Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

Περί αιμοδοσιών (με αφορμή τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Καβάλας) Κύριο

Posted On Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 00:06 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ιστορία με τις ελλείψεις σε μονάδες αίματος που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκινήσει μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του αιμοδοτικού "κινήματος" (αδόκιμος ο όρος, αλλά καταλαβαίνετε τι θέλουμε να πούμε) στην Καβάλα.

Για την ιστορία, το κάλεσμα της διοίκησης του νοσοκομείου βρήκε ανταπόκριση από δεκάδες συμπολίτες που έσπευσαν να μεταβούν στην εκεί μονάδα αιμοληψίας για να δώσουν λίγο από το αίμα τους -ήδη από την πρώτη ημέρα. Το ενθαρρυντικό αυτό μήνυμα για το ενδιαφέρον των Καβαλιωτών ήταν αυτό ακριβώς που μας έκανε να θέσουμε τους παρακάτω προβληματισμούς:

α) Σε μια συζήτηση με φίλους αναγνώστες μας, τέθηκε το εξής ερώτημα:

"Πώς να μπορέσουμε να ανέβουμε στο νοσοκομείο για να δώσουμε αίμα; Δεν βλέπετε που δεν έχει θέσεις στάθμευσης ούτε για δείγμα;"

Μπορεί σε κάποιους αυτό το ερώτημα να ακούγεται ίσως και υπερβολικό (με το σκεπτικό ότι δεν μιλάμε για αιμοδοσία, δηλ. μια διαδικασία που δεν παίρνει πολύ χρόνο για έναν εθελοντή αιμοδότη), όμως δεν είναι.

Διότι στον χρόνο που θα δαπανήσει ένας συμπολίτης για να δώσει αίμα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το χρόνο για τη μετακίνησή του από και προς το νοσοκομείο, καθώς και την εύρεση χώρου στάθμευσης -αν σκεφτούμε ότι οι 4 στους 5 θα χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους ΙΧ αυτοκίνητο-. Και στην περίπτωση του νοσοκομείου Καβάλας, μόνο ως ευκαταφρόνητους δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αυτούς τους χρόνους.

Δεν λέμε, φυσικά, να αρχίσουμε ξαφνικά να συζητάμε για μετεγκατάσταση του νοσοκομείου -το τονίζουμε αυτό για να προλάβουμε τους "καλοθελητές"-, αλλά μήπως θα ήταν καλό να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της ίδιας της μονάδας αιμοληψίας σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης (μην μιλήσουμε τώρα για την ΤΟΜΥ στον Άγιο Λουκά, αν είναι να τη μεταφέρουμε εκεί την αιμοληψία ας την αφήσουμε στο νοσοκομείο).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόνο της αιμοληψίας. Οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος διενεργείται από τμήματα όπως αιματολογικό ή μικροβιολογικό θα πρέπει οπωσδήποτε να διενεργείται στο νοσοκομείο.

Θα μπορούσε π.χ. η διοίκηση του νοσοκομείου να σκεφτεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης του κτιρίου του πρώην ΙΚΑ απέναντι από το Ταχυδρομείο -ενός κτιρίου που, από την περίοδο που ξεκίνησαν οι ανακατατάξεις και οι μετονομασίες (πότε ΙΚΑ, πότε ΕΟΠΥΥ, πότε ΠΕΔΥ, έχουμε χάσει το μέτρημα) είναι κυριολεκτικά σχεδόν άδειο (τουλάχιστον το ισόγειο, στο οποίο στεγάζονται οι ιατρικές του υπηρεσίες) και να μεταφέρει εκεί, σε έναν χώρο του, τη μονάδα αιμοληψίας!

Το κτίριο του πρώην ΙΚΑ είναι από τα πλέον κεντρικά της Καβάλας, και έχει μπει στη συνείδηση των συμπολιτών εδώ και πολλά χρόνια. Αφήστε, δε, που η πρόσβαση σε αυτό, ειδικά για κάποιον που βρίσκεται στο κέντρο (στην αγορά), είναι πάρα πολύ εύκολη -δεν χρειάζεται καν μετακίνηση με αυτοκίνητο (σε αντίθεση με το νοσοκομείο, στο οποίο χρειάζεται οπωσδήποτε μετακίνηση με αυτοκίνητο και μέριμνα για τη στάθμευση σε έναν χώρο ούτως ή άλλως προβληματικό για τους οδηγούς. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια πρόταση που -σε συνδυασμό με μια σωστή προώθηση-προμοτάρισμα- μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ όσους θέλουν να δώσουν αίμα (ακόμα και αυτούς που δεν είναι τακτικοί αιμοδότες)

β) Η ιστορία με τις ελλείψεις σε φιάλες αίματος δεν είναι καινούρια, καθώς παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο μήνας στον οποίο τα πάντα στην Ελλάδα κινούνται με αργούς ρυθμούς (ή, όπως διαβάσαμε πρόσφατα στο προφίλ ενός καλού μας φίλου στο Facebook, "με την ταχύτητα που κινούνται, στο 89ο λεπτό μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, οι παίκτες μιας αδύναμης ομάδας που προηγείται εκτός έδρας έναντι του ισχυρότερου αντιπάλου τους!!!").

Πρόσφατα είδαμε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδσίας να διοργανώνει μια εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό του Συντάγματος (την 1η και τη 2α Αυγούστου). Μήπως, λοιπόν, θα πρέπει κάποια στιγμή και οι ίδιοι οι αιμοδοτικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο νομό Καβάλας να το δουν κάπως πιο σοβαρά και να συντονιστούν μεταξύ τους για να διενεργούν και καμιά αιμοδοσία μέσα στο καλοκαίρι;

Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί εθελοντές αιμοδότες λείπουν για διακοπές, αλλά οι ανάγκες για φιάλες αίματος παραμένουν -και είναι και αυξημένες τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην τελική, όπως αποδείχτηκε την περασμένη εβδομάδα, αιμοδότες βρέθηκαν που να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της διοίκησης του νοσοκομείου. Άρα, άπαξ και διοργανωθεί κάποια εθελοντική αιμοδοσία από τους συλλόγους, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον...

Υ.Γ.: Με έκπληξη μάθαμε πως ορισμένοι τοπικοί δημοσιογράφοι παρεξηγήθηκαν από το ότι το πρώτο e-mail για το κάλεσμα σε δωρεά αίματος (το οποίο απέστειλε ο φωτογράφος και παλαιός δημοσιογράφος Χάρης Ιορδανίδης) δεν εστάλη από τον προσωπικό του λογαριασμό (λόγω κεκτημένης ταχύτητας) αλλά από έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκει στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ! Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε γιατί παρεξηγήθηκαν...το κάλεσμα για αιμοδοσία ήταν αυτό που είχε και έχει σημασία, όχι ότι εστάλη από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ...

Διαβάστηκε 646 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 15:20
Tweet

Winterun Poster

Nautical Club Of Kavala Logo

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας