Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Ο...τηλεβόας: Σημάνσεις στο Παληό, μπλοκαρισμένα φορτηγά, κόμβος Παληού και μια "κουφή" "Εγνατία Οδός" Κύριο

Posted On Κυριακή, 21 Μαΐου 2017 11:25 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατραπεί σε "καθημερινή συνήθεια" το μπλοκάρισμα φορτηγών και λεωφορείων στο ύψος της παραλίας "Γλάστρες" στο Παληό, μετά την κατάρρευση του τοιχίου αντιστήριξης και την επιβολή των γνωστών στην τοπική κοινωνία κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που απαγορεύουν τη διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από τον οικισμό.

Έχουν εκφραστεί πολλά παράπονα για την ελλιπή ή μικρή σε μέγεθος σήμανση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, και μάλιστα μέσα στην εβδομάδα τοποθετήθηκαν και νέες, μεγαλύτερες σε μέγεθος σημάνσεις για όσους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων χρησιμοποιούν τον παραλιακό δρόμο που συνδέει την Καβάλα με το Παληό, τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο.

Να μας συμπαθάνε, όμως, όλοι αυτοί που ανεβάζουν 3-4 φορές την εβδομάδα αναρτήσεις με μπλοκαρισμένα φορτηγά ή λεωφορεία που αδυνατούν να ανεβούν το μικρό, ανηφορικό δρομάκι απέναντι από τις "Γλάστρες", αλλά φοβόμαστε ότι...ασχολούνται με το "κλαδί" του προβλήματος, ενώ θα έπρεπε να ασχολούνται με τη ρίζα!

Να μας συμπαθάνε, επίσης, και οι αρμόδιοι φορείς -δήμος, τροχαία- που ασχολούνται με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τις απαγορεύσεις της διελεύσεως βαρέων οχημάτων, αλλά φοβόμαστε ότι...κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ασχολούνται με το "κλαδί" του προβλήματος, ενώ θα έπρεπε να ασχολούνται με τη ρίζα!

Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι μεν πολύ απλό για να αναφερθεί αλλά η επίλυσή του χρειάζεται άλλου είδους μέσα -ακόμα και...πολιτικές πιέσεις:

Για να φτάσει ένα φορτηγό ή ένα λεωφορείο κοντά στις Γλάστρες -έτσι ώστε να δει τις σχετικές σημάνσεις- δεν έχει παρά να περάσει μέσα από την Καβάλα! Κατά συνέπεια, για να δει κάποιος αυτές τις σημάνσεις θα πρέπει να έχει διασχίσει την Καβάλα!

Δε μιλάμε, φυσικά, για τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας -τα δρομολόγια των οποίων έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με συνέπεια να χρησιμοποιούνται μόνο τα μικρά λεωφορεία που διαθέτει το ΚΤΕΛ- αλλά για τα βαρέα οχήματα που δεν προέρχονται από την Καβάλα και που δε γνωρίζουν εκ των προτέρων για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο λόγος για τον οποίο τα βαρέα αυτά οχήματα επιλέγουν, συχνά, να περνάνε μέσα από την Καβάλα είναι πολύ απλός: τα διόδια της "Εγνατία Οδός"! Και φυσικά, η εικόνα των βαρέων οχημάτων που αποφεύγουν την Εγνατία Οδό δεν παρατηρείται μόνο στην πόλη της Καβάλας αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Αν, λοιπόν, παρατηρείται αυτή η εικόνα με τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων (στη Μουσθένη και στον Ίασμο), δε χρειάζεται να έχει κανείς IQ 180 για να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι με τους νέους σταθμούς διοδίων στη Μέστη (κατασκευάζεται ήδη) και στην Άσπρη Άμμο (πρόσφατα εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της "Εγνατία Οδός ΑΕ" αποφάσισε να διατεθούν 2,5 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την κατασκευή του σταθμού, ενώ το πιθανότερο είναι πως ο σταθμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί την άνοιξη του 2018) το πρόβλημα θα γίνει ακόμα χειρότερο!

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η "Εγνατία Οδός ΑΕ" δε δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα (και γιατί να το κάνει, άλλωστε) για τις συνέπειες από την ταυτόχρονη ύπαρξη -σε ένα χρόνο από τώρα- 4 σταθμών διοδίων μέσα στην περιφέρεια ΑΜΘ (5, αν λάβουμε υπόψη και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τα διόδια στο τελωνείο των Κήπων), μήπως θα πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι πιο σοβαρό από πλευράς όλων μας; Όχι μόνο των κατοίκων αλλά και των τοπικών φορέων (διότι με τις συνεδριάσεις των συμβουλίων (δημοτικά ή περιφερειακό), τα ψηφίσματα και τις διαπιστώσεις δε γίνεται δουλειά.).

Θα πρέπει να γίνει κάτι πιο σοβαρό από πλευράς όλων μας, διότι εικόνες όπως αυτές στις "Γλάστρες" -από βαρέα οχήματα που αποφεύγουν την Εγνατία Οδό- θα τις δούμε σύντομα και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου -όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και σε άλλους νομούς της περιφέρειας ΑΜΘ. Ήδη το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και ο δρόμος που συνδέει την Καβάλα με το Παληό, τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο θα γεμίσει από λουόμενους που θα θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους. Αν έχουμε και τα βαρέα οχήματα που αποφεύγουν την Εγνατία Οδό...ζήτω που καήκαμε!

Υ.Γ. Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονούμε -αν και το θέμα είναι ίσως άσχετο με τις "Γλάστρες", απλά τώρα βγήκε ξανά στην επιφάνεια- και τη σύνδεση της περιοχής του Παληού με την Εγνατία Οδό. Μια σύνδεση που προβλέπεται μεν από την ίδια την "Εγνατία Οδό" (άλλωστε αναφέρεται και στον επίσημο ιστότοπό της) αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ -με ευθύνη και του δήμου Καβάλας, ο οποίος δεν πίεσε ποτέ για την κατασκευή του δρόμου που θα συνέδεε το Παληό με τον ήδη κατασκευασμένο κόμβο της Εγνατίας Οδού. Επειδή ξέρουμε ότι οι κάτοικοι του Παληού εκτιμούν πως η σύνδεση αυτή θα ωφελήσει τους ίδιους και τον οικισμό και διευκολύνει την πρόσβαση παραθεριστών, ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να το δει πιο "ζεστά" το όλο θέμα η δημοτική αρχή

Διαβάστηκε 680 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαΐου 2017 12:57
Tweet

ELEFTHERIA 2018 FINAL

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας