το σπήλαιο του Αγγίτη).

Το κείμενο του αφιερώματος αναφέρει τα εξής:

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς.

Και τα δύο νησιά της περιφέρειας, η Θάσος και η Σαμοθράκη συνδυάζουν βουνό και θάλασσα και διαθέτουν πανέμορφες παραλίες που ελκύουν πολύ κόσμο.

Η Σαμοθράκη είναι διάσημη πάνω από όλα όμως για τις βάθρες της, φυσικές λίμνες δηλαδή που δημιουργούνται από καταρράκτες σε διάφορα ύψη του νησιού.

Το νησί είναι διάσημο όμως για ένα άγαλμα. Την περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, που ανακάλυψε ο Σαρλ Σαμπουαζό, υποπρόξενος της Γαλλίας στην Ανδριανούπολη. Το διάσημο άγαλμα που είναι αφιερωμένο στην θεά Νίκη εκτίθεται στο Λούβρο, ήδη από τον 19ο αιώνα.

Είναι φτιαγμένη από παριανό μάρμαρο και βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών:

«Πίσω μας βρίσκεται το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Ο χώρος όπου το 1863 ανακαλύφθηκε το σπουδαίο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Ελπίδα όλων είναι να επιστρέψει σύντομα στον τόπο του. Πάντως ο χώρος αυτός ακόμα και σήμερα ελκύει το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων ερευνητών. Κάθε χρόνο διενεργούνται ανασκαφές και ανακαλύπτονται καινούρια και ενδιαφέροντα ευρήματα» εξηγεί η αρχαιολόγος Ζωή Μητσακάκη.

Και στο ηπειρωτικό μέρος υπάρχουν αξιόλογες ομορφιές. Η Κομοτηνή είναι το διοικητικό κέντρο της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Η Αλεξανδρούπολη φημίζεται για τον φάρο της, έναν από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου. Μαζί με την Ξάνθη είναι οι τρεις κομβικές πόλεις της Θράκης.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης φημίζεται για την εξαιρετική αρχιτεκτονική της και τα γραφικά σοκάκια της. Ο απεσταλμένος του Euronews, Γιάννης Γιαγκίνης μεταδίδει:

«Η περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών και αποτελεί ένα πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης δύο διαφορετικών θρησκειών. Εδώ κανείς μπορεί να συναντήσει δίπλα δίπλα ορθόδοξες εκκλησίες της χριστιανικής πλειονότητας και τεμένη της μουσουλμανικής μειονότητας».

Όλοι, ανεξαρτήτως του θρησκεύματός τους συχνάζουν στα ίδια στέκια.

Οι αποστάσεις ανάμεσα στις τρεις πόλεις είναι πολύ μικρές. Είναι εύκολο λοιπόν να τις επισκεφτεί κάποιος και να απολαύσει πέρα από τις ομορφιές και τα αξιοθέατα και τις προτάσεις που επιφυλάσσει η κάθε μία για τον ταξιδιώτη.

Η Κομοτηνή είναι γνωστή για τον καφέ της, η Ξάνθη για ένα γλύκισμα: τις καριόκες της, που χρωστούν το όνομά τους στους Καριόκας της Βραζιλίας.

«Τα συστατικά της καριόκας είναι η σοκολάτα, το καρύδι, το παντεσπάνι και το γλάσο. Εδώ όπως βλέπουμε είναι το τελικό στάδιο της καριόκας που γίνεται η επικάλυψη με σοκολάτα και η ψύξη» επισημαίνει ο ζαχαροπλάστης Γιώργος Αρσένης.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες διασκέδασης, χαλάρωσης και αθλητικών δραστηριοτήτων σε όποιον αποφασίσει να διαθέσει λίγο χρόνο.

Σε λιγότερο από μια ώρα μπορείς να φτάσεις στο χιονοδρομικό κέντρο ή σε μια από τις παραλίες. Υπάρχει βέβαια και ο μαγευτικός Νέστος όπου μπορεί κάποιος να δοκιμάσει, καγιάκ αλλά και extreme sports.

Η πόλη της Καβάλας είναι γνωστή για τα οθωμανικά της μνημεία αλλά και το λιμάνι της. Εδώ γεννήθηκε το 1769 ο Μεχμέτ Αλή, ιδρυτής της αιγυπτιακής δυναστείας και κατόπιν βασιλιάς της Αιγύπτου.

Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της “Unesco”: Εδώ δημιούργησε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη χριστιανική εκκλησία επί ευρωπαϊκού εδάφους.

«Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ιδρύθηκε από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο Β΄. Ο χώρος αυτός αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο» υπογραμμίζει ο Κώστας Αντωνιάδης, αντιπεριφερειάρχης τουρισμού.

Μεγάλα γκρουπ ακόμα και από την Βραζιλία και την Κορέα έρχονται εδώ όλες τις εποχές του χρόνου.

Σπάνια όμως κατευθύνονται σ’ ένα θαύμα της φύσης, που βρίσκεται λίγο πιο βόρεια. Ο λόγος για το Σπήλαιο Αγγίτη, που βρίσκεται στον νομό Δράμας.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια σπήλαια του κόσμου, με μήκος που ξεπερνά τα 21 χλμ.

Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες ενώ εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κρύβει πολλούς ακόμη θησαυρούς, που είναι στο χέρι του κάθε ταξιδιώτη να ανακαλύψει.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Ανανέωση του ψηφίσματος του ΔΣ Καβάλας για τον TAP - Κοινοπραξία: "Η όδευση δεν αλλάζει" D5b236f29f8187d4bfad9a15d91d4d97 M

  Για μια ακόμα φορά συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το φλέγον ζήτημα της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP, μετά και τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και εκπροσώπους της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την εγκατάσταση του αγωγού (οι βουλευτές του νομού Καβάλας ήταν απόντες).

  Η κ. Τσανάκα αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της συνάντησης αυτής, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για τα όσα ειπώθηκαν και τονίζοντας ότι "Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα εδώ και χρόνια. Οι υπουργοί αλλάζουν, η ηγεσία του ΤΑΡ αλλάζει, ο καιρός περνάει και νιώθω ότι κάποιοι καθυστερούν σκόπιμα την οποιαδήποτε εξέλιξη προκειμένου να φτάσουμε προ τετελεσμένων. Θεωρούμε όμως ότι καιρός υπάρχει, συνεπώς επικαιροποιούμε το ψήφισμά μας κατά της όδευσης του αγωγού. Δεν μου λέει τίποτα το ότι θα δώσουν περισσότερα αντισταθμιστικά. Ας είμαστε με παλιά απορριμμματοφόρα, δεν μας πειράζει καθόλου. Πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης, σε συνεργασία με τους αγρότες -και για αυτό το λόγο ζητάμε να γίνει νέα συνάντηση και των αγροτών με τον κ. Σταθάκη."

  Το λόγο έλαβε, αμέσως μετά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης -ως εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών κατά της όδευσης του αγωγού- κατηγόρησε την κοινοπραξία ότι "επικαλείται ότι έκανε διαβούλευση, αλλά δεν έκανε ποτέ της διαβούλευση. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν τήρησε τους όρους της σύμβασης που υπεγράφη με την προηγούμενη κυβέρνηση, και από τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα με την όδευση θα πρέπει αυτή να αλλάξει. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η περιοχή μας θα γίνει ένας διάδρομος αγωγών. Θέλουμε να υπογράψουμε την καταδίκη της περιοχής μας;" Παράλληλα, ο κ. Καλπακίδης μίλησε για την δέσμευση της κοινοπραξίας να εγκαταστήσει τον αγωγό σε μεγαλύτερο βάθος, διερωτώμενος αν αυτό θα αλλάξει την επικινδυνότητά του και τονίζοντας ότι "ως γνωστόν, σε μια ακτίνα 200 μέτρων από τον TAP δεν θα επιτρέπεται καμία δραστηριότητα. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν περάσουν και άλλοι αγωγοί. Τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ Καβάλας Γιώργος Γραμμένος -διαβάζοντας το ψήφισμα- συμφωνήθηκαν και κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συγκέντρωσης που έλαβε χώρα στις Κρηνίδες στις 3 Νοεμβρίου -παρουσία τόσο επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων τους. Μας ενδιαφέρει να παραδώσουμε τη γη στα παιδιά μας, να κάνουμε ότι έκαναν οι γονείς μας τη δεκαετία του 70. Ο δήμος είναι μαζί μας, θέλουμε να παραμείνει μαζί μας."

  Τελικά, το σώμα αποφάσισε να ανανεώσει το ψήφισμά του υπέρ της αλλαγής της όδευσης του αγωγού. Τυπικά η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αν και στην ουσία ήταν ομόφωνη -μιας και ο Χρήστος Ποτόλιας ζήτησε, απλά, μια πιο δυναμική αντιμετώπιση του όλου θέματος.

  Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η κοινοπραξία αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνάντησης στο γραφείο του κ. Σταθάκη, μιλώντας -επί της ουσίας- για μια όδευση χωρίς καμία διαφοροποίηση. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής;

  Η εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την παρουσία του ΥΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και εκπρόσωποι του TAP, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του έργου, Luca Schieppati και τη Διευθύντρια για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή.

  Όπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, τα έργα στην Ελλάδα προχωρούν βάσει σχεδίου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Ήδη, 480 από τα 550 χλμ. της όδευσης στην Ελλάδα έχουν καθαριστεί και διαμορφωθεί και περισσότερα από 340 χλμ. αγωγού έχουν τοποθετηθεί εντός της τάφρου. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης σε περισσότερα από 240 χλμ. της όδευσης του αγωγού, προκειμένου η γη να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες/χρήστες της στην αρχική κατάσταση της.

  Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς και θέματα που αφορούν στις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής των Φιλίππων, που εστιάζονται, σε θέματα ασφάλειας του αγωγού, σε σχέση και με την ύπαρξη τύρφης, την ενδεχόμενη μελλοντική οικιστική επέκταση, καθώς και τη διαχείριση του νερού για ύδρευση και άρδευση. Για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών και την άμεση ενημέρωση των κατοίκων αποφασίστηκε η σύγκληση σύσκεψης στην Καβάλα, υπό την αιγίδα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της περιοχής. Στόχος της  σύσκεψης θα είναι η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και των αδειοδοτήσεων, με δεδομένη την εγκεκριμένη όδευση.

  Όλοι οι συμμετέχοντες στη χθεσινή συνάντηση στο ΥΠΕΝ εξήραν τη στρατηγική σημασία του έργου για την Ελλάδα, καθώς, όπως επισήμαναν,  αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 • Διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια ΑΜΘ 48e31c659226d69a2dd4af90e325adbb M

  Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ ενημερώνει τους κτηνοτρόφους που διατηρούν ενεργές σταυλικές εγκαταστάσεις εντός των ορίων οικισμών ή πλησίον αυτών, ότι σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 940/81279 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2741/Β’/04 Αυγούστου 2017), εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 109/ 122248/ 17-11-2017 διευκρινιστική εγκύκλιος για θέματα εφαρμογής της διαδικασίας έκδοσης άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

  Αιτήσεις προς ένταξη στη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης υποβάλλονται στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων.

  Επισημαίνεται ότι, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 4-12-2017.

 • Πιθανή διακοπή νερού στο δήμο Νέστου την Πέμπτη, λόγω εργασιών του TAP 5f0a5370013b2b9d8a24b5da3b0e59f5 M

  Η Δ.Ε.Υ.Α. ΝΕΣΤΟΥ ενημερώνει όλους τους δημότες ότι υπάρχει πιθανότητα διακοπής της υδροδότησης στους πρώην Δήμους Χρυσούπολης και Κεραμωτής, διότι η εταιρεία ΤΑΠ Α.Ε. θα προχωρήσει όπως οφείλει σε ολική αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε στον κεντρικό αγωγό νερού του ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ. Το προσωπικό της υπηρεσίας θα επιβλέπει όλες τις παραπάνω εργασίες από την Πέμπτη 23/11/2017 και ώρα 20:00 έως την ολική αποκατάσταση της υδροδότησης.

 

 

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas 2017 2018

Max Carpet Vertical

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας