Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
Editorial

Editorial (416)

Μια αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή "Θάσος Νερό SOS" κάνει μια εκτενή αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο φράγμα των Μαριών όσο και τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΔΕΥΑ Θάσου για τη διαχείριση των αποθεμάτων νερού στο νησί -επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ Σωτήρη Μαλλιαρό όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Με αλλεπάλληλες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ προσπαθούν να καθησυχάσουν τον κόσμο και να πείσουν ότι λειτουργούν άψογα οι μηχανισμοί τους σε ό,τι αφορά την ύδρευση και την άρδευση της Θάσου. Αναρωτιέται κανείς αν κοροϊδεύουν τον εαυτό τους ή εμάς. Η απάντηση προκύπτει αβίαστα από τα παρακάτω δεδομένα.

 • Φράγμα Μαριών: οι κίνδυνοι και τα αναπάντητα ερωτήματα.

Με σειρά εμφανίσεων και δηλώσεων στα τοπικά ΜΜΕ ο Aντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος προσπαθεί να μας πείσει πως δεν πρέπει να πιστεύουμε στα μάτια μας. Συγκεκριμένα: Μετά από αυτοψία μελών μας στο φράγμα Μαριών (5 Ιανουαρίου), αναρτήσαμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες που τεκμηριώνουν το γεγονός ότι ο εργολάβος που ανέλαβε την αποκατάστασή του έφυγε αφήνοντας πίσω ένα έργο μισοτελειωμένο. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν τοποθετήθηκε καν πινακίδα του δημοσίου έργου, σημειώσαμε ότι «δεν ξέρουμε τι του ανατέθηκε του ανθρώπου από την Περιφέρεια οπότε τι να σχολιάσεις….». Ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε με δηλώσεις στο Kavala Portal (14 Ιανουαρίου) ότι:

 1. Το έργο στο φράγμα είναι λειτουργικό
 2. Η μικρότερη χωρητικότητα επελέγη για την ασφάλεια του έργου
 3. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε δεν τραβήχτηκαν μετά το πέρας του έργου, αλλά κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης δηλαδή, εμφανίζεται σε βίντεο για να διαψεύσει ό,τι έβλεπαν τα μάτια μας και κατέγραψαν οι κάμερες!

Σπεύσαμε και ξαναφωτογραφίσαμε την επόμενη ημέρα των δηλώσεών του. Και βέβαια η εικόνα που μας έδωσε η κάμερα … ήταν ακριβώς η ίδια. Δηλαδή, αποδείξαμε στον κ. Μαρκόπουλο ότι οι φωτογραφίες δεν τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αλλά αφού έφυγε ο εργολάβος.

Το μεγάλο θέμα όμως είναι ότι τεχνικός επιστήμονας της ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ ΣΟΣ έκανε αυτοψία στο «έργο» και διαπίστωσε τραγικές ελλείψεις. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

 • Ασθενές και ασταθές πρόφραγμα, τόσο ασθενές που σε σημεία κινείται και μόνο με το βάρος ενός ανθρώπου! Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη ατυχήματος;
 • Παραλείψεις και ελλείψεις τόσο στην κατασκευή του έργου όσο και στα μέσα προστασίας.
 • Καμία σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης.

Και κυρίως: ύπαρξη αφύλακτων σημείων μεγάλης επικινδυνότητας για τους επισκέπτες, που συχνά είναι παιδιά ή τουρίστες και αγνοούν τον κίνδυνο.

Έτσι, όσο και αν η πισίνα θέλησε να μασκαρευτεί σε φράγμα, τα ερωτήματα που με επιμονή θέτουμε εδώ κι έναν χρόνο παραμένουν: Με βάση ποια μελέτη υπέγραψε τη σύμβαση ο εργολάβος; Γιατί δεν συνδέεται το φράγμα με την άρδευση; Ποια στατική μελέτη τεκμηριώνει την απόφαση της Περιφέρειας να μειώσει κατά πολύ την χωρητικότητα του φράγματος; Ποια υπηρεσία επέβλεψε το έργο και ποια είναι υπεύθυνη για την παραλαβή του; Ελπίζουμε πως η Περιφέρεια αυτή τη φορά θα απαντήσει σε αυτά τα καυτά ερωτήματα και δεν θα αναλώσει την ενέργειά της στο να αμφισβητεί αυτά που βλέπουν τα μάτια μας και καταγράφουν (με ημερομηνίες) τα κινητά μας.

 • Τη σκυτάλη από την Περιφέρεια πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Μαλλιαρός στην εφημερίδα Ενήμερος (7 Φεβρουαρίου 2018), για να μας πει μια από τα ίδια: ενώ η υπηρεσία του «είναι νυχθημερόν στο πόδι», ο Θεός στέλνει ανομβρία, η κεντρική διοίκηση δεν του στέλνει προσωπικό, η πηγές έχουν στερέψει κι έχουν εξαφανιστεί (!!!). Παραδέχεται ωστόσο ότι «τα δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα και κατεστραμμένα, υπάρχουν διαρροές», ότι «έπρεπε να γίνονται αρδευτικά έργα» τα οποία δεν γίνονται (όχι πάντως με ευθύνη δική του), ότι κάποιοι (ποιοι άραγε;) κλέβουν νερό αλλά η υπηρεσία του επίσης δεν έχει καμία ευθύνη. Κουβέντα βέβαια για το γεγονός ότι σύμφωνα με την Διεύθυνση Υδάτων οι γεωτρήσεις δεν έχουν άδεια. Κουβέντα για τις «αρχαίες» δεξαμενές που θα έπρεπε να έχουν πολλαπλάσια χωρητικότητα δεδομένης της οικιστικής ανάπτυξης. Κουβέντα για την ανεξέλεγκτη υδροδότηση και άρδευση, χωρίς υδρομετρητές (κ. Μαλλιαρέ εσείς αναγκάζετε τους ανθρώπους να κλέβουν το νερό που δικαιούνται!). Κουβέντα για το ότι η Θάσος «σηκώνει» ΤΕΣΣΕΡΑ φράγματα στο νότιο μέρος της κανείς δεν τα έχει διεκδικήσει. Κουβέντα για τη σμίκρυνση έως εξαφανίσεως του φράγματος Μαριών. Κι ενώ οι φήμες για νέες καταστροφικές γεωτρήσεις έχουν φτάσει στα αυτιά όλων, οι κάτοικοι της Θάσου βλέπουν άφθονο νερό να καταλήγει στη θάλασσα πλημμυρίζοντας αγρούς και συνοικισμούς. Νερό που αν υπήρχε σωστή διαχείριση θα επαρκούσε για την απρόσκοπτη ύδρευση κατοίκων κι επισκεπτών και για την άρδευση των καλλιεργειών. Για τον δε αμίαντο, την ύπαρξη του οποίο εδώ και μήνες έχουμε τεκμηριώσει προφανώς δεν ενδιαφέρεται καθόλου ο κ. Μαλλιαρός.
 • Ωστόσο, την επόμενη κιόλας μέρα ο Δήμαρχος Θάσου έρχεται να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, παρόμοιο με αυτό που προτείνει η «Θάσος Νερό ΣΟΣ»! Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Καβάλα (8 Φεβρουαρίου) δηλώνει ότι η δημοτική αρχή αναγνωρίζει πως χωρίς καλή ύδρευση δεν υπάρχει ποιότητα ζωής και τουριστική ανάπτυξη και σημειώνει «Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία που τα αποτελέσματά του δεν θα φανούν άμεσα, είναι η αποτύπωση που έχουμε ξεκινήσει όλου του δυναμικού του υδροφόρου ορίζοντα, των υδάτινων πόρων του νησιού και παράλληλα ένα διαχειριστικό σχέδιο το πώς αξιοποιώντας αυτήν τη γνώση θα κάνουμε στο μέλλον έργα υποδομής, ταμιευτήρες νερού, μικρά φράγματα κι ότι άλλο προβλεφθεί μέσα από την αποτύπωση αυτή, ούτως ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να πετύχουμε την αειοφορία αυτού του αγαθού». Θα αισθανόμασταν ευτυχείς αν αυτή η ρητορική αντανακλούσε σε έργα, μιας και είναι ακριβώς αυτό που ως ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ SOS ζητάμε σε όλους τους τόνους από τη στιγμή της συγκρότησής μας. Ωστόσο πρόκειται για μια εξαγγελία που δεν βλέπουμε ούτε καν «στα χαρτιά». Αντιθέτως, το μόνο που είδαμε είναι μια ανάθεση παροχής εργασίας των 2.ΟΟΟ ευρώ, με τίτλο «Παροχή γεωλογικών- υδρογεωλογικών συμβουλών περί τα υδρομαστευτικά έργα της ΔΕΥΑ Θάσου» (16/1/2018). Άλλο «συμβουλές» κι άλλο μελέτες. Αν ο Δήμος έχει όντως προκηρύξει ή αναθέσει μελέτες θα πρέπει να τις δημοσιοποιήσει, για να χαρούμε όλοι μαζί που το καλοκαίρι δεν θα πούμε ξανά το νερό νεράκι.

Ο κ. Χατζηεμανουήλ λέει πως κάνει αδιάλειπτη προσπάθεια για «τον καθαρισμό και συντήρηση των δεξαμενών, την καλλιέργεια των πηγών, τις καινούριες γεωτρήσεις». Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο θανατηφόρες για τον υδροφόρο ορίζοντα γεωτρήσεις; Για την καλλιέργεια των πηγών και την συντήρηση των δεξαμενών χρειάζεται να παραπέμψουμε για άλλη μια φορά στις καταγγελίες με φωτογραφικά ντοκουμέντα που κάνουμε εδώ και δυο χρόνια; Να θυμίσουμε ότι ο «άνυδρος» Θεολόγος πλημμύρισε με νερό όταν μετά από τις καταγγελίες μας πήγε συνεργείο στην πηγή της Αγίας Βασιλικής κι έβγαλε καλοκαίρι καιρό τρία μέτρα «μαλλούσα»; Να ενημερώσουμε τον κ. Δήμαρχο ότι εθελοντές μας έχουν καταγράψει και φωτογραφήσει όλες τις πηγές. Το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό: εικόνα εγκατάλειψης, πηγές αφύλακτες, χωρίς στοιχειώδη περίφραξη, με σπασμένα φρεάτια. Είμαστε στη διάθεσή σας να σας ανεβάσουμε στα βουνά μας κ. Δήμαρχε για να δείτε την πραγματική εικόνα.

Εν κατακλείδι: Μιας και μπήκαμε στην Σαρακοστή, θα συμβουλεύαμε Περιφέρεια, Δήμο και ΔΕΥΑΘ να νηστέψουν από δηλώσεις και δικαιολογίες που εύκολα διαψεύδονται, και να αποφασίσουν πράξεις που θα σώσουν το καταπράσινο νησί μας από την τεχνητή λειψυδρία στην οποία το καταδικάζει η απαράδεκτη διαχείρισή τους. Οι προτάσεις της ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ ΣΟΣ είναι τεκμηριωμένες, και πάντα στη διάθεσή τους. Όταν όμως τις ξαναχρησιμοποιήσουν, ας έχουν την εντιμότητα να πούν και από πού τις πήρανε.

Εμείς επιμένουμε:

 • Να απομακρυνθεί άμεσα ο αμίαντος
 • Να αποκατασταθεί πλήρως το φράγμα των Μαριών, και να εκπονηθούν άμεσα μελέτες για όσα μικροφράγματα σηκώνει το νησί
 • Να καλλιεργηθούν όλες οι πηγές του νησιού και το καθαρό υγιεινό νεράκι να πάει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις τους
 • Αν πίσω από την απαράδεκτη διαχείρισή σας κρύβονται σκέψεις αφαλάτωσης, αυτή να την επιβάλετε στους λατόμους κι όχι στους κατοίκους (αλήθεια, πότε θα δημοσιοποιήσετε τους λογαριασμούς νερού των λατομείων;).

Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του καταπράσινου νησιού μας. Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του μέλλοντός μας. Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θάσου. Το νερό είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα.

Φράγμα Μαριών

2004

Maries 2004

2016

Maries 3 2016

2018 (μετά τις εργασίες αποκατάστασης)

Fragma Tora

Fragma Aerofot

Posted On Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 20:42 Γράφτηκε από τον

Η Δήμαρχος Καβαλας, πληροφορούμενη την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε κατάργηση του υποκαταστήματος της στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων (Κρηνίδες), αφού προφορικά εξέφρασε στα αρμόδια υψηλά ιστάμενα στελέχη της εν λόγω τράπεζας, την κάθετη άρνηση της, απέστειλε ήδη την κάτωθι επιστολή, ενώ παράλληλα διεμήνυσε, πως ενόψει των  εξελίξεων και εφόσον αυτές οδηγήσουν σε οριστική κατάργηση του ανωτέρω περιγραφόμενου καταστήματος, τότε ο Δήμος Καβάλας και τα νομικά του πρόσωπα, θα αναθεωρήσουν πλήρως τις υφιστάμενες σχέσεις τους με την Τράπεζα Πειραιώς.

«Κύριε Διευθυντά,

Με μεγάλη έκπληξη, αμηχανία αλλά και προβληματισμό, πληροφορούμαστε από μέσα ενημέρωσης αλλά και μαρτυρίες δημοτών μας, πως στα αμέσως επόμενα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία και σε περιφερειακό επίπεδο εκπροσωπείτε, είναι η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του υποκαταστήματος σας, στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων (Κρηνίδες) του Δήμου Καβαλας.

Είναι προφανές, πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τοπική οικονομία και θα υποβάλλει χιλιάδες κατοίκων σε απίστευτη ταλαιπωρία στέλνοντας λάθος μήνυμα προς τους πελάτες σας.

Είναι γνωστό εξάλλου, πως το εν λόγω κατάστημα, εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά όλους τους αγρότες της περιοχής, εκατοντάδες συνταξιούχους και εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες τόσο από τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων όσο επίσης και από παρακείμενες Κοινότητες γειτονικών Δήμων.

Παράλληλα θα επιφέρει και πλήγμα στην τουριστική προοπτική της περιοχής, αφού εκεί λειτουργεί, το ιαματικό κέντρο Φιλίππων (πηλοθεραπευτήριο), ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, που πρόσφατα έχει ενταχθεί στα υπό προστασία μνημεία της UNESCO, καθώς και το βαπτιστήριο της Λυδίας.

Ενόψει των ανωτέρω, είναι επιβεβλημένη η ανάκληση (τυχόν) απόφασης σας, περί κατάργησης του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ τραπεζικού υποκαταστήματος στην περιοχή, που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος Καβάλας και τα Νομικά του Πρόσωπα, θα αναγκαστούν να διακόψουν κάθε συνεργασία με την Τράπεζά σας, παρόλο που δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην έως σήμερα άψογη συνεργασία μας με την Περιφερειακή Διεύθυνση.»  

Η Δήμαρχος Καβάλας

Δήμητρα Τσανάκα

Posted On Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 19:58 Γράφτηκε από τον

Την ώρα που το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ έχει συστήσει μια ομάδα μελετητών με βασικό της αντικείμενο την εξέταση της μελέτης που εξέδωσε τον Ιανουάριο το ΤΕΕ για τις πιθανές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του ΤΑΡ, στον υδροφόρο ορίζοντα και στην αποδοτικότητα των καλλιεργειών της περιοχής των Τεναγών (με τον πρόεδρό του Ζαφείρη Μυστακίδη να δηλώνει ότι η μελέτη αυτή συντάχθηκε από αναρμόδια, από επιστημονικής άποψης, στελέχη), η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού εξέδωσε μια ακόμα ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κοινοπραξία ότι συνεχίζει να τηρεί πιστά την πολιτική της διανομής καθρεφτών σε ιθαγενείς ινδιάνους και ότι υποβαθμίζει τους τοπικούς φορείς -όπως το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ και την ίδια την τοπική κοινωνία

Η κοινοπραξία του ΤΑΡ συνεχίζοντας προς την κατεύθυνση παραπλάνησης της κοινής γνώμης και θέλοντας να καλύψει το κενό της διαβούλευσης και της διαπραγμάτευσης, που ήταν υποχρεωμένη να κάνει αλλά δεν έκανε σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία και την μελέτη κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προχωρά σε νέες ενέργειες επηρεασμού της τοπικής κοινωνίας.

Αν και πέρασαν πάνω από δυο αιώνες από την εποχή που μοίραζαν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς ινδιάνους με σκοπό να τους αφανίσουν η ιδία ακριβώς πρακτική ακολουθείται και σήμερα. Η προπαγάνδα  αυτού του τύπου στη δημοκρατία είναι κατασκευή συναίνεσης για συγκεκριμένο λόγο.

Την ώρα που έχουν συζητηθεί οι προσφυγές του δήμου Καβάλας και οι υπόλοιπες στο ΣτΕ και είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων, η κοινοπραξία επιδιώκει να επηρεάσει τους αγρότες υποσχόμενη ότι θα τους παρέχει λιπάσματα μηδαμινής αξίας για τα σημεία των χωραφιών από όπου σχεδιάζεται η όδευση του αγωγού, μια ακόμη προσπάθεια χειραγώγησης παγιδεύσεως των αγροτών και ιδιοκτητών από όπου σχεδιάζεται η όδευση του αγωγού tap

Παράλληλα με όλα αυτά διαβάζουμε τις αυτοκρατορικές δηλώσεις της νέας διευθύντριας του ΤΑΡ ότι «κάποιοι φορείς διαμαρτύρονται στην Καβάλα και θέλουν την αλλαγή της όδευσης του αγωγού». Οι «κάποιοι» φορείς είναι η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. με τρεις αποφάσεις, ο Δήμος Καβάλας με τρεις αποφάσεις, το εμπορικό επιμελητήριο, σωματεία, σύλλογοι, πλήθος φορέων και η θέση της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, η γνωμοδότηση του καθ’ ύλην αρμόδιου Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. ΑΜ, την οποία δεν έλαβε υπόψη επειδή δεν βολεύει τα σχέδια της κοινοπραξίας. Με προκλητικό τρόπο η κοινοπραξία αποδέχεται ότι υποβαθμίζει τους ανωτέρω φορείς και  τις αντιδράσεις όλων των φορέων στην περιοχή. Για ποιο λόγο;

Posted On Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 16:21 Γράφτηκε από τον

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα Ίμια, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εξελίξεων στο Αιγαίο, την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, τη συστηματική - σχεδιασμένη αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια κ.λπ., παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, αντικειμενικά δεν μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει ενεργά η χώρα μας.

Επισημαίνουμε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών συμβαίνουν κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, με τη ΝΑΤΟική αρμάδα να αλωνίζει στο Αιγαίο, με την ΕΕ παρούσα επίσης στην περιοχή, πράγμα που επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι ΝΑΤΟ - ΕΕ - ιμπεριαλιστικά σχέδια και ελληνική συμμετοχή σημαίνουν μόνο κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί με τη στάση της έδωσε έδαφος στην ανάπτυξη των τουρκικών διεκδικήσεων κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά και για τις στρατηγικές επιλογές της μετατροπής της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο και κόμβο μεταφορών προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, σε ρόλο σημαιοφόρου των ευρωΝΑΤΟικών συμφερόντων στα Βαλκάνια.

Καλούμε τον ελληνικό λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, κόντρα στα καλέσματα συναίνεσης για τα λεγόμενα "εθνικά θέματα", που στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιλογές του κεφαλαίου.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τα προβλήματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ζούνε τις ίδιες αγωνίες και το συμφέρον τους βρίσκεται στην ανάπτυξη της κοινής πάλης για τα δικά τους συμφέροντα, ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

-- ΟΧΙ στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ

-- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους - Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Posted On Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 09:05 Γράφτηκε από τον

Και στον τομέα της Υγείας η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει, τσίπα δεν έχει

«Ασφαλώς οι κάτοικοι της Καβάλας και της Θάσου έχουμε ανάγκη για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας. Τίποτε, όμως, δεν εξασφαλίζεται με κομματικές φιέστες προεκλογικής σκοπιμότητας.

Η απόφασή τους να εγκαταστήσουν Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στο κτήριο του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καβάλας (ΚΚΨΥ), χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη για την χαρτογράφηση των αναγκών της Περιφέρειας, αφενός υποβαθμίζει την παρεχόμενη ψυχιατρική φροντίδα και αφετέρου δεν εξασφαλίζει καμία βελτίωση.

Άλλωστε η νέα μονάδα κινδυνεύει από υποστελέχωση καθώς το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας δεν ξεπερνά το 30%, ενώ δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αφού τα απαιτούμενα κονδύλια προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ΕΣΠΑ.

Ας ακούσει επιτέλους η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις εκκλήσεις των ασθενών και σύσσωμου του προσωπικού του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καβάλας και ας προχωρήσει σε κινήσεις ουσίας που θα βελτιώνουν τις παροχές Υγείας στους πολίτες της περιοχής μας.
​​​​​​
Σε ό,τι αφορά τα εγκαίνια αύριο του Τομέα ΕΚΑΒ της Θάσου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ξεχνάει μία βασική λεπτομέρεια: Ότι δεν έχει εξασφαλίσει τις θαλάσσιες διακομιδές με τα πλοία επιφυλακής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον τις νυχτερινές ώρες ο σταθμός του ΕΚΑΒ θα επιχειρεί μόνο εντός του νησιού χωρίς καμία δυνατότητα διακομιδής προς το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας»!

Η Κυβέρνηση και στον τομέα της υγείας, Τσίπρα έχει, τσίπα δεν έχει».

Μακάριος Λαζαρίδης

Σύμβουλος Επικοινωνίας προέδρου ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη

Posted On Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 17:21 Γράφτηκε από τον

Η Γενική συνέλευση των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ καταγγέλλει την απαξίωση που υφίστανται οι εργαζόμενοι από τις συνεχόμενες ψευδής και συκοφαντικές δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Προέδρου της διοίκησης της Επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι υφίστανται ένα συνεχόμενο εργασιακό μπόουλινγκ , με αποτέλεσμα αρκετοί να βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακού στρες, άγχους και ορισμένοι να παρακολουθούνται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, Το σωματείο πολλές φορές δια του εκπροσώπου του ζήτησε να ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ της Επιχείρησης και αφού δεν βρήκε ανταπόκριση τον τελευταίο μήνα προσπάθησε να παρουσιαστεί σε δύο συνεδριάσεις ,αλλά συνάντησε την άρνηση του Προέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, επικαλούμενος ότι η ΔΕΥΑΚ είναι Ανώνυμη Εταιρία κλειστού τύπου και απαγορεύεται η παρουσία του σωματείου στις  συνεδριάσεις . Καταγγέλλει την στόχο ποίηση των μελών του σωματείου με πολλούς και ποικίλους τρόπους , την απαράδεκτη  παράνομη και καταχρηστική άρνηση να μην δίνονται οι εισηγήσεις των θεμάτων 72 ώρες πριν το ΔΣ , πόσο δε μάλιστα όταν δεν δίνονται καθόλου και ειδικά σε μέγιστα θέματα που αφορούν την προάσπιση μελών της διοίκησης του σωματείου. Καταγγέλλει την πρωτοφανή απόφαση να μην δίνονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων σε εκλεγμένο νόμιμο μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ , για τα οποία έχει αποφασίσει έχει ψηφίσει και φέρει την ευθύνη ενώπιον οποιουδήποτε καταλογισμού .Στηρίζει όσους εργαζόμενους έχουν υποστεί παράτυπες μετακινήσεις και ειδικά την περίοδο που η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς Γενικό Διευθυντή , μετακινήσεις που εκτός του ότι δεν έγιναν σύμφωνα με τον 1069/80 ( ιδρυτικός νόμος των ΔΕΥΑ ) , δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, έγιναν τάχιστα , και χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση. Η Γενική Συνέλευση στηρίζει τους λόγους για τους οποίους συνάδελφοι  αρνούνται επιτελικές θέσεις και τα όποια γενναία επιδόματα. Στηρίζει το προσωπικό που διαχειρίζεται την αποθήκη καθώς η λειτουργία της έως σήμερα δεν τους διασφαλίζει για την σωστή λειτουργία ελέγχου και παρακολούθησή της.

Εξουσιοδοτεί το Προεδρείο να παραστεί όπου χρειαστεί ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων της Επιχείρησης και της Κοινωνίας .

Αποφασίζει να προβεί σε στάσεις εργασίας , όποτε κριθεί απαραίτητο από το Προεδρείο. Ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου να προστατεύσει  την εργαζόμενη συνάδελφο μέλος του σωματείου που μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους , και γνωστοποιεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο αυτής της μετακίνησης .

Ζητά από τους αρμόδιους φορείς να προστατέψουν τα μέλη του ΔΣ του σωματείου καθώς και τους μάρτυρες , που εμπλέκονται στην αναφορά καταγγελία στην Εισαγγελία .

Posted On Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 03:58 Γράφτηκε από τον

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Προς όλους τους Μαζικούς φορείς: Εργατικά Σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, Επαγγελματικές Οργανώσεις.

Αγαπητοί φίλοι,

            Όπως γνωρίζετε στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται βάση ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ. Αυτό αποφασίστηκε ανάμεσα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΗΠΑ στα πλαίσια της απόφασης για επέκταση  της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

            Η συμφωνία για τη δημιουργία αυτής της βάσης στην Αλεξανδρούπολη, έρχεται σε μια περίοδο όπου στην περιοχή μας Βαλκάνια, Μέση Ανατολή,  Βόρεια Αφρική, Παρευξείνια περιοχή, «βράζει το καζάνι» των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Είναι φανερό ότι δημιουργείται για να ενισχύσει τη θέση του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τέτοιες συμφωνίες αναβαθμίζουν «γεωστρατηγικά» τη χώρα στην περιοχή.

            Όμως όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία, που υπάρχουν στη χώρα μας και αυτή της Αλεξανδρούπολης, εκθέτουν το λαό σε μεγάλους κινδύνους. Απεναντίας αναβαθμίζονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να βελτιώσουν τη θέση τους στη μοιρασιά της πίτας που προέρχεται από τη ληστεία των λαών. Την ίδια ώρα  οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ματώνουν από τα μνημόνια, την ανεργία, τους φόρους. Δεν αποτελούν επίσης παράγοντα ειρήνης αφού η ιστορική πείρα μας δείχνει ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολλά τα μεταπολεμικά χρόνια από την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την παρουσία στο έδαφος της χώρας μας βάσεων και στρατηγείων.

Γι αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 στην Αλεξανδρούπολη στις 11 το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο  συγκέντρωση και πορεία για να βροντοφωνάξουμε:

 • Κατάργηση της Νατοϊκής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη
 • Όχι στη συμφωνία κυβέρνησης – ΗΠΑ
 • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους – Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
 • Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι άλλες Ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα
 • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό
 • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα – Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές
 • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του

Σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος σε αυτή την κινητοποίηση κάνοντας και δική σας υπόθεση τον αγώνα για την ειρήνη, τον αγώνα για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν τους πολέμους.

Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει από το Δημοτικό κήπο στις 08:30

Τηλ. Επικοινωνίας για συμμετοχές στη συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη: 6944848376, 6944573737

Posted On Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 10:30 Γράφτηκε από τον

Με την ερώτηση αυτή ξεκινάμε με το δεδομένο ότι είναι απαραίτητο, όταν πρόκειται να ζητήσει κανείς διαζύγιο να προσφύγει σε ειδικό δικηγόρο, προκειμένου να ζητήσει νομικές συμβουλές για να προχωρήσει στην διαδικασία του διαζυγίου. Λοιπόν το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι πότε θα πρέπει να προσφύγει στον ειδικό δικηγόρο, σε ποιο χρονικό σημείο, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσει κάποιος νομική συμβουλή. Μήπως πρέπει να περιμένει κι άλλο, μήπως στο τέλος αποδειχθεί ότι ήτανε αργά και εξαιτίας του γεγονότος αυτού έχασε κάποια κρίσιμα νόμιμα δικαιώματα του ή τα πράγματα έγιναν χειρότερα στην έγγαμη σχέση του και χάθηκε και η παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας?

Εάν οι συζυγικές σχέσεις δεν πάνε καλά και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβάλλεται είτε ο σύζυγος, είτε η σύζυγος να προσφύγουν σε έναν οικογενειακό σύμβουλο ή κοινωνικό λειτουργό που είναι αρμόδιος για τα θέματα των οικογενειακών σχέσεων και της βελτίωσης τους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μία προσπάθεια αποκατάστασης των οικογενειακών σχέσεων, προκειμένου να μη χειροτερέψουν και να μην έχουν κατάληξη σε ένα διαζύγιο.

Η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι θα πρέπει από τη στιγμή που υπάρχει διάσταση μεταξύ των συζύγων και δεν έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις μετά από 1-2 προσπάθειες που έχουν γίνει να ζητηθεί από τους συζύγους νομική συμβουλή ειδικού δικηγόρου διαζυγίων. Αυτό θα πρέπει να γίνει γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να γνωρίσουν οι σύζυγοι: αν θα πρέπει να ζητηθεί διαζύγιο, αν ναι θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα ή μετά από από κάποιο χρονικό διάστημα, ποια είναι η διαδικασία του διαζυγίου, ποιο είναι το διαζύγιο το οποίο στην περίπτωσή τους αρμόζει; ‘Οταν οι σύζυγοι έχουν μία ορθή εικόνα της πραγματικότητας, μία εικόνα και της νομικής πραγματικότητας δηλ. των συζυγικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων τους, τον τρόπο διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους πιστεύω ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να πάρουν ζωτικές αποφάσεις για το γάμο τους, το μέλλον τους, για τη ζωή τους και για τα παιδιά τους.............  - Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην παρακάτω δ/νση

 http://kavala-lawyer.blogspot.com/2018/01/nomikes-symvoules-gia-diazygio.html

Γιώργος Γιαγκουδάκης,

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων /Οικογενειακού δικαίου

https://www.dikigoros-diazygion.gr

Posted On Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 10:47 Γράφτηκε από τον

Τα τελευταία χρόνια επισκεπτόμαστε συχνά το κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας, όχι μόνο για να καλύψουμε δημοσιογραφικά τις διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα αλλά και για να αθληθούμε. Κατά συνέπεια, το οποιοδήποτε ρεπορτάζ έχει σαν θέμα του το πώς λειτουργεί το κολυμβητήριο βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες -και σίγουρα έχει τη δική του σημασία.

Στη διάρκεια, λοιπόν, της περιπλάνησής μας στους χώρους του κολυμβητηρίου -στο πλαίσιο της κάλυψης του τουρνουά "Απόστολος Παύλος"- είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα όσα έλεγαν στις συζητήσεις τους αθλητές και αθλήτριες που κατέφτασαν στην Καβάλα από άλλες πόλεις της χώρας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι μια συζήτηση μεταξύ αθλητών από την Αθήνα, οι οποίοι -ούτε λίγο ούτε πολύ- έλεγαν ότι "Σε όλα τα κολυμβητήρια της Αθήνας, τέτοια εποχή κυκλοφορούμε με χειμωνιάτικα ρούχα. Εδώ πέρα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ακόμα και με κοντομάνικα!!!"

Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν -και μιλάμε για μια περίοδο πριν από περίπου 3 με 4 χρόνια- βλέπαμε τους γυμναστές που εργάζονταν στο κολυμβητήριο να κυκλοφορούν..."ντυμένοι σαν το κρεμμύδι" (!) -φορώντας μπουφάν, κασκόλ και σκούφους- και να μας συστήνουν "να σταματήσετε τις κουβέντες με τους φίλους μας και να πέσετε στην πισίνα μπας και ζεσταθείτε!" Συνεπώς, η εικόνα που αντικρίσαμε το Σάββατο σίγουρα αποτελεί μια θετικότατη εξέλιξη.

Και προτού αρχίσουν κάποιοι να μας λένε ότι "Εσείς τριγυρνάτε μέσα στους δρόμους της Καβάλας με το μπουφάν στα χέρια, ενώ εμείς δεν ξέρουμε τι να βάλουμε για να προφυλαχτούμε από το κρύο. Σιγά μην κρυώνατε στο κολυμβητήριο!" θα τονίσουμε ότι την ίδια ακριβώς άποψη είχαν και φίλοι μας, τους οποίους συναντήσαμε χτες στο κολυμβητήριο, και για τους οποίους γνωρίζουμε "από πρώτο χέρι" ότι δεν αντέχουν με τίποτα το κρύο!

Όλα αυτά τα γράφουμε για να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γίνεται από τη δημοτική αρχή Καβάλας -προεξάρχοντος, φυσικά, του αντιδημάρχου αθλητισμού Γιώργου Φιλόσογλου- μια πολύ σοβαρή δουλειά για τη βελτίωση των συνθηκών εντός του κολυμβητηρίου. Και αυτό αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους αθλητές και τους προπονητές των ναυταθλητικών σωματείων της πόλης, αλλά και από τους αθλητές που καταφτάνουν από άλλες πόλεις.

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για αυτό το θέμα. Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των συνδρομητών (από 225 σε 800), αλλά και το ότι κολυμβητές που εκπροσωπούν την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις, κερδίζοντας μάλιστα πολλές διακρίσεις και μετάλλια, προτιμάνε την Καβάλα για την προετοιμασία τους (τα παραδείγματα της Κέλλυς Αραούζου, αλλά και -ως το 2016- του ασημένιου ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη, είναι χαρακτηριστικά των όσων λέμε), είναι 2 σημαντικά επιχειρήματα που μπορούν να ενισχύσουν τα όσα λέμε.

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, είδαμε να γίνονται εργασίες για την προσθήκη νέων boiler για τη θέρμανση του νερού στις ντουζιέρες, μιας και μέχρι πρόσφατα τα διαθέσιμα boilers δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες των κολυμβητών -η χωρητικότητά τους ήταν 2.000 λίτρα, μια ποσότητα που εξαντλείτο γρήγορα στις απογευματινές ώρες (τις ώρες "αιχμής" για το κολυμβητήριο), ενώ τώρα ανέρχεται σε περισσότερα των 5.000 λίτρων, εξασφαλίζοντας την ύπαρξη ζεστού νερού όλο το 24ωρο.

Και επειδή "εχθρός του καλού είναι το καλύτερο", φυσικά και υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, όπως:

α) το γνωστό σε όλους μας ζήτημα με τις τρύπες στην οροφή, με τη δημοτική αρχή να διαβεβαιώνει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα διεξαχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάθεση σε εργολάβο,

β) οι λακούβες στον χωματόδρομο πίσω από το κολυμβητήριο. Ο δρόμος που συνδέει το κολυμβητήριο με την οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού έχει πλέον ασφαλτοστρωθεί, συνεπώς εκτιμούμε ότι δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να πέσει άσφαλτος σε ένα σημείο που προτιμάται από πολλούς οδηγούς για τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους

γ) η σύνδεση του κέντρου της Καβάλας με το κολυμβητήριο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας που "βολεύουν" για τη μετάβαση στο κολυμβητήριο (το 3 και το 11), ωστόσο αμφότερες οι διαδρομές τους δεν είναι ιδιαίτερα βολικές για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν αυτοκίνητο. Το 3 πηγαίνει μέχρι το ΕΠΑΛ Καβάλας, στο ύψος του βενζινάδικου του "Μπέλου", ενώ το 11 ως το κτίριο του ΟΑΕΔ - και στις 2 περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να περπατήσουν αρκετά μέτρα σε μια διαδρομή που, ειδικά τη νύχτα, δε θα λέγαμε ότι έχουν ιδιαίτερα επαρκή φωτισμό (προσωπικά εμάς δεν μας απασχολεί το να περπατήσουμε μερικά μέτρα παραπάνω, αλλά τους περισσότερους τους ενδιαφέρει).

Για να λέμε, βέβαια, και του στραβού το δίκιο, η προσθήκη μιας γραμμής αστικού λεωφορείου που θα συνδέει το κέντρο της πόλης απευθείας με το κολυμβητήριο δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση -θέλει μια καλή συνεργασία μεταξύ του δήμου και του Αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο όμως

Posted On Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018 09:48 Γράφτηκε από τον

Φίλτατε Κωστή , πρώην δήμαρχε Καβάλας 

Λυπάμαι πραγματικά που η απάντηση μου σε μια ατυχή ομολογουμένως τοποθέτηση σου, επί θεμάτων της Δημωφέλεια και του λιμενίσκου σφαγείων , σου προκάλεσε τέτοια αμηχανία , ώστε να λησμονήσεις την από του έτους 1990 ιδιότητα μου ως μάχιμης δικηγόρου , προτάσσοντας  την ενασχόληση μου με την οικογενειακή τουριστική επιχείρηση προφανώς για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Ίσως πάντως η αναφορά των παρακάτω , βοηθήσουν στην αποκατάσταση του πρόσκαιρου αυτού "κενού"   της μνήμης σου. 

Επικαλείσαι στην δημοσιευθείσα επιστολή σου ,προκειμένου να υπερασπιστείς το έργο της διοίκησης σου, τις αποφάσεις 246/2012 και 523/2013 του δημοτικού μας συμβουλίου οι οποίες όμως αποτελούν πανηγυρική επιβεβαίωση των όσων έχω επικαλεστεί στην απάντηση μου,  καθώς :

στην μεν πρώτη γίνεται φανερό ότι από της δημοσιεύσεως της υπ' αρ. 414/2008 αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου Θράκης,  η επόμενη κίνηση του Δήμου Καβάλας γίνεται το 2012 με την έγκριση μετά από 4 ολόκληρα χρόνια της καταβολής του ποσού των 34.268,68 Ευρώ που όριζε η  απόφαση του Εφετείου  για την νομιμοποίηση του λιμενίσκου (!! ) ,

 η δε δεύτερη ,όπως άλλωστε και η πρώτη , επικαλούμενη όμως τον προσφάτως τότε ψηφισθέντα  Ν. 4150/2013 εγκρίνει να περιέλθει ο λιμενίσκος των σφαγείων στην αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας .

Τι προέβλεπε όμως ο Ν. 4150/2013 στο άρθρο 38 παρ.δ. ;  Αντιγράφω από το σώμα του κειμένου :  "Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά από γνώμη των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, δύναται να υπαχθούν στην αρμοδιότητα των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, λιμάνια ή λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα."  Είχε όμως τότε , ή έχει σήμερα η Καβάλα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο;

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι αμείλικτα .

α)Γιατί   επί των δύο δημαρχιακών σου θητειών παρά το γεγονός ότι ο Νόμος για την σύσταση δημοτικών λιμενικών ταμείων δηλ. ο 2738/1999 ήταν σε πλήρη ισχύ ουδέποτε  προέβεις στη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που εκτός των άλλων θα έδινε την δυνατότητα στο Δήμο Καβάλας να διεκδικήσει και τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα «Απόστολος Παύλος»;

β)Γιατί παρά την εφαρμογή του 4150/2013 και την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου δεν το έκανες ούτε και τότε;

Η απάντηση είναι ότι όταν πλέον έγινε αυτό αντιληπτό από την διοίκηση σας ήταν πλέον πολύ αργά . Το άρθρο 38 του Ν. 4150 , την  μερική "πατρότητα"  του οποίου επικαλείσαι μάλιστα στην επιστολή σου , όριζε την νέα εθνική στρατηγική για τα λιμάνια , η οποία δεν ευνοούσε την δημιουργία νέων δημοτικών λιμενικών ταμείων αλλά αντιθέτως κινούνταν στην κατεύθυνση των ενοποιήσεων τους .

Αναρωτιέσαι λοιπόν τι έκανε η νέα διοίκηση του Δήμου ; Όλα όσα δεν έκανες  ήτοι  προχωρήσαμε  σε συνεννόηση με την Κτηματική Υπηρεσία την νομιμοποίηση του λιμενίσκου και πιέσαμε σε συνεργασία με άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα , ώστε να ψηφιστεί ο νέος νόμος 4504/2017 ο οποίος προβλέπει την σύσταση δημοτικών λιμενικών γραφείων ειδικά για τα "ορφανά"  λιμάνια . Έτσι αναμένουμε την ψήφιση της ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος , ώστε αφού πληρωθεί και το ποσό που θα ορίσει η Κτηματική Υπηρεσία για τον λιμενίσκο των Σφαγίων , αυτό να περιέλθει στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου Καβάλας στο οποίο θα ενταχθούν βεβαίως και τα υπόλοιπα (Καρβάλης , Καλαμίτσας κλπ) βάζοντας επιτέλους τέλος σε ένα πρόβλημα δεκαετιών για την πόλη μας. 

Τέλος όσον αφορά το σκέλος της επιστολής σου,  για την απόρριψη της πρότασης για την αξιοποίηση από  πλευράς της  Δημωφέλεια κτισμάτων για ξενοδοχειακή χρήση , θα εκλάβω την έλλειψη απάντησης σου ως σιωπηρή αποδοχή των θέσεων μου

Στο ρητορικό πάντως ερώτημα σου  πότε θα σας πω όχι τι δεν γίνεται αλλά τι γίνεται , παρά το γεγονός ότι μέρος της απάντησης πήρες ήδη με τα προαναφερόμενα, εντούτοις δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να απαντήσω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 

Αν υπάρχει κάτι που γίνεται και δεν κάνω γιατί τόσα χρόνια δεν το έκανες;  

Με ειλικρινή συναδελφική εκτίμηση 

Αναστασία Ιωσηφίδου

Posted On Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 11:50 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 30

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας