Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

Διόδια, αφίσες, Τσανάκα, Μουμτσάκης και 474ο χλμ...μετά από 3,5 χρόνια!!! Κύριο

Posted On Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 09:23 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λίγες ημέρες απέμειναν για τη διεξαγωγή, στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης 15 Μαΐου, του συλαλλητηρίου κατά της κατασκευής του νέου σταθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού.

Ενός συλλαλητηρίου που άργησε 3,5 ολόκληρα χρόνια, καθώς από το Νοέμβριο του 2014 (και την περιβόητη ΚΥΑ Χρυσοχοΐδη) ήταν γνωστό -και επίσημα αποφασισμένο καταγεγραμμένο σε ΦΕΚ- ότι ο σταθμός διοδίων θα οικοδομηθούν στο συγκεκριμένο σημείο!

Και μη τυχόν και βγει κανείς και πει "Γιατί δεν τα γράφατε τότε;". Από εκείνη την εποχή τα γράφαμε, τα καταγράφαμε και τα σχολιάζαμε - αυτό, άλλωστε, είχε κάνει και ο συγχωρεμένος περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης

Αλλά πού χρόνος για αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια "τω καιρώ εκείνω"; Μόλις είχαν ανέβει στην "εξουσία" οι δήμαρχοι, όλα έδειχναν ότι πλησιάζαμε σε βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ -τότε στην αντιπολίτευση- αγωνιούσε για το πώς θα μπει στο Μέγαρο Μαξίμου...

και μοιραία το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες -ας όψονται, φυσικά, οι κινηματίες του "Δεν πληρώνω" που, μόλις ανέβηκαν στην εξουσία....άρχισαν να πληρώνουν!

Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που διαβάζαμε το σωτήριον έτος 2016 άρθρα που διαφημίζονταν ως "αποκλειστικά" (!!!) και έκαναν λόγο για...μελλοντική κατασκευή σταθμού διοδίων...στο 474ο χιλιόμετρο!!!

3,5 χρόνια μετά, και με την κατασκευή του σταθμού διοδίων να έχει ήδη δρομολογηθεί, θυμηθήκαμε να κάνουμε συλλαλητήριο!!!

Ξεχνώντας, βέβαια, τις εικόνες του τύπου "αραία αραία, να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα" που αντικρίσαμε στις προηγούμενες 2 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τον περασμένο Μάιο και τον περασμένο Ιούνιο...

Ξεχνώντας, βέβαια, ότι αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι της "Εγνατία Οδός Α.Ε." και οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις τις ημέρες που επρόκειτο να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε εργολάβο, ο σταθμός διοδίων ίσως και να είχε αποπερατωθεί..

Αλλά τι λέμε τώρα; Εδώ και η ίδια η δήμαρχος Καβάλας, η κ. Δήμητρα Τσανάκα, δείχνει να έχει ξεχάσει το τελευταίο αυτό με τους εργαζόμενους! Προχτές άλλωστε, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, δε βγήκε η ίδια της και είπε ότι ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης τής είπε πως η προσφυγή στη δικαιοσύνη καθυστέρησε την κατασκευή του σταθμού διοδίων;

Να ήταν μόνο αυτό; Εδώ τον Ιούνιο του 2017 έβγαινε η κ. δήμαρχος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και έλεγε ότι δεν γνώριζε για το πλήθος των νέων σταθμών διοδίων (δείτε από το 1:44 και μετά)! Στην ίδια ακριβώς εκπομπή που -λίγο μετά- ο κ. Μορφίδης διατυμπάνιζε (δείτε από το 9:23 και μετά) ότι όπου προλάβουν να γίνουν τα μετωπικά διόδια θα γίνουν με την προοπτική ότι μετέπειτα, με την επιβολή του μέτρου των αναλογικών διοδίων, θα ξηλωθούν!

Και ο παραλογισμός συνεχίζεται

Εν πάσει περιπτώσει, η ώρα για το συλλαλητήριο πλησιάζει. Εμείς, ως Kavala Portal και ως γράφοντες,

  • δεν έχουμε αλλάξει στάση και άποψη εδώ και 3,5 χρόνια,
  • εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι όχι μόνο αυτός ο σταθμός διοδίων αλλά και όλοι οι άλλοι σταθμοί που λειτουργούν επί της Εγνατίας Οδού έχουν προκαλέσει πάρα πολλά δεινά και μπελάδες σε όλους μας -τόσο στους οδηγούς ΙΧ επιβατικών και φορτηγών, που αναγκάζονται είτε να πληρώσουν ακριβά τη μετακίνησή τους είτε να χρησιμοποιήσουν το λοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όσο και στους φορείς που έχουν επιφορτιστεί τη συντήρηση του προαναφερθέντος δικτύου-
  • εξακολουθούμε να "φωνάζουμε" ότι η λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο θα αναγκάσει τη μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών να μπουν μέσα στην Καβάλα -για να αποφύγουν τα διόδια-, μετατρέποντάς την σε ένα μεγάλο πάρκινγκ αυτοκινήτων
  • εξακολουθούμε να "φωνάζουμε" ότι το 474ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού είναι από τα "χειρότερα" σημεία για την κατασκευή σταθμού διοδίων, με τη σχετική μελέτη να μπάζει από παντού -θα θυμίσουμε τα όσα έχει αναφέρει στο παρελθόν (τον περασμένο Ιούνιο) ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ TV στην Αλεξανδρούπολη.

Αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε ότι ακόμα και την ύστατη ώρα κάποιοι ασχολούνται περισσότερο με τους τύπους και το "διύλισμα του κώνωπα" παρά με την ουσία!

Τι εννοούμε; Ιδού:

α) Καθόμαστε αυτή τη στιγμή και ασχολούμαστε με το αν κόπηκαν από την αφίσα για το συλλαλητήριο μηνύματα που θεωρήθηκαν ως τμήματα "κομμουνιστικού μανιφέστου", όπως:

Διεκδικούμε: ελεύθερη πρόσβαση στο οδικό δίκτυο που πληρώθηκε με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων, χωρίς ιδιωτική χρηματοδότηση και τώρα γεμίζει με διόδια για να προικοδοτηθεί πλουσιοπάροχα προκειμένου να παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι μέσο κερδοσκοπίας

β) Την ώρα που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν ακόμα και οι καφεζυθοπώλες (κάτι που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε -και αξίζουν τα εύσημα στη νέα διοίκηση του σωματείου τους-), ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών της Α'βάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Μουμτσάκης -ένας συνδημότης που σε άλλες κινητοποιήσεις εμφανίζεται "στην πρώτη γραμμή"-  βγήκε και δήλωσε ότι "δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία την ώρα του συλλαλητηρίου. Ούτως ή άλλως, τα σχολεία κλείνουν στη 1:15, υπάρχει χρόνος για να έρθουν οι δάσκαλοι στη συγκέντρωση!"

Ως ένα βαθμό το σκεπτικό του κ. Μουμτσάκη δεν είναι εντελώς λανθασμένο. Αλλά αν θυμηθούμε:

  • τις αντιδράσεις πολλών συμπολιτών στο ότι τα σχολεία κλείνουν συχνά για "ψύλλου πήδημα" (προσωπικά, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι συνελεύσεις των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνονται σε ημέρες και ώρες εργάσιμες),
  • το ότι πρόσφατα η κ. Τσανάκα και ο κ. Μουμτσάκης "μοίρασαν το ρινγκ" και αναμετρήθηκαν με βαρείς χαρακτηρισμούς, με αφορμή την υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή,

κατανοούμε ότι η δήλωση του κ. Μουμτσάκη μόνο τυχαία δεν ήταν.

γ) Και βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ορισμένους "κοντόφθαλμους" συνδημότες μας που δηλώνουν ότι τα διόδια στο 474ο χιλιόμετρο δεν θα επηρεάσουν τους Καβαλιώτες διότι...δεν χρησιμοποιούν εκείνο το κομμάτι της Εγνατίας Οδού!!! (λες και μόνο το πορτοφόλι μας υπάρχει...)

δ) Να μη λησμονήσουμε, φυσικά, ότι ακόμα και τώρα βγαίνουν μερίδες συμπολιτών και δηλώνουν ότι η ώρα του συλλαλητηρίου είναι ακατάλληλη -λες και υπάρχει ποτέ κάποια ώρα και ημέρα που να είναι απολύτως κατάλληλη για όλους! Αν γινόταν το συλλαλητήριο στις 8 το πρωί θα λέγαμε "είναι πολύ νωρίς", αν γινόταν στις 2 το μεσημέρι θα λέγαμε "μεσημέρι είναι, θέλουμε να ξεκουραστούμε, να φάμε και να πάρουμε τα παιδιά μας", αν γινόταν το απόγευμα θα λέγαμε "μια ανάσα να πάρουμε, να κοιμηθούμε, να ψωνίσουμε, να πιούμε κανένα καφέ, έχουμε και τα εμπορικά καταστήματα που δουλεύουν", αν γινόταν μετά τις 9 το βράδυ θα λέγαμε "είναι αργά, αύριο δουλεύουμε, έχει και Survivor και άλλα reality". Αν γινόταν το πρωί του Σαββάτου θα λέγαμε "έχουμε να ψωνίσουμε, να πάμε στο παζάρι, να κάνουμε τις δουλειές μας", αν γινόταν το βράδυ του Σαββάτου θα λέγαμε "θέλουμε να πάμε μια βόλτα", αν γινόταν την Κυριακή θα λέγαμε κάτι άλλο......

Συνοψίζοντας

Με αυτό, λοιπόν, το κλίμα πηγαίνουμε στο συλλαλητήριο της 15ης Μαΐου. Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα κερδίσουμε με αυτό το συλλαλητήριο, αλλά ακόμα και η μαζική προσέλευση δημοτών σε αυτό είναι ένα κέρδος.

Αρκεί, βέβαια, η ευχή για "μαζική προσέλευση δημοτών" να γίνει όντως πράξη -και να μη μετατραπεί το συλλαλητήριο σε μια ιδιότυπη "επίδειξη" γαλάζιων και πορτοκαλί εμφανίσεων (πρώην απολυμένοι ΒΦΛ και εργαζόμενοι στην Kavala Oil, αντίστοιχα), όπως έχει γίνει πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Και να ξεκαθαρίσουμε ότι φυσικά και θέλουμε και τις γαλάζιες και τις πορτοκαλί εμφανίσεις -και καλά κάνουν που δίνουν το παρόν. Αλλά δεν θέλουμε ΜΟΝΟ αυτές!

Αυτά προς το παρόν, καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους

Διαβάστηκε 519 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 11:13
Tweet

Energean   E 19 12 2018

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας