Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017
Τηλεβόας

Τηλεβόας (85)

Είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε, στο σημερινό μας "Τηλεβόα", με άλλο θέμα όμως οι εξελίξεις μάς πρόλαβαν και "αναγκάζουν" το "φιδάκι μας" να μπει στα παρκέ και να ασχοληθεί με την πορτοκαλί σπυριάρα μπάλα...

Αφορμή στάθηκε η απόφαση -σύμφωνα με δημοσιεύματα- που φέρονται να πήραν οι Μαχητές Δόξας Πεύκων να μην αγωνιστούν στο επόμενο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας και να δώσουν το παρόν σε αυτό της Β' Εθνικής, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Θυμίζουμε, για όσους δεν ασχολούνται με το μπάσκετ, ότι οι Μαχητές Δόξας Πεύκων ήταν η ομάδα από την οποία ηττήθηκε στα play out για την παραμονή στην Α2 Εθνική η Καβάλα (μετά από μια σειρά παιχνιδιών στην οποία η ομάδα μας, πέρα από τις μέτριες και με πολλά λάθη εμφανίσεις της στο κλειστό των Πεύκων, "φωνάζει" για τις διαιτητικές αποφάσεις), με αποτέλεσμα το συγκρότημα του Νίκου Πενταζίδη να υποβιβαστεί στη Β' Εθνική.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ακριβή οικονομικά στοιχεία της ομάδας των Μαχητών Δόξας Πεύκων -αν, φυσικά, ισχύει η πληροφορία περί δήλωσης στη Β' Εθνική, καθώς η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η διοίκηση της ομάδας μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα αντί να τα ξεκαθαρίζει- και το αν οι δυσκολίες που φαίνεται να οδηγούν την ομάδα στη Β' Εθνική κατηγορία εμφανίστηκαν τις τελευταίες περίπου 20 ημέρες (μετά, δηλαδή, τα play out) ή προϋπήρχαν και απλά αποσιωπήθηκαν "για το καλό της ομάδας" (όπως συνηθίζεται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις).

Σε περίπτωση που οι δυσκολίες αυτές εμφανίστηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες (π.χ. αποσύρθηκαν κάποιοι χορηγοί-επενδυτές, πράγμα όχι ασυνήθιστο τη σήμερον εποχή) μπορούμε να κατανοήσουμε απόλυτα την απόφαση των ιθυνόντων της ομάδας των Μαχητών. Αλλά στην περίπτωση που οι δυσκολίες προϋπήρχαν (όπως ακούγεται), γεννιέται ένα άλλο ερώτημα:

Γιατί η ομάδα των Μαχητών Δόξας Πεύκων "τα έδωσε όλα" για την παραμονή της στην Α2 Εθνική, εφόσον όλοι μέσα στην ομάδα ήξεραν ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και ότι ο σύλλογος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της κατηγορίας;

Το ερώτημα αυτό έχει ήδη αρχίσει να ταλανίζει τους φιλάθλους της Καβάλας, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς αδικημένους από το γεγονός ότι η αγαπημένη μας ομάδα προσπάθησε, πάλεψε για την παραμονή αλλά ηττήθηκε από μια ομάδα που -εκ των πραγμάτων- δε θα μπορούσε να αγωνιστεί στην Α2 Εθνική. Η πικρία αυτή είναι απόλυτα κατανοητή και φυσιολογική, ιδίως από όσους μπήκαν στη διαδικασία και μετέβησαν στο κλειστό των Πεύκων για να στηρίξουν την Καβάλα και στις 2 αναμετρήσεις της -όχι ότι όλοι όσοι έμειναν στην Καβάλα και ενδιαφέρονταν να μάθουν για την εξέλιξη των αγώνων (μέσα από τις ζωντανές μεταδόσεις του Kavala Portal) δεν έχουν δικαίωμα να νιώθουν ακριβώς το ίδιο.

Αν θέλουμε, πάντως, να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, θα πρέπει πρώτα από όλα να δούμε "το δικό μας σπίτι", να καταγράψουμε τα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν την Καβάλα στη Β' Εθνική (διότι είναι αστείο να λέμε ότι υποβιβάστηκε η ομάδα μόνο λόγω των Πεύκων -το "κακό" είχε γίνει πολύ νωρίτερα) και (κυρίως) να μην τα επαναλάβουμε! Αν κρίνουμε, βέβαια, από κάποιες κινήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες -όπως το "κάλεσμα" στο αναψυκτήριο του ΔΑΚ Καλαμίτσας "Αλεξάνδρα Δήμογλου" στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου- πολύ φοβόμαστε ότι θα επαναλάβουμε τα ίδια ακριβώς λάθη!

Και δεν μιλάμε μόνο για την επιλογή του έμψυχου δυναμικού. Τα ίδια πράγματα, άλλωστε, λέγαμε και την περσινή σαιζόν (πατήστε εδώ για να θυμηθείτε τι γράφαμε περί του "χαμηλού μπάτζετ" και των "πειραματισμών" στους ξένους παίκτες -μέχρις ότου καταφτάσει ο Στιβ Γιατζόγλου), τα ίδια έγιναν και φέτος! Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός π.χ. ότι ενώ από την αρχή ήταν γνωστό ότι ο Σάββας Μανούσος (που αποκτήθηκε και καλά για να κάνει τη διαφορά και να εμπνεύσει τους νέους και άπειρους παίκτες της Καβάλας, αλλά με 9,5 πόντους και 4,3 ριμπάουντ μ.ο. σε 12 ματς δε βοήθησε ιδιαίτερα) δεν ήταν και ο καλύτερος χαρακτήρας του κόσμου, και αποκτήθηκε και επενδύθηκαν τόσα πολλά πάνω του; Το είδαμε και μόνοι μας το έργο: ο Μανούσος έκανε προσφυγή λόγω οφειλών, ανακοινώθηκε ότι αποκτήθηκε από μια ισπανική ομάδα (την Λ'Οσπιταλέτ), η Καβάλα δικαιώθηκε από τη FIBA, αλλά το κενό του έμεινε!

Για να μην μπούμε, βέβαια, και σε εξειδικευμένες αναλύσεις του στυλ "αν ταίριαζε αγωνιστικά με το στυλ που ήθελε να παίξει η Καβάλα" -που εκ των πραγμάτων έτσι απεδείχθη- ή ότι δεν κατάφερε να "δέσει" με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας -απόδειξη οι αναφορές ότι το κλίμα στις τάξεις της ομάδας βελτιώθηκε με την αποχώρησή του!

Θέλετε, ωστόσο, να πάμε και αλλού; Να πάμε:

1) Τις 2 σαιζόν που αγωνίστηκε η Καβάλα στην Α2 Εθνική (με προπονητή το Γιάννη Τζήμα) υπήρχε μια συντονισμένη προσπάθεια της διοίκησης της ομάδας να προσελκύσει τους φιλάθλους της, και δη τα μικρά παιδιά. Σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της Καβάλας -ειδικά στη 2η χρονιά- θυμόμαστε παίκτες της ομάδας να πηγαίνουν σε δημοτικά σχολεία, να καλούν τους μαθητές στο ΔΑΚ Καλαμίτσας και να τους δίνουν δωρεάν εισιτήρια. Μπορεί από ένα σημείο και μετά να αποτελούσε ρουτίνα -ιδίως για τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ- αλλά ήταν μια κίνηση που έδειχνε ότι η ομάδα ήθελε να είναι -και ήταν- κοντά στον κόσμο της.

Αυτή η εικόνα, όμως, έλειψε τα τελευταία 2 χρόνια (από την περίοδο, δηλαδή, που ο Κώστας Παπακωνσταντίνου "έκανε πίσω" για να αναλάβει, ουσιαστικά, τα ηνία της ομάδας ο Βαγγέλης Παππάς -ο οποίος φυσικά ήταν και από πριν αντιπρόεδρος της ομάδας) και αντ' αυτού περιοριστήκαμε σε κάποιες ανακοινώσεις (τις οποίες δεν λάμβανε και όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος της Καβάλας - εμείς δεν λάβαμε ποτέ καμία τέτοια ανακοίνωση). Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε άδειες κερκίδες στην Α2 Εθνική και ένα "κάλεσμα" να γίνεται μόνο στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς (με τα δωρεάν λεωφορεία κόντρα στους Μαχητές Δόξας Πεύκων). Και πολύ φοβόμαστε ότι με το επικοινωνιακό "προφίλ" που έχουν όσοι ασχολούνται με τα διοικητικά της ομάδας -το οποίο, να σημειωθεί, διατηρούν εδώ και πολλά χρόνια, και όχι μόνο σε θέματα που αφορούν την ομάδα μπάσκετ-, θα μας λείψει ακόμα περισσότερο η εικόνα αυτή -άλλωστε δεν ήταν λίγοι αυτοί που δήλωναν ότι δεν ήθελαν να πάνε στο ΔΑΚ Καλαμίτσας λόγω του κ. Παππά (δεν συμφωνούμε ιδιαίτερα με μια τέτοια στάση -η ομάδα, άλλωστε, δεν είναι μόνο ο πρόεδρος-, αλλά αν μη τι άλλο την κατανοούμε). Και αυτό το ζήτημα με το επικοινωνιακό κομμάτι δεν αφορά μόνο τους φιλάθλους της Καβάλας αλλά και με τους χορηγούς-οικονομικούς υποστηρικτές.

2) Να μη μιλήσουμε, επίσης, για οικονομικά προβλήματα. Οι παίκτες της Καβάλας, στο κάτω κάτω, δεν ήταν αυτοί που απείχαν από τις προπονήσεις λόγω οφειλών;

3) Να μη μιλήσουμε, επίσης, για τις ακαδημίες, διότι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να θυμηθούμε παίκτες που αναδείχτηκαν από τα "τσικό" της ομάδας και δεν τα καταφέρνουμε.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που πλέον αναλαμβάνει η διοίκηση του ερασιτεχνικού σωματείου, ενδεχομένως τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο, ώστε η Καβάλα να επιστρέψει γρήγορα στην Α2 Εθνική. Ελπίζουμε η πτώση στη Β' Εθνική να καταφέρει να αφυπνίσει όλους όσους ασχολούνται με το μπάσκετ και να βοηθήσουν ώστε η Καβάλα να μην τελματώσει σε μια κατηγορία άγνωστη για αυτήν (σε αντίθεση με τον ΑΟΚ, που έχει "βαλτώσει" στη Γ' Εθνική χωρίς δυστυχώς ιδιαίτερες προοπτικές για το μέλλον). 

Υ.Γ.: Για την ιστορία, οι Μαχητές Δόξας Πεύκων φέρονται διατεθειμένοι να συγχωνευθούν με την ομάδα του Παναθλητικού Συκεών, με την οποία ούτως ή άλλως έχουν άριστες σχέσεις (απόδειξη το γεγονός ότι εξέδωσαν συγχαρητήρια ανακοίνωση για την άνοδο της ομάδας των Συκεών από τη Γ' στη Β' Εθνική), ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το όνομα και η έδρα της νέας ομάδας (αν δηλ. θα αγωνίζεται στα Πεύκα ή στις Συκιές).

Η ανακοίνωση, βέβαια, που εξέδωσε η διοίκηση των Πεύκων -θεωρούμε ότι- έχει μπερδέψει όχι μόνο αυτούς που τη διάβασαν αλλά και αυτούς ακόμα που την έγραψαν! Διότι σε αυτήν αναφέρεται ότι:

"Ο Παναθλητικος Συκεών και οι Μαχητες Δόξας Πεύκων θα ήθελαν από κοινού να ενημερώσουν άπαντες ότι έχουν ξεκινήσει επαφές για τη διερεύνηση της πιθανότητας ένωσης των δυνάμεών τους με σκοπό τη δημιουργία μιας ενιαίας και ισχυρής ομάδας στον Δήμο Νεαπόλεως - Συκεών!

Άλλωστε οι συνθήκες επιβάλλουν την σύμπλευση υγιών δυνάμεων που από μόνες τους ήδη έχουν κατορθώσει πολλά (γυναικεία ομάδα σε Α1, ανδρικές ομάδες σε Α2 & Β/ Εθνικη) και από κοινού μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα χωρίς να ανταγωνίζονται η μία την άλλη μέσα τον ίδιο Δήμο!

Σημειώνεται ότι οι επαφές είναι σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται προς το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρωθούν είτε θετικά είτε αρνητικά.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση συμφωνίας, η γυναικεία ομάδα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην Α1 ενώ ανάλογη απόφαση είναι να παρθεί και για το ενιαίο πλέον ανδρικό τμήμα. Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι η δυνατότητα ανάπτυξης και η παροχή περισσότερων υπηρεσιών στις ακαδημίες μας που θα απαριθμούν πλέον περισσότερα από 400 αγόρια και κορίτσια."

Συνεπώς όντως γίνονται επαφές μεταξύ των 2 ομάδων, απλά δεν διευκρινίζεται το πού θα αγωνιστεί η νέα ομάδα (αν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία). 

Τη θέση τους αναμένεται να πάρει η ομάδα του Παπάγου, η οποία κέρδισε στα μπαράζ για την άνοδο στην Α2 Εθνική τον Ερμή Αγιάς (μιας και η προκήρυξη του πρωταθλήματος κάνει λόγο για κάλυψη των κενών θέσεων στην Α2 από ομάδες της Β' Εθνικής και όχι από ομάδες που υποβιβάστηκαν από την Α2)

Posted On Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 19:53 Γράφτηκε από τον

Ελάχιστα πράγματα χρειάζεται να πούμε για την προσέλευση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων της "Εγνατία Οδός Α.Ε." για την κατασκευή νέου σταθμού διοδίων στην Άσπρη Άμμο.

Η εικόνα των κάτι παραπάνω από 400 συγκεντρωθέντων -500 τους θέλετε; Άντε, ας τους κάνουμε 500- δεν πρέπει παρά μονάχα να μας απογοητεύει...

Και, όπως πάντα, θα ψάξουμε να βρούμε δικαιολογίες...

Μην κουράζεστε, θα πούμε εμείς για εσάς ορισμένες από αυτές (Είμαστε σίγουροι ότι θα βρείτε και άλλες):

Είχε ζέστη, θέλαμε να πάμε για μπάνιο

Πού να τρέχουμε μεσημεριάτικα; Στις 4 το πρώτο ραντεβού, στις 5 το κλείσιμο των δρόμων...Ώρες είναι αυτές;

Στις 3 τελειώσαμε από τις δουλειές μας. Μέχρι να πάμε σπίτια μας, να φάμε, να πάρουμε μια ανάσα...

Είχαμε κανονίσει για καφέ

Όλα είναι μιλημένα και αποφασισμένα. Ας χτυπιόμαστε όσο θέλουμε

Δεν το ξέραμε, δεν ενημερωθήκαμε! Δεν έβγαλαν μια αφίσα, δεν μοίρασαν φυλλάδια, δεν είπαν τίποτα στην τηλεόραση, στις εφημερίδες ή στο Facebook (Μιας και τα θέλουμε όλα στο πιάτο μας, στην πόρτα μας)

Πώς θα πάμε εκεί πέρα πάνω; Μακριά είναι... (Έχετε δίκιο. Δεν έχει εφευρεθεί και η τηλεμεταφορά του Star Trek ή το TARDIS του Doctor Who)

Δεν μας ενδιαφέρει. Εμάς μας ενδιαφέρουν μόνο οι "δήθεν διάσημοι" και οι "δήθεν μαχητές" του Survivor

Όλα γίνονται για το θεαθήναι, για να πουν ότι αντέδρασαν...

Άλλα και άλλα δε λύνουν, αυτό με τα διόδια βρήκαν να λύσουν

Βαριέμαι!!!!!!

Σχόλιο γράφοντος: Υπήρχαν βέβαια και αυτοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να δώσουν το παρόν στη συγκέντρωση αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω εργασίας ή ασθένειας. Οι συγκεκριμένοι εξαιρούνται από τις προαναφερθείσες δικαιολογίες

Οι υπόλοιποι, όμως; 70.000 δημότες έχει ο δήμος Καβάλας, 22.000 ο δήμος Νέστου, 32.000 ο δήμος Παγγαίου (βγάζουμε τη Θάσο για ευνόητους λόγους).

Από τους συνολικά 124000 δημότες -ας πούμε, χάριν ευκολίας, ότι οι μισοί είναι αυτό που λέμε "ικανοί να μετακινηθούν" (δεν είναι π.χ. παιδιά ή ηλικιωμένοι) άρα μιλάμε για περίπου 62.000 δημότες-, μόνο 500 βρέθηκαν στο 476ο χιλιόμετρο;

Και αν λάβουμε υπόψη ότι είχαμε επισήμους, τους απολυμένους της ΒΦΛ, τους εργαζόμενους στην Kavala Oil, τους φορτηγατζήδες και τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων "Ο δρόμος του Νερού" (Αγ. Κωνσταντίνου) και "Πανηπειρωτών", βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι υπόλοιποι διαδηλωτές-απλοί πολίτες ήταν...μετρημένοι στα δάχτυλα!

Πολύ ωραία...

Πολύ ωραία, λοιπόν. Καθίσατε αναπαυτικά στον καναπέ σας, "φωνάξατε" μέσω του Facebook, είδατε λίγο Survivor και play-off του δύσμοιρου ελληνικού ποδοσφαίρου, και πήγατε για ύπνο.

Όταν όμως κατασκευαστεί ο νέος σταθμός διοδίων μη τυχόν και βγείτε και πείτε ότι:

Τι θα γίνει με αυτήν την Εγνατία Οδό; Μόνο να μας τα "αρπάζουν" ξέρουν...

ΣΥΡΙΖΑ θέλαμε, θέλαμε "Δεν πληρώνω" και τώρα πληρώνουμε και θα πληρώνουμε!!! (Δεν πρέπει να έχουμε και ένα πολιτικό σχόλιο; )

"Νέα Δημοκρατία" και ΠΑΣΟΚ θέλαμε. Αυτοί ενέκριναν τα διόδια, δεν ντρέπονται;;; 

Τόσα λεφτά παίρνουν και δεν έχουν κάνει ένα έργο της προκοπής!

Διότι τότε θα είναι αργά...

Υ.Γ. 1: Συγχωρέστε μας για το ύφος του κειμένου, απλά εδώ και πολλά χρόνια σπάμε το κεφάλι μας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι στο καλό θέλει ο Καβαλιώτης για να ξεσηκωθεί από τον καναπέ του...Μήπως να του τάξουν πως αν σηκωθεί θα πάρει λεφτά; Ίσως...

Υ.Γ. 2: Και επειδή είμαστε βέβαιοι πως το πρώτο πράγμα που θα πείτε μόλις διαβάσετε αυτό το κείμενο είναι:

Και εσείς που πήγατε εκεί πέρα, τι καταλάβατε;

Να απαντήσουμε:

Ναι, με μια φορά που πήγαμε εκεί πέρα ίσως να μην καταλάβαμε και πολλά. Εμείς όμως θα είμαστε εκεί και σε όποιες άλλες κινητοποιήσεις γίνουν στο μέλλον (που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν). Εσείς θα είστε;

Αν ναι, έχει καλώς. Αν όχι;

Υ.Γ. 3: Όχι τίποτα άλλο, άλλα με αυτή την "προσέλευση" δώσαμε άλλοθι και σε ορισμένους "καμένους" συμπολίτες να πανηγυρίζουν και να λένε ότι "Δεν πρέπει να πάει ούτε ένας σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Με τα διόδια θα επιλέγουν να μπουν οι οδηγοί στην Καβάλα, θα πιουν ένα καφέ, θα φάνε κανένα μεζέ, θα φέρουν λεφτά και ανάπτυξη! Ούτε ένας στις συγκεντρώσεις για τα διόδια" (τα είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

Αλλά θα μου πείτε: "Ε και τι έγινε; Ας το πουν". Σωστά, εδώ έχουμε αφήσει άλλους και άλλους να μιλάνε, σε αυτούς θα κολλήσουμε;

Posted On Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017 23:34 Γράφτηκε από τον

Πέρασαν 20 μέρες από τη στιγμή που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης έκανε δεκτή την προσφυγή των απολυμένων στην ELFE ΑΒΕΕ (πρώην ΒΦΛ) και ανακάλεσε την απόφαση της διεύθυνσης ανάπτυξης της ΠΕ Καβάλας για την έγκριση (για την ακρίβεια, τροποποίηση) της άδειας λειτουργίας, λόγω αλλαγής φορέα, της "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε." (της μίας από τις τρεις εργολαβικές εταιρείες που διαχειρίζονται το εργοστάσιο της ΒΦΛ).

Από εκείνη την ημέρα κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για τη βιομηχανία -εκπλήξεις οι οποίες αποδεικνύουν τόσο την επιθυμία κάποιων “επενδυτών” να πατήσουν στην κυριολεξία επί πτωμάτων προκειμένου να κάνουν, απλά και μόνο, τη “δουλειά” τους όσο και την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της πολιτείας και της κοινωνίας να προστατέψει τόσο το νόμο όσο -κυρίως- τον ίδιο της τον εαυτό:

α) η αποκάλυψη (μετά την καταγγελία λιμενεργατών) πως, μετά την παραχώρηση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου, των εγκαταστάσεών του και του προσωπικού του, από την ELFE στις 3 εργολαβικές εταιρείες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, CENTROFARO, PFIC) και την ουσιαστική αποχώρησή της από το εργοστάσιο, απώλεσε την άδεια λειτουργίας του το -ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της- λιμάνι της βιομηχανίας

Το πλέον αστείο της υπόθεσης με την ανυπαρξία άδειας για το λιμάνι είναι ότι...η παραχώρηση της άδειας της ELFE έγινε στα τέλη του 2015, και από τότε μέχρι και σήμερα (σχεδόν 1,5 χρόνο τώρα) το λιμάνι στερείται αδείας!  Με λίγα λόγια, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο καράβια πήγαιναν και έρχονταν στο λιμάνι της βιομηχανίας, χωρίς αυτό -όπως καταγγέλλουν οι λιμενεργάτες του νομού Καβάλας- να διαθέτει τη σχετική άδεια!

Αλήθεια, το Λιμεναρχείο τι έχει να πει για όλα αυτά;

β) Η “Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.” έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δικαίωμά της αναφαίρετο, εφόσον οι υπεύθυνοί της θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί.

Μέχρι να αποφασίσει, όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας -θετικά ή αρνητικά- ισχύει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία οι μονάδες που διαχειρίζεται η εν λόγω επιχείρηση (όχι όλο το εργοστάσιο) εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς άδεια. Και όπως προβλέπει ο νόμος, αν μια επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί! Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ενεργήσει ο αρμόδιος φορέας, δηλ. η αντιπεριφέρεια Καβάλας!

Αν, μάλιστα, συμβεί κάτι κακό (που όλοι μας απευχόμαστε) τότε οι συνέπειες από το γεγονός ότι οι εν λόγω μονάδες λειτουργούν χωρίς άδεια θα είναι κάτι παραπάνω από κατακλυσμιαίες.

Και όμως, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία τέτοια ενέργεια!

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχει γίνει καμία τέτοια ενέργεια -μπορούμε μόνο να εικάσουμε-, ωστόσο το γεγονός ότι ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κινηθεί το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξει τυχόν παρατυπίες δεν μπορεί να παραμείνει ασχολίαστο.

γ) Όπως δεν μπορεί να παραμείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι, πέραν της αντιπεριφέρειας Καβάλας, μια ολόκληρη κοινωνία εμφανίζεται αδιάφορη και απαθής μπροστά στο γεγονός ότι ένα από τα βασικότερα τμήματα για τη λειτουργία ενός εργοστάσιου παραγωγής λιπάσματος (οι μονάδες αμμωνίας και θειικού οξέος -φανταζόμαστε πως γνωρίζετε για τι είδους χημικές ουσίες μιλάμε) λειτουργεί εδώ και 20 μέρες χωρίς άδεια! Αν αυτό, ως εικόνα της τοπικής κοινωνίας, μας τιμά τότε πάμε πάσο…

Υ.Γ.: Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι κυκλοφορούν σενάρια περί παραχώρησης της ΒΦΛ στον Ιβάν Σαββίδη. Αυτό είναι, για να καταλάβουμε, το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στο εργοστάσιο;

Posted On Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 19:59 Γράφτηκε από τον

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατραπεί σε "καθημερινή συνήθεια" το μπλοκάρισμα φορτηγών και λεωφορείων στο ύψος της παραλίας "Γλάστρες" στο Παληό, μετά την κατάρρευση του τοιχίου αντιστήριξης και την επιβολή των γνωστών στην τοπική κοινωνία κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που απαγορεύουν τη διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από τον οικισμό.

Έχουν εκφραστεί πολλά παράπονα για την ελλιπή ή μικρή σε μέγεθος σήμανση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, και μάλιστα μέσα στην εβδομάδα τοποθετήθηκαν και νέες, μεγαλύτερες σε μέγεθος σημάνσεις για όσους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων χρησιμοποιούν τον παραλιακό δρόμο που συνδέει την Καβάλα με το Παληό, τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο.

Να μας συμπαθάνε, όμως, όλοι αυτοί που ανεβάζουν 3-4 φορές την εβδομάδα αναρτήσεις με μπλοκαρισμένα φορτηγά ή λεωφορεία που αδυνατούν να ανεβούν το μικρό, ανηφορικό δρομάκι απέναντι από τις "Γλάστρες", αλλά φοβόμαστε ότι...ασχολούνται με το "κλαδί" του προβλήματος, ενώ θα έπρεπε να ασχολούνται με τη ρίζα!

Να μας συμπαθάνε, επίσης, και οι αρμόδιοι φορείς -δήμος, τροχαία- που ασχολούνται με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τις απαγορεύσεις της διελεύσεως βαρέων οχημάτων, αλλά φοβόμαστε ότι...κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ασχολούνται με το "κλαδί" του προβλήματος, ενώ θα έπρεπε να ασχολούνται με τη ρίζα!

Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι μεν πολύ απλό για να αναφερθεί αλλά η επίλυσή του χρειάζεται άλλου είδους μέσα -ακόμα και...πολιτικές πιέσεις:

Για να φτάσει ένα φορτηγό ή ένα λεωφορείο κοντά στις Γλάστρες -έτσι ώστε να δει τις σχετικές σημάνσεις- δεν έχει παρά να περάσει μέσα από την Καβάλα! Κατά συνέπεια, για να δει κάποιος αυτές τις σημάνσεις θα πρέπει να έχει διασχίσει την Καβάλα!

Δε μιλάμε, φυσικά, για τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας -τα δρομολόγια των οποίων έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με συνέπεια να χρησιμοποιούνται μόνο τα μικρά λεωφορεία που διαθέτει το ΚΤΕΛ- αλλά για τα βαρέα οχήματα που δεν προέρχονται από την Καβάλα και που δε γνωρίζουν εκ των προτέρων για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο λόγος για τον οποίο τα βαρέα αυτά οχήματα επιλέγουν, συχνά, να περνάνε μέσα από την Καβάλα είναι πολύ απλός: τα διόδια της "Εγνατία Οδός"! Και φυσικά, η εικόνα των βαρέων οχημάτων που αποφεύγουν την Εγνατία Οδό δεν παρατηρείται μόνο στην πόλη της Καβάλας αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Αν, λοιπόν, παρατηρείται αυτή η εικόνα με τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων (στη Μουσθένη και στον Ίασμο), δε χρειάζεται να έχει κανείς IQ 180 για να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι με τους νέους σταθμούς διοδίων στη Μέστη (κατασκευάζεται ήδη) και στην Άσπρη Άμμο (πρόσφατα εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της "Εγνατία Οδός ΑΕ" αποφάσισε να διατεθούν 2,5 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την κατασκευή του σταθμού, ενώ το πιθανότερο είναι πως ο σταθμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί την άνοιξη του 2018) το πρόβλημα θα γίνει ακόμα χειρότερο!

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η "Εγνατία Οδός ΑΕ" δε δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα (και γιατί να το κάνει, άλλωστε) για τις συνέπειες από την ταυτόχρονη ύπαρξη -σε ένα χρόνο από τώρα- 4 σταθμών διοδίων μέσα στην περιφέρεια ΑΜΘ (5, αν λάβουμε υπόψη και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τα διόδια στο τελωνείο των Κήπων), μήπως θα πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι πιο σοβαρό από πλευράς όλων μας; Όχι μόνο των κατοίκων αλλά και των τοπικών φορέων (διότι με τις συνεδριάσεις των συμβουλίων (δημοτικά ή περιφερειακό), τα ψηφίσματα και τις διαπιστώσεις δε γίνεται δουλειά.).

Θα πρέπει να γίνει κάτι πιο σοβαρό από πλευράς όλων μας, διότι εικόνες όπως αυτές στις "Γλάστρες" -από βαρέα οχήματα που αποφεύγουν την Εγνατία Οδό- θα τις δούμε σύντομα και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου -όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και σε άλλους νομούς της περιφέρειας ΑΜΘ. Ήδη το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και ο δρόμος που συνδέει την Καβάλα με το Παληό, τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο θα γεμίσει από λουόμενους που θα θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους. Αν έχουμε και τα βαρέα οχήματα που αποφεύγουν την Εγνατία Οδό...ζήτω που καήκαμε!

Υ.Γ. Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονούμε -αν και το θέμα είναι ίσως άσχετο με τις "Γλάστρες", απλά τώρα βγήκε ξανά στην επιφάνεια- και τη σύνδεση της περιοχής του Παληού με την Εγνατία Οδό. Μια σύνδεση που προβλέπεται μεν από την ίδια την "Εγνατία Οδό" (άλλωστε αναφέρεται και στον επίσημο ιστότοπό της) αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ -με ευθύνη και του δήμου Καβάλας, ο οποίος δεν πίεσε ποτέ για την κατασκευή του δρόμου που θα συνέδεε το Παληό με τον ήδη κατασκευασμένο κόμβο της Εγνατίας Οδού. Επειδή ξέρουμε ότι οι κάτοικοι του Παληού εκτιμούν πως η σύνδεση αυτή θα ωφελήσει τους ίδιους και τον οικισμό και διευκολύνει την πρόσβαση παραθεριστών, ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να το δει πιο "ζεστά" το όλο θέμα η δημοτική αρχή

Posted On Κυριακή, 21 Μαΐου 2017 11:25 Γράφτηκε από τον

Αφορμή για το άρθρο αυτό αποτέλεσε η απάντηση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης σε μια ερώτησή μας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής -προτού συναντηθεί με τους απολυμένους της ELFE ΑΒΕΕ (πρώην ΒΦΛ).

Η ερώτηση που θέσαμε στον κ. Νεφελούδη ήταν η εξής:

Η "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να πετύχει την ανάκληση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της 3ης Μαΐου 2017, βάσει της οποίας ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος, που είχε χορηγήσει η αντιπεριφέρεια Καβάλας τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν το ΣτΕ δεχτεί την προσφυγή της επιχείρησης το εργοστάσιο λειτουργεί ως έχει. Αν το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή, υπάρχουν 2 σενάρια:

α) συμμόρφωση της επιχείρησης με τη νομοθεσία

β) οικειοθελής αποχώρηση

Αν τυχόν η διοίκηση της επιχείρησης (όποια και αν είναι αυτή) αποφασίσει να ακολουθήσει το 2ο σενάριο, υπάρχει κάποιο σχέδιο για τη λειτουργία της ΒΦΛ;

Η απάντηση του κ. Νεφελούδη ήταν η εξής:

Δεν έχουμε κάτι με τον κ. Νεφελούδη, αλλά φοβόμαστε ότι η απάντηση που έδωσε ο ίδιος του δεν μας έπεισε καθόλου! Και δεν μας έπεισε για πολλούς και διάφορους λόγους:

α) Στο 0:48 ακούμε τον κ. Νεφελούδη να λέει "Έχετε την εντύπωση ότι οποιοσδήποτε επιχειρηματίας θα θελήσει να σηκωθεί να φύγει; Και να κάνει τι;"

Καλό θα ήταν αυτό το ερώτημα να το θέσει αρχικά σε όλους τους επιχειρηματίες (μικρούς και μεγάλους) που αναγκάστηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της δυσβάσταχτης φορολόγησης -που επιβλήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις- να κλείσουν ή να αλλάξουν χώρα έδρας (μετακομίζοντας σε κράτη όπως η Βουλγαρία). Και είναι σίγουρο ότι η απάντηση θα είναι από τους περισσότερους η ίδια: "Γιατί δεν αντέχαμε να ζήσουμε εδώ, να δουλεύουμε για να πληρώνουμε το κράτος" (και άλλα πολλά, τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι ξέρετε πολύ καλά).

Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να ταυτίσουμε όλους αυτούς τους επιχειρηματίες που απλά δεν άντεξαν να ζήσουν εδώ με έναν Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σε καμία περίπτωση. Απλά προσπαθούμε να τονίσουμε ότι όπως οι πρώτοι αποφάσισαν να φύγουν και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους -γιατί έτσι το ήθελαν-, ακριβώς το ίδιο πράγμα μπορεί να κάνει -γιατί έτσι το θέλει- και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Και δε θα είναι και η πρώτη φορά που θα το κάνει, στην τελική. Βλέπετε, προσπαθούμε με τα χίλια ζόρια να θυμηθούμε μια επιχείρηση που κράτησε ανοιχτή ο πάλαι ποτέ "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" -το 2006- αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει ως τώρα.

Και το ερώτημα παραμένει: Αν τυχόν αποχωρήσει η "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" (ίσως και οι άλλες εταιρείες) υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα;

Ας συνεχίσουμε, όμως...

β) Στη συνέχεια ο κ. Νεφελούδης στάθηκε κυρίως στο ότι "δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα εργοστάσιο με (αυτές τις ακραίες) παραβατικότητες" Κανείς δεν είπε το αντίθετο. Ίσα ίσα, για αυτό συνεχίζουμε και γράφουμε και ασχολούμαστε με την υπόθεση του εργοστασίου των λιπασμάτων:

- διότι θέλουμε και να λειτουργήσει το εργοστάσιο και να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις (εργασιακές, περιβαλλοντικές κλπ.) που απαιτεί η νομοθεσία. Δε ζητάμε καμία έκπτωση στην τήρηση των προϋποθέσεων -και αυτό είναι κάτι που δεν το διαπραγματευόμαστε. Αν θέλει να κάνει εκπτώσεις ο Λ. Λαυρεντιάδης (ή ο οποιοσδήποτε άλλος διευθύνει το εργοστάσιο), καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί

- διότι θέλουμε και οι νυν απολυμένοι να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους αλλά και να συνυπάρξουν με όλους όσους δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο ώστε ΟΛΟΙ τους (γιατί όλοι χωράνε -και ας λένε κάποιοι το αντίθετο-) να εργαστούν σε ένα περιβάλλον αξιοπρεπές από όλες τις πλευρές, σε μια βιομηχανία που θα παράγει λίπασμα και -κυρίως- πλούτο για την Καβάλα.

- διότι συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε να χαρακτηρίζουμε ως προκλητικές και απαράδεκτες οποιεσδήποτε αιτιάσεις συμπολιτών που σχολιάζουν άκοπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι "ας κλείσει το εργοστάσιο, μας μολύνει" (Προφανώς διότι δεν είναι σε θέση να ζητήσουν το αυτονόητο, δηλ. την τήρηση των νόμων και των περιβαλλοντικών κανονισμών, ή διότι πιστεύουν ότι αφού έχουν μείνει οι ίδιοι τους άνεργοι ας μείνουν και άλλοι 180+630 εργαζόμενοι χωρίς δουλειές, ή διότι μπορεί και να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταΐσουν 180+630 ανέργους)

γ) Στο τέλος, όμως, ο κ. Νεφελούδης (μετά την "επιστροφή" στο αρχικό ερώτημα) απάντησε ότι "ας παραιτηθεί και υπάρχουν τόσα σχήματα!"

Ας μας επιτρέψει ο κ. Νεφελούδης να εκφράσουμε τη διαφωνία μας με τη στάση το. Δε μπορούμε να βαδίζουμε με τη λογική αυτή, δεν μπορούμε να "κάνουμε δουλειά" με μια λογική του στυλ "ότι κάτσει, έχει ο θεός".

Ας ληφθεί, δε, υπόψη ότι αν η απόφαση του ΣτΕ δεν κάνει δεκτές τις αιτιάσεις της «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ» τότε οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΕ Καβάλας (της ίδιας διεύθυνσης που έδωσε την άδεια λειτουργίας στην επιχείρηση) θα πρέπει να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει ότι θα προειδοποιηθεί άμεσα η εταιρεία να εξαντλήσει στο επόμενο εξάμηνο τα όποια αποθέματά της σε πρώτες ύλες και να μην προμηθευτεί άλλες, ώστε να ξεκινήσει, κατόπιν, το «σφράγισμα» των εργοστασιακών μονάδων (για να μη θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή, τυπικά, η "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" λειτουργεί χωρίς άδεια και ότι κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχουν κινηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας για να εφαρμόσει το νόμο -αλλά μπορεί και να μην το κάνουν σε μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος ώστε να συμμορφωθεί η εταιρεία με τη νομοθεσία)

Σε αυτή την περίπτωση ξεκινάει ουσιαστικά η "αντίστροφη μέτρηση" για το εργοστάσιο. Και σε περίπτωση που δεν υπάρχει διάδοχος κατάσταση το εργοστάσιο βαίνει ολοταχώς για λουκέτο... 

Αν πραγματικά υπάρχουν εναλλακτικές για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου (με βάση, φυσικά, τις προϋποθέσεις που θέσαμε νωρίτερα) και αυτή τη στιγμή, λόγω τακτικής, δε θέλουν κάποιοι να αποκαλύψουν λεπτομέρειες θα το κατανοήσουμε απόλυτα. Κανένα πρόβλημα. Ακόμα και αν είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ -να περάσει το εργοστάσιο στο δημόσιο.

Αν όμως υπάρχουν...διότι από τέτοιου είδους δεσμεύσεις και υποσχέσεις (όπως η διαβόητη "αυτοδιαχείριση βιομηχανιών" που ευαγγελιζόταν τον περασμένο Ιούνιο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου) έχουμε χορτάσει εδώ και πολλούς μήνες -και το κυριότερο: χωρίς να έχουν διασπάσει το κλίμα ενότητας στις τάξεις των απολυμένων, αυτές οι συνεχείς δεσμεύσεις έχουν σκορπίσει στις τάξεις τους την απογοήτευση.

Και για να το κλείσουμε...Μακάρι να υπάρχει εναλλακτική, μακάρι να υπάρχει κάποια σοβαρή πρόταση για την επόμενη ημέρα του εργοστασίου, μακάρι να διαψευστούν όλοι οι φόβοι μας και οι επιφυλάξεις μας. Αν γίνει αυτό, τότε εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα βγούμε και θα παραδεχτούμε ότι σφάλαμε, ότι κακώς φοβόμασταν. Μέχρι τότε, όμως, ας μας επιτραπεί να κρατήσουμε μια πισινή...

Posted On Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 18:26 Γράφτηκε από τον

Διαβάσαμε τα όσα δήλωσε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ Βασίλης Καταπόδης (στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του φεστιβάλ της ΚΝΕ) για την απόφαση της δημοτικής αρχής Καβάλας να επιβάλλει πρόστιμα για τις υπερβολικές αφισοκολλήσεις σε οδούς, πεζοδρόμια, τοίχους πλατειών ή σε στύλους (κάτι που σαφώς επηρεάζει τις αφισοκολλήσεις στις οποίες προχωράνε κατά καιρούς τα μέλη του ΚΚΕ για ενημέρωση σχετικά με τις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους),

και ειλικρινά αναρωτηθήκαμε αν ζούμε στο σήμερα, στο 2017 ή είμαστε πρωταγωνιστές στην ταινία "Back to the Future" ή στη βρετανική τηλεοπτική σειρά "Doctor Who" και έχουμε μεταφερθεί σε μια άλλη εποχή!

Για την ιστορία, ο κ. Καταπόδης -πέρα από αναφορά του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την αντιδήμαρχο καθαριότητας Κορίνα Χιώτη Πρασσά- ανέφερε ότι "Το κόμμα σέβεται το περιβάλλον, αλλά αναγκαστικά συνεχίζει τις αφισοκολλήσεις, καθώς επιζητά δωρεάν τρόπο να γνωστοποιήσει τη δράση του. Η αφισοκόλληση που κάναμε για το φεστιβάλ της ΚΝΕ ήταν όπως όλες οι προηγούμενες. Στην πόλη μας υπάρχει ζήτημα έλλειψης ελεύθερων χώρων, για δωρεάν προβολή όλων μόνο των δικών μας, αλλά και άλλων εκδηλώσεων. Δεν κάναμε κάτι το υπερβολικό. Εάν μας επιβληθεί πρόστιμο θα πρόκειται για πολιτική δίωξη. Σας θυμίζω ότι δεν έχουμε άλλους τρόπους να προβάλλουμε τη δραστηριότητά μας. Ζητάμε από το Δήμο Καβάλας ν΄ αυξήσει τους χώρους της δωρεάν διαφήμισης"

Μια τέτοια δήλωση θα ήταν λογικότερο να ακουστεί το 1917 -όταν δεν υπήρχε ούτε ίντερνετ ούτε τηλεόραση, και ο κόσμος ενημερωνόταν μόνο μέσα από τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα ή τις αφίσες. Αλλά το 2017 μια τέτοια δήλωση ("Επιζητούμε δωρεάν τρόπο για να γνωστοποιήσουμε τη δράση μας. Δεν έχουμε άλλους τρόπους να προβάλλουμε τη δραστηριότητά μας") ακούγεται εντελώς μα εντελώς παράλογη!

Κύριοι του ΚΚΕ, γνωρίζετε ότι το 1946 κατασκευάστηκε ένα μηχάνημα που ονομάζεται...ηλεκτρονικός υπολογιστής; (δε θα αναφερθούμε στην ιστορία των μηχανημάτων-προδρόμων του Η/Υ, που φτιάχτηκαν νωρίτερα, δεν είναι άλλωστε της παρούσης)

Κύριοι του ΚΚΕ, γνωρίζετε ότι στα τέλη της δεκαετίας του 50 δημιουργήθηκε ένα σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών (δεν έχει σημασία αν το δημιούργησε ο αμερικανικός στρατός), το οποίο στη συνέχεια εξελίχτηκε, διαδόθηκε σε όλους τους ανθρώπους και έγινε γνωστό με την επωνυμία...Internet; (ή Διαδίκτυο, αν και ο όρος δεν είναι ακριβής, καθώς στο παρελθόν υπήρχαν πολλά διαδίκτυα -ένα από αυτά ήταν και το Internet, το οποίο σταδιακά υποσκέλισε όλα τα άλλα)

Κύριοι του ΚΚΕ, γνωρίζετε ότι το 2004 ένας φοιτητής του Χάρβαρντ ονόματι Μαρκ Ζούκερμπεργκ (μαζί με άλλους συμφοιτητές του) δημιούργησε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο στα τέλη του 2016 αριθμούσε 1,86 δισεκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, που ονομάζεται...FaceBook;

Αν δεν τα γνωρίζετε όλα αυτά, μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να τα μαθαίνετε;

Λέτε ότι ζητάτε δωρεάν προβολή των δραστηριοτήτων σας (το πόσο δωρεάν για εσάς μπορεί να είναι η προβολή των δράσεών σας όταν υπάρχει το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος εκτύπωσης των αφισών ίσως να το καταλάβουμε αν κάποτε ενταχθούμε στο επιστημονικό δυναμικό της NASA). Τέλεια! Η φράση "event στο FaceBook" σάς λέει κάτι; Διότι αν θέλετε δωρεάν προβολή του ότι θα γίνει μια εκδήλωση ή μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η δημιουργία ενός event στο FaceBook και η πρόσκληση προς χρήστες του εντός των ορίων του νομού Καβάλας (ας μείνουμε μόνο σε αυτούς) είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Η μοναδική περίπτωση που θα χρειαστεί να πληρώσετε είναι αν τυχόν (το ξαναλέμε: αν τυχόν) θέλετε να κάνετε μια επιπλέον προώθηση του event σας (το γνωστό και ως Boost). Αλλά και εκεί το κόστος (κατά μέσο όρο μιλάμε για 15-20 €) είναι ανάλογο με τις δυνατότητές σας -κοινώς...ξοδεύετε όσο θέλετε για να διαφημίσετε το event όσες μέρες θέλετε- και σίγουρα δε φτάνει τα επίπεδα του κόστους εκτύπωσης των αφισών!

Θα μου πείτε, σε αυτό το σημείο: "Μα καλά, χρειάζεται τόσο μεγάλη ανάλυση για ένα τόσο δα ασήμαντο πράγμα;" Δε θα έχει άδικο όποιος θέσει το ερώτημα αυτό. Αλλά η απάντηση είναι "Ναι, χρειάζεται. Διότι μέσα από αυτό το τόσο ασήμαντο και μικρό πράγμα αποκαλύπτεται ο τρόπος σκέψης του ΚΚΕ!"

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά -ιδίως οι νεολαίοι του κόμματος, οι οποίοι απαρτίζουν την ΚΝΕ. Όμως έτσι τίθεται ένα ερώτημα: Τι συμβαίνει και τα αγνοούν τόσο επιδεικτικά αλλά προτιμούν να "μιλάνε" μόνο με αφίσες;

Δυστυχώς η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να δοθεί μέσα από μια ατάκα του κ. Καταπόδη:

Εάν μας επιβληθεί πρόστιμο θα πρόκειται για πολιτική δίωξη.

Το ότι η επιβολή προστίμου για παραβίαση του κανονισμού καθαριότητας του δήμου ερμηνεύεται ως "πολιτική πράξη" (δηλαδή, πρακτικά, ως πράξη δίωξης του ΚΚΕ) είναι κατάλοιπο περασμένων δεκαετιών, στις οποίες το ΚΚΕ και οι οπαδοί του δεν μπορούσαν να κάνουν έστω και μια συγκέντρωση ή να διαβάσουν "Ριζοσπάστη", διώκονταν, φυλακίζονταν, βασανίζονταν και εξορίζονταν στη Μακρόνησο και εκτελούνταν για τις ιδέες τους. Είναι κατάλοιπο εποχών στις οποίες οι κομμουνιστές (ή ακόμα και αυτοί που συμπαθούσαν ελάχιστα τον κομμουνισμό) ήταν οι κυνηγημένοι από το κράτος (ή το παρακράτος) της δεξιάς

Από τότε όμως πέρασαν 40 και πλέον χρόνια, και το ΚΚΕ είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα (και καλώς είναι, για να μην παρεξηγηθούμε). Αυτά τα σύνδρομα, τα οποία στιγμάτισαν μια ολόκληρη εποχή και ολόκληρες γενιές, πρέπει επιτέλους να αποβληθούν -και αυτό θα πρέπει, πρωτίστως, να το κάνουν οι ίδιοι τους.

Θα πρέπει, επίσης, να συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι τους ότι τώρα ακριβώς είναι που χρειάζεται ο κόσμος περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό, μαχητικό, πιστό στις ιδέες του αλλά και -προπάντων- σύγχρονο ΚΚΕ. Τώρα ακριβώς που τα πάντα γύρω μας έχουν καταρρεύσει από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς, τώρα ακριβώς που -δικαίως- ουδείς εμπιστεύεται τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν επί τόσα χρόνια αυτόν τον τόπο, τώρα ακριβώς που το φάντασμα της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού (εκφραζόμενο στη χώρα μας από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής) πλανάται όχι μόνο πάνω από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη, τώρα ακριβώς είναι που χρειάζεται ο κόσμος το ΚΚΕ.

Αρκεί όμως τα στελέχη του να συνειδητοποιήσουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, ο κόσμος έχει εξελιχτεί (αν και τα προβλήματά του παραμένουν τα ίδια) και ότι απαιτείται και το ίδιο το κόμμα -χωρίς να αλλάξει τις πολιτικές του- να εκσυγχρονιστεί και να μιλήσει στις μάζες με λόγο που δε θα θυμίζει δεκαετίες του 30, του 40 ή του 50. Και αν λάβουμε υπόψη τέτοιου είδους μικρά και "ασήμαντα" θέματα (όπως οι αφισοκολλήσεις και το Internet) καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ακόμα πάρα πολύς δρόμος -και δεν είμαστε και σίγουροι ότι θέλουν και να το διαβούν...

Posted On Σάββατο, 29 Απριλίου 2017 13:58 Γράφτηκε από τον

Πριν από περίπου 2 χρόνια, μέσα από αυτή τη στήλη, αναρωτιόμασταν αν είχε περαιτέρω νόημα η συνέχιση της λειτουργίας του πολύπαθου ιδρύματος "Αγία Μαρίνα" σε περίπτωση που δεν άλλαζε ριζικά η δομή του, και εκτιμούσαμε ότι "αργά ή γρήγορα το λουκέτο θα είναι αναπόφευκτο." (πατήστε εδώ για να διαβάσετε εκείνο το άρθρο)

Βλέπετε, τα υπέρογκα χρέη του ιδρύματος και η έλλειψη μιας σοβαρής πηγής χρηματοδότησης (πέρα, φυσικά, από τα περιβόητα κυτία που έχουν διασκορπιστεί σε κάθε γωνιά της Καβάλας και τις συνεχείς εκκλήσεις προς τους Καβαλιώτες για στήριξη της "Αγίας Μαρίνας" μέσω εκδηλώσεων και αγώνων δρόμου) ήταν τέτοια που καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτική τη λειτουργία του. Το ότι βέβαια δεν υπήρχε μια σοβαρή πηγή χρηματοδότησης ελάχιστοι φαίνεται να συνδέουν με την όλη εικόνα που έδειξαν, κατά καιρούς, οι διοικήσεις του ιδρύματος (η Λίτσα Γιαννίση και ο Σταύρος Πεταλωτής) -μια εικόνα που στην ουσία απαξίωσε το ίδιο το ίδρυμα. Δε χρειάζεται να πάμε μακριά: μόνο θα θυμηθούμε:

- τι έλεγε στις αρχές του 2014 ο κ. Πεταλωτής αναφερόμενος στο χρέος προς το ΙΚΑ (τόνιζε με βεβαιότητα ότι στο τέλος του 2016 θα μηδενιστεί, από τις 470.000 ευρώ που ήταν εκείνη την περίοδο),

- τι έλεγε το πόρισμα του ελέγχου που είχαν διενεργήσει, το 2012, υπάλληλοι του δήμου Καβάλας (οι οποίοι είχαν εντοπίσει -μεταξύ άλλων- αναθέσεις έργων και δαπάνες χωρίς απόφαση του ΔΣ του ιδρύματος, προμήθειες υλικών που εξαφανίστηκαν, αγορά πετρελαίου που την αμέσως επόμενη ημέρα...εξαφανιζόταν, δαπάνες χωρίς παραστατικά κ.ά.)

- τους ατέλειωτους καυγάδες και αντεγκλήσεις μεταξύ του κ. Πεταλωτή και της κ. Γιαννίση,

- το ότι ο ίδιος ο κ. Πεταλωτής είχε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο (απαντώντας σε κατηγορίες περί μη τήρησης καταστατικού) ότι "αν είναι για το καλό του Ιδρύματος, ας κάνουμε και παρατυπίες"

Θέλετε και άλλα; Δεν νομίζουμε...

Όταν, λοιπόν, αποχώρησαν οι 2 προαναφερθέντες κύριοι (για τις πράξεις των οποίων ουδέποτε αποδόθηκαν ευθύνες), τα χρέη όχι μόνο δε διαγράφτηκαν αλλά αυξήθηκαν έτι περαιτέρω. Και η αλήθεια είναι ότι η διάδοχος κατάσταση του ιδρύματος (υπό τον Αφεντούλη Τσουλή και τη Μαρίνα Φιλιππίδου) προσπάθησε με όσα μέσα και δυνατότητες διέθετε να σώσει το ίδρυμα. Όμως κάτι το εξαιρετικά δύσκαμπτο σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και ρύθμισης οφειλών (και εξαιρετικά εύκαμπτο στην επιβολή νέων φόρων) ελληνικό κράτος -με τις ατέλειωτες διαβουλεύσεις, συζητήσεις, συσκέψεις και "δεσμεύσεις"), κάτι το ότι ουδείς ήθελε να αναλάβει ένα ίδρυμα με οφειλές περί τις 500.000 €, όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τη σύνθεση ενός κοκτέιλ που μόνο καταστροφικό θα μπορούσε να είναι για τη συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος.

(Δεν επιλέγουμε να αναφερθούμε στα όσα η κ. Φιλιππίδου έχει αφήσει κατά καιρούς να διαρρεύσουν περί έλλειψης ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση λόγω...εμπάθειας προς το πρόσωπό της. Πάντως ακόμα και αυτές οι φήμες -δεν είναι και η ευκολότερη δουλειά να τις επιβεβαιώσεις- έβαλαν το δικό τους "λιθαράκι" στο όλο "οικοδόμημα".)

Συνεπώς η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου "Μέριμνα για το Ειδικό Παιδί Αγία Μαρίνα" για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του μέχρις ότου εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση, μπορεί σε κάποιους να φαντάζει ως "κεραυνός εν αιθρία" αλλά κάθε άλλο παρά μας ξαφνιάζει. Ίσα ίσα, δε μας προξενεί καμία εντύπωση. Λυπούμαστε που το λέμε, λυπούμαστε πραγματικά που δε χρησιμοποιούμε διπλωματικούς χαρακτηρισμούς και "ωραία λόγια", αλλά από καιρό το πράγμα έδειχνε ότι αργά ή γρήγορα θα καταλήγαμε στο λουκέτο.

Αυτό που θα πρέπει να μείνει, πάντως, από την αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος είναι ότι οι πραγματικοί ένοχοι για την υπερχρέωση ενός απαλλαγμένου από οφειλές ιδρύματος (όταν το ανέλαβαν) δεν απολογήθηκαν ποτέ για τις πράξεις τους. Και θεωρούμε ότι πλέον πρέπει επιτέλους να το κάνουν, αν θέλουν να κοιμούνται με τη συνείδησή τους ήσυχη!

Αν όχι στους εργαζόμενους του ιδρύματος ή τους φορείς που προσπάθησαν να σώσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την "Αγία Μαρίνα", αν όχι στον κόσμο που συγκέντρωσε τόσα πολλά χρήματα (ακούγονται ποσά της τάξης ακόμα και του εκατομμυρίου) και τα οποία είδε να πηγαίνουν σε ένα πιθάρι χωρίς πάτο,

τότε σίγουρα θα πρέπει να απολογηθούν στα παιδιά που διαμένουν στο ίδρυμα -και στα οποία πραγματικά θα θέλαμε να δούμε πώς θα τα εξηγήσουν ότι το πρωί της Παρασκευής ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ "ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ"

Posted On Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 16:53 Γράφτηκε από τον

Όταν, πριν από 2 χρόνια, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (και νυν πρόεδρος της Βουλής) Νίκος Βούτσης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τις προγραμματικές του δηλώσεις (δεν τις είχε εκφωνήσει λόγω έλλειψης χρόνου), είχε μιλήσει για "χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας".

Με λίγα λόγια, δηλαδή, μιλούσε για μια αλλαγή στο σχέδιο "Καλλικράτης" με την οποία θα δημιουργούνταν νέοι δήμοι μέσα από τη διάσπαση των ήδη υπαρχόντων δήμων.

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη φράση μάς είχε προξενήσει απορίες, δεδομένου ότι το 2015 διανύαμε τον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει μπει η χώρα μας (ακόμα δεν είχαν επιβληθεί τα capital controls), και ήδη οι Καλλικρατικοί δήμοι "στέναζαν" οικονομικά -αν και αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, και στο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων ανά την Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια τις κατάλληλες υποδομές για να μπορέσει να "παράγει" χρήμα αλλά επαφίεται στις εισφορές των πολιτών, στα χρήματα της πολιτείας (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ) και σε κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Αυτό όμως που σίγουρα δεν περιμέναμε εκείνη τη στιγμή ήταν ότι θα προκύψουν ομάδες πολιτών που θα "πιαστούν" από τις προγραμματικές δηλώσεις Βούτση και θα αρχίσουν να πιέζουν για...την άμεση εφαρμογή τους και την...ανεξαρτησία τους!

Αν και, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, κακώς δεν το περιμέναμε! Βλέπετε, πριν από πολλά χρόνια υπήρχαν περιπτώσεις κατοίκων οικισμών σε διάφορες περιοχές της χώρας (όπως στην Κρήτη -ποιος θα ξεχάσει το Βραχάσι Λασιθίου ή τα Ανώγεια;-, τη Χαλκιδική, τη Λάρισα, τη Μαγνησία και τα Ιωάννινα) που αντιδρούσαν στη συνένωσή τους με άλλους οικισμούς για τη δημιουργία των Καποδιστριακών δήμων. Συνεπώς θα έπρεπε να περιμέναμε πως, αργά ή γρήγορα, θα ξετρυπώνονταν από διάφορα σημεία της χώρας κάθε λογής "μικρά γαλατικά χωριά" (για να θυμηθούμε τον πολυαγαπημένο μας Αστερίξ) που θα διεκδικούσαν την απόσχισή τους και τη μοναχική συμπόρευση "στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα".

Ακριβώς ένα τέτοιο "μικρό γαλατικό χωριό" στήθηκε και στην περιοχή μας, με τη δημιουργία μιας (ας την πούμε) οργάνωσης με την επωνυμία "Πρωτοβουλία Φιλίππων", με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό και ονόματα μελών (πέραν ενός διδάκτορα Ιστορίας ονόματι Τάσου Σαββίδη). Η οργάνωση αυτή, μάλιστα, "έστησε" και ένα blog μέσα από το οποίο επιχειρεί να περάσει τις θέσεις της και να μιλήσει για την ιστορία της περιοχής του πρώην δήμου Φιλίππων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δε θα ασχοληθούμε με πιθανές πολιτικές, κομματικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις των μελών της ομάδας αυτής. Δικαίωμά τους να υποστηρίζουν όποιο κόμμα ή ιδεολογία θέλουν (μιας και, με βάση τα όσα έχουμε δει, δεν μοιάζουν να υποστηρίζουν το "μόρφωμα" των νεοναζί της Χ.Α.)

Από τότε πέρασαν 2 περίπου χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έγιναν πολλά:

- Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO,

- ο αγωγός φυσικού αερίου TAP συνεχίζει να "εποφθαλμιά" την κοιλάδα των Τεναγών (εκμεταλλευόμενος τις "ευλογίες" της κυβέρνησης που στηρίζει την κατασκευή του -όταν πριν από τις εκλογές υπερθεμάτιζε για την αλλαγή της όδευσης, τις συνεχόμενες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αγροτών και κατοίκων από το ΣτΕ και τη "βαριεστημένη", ως και "αδιάφορη", στάση των επικεφαλής των ΟΤΑ -πέραν του δημάρχου Δοξάτου Δημήτρη Δαλακάκη-, οι οποίοι "ψάχνονται" μέσα από συσκέψεις να μιλήσουν για "αντισταθμιστικά" και "ανταποδοτικά έργα" χωρίς ουσιαστικά να ξέρουν τι θέλουν),

- η Εγνατία Οδός έχει βάλει στο "μάτι" το αισθητικό δάσος του Αμυγδαλεώνα (το οποίο επεκτείνεται και σε περιοχές όπως το Ζυγός) για τη διάνοιξη του Ε61

- η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα αποκάλυψε πως διεκδικούσε την Νέα Πέραμο και τη Νέα Ηρακλείτσα, με το δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη να λέει "Αν είναι έτσι, δώστε μας τους Φιλίππους" (λες και μιλάμε για ανταλλαγές καλαθοσφαιριστών του NBA),

- τα νιτρώδη άλατα στα νερά του Ζυγός συνεχίζουν να προκαλούν την ανησυχία των κατοίκων (θυμίζουμε, βέβαια, ότι ο βασικότερος λόγος υπερσυγκέντρωσης νιτρωδών αλάτων ήταν τα λιπάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για χρόνια για τις καλλιέργειες της γης),

- οι κάτοικοι του πρώην δήμου Φιλίππων εμφανίζονται (και σε πολλές περιπτώσεις όχι άδικα) απογοητευμένοι από μια δημοτική αρχή που μοιάζει να τους έχει "εγκαταλείψει στην τύχη τους" (ανάλογες αντιδράσεις υπήρχαν, φυσικά και επί των ημερών Σιμιτσή).

Α! Και ένα ακόμη γεγονός, που δεν πρέπει να λησμονούμε: Έχει κάνει την εμφάνισή της μια ομάδα νέων -στη μεγάλη πλειοψηφία τους, καθώς γίνονται δεκτά και μέλη μεγαλύτερης ηλικίας- επιστημόνων με την επωνυμία "Οψόμεθα εις Φιλίππους" (και για όσους μιλήσουν για νομική μορφή, να ενημερώσουμε πως εντός του μήνα θα οριστικοποιηθεί και αυτή), οι οποίοι έχουν βάλει σαν στόχο τους να ετοιμάσουν, να καταθέσουν και να λειτουργήσουν ένα διαφορετικό μοντέλο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Τεναγών. Ένα μοντέλο βασισμένο στην αγροτική παραγωγή, στο περιβάλλον, στις τουριστικές δυνατότητες και στα γενικότερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής των Τεναγών -με επίκεντρο, φυσικά, τους Φιλίππους.

Κάποιος σε αυτό το σημείο θα περίμενε -ίσως όχι άδικα- να δει την λεγόμενη "Πρωτοβουλία Φιλίππων" να εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση και να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για να ζητήσει ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ την ανεξαρτησία του πρώην δήμου Φιλίππων.

Τονίζουμε με κεφαλαία γράμματα τις λέξεις ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ, διότι η δημιουργία ενός νέου δήμου (όπως και ενός οποιουδήποτε νέου κράτους) μπορεί να είναι μια σχετικά "εύκολη" υπόθεση (ΟΚ, ίσως να είμαστε λίγο υπερβολικοί, αλλά απλά θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το να δημιουργηθεί ένας νέος δήμος είναι μια απόφαση που μπορεί, θεωρητικά, να την πάρει ο οποιοσδήποτε υπουργός Εσωτερικών και απαιτεί, επί της ουσίας, μια υπογραφή) αλλά το "από εκεί και πέρα" είναι το μακράν δυσκολότερο κομμάτι.

Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι εισροής χρημάτων στα ταμεία του νέου δήμου, θα πρέπει να αξιοποιηθούν σημεία όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ή το Πηλοθεραπευτήριο (το οποίο λογικά θα περάσει στα χέρια του νέου δήμου -εκτός και αν προκύψει καμία ιστορία και το πάρει ο δήμος Δοξάτου), θα πρέπει να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων του νέου δήμου (όπως δρόμοι, δίκτυο ύδρευσης, διαχείριση απορριμμάτων), θα πρέπει (ίσως) να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία τυχόν αναπτυξιακών δομών...και πολλά άλλα.

Μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια θα περιμέναμε, λοιπόν, να δούμε έστω και μια αναφορά σε πιθανές προτάσεις πάνω στα προαναφερθέντα ζητήματα (που είναι βέβαιο πως θα τεθούν στην περίπτωση που γίνει ανεξάρτητος ο πρώην δήμος Φιλίππων). Μέχρι τώρα, όμως......σιγή ιχθύος!!!!!!

Ούτε μια πρόταση, ούτε μια ιδέα, ούτε τίποτα...μόνο στείρα αντίδραση, στείρα άρνηση προς το δήμο Καβάλας, μόνο ένα στείρο "να σηκωθούμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο!!!" (θυμίζοντας το "Άστε ντούα" που έλεγαν τα παλιά χρόνια οι Αρβανίτες -στη γλώσσα τους σημαίνει "Έτσι θέλω"- και ο πρωθυπουργός, κατά το 19ο αιώνα, Δημήτριος Βούλγαρης)

Α! Και κάτι σκόρπιες αναφορές ότι η περιοχή του πρώην δήμου Φιλίππων έχει τεράστιες δυνατότητες...κάτι, βέβαια, που ξέρουν ακόμα και οι πέτρες!!!

Εννοείται, φυσικά, ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μια αναφορά στη δράση των "Οψόμεθα εις Φιλίππους". Εννοείται, φυσικά, ότι δεν έχει γίνει έστω και μια προσέγγιση από μεριάς της "Πρωτοβουλίας Φιλίππων" -αν και το κάλεσμα είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν-, έστω για να προτείνουν κάτι δικό τους, κάτι που πιστεύουν ότι τα νεαρά μέλη της ομάδας κάνουν λάθος και θα πρέπει να το λάβουν υπόψη ή να το διορθώσουν ή να το βελτιώσουν...

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να δημιουργούν οι πολίτες οποιαδήποτε πρωτοβουλία, οποιαδήποτε ομάδα επιθυμούν να δημιουργήσουν. Το προβλέπει το Σύνταγμα, το προβλέπει η κοινή λογική. Όταν όμως ο λόγος ύπαρξης της πρωτοβουλίας αυτής είναι...η απόσχιση, καλό θα είναι να μας πουν και τι έχουν στο μυαλό τους για την "επόμενη ημέρα".

Αν όντως έχουν να μας πουν κάτι, ας το παρουσιάσουν δημόσια ώστε να μπορεί ο κόσμος να το κρίνει και να δει αν καλώς πράττουν που θέλουν απόσχιση ή όχι. Τους το έχουμε ζητήσει εδώ και πολλούς πολλούς μήνες αλλά δεν έχουμε δει κάποια απάντηση (ακόμα και μια απάντηση του στυλ "Ετοιμάζουμε τις προτάσεις μας, πάρα πολύ σύντομα θα τις δείτε" θα μας ικανοποιούσε).

Αν, όμως, δεν έχουν να μας πουν κάτι............

Posted On Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 22:41 Γράφτηκε από τον

Για μια ακόμα φορά η εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Καβάλας-Πρίνου απασχολεί την τοπική επικαιρότητα, για μια ακόμα φορά δρομολόγια δε γίνονται (από το Σάββατο 1 Απριλίου, λόγω βλάβης στο πλοίο "Άγιος Παντελεήμονας" της ΑΝΕΘ, που επρόκειτο να αντικαταστήσει το "Στέλιος Φιλιάγκος" που έκανε δρομολόγια ως και την περασμένη Παρασκευή), για μια ακόμα φορά τρέχουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς σε συσκέψεις και επαφές για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, για μια ακόμα φορά συζητάμε για το χρόνιο αίτημα να καθορίζει η περιφέρεια ΑΜΘ το ποια δρομολόγια θα γίνονται...

Και για μια ακόμα φορά μιλάμε για μια ακτοπλοϊκή γραμμή στην οποία -εδώ και χρόνια- δείχνουν να έχουν γυρίσει την πλάτη τους οι Θάσιοι, αλλά και οι Καβαλιώτες...

Συγχωρέστε μας για το ύφος του κειμένου, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με απλά και ξεκάθαρα λόγια -και χωρίς να μπλέκουμε σε κάθε λογής "κουτσομπολιά" και "συζητήσεις καφενείου" που σχετίζονται με τις σχέσεις των ναυτιλιακών εταιρειών με κατοίκους, φορείς, λιμεναρχείο και το όλο, εν γένει, "σύστημα".

Κάποια στιγμή θα πρέπει να ομολογήσουμε (διότι όλοι μας το ξέρουμε αλλά ελάχιστοι δείχνουν να έχουν το θάρρος να το πουν) ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι απλά επιχειρήσεις. Ιδιωτικές. Και σε κάθε επιχείρηση (είτε αυτή είναι πολυεθνική είτε ένα μικρό κατάστημα) ο βασικός στόχος είναι το κέρδος.

Αν είναι κακό; Όχι βέβαια. Έτσι γινόταν πάντα, έτσι γίνεται και έτσι πρέπει να γίνεται (εντάξει, υπάρχουν και οι φανατικοί ιδεολόγοι που θεωρούν ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να μη δουλεύουν για το κέρδος αλλά για το κράτος, και οι οποίοι πιστεύουν ότι ακόμα και το παραμικρό κέρδος είναι κολάσιμο και πρέπει να "καεί στην πυρά", αλλά ευτυχώς αυτοί είναι ελάχιστοι). Αρκεί βέβαια να τηρούνται οι νόμοι και αυτό το κέρδος να "πηγαίνει" προς όφελος και των εργαζόμενων που στηρίζουν αυτές τις επιχειρήσεις -και όχι, με την πρώτη ευκαιρία, αυτοί να εκδιώκονται, να απολύονται ή ακόμα και να μηνύονται..

Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στο θέμα μας...οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν σαν βασικό τους στόχο το κέρδος. Και με αυτό το σκεπτικό λειτουργούν προσπαθώντας, εδώ και πολλά χρόνια, να πετύχουν την κατάργηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Καβάλας-Πρίνου.

Και τόσα χρόνια όλοι οι φορείς φωνάζουν και παραπονιούνται και διαμαρτύρονται και ζητούν τη διατήρηση της ακτοπλοϊκής γραμμής. Αλλά επί τόσα χρόνια δεν είδαμε τους ίδιους τους Θάσιους (και τους Καβαλιώτες) να προτιμούν την συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή. Επί τόσα χρόνια τα στοιχεία που προκύπτουν από το Λιμεναρχείο Καβάλας δείχνουν ότι οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη γραμμή κυμαίνονται σε έναν σταθερό (και μικρό) αριθμό που δε θα μπορούσε με τίποτα να στηρίξει μια οποιαδήποτε ακτοπλοϊκή γραμμή. Δεν μας αρέσει που το λέμε αυτό. Πραγματικά. Αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Και δε μιλάμε φυσικά για τη θερινή σαιζόν, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους μήνες της χρονιάς.

Μην πάμε μακριά: Μόνο μέχρι το υδροπτέρυγο "ΗΛΙΔΑ ΙΙ", το οποίο πέρσι ήρθε στην Καβάλα μετά βαΐων και κλάδων αλλά τελικά αποσύρθηκε άρον άρον γιατί...δεν το "αγκάλιασαν" οι κάτοικοι, δεν το χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους (με το σκεπτικό του ακριβού εισιτηρίου των 10 €. Λες και με τα χρήματα που δίνουν στο εισιτήριο από τον Λιμένα για την Κεραμωτή και στις βενζίνες για την Καβάλα δίνουν λιγότερα χρήματα. Λες και με το -φθηνότερο- εισιτήριο στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου φτάνουν στον προορισμό τους σε λιγότερο από μισή ώρα)

Προς θεού (και θα το τονίσουμε με κεφαλαία γράμματα): ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Το ότι οι ίδιες εταιρείες εμφανίζονται απρόθυμες να συνδέουν το μεγαλύτερο λιμάνι της περιφέρειας ΑΜΘ με το σημαντικότερο, από τουριστικής -και όχι μόνο- κίνησης, νησί του Βορείου Αιγαίου (δεν υποτιμούμε την εξίσου πανέμορφη Σαμοθράκη, αλλά η αλήθεια είναι αυτή για τη Θάσο και τούτο δεν αλλάζει) δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι εταιρείες αυτές (χωρίς εξαίρεση) ζουν σε ένα "δικό τους συννεφάκι", μακριά από την πραγματικότητα του νομού Καβάλας.

Αυτό, όμως, που θέλουμε να πούμε είναι ότι με τις φωνές, τις διαμαρτυρίες και τις συσκέψεις δεν θα καταφέρουμε να κατεβάσουμε τις ναυτιλιακές εταιρείες από το "συννεφάκι τους". Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και μερικές πιο συντονισμένες ενέργειες από φορείς για να πειστεί ο κόσμος -και όχι οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Ας δοκιμάσουν π.χ. οι καταστηματάρχες της Καβάλας (σε συνεργασία με αντιπεριφέρεια και δήμο) να διοργανώσουν διήμερα ή ημέρες προσφορών για όσους έρθουν από τη Θάσο (πλησιάζει και η Λευκή Νύχτα, είναι μια καλή ευκαιρία αν μη τι άλλο). Ας δοκιμάσουν π.χ. να διοργανώσουν κάποια εκδήλωση και να καλέσουν -με κάποιο δέλεαρ- και τους Θάσιους.

Παραδείγματα και προτάσεις καταθέσαμε, δεν προσπαθήσαμε να διαφημίσουμε κανέναν φορέα. Όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει μια διαφορετική πρόταση -καλοδεχούμενος. Αλλά ας το δούμε επιτέλους λίγο σοβαρά -αντί απλά να διαμαρτυρόμαστε, να παρακολουθούμε συσκέψεις και να παίρνουμε δηλώσεις από φορείς που θα λένε ότι "το ψάχνουμε, το προσπαθούμε, κάνουμε συσκέψεις, το παλεύουμε...."

Posted On Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 12:02 Γράφτηκε από τον

Την ώρα που κάποιοι στην Καβάλα μοιάζουν να πανηγυρίζουν και να χαίρονται γιατί ήρθε η ΕΡΤ3 και μετέδωσε δελτίο ειδήσεων από την πόλη μας (θυμίζοντας, λιγάκι, τις ζωντανές μεταδόσεις "πρωϊνάδικων" από νησιά όταν πλησιάζει το καλοκαίρι), εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε το παρόν -λόγω και δικών μας υποχρεώσεων, ίσως λόγω μιας εσωτερικής μας παρόρμησης- σε ένα διήμερο με την επωνυμία "Ημέρες Καριέρας" στην αποθήκη Γ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (την αντίστροφη πορεία κάναμε, δηλαδή...)

Η εικόνα; Άκρως αποκαρδιωτική!

Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι (αυτό είναι μόνο ένα μικρό πλάνο), με τα βιογραφικά τους ανά χείρας, με την αγωνία για την επόμενη ημέρα στο full, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να χαμογελάσουν ή να δείξουν έστω και λίγη αισιοδοξία, μοιάζουν να παρακαλάνε για ένα μεροκάματο συναντώντας υπευθύνους επιχειρήσεων...

Δεν τα βάζουμε με αυτούς που έλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν αυτό το διήμερο επαφών (το kariera.gr - κάθε άλλο, πάρα πολύ καλά έκαναν)...
 
Τα βάζουμε με όλους αυτούς που έκαναν αυτή τη νέα γενιά:

- να παρακαλάει για ένα κομμάτι ψωμί,
- να φοβάται να ζήσει και να ονειρευτεί,
- να περπατάει με το κεφάλι σκυμμένο στο δρόμο,
- να χαμογελάει ψεύτικα στις καφετέριες κρύβοντας όσο μπορεί περισσότερο το φόβο της για την επόμενη ημέρα,
- να ψάχνει την παραμικρή ευκαιρία να φύγει έξω διότι εδώ μόνο με βύσμα ή με συμβάσεις 2, 5 ή 8 μηνών θα μπορέσει να πάρει λίγο μεροκάματο (διότι αν δοκιμάσει να δημιουργήσει μια δουλειά -ελεύθερος επαγγελματίας ή εταιρεία- θα βάλει ως μέτοχό του το κράτος με το έτσι θέλω...)
- να συνεχίζει να πιστεύει (και να μην μπορεί κανείς, ως τώρα, να της αλλάξει αυτή την άποψη) πως όσα προσόντα και αν έχει, όσες γνώσεις και αν έχει αποκτήσει, μόνο αν έχει "μπάρμπα στην Κορώνη" ή, στη χειρότερη, αποκτήσει "κομματική ταυτότητα" (όποια και αν είναι αυτή) θα προκόψει σε αυτόν τον τόπο.

Προ ημερών είχαμε μια συζήτηση με φίλους οι οποίοι προσπαθούσαν να εμπνευστούν τρόπους για να μπορέσουν να κινητοποιήσουν το άνεργο επιστημονικό δυναμικό του τόπου μας ώστε να εργαστεί, να αποδώσει και να παραμείνει στα μέρη μας. Λυπούμαστε που το λέμε αλλά αυτή η εικόνα (αλλά και η εικόνα που αντικρίζουμε όταν αναρτούμε οποιαδήποτε αγγελία για εύρεση εργασίας ή είδηση ότι σύντομα θα ζητήσουν θέσεις εργασίας σε κάποια επιχείρηση -αναρτήσεις που γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστες) δεν μπορεί παρά να μας απογοητεύει. Δεν μπορεί παρά να μας κάνει να πιστεύουμε -όχι άδικα, εδώ που τα λέμε- ότι δεν υπάρχει ελπίδα...

Και έτσι επανερχόμαστε στον τίτλο ενός από τα σημαντικότερα βιβλία ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς του 20ου αιώνα -του λάτρη των νέων Αντώνη Σαμαράκη: "Ζητείται ελπίς..."

Posted On Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 21:17 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 7Banner Istoria Festival

ELEYTHERIA POSTER 2

18815348 1305682029501072 1936175306165357754 O

Airseashow2017

Lighthouse 2017

Bloque

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας