Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

O...τηλεβόας: Μπορεί να ψηφιοποιηθεί το αρχείο εφημερίδων της Δημ. Βιβλιοθήκης Καβάλας; Κύριο

Posted On Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 20:03 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τον τελευταίο καιρό έχετε δει στο Kavala Portal ουκ ολίγα άρθρα που σχετίζονται με γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του νομού Καβάλας (με έμφαση τόσο σε βαρυσήμαντα γεγονότα, όπως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και το κίνημα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όσο και σε...ανθρωποκτονίες!), χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά του αρχείου εφημερίδων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Το αρχείο αυτό, το οποίο στη δημοτική βιβλιοθήκη ξεκινάει από το 1926 με την εφημερίδα ΚΗΡΥΚΑΣ (αν και εφημερίδες εκδίδονταν και παλιότερα), έχει τη δική του σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την ιστορία -και δη την τοπική-. Αποτελεί, δε, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κατανοήσει κανείς το πώς ζούσαν και σκέφτονταν οι άνθρωποι που έζησαν στην Καβάλα τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και το πώς αντιλαμβάνονταν τα όσα συνέβαιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο -με λίγα λόγια, μιλάμε για ένα κανονικό "ταξίδι στο παρελθόν".

Αυτό όμως που πολλοί από εσάς δεν γνωρίζουν (και είναι απολύτως φυσικό να μην γνωρίζουν) είναι ότι...με εξαίρεση το πραξικόπημα των Απριλιανών και το κίνημα του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, όλα τα άλλα άρθρα βασίστηκαν σε υλικό που εντοπίστηκε...κατά τύχη!!! Με λίγα λόγια...άλλα γεγονότα ψάχναμε και άλλα εντοπίσαμε!!!

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο άρθρο μας σχετικά με τον φόνο που διαπράχθηκε τον Ιανουάριο του 1928 στο Ποδοχώρι. Η αναζήτησή μας στις εφημερίδες του 1928 αφορούσε...μια σειρά πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Καβάλα κάπου μέσα στο 1928 (τις επόμενες ημέρες θα διαβάσετε σχετικά άρθρα), αλλά από καθαρή τύχη το μάτι μας "έπεσε" πάνω στην αναφορά για το φονικό.

Όλα αυτά ενδεχομένως να μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μια ψηφιοποίηση (με ταυτόχρονη αρχειοθέτηση και ευρετηριοποίηση, με βάση τόσο το έτος όσο και χαρακτηριστικές λέξεις-κλειδιά) του αρχείου των εφημερίδων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας!

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι ένα τέτοιο project είναι αρκετά δαπανηρό για ένα δήμο (αν και, με λίγη καλή προσπάθεια, μπορούν να βρεθούν ακόμα και ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας που ασχολούνται με την ιστορική έρευνα και οι οποίοι θα μπορέσουν να συνεισφέρουν οικονομικά) ωστόσο εκτιμούμε ότι τα οφέλη που θα αποκόμιζε ο δήμος (και ειδικότερα η βιβλιοθήκη) από την ύπαρξη του ψηφιοποιημένου αρχείου θα ήταν πάρα πολλά!

Λάβετε υπόψη ότι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, στο αρχείο εφημερίδων μπορεί κανείς να βρει σε έντυπη μορφή φύλλα από τα μέσα της δεκαετίας του 1920, από όλες τις εφημερίδες (καθημερινές και εβδομαδιαίες) που εκδόθηκαν ποτέ στην Καβάλα. Όσο καλές και αν είναι οι συνθήκες διαφύλαξής τους σε βιβλία, είναι εύλογο ότι πολλά φύλλα έχουν φθαρεί από το χρόνο -ή ακόμα και από την κακή χρήση τους από απρόσεκτους αναγνώστες. Στην περίπτωση, όμως, που οι εφημερίδες αυτές ψηφιοποιούντο -όπως έγινε με το αρχείο εφημερίδων της Βουλής- θα υπήρχε η δυνατότητα διατήρησής τους ες αεί! Και όχι μόνο: ένας συνδυασμός του ψηφιοποιημένου (και προσβάσιμου, φυσικά, μέσω του Internet) αρχείου με τα αρχεία Ρουδομέτωφ και Αστεριάδη, στεγασμένος π.χ. στο παλιό δικαστικό μέγαρο -αλλά και σε ένα οποιοδήποτε άλλο κτίριο-, θα αποτελούσε ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για την ιστορία του νομού Καβάλας και για οποιονδήποτε ιστορικό ερευνητή.

Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη -σε συνδυασμό και με την ανάγκη στέγασης των αρχείων Ρουδομέτωφ και Αστεριάδη. Μήπως, λοιπόν, είναι ευκαιρία να το δουν κάποιοι στον δήμο Καβάλας λίγο πιο ζεστά;

Διαβάστηκε 2150 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 11:05
Tweet

Winterun Poster

Nautical Club Of Kavala Logo

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας