Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017
Editorial

Editorial (328)

Από το γραφείο τύπου του δήμου Καβάλας λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Δήμος Καβάλας, αρωγός σε κάθε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη των πόρων πολιτισμού της περιοχής και την τουριστική τους αξιοποίηση, συμμετέχει στο έργο Via Egnatia, που διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός FuoriVia σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας.  Ο οργανισμός FuoriVia (πρώην Laboratorio Francigena) επικεντρώνει το ερευνητικό του ενδιαφέρον γύρω από την περιδιάβαση ιστορικών πολιτιστικών διαδρομών στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο και αποτελεί συνέχεια του εργαστηρίου ανάλυσης τοπίου του καθηγητή Virginio Bettini υπό την υποστήριξη του πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας.  Από το 2000  μέχρι το 2014, μία ομάδα περίπου 50 φοιτητών, ερευνητών, καθηγητών και ερασιτεχνών, περπάτησαν κατά μήκος διαφόρων ιστορικών πολιτιστικών διαδρομών, όπως Camino de Santiago (2000-2006), Via Francigena (2007-2012), Via Appia (2013-2014).

Από το 2015 και μέχρι σήμερα, ο οργανισμός FuoriVia και το πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας υλοποιούν το έργο Via Egnatia, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Κύριος αντικειμενικός στόχος του έργου Via Egnatia είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Εγνατίας Οδού μέσω της διατήρησης, της αξιοποίησης και της επανεξέτασης της ιστορικής πολιτιστικής διαδρομής, υιοθετώντας μία συμμετοχική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, μία διεπιστημονική ομάδα 45 περίπου ατόμων, προερχόμενη από τους κλάδους του αστικού σχεδιασμού, της οικολογίας, της αρχιτεκτονικής τοπίου, του τουρισμού, της γεωγραφίας, της αστικής κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, της ιστορίας και της αρχαιολογίας, περπατούν για 15 περίπου ημέρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου πάνω στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας καλύπτοντας κάθε χρόνο μέρος της διαδρομής από το Δυρράχιο μέχρι την Κωσταντινούπολη. Έτσι, το 2015 περπάτησαν από Δυρράχιο μέχρι Μοναστήρι (Μπίτολα), το 2016 από Μοναστήρι μέχρι Θεσσαλονίκη, ενώ το 2017  συνεχίζουν από Θεσσαλονίκη μέχρι Καβάλα, το 2018 από Καβάλα μέχρι Αλεξανδρούπολη και το 2019 από Αλεξανδρούπολη μέχρι τον τελικό προορισμό, την Κωνσταντινούπολη.

Το Φεβρουάριο του 2017 ο Δήμος Καβάλας είχε δύο προκαταρκτικές συναντήσεις με εκπροσώπους του οργανισμού FuoriVia. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η αξιολόγηση του έργου Via Egnatia με στόχο την εκτίμηση των ωφελειών που μπορεί να αποφέρει για την περιοχή μας η συμμετοχή του Δήμου Καβάλας σε αυτό και ο προσδιορισμός του βαθμού εμπλοκής του. Σε συνέχεια των συναντήσεων, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου στο εν λόγω έργο και ορίστηκε συντονίστρια για το Δήμο Καβάλας η κ. Ευφροσύνη Μπόσκου, στέλεχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε το Μάιο στη Βενετία σε δύο εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο οργανισμός FuoriVia σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας. Συγκεκριμένα, η κ. Ευφροσύνη Μπόσκου, ιστορικός εθνολόγος και διπλωματούχος στο σχεδιασμό, διοίκηση και πολιτική του τουρισμού, συμμετείχε με ανακοίνωσή της με τίτλο «Towards a Sustainable Planning of Via Egnatia Cultural Route: From Local to the Transnational” στη θεματική “Planning Via Egnatia : the regeneration of a cultural route” στο διεθνές συνέδριο “Via Egnatia and Historical Cultural Routes: Bridges between Europe and the Mediterranean”, που έλαβε χώρα στη Βενετία στις 10-11/5/2017.

Η κ. Μπόσκου ανέφερε στην ανακοίνωσή της την ανάγκη προσέγγισης του σχεδιασμού της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας οδού  υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας κι ενώ η διαδικασία του σχεδιασμού μπορεί να υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο, αυτό του Δήμου Καβάλας, η μετάβαση του σχεδιασμού στο διεθνές επίπεδο και η διασύνδεση του τοπικού με το διεθνές, που διάγουν μία ισχυρή αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση, μπορούν να οδηγήσουν σ’ έναν πιο αποτελεσματικό, ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση της πολιτιστική διαδρομής της Εγνατίας Οδού.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την επιτυχία του βιώσιμου σχεδιασμού και της ανάπτυξης της εν λόγω πολιτιστικής διαδρομής το γεγονός ότι αυτό αποτελεί έναν από τους αντικειμενικούς στόχους τόσο του Δήμου Καβάλας όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και άλλων χωρών (Ιταλία, Τουρκία). «Άλλωστε ο κατάλληλος σχεδιασμός και η ανάπτυξη της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού αναμένεται να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή του Δήμου Καβάλας, να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, να οδηγήσει στην πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη σεβόμενη την πολυπρόσωπη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, να αναδείξει τη σημασία της κληρονομιάς της περιοχής και να προσδώσει προστιθέμενη αξία στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που ανήκει πια στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Επιπλέον, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε και στην έκθεση «Back and Forth - Camino de Santiago, Via Francigena, Via Egnatia» με τρία πάνελ για το τουριστικό προφίλ του Δήμου Καβάλας, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την αρχαία Εγνατία, που έλαβε χώρα στη Βενετία 11/5-9/6/2017. Την έκθεση επιμελήθηκε η έφορος Πινακοθηκών του Δήμου Καβάλας, κ. Ευφροσύνη Μπόσκου.

Η φετινή περιπατητική εξερεύνηση της ομάδας των Ιταλών ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου από τη συμπρωτεύουσα και διανύοντας συνολικά 132 km με ενδιάμεσους σταθμούς σε Λαγυνά, Λαγκαδίκια, Νέα Απολλωνία, Ρεντίνα, Ασπροβάλτα, Νέα Αμφίπολις, Παλαιοκώμη, Ροδολίβος, Κορμίστα, αναμένεται να φτάσει το απόγευμα της 28ης Αυγούστου 2017 στις Κρηνίδες. Την 29η Αυγούστου οι Ιταλοί περιπατητές θα διανύσουν τη διαδρομή από τους Φιλίππους μέχρι το λιμάνι της Καβάλας, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους του Δήμου Καβάλας και άλλων φορέων.

Ο Δήμος Καβάλας έχει εδώ και αρκετό καιρό προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υποδεχτεί και να συμμετέχει στην περιπατητική διερεύνηση πάνω στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας. Οι Ιταλοί περιπατητές πρόκειται να φιλοξενηθούν για τρεις ημέρες στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ενώ στις 30 Αυγούστου θα έχουν επίσημη συνάντηση με τις αρχές και τα στελέχη του Δήμου Καβάλας.

Σχόλιο γράφοντος: Δεν αρνούμαστε ότι ο δήμος Καβάλας έχει την καλή πρόθεση να υποστηρίξει την όποια προσπάθεια για την ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού, αλλά δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε πάντα τέτοιου είδους προσπάθειες για να ασχοληθούμε με την αρχαία Εγνατία Οδό -και ειδικότερα με το τμήμα που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της Καβάλας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας -και αυτό αφότου δημοσιεύσαμε εκ νέου μέσα από το Kavala Portal (μιας και υπήρχε ένα πρώτο δημοσίευμα από τον Ιούνιο) την είδηση για το ταξίδι των μελών της Fuorivia, κινητοποιήθηκε η αντιδημαρχία καθαριότητας και προέβη σε καθαρισμό και κλάδεμα θάμνων στο επίμαχο τμήμα. Και προτού βγει κανείς και πει "Δεν έχει πολλές ημέρες που μπήκε νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας. Δεν είναι δυνατόν να ξέρει από καιρό ότι θα έρθει μια αποστολή από την Ιταλία για να περπατήσει στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού.", να πούμε πως:

ΝΑΙ. Όντως, δεν ήταν δυνατόν να περιμένουμε από τον Ανέστη Τσουρουκίδη να γνωρίζει από καιρό για το ταξίδι των μελών της Fuorivia.

Αλλά η αντιδημαρχία καθαριότητας δεν είναι νέος θεσμός -υπήρχε και πριν από τον Τσουρουκίδη. Οι προκάτοχοι τι έκαναν; Δεν ενημερώθηκαν από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών του δήμου -στέλεχος της οποίας είναι η κ. Μπόσκου- για την άφιξη των Ιταλών; Μια άφιξη που -σημειωτέον- ήταν γνωστή εδώ και μήνες...

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσες φορές έγινε μια προσπάθεια για να καθαριστεί και να τακτοποιηθεί η περιοχή γύρω από το επίμαχο τμήμα ήταν ή στο πλαίσιο πρωτοβουλιών όπως το "Let's do it Greece" (με τις ανάλογες selfies, για να μην ξεχνιόμαστε) είτε κατόπιν καταγγελιών που δημοσιεύτηκαν στα τοπικά ΜΜΕ. Ποιος μπορεί, π.χ., να ξεχάσει την αλήστου μνήμης ιστορία με τα πεταμένα τιμολόγια;

Καλό είναι λοιπόν, πέραν από τέτοιες ανακοινώσεις στήριξης, να δούμε κάποια στιγμή και ένα σοβαρό και αξιόπιστο σχέδιο για την συντήρηση και αξιοποίηση του επίμαχου τμήματος -είτε αυτό προέρχεται αποκλειστικά από το δήμο Καβάλας είτε σε συνεργασία με φορείς όπως το "ΔΙΑΖΩΜΑ" (το οποίο, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε προτείνει το πρότζεκτ "Διατρέχοντας την Εγνατία"). Και επειδή -πολύ λογικά- θα βρεθεί κάποιος και θα μιλήσει για τους πάσης φύσεως "ανθρώπους" που, απλά και μόνο διότι έτσι τους αρέσει, πετάνε συχνά-πυκνά σκουπίδια ή καταστρέφουν τα φωτιστικά που έχουν τοποθετηθεί πέριξ του δρόμου, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι "Ας δούμε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο, ας δούμε ότι γίνεται πράξη, και μια χαρά θα παραμείνει καθαρό το μέρος"

Υ.Γ.: Αναμένουμε, επίσης, με πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι απάντηση θα δοθεί στα μέλη της FuoriVia αν ρωτήσουν για τον "Διόνυσο" (ιδιοκτησία της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ", για να μην ξεχνιόμαστε)...

Posted On Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 12:17 Γράφτηκε από τον

Από το γραφείο του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η κοινωνική ωμοφαγία και ο πολιτικός κανιβαλισμός με αφορμή ένα σύνηθες τροχαίο με μόνη υλική ζημιά ένα σπασμένο φανάρι, αναδεικνύουν την παντελή έλλειψη σοβαρότητας στη λειτουργία ορισμένων κίτρινων ΜΜΕ (Σχόλιο γράφοντος: Εννοώντας, προφανώς, την εφημερίδα ESPRESSO, η οποία φιλοξένησε) και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για την αποκατάσταση της μόνης πραγματικότητας: την περασμένη Παρασκευή οδηγώντας επί της οδού Βενιζέλου με κατεύθυνση προς Φάληρο το ΙΧ μου – αρνούμενος πεισματικά από την πρώτη στιγμή της βουλευτικής μου θητείας  να κάνω χρήση των προνομίων, αυτοκινήτου και οδηγού - επιχείρησα στο ύψος της Μητροπόλεως αναστροφή σε σημείο που δεν απαγορεύεται από τον Κ.Ο.Κ., αφού έλεγξα και τις δύο κατευθύνσεις. Κατά την αναστροφή, για να εισέλθω στο ρεύμα της Βενιζέλου προς το κέντρο της πόλης, δεν εκτίμησα σωστά την απόσταση του αστικού λεωφορείου, με αποτέλεσμα να δεχτώ πρόσκρουση με πολύ μικρή ταχύτητα, με μόνο αποτέλεσμα μικρές υλικές ζημιές στο ΙΧ μου. Τα κακόβουλα δημοσιεύματα περί πρόθεσής μου να εισέλθω ανάποδα σε μονόδρομο, καταρρίπτονται με βάση τα  διαθέσιμα στοιχεία. Η φορά των τροχών του αυτοκινήτου μου στο υπάρχον φωτογραφικό υλικό αποδεικνύει την πρόθεση μου για αναστροφή. 

Η διαστρέβλωση του συμβάντος και η ελαφρότητα αναπαραγωγής του, επιβεβαιώνουν την παντελή έλλειψη σοβαρότητας συγκεκριμένων μέσων. Η «Πρωτοθεματική Δημοκρατία» κινούμενη στις εσχατιές της δημοσιογραφικής παρακμής, μάταια προσπαθεί να σπιλώσει την πολιτική καθαρότητα του Σύριζα. Η ανάδειξη ενός καθημερινού τροχαίου συμβάντος σε μείζον πολιτικό θέμα, παραπέμπει στο «ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται». Θα θέλαμε ειλικρινά να ρίξουμε προς αυτά σωσίβιο σοβαρότητας. Αρκεί έστω και την τελευταία στιγμή να το αποδεχτούν.

Posted On Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 21:04 Γράφτηκε από τον

Ο Δήμαρχος Νέστου ευχαριστεί θερμά τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους των δημοτών, όλους τους φορείς, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για την άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε, χθες, την 17η Αυγούστου, κατά τις απογευματινές ώρες στην περιοχή του Πλαταμώνα Δήμου Νέστου.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες και συνεχή προσπάθεια, υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καβάλας, και παρά τους ισχυρούς ανέμους, επετεύχθη σε σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα εντός κάποιων ωρών η κατάσβεση της φωτιάς καθώς και η έγκαιρη αποτροπή της επέκτασης της.

Ειδικότερα με το παρόν ο Δήμαρχος Νέστου ευχαριστεί:

 • Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Καβάλας και ιδιαιτέρως τον προϊστάμενο αυτής κ. Σταύρο Κιβράκη.
 • Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χρυσούπολης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας.
 • Τον Δήμο Καβάλας, που συνέδραμε στο έργο της πυρόσβεσης.
 • Τους χειριστές και οδηγούς των πετζετέλ και ελικοπτέρων.
 • Τους εργαζομένους καθαριότητας του Δήμου Νέστου καθώς και τους εργαζομένους της ΔΕΥΑ Νέστου, για την συνεχή προσπάθεια και τον ανεφοδιασμό νερού με τις υδροφόρες.
 • Τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας-Περιβάλλοντος και Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Νέστου, κ.Καϊντατζόπουλο Χαράλαμπο.
 • Τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα, κ.Τουμπεκτσή Δημήτριος
 • Τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Νέστου, κ.Παναγιωτίδη Γεώργιο.
 • Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλαταμώνα, κ.Τσεντεμεϊδη Παναγιώτη.
 • Το έργο όλων των ανωτέρω καθώς και όσων εθελοντικά συμμετείχαν στην κατάσβεση του πύρινου εφιάλτη ήταν πραγματικό πολύ δύσκολο αλλά τελικά χάριν της άμεσης επέμβασης και της αυταπάρνησης τους, κατάφεραν άμεσα να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.
Posted On Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 15:19 Γράφτηκε από τον

Η Δήμαρχος Καβάλας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες  τόσο της ιδίας όσο και όλων των δημοτών προς όλους τους φορείς που συνέβαλαν στο έργο της πυρόσβεσης και  της επιτυχούς αντιμετώπισης της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της 13ης Αυγούστου στην περιοχή της Παλιάς Καβάλας , για το ζήλο, την αποφασιστικότητα, την ετοιμότητα και την αυταπάρνηση που επέδειξαν, εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών που δυσχέραιναν τις προσπάθειές τους. Συγκεκριμένα, ευχαριστεί:

Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας και τον Διοικητή αυτής με ιδιαίτερη μνεία στους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστικής σημασίας στο έργο της πυρόσβεσης.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Καβάλας και ιδιαιτέρως τον προϊστάμενο αυτής κ. Σταύρο Κιβράκη.

Την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Τους Δήμους Παγγαίου και Νέστου που συνέδραμαν στο έργο της πυρόσβεσης με την αποστολή υδροφόρων οχημάτων.

Τις εθελοντικές ομάδες και ιδιαιτέρως την Ελληνική  Ομάδα Διάσωσης, οι οποίοι με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας ήταν παρόντες, αποδεικνύοντας ότι τιμούν την αποστολή τους.

Τέλος, τα στελέχη της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής καθώς και της Τεχνικής Υπηρεσίας Καβάλας.

Όλοι οι ανωτέρω φορείς, ο καθένας από τη θέση και τον ρόλο που του αντιστοιχεί και ενεργώντας συντονισμένα, ανταποκρίθηκαν με ετοιμότητα, άμεσα και ακούραστα στο καθήκον τους, και κατάφεραν να περιορίσουν την φωτιά γρήγορα, προλαβαίνοντας να αποτρέψουν την επέκταση της στο χωριό της Παλαιάς Καβάλας και προτού περάσει στο περιαστικό δάσος με τους κινδύνους που αυτό θα επέφερε.

Posted On Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 14:41 Γράφτηκε από τον

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΟ Καβάλα λάβαμε την κάτωθι επιστολή (ως απάντηση στην επιστολή-καταγγελία του παλαίμαχου αθλητή του στίβου Ιωάννη Χουλίδη, με την οποία καταφέρεται εναντίον του αντιδημάρχου παιδείας-αθλητισμού Γιώργου Φιλόσογλου για την απόφασή του να κλείσει το στάδιο "Ανθή Καραγιάννη' από 1ης Αυγούστου)

Ο τίτλος της ανακοίνωσης θα μπορούσε να ήταν και "εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και
το βόδι...!", διαβάζοντας τις ...διαμαρτυρίες παλαίμαχου αθλητή του στίβου για το κλείσιμο του
σταδίου Ανθή Καραγιάννη. Άλλωστε ήταν αναμενόμενο οι συνήθεις ύποπτοι να αντιδράσουν και να επιβεβαιώσουν την γενική τους αντίφαση! Δεν διαμαρτύρεται κανείς από τους συλλόγους του
στίβου (οι οποίοι αν μη τι άλλο έχουν αγαστή συνεργασία με τον ΑΟΚ) που χρησιμοποιούν το
στάδιο, και διαμαρτύρονται αυτοί που παραδέχονται και με τον χαρακτηρισμό παλαίμαχος πως
έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση!
 
Eίναι οι ίδιοι άνθρωποι που μιλούν για παρανομίες χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας χρησιμοποιούν ακόμα και για ρίψεις τον χλοοτάπητα του σταδίου που κοστίζει ετησίως μόνο στον σύλλογο μας 6.000€. Είναι οι ίδιοι από τους οποίους ζητούσαμε πέρυσι, σε χλοοτάπητα που μόλις είχε γίνει επανασπορά να μην κάνουν ρίψεις και μας αγνοούσαν επιδεικτικά! Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ακόμα και τώρα εξακολουθούν να μην έχουν αντιληφθεί ότι τον χλοοτάπητα και
του βοηθητικού και του σταδίου, τον συντηρούν άνθρωποι του ΑΟΚ και όχι του Δήμου, οπότε και
λογικό είναι να έχουμε πρόσβαση αυτές τις ημέρες αλλά καμία ποδοσφαιρική δραστηριότητα στο
στάδιο! Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πέρυσι προκάλεσαν ζημιά σε ηλεκτροβάνα του σταδίου, και
δεν μας ενημέρωσαν με αποτέλεσμα να κινδυνέψει να καεί μέρος του χλοοτάπητα! Είναι οι ίδιοι
άνθρωπου που προ μιας εβδομάδας, έτρεχαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο ενώ γίνονταν εργασίες
και υπήρχαν 10 χαντάκια βάθους μισού μέτρου και συνολικού μήκους 100 μέτρων, με κίνδυνο να
τραυματιστούν και να μας ζητούν μετά και τα ρέστα...! Και είναι φυσικά οι ίδιοι που κρίνουν εμάς
που πέρα από το κόστος ετήσιας συντήρησης, πληρώσαμε πάνω από 5.000€ για την επέκταση 2
στρεμμάτων του βοηθητικού γηπέδου ενώ ποτέ τους δεν έχουν δαπανήσει ούτε ένα ευρώ έστω για
την αποκατάσταση του σταδίου από την δική τους χρήση!
 
Αλήθεια, προ 10 ημερών το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποκλειστική παραχώρηση του χλοοτάπητα του Δ.Σ. Ανθή Καραγιάννη στον Α.Ο.Καβάλα, θα το σεβαστούν ή και πάλι θα γράψουν και την απόφαση του Δήμου Καβάλας και τον κανονισμό του σταδίου στα παλαιότερα τον υποδημάτων τους;
Posted On Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 10:09 Γράφτηκε από τον

 

Η απόφαση του αντιδημάρχου παιδείας και αθλητισμού Καβάλας Γιώργου Φιλόσογλου να κλείσει, από 1ης Αυγούστου, το στάδιο "Ανθή Καραγιάννη" για το κοινό και τους αθλητικούς συλλόγους αποτέλεσε την αφορμή για να αποστείλει μια ανοιχτή επιστολή-καταγγελία ο παλαίμαχος αθλητής του στίβου (και μέλος του ΣΕΒΑΣ Καβάλας) Ιωάννης Χουλίδης. Στην επιστολή αυτή ο κ. Χουλίδης χαρακτηρίζει τον κ. Φιλόσογλου ως "νέο Λουδοβίκο", χαρακτηρίζοντας ως "αναίτια", "παράνομη" και "αυθαίρετη" την απόφαση να κλείσει το στάδιο, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές κατά αυτών που τους επιτρέπεται η χρήση τόσο του σταδίου όσο και του βοηθητικού γηπέδου (τους οποίους όμως δεν κατονομάζει αλλά τους χαρακτηρίζει ως "πολίτες α' κατηγορίας").

Το κείμενο της καταγγελίας αναφέρει τα εξής:

Ανοικτή επιστολή – Καταγγελία

κατά του αρμοδίου αντιδημάρχου Γ.Φιλόσογλου που ως νέος Λουδοβίκος ΑΝΑΙΤΙΑ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ αποφάσισε να κλείσει το δημοτικό στάδιο ‘’ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ’’ για το κοινό και τους συλλόγους που έχουν ΑΚΟΜΗ αγωνιστικές υποχρεώσεις () ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι α’ κατηγορίας πολίτες αυτής της πόλεως διαθέτοντας κλειδί και θεωρώντας τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ιδιόκτητο, γιατί αυτό το ‘’δικαίωμα’’ παραχώρησε αυθαίρετα και καταχρηστικά ο εν λόγω αντιδήμαρχος, έχουν ελεύθερη κι ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο στάδιο και στο βοηθητικό αυτού που έχει μετατραπεί ομοίως σε ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ με τις ευλογίες του ιδίου αντιδημάρχου κι όχι μόνον .-

ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο αντιδήμαρχος να δώσει δημοσίως εξηγήσεις για τ’ ανωτέρω κι απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα….

 1. Πώς , με ποιες διαδικασίες και γιατί ‘’παραχώρησε’’ τέτοια προνόμια σε αυτούς που ευθύνονται για την απαξίωση και καταστροφή της δημόσιας περιουσίας στερώντας από την αγορά της πόλεως εκατομμύρια € ;
 2. Γιατί έχουν τέτοια προνόμια σε δημόσιους χώρους πολίτες ;
 3. Γιατί ενισχύονται παντοιοτρόπως κι εμμέσως αυτοί οι προνομιούχοι από το ταμείο του δήμου αφού αυτό απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία ;
 4. Γιατί και με ποιες αποφάσεις υπάρχουν επιγραφές τόσον στο κυρίως στάδιο όσον και στο βοηθητικό , αυτών των τρίτων που διαθέτοντας αποκλειστικώς κλειδιά κι ελεύθερη πρόσβαση ,έχοντας αναρτήσει τις σημαίες των μετέτρεψαν την δημόσια περιουσία σε ιδιωτική ;
 5. Γιατί δεν εισπράττονται τα προβλεπόμενα έσοδα από τις υπάρχουσες μονίμως διαφημίσεις εντός των χώρων αυτών ;
 6. Πώς επιτρέπει ο αντιδήμαρχος την λειτουργία αναψυκτηρίου εντός του βοηθητικού χωρίς διαγωνισμό και χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς ταμειακή μηχανή ;
 7. Πώς και γιατί επετράπη η αποξήλωσις της υπάρχουσας υποδομής για τον στίβο [ βαλβίδες ρίψεων ] από το βοηθητικό κι έκτοτε τα υπάρχοντα 4 στιβικά σωματεία ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΧΩΡΟ προπονήσεων για ρίψεις ;;

Επειδή υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτήματα όχι μόνον για τους εν λόγω 2 αθλητικούς ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ αλλά και για τους λοιπούς επιβάλλεται όπως η Δήμαρχος πάρει θέση επί των τεθέντων ερωτημάτων ήτοι εάν συμφωνεί να δώσει τις ανάλογες απαντήσεις , εάν όχι να στείλει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ τον αντιδήμαρχό της ‘’σπίτι του’’

Ο Καταγγέλλων

Ιωάννης Ε.Χουλίδης

Posted On Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 09:10 Γράφτηκε από τον

Έχουμε συχνά αναφερθεί στην ανάγκη ο Δήμος Καβάλας να αποκτήσει τη δική του “εξωτερική πολιτική” τόσο για τις μεγάλες διεκδικήσεις του Δήμου μας σχετικά με υποδομές και δίκτυα, όσο και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και την προώθηση αναγκαίων κεντρικών μεταρρυθμίσεων που “θα λύσουν τα χέρια” της Αυτοδιοίκησης προς όφελος των δημοτών.

 

Δυστυχώς, η Δήμαρχος Καβάλας δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής να βρει έναν επαρκή τρόπο να χειρίζεται τα αναπτυξιακά θέματα του Δήμου και να τα προωθεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Από την πρώτη στιγμή, επισημάναμε την ανάγκη για σωστή προετοιμασία και συστηματική παρακολούθηση των θεμάτων από πλευράς διοίκησης του Δήμου. Έχουμε ασκήσει πολλές φορές κριτική στα “ταξίδια” της Δημάρχου στην Αθήνα (είτε επισκεπτόταν Υπουργεία είτε συμμετείχε σε θεσμικά όργανα, όπως η Κεντρική Ένωση Δήμων κ.ά.), τα οποία εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν καταφέρει να μας φέρουν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Μόνο λόγια και πολλές “αναπάντεχες εκπλήξεις” σε βάρος των τοπικών συμφερόντων…

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ και Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καβάλα, που είχε ως στόχο την υλοποίηση συναντήσεων εργασίας με τοπικούς φορείς, ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για τη Δημοτική Αρχή να πραγματοποιήσει μία σοβαρή συνάντηση εργασίας όπου με οργανωμένο τρόπο θα μπορούσε ΝΑ ΘΕΣΕΙ:

 1. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ, δίνοντας μία λεπτομερή και τεκμηριωμένη ενημέρωση προς τον κύριο Μητσοτάκη, ώστε να αποκτήσει μία σοβαρή και ολοκληρωμένη άποψη για τους αναπτυξιακούς στόχους του Δήμου μας.
 2. τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ που χρειάζονται παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο(αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων, κατάργηση των μετωπικών διοδίων στην Εγνατία οδό, ρύθμιση της οφειλής του Ιδρύματος “Αγ. Μαρίνα”, οριστική λύση για τα δρομολόγια με το νησί μας τη Θάσο, διαχείριση απορριμμάτων, κατάργηση γραφειοκρατίας στους Δήμους, αξιοποίηση εγκαταλειμμένων ακινήτων κ.ά.).

Αντίθετα, η Δήμαρχος Καβάλας αντιμετώπισε τη συνάντησή της με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν… “κοινωνική επίσκεψη” και παρέθεσε μία ανεπαρκέστατη προφορική παρουσίαση των τοπικών ζητημάτων από την οποία φανταζόμαστε ότι δεν θα θυμάται τίποτα πια ο κύριος Μητσοτάκης… ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ για τη Δήμαρχο να σκεφτεί ΝΑ ΤΟΥ “ΧΑΡΙΣΕΙ”, μαζί με τα πολλά αναμνηστικά, και ένα ΓΡΑΠΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ με τα όσα διεκδικούμε ως Δήμος για την ανάπτυξη του τόπου μας;

Δυστυχώς, η Δήμαρχος Καβάλας ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ.

Τα τελευταία 3 χρόνια Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΝΑΚΑ ΧΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ “ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ”.

Με την επίσκεψη Μητσοτάκη ΜΑΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ “ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ”…

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Posted On Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 18:42 Γράφτηκε από τον

Για ένα ακόμα καλοκαίρι μαίνεται ο "πόλεμος" του νερού στη Θάσο. Από τη μια η δημοτική αρχή του νησιού δηλώνει ότι οι διακοπές υδροδότησης που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες οφείλονται στην έλλειψη νερού στις πηγές του "σμαραγδένιου νησιού" (λόγω ανομβρίας) και ότι βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση νέων πηγών νερού (σε συνεργασία με γεωλόγους), και από την άλλη η συλλογικότητα πολιτών με την επωνυμία "Θάσος Νερό SOS" συνεχίζει να διαμηνύει ότι ο βασικότερος λόγος για τις διακοπές παροχής νερού είναι η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού.

Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, η "Θάσος Νερό SOS" απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Στις 25 Ιουλίου 2017, αντιπροσωπεία της ανοιχτής επιτροπής Θάσος Νερό SOS, μαζί με κοινοτικό σύμβουλο των Μαριών, επισκέφθηκε την ΔΕΥΑΘ. Προσκαλέσαμε τους αρμόδιους στη συναυλία μας στις 4 Αυγούστου στα Λιμενάρια και υποβάλαμε τα αιτήματά μας στη διευθύντρια της ΔΕΥΑΘ, κ. Μαύρου.

Η διευθύντρια δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει, αλλά υποσχέθηκε να κανονίσει το ταχύτερο δυνατό συνάντησή μας με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ, καθώς και, αν αυτό καταστεί δυνατό, με τον δήμαρχο.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε: Οι διακοπές υδροδότησης στην Θάσο δεν οφείλονται σε ανομβρία. Όπως τονίζουν όλοι οι ειδικοί επιστήμονες έχουμε υπερεπαρκείς βροχές, ενώ και το έδαφος του νησιού μας είναι ιδανικό για να συγκρατεί το νερό, χάρη στη σύσταση και τη διαμόρφωσή του. Η λειψυδρία οφείλεται στην ανορθολογική διαχείριση του υπεράφθονου φυσικού νερού από τη ΔΕΥΑΘ. Είτε αυτή οφείλεται σε ανικανότητα είτε σε ανομολόγητα σχέδια, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το νησί μας καίγεται. Οι ζωές μας βλάπτονται. Η δημόσια υγεία κινδυνεύει. Οι επιχειρήσεις μας ζημιώνονται. Μπορούμε και πρέπει να τα σταματήσουμε όλα αυτά. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.

Δυστυχώς, τα προβλήματα αυτά απαξιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΥΑΘ προετοιμάζοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίησή της. Σε όλες τις χώρες που έπεσαν στα νύχια των πολυεθνικών, οι ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησαν με τέτοιες διακοπές και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Έτσι ο κόσμος, που αγνοεί τον πραγματικό υπαίτιο, εξεγείρεται ενάντια στη δημόσια ύδρευση, ελπίζοντας ότι κάποια πολυεθνική-επενδυτής θα φέρει βελτιώσεις.

Αυτό όμως που έγινε παντού όπου προχώρησε η ιδιωτικοποίηση, ήταν η πολυεθνική να αρπάξει τις υποδομές, να πολλαπλασιάσει την τιμή του νερού για να αυξήσει τα κέρδη της, και να χειροτερέψει δραματικά τις παροχές για να μειώσει τα έξοδά της. Αλλά αυτό ποτέ δεν λέγεται εκ των προτέρων. Πάντοτε, εκείνοι που ετοιμάζουν ιδιωτικοποιήσεις τις διαψεύδουν, μέχρι να κρίνουν ότι μπορούν να τις επιβάλουν. Οι λαομίσητες ιδιωτικοποιήσεις δεν προαναγγέλθηκαν ποτέ. Παντού όπου επιβλήθηκαν από τους νεοφιλελεύθερους προκάλεσαν λαϊκό ξεσηκωμό, ενώ στους μεγάλους δήμους της Ευρώπης (Βερολίνο, Παρίσι κ.α) το νερό επαναδημοτικοποιήθηκε.

Αν η ΔΕΥΑΘ πράγματι θέλει να μείνει δημόσια, πρέπει να καλύπτει αποτελεσματικά τις τοπικές ανάγκες, δηλαδή να σταματήσει τις διακοπές υδροδότησης και να ξαναρχίσει να προσφέρει καλής ποιότητας νερό. Για να γίνει αυτό πρέπει επιτέλους η ΔΕΥΑΘ:

-Να καλλιεργήσει τις άφθονες ορεινές πηγές του νησιού αντί να προτιμά την υδροληψία από γεωτρήσεις, οι οποίες καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα και είναι επισφαλείς για τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης είναι η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον κάμπο των Μαριών. Διακοπές υδροδότησης και σοβαρά προβλήματα άρδευσης από πέρυσι καταστρέφουν μπαχτσέδες και λιόδεντρα, προκαλώντας αγωνία στους κατοίκους. Γεωτρήσεις άρδευσης αφαιρούνται από το δίκτυο άρδευσης, στο οποίο νόμιμα ανήκουν, για να συνδεθούν στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΘ, εγείροντας σοβαρότατα ερωτήματα νομιμότητας. Όλα αυτά μολονότι υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας υδρομαστεύσεις, συνδεδεμένες με το δίκτυο ύδρευσης, που εδώ και χρόνια δεν συντηρούνται και έχουν βουλώσει. Αν οι ορεινές πηγές συντηρηθούν, όπως ζητά το τοπικό κοινοτικό συμβούλιο, θα εξασφαλιστεί με ελάχιστο κόστος νερό άφθονο, άριστης ποιότητας και γεύσης. Ωστόσο ΔΕΥΑΘ και δήμος αδιαφορούν.

-Να εντάξει στον χωροταξικό σχεδιασμό το Φράγμα Μαριών, καθώς και τις λεκάνες απορροής για τον Θεολόγο, τα Λιμενάρια, τις Μαριές, την Καλλιράχη, τον Πρίνο και το Ραχώνι. Όλα αυτά τα έργα έχουν ήδη δημοπρατηθεί, ενώ και τα σχετικά κονδύλια έχουν εγκριθεί, αλλά κινδυνεύουν να χαθούν αν τα έργα δεν υλοποιηθούν έγκαιρα. Για ανεξήγητους λόγους ο δήμος αδιαφορεί, παρ’ όλες τις πιέσεις του κόσμου και των υπηρεσιών. Θα ήταν πολύ απλούστερη η πυροπροστασία του νησιού μας, που έκτοτε κάηκε τέσσερεις φορές, αν αυτά τα έργα είχαν υλοποιηθεί.

-Να σταματήσει το έγκλημα ενάντια στη δημόσια υγεία από τους πολυάριθμους σωλήνες αμιάντου που άλλοι χρησιμοποιούνται σε δίκτυα παροχής νερού, ενώ άλλοι μένουν εγκαταλειμμένοι, ακάλυπτοι και απροστάτευτοι κοντά σε σημεία υδροδότησης. Ο αμίαντος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα καρκινογόνα υλικά, και ο νόμος επιτάσσει την απομάκρυνσή του σύμφωνα με ειδικές διαδικασίες προστασίας. Δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά στο νησί. Αν μάλιστα βρεθεί σε χώρο πυρκαγιάς, διασκορπίζεται στο περιβάλλον και γίνεται θανατηφόρος. Ζητούμε από τον δήμο, τη ΔΕΥΑΘ και όλους τους υπεύθυνους φορείς την άμεση και ασφαλή απομάκρυνση, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, όλων των σωλήνων αμιάντου από το δίκτυο νερού και από τους δημόσιους και δημοτικούς χώρους της Θάσου.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους συλλόγους και τους πολίτες της Θάσου που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας, συνυπογράφουν τις προσπάθειές μας και μας στηρίζουν ηθικά, πρακτικά και οικονομικά. Ευχαριστούμε τους μουσικούς και τις μουσικούς που αφιλοκερδώς στηρίζουν τον αγώνα που δίνουμε για όλο το νησί, για το δικαίωμά μας στο νερό.

Καλούμε όλο το λαό της Θάσου, καθώς και τις αρχές, στη συναυλία, την Παρασκευή 4 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στις Αποθήκες του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Θάσου (Παλατάκι) Λιμεναρίων. Θα τραγουδήσουν για το νερό μας ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Άγγελος Ζαγοριανός με το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου κι άλλοι…..

Όλοι και όλες μαζί θα σώσουμε το νερό μας!

Posted On Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 16:54 Γράφτηκε από τον

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο https://dasarxeio.com (πατήστε εδώ για να δείτε το αρχικό άρθρο)

Σε κάθε οργανωμένη χώρα οι πολίτες γνωρίζουν που επιτρέπεται να κτίσουν. Πρόκειται για περιοχές που σχεδιάστηκαν για να ζήσουν άνθρωποι. Αυτά συνηθίζουμε να τα λέμε νόμιμα ρυμοτομικά. Σε κάποιες λιγότερο οργανωμένες χώρες κάποια από αυτά τα ρυμοτομικά δεν είναι απολύτως νόμιμα επειδή δεν ακολουθήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι από τους νόμους όροι. Μοιάζουν όμως απόλυτα με την πρώτη κατηγορία.

Στην Ελλάδα, επειδή ο Έλληνας γαλουχήθηκε με την ιδέα για το «δικό του κεραμίδι» υπάρχει ακόμη μια πατέντα. Η εκτός σχεδίου δόμηση. Καθόλα νόμιμη, αλλά τα σπίτια είναι αραιά το ένα από το άλλο και ανάμικτα με άλλες χρήσεις. Δίπλα σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σε βιοτεχνίες , εργαστήρια κλπ. Ενας αχταρμάς. Όμως ο πολίτης είναι ικανοποιημένος αφού έκανε το όνειρό του και ας μυρίζει λίγο παραπάνω από την γειτονιά……

Όλα αυτά όμως δεν κόρεσαν το όνειρο του Έλληνα. Άρχισε να χτίζει και έξω από όλα αυτά, είτε σε δημόσια γη, είτε σε ιδιωτική χωρίς καμία άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όταν ήρθε η ώρα του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών όλα αυτά αποκαλύφθηκαν. Και φτάσαμε στο δίλημμα. Τι κάνουμε τώρα;

Εάν τα αφήσουμε χωρίς καμιά φροντίδα θα πρέπει όλα να κατεδαφιστούν. Και που θα βάλουμε τόσα μπάζα πιθανόν σκέφτηκαν κάποιοι αρμόδιοι. Και τότε άστραψε μια λαμπρή ιδέα της οποίας η πατρότητα διερευνάται. Θα τα ονομάσουμε ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ. Και θα τα εξαιρέσουμε από τους δασικούς χάρτες μέχρι να βρούμε κάποια λύση γι’ αυτά.

Με την αρ. 34844/11-7-2016 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 145/ Α.Α.Π./20-7-2016) καθορίστηκαν τα κριτήρια προσδιορισμού των οικιστικών πυκνώσεων.

Καθορίστηκαν; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Δεν θα επαναλάβω τα κριτήρια, μπορεί εύκολα να τα βρει κανείς. Οι παράγραφοι 1 και 2 μιλούν για αριθμό κτιρίων και έκταση που αναλογεί στο σύνολο των κτιρίων αυτών. Αυτό μπορεί να υποθέσει κανείς ότι εξασφαλίζει μια κάποια πυκνότητα των κτιρίων. Εξάλλου ο όρος οικιστική πύκνωση παραπέμπει σε κάτι που μοιάζει με χωριό. Στην παράγραφο 3 μπαίνει ακόμη ένας όρος. Οι κορυφές του ιώδους περιγράμματος (αυτό είναι το χρώμα τους) πρέπει κατά το δυνατόν να ταυτίζονται με κτίρια.

Και ο νομοθέτης έδωσε την αρμοδιότητα για τον καθορισμό αυτών στους οικείους ΟΤΑ. Οι οποίοι ξεπέρασαν σε εφευρετικότητα τους εαυτούς τους. Και χωρίς να προβλέπει ποιός θα ελέγχει την τήρηση των παραπάνω κριτηρίων. Και το κυριότερο ποιός έχει την ευθύνη για την μη τήρηση των όρων.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα (από την Αττική):

Oikistikes Piknoseis

Oikistikes Piknoseis

Και φτάνουμε στον Δήμο της Καβάλας. Οι δικές του πυκνώσεις είναι φοβερά πρωτότυπες. Περιμετρικά των νόμιμων ρυμοτομικών υπάρχουν διάσπαρτα μεμονωμένα κτίσματα. Που απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Αν σχηματιζόταν ένα εξωτερικό πολύγωνο χρησιμοποιώντας τις γωνίες των κτιρίων για να τα σχεδιαστεί  το ιώδες πολύγωνο θα προέκυπτε μια τεράστια έκταση. Τι κάνει λοιπόν; Σχηματίζει μια ζώνη πλάτους 1 μέτρου και μήκους αρκετών χιλιομέτρων που περιβάλλει τα νόμιμα ρυμοτομικά ενώνοντας τα διάσπαρτα κτίρια. Και ικανοποιεί το πρώτο και  το δεύτερο κριτήριο.

Όμως το τρίτο καταστρατηγείται βάναυσα. Η λεπτή αυτή ζώνη δεν ταυτίζεται με κτίρια. Φαντάζομαι την δικαιολογία του συντάκτη: Το κριτήριο 3 λέει «πρέπει κατά το δυνατόν να ταυτίζονται με κτίρια» και όχι απαραιτήτως, άρα η γραμμή μπορεί να είναι και έτσι.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ΣΤΕ όπου ήδη έχουν γίνει προσφυγές κατά των οικιστικών πυκνώσεων θα τις κρίνει αντισυνταγματικές. Και θα εξαφανιστούν στη συνέχεια. Όμως θα ζητηθούν ευθύνες από τους οικείους ΟΤΑ που δεν δίστασαν να καταθέσουν επίσημα τέτοια πολύγωνα;

Σχόλιο γράφοντος: Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις οικιστικές πυκνώσεις στον οικισμό του Παληού

Oikist Piknoseis Kavalas

Διαμαντής Σταγγίδης

Δασολόγος

Posted On Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 11:27 Γράφτηκε από τον

Την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην πολύωρη διακοπή της υδροδότησης στις συνοικίες του Αγίου Λουκά και της ΔΕΠΟΣ, την περασμένη Δευτέρα, το σωματείο των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑ Καβάλας αποφάσισε να στείλει μια ανακοίνωση με την οποία στρέφονται κατά της διοίκησης της επιχείρησης (και του προέδρου Νίκου Ξανθόπουλου) -τον οποίο και κατηγορούν για "αναιτιολόγητες και αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού". Αξίζει να αναφερθεί ότι  ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι πληροφορίες για μετακινήσεις του προσωπικού και τοποθέτηση άπειρων υπαλλήλων στα αντλιοστάσια δίνουν και παίρνουν -υπό το γενικότερο πρίσμα της αντιπαλότητας που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μεταξύ της διοίκησης και του σωματείου εργαζόμενων στην επιχείρηση.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Το Σωματείο των Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ διαβεβαιώνει τους δημότες της Καβάλας ότι το έμπειρο και μόνιμο προσωπικό της Επιχείρησης δεν φέρει καμία ευθύνη για τις εκτεταμένες διακοπές υδροδότησης που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 στις συνοικίες της Νεάπολης και του Αγίου Λουκά.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως οι συνεχείς εσωτερικές μετακινήσεις εξειδικευμένου και άριστα καταρτισμένου προσωπικού από τις θέσεις ευθύνης τους που πραγματοποιούνται κατόπιν επιλογής και με απόλυτη ευθύνη της Διοίκησης της ΔΕΥΑ Καβάλας μάς βρίσκουν κάθετα αντίθετους, θέση που άλλωστε έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τόσο στον Πρόεδρο της επιχείρησης όσο και ενώπιον του ΣΕΠΕ Καβάλας, αλλά δυστυχώς ουδέποτε έχουμε εισακουστεί έως και σήμερα.

Καλούμε την Διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας να σταματήσει τις αναιτιολόγητες και αυθαίρετες μετακινήσεις του προσωπικού, με τις οποίες αποδυναμώνονται ζωτικής σημασίας «πόστα» της επιχείρησης, και να συνεργαστεί καλόπιστα με το Σωματείο των εργαζομένων για την επίτευξη και πάλι της εύρυθμης λειτουργίας αυτής.

Για το Σωματείο

Ο Πρόεδρος αυτού

Posted On Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 15:50 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 24

Philippi60 300x250

 Mpampa INTERNETFB 10X15CM

20622333 1240404536071740 3828876725449570334 N

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας