Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Η προχθεσινή απουσία εκπροσώπων της ELFE από την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας δείχνει για μία ακόμα φορά την απροθυμία της εργοδοσίας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ορθής λειτουργίας του εργοστασίου. Επιβεβαιώνει επίσης την παραβατική της στάση καθώς φαίνεται πως αδιαφορεί για την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, η οποία δικαιώνει τους παράνομα απολυμένους της βιομηχανίας.

Ο κόμπος έχει φτάσει εδώ και καιρό στο χτένι. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Οι παράνομα απολυμένοι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους. Πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των εργαζόμενων στο εργοστάσιο, να διασφαλίσει την αποφυγή οποιασδήποτε προσπάθειας από τη μεριά της εργοδοσίας για τρομοκράτηση των αγωνιστών και να προχωρήσει, χωρίς καθυστέρηση, στην επίλυση του προβλήματος του εργοστασίου.

Ήρθε η ώρα των πράξεων. Ήρθε η ώρα να  σταματήσουν τα παιχνίδια της εταιρείας σε βάρος των εργαζομένων, της πόλης και της κοινωνίας.

Posted On Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 17:01 Γράφτηκε από τον

Μια ανακοίνωση που προέρχεται κυριολεκτικά...από το "πουθενά" και που αναμένεται να συζητηθεί απεστάλη, το μεσημέρι της Τρίτης, από το γραφείο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Το αντικείμενο της ανακοίνωσης αυτής είναι τα μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της 3ης Θεατρικής Κατασκήνωσης που διοργανώνει, στα μέσα Αυγούστου, το "Θέατρο των Πολιτών" στη Θάσο.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Διαβάσαμε, στον καθημερινό τύπο της πόλης μας, για την εβδομάδα θεατρικής κατασκήνωσης που οργανώνεται στην Θάσο, αυτήν την περίοδο, και μας εξέπληξε το γεγονός ότι κάθε μέρα της εβδομάδος ξεκινά με «ασκήσεις γιόγκα και διαλογισμού». Μας προβληματίζει το γεγονός, πώς σε μια ευγενή προσπάθεια να γνωρίσει το θέατρο όποιος το επιθυμεί, υπεισέρχονται και μάλιστα σε καθημερινή βάση, όπως αναφέρει το πρόγραμμα, διδασκαλίες και πρακτικές που καμία σχέση δεν έχουν με το θέατρο και μάλιστα το αρχαίο θέατρο, που είχε ως σκοπό την «διδασκαλία των πολιτών», τουναντίον στρέφονται κατά της ορθοδόξου πίστεως και παραδόσεως, που είναι δεδομένη η επιφύλαξή της απέναντι σε διδασκαλίες και πρακτικές από άλλες θρησκείες ξένες και άσχετες με την ορθόδοξη Εκκλησία.

Άλλωστε η Εκκλησία της Ελλάδος, έχει αποφανθεί ότι η γιόγκα δεν είναι μια απλή μορφή γυμναστικής αλλά ένα ολοκληρωμένο θρησκευτικοφιλοσοφικό σύστημα και ο διαλογισμός είναι μια από τις πτυχές αυτής της ανατολικής δοξασίας.

Εν τέλει εκφράζουμε και την απορία μας, πώς ένα σωματείο, ενώ ασχολείται με το θέατρο εμπλέκει ξένες και επικίνδυνες διδασκαλίες;

Posted On Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 17:01 Γράφτηκε από τον

Κατά την 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, και μετά από ερώτημα της παράταξής μας για την πορεία της ανακύκλωσης, η Δήμαρχος Καβάλας παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αν δεν ενισχυθούν οι προσπάθειες για ανακύκλωση. Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 είναι να οδηγείται στην ανακύκλωση το 50% των σκουπιδιών, ενώ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 6%!

Με ανακοίνωσή μας στις 16 Ιουνίου επισημάναμε ότι ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ στις χρεώσεις του νερού, στο βαθμό που δεν γίνεται σωστή διαχείριση των αποθεμάτων νερού και ο Δήμος κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με περιβαλλοντικά τέλη.

Μέχρι στιγμής, ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ και στους δύο τομείς ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ.

Στον τομέα των σκουπιδιών:

 • η αύξηση της ανακύκλωσης προχωρά με αργούς ρυθμούς και ανοργάνωτα, ενώ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, στο κέντρο της Καβάλας, σε γειτονιές και σε οικισμούς της περιοχής των Φιλίππων 
 • οι πολίτες δεν έχουν σωστή ενημέρωση για το πώς πρέπει να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα, με αποτέλεσμα το 30% περίπου (ίσως και παραπάνω) των ανακυκλώσιμων να οδηγείται στην χωματερή σαν κοινά σκουπίδια
 • ο σχεδιασμός σχετικά με τους καφέ κάδους για τα οργανικά απόβλητα και τα Πράσινα Σημεία για τα ογκώδη ανακυκλώσιμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν γνωρίζουμε ούτε πότε θα ολοκληρωθεί ούτε πότε θα υλοποιηθεί
 • η ολοκλήρωση της ωρίμανσης του έργου για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) καθυστέρησε υπερβολικά και κινδύνευσε σοβαρά να απενταχθεί.

Στον τομέα της διαχείρισης των αποθεμάτων νερού:

 • το δίκτυο ύδρευσης είναι σε ορισμένα σημεία του πεπαλαιωμένο και προβληματικό
 • οι βλάβες και οι διακοπές είναι πολύ συχνές (ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων)
 • οι καθυστερήσεις στην επιδιόρθωσή τους είναι υπερβολικές, με αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά δεκάδες κυβικά νερού και να ταλαιπωρούνται οι δημότες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θυμίζουμε την περίπτωση βλάβης στη συνοικία του Αγ.Ιωάννη που επιδιορθώθηκε μετά από 2 χρόνια και την πρόσφατη βλάβη στις συνοικίες του Αγίου Λουκά και της Νεάπολης-ΔΕΠΟΣ, που ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 1 ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΗΜΕΡΑ!

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Καλούμε τη Δήμαρχο Καβάλας και τα στελέχη της διοίκησης του Δήμου ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.

ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

 1. να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν άμεσα μία ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και χρήσης των σχετικών κάδων
 2. να θεσπίσουν ένα ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που θα τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν πιο αποφασιστικά στην ανακύκλωση
 3. να πιέσουν τη ΔΙΑΑΜΑΘ να επιταχύνει την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2017
 4. ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ Μ.Ε.Α. με εξειδικευμένο προσωπικό και να παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται, για να μην καταλήξουμε πάλι σε καταστάσεις “εγκατάλειψης”, όπως συνέβη παλαιότερα με την κακοδιαχείριση των ΚΔΑΥ…
 5. να βελτιώσουν την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
 6. να κάνουν ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ της ΔΕΥΑΚ σε αναφορές πολιτών για προβλήματα στο δίκτυο (είναι απαράδεκτο να περνάνε 2 χρόνια για την επιδιόρθωση μίας βλάβης…)  
 7. να προωθούν τη ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες
 8. να διασφαλίσουν τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ που θα βελτιώσουν τις υποδομές και τη λειτουργία του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης.

ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΩΣ ΔΗΜΟΣ:

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
 • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ
 • ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
 • ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Posted On Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 16:21 Γράφτηκε από τον

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική του Facebook και των ανακοινώσεων  και να πράξει τα αυτονόητα που δεν είναι άλλο από το να ισχύσουν οι νόμοι και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης αν θέλουν να είναι κυβέρνηση σε ένα κράτος δικαίου.

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ένα εργοδότης και συγκεκριμένα η διοίκηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων,  θα απαξίωνε μια τριμερή συνάντηση και το υπουργείο εργασίας και θα αγνοούσε μια δικαστική απόφαση και δεν θα υπήρχαν κυρώσεις.

Να εφαρμοστεί άμεσα η δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους απολυμένους της Β.Φ.Λ.  και να υπάρχει άμεση πολιτική λύση για τ ους εγκλωβισμένους απολυμένους που εδώ και ένα χρόνο δίνουν αγώνα και η μοναδική στήριξη από την κυβέρνηση είναι πολύωρες συναντήσεις και ανακοινώσεις.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας και τα σωματεία της δύναμής του θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους απολυμένους της Β.Φ.Λ. με κάθε τρόπο και μέσο για να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει.

Posted On Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 15:42 Γράφτηκε από τον

Από το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση:

Αυτές τις ημέρες, είναι έντονη η πίεση που ασκείται από τους αγρότες για την άρδευση των καλλιεργειών τους από την κεντρική τάφρο Φιλίππων. Εντούτοις, οι ανάγκες σε νερό λόγω των φαινομένων της ξηρασίας και λειψυδρίας είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν και κατά συνέπεια υπάρχουν εντονότερα προβλήματα τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές των Τεναγών Φιλίππων στους Ν. Καβάλας, Δράμας και Σερρών.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Α.Μ. με αυτήν την ευκαιρία θέλει να τονίσει την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες και να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα έτσι ώστε να επιλυθούν μακροπρόθεσμα τα προβλήματα των Τεναγών με βάση την χρηματοδότηση ύψους 3.499.750,51 € για την μελέτη που προκηρύχθηκε κι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων στους Ν. Καβάλας, Δράμας και Σερρών, η οποία δύναται να επιλύσει και προβλήματα ξηρασίας.

Η εκάστοτε διαχειρίστρια αρχή (Δ/νση Υδάτων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μ.-Θ.) του φράγματος της Συμβολής και των άλλων 2 (Νικήσιανης και Παλαιοχωρίου) είναι υποχρεωμένη να επιδιώκει 2 στόχους που είναι αντίθετοι μεταξύ τους λόγω της έντονης υψομετρικής διαφοράς που υπάρχει. Ο ένας στόχος είναι η εξασφάλιση της καλής στράγγισης και ο δεύτερος στόχος είναι η αύξηση της στάθμης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα για την κατά το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα διατήρηση της ζωής της τύρφης καθώς και για την υπάρδευση των περισσότερων εκτάσεων. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή», αφενός μεταξύ της στράγγισης για την αποφυγή ζημιών και αφετέρου της ελαχιστοποίησης της συνίζησης και της άρδευσης των καλλιεργειών. Η εξίσωση αυτή περιπλέκεται ακόμα περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά κι εξαιτίας των διαφορετικών αναγκών των αγροτών.

Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είχε συστήσει για τα Τενάγη Φιλίππων διεπιστημονική ομάδα εργασίας που κατέγραψε και επεξεργάστηκε την κατάσταση που επικρατεί στον μεγαλύτερο τυρφώνα των Βαλκανίων, προτείνοντας και τις αντίστοιχες λύσεις κατά περίπτωση. Το πόρισμα της ομάδας εργασίας είναι αναρτημένο και μπορείτε να το δείτε αναλυτικά στο http://www.geotee-anmak.gr/ img/ekdiloseis/keimeno_tenagh.pdf. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ορισμένες από τις προτάσεις της ομάδας εργασίας του ΓΕΩΤΕΕ Α.Μ. για τα Τενάγη Φιλίππων:

 • Ρύθμιση της στάθμης της αποστραγγιστικής τάφρου των Τεναγών Φιλίππων μέσω του υποβιβασμού του πυθμένα του φράγματος Συμβολής.
 • Δημιουργία ενδιάμεσων θυροφραγμάτων στις δευτερεύουσες τάφρους, ως χώροι αποθήκευσης πλεοναζόντων χειμερινών απορροών για την άρδευση των καλλιεργειών τις «ξηρές» χρονικές περιόδους, αλλά και για τη συγκράτηση υδάτων για τη μετρίαση των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων στην κεντρική τάφρο.
 • Λήψη μέτρων πρέπει να γίνει για τα ύδατα που προέρχονται από τις πηγές Κεφαλαρίου με στόχο την διαχείριση του, είτε για υπάρδευση, είτε για παροχέτευση τους προς στον Αγγίτη, είτε για τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
 • Κατασκευή αντλιοστασίων σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και με ανεξαρτητοποίηση της στράγγισης τους από την κεντρική τάφρο.
 • Αναβάθμιση των υπαρχόντων αντλητικών εγκαταστάσεων για την αύξηση της δυναμικότητας τους.
 • Τέλος, θα πρέπει να γίνουν έργα εκμετάλλευσης των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων των γειτονικών ορεινών όγκων για την άρδευση των καλλιεργειών και τη μετρίαση των πλημμυρών.

          Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε την επιδείνωση της υδραυλικής κατάστασης των Τεναγών Φιλίππων και της τύρφης από τις εργασίες άντλησης νερού από τα συνεργεία του αγωγού ΤΑΡ. Τέτοιες επιπτώσεις ανάλογων παρεμβάσεων έχουν τονισθεί από όλες τις σχετικές μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει στα Τενάγη Φιλίππων και τις έχουμε επισημάνει συγκεντρωτικά στο υπ. αρ. πρωτ. 274/14-3-2014 έγγραφο μας που υπάρχει αναρτημένο στο  http://www.geotee-anmak.gr/img/paremvaseis/yliko_tenagi_tap.pdf . Συνέπεια των εργασιών άντλησης θα είναι η επιδείνωση των επιπτώσεων της λειψυδρίας στην άρδευση των καλλιεργειών και συνεπώς καθίσταται απαραίτητη η αναστολή τους τουλάχιστον κατά την αρδευτική περίοδο.

Posted On Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 08:28 Γράφτηκε από τον

Στην αρχή της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής δεν παρέλειψε να συγχαρεί την δημοτική αρχή Καβάλας για την επιτυχημένη διοργάνωση του φεστιβάλ Cosmopolis 2017.

Μάλιστα ο κ. Σιμιτσής δεν παρέλειψε να θέσει εαυτόν στη διάθεση της διοίκησης του δήμου Καβάλας "για να δώσουμε τη δική μας γνώση και τη δική μας εμπειρία"

Πολύ ωραία και καλά ακούγονται όλα αυτά στα αυτιά μας, όμως θα περιμέναμε να τα ακούσουμε αυτά από κάποιον άνθρωπο που στήριξε πραγματικά τη διοργάνωση και συνέχισε να τη διοργανώνει επί των ημερών της δημαρχίας του.

Εξ όσων θυμόμαστε όμως, επί των ημερών του κυρίου Σιμιτσή το Cosmopolis σταμάτησε να διεξάγεται! Διεξήχθη, βέβαια, το 2007 και το 2008 αλλά από εκεί και πέρα...τίποτα!

Αυτό που θυμόμαστε, επίσης, είναι ότι το 2007 και το 2008 το φεστιβάλ "απλώθηκε" -μετά από προτάσεις τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της διοίκησης της ΔΑΝΕΚ (μετέπειτα "Δημωφέλεια")- έξω από τη συνοικία της Παναγίας, δηλαδή στον Άγιο Νικόλαο και το πάρκο Φαλήρου! Αυτό άραγε έχει στο μυαλό του ο κ. Σιμιτσής για "πρόταση" για βελτίωση της διοργάνωσης;

Διότι αν αυτό έχει στο μυαλό του, δεν έχει παρά να θυμηθεί τι έγινε στην περσινή διοργάνωση (όταν και οι συναυλίες έλαβαν χώρα πίσω από το τελωνείο, πηγαίνοντας κυριολεκτικά "άπατες" και "άκλαφτες") και να δει τι έγινε φέτος με τις συναυλίες (που έλαβαν χώρα στο θέατρο του Φρουρίου, "χτυπώντας" ακόμα και sold out -την Κυριακή στους Dub Inc).

Αν, βέβαια, έχει κάτι άλλο στο μυαλό του, καλό είναι να το πει -δεν χρειάζεται να περιμένει την δημοτική αρχή...

Posted On Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 21:43 Γράφτηκε από τον

Από το σωματείο εργαζομένων στην ELFE ΑΕ (πρώην ΒΦΛ) εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση-πρόσκληση προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,

Όπως ήδη γνωρίζετε εδώ και ένα χρόνο 180 οικογένειες στην Καβάλα δίνουμε τεράστιο αγώνα ενάντια στις παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές του κ. Λαυρεντιάδη. Πρόσφατα η υπ’ αρίθμ. 150/2017 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα μέχρι σήμερα υποστηρίζαμε, κρίνοντας οριστικά το παράνομο των απολύσεων του συνόλου των 180 μελών του Σωματείου μας και αναγνωρίζοντας την καταχρηστική και εις βάρος, όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και του Δημοσίου συμφέροντος συναλλακτική συμπεριφορά του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Για τον λόγο αυτό, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Σας στην Καβάλα, σας καλούμε σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου μας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις ανωτέρω εξελίξεις, ώστε να προβείτε και εσείς στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων Σας σε κάθε προβλεπόμενη ενέργεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της μοναδικής Λιπασματοβιομηχανίας της χώρας ( η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο από την συνεχή και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα καταστρατήγηση του συνόλου της νομοθεσίας και κανόνων που διέπουν την λειτουργία των Χημικών Βιομηχανιών της χώρας)  και την διασφάλιση  των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων σε αυτήν.

 

Posted On Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 12:27 Γράφτηκε από τον

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο θόρυβος που προκλήθηκε από την ένταξη του ιστορικού κέντρου της Χεβρώνας εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και την ταυτόχρονη εγγραφή του στον κατάλογο μνημείων υπό απειλή, φανερώνει πόσο πολιτική είναι αυτή η διαδικασία. Τόσο οι εορτασμοί από την πλευρά των Παλαιστινίων, καθώς η εγγραφή ενδυναμώνει την κρατική τους οντότητα και τα δικαιώματα τους στη Χεβρώνα όσο και η οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, αλλά και των ΗΠΑ κ.ά., που απειλούν, με τι άλλο, τον περιορισμό της οικονομικής συνδρομής, ενισχύουν τον ισχυρισμό.

Οι σκέψεις αυτές έρχονται εντονότερα στο μυαλό, καθώς τέτοιες μέρες πριν από ένα χρόνο η Ελλάς είχε μια υποψηφιότητα για ένταξη (τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων) και ως μέλος της αντιπροσωπείας βίωσα τη διαδικασία μιας υποψηφιότητας (επιτυχημένης), αλλά και μιας συνόδου.

Λίγα λόγια για τις υποψηφιότητες και τη διαδικασία. Κάθε χώρα-μέλος διαθέτει έναν προκαταρκτικό κατάλογο μνημείων προς ένταξη (tentative list). Για να υποβάλει επισήμως μια υποψηφιότητα είναι πλέον απαραίτητη η συγκρότηση ενός ιδιαίτερα πλούσιου φακέλου, όπου τεκμηριώνονται η οικουμενική αξία με έξι κριτήρια και τα μέτρα προστασίας και ανάδειξης που προτείνονται. Ο τεχνικός σύμβουλος της UNESCO, το διεθνές ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων) αναλαμβάνει μετά την προκαταρκτική έγκριση της αρτιότητας του φακέλου να τον αξιολογήσει. Αποστέλλει έναν ειδικό για αυτοψία, αναθέτει την αξιολόγηση του φακέλου (χωρίς αυτοψία) και τέλος (διαδικασία που εισήχθη μόλις το 2015) καλεί τους υποψηφίους σε συζήτηση ενώπιον επιτροπής ειδικών στο Παρίσι (Δεκέμβριος 2015 για τους Φιλίππους). Ακολούθως, ενημερώνει τους υποψηφίους και ζητεί τις τροποποιήσεις που κρίνει απαραίτητες και συντάσσει εισηγητική έκθεση προς την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς με θετική ή αρνητική εισήγηση (για αναβολή ή απόρριψη). Η Επιτροπή, που αποτελείται από 21 κράτη-μέλη, παίρνει τις αποφάσεις στις ετήσιες συνόδους.

Η ελληνική πλευρά για την υποψηφιότητα των Φιλίππων, εκποσωπήθηκε κυρίως από ομάδα του ΥΠΠΟΑ, ακολούθησε τη διαδικασία επαγγελματικά και κατά γράμμα, προχώρησε στις προσαρμογές, ακόμη και όταν δεν συμφωνούσε, αποδεχόμενη τις παρατηρήσεις του ICOMOS και έτσι φτάσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της συνόδου πληροφορηθήκαμε τη συνταξιοδότηση του αρμόδιου πρέσβη μας στην UNESCO και στο συνεδριακό κέντρο της Πόλης βρεθήκαμε αρχαιολόγοι.

Οταν έφτασε η ώρα των υποψηφιοτήτων για ένταξη, που επέπρωτο να είναι και η ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, αναδύθηκε ολοζώντανη η πραγματική φύση της εκδήλωσης, η διεθνής πολιτική. Μία μετά την άλλη υποψηφιότητες, μεγάλων κυρίως χωρών, που είχαν αρνητική εισήγηση με βάση ουσιώδη ή τεχνικά ελαττώματα (π.χ. ζώνες προστασίας, ανεπαρκή σχέδια συντήρησης-διαχείρισης) εντάσσονταν στον κατάλογο (π.χ. Ινδία, Ιράν). Ηταν τέτοια η απογοήτευσή μου, που στο μεσημεριανό διάλειμμα μίλησα με τις εκπροσώπους του ICOMOS, κατά βάση συναδέλφους και αναρωτήθηκα, αν είναι οι πρέσβεις να κρίνουν την αξία και τους φακέλους των μνημείων, ποία η χρεία του ICOMOS. Η απάντηση ήταν ανθρώπων με εμπειρία στα όρια του κυνισμού, «τους ξέρουμε πια και τους έχουμε συνηθίσει, δεν καταλαβαίνουν πως κάνουν κακό στα μνημεία».

Ετσι φτάσαμε στην υποψηφιότητα των Φιλίππων. Με θετική εισήγηση και χωρίς καμία παρατήρηση, αλλά και χωρίς επαίνους που θα έπρεπε να σκηνοθετηθούν από έμπειρους διπλωμάτες, ο χώρος εντάχθηκε. Δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια, ανάμεσα σε άλλους και του συμπαθέστατου εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής, ο επιχώριος πρόξενος της Ελλάδος ανέγνωσε ένα σύντομο ευχαριστήριο λόγο και τελειώσαμε. Δυστυχώς, μια εκδήλωση που προετοίμασε και πλήρωσε ο Δήμος Καβάλας δεν έγινε μετά τα γνωστά γεγονότα. Ενα χρόνο μετά, στη σύνοδο της Κρακοβίας, η Ελλάς και πάλι δεν είχε παρόντα διπλωμάτη, αλλά μόνο στελέχη του ΥΠΠΟΑ!

Υποτονική παρουσία

Η εμπειρία προετοιμασίας της υποψηφιότητας και της συνόδου οδηγεί σε κάποιες παρατηρήσεις. Η χώρα κάθε άλλο παρά σοβαρά παίρνει το βαρύ όνομα που διαθέτει στον πολιτισμό (κληρονομιά και σύγχρονη δημιουργία) και τις επιστήμες. Η παρουσία της στην UNESCO είναι το λιγότερο υποτονική, χωρίς πρωτοβουλίες εθνικές και υπερεθνικές, απλά διεκπεραιωτική. Αντιθέτως, η χώρα χρειάζεται μια εκπροσώπηση με πνευματική και κοινωνική απήχηση, που θα συμμετέχει ενεργά αλλά και θα δημιουργεί γεγονότα. Μια άλλη ματιά χρειάζεται επίσης και η κατοικία του πρέσβη μας στην UNESCO που δεν έχει τίποτε να θυμίζει Ελλάδα. Πρόκειται για ένα γερασμένο, επιβλητικό διαμέρισμα σε πολύ καλή διεύθυνση. Αφού το κράτος δεν μπορεί, ας αναλάβει ο ΣΕΤΕ την ανακαίνισή του με έπιπλα και έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών σε μακροχρόνιο δανεισμό. Με ένα πιάνο της προκοπής, καλλιτέχνες, λογίους και μάγειρες που θα στέλνουν μαζί με προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας καλά ξενοδοχεία (το κάνουν άλλωστε), ας μετατρέψουν την κατοικία σε σημείο ελληνικής αναφοράς, όπου θα συναντάται η δημιουργικότητα διάφορων τομέων.

Η παρουσία της Ελλάδος στην UNESCO, αυτό τον διεθνή πολιτικό οργανισμό, πρέπει να αναβαθμιστεί. Επιτέλους, η χώρα να διεκδικήσει και την πραγματοποίηση μιας συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη το 2021 θα ήταν μια εξαιρετική υποψηφιότητα, ας συγκροτήσουν τον σχετικό φάκελο.

Posted On Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 15:02 Γράφτηκε από τον

Το αποτέλεσμα της κινητοποίησης της Τετάρτης 19 Ιουλίου ενάντια στα νέα διόδια στην Εγνατία οδό δεν έδωσε το μήνυμα που θέλαμε, ένα μήνυμα δυναμικό και ισχυρό, και οφείλουμε να προβληματιστούμε για αυτό.

1. ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ: ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΙΣΩΣ ΟΤΙ Η ΚΑΒΑΛΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ, γνωρίζοντας ότι ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ “ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ” ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για τις μορφές αντίδρασης που θα κληθούμε στη συνέχεια να επιλέξουμε.

2. Η κινητοποίηση της Τετάρτης είχε οργανωτικές αδυναμίες: ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.

3. ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ, ώστε η αντίδραση να είναι πιο δυναμική και ισχυρή: η πρότασή μας, ενώ έγινε δεκτή στη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, δεν υλοποιήθηκε τελικά με ευθύνη και της Δημοτικής Αρχής. Προτείνουμε στις νέες δράσεις που θα οργανωθούν να συμμετέχουν σύσσωμα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια από όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες που θίγονται, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι αντιδρούν μαζικά οι εκπρόσωποι των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Posted On Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 08:18 Γράφτηκε από τον

Σε απάντηση ψευδών και αβάσιμων ισχυρισμών αναφορικά με εργασίες του στα Λασπόλουτρα Καβάλας, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) θα ήθελε να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Όπως έχουμε ήδη δηλώσει με την από 12 Ιουλίου 2017 ανακοίνωσή μας, τα έργα που εκτελούνταν από εργολήπτρια εταιρεία του TAP στην περιοχή Λασπόλουτρα (χλμ. 205.1 της όδευσης του αγωγού),  αφορούσαν στη διάνοιξη σκάμματος για τον εσωτερικό καθαρισμό του ήδη τοποθετημένου τμήματος του αγωγού και την προετοιμασία για τη μελλοντική υδροστατική δοκιμή. Καμία εργασία γεώτρησης δεν έχει πραγματοποιηθεί στο γεωτεμάχιο – από όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στο σημείο στις 3 Ιουλίου 2017, έως την ολοκλήρωσή τους στις 15 Ιουλίου 2017.

Η ποσότητα του νερού που απαντλήθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης του σκάμματος και καθαρισμού του αγωγού δεν επηρέασαν κανένα γειτονικό γεωτεμάχιο. Μάλιστα, το νερό αντλούνταν ταυτόχρονα πίσω στο έδαφος, προσφέροντάς το σε παρακείμενους αγρούς. 

Ο TAP και οι εργολήπτριες εταιρείες του συμμορφώνονται πάντα με την κείμενη νομοθεσία. Κατά συνέπεια,  όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε ισχύ – όταν είναι απαραίτητο να εκδοθούν. Για τα έργα που εκτελούνταν στα Λασπόλουτρα, ωστόσο, δεν απαιτούνταν καμία αδειοδότηση.

Επίσης, όπως ενημερώσαμε το Δήμο Καβάλας με επίσημη επιστολή μας στις 14 Ιουλίου 2017, οι εργασίες στην περιοχή ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 15 Ιουλίου, και καμία περαιτέρω εργασία εκσκαφής με την ταυτόχρονη χρήση νερού δεν έχει προγραμματιστεί στην περιοχή έως τις 15 Αυγούστου.

Μαζί με την ασφάλεια, κύριο μέλημα του ΤΑΡ είναι η τήρηση των υψηλότερων δυνατών προτύπων στις δραστηριότητές του. Έχουμε δεσμευθεί, κατά συνέπεια, να σεβόμαστε τις τοπικές κοινότητες και να προστατεύουμε το περιβάλλον, προωθώντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις περιοχές που επηρεάζονται από το έργο. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζουμε ότι κάθε επίδραση από την κατασκευή θα είναι προσωρινή, ενώ τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες μόνιμα.

Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός αναφορικά με τις δραστηριότητές μας δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα».

Posted On Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 09:30 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 29

Philippi60 300x250

Plai Sto Kima 2017

19959187 1363739300341173 7281919804469332200 N

Banner Istoria Festival

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας