Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018
Τηλεβόας

Τηλεβόας (113)

Προσπαθούμε τις τελευταίες ημέρες να παρακολουθήσουμε, με όση δόση ψυχραιμίας και λογικής μάς έχει απομείνει, το ζήτημα της αύξησης των αδέσποτων ζώων στο δήμο Καβάλας.

Και ένα είναι το βέβαιο: πως και αυτή τη λιγοστή δόση ψυχραιμίας και λογικής που μας έχει απομείνει κοντεύουμε να τη χάσουμε με αυτά που διαβάζουμε και μαθαίνουμε!

Η αφορμή

Αφορμή για την ενασχόληση των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης με τα αδέσποτα σκυλιά ήταν μια σειρά περιστατικών που καταγράφτηκαν και αφορούσαν επιθέσεις αδέσποτων (αλλά και δεσποζόμενων) σκύλων σε ανθρώπους:

1) Μια επίθεση σκύλου στην περιμετρική οδό, την περασμένη εβδομάδα, με το θύμα -έναν συμπολίτη που χρησιμοποιεί συχνά την περιμετρική για τον περίπατό του- να μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχοντας υποστεί δάγκωμα. Ενώ τις πρώτες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι ο συγκεκριμένος σκύλος ήταν αδέσποτος (και ευθυνόταν και για άλλες ανάλογες υποθέσεις), εν συνεχεία διαπιστώθηκε (μάλιστα υπήρξε και ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή Καβάλας) ότι ήταν...δεσποζόμενος!!! Ο ιδιοκτήτης του, μάλιστα, εντοπίστηκε και φέρεται να ζήτησε συγνώμη για την όλη συμπεριφορά του σκύλου του.

2) Ένα περιστατικό με έναν ηλικιωμένο συμπολίτη μας (με εγνωσμένα προβλήματα υγείας -διαβητικός, με περιορισμένη δυνατότητα όρασης) που περπατούσε στην περιοχή πλησίον του κτιρίου του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) Καβάλας και είχε μια αναπάντεχη "επαφή" με ένα αδέσποτο σκυλί - "επαφή" λόγω της οποίας λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Το καταγράφουμε ως "επαφή" διότι οι απόψεις για το τι πραγματικά έγινε ήταν τόσο πολλές που, από ένα σημείο και μετά, δε βγαίνει άκρη!

Διότι σε μια εφημερίδα διαβάσαμε ότι "ήταν ένας σκύλος που φέρεται να κινήθηκε απειλητικά" ενώ σε μια άλλη (που στο παρελθόν -για να μην ξεχνιόμαστε- είχε μεταφράσει τον τσακωμό 2 σκυλιών σε..."επίθεση πιτμπουλ σε 13χρονο"!!!!!!!!) διαβάσαμε για..."2 σκυλιά". Από την άλλη, είχαμε μαρτυρίες για έναν συνδυασμό λαθών και παρεξηγήσεων, με τον ηλικιωμένο να χτυπάει κατά λάθος (άλλωστε, όπως είπαμε πριν, έχει προβλήματα όρασης) έναν σκύλο, τον τελευταίο να τρομάζει (έχοντας στο παρελθόν δεχτεί πραγματικά χτυπήματα με μπαστούνια) και να αντιδρά γαβγίζοντας, και τον ηλικιωμένο -όντας τρομοκρατημένος και αυτός- να λιποθυμάει.

Βγάλατε άκρη; Όχι; Ούτε και εμείς

3) Ένα πραγματικά σοβαρό περιστατικό που καταγγέλθηκε επώνυμα στο Kavala Portal και έλαβε χώρα στο Ζυγό, με μια 76χρονη συμπολίτισσα να σπρώχνεται και να πέφτει στο δρόμο μετά από επίθεση αγέλης αδέσποτων σκυλιών, να γλιτώνει την τελευταία στιγμή από δαγκώματα -μετά από παρέμβαση συγγενών της- και να μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε κατάγματα στα χέρια και στα πόδια της (με το χειρουργείο να αποτελεί μονόδρομο)

Για τις επιθέσεις μιλάμε συνέχεια, αλλά για τις φόλες τίποτα!

Όπως διαπιστώσατε, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί και πραγματικά σοβαρές υποθέσεις που αξίζει να ασχοληθούμε (όπως αυτή στο Ζυγό) αλλά και άλλες με τις οποίες προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την ενασχόλησή μας (από τη στιγμή που δεν έβγαινε άκρη).

Το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα διαβάσαμε αρκετά άρθρα και ακούσαμε αρκετές εκπομπές σχετικά με την αύξηση των αδέσποτων ζώων (με συμπολίτες και των περιστατικών επιθέσεων σε ανθρώπους. Επίσης, διαβάσαμε και ακόμα περισσότερα σχόλια από αγανακτισμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την έξαρση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος. Πολλά από αυτά κινήθηκαν στον "αστερισμό" της σοβαρότητας, της ψυχραιμίας και της αγωνίας για τους ίδιους τους σχολιαστές αλλά και τα παιδιά τους (όπως στην περίπτωση του 20ου Δημοτικού Σχολείου στο Περιγάλι), ωστόσο δεν λείπουν και τα σχόλια που μόνο ως σοβαρά δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε (όπως το ανεκδιήγητο "οι φιλόζωοι, αφού τα αγαπάνε τόσο πολύ τα ζώα, ας τα πάρουν στο σπίτι τους" λες και οι φιλόζωοι είναι Ωνάσηδες ή έχουν την περιουσία του Μπιλ Γκέϊτς)

Παραδόξως όμως, και προς μεγάλη μας -και αρνητική- έκπληξη, δεν διαβάσαμε ούτε μια λέξη για τις συνεχείς καταγγελίες δηλητηρίασης με φόλες που καταγράφονται ανά τακτά χρονικά σημεία (στο Χαλκερό, στο Μυρτόφυτο και αλλού)!

Αποκλείεται αυτά τα περιστατικά -όπως και άλλα αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν- να μην έχουν καταγγελθεί και στα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ (από τη στιγμή που καταγγέλθηκαν και σε εμάς). Όποιος το πει αυτό το πράγμα απλά εθελοτυφλεί.

Συνεπώς, το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε (το τονίζουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων: υποθέσουμε) για το ότι αυτά τα περιστατικά δεν δημοσιοποιήθηκαν -ιδίως από τα ΜΜΕ που έχουν "σηκώσει" ψηλά τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα των επιθέσεων των αδέσποτων ζώων- είναι πως οι συντάκτες τους εκτιμούν ότι οι φόλες δεν ενδιαφέρουν την τοπική κοινή γνώμη και ότι δεν "πουλάνε" φύλλα και κλικς...

Μακάρι να μην ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία δεν έχει "καταφέρει" να μας πείσει περί του αντιθέτου. Εννοείται, φυσικά, ότι δεν θέλουμε με τίποτα να πιστέψουμε πως επικροτείται από κάποιους η δηλητηρίαση με φόλες, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σιωπή πολλές φορές παρεξηγείται και ταυτίζεται, συχνά, με την σιωπηλή αποδοχή.

Επίσης, πολλοί μιλάνε συνέχεια -και καλώς κάνουν- για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για την έλλειψη σοβαρής στρατηγικής για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων (διότι, ας μην κοροϊδευόμαστε, καλός και άγιος και φιλότιμος ο Ζήσης Μπόνιας ως υπεύθυνος για τα αδέσποτα, καλοί και άγιοι και φιλότιμοι οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την περισυλλογή των αδέσποτων, αλλά αυτοί λειτουργούν ως πυροσβέστες) αλλά δεν μιλάνε ποτέ μα ποτέ για τις προσωπικές μας ευθύνες (η γλώσσα του γράφοντος έχει μαλλιάσει να φωνάζει για τις προσωπικές μας ευθύνες ως πολίτες, αλλά όταν έχουμε συνδημότες που βγαίνουν και λένε ανερυθρίαστα ότι "μη λέτε 'φταίμε', να λέτε 'φταίνε'. Ας τα βρουν οι αρμόδιοι, εμείς δεν φταίμε πουθενά" τι περιμένουμε; )

Τα σκυλιά αυτά, στο κάτω κάτω, πώς βρέθηκαν στο δρόμο; Υποτίθεται πως είναι στειρωμένα, σωστά; Άρα; Πώς αυξάνονται;

Προφανώς αυξάνονται διότι από τη μια συνεχίζεται με περίσσιο ζήλο η "συνήθεια" του να πετάμε στο δρόμο τα σκυλιά μας όταν τα βαρεθούμε και διαπιστώσουμε ότι πλέον δεν αποτελούν ένα πολύ ωραίο παιχνιδάκι για τα παιδιά μας ή ένα εργαλείο για το κυνήγι μας (όπως γίνεται στα χωριά) και από την άλλη έχουμε και τις συχνές "μεταφορές" αδέσποτων από άλλους δήμους (οι καταγγελίες είναι συνεχείς και πλέον δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε)

Και όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε, όταν ένα ζώο που δεν έχει συνηθίσει να ζει στο δρόμο ξαφνικά πετιέται σε αυτόν, βρίσκεται εκτός του περιβάλλοντος στο οποίο έχει μάθει να ζει.

Φανταστείτε να έχετε μάθει, ως άνθρωποι, να ζείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο -π.χ. να βρίσκετε έτοιμο φαγητό όταν γυρίζετε στο σπίτι σας- και ξαφνικά αλλάζετε τρόπο διαβίωσης -π.χ. μένετε μόνος/η σας-. Θα συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν; Όχι βέβαια -και λογικό είναι.

Πώς περιμένετε, λοιπόν, κάτι άλλο από τα ζώα;

Και για να φτάσουμε και στο "δια ταύτα", θα το ξαναπούμε εμείς για μια ακόμα φορά (μπας και μας ακούσει κανένας): ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πάτε στα σχολεία, διδάξτε στα παιδιά πώς θα συμπεριφέρονται απέναντι στα ζώα (αδέσποτα και δεσποζόμενα), καλέστε το κοινό σε καμία ενημερωτική εκδήλωση (έχουμε να δούμε τέτοια εκδήλωση εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια)...Και αυτό, φυσικά, δεν ισχύει μόνο για το δήμο Καβάλας αλλά και για τους ίδιους τους φιλόζωους (διότι το σωματείο "Αίσωπος" είναι μεν ένα σωματείο που δεν έχει δική του χρηματοδοτική στήριξη, βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική δουλειά των μελών του, αλλά ελάχιστες φορές το έχουμε δει να μπαίνει στα σχολεία και να μιλάει στα παιδιά).

Αυτά, βέβαια, θα έχουν αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα -ίσως και μακροπρόθεσμα. Μέχρι τότε, όμως; Απλό: Να τηρηθεί ο νόμος για τα δεσποζόµενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκµετάλλευση ή τη χρησιµοποίηση µε κερδοσκοπικό σκοπό (είναι ο γνωστός -και αρκετά αυστηρός- νόμος 4039/2012) Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους δήμους -τους βασικούς αρμόδιους- αλλά και για όλους εμάς τους απλούς πολίτες.

Αυτά προς το παρόν, καλή συνέχεια σε όλες και όλους...

Υ.Γ.: Το ότι η δημοτική αρχή έχει κινητοποιηθεί για μια ακόμα φορά κατόπιν εορτής, για ένα θέμα μάλιστα το οποίο την "πόνεσε" από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων της -όταν αρμόδια αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα ήταν η κ. Χιώτη-Πρασσά-, δεν χρειάζεται να το τονίσουμε ξανά.

Το ότι μετά από 4 χρόνια διοίκησης, τώρα θυμήθηκαν να μπουν σε μια διαδικασία να επεκτείνουν το κυνοκομείο -έναν χώρο με γνωστά και χρόνια προβλήματα, όχι μόνο όσον αφορά το μέγεθός του και τις δυνατότητες διαβίωσης των ζώων αλλά ακόμα και στην αδειοδότησή του- δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε έτι περαιτέρω.

Αν μη τι άλλο, βέβαια, έχουμε και τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα να προτείνει -στην πρόσφατη συνάντησή της με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη- την προκήρυξη ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος (όπως αυτό για τις παιδικές χαρές) για την οικοδόμηση νέου κυνοκομείου. Λέτε να έχουμε σύντομα είδηση από αυτό το μέτωπο;

Σίγουρα, πάντως, θα πρέπει να σταθούμε στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το γραφείο τύπου του δήμου Καβάλας, σύμφωνα με την οποία:

Ο Δήμος Καβάλας ενημερώνει ότι στα πλαίσια του περιορισμού του φαινομένου ύπαρξης  αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους δρόμους του Δήμου, προτίθεται να εντατικοποιήσει στο άμεσο μέλλον τους ελέγχους στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς με τη συνδρομή στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας ως όργανο βεβαίωσης παραβάσεων σε περιπτώσεις μη τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων, προβλέπεται δυνάμει του Ν. 4039/2012 (άρθρο 21) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά την ισχύ του Ν.4235/2014 καθώς και του Ν. 4483/2017, άρθρο 54 περί «τροποποίησης διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του Ν. 4039/2012».

Κατόπιν των ανωτέρω, και προκειμένου αφενός να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και αφετέρου να περιοριστούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς να συνεργάζονται σε περίπτωση ελέγχου με τους αρμόδιους δημοτικούς αστυνομικούς και να τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων συντροφιάς, δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας, προς όφελος τόσο των δεσποζόμενων, όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου

Δεν αμφισβητούμε ότι ο έλεγχος στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς μπορεί να είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Κάποιος, όμως, θα πρέπει να πει στην κ. Τσανάκα ότι ακόμα και στις "καλές της ημέρες" (όταν υπήρχε προσωπικό), η Δημοτική Αστυνομία δεν εμφανιζόταν ποτέ στις γειτονιές της Καβάλας -πολλώ δε μάλλον στα όμορα χωριά. Περιμένει κανείς, λοιπόν, να το κάνει τώρα;

Posted On Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 07:43 Γράφτηκε από τον

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή Καβάλας, διαβάζουμε με αρκετό -ομολογουμένως- ενδιαφέρον για την πρόταση που κατέθεσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στον ιδρυτή και διευθυντή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά Θεόδωρο Κοκκινίδη για την μετακόμιση του μουσείου στην Καβάλα:

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, για το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Διευθυντή του Μουσείου Θόδωρο Κοκκινίδη.

Ο καλλιτέχνης και δημιουργός των γνωστών ομοιωμάτων του Μουσείου, το οποίο βρίσκεται στα Κηπιά του νομού Καβάλας, επισκέφθηκε τη Δήμαρχο στο γραφείο της συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Ξανθόπουλο και συζήτησαν για τη δυνατότητα να μετεγκατασταθεί το Μουσείο στην Καβάλα, σε χώρο που θα διαθέσει ο Δήμος. Στο ζήτημα αυτό έγινε εκτενής συζήτηση, κατά την οποία η Δήμαρχος δήλωσε, πως επιθυμεί πάρα πολύ μια τέτοια εξέλιξη, να μεταστεγαστεί δηλαδή το Μουσείο στην Καβάλα, εφ’ όσον ληφθεί από τον Θόδ. Κοκκινίδη μια τέτοια οριστική απόφαση και εφ’ όσον εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος από το Δήμο Καβάλας.

Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόταση της δημοτικής αρχής για μετακόμιση στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης (όταν οι εργασίες σε αυτό ολοκληρωθούν), έχουμε διαβάσει τις τελευταίες ώρες διάφορες απόψεις -οι περισσότερες από τις οποίες είναι θετικές για τη μετακόμιση, άλλες (προερχόμενες κυρίως από την περιοχή του Παγγαίου όρους) ζητούν από τον Θ. Κοκκινίδη να μην μεταφέρει το μουσείο στην Καβάλα, και άλλες τονίζουν ότι "εδώ το Μουσείο Καπνού και το Ναυτικό Μουσείο υπολειτουργούν, με λίγες ώρες λειτουργίας -και αυτές όχι τις ημέρες και τις ώρες που καταφτάνουν τουρίστες στα μέρη μας-, γιατί να 'φορτωθούμε και άλλο μουσείο;"

Επειδή, για να είμαστε κομματάκι ειλικρινείς, έχουμε δει στο παρελθόν ουκ ολίγα ανάλογα "πυροτεχνήματα" από πλευράς της κ. Τσανάκα -πρόχειρα μάς έρχονται στο μυαλό το αίτημα για να πάρει ο δήμος Καβάλας τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο, η "άχρηστη" περιμετρική και η ατάκα ότι "ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας έδιωξε τον καλλιτεχνικό του διευθυντή και ησύχασε το κεφάλι του" σε μια περίοδο που αμφισβητείτο έντονα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης- καλό είναι να "κρατάμε μικρό καλάθι" όσον αφορά τις "βλέψεις" της κ. δημάρχου και να αφήσουμε τον ίδιο τον Θ. Κοκκινίδη να αποφασίσει για το αν θα μεταφέρει το μουσείο του στην Καβάλα ή αν θα παραμείνει στα Κηπιά.

Σε τελευταία ανάλυση, το μουσείο -ή η συλλογή των κέρινων ομοιομάτων, αν θέλετε (ενθυμούμενοι και τα όσα ορίζει ο νόμος περί μουσείων)- είναι, επί της ουσίας, "παιδί" του Θ. Κοκκινίδη. Αυτός το ίδρυσε το 2010, αυτός δημιούργησε όλα αυτα τα υπέροχα κέρινα ομοιώματα που κοσμούν το μουσείο, αυτός θα πάρει και την τελική απόφαση -ανάλογα με το κατά πόσο πιστεύει ότι μια τέτοια μετακόμιση θα βοηθήσει και αυτόν και την προβολή των εκθεμάτων του.

Τώρα, το αν και κατά πόσο ο δήμος Παγγαίου έχει στηρίξει το εγχείρημα του Θ. Κοκκινίδη ή όχι (όπως κάποιοι διερωτήθηκαν), αυτό μόνο ο ίδιος του μπορεί να το απαντήσει (οι ως τώρα δήμαρχοι Βασίλης Ξουλόγης και Φίλιππος Αναστασιάδης μπορούν μόνο να συνηγορήσουν ή να αντικρούσουν τις απόψεις του).

Προσωπική μας άποψη, πάντως, είναι ότι έστω και την ύστατη στιγμή -αν και εφόσον φανεί δεκτικός για μετακόμιση ο Θ. Κοκκινίδης- ο δήμος Παγγαίου μπορεί και πρέπει να "σώσει την παρτίδα" και να προσπαθήσει να στηρίξει τον ιδρυτή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων, με στόχο την παραμονή του στα Κηπιά

Και αυτό δεν το λέμε διότι πιστεύουμε ότι το μουσείο θα "χαθεί" μέσα στην Καβάλα. Ίσα ίσα, στην Καβάλα το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο και θα έχει την ευκαιρία να "αντλήσει" επισκέπτες από μια πολύ μεγαλύτερη "βάση". Απλά δεν είμαστε τόσο πολύ "φαν" της γιγάντωσης ενός συγκεκριμένου "κέντρου" -στην προκειμένη περίπτωση, της Καβάλας- και της περαιτέρω "σμίκρυνσης" της "περιφέρειάς" του (τα έχουμε ήδη δει όλα αυτά στην περίπτωση του "αθηνοκεντρικού κράτους μας", και τα έχουμε καυτηριάσει πολλάκις). Το μουσείο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει, σε συνδυασμό μια σειρά από άλλα αξιοθέατα -όπως π.χ. οι βραχογραφίες του Ακροβουνίου, το Δασικό Χωριό Παγγαίου και οι αμπελώνες των όμορων οικισμών-, ένα τμήμα μιας μίνι εκδρομής -την οποία θα μπορούσε να προωθήσει η δημοτική αρχή Παγγαίου σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες- για την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Παγγαίου όρους.

Ακόμα και τώρα, δεν είναι αργά...

Posted On Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 09:27 Γράφτηκε από τον

Γρήγορα θα "ξεχαστεί" η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που έλαβε χώρα στην Καβάλα.

Θα μου πείτε "Μα καλά, και εσύ τι περίμενες; Παρέλαση είναι, κρατάει 1 ώρα maximum και μετά...σπίτια μας!" Δεν έχετε άδικο...

Απλά...κάποτε περιμέναμε με μεγαλύτερη προσμονή τις παρελάσεις (όχι μόνο στις 25 Μαρτίου αλλά και στις 28 Οκτωβρίου)

Βλέπετε, κάτι οι προετοιμασίες για να παρελάσουμε (αξέχαστα ήταν τα απογεύματα που τρέχαμε στη μοδίστρα για να πάρει τα μέτρα μας και να ράψει τα ρούχα που θα φορούσαμε), κάτι τα στραγάλια που πετούσαν στους παρελαύνοντες οι συμμαθητές τους που "παραμόνευαν" σκαρφαλωμένοι στην οροφή ενός κτίσματος που υπήρχε μπροστά από το πάρκινγκ του Λιμεναρχείου Καβάλας (και τα οποία, χτες, μας "έλειψαν" -όπως μας λείπουν εδώ και χρόνια), κάτι οι εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία (οι οποίες, βέβαια, έχουν εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια χάρη στο μεράκι τόσο πολλών μαθητών όσο και εκπαιδευτικών),

όλα αυτά ίσως και να συντελούν στο να θεωρούμε -άδικα; ποιος ξέρει- τις παρελάσεις ως ένα γεγονός που ανήκει στην κατηγορία "Άντε να γίνει, να πάμε σπίτια μας, να γράψουμε το άρθρο και να τελειώνουμε"...

Προφανώς, όμως, ο αξιαγάπητος σκυλάκος της φωτογραφίας του άρθρου μας δεν το βλέπει έτσι - και καλά έκανε, εδώ που τα λέμε...

Χτες, βέβαια, περιμέναμε και μια κινητοποίηση από τους ιδιοκτήτες φορτηγών οχημάτων -όπως είχε διακηρύξει, μιλώντας σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο πρόεδρός τους Ανέστης Τσουρουκίδης- σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας τους στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο -αλλά ούτε και αυτή έλαβε χώρα...Μοναδικό άξιο λόγου συμβάν ήταν η λιποθυμία ενός από τους στρατιώτες που στέκονταν μπροστά από τους επισήμους σε ρόλο διμοιρίτη -ευτυχώς, ο στρατιώτης είναι καλά στην υγεία του (Να ευχηθούμε περαστικά στο παλικάρι)

Πάντως, από τη χτεσινή παρέλαση προέκυψαν και 2 ερωτήματα (είπαμε να μη σχολιάσουμε την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Παναγιώτη Καπετάνιου - καλός και άγιος και αυτός, αλλά αυτό το "αποβλήτων" κάπως μας κάθεται...):

1) Κάποτε βλέπαμε και 1-2 μεγάλου μεγέθους ελληνικές σημαίες (όπως αυτή στα κτίριο που στεγαζόταν η ΝΟΔΕ Καβάλας της ΝΔ, αλλά και μια σημαία που είχε αναρτηθεί με γερανό τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα). Φέτος δεν τις είδαμε ούτε αυτές! Γιατί άραγε;

Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται στο φόβο μήπως βγουν κάποιοι "γνωστοί" συμπολίτες μας και μιλήσουν για "πατριδοκαπηλεία" και "ροπή προς φασιστοειδείς κινήσεις" (Μη το γελάτε! Τα έχουμε διαβάσει πάμπολλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν) η σε ένα παρόμοιο συναίσθημα "βαρεμάρας", αλλά αναρωτιόμαστε...

2) Καλός και άγιος ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια κινητικότητα με επισκέψεις σε τοπικούς φορείς, αλλά αναρωτιόμαστε με ποια θεσμική ιδιότητα βρέθηκε στις θέσεις των επισήμων στη χτεσινή παρέλαση;

Εκτός και αν, εκτός του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υπάρχει και εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αν είναι έτσι, πάμε πάσο...)

Καλή εβδομάδα!!!

Posted On Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 05:44 Γράφτηκε από τον

Η παρουσία του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανου στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που εψάλη το Σάββατο στην Καθολική Εκκλησία Καβάλας ήταν, αν μη τι άλλο, μια ασυνήθιστη κίνηση για την τοπική κοινωνία -ιδίως από τη στιγμή που αποτελεί "κοινό μυστικό" η έλλειψη τέτοιων κινήσεων από πλευράς του προκατόχου του, μακαριστού κυρού Προκοπίου (ας μην ξεχνάμε τόσο τις αντιδράσεις του για το μνημείο υπέρ των Καβαλιωτών εβραϊκής καταγωγής, όσο και την προσφυγική κρίση -στη διάρκεια της οποίας ο Μακαριστός ουσιαστικά "σφύριξε αδιάφορα")

Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι σε θέση να βεβαιώσουν ότι, ήδη από την εποχή που ήταν πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο σεβασμιώτατος κ.κ. Στέφανος ήταν γνωστός για τις πρωτοβουλίες του υπέρ της προσέγγισης των θρησκειών -καταγράφοντας ακόμα και παρουσίες σε εβραϊκή συναγωγή ή επαφές με μονοφυσίτες αρχιερείς. Πρωτοβουλίες με προφανή στόχο να κηρύξουν σε όλο τον κόσμο αυτά που έλεγε στους μαθητές του (και, κατ'επέκταση, σε όλους τους Χριστιανούς) ο ίδιος ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός: "Αγαπάτε αλλήλους".

Όπως ήταν φυσικό, η παρουσία του Μητροπολίτου Στέφανου στην Καθολική Εκκλησία της Καβάλας δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Μάλιστα, ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος -στο περιθώριο της συνάντησής του, την επομένη, με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη- είχε τονίσει -με αρκετά έντονη αίσθηση χιούμορ- ότι "Έχω να ακούσω σχόλια μόλις δουν το βίντεο από την επίσκεψή μου στην Καθολική Εκκλησία..."

Και όπως ακριβώς το περίμενε ο ίδιος του, τα περισσότερα από τα σχόλια που ακολούθησαν έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι έχουμε διαχωρίσει προ πολλού τις σχέσεις μας με τη λογική -αλλά και με το ίδιο το πραγματικό και ουσιαστικό πνεύμα του Χριστιανισμού (το τελευταίο, βέβαια, είχε γίνει εδώ και πολλούς αιώνες, αλλά λέμε τώρα...)

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε ένα (επώνυμο) email που λάβαμε πριν από 2 ημέρες, με τον τίτλο:

"ΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΚΑΒΑΛΙΩΤΕΣ!"

Προς στιγμήν πιστέψαμε ότι θα διαβάζαμε κάποια σχόλια περί αύξησης των περιστατικών κλοπών και διαρρήξεων (ήταν φρέσκα, άλλωστε, τα όσα έλαβαν χώρα στον Αμυγδαλεώνα) ή περί ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών (π.χ. φωτιά ή πλημμύρες). Ωστόσο, μόλις ανοίξαμε το email διαβάσαμε ότι:

O Μητροπολίτης Φιλίππων παρακολούθησε «λειτουργία» παπικών!

ενώ παράλληλα είδαμε και ένα link προς έναν ιστότοπο με θρησκευτικό περιεχόμενο, στον οποίο γινόταν μνεία στην παρουσία του Στεφάνου στην Καθολική Εκκλησία της Καβάλας.

Τα σχόλια που συνόδευαν το link είναι, αν μη τι άλλο, "απολαυστικά" (διατηρούμε αυτούσια τη σύνταξή τους):

Αίσχος και Αιδώς, για την 1η Αποστολική Μητρόπολη της Ευρώπης!

Καβαλιώτες καταλαβαίνετε ότι επίσκοπο φύλακα της πίστης δεν έχετε. Λύκο μαύρο, ναι. Φυλαχτείτε.

Οι άγιοι πατέρες λένε, τι κοινό μπορεί να έχει ο λύκος με τά τα πρόβατα? Ο λύκος προσεγγίζει τα πρόβατα για ένα κ μόνο σκοπό να τα κατασπαράξει.

Τι κάνει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος; Τα ΔΕΧΕΤΑΙ ανενόχλητη, αυτά που γίνονται δημόσια; Εάν τα δέχεται, ας βγάλει μια δημόσια ανακοίνωση, στην οποία θα καθησυχάζει τον λαό ότι: όλα εξελίσσονται σωστά και κανονικά. Εάν όμως δεν τα δέχεται, ας κάνει τις πρέπουσες ενέργειες. Ο λαός είναι υπερβολικά σκανδαλισμένος με όσα γίνονται δημόσια και επαναλαμβανόμενα, και η σιωπή της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτη και επιζήμια για τον λαό στην περίπτωση αυτή. Γιατί κατηγορούνται αυτοί που αντιδρούν και δεν κατηγορούνται αυτοί που ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ (με τις δημόσιες πράξεις τους) τις αντιδράσεις;
 
Είναι κρίμα και ντροπή για την πόλη της Καβάλας να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα...

Ε,ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΠΙΑ!ΕΝΑ ''ΓΕΙΑ'' ΠΗΓΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΜΕΛΑΝΟΧΙΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΜΩΒΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΠΑΠΙΚΟ.ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ,ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ....ΑΓΑΠΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΣΗ ΑΓΑΠΗΣ....ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ!ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΩΡΑ!

Το πλέον άσχημο της υπόθεσης είναι ότι ορισμένα από αυτά τα σχόλια προέρχονταν ακόμα και από ιερωμένους.

Τρανή απόδειξη: ένας ιερέας από την Τριανδρία Θεσσαλονίκης, ονόματι Νικόλαος Μανώλης, ο οποίος (όπως καταλάβαμε) φαίνεται να είχε έρθει στο παρελθόν σε αντιπαράθεση με τον κ.κ. Στέφανο για το θέμα της επαφής με άλλες θρησκείες. Αξίζει να διαβάσει κανείς -πατώντας σε αυτό το link- ένα κείμενό του, το οποίο συντάχθηκε ως απάντηση στην κλήση που έλαβε για παρουσία στο Επισκοπικό Δικαστήριο τον περασμένο Οκτώβριο.

Και αναρωτιόμαστε:

Αυτοί οι άνθρωποι πώς μπορούν να κηρύσσουν τον λόγο του Θεού; Εξ όσων μάθαμε από τα μικράτα μας, ο Θεός μιλούσε για αγάπη και ομόνοια, ενώ ο Ιησούς Χριστός δεχόταν δίπλα του ακόμα και αμαρτωλούς, "τελώνες και πόρνες"! Ακόμα και πάνω στον Σταυρό, δεν ήταν ο Ιησούς αυτός που είπε "Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι";

Αλήθεια, δεν αντιλαμβάνονται αυτοί οι άνθρωποι πως ορθόδοξοι, καθολικοί, προτεστάντες, κόπτες, μουσουλμάνοι, βουδιστές, ιουδαϊστές, ινδουιστές (και πιστοί άλλων θρησκειών), όλοι μας είμαστε ακριβώς το ίδιο πράγμα: ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και όλοι μας, στο τέλος, θα καταλήξουμε στο ίδιο ακριβώς μέρος: στο χώμα...

Αλλά δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναρωτηθούμε έτι περαιτέρω -παρά μόνο να αντιληφθούμε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν συνάδουν με το πνεύμα του Χριστιανισμού -όπως το εδίδαξε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός- αλλά απαντώνται μονάχα σε περιοχές και σε κοινωνίες που "φημίζονται" για το θρησκευτικό τους φανατισμό!

Όπως ακριβώς οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (ή οι τζιχαντιστές του ISIS) - εξ ου και ο τίτλος του σημερινού "Τηλεβόα": Χριστιανοταλιμπάν!

ΑΜΗΝ...

Υ.Γ. 1: Επειδή είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα διαβάσουμε αντίστοιχα, ίσως και χειρότερα, σχόλια για το παρόν άρθρο, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως έχουμε οπλιστεί με μπόλικη υπομονή...

Υ.Γ. 2: Διαβάζοντας προσεκτικότερα τα όσα έχει γράψει στην επιστολή του ο πατέρας Νικόλαος Μανώλης, σταθήκαμε (μεταξύ άλλων) στο ότι:

"Μου ζητείται νὰ ὁμιλῶ γιὰ τὴ χαρὰ τοῦ ἔρωτα καὶ νὰ δίνω γραμμὴ στὰ πνευματικά μου παιδιὰ νὰ μεταλαμβάνουν ἀσχέτως τῆς  ἠθικῆς κατάστασής τους. [......] Μοῦ ζητᾶτε τὴν ἄθλια ὑπακοή, τὴν δαιμονικὴ καὶ πονηρὰ μεταμέλεια καὶ τὴν ἑωσφορικὴ κανονικότητα ποὺ ἐσεῖς ἀκολουθεῖτε. Μὲ λίγα λόγια, ζητᾶτε νὰ παραβῶ τοὺς ἱεροὺς κανόνες. Καὶ αὐτὸ θὰ εἶναι κανονικότητα;"

Χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο -πέραν, ίσως, του ότι ο Ιησούς Χριστός δέχτηκε στο πλευρό του ακόμα και τελώνες και πόρνες; Μάλλον όχι...

Posted On Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 20:18 Γράφτηκε από τον

Ήταν μια από τις πρώτες φυσιογνωμίες από τις οποίες έπαιρνε συνεντεύξεις ο γράφων, όταν το 2011 ξεκινούσε την πορεία του στη δημοσιογραφία.

Ήταν αυτή η οποία -σε εντελώς ανύποπτο χρόνο- βοήθησε σημαντικά τον γράφοντα σε μια υπόθεση που αφορούσε ένσημα του ΙΚΑ.

Ήταν αυτή την οποία ο γράφων εμπιστευόταν για τα οπτικά του είδη.

Σήμερα, εν έτει 2018, με την οικονομική κρίση να μην έχει σταματημό, με ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις (και τις προηγούμενες αλλά και τη σημερινή) να έχουν μετατραπεί σε έναν άλλο Άλμπερτ Πιέρποϊντ(*) και να σφίγγουν καθημερινά, με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, τη θηλιά γύρω από το λαιμό του "αδύναμου κρίκου" της ελληνικής κοινωνίας (τους μισθωτούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων) σε μια προσπάθεια να δείξουν στους "από έξω" ότι είναι "καλοί" και ότι προσπαθούν να μαζέψουν φόρους, με την πραγματική ανεργία να αγγίζει τα ύψη (και ας λένε κάποιοι ότι μειώνεται, χάρη στις προσλήψεις στο ευρύτερο δημόσιο και στις εποχιακές δουλειές) και τους νέους να αναζητούν μάταια μια "πόρτα" για να φύγουν στο εξωτερικό,

η ίδια της δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Δυστυχώς...

Ο λόγος για την (άλλοτε) γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Μαρία Τσουρή, η οποία το απόγευμα της Τρίτης ανακοίνωσε -μέσα από το Facebook- ότι η επιχείρησή της κλείνει λόγω οικονομικής δυστοκίας!

Η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε από το παρακάτω μακροσκελές κείμενο, γραμμένο γεμάτο ένταση, θλίψη αλλά και ευχαριστίες προς όλους όσους την στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια:

Ευχαριστουμε καλη μας κυβερνηση.!
Εχει μια πικρα και ειρωνια μαζι αυτο για μενα!Ακομη ενα λουκέτο,πια του δικού μου και της κορης μου μαγαζιού ,μαζι με τα χιλιάδες λουκέτα που αφήνουν πίσω τους αδιέξοδα,ανεργια,καταθλιψη ,συναισθημα αποτυχίας,ρημαγμένες σχέσεις και ζωές,ναι και μοναχικες αυτοκτονίες κι ας μην ακούγονται πολύ.
Ομως δεν ειμαστε οι καθαριστριες του Υπουργειου Οικονομικων ουτε οι "νεκροι της Ερτ".Καμια συζητηση δεν θα γινει για εμας και τους ανεργους εργαζομενους μας.
Συρθηκαμε στα δικαστηρια απο μια ιδιοκτητρια ενος ακινητου 25 τετραγωνικων ισογειου χωρου πωλησης και 27 τετραγωνικων χωρου εργαστηριου,φακων επαφης,οπτομετριας και αποθηκης.Το ξαναχτίσαμε σχεδον απο την αρχη.Παραλαβαμε στατικα προβληματα,αρουραίους,υγρα σιες.Βαλαμε το αιμα μας,οτι ειχαμε και δεν ειχαμε ,δανειστηκαμε,ρισκαραμε.Στα 17 χρονια λειτουργιας του μαγαζιού μας η ιδιοκτητρια κερδισε 350000 ευρω ,η εφορια πανω απο 100000 και χρωσταμε βεβαια ,εργαζομενοι ενσημα και μισθους.Ενισχυσαμε τοπικες εφημεριδες και εντυπα,συλλογους,εκδηλωσεις,,τζιραραμε χιλαδες ευρω σε πολλους προμηθευτες μικρους και μεγαλους.
Ζησαμε δουλευοντας σκληρα χωρις καμιά πολυτελεια,χωρις διακοπες,χωρις ακομη και την πολυτελεια της αρρώστιας,ουτε διπλα στο παιδι μου δεν μπορουσα να ειμαι οταν γεννούσε σε ωρα λειτουργιας της αγορας,χωρις ν αποκτησουμε οποιοδηποτε περιουσιακο στοιχειο(,φυσικα και δεν εχουμε δικο μας σπιτι,)εξασφαλιζοντας ουτε εναν χαμηλο δημοσιουπαλληλικο μισθο .
Απο το 2011 αρχισε η μειωση του τζιρου,ισως μικροτερη απο τον συνολικο μεσο ορο της αγορας,ομως σιγα σιγα γονατιζαμε.Το 2014 ηταν μια χρονια σταθεροτητας,μετα ηρθε το συριζανελ.Οι παλινωδιες,οι κλειστες τραπεζες,ο φοβος για την ελλειψη σταθεροτητας,η υπερφορολογηση απο την μερια της κυβερνησης,η αφελεια μας,η εντιμοτητα μας,η ελλειψη τετοιων κερδων (οσο και να σας εντυπωσιαζει) ωστε να δημιουργηθει αποθεμα για να στηριχθει πια η ζημιογονα μικρη επιχειρηση ,οδηγησαν στο τελος μας.
Εμεις λοιπον οι κερδοσκοποι ,οι φοροφυγαδες επαγγελματιες μενουμε στον δρομο αναζητωντας δουλεια σ ενα δυσκολο περιβάλλον.Κι αυτο ειναι το μεγαλο ζητημα.Ευχομουν να εκανα εγω επαγγελματικα λαθη,δεν ειναι ολοι γεννημενοι εμποροι,αλλα τοτε θα εβρισκα δουλεια με μια οικονομια που θ ανθιζε.
58 χρονων λοιπον με τα πρωτα μου ενσημα το 1979 και ασφαλιστικη συνεχομενη ζωη 40 χρονων περιπου.Αλλα ανηκω σ αυτο το κομματι της Ελλαδας του κοπου,δεν εχω προνομια και γεννησα στα 19 μου,δεν εχω ανηλικο 18 χρονων να φροντισω ,εχω εγγονια που με χρειαζονται,αλλα αυτα ειναι ψιλά γραμματα.Δεν ξερω ποτε και αν θα βγω στην συνταξη,αλλωστε δεν μ ενδιεφερε ποτε αυτο το κομματι,αγαπουσα την δουλεια ,το μονο που ηθελα να συνδυάζω ειναι η βοηθεια στο μεγάλωμα των μωρων μας.Το μεγαλο λαθος της ζωης μου ειναι πως δεν μεγαλωσα την κορη μου με την νοοτροπια 'βρες μια τρουπα να τρουπωσεις" αλλα με το" δουλεια μωρο μου,δουλεια.'.
Ομως δεν μετανιώνω.Απο το 1992 στην αγορα της λιανικης,ματωσα ,δεν κοιμηθηκα απο αγχος για το πως θα βγουν οι υποχρεωσεις,πως θα εξυπηρετησω καλυτερα.Εισεπραξα και μικροψυχια και αγενεια αλλα κρατω την μεγαλη αγαπη,εμπιστοσυνη ,χαμογελο,καλα λογια των περισσοτερων.και αυτους τους περισσοτερους πελατες-φιλους-οικογενεια τους ευχαριστω με ολη μου την καρδια.
Παντα θα χρωσταω στην αγορα με ξυπνησε,ξεπερασα τις ιδεοληψιες μου,καταλαβα πως αριστερα δεν σημαινει ευνοουμενες ομαδες που εκβιαζεται η ψηφος τους .
Ενιωσα τι σημαινει ανασφαλεια,αγχος καθημερινο και τι σιγουρια.
Γι αυτο αγαπω τους ανθρωπους της αγορας,τα κοριτσια που γυρνούν το βράδυ με πρισμενα ποδια απο την ορθοστασια,που δεν μπορουν να πανε ευκολα στις σχολικες γιορτες των παιδιων τους, που τα σερνουν μαζι τους τις αργιες,,που......
Να τους προσεχετε τους εργαζομενους της αγορας,να προσεχετε την μικρη επιχειρηση.

Τώρα θα μου πείτε: "Καλά βρε άνθρωπε, η μόνη είναι; Ξέρεις πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν; Ξέρεις πόσοι έμειναν άνεργοι; Η πρώτη είναι ή η τελευταία;"

Δεν διαφωνούμε. Κάθε άλλο. Απλά, η περίπτωση της κ. Τσουρή ίσως και να αποτέλεσε μια ακόμα αφορμή για να αναρωτηθούμε "αν έχει πάτο ο κατήφορος"...

Βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα: Μόνο εμείς αναρωτιόμαστε! 

Βλέπετε, όλοι αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις (ή που θέλουν να λάβουν αποφάσεις στο μέλλον) ζουν σε ένα δικό τους κόσμο, ονειρευόμενοι "την ανάπτυξη που έρχεται" (ή, καλύτερα, "την ανάπτυξη που έχασε το δρόμο")...

Υ.Γ.: Ελπίζουμε να μην μας παρεξηγήσει κανείς για το ότι χρησιμοποιήσαμε, ως τίτλο του άρθρου μας, τον "θάνατο του εμποράκου"...Δεν χαρακτηρίζουμε κανέναν ως "εμποράκο", προς θεού! Απλά υιοθετούμε τον τίτλο του εξαιρετικού αυτού -και άκρως διαχρονικού- θεατρικού έργου του Άρθουρ Μίλλερ για να περιγράψουμε την όλη κατάσταση...

(*) Albert Pierrepoint: Διάσημος Βρετανός δήμιος του 20ου αιώνα (1905-1992). Ήταν φημισμένος για την αποτελεσματικότητά του στους απαγχονισμούς, έχοντας κρεμάσει (μεταξύ άλλων) και τους ηγέτες των Ναζί μετά τη "Δίκη της Νυρεμβέργης"

Posted On Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 13:48 Γράφτηκε από τον

Διαβάσαμε μια είδηση ότι ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο από τη Δράμα ανακοίνωσε ότι σταματάει κάθε είδους εκδρομή στην Τουρκία μέχρι να δοθεί ειρηνική λύση με τον επαναπατρισμό των 2 αξιωματικών του ελληνικού στρατού που κρατούνται στην Αδριανούπολη, και επί 2 ολόκληρες ώρες δεν σταματήσαμε να γελάμε-για την ιστορία, η επίμαχη ανάρτηση είναι η εξής:

Βασικά, γελάμε ακόμα και τώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές (ιδίως με αυτό το Κανένα οικονομικό όφελος καμία επένδυση δεν μπορεί να μπει πάνω από θέματα που αφορούν την πατρίδα μας)

Και το μεγαλύτερο αστείο δεν είναι αυτή καθαυτή η απόφαση των ιδιοκτητών του πρακτορείου (στην τελική, δική τους είναι η επιχείρηση, ότι θέλουν κάνουν), όσο η αντίδραση μιας πολύ μεγάλης μερίδας συμπολιτών. Απόδειξη τα πάνω από 1300 (!!!) σχόλια (μέχρι αυτή την ώρα) χρηστών του Facebook που επικροτούν την απόφαση αυτή, με σχόλια που κινούνται στο πλαίσιο του "Να μποϊκοταρουμε την Τουρκία με κάθε μέσον μέχρι να αφήσουν τα παιδιά μας ελεύθερα"

Βλέπετε, τα σχόλια αυτά τα γράφουν οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που:

- ξημεροβραδιάζονται μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες παρακολουθώντας οποιαδήποτε τηλεοπτική σειρά προέρχεται από τη γείτονα χώρα (με τελευταίες τις "Fazilet" και "Bahar", που προβάλλονται αυτή την περίοδο, και με αποκορύφωμα -φυσικά- τον "Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή"!),

- πηγαίνουν καθημερινά όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στις υπόλοιπες γειτονικές μας χώρες για τα καθημερινά μας ψώνια -είτε μιλάμε για τρόφιμα (όπως ψωμί και άλλα αγαθά, κάτι που γίνεται εδώ  και χρόνια στο Βόρειο Έβρο) είτε ακόμα και για καύσιμα (όπως κάνουμε εμείς εδώ πέρα, που πηγαίνουμε στη Βουλγαρία για να φουλάρουμε τα ρεζερβουάρ των οχημάτων μας).

Αν πραγματικά βάζαμε την πατρίδα μας σε προτεραιότητα θα έπρεπε να κοιτάξουμε -όλοι μας- να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την τοπική αγορά. Και θα έπρεπε να το κάνουμε εδώ και χρόνια.

Αλλά προφανώς σε αυτή την περίπτωση δεν μας νοιάζει η πατρίδα αλλά...η πάρτη μας!

Είναι, άλλωστε, πολύ εύκολο να δείξουμε μέσα από τα social media το πόσο "πατριώτες" είμαστε, να γράψουμε εκ του ασφαλούς ότι θέλουμε -εννοείται, φυσικά, ότι θα βρίσουμε τους "εθνοπροδότες" πολιτικούς μας (τους οποίους εμείς ψηφίσαμε), θα αναρτήσουμε φωτογραφίες με την Αγιά Σοφιά "ντυμένη" στα γαλανόλευκα, και άλλα τέτοια "εθνοπατριωτικά"- και, στη συνέχεια, να "βυθιστούμε" στη δική μας πραγματικότητα. Πάρα πολύ εύκολο!

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μια τόσο σοβαρή και "επικίνδυνη" υπόθεση την αντιμετωπίζουμε με αυτήν ακριβώς την αβάσταχτη ελαφρότητα. Και αυτό είναι που πραγματικά μάς τρομάζει...

Posted On Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 00:31 Γράφτηκε από τον

Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν οι φίλα προσκείμενοι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (είτε ασχολούνται με τα κοινά είτε δημοσιογράφοι είτε ακόμα και απλοί πολίτες-ψηφοφόροι τους) να καλύψουν την ιστορία του επιδόματος ενοικίου που λάμβανε τα τελευταία 2 χρόνια η τέως -πλέον- αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου αποδεικνύει, το δίχως άλλο, μια "κακιά συνήθεια" που έχουμε ως λαός:

Αντί να κοιτάζουμε τη δική μας καμπούρα, κοιτάμε πάντα (ή σχεδόν πάντα) την καμπούρα του άλλου.

Ή, για να το περιγράψουμε καλύτερα,

Αρνούμαστε να παραδεχτούμε τα δικά μας λάθη, τις δικές μας ευθύνες, και προσπαθούμε πάντα (ή σχεδόν πάντα) να κατηγορήσουμε τους άλλους -οποιουσδήποτε μας βολεύει να κατηγορήσουμε.

Διαβάσαμε ιστορικές έρευνες που θα ζήλευαν μεγάλοι ιστορικοί του παρελθόντος για το πώς ξεκίνησε η ιστορία με τις ενοικιάσεις δωματίων σε ξενοδοχεία για τους βουλευτές (το 1994 -επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ), τη δυνατότητα ενοικίασης διαμερίσματος κα την καταβολή επιχορήγησης 1000 € μηνιαίως γο το μίσθωμα του διαμερίσματος αυτού (ψηφισθείσα το 2004 - επί ΝΔ), τα δεκάδες "παραθυράκια" που επέτρεψαν σε διάφορους βουλευτές να βάλουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς πολύ ζεστό χρήμα -και μάλιστα χωρίς κανείς να τους ελέγχει για το αν δικαιούνται να πάρουν αυτή την επιχορήγηση ή αν νοικιάζουν κάποιο διαμέρισμα, κάποια "καμαρούλα μια σταλιά 2x3"...

Και φυσικά διαβάσαμε και για το σωτήριον έτος 2015 (με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία) και τη ρύθμιση για την καταβολή της επιχορήγησης αυτής και σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς (με τις "απαραίτητες", φυσικά, κατηγορίες προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι "σιγοντάρησαν" και ψήφισαν την εν λόγω ρύθμιση)...

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι (προς αποφυγή παρεξηγήσεων):

Ναι, το ότι μια ολόκληρη χώρα έζησε επί 40 χρόνια μια "εικονική πραγματικότητα", με άφθονο δανεικό (για να μην ξεχνιόμαστε) χρήμα που έρεε στις τσέπες μας και στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, με τον "αθάνατο" συνδυασμό ελληνικής αφέλειας και κουτοπονηριάς (εκφρασμένο μέσα από παραδείγματα όπως οι επιδοτήσεις που μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε λουλούδια, μπουζούκια ή εργοστάσια στη λοιπή Βαλκανική, και ο μπάρμπα-Γιώργος ο χασάπης -τυχαίο το όνομα και το επάγγελμα- που είδε "φως" στο χρηματιστήριο και νόμισε ότι θα γίνει Ωνάσης εν μια νυκτί παίζοντας τις οικονομίες μιας ζωής), οφείλεται καθαρά και μόνο στα 2 κόμματα που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο: τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

2 κόμματα τα οποία -σημειωτέον- εμείς ψηφίσαμε, εμείς φέραμε στην εξουσία, εμείς τα κρατήσαμε στην εξουσία, πιστεύοντας τις δεκάδες υποσχέσεις για "εύκολο" χρήμα στα ταμεία μας (ποιος θυμάται, αλήθεια, το "Τσοβόλα δώστα όλα"; ), για μια καλή "τακτοποίηση" στο δημόσιο, για μια βολική μετάθεση του παιδιού μας που δεν άντεχε να υπηρετεί στον Έβρο, στα ελληνοαλβανικά σύνορα ή στα νησιά που γειτνιάζουν με την Τουρκία και για πολλές άλλες διευκολύνσεις.

Και φυσικά, ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα ίδια αυτά κόμματα (και οι "έχοντες και κατέχοντες" γόνοι όλων όσων κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο επί 40 χρόνια) έχουν αλλάξει χαρακτήρα και μυαλά, και ότι πλέον θα καταφέρουν να σώσουν τούτο τον τόπο (ξέρετε, ο λύκος δεν αλλάζει...)

Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει -επιτέλους- να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία θεωρητικά ήρθε πρεσβεύοντας το καινούριο, την ανανέωση και το σκίσιμο των μνημονίων (Τώρα, πώς θα τα έκανε όλα αυτά με στελέχη από το παλιό "καλό" ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν αυτά τα μνημόνια, τον -εσχάτως προκύψαντα- "μνημονιακό", ελέω ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. που κάποτε συμπόρευαν με τη ΝΔ στις "χρυσές εποχές" της χώρας, είναι ένα ρητορικό ερώτημα -αλλά ξέχασα: βάλαμε και νεαρά άτομα στο υπουργείο Εργασίας)- βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 3 ολόκληρα χρόνια! Δεν είναι 3 μήνες, είναι 3 χρόνια!

3 χρόνια μέσα στα οποία -καταπώς φαίνεται- δεν ήταν σε θέση οι συγκυβερνώντες να ψηφίσουν έναν νόμο (τον οποίο, μάλιστα, είχαν δεσμευθεί) για να καταργηθούν όλα τα επιδόματα, τα μπόνους, οι επιχορηγήσεις, τα αυτοκίνητα και άλλα πολλά οφέλη που απολαμβάνουν οι βουλευτές; Ας γινόταν και σταδιακά, μέσα σε π.χ. maximum ένα χρόνο!

Δεν ζητήσαμε από τους συγκυβερνώντες να λύσουν με μια μονοκονδυλιά π.χ. το θέμα της όδευσης του αγωγού TAP -είναι δύσκολο θέμα, θέλει προσπάθεια μεγάλη, θέλει χρόνο. Κατανοητό.

Ζητήσαμε να φέρουν ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που θα λέει ότι "Ξέρετε κάτι, κύριοι βουλευταί; Κομμένα όλα τα επιδόματα, όλα τα μπόνους και οι επιχορηγήσεις, θα είστε με έναν αξιοπρεπή μισθό που θα καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις σας. Θα είναι 2, θα είναι 3 χιλιάρικα; Πάντως δεν θα είναι αυτά που παίρνετε τώρα"

Και όμως: δεν το έκαναν. Τουλάχιστον αυτό αποδείχτηκε στην πράξη.

Και αντί να πουν ότι "Ναι, κάναμε βλακεία που δεν καταργήσαμε όλα αυτά που ψήφισε και εφάρμοσε το παλιό σύστημα. Εμπρός για να τα καταργήσουμε" βγαίνουν και λένε ότι "Α, εσείς του παλιού συστήματος τα ψηφίσατε και τα κάνατε νόμους του κράτους. Μη μας κουνάτε το δάχτυλο!"

Σαν να λένε, με λίγα λόγια: "Ναι, και εμείς το πήραμε το επίδομα ενοικίου. Αφού εσείς το ψηφίσατε..."

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η αποχή από τις εκλογές κοντεύει να φτάσει ακόμα και το 50%,

και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η "Χρυσή Αυγή" έχει σταθεροποιηθεί στην 3η θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων (Ακόμα ένα δείγμα της νοοτροπίας μας: Αντί να αναλογιστούμε σοβαρά γιατί τους "σπρώξαμε" στο να ψηφίσουν "Χρυσή Αυγή", βολευόμαστε να τους αποκαλέσουμε "ναζιστές" και "φασίστες")

και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ο κόσμος ασχολείται με Survivor, Master Chef και Power of Love (βοήθειά μας!!!)

και μετά αναρωτιόμαστε...

Posted On Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 22:35 Γράφτηκε από τον

Διαβάσαμε με προσοχή την ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης η δημοτική αρχή Καβάλας για το πώς αντιμετώπισε το πέρασμα του χιονιά, και οφείλουμε να σταθούμε σε ένα σημείο που αξίζει να σχολιάσουμε:

Επί του προβλήματος που προέκυψε στον δρόμο ΕΚΑΒ-Νοσοκομείο, ενώ τα μηχανήματα του Δήμου έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο, αυτοκίνητα Ι.Χ. που επιχείρησαν να μετακινηθούν χωρίς τη χρήση αλυσίδων, ακινητοποιήθηκαν και απέκλεισαν τον δρόμο.

Μπορεί στο παρελθόν τέτοιου είδους αναφορές να γίνονταν σε επίπεδο δηλώσεων στα τοπικά ΜΜΕ (το Kavala Portal είχε γίνει δέκτης ανάλογων δηλώσεων και κατά το πέρασμα της "Αριάδνης"), ωστόσο αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που διαβάζουμε επίσημη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής με το άνωθεν περιεχόμενο.

Και ίσως είναι και η πρώτη φορά που βλέπουμε και μερίδα τοπικών ΜΜΕ (αλλά και ανθρώπους που κατά καιρούς "πυροβολούν" τη δημοτική αρχή Καβάλας, κατακρίνοντάς την για το οτιδήποτε -πολλές φορές δικαίως) που αρχίζουν, έστω και δειλά-δειλά, να κάνουν μνεία στις ευθύνες των συμπολιτών.

Ένα "σπορ" στο οποίο εξασκούμαστε, ως Kavala Portal, με αρκετή επιτυχία -και με ελάχιστο, ευτυχώς, προσωπικό κόστος χάρη στην υπευθυνότητα με την οποία προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τη θεματολογία μας- από την πρώτη μέρα που "ανοίξαμε".

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές στάθηκε η εικόνα του δρόμου προς το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν και η χιονόπτωση μέσα στον αστικό ιστό της Καβάλας έπιασε το "peak" της. Υπήρξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και τα γνωστά σε όλους μας παράπονα για την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής και του κρατικού μηχανισμού (ιδίως όταν ο δρόμος αυτός έκλεισε, έστω και για λίγη ώρα), ωστόσο αυτό που παρατηρήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι ελάχιστα ήταν τα αυτοκίνητα που είχαν "προετοιμαστεί" για διέλευση μέσα από χιονισμένους δρόμους.

Τουναντίον: Η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων που αντικρίσαμε δεν έφεραν ούτε ίχνος αλυσίδας -μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά ήταν εφοδιασμένα ακόμα και με καλοκαιρινά (!) λάστιχα. Και προτού βγει κανείς και πει πως "δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για να βρούμε χιόνια, όταν φύγαμε από τα σπίτια μας δεν χιόνιζε" θα υπενθυμίσουμε ότι οι προβλέψεις για την κακοκαιρία ήταν γνωστές από μέρες -συνεπώς υπήρχε χρόνος για μια στοιχειώδη πρόβλεψη.

Θα ήταν ουτοπία, φυσικά, να αναφερθούμε στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ο οποίος, στο άρθρο 19, αναφέρει ρητά ότι "Οι οδηγοί αυτοκινήτων οχημάτων που κινούνται σε οδό με χιόνια υποχρεούνται, εφόσον το όχημα δε φέρει ειδικά ελαστικό, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι οδηγοί των πιο πάνω οχημάτων και όταν κινούνται σε οδό με παγετό, εφόσον ειδοποιούνται προς τούτο με ρυθμιστικές πινακίδες ή από τις αρμόδιες αρχές") Εδώ δεν ξέρουμε και δεν τηρούμε άλλα και άλλα που προβλέπει ο ΚΟΚ, θα τηρούσαμε τη διάταξη για τις αλυσίδες;

Ανάλογες εικόνες είχαμε αντικρίσει και πέρσι (στην σαφώς χειρότερη "Αριάδνη"), με αποκορύφωμα τις σκηνές που καταστηματάρχες στο κέντρο της Καβάλας (όχι όλοι, αλλά αρκετοί) δεν έμπαιναν στη διαδικασία να καθαρίσουν τους πάγους έξω από τις επιχειρήσεις τους αλλά κατέκριναν τον δήμο και τους αρμόδιους. Αλλά περιμέναμε ότι "το πάθημα θα γινόταν μάθημα" από όλους μας. Μάταιος κόπος...

Βέβαια θα πει κάποιος "Εντάξει βρε παιδιά, σιγά το χιόνι που έπεσε μέσα στην πόλη (στα ορεινά έπεσε, δεκτό, αλλά μέσα στην Καβάλα;" Δεν θα έχει άδικο. Αλλά, από τη μεριά μας, θα συμπληρώσουμε πως αν είναι να "πνιγόμαστε σε μια κουταλιά...χιονιού" (παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία) με αυτή την ποσότητα που έπεσε, φανταστείτε τι πρόκειται να δουν τα μάτια μας σε μια νέα "Αριάδνη"...

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά επί του θέματος, παρά μόνο να δείξουμε μια εικόνα που κοινοποιήθηκε στο blog http://protovouliafilippon.blogspot.gr (η οποία ελήφθη στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα). ;Όπως μπορείτε να δείτε, μάταια ψάχνουμε αυτοκίνητο με αλυσίδες...

20180226 135534

Υ.Γ. 1: Με αυτό το κείμενο, πάντως, δεν θέλουμε να "χαϊδέψουμε τα αυτιά" της δημοτικής αρχής -η οποία και αυτή θα μπορούσε να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα για το ειδικό πολυμηχάνημα που διαθέτει ο δήμος για ανάλογες συνθήκες, ένα πολυμηχάνημα που παραμένει ακινητοποιημένο εδώ και πολλούς μήνες διότι δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο ανταλλακτικό (!), αλλά και την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (όχι βέβαια ότι τους έδιναν σημασία πολλοί συνδημότες-"παντογνώστες"...)

Υ.Γ. 2: Πάντως η αναφορά της κ. Τσανάκα, στο δημοτικό συμβούλιο, περί...χιονολάστιχων μάς θύμισε ότι ακριβώς την ίδια λέξη, ακριβώς τον ίδιο όρο είχε χρησιμοποιήσει το 2012 και ο τότε δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, όταν και πάλι είχε χιονίσει μέσα στο κέντρο της Καβάλας (θυμόμαστε ότι είχαμε επικοινωνήσει, λίγα λεπτά αργότερα, με επιχειρηματίες που απασχολούνται στον χώρο των ελαστικών αυτοκινήτων, οι οποίοι μας έλεγαν ότι τα χιονολάστιχα είναι για χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, που βλέπουν συχνά χιόνι, και όχι τόσο για την Ελλάδα)

Υ.Γ. 3: Κατά την άποψή μας, πάντως, ο μεγάλος "χαμένος" της υπόθεσης είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Βλέπετε, στη διάρκεια της "Αριάδνης" δεν είχαν παρατηρηθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση οικισμών -σε αντίθεση με φέτος, με ολόκληρα χωριά όπως η Νικήσιανη και το Παλαιοχώρι, αλλά και πολλά σημεία στη Θάσο να βυθίζονται στο σκοτάδι...

Posted On Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 19:30 Γράφτηκε από τον

Μια ακόμα σύσκεψη έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Ναυτιλίας με θέμα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν τη Θάσο με το χερσαίο τμήμα του νομού Καβάλας. Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να υπάρχει κάθε βράδυ διαθέσιμο πλοίο επιφυλακής για τις διακομιδές ασθενών από το νησί στο χερσαίο τμήμα του Νομού, ενώ ασκήθηκαν νέες πιέσεις στις ναυτιλιακές εταιρείες για την προσθήκη ενός νέου δρομολογίου στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου. Ανάλογες αναφορές για την ανάγκη προσθήκης δρομολογίων στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν (τόσο από αυτοδιοικητικούς φορείς όσο και το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας).

Ένα ερώτημα, όμως, που δε βλέπουμε να τίθεται πολύ συχνά είναι το κατά πόσο στηρίζουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, τόσο της Θάσου όσο και της Καβάλας, τη γραμμή Καβάλας-Πρίνου.

Ανατρέξαμε σε παλιότερα άρθρα μας για να θυμηθούμε τι είχαμε γράψει για το ίδιο ακριβώς θέμα (και το ίδιο ακριβώς ερώτημα) και εντοπίσαμε ένα σχόλιο του "Τηλεβόα" που αναρτήσαμε στις 4 Απριλίου 2017. Το παραθέτουμε ξανά, διότι πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε με την άποψή μας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε:

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΣΤΙΣ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Για μια ακόμα φορά η εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Καβάλας-Πρίνου απασχολεί την τοπική επικαιρότητα, Για μια ακόμα φορά τρέχουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς σε συσκέψεις και επαφές για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, για μια ακόμα φορά συζητάμε για το χρόνιο αίτημα να καθορίζει η περιφέρεια ΑΜΘ το ποια δρομολόγια θα γίνονται...

Και για μια ακόμα φορά μιλάμε για μια ακτοπλοϊκή γραμμή στην οποία -εδώ και χρόνια- δείχνουν να έχουν γυρίσει την πλάτη τους οι Θάσιοι, αλλά και οι Καβαλιώτες...

Συγχωρέστε μας για το ύφος του κειμένου, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με απλά και ξεκάθαρα λόγια -και χωρίς να μπλέκουμε σε κάθε λογής "κουτσομπολιά" και "συζητήσεις καφενείου" που σχετίζονται με τις σχέσεις των ναυτιλιακών εταιρειών με κατοίκους, φορείς, λιμεναρχείο και το όλο, εν γένει, "σύστημα".

Κάποια στιγμή θα πρέπει να ομολογήσουμε (διότι όλοι μας το ξέρουμε αλλά ελάχιστοι δείχνουν να έχουν το θάρρος να το πουν) ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι απλά επιχειρήσεις. Ιδιωτικές. Και σε κάθε επιχείρηση (είτε αυτή είναι πολυεθνική είτε ένα μικρό κατάστημα) ο βασικός στόχος είναι το κέρδος.

Αν είναι κακό; Όχι βέβαια. Έτσι γινόταν πάντα, έτσι γίνεται και έτσι πρέπει να γίνεται (εντάξει, υπάρχουν και οι φανατικοί ιδεολόγοι που θεωρούν ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να μη δουλεύουν για το κέρδος αλλά για το κράτος, και οι οποίοι πιστεύουν ότι ακόμα και το παραμικρό κέρδος είναι κολάσιμο και πρέπει να "καεί στην πυρά", αλλά ευτυχώς αυτοί είναι ελάχιστοι). Αρκεί βέβαια να τηρούνται οι νόμοι και αυτό το κέρδος να "πηγαίνει" προς όφελος και των εργαζόμενων που στηρίζουν αυτές τις επιχειρήσεις -και όχι, με την πρώτη ευκαιρία, αυτοί να εκδιώκονται, να απολύονται ή ακόμα και να μηνύονται..

Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στο θέμα μας...οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν σαν βασικό τους στόχο το κέρδος. Και με αυτό το σκεπτικό λειτουργούν προσπαθώντας, εδώ και πολλά χρόνια, να πετύχουν την κατάργηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Καβάλας-Πρίνου.

Και τόσα χρόνια όλοι οι φορείς φωνάζουν και παραπονιούνται και διαμαρτύρονται και ζητούν τη διατήρηση της ακτοπλοϊκής γραμμής. Αλλά επί τόσα χρόνια δεν είδαμε τους ίδιους τους Θάσιους (και τους Καβαλιώτες) να προτιμούν την συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή. Επί τόσα χρόνια τα στοιχεία που προκύπτουν από το Λιμεναρχείο Καβάλας δείχνουν ότι οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη γραμμή κυμαίνονται σε έναν σταθερό (και μικρό) αριθμό που δε θα μπορούσε με τίποτα να στηρίξει μια οποιαδήποτε ακτοπλοϊκή γραμμή. Δεν μας αρέσει που το λέμε αυτό. Πραγματικά. Αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Και δε μιλάμε φυσικά για τη θερινή σαιζόν, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους μήνες της χρονιάς.

Μην πάμε μακριά: Μόνο μέχρι το υδροπτέρυγο "ΗΛΙΔΑ ΙΙ", το οποίο πέρσι ήρθε στην Καβάλα μετά βαΐων και κλάδων αλλά τελικά αποσύρθηκε άρον άρον γιατί...δεν το "αγκάλιασαν" οι κάτοικοι, δεν το χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους (με το σκεπτικό του ακριβού εισιτηρίου των 10 €. Λες και με τα χρήματα που δίνουν στο εισιτήριο από τον Λιμένα για την Κεραμωτή και στις βενζίνες για την Καβάλα δίνουν λιγότερα χρήματα. Λες και με το -φθηνότερο- εισιτήριο στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου φτάνουν στον προορισμό τους σε λιγότερο από μισή ώρα)

Προς θεού (και θα το τονίσουμε με κεφαλαία γράμματα): ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Το ότι οι ίδιες εταιρείες εμφανίζονται απρόθυμες να συνδέουν το μεγαλύτερο λιμάνι της περιφέρειας ΑΜΘ με το σημαντικότερο, από τουριστικής -και όχι μόνο- κίνησης, νησί του Βορείου Αιγαίου (δεν υποτιμούμε την εξίσου πανέμορφη Σαμοθράκη, αλλά η αλήθεια είναι αυτή για τη Θάσο και τούτο δεν αλλάζει) δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι εταιρείες αυτές (χωρίς εξαίρεση) ζουν σε ένα "δικό τους συννεφάκι", μακριά από την πραγματικότητα του νομού Καβάλας.

Αυτό, όμως, που θέλουμε να πούμε είναι ότι με τις φωνές, τις διαμαρτυρίες και τις συσκέψεις δεν θα καταφέρουμε να κατεβάσουμε τις ναυτιλιακές εταιρείες από το "συννεφάκι τους". Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και μερικές πιο συντονισμένες ενέργειες από φορείς για να πειστεί ο κόσμος -και όχι οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Ας δοκιμάσουν π.χ. οι καταστηματάρχες της Καβάλας (σε συνεργασία με αντιπεριφέρεια και δήμο) να διοργανώσουν διήμερα ή ημέρες προσφορών για όσους έρθουν από τη Θάσο (πλησιάζει και η Λευκή Νύχτα, είναι μια καλή ευκαιρία αν μη τι άλλο). Ας δοκιμάσουν π.χ. να διοργανώσουν κάποια εκδήλωση και να καλέσουν -με κάποιο δέλεαρ- και τους Θάσιους.

Παραδείγματα και προτάσεις καταθέσαμε, δεν προσπαθήσαμε να διαφημίσουμε κανέναν φορέα. Όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει μια διαφορετική πρόταση -καλοδεχούμενος. Αλλά ας το δούμε επιτέλους λίγο σοβαρά -αντί απλά να διαμαρτυρόμαστε, να παρακολουθούμε συσκέψεις και να παίρνουμε δηλώσεις από φορείς που θα λένε ότι "το ψάχνουμε, το προσπαθούμε, κάνουμε συσκέψεις, το παλεύουμε...."

Posted On Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 07:21 Γράφτηκε από τον

Τον τελευταίο καιρό έχετε δει στο Kavala Portal ουκ ολίγα άρθρα που σχετίζονται με γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του νομού Καβάλας (με έμφαση τόσο σε βαρυσήμαντα γεγονότα, όπως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και το κίνημα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όσο και σε...ανθρωποκτονίες!), χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά του αρχείου εφημερίδων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Το αρχείο αυτό, το οποίο στη δημοτική βιβλιοθήκη ξεκινάει από το 1926 με την εφημερίδα ΚΗΡΥΚΑΣ (αν και εφημερίδες εκδίδονταν και παλιότερα), έχει τη δική του σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την ιστορία -και δη την τοπική-. Αποτελεί, δε, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κατανοήσει κανείς το πώς ζούσαν και σκέφτονταν οι άνθρωποι που έζησαν στην Καβάλα τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και το πώς αντιλαμβάνονταν τα όσα συνέβαιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο -με λίγα λόγια, μιλάμε για ένα κανονικό "ταξίδι στο παρελθόν".

Αυτό όμως που πολλοί από εσάς δεν γνωρίζουν (και είναι απολύτως φυσικό να μην γνωρίζουν) είναι ότι...με εξαίρεση το πραξικόπημα των Απριλιανών και το κίνημα του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, όλα τα άλλα άρθρα βασίστηκαν σε υλικό που εντοπίστηκε...κατά τύχη!!! Με λίγα λόγια...άλλα γεγονότα ψάχναμε και άλλα εντοπίσαμε!!!

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο άρθρο μας σχετικά με τον φόνο που διαπράχθηκε τον Ιανουάριο του 1928 στο Ποδοχώρι. Η αναζήτησή μας στις εφημερίδες του 1928 αφορούσε...μια σειρά πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Καβάλα κάπου μέσα στο 1928 (τις επόμενες ημέρες θα διαβάσετε σχετικά άρθρα), αλλά από καθαρή τύχη το μάτι μας "έπεσε" πάνω στην αναφορά για το φονικό.

Όλα αυτά ενδεχομένως να μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μια ψηφιοποίηση (με ταυτόχρονη αρχειοθέτηση και ευρετηριοποίηση, με βάση τόσο το έτος όσο και χαρακτηριστικές λέξεις-κλειδιά) του αρχείου των εφημερίδων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας!

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι ένα τέτοιο project είναι αρκετά δαπανηρό για ένα δήμο (αν και, με λίγη καλή προσπάθεια, μπορούν να βρεθούν ακόμα και ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας που ασχολούνται με την ιστορική έρευνα και οι οποίοι θα μπορέσουν να συνεισφέρουν οικονομικά) ωστόσο εκτιμούμε ότι τα οφέλη που θα αποκόμιζε ο δήμος (και ειδικότερα η βιβλιοθήκη) από την ύπαρξη του ψηφιοποιημένου αρχείου θα ήταν πάρα πολλά!

Λάβετε υπόψη ότι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, στο αρχείο εφημερίδων μπορεί κανείς να βρει σε έντυπη μορφή φύλλα από τα μέσα της δεκαετίας του 1920, από όλες τις εφημερίδες (καθημερινές και εβδομαδιαίες) που εκδόθηκαν ποτέ στην Καβάλα. Όσο καλές και αν είναι οι συνθήκες διαφύλαξής τους σε βιβλία, είναι εύλογο ότι πολλά φύλλα έχουν φθαρεί από το χρόνο -ή ακόμα και από την κακή χρήση τους από απρόσεκτους αναγνώστες. Στην περίπτωση, όμως, που οι εφημερίδες αυτές ψηφιοποιούντο -όπως έγινε με το αρχείο εφημερίδων της Βουλής- θα υπήρχε η δυνατότητα διατήρησής τους ες αεί! Και όχι μόνο: ένας συνδυασμός του ψηφιοποιημένου (και προσβάσιμου, φυσικά, μέσω του Internet) αρχείου με τα αρχεία Ρουδομέτωφ και Αστεριάδη, στεγασμένος π.χ. στο παλιό δικαστικό μέγαρο -αλλά και σε ένα οποιοδήποτε άλλο κτίριο-, θα αποτελούσε ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για την ιστορία του νομού Καβάλας και για οποιονδήποτε ιστορικό ερευνητή.

Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη -σε συνδυασμό και με την ανάγκη στέγασης των αρχείων Ρουδομέτωφ και Αστεριάδη. Μήπως, λοιπόν, είναι ευκαιρία να το δουν κάποιοι στον δήμο Καβάλας λίγο πιο ζεστά;

Posted On Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 20:03 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 9

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Logo Contract

Constantinos Jewellery Vertical  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Ape Mpe

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας