Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017
Editorial

Editorial (391)

Απάντηση στην τελευταία ανακοίνωση της παράταξης "Ανανέωση Τώρα" του Παύλου Ζησίμου περί ανάθεσης εργασιών σε μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Καβάλας απέστειλε στα ΜΜΕ ο απερχόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης:

Στην διεξαγόμενη προεκλογική αντιπαράθεση των συνδυασμών που συμμετέχουν στις επιμελητηριακές εκλογές, διατυπώθηκαν δυστυχώς ισχυρισμοί που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και, κατ’ αποτέλεσμα, αδικούν κατάφωρα και προσβάλλουν συνεργάτες και υπηρεσιακούς παράγοντες του Επιμελητηρίου, αλλά και την απερχόμενη Διοίκησή του. Προς αποκατάσταση της αλήθειας είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω συνοπτικά τα ακόλουθα, τιθέμενος στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Α. Το έτος 2008 το Επιμελητήριο διοργάνωσε την πρώτη έκθεση στο Εκθεσιακό Κέντρο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΔΥΡΗΣ» στη Νέα Καρβάλη, που τότε ανήκε ιδιοκτησιακά στη Νομαρχία Καβάλας. Το στήσιμο των εκθεσιακών χώρων (3800 μ2) και την τεχνική προετοιμασία του κτιρίου ανέλαβε μετά από Δημόσιο Διαγωνισμό μία εξειδικευμένη εταιρία της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία τους τότε συνεργάτες της Νομαρχίας (ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, υδραυλικούς κλπ). Τελικό κόστος : 234.000 ευρώ. Απαγορευτικό για τις οικονομικές δυνάμεις του Επιμελητηρίου.

Την επόμενη χρονιά, χρησιμοποιώντας την ίδια εταιρία και τους ίδιους συνεργάτες της Νομαρχίας, καταφέραμε να περιστείλουμε δραστικά το κόστος, κάνοντας όμως σημαντικές περικοπές ως προς τους διαθέσιμους εκθεσιακούς χώρους (800μ2). Κόστος : 176.000 ευρώ. Αν και μειωμένο, ήταν και πάλι εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων του Επιμελητηρίου, ενώ δεν ήταν αμελητέα και η δραστική μείωση του τελικού εκθεσιακού αποτελέσματος.

Κατέστη συνείδηση όλων ότι η διοργάνωση της ετήσιας εκθέσεως στο συγκεκριμένο Εκθεσιακό Κέντρο δεν ήταν οικονομικά βιώσιμη.

Έτσι, πριν από την έκθεση του έτους 2010 ζητήσαμε συνάντηση με τους Προέδρους των Σωματείων ηλεκτρολόγων, μαραγκών και υδραυλικών και άλλων σωματείων.. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Επιμελητηρίου. Εκεί ζητήσαμε από τους Προέδρους των Σωματείων αυτών να αναζητήσουν συναδέλφους τους που θα δέχονταν με ελάχιστο ποσοστό κέρδους και, πρωτίστως, με διάθεση προφοράς προς το Επιμελητήριο, να συνεργαστούν και να αναλάβουν τη προετοιμασία του Κτιρίου και των εκθεσιακών χώρων για την επικείμενη έκθεση. Συστήθηκε έτσι μία ομάδα τεχνικών που ανέλαβε το έργο αυτό, σε συνεργασία με εταιρία της Καβάλας. Κόστος: 75.000 ευρώ, χωρίς καμία περικοπή σε εκθεσιακούς χώρους και σε τελικό επαγγελματικό αποτέλεσμα.

Αυτό ακολουθήθηκε και τα επόμενη έτη, κατά τα οποία το Επιμελητήριο, αυτοδυνάμως πλέον, με την ομάδα των δικών του συνεργατών, μπορούσε να διοργανώνει τις εκθέσεις του, με απίστευτα συμπιεσμένο κόστος. Εντάθηκε μάλιστα το έτος 2013, όταν πια αναλάβαμε και την ιδιοκτησία του κτιρίου. Ο λόγος που εμείς δεν φοβηθήκαμε να αναλάβουμε ιδιοκτησιακά το κτίριο και ο λόγος που η Περιφέρεια δεν ήθελε να το έχει και να το συντηρεί, ήταν ουσιαστικά ο ίδιος : Ότι η συντήρηση του κτιρίου ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, γεγονός που καθιστούσε την εκμετάλλευσή του από την Περιφέρεια ασύμφορη, ενώ εμείς είχαμε βρει τον τρόπο να την διενεργούμε εξαιρετικά οικονομικά. Έτσι περισώθηκε (και διατηρείται μέχρι σήμερα σε άψογη κατάσταση) η εν λόγω σημαντική κτιριακή και τεχνική υποδομή και δεν κατέστη κι αυτή ένα ακόμη κουφάρι, όπως τόσες άλλες δημόσιες υποδομές (ολυμπιακά έργα, παλιό νοσοκομείο κλπ).

Οι προεκλογικές αναφορές σε αναθέσεις «στα ίδια πρόσωπα» εργασιών του Επιμελητηρίου, αφορά στη πραγματικότητα τις εν λόγω ετήσιες εργασίες του Εκθεσιακού. Οι συνεργάτες αυτοί, που ορίστηκαν το έτος 2010 από τα επαγγελματικά σωματεία τους, δεν ήταν τότε καν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Ο ένας εργαζόταν στο Εκθεσιακό ήδη από το έτος 2008 ως συνεργάτης της Νομαρχίας, ο έτερος πρωτοασχολήθηκε το έτος 2010. Ως εκ περισσού αναφέρω ότι όλες οι αναθέσεις γίνονταν πάντοτε νόμιμα, με παμψηφεί αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου, με υπογραφή των ενταλμάτων από τον Οικονομικό Επόπτη , εν γνώσει όλων των μελών των αντιστοίχων κλάδων (μαραγκών, ηλεκτρολόγων υδραυλικών κλπ) και όλης της αγοράς.

Το απίστευτα συμπιεσμένο κόστος της συντήρησης του Εκθεσιακού και της διοργάνωσης των εκθέσεων (το οποίο περιορίστηκε πλέον στο ποσό των 44.000 ευρώ) καταμαρτυρούν ότι το όποιο κέρδος των εν λόγω συνεργατών ήταν μηδενικό ή πάντως πολύ περιορισμένο, δεδομένου ότι στα τιμολόγιά τους περιλαμβάνονται και τα απαραίτητα υλικά, τα αναλώσιμα κλπ. Οι εργασίες ανατίθεντο όλα αυτά τα χρόνια στα ίδια πρόσωπα ή σε συνεργάτες αυτών (οι οποίοι εργάστηκαν υπό την καθοδήγησή τους), για λόγους αυτονόητους : Το εκθεσιακό δεν είναι ένα απλό κατάστημα ή ένα απλό διαμέρισμα. Διαθέτει ευαίσθητα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, εκτεταμένες εγκαταστάσεις και υποδομές (4.000 τ.μ. στεγασμένοι χώροι, 3.000 τ.μ. χώροι στάθμευσης και 10.000 τ.μ. περιβάλλων χώρος) και, γενικώς, έχει ανάγκες που απαιτούν γνώση και εξειδίκευση, την οποία είχαν πια αποκτήσει οι άνθρωποι αυτή με την ετήσια ενασχόληση τους. Κανείς συνάδελφός τους δεν δέχθηκε ποτέ να αναλάβει μία τόσο εξειδικευμένη εργασία, έναντι μάλιστα των ευτελών ποσών που πρόσφερε το Επιμελητήριο.

Η έκθεση και η διαπόμπευση των συνεργατών αυτών του Επιμελητηρίου ως δήθεν ευνοημένων, αντί της απόδοσης ευχαριστιών για την άοκνη προσφορά τους σε βάρος ουσιαστικά των δικών τους επαγγελματικών συμφερόντων, συνιστά μία ανεπίτρεπτη αντιστροφή της πραγματικότητας.

Β. Με την από 17.11.2017 αίτησή του προς την Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Καβάλας, ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου ζήτησε δέκα (10) κατηγορίες (ομάδες) εγγράφων, για χρονική περίοδο έντεκα (11) ετών, από το 2006 έως σήμερα. Από μια πρώτη προσέγγιση, τα έγγραφα που ζητήθηκαν δεν είναι απλώς δεκάδες, είναι αρκετές εκατοντάδες, χωρίς καμία υπερβολή. Λόγω του όγκου τους δεν βρίσκονται καν στα γραφεία του Επιμελητηρίου, αλλά φυλάσσονται στο Εκθεσιακό Κέντρο στη Νέα Καρβάλη. Ας σημειωθεί ότι αρκετά από αυτά είχαν ήδη δοθεί, αλλά ζητήθηκαν εκ νέου.

Αποφασίσθηκε άμεσα να χορηγηθούν στο αιτούντα όλα τα έγγραφα που ζήτησε, με μοναδική επιφύλαξη τα έγγραφα που τυχόν θα εμπεριείχαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσε να ελέγξει εντός των γραφείων του Επιμελητηρίου, αλλά όχι να λάβει και να μεταφέρει εκτός του Επιμελητηρίου αντίγραφά τους.

Η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου μετέφερε στο Οικονομικό Επόπτη την απόφαση αυτή, αλλά συγχρόνως του δήλωσε ότι, λόγω της ποσότητάς τους, δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Επιμελητηρίου, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, είναι μόλις τρεις (3). Για να βρεθούν, να φωτοτυπηθούν και να κατανεμηθούν τα έγγραφα αυτά εντός λίγων ημερών, όπως ζήτησε ο Οικονομικός Επόπτης, απαιτούνταν να διακόψει τη λειτουργία του το Επιμελητήριο και να ασχολούνταν όλοι οι υπάλληλοί του αποκλειστικά με την συγκεκριμένη εργασία, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε (και δεν θα ήταν νόμιμο) να γίνει σε μία Δημόσια Υπηρεσία.

Ακολούθως διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή όσα εκ των εγγράφων αυτών τηρούνται σε ηλεκτρονικό αρχείο (δηλαδή χωρίς υπογραφές, ως σχέδια εγγράφων, τα οποία, μετά την εκτύπωση και την υπογραφή τους, συνιστούν πλέον τα έγγραφα που ζητήθηκαν). Έγινε άμεσα σχετικό ερώτημα στη Νομική Υπηρεσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η έγγραφη γνωμάτευση ήταν αρνητική.

Μετά ταύτα, ο Οικονομικός Επόπτης υπέβαλε σχετική αίτηση στoν Εισαγγελέα Καβάλας. O Εισαγγελέας απεφάνθη φυσικά να δοθούν τα έγγραφα, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσιακές δυνατότητες κα τις τρέχουσες υποχρεώσεις του Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι στη παραγγελία του δεν τέθηκε σχετική προθεσμία και ότι η προβλεπόμενη από το Νόμο σχετική προθεσμία είναι είκοσι (20) ημέρες, η οποία, μάλιστα, μπορεί και να παραταθεί αν υπάρχει σοβαρός υπηρεσιακός λόγος. Η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου με διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρηθεί η εν λόγω προθεσμία.

Ουδείς αρνήθηκε την χορήγηση των εγγράφων που ζητήθηκαν, αφού άλλωστε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοια άρνηση.

Παραμένοντας στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για οποιαδήποτε διευκρίνιση, επαναλαμβάνω ότι δεν έχω καμία πρόθεση να συμμετάσχω στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις, αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν δικαιούμαι να αφήσω αναπάντητους ισχυρισμούς που στρεβλώνουν τα γεγονότα, θίγουν αδίκως και προσβάλλουν  τους συνεργάτες, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα μέλη της απερχόμενης Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Posted On Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 07:16 Γράφτηκε από τον

Σε αυτές τις εκλογές δεν αντιπαρατίθενται επαγγελματίες της αγοράς με άλλους επαγγελματίες της αγοράς. Αντιπαρατίθενται οι επαγγελματίες της αγοράς με τους «Επαγγελματίες του Επιμελητηρίου».

Κάποιοι κάνουν πως δεν κατάλαβαν ότι προκαλούν το κοινό περί Δικαίου αίσθημα στην αγορά του νομού Καβάλας. Τα ποσά «βγάζουν μάτι».

Ουδέποτε μιλήσαμε για νομιμότητα των δαπανών. Από την πρώτη στιγμή λέμε ότι το Επιμελητήριο δεν ήταν Δίκαιο προς τα μέλη του, προς την αγορά.

Εκπρόσωποι της παράταξης του 20ετή αντιπροέδρου, ο επικεφαλής αλλά και υποψήφιοι σύμβουλοι, δηλώνουν εδώ και μέρες επί λέξει ότι «όλες οι δαπάνες του Επιμελητηρίου είναι και νόμιμες και δίκαιες και ηθικές»!

Θα περιμέναμε να το δούμε και γραπτώς.

Ας απαντήσουν λοιπόν ξεκάθαρα:

-Είναι ψέμματα ότι 14 μέλη της απερχόμενης διοίκησης, τα οποία σήμερα είναι υποψήφια στο συνδυασμό του 20ετή αντιπροέδρου, έχουν λάβει μόνο στην τελευταία εξαετία, σχεδόν 200.000 ευρώ από το Επιμελητήριο;

-Είναι ψέμματα ότι άλλα τόσα πήγαν σε μία και μόνο εταιρία της Θεσσαλονίκης κι άλλα τόσα σε εταιρίες γενικά εκτός Καβάλας;

-Είναι ψέμματα ότι κάποιοι επαγγελματίες πήραν πολύ περισσότερα από ό,τι οι συνάδελφοί τους στο ίδιο αντικείμενο;

Τα μέλη του Επιμελητηρίου οφείλουν να γνωρίζουν. Δώστε τώρα στη δημοσιότητα τις λίστες με τις δαπάνες του Επιμελητηρίου για την τελευταία θητεία. Δώστε και τις λίστες για την προηγούμενη θητεία, στην οποία συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα.

Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν πρέπει να φοβάται.

Αντί υστερογράφου:

Ο 20ετής αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ αλλά και σε ομιλίες του, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι στον «ανανεωμένο» συνδυασμό του συμμετέχουν «6 άτομα από την απερχόμενη διοίκηση».

Τι συμβαίνει αλήθεια με τα υπόλοιπα 8 άτομα; Τα ξεχνάει; Ανήκουν σε άλλη ομάδα; Δεν τα θυμάται στη διοίκηση;

Μήπως όταν λέμε ότι στο συνδυασμό του έχει 12 μέλη του Δ.Σ. και 2 αριστίνδην μέλη της διοίκησης (σύνολο 14 μέλη), είναι κι αυτό «ψέμματα και λάσπη» των αντιπάλων του;

Posted On Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 19:08 Γράφτηκε από τον

Μια αιχμηρή ανακοίνωση με την οποία βάλλει τόσο κατά της διοίκησης της αντιπεριφέρειας Καβάλας όσο και κατά της δημοτικής αρχής Θάσου και της ΔΕΥΑ Θάσου εξέδωσε η συλλογικότητα "Θάσος Νερό SOS". Τα μέλη της ομάδας ασκούν κριτική στην ΠΕ Καβάλας για το έργο της αποκατάστασης στο Φράγμα των Μαριών (ένα θέμα που έχουμε αναδείξει ουκ ολίγες φορές), ενώ ση συνέχεια καταθέτουν τις ανησυχίες τους για το θέμα για το οποίο έχει συσταθεί η ομάδα, δηλ. το νερό στο "σμαραγδένιο νησί".

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Όσο περνά ο καιρός, τα ερωτηματικά προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον δήμο Θάσου και την ΔΕΥΑΘ αντί να λιγοστεύουν γίνονται όλο και περισσότερα. Αντιπλημμυρικά έργα ανολοκλήρωτα, μικροφράγματα ούτε στα χαρτιά, το νερό μας σε κίνδυνο, ο καρκινογόνος αμίαντος πανταχού παρών, και διαφάνεια ούτε στα όνειρά μας. Νέα λειψυδρία αναμένεται και το ερχόμενο καλοκαίρι, εξαιτίας της κακής διαχείρισης του νερού και όχι οποιασδήποτε ανομβρίας. Οι γεωτρήσεις που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλούν να ξεράνουν το νησί μας πληθαίνουν. Υδρομετρητές που να δειχνουν πόσο νερό μπαίνει στο δίκτυο και πόσο παίρνουν οι μεγάλοι καταναλωτές δεν εχουν ακόμη τοποθετηθεί πουθενά. Με τα 'λάστιχα' καλλιεργούνται πελατειακές σχέσεις, και κάποιοι παίρνουν παράνομα και δωρεάν το νερό που η ΔΕΥΑΘ θα έπρεπε σε όλους να δίνει νόμιμα και φτηνά.

Δεύτερος Δεκέμβρης μετά την πυρκαγιά, και το φράγμα των Μαριών όχι απλώς δεν έχει αποκατασταθεί, αλλά κινδυνεύει. O αντιπεριφερειάρχης ισχυρίζεται ότι το έργο κοντεύει να ολοκληρωθεί. Ο εργολάβος, που εγκαταστάθηκε με παραπάνω από ένα χρόνο καθυστέρηση, και μόνο μετά από επίμονες πιέσεις της κοινωνίας και της Θάσος Νερό ΣΟΣ, διαφωνεί. Αποκαλύπτει ότι, αντίθετα, του ανατέθηκε μικρό μόνο μέρος του προβλεπόμενου έργου. Μέλη μας στις Μαριές που πραγματοποιούν αυτοψίες διαπιστώνουν πως δεν έχουν γίνει ούτε καν όσα ο εργολάβος ισχυρίζεται πως έγιναν. Στο μεταξύ ξαναρχίσαν οι βροχές, και ό,τι έχει φτιαχτεί μέχρι τώρα κινδυνεύει να καταστραφεί. Το νησί μας αναρωτιέται πώς θα υποδεχτεί τα εκατομμύρια επισκέπτες, που αναμένονται από την άνοιξη.

Από φράγμα… πισίνα!

Το φράγμα, με αρχική πρόβλεψη χωρητικότητας 120.000 κυβικών μέτρων νερού, κατασκευάστηκε για να καλύψει πολλαπλές ανάγκες: αποθήκευση νερού ώστε να σβήνονται οι πυρκαγιές, αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων, άρδευση των καλλιεργειών του νησιού, τουριστικό αξιοθέατο. Το 1989 καταστράφηκε από τα φερτά υλικά της μεγάλης πυρκαγιάς. Έκτοτε, επί τριάντα σχεδόν χρόνια, εγκαταλείφθηκε στην κακή του τύχη. Παρ' όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τα αλλεπάλληλα υπομνήματα φορέων, συλλογικοτήτων και του τοπικού συμβουλίου για αποκατάστασή του.

Η εγκατάλειψη διευκόλυνε τραγικά τις ολέθριες πυρκαγιές του περισυνού Σεπτεμβρίου. Το ρημαγμένο φράγμα δεν βοήθησε στην πυρόσβεση. Ευθύνες και πάλι δεν αναζητήθηκαν. Ισχυρές πιέσεις του λαού, όχι της δημοτικής αρχής, εξασφάλισαν κονδύλια 200.000 ευρώ για την επείγουσα αποκατάστασή του. Έμειναν στα αζήτητα για περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο, με ευθύνη του δήμου και της Περιφέρειας! Έπρεπε να φτάσουμε στον φετινό Νοέμβρη για να εγκαταστεθεί επιτέλους εργολάβος; Τα παράδοξα όμως δεν σταματούν εδώ.

Η μελέτη αποκατάστασης που εκπονήθηκε από τον Δήμο Θάσου προέβλεπε να απομακρυνθούν 87.000 κυβικά μέτρα φερτών υλικών για την εκβάθυνση, αλλά ο εγκατεστημένος εργολάβος δηλώνει ότι έχει αναλάβει να απομακρύνει μόλις 35.000 κ.μ. Πώς λοιπόν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος δηλώνει ότι ολοκληρώθηκε το 80% του έργου; Το έργο που ανατέθηκε δεν είναι ούτε το μισό από το προβλεπόμενο στη μελέτη, και σε καμιά περίπτωση δεν πλησιάζει το 80%. Τα υπόλοιπα κυβικά δεν θα απομακρυνθούν; Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιός είναι υπεύθυνος; Τα κονδύλια που προβλέφθηκαν τι θα γίνουν;

Η Περιφέρεια αρνείται, παρ' όλες τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, να δημοσιοποιήσει τη μελέτη με βάση την οποία ανατέθηκε το έργο, ή ακόμη και να μας την δείξει. Δεν την βρήκαμε ούτε κάν στη Διαύγεια. Εύλογα ρωτά ο λαός της Θάσου: Τι κρύβουν; Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Πού πάνε τα λεφτά; Θα φτιαχτεί φράγμα ή πισίνα; Γιατί το φράγμα δεν συμπεριλήφθηκε καν στο χωροταξικό σχεδιασμό; Ποιός δεν το θέλει; Γιατί, ακόμη χειρότερα, μέχρι στιγμής δεν αναζητήθηκε καν το αποφραγμένο φρεάτιο που συνδέει τον πυθμένα του φράγματος με το δίκτυο άρδευσης, και πρεπει οπωσδήποτε ν' ανοιχτεί για να ξαναποτιστούν οι καλλιέργειες;

Με άλλα λόγια, το έργο που τώρα προχωρά είναι πολύ μικρότερο από το έργο που επειγόντως χρειάζεται το νησί, αλλά και από το έργο που δημοπρατήθηκε και για το οποίο διατέθηκαν τα κονδύλια, που είχε δηλωμένο σκοπό την άρδευση του κάμπου τριών χωριών. Το τωρινό έργο είναι επίσης ακατάλληλο για αντιπυρική προστασία, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να είναι βασική μέριμνα του δήμου όσο και της Περιφέρειας. Τέλος, ελάχιστα θα ενισχύσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Θα μας απαντήσει επιτέλους κάποιος αρμόδιος, ποιον και τι θα εξυπηρετήσει τελικά το υποτυπώδες φράγμα που φτάχνεται; Και γιατί δεν φτιάχνεται το σωστό φράγμα που χρειαζόμαστε, το οποίο προβλέπεται στη μελέτη;

Η αποκατάσταση έπρεπε και μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2016, όταν ο στρατός είχε στείλει επί τόπου μηχανήματα που θα το είχαν τελειώσει σε δέκα ημέρες. Τα μηχανήματα αποχώρησαν άπρακτα. Επίσημη εξήγηση δεν δόθηκε, αλλά ακούστηκε πως μεσολάβησαν ισχυρές πιέσεις τοπικών παραγόντων. Έκτοτε η αποκατάσταση διαρκώς αναβαλλόταν, μολονότι η τοπική κοινωνία και η Θάσος Νερό ΣΟΣ αγωνίζονται ακατάπαυστα γι' αυτήν. Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε: υπάρχουν «ισχυροί λόγοι» ματαίωσης ή προσχηματικής αποκατάστασης του φράγματος;

Ενοχλητικά ερωτήματα

Η Θάσος Νερό ΣΟΣ ρωτά ξανά, και δεν θα πάψει να ρωτά, γιατί γίνεται τόσο προβληματική διαχείριση του νερού; Κακοδιαχείριση που αφορά όλο το νησί και όχι μόνο τις Μαριές. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει.

- Οι Μαριές διαθέτουν άφθονο νερό στη Γέννα και στις πηγές πάνω από το χωριό. Μολονότι το νερό ανήκει στους κατοίκους, τα καλοκαίρια αυτοί και οι επιχειρήσεις τους διψούν, ενώ τα λιόδεντρά τους ξεραίνονται. Γιατί δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το λατομείο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το φράγμα; Πόσο νερό ξοδεύει το συγκεκριμένο λατομείο; Χρησιμοποιεί το ίδιο εκείνο νερό που προορίζεται για να γεμίσει το φράγμα, να υδρεύσει τους δημότες και τον τουρισμό των Μαριών, και να αρδεύσει τα λιόδεντρα;

-Έχουν τοποθετηθεί υδρόμετρα εισροής σε όλες τις πηγές και τις γεωτρήσεις του νησιού, και αν όχι, γιατί; Υπάρχουν υδρόμετρα εκροής στις συνδέσεις των λατομείων; Είναι αξιόπιστα, και τι ποσότητες νερού καταγράφουν; Πόσο νερό ξοδεύει καθένα από τα λατομεία του νησιού; Είναι συμβατές οι δηλωνόμενες ποσότητες νερού με τον όγκο παραγωγής μαρμάρου από τα λατομεία; Τι ποσά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια τα λατομεία στη ΔΕΥΑΘ; Πληρώνουν όλα τα οφειλόμενα, ή μήπως αφήνουν χρέη;

- Μελέτη που εκπόνησαν το 2003 από κοινού Υπουργείο Ανάπτυξης, ΙΓΜΕ και ΕΜΠ προβλέπει κατασκευή λιμνοδεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 1.9 hm3 στη Θάσο για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες της. Την γνωρίζει η ΔΕΥΑΘ; Γιατί δεν την εφαρμόζει; Έχει εκπονήσει η ΔΕΥΑΘ μελέτη για μικροφράγματα, τα οποία ευνοεί η γεωγραφική διαμόρφωση του νησιού μας και μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες δημοτών και επισκεπτών σε νερό; Για παράδειγμα, αναφέρεται πως στα Λιμενάρια με ελάχιστο κόστος ένα μικρό φράγμα θα έλυνε το πρόβλημα της θερινής λειψυδρίας. Γιατί δεν προχωρά η ΔΕΥΑΘ τα απαραίτητα αυτά έργα;

- Σύσκεψη στην Περιφέρεια, αμέσως μετά την περισυνή μεγάλη πυρκαγιά, όρισε να παραμείνει ο στρατός μέχρι τον Μάιο του 2017 προκειμένου να αποκατασταθούν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα και οι ζώνες πυροπροστασίας. Παρόντες τότε, στο γραφείο του κ. Μαρκόπουλου, η υπουργός Β. Ελλάδος, ο δήμαρχος Θάσου, η τεχνική υπηρεσία της Θάσου, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας, ο Δασάρχης της Περιφέρειας και φορείς της Θάσου. Ωστόσο ο στρατός έφυγε νωρίς, ενώ τα έργα έγιναν επιλεκτικά. Οι πρώτες βροχές έφεραν κατολισθήσεις σε Πρίνο και Καζαβήτι, πλημμύρες στην Καλλιράχη και στις Μαριές, υπερχείλιση ρέματος στα Λιμενάρια. Ποιος ευθύνεται για την μη ολοκλήρωση των έργων; Ποιός θα αποζημιώσει για τις καταστροφές; Ποιος εγγυάται ότι δεν θα έχουμε τα ίδια στην επόμενη βροχή;

- Προχωρά η αντιπυρική προστασία του νησιού, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος;

- Γιατί παρ' όλες τις επανειλημμένες καταγγελίες μας δεν απομακρύνεται από τους αρμόδιους ο καρκινογόνος και εξαιρετικά επικίνδυνος αμίαντος που έχει εγκαταλειφθεί ακριβώς δίπλα στο δίκτυο ύδρευσης; Επιτρέπεται τόσο κολοσσιαία αδιαφορία για την τήρηση του νόμου και τη δημόσια υγεία δημοτών και επισκεπτών;

-Ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ τιμολογιακές αυξήσεις στο νερό; Θα εφαρμόσει την απόφαση 135275 της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων με τίτλο "Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του "; Αν ναι, τότε γιατί δεν ανακοινώνει το θέμα ώστε να συζητηθεί έγκαιρα από τους δημότες; Γιατί δεν προωθεί την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου για τους φτωχούς και άπορους δημότες, που ζητά επίμονα η Θάσος Νερό ΣΟΣ; Γιατί δίνεται δωρεάν νερό στα παράνομα λάστιχα και όχι σε όσους το έχουν πραγματιική ανάγκη;

Posted On Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 06:54 Γράφτηκε από τον

Από τη (μη συμμετέχουσα στις εκλογές για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας) Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επιμελητηρίου λάβαμε την εξής ανακοίνωση:

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Επιμελητηρίου και οι Παρατάξεις βρίσκονται σε εκλογικό παροξυσμό. Το τι μπορεί να ακούσει κανείς στη «πιάτσα» δεν περιγράφεται. Οι υποψήφιοι τα «δίνουν όλα».

Αυτό που κανείς τους δεν λέει είναι ότι προέρχονται από τον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο. Ότι στις προηγούμενες εκλογές ήταν όλοι μαζί και τίποτα δεν τους ξεχώριζε. Ότι και σήμερα μοιράζονται τις ίδιες βασικές αντιλήψεις για την ανάπτυξη της περιοχής και του νομού, όπως πάνω – κάτω την περιέγραψε και ο πρωθυπουργός. Συμφωνούν ότι κριτήριο είναι η ανταγωνιστικότητα και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στοιχεία που μεταξύ άλλων προϋποθέτουν πρώτα – πρώτα την καταστροφή πολλών αυτοαπασχολούμενων και ακόμη φτηνότερο εργατικό δυναμικό. Η παρουσία πολλών εξ αυτών σε αναπτυξιακά συνέδρια και ημερίδες, η αγαστή σχέση τους με εγχώρια και ευρωπαϊκά κέντρα διαμόρφωσης της αναπτυξιακής πολιτικής είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Σε αυτές τις εκλογές οι μικροί επαγγελματίες δεν έχουν κανέναν λόγο να ψηφίσουν επιλέγοντας τη μία ή την άλλη παραλλαγή στο ίδιο έργο. Δεν πρόκειται, η οποιαδήποτε εξέλιξη, να δικαιώσει τους πόθους ή να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. Παλιά ή νέα (σε πρόσωπα) διοίκηση θα τραβήξει στον ίδιο δρόμο. Το ζητούμενο θα είναι, ακόμη μια φορά, ποιος θα μπει μπροστά για να οργανώσει και να στηρίξει τον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων για μια καλλίτερη μέρα. Πως θα καταφέρει να κρατήσει ο καθένας μας ανοιχτό το μαγαζί του, πως θα εξασφαλίσει μεροκάματο για την οικογένεια και σιγουριά για τα γεράματά του.

Απάντηση στις ανησυχίες αυτές είναι δυνατόν να δοθεί μόνο από τον δικό μας αγώνα, οργανωμένο και στοχευμένο ενάντια στη παντοκρατορία των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των κυβερνήσεων, του κράτους και των μηχανισμών τους. Ο δρόμος αυτός μπορεί να έχει δυσκολίες αλλά είναι ο μόνος ρεαλιστικός αφού μπορούμε να τον τραβήξουμε μαζί με τους κοινωνικούς μας συμμάχους, την εργατιά και τη φτωχή αγροτιά, στηριζόμενοι στις δικές μας τεράστιες λαϊκές δυνάμεις.

Posted On Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 23:29 Γράφτηκε από τον

Με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες που δέχτηκε από πολίτες, το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ επιθυμεί να ενημερώσει ότι τα άτομα που ζητούν χρήματα στο δρόμο, σε υπηρεσίες, καταστήματα και σπίτια, επικαλούμενα το ΚΕΘΕΑ και τις θεραπευτικές του κοινότητες, δεν έχουν καμία σχέση με τα προγράμματά του, αλλά εκμεταλλεύονται την ευαισθησία του κοινού γύρω από το θέμα των εξαρτήσεων, προκειμένου να αποκομίζουν χρήματα για προσωπικό όφελος.

Οι πρακτικές που χρησιμοποιούν μπορεί, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνουν:

τη δήθεν οικονομιή ενίσχυση των προγραμμάτων (με πλαστές αποδείξεις, σφραγίδες και ΑΦΜ), την πώληση εντύπων με θέμα τα ναρκωτικά ή και άλλων αντικειμένων, την επαιτεία για να εξασφαλιστεί η μετάβαση σε κάποια Θεραπευτική Κοινότητα, μετάβαση που στην πραγματικότητα είναι δωρεάν!

Το φαινόμενο είναι παλιό, και το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ έχει κατ'επανάληψη εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.

Το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ θέλει να ενημερώσει καταρχήν ότι όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και ότι οι εξαρτημένοι και οι οικογένειές τους δεν χρειάζεται να καταβάλλουν χρήματα για τη συμμετοχή τους στα προγράμματά του. Επιπλέον, όλες οι προσπάθειες αυτοχρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ γίνονται οργανωμένα μέσα από τις παραγωγικές του μονάδες (όπως το τυπογραφείο ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ), αρμόδια τμήματα του οργανισμού αλλά και τους ανεξάρτητους Συλλόγους Οικογένειας των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Επισημαίνεται ιδίως ότι η παροχή χρημάτων σε χρήστες ουσιών, που επίσης επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα από τους πολίτες με τους παραπάνω τρόπους, δεν τους προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι τα χρήματα που θα προσφερθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά ουσιών. Αν οι πολίτες επιθυμούν, ωστόσο, να προσφέρουν κάτι στους χρήστες που τους προσεγγίζουν, είναι προτιμότερο να τους παρέχουν τροφή.

Όσοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν τους χρήστες ουσιών ή τα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης παρακαλούνται να επικοινωνούν με το ΚΕΘΕΑ, μέσω της Γραμμής Βοήθειας 1145 (αστική χρέωση), του ιστότοπου www.kethea.gr, της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., καθώς και στο 2510-223131

Posted On Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 13:31 Γράφτηκε από τον

Ο κ. Τζέφρεϊ Πάιατ, Αμερικανός πρέσβης στην  Αθήνα, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή της 17 Σεπτεμβρίου 2017, μεταξύ άλλων (πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξ/πολη, λιμάνι, αγωγοί ΤΑΡ & IGB) αναφέρθηκε και στη σιδηροδρομική διασύνδεση της Αλεξ/πολης με τη Βουλγαρία. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξ/πολης ως ενεργειακού κόμβου «και επίσης ενός κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε –όπως είπε– να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία». Ένα μήνα μετά, ο κ. Κων/νος Μπίτσιος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, δηλαδή εκπρόσωπος μιας ομάδας επιχειρηματιών, που τους αφορούν άμεσα οι μεταφορές, σε άρθρο του στην Καθημερινή στις 14 Οκτωβρίου 2017, σημείωνε ότι τουλάχιστον μια αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Αλεξ/πολης με στόχο να καταστεί ενεργειακό hub με τη διοχέτευση αμερικανικού φυσικού αερίου αλλά και κέντρο logistics «εάν υλοποιηθεί η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία». Όμως, από πού αντλούν την πληροφόρηση ότι δεν υφίσταται σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία; π.χ. μεταξύ Αλεξ/πολης-Μπουργκάς, μια άποψη ευρύτατα διαδεδομένη;

1. Η σημερινή πραγματικότητα

Είναι εύλογο λοιπόν, οι πολίτες που διαβάζουν και ακούν όλα αυτά και παρακολουθούν στην τηλεόραση τους πρωθυπουργούς Ελλάδας-Βουλγαρίας να υπογράφουν στις 6 Σεπτεμβρίου στην Καβάλα συμφωνία που αφορά «τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών σημαντικών λιμανιών της Βόρεια Ελλάδας, της Αλεξ/πολης, της Καβάλας και της Θεσ/νίκης με τρεις σημαντικές πόλεις της Βουλγαρίας, του Ρούσε, της Βάρνας και του Μπουργκάς», να είναι πεπεισμένοι ότι μέχρις ότου πραγματοποιηθεί η «σύνδεση», οι σιδηροδρομικές μεταφορές π.χ. μεταξύ Αλεξ/πολης-Μπουργκάς είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Διότι πάντα υπήρχε σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία, πάντα τα ελάχιστα ελληνικά φορτία που προορίζονταν για Βουλγαρία μεταφέρονταν μέσω της γραμμής Αλεξ/πολης-Ορμενίου-Σβίλεγκραντ και μέσω της γραμμής Θες/νίκης-Στρυμώνα-Προμαχώνα-Κουλάτας οπουδήποτε στη Βουλγαρία διότι το σιδηροδρομικό δίκτυο της γείτονος είναι πυκνότατο και συνδέεται με όλα τα λιμάνια της. Το πρόβλημα πάντα ήταν το λιμάνι της Αλεξ/πολης –σε αντίθεση με το λιμάνι της Θες/νίκης– το οποίο παραμένει αδρανές και αδυνατεί να αξιοποιήσει τη θέση του για την προώθηση του διαμετακομιστικού εμπορίου που ήταν και παραμένει το ζητούμενο. Επομένως η επίκληση της σιδηροδρομικής σύνδεσης  Ελλάδος-Βουλγαρίας που προβάλλεται εν μέσω κρίσης ως επιχείρημα για την εκτέλεση πολυδάπανων έργων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα μάλιστα:
 
Α . Το ελληνικό τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξ/πολης- Μπουργκάς, μήκους 178 km, έχει ανακαινιστεί πλήρως από το 2011 με σύγχρονα σιδηροδρομικά υλικά (σιδηροτροχιές UIC 54, στρωτήρες B70, συνδέσμους fosslow, σκύρα υψηλής σκληρότητας), έχει βελτιωθεί η χάραξή του εντός των υφιστάμενων ορίων απαλλοτρίωσης του ΟΣΕ, και έχει ανυψωθεί η ερυθρά σε επιλεγμένα τμήματα της γραμμής. Κόστισε ~120 εκ. ευρώ, αλλά μετά το πέρας της ανακαίνισης, εδώ και έξι χρόνια, «ξεχάστηκε» και δεν αξιοποιήθηκε ούτε για τη μεταφορά ενός τόνου εμπορευμάτων προς τη Βουλγαρία, λες και επιστρέψαμε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά και το αντίστοιχο τμήμα της Βουλγαρίας έχει ανακαινιστεί. Μάλιστα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κ. Μπορίσοφ, κατά την Τρίτη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στη Σόφια πέρυσι τον Αύγουστο, επαίρονταν γι’αυτό. «Στο βουλγαρικό έδαφος, είχε δηλώσει, έχουν κατασκευαστεί οι σιδηροδρομικές γραμμές, παραμένουν μόνον οι τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις και έτσι θα συνδέσουμε τις δύο θάλασσες» (Καθημερινή 2/8/2016). Γιατί τότε δεν εκτελείται μεταφορικό έργο; Διότι δεν υπάρχουν φορτία. Θα επαναλάβουμε ότι οι μόνοι που αξιοποίησαν την ανακαινισμένη γραμμή Αλεξ/πολης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων  (προκειμένου να εκτελέσουν εργασίες στη δική τους γραμμή προς την Ευρώπη) αναδεικνύοντας την αξιοπιστία της, είναι οι γείτονές μας Τούρκοι, οι οποίοι  από την 1η Μαρτίου 2011 μέχρι την 19η Απριλίου 2011, δηλαδή εντός 40 ημερών προώθησαν 251 εμπορικούς συρμούς προς την Ευρώπη μεταφέροντας 10000 βαγόνια και ισάριθμους συρμούς αντιστρόφως προς τη Τουρκία, δηλαδή πραγματοποιήθηκε μεταφορικό έργο αδιανόητο για την ελληνική πραγματικότητα. Ούτε η έλλειψη ηλεκτροκίνησης, τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης εμπόδισε τη μεταφορά ή καθόρισε τους ρυθμούς της. Μάλιστα αν δεν  υπήρχε η έλλειψη μηχανοδηγών ο ρυθμός της κυκλοφορίας θα ήταν πολύ υψηλότερος.

Γιατί δεν υπάρχουν φορτία; Διότι, αφενός, το λιμάνι της Αλεξ/πολης, το οποίο, πριν 100 χρόνια κηρύχθηκε με τη Συνθήκη περί Θράκης στο πλαίσιο της Συνθήκης των Σεβρών, λιμάνι «διεθνούς ενδιαφέροντος», ακόμη αναζητά το ρόλο του, και 27 χρόνια μετά το 1990 και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας που εκτόξευσε γεωπολιτικά την περιοχή, αποδεικνύεται ανίκανο να αξιοποιήσει την αξία που προσέλαβε ως λιμάνι διαμετακομιστικού εμπορίου. Αφετέρου είναι και η αποβιομηχάνιση της χώρας με την απαξίωση των βιομηχανικών ζωνών Άβαντα Αλεξ/πολης, Κομοτηνής και Ξάνθης καθώς και η απαξίωση του πρωτογενούς τομέα που έχουν εκμηδενίσει και τα ελληνικά φορτία.

Όπως προαναφέρθηκε, ανέκαθεν μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, υπήρχε δυνατότητα αποστολής εμπορευμάτων σιδηροδρομικά από την Αλεξ/πολη και τη Θράκη γενικότερα στο Μπουργκάς και αλλού. Δεν εμπόδισε ποτέ η, τότε,  παλαιότητα της σιδηροδρομικής γραμμής. Διότι η παλαιότητα μιας σιδηροδρομικής γραμμής αντιμετωπίζεται με την επιβολή περιορισμών στην ταχύτητα των αμαξ/χιών και την τακτικότερη συντήρηση, γεγονός που δεν επηρέαζε ποτέ τη δυνατότητα εμπορευματικών μεταφορών. Αλλά και για άλλους λόγους: Διότι παντού και πάντοτε η κυκλοφορία των επιβατικών  αμαξ/χιών έχει προτεραιότητα έναντι των εμπορικών με αποτέλεσμα οι τυχόν δυσλειτουργίες της κυκλοφορίας (π.χ. καθυστερήσεις) να επιβαρύνουν σωρευτικά το δρομολόγιο των εμπορικών αμαξ/χιών. Γι’ αυτό η μέση ταχύτητα του δρομολογίου μιας εμπορικής αμαξ/χίας υπολείπεται πολύ της μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας μιας γραμμής. Υπάρχουν όμως και πρόσθετοι λόγοι: Επειδή ακούτε συνεχώς να προβάλλουν την ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξ/πολης-Μπουργκάς-Βάρνας-Ρούσε, ποια νομίζετε ότι είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα για τους εμπορικούς συρμούς; Στη χώρα μας η ανωτάτη ταχύτητα για την εμπορευματική κυκλοφορία είναι 80km/h. Στη Μ. Βρετανία είναι 60 μίλια ανά ώρα ή 96km/h και για τα «intermodal» εμπορικά τρένα 75 μίλια ανά ώρα ή 120 km/h, λόγω του ασφαλέστερου φορτίου που μεταφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σήραγγα Γκότχαρντ της Ελβετίας, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως, στην οποία θα διακινούνται καθημερινά 260 εμπορικά τραίνα και 65 επιβατικά, η ταχύτητα των επιβατικών αμαξοστοιχιών ορίστηκε στα 200 km/h, ενώ των εμπορικών περιορίστηκε στα 100 km/h. Ο σιδηροδρομικός άξονας Αλεξ/πολης-  Μπουργκάς είναι εμπορικός άξονας και το ελληνικό τμήμα του, μετά την ανακαίνισή του, υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις αυτές των 100km/h, 120km/h.

 Β. Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, η επένδυση αυτή πραγματοποιείται όταν τα φορτία που προβλέπεται να διακινηθούν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο ώστε το κόστος της ηλεκτρικής έλξης να καταστεί φθηνότερο από αυτό της ντηζελοκίνησης, για να είναι η επένδυση παραγωγική και κερδοφόρα (βλ. συνημμένο Helmut Bendel κ.α. Die elektrise Lokomotive, σελ. 19, σχήμα 1.4/1, Berlin 1994). Διότι το κόστος της ηλεκτροκίνησης δεν περιορίζεται στο αρχικό ποσό της εγκατάστασης που είναι υψηλό, αλλά είναι καθημερινό (προσωπικό και ανταλλακτικά εισαγόμενα) για τη συντήρησή της. Μάλιστα η διαφορά ανάμεσα στη χώρα μας και στην Βουλγαρία εν προκειμένω είναι το κόστος της ενέργειας: Η Βουλγαρία έχει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι και υδατοπτώσεις, συνεπώς πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, ενώ εμείς εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Ποιο είναι το όριο της μετάβασης από τη ντηζελοκίνηση στην ηλεκτροκίνηση; Σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε ο γράφων στο Centre for Railway Research and Education που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, η απάντηση καθόριζε ότι: «Μια εμπειρική μέθοδος είναι ότι η ηλεκτροκίνηση αξίζει τον κόπο εάν κυκλοφορούν δύο κατ’ ελάχιστο επιβατικές αμαξοστοιχίες ανά ώρα και κατεύθυνση με τέσσερα και περισσότερα βαγόνια εκάστη και πληρότητα τουλάχιστον 50%. Μία εμπορική αμαξοστοιχία μήκους 600μ. σε κάθε κατεύθυνση ανά ώρα θα ήταν πρόσθετο θετικό στοιχείο». Στη Γαλλία μάλιστα που διακρίνεται για την πυρηνική παραγωγή ενέργειας το όριο αυτό υπολογίζεται κατ’ έτος σε 80.000 t/km, το οποίο απέχει έτη φωτός από την ελληνική πραγματικότητα.
 
2. Οι δυνατότητες του λιμένα της Αλεξ/πολης. Μπορεί να ανταποκριθεί ο σιδηροδρομικός άξονας;
Ποια είναι τα φορτία που θα μπορεί να εξυπηρετήσει το λιμάνι της Αλεξ/πολης, όταν επιτέλους αξιοποιηθεί; Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξ/πολη στις 21 Ιουλίου 2017, η PLANNING Α.Ε., η οποία ανέλαβε τη μελέτη αξιοποίησης του λιμένα Αλεξ/πολης, ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με τα φορτία που προσδοκά να συρρεύσουν στο λιμάνι, κατά μέσον όρο θα δρομολογούνται ημερησίως 6 αμαξ/χίες των 25 βαγονίων των 2 twt (εμπορευματοκιβωτίων) έκαστο ενώ στο peak της απόδοσής του δεν θα υπερβαίνουν τις 12 αμαξ/χίες των 25 βαγονιών.
 
Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι προ δεκαετίας και παλαιότερα όταν υφίστατο η παλαιά γραμμή δρομολογούνταν καθημερινά 11 τρένα (10 επιβατικά + 1 εμπορικό) προς Ορμένιο ενώ υπήρχε δυνατότητα για τη δρομολόγηση πολύ περισσότερων αμαξ. αν το απαιτούσαν οι ανάγκες, όπως προκύπτει από τους γραφικούς πίνακες κυκλοφορίας. Μεταξύ Αλεξ/πολης-  Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, υφίστανται 13 σταθμοί. Ρυθμίζοντας τη λειτουργία των σταθμών, δηλαδή τον αριθμό των λειτουργούντων σταθμών και το εύρος λειτουργίας τους, μπορείς να ρυθμίζεις τη χωρητικότητα του σιδηροδρομικού άξονα, να αυξομειώνεις δηλαδή τον αριθμό των κυκλοφορούντων αμαξ/χιών που μπορεί να εξυπηρετήσει η γραμμή. Η χωρητικότητα αυτή μπορεί στον συγκεκριμένο άξονα να ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό εμπορικών αμαξ/χιών, πολλαπλάσιο του 12, χωρίς μάλιστα καθυστερήσεις στα δρομολόγια αφού η επιβατική κυκλοφορία είναι υποτυπώδης λόγω της αστυφιλίας και της μετανάστευσης. Επομένως οι 12 εμπορικές αμαξ/χίες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης.
 
Γιατί γράφονται όλα αυτά; Για να γίνει κατανοητό ότι ο υφιστάμενος σιδηροδρομικός άξονας Αλεξ/λης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα μέγιστα προβλεπόμενα φορτία. Είναι, δηλαδή, δυνατή η κυκλοφορία των εμπορικών αμαξ/χιών με τις μέγιστες επιτρεπόμενες ταχύτητες αλλά και η χωρητικότητά της μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο αριθμό δρομολογίων. Πρόσθετα, η γραμμή έχει πολύ ήπιες κλίσεις γεγονός που εξυπηρετεί τα μέγιστα τις εμπορικές μεταφορές. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία των κλίσεων της γραμμής στις μεταφορές θα αναφέρω ότι ως μεγαλύτερη συμβολή της σήραγγας Γκότχαρντ στην Ελβετία στην προώθηση των μεταφορών δεν θεωρήθηκε η αύξηση της ταχύτητας αλλά η αύξηση κατά 44% του μέγιστου φορτίου που μπορεί να μεταφέρει μια εμπορική αμαξ/χία λόγω των ήπιων κλίσεων της γραμμής που επετεύχθησαν. Μάλιστα, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως όταν εξαγγέλλεται η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου υπερταχείας κυκλοφορίας, αυτό σημαίνει την ανακατασκευή ολόκληρης ή μεγάλου τμήματος της γραμμής στην οποία αναφερόμαστε. Διότι απαιτείται επαναχάραξή της με τη βελτίωση των καμπυλών ώστε να επιτευχθούν ταχύτητες π.χ. των 160, 180, 200km/h και άνω. Απαιτείται δηλαδή ένα τεράστιο κόστος το οποίο δεν θα προσθέσει τίποτα απολύτως στις εμπορευματικές μεταφορές στον άξονα Αλεξ/πολης- Ορμενίου. Επομένως καμία πρόσθετη επένδυση δεν είναι αναγκαία στη γραμμή Αλεξ/πολης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων και τα χρήματα θα πρέπει να κατευθυνθούν στην παραγωγή που θα δώσει θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει φορτία, αλλά και στο λιμάνι, διότι εξ αιτίας του λιμένος το διαμετακομιστικό εμπόριο μεταξύ Αλεξ/πολης-Βουλγαρίας ήταν και είναι μηδενισμένο.
 
3. Η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα
Όσον αφορά στο λιμάνι της Θες/νίκης, αυτό πάντα ήταν συνδεδεμένο με τη Βουλγαρία μέσω της γραμμής Στρυμώνα-Προμαχώνα-Κουλάτας ή και μέσω της γραμμής Θες/νίκης-Αλεξ/πολης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων ανάλογα με τον προορισμό των φορτίων τα οποία ήσαν περιορισμένα. Μάλιστα επειδή το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βουλγαρίας είναι τόσο πυκνό συγκριτικά με το Ελληνικό, η σιδηροδρομική πρόσβαση της Αλεξ/πολης και της Θες/νίκης στα λιμάνια του Μπουργκάς, της Βάρνας και του Ρούσε ήταν πάντα αυτονόητη.
 
Όσον αφορά στο λιμάνι της Καβάλας, το οποίο είναι ιδανικό λιμάνι κρουαζιέρας, ποια εμπορευματική προοπτική έχει εν μέσω της Θεσ/νίκης και της Αλεξ/πολης που εξυπηρετούνται με κάθετους άξονες; Επιπλέον για να προωθηθούν τα φορτία από το λιμάνι της Καβάλας προς την Ανατολή ή την Ευρώπη θα πρέπει να διέλθουν από τα ορεινά τμήματα της Κίρκης Έβρου ή του Παρανεστίου Δράμας με κλίση ~30 τοις χιλίοις που είναι αντιπαραγωγική και αντιοικονομική για μαζικές μεταφορές. Γιατί τα εμπορικά πλοία να προσεγγίσουν την Καβάλα και όχι τη Θεσ/νίκη ή την Αλεξ/πολη ώστε να αποφευχθούν τα πρόσθετα χιλιόμετρα χερσαίας μεταφοράς μεταξύ Καβάλας- Τοξοτών-Αλεξ/πολης ή Καβάλας-Τοξοτών-Θεσ/νίκης και οι καθυστερήσεις, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων; Γι’αυτό μόνον επικουρικά μπορεί να λειτουργήσει προς τα λιμάνια της Αλεξ/πολης και της Θες/νίκης. Όμως αν τελικά συνδεθεί σιδηροδρομικά με τους Τοξότες Ξάνθης, θα πρέπει παράλληλα να κατασκευασθεί το έργο μεταξύ Μέστης-Ποταμού στον ορεινό όγκο της Κίρκης, για το οποίο η ΕΡΓΟΣΕ είχε ολοκληρώσει τη μελέτη, ώστε η κλίση ~30 τοις χιλίοις να μειωθεί σε εκμεταλλεύσιμα επίπεδα και να ακολουθήσει το τμήμα Θες/νίκης-Καβάλας στα πλαίσια της σιδηροδρομικής Εγνατίας, αν υλοποιηθεί, ώστε να παρακαμφθεί και ο ορεινός όγκος του Παρανεστίου Δράμας.
 
4. Συμπέρασμα
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ανέκαθεν υπήρχε σιδηροδρομικό δίκτυο ανάμεσα σε Θες/νίκη, Αλεξ/πολη, Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε. Μάλιστα, σήμερα ο άξονας Αλεξ/πολης-Μπουργκάς έχει αναβαθμιστεί και μπορεί να ανταποκριθεί στις οποιεσδήποτε μεταφορικές ανάγκες προκύψουν. Μια χώρα σε κρίση θα επένδυε τα χρήματα αυτά στην ανάπτυξη της περιοχής που έχει απαξιωθεί παραγωγικά και στο λιμάνι της Αλεξ/πολης το οποίο 27 χρόνια μετά την γεωοικονομική του αναβάθμιση παραμένει σε χειμερία νάρκη με συνέπεια να παραμένει αναξιοποίητη η προνομιούχα θέση του για την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου, που παραμένει μηδενισμένο.
 

*Ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος είναι σ. Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, τ. Αρχιμηχανικός ΟΣΕ, MSc in Rail Systems Engineering.
Posted On Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 18:16 Γράφτηκε από τον

Με αφορμή τις ζημιές από τις πλημμύρες στον Δήμο Μάνδρας (προς τον οποίο ο Δήμος μας οφείλει να εκφράσει τη συμπαράστασή του έμπρακτα), αλλά και με ζωντανή τη μνήμη από δύο ακραία φυσικά φαινόμενα που δημιούργησαν κινδύνους για τους κατοίκους του Νομού μας (τις περσινές πυρκαγιές στη Θάσο με τον κίνδυνο για πλημμύρες και τον χιονιά του φετινού Ιανουαρίου), θεωρούμε πως η διοίκηση του Δήμου πρέπει να προετοιμαστεί σωστά στα θέματα πολιτικής προστασίας.

ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  • Να επικαιροποιήσει τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών και άλλων καταστροφών του Δήμου, έτσι ώστε ο κάθε εμπλεκόμενος να γνωρίζει τον ρόλο του και τις αρμοδιότητές του. Για να μην βγαίνει πάλι η Δήμαρχος στα τηλεοπτικά κανάλια να λέει ό,τι της κατέβει στο κεφάλι.
  • Να επικαιροποιήσει τα μνημόνια ενεργειών που περιγράφουν τις προβλεπόμενες ενέργειες που πρέπει να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε κάθε φάση αντιμετώπισης ενός φαινομένου καταστροφής. Για να μην ζήσουμε πάλι τα τραγελαφικά που ζήσαμε στην κακοκαιρία του Ιανουαρίου με το καθένα από τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής να κάνει ό,τι θέλει.
  • Να ενισχύσει το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για να μην μείνουμε στον έναν υπάλληλο, ο οποίος τι να πρωτοκάνει, αφού έχει και άλλα παράλληλα καθήκοντα.
  • Να προχωρήσει άμεσα σε έργα συντήρησης για την αποφυγή πλημμυρών: να καθαρίσει ρέματα και φρεάτια ομβρίων υδάτων και να συντηρήσει αντιπυρικές και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο περιαστικό δάσος. Βλέπουμε τα ρέματα στο Περιγιάλι να έχουν μετατραπεί σε “ζούγκλες” με πυκνή βλάστηση και δέντρα. Τα συντήρησε ποτέ η Δημοτική Αρχή από το 2014 ή θα το κάνει φέτος για πρώτη φορά;
  • Να ελέγξει την κατάσταση του αλατιού που έχει στις αποθήκες του Δήμου και να προμηθευτεί άμεσα την απαραίτητη ποσότητα που επιπλέον χρειάζεται, να συντηρήσει τα μηχανήματα αποχιονισμού και να έχει σε ετοιμότητα άλλα μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Για μην μείνουμε από μηχανήματα την τελευταία στιγμή και τρέχουμε πάλι.
  • Να συνεννοηθεί με σωματεία επαγγελματιών, συνοικιακούς συλλόγους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομένων. Να τους εντάξει στον σχεδιασμό, έτσι ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και να εξασφαλίσει εξοπλισμό και καύσιμα για λογαριασμό τους. Για να μην ακούμε πάλι τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν ότι εκείνοι προθυμοποιήθηκαν, αλλά ο Δήμος τους αγνόησε.

Γνωρίζουμε ότι τη Δεύτερα συνεδριάζει το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου, αλλά στη συγκεκριμένη σύσκεψη θα συζητηθούν θέματα ετοιμότητας και συντονισμού. Ωστόσο, η τεχνική και υλική προετοιμασία πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν υπάρχει ανεξάντλητος χρόνος μπροστά μας. Επιτέλους, μετά και από δική μας παρέμβαση κατάλαβε η Δήμαρχος τη σημασία του συντονιστικού αυτού οργάνου.

Ειδικά για τους σεισμούς, θα πρέπει να γίνει μία χωριστή σύσκεψη. Ο Δήμος έχει πολύ καιρό να ασχοληθεί με το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και υπάρχει έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Στην περιοχή μας δεν γίνονται ευτυχώς συχνά σεισμοί, αλλά το κακό μία φορά θα γίνει. Ο Δήμος είναι σε εφησυχασμό εδώ και πολύ καιρό, χωρίς να έχει δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές (χώρους καταφυγής – καταυλισμού), χωρίς ειδικές σημάνσεις, αλλά και χωρίς να ενημερώσει τους πολίτες για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου κινδύνου.

Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να μάθει από τα “παθήματα” του περασμένου χειμώνα και του καλοκαιριού και να μην εφησυχάζει.

Δυστυχώς όμως, και παρά τα “παθήματα”, εμείς βλέπουμε και πάλι τη Δημοτική Αρχή να καθυστερεί και να μην προετοιμάζεται σωστά για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομένων.

ΥΣ: Η Δήμητρα Τσανάκα δεν έχει καταλάβει ακόμη πόσο σημαντική είναι η Περιμετρική και για τη σωστή διαχείριση των περιστατικών πολιτικής προστασίας και για την ασφάλεια των κατοίκων. Σε έκτακτες περιπτώσεις, η Καβάλα κινδυνεύει από κυκλοφοριακό “έμφραγμα”. Πότε επιτέλους θα ασχοληθεί στα σοβαρά με την κατασκευή της;

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Posted On Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 15:06 Γράφτηκε από τον

Συνέχεια δίνεται -μέσω της τακτικής των ανακοινώσεων- στη διαμάχη της διοίκησης του δήμου Καβάλας και του επικεφαλής του "Τόπου της Ζωής μας" Μάκη Παπαδόπουλου για το ζήτημα τωνν αθλητικών υποδομών, μέσω της παρακάτω ανακοίνωσης του κ. Παπαδόπουλου:

Δυστυχώς για τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Γιώργο Φιλόσογλου, οι παρατηρήσεις που κάναμε στη χθεσινή μας ανακοίνωση για τις ελλείψεις στη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων επισημαίνονται καθημερινά από μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που τις χρησιμοποιούν σε τακτική βάση. Εκείνοι βλέπουν καθημερινά τις φθορές, γλιστρούν στα υγρά από τη βροχή δάπεδα, αλλάζουν στα αποδυτήρια με τις υγρασίες και τις μούχλες ή κάθονται κάτω από στέγη που μπάζει νερά. Μόνο ο κ. Φιλόσογλου δεν ακούει τις παρατηρήσεις του απλού κόσμου, προφανώς γιατί ενοχλείται.

Αυτοί οι πολίτες είναι που αισθάνονται ενόχληση, θλίψη και οδύνη τόσο για την άσχημη αυτή κατάσταση των κτιριακών υποδομών όσο και για τα χρήματα που βλέπουν να σκορπίζονται από τη διοίκηση του Δήμου σε άλλες επιλογές που δεν παράγουν κανένα όφελος για τον Δήμο και τους δημότες.

Αυτοί οι πολίτες είναι που αισθάνονται ενόχληση και οργή για την αλαζονική και απαξιωτική συμπεριφορά του Αντιδημάρχου Αθλητισμού απέναντί τους. Έχουμε αναφέρει μάλιστα και συγκεκριμένες καταγγελίες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο: για ομάδα νέων παιδιών και παιδιών ΑμεΑ στην οποία δεν παραχώρησε ώρες για να κάνει προπονήσεις και την απέκλεισε, και για ομάδα που δεν της παραχώρησε αποδυτήρια και άφησε τα παιδιά να αλλάζουν έξω και να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Τότε, όπως και τώρα, ο κ. Φιλόσογλου κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Ας μας απαντήσει επιτέλους ο κ. Φιλόσογλου συγκεκριμένα στα εξής ερωτήματα και ας αφήσει τις υπεκφυγές:

  1. Γιατί δεν έχουν επισκευαστεί εδώ και 4 χρόνια περίπου όλες αυτές οι φθορές που επισημάναμε και που επισημαίνουν καθημερινά οι δημότες;
  2. Γιατί μπαίνει εργολάβος στο γυμναστήριο των Ποταμουδίων στον 4ο χρόνο της θητείας του;
  3. Γιατί κλείνει τις τρύπες στη στέγη του Κλειστού Κολυμβητηρίου τώρα, στον 4ο χρόνο της θητείας του; Γιατί ψηφιζόταν εδώ και 3 χρόνια στο Τεχνικό Πρόγραμμα η αναβάθμιση της στέγης και 3 χρόνια δεν υλοποιούνταν;
  4. Θα μας παρουσιάσει ποτέ ένα πλήρες σχέδιο για τη μείωση του τρομακτικού λειτουργικού κόστους του Κολυμβητηρίου; Γιατί αποφεύγει τη συζήτηση; Αν δεν γνωρίζει πόσο είναι το κόστος λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, ας διαβάσει τον Προϋπολογισμό του 2017 μαζί με την τελευταία αναφορά από το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου Καβάλας. Ελπίζουμε να κινητοποιηθεί μετά από όσα θα διαβάσει…

Απ’ ό,τι φαίνεται λοιπόν, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού θεωρεί “μικρόψυχο” να ακούει τις παρατηρήσεις των δημοτών και να συζητάει με συγκεκριμένο τρόπο για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας.

Εμείς πάλι θεωρούμε ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την ανάπτυξη του αθλητισμού στον Δήμο μας το να έχουμε καλοσυντηρημένες, λειτουργικές και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις.

Posted On Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 07:45 Γράφτηκε από τον

Το πρωί της Πέμπτης θα διεξαχθεί η τακτική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α'βάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Με αφορμή τη συνέλευση αυτή (για την οποία δόθηκε άδεια απομάκρυνσης από τα σχολεία μόνο στα μέλη του Συλλόγου), και με αφορμή το γεγονός ότι θα τεθούν προς συζήτηση και θέματα που αφορούν τα νηπιαγωγεία (όπως η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή), ένας αναγνώστης του Kavala Portal -που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- απέστειλε προς δημοσίευση την παρακάτω επιστολή:

Την Πέμπτη οι νηπιαγωγοί του νομού μας έχουν τακτική συνέλευση .Πολλά τα θέματα συζήτησης .Ελπίζω ένα από αυτά να είναι και η έλλειψη των υλικών αγαθών, των αναλώσιμων που χρειάζεται ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο για να λειτουργήσει .Αυτά τα αναλώσιμα υλικά έχουν βαρύτατη σημασία για την εκπαίδευση των νηπίων Και δεν αναφέρομαι  σε στιλούς και μολύβια, ούτε κιμωλίες και σπόγγους. Σήμερα το νηπιαγωγείο  χρειάζεται  πολλά διαφορετικά υλικά χειροτεχνίας. Τα οποία αναπτύσσουν τη νοημοσύνη των παιδιών μας .

Στο σήμερα , αυτό  που γνωρίζουμε ως πολίτες πέρα από τη μείωση της χρηματοδότησης από το υπουργείο ελέω τρόικας και θαλασσοδανείων των εκλεκτών επιχειρηματιών αυτής της χώρας , είναι  και η απροθυμία της Δημάρχου Καβάλας να χρηματοδοτήσει τις διευθύνσεις των νηπιαγωγείων .Συγκεκριμένα , για κάθε παιδί καβαλιώτη δημότη , αναλογεί ένα διευρω από τον Δήμο Καβάλας .Τάδε εφη υπεύθυνη νηπιαγωγείου .Οπότε , οι γονείς καλέστηκαν να χρηματοδοτήσουν το νηπιαγωγείο .Άνοιξαν τα πορτοφόλια τους και έδωσαν όσοι μπορούσαν .Έδωσαν και για αυτούς που δεν είχαν τη δυνατότητα .Κυρία Δήμαρχε , εσύ γιατί δεν δίνεις  τα απαραίτητα χρήματα για τα παιδιά των δημοτών σου .Για αυτά τα σαράντα σχεδόν νηπιαγωγεία , στα οποία κατά μέσο όρο εκπαιδεύουν είκοσι ψυχούλες .Δηλαδή , οκτακόσια  παιδάκια . Οκτακόσια παιδιά που έχουν ανάγκη από είκοσι ευρώ για να καλύψουν οι δάσκαλοι με όλη τη σημασία της λέξης ,   τις υλικοτεχνικές  απαιτήσεις του υπουργείου παιδείας .

Δήμαρχε το γινόμενο του πολλαπλασιασμού είναι δεκαέξι χιλιάδες ευρώ .Γιατί ο αγώνας Ράγκμπυ το καλοκαίρι στοίχισε για σένα είκοσι χιλιάδες ευρώ; Ο οποίος αγώνας καλώς έγινε , αλλά αφορούσε μόνο πενήντα οικογένειες της πόλης μας. Γιατί η χρηματοδότηση της κάθε πολιτιστικής ομάδας είναι μεγαλύτερης σπουδαιότητας για το δήμο ,από ότι η υλικοτεχνική υποδομή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ;Γιατί οι δαπάνες σε γεύματα εργασίας ξεπερνούν απείρως τα ελάχιστα έξοδα των νηπιαγωγείων ; Γιατί αδιαφορείς για τις συστεγάσεις των νηπιαγωγείων ,στα οποία τα παιδιά πραγματικά συνωστίζονται στις αίθουσες και στους ελάχιστους προαύλιους χώρους ; Η απάντηση είναι εύλογη . Σιγά τις απώλειες  που έχει ο κάθε δήμαρχος από τους ψηφοφόρους του σε αυτές τις περιπτώσεις . Αλλά διαφορετική είναι η παιδεία ενός γιατρού από ένα άλλο επάγγελμα  . Ο γιατρός δουλεύει  για το δημόσιο συμφέρον .Αγωνιά για την υγεία του κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις  .Νοιάζεται πρωτίστως για τα μικρά παιδιά . Από  εσένα δήμαρχε περιμένω ανθρωπιά  …

Υπογραφή :  γονέας  και απογοητευμένος  ψηφοφόρος

Posted On Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 22:56 Γράφτηκε από τον

Από τη δημοτική παράταξη "Καβάλα-Φίλιπποι: Ανοιχτή Πόλη" λάβαμε την παρακάτω επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής της, τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, στον νέο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο:

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη μας, κ.κ. Στέφανε,

Επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας επιτρέψτε μας να σας ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας.

Η περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο εξελίξεων σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο. Ο λαός μας αντιμετωπίζει μια πολύχρονη ήδη κοινωνική, θεσμική και οικονομική κρίση. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Εκκλησία, επιτελώντας τον δικό της ρόλο και συχνά υπερβαίνοντας τα στερεότυπα,  στάθηκε σταθερός αρωγός στις προσπάθειες των θεσμικών φορέων του τόπου για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων ευρύτερου χαρακτήρα.

Η θητεία του προκατόχου σας, του μακαριστού και αγαπητού σε όλους μας Κυρού Προκοπίου, συνδέθηκε με αγώνες για τη διαφύλαξη του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, για την καταπράυνση της ακραίας φτώχειας, για τη φροντίδα των αδυνάτων, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Οι λόγοι του και το παράδειγμά του μας ένωναν και μας κινητοποιούσαν.

Σεβασμιότατε,

Είμαστε βέβαιοι πως θα συνεχίσετε και θα επεκτείνετε αυτό το έργο προς όφελος των κατοίκων της περιοχής μας χωρίς διακρίσεις, με το πνεύμα αγάπης και αλληλεγγύης που δείξατε με το πρώτο σας κιόλας κήρυγμα  ότι σας διακατέχει. Να είσαστε κι εσείς βέβαιος ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε σχετική πρωτοβουλία.

Posted On Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 21:21 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 28

 

 

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas 2017 2018

Max Carpet Vertical

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας