Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017
Τηλεβόας

Τηλεβόας (75)

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε μια ανάρτηση του δημοσιογράφου και ιστορικού (και πρώην θεματικού αντιπεριφερειάρχη τουρισμού ΑΜΘ) Κώστα Παπακοσμά σχετικά με την τύχη του παλιού αεροπλάνου τύπου Lochkeed L-1011 Tristar (και όχι Boeing 737, όπως έχει μείνει στη συνείδησή μας) που είναι σταθμευμένο από το 2004 χρόνια στο αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" της Χρυσούπολης. Το θέμα της ανάρτησης του κ. Παπακοσμά -ο οποίος, στο παρελθόν, είχε ερευνήσει το θέμα της αξιοποίησης του παλιού Lockheed L-1011 Tristar- σχετιζόταν με την αξιοποίηση ενός αντίστοιχου αεροπλάνου στη Ραιδεστό της Τουρκίας, το οποίο μετετράπη σε εστιατόριο.

Η ιστορία του παλιού Lockheed L-1011 είναι αρκετά "πονεμένη" και βασίζεται όχι μόνο στις σοβαρές επιπτώσεις που υπέστησαν οι αεροπορικές εταιρείες ανά την υφήλιο μετά την επίθεση στους "Δίδυμους Πύργους" στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 αλλά και στο "τέρας" της ελληνικής γραφειοκρατίας και την αδιαφορία των κυβερνήσεων και του υπουργείου Οικονομικών (στο οποίο ανήκει το εν λόγω αεροπλάνο από το 2007).

Πιο συγκεκριμένα, το Lockheed L-1011 ανήκε αρχικά στην British Airways, και στη συνέχεια αγοράστηκε από την Kuwait Airways για να πραγματοποιεί πτήσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Το 2004 η ιδιοκτήτρια εταιρεία, στο πλαίσιο περικοπών των πτήσεών της λόγω των ζημιών που υπέστη μετά την 11η Σεπτεμβρίου, παράτησε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, πληρώνοντας ένα συμβολικό ενοίκιο για την στάθμευσή του.

Το 2007 περιήλθε στο δημόσιο (και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών), κατόπιν κατάσχεσής του λόγω οφειλών από την αεροπορική εταιρεία του Κουβέιτ. Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια έγιναν διαγωνισμοί για την εξεύρεση επενδυτών που θα αξιοποιήσουν το κουφάρι του αεροσκάφους, κανένας εξ αυτών δεν είχε αίσια έκβαση. Μάλιστα, ακόμα και όταν στη διάρκεια της θητείας του κ. Παπακοσμά στη θεματική αντιπεριφέρεια τουρισμού εκδηλώθηκε από μέρους του ένα ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του αεροσκάφους, το πράγμα "στράβωσε".

Τι θα μπορούσε να γίνει το αεροσκάφος αυτό; Πολλές είναι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο παρελθόν:

- χώρος εστίασης (εστιατόριο ή καφετέρια(
- εκθεσιακό κέντρο (ιδίως για την αεροπορική ιστορία του τόπου),
- ξενοδοχείο

κλπ.

Όσο όμως η γραφειοκρατία "ζει και βασιλεύει", και όσο το ελληνικό δημόσιο αδυνατεί (ή αδιαφορεί) να αξιοποιήσει κατάλληλα όχι μόνο το αεροπλάνο αυτό αλλά και πολλά άλλα περιουσιακά του στοιχεία, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι...

Και δε μιλάμε για λύσεις που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρές (σε σύγκριση π.χ. με την οικοδόμηση από την αρχή ενός μεγάλου ξενοδοχείου ή με την αξιοποίηση των ρημαγμένων Λουτρών Ελευθερών), αλλά για λύσεις με σχετικά χαμηλότερο κόστος αλλά με τα προσδοκώμενα οφέλη να είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Εδώ αντίστοιχες συζητήσεις και προτάσεις έχουν τεθεί και για την αξιοποίηση του πυθμένα των θαλασσών του νομού Καβάλας, με τη δημιουργία τεχνητών υφάλων. Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στις δυνατότητες δημιουργίας οικολογικών παραδείσων γύρω από τεχνητούς υφάλους (είτε με ναυάγια είτε με τη βύθιση παλαιών αυτοκινήτων ή εκείνου του εκτρώματος που ακούει στο όνομα "γερανός της Ραψάνης), αλλά...φωνή βοώντος εν τη ερήμω......

Posted On Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 14:02 Γράφτηκε από τον

Αφορμή για το παρακάτω άρθρο στάθηκε ένα άρθρο που διαβάσαμε σήμερα στον τοπικό τύπο σχετικά με τη μαρτυρία ενός συμπολίτη μας που επέστρεφε, το απόγευμα της Κυριακής, από το στάδιο "Ανθή Καραγιάννη" στο σπίτι του. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, ο συμπολίτης μας φέρεται να δέχτηκε επίθεση από αγέλη 10-12 αδέσποτων σκύλων, για την οποία και παραπονέθηκε στον υπεύθυνο λειτουργίας του -με τον τελευταίο να αναφέρει ότι έχει ενημερώσει στο παρελθόν το δήμο Καβάλας, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα όσα ανέφερε ο εν λόγω συμπολίτης, μόλις διαβάσαμε το άρθρο αυτό θυμηθήκαμε 2 ξεχωριστές περιπτώσεις που μας έτυχαν μέσα στην εβδομάδα: με ένα αδέσποτο σκυλί στη Ραψάνη και με 2 άλλα αδέσποτα σκυλιά στην οδό Φιλικής Εταιρείας, πίσω από το κτίριο του ΙΚΑ. Και στις 2 περιπτώσεις η αντίδρασή μας, όταν μας πλησίασαν τα σκυλιά, ήταν η ίδια: μείναμε ακίνητοι και αφήσαμε τα σκυλιά να μας προσπεράσουν.

Η αντίδρασή τους; Ίδια και στις 2 περιπτώσεις: Μας πλησίασαν κουνώντας την ουρά τους, μας μύρισαν και αποχώρησαν...Φυσικά, χωρίς να μας πειράξουν!

Και όμως...αυτά τα περιστατικά πολύ συχνά καταγράφονται από συμπολίτες μας ως...επιθέσεις αδέσποτων σκύλων εναντίον ανθρώπων!

Πολύ συχνά στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στο γεγονός ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας ούτε γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν απέναντι σε αδέσποτα ζώα, αλλά -δυστυχώς- ούτε διαθέτουν και την απαραίτητη υπομονή για να αντιδράσουν όταν κάποια αδέσποτα ζώα τους πλησιάσουν. Θυμόμαστε χαρακτηριστικές περιπτώσεις συμπολιτών -ήμασταν και αυτόπτες μάρτυρες- οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν ότι ένα σκυλί που απείχε 5 μέτρα από αυτούς κινήθηκε προς το μέρος τους -χωρίς καν να προλάβει να τους προσεγγίσει- αντέδρασαν χωρίς καθόλου ψυχραιμία και άρχισαν να φωνάζουν ότι δέχονταν επίθεση!

Ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες είχε γίνει καταγγελία από συμπολίτες ότι είχαν δαγκωθεί από σκυλιά διαπιστώθηκε, εκ των υστέρων, ότι τα γεγονότα είχαν "φουσκωθεί" από τους καταγγέλλοντες. Νωπή είναι, επίσης, η εικόνα τοπικής εφημερίδας που διατηρεί και ενημερωτικό ιστότοπο, η οποία το περασμένο καλοκαίρι είχε καταγράψει "επίθεση ενός πίτμπουλ σε έναν άλλο σκύλο, τραυματισμό του ιδιοκτήτη του δεύτερου σκύλου από το πίτμπουλ και μεταφορά του στο νοσοκομείο, και επίθεση του πίτμπουλ σε ένα παιδί 13-14 χρονών που συνόδευε τον άλλο σκύλο" ενώ στην πραγματικότητα είχαν απλά μαλώσει τα 2 σκυλιά (κανένα από αυτά δεν ήταν πίτμπουλ) χωρίς να πάθει κανένας άνθρωπος το παραμικρό! (θυμηθείτε το εν λόγω περιστατικό πατώντας εδώ)

Έχουν μάλιστα υπάρξει και περιπτώσεις ανθρώπων που κατήγγειλαν επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά χωρίς όμως να αναφέρουν ότι προηγουμένως...τα είχαν χτυπήσει (ή απειλήσει ότι θα τα χτυπήσουν) ή τα είχαν κλωτσήσει!!!

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις αληθινών (και όχι "μούφα") επιθέσεων σκυλιών σε ανθρώπους (γνωστό είναι το παράδειγμα του αδελφού του τέως δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή).

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι αρκετά μεγάλο, και -δυστυχώς- διαχρονικό. Χρόνια κρατάει αυτή η "κολόνια" με τα αδέσποτα, χρόνια τώρα οι πολίτες παραπονιούνται και ζητούν λύση από τους δήμους (μιας και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το δήμο Καβάλας αλλά και όλους τους υπόλοιπους), οι οποίοι και είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση των αδέσποτων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική λύση. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις -οι οποίες είτε έχουν όλη την καλή διάθεση για να διαχειριστούν τα αδέσποτα αλλά δεν έχουν τους πόρους, είτε δεν έχουν την διάθεση και επιχειρούν να εφαρμόσουν λύσεις "μπόγια" (δεν μιλάμε για τους δήμους του νομού Καβάλας αλλά για άλλες περιπτώσεις στην υπόλοιπη χώρα). Έχει να κάνει με όλους εμάς και με την έλλειψη παιδείας (και αυτό δεν έχει να κάνει με τη συμπεριφορά μας μόνο απέναντι στα αδέσποτα αλλά απέναντι και στα δεσποζόμενα -γνώριμες είναι, άλλωστε, οι εικόνες είτε της εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων όταν αυτά γεράσουν και δεν είναι αγαπησιάρικα και παιχνιδιάρικα είτε ακόμα και του ξυλοδαρμού δεσποζόμενων ζώων).

Χρειάζεται, συνεπώς, ενημέρωση -μιας και δεν είναι δυνατόν όλοι οι άνθρωποι να είναι εξοικειωμένοι με τα ζώα. Γίνεται όμως ενημέρωση; Η απάντηση είναι δυστυχώς μονολεκτική: Όχι!

Η τελευταία φορά που έλαβε χώρα μια ενημερωτική εκδήλωση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων ήταν πριν από περίπου...2,5 χρόνια, με μια ενημερωτική εκδήλωση που είχε τον τίτλο "Κι όμως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου… δαγκώνει" . Από τότε όμως δεν είχαμε καμία άλλη ενημερωτική εκδήλωση για ενήλικες, μήτε είδαμε κάποια προσπάθεια για να "περάσουμε" την διαχείριση των αδέσποτων στα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό πως από...σύμπτωση γίναμε γνώστες ενός δελτίου τύπου που ανάρτησε το φιλοζωικό σωματείο Καβάλας "Αίσωπος" στις 20 Φεβρουαρίου (3 μέρες νωρίτερα, δηλαδή) για μια επίσκεψη μελών του στο 8ο δημοτικό σχολείο Καβάλας. Μιλάμε για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία (χρόνια τώρα υποστηρίζουμε ότι στο "παιχνίδι" της εκπαίδευσης θα πρέπει να μπουν και τα μέλη του "Αισώπου", ενός σωματείου που έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε αυτό το θέμα), η οποία όμως δεν έγινε ευρύτερα γνωστή διότι...το εν λόγω δελτίο τύπου δεν εστάλη ποτέ στα τοπικά ΜΜΕ!

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε το εξής:

Αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές δεν είναι ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να γίνουν επιθετικά και ότι δεν έχουν υπάρξει περιστατικά επίθεσής τους σε ανθρώπους. Θα πρέπει, όμως, να γίνει σαφές είναι ότι πολλά από τα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται σκύλοι και άνθρωποι χαρακτηρίζονται από τα ίδια στοιχεία με το πρώτο από τα 2 προαναφερθέντα (δηλ. άσχημη συμπεριφορά ανθρώπων προς αυτά). Μήπως θα έπρεπε, παράλληλα, να γίνει και μια ενημέρωση για την επιθετικότητα των ανθρώπων; Λέμε τώρα...

 

Posted On Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 09:39 Γράφτηκε από τον

Λίγα λόγια και καλά, δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες...

Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν αξίζει ούτε καν το σάλιο μας η οποιαδήποτε αναφορά στην παρουσία του (υπόδικου) αντιπρόεδρου της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά στην Καβάλα το βράδυ της Παρασκευής. Ο νεοναζιστικός θίασος που βάζει ως σύνθημά του το "Θέλουμε την Ελλάδα μας πίσω" και την ίδια στιγμή υμνεί (ή θυμάται με περηφάνια ότι ύμνησε στο παρελθόν) τον Χίτλερ -έναν ηγέτη που διέταξε χωρίς καμία αιδώ την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα το 1941, χωρίς να υπάρχει καν κάποια επαφή ή στρατιωτικό προηγούμενο μεταξύ των 2 χωρών (απλά και μόνο επειδή ο Χίτλερ ονειρευόταν μια ενωμένη Ευρώπη -δεν είναι δικές μας λέξεις, τα έχει πει ο ίδιος ο Χρήστος Παππάς- και επειδή η μικρή σε μέγεθος και δυνάμεις Ελλάδα θέλησε να είναι ελεύθερη και σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στους -συμμάχους του Φύρερ- Ιταλούς του Μουσολίνι)- προκαλεί με κάθε παράστασή του όχι μόνο όσους κυκλοφορούν στην πόλη και βλέπουν ένα αστυνομοκρατούμενο κέντρο, αλλά και όλους τους σοβαρά σκεπτόμενους συμπολίτες μας που αντιλαμβάνονται ότι χειρότεροι ακόμα και την σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χειρότεροι ακόμα και από τους παλαιοκομματικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (μην ξεχνάμε πως όλοι αυτοί, με τις πράξεις τους και την απραξία τους, έθρεψαν το νεοναζιστικό θηρίο και το μετέτρεψαν σε κόμμα άξιο να μπει στην Βουλή) θα είναι οι νοσταλγοί του Φύρερ.

Το ότι ακόμα και τώρα όχι απλά υπάρχει κόσμος και ψηφοφόροι που τους παίρνει στα σοβαρά αλλά και οι ίδιοι τους έχουν την απαίτηση να εκφέρουν δημόσιο λόγο πιστώνεται ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του σημερινού πολιτικού συστήματος, ή για την ακρίβεια του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, το οποίο είχε σαν μοναδικό του σκοπό να βολέψει ημέτερους, να φτωχοποιήσει και να εξαθλιώσει τους απλούς πολίτες πετώντας τους -ενίοτε- ψίχουλα, να καταστρέψει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και άλλα πολλά -που τα ξέρετε και εσείς, να μη τα ξαναλέμε.

Το ότι ακόμα και τώρα οι συγκεκριμένοι "κύριοι" κυκλοφορούν ελεύθεροι (αν και  ο ίδιος ο ηγέτης τους, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) και συναντούν όποιον θέλουν και όποτε θέλουν -ακόμα και τους απολυμένους της ΒΦΛ, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να τους είχαν διώξει με τις κλωτσιές και να τους πουν "ήρθατε σε μια πόλη με παρελθόν στις εργατικές κινητοποιήσεις, τι θέλετε εδώ;" - αλλά έτσι γίνεται όταν έχεις χάσει την δουλειά σου και την ελπίδα σου, ψάχνεσαι να πιαστείς από όπου μπορείς, ακόμα και από τον Κασιδιάρη ή τον Λαγό),

το ότι ακόμα και τώρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και μια σειρά από άλλα ΜΜΕ συνεχίζουν να τους "ξεπλένουν" και να τους δίνουν βήμα -στο όνομα του "δικαιώματος στην έκφραση όλων των απόψεων"- ασχέτως αν οι ίδιοι τους δεν αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα σε όσους διαφωνούν μαζί τους-

το ότι αφήνουμε ακόμα και τώρα άτομα όπως η Ουρανία Μιχαλολιάκου να βγαίνει και να δηλώνει (απαντώντας στο γνωστό βίντεο της Μαίρης Συνατσάκη) "Είμαι Ελληνίδα, είμαι straight και δεν γουστάρω την υποκρισία" (ευτυχώς που η πλειοψηφία των straight Ελληνίδων δεν είναι σαν την αφεντιά της, ειδάλλως όλοι οι Έλληνες άντρες θα είχανε κάνει χαρακίρι)

αποδεικνύει πόσο "πάτο" έχουμε πιάσει. Και αυτοί που βρίσκονται ή βρέθηκαν στην εξουσία, αλλά και όλοι εμείς που τους ψηφίσαμε, τους ανεχτήκαμε, τους δεχτήκαμε (και συνεχίζουμε να τους ανεχόμαστε).

Και το χειρότερο είναι ότι, μέσα σε αυτό το κλίμα κατάθλιψης και απογοήτευσης που κυριαρχεί σε αυτό τον τόπο -μια βόλτα στους δρόμους των αστικών κέντρων αποδεικνύει του λόγου το αληθές- ουδείς έχει την διάθεση να ασχοληθεί με τα πολιτικά (και με την παραμονή των νεοναζί στα πολιτικά δρώμενα). Λογικό, το καταλαβαίνουμε, αλλά με κάτι τέτοιες συμπεριφορές βρήκαν ευκαιρία οι κάθε λογής Μιχαλολιάκοι (αλλά και οι κάθε λογής τσαρλατάνοι τύπου Αρτέμης Σώρρας) να "πουλήσουν" ελπίδα...

Υ.Γ. 1: Εξακολουθούμε ακόμα και τώρα να πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής δεν είναι, κατά βάθος, νεοναζί και οπαδοί του Φύρερ (όπως κάποιοι θέλουν να τους βαφτίζουν), αλλά απλά είναι συμπολίτες μας που πιστεύουν -μέσα στην αφέλειά τους και την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής παιδείας- ότι με την ψήφο στην Χρυσή Αυγή θα τιμωρήσουν το παλαιοκομματικό σύστημα. Είναι λυπηρό που το λέμε, αλλά τόσα χρόνια που παρακολουθούμε εκλογικές αναμετρήσεις (είτε ασκώντας το επάγγελμα του δημοσιογράφου είτε ως απλοί πολίτες) δεν έχουμε δει τους ψηφοφόρους να επιλέγουν κόμμα βάση σοβαρής πολιτικής σκέψης και γνώσης των ιδεών και των απόψεών του αλλά με μοναδική βάση την (απατηλή) ψευδαίσθηση ότι θα δουν τους μισθούς τους και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να αυξάνονται -απόδειξη το "Λεφτά υπάρχουν" και το "Θα σκίσουμε τα μνημόνια".

Για τον λόγο αυτό δεν ενστερνιζόμαστε απαραίτητα την άποψη συναδέλφων (και καλών φίλων, κατά τα άλλα) που έχουν γράψει κατά καιρούς ότι οι ψηφοφόροι της Χ.Α. γνωρίζουν πολύ καλά ότι ψηφίζουν μια εγκληματική συμμορία και εγκρίνουν τις μεθόδους τους, τις επιθέσεις, τις δολοφονίες και όλη τη δράση της. Ναι, το γνωρίζουν ότι ψηφίζουν μια εγκληματική συμμορία, αλλά δεν τους ενδιαφέρουν ούτε οι μέθοδοι αλλά ούτε και η όλη δράση της. Ενδιαφέρονται απλά και μόνο να πάρουν κάποια προνόμια (είτε όσα έχασαν την περίοδο της κρίσης είτε όσα δεν είχαν ποτέ τους) και νομίζουν ότι με την Χρυσή Αυγή θα τα πάρουν...

Για αυτό και συνεχίζουμε να κατηγορούμε το ισχύον πολιτικό σύστημα. Διότι αν τα πράγματα ήταν καλύτερα για την ελληνική κοινωνία -δεν μιλάμε για την ψευδαίσθηση ευμάρειας της περασμένης δεκαετίας, μιλάμε για μια κοινωνία που ζει με αξιοπρέπεια χωρίς να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό, χωρίς να τρέχει στα (αξιοθαύμαστα για την προσφορά τους, κατά τα άλλα) κοινωνικά παντοπωλεία ή φαρμακεία για λίγο φαγητό ή ένα φάρμακο- η συγκεκριμένη παράταξη δεν θα είχε καν "βγει από το λαγούμι της". Τώρα όμως, όχι απλά έχει βγει αλλά καθημερινά ορθώνει και πολιτικό λόγο -αν και οι θέσεις της δεν αξίζουν σοβαρής συζήτησης. Αρκεί να πούμε ότι για την παιδεία μιλάνε μόνο για τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς μαθητές, για το πανεπιστημιακό άσυλο και την επανεγγραφή των σχολικών βιβλίων, λες και προβλήματα όπως τα παμπάλαια και ακατάλληλα σχολικά κτίρια, οι ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης και άλλα εξαρτήματα ή σχολικά βοηθήματα, οι πενιχροί μισθοί των εκπαιδευτικών, τα μεγάλα κενά σε σχολικές μονάδες στην επαρχία και οι προβληματικές μαθητικές μετακινήσεις έχουν ήδη λυθεί και δεν το ξέρουμε.

Υ.Γ. 2: Γνωρίζουμε ότι αυτές οι γραμμές και αυτή η ανάρτηση θα συνοδευτεί από την χλεύη και τα υβριστικά σχόλια των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής ή των όσων συμπαθούν την παράταξη Μιχαλολιάκου. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτή η γραμμή ίσως να συνοδευτεί και από σχόλια ανθρώπων που ανήκουν στον αναρχικό χώρο -σχόλια του τύπου "Λέξη δεν πιστεύουμε από τις μπούρδες σας και τις βλακείες σας. Τόσα χρόνια τους χαϊδεύετε, τόσα χρόνια τους 'υμνείτε' και τώρα θυμηθήκατε να τους κακολογήσετε; Λέξη δεν πιστεύουμε! Μπάτσοι, δημοσιογράφοι και ναζί το ίδιο μαγαζί" (παρόλο που, ως Kavala Portal, ούτε προβάλλουμε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής -πέρα από ένα μίνι debate στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015-) Δικαίωμά τους να σχολιάσουν όποιοι θέλουν ότι θέλουν, δικαίωμά τους να με βρίσουν και να με προσβάλλουν όποιοι θέλουν και όσο θέλουν (αρκεί να μην "πάρει η μπάλα" και μέλη της οικογένειάς μου -όπως έκαναν πρόσφατα κάποιοι). Δημοκρατία έχουμε, άλλωστε, και η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα της δημοκρατίας (άσχετα αν δε συνοδεύεται από την υποχρέωση "να βουτάμε την γλώσσα μας στον εγκέφαλο προτού μιλήσουμε")

Posted On Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 10:18 Γράφτηκε από τον

Στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, την περασμένη Δευτέρα, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα του οικονομικού απολογισμού του φεστιβάλ Cosmopolis, το οποίο διοργανώθηκε από τις 21 ως τις 24 Ιουλίου 2016 (κρατήστε τις ημερομηνίες, υπάρχει λόγος...)

Σε σχετικό ερώτημα που έθεσε ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, δόθηκε η απάντηση (μέσω της παρουσίασης του οικονομικού απολογισμού της διοργάνωσης) ότι δαπανήθηκαν 204.000 € (αρχικά είχαν προϋπολογιστεί 220.000 €) και τα έσοδα κυμάνθηκαν στις 200.000 €.

Μετά από μια μικρή αναζήτηση, όμως, στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ το μάτι μας έπεσε σε μια απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στις 28 Νοεμβρίου 2016 η οποία σχετιζόταν με την έγκριση της εισηγητικής έκθεσης της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" προς το δημοτικό συμβούλιο με τα έσοδα και τα έξοδα και των εξόδων της επιχείρησης του έτους 2016 -με απώτερο σκοπό την κάλυψη της επιπλέον διαφοράς µε χρηματοδότηση.

Στην απόφαση αυτή (η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς -πλην της παράταξης Βαγγέλη Παππά- όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν αρνητικά) αναφέρεται ρητά (στο κομμάτι των εσόδων της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016) ότι τα έσοδα του Cosmopolis ήταν 20.617,92 €.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την σχετική απόφαση

Η απορία μας, φυσικά, είναι η εξής: Πώς οι 20.000 € (για την ακρίβεια 20.617,92 €) μετατράπηκαν σε 200.000 €;

Απάντηση στην απορία μας έδωσε η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου, με δηλώσεις της στην εφημερίδα "ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ". Στις δηλώσεις της αυτές η κ. Ιωσηφίδου σημείωσε τα εξής::

Είχαμε όμως και έσοδα και αυτά ήταν καταρχήν από τις συναυλίες, από τα αντικείμενα που πουλούσαμε στα σταντ μας, από το μπαρ και την κουζίνα, όπου πλήρωνε κάποιος το πιάτο του για να γευτεί τις γεύσης μίας χώρας με ένα μικρό ποσό. Είχαμε έσοδα από τις διάφορες χορηγίες που πήραμε, όπως από την Eurobank, την WIND ακόμα και από τον ΤΑΡ. Στο ποσό αυτό προσθέτουμε τις 150.000 ευρώ που χορηγεί ο ίδιος ο Δήμος και τα 10.000 της Περιφέρειας και συνολικά είχαμε ένα έσοδο που φτάνει τις 200.000 ευρώ. Έσοδα και έξοδα ήταν ισοσκελισμένα”.

Παρακάτω, μάλιστα, η κ. Ιωσηφίδου συμπληρώνει πως:

το 70% από τα 150.000 του Δήμου έχει γυρίσει στην τοπική κοινωνία, γιατί τα περισσότερα διατέθηκαν σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της πόλης μας, σε ταξιδιωτικά γραφεία ή μεταφορές. Αν λάβουμε υπόψιν και τα πλεονεκτήματα του Cosmopolis, όπως το πόσο ικανοποιημένος έμεινε ο Καβαλιώτης, που κατέβηκε από το σπίτι του και απόλαυσε τη διοργάνωση γιατί έβλεπε κάτι μοναδικό. Μαζί τους χαιρόμασταν και εμείς. Το Cosmopolis είναι ένα πολύ δυνατό γεγονός που δεν μοιάζει με άλλο στη χώρα και προσέγγισε κόσμο από όλη την Ελλάδα και τουρισμό. Όποιος ξένος βρισκόταν στην Καβάλα, έβλεπε ένα γεγονός που ξεχωρίζει και έφυγε γεμάτος με εικόνες στην πατρίδα του όπου μας διαφημίζει, αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση. Εννοείται ότι και στις εκθέσεις το διαφημίζουμε το γεγονός και στα φυλλάδια μας φυσικά

Επ' αυτού μερικές απορίες:

α) Με βάση τα λεγόμενα της κ. Ιωσηφίδου, το 70% των 150.000 € του δήμου (περίπου 105.000 €) διατέθηκε σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Καβάλας, σε ταξιδιωτικά γραφεία ή μεταφορές. Αυτά τα χρήματα, όμως, θεωρούνται χρήματα που μπήκαν στα ταμεία του δήμου ή χρήματα που "έπεσαν" στην τοπική αγορά;

Διότι σε ανάλογες περιπτώσεις (όπως στις αθλητικές διοργανώσεις που διεξάγονται ή πρόκειται να διεξαχθούν στην Καβάλα) ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αθλητισμού Γιώργος Φιλόσογλου σημειώνει πολύ συχνά ότι "με τον κόσμο που έρχεται στην πόλη μας πέφτει χρήμα στην τοπική αγορά -στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια κλπ." Και έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Φιλόσογλου. Από αυτά τα χρήματα ένα μέρος τους θα μπει και στα ταμεία του δήμου Καβάλας -μέσω δημοτικών τελών. Άρα, με βάση την λογική Φιλόσογλου, τα χρήματα αυτά πέφτουν στην τοπική αγορά και δεν αποτελούν μέρος των (άμεσων) εσόδων μιας διοργάνωσης.

Συνεπώς, το να λέμε ότι το Cosmopolis είχε ως έσοδο τις 150.000 € του δήμου Καβάλας και την ίδια ώρα να λέμε ότι αυτές οι 150.000 € δεν μπήκαν στα ταμεία του Cosmopolis αλλά δαπανήθηκαν και κυκλοφόρησαν στην τοπική αγορά είναι...να μωρέ..πώς να το χαρακτηρίσουμε και να μην παρεξηγηθούμε...τέλος πάντων, ας το αφήσουμε καλύτερα να το χαρακτηρίσουν οι αναγνώστες μας...

β) Με βάση τα λεγόμενα της κ. Ιωσηφίδου, το 70% των 150.000 € του δήμου (περίπου 105.000 €) διατέθηκε σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Καβάλας, σε ταξιδιωτικά γραφεία ή μεταφορές (το ξανατονίζουμε για να το εμπεδώσετε).  Και αναρωτιόμαστε: αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν για τις αποστολές ή για τους επισκέπτες που θέλησαν να δουν το φεστιβάλ; Διότι, εξ όσων θυμόμαστε, οι αποστολές παρέμειναν στις εστίες του ΤΕΙ ΑΜΘ, ενώ και οι αναφορές από τα ξενοδοχεία για την προσέλευση επισκεπτών ήταν μεν ενθαρρυντικές (η πληρότητα άγγιζε το 80%) αλλά ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν έρθει στην Καβάλα αποκλειστικά για το Cosmopolis. Και να τονίσουμε, σε αυτό το σημείο, πως και τότε είχαμε γράψει πως κάτι τέτοιο ήταν απόλυτα αναμενόμενο, με δεδομένο ότι μιλούσαμε για μια διοργάνωση που γινόταν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια -και ως εκ τούτου σημειώναμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει μια ξεκάθαρη αποτίμηση της διοργάνωσης, της ακτινοβολίας της και των κερδών της τοπικής κοινωνίας.

γ) Ωραία, λοιπόν. Ας δεχτούμε ότι οι 150.000 € του δήμου Καβάλας είναι έσοδα του Cosmopolis (και προστίθενται, έτσι, στις 200.000 € που αναφέρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας). Οι 204.000 € που ξοδεύτηκαν για το φεστιβάλ από πού προήλθαν;

Βλέπετε, αυτό που ξέραμε εξαρχής είναι ότι οι 150.000 € του δήμου θα αποτελούσαν έξοδα της διοργάνωσης (για αυτό και το κόστος της είχε φτάσει, αρχικά, στις 220.000 €). Τώρα, το γιατί στην πορεία αυτές οι 150.000 € "βαφτίστηκαν" έσοδα είναι ένα καλό ερώτημα...

Posted On Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 22:33 Γράφτηκε από τον

Αναφερθήκαμε νωρίτερα στην επίσκεψη, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, των εργαζόμενων στις εργολαβικές εταιρείες της ΒΦΛ, οι οποίοι και ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση άδειας λειτουργίας για την εταιρεία "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε." Όπως όμως θα διαπιστώσατε, η αναφορά μας στην επίσκεψη αυτή ήταν αρκετά σύντομη και ολιγόλογη.

Το "γιατί" δεν έχει να κάνει, βέβαια, με την σπουδαιότητα του γεγονότος όσο με το ότι...δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για την επίσκεψη αυτή!

Θα μπορούσαμε να δεχτούμε ως δικαιολογία για αυτό το κενό ενημέρωσης το ενδεχόμενο να μην κατάφεραν οι εργαζόμενοι να εντοπίσουν (μέσω τηλεφώνου ή μέσω e-mail) τον γράφοντα. Ωστόσο η απάντηση που πήραμε από εκπρόσωπο των εργαζόμενων, όταν θέσαμε τις παρατηρήσεις μας λίγες ώρες αργότερα, μάς προκάλεσε μεγάλη έκπληξη:

Δεν σας ενημερώσαμε, κ. Μαρκουλίδη, γιατί εδώ και καιρό έχετε ταχτεί με την απέναντι πλευρά (εννοώντας, βέβαια, τους απολυμένους της βιομηχανίας)

Προφανώς αυτό που θεώρησαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων είναι πως, καλώντας μονάχα τα "δικά τους" (ή, όπως γράφουμε στον τίτλο του άρθρου μας, τα "φίλια") ΜΜΕ θα πετύχαιναν μεγαλύτερη και φιλικότερη προς αυτούς προβολή του αγώνα τους και της προσπάθειας που -όπως ισχυρίζονται και δηλώνουν- καταβάλλουν ώστε το εργοστάσιο να παραμείνει ανοιχτό. Λυπούμαστε που το λέμε αυτό, αλλά με τέτοιες "τακτικές" και "τερτίπια" το μόνο που καταφέρνουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων είναι να απαξιώνουν και να υποβαθμίζουν τις ίδιες τους τις ενέργειες.

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι ζούμε σε μια πόλη στην οποία πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αν δεν δημοσιευτεί κάτι σε εφημερίδα είναι σαν να μην δημοσιεύτηκε ποτέ, και στην οποία ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που ταυτίζουν το internet με το Facebook, αλλά ο κόσμος πλέον εξελίσσεται!

Και το πλέον αστείο της υπόθεσης είναι ότι επέδειξαν αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά στο μοναδικό τοπικό ΜΜΕ (εξαιρουμένων, βέβαια, των τηλεοπτικών σταθμών, αν και στο παρελθόν έχουμε"τσακώσει" εργαζόμενους σε αυτούς να μας επαινούν διότι γράψαμε αυτά που δεν "επιτρέπονται οι ίδιοι τους να πουν" -αλλά αυτή είναι μια ιστορία που δε μας αφορά) που επεδίωξε ανοιχτά και δημόσια να έχει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση όχι μόνο με τον πρώην -πλέον- διευθυντή της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Νίκο Μπεχράκη (μια συζήτηση που δημοσιοποιήσαμε χωρίς καμία περικοπή ή στρέβλωση, παρά τις προειδοποιήσεις ότι "θα βρούμε τον μπελά μας" -ακόμα τον βρίσκουμε...) αλλά και με όλους τους άλλους διευθυντές των εργολαβικών επιχειρήσεων (όπως τον κ. Αλέξανδρο Γιαννίκο της PFIC ή -προσφάτως- τον κ. Γιάννη Τσάρα της "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης")!

Το πλέον απίστευτο είναι ότι, ενώ από τις 28 Δεκεμβρίου έχουμε καταθέσει αίτημα για να μιλήσουμε εφ'όλης της ύλης με τους επικεφαλής των σωματείων των εργαζόμενων -λαμβάνοντας αρχικά θετική απάντηση και παραπέμποντάς μας στο εγγύς μέλλον για τον προγραμματισμό της συνέντευξης-, μέχρι και σήμερα δεν είχαμε καμία άλλη όχληση! Όταν το αναφέραμε στον εν λόγω εκπρόσωπο -το αίτημα είχε κατατεθεί σε άλλον εκπρόσωπο-, ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξη και την απορία του για το ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί ως τώρα η συνέντευξη αυτή και δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα αυτό θα γίνει πράξη.

Για να δούμε...

Κατά τα άλλα, βγήκε η διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και απέστειλε μια ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να υπερασπιστεί τους 2 μηχανικούς-υπαλλήλους της αντιπεριφέρειας Καβάλας οι οποίοι ενεπλάκησαν στις τελευταίες εξελίξεις με την αδειοδότηση της "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης", στις διαμαρτυρίες των απολυμένων της ΒΦΛ για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης -μιλάμε για την εντολή του εισαγγελέα για την επίδοση μιας σειράς εγγράφων που σχετίζονταν με την αδειοδότηση- και και στις εντάσεις που υπήρξαν με αυτούς. Για την ιστορία, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Αν. Μακεδονίας του ΤΕΕ, με αφορμή  τα τελευταία γεγονότα, δηλώνει ομόφωνα ότι συμπαραστέκεται στο πλευρό των δύο συναδέλφων μηχανικών, υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Γιώργο Τουγγελίδη, Δρ. Χημικό Μηχανικό και Μανώλη Κωνσταντινίδη, Μηχανολόγο Μηχανικό. Πρόκειται για συναδέλφους μέλη του Τμήματός μας, εξαιρετικής επιστημονικής κατάρτισης, υπαλληλικής αρτιότητας και αμέμπτου ηθικής.

Καταδικάζει τις επιθέσεις τις οποίες δέχθηκαν και δέχονται οι δύο συνάδελφοι, από όπου και αν προέρχονται. Ειδικότερα, την επίθεση που δέχτηκαν, από απολυμένους – μέλη του σωματείου της ΒΦΛ, στο γραφείο τους στον 5ο όροφο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και τις κάθε φύσης απειλές, είτε σε σχέση με την άσκηση του υπηρεσιακού τους έργου είτε επί προσωπικού, ως ενέργειες  απολύτως κατακριτέες.

Συγκεκριμένες περιγραφές για τα ως άνω γεγονότα όπως καταγράφηκαν σε μερίδα τοπικών μέσων ενημέρωσης, αποτελούν ελαχιστοποίηση σοβαρότατων συμβάντων.

Είναι επίσης σαφές ότι πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και η αρμόδια Υπηρεσία να φέρει σε πέρας όπως οφείλει, αυτή την σύνθετη διαδικασία, που αφορά την Βιομηχανία Λιπασμάτων, χωρίς αθέμιτες πιέσεις από οποιαδήποτε κατεύθυνση, προς όφελος της κοινωνίας της Καβάλας».

Επ' αυτής μερικά σχόλια:

α) ουδείς αναφέρθηκε στην επιστημονική κατάρτιση και στην υπαλληλική αρτιότητα των 2 μηχανικών (αλήθεια, η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ ΑΜ γιατί δεν έκανε αναφορά στην αντίστοιχη ανακοίνωση των υπαλλήλων της ΠΕ Καβάλας, μια ανακοίνωση την οποία θα ζήλευε ακόμα και η Πυθία και με την οποία ουδείς κατάλαβε αν με τον όρο "άγνοια του νομικού πλαισίου" αναφερόταν στους απολυμένους ή στους μηχανικούς)

β) μιας και η ανακοίνωση εξεδόθη μια ημέρα πριν την επίσκεψη των εργαζόμενων στο γραφείο του κ. Μαρκόπουλου, να υποθέσουμε πως το ότι δεν υπήρξε κάποια ανάλογη ανακοίνωση σημαίνει πως η επίσκεψη των απολυμένων ήταν "αθέμιτη πίεση" και η επίσκεψη των εργαζόμενων ήταν "θεμιτή πίεση"; Το σωστό είναι ότι και οι μεν και οι δε θα πρέπει να αφήσουν την αρμόδια Υπηρεσία να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Και λίγα λόγια για το κλείσιμο (και για να λέμε και τα "σύκα σύκα"):

α) Επειδή δεχτήκαμε ερωτήσεις από μερίδα αναγνωστών που ζήτησαν να μάθουν αν γινόντουσαν και στο παρελθόν ατυχήματα στην ΒΦΛ (και όχι μόνο τους τελευταίους μήνες), και επειδή το γεγονός ότι δεν απαντήσαμε αμέσως λόγω φόρτου εργασίας θεωρήθηκε από αυτή την μερίδα αναγνωστών ως "αδυναμία μας να απαντήσουμε" (αν κάποιοι ζουν όλη την ημέρα μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δικαίωμά τους, αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι), θα το γράψουμε μια ακόμα φορά το εξής:

βεβαίως και γινόντουσαν ατυχήματα στο μακρινό παρελθόν. Έχουν καταγραφεί περιστατικά ανθρώπων (το τονίζουμε ξανά: στο μακρινό παρελθόν) που πήραν στα χέρια τους χάρτινα μπουκάλια γάλακτος, νομίζοντας ότι θα πιουν γάλα, αλλά κατά λάθος ήπιαν χημικά. Όπως επίσης και περιστατικά εργαζόμενων που χρησιμοποιούσαν ειδικά "πιστόλια" για να βάζουν καρφιά σε πολύ σκληρές επιφάνειες αλλά κατά λάθος τα χρησιμοποίησαν στα χέρια τους!

Πάντοτε γινόντουσαν ατυχήματα, ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Απλά τα περιστατικά έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες -αυτό έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη.

β) Σχετικά με την ιστορία με τους ρύπους, ας μη γελιόμαστε: πάντοτε υπήρχαν ρύποι, πάντοτε η ατμόσφαιρα μέσα και γύρω από την βιομηχανία δεν ήταν η καθαρότερη δυνατή, ιδίως όταν υπήρχε αέρας που τους μετέφερε προς την Νέα Καρβάλη ή την ανατολική πλευρά της Καβάλας. Παρόλα αυτά -πέρα από το ότι αυτή η προσκόλληση σε μια συζήτηση με ερωτήματα του στυλ "και στο παρελθόν γινόντουσαν αυτά, γιατί καθόμαστε και ασχολούμαστε;" περισσότερο βοηθάει στο να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί παρά στο να αναδεικνύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα-, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να αμφισβητήσουν ότι η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες είναι αφόρητη. Αν λάβουμε, δε, και τα 2 πρόστιμα που επιβλήθηκαν προ μηνός στην PFIC και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ για περιβαλλοντικές παραβάσεις, εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως κάτι δεν πάει καλά...

Posted On Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 18:40 Γράφτηκε από τον

Σε ρυθμούς...Ρωσίας κινείται τις τελευταίες ημέρες η ειδησεογραφία στην Καβάλα, με αφορμή το γεγονός ότι από τα τέλη Μαΐου και για όλη την θερινή περίοδο θα υπάρχουν 5 διαφορετικές πτήσεις ανά εβδομάδα από πόλεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας με προορισμό το αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" της Χρυσούπολης:

- 2 πτήσεις από Μόσχα,
- 2 πτήσεις από Αγία Πετρούπολη, και
- 1 πτήση από το Μινσκ (την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας)

Κάτι η επίσκεψη στην Καβάλα της εκπροσώπου της Ellinair (της αεροπορικής εταιρείας του ομίλου Μουζενίδη, με την οποία θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από Ρωσία και Λευκορωσία προς Καβάλα) κ. Μαρίας Δελλή, με στόχο την παρουσίαση ενός διαδικτυακού τουριστικού ιστότοπου (του Grekomania.ru) για την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων στην ρωσική αγορά,

κάτι η εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου γενικού προξένου της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη, το πρωί της Παρασκευής,

όλα αυτά συνετέλεσαν στο να επικαιροποιηθεί το ενδιαφέρον για τους παραθεριστές από την Ρωσία (οι οποίοι βέβαια ερχόντουσαν και παλαιότερα, αλλά από Θεσσαλονίκη -και σαφώς λιγότεροι από όσους αναμένουμε την φετινή σαιζόν) και να αναπτερωθούν οι ελπίδες όλων όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό για μια καλή και αποδοτική σαιζόν -μιας και τα μηνύματα από περιοχές όπως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά ελέω και του προσφυγικού.

Φυσικά και οι πτήσεις από Ρωσία δεν αποτελούν είδηση που την ακούμε για πρώτη φορά (το λέμε αυτό διότι τις τελευταίες ημέρες διαπιστώσαμε πρωτοσέλιδους τίτλους εφημερίδων και ενημερωτικών ιστότοπων, για κάτι που είναι γνωστό ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο -αν και τα πρώτα σχέδια υπήρχαν ήδη από το 2014), ωστόσο το γεγονός ότι από μια τέτοια εξέλιξη θα τονωθεί έτι περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας σαφώς και αποτελεί μια ευχάριστη είδηση. (μικρή σημασία έχει για την κοινή γνώμη το αν οι πτήσεις από Ρωσία κανονίστηκαν μέσω πολιτικών παρεμβάσεων ή μέσω προσπαθειών επαγγελματικών φορέων -σημασία έχει ότι κανονίστηκαν).

Επειδή κατά καιρούς οι αρμόδιοι πολιτικοί φορείς που ασχολούνται με την προβολή της Καβάλας και του ευρύτερου νομού και την προσέλκυση παραθεριστών (η πρόεδρος της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης ΑΜΘ Μιχάλης Αμοιρίδης) μάς έχουν πάρει "με στραβό μάτι" λόγω των γραπτών μας (απόδειξη η απάντηση της κ. Ιωσηφίδου στον "Τηλεβόα" μας για τις εντυπώσεις από την τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης), ας μην φοβηθούν: αυτή την φορά δεν θα είμαστε επικριτικοί, απλά θα αναφερθούμε σε μερικές μικρές λεπτομέρειες...

α) Την περασμένη Τρίτη, όταν και επισκέφτηκε την Καβάλα η κ. Δελλή, δεν αρκέστηκε μόνο στις συναντήσεις με την κ. Ιωσηφίδου και με την δήμαρχο Καβάλας, αλλά προχώρησε και σε μια ενημέρωση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας για τις υπηρεσίες του Grekomania.ru και για τα οφέλη των τοπικών επιχειρήσεων που θα προβληθούν μέσα από αυτόν τον ιστότοπο (όπως η προβολή όχι μόνο σε ρωσόφωνο αλλά και σε ελληνόφωνο και αγγλόφωνο κοινό).

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από τους παριστάμενους στην συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου, η κ. Δελλή ερωτήθηκε για το τι ακριβώς γνωρίζουν οι Ρώσοι για την Καβάλα και την Θάσο. Η απάντηση όμως δεν μας ενθουσίασε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι από αυτήν φάνηκε πως με βάση τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία οι Ρώσοι που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν την Ελλάδα δεν φαίνεται να ξέρουν και πολλά πράγματα για την περιοχή μας και τα -ουκ ολίγα- πλεονεκτήματα που διαθέτει

Ίσως βέβαια μια τέτοια απάντηση να θεωρείται αναμενόμενη, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με έναν λαό με ισχυρότατη θρησκευτική κουλτούρα (όπως οι Ρώσοι) το γεγονός ότι δεν προκύπτει επαρκής ενημέρωση -ιδίως για σημεία με ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον, όπως ο πρόσφατα ενταχθείς στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων- δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό (ας λάβουμε, δε, υπόψη πως ακόμα και τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων περί της ένταξης στην UNESCO)

Εκτιμούμε, πάντως, ότι υπάρχει χρόνος για να βελτιωθεί αυτή η εικόνα (όχι φυσικά για τις πινακίδες, αυτό δεν είναι δα και κάτι δύσκολο για να γίνει) και να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των Ρώσων παραθεριστών για την περιοχή μας. Άλλωστε, θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχουν πτήσεις από την Ρωσία και την Λευκορωσία για την Καβάλα, συνεπώς...κάθε αρχή και δύσκολη!

β) Να μην ξεχνάμε φυσικά ότι στο κομμάτι της βελτίωσης της εικόνας περιλαμβάνονται και άλλα πολλά σημεία που σχετίζονται με τους προορισμούς -δρόμοι με λακκούβες, καθαριότητα, πεζόδρομοι με κακοτεχνίες (όπως στις Κρηνίδες), κεντρική πλατεία Καβάλας, ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς Θάσο-...ΟΚ, αυτά δεν αποτελούν αρμοδιότητα της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" ή του Αμοιρίδη, αλλά αυτοί που είναι αρμόδιοι ας τα δουν καμιά φορά (και αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τους τουρίστες αλλά και με τους ντόπιους πολίτες)

γ) Πέραν του ότι η εκπρόσωπος του ομίλου Μουζενίδη παρουσίασε, στην διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Επιμελητηρίου Καβάλας ένα ιντερνετικό μέσο προβολής και διαφήμισης προορισμών και επιχειρήσεων (Σχόλιο γράφοντος: Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, επιμένουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους "ιντερνετικό" και "Internet" και όχι τους όρους "διαδικτυακό" και "Διαδίκτυο" -έχουν επικρατήσει λανθασμένα οι τελευταίοι 2 όροι) -το τονίζουμε αυτό διότι (και ας μείνουμε εδώ) αρκετοί είναι αυτοί που αρνούνται να δουν ότι ο κόσμος εξελίσσεται-, μας προξένησε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην Grekomania μπορούν να προβληθούν ακόμα και επιχειρήσεις και καταστήματα οι ιδιοκτήτες των οποίων στο παρελθόν φάνηκαν να μην έχουν στο μυαλό τους την προβολή τους μέσω τουριστικών οδηγών (βλέπετε, εδώ και πολλά χρόνια έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οι τουρίστες έρχονται μόνο για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια-ταβέρνες και τα καφέ-μπαρ, αλλά με βάση τα όσα έγιναν γνωστά στην διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Επιμελητηρίου ένα από τα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος των Ρώσων τουριστών φαίνεται ότι είναι και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής πώλησης). Ίσως είναι και μια ευκαιρία προς τους εμπόρους του νομού να γίνουν λίγο πιο εξωστρεφείς -αν και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, ελέω της οικονομικής ασφυξίας και των φόρων πάνω στους φόρους- και να συνεισφέρουν και αυτοί, με τον δικό τους τρόπο (είτε μέσω προβολής επιχειρήσεων είτε ακόμα και μέσω προβολής εκδηλώσεων όπως η Λευκή Νύχτα ή το -προγραμματισμένο για τις 9 Ιουλίου- Colors Parade των παιδιών της Action Team), στην ανάδειξη της Καβάλας και του νομού ως προορισμού άξιου για την επίσκεψη ολοένα και περισσότερων παραθεριστών.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, καλώς να ορίσουν οι παραθεριστές από την Ρωσία -με την ελπίδα ότι οι πρώτοι αυτοί τουρίστες που θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης θα αποδειχτούν "γουρλίδικοι" και θα ανοίξουν την πόρτα για να έρθουν και άλλοι ομοεθνείς τους σε αυτόν τον πραγματικά υπέροχο τόπο...

Posted On Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 11:18 Γράφτηκε από τον

Το βράδυ της Κυριακής αναρτήθηκε, στο προφίλ της προέδρου της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασίας Ιωσηφίδου στο Facebook, το παρακάτω κείμενο (που αφορούσε τα συμπεράσματα από την συμμετοχή του δήμου Καβάλας στην διεθνή τουριστική έκθεση που διεξήχθη στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας:

Η πρώτη τουριστική έκθεση της χρονιάς μόλις έκλεισε τις πύλες της . Η τρίτη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση του κόσμου στην Ολλανδία αποτελεί για την τουριστική αγορά έναν οδηγό για την εξέλιξη της χρονιάς. Η Καβάλα δεν μπορούσε να λείπει από το γεγονός αυτό. Τα αποτελέσματα βέβαια θα φανούν κατά την διάρκεια της χρονιάς όμως όπως λέει και ο λαός η "καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Το ενδιαφέρον του κοινού για την περιοχή μας ήταν έντονο όπως και των ανθρώπων της τουριστικής αγοράς . Η συμμετοχή μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην συγκεκριμένη έκθεση χαιρετίστηκε από τους υπεύθυνους του ΕΟΤ και επιβραβεύτηκε με την δωρεάν συμμετοχή μας στην δεύτερη έκθεση που ακολουθεί τον επόμενο μήνα με θέμα τον τουρισμό δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για το φυλλάδιο μας με τα δημοτικά ποδήλατα που εδώ και λίγο καιρό έχουν περιέλθει στην δικαιοδοσία της "Δημωφέλεια". Τα μεγαλύτερα τουριστικά blogs της Ολλανδίας μας δήλωσαν ότι θέλουν να αρχίσουν συνεργασία μαζί μας και να επισκεφθούν την Καβάλα το συντομότερο. Ελπίζω όπως μπήκαμε με το δεξί στη νέα τουριστική χρονιά έτσι και να συνεχίσουμε γιατί απλά : ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ΚΑΒΑΛΑ !

Προτού πάμε στις παρατηρήσεις μας, ας ξεκινήσουμε κάνοντας σαφές πως όχι μόνο δεν είμαστε κακεντρεχείς και "κακομοίρηδες" (δεν μας έχουν αποκαλέσει προσφάτως έτσι, απλά το κάνουμε σαφές από την αρχή), ούτε καθόμαστε στον καναπέ μας κάνοντας απλά κριτική (άλλες φορές κακόβουλη και άλλες φορές χωρίς επιχειρήματα) προς άπαντες (ούτε όμως θέλουμε να παραστήσουμε τους "αυλοκόλακες" -ειδικά αυτούς που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, θέλουμε να προβάλλονται τα καλά του και να βελτιώνονται τα κακώς κείμενά του -διότι μπορούμε να τα βελτιώσουμε, αρκεί να το κάνουμε σωστά και μεθοδικά...

Πάμε, λοιπόν, να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας:

Κανείς δεν θέλει να μην έρχονται τουρίστες στην περιοχή μας -πολλώ δε μάλλον τουρίστες από χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως η Ολλανδία. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας μερικά πράγματα:

α) η τουριστική περίοδος στην Καβάλα δεν διαρκεί, κατά κανόνα, πάνω από 2 μήνες (κάποιοι μιλάνε για μικρότερη διάρκεια, ας μείνουμε προς το παρόν στους 2 μήνες). Το να λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε την Καβάλα κέντρο προσέλευσης τουριστών με μόλις 2 μήνες τουριστικής περιόδου -την στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι παραθεριστές προτιμούν την Θάσο και λιγότεροι έρχονται στην Καβάλα αντιβαίνει σε οποιαδήποτε έννοια λογικής -πολλώ δε μάλλον σε οποιαδήποτε έννοια επιχειρηματικότητας. Το τελευταίο το τονίζουμε ιδιαίτερα διότι κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλά σενάρια περί ανάγκης για επιπλέον κλίνες και νέες ξενοδοχειακές μονάδες (όπως στο παλιό νοσοκομείο ή στο κτίριο που στεγάζονται αυτή την περίοδο το Λιμεναρχείο και ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας). Αυτές οι κλίνες μπορεί και να γεμίσουν και να φανούν χρήσιμες τους 2 αυτούς μήνες, αλλά τους υπόλοιπους μήνες τι γίνεται (μιας και τα στοιχεία περί της προσέλευσης τουριστών είναι αντικρουόμενα και έχουν δεχτεί κατά καιρούς πολλές κριτικές); Ποιος νέος ξενοδόχος θα θελήσει να δημιουργήσει μια νέα, μεγάλου μεγέθους μονάδα όταν διαπιστώσει ότι αυτή θα γεμίζει από τουρίστες μόνο 2 μήνες και τους υπόλοιπους θα "βαράει μύγες";

Τι θα πρέπει να γίνει, λοιπόν; Μα φυσικά να δουλέψουμε στο να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο στους (ει δυνατόν) 12 μήνες. Για να το κάνουμε όμως αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το τουριστικό μοντέλο "ήλιος-θάλασσα" αφορά μόνο το καλοκαίρι, και ότι για τους υπόλοιπους μήνες θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο τουριστικό μοντέλο -το οποίο είτε μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί είτε μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί σωστά. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον δήμο Καβάλας αλλά και όλους τους υπόλοιπους δήμους του νομού αλλά και την ίδια την περιφέρεια ΑΜΘ.

Κινήσεις, συνεπώς, όπως η προβολή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, η αξιοποίηση του Πηλοθεραπευτηρίου ή η ανάδειξη του αγροτουριστικού μας και του -όσου, τέλος πάντων, έχει απομείνει- δασικού μας πλούτου είναι κάποιες κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Με λίγα λόγια: να αναπτύξουμε ένα επιπλέον τουριστικό μοντέλο, που θα μπορεί να φέρει τουρίστες στην περιοχή μας όλο τον χρόνοΤο τονίζουμε αυτό με έμφαση διότι ακόμα και αν υποθέσουμε ότι εντός του ερχόμενου καλοκαιριού δούμε την τουριστική κίνηση στην Καβάλα να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται (ή να αυξάνεται ακόμα περισσότερο) δεν θα έχουν και πάρα πολλά πράγματα να δουν (πέρα από το Φρούριο, τις Καμάρες και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων -ούτε καν η αρχαία Εγνατία)

Πολλές βέβαια από αυτές τις κινήσεις πρέπει να γίνουν σε συνεργασία και με τους άλλους δήμους του νομού (αλλά και με τον γειτονικό νομό Δράμας). Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν βλέπουμε την "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" να έχει ιδιαίτερες συνεργασίες μαζί τους -μήπως λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε κάτι διαφορετικό, να δούμε μια καλύτερη συνεργασία;

β) Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε κάτι άλλο: ο τουρίστας δεν θα έρθει στην περιοχή μας μόνο για να δει τα αξιοθέατά μας ή να απολαύσει τα μπάνια τους, αλλά θα πρέπει να απολαύσει και τις ανάλογες υπηρεσίες (φαγητό, διαμονή, μετακινήσεις κλπ) - και ειδικά οι Ολλανδοί είναι πολύ απαιτητικοί παραθεριστές (παρεμπιπτόντως, αν και όντως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ελάχιστοι είναι οι Ολλανδοί που έρχονται στην Καβάλα και λίγο περισσότεροι αυτοί που έρχονται στην Θάσο). Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δει οπωσδήποτε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ (αλλά και όποιος άλλος αυτοδιοικητικός φορέας ασχολείται με την τουριστική προβολή) σε στενή συνεργασία με τους επαγγελματικούς κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό -τους οποίους καλό είναι να ακούει με προσοχή και να ενστερνίζεται σε πολλά σημεία. Το λέμε αυτό διότι αυτό που παρατηρούμε -μετά λύπης μας- είναι ότι οι σχέσεις της με τους επαγγελματικούς κλάδους (ειδικά με τους ξενοδόχους) είναι από τυπικές ως ψυχρές (δεν μας ενδιαφέρει το ποιος φταίει). Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά...

Εν κατακλείδι: καλή και άγια η προσπάθεια για την προβολή της Καβάλας σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία της Ευρώπης, αλλά πρώτα πρέπει να γίνει δουλειά "εντός των τειχών" και μετά θα πρέπει να διαφημίσουμε τις ομορφιές μας στα πέρατα του κόσμου. Διαφορετικά, τα ταξίδια σε τουριστικές εκθέσεις θα αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους με θυμηδία -ειδικά αν λάβουμε υπόψη το κόστος τους, το οποίο έχει προκαλέσει κατά καιρούς ουκ ολίγα πικρόχολα, αλλά εν πολλοίς δίκαια σχόλια.

Υ.Γ. 1: Το ότι περιοχές όπως η Κως και η Λέσβος επηρεάστηκαν πολύ αρνητικά από το προσφυγικό-λαθρομεταναστευτικό είναι γνωστό σε όλους μας. Το τονίζουμε αυτό διότι κάποιοι "αποτυχημένοι" συμπολίτες μας βάλθηκαν να μιλήσουν για την τουριστική κίνηση στην Καβάλα αντιπαραβάλλοντας στοιχεία από την Κω ή την Λέσβο (και τους Βρετανούς τουρίστες που επισκέπτονται αυτά τα 2 νησιά, το επίπεδο των οποίων -ως επί το πλείστον- είναι χειρότερο από αυτό των Βαλκάνιων γειτόνων μας)!!! Καλό είναι, λοιπόν, προτού κριτικάρουν κάποιοι, να γνωρίζουν 5 πράγματα (και φυσικά να μην τα ρίχνουν όλα στους λαθρομετανάστες - ειδικά την "αποτυχία" τους).

Υ.Γ. 2: Και κάτι τελευταίο:

κ. Ιωσηφίδου σας παρακαλώ πολύ να μην ξανααναφέρετε τα δημοτικά ποδήλατα (ιδίως σε μια χώρα με ιδιαίτερη ποδηλατική παράδοση, όπως η Ολλανδία). Ή τουλάχιστον, αν και εφόσον θέλετε να τα αναφέρετε, καλό είναι να τα χρησιμοποιήσετε πρώτα -και εσείς και οι διοικούντες τον δήμο. Όταν το κάνετε -και σας το λέει με όλη του την καλή καρδιά ένας συμπολίτης σας που τα τίμησε δεόντως το 2013, όταν και πρωτοήρθαν στην Καβάλα- θα καταλάβετε αν τα ποδήλατα αυτά είναι χρηστικά ή όχι, ειδικά σε μια πόλη όπως η Καβάλα -με το ιδιαίτερό της ανάγλυφο. Διότι αν είναι να κινούνται τα συγκεκριμένα ποδήλατα μόνο στην παραλιακή λεωφόρο -η οποία, κακά τα ψέματα, δεν φημίζεται και για την υψηλή της αισθητική (αρκεί να δούμε τις κακόγουστες πολυκατοικίες-γραφεία μπροστά από τις πλωτές εξέδρες)- ή στις κεντρικές οδούς -που για όσους χρησιμοποιούν ποδήλατα δεν είναι και οι πιο ασφαλείς οδοί του κόσμου- τότε είμαστε βέβαιοι πως θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά (αλήθεια, εκείνο το σχέδιο περί ποδηλατόδρομου που προσπαθούσε να προωθήσει ο κ. Δημοσθένης Τουλκίδης τι απέγινε;)

Ας ληφθεί, πάντως, υπόψη ότι τα ίδια ακριβώς πράγματα λέγαμε και επί των ημερών του κ. Σιμιτσή, όταν και εγκαταστάθηκαν τα δημοτικά ποδήλατα. Όπως μας έλεγαν τότε οι διοικούντες τον δήμο, τα ποδήλατα αυτά επρόκειτο να φανούν χρήσιμα για την μετάβαση στα σημεία-πόλους έλξης της Καβάλας. Μόνο που τα σημεία αυτά βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες τα εν λόγω ποδήλατα (βαριές κατασκευές, με μόνο 3 ταχύτητες -όσοι ξέρουν από ποδήλατα καταλαβαίνουν τι εννοούμε) δεν μπορούν να ανέβουν...

Posted On Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 15:14 Γράφτηκε από τον

Επειδή σε αυτό τον τόπο οποιοσδήποτε γράφει κάτι για τον ΑΟΚ (ας μείνουμε σήμερα εδώ, στον ΑΟΚ) με το οποίο δεν συμφωνεί μια μερίδα ανθρώπων αυτομάτως βαφτίζεται

- "παπαγαλάκι"
- "δημοσιογράφος του γλυκού νερού"
- "αθλητικογράφος που δεν πατάει σε κανένα εκτός έδρας και σε ορισμένα εντός έδρας ματς της ομάδας"
- "αθλητικογράφος που η πρώτη του ομάδα δεν είναι ο ΑΟΚ"

και άλλα πολλά (έγινε πρόσφατα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας "Νέα Εγνατία" Βασίλη Ιωάννου και με ένα άρθρο του για το οποίο δέχτηκε δριμύτατη κριτική, ασχέτως αν τελικά διαπιστώσαμε ότι ουδείς από όσους τον κριτίκαραν έκατσε να διαβάσει προσεκτικά αυτά που έγραφε -συχνό φαινόμενο στην σύγχρονη Ελλάδα),

να ξεκαθαρίσω κάτι:

Δεν είμαι ιδιαίτερος φαν του ποδοσφαίρου. Δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσει να παρακολουθώ ποδόσφαιρο, δεν σημαίνει ότι αν παίζει ο ΑΟΚ δεν θα πάω να τον παρακολουθήσω, αλλά απλά σημαίνει ότι θα προτιμήσω να παρακολουθήσω με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ευχαρίστηση έναν αγώνα της ομάδας μπάσκετ της Καβάλας (ασχέτως αν η πορεία μας τα τελευταία 2 χρόνια) από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα του ΑΟΚ. Είναι θέμα "γούστου", τι να κάνουμε;

Και επειδή μπορεί να βγει κάποιος και να πει "ναι, αλλά άμα έρθει η αγαπημένη σου ομάδα από αυτές της Super League (στην προκειμένη περίπτωση η ΑΕΚ) μια χαρά θα τρέξεις να την δεις και να την χειροκροτήσεις", το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραπέμψω σε όσους (λιγοστούς κατ'επιλογή μου) είναι πραγματικά κοντά μου και με γνωρίζουν και από την καλή και από την ανάποδη. Αυτοί θα απαντήσουν κατάλληλα στο εν λόγω ερώτημα -και η απάντηση φυσικά είναι "με τίποτα. Και αν παίζει η ΑΕΚ με την Καβάλα, θα είμαι στο πλευρό της Καβάλας"!

Ως εκ τούτου, οι παρακάτω προβληματισμοί καταγράφονται από έναν απλό συμπολίτη σας, ο οποίος απλά και μόνο ενδιαφέρεται για το καλό του ΑΟ Καβάλα και θέλει να δει ξανά "το καραβάκι" σε "νερά που θα αξίζει να πλεύσει". Ίσως ο εν λόγω συμπολίτης να μην έχει τόσες πολλές γνώσεις ή διασυνδέσεις όπως έχουν κάποιοι άλλοι, αλλά...πήξαμε τελευταία και με τους "ειδήμονες", τους "έχοντες γνώση των παρασκηνίων" και "αυτούς που έκαναν χιλιάδες χιλιομέτρων για τον ΑΟΚ και μόνο αυτοί δικαιούνται να μιλάνε για τον ΑΟΚ" -και τι είδαμε; Μια τρύπα στο νερό...

Φροντίζοντας λοιπόν να είμαστε όσο περισσότερο ειλικρινείς από την αρχή (Α! Και υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουμε την παραμικρή σχέση με κανέναν που θα μπορούσε ίσως να μας "υπαγορεύσει" να γράψουμε συγκεκριμένα πράγματα), ας συνεχίσουμε...

Κόσμος φεύγει, κόσμος έρχεται...

Η αδικαιολόγητη απουσία από την σημερινή προπόνηση των Χρήστου Μπάτζιου και Αλέξανδρου Μπρατσιάνι -δύο παικτών οι οποίοι μπορεί πρόσφατα να εξεδήλωσαν την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από τον ΑΟ Καβάλας, πλην όμως δεν είχαν δώσει στο παρελθόν ανάλογα δικαιώματα- αποτελεί, κατά πως φαίνεται, το "κερασάκι στην τούρτα" μιας χρονιάς που κλείνει με τον χειρότερο ίσως τρόπο για το "καραβάκι" (παρά την διάθεση της διοικούσας επιτροπής να προχωρήσει σε μεταγραφικές κινήσεις για την ενίσχυση της ομάδας, όπως έκανε με τους Ζαρωτιάδη και Κεφαλά). Το ποια θα είναι η απόφαση της διοικούσας επιτροπής για τους 2 ποδοσφαιριστές θα φανεί τις επόμενες ώρες -μέχρι τώρα υπήρχε η αίσθηση ότι δεν θα γινόταν δεκτό το αίτημά τους, αν και εφόσον δεν προσκόμιζαν κάποια επίσημη πρόταση από άλλο σύλλογο, ωστόσο τα πάντα είναι ανοιχτά-, αλλά πλέον γίνεται ολοένα και πιο φανερό το ότι η ομάδα "νοσεί" βαρύτατα, τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά.

Και μπορεί να ακούγεται ωραία το "πρέπει να στηρίξουμε την ομάδα, ειδικά τώρα στα δύσκολα" -και φυσικά θα το κάνουμε-, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια πράγματα θα τα αφήσουμε ασχολίαστα.

Διότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι, παρά την παραδοχή του διοικητικού συμβουλίου του ΑΟΚ ότι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν φέτος για την ενίσχυση της ομάδας ήταν περισσότερα μέσα στα τελευταία 3 χρόνια, δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος και ο ΑΟΚ απέχει από την πρωτοπόρο Καλαμαριά περισσότερους βαθμούς από ότι έχει κερδίσει ως τώρα (η Καλαμαριά έχει 30 βαθμούς ενώ η Καβάλα 14).

Και δεν είναι φετινό αυτό το φαινόμενο, και πέρσι βγήκε η Καβάλα εκτός στόχων σχετικά γρήγορα -ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο φέτος. Αλλά τότε υπήρχε η -εύλογη, ως ένα βαθμό- δικαιολογία της παρουσίας του Άρη, ο οποίος δεν επρόκειτο να δεχτεί να παραμείνει επί μακρόν στην Γ' Εθνική.

Φέτος όμως ο ανταγωνισμός δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες σαιζόν (καθότι είναι προφανές πως τόσο η Δόξα Δράμας όσο και η Καλαμαριά, δηλ. οι ομάδες που υπολόγιζαν κάποιοι ότι θα είναι οι βασικότεροι αντίπαλοί μας στην προσπάθεια για την άνοδο, δεν έχουν καμία σχέση με τον Άρη και τον Πανσερραϊκό που είδαμε τις προηγούμενες δύο χρονιές). Και παρόλα αυτά, το "καραβάκι" έχει κάνει ένα από τα χειρότερά του "δρομολόγια".

Και αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι δεν κατάφερε η Καβάλα να κερδίσει την Δόξα Δράμας ή την Καλαμαριά (με την μεν Δόξα Δράμας ήρθαμε ισόπαλοι 2-2, από την δε Καλαμαριά χάσαμε στις καθυστερήσεις), όσο με το ότι έχουν χαθεί αγώνες (αλλά και βαθμοί -και οι ισοπαλίες είναι βαθμολογικές απώλειες) από κάτι ομάδες που μέχρι τώρα αγνοούσαμε την ύπαρξή τους!

Διότι μπορεί ομάδες όπως η Νάουσα και ο Αλμωπός Αριδαίας να είναι σχετικά γνωστές (ιδίως η Νάουσα, λόγω της εκπληκτικής ομάδας που διέθετε πριν από δύο περίπου δεκαετίες), αλλά πέραν από τους πραγματικά "μυημένους" στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας, ποιος ήξερε π.χ. τον Μακεδονικό Φούφα, τον Ορφέα Ξάνθης, τον ΑΟ Καρδίας, τον Απόλλωνα Παραλιμνίου ή την ΑΕ Ποντίων Βατόλακκου (εντάξει, αυτούς τους κερδίσαμε...) ;

Ποιος φταίει;

Το ερώτημα, λοιπόν, που θέτουν πολλοί φίλαθλοι του ΑΟΚ (είτε αυτοί που συνεχίζουν να δίνουν το παρόν στις εξέδρες του "Ανθή Καραγιάννη" είτε όσοι, όντες απογοητευμένοι από την πορεία της ομάδας, επέλεξαν την αποχή) είναι: Ποιος φταίει;

"Σε ένα καράβι που βουλιάζει την κύρια ευθύνη φέρει ο καπετάνιος" συνηθίζει να λέει ο λαός.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο "καπετάνιος" δεν είναι ούτε οι παίκτες ούτε οι προηγούμενοι προπονητές και τεχνικοί διευθυντές. Ναι, φέρουν και αυτοί την δική τους ευθύνη -είτε διότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, είτε γιατί ήταν "λίγοι" για την ομάδα, είτε διότι δεν έκαναν σωστές προτάσεις για την κατάρτιση του έμψυχου δυναμικού είτε γιατί δεν προετοίμασαν επαρκώς αυτό το δυναμικό-, αλλά αυτοί είναι απλά οι "ναύτες" ή οι "αξιωματικοί".

Εμείς εδώ μιλάμε για τον "καπετάνιο". Και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από το διοικητικό συμβούλιο του ΑΟΚ (ερασιτέχνης και διοικούσα επιτροπή).

Αυτοί είχαν το τελικό πρόσταγμα για τις επιλογές των παικτών, αυτοί έβλεπαν αν η ομάδα πάει καλά στην προετοιμασία της και στις προπονήσεις της, αυτοί πλήρωναν (και πληρώνουν) τους παίκτες και το υπόλοιπο προσωπικό της ομάδας.

Το αν μπορούν να το κάνουν ή όχι, όπως -αν δεχτούμε ότι δεν μπορούν να το κάνουν- το γιατί δεν μπορούν (π.χ. άγνοια, ανικανότητα, έλλειψη ενδιαφέροντος, παιχνίδια στο παρασκήνιο, επιθυμία "γαντζώματος" από την καρέκλα με σκοπό την προβολή και την δόξα -παραδείγματα καταθέτω, δεν παίρνω θέση) ας το κρίνουν οι ραγματικοί γνώστες του αθλήματος, είτε αυτοί είναι (ή αυτοχαρακτηρίζονται) αθλητικογράφοι είτε αυτοί είναι οι φίλαθλοι είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος.

Εδώ όμως τίθεται ένα άλλο ερώτημα:

Μιλάμε για αλλαγή παικτών, μιλάμε για αλλαγή προπονητών, μιλάμε για αλλαγή τεχνικού τιμ, μήπως πρέπει να μιλήσουμε και για αλλαγή διοίκησης; Είτε αυτή είναι η διοικούσα επιτροπή είτε αυτή είναι ο ερασιτέχνης ΑΟΚ...

Αλλαγή της διοικούσας επιτροπής θα επέλθει όταν έρθει νέος επενδυτής (όπως π.χ. ο Μπύρος στην Δόξα Δράμας). Αλλά την αλλαγή αυτήν ποιος θα την αποφασίσει και θα την οριστικοποιήσει; Μα φυσικά ο ερασιτέχνης ΑΟΚ! Αυτός είναι που ελέγχει τις όποιες προτάσεις κατατίθενται (ή λέγεται ότι κατατίθενται) και κρίνει αν αυτές είναι κατάλληλες για την ομάδα της Καβάλας ή όχι.

Αν κάποιος θεωρεί ότι τα κριτήρια του ερασιτέχνη ΑΟΚ δεν είναι ορθά και λογικά ή δεν σχετίζονται με το καλό της ομάδας αλλά με ιδιοτελείς σκοπούς (έχουν δεχτεί τα μέλη της διοίκησης του ερασιτέχνη πάρα πολλές κατηγορίες) ας το αποδείξει. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το έχουν αποδείξει -δικαίωμά τους.

Αυτό που λέμε στην δεδομένη στιγμή είναι ότι:

- εφόσον ο ερασιτέχνης ΑΟΚ δεν τα καταφέρνει με την διαχείριση της ομάδας,

- εφόσον ο ερασιτέχνης ΑΟΚ (κατηγορείται ότι) δεν καταφέρνει να βρει επενδυτές ή παρεμποδίζει υποψήφιους,

- εφόσον ο ερασιτέχνης ΑΟΚ δεν ολοκληρώνει την εκκαθάριση (είτε αυτή είναι αναγκαία είτε όχι, είτε γιατί δεν έχει τα χρήματα),

- εφόσον ο ερασιτέχνης ΑΟΚ δεν κάνει το περιβόητο "άνοιγμα στους Καβαλιώτες",

- εφόσον ο ερασιτέχνης ΑΟΚ δεν κάνει εκείνο και εκείνο και εκείνο το πράγμα για το καλό της ομάδας,

μήπως πρέπει να αλλαχτεί η διοίκηση του ερασιτέχνη και να έρθουν άλλοι άνθρωποι που θα τα κάνουν όλα αυτά;

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μιλάμε για νέο επενδυτή...μιλάμε για νέα διοίκηση στον ερασιτέχνη.

Η διαδικασία είναι γνωστή: μέσα από εκλογές. Όποτε και αν γίνουν (είτε τον Νοέμβριο είτε ίσως πιο σύντομα) ας γίνουν, και ας μπουν νέα μέλη στην διοίκηση.

Θα θέλαμε, βέβαια, πάρα πολύ να δούμε όλους αυτούς που μέχρι τώρα στέκονται μονίμως στο "απέναντι πεζοδρόμιο", κρίνουν και κατακρίνουν οτιδήποτε κινείται (δικαίως ή αδίκως) και που νιώθουν -ορθά, εκ του αποτελέσματος- δικαιωμένοι που από την αρχή έλεγαν ότι αυτή η ομάδα δεν πάει για πρωταθλητισμό. Θα θέλαμε πολύ να τους δούμε, εφόσον αυτοί δηλώνουν (έτσι τουλάχιστον φαίνεται) ότι γνωρίζουν καλά από ποδόσφαιρο, να διεκδικούν και αυτοί μια θέση στην νέα διοίκηση. Το αν μπορούν να διεκδικήσουν μια τέτοια θέση δεν μας απασχολεί -εφόσον πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα, ας διεκδικήσουν αυτή την αλλαγή. Ας το τολμήσουν

Αν το κάνουν έχει καλώς -και εμείς μαζί τους. Αν δεν το κάνουν, όμως, και αν ξαναδούμε στις ίδιες θέσεις τα ίδια στελέχη που όλοι αυτοί κατηγορούν, καλύτερα αυτοί οι τελευταίοι να σωπάσουν. Βαριά έκφραση, το ομολογούμε, αλλά πλέον βαρεθήκαμε αυτούς που απλά στέκονται "στο απέναντι στρατόπεδο", περιμένουν μονίμως στην γωνία όποιον κάνει την "στραβή" για να τον κατακρίνουν και δεν επιχειρούν οι ίδιοι να αλλάξουν τα πράγματα...

ΤΟΛΜΗ λοιπόν, όχι ΦΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ! Και αυτό πάει προς πάσα κατεύθυνση...

 

 

Posted On Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 20:06 Γράφτηκε από τον

Μπορεί η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εργοτάξια του αγωγού φυσικού αερίου TAP στην Αλεξανδρούπολη να είχε την δική της σημασία -με τον πρωθυπουργό να στέλνει το δικό του μήνυμα ότι ο TAP αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την ενεργειακή και όχι μόνο αναβάθμιση της χώρας-, ωστόσο:

- οι κλιμακούμενες αντιδράσεις από τους αγρότες και τους λοιπούς κατοίκους -κυρίως στην περιοχή των Τεναγών, αλλά και στην Καστοριά-, που είχαν σαν συνέπεια την διακοπή των εργασιών στην περιοχή του νομού Καβάλας,

- η προγραμματισμένη για την 1η Φεβρουαρίου 2017 εκδίκαση στο ΣτΕ των προσφυγών που κατέθεσαν οι δήμοι Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Δοξάτου και Καβάλας, ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας και πολίτες, κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και

- ο τρόπος με τον οποίο επιμένει να προσεγγίζει την τοπική κοινωνία η κοινοπραξία του TAP

δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα -σε βαθμό μάλιστα που κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να αμφιβάλλουν για το αν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ποτέ το όλο έργο.

Ακόμα δε και αν ολοκληρωθεί το έργο, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα μπορέσει να μεταφερθεί ικανή ποσότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς εδώ και καιρό διαρρέουν πληροφορίες για έλλειψη μεγάλων υπεράκτιων πηγών αερίου στο Αζερμπαϊτζάν (από όπου και θα ξεκινήσει ο αγωγός) αλλά και για το ότι το αέριο του κοιτάσματος "Σαχ Ντενίζ 2" (από όπου θα ξεκινάει ο αγωγός) είναι δεσμευμένο για τις ενεργειακές ανάγκες της Γεωργίας και της Τουρκίας.

Ο ρόλος της EBRD - Νέος κύκλος συναντήσεων με αγρότες

Την ώρα, λοιπόν, που τίθενται συνεχώς ερωτήματα για την εξέλιξη της κατασκευής του TAP -σε βαθμό μάλιστα που ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου-, και την ώρα που η κοινοπραξία αφενός βάλλεται πανταχόθεν με κατηγορίες για κάκιστους χειρισμούς, αφετέρου έχει επιλέξει την στάση της σιωπής και της αναμονής, με το σκεπτικό ότι "θα απαντήσουμε όταν έρθει η ώρα. Δεν μπορούμε να απαντάμε στην οποιαδήποτε μικρής, ίσως, εμβέλειας καταγγελία" - ένα σκεπτικό ορθό, ως ένα βαθμό, αλλά που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην επικοινωνία μαζί της όσο και στην εξεύρεση απαντήσεων σε καταγγελίες όπως αυτές που έκανε πρόσφατα ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΕΟΤ Κώστας Κατσιγιάννης ότι αν συνεχιστούν οι εργασίες του TAP κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων κινδυνεύει ακόμα και η ένταξή του στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (Σχόλιο γράφοντος: Κατ'εμάς ολίγον υπερβολικές, αλλά κάποιος πρέπει να δώσει μια απάντηση...),

φαίνεται πως διάλεξε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (η EBRD) για να στείλει μηνύματα στον TAP πως αν δεν προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς το έργο θα διακοπεί η χρηματοδότηση.

Τα μηνύματα αυτά φαίνεται πως ελήφθησαν από την κοινοπραξία, η οποία φέρεται να ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την "βελτίωση του βιοτικού επιπέδου" των αγροτών -ένα πρόγραμμα για το οποίο και έχουν αρχίσει εδώ και λίγο καιρό νέες ενημερωτικές επαφές με αγρότες. Μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Χρυσούπολη (Σχόλιο γράφοντος: Για μια ακόμα φορά δεν υπήρξε ενημέρωση για την συνάντηση αυτή - ένα ακόμα δείγμα της δυσκολίας στην επικοινωνία με την κοινοπραξία), με τους εισηγητές του TAP να δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση των αγροτών -από τις αναλύσεις χωραφιών ως και την στήριξη της δημιουργίας μικρών βιοτεχνιών και εργαστηρίων παραγωγής τοπικών προϊόντων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγητές του TAP φέρονται να δεσμεύτηκαν ακόμα και για την χρηματοδότηση τέτοιων πρωτοβουλιών (κάτι εξαιρετικά περίεργο, αφού ο TAP αποτελεί μια κατασκευαστική εταιρεία-κοινοπραξία και όχι τραπεζικός όμιλος).

Με λίγα λόγια...μια ακόμα κίνηση που δείχνει πως οι ιθύνοντες του έργου δεν μοιάζουν να έχουν πάρει στα σοβαρά την όλη ιστορία και εμφανίζονται να προχωρούν σε σπασμωδικές ενέργειες, τύπου "πυροτεχνήματα"

Δήμοι σε σύγχυση - Ακόμα περιμένουμε σύσκεψη φορέων...

Όχι όμως ότι και οι δήμοι από τους οποίους θα περάσει ο αγωγός βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, καθώς ουκ ολίγοι δήμαρχοι μοιάζουν να τα έχουν κάνει "θάλασσα" στο θέμα των ανταποδοτικών έργων (όχι βέβαια πως είναι και σίγουρο ότι θα δούμε ανταποδοτικά έργα). Στον μεν δήμο Καβάλας ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια τι επιθυμεί η δημοτική αρχή ως ανταποδοτικό έργο (κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια όπως επισκευές στην στέγη του κολυμβητηρίου), ενώ στον δε δήμο Νέστου τόσο δημοτικές παρατάξεις όσο και δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αιφνιδιάστηκαν από την πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου στο Kavala Portal περί αιτήματός του για κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή του Παραδείσου.

Εν τω μεταξύ, εδώ και 2 περίπου μήνες περιμένουμε την διενέργεια εκείνης της διαβόητης σύσκεψης φορέων (δήμου, αγροτών, βουλευτών, εκπροσώπων κοινοπραξίας) που έχει εξαγγείλει η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Αν και μέχρι τώρα διαρρέεται από το περιβάλλον της δημάρχου ότι η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της σύσκεψης οφείλεται στο βεβαρυμένο πρόγραμμα των βουλευτών, οι πληροφορίες που προέρχονται από το περιβάλλον της κοινοπραξίας κάνουν λόγο για κωλυσιεργία από πλευρά...της δημοτικής αρχής!

Με λίγα λόγια...ποιον να πιστέψεις;

Και εταιρείες δημοσκόπησης...

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με νεότερη ανακοίνωσή τους τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για την Αλλαγή της Όδευσης του TAP γνωστοποιούν την διενέργεια μιας ακόμα τηλεφωνικής δημοσκόπησης (το όνομα της εταιρείας είναι γνωστό σε εμάς, αλλά μέχρι νεότερης επιβεβαίωσης δεν το δημοσιοποιούμε) με ερωτήσεις για τα προβλήματα της περιοχής των Τεναγών και τον αγωγό TAP!

Στην ίδια ανακοίνωση τα μέλη της Επιτροπής καταγράφουν τις δικές τους απαντήσεις στα ερωτήματα της δημοσκόπησης, ως εξής (έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παράθεση των ερωτήσεων, καθώς τις απαντήσεις σε αυτές θα έπρεπε να τις ξέρουν οι ιθύνοντες της κοινοπραξίας εδώ και πολύ καιρό): 

1)Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής μου.

Η έλλειψη υποδομών ,η ανεργία ,η κατάληψη καλλιεργήσιμης γης υψηλής παραγωγικότητας από διάφορες εγκαταστάσεις π.χ αγωγός TAP, εγκαταστάσεις οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν σε βιομηχανικές περιοχές είτε σε βιοτεχνικά πάρκα . Έπρεπε ήδη να καθοριστεί η χρήση της γης.

2)Αν λύθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση τα προβλήματα της περιοχής μας

Όχι δεν υπάρχει καμία λύση ως σήμερα.

3)Αν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο την χρόνια που μας έρχεται.

Μόνο προς το χειρότερο. Οι καταλήψεις της γης δημιουργούν περισσότερα προβλήματα σε κάθε τομέα και φυσικά αυξάνεται η επικινδυνότητα λόγο της όδευσης του αγωγού από την περιοχή μας ( 100 περίπου ατυχήματα κάθε χρόνο σε αγωγούς αερίου).Η έμμεση παραδοχή πολλών στελεχών του κοινοβουλίου ότι είμαστε υπό κατοχή δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

4)Αν γνωρίζω για επενδυτικά έργα που γίνονται η θα γίνουν στην περιοχή μου.

Γνωρίζουμε ποια έργα θα γίνουν η γίνονται στην περιοχή μας , αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο όφελος για την περιοχή η την οικονομία μας.

5)Αν γνωρίζω για το έργο του αγωγού ΤΑΠ.

Ναι φυσικά ,είναι αυτό το έργο το οποίο αφαιρεί θέσεις εργασίας, εισόδημα, καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας,  παραγόμενα προϊόντα από τον τόπο μας και έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα. 

6)Από που το γνωρίζω( εφημερίδες, ανέφεραν και τον αγροτικό σύλλογο)

Μετά την ανακοίνωση της επιλογής κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ ,ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας μαζί με συλλογικότητες της περιοχής ανέδειξαν και ενημέρωσαν  για της αρνητικές επιπτώσεις -ΘΕΤΙΚΈΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ-της κατασκευής του έργου στην περιοχή και όχι μόνο.

Θα έπρεπε φυσικά να ενημερωθούμε από την κοινοπραξία όπως και είχε την υποχρέωση, δυστυχώς όμως ούτε και αυτό έκανε. Ουδέποτε είχαμε πρόσβαση στις πληροφορίες, συμμετοχή στις αποφάσεις, δεν έγινε ποτέ διαβούλευση, διαπραγμάτευση, ενημέρωση η ακόμη και να απαντηθούν κάποιες ερωτήσεις.

7)Θα προσφέρει επενδυτικό έργο η κατασκευή του.

Ουσιαστικά ΟΧΙ .Επένδυση αποτελεί για τον προμηθευτή και τον καταναλωτή, εμείς δεν ανήκουμε σε καμία από τις δύο κατηγορίες.

8)Αν έχω δει το σποτ του στην τηλεόραση.

Ναι το έχουμε δει

9) Τι μήνυμα περνάει.

Παραπλανητικό μήνυμα. Απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ώστε να δημιουργήσουν μια θετική άποψη για το έργο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι μετά από μία διαφημιστική καμπάνια ακολουθεί  δημοσκόπηση για το έργο. Δεν είναι επίσης τυχαίο το ότι το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση κατοικεί η  εργάζεται σε περιοχές που δεν έχουν άμεσες επιπτώσεις από την κατασκευή  του έργου. 

10) Τι καλό θα δημιουργηθεί στην περιοχή με την κατασκευή του ΤΑΠ.

Μετά από λεπτομερή  μελέτη και εμπεριστατωμένη ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από την ΜΠΚΕ, τα συμβόλαια που υποχρεώνουν έστω και με απειλές να υπογραφούν από τους ιδιοκτήτες γης, τις αναλύσεις διεθνών ινστιτούτων κ.α ,ΔΕΝ θα δημιουργηθεί κανένα καλό στις περιοχές κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ. Αντίθετα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.   

11) Θα βοηθήσει στην ανεργία.

Όχι ,γιατί μπορεί να δουλεύουν λιγοστοί Έλληνες. Πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ξένοι όπως προβλέπει και η ΜΠΚΕ. Η κατάληψη γης- περίπου 26-27000 χιλ. στρ. κατά την κατασκευή και περίπου 4000 χιλ στρ κατά την λειτουργία- θα αφαιρέσουν θέσεις εργασίας από την μεταποίηση των παραγόμενων προϊόντων στα παραπάνω στρέμματα.

12)Υπάρχουν κάτοικοι της περιοχής μου που δουλεύουν η θα δουλέψουν στο έργο.

Ένα καφέ στην Καβάλα απασχολεί περισσότερους εργαζόμενους  από την περιοχή ότι η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ.

13) Οφέλη για την Ελλάδα η την περιοχή από την κατασκευή.

Η περιοχή μου δεν είναι κάτι άλλο από την Ελλάδα.

ΔΕΝ θα υπάρχει κανένα όφελος διότι δεν πληρώνει τέλη διέλευσης, δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη, καταλαμβάνει γη που δεν θα ξανακαλλιεργηθεί, σχεδόν δεν θα φορολογείται και στα σημεία των σταθμών συμπίεσης θα υπάρχει μόλυνση από ρύπους με επιπτώσεις στην υγεία και στα προϊόντα που θα παράγονται εκεί. Από όπου περνάει ο αγωγός μηδενίζεται η αξία των κτημάτων 200 μέτρα εκατέρωθεν του αγωγού.

14) Θα μπορούσαν να γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ομάδες κατοίκων για τον αγωγό.

Ναι, για το πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση ατυχήματος ,και για το πως θα ζουν σε ένα περιβάλλον που προβλέπεται να γίνει διάδρομος αγωγών.

15) Σεμινάρια ειδικά για αγρότες.

Ναι. Τι θα πάθουν αν υπάρχει διαρροή αερίου και υπάρχει ένας σπινθήρας από το μηχάνημα τους, για το πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση ατυχήματος , για το πως θα ζουν, θα καλλιεργούν σε ένα περιβάλλον που προβλέπεται να γίνει διάδρομος αγωγών .

Για νέες καλλιέργειες και τεχνικές υπάρχει το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά.

16)Τι προβλήματα θα δημιουργήσει ο αγωγός στην περιοχή.

Εκτός από την κατάληψη γης και την επικινδυνότητα, ο περιορισμός κάθε είδους δραστηριότητας αναπτυξιακής εκατέρωθεν του αγωγού θα είναι το επόμενο σημαντικότερο πρόβλημα,  η απώλεια βιοπορισμού όπως προβλέπεται από την ΜΠΚΕ σε κάποιες περιπτώσεις ,ακόμη και η μετακινήσεις πληθυσμών μετά  την τοποθέτηση  και άλλων αγωγών. 

17) Θα μπορούσε η κατασκευή του να βοηθήσει στον τουρισμό.

Μόνο αν γίνει μακριά από πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς προορισμούς. Ειδικά στην περιοχή των Φίλιππων θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάδειξη του με κίνδυνο την απένταξή  του από την UNESCO. Βέβαια στην περίπτωση ατυχήματος θα ισοπεδωθούν μνημεία αιώνων από το ωστικό κύμα.

18) Σε τι βοηθάει για το μέλλον του τόπου και της περιοχής

Αν υπήρχε κάποιο όφελος η βοήθεια για τον τόπο θα αναφερόταν ποιο συγκεκριμένα στο διαφημιστικό σποτάκι και όχι αφηρημένα όπως ότι, ενώ ο αγωγός θα είναι αόρατος τα οφέλη του θα είναι ορατά. Ακόμη και η ιδία η κοινοπραξία δεν μπόρεσε να προσδιορίσει κάποιο όφελος έτσι ώστε να το διαφημίσει.

19) Θα μπορούσε να κάνει έργα για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ. Θα μπορούσε να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος από τους ρύπους, και στην ανάδειξη των εταιριών που την συγκροτούν ως πρωτοπόρους στην προστασία του περιβάλλοντος, της μη ανανεώσιμης πηγής που είναι η γη,  στην προστασία των ανθρωπινών δικαιωμάτων και όχι στην καταπάτηση τους όπως κάνει τώρα.   

20) Αντισταθμιστικά οφέλη.

Αντισταθμιστικά οφέλη δεν υπάρχουν παρά μόνο ένα τέλος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα το διαχειρίζεται και θα διαθέτει όπως θέλει η κοινοπραξία .

21) Αν περνάει ο αγωγός από δική μου περιοχή η γνωστών μου.

Ο αγωγός σχεδιάστηκε να περάσει από την περιοχή μου μη τηρώντας τους όρους που διέπουν τις διεθνείς  συνθήκες και τους όρους της διακρατικής συμφωνίας .Αν δεν αλλάξει όδευση δεν θα περάσει

Συνοψίζοντας

3 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η τότε κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά πανηγύριζε την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού. 3 χρόνια μετά:

- το όλο έργο μοιάζει εντελώς βαλτωμένο (τουλάχιστον στην Ελλάδα),

- η (ούτως ή άλλως χαρακτηριζόμενη από προβληματική συνεργασία όσον αφορά την συνεργασία των μελών της) κοινοπραξία δείχνει ότι έχει χάσει "τα αυγά και τα πασχάλια" (αν ισχύει το αντίθετο ευχαρίστως να το πιστέψουμε, αρκεί φυσικά να μας το αποδείξουν),

- οι αγρότες και οι λοιποί κάτοικοι της περιοχής των Τεναγών μπορεί αρχικά να φάνταζαν ως οι γραφικοί κάτοικοι ενός "μικρού γαλατικού χωριού που αντιστέκεται και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς" (όπως θα έλεγαν και οι δημιουργοί του Αστερίξ René Goscinny και Albert Uderzo) αλλά πλέον έχουν αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, και

- οι περισσότεροι από τους δήμους από τους οποίους θα περάσει ο αγωγός απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις, ανήμποροι να αντιδράσουν και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις (ελπίζουμε ότι ισχύει το "ανήμποροι" και όχι άλλα επίθετα -όπως π.χ. "αδιάφοροι")

Με λίγα λόγια...μιλάμε για ένα έργο που "ψαρεύει στα θολά"...

Posted On Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 22:59 Γράφτηκε από τον

Μπορεί την περασμένη Παρασκευή η Θάσος να πρωταγωνίστησε αρνητικά στην επικαιρότητα λόγω της απόφασης που έλαβε ένας 78χρονος κάτοικος Σκάλας Ποταμιάς να αυτοκτονήσει βάζοντας φωτιά στον εαυτό του -λόγω περικοπής του προνοιακού επιδόματος-, ωστόσο μια άλλη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της ίδιας ημέρας έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα στο παρελθόν την καθημερινότητα στο "σμαραγδένιο νησί": το ζήτημα της έλλειψης πυροσβεστικού σταθμού στο νότιο τμήμα του νησιού.

Αφορμή στάθηκε μια πυρκαγιά που προκλήθηκε σε κατοικία κοντά στον Ποτό -συγκεκριμένα στην περιοχή "Καλύβια"-. Η φωτιά, σύμφωνα με μαρτυρίες, ξέσπασε περί τις 8 το βράδυ, ωστόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου -αν και ειδοποιήθηκε άμεσα- κατέφτασε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση -όχι βέβαια λόγω αδιαφορίας αλλά λόγω της απόστασης του Ποτού από τον Λιμένα!

Σαν να μην έφτανε το προαναφερθέν γεγονός, είχαμε και την προσπάθεια του αντιδημάρχου καθαριότητας του δήμου Θάσου Νικόλαου Ψαλίδα, ο οποίος βρίσκόταν στην περιοχή, να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς με μια μάνικα, αλλά με τον πλησιέστερο πυροσβεστικό κρουνό να...μην διαθέτει νερό! (κάτι μάλιστα που ανέφερε και ο ίδιος του στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θάσου).

Η ουσία είναι η εξής: Σε ένα νησί που έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια από τις πυρκαγιές -με κορυφαίο, δυστυχώς, παράδειγμα την πυρκαγιά του περασμένου Σεπτεμβρίου-, και στο οποίο οι αποστάσεις μεταξύ των οικισμών είναι αρκετά μεγάλες, είναι φανερό πως μια Πυροσβεστική Υπηρεσία με 14 οχήματα που σταθμεύουν στον Λιμένα και καλούνται να διανύσουν διαδρομές που φτάνουν ως και τα 50 (!) χιλιόμετρα για να μεταβούν από τον Λιμένα προς έναν οικισμό στον νότο αδυνατεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του νησιού.

Το θέμα αυτό ήταν από τα πολλά που ακούγονταν τις ημέρες της πυρκαγιάς του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ εδώ και χρόνια οι ιθύνοντες του δήμου το θέτουν προς πάσα κατεύθυνση. Μήπως ήρθε πλέον ο καιρός να επιλυθεί αυτό το ζήτημα μια και καλή;

Η ευκαιρία είναι εξαιρετική για την Θάσο, καθώς παρατηρούμε έναν κρατικό μηχανισμό να κινείται αρκετά γρήγορα για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου (το αποτέλεσμα βέβαια είναι αυτό που μετράει, συνεπώς παραμένουμε επιφυλακτικοί) και να προχωράει ακόμα και σε απόφαση για την χορήγηση κονδυλίων για την εξόφληση των οφειλών του δήμου. Είναι, λοιπόν, μια καλή χρονική στιγμή για να τεθεί επί τάπητος το όλο θέμα και να δοθεί λύση, γιατί -αν μη τι άλλο- η ύπαρξη ενός πυροσβεστικού σταθμού που θα καλύπτει την νότια πλευρά του νησιού είναι βέβαιο πως θα δώσει μια άλλη διάσταση στο μότο που κυκλοφόρησε ευρέως λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά για την προσέλκυση τουριστών:

"Η Θάσος είναι ασφαλής" (για τους τουρίστες αλλά και τους κατοίκους)

Υ.Γ.: Με την ευκαιρία...είμαστε βέβαιοι πως θα υπάρξει μια μικρή μερίδα κατοίκων της Θάσου που θα σχολιάσει αρνητικά την παρούσα δημοσίευση. Όχι όμως για να τονίσει αν τα γράφουμε σωστά ή όχι (που έχουν κάθε δικαίωμα) αλλά για να πει ότι..."τώρα που προσπαθούμε να προσελκύσουμε τουρίστες στην Θάσο, γιατί βγάζετε τέτοιου είδους ειδήσεις; Για να σκορπίσετε την απαισιοδοξία και τον πανικό και για να δείξετε μια όχι και τόσο όμορφη εικόνα για το νησί μας"

Ίσως να μην το πει ακριβώς έτσι, αλλά είμαστε βέβαιοι πως θα το κάνουν. Το έκαναν, άλλωστε, και όταν αναρτήσαμε το βίντεο του tetrakopterakia με την σύγκριση των καμμένων εκτάσεων με παλαιότερες εικόνες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "Φτάνει με το καμένο της Θάσου, υπάρχουν και όρια"

Το μόνο που έχουμε να πούμε σε αυτήν την μικρή μερίδα Θάσιων είναι πως όσο βάζουμε τα προβλήματα "κάτω από το χαλί" -όχι μόνο αυτό μα και πολλά άλλα- και δεν τα αναφέρουμε -με την μικρή, έστω, ελπίδα ότι μπορεί και να επιλυθούν- λύση δεν θα βρίσκεται. Αν θέλουν κάποιοι να ζουν στο δικό τους "καβούκι" ας το κάνουν ελεύθερα -δημοκρατία έχουμε άλλωστε, ο καθένας κάνει αυτό που επιθυμεί. Όταν όμως έρθει και πάλι η ώρα που θα βρουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα μπροστά τους, είμαστε βέβαιοι πως και πάλι θα τρέξουν σε εμάς για να καταγγείλουν παραλείψεις και ευθύνες "αρμοδίων", και πάλι θα κάνουν προτάσεις επί προτάσεων, και πάλι θα βγαίνουν και θα φωνάζουν πως "τα λέμε εδώ και χρόνια αλλά δεν μας ακούει κανένας"......

Μην σας πούμε ότι οι ίδιοι ακριβώς θα βγουν και θα πουν π.χ. "Πού ήσασταν εσείς για να τα πείτε όλα αυτά; Γιατί δεν τα γράφατε τόσο καιρό; Γιατί δεν κάνατε κανένα ρεπορτάζ για τα προβλήματά μας παρά ασχολιόσασταν συνέχεια με τους λαθρομετανάστες;" (το τελευταίο ερώτημα είναι πραγματικό, και μας το έθεσε ένας αναγνώστης μας τις ημέρες της πυρκαγιάς)

Posted On Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 18:01 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 6

17190818 10208130040956077 3058861135015051585 N

OLKLOGO

Kavala Colors Parade

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Ελάτε στην παρέα μαςKreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".