Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018

Ο...τηλεβόας: Ένας θρύλος για μια πολιτεία και 2 εκδηλώσεις Κύριο

Posted On Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 12:23 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σε μια χώρα μακρινή, βρισκόταν κάποτε μια πολιτεία φανταστική...

Ο θρύλος αναφέρει ότι οι κάτοικοί της αντιμετώπιζαν πολλά και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους:

- Πολλές διηγήσεις μιλάνε για μεγάλες λακκούβες που δυσκόλευαν την κυκλοφορία των κάρων στους δρόμους της (αλλά και για μια "κακιά" αρχή που αντί να φτιάξει τους δρόμους της, ζητούσε από τους κατοίκους να πληρώνουν για να περάσουν από αυτούς).

- Άλλες διηγήσεις μιλάνε για σκουπίδια, για δίκτυα παροχής νερού στα πηγάδια της πολιτείας τα οποία έσπαγαν συχνά (με αποτέλεσμα τα πηγάδια να στερεύουν),

- Οι χειρότερες, βέβαια, διηγήσεις μιλάνε για πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας, για ανθρώπους που δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν ένα κομμάτι ψωμί και αναζητούσαν με ιδιαίτερη αγωνία ένα μεροκάματο σε διάφορες δουλειές (κατηγορώντας, συχνά, όσους δούλευαν ότι "είναι βολεμένοι" και ότι "μπήκαν με μέσο")

Οι αφηγήσεις από εκείνη την φανταστική πολιτεία είναι τόσο πολλές, που δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε σε αυτές. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι ζούσαν σε γενικές γραμμές χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Σε αυτήν, λοιπόν, την πολιτεία η βασίλισσά της (για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η πολιτεία αυτή κυβερνιόταν από βασίλισσα και όχι από βασιλιά) αποφάσισε να διοργανώσει 2 εκδηλώσεις για να δώσει την ευκαιρία στους υπηκόους της να ψυχαγωγηθούν και να ξεχαστούν από τις σκοτούρες της καθημερινότητας:

α) στην πρώτη εκδήλωση, ορισμένες ομάδες-σύλλογοι-φορείς πετούσαν ψηλά στον ουρανό και έκαναν επιδείξεις. Και άλλες φορές είχε γίνει αυτή η εκδήλωση, με άλλες ομάδες-συλλόγους-φορείς να κάνουν παρόμοιες επιδείξεις (σε βαθμό, δε, που οι διοργανωτές της αποφάσισαν μια χρονιά να...φέρουν ακριβώς τις ίδιες ακριβώς ομάδες-συλλόγους-φορείς που είχαν πάει την προηγούμενη χρονιά)

β) στη δεύτερη εκδήλωση, άλλες ομάδες-σύλλογοι-φορείς (διαφορετικές από τις προηγούμενες) πραγματοποιούσαν χορευτικές (και όχι μόνο) επιδείξεις. Και αυτή η εκδήλωση είχε επαναληφθεί στο παρελθόν, με άλλες ομάδες-συλλόγους-φορείς να κάνουν παρόμοιες επιδείξεις.

Ο θρύλος, λοιπόν, αναφέρει ότι κάποια στιγμή οι κάτοικοι αυτής της πολιτείας άρχισαν να διαμαρτύρονται για την πρώτη εκδήλωση. Άρχισαν να λένε ότι η εκδήλωση αυτή ήταν "μια άσκοπη και άχρηστη σπατάλη", για την οποία "ξοδεύονταν τεράστια χρηματικά ποσά, απίστευτα πολλά σηστέρσια" (Σχόλιο αφηγητή: Σύμφωνα με τον θρύλο, η πολιτεία αυτή ακολουθούσε το ρωμαϊκό σύστημα ισοτιμίας, κόβοντας σηστέρσια) και την οποία "είχαν βαρεθεί γιατί έβλεπαν κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια". Κάποιοι μάλιστα φοβόντουσαν ότι μέλη των ομάδων που λάμβαναν μέρος θα πέσουν κάποια στιγμή στα κεφάλια τους

Ο ίδιος θρύλος, όμως, δεν αναφέρει παρά ελάχιστες διαμαρτυρίες για την δεύτερη εκδήλωση!

Κάποια στιγμή, λοιπόν, -σύμφωνα πάντα με τον θρύλο- βρέθηκε ένας ντελάλης (Σχόλιο αφηγητή: Τότε δεν είχαν δημοσιογράφους αλλά...ντελάληδες, που πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα και κήρυτταν τις ειδήσεις της ημέρας) ο οποίος έλαβε γνώση για αυτές τις διαμαρτυρίες.

Ο εν λόγω ντελάλης ήταν οπαδός και των 2 εκδηλώσεων, τις οποίες και παρακολουθούσε σε συνεχή βάση. Συνεπώς απορούσε με τις διαμαρτυρίες των συγκατοίκων του, σε βαθμό που να αναρωτιόταν αν έχουν δίκιο ή όχι...

Άρχισε λοιπόν να ψάχνει...

Και βρήκε ότι:

α) για την πρώτη εκδήλωση είχαν δαπανηθεί περίπου 80 με 90 χιλιάδες σηστέρσια. Η βασίλισσα είχε δαπανήσει 50.000 σηστέρσια, με άλλους ευγενείς και φεουδάρχες να συνεισφέρουν περίπου 30 με 40 χιλιάδες σηστέρσια επιπλέον 

β) για την δεύτερη εκδήλωση είχαν δαπανηθεί περίπου 220 χιλιάδες σηστέρσια. Η βασίλισσα είχε δαπανήσει 150.000 σηστέρσια, με άλλους ευγενείς και φεουδάρχες να συνεισφέρουν περίπου 70 χιλιάδες σηστέρσια επιπλέον.

Ο κακόμοιρος ντελάλης παραξενεύτηκε. Ο θρύλος λέει ότι πολύ συχνά περπατούσε στους δρόμους της πολιτείας σκεπτόμενος:

"Εντάξει, μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει η πρώτη εκδήλωση και να αρέσει μόνο η δεύτερη. Λογικό.

Είναι λογικό, επίσης, να φοβούνται ότι οι μετέχοντες στην πρώτη εκδήλωση μπορεί κάποια στιγμή να πέσουν στα κεφάλια τους. Πολύ λογικό και κατανοητό.

Αλλά πώς είναι δυνατόν να παραπονιέται ο κόσμος για το ότι ξοδεύτηκαν 80 με 90 χιλιάδες σηστέρσια αλλά την ίδια στιγμή να μην παραπονιέται καθόλου για το ότι ξοδεύτηκαν 220 χιλιάδες σηστέρσια;"

Στο σημείο αυτό, όμως, ο θρύλος δεν τα ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Άραγε...τι να συνέβη;;; Βρήκε άραγε απάντηση στα ερωτήματά του ο κακόμοιρος ντελάλης;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικές (ή φανταστικές) καταστάσεις είναι απλώς σύμπτωση...Ή μήπως όχι;

Διαβάστηκε 453 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 13:06
Tweet

61 Philippi Festival 2018

Press Kataxorisi Press 15x24 1

Ardas2018 Logo

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας