Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

Καύση καλαμιών στο “Πάρκο Φιλίππων” - Δυσμενείς επιπτώσεις και προτάσεις - Ένα άρθρο από τους "Οψόμεθα εις Φιλίππους"

Posted On Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 17:58 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Βρισκόμαστε χρονικά σε μια εποχή κατά την οποία έχουν συγκομιστεί ή συγκομίζονται ακόμα οιβασικές παραγωγές στην περιοχή του Πάρκου Φιλίππων (καλαμπόκι, σόγια, βαμβάκι, ηλίανθοςκ.α.). Ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι παραγωγοί θα αρχίσουν σε λίγο να προετοιμάζουν τα χωράφιατους κάνοντας την καθιερωμένη ενσωμάτωση των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας μεάροση, είτε για την σπορά των χειμερινών σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι κ.α.) είτε για την προετοιμασία τουεδάφους για την εαρινή σπορά. Κάποιοι όμως ασυνείδητοι – ευτυχώς λίγοι – αγρότες, για πολλούςκαι διάφορους λόγους δεν τηρούν την ανωτέρω νομοθετημένη ορθή γεωργική πρακτική, αλλάπροχωράνε στην καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών τους ώστε να «απαλλαχτούν» από τα«ενοχλητικά» υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας, είτε για την ευκολία τους, είτε για να μηνξοδέψουν λίγο παραπάνω πετρέλαιο, είτε όπως φέτος ευαγγελίζονται για να καταπολεμήσουν «δήθεντο διαβρωτικό έντομο του καλαμποκιού που έχει ενσκήψει και προσβάλει τις καλλιέργειες τους.Αν όμως είχαν συνειδητοποιήσει πραγματικά την ζημιά που κάνουν στον εαυτό τους, στην υγεία τωνίδιων, των οικογενειών τους και των συμπολιτών τους, στην περιουσία τους που είναι το πολύτιμοοργανικό έδαφος που καλλιεργούν, στο περιβάλλον και στο μέλλον των ίδιων και των παιδιών τουςγενικότερα δεν θα προχωρούσαν σε αυτήν την ασυνείδητη ενέργεια.

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα και έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή (εδαφολογικές, ιατρικές,εντομολογικές, υδρολογικές, περιβαλλοντικές κ.α.) καταδεικνύουν την ζημιά που προκαλούν οι καύσειςτων καλαμιών σε όλα αυτά τα επίπεδα.

  • Η συνίζηση του εδάφους επιταχύνεται με τις καύσεις των καλαμιών και το επίπεδο του εδάφους τηςΛεκάνης των Τεναγών Φιλίππων έχει υποχωρήσει πάνω από 6 μέτρα σε ορισμένα σημεία, απειλώνταςνα μετατρέψει την περιοχή ξανά σε μια μόνιμη λίμνη επαναφέροντας την αρχαία Πρασιάδα λίμνη.
  • Τα καλλιεργούμενα εδάφη με την καύση χάνουν την γονιμότητα τους, την οργανική τους ουσίακαι τα λιπάσματα που με μεγάλο κόστος έχουν ρίξει οι αγρότες στα χωράφια τους για να πάρουνπαραγωγή.
  • Καταστρέφεται το περιβάλλον στο σύνολο του, τόσο η ωφέλιμη πανίδα όσο και η χλωρίδατης περιοχής και επιβιώνουν τα παθογόνα έντομα και ασθένειες που πλέον χωρίς ανταγωνισμό θαεπιδράμουν στις επόμενες καλλιέργειες.
  • Αυτές οι πυρκαγιές δεν καταστρέφουν τα παθογόνα έντομα των καλλιεργειών τα οποία διαχειμάζουνσε ασφαλές βάθος μέσα στο έδαφος. Το γεγονός αυτό έχει πιστοποιηθεί από σχετικές έρευνες πουέχουν γίνει και αναφέρεται ρητώς στα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων των γεωργικών υπηρεσιώντης Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Οι πυρκαγιές που προκαλούνται συχνά καθίσταται ανεξέλεγκτες και καταστρέφουν αδιακρίτωςτα χωράφια από όπου περνάνε, τις τυχόν υποδομές που υπάρχουν σε αυτά και λόγω του μεγέθουςτους προκαλούν έντονα αναπνευστικά προβλήματα στους γύρω κατοίκους, σαν να κατοικούν σε μιαβιομηχανοποιημένη ζώνη με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Έτσι είναι αυξημένες οι περιπτώσεις εκδήλωσης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στιςευαίσθητες ομάδες (μικρά παιδιά, πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα κ.α.).

Δεν θα μακρηγορήσουμε απαριθμώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν αυτές οι πυρκαγιέςαλλά θα αναφερθούμε και στις ποινικές, οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στουςδράστες -κυρώσεις που προβλέπονται τόσο από την πυροσβεστική νομοθεσία (9η πυροσβεστικήδιάταξη) όσο και από τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και την Εγκύκλιο ΠολλαπλήςΣυμμόρφωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλοτο έτος, σύμφωνα και με πρόσφατη ανακοίνωση της πολιτικής προστασίας.

Εκεί ορίζονται οι σχετικοί περιορισμοί και δίνονται οι σχετικές εναλλακτικές λύσεις. Συγκεκριμένα στησελίδα 5 και 6 αυτής σχετικά με τη διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών ανάλογα µε τιςτοπικές συνθήκες, «ο γεωργός επιλέγει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές αναφορικά με ταυπολείμματα των καλλιεργειών:

i. Ενσωμάτωση στο έδαφος

ii. Βόσκηση της καλαμιάς

iii. Διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωσή της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.»

Τα Τενάγη των Φιλίππων αποτελούν μια κληρονομιά της φύσης, έναν φυσικό σχηματισμό πουδημιουργήθηκε μέσα σε κάποια εκατομμύρια χρόνια και δεν δικαιούμαστε να τον καταστρέψουμεολοσχερώς μέσα σε διάστημα λίγων δεκαετιών. Είναι ένα κληροδότημα της φύσης, μέσα στο οποίοκαι από το οποίο, ζούσαν οι άνθρωποι της περιοχής, αρμονικά και ειρηνικά με αυτό εδώ και 8000χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας. Για αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς και όλοι οι ενεργοί πολίτεςτης περιοχής αυτής να συμβάλουν ώστε να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο φέτος ολόκληρος οκάμπος των τεναγών των Φιλίππων να καίγεται. Για τους λόγους η επιστημονική ομάδα Οψόμεθα ειςΦιλίππους πριν παρουσιαστεί το φαινόμενο το επισημαίνει σε όλη την τοπική κοινωνία και παράλληλαείναι διατεθειμένη να συμβάλει ώστε να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο.

Πρέπει να διαφυλάξουμε την αειφορική παραγωγικότητα των εδαφών μας και να προστατέψουμετο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Γεωργία, που είναι οοικονομικός αιμοδότης του πάρκου Φιλίππων, κατηγορείται και στοχοποιείται στο σύνολο της ωςυπεύθυνη για την μόλυνση του περιβάλλοντος, του φαινομένου του θερμοκηπίου και πληθώρας άλλων προβλημάτων.

Διαβάστηκε 239 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 20:13
Tweet

Energean   E 19 12 2018

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας