Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018
Τηλεβόας

Τηλεβόας (117)

Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας λάβαμε, μέσω e-mail, το πρόγραμμα του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων -το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα στις 7:30 το απόγευμα, στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

Από τη στιγμή, δε, που το πρόγραμμα του φεστιβάλ εστάλη νωρίτερα από τις 7:30, ήταν λογικό να τεθεί (από το γραφείο τύπου του δήμου Καβάλας, από το οποίο και εστάλη το e-mail) εμπάργκο για τη μη δημοσίευσή του πριν από τη στιγμή της παρουσίασης.

Μέχρις εδώ θα έλεγε κανείς πως "όλα καλά".

Μόνο που, την τελευταία ημέρα του Μαΐου (πριν, δηλαδή, από 11 μέρες) το "κυρίως πιάτο" του προγράμματος του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων -δηλ. οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων- δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα!

Ή, τουλάχιστον, στο 70% του -μιας και ορισμένες παραστάσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν αναφέρθηκαν στο προαναφερθέν δημοσίευμα.

Δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα αν το πρόγραμμα "διέρρευσε" σε τοπικό επίπεδο ή σε κάποιο "αθηναϊκό" ΜΜΕ (το λέμε αυτό διότι ουκ ολίγες φορές έχουν τεθεί παράπονα από τοπικούς δημοσιογράφους και εκδότες για το ότι μαθαίνουν νέα του φεστιβάλ Φιλίππων από...τας Αθήνας).

Αλλά μας απασχολεί το γεγονός ότι η "διαρροή" του προγράμματος Φεστιβάλ Φιλίππων έγινε από ανθρώπους που σχετίζονται με το φεστιβάλ (διότι ποιοι άλλοι είχαν πρόσβαση σε αυτό; ), τους ίδιους ανθρώπους που τώρα (μέσα από την πρόσκληση του δήμου Καβάλας) μάς ζητάνε να τηρήσουμε εμπάργκο και να μη δημοσιεύσουμε το...ήδη δημοσιευένο πρόγραμμά του Φεστιβάλ!

Και δεν μας ενδιαφέρει αν η διαρροή έγινε π.χ. σε ένα άλλο τοπικό ΜΜΕ (και όχι π.χ. σε εμάς -διότι στο παρελθόν το ακούσαμε και αυτό) -μας ενδιαφέρει το ότι κάποιοι ίσως και να πιστεύουν ότι μπορουν ναδ "κοροϊδεύουν"...

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Posted On Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 17:11 Γράφτηκε από τον

Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος του άρθρου μπορεί να μπερδέψει κάποιους αναγνώστες μας, συνεπώς ζητούμε την κατανόησή σας μέχρι να διευκρινίσουμε τι ακριβώς εννοούμε (δεν θα αργήσουμε πολύ...)

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε αποδέκτες ουκ ολίγων ανακοινώσεων, τόσο από τη "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" όσο και από το θεματικό αντιπεριφερειάρχη τουρισμού ΑΜΘ Κώστα Αντωνιάδη, για την επίσκεψη δημοσιογράφων και bloggers από διάφορες χώρες της Ευρώπης στην περιοχή μας. Στόχος αυτών των επισκέψεων είναι η γνωριμία με τον τόπο μας, τις ομορφιές του, τα αξιοθέατά του και τις γεύσεις του, και η προβολή τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Κατά καιρούς έχουμε δει δημοσιογράφους και bloggers από χώρες όπως το Βέλγιο, η Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Ρωσία, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις δημοσιογράφων που έρχονται από την Αθήνα (κυρίως από εξειδικευμένα ΜΜΕ, όπως αυτά που σχετίζονται με τις γεύσεις και τη γαστρονομία).

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: εννοείται ότι κάνουν καλά οι δημοσιογράφοι και οι bloggers που επισκέπτονται τα μέρη μας. Δεν έχουμε κάτι με αυτούς, ούτε φυσικά με τους φορείς που τους καλούν και ανακοινώνουν τις αφίξεις τους και τις εντυπώσεις τους.

Απλά, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε το γεγονός ότι μέσα σε μόλις 1 χρόνο έχουν καταγραφεί 2 περιστατικά με τουριστικά πρακτορεία και αεροπορικές εταιρείες που "μπέρδεψαν" το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας (στο οποίο βρίσκεται η Καβάλα) με...την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ή, όπως την αποκαλούν στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, Δημοκρατία της Μακεδονίας)!

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο από αυτά καταγράφτηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν η ουγγρική ταξιδιωτική εταιρεία Wizz Air (η οποία, μερικούς μήνες αργότερα, "ήρθε" στην Καβάλα, λόγω των εργασιών που λάμβαναν χώρα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης), στην προσπάθειά της να διαφημίσει την αεροπορική σύνδεση Βουδαπέστης-Σκοπίων, επέλεξαν να προβάλλουν τα Σκόπια χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία......της Καβάλας (και συγκεκριμένα, της χερσονήσου της Παναγίας)!!!

Το δεύτερο περιστατικό καταγράφτηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, με ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο από την Ολλανδία ανάρτησε, στη σελίδα του στο Facebook, φωτογραφίες από την Καβάλα, διαφημίζοντας ωστόσο...ένα ταξιδιωτικό πακέτο...για την Οχρίδα των Σκοπίων!

Και μπορεί και στις 2 περιπτώσεις να είχαμε άμεση αντίδραση από τη δημοτική αρχή Καβάλας -πέρσι από την πρόεδρο της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου, και φέτος από τον αντιδήμαρχο ανάπτυξης Δημοσθένη Τουλκίδη- και οι επίμαχες αναρτήσεις να διορθώθηκαν εγκαίρως, ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε: μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Διότι μπορεί εδώ και χρόνια -ας μην συζητήσουμε το πως και το γιατί, δεν είναι της ώρας- να έχει χαραχτεί στη συνείδηση πολλών κατοίκων του εξωτερικού ότι η Μακεδονία δε βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά είναι ένα ξεχωριστό κράτος, με έναν λαό που αποκαλείται "Μακεδόνες" και χρησιμοποιεί μια γλώσσα που ονομάζεται διεθνώς "μακεδονική", ωστόσο δεν μπορεί και εμείς να μην το έχουμε τονίσει (όπως ανέφερε, σε σχετική του ανάρτηση, και ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής) ότι:

η Καβάλα ΕΙΝΑΙ Μακεδονία (Ανατολική, έστω) και η Αχρίδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Μακεδονία αλλά FYROM ή κάτι άλλο με επιθετικό προσδιορισμό, Nova, Gorna, Vardarska, Ilidenska.

Τώρα θα μου πείτε "Τι κάθεσαι και αναρωτιέσαι..."...ίσως να μην έχετε άδικο, αλλά λέμε τώρα...

Posted On Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 20:16 Γράφτηκε από τον

Το σοβαρότατο περιστατικό που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, στον ημιτελικό του 3ου Εργασιακού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης του δήμου Καβάλας, ναι μεν έχει καταδικαστεί με έντονο τρόπο από τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με το πρωτάθλημα, ωστόσο θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα σχετικά με το κατά πόσο "σοβαρά" έχουν πάρει κάποιοι την υπόθεση ενός τουρνουά με καθαρά φιλικό σκοπό

Υπενθυμίζουμε στο κοινό ότι ο εν λόγω ημιτελικός διεξήχθη μεταξύ των ομάδων των εργαζόμενων στην Kavala Oil και των μηχανικών-μελών του ΤΕΕ ΑΜ. Μετά το τέλος της αναμέτρησης, η οποία κρίθηκε με τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα υπέρ των εργαζόμενων στην Kavala Oil, ένας παίκτης των μηχανικών επιτέθηκε σε έναν από τους διαιτητές, διαμαρτυρόμενος -όπως έγινε γνωστό- για τα σοβαρά λάθη που είχαν γίνει σε βάρος της ομάδας του. Το αποτέλεσμα ήταν ο διαιτητής να τραυματιστεί στο κεφάλι (από κλωτσιά!), τα "αίματα να ανάψουν" και το όλο ματς να αμαυρώνεται.

Οι καταδικαστικές δηλώσεις ήταν ουκ ολίγες, ενώ η ομάδα των μηχανικών ναι μεν ζήτησε συγνώμη για τα όσα έγιναν την Τετάρτη αλλά ανακοίνωσε (μέσα από αναρτήσεις μελών της) ότι αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η δε "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" (διοργανώτρια αρχή) είναι έτοιμη, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, να επιβάλλει αυστηρές ποινές στους πρωταίτιους.

Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος μας είναι αρκετά περιορισμένος και δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσουμε αγώνα προς αγώνα την εξέλιξη του εργασιακού πρωταθλήματος. Ωστόσο, από το λίγο που έχουμε δει -όχι μόνο μέσα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από τους λιγοστούς αγώνες που έτυχε να παρακολουθήσουμε-, έχουμε συμπεράνει πως ορισμένοι έχουν πάρα πολύ "πατριωτικά" το όλο θέμα.

Και δεν μιλάμε μόνο για τις αντιδράσεις μερίδας όσων βρίσκονται στις κερκίδες (και μάλιστα μπροστά σε μικρά παιδιά!), αντιδράσεις που θυμίζουν, σε πολλές περιπτώσεις, αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων. Πέρσι, χαρακτηριστικά, θυμόμαστε ακόμα και...αφίσες με τη λέξη "WANTED" ("Καταζητούνται") και τις εικόνες παικτών αντίπαλων ομάδων, σε μια προσπάθεια να "φοβηθούν" οι εν λόγω παίκτες! Και μπορεί κάποιοι να μιλάνε για "πλάκα" και "χαβαλέ", ωστόσο από ένα σημείο και μετά η "πλάκα" "χοντραίνει".

Καλό είναι να θυμόμαστε πως το εργασιακό πρωτάθλημα διοργανώνεται με αποκλειστικό στόχο τη διασκέδαση και τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων που καθημερινά συναναστρέφονται στην ίδια -μικρή- πόλη. Όπως διαβάσαμε σε σχόλιο ενός συμπολίτη μας, ο νικητής δεν θα προκριθεί στην Ευρωλίγκα, ούτε θα παίξει στο NBA. Το αν κάποιοι το έχουν ξεχάσει είναι θέμα που θα πρέπει να το δει η διοργανώτρια αρχή, δηλαδή η "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" και ο δήμος Καβάλας, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να αντιδράσουν δραστικά.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο σωστή είναι η σκέψη περί διακοπής του πρωταθλήματος -όπως τη διατύπωσε ο αντιδήμαρχος παιδείας και αθλητισμού Γιώργος Φιλόσογλου-, αλλά προσωπική μας άποψη είναι πως δεν υπάρχει λόγος να τιμωρηθούν όλες οι ομάδες για τα όσα έγιναν από μια συγκεκριμένη ομάδα. Όπως επίσης προσωπική μας άποψη είναι ότι τα όσα δήλωσε ο κ. Φιλόσογλου περί επανεξέτασης της παραχώρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων για την επόμενη χρονιά δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση -ακριβώς για τον ίδιο λόγο που αναφέραμε προηγουμένως.

Ότι έγινε έγινε, είναι σαφέστατα πολύ λυπηρό που έγινε, αλλά ας περιοριστούμε μόνο στους πρωταίτιους (από όπου και αν προέρχονται) -οι οποίοι φυσικα και πρέπει να τιμωρηθούν, και μάλιστα αυστηρά, ώστε να δοθεί το μήνυμα προς άπαντες ότι "πρέπει να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη διοργάνωση"

Απλά τα πράγματα...

Posted On Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 22:24 Γράφτηκε από τον

Λίγες ημέρες απέμειναν για τη διεξαγωγή, στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης 15 Μαΐου, του συλαλλητηρίου κατά της κατασκευής του νέου σταθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού.

Ενός συλλαλητηρίου που άργησε 3,5 ολόκληρα χρόνια, καθώς από το Νοέμβριο του 2014 (και την περιβόητη ΚΥΑ Χρυσοχοΐδη) ήταν γνωστό -και επίσημα αποφασισμένο καταγεγραμμένο σε ΦΕΚ- ότι ο σταθμός διοδίων θα οικοδομηθούν στο συγκεκριμένο σημείο!

Και μη τυχόν και βγει κανείς και πει "Γιατί δεν τα γράφατε τότε;". Από εκείνη την εποχή τα γράφαμε, τα καταγράφαμε και τα σχολιάζαμε - αυτό, άλλωστε, είχε κάνει και ο συγχωρεμένος περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης

Αλλά πού χρόνος για αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια "τω καιρώ εκείνω"; Μόλις είχαν ανέβει στην "εξουσία" οι δήμαρχοι, όλα έδειχναν ότι πλησιάζαμε σε βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ -τότε στην αντιπολίτευση- αγωνιούσε για το πώς θα μπει στο Μέγαρο Μαξίμου...

και μοιραία το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες -ας όψονται, φυσικά, οι κινηματίες του "Δεν πληρώνω" που, μόλις ανέβηκαν στην εξουσία....άρχισαν να πληρώνουν!

Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που διαβάζαμε το σωτήριον έτος 2016 άρθρα που διαφημίζονταν ως "αποκλειστικά" (!!!) και έκαναν λόγο για...μελλοντική κατασκευή σταθμού διοδίων...στο 474ο χιλιόμετρο!!!

3,5 χρόνια μετά, και με την κατασκευή του σταθμού διοδίων να έχει ήδη δρομολογηθεί, θυμηθήκαμε να κάνουμε συλλαλητήριο!!!

Ξεχνώντας, βέβαια, τις εικόνες του τύπου "αραία αραία, να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα" που αντικρίσαμε στις προηγούμενες 2 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τον περασμένο Μάιο και τον περασμένο Ιούνιο...

Ξεχνώντας, βέβαια, ότι αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι της "Εγνατία Οδός Α.Ε." και οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις τις ημέρες που επρόκειτο να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε εργολάβο, ο σταθμός διοδίων ίσως και να είχε αποπερατωθεί..

Αλλά τι λέμε τώρα; Εδώ και η ίδια η δήμαρχος Καβάλας, η κ. Δήμητρα Τσανάκα, δείχνει να έχει ξεχάσει το τελευταίο αυτό με τους εργαζόμενους! Προχτές άλλωστε, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, δε βγήκε η ίδια της και είπε ότι ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης τής είπε πως η προσφυγή στη δικαιοσύνη καθυστέρησε την κατασκευή του σταθμού διοδίων;

Να ήταν μόνο αυτό; Εδώ τον Ιούνιο του 2017 έβγαινε η κ. δήμαρχος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και έλεγε ότι δεν γνώριζε για το πλήθος των νέων σταθμών διοδίων (δείτε από το 1:44 και μετά)! Στην ίδια ακριβώς εκπομπή που -λίγο μετά- ο κ. Μορφίδης διατυμπάνιζε (δείτε από το 9:23 και μετά) ότι όπου προλάβουν να γίνουν τα μετωπικά διόδια θα γίνουν με την προοπτική ότι μετέπειτα, με την επιβολή του μέτρου των αναλογικών διοδίων, θα ξηλωθούν!

Και ο παραλογισμός συνεχίζεται

Εν πάσει περιπτώσει, η ώρα για το συλλαλητήριο πλησιάζει. Εμείς, ως Kavala Portal και ως γράφοντες,

  • δεν έχουμε αλλάξει στάση και άποψη εδώ και 3,5 χρόνια,
  • εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι όχι μόνο αυτός ο σταθμός διοδίων αλλά και όλοι οι άλλοι σταθμοί που λειτουργούν επί της Εγνατίας Οδού έχουν προκαλέσει πάρα πολλά δεινά και μπελάδες σε όλους μας -τόσο στους οδηγούς ΙΧ επιβατικών και φορτηγών, που αναγκάζονται είτε να πληρώσουν ακριβά τη μετακίνησή τους είτε να χρησιμοποιήσουν το λοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όσο και στους φορείς που έχουν επιφορτιστεί τη συντήρηση του προαναφερθέντος δικτύου-
  • εξακολουθούμε να "φωνάζουμε" ότι η λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο θα αναγκάσει τη μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών να μπουν μέσα στην Καβάλα -για να αποφύγουν τα διόδια-, μετατρέποντάς την σε ένα μεγάλο πάρκινγκ αυτοκινήτων
  • εξακολουθούμε να "φωνάζουμε" ότι το 474ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού είναι από τα "χειρότερα" σημεία για την κατασκευή σταθμού διοδίων, με τη σχετική μελέτη να μπάζει από παντού -θα θυμίσουμε τα όσα έχει αναφέρει στο παρελθόν (τον περασμένο Ιούνιο) ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ TV στην Αλεξανδρούπολη.

Αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε ότι ακόμα και την ύστατη ώρα κάποιοι ασχολούνται περισσότερο με τους τύπους και το "διύλισμα του κώνωπα" παρά με την ουσία!

Τι εννοούμε; Ιδού:

α) Καθόμαστε αυτή τη στιγμή και ασχολούμαστε με το αν κόπηκαν από την αφίσα για το συλλαλητήριο μηνύματα που θεωρήθηκαν ως τμήματα "κομμουνιστικού μανιφέστου", όπως:

Διεκδικούμε: ελεύθερη πρόσβαση στο οδικό δίκτυο που πληρώθηκε με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων, χωρίς ιδιωτική χρηματοδότηση και τώρα γεμίζει με διόδια για να προικοδοτηθεί πλουσιοπάροχα προκειμένου να παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι μέσο κερδοσκοπίας

β) Την ώρα που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν ακόμα και οι καφεζυθοπώλες (κάτι που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε -και αξίζουν τα εύσημα στη νέα διοίκηση του σωματείου τους-), ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών της Α'βάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Μουμτσάκης -ένας συνδημότης που σε άλλες κινητοποιήσεις εμφανίζεται "στην πρώτη γραμμή"-  βγήκε και δήλωσε ότι "δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία την ώρα του συλλαλητηρίου. Ούτως ή άλλως, τα σχολεία κλείνουν στη 1:15, υπάρχει χρόνος για να έρθουν οι δάσκαλοι στη συγκέντρωση!"

Ως ένα βαθμό το σκεπτικό του κ. Μουμτσάκη δεν είναι εντελώς λανθασμένο. Αλλά αν θυμηθούμε:

  • τις αντιδράσεις πολλών συμπολιτών στο ότι τα σχολεία κλείνουν συχνά για "ψύλλου πήδημα" (προσωπικά, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι συνελεύσεις των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνονται σε ημέρες και ώρες εργάσιμες),
  • το ότι πρόσφατα η κ. Τσανάκα και ο κ. Μουμτσάκης "μοίρασαν το ρινγκ" και αναμετρήθηκαν με βαρείς χαρακτηρισμούς, με αφορμή την υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή,

κατανοούμε ότι η δήλωση του κ. Μουμτσάκη μόνο τυχαία δεν ήταν.

γ) Και βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ορισμένους "κοντόφθαλμους" συνδημότες μας που δηλώνουν ότι τα διόδια στο 474ο χιλιόμετρο δεν θα επηρεάσουν τους Καβαλιώτες διότι...δεν χρησιμοποιούν εκείνο το κομμάτι της Εγνατίας Οδού!!! (λες και μόνο το πορτοφόλι μας υπάρχει...)

δ) Να μη λησμονήσουμε, φυσικά, ότι ακόμα και τώρα βγαίνουν μερίδες συμπολιτών και δηλώνουν ότι η ώρα του συλλαλητηρίου είναι ακατάλληλη -λες και υπάρχει ποτέ κάποια ώρα και ημέρα που να είναι απολύτως κατάλληλη για όλους! Αν γινόταν το συλλαλητήριο στις 8 το πρωί θα λέγαμε "είναι πολύ νωρίς", αν γινόταν στις 2 το μεσημέρι θα λέγαμε "μεσημέρι είναι, θέλουμε να ξεκουραστούμε, να φάμε και να πάρουμε τα παιδιά μας", αν γινόταν το απόγευμα θα λέγαμε "μια ανάσα να πάρουμε, να κοιμηθούμε, να ψωνίσουμε, να πιούμε κανένα καφέ, έχουμε και τα εμπορικά καταστήματα που δουλεύουν", αν γινόταν μετά τις 9 το βράδυ θα λέγαμε "είναι αργά, αύριο δουλεύουμε, έχει και Survivor και άλλα reality". Αν γινόταν το πρωί του Σαββάτου θα λέγαμε "έχουμε να ψωνίσουμε, να πάμε στο παζάρι, να κάνουμε τις δουλειές μας", αν γινόταν το βράδυ του Σαββάτου θα λέγαμε "θέλουμε να πάμε μια βόλτα", αν γινόταν την Κυριακή θα λέγαμε κάτι άλλο......

Συνοψίζοντας

Με αυτό, λοιπόν, το κλίμα πηγαίνουμε στο συλλαλητήριο της 15ης Μαΐου. Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα κερδίσουμε με αυτό το συλλαλητήριο, αλλά ακόμα και η μαζική προσέλευση δημοτών σε αυτό είναι ένα κέρδος.

Αρκεί, βέβαια, η ευχή για "μαζική προσέλευση δημοτών" να γίνει όντως πράξη -και να μη μετατραπεί το συλλαλητήριο σε μια ιδιότυπη "επίδειξη" γαλάζιων και πορτοκαλί εμφανίσεων (πρώην απολυμένοι ΒΦΛ και εργαζόμενοι στην Kavala Oil, αντίστοιχα), όπως έχει γίνει πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Και να ξεκαθαρίσουμε ότι φυσικά και θέλουμε και τις γαλάζιες και τις πορτοκαλί εμφανίσεις -και καλά κάνουν που δίνουν το παρόν. Αλλά δεν θέλουμε ΜΟΝΟ αυτές!

Αυτά προς το παρόν, καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους

Posted On Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 09:23 Γράφτηκε από τον

Προσπαθούμε τις τελευταίες ημέρες να παρακολουθήσουμε, με όση δόση ψυχραιμίας και λογικής μάς έχει απομείνει, το ζήτημα της αύξησης των αδέσποτων ζώων στο δήμο Καβάλας.

Και ένα είναι το βέβαιο: πως και αυτή τη λιγοστή δόση ψυχραιμίας και λογικής που μας έχει απομείνει κοντεύουμε να τη χάσουμε με αυτά που διαβάζουμε και μαθαίνουμε!

Η αφορμή

Αφορμή για την ενασχόληση των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης με τα αδέσποτα σκυλιά ήταν μια σειρά περιστατικών που καταγράφτηκαν και αφορούσαν επιθέσεις αδέσποτων (αλλά και δεσποζόμενων) σκύλων σε ανθρώπους:

1) Μια επίθεση σκύλου στην περιμετρική οδό, την περασμένη εβδομάδα, με το θύμα -έναν συμπολίτη που χρησιμοποιεί συχνά την περιμετρική για τον περίπατό του- να μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχοντας υποστεί δάγκωμα. Ενώ τις πρώτες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι ο συγκεκριμένος σκύλος ήταν αδέσποτος (και ευθυνόταν και για άλλες ανάλογες υποθέσεις), εν συνεχεία διαπιστώθηκε (μάλιστα υπήρξε και ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή Καβάλας) ότι ήταν...δεσποζόμενος!!! Ο ιδιοκτήτης του, μάλιστα, εντοπίστηκε και φέρεται να ζήτησε συγνώμη για την όλη συμπεριφορά του σκύλου του.

2) Ένα περιστατικό με έναν ηλικιωμένο συμπολίτη μας (με εγνωσμένα προβλήματα υγείας -διαβητικός, με περιορισμένη δυνατότητα όρασης) που περπατούσε στην περιοχή πλησίον του κτιρίου του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) Καβάλας και είχε μια αναπάντεχη "επαφή" με ένα αδέσποτο σκυλί - "επαφή" λόγω της οποίας λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Το καταγράφουμε ως "επαφή" διότι οι απόψεις για το τι πραγματικά έγινε ήταν τόσο πολλές που, από ένα σημείο και μετά, δε βγαίνει άκρη!

Διότι σε μια εφημερίδα διαβάσαμε ότι "ήταν ένας σκύλος που φέρεται να κινήθηκε απειλητικά" ενώ σε μια άλλη (που στο παρελθόν -για να μην ξεχνιόμαστε- είχε μεταφράσει τον τσακωμό 2 σκυλιών σε..."επίθεση πιτμπουλ σε 13χρονο"!!!!!!!!) διαβάσαμε για..."2 σκυλιά". Από την άλλη, είχαμε μαρτυρίες για έναν συνδυασμό λαθών και παρεξηγήσεων, με τον ηλικιωμένο να χτυπάει κατά λάθος (άλλωστε, όπως είπαμε πριν, έχει προβλήματα όρασης) έναν σκύλο, τον τελευταίο να τρομάζει (έχοντας στο παρελθόν δεχτεί πραγματικά χτυπήματα με μπαστούνια) και να αντιδρά γαβγίζοντας, και τον ηλικιωμένο -όντας τρομοκρατημένος και αυτός- να λιποθυμάει.

Βγάλατε άκρη; Όχι; Ούτε και εμείς

3) Ένα πραγματικά σοβαρό περιστατικό που καταγγέλθηκε επώνυμα στο Kavala Portal και έλαβε χώρα στο Ζυγό, με μια 76χρονη συμπολίτισσα να σπρώχνεται και να πέφτει στο δρόμο μετά από επίθεση αγέλης αδέσποτων σκυλιών, να γλιτώνει την τελευταία στιγμή από δαγκώματα -μετά από παρέμβαση συγγενών της- και να μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε κατάγματα στα χέρια και στα πόδια της (με το χειρουργείο να αποτελεί μονόδρομο)

Για τις επιθέσεις μιλάμε συνέχεια, αλλά για τις φόλες τίποτα!

Όπως διαπιστώσατε, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί και πραγματικά σοβαρές υποθέσεις που αξίζει να ασχοληθούμε (όπως αυτή στο Ζυγό) αλλά και άλλες με τις οποίες προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την ενασχόλησή μας (από τη στιγμή που δεν έβγαινε άκρη).

Το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα διαβάσαμε αρκετά άρθρα και ακούσαμε αρκετές εκπομπές σχετικά με την αύξηση των αδέσποτων ζώων (με συμπολίτες και των περιστατικών επιθέσεων σε ανθρώπους. Επίσης, διαβάσαμε και ακόμα περισσότερα σχόλια από αγανακτισμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την έξαρση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος. Πολλά από αυτά κινήθηκαν στον "αστερισμό" της σοβαρότητας, της ψυχραιμίας και της αγωνίας για τους ίδιους τους σχολιαστές αλλά και τα παιδιά τους (όπως στην περίπτωση του 20ου Δημοτικού Σχολείου στο Περιγάλι), ωστόσο δεν λείπουν και τα σχόλια που μόνο ως σοβαρά δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε (όπως το ανεκδιήγητο "οι φιλόζωοι, αφού τα αγαπάνε τόσο πολύ τα ζώα, ας τα πάρουν στο σπίτι τους" λες και οι φιλόζωοι είναι Ωνάσηδες ή έχουν την περιουσία του Μπιλ Γκέϊτς)

Παραδόξως όμως, και προς μεγάλη μας -και αρνητική- έκπληξη, δεν διαβάσαμε ούτε μια λέξη για τις συνεχείς καταγγελίες δηλητηρίασης με φόλες που καταγράφονται ανά τακτά χρονικά σημεία (στο Χαλκερό, στο Μυρτόφυτο και αλλού)!

Αποκλείεται αυτά τα περιστατικά -όπως και άλλα αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν- να μην έχουν καταγγελθεί και στα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ (από τη στιγμή που καταγγέλθηκαν και σε εμάς). Όποιος το πει αυτό το πράγμα απλά εθελοτυφλεί.

Συνεπώς, το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε (το τονίζουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων: υποθέσουμε) για το ότι αυτά τα περιστατικά δεν δημοσιοποιήθηκαν -ιδίως από τα ΜΜΕ που έχουν "σηκώσει" ψηλά τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα των επιθέσεων των αδέσποτων ζώων- είναι πως οι συντάκτες τους εκτιμούν ότι οι φόλες δεν ενδιαφέρουν την τοπική κοινή γνώμη και ότι δεν "πουλάνε" φύλλα και κλικς...

Μακάρι να μην ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία δεν έχει "καταφέρει" να μας πείσει περί του αντιθέτου. Εννοείται, φυσικά, ότι δεν θέλουμε με τίποτα να πιστέψουμε πως επικροτείται από κάποιους η δηλητηρίαση με φόλες, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σιωπή πολλές φορές παρεξηγείται και ταυτίζεται, συχνά, με την σιωπηλή αποδοχή.

Επίσης, πολλοί μιλάνε συνέχεια -και καλώς κάνουν- για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για την έλλειψη σοβαρής στρατηγικής για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων (διότι, ας μην κοροϊδευόμαστε, καλός και άγιος και φιλότιμος ο Ζήσης Μπόνιας ως υπεύθυνος για τα αδέσποτα, καλοί και άγιοι και φιλότιμοι οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την περισυλλογή των αδέσποτων, αλλά αυτοί λειτουργούν ως πυροσβέστες) αλλά δεν μιλάνε ποτέ μα ποτέ για τις προσωπικές μας ευθύνες (η γλώσσα του γράφοντος έχει μαλλιάσει να φωνάζει για τις προσωπικές μας ευθύνες ως πολίτες, αλλά όταν έχουμε συνδημότες που βγαίνουν και λένε ανερυθρίαστα ότι "μη λέτε 'φταίμε', να λέτε 'φταίνε'. Ας τα βρουν οι αρμόδιοι, εμείς δεν φταίμε πουθενά" τι περιμένουμε; )

Τα σκυλιά αυτά, στο κάτω κάτω, πώς βρέθηκαν στο δρόμο; Υποτίθεται πως είναι στειρωμένα, σωστά; Άρα; Πώς αυξάνονται;

Προφανώς αυξάνονται διότι από τη μια συνεχίζεται με περίσσιο ζήλο η "συνήθεια" του να πετάμε στο δρόμο τα σκυλιά μας όταν τα βαρεθούμε και διαπιστώσουμε ότι πλέον δεν αποτελούν ένα πολύ ωραίο παιχνιδάκι για τα παιδιά μας ή ένα εργαλείο για το κυνήγι μας (όπως γίνεται στα χωριά) και από την άλλη έχουμε και τις συχνές "μεταφορές" αδέσποτων από άλλους δήμους (οι καταγγελίες είναι συνεχείς και πλέον δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε)

Και όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε, όταν ένα ζώο που δεν έχει συνηθίσει να ζει στο δρόμο ξαφνικά πετιέται σε αυτόν, βρίσκεται εκτός του περιβάλλοντος στο οποίο έχει μάθει να ζει.

Φανταστείτε να έχετε μάθει, ως άνθρωποι, να ζείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο -π.χ. να βρίσκετε έτοιμο φαγητό όταν γυρίζετε στο σπίτι σας- και ξαφνικά αλλάζετε τρόπο διαβίωσης -π.χ. μένετε μόνος/η σας-. Θα συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν; Όχι βέβαια -και λογικό είναι.

Πώς περιμένετε, λοιπόν, κάτι άλλο από τα ζώα;

Και για να φτάσουμε και στο "δια ταύτα", θα το ξαναπούμε εμείς για μια ακόμα φορά (μπας και μας ακούσει κανένας): ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πάτε στα σχολεία, διδάξτε στα παιδιά πώς θα συμπεριφέρονται απέναντι στα ζώα (αδέσποτα και δεσποζόμενα), καλέστε το κοινό σε καμία ενημερωτική εκδήλωση (έχουμε να δούμε τέτοια εκδήλωση εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια)...Και αυτό, φυσικά, δεν ισχύει μόνο για το δήμο Καβάλας αλλά και για τους ίδιους τους φιλόζωους (διότι το σωματείο "Αίσωπος" είναι μεν ένα σωματείο που δεν έχει δική του χρηματοδοτική στήριξη, βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική δουλειά των μελών του, αλλά ελάχιστες φορές το έχουμε δει να μπαίνει στα σχολεία και να μιλάει στα παιδιά).

Αυτά, βέβαια, θα έχουν αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα -ίσως και μακροπρόθεσμα. Μέχρι τότε, όμως; Απλό: Να τηρηθεί ο νόμος για τα δεσποζόµενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκµετάλλευση ή τη χρησιµοποίηση µε κερδοσκοπικό σκοπό (είναι ο γνωστός -και αρκετά αυστηρός- νόμος 4039/2012) Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους δήμους -τους βασικούς αρμόδιους- αλλά και για όλους εμάς τους απλούς πολίτες.

Αυτά προς το παρόν, καλή συνέχεια σε όλες και όλους...

Υ.Γ.: Το ότι η δημοτική αρχή έχει κινητοποιηθεί για μια ακόμα φορά κατόπιν εορτής, για ένα θέμα μάλιστα το οποίο την "πόνεσε" από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων της -όταν αρμόδια αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα ήταν η κ. Χιώτη-Πρασσά-, δεν χρειάζεται να το τονίσουμε ξανά.

Το ότι μετά από 4 χρόνια διοίκησης, τώρα θυμήθηκαν να μπουν σε μια διαδικασία να επεκτείνουν το κυνοκομείο -έναν χώρο με γνωστά και χρόνια προβλήματα, όχι μόνο όσον αφορά το μέγεθός του και τις δυνατότητες διαβίωσης των ζώων αλλά ακόμα και στην αδειοδότησή του- δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε έτι περαιτέρω.

Αν μη τι άλλο, βέβαια, έχουμε και τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα να προτείνει -στην πρόσφατη συνάντησή της με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη- την προκήρυξη ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος (όπως αυτό για τις παιδικές χαρές) για την οικοδόμηση νέου κυνοκομείου. Λέτε να έχουμε σύντομα είδηση από αυτό το μέτωπο;

Σίγουρα, πάντως, θα πρέπει να σταθούμε στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το γραφείο τύπου του δήμου Καβάλας, σύμφωνα με την οποία:

Ο Δήμος Καβάλας ενημερώνει ότι στα πλαίσια του περιορισμού του φαινομένου ύπαρξης  αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους δρόμους του Δήμου, προτίθεται να εντατικοποιήσει στο άμεσο μέλλον τους ελέγχους στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς με τη συνδρομή στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας ως όργανο βεβαίωσης παραβάσεων σε περιπτώσεις μη τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων, προβλέπεται δυνάμει του Ν. 4039/2012 (άρθρο 21) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά την ισχύ του Ν.4235/2014 καθώς και του Ν. 4483/2017, άρθρο 54 περί «τροποποίησης διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του Ν. 4039/2012».

Κατόπιν των ανωτέρω, και προκειμένου αφενός να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και αφετέρου να περιοριστούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς να συνεργάζονται σε περίπτωση ελέγχου με τους αρμόδιους δημοτικούς αστυνομικούς και να τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων συντροφιάς, δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας, προς όφελος τόσο των δεσποζόμενων, όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου

Δεν αμφισβητούμε ότι ο έλεγχος στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς μπορεί να είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Κάποιος, όμως, θα πρέπει να πει στην κ. Τσανάκα ότι ακόμα και στις "καλές της ημέρες" (όταν υπήρχε προσωπικό), η Δημοτική Αστυνομία δεν εμφανιζόταν ποτέ στις γειτονιές της Καβάλας -πολλώ δε μάλλον στα όμορα χωριά. Περιμένει κανείς, λοιπόν, να το κάνει τώρα;

Posted On Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 07:43 Γράφτηκε από τον

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή Καβάλας, διαβάζουμε με αρκετό -ομολογουμένως- ενδιαφέρον για την πρόταση που κατέθεσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στον ιδρυτή και διευθυντή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά Θεόδωρο Κοκκινίδη για την μετακόμιση του μουσείου στην Καβάλα:

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, για το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Διευθυντή του Μουσείου Θόδωρο Κοκκινίδη.

Ο καλλιτέχνης και δημιουργός των γνωστών ομοιωμάτων του Μουσείου, το οποίο βρίσκεται στα Κηπιά του νομού Καβάλας, επισκέφθηκε τη Δήμαρχο στο γραφείο της συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Ξανθόπουλο και συζήτησαν για τη δυνατότητα να μετεγκατασταθεί το Μουσείο στην Καβάλα, σε χώρο που θα διαθέσει ο Δήμος. Στο ζήτημα αυτό έγινε εκτενής συζήτηση, κατά την οποία η Δήμαρχος δήλωσε, πως επιθυμεί πάρα πολύ μια τέτοια εξέλιξη, να μεταστεγαστεί δηλαδή το Μουσείο στην Καβάλα, εφ’ όσον ληφθεί από τον Θόδ. Κοκκινίδη μια τέτοια οριστική απόφαση και εφ’ όσον εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος από το Δήμο Καβάλας.

Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόταση της δημοτικής αρχής για μετακόμιση στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης (όταν οι εργασίες σε αυτό ολοκληρωθούν), έχουμε διαβάσει τις τελευταίες ώρες διάφορες απόψεις -οι περισσότερες από τις οποίες είναι θετικές για τη μετακόμιση, άλλες (προερχόμενες κυρίως από την περιοχή του Παγγαίου όρους) ζητούν από τον Θ. Κοκκινίδη να μην μεταφέρει το μουσείο στην Καβάλα, και άλλες τονίζουν ότι "εδώ το Μουσείο Καπνού και το Ναυτικό Μουσείο υπολειτουργούν, με λίγες ώρες λειτουργίας -και αυτές όχι τις ημέρες και τις ώρες που καταφτάνουν τουρίστες στα μέρη μας-, γιατί να 'φορτωθούμε και άλλο μουσείο;"

Επειδή, για να είμαστε κομματάκι ειλικρινείς, έχουμε δει στο παρελθόν ουκ ολίγα ανάλογα "πυροτεχνήματα" από πλευράς της κ. Τσανάκα -πρόχειρα μάς έρχονται στο μυαλό το αίτημα για να πάρει ο δήμος Καβάλας τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο, η "άχρηστη" περιμετρική και η ατάκα ότι "ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας έδιωξε τον καλλιτεχνικό του διευθυντή και ησύχασε το κεφάλι του" σε μια περίοδο που αμφισβητείτο έντονα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης- καλό είναι να "κρατάμε μικρό καλάθι" όσον αφορά τις "βλέψεις" της κ. δημάρχου και να αφήσουμε τον ίδιο τον Θ. Κοκκινίδη να αποφασίσει για το αν θα μεταφέρει το μουσείο του στην Καβάλα ή αν θα παραμείνει στα Κηπιά.

Σε τελευταία ανάλυση, το μουσείο -ή η συλλογή των κέρινων ομοιομάτων, αν θέλετε (ενθυμούμενοι και τα όσα ορίζει ο νόμος περί μουσείων)- είναι, επί της ουσίας, "παιδί" του Θ. Κοκκινίδη. Αυτός το ίδρυσε το 2010, αυτός δημιούργησε όλα αυτα τα υπέροχα κέρινα ομοιώματα που κοσμούν το μουσείο, αυτός θα πάρει και την τελική απόφαση -ανάλογα με το κατά πόσο πιστεύει ότι μια τέτοια μετακόμιση θα βοηθήσει και αυτόν και την προβολή των εκθεμάτων του.

Τώρα, το αν και κατά πόσο ο δήμος Παγγαίου έχει στηρίξει το εγχείρημα του Θ. Κοκκινίδη ή όχι (όπως κάποιοι διερωτήθηκαν), αυτό μόνο ο ίδιος του μπορεί να το απαντήσει (οι ως τώρα δήμαρχοι Βασίλης Ξουλόγης και Φίλιππος Αναστασιάδης μπορούν μόνο να συνηγορήσουν ή να αντικρούσουν τις απόψεις του).

Προσωπική μας άποψη, πάντως, είναι ότι έστω και την ύστατη στιγμή -αν και εφόσον φανεί δεκτικός για μετακόμιση ο Θ. Κοκκινίδης- ο δήμος Παγγαίου μπορεί και πρέπει να "σώσει την παρτίδα" και να προσπαθήσει να στηρίξει τον ιδρυτή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων, με στόχο την παραμονή του στα Κηπιά

Και αυτό δεν το λέμε διότι πιστεύουμε ότι το μουσείο θα "χαθεί" μέσα στην Καβάλα. Ίσα ίσα, στην Καβάλα το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο και θα έχει την ευκαιρία να "αντλήσει" επισκέπτες από μια πολύ μεγαλύτερη "βάση". Απλά δεν είμαστε τόσο πολύ "φαν" της γιγάντωσης ενός συγκεκριμένου "κέντρου" -στην προκειμένη περίπτωση, της Καβάλας- και της περαιτέρω "σμίκρυνσης" της "περιφέρειάς" του (τα έχουμε ήδη δει όλα αυτά στην περίπτωση του "αθηνοκεντρικού κράτους μας", και τα έχουμε καυτηριάσει πολλάκις). Το μουσείο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει, σε συνδυασμό μια σειρά από άλλα αξιοθέατα -όπως π.χ. οι βραχογραφίες του Ακροβουνίου, το Δασικό Χωριό Παγγαίου και οι αμπελώνες των όμορων οικισμών-, ένα τμήμα μιας μίνι εκδρομής -την οποία θα μπορούσε να προωθήσει η δημοτική αρχή Παγγαίου σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες- για την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Παγγαίου όρους.

Ακόμα και τώρα, δεν είναι αργά...

Posted On Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 09:27 Γράφτηκε από τον

Γρήγορα θα "ξεχαστεί" η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που έλαβε χώρα στην Καβάλα.

Θα μου πείτε "Μα καλά, και εσύ τι περίμενες; Παρέλαση είναι, κρατάει 1 ώρα maximum και μετά...σπίτια μας!" Δεν έχετε άδικο...

Απλά...κάποτε περιμέναμε με μεγαλύτερη προσμονή τις παρελάσεις (όχι μόνο στις 25 Μαρτίου αλλά και στις 28 Οκτωβρίου)

Βλέπετε, κάτι οι προετοιμασίες για να παρελάσουμε (αξέχαστα ήταν τα απογεύματα που τρέχαμε στη μοδίστρα για να πάρει τα μέτρα μας και να ράψει τα ρούχα που θα φορούσαμε), κάτι τα στραγάλια που πετούσαν στους παρελαύνοντες οι συμμαθητές τους που "παραμόνευαν" σκαρφαλωμένοι στην οροφή ενός κτίσματος που υπήρχε μπροστά από το πάρκινγκ του Λιμεναρχείου Καβάλας (και τα οποία, χτες, μας "έλειψαν" -όπως μας λείπουν εδώ και χρόνια), κάτι οι εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία (οι οποίες, βέβαια, έχουν εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια χάρη στο μεράκι τόσο πολλών μαθητών όσο και εκπαιδευτικών),

όλα αυτά ίσως και να συντελούν στο να θεωρούμε -άδικα; ποιος ξέρει- τις παρελάσεις ως ένα γεγονός που ανήκει στην κατηγορία "Άντε να γίνει, να πάμε σπίτια μας, να γράψουμε το άρθρο και να τελειώνουμε"...

Προφανώς, όμως, ο αξιαγάπητος σκυλάκος της φωτογραφίας του άρθρου μας δεν το βλέπει έτσι - και καλά έκανε, εδώ που τα λέμε...

Χτες, βέβαια, περιμέναμε και μια κινητοποίηση από τους ιδιοκτήτες φορτηγών οχημάτων -όπως είχε διακηρύξει, μιλώντας σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο πρόεδρός τους Ανέστης Τσουρουκίδης- σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας τους στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο -αλλά ούτε και αυτή έλαβε χώρα...Μοναδικό άξιο λόγου συμβάν ήταν η λιποθυμία ενός από τους στρατιώτες που στέκονταν μπροστά από τους επισήμους σε ρόλο διμοιρίτη -ευτυχώς, ο στρατιώτης είναι καλά στην υγεία του (Να ευχηθούμε περαστικά στο παλικάρι)

Πάντως, από τη χτεσινή παρέλαση προέκυψαν και 2 ερωτήματα (είπαμε να μη σχολιάσουμε την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Παναγιώτη Καπετάνιου - καλός και άγιος και αυτός, αλλά αυτό το "αποβλήτων" κάπως μας κάθεται...):

1) Κάποτε βλέπαμε και 1-2 μεγάλου μεγέθους ελληνικές σημαίες (όπως αυτή στα κτίριο που στεγαζόταν η ΝΟΔΕ Καβάλας της ΝΔ, αλλά και μια σημαία που είχε αναρτηθεί με γερανό τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα). Φέτος δεν τις είδαμε ούτε αυτές! Γιατί άραγε;

Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται στο φόβο μήπως βγουν κάποιοι "γνωστοί" συμπολίτες μας και μιλήσουν για "πατριδοκαπηλεία" και "ροπή προς φασιστοειδείς κινήσεις" (Μη το γελάτε! Τα έχουμε διαβάσει πάμπολλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν) η σε ένα παρόμοιο συναίσθημα "βαρεμάρας", αλλά αναρωτιόμαστε...

2) Καλός και άγιος ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια κινητικότητα με επισκέψεις σε τοπικούς φορείς, αλλά αναρωτιόμαστε με ποια θεσμική ιδιότητα βρέθηκε στις θέσεις των επισήμων στη χτεσινή παρέλαση;

Εκτός και αν, εκτός του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υπάρχει και εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αν είναι έτσι, πάμε πάσο...)

Καλή εβδομάδα!!!

Posted On Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 05:44 Γράφτηκε από τον

Η παρουσία του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανου στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που εψάλη το Σάββατο στην Καθολική Εκκλησία Καβάλας ήταν, αν μη τι άλλο, μια ασυνήθιστη κίνηση για την τοπική κοινωνία -ιδίως από τη στιγμή που αποτελεί "κοινό μυστικό" η έλλειψη τέτοιων κινήσεων από πλευράς του προκατόχου του, μακαριστού κυρού Προκοπίου (ας μην ξεχνάμε τόσο τις αντιδράσεις του για το μνημείο υπέρ των Καβαλιωτών εβραϊκής καταγωγής, όσο και την προσφυγική κρίση -στη διάρκεια της οποίας ο Μακαριστός ουσιαστικά "σφύριξε αδιάφορα")

Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι σε θέση να βεβαιώσουν ότι, ήδη από την εποχή που ήταν πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο σεβασμιώτατος κ.κ. Στέφανος ήταν γνωστός για τις πρωτοβουλίες του υπέρ της προσέγγισης των θρησκειών -καταγράφοντας ακόμα και παρουσίες σε εβραϊκή συναγωγή ή επαφές με μονοφυσίτες αρχιερείς. Πρωτοβουλίες με προφανή στόχο να κηρύξουν σε όλο τον κόσμο αυτά που έλεγε στους μαθητές του (και, κατ'επέκταση, σε όλους τους Χριστιανούς) ο ίδιος ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός: "Αγαπάτε αλλήλους".

Όπως ήταν φυσικό, η παρουσία του Μητροπολίτου Στέφανου στην Καθολική Εκκλησία της Καβάλας δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Μάλιστα, ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος -στο περιθώριο της συνάντησής του, την επομένη, με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη- είχε τονίσει -με αρκετά έντονη αίσθηση χιούμορ- ότι "Έχω να ακούσω σχόλια μόλις δουν το βίντεο από την επίσκεψή μου στην Καθολική Εκκλησία..."

Και όπως ακριβώς το περίμενε ο ίδιος του, τα περισσότερα από τα σχόλια που ακολούθησαν έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι έχουμε διαχωρίσει προ πολλού τις σχέσεις μας με τη λογική -αλλά και με το ίδιο το πραγματικό και ουσιαστικό πνεύμα του Χριστιανισμού (το τελευταίο, βέβαια, είχε γίνει εδώ και πολλούς αιώνες, αλλά λέμε τώρα...)

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε ένα (επώνυμο) email που λάβαμε πριν από 2 ημέρες, με τον τίτλο:

"ΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΚΑΒΑΛΙΩΤΕΣ!"

Προς στιγμήν πιστέψαμε ότι θα διαβάζαμε κάποια σχόλια περί αύξησης των περιστατικών κλοπών και διαρρήξεων (ήταν φρέσκα, άλλωστε, τα όσα έλαβαν χώρα στον Αμυγδαλεώνα) ή περί ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών (π.χ. φωτιά ή πλημμύρες). Ωστόσο, μόλις ανοίξαμε το email διαβάσαμε ότι:

O Μητροπολίτης Φιλίππων παρακολούθησε «λειτουργία» παπικών!

ενώ παράλληλα είδαμε και ένα link προς έναν ιστότοπο με θρησκευτικό περιεχόμενο, στον οποίο γινόταν μνεία στην παρουσία του Στεφάνου στην Καθολική Εκκλησία της Καβάλας.

Τα σχόλια που συνόδευαν το link είναι, αν μη τι άλλο, "απολαυστικά" (διατηρούμε αυτούσια τη σύνταξή τους):

Αίσχος και Αιδώς, για την 1η Αποστολική Μητρόπολη της Ευρώπης!

Καβαλιώτες καταλαβαίνετε ότι επίσκοπο φύλακα της πίστης δεν έχετε. Λύκο μαύρο, ναι. Φυλαχτείτε.

Οι άγιοι πατέρες λένε, τι κοινό μπορεί να έχει ο λύκος με τά τα πρόβατα? Ο λύκος προσεγγίζει τα πρόβατα για ένα κ μόνο σκοπό να τα κατασπαράξει.

Τι κάνει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος; Τα ΔΕΧΕΤΑΙ ανενόχλητη, αυτά που γίνονται δημόσια; Εάν τα δέχεται, ας βγάλει μια δημόσια ανακοίνωση, στην οποία θα καθησυχάζει τον λαό ότι: όλα εξελίσσονται σωστά και κανονικά. Εάν όμως δεν τα δέχεται, ας κάνει τις πρέπουσες ενέργειες. Ο λαός είναι υπερβολικά σκανδαλισμένος με όσα γίνονται δημόσια και επαναλαμβανόμενα, και η σιωπή της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτη και επιζήμια για τον λαό στην περίπτωση αυτή. Γιατί κατηγορούνται αυτοί που αντιδρούν και δεν κατηγορούνται αυτοί που ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ (με τις δημόσιες πράξεις τους) τις αντιδράσεις;
 
Είναι κρίμα και ντροπή για την πόλη της Καβάλας να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα...

Ε,ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΠΙΑ!ΕΝΑ ''ΓΕΙΑ'' ΠΗΓΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΜΕΛΑΝΟΧΙΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΜΩΒΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΠΑΠΙΚΟ.ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ,ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ....ΑΓΑΠΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΣΗ ΑΓΑΠΗΣ....ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ!ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΩΡΑ!

Το πλέον άσχημο της υπόθεσης είναι ότι ορισμένα από αυτά τα σχόλια προέρχονταν ακόμα και από ιερωμένους.

Τρανή απόδειξη: ένας ιερέας από την Τριανδρία Θεσσαλονίκης, ονόματι Νικόλαος Μανώλης, ο οποίος (όπως καταλάβαμε) φαίνεται να είχε έρθει στο παρελθόν σε αντιπαράθεση με τον κ.κ. Στέφανο για το θέμα της επαφής με άλλες θρησκείες. Αξίζει να διαβάσει κανείς -πατώντας σε αυτό το link- ένα κείμενό του, το οποίο συντάχθηκε ως απάντηση στην κλήση που έλαβε για παρουσία στο Επισκοπικό Δικαστήριο τον περασμένο Οκτώβριο.

Και αναρωτιόμαστε:

Αυτοί οι άνθρωποι πώς μπορούν να κηρύσσουν τον λόγο του Θεού; Εξ όσων μάθαμε από τα μικράτα μας, ο Θεός μιλούσε για αγάπη και ομόνοια, ενώ ο Ιησούς Χριστός δεχόταν δίπλα του ακόμα και αμαρτωλούς, "τελώνες και πόρνες"! Ακόμα και πάνω στον Σταυρό, δεν ήταν ο Ιησούς αυτός που είπε "Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι";

Αλήθεια, δεν αντιλαμβάνονται αυτοί οι άνθρωποι πως ορθόδοξοι, καθολικοί, προτεστάντες, κόπτες, μουσουλμάνοι, βουδιστές, ιουδαϊστές, ινδουιστές (και πιστοί άλλων θρησκειών), όλοι μας είμαστε ακριβώς το ίδιο πράγμα: ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και όλοι μας, στο τέλος, θα καταλήξουμε στο ίδιο ακριβώς μέρος: στο χώμα...

Αλλά δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναρωτηθούμε έτι περαιτέρω -παρά μόνο να αντιληφθούμε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν συνάδουν με το πνεύμα του Χριστιανισμού -όπως το εδίδαξε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός- αλλά απαντώνται μονάχα σε περιοχές και σε κοινωνίες που "φημίζονται" για το θρησκευτικό τους φανατισμό!

Όπως ακριβώς οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (ή οι τζιχαντιστές του ISIS) - εξ ου και ο τίτλος του σημερινού "Τηλεβόα": Χριστιανοταλιμπάν!

ΑΜΗΝ...

Υ.Γ. 1: Επειδή είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα διαβάσουμε αντίστοιχα, ίσως και χειρότερα, σχόλια για το παρόν άρθρο, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως έχουμε οπλιστεί με μπόλικη υπομονή...

Υ.Γ. 2: Διαβάζοντας προσεκτικότερα τα όσα έχει γράψει στην επιστολή του ο πατέρας Νικόλαος Μανώλης, σταθήκαμε (μεταξύ άλλων) στο ότι:

"Μου ζητείται νὰ ὁμιλῶ γιὰ τὴ χαρὰ τοῦ ἔρωτα καὶ νὰ δίνω γραμμὴ στὰ πνευματικά μου παιδιὰ νὰ μεταλαμβάνουν ἀσχέτως τῆς  ἠθικῆς κατάστασής τους. [......] Μοῦ ζητᾶτε τὴν ἄθλια ὑπακοή, τὴν δαιμονικὴ καὶ πονηρὰ μεταμέλεια καὶ τὴν ἑωσφορικὴ κανονικότητα ποὺ ἐσεῖς ἀκολουθεῖτε. Μὲ λίγα λόγια, ζητᾶτε νὰ παραβῶ τοὺς ἱεροὺς κανόνες. Καὶ αὐτὸ θὰ εἶναι κανονικότητα;"

Χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο -πέραν, ίσως, του ότι ο Ιησούς Χριστός δέχτηκε στο πλευρό του ακόμα και τελώνες και πόρνες; Μάλλον όχι...

Posted On Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 20:18 Γράφτηκε από τον

Ήταν μια από τις πρώτες φυσιογνωμίες από τις οποίες έπαιρνε συνεντεύξεις ο γράφων, όταν το 2011 ξεκινούσε την πορεία του στη δημοσιογραφία.

Ήταν αυτή η οποία -σε εντελώς ανύποπτο χρόνο- βοήθησε σημαντικά τον γράφοντα σε μια υπόθεση που αφορούσε ένσημα του ΙΚΑ.

Ήταν αυτή την οποία ο γράφων εμπιστευόταν για τα οπτικά του είδη.

Σήμερα, εν έτει 2018, με την οικονομική κρίση να μην έχει σταματημό, με ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις (και τις προηγούμενες αλλά και τη σημερινή) να έχουν μετατραπεί σε έναν άλλο Άλμπερτ Πιέρποϊντ(*) και να σφίγγουν καθημερινά, με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, τη θηλιά γύρω από το λαιμό του "αδύναμου κρίκου" της ελληνικής κοινωνίας (τους μισθωτούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων) σε μια προσπάθεια να δείξουν στους "από έξω" ότι είναι "καλοί" και ότι προσπαθούν να μαζέψουν φόρους, με την πραγματική ανεργία να αγγίζει τα ύψη (και ας λένε κάποιοι ότι μειώνεται, χάρη στις προσλήψεις στο ευρύτερο δημόσιο και στις εποχιακές δουλειές) και τους νέους να αναζητούν μάταια μια "πόρτα" για να φύγουν στο εξωτερικό,

η ίδια της δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Δυστυχώς...

Ο λόγος για την (άλλοτε) γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Μαρία Τσουρή, η οποία το απόγευμα της Τρίτης ανακοίνωσε -μέσα από το Facebook- ότι η επιχείρησή της κλείνει λόγω οικονομικής δυστοκίας!

Η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε από το παρακάτω μακροσκελές κείμενο, γραμμένο γεμάτο ένταση, θλίψη αλλά και ευχαριστίες προς όλους όσους την στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια:

Ευχαριστουμε καλη μας κυβερνηση.!
Εχει μια πικρα και ειρωνια μαζι αυτο για μενα!Ακομη ενα λουκέτο,πια του δικού μου και της κορης μου μαγαζιού ,μαζι με τα χιλιάδες λουκέτα που αφήνουν πίσω τους αδιέξοδα,ανεργια,καταθλιψη ,συναισθημα αποτυχίας,ρημαγμένες σχέσεις και ζωές,ναι και μοναχικες αυτοκτονίες κι ας μην ακούγονται πολύ.
Ομως δεν ειμαστε οι καθαριστριες του Υπουργειου Οικονομικων ουτε οι "νεκροι της Ερτ".Καμια συζητηση δεν θα γινει για εμας και τους ανεργους εργαζομενους μας.
Συρθηκαμε στα δικαστηρια απο μια ιδιοκτητρια ενος ακινητου 25 τετραγωνικων ισογειου χωρου πωλησης και 27 τετραγωνικων χωρου εργαστηριου,φακων επαφης,οπτομετριας και αποθηκης.Το ξαναχτίσαμε σχεδον απο την αρχη.Παραλαβαμε στατικα προβληματα,αρουραίους,υγρα σιες.Βαλαμε το αιμα μας,οτι ειχαμε και δεν ειχαμε ,δανειστηκαμε,ρισκαραμε.Στα 17 χρονια λειτουργιας του μαγαζιού μας η ιδιοκτητρια κερδισε 350000 ευρω ,η εφορια πανω απο 100000 και χρωσταμε βεβαια ,εργαζομενοι ενσημα και μισθους.Ενισχυσαμε τοπικες εφημεριδες και εντυπα,συλλογους,εκδηλωσεις,,τζιραραμε χιλαδες ευρω σε πολλους προμηθευτες μικρους και μεγαλους.
Ζησαμε δουλευοντας σκληρα χωρις καμιά πολυτελεια,χωρις διακοπες,χωρις ακομη και την πολυτελεια της αρρώστιας,ουτε διπλα στο παιδι μου δεν μπορουσα να ειμαι οταν γεννούσε σε ωρα λειτουργιας της αγορας,χωρις ν αποκτησουμε οποιοδηποτε περιουσιακο στοιχειο(,φυσικα και δεν εχουμε δικο μας σπιτι,)εξασφαλιζοντας ουτε εναν χαμηλο δημοσιουπαλληλικο μισθο .
Απο το 2011 αρχισε η μειωση του τζιρου,ισως μικροτερη απο τον συνολικο μεσο ορο της αγορας,ομως σιγα σιγα γονατιζαμε.Το 2014 ηταν μια χρονια σταθεροτητας,μετα ηρθε το συριζανελ.Οι παλινωδιες,οι κλειστες τραπεζες,ο φοβος για την ελλειψη σταθεροτητας,η υπερφορολογηση απο την μερια της κυβερνησης,η αφελεια μας,η εντιμοτητα μας,η ελλειψη τετοιων κερδων (οσο και να σας εντυπωσιαζει) ωστε να δημιουργηθει αποθεμα για να στηριχθει πια η ζημιογονα μικρη επιχειρηση ,οδηγησαν στο τελος μας.
Εμεις λοιπον οι κερδοσκοποι ,οι φοροφυγαδες επαγγελματιες μενουμε στον δρομο αναζητωντας δουλεια σ ενα δυσκολο περιβάλλον.Κι αυτο ειναι το μεγαλο ζητημα.Ευχομουν να εκανα εγω επαγγελματικα λαθη,δεν ειναι ολοι γεννημενοι εμποροι,αλλα τοτε θα εβρισκα δουλεια με μια οικονομια που θ ανθιζε.
58 χρονων λοιπον με τα πρωτα μου ενσημα το 1979 και ασφαλιστικη συνεχομενη ζωη 40 χρονων περιπου.Αλλα ανηκω σ αυτο το κομματι της Ελλαδας του κοπου,δεν εχω προνομια και γεννησα στα 19 μου,δεν εχω ανηλικο 18 χρονων να φροντισω ,εχω εγγονια που με χρειαζονται,αλλα αυτα ειναι ψιλά γραμματα.Δεν ξερω ποτε και αν θα βγω στην συνταξη,αλλωστε δεν μ ενδιεφερε ποτε αυτο το κομματι,αγαπουσα την δουλεια ,το μονο που ηθελα να συνδυάζω ειναι η βοηθεια στο μεγάλωμα των μωρων μας.Το μεγαλο λαθος της ζωης μου ειναι πως δεν μεγαλωσα την κορη μου με την νοοτροπια 'βρες μια τρουπα να τρουπωσεις" αλλα με το" δουλεια μωρο μου,δουλεια.'.
Ομως δεν μετανιώνω.Απο το 1992 στην αγορα της λιανικης,ματωσα ,δεν κοιμηθηκα απο αγχος για το πως θα βγουν οι υποχρεωσεις,πως θα εξυπηρετησω καλυτερα.Εισεπραξα και μικροψυχια και αγενεια αλλα κρατω την μεγαλη αγαπη,εμπιστοσυνη ,χαμογελο,καλα λογια των περισσοτερων.και αυτους τους περισσοτερους πελατες-φιλους-οικογενεια τους ευχαριστω με ολη μου την καρδια.
Παντα θα χρωσταω στην αγορα με ξυπνησε,ξεπερασα τις ιδεοληψιες μου,καταλαβα πως αριστερα δεν σημαινει ευνοουμενες ομαδες που εκβιαζεται η ψηφος τους .
Ενιωσα τι σημαινει ανασφαλεια,αγχος καθημερινο και τι σιγουρια.
Γι αυτο αγαπω τους ανθρωπους της αγορας,τα κοριτσια που γυρνούν το βράδυ με πρισμενα ποδια απο την ορθοστασια,που δεν μπορουν να πανε ευκολα στις σχολικες γιορτες των παιδιων τους, που τα σερνουν μαζι τους τις αργιες,,που......
Να τους προσεχετε τους εργαζομενους της αγορας,να προσεχετε την μικρη επιχειρηση.

Τώρα θα μου πείτε: "Καλά βρε άνθρωπε, η μόνη είναι; Ξέρεις πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν; Ξέρεις πόσοι έμειναν άνεργοι; Η πρώτη είναι ή η τελευταία;"

Δεν διαφωνούμε. Κάθε άλλο. Απλά, η περίπτωση της κ. Τσουρή ίσως και να αποτέλεσε μια ακόμα αφορμή για να αναρωτηθούμε "αν έχει πάτο ο κατήφορος"...

Βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα: Μόνο εμείς αναρωτιόμαστε! 

Βλέπετε, όλοι αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις (ή που θέλουν να λάβουν αποφάσεις στο μέλλον) ζουν σε ένα δικό τους κόσμο, ονειρευόμενοι "την ανάπτυξη που έρχεται" (ή, καλύτερα, "την ανάπτυξη που έχασε το δρόμο")...

Υ.Γ.: Ελπίζουμε να μην μας παρεξηγήσει κανείς για το ότι χρησιμοποιήσαμε, ως τίτλο του άρθρου μας, τον "θάνατο του εμποράκου"...Δεν χαρακτηρίζουμε κανέναν ως "εμποράκο", προς θεού! Απλά υιοθετούμε τον τίτλο του εξαιρετικού αυτού -και άκρως διαχρονικού- θεατρικού έργου του Άρθουρ Μίλλερ για να περιγράψουμε την όλη κατάσταση...

(*) Albert Pierrepoint: Διάσημος Βρετανός δήμιος του 20ου αιώνα (1905-1992). Ήταν φημισμένος για την αποτελεσματικότητά του στους απαγχονισμούς, έχοντας κρεμάσει (μεταξύ άλλων) και τους ηγέτες των Ναζί μετά τη "Δίκη της Νυρεμβέργης"

Posted On Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 13:48 Γράφτηκε από τον

Διαβάσαμε μια είδηση ότι ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο από τη Δράμα ανακοίνωσε ότι σταματάει κάθε είδους εκδρομή στην Τουρκία μέχρι να δοθεί ειρηνική λύση με τον επαναπατρισμό των 2 αξιωματικών του ελληνικού στρατού που κρατούνται στην Αδριανούπολη, και επί 2 ολόκληρες ώρες δεν σταματήσαμε να γελάμε-για την ιστορία, η επίμαχη ανάρτηση είναι η εξής:

Βασικά, γελάμε ακόμα και τώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές (ιδίως με αυτό το Κανένα οικονομικό όφελος καμία επένδυση δεν μπορεί να μπει πάνω από θέματα που αφορούν την πατρίδα μας)

Και το μεγαλύτερο αστείο δεν είναι αυτή καθαυτή η απόφαση των ιδιοκτητών του πρακτορείου (στην τελική, δική τους είναι η επιχείρηση, ότι θέλουν κάνουν), όσο η αντίδραση μιας πολύ μεγάλης μερίδας συμπολιτών. Απόδειξη τα πάνω από 1300 (!!!) σχόλια (μέχρι αυτή την ώρα) χρηστών του Facebook που επικροτούν την απόφαση αυτή, με σχόλια που κινούνται στο πλαίσιο του "Να μποϊκοταρουμε την Τουρκία με κάθε μέσον μέχρι να αφήσουν τα παιδιά μας ελεύθερα"

Βλέπετε, τα σχόλια αυτά τα γράφουν οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που:

- ξημεροβραδιάζονται μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες παρακολουθώντας οποιαδήποτε τηλεοπτική σειρά προέρχεται από τη γείτονα χώρα (με τελευταίες τις "Fazilet" και "Bahar", που προβάλλονται αυτή την περίοδο, και με αποκορύφωμα -φυσικά- τον "Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή"!),

- πηγαίνουν καθημερινά όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στις υπόλοιπες γειτονικές μας χώρες για τα καθημερινά μας ψώνια -είτε μιλάμε για τρόφιμα (όπως ψωμί και άλλα αγαθά, κάτι που γίνεται εδώ  και χρόνια στο Βόρειο Έβρο) είτε ακόμα και για καύσιμα (όπως κάνουμε εμείς εδώ πέρα, που πηγαίνουμε στη Βουλγαρία για να φουλάρουμε τα ρεζερβουάρ των οχημάτων μας).

Αν πραγματικά βάζαμε την πατρίδα μας σε προτεραιότητα θα έπρεπε να κοιτάξουμε -όλοι μας- να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την τοπική αγορά. Και θα έπρεπε να το κάνουμε εδώ και χρόνια.

Αλλά προφανώς σε αυτή την περίπτωση δεν μας νοιάζει η πατρίδα αλλά...η πάρτη μας!

Είναι, άλλωστε, πολύ εύκολο να δείξουμε μέσα από τα social media το πόσο "πατριώτες" είμαστε, να γράψουμε εκ του ασφαλούς ότι θέλουμε -εννοείται, φυσικά, ότι θα βρίσουμε τους "εθνοπροδότες" πολιτικούς μας (τους οποίους εμείς ψηφίσαμε), θα αναρτήσουμε φωτογραφίες με την Αγιά Σοφιά "ντυμένη" στα γαλανόλευκα, και άλλα τέτοια "εθνοπατριωτικά"- και, στη συνέχεια, να "βυθιστούμε" στη δική μας πραγματικότητα. Πάρα πολύ εύκολο!

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μια τόσο σοβαρή και "επικίνδυνη" υπόθεση την αντιμετωπίζουμε με αυτήν ακριβώς την αβάσταχτη ελαφρότητα. Και αυτό είναι που πραγματικά μάς τρομάζει...

Posted On Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 00:31 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 9

ELEFTHERIA 2018 FINAL

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας