Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

Συνεδριακά κέντρα ή σκέπαστρα; Κύριο

Posted On Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 17:08 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνεδριακά κέντρα

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 2 πολύ ενδιαφέροντα συνέδρια που διεξήχθησαν στην Καβάλα:

α) το 29ο συνέδριο της Ελληνικής εταιρίας κοινωνικής παιδιατρικής και προαγωγής της υγείας, με τίτλο "Παιδιά, έφηβοι και οικογένεια στην Νέα Εποχή - Ανάγκες υγείας και ψυχοκοινωνικής ευεξίας",

β) ένα αθλητικό επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο ο δήμος Καβάλας, και στο οποίο καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές μίλησαν σε πλήθος αθλητών και προπονητών για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα όπως η βελτίωση των προπονήσεων, η μηχανική του αθλητισμού και η αποκατάσταση τραυματισμών.

Και τα 2 αυτά συνέδρια διεξήχθησαν σε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης. Και φυσικά δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα με τα ξενοδοχεία -κάθε άλλο-, αλλά η όλη αυτή "φάση" μάς έκανε να αναλογιστούμε για μια ακόμα φορά το ζήτημα της έλλειψης επαρκών χώρων για την διεξαγωγή συνεδρίων.

Και λέμε "έλλειψη επαρκών χώρων" και όχι "έλλειψη χώρων" διότι αυτή τη στιγμή χώροι για την διεξαγωγή συνεδρίων υπάρχουν - αλλά δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς.

Εκτός και αν ο συνεδριακός χώρος του εκθεσιακού κέντρου της Νέας Καρβάλης "Απόστολος Μαρδύρης" ή το συνεδριακό κέντρο του βαπτιστηριου της Λυδίας χρησιμοποιούνται τακτικά για συνέδρια και δεν το γνωρίζουμε! Και εντάξει, να το δεχτούμε ως ένα βαθμό ότι το Επιμελητήριο Καβάλας (ιδιοκτήτης του συνεδριακού χώρου στο "Απόστολος Μαρδύρης") δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει επαρκώς ακόμα και το ίδιο το εκθεσιακό κέντρο, αλλά το ότι το συνεδριακό κέντρο στην Λυδία χρησιμοποιείται σε ελάχιστες περιπτώσεις (στην πράξη μια φορά το χρόνο) θα έπρεπε να έχει προβληματίσει από καιρό την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η διεξαγωγή συνεδρίων, για να καταλήξουμε και στην ουσία του πράγματος, δεν αποτελεί μονάχα ευκαιρία για την ανάπτυξη του λεγόμενου "συνεδριακού τουρισμού" -μιας κατηγορίας εναλλακτικού τουρισμού που έχει σαν στόχο της την προσέλκυση ανθρώπων με σχετικά υψηλό μορφωτικό και οικονομικό υπόβαθρο-, αλλά και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την διακίνηση ιδεών και γνώσεων σε πάρα πολλούς επιστημονικούς τομείς. Επιστημονικό υπόβαθρο υπάρχει στην Καβάλα και είναι αρκετά καταρτισμένο, ενώ προσφάτως έχουν γίνει και προσπάθειες για την διεύρυνσή του και την αξιοποίησή του για το καλό του τόπου (όπως με την "Οψόμεθα εις Φιλίππους" και το Δίκτυο Καβαλιωτών Επιστημόνων)

Και βέβαια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζουμε και το ΤΕΙ ΑΜΘ και το επιστημονικό του προσωπικό. Αν μάλιστα ευοδώσουν τα σενάρια περί στενότερης συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης -ή ακόμα και αυτό της συγχώνευσης-, ο πήχης θα ανέβει ακόμα ψηλότερα -άρα και οι απαιτήσεις.

Θα ήταν ευχής έργο, λοιπόν, η δημοτική αρχή Καβάλας (αλλά και η αντιπεριφέρεια) να δει το θέμα αυτό καλύτερα. Υπάρχουν αρκετά κτίρια εντός του αστικού ιστού της πόλης (π.χ. παλιές καπναποθήκες) που θα μπορούσαν να αγοραστούν και να ανακατασκευαστούν έτσι ώστε να μετατραπούν σε ποιοτικούς και λειτουργικούς συνεδριακούς χώρους. Σε συνδυασμό, δε, με μια καλή στρατηγική προσέλκυσης συνεδρίων, το όποιο -μεγάλο, δεν διαφωνούμε- κόστος για αγορά και ανακατασκευή θα αποσβεστεί πολύ σύντομα.

ή σκέπαστρα;

Κάνουμε αυτή τη σύγκριση διότι τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για την πρόθεση της δημοτικής αρχής Καβάλας να εκπονήσει μια προμελέτη για την κατασκευή ενός στεγάστρου 1000 θέσεων στην βόρεια εξέδρα (προς το κλειστό κολυμβητήριο) του σταδίου "Ανθή Καραγιάννη". Η προμελέτη αυτή θα συνταχθεί με σκοπό να διαπιστωθεί αν το κόστος κατασκευής του σκέπαστρου είναι απαγορευτικό ή όχι (σε αυτή την περίπτωση θα ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του νέου έτους ώστε να κατασκευαστεί μέσα στο 2018)

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν λέμε ότι δεν πρέπει να κατασκευαστεί ένα σκέπαστρο (όχι μόνο για τις -λιγοστές, τα τελευταία χρόνια- ανάγκες του ποδοσφαίρου αλλά και για τον κλασικό αθλητισμό). Απλά εκτιμούμε ότι σε αυτή τη φάση άλλες είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η δημοτική αρχή, ειδικά όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου.

Έχει γίνει ως τώρα πολύ καλή δουλειά στο θέμα της συντήρησης και της βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων (οι οποίες για πολλά χρόνια στερούντο άδειας λειτουργίας!), ωστόσο χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά. Θα μπορούσε π.χ. η δημοτική αρχή να δει πιο ζεστά το θέμα της οροφής του κλειστού κολυμβητηρίου (αν και τελευταία μαθαίνουμε ότι υπάρχει κινητικότητα) και της αξιοποίησης του εγκαταλειμμένου από θεούς και δαίμονες ανοιχτού κολυμβητηρίου, και μετά να θέσει ως στόχο την κατασκευή του σκέπαστρου.

Βέβαια, να υπογραμμίσουμε ότι η κατασκευή του σκέπαστρου αποτελεί ένα απλό σενάριο, μιας και το κόστος δεν έχει ακόμα υπολογιστεί. Συνεπώς...ας δούμε πρώτα το αποτέλεσμα της προμελέτης και μετά βλέπουμε...

Διαβάστηκε 671 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 23:43
Tweet

Idd Gdpr Kavala

  44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας