Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

Αφήστε τις μετονομασίες δρόμων και βάλτε κανέναν αριθμό στις οδούς... Κύριο

Posted On Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 20:25 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Καημό" φαίνεται ότι έχει πιάσει, εδώ και πολλά χρόνια, ορισμένους εδώ στην Καβάλα για να μετονομάσουν κάποιον δρόμο εντός του αστικού ιστού της πόλης. Η ιστορία με το αίτημα αλλαγής του ονόματος της οδού Ομονοίας σε "οδό Αποστόλου Παύλου" (την ώρα, μάλιστα, που...υπήρχε άλλη οδός με την ίδια επωνυμία) είχε απασχολήσει έντονα την τοπική κοινή γνώμη πριν από περίπου 3 χρόνια, χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε μια μετονομασία -μετά και την κινητοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Θυμίζουμε ότι το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί...από ιερωμένους - όπως ακριβώς γίνεται και τώρα, με τον Μητροπολίτη ΦΝΘ Στέφανο να ζητά την αλλαγή του ονόματος της οδού Μητροπόλεως σε...οδό Μητροπολίτου Προκοπίου!

Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρει τέτοιο ζήτημα ο Μητροπολίτης, καθώς ήδη από τις πρώτες μέρες παρουσίας του στην Καβάλα -με συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ- είχε δείξει ότι επιθυμούσε να ακολουθήσει την οδό της μετονομασίας δρόμων -μαζί με την απόδοση του ονόματος του προκατόχου του κυρού Προκοπίου-. Μια οδό για ένα ζήτημα που, επί της ουσίας, δεν τον αφορά, και για το οποίο αδυνατούμε να κατανοήσουμε το γιατί επεμβαίνει (αν και μέχρι τώρα είχαμε δει με θετικό μάτι τις ενέργειες και τον τρόπο σκέψης του νέου μας Μητροπολίτη).

Και να δεχτούμε, προς στιγμήν, ότι η τοποθέτηση του Σεβασμιώτατου Στεφάνου μπορεί να είναι μια προσωπική του επιθυμία -και καλώς έπραξε που την εξέφρασε, σε μια προσπάθεια να τιμήσει τον προκάτοχό του, ο οποίος παρέμεινε στην Καβάλα για 43 ολόκληρα χρόνια (παραπάνω, δηλαδή, από τη μισή του ζωή). Η δημοτική αρχή τι κάθεται και το συζητάει;

Διότι εντάξει, το καταλαβαίνουμε ότι η όλη συζήτηση αποτελεί ένα καλό "κίνητρο" για να προσεγγίσει η δημοτική αρχή την εκκλησία και να πάρει ψήφους από αυτήν (είμαστε και σε προεκλογική χρονιά). Αλλά φαίνεται ότι ορισμένοι δεν κατανοούν πως υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν από το να αλλαχτεί το όνομα ενός δρόμου.

Και στην τελική, αν θέλουμε να σταθούμε αποκλειστικά στο ζήτημα των ονοματοδοσιών, καλό είναι να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν δρόμοι που εδώ και πολλά χρόνια ονομάζονται επισήμως εντελώς διαφορετικά από ότι τους γνωρίζουμε (με σημαντικότερα παραδείγματα την Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού -ποιος θυμάται την οδό "Νυρεμβέργης"- και τις οδούς Γαλλικής και Ελληνικής Δημοκρατίας -Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, αντίστοιχα). Με λίγα λόγια, και να αλλάξει όνομα η οδός Μητροπόλεως, ουδείς εγγυάται ότι το νέο όνομα θα "εντυπωθεί" στο υποσυνείδητο των Καβαλιωτών ή αν θα συνεχίσουν να την αποκαλούν "οδό Μητροπόλεως".

Αν, πάλι, η δημοτική αρχή θέλει να ασχοληθεί με τα ονόματα των δρόμων, καλό είναι να ασχοληθεί καμιά φορά και με τους αριθμούς των οδών! Περιστατικά όπως αυτό που συνέβη πριν από 2 ημέρες σε φιλικό μας πρόσωπο (έψαχνε ένα κατάστημα στην οδό Κασσάνδρου 3, αλλά ενώ βρήκε την οδό δεν βρήκε τον αριθμό) παρατηρούνται σε συνεχή βάση, με τον απλό κοσμάκη να ταλαιπωρείτα συχνά μέχρις ώτου βρει το γραφείο που αναζητά. Για να μη μιλήσουμε, επίσης, για τις πινακίδες που έχουν μουτζουρωθεί με ότι θέλει ο καθένας. Μήπως αυτά είναι τα σοβαρά θέματα -όσον αφορά τους δρόμους και τα ονόματά τους;;;

Διαβάστηκε 621 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018 14:33
Tweet

Energean   E 19 12 2018

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας