Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017
Editorial

Editorial (210)

Σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή για την «επιτυχή» και «αποτελεσματική» αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Και επειδή η Δήμαρχος και στελέχη της Δημοτικής Αρχής δεν πρόκειται να παραδεχτούν τι πήγε στραβά, τους διευκολύνουμε με έναν συνοπτικό απολογισμό:

 1. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας γνώριζε από πολύ νωρίς και τις προειδοποιήσεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών και την ένταση των φαινομένων και τις επιπτώσεις που αυτά είχαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Κρήτη). Επιπλέον, το πρώτο «προειδοποιητικό» χιόνι και ο ολικός παγετός «επισκέφθηκαν» τον Δήμο μας μέρες πριν από το κύριο κύμα χιονοπτώσεων της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου.
 2. ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΥΤΕ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ που έπρεπε να λάβουν για υδραυλικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις θέρμανσης, για να περιοριστούν οι σχετικές βλάβες σε σπίτια και πολυκατοικίες και να μην μείνουν πολλοί συνδημότες μας χωρίς νερό και θέρμανση για 3-4 ημέρες. ΟΥΤΕ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΣΩΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ.
 3. ΕΙΔΙΚΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, παρόλο που έχει επιδείξει πρωτοφανή ζήλο να βγάζει ανακοινώσεις για την επιδιόρθωση της οποιασδήποτε μικρής βλάβης κατά τους προηγούμενους μήνες. ΕΦΤΑΣΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ, δυσφημίζοντας τον τουρισμό της περιοχής μας.
 4. ΔΕΝ ΔΙΕΘΕΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ (ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ) ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ Ή ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΗΣ ή και για άλλους λόγους. Το ΚΑΠΗ στη συνοικία του Τιμίου Σταυρού ήταν ανοιχτό μόνο για μερικές ώρες την ημέρα, ενώ η μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχείο προβλέφθηκε μετά τις χιονοπτώσεις. Και φυσικά, για ακόμη μία φορά ο Καπλανίδειος Ξενώνας στη Ν.Καρβάλη δεν αξιοποιήθηκε.
 5. ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ στη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, όπως ομολόγησε η ίδια η Δήμαρχος Καβάλας, ΟΥΤΕ ΕΘΕΣΑΝ ΘΕΜΑ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΟΥ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΘΕΣΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ, ενώ γνώριζε ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονταν τις επόμενες ημέρες. Επίσης, «ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ» ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, το οποίο ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΠΟΤΕ Ή ΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ που θεσμικά προβλέπεται να είναι και η Πρόεδρός του.
 6. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ. Η ίδια η Δήμαρχος ούτε λίγο ούτε πολύ ομολόγησε ότι το έδινε σε όποιον ζητούσε.
 7. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, πράγμα που έγινε τη Δευτέρα το μεσημέρι και ενώ το σύνολο του Δήμου είχε σκεπαστεί με χιόνι.
 8. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ώστε να παραμείνουν προσβάσιμες οι γειτονιές και οι συνοικίες της πόλης και να λυθούν προβλήματα μετακίνησης.
 9. Στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες των συνεργείων του Δήμου να καθαρίσουν τα χωριά.
 10. ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΜΠΕΙΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες ενός οργανωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας. Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς οι κάτοικοι ενός Δήμου 70.000 κατοίκων περίπου θα επικοινωνούσαν με 2 αιρετούς που δεν έχουν την εξειδίκευση και την εμπειρία να διαχειριστούν και να συντονίσουν τη λύση τεχνικών προβλημάτων.
 11. Η ΙΔΙΑ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ «ΜΑΛΩΝΕ» ΠΟΛΙΤΕΣ που διαμαρτύρονταν μέσω τηλεόρασης, μεγαλώνοντας έτσι το αίσθημα ανασφάλειας στους δημότες.
 12. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ – ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕΧΡΙ 162.000 ΕΥΡΩ που δεν δικαιολογούνται στο σύνολό τους από την έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας που ζήτησε.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Η Δημοτική Λαχαναγορά ήταν αποκλεισμένη από το κέντρο αρκετές από τις ώρες λειτουργίας της, τα καταστήματα είχαν προβληματική τροφοδοσία και ελάχιστους (ή και καθόλου) πελάτες, εργαζόμενοι έχασαν τα μεροκάματά τους, τα έσοδα έφτασαν σε μηδενικά επίπεδα (ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν…).

Σε ένα τέτοιο κύμα κακοκαιρίας, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Αναμενόμενο ήταν και ελλείψεις να υπάρχουν και λάθη. ΩΣΤΟΣΟ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Η χθεσινή «ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ (…αντιμετωπίσαμε την κακοκαιρία «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο») ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ, ΑΦΟΥ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ στην προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο λίγο – πολύ ΜΑΣ ΕΙΠΕ «ΔΕΝ ΛΟΓΟΔΟΤΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!».

Πραγματικά, «μας τρομάζει» η έλλειψη συναίσθησης της ευθύνης που έχει η Δημοτική Αρχή απέναντι στους δημότες…

Στη σημερινή εποχή, εν έτει 2017 και όχι 1963, ο Δήμος Καβάλας μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία, τα τεχνικά μέσα, την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και να αντιμετωπίσει με επάρκεια τέτοιου είδους έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Πολύ περισσότερο, όταν γνωρίζει μέρες πριν τον ερχομό τους.

Posted On Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 18:24 Γράφτηκε από τον

Λάβαμε από την πρόεδρο της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου την παρακάτω επιστολή -ως απάντηση στον σχολιασμό, μέσα από τον "Τηλεβόα", της συμμετοχής του δήμου Καβάλας στην διεθνή τουριστική έκθεση στην Ουτρέχτη-:

Αγαπητέ Τάσο

Απαντώντας στο άρθρο σου στην έγκριτη στήλη του «τηλεβόα» σου , θα ήθελα να ξεκινήσω και εγώ με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι σε καμία περίπτωση δεν σε θεωρώ  κακεντρεχή , «κακομοίρη» ή κακόβουλο. Εξ ου λοιπόν  και η παρούσα επιστολή μου   , καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση όπως καλά γνωρίζεις δεν μπαίνω  στον «κόπο»  να απαντώ. 

Αρχικά θα ήθελα να σου πω ότι με ξένισε ο τίτλος «Εντυπώσεις από την έκθεση της Ουτρέχτης . Και η Πραγματικότητα» καθώς δηλώνει σαφώς πως ότι αναφέρω εγώ αποτελεί απλώς «εντυπώσεις» ενώ η δική σου άποψη αποτελεί την «πραγματικότητα» . Αναμφίβολα και παρά το γεγονός ότι ασχολούμαι επαγγελματικά με τον τουριστικό κλάδο εδώ και 12 χρόνια και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης 2,5 χρόνια δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι κατέχω όλη την «αλήθεια», όμως το να δηλώνεις κάτι τέτοιο εσύ το θεωρώ τουλάχιστον ατόπημα το οποίο ας μου επιτραπεί να σου επισημάνω.

Ας δούμε όμως ένα – ένα τα θέματα που θίγεις :

Τουριστική περίοδος και θέμα τουριστικών κλινών.

Τι είναι η τουριστική περίοδος και πως οριοθετείται; Πουθενά στον κόσμο τουριστική περίοδος δεν θεωρείται η περίοδος εκείνη του χρόνου που τα τουριστικά καταλύματα παρουσιάζουν πληρότητες άνω του 90% , καθώς το να αναφέρουμε ότι η τουριστική περίοδος στην Καβάλα διαρκεί 2 μήνες μόνο σε κάτι τέτοιο παραπέμπει. Στην πραγματικότητα το 2015 στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας πλην Θάσου είχαμε άνω των 330.000 διανυκτερεύσεων που αντιστοιχεί σε πληρότητα  49,5%  στο Δήμο Καβάλας σε σχέση με την ετήσια λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων . Αν και αποδεκτή πληρότητα δεν υπάρχει σε επίπεδο τουριστικού management καθώς η κερδοφορία των τουριστικών επιχειρήσεων αποτελεί συνδυασμό πολλαπλών δεικτών , εντούτοις δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να πω ότι την ίδια στιγμή στα Χανιά είναι 54,5% στο Ηράκλειο 53,6% και στον Βόλο 28,3% σε σχέση πάντα με την ετήσια λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων . (Τα ανωτέρω στοιχεία είναι από την ελληνική στατιστική υπηρεσία).  Όσο δε για το ότι η Καβάλα με αυτή την πληρότητα και την τουριστική περίοδο αντιβαίνει σε κάθε έννοια λογικής και επιχειρηματικότητας  να επιζητά «νέες»  κλίνες , καθώς κάθε νέος ξενοδόχος θα «βαράει μύγες» θα ήθελα ως απάντηση εκ μέρους της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην οποία κατατάσσω και την ταπεινότητα μου να σου αναφέρω ότι στην Δράμα της  15,6% πληρότητας,    ένα καταξιωμένος Κρητικός επιχειρηματίας του τουρισμού κατασκεύασε μια νέα πολυτελή μονάδα , ενώ στην Χαλκιδική (53,9% πληρότητα των πόσο μηνών άραγε τουριστικής περιόδου; ) πρόσφατα λειτούργησε τουριστική επένδυση άνω των 60 εκ. Ευρώ,  ενώ στα σκαριά βρίσκονται άλλες δύο μονάδες συνολικού προϋπολογισμού 150 εκ. Ευρώ. Για να τελειώνουμε επιτέλους και με αυτή την ιστορία,  επενδυτές υπάρχουν για το τουριστικό μας προϊόν , το πρόβλημα είναι ότι τα τουριστικά μας φιλέτα ανήκουν είτε στο ευρύτερο Δημόσιο τομέα είτε σε ιδιώτες που δεν έχουν είτε την διάθεση είτε την δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν. Σε αυτό το κομμάτι δίνουμε μια μεγάλη μάχη μέσα στον Δήμο και είμαι βέβαιη ότι το μέλλον θα μας δικαιώσει .   Όμως παρ’ όλα αυτά και δεν θα κουραστώ να το φωνάζω η τουριστική μας προβολή δεν αφορά μόνο τις διανυκτερεύσεις . Ο Δήμος Καβάλας δεν είναι dealer των ξενοδόχων , αλλά φροντίζει για όλο το φάσμα των τουριστικών και μη επιχειρήσεων του Δήμου (εστιατόρια, καφετέριες,  εμπορικά καταστήματα κλπ) από τις οποίες με την σειρά του βέβαια εισπράττει δημοτικά τέλη . Η παρουσία των Ολλανδών τουριστών βαίνει συνεχώς αυξητικά στην περιοχή μας και σκοπός μας είναι να πάρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από την αύξηση αυτή είτε με την μορφή διανυκτερεύσεων είτε ακόμη και  με την μορφή αυθημερόν επισκέψεων στην πόλη μας όταν διαμένουν σε κοντινές περιοχές (Θάσος , Χαλκιδική κλπ). Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι ο Ολλανδός πολίτης ταξιδεύει κατά μέσο όρο 3-4 φορές τον χρόνο ξοδεύοντας ετησίως το μεγαλύτερο ποσό στον κόσμο για διακοπές ήτοι  μέσο όρο 3.376 Ευρώ ανά Ολλανδό  (στοιχεία Ευρωβαρόμετρου)  Επιπλέον η συμμετοχή μας στην τρίτη μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου  δηλώνει το παρών μας στην τουριστική αγορά σε όλες της τις εκφάνσεις. Για παράδειγμα στην έκθεση της Ουτρέχτης συμμετείχαν όλες οι εταιρίες κρουαζιέρας για τις οποίες η συμμετοχή σου στην έκθεση σημαίνει ότι είσαι ένας τουριστικός προορισμός που μπορεί να ενδιαφέρει τους πελάτες της. Πως είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μπορεί να είμαστε σταθμός κρουαζιέρας , όταν δεν υπάρχουμε τουριστικά παρά μόνο για τις γύρω μας βαλκανικές χώρες; Δεν αξίζει μόνο να το λες αλλά πρέπει να σε βλέπουν ότι υπάρχεις.

Θέμα σχέσεων με τους επαγγελματίες και τους άλλους Δήμους

Θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό ότι το σχέδιο της τουριστικής προβολής αποφασίζεται από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης  και Προβολής στην οποία μετέχει όλο το φάσμα της επαγγελματικής ζωής του Δήμου μας και φυσικά οι ξενοδόχοι και αφού πρώτα κληθούν όλοι προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αναμφίβολα δε,  θα βοηθούσε ιδιαίτερα το έργο των εκπροσώπων του Δήμου στην συμμετοχή μας στις εκθέσεις τουρισμού αν μετείχαν και οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου , κάτι που ανάλογα με τον προσανατολισμό της κάθε τουριστικής επιχείρησης κατά καιρούς γίνεται όπως π.χ. στην έκθεση της Αυστρίας ή της Τουρκίας ή και της Πολωνίας . Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα «ψυχρότητας» με τους επαγγελματίες του τουρισμού όταν μάλιστα και εγώ η ίδια προέρχομαι και μέσα από την τάξη τους και επομένως μπορώ να καταλάβω πολύ καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα τους  .  Αναφορικά με το ζήτημα της συνεργασίας με τους υπόλοιπους Δήμους συμφωνώ απολύτως μαζί σου και θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι ειδικά για την έκθεση της Ολλανδίας και της Αυστρίας που ταυτόχρονα υλοποιήσαμε την βδομάδα που μας πέρασε είχα προτείνει σε Δήμο της περιοχής μας να συμμετέχουμε από κοινού , όμως η πρόταση μου δεν έγινε αποδεκτή, πρόταση στην οποία επανήλθα προ ημερών για τις επόμενες δύο εκθέσεις και που έχω δείγματα ότι μπορεί αυτή την φορά να τελεσφορήσει ( υπάρχει  η ανάλογη αλληλογραφία , στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου) . Ο Δήμος Καβάλας και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζουμε το τουριστικό μας προϊόν στην ολότητα του , πιστεύοντας στις συνέργειες , όπως άλλωστε αποδεικνύει και το νέο  πολυσέλιδο έντυπο που τυπώσαμε από πέρυσι και μοιράζεται πλέον σε όλες τις εκθέσεις που μετέχουμε. (Αν δεν το έχεις θα χαρώ να σου το στείλω)

Δημοτικά Ποδήλατα

Όπως ίσως γνωρίζεις εδώ και ένα μήνα τα δημοτικά ποδήλατα πέρασαν στην διαχείριση της Δημωφέλεια. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένας σχεδιασμός πάνω στο θέμα αυτό και πως μπορεί να λειτουργήσει. Διαφωνώ πλήρως στο κομμάτι ότι δεν αφορούν  τον Ολλανδό τουρίστα τα ποδήλατα αυτά με τις τρεις ταχύτητες (τα ποδήλατα με τα οποία αυτοί κυκλοφορούν δεν έχουν καθόλου ταχύτητες καθώς οι πόλεις τους είναι επίπεδες)  ή τα περί οδικής ασφάλειας (είδα πως κινούνται οι Ολλανδοί ποδηλάτες μεταξύ τραμ , πεζών και αυτοκινήτων και τρελάθηκα)  και κυρίως διαφωνώ στα περί «υψηλής αισθητικής» του παραλιακού μετώπου καθώς ο τουρισμός δεν αποτελεί ανάγκη αναζήτησης μόνο  του «ωραίου» (ποιος αλήθεια μπορεί να το ορίσει) αλλά αναζήτησης κυρίως  του «διαφορετικού» και  η Καβάλα και στους δύο τομείς  έχει να του  προσφέρει πάρα πολλά .

Posted On Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 12:17 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Πολιτών» Νέστου, σεβόμενη τον πολιτικό πολιτισμό που θα πρέπει να υπάρχει στα πλαίσια του Δήμου, δεν είχε σκοπό να εκδώσει Δελτίο Τύπου σχετικά με τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Βλέποντας όμως το επικοινωνιακό επιτελείο του νυν Δημάρχου Νέστου, να πανηγυρίζει διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις περί αποτελεσματικής αντιμετώπισης του χιονιά, δεν έχουμε παρά να απαντήσουμε με συγκεκριμένα στοιχεία και τελικά να δείξουμε στον κόσμο την αλήθεια, την οποία φυσικά και βίωσε.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Νέστου είναι συγκεκριμένα:

 1. Πως είναι δυνατόν, τα τελευταία 2,5 χρόνια, να μην έχει προβεί σε κανένα εκσυγχρονισμό του μηχανοκίνητου στόλου που διαθέτει για τον εκχιονισμό των δρόμων; Γιατί δεν προχώρησε η Διοίκηση νωρίτερα στην αγορά εκχιονιστικού οχήματος 4Χ4 (κάτι που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και αρκετό καιρό); Άραγε, το συγκεκριμένο, θα αγοραστεί το καλοκαίρι με σκοπό να διώχνει την άμμο από τα παραλιακά καφέ της Κεραμωτής;
 2. Γιατί δεν κηρύχθηκε ο Δήμος νωρίτερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως έπραξαν εγκαίρως άλλοι Δήμοι του Νομού; Η ενέργεια αυτή θα μας βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
 3. Πως είναι δυνατόν, ύστερα από τόσες ώρες «συσκέψεων» (Πολιτική Προστασία) για την αντιμετώπιση του επερχόμενου χιονιά, ο Δήμος να ξεμένει από αλάτι και τελικά να φτάνουμε σε σημείο να ρίχνουμε θαλασσινό νερό στο οδικό δίκτυο; Σίγουρα ο λόγος της μη προμήθειας αρκετής ποσότητας αλατιού δεν ήταν οικονομικός, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας τόνος αλατιού στοιχίζει μερικά μόλις ευρώ. Η παραγγελία αλατιού έγινε στις 10 Ιανουάριου, περιμένοντας μάταια την Αντιπεριφέρεια να συνδράμει. Προσοχή (!), παρήγγειλαν αλάτι (ΑΔΑ: ΨΡ9ΕΩΚΣ-Ξ86) εν μέσω χιονιά και ακραίων συνθηκών!
 4. Την ημέρα που τελικά υπήρχε αλάτι, η Διοίκηση ζητούσε από τους πολίτες να προμηθευτούν όσες ποσότητες ήθελαν από το χώρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.. Πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όταν όλοι οι δρόμοι, ακόμα και οι κεντρικοί, ήταν κλειστοί λόγω της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής;
 5. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι ομάδες «Έκτακτης Παρέμβασης», όπως ρητά προβλέπονται στα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων; Αυτές με τη σειρά τους, σε συνεργασία με φορείς και Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων θα βοηθούσαν στη διανομή αλατιού σε όλο το Δήμο.

Τι έγινε στην πραγματικότητα: οι Πρόεδροι και οι κάτοικοι (κυρίως από το Ορεινό) προσπαθώντας να βρουν στα τηλέφωνα τους Αντιδημάρχους,  να ζητήσουν βοήθεια, άκουγαν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα θα λυθούν. Και δεν λύθηκαν βέβαια. Επιδεινώθηκαν! Δυστυχώς, οι λιγοστοί εργαζόμενοι του Δήμου, ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους και δουλεύοντας πέρα από ωράρια με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, έδωσαν την μάχη τους με τα ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίς μέσα και ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

 1. Γιατί η Διοίκηση του Δήμου δεν προχώρησε ΕΓΚΑΙΡΑ στην εκμίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων (π.χ. greider) για τη διάνοιξη των δρόμων από το χιόνι, ειδικά σε περιοχές με μεγάλο όγκο χιονιού, όπως στον πρώην Δήμο Ορεινού; Κάτι τέτοιο ορίζεται σαφώς και από το σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Νέστου, για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και εφαρμόστηκε με επιτυχία από άλλους όμορους Δήμους.
 2. Γιατί η Περιφέρεια δεν έστειλε ούτε ένα μηχάνημα για να επικουρήσει το έργο του Δήμου Νέστου; Πως είναι δυνατόν όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας να ενεργούσαν στο Δήμο Παγγαίου; Μήπως δεν υπήρξαν οι απαραίτητες οχλήσεις της Διοίκησης προς τους υπευθύνους; Ή τελικά κανένας δεν μας παίρνει στα «σοβαρά» ως Δήμο;
 3. Γιατί η Διοίκηση δεν προχώρησε άμεσα στην ανακοίνωση περί μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου (πρώτη ήμερα των καιρικών φαινομένων), όπως έπραξαν ορθώς οι άλλοι δήμοι από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας; Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι γονείς των μαθητών ενημερώνονταν από τους Διευθυντές των σχολείων το πρωί της Δευτέρας! 

Πιθανή απάντηση: Μάλλον ο Δήμαρχος περίμενε ηλιοφάνεια.

 1. Πως είναι δυνατόν ολόκληρες περιοχές να αποκλείονται από την υδροδότηση, αφήνοντας πολλά νοικοκυριά χωρίς νερό για περισσότερες από δέκα ημέρες; ( Ελαφοχώρι – Διπόταμος κ.α). Τελικά, οι κάτοικοι και οι  κτηνοτρόφοι του πρώην Δήμου Ορεινού είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας;

Δυστυχώς η ανεπάρκεια βαφτίστηκε «επιτυχία», η έλλειψη διεκδίκησης «παράπονα προς την Περιφέρεια», η ανοργανωσιά σε «εκπληκτικό σχεδιασμό», η λειψανδρία και η αποψίλωση του προσωπικού του Δήμου σε «κακή τύχη» και «αδιαφορία του Κράτους και των προηγούμενων», η αδυναμία λήψης δραστικών και άμεσων αποφάσεων ονομάζεται «όραμα και σχεδιασμός».

Αυτό που διακρίνει τους επιτυχημένους διοικούντες είναι η Αυτοκριτική, η Ταπεινότητα, η Σοβαρότητα, ο Προγραμματισμός, ο Σχεδιασμός , η Προνοητικότητα και το Όραμα. ‘Ένα είναι σίγουρο, ότι οι δημότες του Δήμου μας, θα κρίνουν από τα πραγματικά γεγονότα που βιώνουν και όχι από φανφαρονισμούς και επικοινωνιακές πομφόλυγες.

Posted On Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 10:31 Γράφτηκε από τον

Πέρα από τον εργασιακό μεσαίωνα που είναι γνωστό ότι επικρατεί στις εταιρίες του Λαυρεντιάδη, για άλλη μια φορά βλέπουμε την αυθαιρεσία του απέναντι στο νόμο, με επιπτώσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον και κατά συνέπεια τη δημόσια υγεία όλης της περιοχής. Τα πρόστιμα για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που επιβλήθηκαν στις εταιρίες PFIC και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά την ανευθυνότητα του κυρίου Λαυρεντιάδη απέναντι στην κοινωνία της Καβάλας.

Επικίνδυνα απόβλητα σε άγνωστες ποσότητες, μπαταρίες, λάστιχα, λιπαντικά και λοιπά στερεά απόβλητα παραμένουν εντός του χώρου χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο για την τύχη τους. Επιπλέον, η φωσφογύψος παραμένει «προσωρινά αποθηκευμένη» στο χώρο επί σειρά ετών χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει κανένα σχέδιο διαχείρισης. Από την άλλη, υπάρχουν διαρροές υγρών που προκαλούν ρύπανση των υπόγειων υδάτων, άγνωστες τιμές φωσφόρου στη θάλασσα, υπερβάσεις των ορίων για τους αέριους ρύπους. Όλα αυτά οδηγούν στην υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και επηρεάζουν αρνητικά μακροχρόνια τη δημόσια υγεία των κατοίκων.

Μία εταιρία που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί παρά τις παρανομίες του κυρίου Λαυρεντιάδη μία σημαντική οικονομική πηγή για την πόλη της Καβάλας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθημερινά φαίνεται να υποβαθμίζεται συνεχώς από τις κινήσεις του ιδιοκτήτη της, ο οποίος σαφώς υποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της.

Η κοινωνία της Καβάλας οφείλει για μία ακόμη φορά να διεκδικήσει τις καλύτερες συνθήκες για το μέλλον της εταιρίας, όπως και οι τοπικές αρχές και φορείς πρέπει να επαγρυπνούν και να κινητοποιούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας και την περιβαλλοντική προστασία.

Posted On Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 15:46 Γράφτηκε από τον

Από τον τέως δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη εστάλη το παρακάτω δελτίο τύπου:

Η πρόσφατη θεομηνία, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Νέστου, δημιούργησε πολλά πρόσκαιρα προβλήματα, τόσο στην πόλη της Χρυσούπολης, όσο και στα τοπικά διαμερίσματα. Αν και ο τελικός απολογισμός από τις ζημιές που προκάλεσε η χιονόπτωση φαίνεται να είναι χαμηλού κόστους, κατάφερε άμεσα να αναδείξει το μέγεθος της ανικανότητας, της έλλειψης σοβαρότητας και υπευθυνότητας που απαιτεί η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Η δημοτική αρχή φάνηκε να αιφνιδιάστηκε ενώ ήταν αναμενόμενα τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αντί να αντιδράσει βρέθηκε κρυμμένη πίσω από τον μηχανισμό της Περιφέρειας. Αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους οι περισσότεροι κάτοικοι του Ορεινού και των Γιακάδων, με τους Προέδρους και Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων να μην βρίσκουν κανένα υπεύθυνο στο τηλέφωνο και όταν βρισκόταν κάποιος να απαντήσει παίρνανε ψεύτικες υποσχέσεις.

Σε απόγνωση βρέθηκαν οι κτηνοτρόφοι καθώς πέραν του αποκλεισμού των ποιμνιοστασίων και την αδυναμία πρόσβασης είχαν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού και τη μονίμως πρόχειρη απάντηση που ελάμβαναν όταν κατάφερναν να επικοινωνήσουν με αρμόδιο ότι σε λίγο θα τακτοποιήσουν με άμεση παρέμβαση του δημοτικού μηχανισμού το πρόβλημα αλλά μάταια. Σύντομα καταλάβαιναν ότι δυστυχώς για ακόμα μία φορά έπρεπε να παλέψουν μόνοι τους.

Ο μηχανισμός του δήμου αφέθηκε στο φιλότιμο των υπαλλήλων οι οποίοι αν και έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν ήταν δυνατόν να καλύψουν το μέγεθος του δήμου λειτουργώντας χαλασμένα και κακώς συντηρημένα μηχανήματα για τα οποία η διοίκηση είχε ενημερωθεί αλλά αδιαφόρησε για την έγκαιρη συντήρηση και επισκευή τους.

Οι υποσχέσεις στα πιεστικά αιτήματα των Προέδρων για ‘’άμεσες παρεμβάσεις’’ στο οδικό δίκτυο εντός των οικισμών πριν μετατραπεί σε πάγο κατέληξαν μετά την κοροϊδία δύο ημερών στην ομολογία: ‘’έλλειψη στην προμήθεια ΑΛΑΤΟΣ’’.

Σε συνέντευξη στον τοπικό τύπο o ΚΟΛΟΣΟΣ της πολιτικής υπευθυνότητας αναφέρει : ‘’ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ’’ και στα δίκτυα ηλεκτρονικής δικτύωσης για να εξάρουν το έργο του, αναρτάται φωτογραφία αλατιέρας εν λειτουργία.

Μόνο που η εικόνα είναι από την γειτονική Βουλγαρία κατά τον εκχιονισμό δρόμου το 2014.

Για να ολοκληρώσουν την παραπληροφόρηση προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά, βγάζουν και παπαγαλάκια – κράχτες, που δημοσιεύουν την ευγνωμοσύνη τους στον τεραστίου μεγέθους πολικό, επίσης κάποιους που μπέρδεψαν την υποχρέωση της δημοτικής αρχής για τα αυτονόητα, με την προσφορά του εθελοντισμού.

Άδικος κόπος, οι φωτογραφίες που αναρτούν στα δίκτυα αγανακτισμένοι πολίτες από τους οικισμούς και τις τοπικές κοινότητες και οι εκφράσεις – απόψεις για την αντίδραση της δημοτικής αρχής τους διαψεύδουν.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτεί σοβαρότητα στον σχεδιασμό, προετοιμασία σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, προγραμματισμό με υλοποίηση των προμηθειών που απαιτούνται, έγκαιρη συντήρηση και επισκευή των μηχανημάτων – εργαλείων, όμως και απαραίτητα συμμετοχή των υπευθύνων όσο διαρκεί η κρίση. Μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να ήταν έντονα και όχι συνηθισμένα για την περιοχή μας, μπορεί όμοιας μορφής να υπήρξαν στο παρελθόν πριν πολλά χρόνια, ίσως όμως επαναληφθούν στο μέλλον με μεγαλύτερη διάρκεια και τότε η προχειρότητα να κοστίσει ακριβά.

Πρέπει η δημοτική αρχή να αντιληφθεί έστω και τώρα ότι, πρώτη υποχρέωσή της σε περιόδους κρίσεων, είναι η επίλυση των πάσης φύσεως προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι ιδίως σε έκτακτες συνθήκες, ώστε η προτεραιότητα να προσεγγίζει το αυτονόητο, δηλαδή οι ενέργειες να προηγούνται της πολιτικής, η δράση και αμεσότητα να προσπερνά την σκοπιμότητα και η φυσική παρουσία των τοπικών αρχών στην πρώτη γραμμή των γεγονότων.

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά παρακολουθήσαμε την δημοτική αρχή σε ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτιάξει άλλοθι στην αδράνεια που επέδειξε, χωρίς να την ενδιαφέρει η πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει την εικόνα ανοργάνωτου θιάσου που προσπαθεί να αναστήσει το κακώς παιγμένο έργο.

Μόνο που οι δημότες ξέρουν να ξεχωρίζουν το πραγματικό από το ψεύτικο και κατασκευασμένο, γιατί το βιώνουν οι ίδιοι και πρέπει να αντιληφθούν ότι το ΨΕΜΑ στο ΨΕΜΑ μόνο σαν θεατρική παράσταση μπορεί να τύχει καλής κριτικής.

Posted On Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 00:10 Γράφτηκε από τον

Άμεση πρέπει να είναι η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της δύσκολης και επικίνδυνης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πόλη, με τους πολίτες να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι.

Άμεση πρέπει να είναι η παρέμβαση για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους,  ιδιαίτερα αυτών για την πρόσβαση στο Νοσοκομείο.

Αποδεικνύεται  για άλλη μια φορά ότι κεντρική διοίκηση, αλλά και το μακρύ της χέρι, η Τοπική Διοίκηση τόσο η Δημοτική όσο και η Περιφερειακή, όταν πρόκειται για λαϊκά προβλήματα είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν.

Κάθε φορά που λίγο πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, είτε από βροχές, είτε από καύσωνες, είτε από χιονοπτώσεις, προκύπτουν η "κρατική μηχανή" αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και η αιτία που επικαλούνται είναι τα ακραία φαινόμενα.

Οι προτεραιότητες όμως που δεν έχουν για τέτοια φαινόμενα,  τα οποία έχουν σχέση με τη ζωή και την καθημερινότητα του λαού, είναι ο λόγος που κάθε φορά βρίσκονται ανέτοιμοι για την αντιμετώπιση φαινόμενων που ταλαιπωρούν κύρια τα λαϊκά στρώματα.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης που έγκαιρα δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που προέκυψε με το χιονιά.

Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές που δέχονται χωρίς διαμαρτυρίες την πολιτική που φορτώνει αρμοδιότητες στην ΤΔ χωρίς όμως την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση.

Ήρθε η ώρα ο λαός να παλέψει για ένα άλλο κράτος, για μία άλλη πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, για μια άλλη εξουσία όπου θα προτάσσονται οι λαϊκές ανάγκες και όχι οι ανάγκες της επιχειρηματικότητας της ανταγωνιστικότητας, τα δημοτικά τέλη, οι φόροι και η ανταποδοτικότητα.        

Posted On Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 10:37 Γράφτηκε από τον

Η Χάρη, το έλεος και η ευλογία του παναγάθου Θεού μάς αξιώνει να συνεχίζουμε τη πορεία μας στον παρόντα βίο. Έμφορτοι και από τη σωρευμένη γνώση και εμπειρία της χρονικής μονάδος που κλείνει, συνεχίζουμε τον προκείμενο μπροστά μας αγώνα, με χρηστές ελπίδες και προσδοκίες.

Το πνευματικό και ψυχολογικό κλίμα των Εορτών του αγίου Δωδεκαημέρου, της παρουσίας του Σωτήρος Χριστού μέσα στον κόσμο και στην ιστορία ευκολύνει την κατανόηση της σημασίας και της αξίας του χρόνου σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια διασφαλίσεως γαλήνιας και ειρηνικής συμβιώσεώς και συμπορεύσεως αδελφών ομοψύχων, που τους ενώνει η πίστη στο Θεό και η αγάπη μεταξύ τους, για να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες και τα δεινά, που δημιουργεί η απιστία, η ανομία και το μικρόψυχο συμφέρον.

Στο έτος, λοιπόν, που διπλώνει τις φτερούγες του και περνά στην άβυσσο της αιωνιότητος, ημπορούμε να φορτώσουμε τα λάθη μας, τις ψυχοφθόρες επιλογές μας, όλα όσα μάς απομακρύνουν από τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, από τον εμπερίστατο αδελφό μας, που είναι η Εικόνα Του, και μας αποκόπτουν από την στοργική Μητέρα Εκκλησία μας, αυτήν που συνεχίζει το σωτηριώδες έργο Εκείνου. Τροφός και φρουρός δέχεται πάντοτε στην αγκάλη Της όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά της.

Προσβλέποντας στις ημέρες του έτους που ανατέλλει οφείλουμε να ενδιαφερθούμε με όλες τις δυνάμεις μας, για να εξαληφθεί η αδικία, να περιορισθεί η κακία, να μη γίνονται σφάλματα και αδικίες σε βάρος των συνανθρώπων μας. Να ελαχιστοποιηθούν, ακόμα, οι παραλείψεις μας και, ειδικά, εκείνες που σχετίζονται με την απαξίωση των ιερών και των οσίων, με την απομείωση των ηθικών και κοινωνικών αρχών, των παραδόσεων και όλης της πατερικής παρακαταθήκης, που ενδυναμώνει και διατηρεί.

Σ΄ αυτό το γόνιμο έδαφος, στην πέτρα της πίστεως, αναθάλλει βέβαιη η ελπίδα για το καλλίτερο. Κάθε μονάδα χρόνου, όλα τα χρόνια του βίου κάθε ανθρώπου, δεν είναι μονάδες χρόνου χαμένες. Αποτελούν ανεπανάληπτη ευκαιρία προσωπικής, αλλά και ευρύτερης, ουσιαστικής προκοπής και πνευματικής προόδου, μέσα στο οικογενειακό, το εθνικό καί το πανανθρώπινο περιβάλλον.

Σ΄ αυτό το χρονικό μεταίχμιο, κατά την ανατολή του νέου έτους, θερμή η ευχή μου πρός τον Θεόν -θερμή ευχή και προσευχή όλων μας στις κρίσιμες ημέρες μας- να απλωθεί παντού το φώς της αληθινής Θεογνωσίας. Να φωτισθεί ο κόσμος, να θερμανθούν οι καρδιές, να ενταθούν οι αγώνες αρχόντων και αρχομένων, να θεμελιωθεί η ζωή στην πέτρα της Πίστεως, ώστε να γίνει αγνή, ειρηνική, χαρούμενη και ευτυχισμένη.

Ευλογημένο και ευφρόσυνο το νέον Έτος.

Posted On Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 22:10 Γράφτηκε από τον

Το επικοινωνιακό ναυάγιο είναι η αιτία του αντάρτικου που έχει δημιουργηθεί εναντίον του TAP ο οποίος παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εμμένει στη στάση του να είναι απών από την τοπική κοινωνία, στάση η οποία μόνο ως υπεράνω θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Και με επιείκεια το λέμε γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι τόσο πολύ αφελείς οι άνθρωποί του, που θα ακολουθούσαν την τακτική του κρυψίνου ενώ ταυτοχρόνως τα μηχανήματά του εμφανίζονται για εργασίες και οι ίδιοι εμφανίζονται σε βραβεύσεις δεξιά και αριστερά.
Ή μήπως είναι;
Με τα κεντρικά γραφεία της χώρας να βρίσκονται στην Αθήνα και το έργο να κατασκευάζεται στη Βόρεια Ελλάδα, είναι πραγματικά δύσκολο (ή έτσι εξυπηρετούσε) να παρακολουθήσουν το έργο. Η επιλογή της Αθήνας ως έδρας της Κοινοπραξίας προφανώς στόχευε την εγγύτητα στην κεντρική πολιτική σκηνή (ανεξαρτήτως χρώματος προφανώς). Το έργο όμως δείχνει όπως αναμενόταν ότι δεν θα υλοποιηθεί μέσω καλών πολιτικών σχέσεων, αφού το κομμάτι αυτό ολοκληρώθηκε με την τελική υπογραφή και αδειοδότηση που έλαβε από τη σημερινή κυβέρνηση . Το έργο πλέον μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας η οποία σε καίρια τμήματα είναι κάθετα αντίθετη. Καμία υπογραφή δεν μπορεί να νικήσει  τους μαχητικούς αγρότες, που θα ξαπλώσουν μπροστά στα μηχανήματα αν το αποφασίσουν, καμία διεθνής ή υπερατλαντική συμφωνία. Άλλωστε ο TAP μετράει ήδη 4 προσφυγές στο ΣΤΕ, το οποίο ήδη αποτελεί πλήγμα για τη φήμη του...

Αν δεν ζητάει ήδη τα ρέστα από τον TAP η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρη η πολιτική σκηνή για τα 32 εκ. ανταποδοτικά που ο ΤΑΡ λέει ότι θα δώσει και δεν δίνει με αποτέλεσμα να μην ανοίγει ο δρόμος της κατασκευής, αν δεν ζητά τα ρέστα για την επιεικώς απαράδεκτη επικοινωνιακή πολιτική της εταιρείας να μην ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία και τις δεσμεύσεις της, θα ζητήσει λέτε τα ρέστα από  τους μαχητικούς  αγρότες που θα διεκδικούν ξαπλωμένοι τα χωράφια τους; Την ουρά της απέξω θα βγάλει η πολιτική σκηνή
  όπως συνηθίζεται και θα αφήσει τον ΤΑΡ να βγάλει την άκρη μόνος του, κατηγορώντας για την αποτυχία την προηγούμενη κυβέρνηση (και πολύ καλά θα κάνει) που ξεκίνησε τις συζητήσεις για το έργο και το έβαλε σε τροχιά (και ας εγκαινίασε ο Αλέξης τον αγωγό τον περασμένο Μάιο). Οι δε καθυστερήσεις που θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν στους κατασκευαστές υπεργολάβους (οι οποίοι θεωρούσαν ότι αυτά τα προβλήματα θα είναι λυμένα) θα έρθουν και θα πνίξουν τον αγωγό TAP ο οποίος φημολογείται ότι βρίσκεται ήδη εκτός προϋπολογισμού και χωρίς την άμεση χρηματοδότηση από την EBRD θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
Η έλλειψη σοβαρού επικοινωνιακού  συντονισμού θα κάνει το έργο να σκάσει στην Ελλάδα. Η λύση δεν είναι οι ατελείωτες συναντήσεις των ελληνικών κλιμακίων της εταιρείας με πολιτικούς φορείς, αλλά η σοβαρή προσέγγιση της κοινωνίας που θα φιλοξενήσει τον αγωγό.

Posted On Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 20:13 Γράφτηκε από τον

Ο Μακιαβέλι στο βιβλίο του «Ο Ηγεμόνας» έγραφε ότι : «το καλό πρέπει να το κάνεις με δόσεις για να σε θυμούνται και να σ’ ευγνωμονούν. Το κακό πρέπει να το κάνεις αποφασιστικά, γρήγορα και δραστικά». Έτσι κάπως σκέφτηκε ο Λαυρεντιάδης όταν με το ένα χέρι μοιράζει τις απολύσεις, κατασκευάζει κατηγορίες και κάνει αγωγές, χρησιμοποιεί μπράβους για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν επαίσχυντες συμβάσεις εργασίας, να μην πληρώνει αποζημιώσεις ενώ με το άλλο πρόσωπο εμφανίζεται μέσω των κακέκτυπων εταιριών που έστησε, να συμμετέχει σε φιλανθρωπικές πράξεις για να απαλύνει τα κοινωνικά τραύματα.

Μπροστά στις διάφορες μορφές καταπίεσης που διαμόρφωσε στο εργοστάσιο ώστε να μην μπορεί να μιλήσει ο ένας τον άλλον, στην ήδη συντελούμενη πτώση των μισθών,κλέβοντας την ανθρώπινη εργασία ενώ από όλο αυτό το όφελος που αποκομίζει,  πετάει το ξεροκόμματο ως έκφραση «φιλανθρωπίας» σε σχολεία και διάφορα ιδρύματα. Νοιάζεται μάλιστα για τα πνευμόνια των πολιτών της Καβάλας κάνοντάς τους σπιρομέτρηση, μετρώντας τις επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό τους το κάπνισμα όταν γνωρίζει πολύ καλά τι παθαίνουν τα πνευμόνια των εργαζομένων του στο εργοστάσιο. Όταν πριν από ένα χρόνο το έκτακτο προσωπικό αναγκαζόταν να αγοράσει μόνο του τις μάσκες, τα φίλτρα και τα παπούτσια εργασίας. Όταν σήμερα, οι κάτοικοι της γύρω του εργοστασίου περιοχής, έχουν ήδη προχωρήσει σε δημόσια καταγγελία για τις ασφυκτικές συνθήκες των αέριων ρύπων που παράγει η επισφαλής λειτουργία του.

Τι πραγματικά επιδιώκει ο Λαυρεντιάδης; Μέρες που είναι των Χριστουγέννων να ντυθεί τον Αι Βασίλη της υποκρισίας; Να κρύψει τον Ηρώδη του κέρδους μέσα από το «πλυντήριο» των στημένων εταιριών του (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, CENTRO FARO SERVICES LTD, PFI-C LTD), την καταπίεση κι εκμετάλλευση των εργαζομένων, τον ανελέητο διωγμό αυτών που απέλυσε και δεν αποζημίωσε;

Ναι, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αγώνας που δίνουμε εμείς οι απολυμένοι των λιπασμάτων είναι σημαντικός, είναι εχθρικός απέναντι στις επιδιώξεις του, γι’ αυτό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει κοινωνικά ερείσματα, να νομιμοποιηθεί στην συνείδηση των πολιτών της Καβάλας. Ο δικός μας αγώνας είναι αυτός που τον αναγκάζει να μεταμορφωθεί σε «φιλάνθρωπο». Κάτι που δεν είχε λόγο να το κάνει στο παρελθόν και δεν το έκανε.

Βέβαια, ούτε ο ίδιος πιστεύει στην αποκαλούμενη κατά τους εκπροσώπους του «φιλανθρωπία». Γιατί η «φιλανθρωπία» πηγαίνει με την ανωνυμία. Όμως η δική του «φιλανθρωπία»πρέπει να πάρει δημοσιότητα. Να μετατρέψει τους αφανισμένους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία σε «κοινή γνώμη» που θα χωνεύει αμάσητα αυτό που με μαεστρία θα φαίνεται ως «θεάρεστο έργο». Κατασκευάζει σωματεία όπου οι αντιπρόσωποι τον υμνολογούν και υπερασπίζονται το έργο του. Μοιράζουν την «φιλάνθρωπη πραμάτεια» του, εκτελώντας πιστά τις επιταγές του. Τα αυτόκλητα μέλη των σωματείων αυτών δεν δίνουν κάτι από τον εαυτό τους, από την δικιά τους αλληλέγγυα προσπάθεια προς τους συνανθρώπους τους. Πως μπορεί εξάλλου να γίνει αυτό όταν η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο από τον εργοδότη τους δεν τους κινητοποιεί ακόμη και συνδικαλιστικά; Όταν τώρα, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές σχέσεις και όροι της εργασίας βαίνουν προς το χειρότερο, δεν τους κάνει να συσπειρωθούν μεταξύ τους μέσα από κοινούς αγώνες παρά μονάχα να λιβανίζουν τον εργοδότη τους και να καλλιεργούν μίσος κι εχθρότητα απέναντί μας; Τόσο που να αυτοαποκαλούνται «πραγματικοί εργαζόμενοι»;

Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι εσείς που δέχεστε «φιλανθρωπικά δωράκια» από τον κ. Λαυρεντιάδη δια μέσω των εταιριών του, θα έχετε καταλάβει από πού προέρχονται. Είναι αυτά που έχει «αφαιρέσει» από τους εργαζόμενους που απέλυσε παράνομα και χωρίς να τους αποζημιώσει. Είναι από αυτά που καθημερινά αποκομίζει εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους. Από αυτά που αρνείται να πληρώσει στο Ελληνικό Δημόσιο (άρα τα έχουμε πληρώσει όλοι εμείς).

Έτσι φτιάχτηκε το σκηνικό των δωρεών. Εάν πράγματι τα συνειδητοποιήσετε όλα αυτά, δεν θα θέλετε να μοιράζετε επαίνους για την «φιλανθρωπία» τους. Δεν θα θέλετε να στέκεστε μαζί τους μπροστά στις «αγορασμένες κάμερες».

Όσο ο Λαυρεντιάδης προχωράει τους σχεδιασμούς του στρεφόμενος με εκδικητική μανία προς τους εργαζόμενους, απολυμένους και μη, φτιάχνοντας το νέο επιχειρηματικό πλαίσιο της αυθαιρεσίας κι από την άλλη γίνεται κοινωνικά αποδεκτός με τις «φιλανθρωπίες» του, τότε ζούμε την εποχή των τεράτων.

 

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Posted On Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 16:23 Γράφτηκε από τον

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, ρωτήσαμε τη Δήμαρχο αν ο Δήμος Καβάλας υπέβαλε πρόταση στο ειδικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σχετικά με τη χρηματοδότηση των δομών σίτισης απόρων που λειτουργούν στους δήμους της Περιφέρειας. Η υποβολή προτάσεων έληξε στις 21 Νοεμβρίου και προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν τα λειτουργικά έξοδα των δομών σίτισης για τα επόμενα 3 χρόνια.

Η Δήμαρχος μάς απάντησε ότι η σίτιση των άπορων συμπολιτών μας θα συνεχιστεί μέσω του προγράμματος του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και των Κέντρων Κοινότητας. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν ισχύει, γιατί τα 2 αυτά προγράμματα δεν προβλέπουν την κάλυψη των αναγκών σίτισης των απόρων. Θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό η Δήμαρχος Καβάλας…

Αντίθετα, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων κυρία Χιώτη-Πρασσά υπήρξε περισσότερο ειλικρινής και ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΟΤΙ «δεν προλαβαίνουμε να καταθέτουμε προτάσεις σε όλα τα προγράμματα, ΟΧΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ».

Διαπίστωση 1η: Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΠΟΛΥΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ.

Υποψία 1η: Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΝΟΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ, άρα λαμβάνει αποφάσεις με αρκετή προχειρότητα…

Διαπίστωση 2η: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ «ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ» ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, για αυτό και έχασε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της δομής σίτισης που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου για τα επόμενα 3 χρόνια!

Υποψία 2η: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΜΟΝΟΠΩΛΟΥΝ ΟΙ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ» ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, για τις οποίες κυριολεκτικά «τα δίνει όλα»…

ΔΕΝ «ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ» ΤΥΧΑΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ώστε ο Δήμος να παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και να μην χάνονται πολύτιμες χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία τέτοιων δομών κοινωνικής στήριξης.

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ «ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ» ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ, και μάλιστα αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια…

Posted On Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 19:50 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 15

16114682 10210200379559111 1431936449427511636 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Ελάτε στην παρέα μαςDhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".