Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017
Editorial

Editorial (244)

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επιστολή-δήλωση που απέστειλε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην PFIC (μια εκ των εργολαβικών εταιρειών που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων) Βασίλης Κοργιανόγλου (πατήστε εδώ για να τη διαβάσετε), λάβαμε μια νέα επιστολή-δήλωση από εκπρόσωπο των εργαζόμενων στην πρώην ΒΦΛ. Αυτή τη φορά το κείμενο της επιστολής υπογράφει ο πρόεδρος των εργαζόμενων στην Centrofaro (μια ακόμα από τις εργολαβικές εταιρείες) Πολυμένης Κούνδουρος.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Μιλώντας εκ μέρους των 370 εργαζομένων που απασχολούνται στην εταιρία που έχει αναλάβει  το κομμάτι του engineering  (δηλ  λιμάνι,  χημείο,  συντηρήσεις και συσκευασία)εργαζόμαστε και   στοχεύουμε στην αύξηση της παραγωγής, αφού οι δυνατότητες του εργοστασίου υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, όπως φυσικά και η εργοδοσία, που κράτησε ανοικτό το εργοστάσιο και δεν ακολούθησε την γνωστή συνταγή της μεταφοράς του σε κάποια άλλη χώρα της βαλκανικής. Εκτός αυτού θα πρέπει να πω ότι, εργασιακά μας αντιμετωπίζει με συνέπεια, καταβάλλοντας τους μισθούς μας στην ώρα τους, γεγονός που εκτιμούμε κι εμείς, γι αυτό και ανταποδίδουμε όπως οφείλουμε.

Έτσι με την επίλυση,  από το καλοκαίρι του 2016 των εργασιακών θεμάτων, μετά από συζητήσεις που έγιναν  με την εργοδοσία, πετύχαμε  μέχρι σήμερα  ένα θεαματικό αποτέλεσμα ώστε το εργοστάσιο να λειτουργεί εύρυθμα και να αυξήσει την παραγωγή του, παίζοντας  πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. Γι αυτό και ξεκάθαρα, όλοι οι εργαζόμενοι,  υποστηρίζουμε την αύξηση της παραγωγής, που σημαίνει πολλαπλά οφέλη με πρώτο αυτό της απασχόλησης επιπλέον ατόμων. Είμαστε ίσως από τις ελάχιστες παραγωγικές μονάδες, που καταφέραμε μέσα από ωφέλιμο διάλογο και συνεργασία, να βλέπουμε ότι, το εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί και να στηρίζει την τοπική αγορά, αφού όλοι οι εργαζόμενοι ( 630 στο σύνολο τους κι άλλοι 200 και πλέον εξωτερικοί συνεργάτες, μεταφορείς κτλ) είμαστε ενεργοί καταναλωτές, πράγμα που σημαίνει ότι, σχεδόν 10 εκατ ευρώ, ενισχύουν τα ταμεία των επιχειρήσεων του νομού μας και ιδιαίτερα της Καβάλας.

Είμαστε πεπεισμένοι, γι αυτό και μπορούμε να το δηλώνουμε πλέον ότι, μόνο με τον γόνιμο διάλογο επιλύονται προβλήματα και βέβαια με τις καμινάδες σε λειτουργία, μ ότι αυτό συνεπάγεται. Διαφορετικά αντί να υποστηρίζουμε κι εμείς από το μετερίζι μας, την γενική προσπάθεια να βελτιωθεί η παραγωγικότητα στην χώρα και να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, μειώνοντας φυσικά και τον δείκτη της ανεργίας,  γινόμαστε σύμμαχοι όλων εκείνων που θέλουν το αντίθετο.

Έτσι λοιπόν, αφού η συνολική προσπάθεια εργοδοσίας – εργαζομένων, βλέπουμε ότι, έχει θετικά αποτελέσματα, ανεβάζουμε τον πήχη ψηλότερα και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε μεγαλύτερους και καθ όλα εφικτούς στόχους

Posted On Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 15:11 Γράφτηκε από τον

Είναι άραγε σημάδι εκνευρισμού; Ή θέμα χαρακτήρα;

Για μια ακόμη φορά η κ. Τσανάκα δεν αντέχει τη δημόσια κριτική και αντιδρά επιθετικά ακόμη και στις πιο ήπιες και εποικοδομητικές επισημάνσεις της αντιπολίτευσης. Πρόσφατα εξύβρισε τον επικεφαλής της παράταξής μας Κωστή Σιμιτσή ενώ δεν χάνει ευκαιρία να μειώνει φραστικά στο δημοτικό συμβούλιο όσους άλλους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας την ενοχλούν.

Με τον ίδιο τρόπο αντέδρασε και στα σχόλια του πρώην αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου Θόδωρου Μουριάδη για την επίσκεψη Κουρουπλή. Φαίνεται πως επειδή δεν μπορεί να παράξει έργο η κ. Τσανάκα χρησιμοποιεί τον ακραίο λόγο, θεωρώντας πως αυτό ισοδυναμεί με πράξη. Μπορεί έτσι να ικανοποιεί τον εαυτό της και τα στελέχη της· πέρασε όμως ο καιρός που ξεγελούσε κάποιους Καβαλιώτες με τα κακόγουστα αστειάκια, τις κωλοτούμπες, τις συγγνώμες.

Η κ. Τσανάκα πρέπει να εξηγήσει στους Καβαλιώτες πότε μιλάει σοβαρά:

  • Όταν αποκαλεί άχρηστο τον κ. Μουριάδη;

Ή όταν:

  • Τον ευχαριστεί δημόσια για το απόθεμα ώριμων έργων και μελετών που άφησε στην Τεχνική Υπηρεσία.
  • Τον κατονομάζει ως ένα εκ των συντελεστών της επιτυχίας του Δήμου Καβάλας να κερδίσει τη χρηματοδότηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
  • Του ζητεί να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση με την Περιφέρεια ΑΜΘ για την ολοκλήρωση της ανάπλασης του μεντρεσέ.
  • Τον εντάσσει με τη συναίνεσή μας στην ομάδα έργου για τη μουσειολογική μελέτη του νέου Δημοτικού Μουσείου Καπνού.

Καλούμε τη δήμαρχο και τα στελέχη της να αφήσουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις και να στρωθούν επιτέλους στη δουλειά. Ήδη χάθηκαν δυόμισι ολόκληρα χρόνια χωρίς μια νέα μελέτη. Όταν τελειώσουν τα έτοιμα, δηλαδή τα δικά μας έργα, για τι θα έχουν να παινεύονται;

Posted On Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 19:10 Γράφτηκε από τον

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια παίζεται το ίδιο γαϊτανάκι αναφορικά με την ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει την Πρίνο με την Καβάλα. Η πιο απλή και συνηθισμένη επίθεση στα δικαιώματα μας είναι η μη εκτέλεση δρομολογίου λόγω απαγορευτικού. Πολλοί από εμάς ταξίδεψαν το πρωί για Καβάλα αλλά όταν ήρθε η ώρα της επιστροφής το δρομολόγιο δεν πραγματοποιήθηκε  λόγω καιρού (που όμως ήταν μια χαρά!).

Το φαινόμενο της αποποίησης των ευθυνών από την πλευρά των Ναυτιλιακών επανέρχεται κάθε χρόνο, μετά από την ευφορία του καλοκαιριού, και εν όψει των χειμερινών δρομολογίων. Το πιο συνηθισμένο είναι να αραιώνουν τα δρομολόγια στην συγκεκριμένη γραμμή σε βαθμό που να μην  εξυπηρετούν κανέναν. Συχνά-πυκνά καταργούνται ολοσχερώς τα δρομολόγια για να επακολουθήσουν γύροι διαπραγματεύσεων,  να μπλεχτούν υπουργεία και διάφοροι φορείς και να πάρουν όλοι όσοι εμπλέκονται την δημοσιότητα που τους αναλογεί! Αφανής ήρωας, και χαμένος, ο κόσμος της Θάσου που ταλαιπωρείτε.

Την τελευταία φορά που υπήρξε κάποια αλλαγή ήταν πριν από τρία χρόνια (διορθώστε με αν κάνω λάθος) όταν οι εταιρείες από δυο έγιναν τρεις. Ήταν τότε που οι δυο εταιρείες  είχαν αρνηθεί να μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα δωρεάν και ο δήμος κάλεσε και τρίτη εταιρεία για να τονώσει τον ανταγωνισμό. Είναι φανερό ότι  οι εταιρείες  έχουν συνεργαστεί άψογα στην καταπολέμηση του ανταγωνισμού και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε χειμώνα!

Το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα συνεχίζεται (λένε ότι η γραμμή του Πρίνου δεν είναι κερδοφόρα τον χειμώνα. Ξεχνάνε βέβαια τα έσοδα του καλοκαιριού.) Διαβάζουμε αυτές τις μέρες  ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας ζητάει από τον Δήμο να κάνει προτάσεις για επίλυση του προβλήματος. Στο σχετικό ρεπορτάζ ο Δήμος μένει σταθερά στην θέση του όπου οι Ναυτιλιακές έχουν υποχρέωση να εκτελούν και την γραμμή Πρίνου-Καβάλας.  Αυτή βέβαια την υποχρέωση την είχαν πάντα αλλά λόγω οικονομικών συμφερόντων έχουμε τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Στο σημείο αυτό προκύπτουν ορισμένες απορίες.

α) Γιατί δεν ερωτάται  ο Δήμος Καβάλας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας και η Θασιακή Ένωση;  Είναι μόνο υπόθεση του Δήμου της  Θάσου;  Δηλαδή οι πελάτες της συγκεκριμένης γραμμής είναι μόνο από την Θάσο; Δεν μας ενδιαφέρουν οι επισκέπτες που δεν έχουν αυτοκίνητο, και θέλουν να επισκεφτούν το νησί για ολιγοήμερες διακοπές; Είναι ως επί  το πλείστον φοιτητές, σπουδαστές και νέοι που κινούνται με λεωφορεία και κύρια Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο.   Ποια επιλογή έχει ο Θάσιος χωρίς αυτοκίνητο που πρέπει να πάει στον γιατρό η σε μια Δημόσια  Υπηρεσία στην Καβάλα; Γιατί πρέπει να είναι οι ίδιες εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται και στα δυο λιμάνια; Γιατί μας εκβιάζουν με αυτό τον  (αισχρό) τρόπο να κουβαλάμε τα αυτοκίνητά μας απέναντι; Μήπως θέλουν με αυτόν τον εκβιασμό να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους;    

β) Δεν παίζει να είναι ανταγωνίστρια εταιρεία στην γραμμή Πρίνου -Καβάλας. Ποιος είναι ο γρηγορότερος δρόμος και τρόπος διακομιδής ασθενών ώστε να σώζονται ζωές; Τι μπορεί να συμβεί όταν το ασθενοφόρο είναι απέναντι μαζί με έναν γιατρό; Δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει η ζωή κάποιου άλλου; Και στην τελική αυτοί που μας αποψίλωσαν από τις δημόσιες υπηρεσίες ( εφορία, ΙΚΑ. ΔΕΗ κλπ) δεν είναι υποχρεωμένοι να μας δώσουν την δυνατότητα πρόσβασης;

Αν αυτά τα ερωτήματα δεν απασχόλησαν τον Δήμο πρέπει να απασχολήσουν εμάς!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ  υποχρέωση μου, σαν υπεύθυνος πολίτης του νησιού, να καταθέσω την δική μου πρόταση προς συζήτηση χωρίς να αποκλείω προτάσεις βελτίωσης και παραπέρα επεξεργασίας. Στόχος είναι να ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα όπου οι προσβασιμοι δρόμοι  με την απέναντι στεριά είναι κατοχυρωμένοι στις ήδη υπάρχουσες ναυτιλιακές με αποτέλεσμα αυτές να καθορίζουν στον καθένα μας ποιο δρόμο θα πάρουμε.

Εκ των πραγμάτων η γραμμή Πρίνου-Καβαλάς είναι γραμμή για επιβατικό κοινό. Είναι γραμμή για ντόπιους που πρέπει να πάνε στον γιατρό, σε υπηρεσία η στην αγορά της Καβάλας. Είναι γραμμή για τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την Καβάλα για μια ημερήσια εκδρομή. Είναι γραμμή για τους κατοίκους της Καβάλας που θέλουν να επισκεφτούν το νησί. Είναι τέλος γραμμή για όσους χρησιμοποιούν το Κτελ όταν επισκέπτονται την Θάσο είτε ως τουρίστες είτε ως παρεπιδημούντες.    Στατιστικά δεν είναι πολλοί που επιλέγουν την γραμμή αυτή για μετακίνηση οχημάτων. Έτσι αν θα αναζητήσουμε δεύτερη γραμμή για οχηματαγωγό αυτή θα πρέπει να είναι προς τα δυτικά της Καβάλας π.χ. Νέα Πέραμος.

Η  γραμμή αυτή πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από την γραμμή  Λιμένα-Κεραμωτής και να αναπτυχτεί σαν επιλογή του επιβατικού κοινού, αυτοτελής και ανεξάρτητη.

Τα δρομολόγια πρέπει να είναι πυκνά και γρήγορα (διαδρομή 30 λεπτών) και εναρμονισμένα με τα Κτελ ώστε να υπάρχουν ανταποκρίσεις μετακίνησης. Με μια στοιχειώδη οργάνωση θα μπορούσε να υπάρχει  δυνατότητα πακέτου με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο 1-2 ημερών  ώστε  να αποφεύγονται δαπανηρές και άσκοπες μετακινήσεις. 

Με αυτή την λύση μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά το πρόβλημα στις διακομιδές του Κέντρου Υγείας. Με ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο (υποχρέωση που πρέπει να αναλάβει η εταιρεία που θα επιλεγεί) το ασθενοφόρο δεν θα εγκαταλείπει το νησί και το ιατρικό προσωπικό αφού παραδώσει τον ασθενή στο ασθενοφόρο απέναντι  θα επιστρέφει σε μια ώρα πίσω στο νησί. Ο δε ασθενής, που τώρα χρειάζεται 3-4 ώρες διακομιδής, θα είναι σε 1-1,5 ώρα στο νοσοκομείο! Μιλάμε για ζωές την στιγμή που άλλοι λόγω κέρδους τις αγνοούν!

Αυτή είναι η πρόταση μου και κύρια την απευθύνω στον Δήμο Θάσου που καλείτε να καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο αλλά και στον Δήμο Καβάλας γιατί είναι κάτι που τον αφορά. Την απευθύνω στο Κέντρο Υγείας Πρίνου για τυχόν τεχνική βελτίωση στον τομέα του. Την απευθύνω σε όλους τους φορείς της Θάσου με την έκκληση να πάρουν θέση. Την απευθύνω τέλος σε όλους όσους  έχουν σχέση με το νησί, κατοίκους η μη,  και η πρόσβαση τους σε  αυτό τους ενδιαφέρει.

Posted On Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 00:01 Γράφτηκε από τον

Από την αρχή της ιστορίας του, και ιδιαίτερα μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ο άνθρωπος διαχειρίστηκε τους φυσικούς πόρους θεωρώντας ότι είναι ανεξάντλητοι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να υποβαθμιστούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν.

Τα δάση ήταν σε πολλές περιπτώσεις το θύμα αυτής της καταστροφικής και ληστρικής δραστηριότητας αφού κάηκαν, εκχερσώθηκαν και αποψιλώθηκαν ολοσχερώς. Αυτή η βίαιη, παράλογη, ανήθικη και ολέθρια στάση του ανθρώπου προς τη φύση τον έθεσε αντιμέτωπο με τις συνέπειες των επιτευγμάτων του που σε πολλές περιπτώσεις απειλούσαν την ίδια του την επιβίωση.  Η αλλαγή του κλίματος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ερημοποίηση, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από την καταστροφή των δασών είναι μερικές από αυτές.

Τα τελευταία χρόνια έγινε πια συνείδηση ότι αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να ανακοπεί και έγινε κοινώς αποδεκτό ότι έπρεπε να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε αυτή η ολέθρια διαδρομή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό, να αναστραφεί.  Το ερώτημα όμως είναι το κατά πόσο δυνατή είναι αυτή η αναστροφή και πως μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει τη ροή της ιστορίας που διαγράφει δεσμευμένος επάνω στο άρμα της ανεξέλεγκτης τεχνολογικής εξέλιξης. Η απάντηση είναι μία και απλή: ΠΡΕΠΕΙ όλοι να καταλάβουμε αυτό που οι πρόγονοι μας θεωρούσαν αυτονόητο, ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης, άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτήν, δεν είναι κυρίαρχός της άλλα κομμάτι της σε απόλυτη αρμονία με αυτήν και οποιαδήποτε διαταραχή στην λεπτή αυτή ισορροπία θα έχει ολέθρια και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα για τον ίδιο.

 Το παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπηρετώντας το ρόλο του, ως θεσμοθετημένου συμβούλου σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος, προσηλωμένο στις αρχές  της ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της κοινής ωφέλειας, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της συνολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς την  εξασφάλιση της διατήρησης των πόρων και των προσόδων στο διηνεκές σε συνδυασμό με  την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων

Μία σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει είναι αυτή της προώθησης της δάσωσης εκτεταμένων ζωνών στα τενάγη των Φιλίππων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση διαφόρων φορέων του Δημοσίου. Η αναγκαιότητα δάσωσης αυτής της έκτασης κυρίως στην κεντρική τάφρο αλλά και σε άλλα δευτερεύοντα κανάλια είναι προφανής αφού θα προκύψουν πολλά και ποικίλα οφέλη, τα οποία συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Θετική επίδραση αυτής της δάσωσης στα συχνά φαινόμενα πλημμύρας.
  • Σταθεροποίηση των πρανών στις αποστραγγιστικές τάφρους οπότε δεν θα διαβρώνονται πλέον τα τοιχώματα τους.
  • Παραγωγή ξυλείας για βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση και για κοινωφελείς σκοπούς καθώς και αντικείμενο απασχόλησης δασικών συνεταιρισμών.
  • Βελτίωση των εδαφικών συνθηκών και μικροκλίματος της περιοχής και μείωση της δυσμενούς επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. καύσωνας) στις καλλιέργειες.
  • Σκίαση των καναλιών και δημιουργία νέων ενδιαιτημάτων για την πανίδα και ιχθυοπανίδα της περιοχής και γενικότερα βελτίωση της βιοποικιλότητας.

Η σημερινή ημέρα, η 21η Μαρτίου 2016, η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και εαρινή ισημερία ας αποτελέσει την απαρχή για μια νέα, πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη πολιτική που θα αναβαθμίσει το διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον αλλά και θα δώσει οικονομικές και παραγωγικές λύσεις σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας. Τότε και μόνο τότε θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας.

Posted On Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 10:49 Γράφτηκε από τον

Από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στην PFIC (μια εκ των εταιρειών που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων) Βασίλη Κοργιανόγλου λάβαμε την παρακάτω επιστολή (την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια):

Κατ'αρχήν ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις, αλλά  και το όλο σκεπτικό των μελών του σωματείου της P.F.I.C. Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι, στο εργοστάσιο εγώ προσωπικά, όπως και πολλές – πολλοί εργαζόμενοι  ακόμη,  ξεκίνησα το 1996 ως συμβασιούχος, ενώ από το 2008  με πρόσληψη. Ως γνωστόν τον Δεκέμβριο του 2015, είχαν λήξει οι συλλογικές συμβάσεις κι έτσι από τον Ιούνιο του 2016, όσοι επιθυμούσαμε υπογράψαμε συμβάσεις με  νέα δεδομένα που μας προτάθηκαν και συνεχίσαμε να εργαζόμαστε. Έτσι φυσικά συνέχισε και το εργοστάσιο την λειτουργία του, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση κι αυτό όπως και εκατοντάδες άλλα στην χώρα μας, τώρα θα ήταν ένα κουφάρι που θα κατοικούσαν μόνο νυχτερίδες και αράχνες.

Γνωρίζοντας τα γεγονότα και τα δεκάδες θέματα που δημιουργήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016, δεν θα τα επαναλάβω, αφού αυτό που θεωρώ ως το πλέον σημαντικό να αναφερθεί σήμερα  είναι η επίτευξη στην  λειτουργία του εργοστασίου, που  εκτός από πηγή εσόδων για όλους εμάς  τους εργαζόμενους και οικονομικό πνεύμονα για την αγορά της Καβάλας, παίζει  έναν ακόμη σημαντικό ρόλο. Συμβάλει καθοριστικά και στον πρωτογενή τομέα, αφού είναι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων στην χώρα μας. Έτσι ο Έλληνας αγρότης υποστηρίζεται με την διάθεση Ελληνικού λιπάσματος και μάλιστα σε τιμή που δεν αυξάνει το κόστος παραγωγής του. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από την εργασιακή σχέση που υπάρχει μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας, έχουμε κι έναν ακόμη παράγοντα, που για  όσους το αντιλαμβάνονται πρέπει  να τον προσμετρήσουμε, αν θέλουμε  να πιστεύουμε ότι, έχουμε και ευθύνες εκτός από δικαιώματα και μάλιστα με προεκτάσεις στην Ελληνική αγροτική κοινωνία, που κι αυτή δοκιμάζεται από χίλιες πλευρές.

Μπορεί η κοινωνική ευθύνη για κάποιους να αναφέρεται  μόνο όταν αφορά τα δικά τους εργασιακά συμφέροντα, όπως σε πολλούς τομείς του δημοσίου, αλλά αυτό δεν αφορά εμάς. Εμείς σκεπτόμενοι ότι, υπογράφοντας νέες συμβάσεις με μικρότερες ενδεχομένως αποδοχές θα συνεχίσουμε να έχουμε αντικείμενο εργασίας και θα βάλουμε και το δικό μας λιθαράκι στην γενικότερη αντιμετώπισης της κρίσης που βιώνουμε ως χώρα, σκεφθήκαμε υπεύθυνα . Ως εργαζόμενοι βεβαίως σε ιδιωτική επιχείρηση γνωρίζουμε ότι, πληρωνόμαστε από το συνολικό αποτέλεσμα και τα οικονομικά δεδομένα της εταιρίας.  Επομένως,  προσπάθεια όλων,  είναι να αυξηθεί η κερδοφορία του εργοστασίου και φυσικά να ανταμειφθούμε κι εμείς καλύτερα, όπως συνέβη στο παρελθόν και το γνωρίζω καλά  κι εγώ στα 20 χρόνια που εργάζομαι.

Στο κλείσιμο της σημερινής μου αναφοράς, θέλω να ευχαριστήσω κι όλα τα μέλη των εργαζομένων, που με συνέπεια και αξιοπιστία υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου και συμβάλλουν καθοριστικά  σ αυτήν. Γιατί τελικά,  η εργασία εκτός από  δικαίωμα  είναι και ευθύνη. Κάτι που στην χώρα μας αρχίζουμε να το αντιλαμβανόμαστε (όσοι μπορούμε ή θέλουμε) τα τελευταία χρόνια.  

Posted On Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 21:58 Γράφτηκε από τον

Από τη δημοτική παράταξη Καβάλας "Συμπαράταξη Πολιτών" εξεδόθη το παρακάτω δελτίο τύπου:

Η Συμπαράταξη Πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη  τα πεπραγμένα της διοίκησης   και  την  αδυναμία της  να  δώσει  λύσεις, τόσο στα πιο απλά θέματα  της καθημερινότητας  όσο και στα πιο  μεγάλα ζητήματα  που απασχολούν την κοινωνία της Καβάλας, όπως είναι και τα στρατόπεδα ,αποφάσισε  να κάνει γνωστή εκ νέου στον κόσμο  την  σταθερή και αμετάβλητη θέση της για την πλήρη απόδοση των στρατοπέδων  στους πολίτες χωρίς όρους και ανταλλάγματα.

Τα στρατόπεδα Ασημακοπούλου-Κοτσάλου πρέπει να επιστραφούν στους φυσικούς τους δικαιούχους, τους πολίτες της Καβάλας. Αυτό δεν είναι μόνο μια πάγια θέση, ένα αίτημα ή ένα όραμα της «Συμπαράταξης Πολιτών», αλλά αποτελεί μια κρυστάλλινη, συλλογική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η παραλιακή οδός εισόδου-εξόδου της πόλης στο Περιγιάλι προβλέπεται να καταργηθεί. Η νέα πύλη της πόλης θα διέρχεται ανάμεσα από τα δυο στρατόπεδα. Με τη νέα χάραξη, το νότιο στρατόπεδο (Ασημακόπουλου) ενοποιείται με την παραλιακή ζώνη, ενώ το βόρειο στρατόπεδο (Κοτσάλου) εντάσσεται στον αστικό ιστό του νέου Σχεδίου Πόλης Περιγιαλίου και οικοπεδοποιείται.

Ειδικά λοιπόν η μετατροπή σε μητροπολιτικό πάρκο (περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αθλητικό) του στρατοπέδου Ασημακόπουλου, το οποίο σημειωτέον έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό βιότοπο, δεν αποτελεί παρά μια φυσική, αναγκαία όσο και ορθολογική εξέλιξη.

Ο χώρος διαθέτει επιπλέον έναν αξιόλογο, όσο και ήπιο δομικό πλούτο, που μπορεί να αναπλαστεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα, κάτω από την διαχείριση και εποπτεία  του Δημοτικού φορέα. Με τη συνεργασία κι άλλων τοπικών φορέων (ΤΕΕ, πολιτιστικές οργανώσεις Κ.Α.) μπορεί να συνδιαμορφωθεί, να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο αξιοποίησής του. Η στέγαση πολιτιστικών φορέων, αθλητικών σωματίων, κέντρου καινοτομίας και νεότητας, youth hostel και κάμπινγκ φιλοξενίας νεανικού τουρισμού σε συνδυασμό με την διοργάνωση εκδηλώσεων, δράσεων, χώρων έκθεσης και διάθεσης τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, κ.α. μπορεί να είναι κάποιες από τις ιδέες-προτάσεις  χρήσης  του, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης τουρισμού και νεολαίας. Κάποιες δραστηριότητες μπορεί να ανατεθούν σε κοινωνικές επιχειρήσεις, δίνοντας την

δυνατότητα στο χώρο να λειτουργήσει πέρα από χώρο αναψυχής και πολιτισμού, ως  ζωντανό κύτταρο νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Γίνεται αντιληπτό ότι η συντήρηση κι αξιοποίηση του υπάρχοντος δομικού πλούτου είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση του χαρακτήρα του χώρου, ενώ παράλληλα αποτρέπει από σκέψεις τσιμεντοποίησης και ανορθολογικής εκμετάλλευσης του. Η συγκυρία και τα νέα δεδομένα που μεσολάβησαν με την φιλοξενία στο χώρο προσφύγων και την ανακατασκευή των υποδομών συμβάλλουν προ αυτήν την κατεύθυνση, αφού δίνουν ζωή στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο. Η φιλοξενία των προσφύγων όλοι γνωρίζουν ότι είναι προσωρινή, μέχρις ότου είτε μετακομίσουν στις νέες τους πατρίδες είτε ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Τα έργα και οι υποδομές όμως, θα παραμείνουν προίκα πολύτιμη στους Καβαλιώτες πολίτες.

 Μέσα από την απόδοση των στρατοπέδων του Περιγιαλίου, η περιοχή αποκτά έμμεσα την μέγιστη ευκαιρία της για αναβάθμιση. Μια και ίσως μοναδική ευκαιρία, για μια περιοχή που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τις συνεχείς απόπειρες και αλλαγές, έως την ένταξή της στο σχέδιο πόλης. Μιας περιοχής, όπου η ουσιαστική επαφή της με το υπόλοιπο αστικό ιστό δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μέχρι και σήμερα. Η αίσθηση του απόμακρου και του αποκομμένου, είναι δυστυχώς σε συνεπαγωγή με το όνομα Περιγιάλι. Το εγχείρημα της πλήρους απόδοσης των στρατοπέδων στον δήμο Καβάλας, σε συνάρτηση με την ορθή στο μέλλον χρήση των χώρων, θα δώσει την δυνατότητα στους δημότες της πόλης και ιδιαίτερα στους κατοίκους στα  ανατολικά της πόλης, να αποκτήσουν εύκολα και άμεσα πρόσβαση σε χώρους που θα συμβάλλουν δραστικά στην άνοδο της ποιότητας ζωής.

Είμαστε ενάντια στα όποια σχέδια απεργάζονται, υποκινούμενοι από ιδεοληπτικές εμμονές, για  ιδιωτικοποίηση του χώρου. Λέμε όχι στην ανάθεση σε επίδοξους «επενδυτές» all included περιφραγμένων τερατουργημάτων, που οδηγεί νομοτελειακά στον all excluded αποκλεισμό των πολιτών. Αποκλεισμό τόσο από  πιθανή συμμετοχή στην αξιοποίηση,  όσο και αυτή της πρόσβασης. «Επενδυτές» που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε προγράμματα χρηματοδότησης, στα οποία οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν και προτεραιότητα και προσβασιμότητα και πολύ καλύτερους όρους.

Τα στρατόπεδα του Καρά-ορμάν δεν είναι, ούτε πρέπει να γίνουν  το μπαχτσέ-τσιφλίκι κανενός. Ανήκουν στο λαό  της Καβάλας και μόνο σ’ αυτόν!

Posted On Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017 20:33 Γράφτηκε από τον

Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη,

με τη σχετική απόφαση Περιφερειάρχη, μου μετεβιβασθήκαν οι αναφερόμενες σε αυτή αρμοδιότητες. Μετά την ανάθεση από εσάς, αυτών, αφενός σε θεματικό αντιπεριφερειάρχη και αφετέρου σε περιφερειακό σύμβουλο και προκειμένου να μην υπάρξει σύγχυση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, σας υποβάλω την παραίτηση μου από το σύνολο των αρμοδιοτήτων που μου ανατέθηκαν.

Υπηρέτησα την Περιφέρεια μας και άσκησα διοίκηση, ακολουθώντας το σχεδιασμό του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας, Γιώργου Παυλίδη. Σχεδιασμό τον οποίο όλοι συνδιαμορφώσαμε, συνυπογράψαμε μαζί του και η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης υπερψήφισε για να εφαρμοσθεί κατά τη θητεία μας. Κάνοντας πράξη το σχεδιασμό και αναμορφώνοντας τα μέσα και τον τρόπο προβολής, καταφέραμε σημαντικές επιτυχίες και από την αρχική υστέρηση σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο πετύχαμε ισχυρή αύξηση και θετικά αποτελέσματα κατά πολύ υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου για σύνολο της ΑΜΘ.

Αυτά εν μέσω οικονομικών προβλημάτων, πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα αλλά και δυσμενών γεωπολιτικών αναταράξεων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενάντια στα οποία αγωνισθήκαμε και δεν επιτρέψαμε να επηρεάσουν το έργο μας. Επιδιώξαμε, να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές με τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, διαμορφωτές κοινής γνώμης, αεροπορικές εταιρείες και πετύχαμε να είμαστε πλέον συνεργάτες και σύμμαχοι. Προσπαθήσαμε να μοχλεύσουμε την τοπική κοινωνία ώστε να συνδράμει και να αναπτύξει  τουριστικές υπηρεσίες και εκεί όπου υπήρχε υστέρηση. Δουλέψαμε ώστε, η πεζοπορική διαδρομή VIA EGNATIA, η ενίσχυση του φυσιολατρικού τουρισμού στα εθνικά μας πάρκα, η επαγγελματική επιμόρφωση ανέργων και εργαζομένων στο τουριστικό κλάδο, η ανανέωση των εργαλείων προβολής και η δημιουργία νέου marketing plan σε συνεργασία με Ξενοδόχους και ΣΕΤΕ, χρηματοδοτούμενα  μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αναμένεται η έγκριση τους άμεσα, να αποτελέσουν, σημαντικά εργαλεία για το μέλλον.

Το 2017 προβλέπεται να είναι μία ακόμη χρονιά με πολύ μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητα αλλοδαπών, για την οποία δουλέψαμε συστηματικά το προηγούμενο διάστημα. Νέες αεροπορικές συνδέσεις αλλά και επέκταση των επισκεπτών αυτών σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένεται το 2017 και με βάση τον προγραμματισμό και τις επαφές μας, θα αυξηθεί περαιτέρω και το 2018.

Αποκορύφωμα της διεθνούς τουριστικής ‘’διπλωματίας’’ της Περιφέρειας, της σοβαρότητας αλλά και της προσήλωσης στο στόχο, η ύψιστη τιμή, μοναδική για Περιφέρεια, η συμμετοχή μας στο επίσημο τραπέζι της Υπουργικής συνεδρίασης που διοργανώθηκε στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση, την ΙΤΒ, στο Βερολίνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, παρουσία 31 υπουργικών αποστολών και της ηγεσίας του UNWTO. Επιτυχία η αναγγελία εκεί, δια της Ελληνίδας Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, της συνδιοργάνωσης στην Αλεξανδρούπολη, του πρώτου από τα δύο συνέδρια που θα διοργανωθούν στην Ευρώπη, για τους Δυτικούς Δρόμους του Μεταξιού και η διεθνής απήχηση. Τοπικά προϊόντα, χειροτεχνία, γαστρονομία, παράδοση, πολιτισμός στο επίκεντρο, με ισχυρούς συμμάχους πλέον ώστε να καταστούμε τουριστικός προορισμός αριστείας.

Παρακαταθήκη για την περιοχή και όραμα, το οποίο ελπίζω να ακολουθήσει η διοίκηση μας, η έναρξη ενεργειών το 2017, για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού, με την ενεργό κυρίαρχη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, της αυτοδιοίκησης και της στελέχωσης του με ειδικευμένο προσωπικό, αποκλειστικής απασχόλησης στον τομέα, ώστε να θεσμοθετηθεί η πραγματική διαβούλευση στην πολιτική διαμόρφωση στόχων, να υπάρξει ευρύτατος συντονισμός και ακόμη πιο ισχυρός εκσυγχρονισμός στο σχεδιασμό, την προβολή και την επίτευξη αποτελεσμάτων από την εφαρμογή τους για το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή, την δια της παρούσης δήλωσης, παραίτησή μου.

 

        Με εκτίμηση,

Περιφερειακός Σύμβουλος Αρμόδιος για Θέματα

  Τουριστικής Ανάπτυξης, Εκθέσεων,

Υποστήριξης Δημόσιων και Διεθνών Σχέσεων

 

 

    Αμοιρίδης Μιχάλης

Posted On Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 13:16 Γράφτηκε από τον

Πριν από 4 ημέρες, ο Δήμος Καβάλας απάντησε σε ερώτημα βουλευτή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων με τον τίτλο «Ο Δήμος Καβάλας νομιμοποιεί το ψευδοκράτος σε τουριστική έκθεση στην Κωνσταντινούπολη». Στο κείμενο της απάντησής της, η Δημοτική Αρχή εμφανίζει ΜΕ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ την παράταξή μας να έχει διατυπώσει «ψευδείς, ανυπόστατους, ανεύθυνους και επιζήμιους» ισχυρισμούς για την υπόθεση αυτή!

Ποια είναι η αλήθεια: η κυρία Ιωσηφίδου αποκάλυψε μόνη της, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής στις 31 Ιανουαρίου, ότι στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης συμμετείχε και το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου. 20 μέρες μετά, μία ενημερωτική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο αξιοποίησε το θέμα και του έδωσε έκταση, παρουσιάζοντας τον Δήμο Καβάλας ότι με αυτή του την ενέργεια αναγνωρίζει εμμέσως τα κατεχόμενα. Η κυρία Ιωσηφίδου απάντησε αμέσως μετά στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας με μία πολύ αναλυτική ανακοίνωση, κατηγορώντας την για συκοφαντική δυσφήμηση και απειλώντας με προσφυγή εναντίον της.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου, είπαμε στην κυρία Ιωσηφίδου ότι θα μπορούσε να κάνει μία διαμαρτυρία, για να είναι καλυμμένη και να μην δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να μας δυσφημίζουν και να λένε διάφορα. Τονίσαμε επίσης ότι το λάθος αυτό οφείλεται στην απειρία της, γι’ αυτό και καλά θα κάνει να σταματήσει να πηγαίνει στις τουριστικές εκθέσεις μόνη της.

Πού ακριβώς βρίσκονται οι «ψευδείς, ανυπόστατοι, ανεύθυνοι και επιζήμιοι» ισχυρισμοί της παράταξής μας που επικαλέστηκε η Δημοτική Αρχή; ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ.

Είναι πολύ καθαρό σε όλους ότι Η ΙΔΙΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΛΑΒΗ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΗ για δυσφημιστικά δημοσιεύματα, κατά συνέπεια και για το ερώτημα που κατατέθηκε στη Βουλή από βουλευτή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Η απερισκεψία μάλιστα της κυρίας Ιωσηφίδου είναι τέτοια, που μόνη της πάλι δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι στην τουριστική έκθεση συμμετείχαν και τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», αλλά και εκεί δεν έκανε καμία διαμαρτυρία, παρόλο που το περίπτερό τους ήταν σχεδόν απέναντι από αυτό του Δήμου Καβάλας!

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ με την υπόθεση του Μνημείου των Εβραίων Καβαλιωτών. Φρόντισε και τότε η Δήμαρχος Καβάλας να μας δυσφημίσει σε ολόκληρο τον κόσμο με τα όσα απίστευτα είχε πει και κάνει.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΗΣ. Με την προσπάθειά της να μας εμπλέξει στη συγκεκριμένη υπόθεση, δείχνει ότι θέλει να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που θέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε τοποθέτησή μας για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο.

Είναι όμως ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ η διοίκηση του Δήμου Καβάλας να χρησιμοποιεί μία θεσμική υποχρέωση προς τη Βουλή των Ελλήνων, για να πλήξει μία παράταξη της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και μάλιστα γράφοντας ΨΕΜΑΤΑ.

Η αντι-θεσμική αυτή ενέργεια δείχνει ότι Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΕΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ».

Πρέπει να καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο ΔΕΝ ΠΛΗΤΤΕΙ ΕΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Posted On Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 23:28 Γράφτηκε από τον

15 Μαρτίου : Βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, με το σύνολο (σχεδόν) των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, να έχει υιοθετήσει συνθήματα που προβάλλουν τον πατριωτισμό τους . “Στο σύνθημα του (ακροδεξιού) Βίλντερς «Η Ολλανδία και πάλι στα χέρια μας» ο φιλελεύθερος (και σημερινός πρωθυπουργός) Ρούτε απαντά με ένα μήνυμα προς τους μετανάστες: «Συμπεριφέρσου κανονικά ή φύγε». Την ίδια στιγμή οι χριστιανοδημοκράτες θέλουν τα παιδιά στο σχολειό να μαθαίνουν, όπως παλαιότερα, υποχρεωτικά τους στίχους του εθνικού ύμνου. Ακόμα και οι σοσιαλδημοκράτες (του κ. Ντάϊσελμπλουμ) διεξήγαγαν προεκλογικό αγώνα κάνοντας λόγο για έναν «προοδευτικό πατριωτισμό» (πηγή : dw.com) προτείνοντας παράλληλα τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εξετάσει το … μέλλον της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

16 Απριλίου : Δημοψήφισμα για τη Συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία. Με το σύνολο σχεδόν των κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών κρατών, να έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους (αν μη τι άλλο) για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου, ήρθε η σειρά του Συμβουλίου της Ευρώπης (μέσω ανακοίνωσης των συνταγματολόγων του) να βάλει «το κερασάκι στην τούρτα». “Το σχέδιο αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος, που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου της Τουρκίας και το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου, μπορεί να εκτροχιάσει τη χώρα οδηγώντας την σε ένα "απολυταρχικό προεδρικό σύστημα" (πηγή : protothema.gr), προειδοποίησαν. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι «Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη χώρα, με τον Τούρκο πρόεδρο ενισχυμένο ή ηττημένο στο δημοψήφισμα και πώς αυτό θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (και όχι μόνο) ;»

23 Απριλίου : Στην Γαλλία διεξάγεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών (και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου). Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο αριστερός  Ζαν-Λουκ Μελανσόν και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν είναι -μεταξύ άλλων- οι υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο των Γάλλων. Ο κ. Μακρόν συγκεντρώνει το 26%, όπως και η κα Λεπέν, την οποία όμως νικά στον δεύτερο γύρο, διότι -σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα- θα έχει τις ψήφους του συνόλου σχεδόν των ψηφοφόρων των υπολοίπων. Είναι όμως έτσι, ή μήπως τα τρανταχτά  «παραδείγματα» της αποτυχίας των προγνωστικών μοντέλων να ερμηνεύσουν τις προθέσεις των πολιτών, τόσο στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, όσο και στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητά από εκείνους που -εν πολλοίς- έχουν αναλάβει το έργο να ερμηνεύσουν αλλά και να … κατευθύνουν τις ψήφους των πολιτών ;

Οι τελευταίες προγραμματισμένες κάλπες είναι τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες της κας Μέρκελ θα δώσουν σκληρή μάχη με τους Σοσιαλδημοκράτες του κ. Σουλτς, με το ακροδεξιό AfD να παραμονεύει, ενώ κανείς δεν βάζει «το χέρι του στη φωτιά» όσον αφορά το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών και στην Ιταλία, πριν ακόμη ή πολύ κοντά, σε αυτές της Γερμανίας.

Με τους Βρετανούς στην πόρτα της εξόδου, τους Γερμανούς μπροστά στις κάλπες, τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ολλανδούς σε φλερτ με τον ευρωσκεπτικισμό και τους Αμερικανούς να μην έχουν ακόμη κάνει γνωστές τις προθέσεις τους για το ποια θα είναι η πολιτική τους απέναντι στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, το σκηνικό στο εσωτερικό της -πάλαι ποτέ- Κοινότητας που στα 60 της χρόνια βιώνει μία άνευ προηγουμένου υπαρξιακή κρίση, μοιάζει να είναι φτιαγμένο από χαρτόνι, που «μ’ ένα φύσημα του αέρα» κλυδωνίζεται επικίνδυνα και με … πολλές ταχύτητες.

Αν μη τι άλλο, το 2017 φαντάζει ως έτος καμπής και σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Σε πολλά και για πολλούς.

Γιώργος Τσακίρης
Πολιτευτής ΑΝΕΛ Καβάλας

Posted On Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 14:34 Γράφτηκε από τον

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που ως μαθητής δημοτικού μαζί με τους συμμαθητές και τους δασκάλους μου κατεβήκαμε με μαύρα μαντίλια σε πορεία στο κέντρο της Δράμας διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια εξόρυξης του λιγνίτη. Η αντίδραση και ο αγώνας τότε ήταν μαζικός και οι λιγνίτες που βρίσκονται στο υπέδαφος του πιο πλούσιου κάμπου της Ελλάδας έμειναν κρυμμένοι και η γη συνέχισε να καλλιεργείται από τους γεωργούς μας. Από την άλλη μεριά το λιγνιτικό κοίτασμα της Πτολεμαΐδας πλέον βαίνει προς εξάντληση… το αμέσως μεγαλύτερο κοίτασμα λιγνίτη παραμένει αυτό της Δράμας.

Ο πιο εύφορος κάμπος της Ευρώπης μαραζώνει. Τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ δεν λειτουργούν και οι γεωργοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ιδιωτικές γεωτρήσεις με πανάκριβο πετρέλαιο που έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής και έχει μειώσει δραματικά τα περιθώρια κέρδους . Τα κανάλια πλέον μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης δεν μπορούν να αποστραγγίσουν τον κάμπο και οι γεωργοί έχουν συνηθίσει πλέον να χάνουν τις παραγωγές τους και να περιμένουν υπομονετικά πότε θα τους αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ. Κανείς δεν ασχολήθηκε με τον κάμπο της Δράμας, κάποιοι όμως ασχολούνται με το υπέδαφος του κάμπου, με τον κρυμμένο όλεθρο που λέγεται λιγνίτης. Ο λιγνίτης θα βγει και θα ξεπουληθεί σε ξένους όταν εξαθλιωθεί ο κάμπος και οι αγρότες. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα δείτε εύπορους πολίτες να γίνονται λιγνιτωρύχοι. Λιγνιτωρύχοι γίνονται μόνον εξαθλιωμένοι οικονομικά άνθρωποι. Πιστεύετε άραγε πως αν έβρισκαν λιγνίτη στο Μανχάταν, ότι οι τραπεζίτες της wall street θα παρατούσαν τα πανάκριβα κοστούμια τους, θα γκρέμιζαν τους ουρανοξύστες τους και θα έτρεχαν να βρουν δουλειά στα λιγνιτωρυχεία; Το λιγνιτικό κοίτασμα της Πτολεμαΐδας πλέον βαίνει προς εξάντληση και το αμέσως μεγαλύτερο κοίτασμα λιγνίτη είναι αυτό της Δράμας. Παράλληλα, σταθερά ο κάμπος μας εξαθλιώνεται, η δε Δράμα το ίδιο σταθερά απομονώνεται και κάποιοι ήδη σκάβουν…

Περιμετρικά του Παγγαίου όρους περνά ο κρατικός αγωγός φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, για την ιδιωτικοποίηση του οποίου ενδιαφέρθηκε τα τελευταία τρία χρόνια η SOCAR, η κρατική εταιρία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν. Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί μνημονική υποχρέωση και η SOCAR είναι η μεγαλομέτοχος του ΤΑΡ, του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Κεντρική Ευρώπη, χωρίς να τροφοδοτεί την χωρά μας όμως άμεσα με φυσικό αέριο και χωρίς να της δίνει ούτε καν τέλη διέλευσης…

Ο Αγωγός ΤΑP ακολουθεί σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια την πορεία του αγωγού ΔΕΣΦΑ. Εξαίρεση; Το λιγνιτικό πεδίο της Δράμας. Το 2014 και χωρίς καμία σχετική διαβούλευση κατά ωμή παράβαση του κοινοτικού δικαίου, ο ΤΑΡ άλλαξε πορεία στην περιοχή μας και χαράχθηκε βορειότερα του ΔΕΣΦΑ προς την Δράμα και έτσι πλέον το ενεργειακό κοίτασμα της Δράμας είναι περικυκλωμένο από δύο ενεργειακούς αγωγούς. O TAP ήδη αποκτά δικαίωμα δουλείας σε όλα τα χωράφια από τα οποία διέρχεται, και δημιουργεί ζώνη μήκους 18 χλμ μέσα στον δήμο μας όπου θέτει περιορισμούς στην καλλιέργεια της γης, και επιπροσθέτως μελλοντικά, λόγω του ΤΑΡ απαγορεύονται οι επεκτάσεις οικισμών, έχουν τεθεί ήδη περιορισμοί στην δόμηση, οι οποίοι θα αίρονται μόνο κατόπιν παροχής άδειας του ΤΑΡ. Αν λοιπόν η εταιρία που ήθελε να αγοράσει τον ΔΕΣΦΑ και που της ανήκει ήδη ο ΤΑΡ, δηλαδή η SOCAR, η Κρατική Εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, επιθυμεί να αδειοδοτήσει δραστηριότητα που σχετίζεται με το έδαφος, αδειοδοτεί. Η υπόθεση των λιγνιτών μαγειρεύεται τα τελευταία είκοσι χρόνια, από τότε που η πολιτεία άφησε τους αγρότες και τα χωράφια τους στο έλεος του Κυρίου. Και επανήλθε ιδιαιτέρως δυναμικά τα τελευταία χρόνια, την ίδια χρονική στιγμή που εμφανίστηκε ο ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ πρόκειται για πενήντα χρόνια να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τις βιομηχανίες της Κεντρικής Ευρώπης. Οι κατασκευαστές θέλουν το έργο αυτό να αντέξει τουλάχιστον μισό αιώνα χωρίς καμία διακοπή. Διακοπή τροφοδότησης σημαίνει απώλεια κέρδους. Ο ΤΑΡ θα διακινεί αέριο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Και τώρα οι αφελείς ερωτήσεις: «Πώς είναι δυνατόν να κατασκευάσουν τον ΤΑΡ στην μέση του λιγνιτικού κοιτάσματος; Σήμερα ο αγωγός θάβεται στο ενάμιση μέτρο βάθος, όταν αρχίσει η εξόρυξη του λιγνίτη, όλος ο κάμπος θα μετατραπεί σε μια τρύπα βάθους 200-300 μέτρων. Που θα πάει ο ΤΑΡ τότε; Δεν ξέρουν οι κατασκευαστές του ΤΑΡ ότι είναι πιθανή η εξόρυξη του λιγνίτη; Δεν πληροφορήθηκαν άραγε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μόλις πριν από μερικούς μήνες, ανάγκασε την χώρα ή να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ ή να ιδιωτικοποιήσει το λιγνιτικό κοίτασμα της Δράμας. Αν ήξεραν εξαρχής ότι είναι πιθανή η εξόρυξη του λιγνίτη, γιατί εδώ και χρόνια επέλεξαν να περάσουν τoν αγωγό τους μέσα από μελλοντικό λιγνιτωρυχείο;»

«Γιατί κύριοι του ΤΑΡ επιλέγετε το έδαφος του λιγνιτικού κοιτάσματος;»

«Γιατί κύριοι του Υπουργείου Ενέργειας δέχεστε ΜΟΝΟ την όδευση αυτή; Γιατί πρέπει ο ΤΑΡ να περάσει ντε και καλά από τον λιγνίτη; Γιατί εδώ και χρόνια εμμένετε και δεν δέχεστε καμία άλλη όδευση, πέραν του λιγνιτικού κοιτάσματος που ετοιμάζεστε να πουλήσετε σε ιδιώτες; Tι ρόλο θα παίξει ο ΤΑΡ στην αδειοδότηση της εξόρυξης και στην διαμόρφωση των όρων δημοπράτησης των λιγνιτών; Τέλος γιατί δεν έχετε απαντήσει ποτέ, τα τελευταία δύο χρόνια; Γιατί δεν έχει καμία Κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιήσει ούτε ένα σοβαρό έργο υποδομής που τόσο έχει ανάγκη ο πιο εύφορος κάμπος της χώρας;»

Η όδευση του αγωγού αποφασίστηκε ερήμην μας και μας ανακοινώθηκε την τρίτη ημέρα της θητείας μου από τον υπουργό Μανιάτη. Σίγουρα, δεν αναμενόταν αντίδραση από έναν νέο δήμαρχο 33 ετών, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία, που εκείνη την εποχή προσπαθούσε να λειτουργήσει έναν πτωχευμένο δήμο. Η αντίδρασή όμως ήταν άμεση. Θέσαμε το ζήτημα στον κύριο Μανιάτη, ο οποίος στα περιθώρια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ μας πρότεινε να δώσει η κυβέρνηση 5-10 εκατομμύρια ευρώ για αντιστάθμισμα, αφού δημιουργούνταν ζώνη πλάτους 2 χιλιομέτρων μέσα στην οποία βρισκόταν οι περισσότεροι οικισμοί της Δημοτικής ενότητας Καλαμπακίου και ήταν αδύνατος ο προγραμματισμός έργων και η ωρίμανση μελετών για το νέο ΕΣΠΑ. Αντί των αντισταθμιστικών της Κυβέρνησης πρότεινα είτε ο αγωγός να ακολουθήσει πορεία παράλληλη με την Εγνατία οδό – ώστε να αποφευχθεί πλήρως το λιγνιτικό πεδίο- είτε αν αυτό δεν ήταν πλέον εφικτό την δημιουργία με έξοδα της Κυβέρνησης ενός μύλου, ο οποίος θα παρήγαγε άλευρα τα οποία με διακρατική συμφωνία θα πωλούνταν στο Αζερμπαϊτζάν για πενήντα χρόνια στην μέση παγκόσμια τιμή των αλεύρων με παράλληλη απαλλαγή από δασμούς. Με τον τρόπο αυτό επιδίωξα να πωλούνται για τα επόμενα 50 χρόνια όλες οι παραγωγές των αγροτών μας, γεγονός που θα έκανε αφενός τους αγρότες μας τους πλουσιότερους αγρότες της χώρας, την δε αγροτική μας γη την ακριβότερη της Ευρώπης επίσης. Οι κάτοικοι του κάμπου, τα παιδιά και τα δισέγγονά τους θα είχαν εξασφαλισμένο εισόδημα. Το κέρδος μάλιστα θα ήταν καθαρό αφού θα πωλούσαν απευθείας χωρίς να μεσολαβεί έμπορος. Ο κάμπος θα γινόταν μια νησίδα η οποία θα ήταν μονίμως εκτός οικονομικής κρίσης. Φανταστείτε, αν η πρόταση γινόταν αποδεκτή πόσοι ξενιτεμένοι δικοί μας που δουλεύουν στις γερμανικές φάμπρικες θα επέστρεφαν στα χωριά μας για να καλλιεργήσουν τα παρατημένα χωράφια τους… Τα χωριά μας, θα ζωντάνευαν… ο πλούτος των αγροτών μας θα προσέλκυε τους πάντες… μεγάλες αλυσίδες θα άνοιγαν καταστήματα, τράπεζες σε κάθε χωριό… και όλα αυτά χρειάζονται προσωπικό … που θα απορροφώνται από τους άνεργους του νομού μας… αν η Ανάβρα ήταν το παράδειγμα προς μίμηση την δεκαετία του 1990, για τα επόμενα πενήντα χρόνια παράδειγμα προς μίμηση θα ήταν το Καλαμπάκι, ο Καλαμώνας, η Αγία Παρασκευή, ο Νεροφράκτης, η Μαυρολεύκη, οι Κρηνίδες, η Ελευθερούπολη…

Με τον τρόπο αυτό θα δινόταν τέλος στα σενάρια εξόρυξης του λιγνίτη τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια, αφού φυσικά κανείς αγρότης μας δεν θα πωλούσε την γη του σε οποιαδήποτε εταιρία εξόρυξης λιγνιτών. Χαρακτηριστικά είχα γράψει στον τότε Υπουργό και Πρωθυπουργό «εσείς ορίζετε το μέλλον μας… ή θα γίνουμε εύποροι αγρότες ή εξαθλιωμένοι λιγνιτωρύχοι» Την ίδια πρόταση επανέλαβα σε όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς Ενέργειας και Πρωθυπουργούς από το 2014 ως και σήμερα.

Το 2015, ο τύπος άρχισε να ανακινεί σενάρια εξόρυξης των λιγνιτών. Αντιδράσαμε άμεσα και ο τότε Υπουργός Λαφαζάνης διέψευσε τα σενάρια, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε σε εμένα προσωπικά ότι ο αγωγός δεν θα περάσει από το λιγνιτικό πεδίο. Ο Λαφαζάνης αν και αγωνίστηκε, στο τέλος απομακρύνθηκε.
Τα σενάρια βέβαια επανήλθαν πριν από λίγους μήνες κατόπιν αποφάσεως του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που ουσιαστικά επιβάλλει ή την πώληση της ΔΕΗ ή την ιδιωτικοποίηση της εξόρυξης λιγνίτη της Δράμας. Πλέον κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος μιλούν για ιδιωτικοποίηση και εξόρυξη του λιγνίτη. Και επαναλαμβάνω το ερώτημα «Γιατί ο ΤΑΡ, που ελέγχει την δόμηση από όπου διέρχεται, επιλέγει να περάσει από το λιγνιτικό πεδίο, ενώ αυτό θα εξορυχτεί;» «Γιατί εδώ και χρόνια το Υπουργείο δεν δέχεται καμία άλλη όδευση πέραν αυτής που διέρχεται εκ του λιγνιτικού πεδίου το οποίο θα ιδιωτικοποιήσει και στο οποίο ήδη εγκατέστησε τον ΤΑΡ;» «Κύριοι του Υπουργείου τι προβλέπει η σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν την οποία έχετε υπογράψει; Μπορεί ο ΤΑΡ να μετακινηθεί αφού κατασκευαστεί;» «Και αν δεν μπορεί να μετακινηθεί, τι δικαιώματα του έχετε παραχωρήσει στο έδαφος; θα παίξει ρόλο ο ΤΑΡ στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης;» «Πότε σκοπεύετε να απαντήσετε;» και κυρίως «όπως με το έτσι θέλω μας φέρατε τον ΤΑΡ, με τον ίδιο τρόπο σκοπεύετε να μας φέρετε και τους λιγνίτες;»

Ήδη πέρυσι η ενεργειακή ανταγωνίστρια του Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ζήτησε την απευθείας εκμετάλλευση του λιγνίτη της Βεύης. Λιγνίτες και αγωγοί πάνε χέρι – χέρι… τουλάχιστον σε ότι αφορά τους Ρώσους
Πιθανή εξόρυξη των λιγνιτών θα σημαίνει το τέλος της αγροτικής παραγωγής. Εξόρυξη Λιγνιτών σημαίνει ότι ο κάμπος Δράμας-Καβάλας θα μετατραπεί σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. 10.000 κόσμος θα πρέπει να εγκαταλείψει τις εστίες του. Ο κραταιός πρώην Δήμος Καλαμπακίου δεν θα υπάρχει πλέον στον χάρτη, τα χωριά του θα ισοπεδωθούν, τα σχολεία και οι δρόμοι επίσης, τα χωράφια θα μετατραπούν σε πεδία στάχτης, τα τρακτέρ θα αντικατασταθούν από εκσκαφείς, τα καμπαναριά των εκκλησιών θα αντικατασταθούν από φουγάρα, το γαλάζιο του ουρανού θα αντικατασταθεί από το γκρι της αιθάλης.
Οι κάτοικοι αυτών των χωριών που ζουν εδώ και χρόνια την κρατική εγκατάλειψη, εξαθλιωμένοι οικονομικά πλέον θα λάβουν αποζημιώσεις για τα σπίτια και τα χωράφια τους και θα εγκαταλείψουν τις πατρώες εστίες.

Οι κάτοικοι όμως των περιοχών που δεν θα ισοπεδωθούν ,οι κάτοικοι της Ελευθερούπολης, των Κρηνίδων, του Άγιου Αθανασίου, των Κυργίων, του Δοξάτου, της Χωριστής, του Φωτολίβους, της πόλεως της Δράμας, θα ζουν στο χείλος του λιγνιτωρυχείου… και θα αποζημιωθούν όχι με χρήματα, αλλά με αιθάλη, με νέφος, με καρκίνους, εμφράγματα και εμβολές… θα βλέπουν τα παιδιά τους να γεννιούνται με λευχαιμία… Οι θιασώτες της εξόρυξης του λιγνίτη θα υποστηρίξουν ότι θα έρθει η «ανάπτυξη»… ότι θα έρθουν θέσεις εργασίας (τα ίδια δεν μας έλεγαν και για τον ΤΑΡ;) Πώς θα έρθει η ανάπτυξη, όταν εκριζωθούν χιλιάδες οικογένειες; Όταν δεν θα πέφτει στην αγορά το εισόδημά τους; Πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν; Θα αντισταθμιστεί αυτό με χιλιάδες λιγνιτωρύχους; Οι αγρότες π.χ του Δοξάτου και της Χωριστής σε ποιον θα πωλούν τις καλλιέργειες τους; Θα βρίσκουν άραγε αγοραστές για προϊόντα που παράγονται δίπλα σε λιγνιτωρυχείο; Ο τουρισμός; Ο όποιος τουρισμός απομείνει; Φανταστείτε πόσοι θα έρχονται στην Δραμοινογνωσία, στην Ονειρούπολη… πόσοι θα ανεβαίνουν στο Φαλακρό στα δάση του Παρανεστίου, στο Μενοίκιο;… Πόσοι θα επισκέπτονται τους Φιλίππους και το Κεφαλάρι… ;

Παραπονιόμαστε που ο νομός μας είναι παραγκωνισμένος, που δεν έχουμε σύνδεση με την Εγνατία, που δεν έχουμε πανεπιστήμια, που οι στρατιωτικές μονάδες έφυγαν, που οι βιοτεχνίες μας έκλεισαν… Ο νομός μας θα γνωρίσει την «ανάπτυξη» μέσω των λιγνιτών; Πόσοι εξαθλιωμένοι νέοι θα παρακαλούν έξω από πολιτικά γραφεία (όπως κάνουν και τώρα για να βρουν δουλειά στον ΤΑΡ), μόνο και μόνο για να μπορέσουν να πάρουν τον βασικό μισθό του λιγνιτωρύχου και να βλέπουν τα παιδιά τους να γεννιούνται με λευχαιμία;

Παρεμπιπτόντως πριν μερικές ημέρες ζήτησαν να με συναντήσουν στο Καλαμπάκι τρία στελέχη της γενικής γραμματείας στρατηγικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και ένα απρόσκλητο στέλεχος του ΤΑΡ. Τους συνάντησα μαζί με την δημοτική σύμβουλο κα Στυλίδου. Τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο και ο ΤΑΡ μου έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη να παράσχω άδειες στον ΤΑΡ για την εκτέλεση εργασιών… Τέτοια άδεια δεν έχω δώσει και ούτε θα δώσω όσο είμαι δήμαρχος Δοξάτου. Στην συνάντηση αυτή όταν ανέφερα το θέμα του λιγνίτη, το στέλεχος του ΤΑΡ απήντησε ότι δεν τους ενδιαφέρει το κοίτασμα γιατί έχει ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ… Πως ο ΤΑΡ ξέρει ότι ο λιγνίτης μας είναι ραδιενεργός; Έκανε μετρήσεις; Γιατί ενδιαφέρεται; Αν ο ΤΑΡ απλώς μεταφέρει φυσικό αέριο, γιατί ασχολείται με τον λιγνίτη της Δράμας; Και επαναλαμβάνω το ερώτημα «Γιατί ο ΤΑΡ επιλέγει να περάσει από λιγνιτικό πεδίο της Δράμας;»

Ποια στάση κράτησε το δημοτικό συμβούλιο έναντι του ΤΑΡ; Επί δυο χρόνια, εκδόθηκαν τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις κατά της διέλευσης του αγωγού και ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθότι οι δημοτικοί σύμβουλοι έκριναν ότι αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας για τα συμφέροντα του Δήμου Δοξάτου. Τον περασμένο Νοέμβριο τα πράγματα άλλαξαν… οι παρατάξεις του πρώην Δημάρχου, του κου Παπάζογλου και των συμβούλων που αποστάτησαν από την παράταξή μου, που έχουν ενωθεί σε μια κοινή παράταξη την «Ηνωμένη Αντιπολίτευση», αποφάσισαν να μην πληρώσουμε την αμοιβή του δικηγόρου για να παρασταθεί ενώπιον του δικαστηρίου!!!! Ο δημοτικός σύμβουλος Μπενάζης μετατράπηκε τότε σε εκπρόσωπο τύπου του ΤΑΡ, ο σύμβουλος Π. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι μάλλον δεν έπρεπε εξαρχής να εναντιωθούμε και φυσικά ο τέως Δήμαρχος δεν μπορούσε να μην δώσει και αυτός το δικό του ρεσιτάλ. Γιατί άραγε; Γιατί έπαψε να είναι σημαντική η υπόθεση; Στα τέλη της χρονιάς, όταν τα μηχανήματα του ΤΑΡ ήταν προ των πυλών των εδαφών μας, η «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» αρνήθηκε –χωρίς καμία αιτιολογία- να προχωρήσουμε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΤΑΡ. Το ερώτημα παραμένει, «γιατί;»

Πριν από λίγες εβδομάδες η «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» προκάλεσε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου με σκοπό να λάβει ο δήμος μας αντισταθμιστικά οφέλη από τον ίδιο τον ΤΑΡ. O εισηγητής κος Παπάζογλου ως διευθυντής του ΕΠΑΛ έλαβε από υπεργολάβο του ΤΑΡ ηλεκτρονικούς υπολογιστές… Ο ΤΑΡ -λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει- είναι πλέον στα εδάφη μας και δίνει δείγματα «οφέλους», προξένησε βλάβες σε δίκτυα ύδρευσης, γέμισε δρόμους με λάσπη και πέτρες, έκοψε γραμμές του ΟΤΕ προς Αγία Παρασκευή, μπαίνει σε ακίνητα του Δήμου χωρίς άδεια, διεξάγει εργασίες χωρίς άδεια από τον Δήμο, κόβει το νερό σε Αγία Παρασκευή, Καλαμώνα, Νεροφράκτη και Μαυρολεύκη χωρίς προειδοποίηση, αγγίζει το λιγνιτικό κοίτασμα και μας πληροφορεί ότι είναι μάλιστα και ραδιενεργό… Τα χρήματα είναι πολλά και τα συμφέροντα που διακυβεύονται πολύ μεγάλα… τόσο μεγάλα που θα γίνουμε αποικία… η αποικία της Δράμας.

Όσο είμαι δήμαρχος, αρνήθηκα επανειλημμένως να καταθέσω πρόταση για τα λεφτά που μοιράζει ο ΤΑΡ- τα οποία σε δράσεις και σε έργα προβλέπω ότι δεν θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο-, αν πρώτον δεν αποκατασταθεί ο δήμος μας για το γεγονός ότι επί δύο χρόνια δεν μπορούσε να προγραμματίσει και να ωριμάσει μελέτες όπως είπα παραπάνω, αν δεύτερον δεν διασφαλιζόταν η βιωσιμότητα του κάμπου και τρίτο και κυριότερα η εξασφάλιση μη εξόρυξης λιγνιτών…

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το θέμα, φίλοι μου μού είπαν «μην ασχολείσαι», εδώ «προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Καραμανλή όταν επιδίωξε την κατασκευή όχι του ΤΑΡ, αλλά του Μπουργκαζ-Αλεξανδρόυπολη», όταν προτίμησε τους Ρώσους από τους Αμερικανούς. Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν πάντοτε η εξόρυξη των λιγνιτών… Δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Αμερικάνοι, με ενδιαφέρει ο τόπος μου και τα παιδιά που τώρα μεγαλώνουν σε αυτόν και αυτά που θα γεννηθούν σε αυτόν μετά τον θάνατό μου.

Δεν φοβάμαι να ταλαιπωρηθώ και τούτο διότι η αλήθεια είναι ότι ήδη τράβηξα πολλά. Είμαι ο μοναδικός δήμαρχος στην Ελλάδα που δεν έχει πλειοψηφία στο δημοτικό του συμβούλιο… που δεν μπορεί να αμείψει αξιοπρεπώς ένα δικηγόρο για να υπερασπιστεί την αίτηση ακύρωσης κατά του ΤΑΡ, γιατί του το αρνείται το δημοτικό του συμβούλιο… που λοιδορούμαι καθημερινώς… Τουλάχιστον προσελκύω την αγάπη του Βουλευτή Κυριαζίδη, ο οποίος τίμησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Κοινουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος -Αζερμπαϊτζάν και δηλώνει την χαρά του που η Δράμα θα γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ ρωτά επισήμως και εμμέσως τον υπουργό Δικαιοσύνης-επισημαίνοντάς του ότι η δικαιοσύνη πρέπει να μένει ανεπηρέαστη- πότε θα μπω φυλακή και με καλεί από την τηλεόραση να παραιτηθώ…

H Πατρίδα υποχρεώνεται με τα Μνημόνια να πουλήσει τον εθνικό της πλούτο στους Δανειστές. Της επιβάλλουν να πωλήσει ό,τι ανήκει στους Έλληνες και σχετίζεται με την ενέργεια, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ. Με την εξάντληση των λιγνιτών της Πτολεμαΐδας και με τους υπόλοιπους λιγνίτες της χώρας να καταλήγουν σε ιδιώτες, η ΔΕΗ από ενεργειακός κολοσσός θα μετατραπεί σε νάνο και τότε θα είναι κατάλληλη στιγμή και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τα έχουμε συνηθίσει άλλωστε, εδώ ο ΟΣΕ πωλείται με 45 εκατομμύρια ευρώ και η Manchester αγοράζει τον Pogba με 110 εκατομμύρια ευρώ. O TAP δεν δίνει ούτε ένα ευρώ σε τέλη διέλευσης στην Χώρα, αλλά θα μεταφέρει τρισεκατομμύρια, εκτελεί έργα χωρίς άδεια, ζημιώνει δημοτικά δίκτυα ύδρευσης χωρίς να δίνει λογαριασμό. Για πόσο ακόμη θα ανεχτούμε να μας μεταχειρίζονται σαν ανελεύθερα ανδρείκελα εξαθλιωμένης αποικίας; Αν και ο Λιγνίτης δεν είναι ξυπνητήρι για την παραγκωνισμένη Δράμα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας, ανάξιοι των προγόνων μας και δυνάστες των παιδιών μας.

Σήμερα καλώ όλους όσους εκπροσωπούν τον τόπο – Δημάρχους και συμβούλους, νομάρχη και νομαρχιακούς συμβούλους, συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις και τους εκπροσώπους μας Βουλευτές να λάβουν θέση. Καλώ επίσης και όσους θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, επίσης να λάβουν θέση. Πόσοι θα μείνουν σιωπηλοί; Πόσοι θα μιλήσουν ξύλινα; Πόσοι θα μείνουν πιο στρόγγυλοι και από τον κύκλο; Πόσοι πραγματικά θα δράσουν; Καλώ τα επιμελητήρια, τους φορείς και κυρίως την καθεμία και τον καθένα από εσάς. Πάρτε θέση για τον ΤΑΡ, πάρτε θέση για τους Λιγνίτες. Αν παλέψουμε όλοι οι πολίτες μαζί, κανείς δεν μπορεί να μας κερδίσει.

Δεν έγινα ποτέ πολιτικός, για αυτό και γράφω αυτές τις γραμμές, για αυτό και δεν κάνω πίσω, δεν κάνω κωλοτούμπες, για αυτό δεν είμαι αδιάφορος, για αυτό δεν συμβιβάζομαι, γιατί δεν με ενδιαφέρει ούτε το πολιτικό κόστος ούτε η πολιτική καριέρα. Προτιμώ να πάω σπίτι μου, να μου στερήσουν την ελευθερία και την ζωή, να μου κηλιδώσουν το όνομα… παρά να δώσω γη και ύδωρ. Προτιμώ όσο ζω, η συνείδησή μου να ανήκει σε εμένα αποκλειστικά και να είμαι ήσυχος με αυτήν. Προτιμώ να συγκρουστώ με το σύστημα και να ηττηθώ, παρά να γονατίσω σε αυτό. Η παρούσα είναι ο πολιτικός μου επιτάφιος και χαίρομαι για αυτό.
Επί θητείας μου –ακόμη και αν αυτή πρόωρα και βίαια διακοπεί όπως εύχονται πολλοί- θα συνεχίσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, έτσι ώστε οι επόμενες γενεές να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να πρασινίζουν τον πιο έφορο κάμπο της Πατρίδας … όποιο και να είναι το κόστος που θα επωμιστώ. Κατόπιν αυτού δηλώνω έτοιμος για τον λίβελο και τις επιθέσεις που θα δεχτώ το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη έχω συνηθίσει τις μηνύσεις, τις καταγγελίες και τον πόλεμο. Και θα κλείσω απευθυνόμενος αφενός σε όσους θα μου επιτεθούν: «Βάλτε τα δυνατά σας» και αφετέρου σε όσους δεν θέλουν την Δράμα αποικία: «Αγωνιστείτε για τα παιδιά σας, το μέλλον ανήκει σε αυτά και σε κανέναν άλλο».

Posted On Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 01:44 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 18

17190818 10208130040956077 3058861135015051585 N

OLKLOGO

Kavala Colors Parade

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Ελάτε στην παρέα μαςKreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".