Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

Ο...τηλεβόας: Αδέσποτα ζώα - Ένας γρίφος που ζητά λύση...χτες (και όχι με φόλες) Κύριο

Posted On Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018 22:42 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε γρίφο για εξαιρετικά δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων εντός του αστικού ιστού της Καβάλας (όχι ότι και σε άλλες περιοχές η κατάσταση είναι καλύτερη, μιας και το πρόβλημα είναι εξίσου έντονο και στη Χρυσούπολη). Έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο θέμα αυτό, μιας και καθημερινά βλέπουμε την τοπική κοινή γνώμη να έχει κυριολεκτικά χωριστεί στα 2:

- από τη μια οι φιλόζωοι (είτε οργανωμένοι στο σωματείο "Αίσωπος" είτε μεμονωμένοι συμπολίτες), οι οποίοι πέρα από το ενδιαφέρον τους για τα ζώα (και τις καταγγελίες για μαζικές δηλητηριάσεις αδέσποτων με φόλες) πιέζουν συνεχώς για την εφαρμογή του νόμου 4039/2012 -που προβλέπει αυστηρότατες ποινές για όσους κακοποιούν ή σκοτώνουν ζώα, και ρίχνει το βάρος της ευθύνης για τη διαχείριση των αδέσποτων στους δήμους,

- και από την άλλη πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας, που βλέπουν τον αριθμό των αδέσποτων ζώων να αυξάνεται καθημερινά, να ανησυχούν για τους εαυτούς τους και να ζητούν από τη δημοτική αρχή να πράξει τα δέοντα.

Μια δημοτική αρχή Καβάλας η οποία αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αλλά αφήνει αιχμές και για "φιλόζωους" (τα εισαγωγικά τονίζονται διότι ακούγονται στο παρακάτω βίντεο, το οποίο προέρχεται από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου) που "εκτρέφουν" τα ζώα:

Δύο περιστατικά μάς κέντρισαν το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες:

- το ένα αφορά μια μαζική προσπάθεια κάποιων "υπ-ανθρώπων" να δηλητηριάσουν (ή ακόμα και να στραγγαλίσουν!) αδέσποτα ζώα στη συνοικία της ΔΕΠΟΣ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο ακόμα και να γράφουν συνθήματα στους τοίχους. κάτι που, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε θύελλα οργισμένων αντιδράσεων από πλευράς φιλόζωων (μεταξύ αυτών και μελών της "Συνέλευσης Ενάντια στις Φόλες", τα οποία και ανάρτησαν το παρακάτω βίντεο)

- το άλλο σχετίζεται με μια επώνυμη καταγγελία που έγινε στο Kavala Portal το μεσημέρι του Σαββάτου από μια συμπολίτισσά μας, η οποία τηλεφώνησε εμφανώς σοκαρισμένη και κατήγγειλε ότι μια ομάδα 8 αδέσποτων σκύλων πήρε στο κατόπι την 23χρονη κόρη της στην περιοχή του Βύρωνα (πίσω από το Βερούλειο), με ένα από αυτά μάλιστα να την δαγκώνει! Ευτυχώς τα χειρότερα απεφεύχθησαν, με την 23χρονη παθούσα να λαμβάνει τον απαραίτητο αντιτετανικό ορό και τη μητέρα της να δηλώνει από τη μια ότι "στην αρχή πίστεψα ότι η κόρη μου πήγε να τα χαϊδέψει -αυτό, άλλωστε, κάνει πολύ συχνά. Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχό της, με αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση." και από την άλλη να αναζητά τη συνδρομή της δημοτικής αρχής, μέσω επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ζήση Μπόνια (ο οποίος, πάντως, έχει δείξει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για τα αδέσποτα ζώα). Η καταγγελία αυτή δεν είναι η μοναδική, καθώς κατά καιρούς διαβάζουμε δημοσιεύματα περί αντίστοιχων επιθέσεων (στις οποίες, πάντως, δεν διευκρινίζονται οι συνθήκες του εκάστοτε περιστατικού, μιας και -όπως έχουμε στο παρελθόν- συχνά οι επιθέσεις αδέσποτων έναντι ανθρώπων ξεκινάνε από αντίστοιχες βιαιοπραγίες ανθρώπων προς αυτά)

Εννοείται, φυσικά, ότι το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων δεν λύνεται με τις φόλες (δεν θα διστάσουμε να το πούμε για μια ακόμα φορά ότι όσοι καταφεύγουν στο να δηλητηριάζουν ζώα μόνο ως "υπ-άνθρωποι" μπορούν να χαρακτηριστούν, και δεν έχουν καμία απολύτως δικαιολογία για τις πράξεις τους), ωστόσο κάποια στιγμή πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Πρόσφατα, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ανέφερε -στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ- ότι μέσα στο 2018, οπότε και θα ολοκληρωθεί (σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση) το ζήτημα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της αδειοδότησης του ΧΥΤΑ, θα μπορέσει να στρέψει το ενδιαφέρον της προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου κυνοκομείου (μιας και το ήδη υπάρχον έχει εξαντλήσει προ πολλού τις δυνατότητές του, χωρίς φυσικά να λογαριάζουμε τα κωλύματα με την αδειοδότησή του).

Δεν ξέρουμε, όμως, αν το νέο αυτό κυνοκομείο -που σίγουρα θα δώσει μια πολύ σημαντική ανάσα στη δημοτική αρχή και στους δημότες- μπορεί από μόνο του να δώσει οριστική λύση.

Πρόσφατα, βλέπετε, διαβάζαμε ένα άρθρο του γνωστού αθλητικογράφου Μένιου Σακελλαρόπουλου με τίτλο "Πώς οι χριστουγεννιάτικες ταινίες εγκληματούν πάνω στα σκυλιά" (πατήστε εδώ για να το διαβάσετε). Στο άρθρο αυτό ο Μ. Σακελλαρόπουλος τονίζει, με παραδείγματα του παρελθόντος, ένα φαινόμενο που ως τώρα ελάχιστοι μπαίνουν στη διαδικασία να σχολιάσουν (πέραν, ίσως, του γράφοντος):

ότι πολλοί συνάνθρωποί μας, επηρεασμένοι ίσως και από τις ταινίες του κινηματογράφου, μπήκαν τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία να αποκτήσουν ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι διότι πίστευαν ότι θα αποτελεί ένα "διαφορετικό" παιχνίδι για τα παιδάκια τους, και ότι μόλις είδαν ότι επρόκειτο για ζωντανούς οργανισμούς, με τις δικές τους ανάγκες -ή, απλά, όταν τα βαρέθηκαν- τα πέταξαν στο δρόμο!

Είναι μια εικόνα που δυστυχώς τη συναντάμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια -ένεκα, ίσως, και της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει αναγκάσει πολλούς συμπολίτες μας να στραφούν σε όλο και πιο "πιεστικές" ανάγκες-: πολλούς συμπολίτες μας να παρατάνε τα κατοικίδιά τους στους δρόμους. Και φοβόμαστε ότι άπαξ και δημιουργηθεί ένα νέο κυνοκομείο, κάποιοι μπορεί και να "ενθαρρυνθούν" ακόμα περισσότερο και να "διώξουν" τα κατοικίδιά τους, ελπίζοντας ότι ο δήμος θα τα μαζέψει και θα τα μεταφέρει στο νέο αυτό κυνοκομείο.

Για αυτό και, εδώ και πάρα πολύ καιρό, τονίζουμε ότι το καλύτερό μας "όπλο" είναι η εκπαίδευση, τόσο μέσα στα σχολεία (αλήθεια, γιατί οι ιθύνοντες του "Πανεπιστημίου Παιδιών" δεν έχουν δοκιμάσει ως τώρα να εντάξουν ένα τέτοιο σεμινάριο στον κύκλο των μαθημάτων τους; ) όσο και με ενημερωτικές εκδηλώσεις, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφόμαστε απέναντι στα ζώα. Όσο όμως δε βλέπουμε τίποτα από τα παραπάνω, τόσο περισσότερο το πρόβλημα θα διαιωνίζεται -και τόσο τα φαινόμενα που αναφέραμε στις προηγούμενες παραγράφους δεν θα εξαλείφονται αλλά θα εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς...

Διαβάστηκε 2097 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 01:32
Tweet

Winterun Poster

Nautical Club Of Kavala Logo

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας