Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018
Editorial

Editorial (443)

Πούτιν, Τράμπ, Άσαντ, Ερντογάν, Νετανιάχου αλλάζουν συμμάχους και ιδέες με την ευκολία τυχοδιώκτη.

Άλλος για μια εκλογική νίκη, άλλος σαν ναυαγοσώστης της βυθισμένης δημοτικότητάς του, άλλος για να ξεπεράσει το ενδεχόμενο εμπλοκής του σε σκάνδαλο.

Οι πιο επικίνδυνοι, ο  αχαρακτήριστος Τραμπ και οι συνοδοιπόροι του- Μέι και Μακρόν- νομίζουν ότι όλα θα τελειώσουν πατώντας ένα κουμπί.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα του ψυχροπολεμικού παραλογισμού η ελληνική Κυβέρνηση:

  • Προσπαθεί να λύσει, όχι να κουκουλώσει, το λεγόμενο “μακεδονικό” πρόβλημα,  με αμοιβαίες υποχωρήσεις και  χωρίς να καταπατηθούν οι αρχές μας.
  • Έχει επίγνωση ότι το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται ανατολικά. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας απρόβλεπτος εθνικιστής, που εκβιάζει άλλοτε με την παράλογη κράτηση των δύο αξιωματικών μας, άλλοτε με την επίδειξη της στρατιωτικής του δύναμης και άλλοτε με την απειλή της ακύρωσης της συμφωνίας για τους πρόσφυγες.
  • Έχει αναλάβει την ευθύνη να βγάλει η χώρα από τα μνημόνια, να ανατάξει την οικονομία, να ανακουφίσει τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

Γνωρίζουμε πως ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία μας, είναι συνάρτηση της ασφάλειας.

Γνωρίζουμε πως η ευημερία είναι συνάρτηση της ειρήνης στην περιοχή μας και στον κόσμο.

Αυτή την ειρήνη πρέπει να διασφαλίσουμε ενώνοντας όλοι τις φωνές μας σε ένα φιλειρηνικό κίνημα.

Υ.Γ. :  θέλω  να εκφράσω τα ειλικρινή  μου  συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου.

Posted On Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 08:20 Γράφτηκε από τον

Είναι γνωστό ότι η λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων, το κυκλοφοριακό και η καύση ξύλων για θέρμανση την περίοδο του χειμώνα επιβαρύνουν ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα της περιοχής μας.

Από την αρχή της θητείας της, η Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ζήτημα της αξιόπιστης μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τόσο στο αστικό κέντρο όσο και στην περιοχή της Ν.Καρβάλης. Ούτε συνεργάστηκε με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ, με σκοπό να γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η διοίκηση του Δήμου “ξέχασε” ότι από τον Μάιο του 2015 έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ για τη μελέτη ειδικών επιστημονικών θεμάτων. Θα μπορούσε δηλαδή να αναθέσει στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό μας ίδρυμα να διεξάγει μετρήσεις. Δυστυχώς, δεν το έκανε.

Όπως “ξέχασε” να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πρόταση που υπέβαλε ο Καβαλιώτης Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Ξάνθης κύριος Γιώργος Γκαϊταντζής προς τον Δήμο μας! Η Δήμαρχος τη θυμήθηκε μόλις χθες, μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί στα ραδιόφωνα, χωρίς να έχει ασχοληθεί ποτέ για να την προωθήσει!

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, η Δημοτική Αρχή τρέχει πίσω από τα γεγονότα… Ό,τι και να λέει όμως στα ραδιόφωνα η Δήμαρχος Καβάλας, η αλήθεια είναι ότι αγνόησε και τις δύο δυνατότητες και δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα εδώ και 4 χρόνια!

Δεν μας κάνει εντύπωση. Την ίδια απόλυτη αδιαφορία έδειξε με τους βιολογικούς σταθμούς της ΔΕΥΑΚ σε Καβάλα και Δάτο, που τους άφηνε εδώ και 4 χρόνια να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού τους. Για να μην μιλήσουμε για τη χωματερή και τα προβλήματα που έχει… 

Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή:

  • να συνεργαστεί με την επιστημονική κοινότητα της πόλης, προκειμένου να βρεθεί μία μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας
  • να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει ΑΜΕΣΑ όλες τις διαθέσιμες επιλογές και τεχνολογίες που υπάρχουν
  • να αξιοποιήσει αδιάθετες χρηματοδοτήσεις είτε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας είτε από αλλού, κυρίως για να διασφαλίσει την αγορά εξοπλισμού.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι, ενώ λεφτά υπάρχουν και στο ΕΣΠΑ και αλλού, η διοίκηση του Δήμου δεν έχει έτοιμα σχέδια, προτάσεις ή μελέτες. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι δεν δουλεύει…

Η αδιαφορία της και η αναποτελεσματικότητά της αφήνουν τον τόπο χωρίς χρήσιμα έργα και χωρίς απαραίτητες υποδομές για τους δημότες.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Posted On Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 18:32 Γράφτηκε από τον

Μικροέμποροι, Μικροεπαγγελματίες, Εμποροϋπάλληλοι,

Σήμερα υπάρχει πλούσια πείρα στον τομέα του λιανικού εμπορίου, τόσο στους εμποροϋπαλλήλους και στους μικροεπαγγελματίες, όσο και στους «καταναλωτές»-εργαζόμενους. Με οδηγό την εμπειρία πρέπει να αξιολογηθεί η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αδειοδότηση ενός ακόμη πολυκαταστήματος στην πόλη μας.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, με την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα, που αποτυπώθηκε στα δεκάδες κλειστά καταστήματα στο Δήμο μας.

Με καταιγιστικούς ρυθμούς οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία μικρέμποροι, οι οποίοι μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση αναγκάστηκαν να κατεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους. Η αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στο θανατηφόρο ανταγωνισμό στον οποίο τους σέρνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι - αλυσίδες, αλλά χάνοντας και την τελευταία πελατεία τους λόγω της καταλήστευσης των εισοδημάτων που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι, χιλιάδες μικροί και μεσαίοι έμποροι έρχονται και σήμερα καθημερινά αντιμέτωποι με το φάσμα του οριστικού λουκέτου και της ολοκληρωτικής πτώχευσης. 

Στο φόντο ενός τέτοιου δραματικού τοπίου για τους μικροεπαγγελματίες και στο Δήμο μας, με συνέπεια στην εξυπηρέτηση των πάγιων αξιώσεων των μεγαλοεργοδοτών του λιανεμπορίου, στάθηκαν στο σύνολό τους, πλην Λ.Σ., οι δημοτικές παρατάξεις στο Δ.Σ. που έδωσε την άδεια στο πολυκατάστημα, ανεξάρτητα από το πως ψήφισαν.

Πραγματικά κράτησε πολύ η συζήτηση για το θέμα, ωστόσο αν διαρκούσε άλλο τόσο, ή αν τελείωνε στα 5 λεπτά το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο: ένα μεγάλο ΝΑΙ στο πολυκατάστημα.

Πολλά ήταν αυτά που ακούστηκαν υπέρ του ΝΑΙ (κυρίως για τη δημιουργία (sic) θέσεων εργασίας), αλλά και υπέρ του ΟΧΙ. Εκείνο όμως που ξεχώρισε ήταν ότι και τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ είχαν ένα κοινό παρονομαστή: εκθείαζαν την «ανταγωνιστικότητα» και την «επιχειρηματικότητα», το περίφημο «επιχειρείν», με το οποίο συντάχθηκε δυστυχώς και η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου.

Κοροϊδεύουν και προσβάλλουν χιλιάδες μικρούς εμπόρους που αγωνίζονται για να κρατήσουν τις δουλειές τους, όταν ισχυρίζονται ότι με την έλευση των πολυκαταστημάτων θα δουν και τα δικά τους μαγαζιά «πελάτες».

Αυτό που πλασάρεται στον κόσμο ότι με το «επιχειρείν» θα ωφεληθούν όλοι, με απλά λόγια λέγεται «και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη». Η αλήθεια είναι ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», όπου το μικρό ψάρι κλείνει το κατάστημά του και πάει υπάλληλος στο πολυκατάστημα με τρεις και εξήντα, μένει άνεργος και ο τυχερός βγαίνει στη σύνταξη που είναι της πείνας.

Η σημερινή σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη  πληθώρα των παρατάξεων, δεν πρωτοτύπησε σε σχέση με προηγούμενες με λιγότερες παρατάξεις αλλά στην ίδια ρότα πλεύσης, σχετικά με αδειοδοτήσεις πολυκαταστημάτων. Αυτές ξεκίνησαν με το κτίσιμο του Εμπορικού Κέντρου στην πλατεία Αϊ Γιώργη, έναν από τους ελάχιστους ελευθέρους χώρους στη πυκνοδομημένη Καβάλα και την παραχώρηση του κέντρου τότε στο Μαρινόπουλο, με αποτέλεσμα να κλείσουν δεκάδες μικρομάγαζα, εξέλιξη που συνεχίστηκε με την έλευση και άλλων πολυκαταστημάτων.

Μικροέμποροι, Μικροεπαγγελματίες, Εμποροϋπάλληλοι,

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι ρίχνονται με μανία σε ένα αδυσώπητο ανταγωνισμό για την κυριαρχία στην αγορά, με θύματα τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η δήθεν «υγιής επιχειρηματικότητα», η λογική του «καλού και φιλεύσπλαχνου εργοδότη έναντι του κακού και σπάταλου επιχειρηματία που βούλιαξε την επιχείρησή του», αποσκοπεί να συγκαλύψει την εκμεταλλευτική φύση του σημερινού συστήματος, που είτε σε φάση ανάπτυξης είτε σε φάση κρίσης απομυζεί τον ιδρώτα των εργαζομένων, των πραγματικών παραγωγών του πλούτου της κοινωνίας, για να ενισχύεται το κεφάλαιο που έχει τη δυνατότητα να μεταπηδά από επιχείρηση σε επιχείρηση και από κλάδο σε κλάδο, ακόμα και από χώρα σε χώρα στην αναζήτηση του μεγαλύτερου κέρδους.

Η απόφαση, βέβαια, είναι νομότυπη και ψηφίστηκε στη σκιά της απειλής των επιπτώσεων μιας παράνομης άρνησης. Επιβεβαιώνεται έτσι, ακόμη μια φορά, ότι οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να παράγουν νόμους που υπηρετούν τις ανάγκες της ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων και εκτίθονταν όσοι καταψήφισαν "μοστράροντας" μια επιχειρηματολογία περί έλλειψης προϋποθέσεων του νόμου.

Βασιζόμενοι σε αυτά όλα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι για την αναγκαιότητα της σταθερής και ασυμβίβαστης πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τους πολιτικούς, τοπικοδιοικητικούς και συνδικαλιστικούς τους υπηρέτες.

Μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, αρκεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με εργατική εξουσία, να αξιοποιηθούν με κεντρικό σχεδιασμό, ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση – διεύθυνση τις κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, με αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με μονομερή διαγραφή του χρέους.

Posted On Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 18:09 Γράφτηκε από τον

Με αφορμή την προκήρυξη απεργίας από τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα ΕΛ.ΠΕ., το σωματείο των εργαζόμενων στη ΒΦΛ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους εργολαβικούς εργαζόμενους των ελληνικών πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην προκήρυξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Εμείς που γνωρίζουμε και βιώνουμε στον δικό μας χώρο εργασίας τι σημαίνει εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας, συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματά τους για αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε συνθήκες ασφαλείας.

Κανένας εργαζόμενος σε Βαριά Χημική Βιομηχανία όπως αυτή των Πετρελαίων δεν μπορεί να είναι μόνιμα απειλούμενος από μια «ατυχή απόλυση» ή «μη ανανέωσης» της σύμβασής του την ώρα που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης.

Απερίφραστα λοιπόν στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για:

· Αυξήσεις στα κατώτατα ημερομίσθια,

· Την άμεση καταβολή στα επιδόματα γάμου, ανθυγιεινής εργασίας, βάρδιας και αναγνώριση στις τριετίες τους.

· Να μπει ένα τέλος στην απλήρωτη εργασία και να τους αποδοθεί σωστή ασφαλιστική κάλυψη.

· Την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Με «συνεργαζόμενους» εργοδότες και κάθε λογής «αντιπροσώπων» αυτών, που αναγκάζουν τον εργαζόμενο να υποκύπτει σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες εργασίας, στερούμενος τις βασικές απολαβές αξιοπρεπούς εργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί καμία Βαριά Χημική Βιομηχανία στη Χώρα.

Posted On Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 19:19 Γράφτηκε από τον

Από το γραφείο τύπου της δημοτικής παράταξης Καβάλας "Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση" εστάλη η παρακάτω ανακοίνωση:

Με αφορμή την φωτιά σε παλαιά οικία της πόλης, έρχεται στην επικαιρότητα ένα θέμα άλυτο επί σειρά ετών.

Η Καβάλα, με τις πολλές και όμορφες καπναποθήκες που αντί αυτές να αξιοποιηθούν παραμένουν κουφάρια και τις περισσότερες φορές εστίες μόλυνσης.

Θεωρείται κατάρα με τους ισχύοντες νόμους να κληρονομήσει ή να γίνει ιδιοκτήτης κάποιας καπναποθήκης ή κτηρίου το οποίο είτε έχει χαρακτηριστεί είτε έχει προταθεί για διατηρητέο.

Κυριολεκτικά σε απόγνωση όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας ανήμποροι να αξιοποιήσουν της περιουσία τους.

Πιστεύουμε ότι το όλο ζήτημα είναι ένα θέμα που πρέπει ως καταλύτης ενεργειών και δράσεων να προχωρήσει ο Δήμος Καβάλας και να δώσει διέξοδο σε ένα αδιέξοδο χρόνων. 

Δεν κατηγορούμε κανέναν, απλά θεωρούμε ότι ήλθε επιτέλους η ώρα να διευκρινιστεί ένα ζήτημα που βλάπτει συνολικά την εικόνα της πόλης μας.

Νομίζουμε ότι η εύκολη απάντηση “είναι θέμα των αρμόδιων υπηρεσιών”  δεν απαντά σε κανένα ερώτημα αλλά απλά εθελοτυφλώντας νομίζουμε ότι έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα. Οι ιδιοκτήτες από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αλλά με την βοήθεια του Δήμου , Περιφέρειας και συνολικά της Πολιτείας μπορούν να οδηγήσουν σε ρεαλιστική λύση, διατηρώντας την όμορφη εικόνα του παρελθόντος και της ιστορίας τους αλλά με σύγχρονη και λειτουργική χρηστικότητα για τις σημερινές ανάγκες.

Κάθε πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία μας πρέπει να οδηγείτε με συνεργασία και συστηματική δράση στην οριστική επίλυσή του

Posted On Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 15:34 Γράφτηκε από τον

Η ΑΚΕΝΩΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΟΣ

Αγαπητοί εν Χριστώ Αναστάντι Αδελφοί και Πατέρες

«Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει!»Ας χαρούμε και ας ευφρανθεί η ψυχή μας τις ημέρες αυτές, που η αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει την Ανάσταση του Χριστού μας. Η χαρά που μας καλεί να ζήσουμε δεν έχει σχέση μόνο με την ωραία εποχή της Άνοιξης, που διανύουμε, ούτε με το τέλος της περιόδου της αυστηρής νηστείας. Η γιορτή της Αναστάσεως είναι ευκαιρία της πιο χαρούμενης ψυχικής διαθέσεως του πιστού χριστιανού, διότι την αντιλαμβάνεται με το απλό μυαλό του και την άδολη καρδιά του σαν την πηγή την ακένωτη της μεγαλύτερης ελπίδος.

«Η ελπίς ου καταισχύνει» (Ρωμ. 5,5) σύμφωνα με τον Απόστολο του Θεού. Καθόλου ντροπή δεν είναι, ούτε λάθος, να ελπίζει πάντα ο άνθρωπος. Αλλά τι να ελπίζει; Να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα οικονομικό; Να είναι αυτάρκης και να ζει με κάθε άνεση; Τι να ελπίζει το παιδί, ο νέος; Να καταλάβει μία θέση στην ανώτατη Εκπαίδευση, να αποκτήσει κάποιο σοβαρό και αξιόλογο εφόδιο από την κρατική Παιδεία για τη ζωή του, ώστε να εξασφαλίσει κάποια θέση αξιοπρεπή στην κοινωνία; Τι να ελπίζει; Να βρει πρόσωπο κατάλληλο, ώστε να δημιουργήσει μία οικογένεια, μία ζεστή φωλιά και ένα σταθερό αποκούμπι στη ζωή του; Και οι απαντήσεις, όπως αντιλαμβάνεσθε, στο ερώτημα αυτό είναι ατέλειωτες. Όσο είναι και οι άνθρωποι… Και μετά, αφού πια η ελπίδα πάρει σάρκα και οστά και γίνει είτε άνεση οικονομική, είτε θέση κοινωνική, είτε οικογενειακή ευτυχία και όνειρο, προβάλλει σκληρό το ερώτημα σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους: Αφού όλα τα επιτύχω, όπως τα ονειρευόμουν και τα ήλπιζα, ύστερα τι γίνεται; Η ευτυχία μου, λοιπόν, η εκπλήρωση των ονείρων μου, έχει ημερομηνία λήξεως; Ύστερα έρχεται, αφού δεν είμαι αθάνατος, το χάος, το τίποτε, το μηδέν; Και να! σαν επισκέπτης απρόσκλητος η μελαγχολία και το σκοτάδι στη ψυχή. Η ίδέα, τό σκοτεινό φάσμα τού θανάτου, τού ἀναπόφευκτου τέλους, έρχεται νά δηλητηριάσει τήν ελπίδα μας.

Άλλ’ όχι! Βροντοφωνάζει στήν ταραγμένη μας ψυχή η εορτή τών εορτών που διανύουμε. Η ελπίδα μας δεν κόβεται, ούτε διαλύεται από το αναπόφευκτο βιολογικό μας τέλος. Κάποιος το φρόντισε με άπειρη αγάπη. Και Αυτός ο Κάποιος είναι ο Αναστημένος εκ νεκρών Ιησούς Χριστός. Αυτός ο Τέλειος και Πρώτος σε όλα Θεός και Άνθρωπος έγινε και σ’ αυτό το μεγάλο θέμα μας ο πρώτος. Ανέστη εκ νεκρών. Νίκησε το θάνατο. Έγινε τρόπον τινά ο «πρωτότοκος εκ των νεκρών». (Κολασσαείς 1, 18). Γι αυτό και αργότερα, μετά την Ανάστασή Του, μολονότι το δρεπάνι του θανάτου δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να θερίζει στους ανθρώπινους αγρούς, οι δικοί Του άνθρωποι προς χάριν Του υπέμειναν μετά χαράς μεγάλης κάθε κακουχία και κάθε ανθρώπινη δυστυχία, και μύριους θανάτους, διότι ήσαν απλούστατα απόλυτα στηριγμένοι στη μεγάλη ελπίδα που τους έδωσε. Όπως οι ίδιοι με συγκινητική ειλικρίνεια μας είπαν, εάν δεν πιστεύαμε στον Αναστάντα Χριστό θα ήμασταν οι πιο αξιολύπητοι άνθρωποι… (Α Κορ. 15,19).

Δόξα, λοιπόν, μυριάκις δόξα τω Αναστάντι Χριστώ! Διότι η ελπίδα μας ουδέποτε σταματά, αλλά συνεχίζεται ανανεούμενη μέχρι τη Βασιλεία Του την επουράνια, μέχρι τη δόξα του Παραδείσου, στην ατέρμονη αιωνιότητα μαζί Του. Αμήν

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Παντοτεινός ευχέτης σας

†Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Posted On Σάββατο, 07 Απριλίου 2018 20:02 Γράφτηκε από τον

Ενόψει της Αναστάσεως του Χριστού και του Πάσχα, ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, κ. Στέφανος, απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

«Φωτίζου, φωτίζου Ιερουσαλήμ, ήκει γαρ σου το φώς και η δόξα Κυρίου επί σε ανατέταλκεν».

Ο άγιος προφήτης Ησαΐας οκτακόσια (800) έτη πριν να έλ­θη ο Σωτήρ και Λυτρωτής ημών Χριστός επί της γής, ως τέ­λειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, προεφήτευσε, φωτισμένος από την χάρη του αγίου Πνεύματος, την εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου μας. Το μεγάλο αυτό και συγκλονιστικό θαύμα της Α­ναστάσεως του Χριστού μας διερμηνεύει κατά τον καλύτερο δυ­νατό τρόπο, εμπνεόμενος από τα παραπάνω λόγια του προφή­του Ησαΐου, ο μέγας άγιος Ιεράρχης και πατέρας της ορθο­δό­ξου δογματικής Ιωάννης, ο Δαμασκηνός, στον κανόνα του Πά­σχα, «νύν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γή και τα καταχθόνια. Εορταζέτω γούν πάσα κτίσις, την έγερσιν Χρι­στού εν ή εστερέωται».

Δικαίως και ο κορυφαίος των αγίων Αποστόλων, ο ιδρυτής της αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας άγιος απόστολος των ε­θνών Παύλος γράφει για το γεγονός αυτό στην Α΄ προς Κοριν­θίους επιστολή του. «ει Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πί­στις ημών… κενόν το κήρυγμα ημών».

Εξ’ αυτών διαπιστώνομε ότι αυτό το θαύμα των θαυμά­των, δηλαδή η νίκη εναντίον του θανάτου και η Ανάσταση του Χρι­στού μας από τους νεκρούς, αποτελεί το θεμέλιο του Χρι­στια­­νισμού, και θα πρέπη και εμείς πάντοτε να το έχωμε στον νού μας, και να το βιώνωμε καθημερινώς, μελετώντας με προσευ­χή ευχή και προσοχή αυτό το μέγιστο γεγονός, το οποίο ήλλαξε την όψη της ανθρωπότητος.

«Το φώς το αληθινόν, ό φωτίζει και αγιάζει πάντα αν­θρω­πον ερχόμενον εις τον κόσμον» κατά τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον Απόστολο και Ευαγγελιστή, καταυγάζει την διά­νοια εκείνων οι οποίοι με πολλή πίστη το ποθούν και το ο­ποίο θερμαίνει την καρδιά τους, διαλύοντας τον παγετό εκείνο που προκαλεί μέσα τους το μίσος, ο φθόνος και γενικώς η αν­θρω­πίνη κακία.

Αγαπητοί μου,

Ο νικητήριος παιάνας της Αναστάσεως, τον οποίο αποτε­λεί ο θεσπέσιος εκείνος ύμνος «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θα­νάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισά­μενος», θα πρέπη να αποτελή το σύνθημα κάθε ημέρας για να μας βοηθή στο να αποβαίνωμε ενσυνείδητα τέκνα του αναστάν­τος Θείου Λυτρωτού.

Δυστυχώς, η παρούσα εποχή ελησμόνησε το μέγα τούτο θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου και δεν εγεύθηκε τους γλυ­κούς και ευχύμους πνευματικούς καρπούς, οι οποίοι πηγάζουν α­πό αυτήν.

Είναι πλέον καιρός της επιστροφής προς τον Αναστάντα Κύ­ριο όλης της ανθρωπότητος εάν αυτή επιθυμή ειλικρινώς να δή ημέρες καλύτερες από τις σημερινές, ημέρες κατά τις οποίες θα βασιλεύη η πηγή της χαράς, της ειρήνης και της ευτυχίας, για τα οποία έχομε πλασθεί από τον Θεό μας. «Τα αρχαία παρ­ήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα».

Είθε κι εμείς σαν καινούργιοι άνθρωποι να ζήσωμε την καινούργια κατά Χριστόν ζωή, ούτως ώστε μία ημέρα, φεύγον­τας από τον μάταιο και φθαρτό αυτό κόσμο, να εισέλθωμε νι­κη­τές και τροπαιούχοι στην βασιλεία του Αναστάντος Κυρίου για να ίδωμε «εκείνα που οποιοδήποτε μάτι δεν τα είδε και ο­ποιο­δήποτε αυτί δεν τα ήκουσε, και ούτε τα σκέφθηκε ο λογι­σμός του ανθρώπου, όλα εκείνα που ητοίμασε ο Θεός για εκεί­νους που τον αγαπούν».

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και πασχαλινές ευλογίες.

Posted On Σάββατο, 07 Απριλίου 2018 20:17 Γράφτηκε από τον

Το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο είχε ένα πολύ δύσκολο θέμα για να αποφασίσει την ίδρυση στο κέντρο της Καβάλας ενός ακόμη πολυκαταστήματος.

Όλοι γνωρίζουμε τον νόμο του οικονομικά ισχυρού, δεν χρειαζόμαστε αναλύσεις και δικαιολογίες από τη Διοίκηση, αυτό άλλωστε το ομολόγησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, με τη τοποθέτησή του κραυγή απελπισίας που εξέπεμψε αλλά δεν έπεισε το σύνολο ότι έπρεπε να ξεπεράσει τις προβλέψεις του Νόμου και να σταθεί αλληλέγγυα σ’ ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας – οικονομίας.

Αλλά το θέμα μας δεν είναι μόνο αυτό. Κυρίως είναι η ταλαιπωρημένη έννοια της περιβόητης ανάπτυξης. Είναι τελικά ανάπτυξη 60 θέσεις πολυκαταστήματος όταν η εγκατάσταση του στο κέντρο της πόλης θα οδηγήσει στη συρρίκνωση και στη συνέχεια στο οριστικό κλείσιμο, 60 λιγότερων ή περισσότερων οικογενειακών επιχειρήσεων που σχετίζονται τα προϊόντα τους μ’ αυτά του πολυκαταστήματος;

Η ανάπτυξη πρέπει να ‘ρθει από το κέντρο της Καβάλας, δεν μπορεί να έλθει από έξω, ώστε να μένει το πλεονέκτημα του μικρού, το κέντρο;

Τα χρήματα που εισπράττει η μικρή επιχείρηση πού οδηγούνται και πού πάνε του πολυκαταστήματος;

Οι εργασιακές σχέσεις που προσφέρει ένα πολυκατάστημα τόσο σε μισθό όσο και σ’ ωράριο μας γεμίζουν από αξιοπρέπεια ή αναγκαζόμαστε να το αποδεχόμαστε λόγω της τεράστιας ανεργίας;

Οι νόμοι και οι κανονισμοί, αλλά κυρίως η δύναμη του χρήματος είναι ή δεν είναι «πανάκεια» για να επιβληθεί ο ισχυρός στον αδύνατο, έτσι για να υπάρχει και ο μανδύας ότι έγινε το σωστό;

Σε μια κοινωνία που καταρρέει, το μόνο που μας έμεινε είναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Όταν ο ένας πέφτει, ο άλλος πρέπει να του δώσει χέρι να σηκωθεί. Γιατί είναι νομοτέλεια στο τέλος όλοι θα πέσουμε…

Στην υπόθεση αυτή δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, υπάρχουν μόνο αυτοί που γνωρίζουν και αυτοί που κάνουν ότι γνωρίζουν τι σημαίνει πραγματική ανάπτυξη.

«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ…»

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Κ.Α.Π. – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Posted On Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 21:14 Γράφτηκε από τον

Δεν πρόλαβε καλά - καλά να εκλεγεί η νέα Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και η πλειοψηφία έτρεξε να επιβεβαιώσει για ποιους δουλεύει και να εκπληρώσει κάθε επιθυμία τους.

Ενοχλεί την μεγαλοεργοδοσία της περιοχής η παρουσία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς γιατί τους χαλάει τα σχέδια για εργαζόμενους ανοργάνωτους που θα σκύβουν το κεφάλι. Και τι δεν έχουν κάνει για να εμποδίσουν τους εκλεγμένους στο ΔΣ του ΕΥΚ με τη ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (παράταξη που υποστηρίζει το ΠΑΜΕ) να είναι καθημερινά μέσα στους χώρους δουλείας δίπλα στου εργαζόμενους που τα τελευταία χρόνια δέχονται τεράστια επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα:

  • Μπράβοι και απειλές των αφεντικών για να γίνονται νόθες εκλογές σωματείων.
  • Δικαστικές αποφάσεις για κατάργηση σωματείων που έστησαν εργαζόμενοι κόντρα στην εργοδοσία.
  • Security και μπράβους στην πόρτα του εργατικού κέντρου

Φυσικά όλα αυτά δεν αρκούν

 Με επιστολή της πλειοψηφίας του ΕΥΚ απειλούν συνάδελφο εκλεγμένο στο ΔΣ, ότι θα τον «απολύσουν» από τη διοίκηση εάν συνεχίσει να πηγαίνει σε χώρους δουλείας και εκλογές σωματείων με το πρόσχημα ότι δεν εκπροσωπεί το ΕΥΚ. Ουδέποτε και πουθενά οι εκλεγμένοι μας στο ΔΣ του ΕΥΚ με το ψηφοδέλτιο της T.E. δήλωσαν ότι εκπροσωπούν το ΕΥΚ, η παρουσία τους σε χώρους δουλειάς σε αρχαιρεσίες τους γίνεται με βάσει την ιδιότητά τους ως μέλη της διοίκησης του ΕΥΚ, όπως προβλέπεται από το συνδικαλιστικό νόμο 1264. Η ιδιότητα που τους την έδωσαν οι αντιπρόσωποι που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της T.E. στις αρχαιρεσίες του ΕΥΚ και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που εκπροσωπούν από τα σωματεία  τους. Ιδιότητα που δεν μπορεί καμιά απόφαση, κανένας Τιάκας να τους την αφαιρέσει παρά μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που του εμπιστεύτηκαν.

 Εξάλλου θα ήταν ντροπή για κάθε τίμιο συνδικαλιστή να εκπροσωπεί ένα ΕΥΚ που η πλειοψηφία του τα έχει κάνει «πλακάκια» με τους εργοδότες. Όχι μόνο δεν τους εκπροσωπούμε αλλά και καμία σχέση δεν έχουμε με τους ανθρώπους της εργοδοσία στο συνδικαλιστικό κίνημα. Όταν αυτοί πάνε σε «αναπτυξιακές» φιέστες της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τη κερδοφορία των επιχειρηματικών Ομίλων, εμείς αγωνιζόμαστε για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατώτατο μισθό 751€. Όταν βάζουνε πλάτη με τη σιωπή τους στην απαίτηση των μονοπωλίων για την νομοθέτηση από την κυβέρνηση για την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία εμείς με τα σωματεία μας οργανώνουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του δικαιώματος που κερδίσανε οι εργαζόμενοι με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες. Όταν αυτοί κάνουν κρυφές συναντήσεις με την μεγαλοεργοδοσία σε κλειστά γραφεία, για να αποφασίσουν τί σωματεία φαντάσματα κατά παραγγελία θα στήσουν, όχι για να συμβάλουν στην οργάνωση των εργαζομένων αλλά για να την εμποδίσουν. Εμείς παλεύουμε για την συσπείρωση των εργαζομένων στα αγωνιστικά σωματεία, στην δημιουργικά νέων ταξικών σωματείων.

Ξέρουμε πολύ καλά γιατί ενοχλείται η μεγαλοεργοδοσία και τα τσιράκια της στην ΠΑΣΚΕ με την παρουσία μας σε εκλογές σωματείων. Θέλουν να κάνουνε εκλογές στα κρυφά για να συνεχίσουν να καταστρατηγούν κάθε νομοθεσία και διαδικασία αρχαιρεσιών στο εργατικό κίνημα. Η διενέργεια εκλογών χωρίς γενικές συνελεύσεις, ψηφοφορίες κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της εργοδοσίας, χωρίς ταυτότητες ή κάποιο επίσημο έγγραφο έχει γίνει πλέον σχεδόν κανόνας. Μητρώα  μελών που βγαίνουν απευθείας από τα γραφεία της εργοδοσίας και φυσικά εκατοντάδες διπλοψηφίσαντες. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΥΚ έχει ψηφίσει παράνομα 2 φορές για εκπροσώπους στο ΕΥΚ) για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία της παράταξής του(ΠΑΣΚΕ). Μία στο σωματείο τον ΕΛΤΑ και μία από Κλαδικό σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων του Νέστου και τα στοιχεία είναι στην διάθεση του καθενός.

Η σαπίλα τους δεν έχει τελειωμό. Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μην καταλαβαίνει το βρώμικο ρόλο που παίζουν οι  εργατοπατέρες της ηγεσίας του εργατικού κέντρου. Αυτό που απομένει είναι να τους ξεφορτωθεί η εργατική τάξη από το σβέρκο της. Με τρομοκρατία, μπράβους, επιστολές και απειλές για κυρώσεις  δεν πρόκειται να σταματήσουν το ταξικό κίνημα. Ο θυμός και η οργή για την κατάσταση που μας έφεραν αφεντικά και κυβερνήσεις θα γίνει αγώνας για δουλεία με δικαιώματα. Τα ταξικά σωματεία και κάθε τίμιος συνδικαλιστής οφείλει να είναι μέσα στους χώρους δουλείας στο πλευρό του κάθε εργαζόμενου, για την οργάνωση της πάλης τους, σε σύγκρουση με τον «συνδικαλισμό» των εργοδοτών.

Posted On Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 05:43 Γράφτηκε από τον

Ανακοινώθηκε από την Aegean air μείωση των πτήσεων από και προς Αθήνα για ολόκληρη τη τουριστική περίοδο (Ιούνιο-Οκτώβριο) που σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση του αεροδρομίου μας , δεδομένη μείωση του εγχώριου τουρισμού και ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία «επαφής» όλων μας με το κέντρο.

Παρότι το θέμα είναι μείζον για όλους μας και κυρίως για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, μέχρι στιγμής δεν είδαμε ουσιαστική αντίδραση από κεντρικούς φορείς και κυρίως από το Επιμελητήριο  που εκπροσωπεί την επιχειρηματική τάξη.

Πριν είναι πολύ αργά, η Επιμελητηριακή παράταξη «Ανανέωση Τώρα» ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα και δράσεις και καταθέτει συγκεκριμένες θέσεις  .

Α) Το Επιμελητήριο Καβάλας να αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης όλων των σχετικών φορέων (Δήμοι / Περιφέρεια / λοιποί φορείς ) για να παρθούν αποφάσεις και τρόποι αντίδρασης.

Β) Το Επιμελητήριο Καβάλας να ενημερώσει τα όμορα επιμελητήρια Δράμας και Ξάνθης που επίσης πλήττονται από την υποβάθμιση του αεροδρομίου προκειμένου να εκφράσουν την κοινή αντίδρασή τους προς την αεροπορική εταιρεία και την Κυβέρνηση.

Γ) Να αναζητηθούν τρόποι ανάπτυξης πτήσεων εσωτερικού και όχι μόνο, μέσω πρόσκλησης άλλων αεροπορικών εταιρειών με σκοπό και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων, για να γίνει η Καβάλα-Θάσος περισσότερο ελκυστικός προορισμός.

Δ) Να διερευνηθεί μέσω εταιρείας μελετών η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας (business plan) αεροπορικής εταιρείας τοπικών συμφερόντων με μετόχους τοπικούς φορείς και ιδιώτες.

Ελπίζουμε το Επιμελητήριο της Καβάλας να «ξυπνήσει» και να κάνει τα αυτονόητα που περιμένουν τα μέλη του, ΑΜΕΣΑ !          

Για την «Ανανέωση Τώρα» :   Ζησίμου Παύλος / Βακιρτζή Έλσα / Καραγιαννίδης Αντώνης /             Μπίλιας Αναστάσιος / Νούση Κατερίνα / Παπαδάκης Χρήστος

Posted On Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 16:09 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 32

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Logo Contract

Constantinos Jewellery Vertical  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Ape Mpe

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας