Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018
Editorial

Editorial (539)

Με την ολοκλήρωση μιας σειράς εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη τόσο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΕΛΜΕ Καβάλας όσο και για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών (ΔΑΚΕ), αύξησε την εκλογική της επιρροή με αποτέλεσμα να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ και στην ΕΛΜΕ Καβάλας  και δεύτερη δύναμη στο ΠΥΣΠΕ Καβάλας αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά της παρά την ύπαρξη ενός διασπαστικού ψηφοδελτίου.

Η ΝΟΔΕ Καβάλας συγχαίρει θερμά τις ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις επιτυχίες τους. Τα παραπάνω αποτελέσματα που σημείωσε η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών (ΔΑΚΕ), η οποία πρόσκειται στον ιδεολογικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών από τη μια ασπάζεται τις αρχές, τις αξίες, τις  διαχρονικά σταθερές θέσεις της ΔΑΚΕ,  αναγνωρίζει την αγωνιστική, υπεύθυνη, σοβαρή και έντιμη παρουσία των μελών της στην εκπαιδευτική κοινότητα και από την άλλη καταδικάζει τις πρόχειρες, ατεκμηρίωτες και αποσπασματικές ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στην εκπαίδευση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ΝΟΔΕ Καβάλας εύχεται σε όλους τους αιρετούς εκπροσώπους καλό και δημιουργικό έργο προς όφελος της Παιδείας.

Posted On Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 20:47 Γράφτηκε από τον

Η κατάρρευση της γέφυρας στο Κάτω Νοσοκομείο το απόγευμα της Παρασκευής αποτελεί, ελπίζουμε, το τελευταίο δυσάρεστο συμβάν για μια πόλη που έχει αφεθεί στην «τύχη» της τα τελευταία χρόνια. Είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί που δεν είχαμε θύματα.

1.Η συντήρηση της γέφυρας ήταν και είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

Μάλιστα, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2019 (που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πολύ πρόσφατα, στις 1 Νοεμβρίου!) πρόβλεπε την εκπόνηση μελέτης για τον έλεγχο της γέφυρας (ποσού 25.000 ευρώ). Εμείς τότε, για ακόμη μία φορά, θέσαμε θέμα για την ανάγκη η γέφυρα όχι μόνο να ελεγχθεί, αλλά πρώτιστα να προστατευτεί.

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι η ευθύνη βαραίνει τη διοίκηση του Δήμου.

2.Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου γνώριζαν το πρόβλημα της διάβρωσης. Ωστόσο, δεν έκαναν συστηματική συντήρηση ούτε πήραν ποτέ κάποιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο προστασίας της γέφυρας, όπως «μαρτυρά» το ίδιο το γεγονός της κατάρρευσης.

Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν ορισμένοι που άσκησαν διοίκηση στον Δήμο στο πρόσφατο παρελθόν να μην αυτοανακηρύσσονται «προφήτες», καθώς έχουν εξίσου ευθύνη για την κατάληξη αυτή.

3. Είναι να θλίβεται κανείς με τα πραγματικά «αστεία» και ανεύθυνα επιχειρήματα που έχουν επιστρατευτεί τις τελευταίες ημέρες, ότι τάχα ήταν πολύ βαρύ το όχημα που πέρασε (λες και δεν έχουν περάσει από τη γέφυρα άλλα τέτοια οχήματα όλα αυτά τα χρόνια!) και ότι τάχα δεν υπήρχαν χρήματα για τη συντήρηση της γέφυρας!

Δηλαδή η διοίκηση του Δήμου είχε χρήματα για να σπαταλά σε ρουσφέτια και πανηγύρια, αλλά δεν είχε χρήματα για να κάνει συντηρήσεις στη γέφυρα!

Δυστυχώς, τώρα θα χρειαστεί να πληρώσουν οι Καβαλιώτες πολύ πιο ακριβά την αποκατάστασή της…

Εδώ και 4 χρόνια, προειδοποιούμε συνεχώς για την ανευθυνότητα, την αναποτελεσματικότητα και την αδιαφορία που δείχνει η Δήμαρχος Καβάλας σε όλες τις υποθέσεις του Δήμου. Κάποιοι μας θεωρούσαν υπερβολικούς στην κριτική μας.

Το γεγονός της πτώσης της γέφυρας δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η αμέλεια που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια η Δημοτική Αρχή, για τους ίδιους τους Καβαλιώτες!

Ζητάμε ΑΜΕΣΑ έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις και να αποφασιστούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των προβλημάτων.

Posted On Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 20:08 Γράφτηκε από τον

Ακόμη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της και ειδικά για μας τους συντ/χους έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή "παίζεται" το θέμα μιας ακόμη περικοπής των συντάξεων όπως ορίζει ο Ν. Κατρούγκαλου. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΔΝΤ, Ε.Ε. "παίζουν ζάρια" στις πλάτες μας. Και επειδή η κυβέρνηση κάνει την αθώα, ότι δήθεν δε θέλει να τις περικόψει, οι συντ/χοι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.

Το έργο που παίζεται δεν είναι η καλή κυβέρνηση και οι κακοί θεσμοί, ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί θα έλεγα εγώ. Είναι αυτό το έργο που όλοι βρίσκονται σε μια μεριά και απέναντι είναι οι συν/χοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το θέμα των συντάξεων, της ασφάλισης καλύτερα, δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα. Για αυτούς είναι διαρθρωτικό, στρατηγικής σημασίας. Κινούνται στους τρεις πυλώνες. Συμφωνούν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Η ΝΔ που προτείνει ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ, αυτό προωθεί ουσιαστικά. Το ΠΑΣΟΚ, είναι ο πρώτος διδάξας με το νόμο Γιαννίτση στη δεκαετία του ‘90’, που το ανέτρεψαν οι αγώνες εργαζομένων και συντ/χων.

Οι συνταξιούχοι όμως, οι απόμαχοι της δουλειάς, όχι όμως του αγώνα και της ζωής δε σκύβουν το κεφάλι, δε κάθονται με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας το μοιραίο. Συσπειρώνονται μέσα στη ΣΕΑ, αγωνίζονται και φέρνουν αποτελέσματα.

Με τους αγώνες, καταφέραμε την επιστροφή των αναδρομικών από τις παράνομες κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και την εισφορά αλληλεγγύης. Το ότι οι συνταξιούχοι βρίσκονται στο αγωνιστικό προσκήνιο αναγκάζει την κυβέρνηση κάτω από αυτή την πίεση να παίρνει σοβαρά υπόψη τα προβλήματα των συνταξιούχων και να συζητάει την αναβολή ή την αναστολή της περικοπής των συντάξεων από 1/1/19. Ανατρέπουμε την ηττοπάθεια και την προπαγάνδα ότι "δε γίνεται τίποτε". Πίσω δεν κάνουμε και διεκδικούμε ότι μας αφαιρέθηκε στα χρόνια της κρίσης και την κατάργηση του Ν. Κατρούγκαλου.

Ότι καταφέρουμε θα το καταφέρουμε με τους αγώνες και όχι με το χαρτομάνι των αιτήσεων που βασίζεται στην απελπισία των συντ/χων. Της ήρθε κουτί της κυβέρνησης η απόφαση του πρωτοδικείου της Θες/νίκης που δικαίωνε έναν συνταξιούχο. Το άρπαξαν και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και τα γραφεία μεγαλοδικηγόρων και λένε: Δώσε τους συνταξιούχους να παίζουν με τα χαρτάκια που είναι και ακίνδυνα παρά να βγαίνουν στους δρόμους που μπορούν να τραυματιστούν από τα ΜΑΤ και τα χημικά.

Συνεχίζουμε με περισσότερες δυνάμεις και αυτοπεποίθηση τους αγώνες μέχρι να δικαιωθούμε. Στο Εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήσαμε μαραθώνιο κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα με γεμάτες πλατείες που είχαν παλμό και αγωνιστικότητα. Μάλιστα στην Καβάλα η συγκέντρωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ακόμη όλοι μαζί δυο φορές κινητοποιηθήκαμε για τις ελλείψεις στην Π.Φ.Υ. στην Καβάλα που είναι πρόβλημα και όλων των εργαζόμενων.

Μπροστά μας έχουμε νέο μαραθώνιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

· Στις 19 Νοέμβρη, Δευτέρα, όλοι οι συντ/χοι θα πάρουν μέρος στο Πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσ/νίκη. Αναχώρηση από Δ. κήπο 08.00 π.μ.

· Στις 15 Δεκέμβρη συμμετέχουμε αγωνιστικά στο πανελλήνιο Πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

· Στις 28 Νοέμβρη συμμετέχουμε και ενισχύουμε τα συλλαλητήρια των ταξικών συνδικάτων, μαζί με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας γιατί δεχόμαστε την ίδια επίθεση και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Συν/φοι με αγώνες οι παλαιότεροι από μας κατέκτησαν 8ΩΡΟ, σύνταξη, ασφάλιση, δωρεάν υγεία, που τώρα το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους υποτακτικοί μας τα παίρνουν πίσω σιγά-σιγά .

Να μην κάνουμε πίσω. Δε θα μας πάρουν τη ζωή. Όλοι στα συλλαλητήρια. Δε σταματάμε τον αγώνα , δεν νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας ότι μας έχει αφαιρεθεί

Posted On Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 21:01 Γράφτηκε από τον

Η λειτουργία και συντήρηση της γέφυρας στην Καβάλα δεν τελεί υπό την ευθύνη της εταιρείας, διευκρινίζει η «Εγνατία Οδός ΑΕ» σχετικά με την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην Καβάλα.

Συμπληρώνει επίσης ότι ουδέποτε πραγματοποίησε ενδελεχή έλεγχο ούτε και αξιολόγησε την δομική επάρκειά της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σχετικά με την αστοχία της γέφυρας στην Καβάλα, η «Εγνατία Οδός ΑΕ» ουδέποτε διενήργησε ενδελεχή έλεγχο ούτε και αξιολόγησε την υφιστάμενη δομική και λειτουργική επάρκειά της καθώς η λειτουργία και συντήρησή της δεν τελεί υπό την ευθύνη της εταιρείας.

Επιπλέον, δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Καβάλας για παροχή τεχνικής βοήθειας σχετικά με την επιθεώρηση και συντήρηση της συγκεκριμένης γέφυρας.

Posted On Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 00:29 Γράφτηκε από τον

Με αφορμή την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος (ΤΠ) του Δήμου Καβάλας για το 2019, η Συμπαράταξη Πολιτών και ο επικεφαλής της,  Άρης Βέρρος τονίζουν τα εξής:

Για πέμπτη χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη αδυναμία της σημερινής Διοίκησης να οραματιστεί και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του Δήμου μας. Χωρίς εισηγητική έκθεση, συγκριτικά στοιχεία, προτάσεις τοπικών συμβουλίων, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους δημότες, το Τεχνικό Πρόγραμμα διαμορφώνεται σε μία κατεύθυνση στεγνής διαχείρισης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό, χωρίς όραμα και ουσία.

 Το ΤΠ δεν έρχεται, για μία ακόμα φορά, μαζί με τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους και δεν γίνεται έτσι εμφανής η ποσοστιαία σχέση με αυτό. Υποπτευόμαστε ότι αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του.

Το συνολικό του ύψος κυμαίνεται στα 13 εκ. ευρώ και υπολείπεται των αναγκών του Δήμου. Τελικά, θα αφήσει μία εικόνα προβληματική και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος ως ανεπαρκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι απ΄το σύνολο του, μόλις 4 εκ. προορίζονται για νέα έργα (2,9 εκ.) και για νέες συντηρήσεις (1,1 εκ.).

Άλλωστε, οι μοναδικές πηγές χρηματοδότησης είναι η κρατική επιχορήγηση (ΣΑΤΑ) και το ΕΣΠΑ. Τα τακτικά έσοδα συμμετέχουν στο ελάχιστο στη διαμόρφωση του και προορίζονται για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες.

Η χρηματοδότηση των μελετών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη (μόλις 160 χιλ. ευρώ δηλαδή μόλις το 1,2% επί του συνόλου) δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο τη μελλοντική εκτέλεση έργων. Είμαστε σίγουροι ότι ο Δήμος Καβάλας θα στερηθεί ώριμων μελετών και δεν θα μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση.

Εξάλλου, για μία ακόμα χρονιά δεν λαμβάνεται υπόψιν η άποψη μας για πρόβλεψη δυνατότητας ανάθεσης μελετών, μέσω «προγραμματικών συμφωνιών», στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής (ΤΕΙ, Δημοκρίτειο) που, και αυτά από την πλευρά τους, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησης τους (π.χ.ΕΣΠΑ) με αμοιβαίο όφελος.

Τέλος, το ΤΠ κατανέμει τα ποσά ανισοβαρώς με αποτέλεσμα να αδικούνται οι συνοικίες της Καβάλας και τα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσης, το ΤΠ δεν συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για τις ασφαλτοστρώσεις προϋπολογίζονται μόνο 420 χιλ. ευρώ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απουσία πρόβλεψης για κατασκευή σύγχρονου κυνοκομείου που θα λύνει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλα εισηγείται για μία ακόμα χρονιά ένα Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς όραμα, χωρίς διάθεση διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων, με μοναδική στόχευση έναν απλό διαχειριστικό τρόπο λειτουργίας. Και όλα αυτά εις βάρος της καθημερινότητας των δημοτών.

Posted On Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 23:44 Γράφτηκε από τον

Η παράταση της αγωνίας των εκατομμυρίων Ελλήνων συνταξιούχων για την τύχη των συντάξεών τους ενόψει των τελικών αποφάσεων του Eurogroup αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα προβλήματα τα οποία σώρευσαν τρόικα και μνημονιακές κυβερνήσεις στο Ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα.

Με το πετσόκομμα των συντάξεων να είναι στην ημερήσια διάταξη της μνημονιακής οκταετίας οι συνταξιούχοι της χώρας μας μεταβλήθηκαν σε στρατιές φτωχών και ανήμπορων ηλικιωμένων οι οποίοι φανταζόταν τα γηρατειά τους τελείως  διαφορετικά.

Ήδη στις 19 Οκτωβρίου 2018 τα στοιχεία από το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων ΗΛΙΟΣ αναφέρουν ότι τον Ιούλιο 2018 πληρώθηκαν 4.472.993 συνταξιοδοτικές παροχές από τις οποίες 2.838.070 αφορούσαν κύριες συντάξεις, 1.229.002 επικουρικές και 405.921 μερίσματα. Ο μέσος όρος της κύριας σύνταξης ανήλθε σε 723,33 ευρώ μικτά μηνιαίως, της επικουρικής σε 172,11 ευρώ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα σε 97,88 διαμορφώνοντας μέσο μηνιαίο εισόδημα 895,44 ευρώ μικτά σε όσους δικαιούνται κύρια και επικουρική σύνταξη. 

Ειδικότερα από 1.977.405 συμπολίτες μας που λαμβάνουν συντάξεις γήρατος, 604.278 συνταξιούχοι ζουν κατά μέσο όρο με 370,22 ευρώ το μήνα μικτά ενώ άλλοι 704,383 συνταξιούχοι ζουν κατά μέσο όρο με σύνταξη 680,86 ευρώ μικτά το μήνα.

Με δεδομένη τη συνεχή φτωχοποίηση των συνταξιούχων είναι προφανές ότι οι συνταξιούχοι μας δεν αντέχουν άλλη μείωση των συντάξεών τους και κινητοποιούνται με κύριο σύνθημα: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.  

Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών διοργάνωσε στις 19/10 στην Αθήνα ειδική εκδήλωση για την ΕΕ και το Ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα όπου είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις μας με στόχο τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης πρότασης για το Ασφαλιστικό.

Φυσικά η βιωσιμότητα κάθε ασφαλιστικού συστήματος όπως και του Ελληνικού είναι άμεσα συνυφασμένη με την επίλυση του δημογραφικού που ταλανίζει την Ελλάδα και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ενίσχυση της Ελληνικής οικογένειας και όχι βέβαια με εισαγόμενη μετανάστευση όπως προτείνουν οι διάφοροι θιασώτες της νέας τάξης πραγμάτων. Επιπλέον ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην αυξημένη απασχόληση.

Όμως η επίλυση του δημογραφικού και η επίτευξη αυξημένης απασχόλησης στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθούν πριν την παρέλευση πολλών ετών οπότε το ερώτημα είναι τι γίνεται εδώ και τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε προτείνει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος με 14 δις ευρώ από τα 24 δις που περίσσεψαν από το τρίτο δανειακό πακέτο των 86 δις ευρώ Δυστυχώς ο Α. Τσίπρας επέστρεψε τα χρήματα αυτά ως pourboire στους δανειστές. Ενώ εάν είχε  ανακεφαλαιοποιήσει το Ασφαλιστικό Σύστημα με 14 δις ευρώ τότε θα μπορούσαν να επενδυθούν τα κεφάλαια αυτά σε ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου και να αποδίδουν 420 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για δέκα χρόνια.

Επιπλέον προτείναμε την επαναφορά σε ισχύ των κοινωνικών πόρων που ίσχυαν προ του μνημονίου και που με βάση στοιχεία απέδιδαν ήδη του 2002 μισό τρισεκατομμύριο δραχμές ήτοι τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ (Η Καθημερινή 13/10/2002).  Μόνο με την από 13.5.2014 Εγκύκλιο Βρούτση και σε εκτέλεση του Ν.4254/2014 μειώθηκαν μέσα σε μια νύχτα οι κοινωνικοί πόροι κατά 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δημιουργώντας μαύρη τρύπα και απώλεια εσόδων στα Ταμεία με συνακόλουθη πέραν των άλλων τη διπλή μείωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ αφού τα περισσότερα από τα θιγόμενα Ταμεία στηριζόταν στους κοινωνικούς πόρους για την χορήγηση των σχετικών παροχών.  Οι  διάφοροι θιασώτες της μείωσης των κοινωνικών πόρων υποστηρίζουν ότι από τους πόρους αυτούς που είχαν νομοθετηθεί υπέρ των εν λόγω Ταμείων επωφελούνταν μόνο οι συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων ενώ παράλληλα το κόστος των πόρων μετακυλιόταν στο κοινωνικό σύνολο με αποτέλεσμα να έχουμε επιβαρύνσεις σε τιμές προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών επηρεάζοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Παράβλεψαν βεβαίως το γεγονός ότι οι κοινωνικοί πόροι διασφαλίζουν τη λειτουργία του Ασφαλιστικού Συστήματος απρόσκοπτα σε μια εποχή φτώχειας και ανεργίας ενώ πλέον με την ενοποίηση των Ταμείων οι κοινωνικοί πόροι δρουν υπέρ όλων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων που πλέον ταυτίζονται με το κοινωνικό σύνολο. Έτσι απαιτείται πλέον η επαναφορά των καταργηθέτων κοινωνικών πόρων ύψους τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ ετησίως καθώς και η θεσμοθέτηση νέων σε άλλους τομείς όπως στον τζόγο στα διόδια κλπ.

Στη συνέχεια προτείναμε την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου που θα προκύψει τα προσεχή χρόνια και τα οποία έσοδα κατά 75% θα προικοδοτήσουν τον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΛΚΑΓ) για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας δυνάμει του Ν. 4162/2013.

Επιπλέον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ποσό που θα προκύψει από τη μη μείωση των συντάξεων το 2019 θα μπορούσε εναλλακτικά να καλυφθεί από το πολυδιαφημισμένο υπερπλεόνασμα του 2019.

Posted On Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 12:23 Γράφτηκε από τον

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν το ψηφοδέλτιο της ΔΗ.ΠΑ.Κ.

Χαιρετίζουμε επίσης όλους εκείνους τους συναδέλφους που δεν μας στήριξαν και ακολούθησαν τις δυνάμεις με το ψεύτικο και «απατηλό» και εν τέλει χλευαστικό «ενιαίο» ψηφοδέλτιο, του οποίου η μόνη «ενότητα» που είχε, ήταν τα μαχαιρώματα της σταυροφορίας και κυρίως όμως την από κοινού υιοθεσία, στήριξη και προώθηση όλου του αντιλαϊκού πλαισίου στην Υγεία.

Από τη θέση και τη δύναμη που μας έδωσαν οι συνάδελφοι θα αγωνιστούμε για όλους εκείνους που δεν τους αξίζει:

Η ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, άλλοτε επικουρικός, άλλοτε με μπλοκάκι και άλλοτε άνεργος.

Οι ατελείωτες εφημερίες για να βγαίνει ένας μισθός.

Ως ειδικευόμενοι να καλύπτουν τις διογκούμενες ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε βάρος της ζωής, της υγείας και της ουσιαστικής τους εκπαίδευσης.

Ως ειδικευμένοι γιατροί να παλεύουν μέχρι τη συνταξιοδότηση με εφημερίες, ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού.

Ως αυτοαπασχολούμενοι να βιώνουν την πίεση του άνισου ανταγωνισμού από τους ομίλους και τα πολυιατρεία, τους νόμους της ζούγκλας της «αγοράς», τις εξευτελιστικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, τη φοροεπιδρομή και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που εξανεμίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Για το Προεδρείο προτείνουμε την άμεση συγκρότηση του και την κατανομή των θέσεων σ’ αυτό, βάση της σειράς που έλαβαν οι παρατάξεις, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασίες προσυνεννοήσεων.

Καβάλα 25.10.2018

Για την ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ποτόλια Λίλη
Πιρνέας Νίκος

Posted On Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 21:11 Γράφτηκε από τον

Είναι γεγονός ότι η πεπατημένη των ΜΚΟ δεν αποτελεί παρά ένα πρόσχημα αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις , στις περισσότερες για να καλυφθούν επιτήδειες διαδικασίες, επιτήδειων ανθρώπων.

Δεν μπορεί να έχει κανείς διαφωνία με την εθελοντική προσφορά μπορεί όμως να έχει μεγάλη διαφωνία όταν στην εθελοντική προσφορά ακολουθείται αδιαφανής διαδικασία τιμολόγησης και κυριολεκτικά ακύρωσης της προσφοράς.

Ξεκάθαρα ναι στις ιδέες και την προσφορά κάθε καλοπροαίρετου συμπολίτη μας νέου ή μεγάλου σε ηλικία. Πρέπει όμως αυτές οι προσκλήσεις για διατύπωση ιδεών και προτάσεων να γίνεται με φανερό τρόπο ώστε να μη δημιουργούνται σύννεφα και να τυγχάνουν αποφάσεων για υλοποίηση προς όφελος του συνόλου και της πόλης.

Βέβαια για να υλοποιηθεί κάθε ιδέα χρειάζεται και οικονομική κάλυψη, καμία αντίρρηση, αλλά αυτό είναι αποκλειστική δουλειά του φορέα που εγκρίνει την οποιαδήποτε δράση και στη συγκεκριμένη περίπτωση, του Δήμου.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν επιθυμούμε να αποθαρρύνουμε κανένα συμπολίτη μας εθελοντή στην προσφορά δράσεων και ιδεών. Θέλουμε όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι η οποιαδήποτε οικονομική στήριξη στην υλοποίηση τους πρέπει να γίνεται με ξεκάθαρο τρόπο και την απόλυτη διαχείριση και απολογισμό πρέπει να πραγματοποιείται από το φορέα που τη διαθέτει.

Ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι κάθε ιδέα και δράση πρέπει να τυγχάνει αποδοχής αν αυτή δεν καταστρέφει ή στην καλύτερη περίπτωση δε δημιουργεί ζημιογόνα ατμόσφαιρα σε άλλους χώρους και κλάδους. 

Επίσης, καλές οι ιδέες αλλά χρειάζονται το χρόνο τους. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια ιδέα και να τύχει ευρείας αποδοχής όχι μόνο από τους Καβαλιώτες αλλά της ευρύτερης περιοχής εντός ή εκτός συνόρων όταν ο χρόνος υλοποίησης είναι λιγότερος από δύο μήνες.

Η προχειρότητα και η βιασύνη αφενός υποβαθμίζουν την ιδέα  - προσφορά αφετέρου βάζουν σε υπόνοιες δικαιολογημένες ή όχι τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν δει και λίγα τα μάτια τους.

Μετά από όλα αυτά δηλώνουμε υποστηρικτές κάθε εθελοντικής δράσης και ιδέας αλλά μόνο μέσα από διακριτούς ρόλους, όπου ο εθελοντισμός δε θα έχει καμία σχέση με τη διαχείριση και τον απολογισμό κάθε οικονομικού ζητήματος που θα προκύψει κατά την υλοποίηση της οποιαδήποτε δράσης, αυτό θα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση αυτού που χορηγεί την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση της υλοποίησης της δράσης.

ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ

Posted On Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 14:59 Γράφτηκε από τον

Με μια ανακοίνωση με την οποία από τη μια δίνονται εξηγήσεις για το είδος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που πρότειναν να διοργανώσουν στο δήμο Καβάλας, και από την άλλη αφήνονται αιχμές προς όλους όσους "πολέμησαν" την πρόταση που κατέθεσαν στη δημοτική αρχή (χωρίς όμως να εξαιρείται και η ίδια η δημοτική αρχή, για την οποία τονίζεται ότι ενώ αρχικά είχε δώσει την προφορική έγκριση για τη διοργάνωση, μετέπειτα υπέκυψε σε πιέσεις φορέων και διεμήνυσε ότι δεν θα στηρίξει με κανέναν τρόπο κάθε δράση τους στο μέλλον, τα μέλη της Action Team επιχειρούν να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όλα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για το θέμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που πρότειναν για το δήμο.

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από φωτογραφίες-μακέτες του διάκοσμου που επρόκειτο να στολίσει διάφορα σημεία της Καβάλας -αν και εφόσον γινόταν αποδεκτή η πρότασή τους.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η δράση φέρνει αντίδραση…  και για αυτόν τον λόγο το τελευταίο διάστημα μένουμε με ¨το στόμα ανοιχτό¨  που οι δράσεις της εθελοντικής ομάδας Action Team λοιδορούνται και η ομάδα έχει δεχτεί αρκετές προσβολές που αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας. Έτσι πήραμε την απόφαση να πάρουμε θέση ώστε να εξηγήσουμε σε όλους εσάς που μας στηρίξατε και μας αγκαλιάσατε!

Μετά από μια σειρά πετυχημένων δράσεων πολιτισμού, αλληλεγγύης και ποιότητας ζωής, οι νέοι εθελοντές της άτυπης ομάδας «Action Team» έβαλαν στόχο να αναβαθμίσουν τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Καβάλας. Αρχικά, εκπρόσωποι της ομάδας συναντήθηκαν με την κα. δήμαρχο Καβάλας (τον Αύγουστο του 2018) με σκοπό την παρουσίαση/κατάθεση της επίσημης πρότασης που αφορούσε όλες τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τον διάκοσμο του Δήμου Καβάλας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση έχει 3 βασικούς άξονες στους οποίους επιθυμούμε να δοθεί βάση και αυτοί είναι ο χ. διάκοσμος, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τα παραμύθια (το βασικό θέμα που προτείναμε για τις  Χ.Ε.). Ειδικότερα, όσον αφορά τον άξονα του διακόσμου, σε συνεργασία με διακοσμήτρια προτείναμε πρωτότυπες και οικονομικές λύσεις, δίνοντας έμφαση σε χωριά του Δήμου μας και κεντρικά σημεία (Πλατεία Ελευθερίας, Δημοτικός κήπος, Δημοτική Καπναποθήκη, Δημαρχείο, Κεντρικοί πεζόδρομοι, Πάρκο Φαλήρου και οδός Βενιζέλου). Όσον αφορά τον άξονα του καλλιτεχνικού προγράμματος, προτείναμε την διεξαγωγή συναυλιών, παραστάσεων  stand up comedy,  εντυπωσιακών χορευτικών και ζογκλέρ, με χαμηλό κόστος. Αυτός ο άξονας θα είχε πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή καλλιτεχνών, τοπικών αλλά και επωνύμων ομάδων (έχοντας στο πλάνο μας την συμμετοχή του Μπάμπη Στόκα, Λεωνίδα Μπαλάφα, Γιάννη Ζουγανέλη, Vegas, Onirama, Burger project, Jeremy, Λάμπρου Φισφή, Στέλιου Παρλιάρου, Κάρμεν Ρουγγέρη  κ.α.). Όσον αφορά τον άξονα των παραμυθιών (αποτελεί το βασικό θέμα των Χ.Ε.) προτείνουμε την διεξαγωγή ενός θεματικού πάρκου στο Πάρκο Φαλήρου, στο οποίο  θα εκτυλίσσονταν 4 παραμύθια από ηθοποιούς με εντυπωσιακά κουστούμια, μέσα σε μαγικά σπιτάκια. Παράλληλα, προτείνουμε την υλοποίηση εργαστηρίων για παιδιά από ομάδες και συλλόγους. Τέλος, νιώθουμε την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι η συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας Action Team στις Χ.Ε. δεν θα είχε καμία οικονομική εμπλοκή.

Η παραπάνω πρόταση είχε την προφορική έγκριση της κα. Δημάρχου Καβάλας με αποτέλεσμα να μας δοθεί το έναυσμα να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το νέο μας εγχείρημα. Λίγο καιρό αργότερα, μετά από έντονες αντιδράσεις συγκεκριμένων φορέων -εκπροσώπους της αγοράς- η διοίκηση του Δήμου Καβάλας αποφάσισε να ανακαλέσει την αρχική της προφορική απόφαση ανακοινώνοντας μάλιστα στους εκπροσώπους της ομάδας μας ότι δεν θα στηρίξει με κανέναν τρόπο κάθε δράση που θα διεξαχθεί στο κοντινό ή μακρινό μέλλον.

Σεβόμαστε την απόφαση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά διαφωνούμε με αυτήν διότι έτσι ωθούν τους νέους στην ΜΗ συμμετοχή στους κοινωφελής σκοπούς. Δυστυχώς, η ρουτίνα και τα τετριμμένα νίκησαν την όρεξη των νέων ανθρώπων για δημιουργία και αλλαγή προς το καλύτερο, με την συμμετοχή αρκετών να κλείνουν τα μάτια τους, στέκοντας αμέτοχοι στα γεγονότα. Ωστόσο, εμείς δεν πτοούμαστε! Θα συνεχίσουμε να κάνουμε πρωτότυπες δράσεις με επίκεντρο την ανάπτυξη του ανθρώπου και της πόλης.

#TOGETHER #IN #ACTION.

Με εκτίμηση,

Action Team.

Posted On Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 14:40 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 39

Idd Gdpr Kavala

  44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας