Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, 320 και πλέον δωρεάν προσκλήσεις και δημοσιογράφοι στην "απ' έξω" Κύριο

Posted On Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 14:46 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μία ημέρα μετά την ουσιαστική "πρεμιέρα" του θεατρικού προγράμματος του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων (με την παράσταση "Άγρια Δύση"), ο γνωστός ηθοποιός και ακηνοθετης Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης) προχώρησε σε μια αρκετά καυστική κριτική σε βάρος της διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας -με αφορμή το ζήτημα των δωρεάν προσκλήσεων.

Skiadaresis Dipethe

Δεν θα ασχοληθούμε με το αν η παράσταση ήταν άξια λόγου ή όχι (αρμόδιος για να το κρίνει αυτό είναι ο καλός μας φίλος και πολιτιστικός ρεπόρτερ Μιχάλης Μερκουρόπουλος, την κριτική του οποίου έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε πατώντας εδώ), ούτε με το αν η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη ή όχι -λόγω και του ημιτελικού Γαλλίας-Βελγίου για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Εδώ είμαστε μονάχα για να κρίνουμε αν και κατά πόσο έχουν βάση τα όσα σχολιάζει ο Γ. Σκιαδαρέσης.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια...

Στο σημείο αυτό είναι βέβαιο ότι κάποιοι "καλοθελητές" θα θελήσουν να σχολιάσουν τις ατάκες περί "κοινωνικής πολιτικής" (άλλωστε, σε αυτό το ύφος κινήθηκε και η απάντηση της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας). Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο Γ. Σκιαδαρέσης -ως μη γνώστης της τοπικής πραγματικότητας (και ούτε φυσικά έχουμε την απαίτηση να τη γνωρίζει, προς θεού)- δεν είναι σε θέση να ξέρει αν πραγματικά οι προσκλήσεις αυτές πηγαίνουν για κοινωνικούς σκοπούς ή "δεξιά και αριστερά".

Για την ακρίβεια, το υποθέτει και το καταθέτει (μιλώντας για "ψηφοθηρία"). Απλά εμείς ερχόμαστε και συμπληρώνουμε το σκεπτικό του, μιλώντας για συμπολίτες που λαμβάνουν προσκλήσεις χωρίς καν να τις δικαιούνται (με καθαρά κοινωνικά κριτήρια) ή λαμβάνουν προσκλήσεις δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν πηγαίνουν σε καμία παράσταση του Φεστιβάλ!

Οι μαρτυρίες είναι, δυστυχώς, πάρα πολλές και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Για την ακρίβεια, εδώ και χρόνια "κρατάει αυτή η κολώνια". Χρόνια τώρα δίνονται οι προσκλήσεις αφειδώς (ακόμα και σε δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους -δίνοντας έτσι ένα ωραιότατο "πάτημα" σε όσους κατακρίνουν τους εκλεγμένους που μας διοικούν-, ακόμα και σε "ημέτερους" που διαμένουν πολύ μακριά από την Καβάλα), χρόνια τώρα το γνωρίζουν όλοι το πρόβλημα, ελάχιστοι όμως εκφράζουν ανοιχτά τα παράπονά τους (βέβαια, τώρα που έσκασε η βόμβα βρήκαν την ευκαιρία αρκετοί να πουν αυτά που ήθελαν να πουν τόσα χρόνια αλλά δεν έλεγαν για δικούς τους λόγους).

Για του λόγου το αληθές, δεν έχουμε παρά να υπογραμμίσουμε το ότι ο αριθμός της πρόσκλησης που έλαβε το Kavala Portal -ως ενημερωτικό ΜΜΕ για την κάλυψη των παραστάσεων του φεστιβάλ- είχε τον αριθμό...320!!! Αυτό σημαίνει ότι μέχρι εκείνη την ώρα είχαν ετοιμαστεί άλλες 319 προσκλήσεις!!!

Και προσέξτε: Μιλάμε για ατομική, ονομαστική πρόσκληση! Θα καταλάβετε σε λίγο τι εννοούμε...

Το φαινόμενο με τις δωρεάν προσκλήσεις δεν περιορίζεται μόνο στο ότι αυτές δίνονται αφειδώς και προς κάθε κατεύθυνση, αλλά επεκτείνεται και στο πλήθος των ατόμων που καλύπτουν. Βλέπετε, οι επιβεβαιωμένες μαρτυρίες για συμπολίτες που λαμβάνουν διπλές προσκλήσεις ενώ αποδεδειγμένα δεν παρακολουθούν παραστάσεις (και το έχουν δηλώσει, μάλιστα) είναι ουκ ολίγες να αγνοηθούν...

Και εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας "τοπικά ΜΜΕ".

Από την περασμένη χρονιά ξεκίνησε μια ομολογουμένως περίεργη πολιτική από πλευράς του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων, σύμφωνα με την οποία κάθε τοπικό ΜΜΕ δικαιούται μόνο 1 πρόσκληση -και αυτή ατομική και ονομαστική! Και αυτό ισχύει για όλα τα ΜΜΕ, είτε αυτά είναι εφημερίδες είτε τηλεοπτικοί σταθμοί είτε sites.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν είμαστε φανατικά υπέρ του να δίνονται περισσότερες προσκλήσεις στα τοπικά ΜΜΕ (το αν θέλουν π.χ. οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι έχουν αρκετά περισσότερο προσωπικό, μια διαφορετική στάση, αυτό είναι ένα άλλο θέμα), αλλά τονίζουμε έντονα ότι οι προσκλήσεις είναι ατομικές! Αυτό σημαίνει, στην πράξη, ότι αν ένα ΜΜΕ θελήσει να καλύψει μια παράσταση με έναν αρθρογράφο-δημοσιογράφο (που θα ασχοληθεί με την κριτική της) και έναν φωτογράφο-εικονολήπτη (που θα θελήσει να βγάλει φωτογραφίες ή να καταγράψει βίντεο π.χ. για τηλεοπτικό σταθμό), πολύ απλά δεν μπορεί να το κάνει!

 

Σας φαινόμαστε υπερβολικοί; Κάθε άλλο: Ήδη καλά καλά δεν έχει ξεκινήσει το Φεστιβάλ Φιλίππων και έχουμε καταγράψει τέτοια περιστατικά. Σε ένα μάλιστα από αυτά εμπλέκεται και το Kavala Portal, μιας και φέτος ήρθαμε σε συμφωνία με τον Μιχάλη Μερκουρόπουλο για την κριτική των παραστάσεων (κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, λόγω του ότι ακόμα δεν είχαμε καταφέρει να "σταθούμε στα πόδια μας" -σε αντίθεση με φέτος, που τα πράγματα πάνε καλύτερα για εμάς).

Το αποτέλεσμα ήταν να δώσουμε το όνομά του στην πρόσκληση που λάβαμε ως ενημερωτικό ΜΜΕ, να μπορέσει ο ίδιος του να μπει στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου για να παρακολουθήσει τη συναυλία των Σωκράτη Μάλαμα και Θανάση Παπακωνσταντίνου (την περασμένη Δευτέρα) και ο γράφων να διαπιστώσει στην είσοδο του στρατοπέδου ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά του (στην προκειμένη περίπτωση, να βγάλει φωτογραφίες!).

Τώρα, βέβαια, θα μας πείτε "Μα καλά, δεν μπορεί ένας, με την ίδια πρόσκληση, να βγάλει και φωτογραφίες αλλά να κάνει και κριτική;". Και η απάντηση είναι "Ναι, μπορεί. Αυτό κάναμε, άλλωστε, τόσα χρόνια. Αλλά το σωστό είναι να αφήνουμε τις κριτικές σε ανθρώπους που αγαπάνε πραγματικά τον πολιτισμό και έχουν και τις γνώσεις και την κριτική ματιά να κρίνουν παραστάσεις -και να περιοριζόμαστε στο καθαρά τεχνικό κομμάτι. Αυτό, άλλωστε, είναι και το σωστό -έτσι πρέπει να δουλεύουν κανονικά τα ΜΜΕ, ασχέτως αν τα τελευταία χρόνια αυτό το αξίωμα έχει καταστρατηγηθεί."

Και το μεγάλο "κρίμα" της υπόθεσης είναι ότι όλο αυτό γίνεται την ώρα που τα τοπικά ΜΜΕ είναι, πρακτικά, τα μόνα που ασχολούνται συστηματικά με την παρουσίαση, την προβολή, την προώθηση και την κάλυψη των παραστάσεων που ανεβαίνουν στο Φεστιβάλ Φιλίππων! Είναι κρίμα, διότι ενώ π.χ. βλέπουμε αρκετές φορές σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας διαφημιστικά σποτ για παραστάσεις που ανεβαίνουν στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (και καλά κάνουν που τα προβάλλουν), δεν βλέπουμε αντίστοιχα σποτ για παραστάσεις που ανεβαίνουν στο (υποτίθεται δεύτερο σε δυναμική και ακτινοβολία, διεξαγόμενο μάλιστα σε χώρο που πλέον ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) Φεστιβάλ Φιλίππων!

Αν αυτή η εικόνα αρέσει σε κάποιους που η αρμόζουσα για ένα φεστιβάλ με τέτοια ιστορία και τέτοια δυναμική, τότε "πάμε πάσο". Αν, πάλι, αρέσει σε κάποιους να ασχολείται ο πολύς κόσμος (και όχι μονάχα όσοι εξειδικεύονται στον πολιτισμό) όχι με το ότι διεξάγεται ένα φεστιβάλ για 61η συνεχόμενη χρονιά αλλά με τον ακριβώς λάθος λόγο (τις δωρεάν προσκλήσεις), τότε και πάλι "πάμε πάσο".

Οι ηθοποιοί είναι και αυτοί επαγγελματίες και πρέπει να ζήσουν

Και για να κλείσουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε μια ακόμα παράμετρο -την οποία πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε:

ότι οι ηθοποιοί είναι, μεν, άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών αλλά είναι -επίσης- και επαγγελματίες όπως και εμείς, οι οποίοι πρέπει να βγάλουν τα προς το ζην τους -μέσα από το θέατρο και τις παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν. Αυτό, φυσικά, ισχύει και για το λοιπό επιτελείο τους (ηλεκτρολόγοι, ηχολήπτες κλπ.), οι οποίοι και αυτοί πρέπει με κάποιο τρόπο να βγάλουν τα προς το ζην τους.

Όταν λοιπόν βλέπουν οι ηθοποιοί ότι οι μισοί θεατές μιας παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούν δεν έχουν πληρώσει εισιτήριο αλλά έχουν μπει με δωρεάν προσκλήσεις, είναι φυσικό να δυσανασχετούν. Ιδίως, μάλιστα, από τη στιγμή που για τις προσκλήσεις αυτές δεν έχει πληρώσει ο δήμος ή το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ούτε ένα ευρώ στους συντελεστές των παραστάσεων (αρκεί να θυμίσουμε ότι στην αρχαιότητα υπήρχαν τα "θεωρικά", δηλ. χρήματα που έδινε η Αθήνα στους άπορους πολίτες της προκειμένου να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις).

Και επειδή κάποιοι θα πουν ότι "πολλές παραστάσεις που έρχονται στα μέρη μας είναι 'αρπαχτές' και γίνονται με μόνο σκοπό να μαζέψουν χρήματα", απλά να υπενθυμίσουμε ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τις παρακολουθήσει. Όποιος θέλει τις παρακολουθεί (και πληρώνει εισιτήριο), όποιος δεν θέλει δεν τις παρακολουθεί. Απλά τα πράγματα...

Διαβάστηκε 2344 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 16:05
Tweet

Energean   E 19 12 2018

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας