Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017
Τηλεβόας

Τηλεβόας (102)

Πριν από 2 εβδομάδες, μέσα από το ίδιο βήμα, είχαμε σημειώσει το γεγονός ότι ενώ οι επιχειρηματίες που θα κληθούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας θέλουν να ακούσουν προτάσεις, σκέψεις, οράματα και τρόπους υλοποίησής τους για το παρόν και το μέλλον της επιχειρηματικότητας στο νομό Καβάλας, γίνονταν καθημερινά μάρτυρες καταστάσεων και εικόνων που τους άφηναν ολοένα και περισσότερο αδιάφορους.

Είχαμε σημειώσει το γεγονός ότι έβλεπαν τους υποψήφιους για τη διαδοχή του Άγγελου Τσατσούλη να αναλώνονται σε ανακοινώσεις για θέματα εντελώς άσχετα με την καθημερινότητα του ντόπιου επιχειρηματία και να επιβεβαιώνουν, με τη συμπεριφορά τους, την παγιωμένη σε πάρα πολλούς επιχειρηματίες άποψη ότι το Επιμελητήριο στέκεται μακριά από τα προβλήματά τους και έχει μετατραπεί σε έναν φορέα στον οποίο απλά πληρώνουν τη συνδρομή τους -χωρίς να βλέπουν αντίκρισμα.

Πέρασαν από τότε μερικές ημέρες ηρεμίας, χωρίς περαιτέρω αντεγκλήσεις -τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοινώσεων. Μέχρι, δυστυχώς, και αυτό το Σαββατοκύριακο, οπότε και "επιστρέψαμε" στην αγαπημένη μας "συνήθεια"...

Κατανοούμε πολύ καλά ότι αυτά που γράφουμε δεν ηχούν πολύ ωραία στα αυτιά των υποψήφιων προέδρων του Επιμελητηρίου και των συμβούλων τους. Κατανοούμε ότι σε μια περίοδο που μεγάλο ρόλο παίζουν οι εντυπώσεις και το "φαίνεσθαι", σε μια περίοδο που οι υποψήφιοι αρέσκονται στις καθημερινές αναρτήσεις στο Facebook, με τις οποίες είτε κοινοποιούν τα δελτία τύπου των παρατάξεών τους είτε εκθειαζουν τον εαυτό τους θυμίζοντας ότι είναι υποψήφιοι είτε επιτίθενται στους αντίπαλούς τους, το να βγαίνει ένας "μοναχικός καβαλάρης" και να επιλέγει να μην δημοσιοποιεί τα δελτία τύπου αλλά να τους κριτικάρει για τους χειρισμούς τους δεν "πουλάει". Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα του γράφοντος, είναι πρόβλημα των υποψήφιων...

Πολλά μπορούμε να αναφέρουμε, αλλά θα σταθούμε στα πιο σημαντικά:

1) Ένα email που απέστειλε ο πρόεδρος των λογιστών Καβάλας (και υποψήφιος με την παράταξη του Παύλου Ζησίμου) Νίκος Πατέλης...στα μέλη της παράταξης του Μάρκου Δέμπα, με το οποίο αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα των εκλογών που διεξήχθησαν...το 2006 (Αλήθεια, ο κ. Πατέλης γιατί δεν μίλησε 11 ολόκληρα χρόνια και "θυμήθηκε" να μιλήσει τώρα, λιγότερο από 11 μέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών; )

2) Οι αποκαλύψεις της παράταξης του κ. Ζησίμου περί αναθέσεων εργολαβιών σε μόνο 2 ηλεκτρολόγους (με τίμημα 60.000 €) και 2 ξυλουργούς (με τίμημα 53.000 €), όταν σε όλο το νομό Καβάλας δραστηριοποιούνται δεκάδες ηλεκτρολόγοι και ξυλουργοί (Ακόμα και αν πούμε ότι έχουν δίκιο οι της παράταξης του κ. Ζησίμου, να θυμίσουμε ότι βασικό μέλος της παράταξης είναι ο Αντώνης Καραγιαννίδης, ο οποίος από το 2011 ήταν ενεργό μέλος της διοίκησης του επιμελητηρίου, έχοντας μάλιστα αναλάβει την οικονομική διαχείρισή του. Λίγο αργά δεν θυμήθηκαν να το καταγγείλουν; )

3) Η ατυχής, κατά την ταπεινή μας άποψη, ατάκα του κ. Δέμπα (στο debate που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στο ENA CHANNEL) περί "εμποράκων", μια ατάκα που προκάλεσε -όπως αναμενόταν- την οργισμένη αντίδραση των μελών της παράταξης του κ.Ζησίμου (τόσο του ιδίου όσο και συμβούλων του, όπως ο Παναγιώτης Μέντζας)

Το χειρότερο δεν είναι ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι ασχολούνται, ως επί το πλείστον, με τις ανακοινώσεις και τις αναρτήσεις και όχι με το τι προτάσεις έχουν να καταθέσουν για την επιχειρηματικότητα και την καθημερινότητα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο νομό.

Το χειρότερο δεν είναι πως όταν τους τα λέμε, είτε κατ'ιδίαν είτε σε δημόσιο λόγο, παραδέχονται ότι έχουμε απόλυτο δίκιο, αλλά...συνεχίζουν την ίδια ακριβώς τακτική -και κατηγορώντας τους αντιπάλους τους ότι "αυτοί το έχουν ξεκινήσει".

Το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι υποψήφιοι, που τους χωρίζει μια "άβυσσος αντιλήψεων" όπως είπε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο κ. Ζησίμου, θα πρέπει να συνεργαστούν την επομένη των εκλογών στο όποιο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου προκύψει!

Αν, μάλιστα, δεν εκλεγεί κάποιος υποψήφιος με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% (κάτι που ουδείς μπορεί να αποκλείσει), τότε αναγκαστικά θα πρέπει να προκύψει ένα διοικητικό σχήμα μέσω συνεργασιών.

Τώρα, το πώς θα συνεργαστούν οι υποψήφιοι όταν έχει προηγηθεί όλος αυτός ο χαμός των προηγούμενων ημερών είναι ένα καλό ερώτημα (την απάντηση του οποίου θα μάθουμε την επομένη των εκλογών).

Εν κατακλείδι, και με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Δέμπας -στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Kavala Portal- περί του ποιο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές θα θεωρείται επιτυχία (τονίζοντας ότι ακόμα και στις εκλογές του 2006 είχαν ψηφίσει περί τους 2500 επιχειρηματίες), το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές είναι μάλλον ζοφερές (μακάρι να διαψευστούμε, αλλά μέχρι στιγμής δεν το βλέπουμε)

Όχι βέβαια ότι θα έχουν άδικο οι επιχειρηματίες-μέλη του Επιμελητηρίου, οι οποίοι καθημερινά παλεύουν με θεούς και δαίμονες για να βγάλουν τον επιούσιόν τους (μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες) και αντί να ακούσουν κάποιον υποψήφιο να τους προτείνει κάτι καλύτερο για την επόμενη ημέρα βλέπουν τους υποψήφιους προέδρους να μαλώνουν -στην κυριολεξία- "για το πάπλωμα".

Έτσι, δεν θα έχουν άδικο αν θέσουν και αυτοί το ίδιο ακριβώς ερώτημα: "Γιατί να σας ψηφίσουμε, ω υποψήφιοιγια το Επιμελητήριο;"

Posted On Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 22:36 Γράφτηκε από τον

Την τελευταία φορά που καλύψαμε δημοσιογραφικά εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας τα πράγματα ήταν πιο "εύκολα" για όσους ασχολούνται με τα του τύπου και της ενημέρωσης, με την έννοια ότι οι μόνοι υποψήφιοι ήταν ο τότε πρόεδρος Άγγελος Τσατσούλης (ο οποίος και επανεκλέχτηκε πανηγυρικά) και ο Κώστας Μακέδος (που δεν κέρδισε ούτε μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο).

Στις φετινές εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου τα πράγματα έμοιαζαν αρχικά να είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα, μιας και πέραν της αποχώρησης του κ. Τσατσούλη εμφανίστηκαν 3 διαφορετικοί υποψήφιοι, ο καθένας με το δικό του υπόβαθρο και (έτσι, τουλάχιστον, πιστεύαμε) με τις δικές του ιδέες για το παρόν και το μέλλον της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Μιας επιχειρηματικότητας που -ας μην το ξεχνάμε- φαντάζει σε πολλούς από εμάς ως "νεκρή" ή, έστω, ως "ετοιμοθάνατη".

Αντιθέτως, απέχουμε λιγότερο από 20 ημέρες ως τις 10 Δεκεμβρίου (οπότε και θα ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία), και μέχρι στιγμής η προεκλογική περίοδος έχει χαρακτηριστεί από οτιδήποτε άλλο ΕΚΤΟΣ από προτάσεις και ιδέες για το παρόν και το μέλλον της επιχειρηματικότητας.

Πρώτα είχαμε την κόντρα για τον κατάλογο των μελών του Επιμελητηρίου που δικαιούνται να ψηφίσουν.

Στη συνέχεια είχαμε τη διαμάχη με τη ΝΟΔΕ Καβάλας της ΝΔ και τις υποψίες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επρόκειτο να στηρίξει "σιωπηρά" συγκεκριμένο υποψήφιο πρέδρο

Έπειτα είχαμε την ιστορία με το κατά πόσο κάποιοι υποψήφιοι σύμβουλοι (ή ακόμα και υποψήφιοι πρόεδροι, όπως ο Κίμων Παπαδόπουλος) είχαν δικαίωμα να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, με το σκεπτικό ότι δεν πληρούσαν μια σειρά προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος.

Τώρα έχουμε την υπόθεση με έναν υποψήφιο σύμβουλο ο οποίος είναι σύζυγος (ή συγγενικό πρόσωπο) μέλους της Εκλογικής Επιτροπής.

Και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει ως τις 10 Δεκεμβρίου...

Ακόμα και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (ένα θέμα κομβικής σημασίας για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Θάσο) έγιναν αντικείμενο αντεγκλήσεων και δελτίων τύπου με αλληλοκατηγορίες του στυλ "Εσύ πού ήσουν τόσο καιρό" ή "Εσύ που ήσουν, τι έκανες"...

Τελευταία, μάλιστα, βγήκε στην επιφάνεια και το τηλεοπτικό debate! (Αν με τις ανακοινώσεις γίνεται αυτό που γίνεται, δεν θα θέλαμε να φανταστούμε τι θα γίνει στο debate...)

Αλήθεια, όλοι αυτοί που έχουν μπει στο "τρυπάκι" των ανακοινώσεων επί ανακοινώσεων έχουν καταλάβει τι γίνεται έξω στην αγορά;

Αλήθεια, όλοι αυτοί που έχουν μπει στο "τρυπάκι" των ανακοινώσεων επί ανακοινώσεων έχουν ρωτήσει αν οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται για τους δημοσιοποιημένους ή μη καταλόγους, για το δικαίωμα υποψηφιότητας ή για το ποιος παντρεύτηκε ποιον;

Αλήθεια, όλοι αυτοί που έχουν μπει στο "τρυπάκι" των ανακοινώσεων επί ανακοινώσεων (κόλλησε η βελόνα...) έχουν ρωτήσει αν τα μέλη του Επιμελητηρίου έχουν διάθεση να ψηφίσουν;

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι από τα μηνύματα που λαμβάνουμε (όχι μόνο τώρα, αλλά και τους προηγούμενους μνήμες) διαπιστώνουμε άλλα πράγματα...

Διαπιστώνουμε π.χ. ότι οι ψηφοφόροι που θεωρούν ότι "είτε υπάρχει το Επιμελητήριο είτε όχι, είναι το ίδιο και το αυτό", που πιστεύουν ότι το Επιμελητήριο στέκεται μακριά από τα προβλήματά τους και δεν προσφέρει κάτι το ουσιαστικό (είτε γνώσεις είτε συμβουλές) -ειδικά στους νέους που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στα μέρη μας και δεν έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς-, που φτάνουν ακόμα και στο σημείο να εκτιμούν ότι "τζάμπα δίνουμε τη συνδρομή μας" αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Διαπιστώνουμε, με λίγα λόγια, ότι οι πιο πολλοί ψηφοφόροι αδιαφορούν για το "αν η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι τίμια αλλά και να δείχνει τίμια" (κάτι στο οποίο, κατά πως φαίνεται, οι υποψήφιοι πρόεδροι δίνουν ιδιαίτερη σημασία μέσω των συνεχόμενων ανακοινώσεων).

Έχουν δίκιο που αδιαφορούν ή όχι; Πολύ πιθανόν όχι.

Αλλά όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, τους περισσότερους δεν τους νοιάζει ούτε καν αν έχουν δίκιο ή όχι...

Άλλα πράγματα θέλουν να ακούσουν οι ψηφοφόροι. Προτάσεις, σκέψεις, οράματα και τρόπους υλοποίησής τους...αυτά θέλουν να ακούσουν.

Θα τα ακούσουν; Ποιος ξέρει...

Υ.Γ. 1: Για να λέμε και τα "σύκα συκα", οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πολύ καλά κάνει ως τώρα ο Κίμων Παπαδόπουλος και δεν έχει παρασυρθεί από το όλο κλίμα, κινούμενος αρκετά προσεκτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας (ίσως διότι είναι ο μόνος που διαθέτει και υπεύθυνο επικοινωνίας). Αρκεί, βέβαια, να ακούσουμε κάποια στιγμή και τις θέσεις της παράταξής του (αλλά έχουμε μέρες ακόμα)

Υ.Γ. 2: Αν θέλουμε, βέβαια, να είμαστε ειλικρινείς, θα θέσουμε ένα ερώτημα: κύριε Μάρκο Δέμπα, από τη στιγμή που -όπως παραδέχεστε στην τελευταία σας ανακοίνωση- θέσατε ερώτημα στην Εκλογική Επιτροπή για το αν έχει δικαίωμα ο σύμβουλος-σύζυγος μέλους της επιτροπής να πάρει μέρος στις εκλογές, είχατε την υποψία ότι δεν έχει το δικαίωμα αυτό ή ότι, ακόμα και αν το είχε, θα προκαλούσε αντιδράσεις. Αφού είχατε αυτές τις υποψίες, τι πήγατε και τον βάλατε στο ψηφοδέλτιό σας;

Υ.Γ. 3: κ. Παύλο Ζησίμου, υποτίθεται ότι μιλάτε για ανανέωση, ότι ζητάτε ανανέωση (άλλωστε, έχετε ονομάσει και την παράταξή σας "Ανανέωση Τώρα"). Μέχρι τώρα, όμως, δεν σας έχουμε δει να ασχολείστε με τίποτα άλλο παρά μόνο με το παλιό, το "κατεστημένο".

Υ.Γ. 4: Το παράδειγμα του Κίμωνα Παπαδόπουλου και της επικοινωνιακής του τακτικής θα περιμέναμε να το ακολουθήσουν και άλλες παρατάξεις, οι οποίες έχουν εντάξει στα ψηφοδέλτιά τους δημοσιογράφους-εκδότες. Θα περιμέναμε, με λίγα λόγια, να δούμε αυτούς τους επαγγελματίες να συνεισφέρουν στο επικοινωνιακό προφίλ των επικεφαλής τους και να τους "βοηθάνε" στο να είναι πιο προσεκτικοί με τις ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων.

Και μιλάμε για ανθρώπους που και διαθέτουν μεγάλη (και αποδεδειγμένη) εμπειρία στην επικοινωνία, και έχουν παρακολουθήσει εδώ και χρόνια την αγορά, τα προβλήματά της και τις αγωνίες της για την επόμενη μέρα, και έχουν αποδείξει ότι έχουν ιδέες και απόψεις.

Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν όντως έχουν προσπαθήσει να δώσουν τα φώτα τους και απλά έχουν αγνοηθεί (δεν θα μας παραξένευε αν ίσχυε κάτι τέτοιο) ή όχι. Αλλά από τη στιγμή που, κατά καιρούς, και οι ίδιοι έχουν καταφύγει στα δελτία τύπου και στις ανακοινώσεις για να γεμίσουν τα φύλλα των εφημερίδων τους ή -ακόμα χειρότερα- έχουν εφαρμόσει ανάλογες τακτικές (ιδίως π.χ. σε αυτοδιοικητικές εκλογές), δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα...

Posted On Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 23:16 Γράφτηκε από τον

"Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια" μεταξύ της προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασίας Ιωσηφίδου και του επικεφαλής της παράταξης "Ο Τόπος της Ζωής μας" Μάκη Παπαδόπουλου, καθώς ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχουν "συγκρουστεί" οι 2 τους, είτε με εκατέρωθεν ανακοινώσεις είτε με αντεγκλήσεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Η τελευταία "παρτίδα τένις" ανακοινώσεων μεταξύ της κ. Ιωσηφίδου και του κ. Παπαδόπουλου είχε για βασικό της θέμα, ως γνωστόν, την τουριστική πολιτική του δήμου Καβάλας. Πέραν του ότι τα περισσότερα που ειπώθηκαν μεταξύ τους δείχνουν ικανά μόνο να "ευχαριστήσουν" το κοινό που τους υποστηρίζει -καθώς οι περισσότεροι εκ των συμπολιτών μας τις προσπερνάνε αδιάφορα- και να γεμίσουν τις σελίδες των εφημερίδων και τον τηλεοπτικό χρόνο των καναλιών, ας μας επιτραπεί για λίγο ο ρόλος του..."διαιτητή" που θα απευθύνει ορισμένες κουβέντες και στους 2:

α) κ. Ιωσηφίδου η παρουσία του ομίλου Μουζενίδη στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας δεν ξεκίνησε επί των ημερών σας (με τις παρουσίες μας σε τουριστικές εκθέσεις όπως αυτή της Μόσχας) αλλά πολλά χρόνια νωρίτερα, χάρη στις προσπάθειες ορισμένων ξενοδόχων που δραστηριοποιούνται στα μέρη μας -και οι οποίοι πρώτοι έφεραν Ρώσους τουρίστες στην περιοχή μας. Είναι άλλο να λέτε ότι σταθήκατε αρωγός σε αυτούς τους ξενοδόχους, κάνοντας ορισμένες επιπλέον κινήσεις -και, ενδεχομένως, τους δώσατε και μια συμβουλή παραπάνω- και άλλο να λέτε ότι επί των ημερών σας ξεκίνησε, επί της ουσίας, το τουριστικό ρεύμα από την Ρωσία.

β) κ. Παπαδόπουλε αναφέρεστε στο ότι δεν συνεδρίασε όλους αυτούς τους μήνες η τουριστική επιτροπή του δήμου Καβάλας, αλλά ξεχνάτε το γεγονός ότι το καλοκαίρι οι ξενοδόχοι και οι υπόλοιποι επαγγελματίες του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου (που απαρτίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιτροπή) δουλεύουν! Δεν έχουν χρόνο για να καθίσουν και να συνομιλήσουν με πολιτικούς. Εξάλλου, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στην περιγραφή της (πατήστε εδώ για να την διαβάσετε), η επιτροπή ασχολείται "με την επεξεργασία και την εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής του Δήμου." Μέσα στην τουριστική περίοδο περιμένετε οι επαγγελματίες του κλάδου να συζητήσουν μαζί σας (ή με την κ. Ιωσηφίδου) για...την τουριστική προβολή;

γ) κ. Ιωσηφίδου, πέραν από 1-2 γάμους (αμφότερους, μάλιστα, μεικτούς με τον έναν εκ των νεόνυμφων να είναι ντόπιος) και κάποιον "άγνωστο" Ινδό σκηνοθέτη που...εξετάζει το ενδεχόμενο να γυρίσει ταινία στην Ελλάδα (και ψάχνει, κατά καιρούς, μέρη -η Καβάλα είναι ένα από αυτά τα μέρη, αλλά όχι το μοναδικό), έχετε κάτι άλλο να μας παρουσιάσετε ως απολογισμό από την στροφή του δήμου Καβάλας προς την Ινδία; Διότι μέχρι τώρα έχουμε δει στα μέρη μας πολλούς τουρίστες από πολλές άλλες χώρες, αλλά μετρημένους στα δάχτυλα τουρίστες από την Ινδία (και φοβόμαστε πως και τα επόμενα χρόνια θα δούμε μετρημένους στα δάχτυλα Ινδούς -μακάρι να διαψευστούμε)

δ) κ. Παπαδόπουλε μιλάτε συνεχώς για την παρουσία του δήμου Καβάλας και της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" σε τουριστικές εκθέσεις. Αλήθεια, αν θα γίνετε εσείς δήμαρχος το 2019 θα σταματήσετε να πηγαίνετε σε εκθέσεις; Θα θέλαμε πολύ να το δούμε αυτό, αλλά θυμόμαστε ότι επί των ημερών του Κωστή Σιμιτσή η τότε αντιπολίτευση μιλούσε εναντίον των ταξιδιών και των συμμετοχών σε εκθέσεις αλλά μόλις η αντιπολίτευση ανέβηκε στην εξουσία συνέχισε τις παρουσίες σε εκθέσεις. Κάτι μας λέει ότι και να έχουμε "αλλαγή φρουράς" το 2019 πάλι θα έχουμε ταξίδια σε εκθέσεις...

ε) κ. Ιωσηφίδου καλά κάνετε και λέτε πως ο ιστότοπος http://www.visitkavala.gr/ (μέσα από τον οποίο αναμένεται να προβάλλεται το τουριστικό προϊόν του δήμου Καβάλας) περνά τα "τεστ λειτουργίας". Έτσι είναι το σωστό, έτσι πρέπει, και φυσικά από την στιγμή που ο ιστότοπος είναι σε αυτό το στάδιο ορθά αναγράφεται το μήνυμα "Coming Soon...". Από την στιγμή, όμως, που βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο δεν είναι δα και πολύ σωστό να βάζουμε το visitkavala.gr στα τουριστικά μας φυλλάδια! Δεν συμφωνείτε;

στ) κ. Παπαδόπουλε προτού μιλήσετε για το αν μειώθηκαν οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων καλό είναι να αναλογιστείτε αν όσα πλοία κατέφτασαν στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας "άφησαν" το δικό τους στίγμα στην πόλη -ιδίως σε οικονομικό επίπεδο- ή όχι. Διότι με βάση την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο Καβάλας το 2015 (στην παρουσίαση της οποίας, αν δεν κάνουμε λάθος, δεν ήσασταν παρών), η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανήλθε στα 35 € -δεν το λες και πολύ μεγάλο ποσό. Και σε αυτό δεν οφείλεται, φυσικά, ο δήμος Καβάλας, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ο ΟΛΚ και όποιος άλλος φορέας ασχολείται με τα κρουαζιερόπλοια...

ζ) Αμφότεροι προσπαθήστε να καταλάβετε -το λέμε όσο πιο ευγενικά γίνεται- ότι τα πολιτικά σας "παιχνιδάκια" και οι ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων δεν ενδιαφέρουν παρά ελάχιστους συμπολίτες. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε, τόσο το καλύτερο (και για εσάς, που θα ασχοληθείτε και λίγο με την ουσία, και για τους συμπολίτες μας)...

Posted On Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 07:21 Γράφτηκε από τον

Στην Θάσο βρέθηκε, προ ημερών, ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, προκειμένου να παραβρεθεί στην εκδήλωση βράβευσης αριστούχων μαθητών από την Θασιακή Ένωση Καβάλας. Είναι γνωστή η επιθυμία του κ. Λαζαρίδη να μπει στο τοπικό ψηφοδέλτιο της "Νέας Δημοκρατίας", συνεπώς η παρουσία του στην Θάσο δεν μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση.

Όμως δεν μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ούτε ο λόγος του κ. Λαζαρίδη, ο οποίος μάς θύμισε -σε μεγάλο βαθμό- εποχές παλιές, εποχές που όλοι μας -υποτίθεται ότι- θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας αλλά τελικά τις βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας.

Διότι όταν ακούμε τον κ. Λαζαρίδη να λέει, στην ομιλία του, ότι "πρέπει να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας που έφυγαν" μια μόνο σκέψη μπορεί να περάσει ενστικτωδώς από το μυαλό μας: Κάπου τα έχουμε ξανακούσει!

Αλήθεια, κ. Λαζαρίδη, βίντεο όπως το παρακάτω έχετε δει δια ζώσης; (όχι από την τηλεόραση ή από το Internet, αλλά δια ζώσης)

Να βοηθήσουμε:΅Το βίντεο αυτό ελήφθη στην Θεσσαλονίκη (στην αποθήκη Γ του λιμανιού) στις 31 Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε ένα διήμερο με την επωνυμία "Μέρες Καριέρας". Όπως μπορείτε να δείτε, στο βίντεο απεικονίζονται δεκάδες νέοι, με τα βιογραφικά τους σημειώματα ανά χείρας, να επισκέπτονται τα περίπτερα μιας σειράς εταιρειών για να δώσουν συνέντευξη και να ζητήσουν μια θέση εργασίας!

κ. Λαζαρίδη όλοι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν. Διότι δεν είναι μόνο ότι οι θέσεις εργασίας είναι -δυστυχώς- πολύ λίγες και ότι οι άνεργοι είναι πάρα πολύ περισσότεροι από αυτές..

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν ένας νέος άνθρωπος που έχει "λιώσει" τα ρούχα του στα πανεπιστημιακά θρανία -με μεγάλες οικονομικές θυσίες από την οικογένειά του-, έχοντας πτυχία και μεταπτυχιακά στα χέρια του, δικαιούται ακριβώς τον ίδιο μισθό με έναν άλλο νέο που δεν έχει σπουδάσει τίποτα, διότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν αναγνωρίζει πτυχία;

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν ένας νέος άνθρωπος που δεν έχει δικό του σπίτι -και αναγκάζεται να πληρώνει κατά μέσο όρο 300 με 400 € για το ενοίκιο της κατοικίας του- μπορεί να φύγει από τον τόπο που διαμένει και να εγκατασταθεί σε άλλη πόλη -μιας και οι περισσότερες θέσεις εργασίας "ανοίγουν" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Διότι αν αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, τότε ο μισθός του δεν θα αρκεί με τίποτα για τα βασικά του έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί, είδη πρώτη ανάγκης όπως τρόφιμα) και θα πρέπει να τον βοηθήσει -για μια ακόμα φορά- η οικογένειά του

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσοι νέοι άνθρωποι εργάζονται χωρίς καμία απολύτως ασφάλιση;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί, ακόμα και τώρα, οι περισσότεροι νέοι πιστεύουν πως όσα προσόντα και αν έχουν, όσες γνώσεις και αν έχουν αποκτήσει, μόνο αν έχουν "μπάρμπα στην Κορώνη" ή, στη χειρότερη, διαθέτουν "κομματική ταυτότητα" (όποια και αν είναι αυτή) θα προκόψουν σε αυτόν τον τόπο;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι προκηρύξεις για θέσεις εργασίας με συμβάσεις 2, 5 ή 8 μηνών γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστες;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ένας νέος άνθρωπος το σκέφτεται 2 και 3 φορές προτού ξεκινήσει μια δική του δραστηριότητα -είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως εταιρικό σχήμα, μαζί με άλλους νέους-; Διότι πέρα από τη γραφειοκρατία, δεν θα προλάβει να έχει έστω και το παραμικρό έσοδο (ελέω φορολόγησης);

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν όλα αυτά που αναφέραμε προηγουμένως (+ πολλά άλλα) αναγκάζουν χιλιάδες νέους ανθρώπους να αναζητούν απεγνωσμένα την "Γη της Επαγγελίας" στο εξωτερικό, χωρίς να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο επιστροφής στην χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν;

Για να συνοψίσουμε,

Καλές είναι οι κουβέντες και τα "ωραία" λόγια. Στο κάτω κάτω, και αυτά χρειάζεται. Σε μια σύντομη ομιλία σας (όπως αυτή στην Σκάλα Καλλιράχης στην Θάσο) δεν είναι δυνατόν να αναπτύξετε ολόκληρο πρόγραμμα διευκόλυνσης για την απασχόληση των νέων.

Αλλά οι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν κουραστεί από τα "ωραία" λόγια. Έχουν γονατίσει από την κρίση, έχουν χάσει την ελπίδα τους για το παρόν και το μέλλον, νιώθουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Έχουν κουραστεί και δεν σας πιστεύουν. Ούτε εσάς ούτε άλλους εκπροσώπους άλλων κομμάτων (τα ίδια, πάνω κάτω, έλεγε και η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στην Καβάλα). Και αυτή η τάση αποτυπώνεται έντονα με την ψήφο διαμαρτυρίας και την εκλογική άνοδο των νεοναζί της "Χρυσής Αυγής". Πού; Στην Ελλάδα που πολέμησε με λύσσα τα χιτλερικά στρατεύματα και υπέφερε από αυτά!

Αν, λοιπόν, θέλετε πραγματικά να σας πιστέψει ο κόσμος θα πρέπει να αλλάξετε "τροπάριο". Διότι ο κόσμος δεν θέλει λόγια, θέλει πράξη.

Το θέμα είναι: Το έχετε αντιληφθεί αυτό ή όχι;

Posted On Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 07:51 Γράφτηκε από τον

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ

“Περί αυλοκολάκων”

Αγαπητέ κ. Ευσταθιάδη,

Μετά το δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 22/9 η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας περί της απαγόρευσης ενασχόλησής σας με οτιδήποτε αφορά το ποδόσφαιρο, αποστείλατε μια απαντητική ανακοίνωση, η οποία σε ένα σημείο της μιλάει για “φωτογραφίες στο ενωσιακό με τους αυλοκόλακες να παραποιούν την αλήθεια του ενωσιακού γηπέδου.”

κ. Ευσταθιάδη, η πρόσκληση που απηύθυνε η διοίκηση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας για την μετάβαση εκπροσώπων των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στο ενωσιακό γήπεδο το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, αφορούσε όλα τα τοπικά ΜΜΕ – και απεστάλη και στο Kavala Portal, το οποίο και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτό.

Ως εκ τούτου, ο χαρακτηρισμός σας περί “αυλοκολάκων” συμπεριλαμβάνει και εμένα – και ειλικρινά, κάτι τέτοιο μού προξενεί απορία και έκπληξη, από την στιγμή που ούτε με έχετε γνωρίσει προσωπικά, ούτε έχετε συνομιλήσει μαζί μου είτε δια ζώσης είτε δια τηλεφώνου, ούτε καν κάνετε τον κόπο να αποστέλλετε τις ανακοινώσεις της παράταξής σας. Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ούτε ο εκλεγμένος πρόεδρος της ΕΠΣΚ Μιχάλης Παπαδόπουλος με γνωρίζει προσωπικά (γνωριστήκαμε στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της παράταξής του, την περασμένη άνοιξη, και από τότε ξαναμιλήσαμε το περασμένο Σάββατο).

Προσωπικά δεν ασχολούμαι με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στον βαθμό που ασχολούνται άλλοι εκλεκτοί δημοσιογράφοι που το παρακολουθούν εδώ και χρόνια –και καλά κάνουν. Συνεπώς ούτε γνωρίζω ιδιαίτερα αλλά ούτε με ενδιαφέρει το όποιο παρασκήνιο υπάρχει ή υπήρξε τα τελευταία χρόνια στην ΕΠΣ Καβάλας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη διοίκηση της ΕΠΣ Καβάλας, αρμόδιο όργανο για την επίλυσή του είναι τα δικαστήρια (στα οποία, ως γνωστόν, έχετε ήδη προσφύγει).

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι αντίκρισα με τα ίδια μου τα μάτια ένα αθλητικό κέντρο το οποίο κατασκευάστηκε για να αποτελέσει ένα “στολίδι”, ένα σημείο αναφοράς για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, και το οποίο έχει μετατραπεί σε αυτό:

Αν θεωρείτε ότι οι εικόνες αυτές είναι προϊόν “παραποίησης της αλήθειας” και “αυλοκολακείας” τότε δεν έχω να πω κάτι παραπάνω.

Θεωρώ, λοιπόν, πως είναι καλύτερο –αφού πρώτα ζητήσετε μια συγνώμη για τον χαρακτηρισμό προς το πρόσωπό μου- να απαντήσετε ξεκάθαρα και με σαφή επιχειρήματα για το πώς το ενωσιακό γήπεδο έχει αποκτήσει την μορφή που αντικρίσατε -από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια ήσασταν πρόεδρος της ΕΠΣ Καβάλας- παρά να μιλάτε για “αυλοκολακείες”

Ίσως να το έχετε κάνει στο παρελθόν, αλλά ακόμα και έτσι δεν πιστεύω πως θα είναι πρόβλημα για εσάς να το ξανακάνετε. Εφόσον έχετε μιλήσει για “παραποίηση της αλήθειας” είναι εύλογο να πιστέψω ότι θεωρείτε πως δεν έχετε ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή το ενωσιακό γήπεδο. Δεν μένει παρά να το τεκμηριώσετε.

Υ.Γ.: Επειδή θεωρώ ότι, αν και εφόσον απαντήσετε, ενδέχεται να πείτε πως “δεν εννοούσα εσάς προσωπικά, αλλά άλλους που βρέθηκαν μαζί σας”, να εξηγήσω προκαταβολικά πως μια τέτοια απάντηση δεν θα με ικανοποιήσει στο ελάχιστο.

Πέραν του ότι όλοι όσοι εργάζονται στον χώρο των ΜΜΕ στην Καβάλα (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μετέβησαν στο ενωσιακό γήπεδο το περασμένο Σάββατο) είναι και έμπειροι και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι αλλά και απλοί άνθρωποι του μεροκάματου και της διπλανής πόρτας (και ο χαρακτηρισμός “αυλοκόλακες” δεν τους εκφράζει σε καμία περίπτωση),

αν έχετε κάποιο πρόβλημα με συγκεκριμένους δημοσιογράφους μπορείτε είτε να τους κατονομάσετε είτε να μιλήσετε για “μερίδα δημοσιογράφων”. Το να κατηγορείτε άπαντες για “αυλοκολακεία” και “παραποίηση της αλήθειας”, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, δεν είναι δα και πολύ σωστό από μέρους σας.

Posted On Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 21:05 Γράφτηκε από τον

Συνεδριακά κέντρα

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 2 πολύ ενδιαφέροντα συνέδρια που διεξήχθησαν στην Καβάλα:

α) το 29ο συνέδριο της Ελληνικής εταιρίας κοινωνικής παιδιατρικής και προαγωγής της υγείας, με τίτλο "Παιδιά, έφηβοι και οικογένεια στην Νέα Εποχή - Ανάγκες υγείας και ψυχοκοινωνικής ευεξίας",

β) ένα αθλητικό επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο ο δήμος Καβάλας, και στο οποίο καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές μίλησαν σε πλήθος αθλητών και προπονητών για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα όπως η βελτίωση των προπονήσεων, η μηχανική του αθλητισμού και η αποκατάσταση τραυματισμών.

Και τα 2 αυτά συνέδρια διεξήχθησαν σε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης. Και φυσικά δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα με τα ξενοδοχεία -κάθε άλλο-, αλλά η όλη αυτή "φάση" μάς έκανε να αναλογιστούμε για μια ακόμα φορά το ζήτημα της έλλειψης επαρκών χώρων για την διεξαγωγή συνεδρίων.

Και λέμε "έλλειψη επαρκών χώρων" και όχι "έλλειψη χώρων" διότι αυτή τη στιγμή χώροι για την διεξαγωγή συνεδρίων υπάρχουν - αλλά δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς.

Εκτός και αν ο συνεδριακός χώρος του εκθεσιακού κέντρου της Νέας Καρβάλης "Απόστολος Μαρδύρης" ή το συνεδριακό κέντρο του βαπτιστηριου της Λυδίας χρησιμοποιούνται τακτικά για συνέδρια και δεν το γνωρίζουμε! Και εντάξει, να το δεχτούμε ως ένα βαθμό ότι το Επιμελητήριο Καβάλας (ιδιοκτήτης του συνεδριακού χώρου στο "Απόστολος Μαρδύρης") δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει επαρκώς ακόμα και το ίδιο το εκθεσιακό κέντρο, αλλά το ότι το συνεδριακό κέντρο στην Λυδία χρησιμοποιείται σε ελάχιστες περιπτώσεις (στην πράξη μια φορά το χρόνο) θα έπρεπε να έχει προβληματίσει από καιρό την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η διεξαγωγή συνεδρίων, για να καταλήξουμε και στην ουσία του πράγματος, δεν αποτελεί μονάχα ευκαιρία για την ανάπτυξη του λεγόμενου "συνεδριακού τουρισμού" -μιας κατηγορίας εναλλακτικού τουρισμού που έχει σαν στόχο της την προσέλκυση ανθρώπων με σχετικά υψηλό μορφωτικό και οικονομικό υπόβαθρο-, αλλά και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την διακίνηση ιδεών και γνώσεων σε πάρα πολλούς επιστημονικούς τομείς. Επιστημονικό υπόβαθρο υπάρχει στην Καβάλα και είναι αρκετά καταρτισμένο, ενώ προσφάτως έχουν γίνει και προσπάθειες για την διεύρυνσή του και την αξιοποίησή του για το καλό του τόπου (όπως με την "Οψόμεθα εις Φιλίππους" και το Δίκτυο Καβαλιωτών Επιστημόνων)

Και βέβαια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζουμε και το ΤΕΙ ΑΜΘ και το επιστημονικό του προσωπικό. Αν μάλιστα ευοδώσουν τα σενάρια περί στενότερης συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης -ή ακόμα και αυτό της συγχώνευσης-, ο πήχης θα ανέβει ακόμα ψηλότερα -άρα και οι απαιτήσεις.

Θα ήταν ευχής έργο, λοιπόν, η δημοτική αρχή Καβάλας (αλλά και η αντιπεριφέρεια) να δει το θέμα αυτό καλύτερα. Υπάρχουν αρκετά κτίρια εντός του αστικού ιστού της πόλης (π.χ. παλιές καπναποθήκες) που θα μπορούσαν να αγοραστούν και να ανακατασκευαστούν έτσι ώστε να μετατραπούν σε ποιοτικούς και λειτουργικούς συνεδριακούς χώρους. Σε συνδυασμό, δε, με μια καλή στρατηγική προσέλκυσης συνεδρίων, το όποιο -μεγάλο, δεν διαφωνούμε- κόστος για αγορά και ανακατασκευή θα αποσβεστεί πολύ σύντομα.

ή σκέπαστρα;

Κάνουμε αυτή τη σύγκριση διότι τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για την πρόθεση της δημοτικής αρχής Καβάλας να εκπονήσει μια προμελέτη για την κατασκευή ενός στεγάστρου 1000 θέσεων στην βόρεια εξέδρα (προς το κλειστό κολυμβητήριο) του σταδίου "Ανθή Καραγιάννη". Η προμελέτη αυτή θα συνταχθεί με σκοπό να διαπιστωθεί αν το κόστος κατασκευής του σκέπαστρου είναι απαγορευτικό ή όχι (σε αυτή την περίπτωση θα ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του νέου έτους ώστε να κατασκευαστεί μέσα στο 2018)

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν λέμε ότι δεν πρέπει να κατασκευαστεί ένα σκέπαστρο (όχι μόνο για τις -λιγοστές, τα τελευταία χρόνια- ανάγκες του ποδοσφαίρου αλλά και για τον κλασικό αθλητισμό). Απλά εκτιμούμε ότι σε αυτή τη φάση άλλες είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η δημοτική αρχή, ειδικά όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου.

Έχει γίνει ως τώρα πολύ καλή δουλειά στο θέμα της συντήρησης και της βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων (οι οποίες για πολλά χρόνια στερούντο άδειας λειτουργίας!), ωστόσο χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά. Θα μπορούσε π.χ. η δημοτική αρχή να δει πιο ζεστά το θέμα της οροφής του κλειστού κολυμβητηρίου (αν και τελευταία μαθαίνουμε ότι υπάρχει κινητικότητα) και της αξιοποίησης του εγκαταλειμμένου από θεούς και δαίμονες ανοιχτού κολυμβητηρίου, και μετά να θέσει ως στόχο την κατασκευή του σκέπαστρου.

Βέβαια, να υπογραμμίσουμε ότι η κατασκευή του σκέπαστρου αποτελεί ένα απλό σενάριο, μιας και το κόστος δεν έχει ακόμα υπολογιστεί. Συνεπώς...ας δούμε πρώτα το αποτέλεσμα της προμελέτης και μετά βλέπουμε...

Posted On Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 17:08 Γράφτηκε από τον

Πέρασαν 40 ημέρες από την ημέρα που ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος αποδήμησε εις Κύριον (την Κυριακή είναι και το επίσημο μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από την κοίμησή του) και η μέρα που θα οριστεί ο διάδοχος του δεν είναι πολύ μακριά -όλα δείχνουν πως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα μάθουμε ποιος θα είναι ο νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μερίδα του τοπικού τύπου αλλά και συμπολιτών να στηρίζουν την υποψηφιότητά του πατέρα Παύλου Κίτσου, ενός κληρικού που επί πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στα εκκλησιαστικά κεντήματα τα πράγματα του νομού. Το ότι υπάρχουν συμπολίτες που επιθυμούν να οριστεί ως μητροπολίτης ένας συγκεκριμένος κληρικός (τον οποίον, μάλιστα, γνωρίζουν οι ίδιοι τους από πρώτο χέρι) είναι απολύτως θεμιτό -άλλωστε, οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα προτίμησης προς κάποιον τον οποίον εκτιμούν για τη στάση του και το ποιμαντορικό του έργο.

Τελευταία όμως βλέπουμε να έχουν μπει στο παιχνίδι της υποστήριξης του πατέρα Παύλου Κίτσου και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο Νέστου εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη, ενώ και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί ένα αντίστοιχο ψήφισμα.

Μάλιστα το γεγονός ότι το ψήφισμα αυτό επρόκειτο αρχικά να εκδοθεί την περασμένη Δευτέρα -στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου-, αλλά δεν εξεδόθη λόγω της επιθυμίας της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα να ληφθεί μια τέτοια απόφαση μετά το μνημόσυνο της Κυριακής προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης - η οποία κατηγόρησε την δημοτική αρχή για αναβλητικότητα και για υποχωρήσεις σε πιέσεις εκκλησιαστικών κύκλων.

Άποψή μας, πάντως, είναι ότι όλη αυτή η κινητοποίηση -ιδίως από πλευράς αυτοδιοικητικών φορέων- δεν είναι βέβαιο πως ωφελεί την υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη.

Βλέπετε, σε αντίθεση με ότι ισχύει για την εκλογή δημάρχων περιφερειαρχών βουλευτών και πρωθυπουργών, η εκκλησία διατηρεί την δική της στάση εδώ και πολλά χρόνια, με την Ιερά Σύνοδο να είναι αυτή που επιλέγει τους μητροπολίτες. Αυτό έκανε πάντα, αυτό πρόκειται να κάνει και τώρα. Ήδη μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν πληροφορηθεί τα όσα ακούγονται στην Καβάλα και έχουν ενοχληθεί από την όλη κίνηση υπέρ του αρχιμανδρίτη.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλο αυτό θα πρέπει να αλλάξει και θα πρέπει οι μητροπολίτες να εκλέγονται από το ποίμνιό τους (όπως ακριβώς γίνεται με τους δημάρχους). Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ναι μεν η Ιερά Σύνοδος είναι αυτή που θα έχει -επίσημα- τον τελευταίο λόγο, πλην όμως δεν είναι κακό να αφουγκραστούν τα μέλη της την θέληση του ποιμνίου.

Δεν διαφωνούμε με καμία από τις παραπάνω απόψεις. Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε την ανακοίνωση που εξέδωσε, στις αρχές Αυγούστου, ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσου, μια ανακοίνωση με την οποία ζητούσε να κατεβούν οι τόνοι -μιας και ήδη από την πρώτη κιόλας μέρα είχαν ακουστεί οι φωνές για την υποψηφιότητά του. Σε περίπτωση που δεν το θυμούνται κάποιοι, η ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής:

Κατ' αυτάς τας ημέρας κυκλοφορούν εις τα ηλεκτρονικά διαδικτυακά μέσα προτάσεις περί πληρώσεως της έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, γεγονός το οποίον θεωρούμεν πρόωρον και ανείκοιον, καθότι το σκήνωμα του μακαριστού μας πατρός Μητροπολίτου Προκοπίου νωπόν κείται εν τω τάφω.

Φρονώ ότι η ποιμαίνουσα Εκκλησία μας καιρώ τω δέοντι και τη καθοδηγήσει του Αγίου Πνεύματος θα δώσει την ως Εκείνο κρίνει λύσιν.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσου μίλησε δημόσια για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του -από εκεί και πέρα, ο ίδιος του προτίμησε να ρίξει τους τόνους.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να γίνει και τώρα το ίδιο; Ιδίως από τους αυτοδιοικητικούς φορείς.

 

Posted On Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 15:18 Γράφτηκε από τον

Σκεφτήκαμε, προς στιγμήν, να μην ασχοληθούμε με το εν λόγω θέμα - ασχοληθήκαμε λιγάκι και ανακατεύτηκε το στομάχι μας (δεν παίρνουμε πίσω αυτά που γράψαμε πάντως, για να εξηγούμαστε...)

Ο λόγος ήταν ένας, ευθύς εξαρχής: Οποιαδήποτε ενασχόληση με το εν λόγω θέμα θα είχε ως αποκλειστική συνέπεια τη δυσφήμηση όχι τόσο ενός φεστιβάλ, όσο της προσπάθειας μιας ομάδας παιδιών γυμνασίου και λυκείου (των "παιδιών" μας, όπως τα είχαμε αποκαλέσει πέρσι τέτοιο καιρό). Μιας προσπάθειας η οποία δεν έχει σαν στόχο της μόνο τη διεξαγωγή κάποιων εκδηλώσεων και φεστιβάλ αλλά και την ανιδιοτελή προσφορά -και μάλιστα, για να αποφευχθούν οι πάσης φύσεως παρεξηγήσεις, πρώτα προς τους συμπολίτες τους και μετά προς οποιονδήποτε άλλο (το αποδεικνύει και η ως τώρα πορεία της, αλλά και το ότι η εν λόγω ομάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά της μέσα από την "ΠΝΟΗ").

Από την άλλη, όμως, εκτιμήσαμε  καλύτερα τα πράγματα και κρίναμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε επί του θέματος. Όχι μόνο διότι πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο όραμα, στις πρωτοβουλίες και στα μυαλά αυτών των παιδιών, αλλά και διότι τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες καταστάσεων που πραγματικά μας κάνουν να αισθανόμαστε αηδία για το γεγονός ότι οι άνθρωποι που μίλησαν με ιδιαίτερα υβριστικούς χαρακτηρισμούς για την προσπάθεια των παιδιών (διαβάζοντας, όπως θα δείτε παρακάτω, μόνο 3 λέξεις!!!) έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με εμάς.

Και επειδή πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι "η σιωπή είναι συνενοχή", και δεν θέλουμε με τίποτα να δώσουμε αυτή την εικόνα (το οφείλουμε, άλλωστε, στα παιδιά αυτά που τα έχουμε βοηθήσει προσωπικά, όχι μόνο με την προβολή των εκδηλώσεών τους αλλά και με συμβουλές όπου κρίναμε απαραίτητο), δηλώνουμε "παρόντες".

Βέβαια, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν ξέρουμε πώς ακριβώς πρέπει να αντιδρασουμε...Πρέπει να γελάσουμε, να κλάψουμε, να θυμώσουμε με αυτά που διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες; Ένα ερώτημα χωρίς εύκολη απάντηση

Προς το παρόν, θα χρησιμοποιήσουμε κάτι μεταξύ σάτιρας, ειρωνείας, οργής και...μαθημάτων δημοτικού σχολείου. Είναι ένα "κοκτέιλ" που δεν θα αρέσει σε κάποιους -αλλά δεν μας απασχολεί καθόλου. Είμαστε βέβαιοι, μάλιστα, πως μόλις αναρτηθεί το εν λόγω άρθρο θα ακολουθήσει μια εκατόμβη υβριστικών σχολιασμών -από τώρα μπορούμε να προβλέψουμε και τι θα γράψουν- από όσους πρόκειται να θιχτούν από τα γραφόμενά μας (σχολιασμών που σίγουρα θα έχουν σχέση με...σεξουαλικές προτιμήσεις ή εθνικότητες, και τα οποία δεν θα παραθέσουμε -από σεβασμό αποκλειστικά και μόνο στους εαυτούς μας).

Τέλος πάντων...

Ο τίτλος της παρέμβασης του "Τηλεβόα" -για να μπούμε και λίγο στο νόημα- σχετίζεται με το Colors Festival (το "Φεστιβάλ Χρωμάτων") που θα διοργανωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 8 και το ερχόμενο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στην Καβάλα από τα νεαρά μέλη της Action Team. Για όσους δεν θυμούνται τι ακριβώς εστί Colors Festival (διότι η εν λόγω εκδήλωση δεν πραγματοποιείται για πρώτη φορά), θα τους παραπέμψουμε στο περσινό μας άρθρο.

Φέτος λοιπόν, ως γνωστόν, τα μέλη της Action Team αποφάσισαν να επεκτείνουν το Colors Festival και να ενσωματώσουν σε αυτό μια μικρή πορεία (μήκους 400-500 μέτρων), στη διάρκεια της οποίας οι εθελοντές που θα λάβουν μέρος θα "βομβαρδίζουν" τους συγκεντρωθέντες με χρωματιστή σκόνη -όπως ακριβώς στο παρακάτω βίντεο:

Πού να φανταζόντουσαν, όμως, τα μέλη της Action Team ότι το όνομα που έδωσαν σε αυτήν την πορεία ("Παρέλαση των Χρωμάτων" ή, στα αγγλικά, "Colors Parade") θα προκαλούσε παροξυσμό στις τάξεις μιας ομάδας συμπολιτών με σαφείς και δεδηλωμένους εθνικιστικούς προσανατολισμούς -και τους οποίους συχνά κοροϊδεύουμε χρησιμοποιώντας την σκόπιμα ανορθόγραφη λέξη "Αίλλυναις", μιας και τα γραπτά της πλειοψηφίας αυτών είναι γεμάτα ορθογραφικά λάθη-, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ ταύτισαν την Παρέλαση των Χρωμάτων με......

την Gay Pride (την "Παρέλαση των Ομοφυλόφιλων")!!!!!!!!!!!

Αφορμή στάθηκε ένα ανυπόγραφο (κάτι που καλό είναι να τονίσουμε) δημοσίευμα της εφημερίδας "7η Μέρα", το οποίο με μια "λογική" που δεν εξηγείται από πουθενά (παρά μόνο από σκοπιμότητα του αρθρογράφου) προσπαθεί να "ταυτίσει" την παρέλαση των χρωμάτων με την gay pride!!!

Όπως μπορείτε να δείτε, 3 είναι τα σημεία που μας κάνουν και μιλάμε για σκοπιμότητα:

α) το ότι ο ανώνυμος αρθρογράφος ξεκινάει μιλώντας για παρέλαση διαφορετικότητας και αναφέροντας ότι το Colors Parade το έχει "στολίσει κανονικά" ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος -ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι ο Άνθιμος έχει μιλήσει εναντίον του Gay Pride-

β) το ότι η λέξη "διαφορετικότητα" επαναλαμβάνεται και σε άλλα σημεία του άρθρου (σημειώνουμε με πράσινο χρώμα), και

γ) το "ερώτημα" αν θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις και τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ασημακοπούλου μια και η παρέλαση είναι...για την διαφορετικότητα! (ένα ακόμα ενδεικτικό της "σκόπιμης ασχετοσύνης" του "αρθρογράφου", καθώς όσοι έχουν ασχοληθεί με τους διαμένοντες στο εν λόγω κέντρο φιλοξενίας ξεκαθαρίζουν πως οι πρόσφυγες είναι πολύ λιγότερους από αυτούς που δηλώνουν "οικονομικοί μετανάστες")

Colors Festival 7i Mmera

Ξεκαθαρίζουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν έχουμε σκοπό να ασχοληθούμε έτι περαιτέρω με το αν πρέπει να γίνονται gay pride -θα σταθούμε μόνο στην προσωπική μας άποψη, σύμφωνα με την οποία οι gay pride δεν προσφέρουν τίποτα σε αυτό που αποκαλούν κάποιοι "ομοφυλοφιλικό κίνημα" -μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των ομοφυλόφιλων δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να πάρουν μέρος σε μια φαιδρή και εντελώς ανούσια εκδήλωση- και ότι απλά και μόνο γίνονται για να σκανδαλίσουν (και να δώσουν σε κάποιους μια απατηλή ψευδαίσθηση ότι συνεισφέρουν στο τουριστικό κεφάλαιο των πόλεων στις οποίες διοργανώνονται).

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο θέμα μας...

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο για την προβολή του Colors Festival από την εν λόγω εφημερίδα, καθώς πέρσι είχε επιχειρήσει να μας "δουλέψει ψιλό γαζί" γράφοντας για την εκδήλωση που έγινε στην Καβάλα χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από αντίστοιχη εκδήλωση που έλαβε χώρα λίγες ημέρες νωρίτερα...στην Ξάνθη!!! Ωστόσο ομολογούμε ότι δεν περιμέναμε να αντικρίσουμε αυτό που διαβάσατε πριν από λίγο!

Όπως ήταν φυσικό, μόνο και μόνο ο τίτλος του παραπάνω άρθρου ήταν αρκετό για να προκαλέσει παροξυσμό. Άτομα που δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το κείμενο του άρθρου και έμειναν μόνο στην επικεφαλίδα (ορισμένοι, μάλιστα, εξ αυτών το παραδέχτηκαν χωρίς καμία αίσθηση ντροπής) "κόλλησαν" στη λέξη "διαφορετικότητα", και άρχισαν να χρησιμοποιούν απίστευτα χυδαίους όρους προσβάλλοντας...παιδιά γυμνασίου και λυκείου!!!

Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να καταγγέλλουν ότι το Colors Festival αποτελεί προάγγελο...μιας Gay Pride!!!

Ο παροξυσμός αυτός συνεχίστηκε -αν και σε μικρότερο βαθμό- ακόμα και μετά από ένα νέο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, στο οποίο επιχειρήθηκε μια ανασκευή του πρότερου δημοσιεύματος! Αν και για να λέμε την αλήθεια, η "συγνώμη" που ζητήθηκε από την εφημερίδα συνοδεύτηκε από νέο παραλήρημα, καθώς -όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω- ο ανώνυμος (για μια ακόμα φορά) αρθρογράφος μίλησε και πάλι για σημαίες και μηνύματα! (Κάτι, βέβαια, που οι ίδιοι οι διοργανωτές του Colors Festival έχουν αποκλείσει κατ'επανάληψη)

21231248 1722373784734963 2288468908421223994 N

Επ' αυτού ορισμένες παρατηρήσεις (βέβαια, αυτοί στους οποίους στοχεύουν οι εν λόγω παρατηρήσεις αποκλείεται να τις διαβάσουν -θα έχουν μείνει στην επικεφαλίδα και στο σκόπιμα ανορθόγραφο "Αίλλυναις"- αλλά δεν πειράζει...)

α) Επειδή πολλοί εξ αυτών έχουν ταυτίσει τον σκοπό του Colors Festival (ένα παιχνίδι με τα χρώματα) με κάποια αυθαίρετα συνθήματα των συμμετεχόντων σε gay pride (όπως το "Πολύχρωμη θα κάνουμε όλη τη γη", που διαβάσαμε σε πανό στην Gay Pride της Θεσσαλονίκης) ή με τη σημαία του ομοφυλοφιλικού κινήματος -μια "κομμένη" παραλλαγή του ουράνιου τόξου-, ας μας επιτρέψουν να τους θυμίσουμε ότι το ουράνιο τόξο είναι ένα φυσικό φαινόμενο (υπάρχει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια), που εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής.

Από τη στιγμή που το φως του ηλίου πέσει πάνω στα σταγονίδια αυτά διαθλάται, δηλ. "λυγίζει" γιατί το νερό είναι πιο πυκνό από τον αέρα, και διαχωρίζεται σε πολλές χρωματιστές ακτίνες -οι οποίες και ανακλώνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Δηλ., με λίγα λόγια, τα 7 χρώματα του ουράνιου τόξου (στην πραγματικότητα είναι περισσότερα, απλά σε εμάς φαίνονται μόνο 7) είναι απλά φως με διαφορετικά μήκη κύματος. Η πλέον ξεκάθαρη εξήγηση της δημιουργίας του ουράνιου τόξου δόθηκε από τον Νεύτωνα, αν και άλλοι επιστήμονες στο παρελθόν (όπως ο Αριστοτέλης και ο Καρτέσιος, αλλά και οι Άραβες) έφτασαν κοντά στην εξήγησή του.

Το λέμε αυτό διότι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το ουράνιο τόξο δημιουργείται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αρχαίες μυθολογίες δίνουν σε αυτό μυθικές διαστάσεις (θεωρώντας το, εν γένει, ως συνδετικό κρίκος μεταξύ της γης και του ουρανού) -στη Βολιβία χρησιμοποιείται, μάλιστα, ως δεύτερη σημαία (μαζί με την κανονική της σημαία), η οποία συμβολίζει τους Ίνκας -τους προγόνους, δηλαδή, των λαών των Άνδεων!!!

Παρόλα αυτά, επειδή στα 1978 ένας Αμερικανός καλλιτέχνης και ακτιβιστής ονόματι Gilbert Baker αποφάσισε -εντελώς αυθαίρετα- να χρησιμοποιήσει τα 6 από τα 7 χρώματα για να σχηματίσει μια σημαία-σύμβολο του ομοφυλοφιλικού κινήματος (αρχικά, μάλιστα, είχε χρησιμοποιήσει 8 χρώματα αλλά "έκοψε" τα 2 λόγω...κόστους!), κάποιοι ευφάνταστοι -ένθεν και ένθεν- έχουν φτάσει στο σημείο να ταυτίζουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου με τους gay!!!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Πρόσφατα εντοπίσαμε την παρακάτω φωτογραφία από ένα δημόσιο κτίριο στη Σιγκαπούρη -μια παλιά φυλακή-, το οποίο είχε ανακατασκευαστεί, με τα παράθυρά του να έχουν βαφτεί στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Και όμως, βρέθηκαν κάποιοι που "σκέφτηκαν" και "υπέθεσαν" ότι το εν λόγω κτίριο χρησιμοποιείται...από την ομοφυλοφιλική κοινότητα της Σιγκαπούρης!!!

20934219 10212069421185177 73264998755538731 O

Έχουμε φτάσει στο σημείο να φοβόμαστε να βγάλουμε φωτογραφίες με ουράνιο τόξο (ή γενικότερα φωτογραφίες με χρώματα) διότι θα βγουν κάποιοι και θα πουν ότι προωθούμε τη διαφορετικότητα και το ομοφυλοφιλικό κίνημα, ότι συμμετέχουμε σε ένα κίνημα για την προώθηση της σεξουαλικής απελευθέρωσης και την "κατάλυση" των οικογενειακών δεσμών!!!

Με λίγα λόγια...οδός προς την τρέλα!!!

β) Προς όλους όσους προσπαθούν να μιλήσουν υπέρ της υπεράσπισης των ευγενών μας παραδόσεων και της οικογένειάς μας από κάθε λογής "ανωμαλίες" χρησιμοποιώντας, όμως, υβρεολόγιο προς πάσα κατεύθυνση -και ιδίως προς μικρά παιδιά- αφιερώνουμε μια φράση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Λορέντζου Μαβίλη:

"Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι"

Επίσης, αφιερώνουμε το εξαιρετικό -από κάθε άποψη- "Συμπόσιο" του Πλάτωνα - έτσι, για να θυμηθούν τι άποψη είχαν στην αρχαία Ελλάδα περί ομοφυλοφιλίας (όχι, όμως, αυτής των gay pride - για να μην ξεχνιόμαστε)

Αν θέλουμε, βέβαια, να γίνουμε και εμείς "χυδαίοι" με τη σειρά μας, θα αφιερώσουμε και τον συνταγματάρχη Φιτς από την εξαιρετική ταινία "American Beauty" (όσοι έχουν δει την ταινία κατάλαβαν τι εννοούμε)

γ) Και για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα...

Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για το Colors Festival και την εξαίρετη, από κάθε άποψη, προσπάθεια των παιδιών της Action Team. Το μόνο που μπορούμε να προσθέσουμε είναι η φωτογραφία του άρθρου μας.

Μια φωτογραφία που ελήφθη στη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης, και η οποία δείχνει μια μητέρα να παίζει με το παιδί της ρίχνοντάς το χρωματιστή σκόνη!

Τέτοιες εικόνες θα δούμε και στο φετινό Colors Festival (είτε στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου είτε στην πορεία επί της παραλιακής λεωφόρου). Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι:

Αν αυτή η εικόνα έχει σχέση με τη διαφορετικότητα και τα gay pride, τότε ο φάντης έχει την ίδια ακριβώς σχέση με το ρετσινόλαδο!!!

Υ.Γ.: Αλήθεια, αυτός που έγραψε το άρθρο στην "7η Μέρα" -ο δήθεν "ανώνυμος", αλλά εμείς οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ μπορούμε άνετα να υποθέσουμε ποιος το έγραψε- έχει συνειδητοποιήσει τι έκανε; Είχε άραγε γνώση του τι συνέπειες θα προκαλέσει με το γραπτό του; Έχει άραγε συνειδητοποιήσει ότι με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζει, στην πραγματικότητα, την ίδια την εφημερίδα και την ιστορία της (έστω και αν αυτή γράφτηκε με το όνομα "Έβδομη");

Δεν θα πάρουμε απάντηση, δεν περιμένουμε άλλωστε απάντηση από ανθρώπους που χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους, έχουν αφήσει απλήρωτους δεκάδες πρώην εργαζόμενους και τώρα κουνάνε το δάχτυλο και παριστάνουν τους τιμητές της τοπικής κοινωνίας...

Posted On Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 11:41 Γράφτηκε από τον

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στους κόλπους της διοίκησης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δείχνουν ξεκάθαρα ότι η "Περιφερειακή Αναγέννηση" (η παράταξη, δηλ., που διοικεί την περιφέρεια) βρίσκεται κυριολεκτικά..."σε απόγνωση"!

Κάτι η αιφνιδιαστική εντολή του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου για την "καρατόμηση" του Μιχάλη Αμοιρίδη από...τα ψηφοδέλτια των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών,

κάτι η απαλλαγή του περιφερειακού συμβούλου Έβρου Κωνσταντίνου Εξακουστού από τα καθήκοντα του αρμόδιου για τα θέματα Διεθνών σχέσεων και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων,

κάτι το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Εργασία συν" (με έδρα τη Δράμα) περί σύμπηξης μετώπου κατά του κ. Μέτιου, με ενορχηστρωτές τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο (με τη συμμετοχή Αμοιρίδη και Εξακουστού),

όλα αυτά όχι απλά δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά στην "Περιφερειακή Αναγέννηση" αλλά δίνουν την αίσθηση (σε όσο κόσμο ασχολείται ακόμα με τα της περιφέρειας) ότι "έχουν βγει τα μαχαίρια"!

Σε κάποιους η λέξη "μαχαίρια" μπορεί να ακούγεται κάπως βαριά, αλλά είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί...

Διότι μπορεί ο κ. Μαρκόπουλος να έβγαλε αμέσως ανακοίνωση με την οποία διέψευσε το δημοσίευμα της "Εργασία συν" (τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "οι αναφορές που γίνονται στο πρόσωπό μου αποτελούν ψεύδη και μάλιστα κακόβουλες αναλήθειες, οι οποίες δεν απέχουν από το να χαρακτηρισθούν “σενάρια φαντασίας” για ανθρώπους με άπλετο ελεύθερο χρόνο"),

μπορεί και ο κ. Αμοιρίδης να δηλώνει στο Kavala Portal ότι δεν υπάρχει κίνηση με στόχο την απομάκρυνση του κ. Μέτιου,

ωστόσο η αμφισβήτηση πολλών ενεργειών του περιφερειάρχη ΑΜΘ είναι -αναμφίβολα- ένα γεγονός που δεν μπορεί να αρνηθεί κανένας!

Βέβαια, η απόσταση από την αμφισβήτηση των ενεργειών του περιφερειάρχη μέχρι την σύμπηξη μετώπου για την απομάκρυνσή του είναι μεγαλύτερη από όση αυτή της Γης από τον πλανήτη Άρη, αλλά και πάλι...

Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι τέτοιου είδους κινήσεις αμφισβήτησης των αποφάσεων του περιφερειάρχη δεν υπήρχαν επί εποχής του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη. Δεν έχει και τόση σημασία αν αυτό οφείλεται στις ενέργειες και στις αποφάσεις του ιδίου ή π.χ. στο ότι ο κ. Παυλίδης έλεγχε καλύτερα την παράταξή του (καθότι είναι γνωστό πως ο κ. Παυλίδης ήταν αρκετά συγκεντρωτικός), έχει όμως σημασία το ότι δεν υπήρχαν (τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιων τοποθετήσεων αλλά και σε παρασκηνιακό επίπεδο) κινήσεις αμφισβήτησης.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για την περίπτωση του κ. Μέτιου. Μάλιστα, στην πράξη ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Οι ενέργειές του, οι αποφάσεις του, ακόμα και η συνεχής αποστολή δελτίων τύπου με ανούσιες -επί της ουσίας- επαφές (σε μια προσπάθεια, ίσως, να πείσει ημέτερους ότι "κάτι γίνεται, κάτι κινείται") δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, πολύ απλά και λαϊκά..."δεν το'χει".

Και φυσικά, όσο γίνεται φανερό ότι ο κ. Μέτιος αναλώνεται σε επικοινωνιακές τακτικές -χωρίς καν να τηρεί τα όσα εξαγγέλλει ο ίδιος (Τρανταχτό παράδειγμα: οι εξαγγελίες για τα διόδια. Θυμόμαστε τον κ. Μέτιο να εκδίδει ανακοινώσεις με τις οποίες καλούσε τον κόσμο να δώσει το παρόν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μέστη, την ώρα που...ούτε ο ίδιος έδινε το παρόν!!!)- και δεν ασχολείται επί της ουσίας με τα ζητήματα της περιφέρειας, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται και θα εντείνονται οι φωνές όσων κριτικάρουν τα έργα και τις ημέρες του.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα ίδια ισχύουν και για συνεργάτες του περιφερειάρχη. Δείτε λίγο π.χ. τι γίνεται στον τομέα του τουρισμού. Καλές, βλέπετε, οι δηλώσεις και τα "όμορφα" λόγια περί "μυριάδων τουριστών", αλλά επί της ουσίας έχουμε να δούμε ένα σοβαρό πλάνο για την προβολή της περιφέρειας και την προσέλκυση και άλλων τουριστών από την εποχή του Μιχάλη Αμοιρίδη. Και μπορεί ως τώρα να "απολαμβάνουμε" τους καρπούς της δουλειάς του τέως θεματικού αντιπεριφερειάρχη τουρισμού (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είχε αμφισβητηθεί έντονα στην αρχή της θητείας του, διότι...δεν ήταν Καβαλιώτης!!!), αλλά από εκεί και πέρα...τι;

Θα περιμέναμε, π.χ., μια προβολή της αρχαίας Εγνατίας οδού, με την ευκαιρία της περιήγησης των Ιταλών ερευνητών της FuoriVia στα χνάρια του ιστορικού αυτού δρόμου. Θα περιμέναμε να γίνουν επαφές, συζητήσεις και συσκέψεις (όπως έκανε ο Δημοσθένης Τουλκίδης στον δήμο Καβάλας). Και όμως: Δεν εμφανίστηκε κανένας εκπρόσωπος της περιφέρειας. Ούτε καν ο ίδιος ο νυν θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης! (αλήθεια, δεν το γνώριζε; )

Για να επιστρέψουμε στον κ. Μέτιο...το χειρότερο είναι ότι ο ίδιος του δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί (αυτό τουλάχιστον δείχνει ως τώρα) ότι δεν εκλέχτηκε στο αξίωμα του περιφερειάρχη ΑΜΘ χάρη στη βούληση του λαού της περιφέρειας αλλά χάρη στα εσωκομματικά "παιχνίδια" της ηγεσίας της ΝΔ και την στήριξη των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής του (που και αυτοί, φυσικά, ανήκουν στον ίδιο κομματικό πυρήνα).

Τώρα θα πείτε: "Μα δε γινόταν διαφορετικά. Έτσι μόνο μπορούσε να βγει ο διάδοχος του κ. Παυλίδη. Δεν ήταν δυνατόν να ξαναπάμε σε εκλογές" Σωστό, δεν διαφωνούμε. Δεν είπαμε "Πάμε ξανά σε εκλογές για να βγάλουμε νέο περιφερειάρχη" Απλά επισημαίνουμε ότι κάποιοι το έχουν ξεχάσει.

Εν ολίγοις, φοβόμαστε ότι τα όσα έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου και ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ελπίζουμε να διαψευστούμε, αλλά τα μέχρι στιγμής δείγματα δεν μας πείθουν...

Posted On Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 09:40 Γράφτηκε από τον

Ειλικρινά δεν έχουμε καταλάβει γιατί επί τόσες ημέρες ασχολούμαστε με ένα απλό τρακάρισμα (ή, για να είμαστε ειλικρινείς, μια "ιδέα" τρακαρίσματος), ειδικά από τη στιγμή που ούτε οι εμπλεκόμενοι οδηγοί ούτε τα οχήματά τους έπαθαν κάτι το σοβαρό (ένα σπασμένο φανάρι είχαμε μόνο, τίποτα άλλο)...

Επειδή ο ένας εκ των οδηγών έτυχε να είναι βουλευτής (ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης), εμφανίστηκαν ξαφνικά δεκάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μεταμορφώθηκαν, ως δια μαγείας, σε νομοταγείς οδηγούς που κάνουν τα πάντα τέλεια όταν πιάνουν τιμόνι στα χέρια τους, σε "Ιππότες της Ασφάλτου" ή σε "Ιαβέρηδες" (θυμίζοντας τον γνωστό "Ιαβέρη" -κατά κόσμον Αναστάσιο Μαρκουΐζο-, που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί -μάταια- να μεταμοσχεύσει εγκέφαλο στους Νεοέλληνες και να τους μάθει να οδηγούν σωστά).

Λες και όλοι μας, όταν βρισκόμαστε στο σημείο που έλαβε χώρα το εν λόγω περιστατικό το πρωί της Παρασκευής -στην οδό Ελ. Βενιζέλου, μπροστά από το κατάστημα του "Καραγιάννη"- τα κάνουμε όλα τέλεια!!!

- Δεν σταματάμε ποτέ τα αυτοκίνητά μας, ούτε φυσικά τα σταθμεύουμε. Εννοείται, βέβαια, ότι δεν "καβαλάμε" το πεζοδρόμιο για να σταθμεύσουμε, αλλά ούτε καλύπτουμε τις ράγες που προορίζονται για την μετακίνηση των τυφλών,

- Δεν προσπερνάμε ποτέ μας κανένα άλλο όχημα,

- Οι πεζοί περνάνε στο απέναντι πεζοδρόμιο χρησιμοποιώντας πάντα τις διαβάσεις,

- Δεν μπαίνουμε ποτέ μα ποτέ αντίθετα στο στενό που οδηγεί μπροστά από το πάρκινγκ της "Ροδόπης" (μόνο το πρωί της Τρίτης γίναμε μάρτυρες 2 τέτοιων περιστατικών!)

Το μόνο που δεν κάνουμε είναι αναστροφή -όχι όμως διότι απαγορεύεται, αλλά διότι είναι πρακτικά ανέφικτη (αν μπορούσαμε, μια χαρά θα την κάναμε και αυτήν).

Το είπαμε πολλές φορές ως τώρα, και δυστυχώς ελάχιστοι δείχνουν να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη: Όλοι όσοι βρήκαν την ευκαιρία να "ξεσπαθώσουν" εναντίον του βουλευτή, καλό θα ήταν να κοιτάξουν πρώτα το κατά πόσο σωστά συμπεριφέρονται οι ίδιοι τους ως οδηγοί και μετά να κατακρίνουν τους άλλους. Κοινώς..."Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω"!

Προφανώς δεν τους συμφέρει, βέβαια, να κάνουν κάτι τέτοιο διότι θα διαπιστώσουν ότι και οι ίδιοι τους, όταν πιάνουν τιμόνι, νιώθουν ότι είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα χωρίς να υπολογίζουν ούτε συνέπειες ούτε τον συνάνθρωπό τους. Είμαστε, στην τελική, απολύτως συνηθισμένοι στο να προσπερνάμε τις δικές μας ευθύνες και τα δικά μας σφάλματα, και να ρίχνουμε συνεχώς το φταίξιμο στους άλλους. Είμαστε συνηθισμένοι να ανακαλύπτουμε θεωρίες συνωμοσίας, να βλέπουμε γύρω μας "φαντάσματα" που θέλουν να "πέσουν και να μας φάνε". Έτσι μάθαμε από μικροί, έτσι προσπαθούμε να μάθουμε και στα παιδιά μας. Μας βολεύει αυτή η στάση, διότι έτσι καταφέρνουμε με έναν μαγικό τρόπο να παριστάνουμε συνεχώς τους αθώους, τους κυνηγημένους και τους κατατρεγμένους.

Ξέρουμε...δεν ακούγονται ωραία στα αυτιά των αναγνωστών μας αυτά τα λόγια. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια - ή, τουλάχιστον, αυτό βλέπουμε καθημερινά. Αν ισχύει κάτι άλλο ας έρθουν να μας το πουν και να μας το αποδείξουν, διαφορετικά ας σωπάσουν...

Ας κοιτάξουν, λοιπόν, όλοι όσοι καυτηρίασαν την οδηγική συμπεριφορά του κ. Εμμανουηλίδη να γίνουν λίγο πιο σωστοί οδηγοί και μετά ας κουνήσουν το δάχτυλο... Άλλωστε, από την πρώτη κιόλας στιγμή που καταγράψαμε το περιστατικό αυτό μιλήσαμε για μια μια συνηθισμένη (αλλά παράνομη) "τακτική" πολλών οδηγών που επιδιώκουν να σταθμεύσουν στο πάρκινγκ της "Ροδόπης". Με λίγα λόγια, από την πρώτη στιγμή αναφέραμε ότι και άλλοι οδηγοί έχουν πράξει τα ίδια στο πρόσφατο παρελθόν! 

Ε όχι και αναστροφή όμως... 

Όχι βέβαια ότι ο ίδιος του το χειρίστηκε σωστά το όλο θέμα...Ίσα ίσα, με τους χειρισμούς του και τις ανακοινώσεις του τα έκανε ακόμα χειρότερα!

ΟΚ, να δεχτούμε τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Εμμανουηλίδης με δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ (λέγοντας ότι δεν είχε πρόθεση να στρίψει στο στενό μπροστά στο πάρκινγκ της "Ροδόπης") και να δεχτούμε ότι έκανε και αυτός ένα λάθος, μια άστοχη κίνηση. "Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, ρε αδελφέ" θα λέγαμε, και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Αν έμενε εκεί ο κ. Εμμανουηλίδης, αν απλά παραδεχόταν ότι έκανε λάθος (όπως παραδέχτηκε ότι έφταιγε 100%), δεν θα έλεγε κανένας απολύτως τίποτα (Ε εντάξει, θα συνέχισαν να μιλάνε επικριτικά οι γνωστοί "παντογνώστες" της ασφάλτου, θα έβγαιναν και κάποιοι άλλοι που θα έλεγαν "Και τι έγινε που ζήτησες συγνώμη; Με μια συγνώμη δεν την γλιτώνεις!", αλλά στις επόμενες ώρες το θέμα θα ξεχνιόταν)

Έλα όμως που ο κ. Εμμανουηλίδης επανήλθε, τη Δευτέρα, με μια ανακοίνωση στην οποία μίλησε για "αναστροφή" (κάτι που είχε αναφέρει προ ημερών, στις προαναφερθείσες δηλώσεις του), τονίζοντας μάλιστα ότι..."δεν απαγορεύεται από τον Κ.Ο.Κ." (παρά το ότι κανένας ιδιοκτήτης σχολής οδηγών στην Καβάλα δεν διδάσκει ποτέ του ότι η αναστροφή σε εκείνο το σημείο είναι νόμιμη -αλλά τι ξέρουν αυτοί; )!!!

Μάλιστα, ο ίδιος του μίλησε περί "κοινωνικής ωμοφαγίας, πολιτικού κανιβαλισμού και παντελούς έλλειψης σοβαρότητας στη λειτουργία ορισμένων κίτρινων ΜΜΕ, που μάταια προσπαθούν να σπιλώσουν την πολιτική καθαρότητα του Σύριζα", με αφορμή το ότι ορισμένες "εφημερίδες" της Αθήνας (όπως η "εγκυρότατη" Espresso ή η "έγκριτη" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) έκαναν αναφορά στο εν λόγω περιστατικό χωρίς να δουν κατά πόσο αυτά που έγραψαν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κοινώς, ανήγαγε το ζήτημα ενός απλού τροχαίου ατυχήματος σε πολιτικό ζήτημα!!! Για ποιο λόγο; Δεν το καταλαβαίνουμε...

Με απλά λόγια, για να το κλείνουμε -γιατί όποιος βγει και πει ότι "μας κουράσατε" θα του βγάλουμε το καπέλο και θα συμφωνήσουμε 100% μαζί του-: ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!!!

Posted On Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 17:25 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 8

 

 

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas 2017 2018

Max Carpet Vertical

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας