Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Συνέχεια δίνεται -μέσω της τακτικής των ανακοινώσεων- στη διαμάχη της διοίκησης του δήμου Καβάλας και του επικεφαλής του "Τόπου της Ζωής μας" Μάκη Παπαδόπουλου για το ζήτημα τωνν αθλητικών υποδομών, μέσω της παρακάτω ανακοίνωσης του κ. Παπαδόπουλου:

Δυστυχώς για τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Γιώργο Φιλόσογλου, οι παρατηρήσεις που κάναμε στη χθεσινή μας ανακοίνωση για τις ελλείψεις στη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων επισημαίνονται καθημερινά από μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που τις χρησιμοποιούν σε τακτική βάση. Εκείνοι βλέπουν καθημερινά τις φθορές, γλιστρούν στα υγρά από τη βροχή δάπεδα, αλλάζουν στα αποδυτήρια με τις υγρασίες και τις μούχλες ή κάθονται κάτω από στέγη που μπάζει νερά. Μόνο ο κ. Φιλόσογλου δεν ακούει τις παρατηρήσεις του απλού κόσμου, προφανώς γιατί ενοχλείται.

Αυτοί οι πολίτες είναι που αισθάνονται ενόχληση, θλίψη και οδύνη τόσο για την άσχημη αυτή κατάσταση των κτιριακών υποδομών όσο και για τα χρήματα που βλέπουν να σκορπίζονται από τη διοίκηση του Δήμου σε άλλες επιλογές που δεν παράγουν κανένα όφελος για τον Δήμο και τους δημότες.

Αυτοί οι πολίτες είναι που αισθάνονται ενόχληση και οργή για την αλαζονική και απαξιωτική συμπεριφορά του Αντιδημάρχου Αθλητισμού απέναντί τους. Έχουμε αναφέρει μάλιστα και συγκεκριμένες καταγγελίες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο: για ομάδα νέων παιδιών και παιδιών ΑμεΑ στην οποία δεν παραχώρησε ώρες για να κάνει προπονήσεις και την απέκλεισε, και για ομάδα που δεν της παραχώρησε αποδυτήρια και άφησε τα παιδιά να αλλάζουν έξω και να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Τότε, όπως και τώρα, ο κ. Φιλόσογλου κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Ας μας απαντήσει επιτέλους ο κ. Φιλόσογλου συγκεκριμένα στα εξής ερωτήματα και ας αφήσει τις υπεκφυγές:

  1. Γιατί δεν έχουν επισκευαστεί εδώ και 4 χρόνια περίπου όλες αυτές οι φθορές που επισημάναμε και που επισημαίνουν καθημερινά οι δημότες;
  2. Γιατί μπαίνει εργολάβος στο γυμναστήριο των Ποταμουδίων στον 4ο χρόνο της θητείας του;
  3. Γιατί κλείνει τις τρύπες στη στέγη του Κλειστού Κολυμβητηρίου τώρα, στον 4ο χρόνο της θητείας του; Γιατί ψηφιζόταν εδώ και 3 χρόνια στο Τεχνικό Πρόγραμμα η αναβάθμιση της στέγης και 3 χρόνια δεν υλοποιούνταν;
  4. Θα μας παρουσιάσει ποτέ ένα πλήρες σχέδιο για τη μείωση του τρομακτικού λειτουργικού κόστους του Κολυμβητηρίου; Γιατί αποφεύγει τη συζήτηση; Αν δεν γνωρίζει πόσο είναι το κόστος λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, ας διαβάσει τον Προϋπολογισμό του 2017 μαζί με την τελευταία αναφορά από το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου Καβάλας. Ελπίζουμε να κινητοποιηθεί μετά από όσα θα διαβάσει…

Απ’ ό,τι φαίνεται λοιπόν, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού θεωρεί “μικρόψυχο” να ακούει τις παρατηρήσεις των δημοτών και να συζητάει με συγκεκριμένο τρόπο για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας.

Εμείς πάλι θεωρούμε ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την ανάπτυξη του αθλητισμού στον Δήμο μας το να έχουμε καλοσυντηρημένες, λειτουργικές και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις.

Posted On Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 07:45 Γράφτηκε από τον

Το πρωί της Πέμπτης θα διεξαχθεί η τακτική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α'βάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Με αφορμή τη συνέλευση αυτή (για την οποία δόθηκε άδεια απομάκρυνσης από τα σχολεία μόνο στα μέλη του Συλλόγου), και με αφορμή το γεγονός ότι θα τεθούν προς συζήτηση και θέματα που αφορούν τα νηπιαγωγεία (όπως η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή), ένας αναγνώστης του Kavala Portal -που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- απέστειλε προς δημοσίευση την παρακάτω επιστολή:

Την Πέμπτη οι νηπιαγωγοί του νομού μας έχουν τακτική συνέλευση .Πολλά τα θέματα συζήτησης .Ελπίζω ένα από αυτά να είναι και η έλλειψη των υλικών αγαθών, των αναλώσιμων που χρειάζεται ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο για να λειτουργήσει .Αυτά τα αναλώσιμα υλικά έχουν βαρύτατη σημασία για την εκπαίδευση των νηπίων Και δεν αναφέρομαι  σε στιλούς και μολύβια, ούτε κιμωλίες και σπόγγους. Σήμερα το νηπιαγωγείο  χρειάζεται  πολλά διαφορετικά υλικά χειροτεχνίας. Τα οποία αναπτύσσουν τη νοημοσύνη των παιδιών μας .

Στο σήμερα , αυτό  που γνωρίζουμε ως πολίτες πέρα από τη μείωση της χρηματοδότησης από το υπουργείο ελέω τρόικας και θαλασσοδανείων των εκλεκτών επιχειρηματιών αυτής της χώρας , είναι  και η απροθυμία της Δημάρχου Καβάλας να χρηματοδοτήσει τις διευθύνσεις των νηπιαγωγείων .Συγκεκριμένα , για κάθε παιδί καβαλιώτη δημότη , αναλογεί ένα διευρω από τον Δήμο Καβάλας .Τάδε εφη υπεύθυνη νηπιαγωγείου .Οπότε , οι γονείς καλέστηκαν να χρηματοδοτήσουν το νηπιαγωγείο .Άνοιξαν τα πορτοφόλια τους και έδωσαν όσοι μπορούσαν .Έδωσαν και για αυτούς που δεν είχαν τη δυνατότητα .Κυρία Δήμαρχε , εσύ γιατί δεν δίνεις  τα απαραίτητα χρήματα για τα παιδιά των δημοτών σου .Για αυτά τα σαράντα σχεδόν νηπιαγωγεία , στα οποία κατά μέσο όρο εκπαιδεύουν είκοσι ψυχούλες .Δηλαδή , οκτακόσια  παιδάκια . Οκτακόσια παιδιά που έχουν ανάγκη από είκοσι ευρώ για να καλύψουν οι δάσκαλοι με όλη τη σημασία της λέξης ,   τις υλικοτεχνικές  απαιτήσεις του υπουργείου παιδείας .

Δήμαρχε το γινόμενο του πολλαπλασιασμού είναι δεκαέξι χιλιάδες ευρώ .Γιατί ο αγώνας Ράγκμπυ το καλοκαίρι στοίχισε για σένα είκοσι χιλιάδες ευρώ; Ο οποίος αγώνας καλώς έγινε , αλλά αφορούσε μόνο πενήντα οικογένειες της πόλης μας. Γιατί η χρηματοδότηση της κάθε πολιτιστικής ομάδας είναι μεγαλύτερης σπουδαιότητας για το δήμο ,από ότι η υλικοτεχνική υποδομή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ;Γιατί οι δαπάνες σε γεύματα εργασίας ξεπερνούν απείρως τα ελάχιστα έξοδα των νηπιαγωγείων ; Γιατί αδιαφορείς για τις συστεγάσεις των νηπιαγωγείων ,στα οποία τα παιδιά πραγματικά συνωστίζονται στις αίθουσες και στους ελάχιστους προαύλιους χώρους ; Η απάντηση είναι εύλογη . Σιγά τις απώλειες  που έχει ο κάθε δήμαρχος από τους ψηφοφόρους του σε αυτές τις περιπτώσεις . Αλλά διαφορετική είναι η παιδεία ενός γιατρού από ένα άλλο επάγγελμα  . Ο γιατρός δουλεύει  για το δημόσιο συμφέρον .Αγωνιά για την υγεία του κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις  .Νοιάζεται πρωτίστως για τα μικρά παιδιά . Από  εσένα δήμαρχε περιμένω ανθρωπιά  …

Υπογραφή :  γονέας  και απογοητευμένος  ψηφοφόρος

Posted On Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 22:56 Γράφτηκε από τον

Από τη δημοτική παράταξη "Καβάλα-Φίλιπποι: Ανοιχτή Πόλη" λάβαμε την παρακάτω επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής της, τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, στον νέο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο:

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη μας, κ.κ. Στέφανε,

Επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας επιτρέψτε μας να σας ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας.

Η περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο εξελίξεων σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο. Ο λαός μας αντιμετωπίζει μια πολύχρονη ήδη κοινωνική, θεσμική και οικονομική κρίση. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Εκκλησία, επιτελώντας τον δικό της ρόλο και συχνά υπερβαίνοντας τα στερεότυπα,  στάθηκε σταθερός αρωγός στις προσπάθειες των θεσμικών φορέων του τόπου για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων ευρύτερου χαρακτήρα.

Η θητεία του προκατόχου σας, του μακαριστού και αγαπητού σε όλους μας Κυρού Προκοπίου, συνδέθηκε με αγώνες για τη διαφύλαξη του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, για την καταπράυνση της ακραίας φτώχειας, για τη φροντίδα των αδυνάτων, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Οι λόγοι του και το παράδειγμά του μας ένωναν και μας κινητοποιούσαν.

Σεβασμιότατε,

Είμαστε βέβαιοι πως θα συνεχίσετε και θα επεκτείνετε αυτό το έργο προς όφελος των κατοίκων της περιοχής μας χωρίς διακρίσεις, με το πνεύμα αγάπης και αλληλεγγύης που δείξατε με το πρώτο σας κιόλας κήρυγμα  ότι σας διακατέχει. Να είσαστε κι εσείς βέβαιος ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε σχετική πρωτοβουλία.

Posted On Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 21:21 Γράφτηκε από τον

Την τελευταία φορά που καλύψαμε δημοσιογραφικά εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας τα πράγματα ήταν πιο "εύκολα" για όσους ασχολούνται με τα του τύπου και της ενημέρωσης, με την έννοια ότι οι μόνοι υποψήφιοι ήταν ο τότε πρόεδρος Άγγελος Τσατσούλης (ο οποίος και επανεκλέχτηκε πανηγυρικά) και ο Κώστας Μακέδος (που δεν κέρδισε ούτε μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο).

Στις φετινές εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου τα πράγματα έμοιαζαν αρχικά να είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα, μιας και πέραν της αποχώρησης του κ. Τσατσούλη εμφανίστηκαν 3 διαφορετικοί υποψήφιοι, ο καθένας με το δικό του υπόβαθρο και (έτσι, τουλάχιστον, πιστεύαμε) με τις δικές του ιδέες για το παρόν και το μέλλον της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Μιας επιχειρηματικότητας που -ας μην το ξεχνάμε- φαντάζει σε πολλούς από εμάς ως "νεκρή" ή, έστω, ως "ετοιμοθάνατη".

Αντιθέτως, απέχουμε λιγότερο από 20 ημέρες ως τις 10 Δεκεμβρίου (οπότε και θα ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία), και μέχρι στιγμής η προεκλογική περίοδος έχει χαρακτηριστεί από οτιδήποτε άλλο ΕΚΤΟΣ από προτάσεις και ιδέες για το παρόν και το μέλλον της επιχειρηματικότητας.

Πρώτα είχαμε την κόντρα για τον κατάλογο των μελών του Επιμελητηρίου που δικαιούνται να ψηφίσουν.

Στη συνέχεια είχαμε τη διαμάχη με τη ΝΟΔΕ Καβάλας της ΝΔ και τις υποψίες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επρόκειτο να στηρίξει "σιωπηρά" συγκεκριμένο υποψήφιο πρέδρο

Έπειτα είχαμε την ιστορία με το κατά πόσο κάποιοι υποψήφιοι σύμβουλοι (ή ακόμα και υποψήφιοι πρόεδροι, όπως ο Κίμων Παπαδόπουλος) είχαν δικαίωμα να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, με το σκεπτικό ότι δεν πληρούσαν μια σειρά προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος.

Τώρα έχουμε την υπόθεση με έναν υποψήφιο σύμβουλο ο οποίος είναι σύζυγος (ή συγγενικό πρόσωπο) μέλους της Εκλογικής Επιτροπής.

Και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει ως τις 10 Δεκεμβρίου...

Ακόμα και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (ένα θέμα κομβικής σημασίας για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Θάσο) έγιναν αντικείμενο αντεγκλήσεων και δελτίων τύπου με αλληλοκατηγορίες του στυλ "Εσύ πού ήσουν τόσο καιρό" ή "Εσύ που ήσουν, τι έκανες"...

Τελευταία, μάλιστα, βγήκε στην επιφάνεια και το τηλεοπτικό debate! (Αν με τις ανακοινώσεις γίνεται αυτό που γίνεται, δεν θα θέλαμε να φανταστούμε τι θα γίνει στο debate...)

Αλήθεια, όλοι αυτοί που έχουν μπει στο "τρυπάκι" των ανακοινώσεων επί ανακοινώσεων έχουν καταλάβει τι γίνεται έξω στην αγορά;

Αλήθεια, όλοι αυτοί που έχουν μπει στο "τρυπάκι" των ανακοινώσεων επί ανακοινώσεων έχουν ρωτήσει αν οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται για τους δημοσιοποιημένους ή μη καταλόγους, για το δικαίωμα υποψηφιότητας ή για το ποιος παντρεύτηκε ποιον;

Αλήθεια, όλοι αυτοί που έχουν μπει στο "τρυπάκι" των ανακοινώσεων επί ανακοινώσεων (κόλλησε η βελόνα...) έχουν ρωτήσει αν τα μέλη του Επιμελητηρίου έχουν διάθεση να ψηφίσουν;

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι από τα μηνύματα που λαμβάνουμε (όχι μόνο τώρα, αλλά και τους προηγούμενους μνήμες) διαπιστώνουμε άλλα πράγματα...

Διαπιστώνουμε π.χ. ότι οι ψηφοφόροι που θεωρούν ότι "είτε υπάρχει το Επιμελητήριο είτε όχι, είναι το ίδιο και το αυτό", που πιστεύουν ότι το Επιμελητήριο στέκεται μακριά από τα προβλήματά τους και δεν προσφέρει κάτι το ουσιαστικό (είτε γνώσεις είτε συμβουλές) -ειδικά στους νέους που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στα μέρη μας και δεν έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς-, που φτάνουν ακόμα και στο σημείο να εκτιμούν ότι "τζάμπα δίνουμε τη συνδρομή μας" αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Διαπιστώνουμε, με λίγα λόγια, ότι οι πιο πολλοί ψηφοφόροι αδιαφορούν για το "αν η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι τίμια αλλά και να δείχνει τίμια" (κάτι στο οποίο, κατά πως φαίνεται, οι υποψήφιοι πρόεδροι δίνουν ιδιαίτερη σημασία μέσω των συνεχόμενων ανακοινώσεων).

Έχουν δίκιο που αδιαφορούν ή όχι; Πολύ πιθανόν όχι.

Αλλά όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, τους περισσότερους δεν τους νοιάζει ούτε καν αν έχουν δίκιο ή όχι...

Άλλα πράγματα θέλουν να ακούσουν οι ψηφοφόροι. Προτάσεις, σκέψεις, οράματα και τρόπους υλοποίησής τους...αυτά θέλουν να ακούσουν.

Θα τα ακούσουν; Ποιος ξέρει...

Υ.Γ. 1: Για να λέμε και τα "σύκα συκα", οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πολύ καλά κάνει ως τώρα ο Κίμων Παπαδόπουλος και δεν έχει παρασυρθεί από το όλο κλίμα, κινούμενος αρκετά προσεκτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας (ίσως διότι είναι ο μόνος που διαθέτει και υπεύθυνο επικοινωνίας). Αρκεί, βέβαια, να ακούσουμε κάποια στιγμή και τις θέσεις της παράταξής του (αλλά έχουμε μέρες ακόμα)

Υ.Γ. 2: Αν θέλουμε, βέβαια, να είμαστε ειλικρινείς, θα θέσουμε ένα ερώτημα: κύριε Μάρκο Δέμπα, από τη στιγμή που -όπως παραδέχεστε στην τελευταία σας ανακοίνωση- θέσατε ερώτημα στην Εκλογική Επιτροπή για το αν έχει δικαίωμα ο σύμβουλος-σύζυγος μέλους της επιτροπής να πάρει μέρος στις εκλογές, είχατε την υποψία ότι δεν έχει το δικαίωμα αυτό ή ότι, ακόμα και αν το είχε, θα προκαλούσε αντιδράσεις. Αφού είχατε αυτές τις υποψίες, τι πήγατε και τον βάλατε στο ψηφοδέλτιό σας;

Υ.Γ. 3: κ. Παύλο Ζησίμου, υποτίθεται ότι μιλάτε για ανανέωση, ότι ζητάτε ανανέωση (άλλωστε, έχετε ονομάσει και την παράταξή σας "Ανανέωση Τώρα"). Μέχρι τώρα, όμως, δεν σας έχουμε δει να ασχολείστε με τίποτα άλλο παρά μόνο με το παλιό, το "κατεστημένο".

Υ.Γ. 4: Το παράδειγμα του Κίμωνα Παπαδόπουλου και της επικοινωνιακής του τακτικής θα περιμέναμε να το ακολουθήσουν και άλλες παρατάξεις, οι οποίες έχουν εντάξει στα ψηφοδέλτιά τους δημοσιογράφους-εκδότες. Θα περιμέναμε, με λίγα λόγια, να δούμε αυτούς τους επαγγελματίες να συνεισφέρουν στο επικοινωνιακό προφίλ των επικεφαλής τους και να τους "βοηθάνε" στο να είναι πιο προσεκτικοί με τις ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων.

Και μιλάμε για ανθρώπους που και διαθέτουν μεγάλη (και αποδεδειγμένη) εμπειρία στην επικοινωνία, και έχουν παρακολουθήσει εδώ και χρόνια την αγορά, τα προβλήματά της και τις αγωνίες της για την επόμενη μέρα, και έχουν αποδείξει ότι έχουν ιδέες και απόψεις.

Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν όντως έχουν προσπαθήσει να δώσουν τα φώτα τους και απλά έχουν αγνοηθεί (δεν θα μας παραξένευε αν ίσχυε κάτι τέτοιο) ή όχι. Αλλά από τη στιγμή που, κατά καιρούς, και οι ίδιοι έχουν καταφύγει στα δελτία τύπου και στις ανακοινώσεις για να γεμίσουν τα φύλλα των εφημερίδων τους ή -ακόμα χειρότερα- έχουν εφαρμόσει ανάλογες τακτικές (ιδίως π.χ. σε αυτοδιοικητικές εκλογές), δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα...

Posted On Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 23:16 Γράφτηκε από τον

Από τον Επίκουρο Καθηγητή Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Στογιαννίδη απεστάλη το παρακάτω άρθρο, το οποίο αναλύει τον επιβατήριο λόγο του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανου:

Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι πολύ οικεία στους περισσότερους. Η σημασία τους όμως συχνά διαφεύγει της προσοχής μας· και έτσι αυτά υποτάσσονται στη ρουτίνα· μετατρέπονται σε αντικείμενα της καθημερινότητας, πράγματα τετριμμένα, χωρίς νόημα. Διερωτηθήκαμε ποτέ, για ποιον λόγο συμμετέχουμε – όσοι συμμετέχουμε – σε μία θεία Λειτουργία, σ’ έναν Εσπερινό, σε ό,τι εν πάσει περιπτώσει ονομάζουμε «Ορθόδοξη θεία Λατρεία»; Είναι κάτι που μας βγαίνει έτσι αυθόρμητα από συνήθεια, γιατί έτσι μάθαμε από τους γονείς μας; Μήπως, συμπληρώνει αρμονικά το κοινωνικό μας προφίλ; Θέλουμε να τα’ χουμε καλά με τον Θεό προσφέροντας ως αντίτιμο λίγο χρόνο απ’ την ξεκούραση της Κυριακής; Φοβόμαστε μήπως ο Θεός – αν φυσικά πιστεύουμε στον Θεό – θα θυμώσει μαζί μας, όταν εμείς δεν του προσφέρουμε τη δέουσα προσοχή; Τι ακριβώς αναζητούμε, τι είναι αυτό που πραγματικά μας απασχολεί, κάθε φορά που περνούμε το κατώφλι ενός ιερού ναού;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έδωσε προσφάτως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανος. Κηρύσσοντας τον θείο λόγο στην πρώτη του θεία Λειτουργία ως ενθρονισμένος επίσκοπος της τοπικής μας Εκκλησίας (Κυριακή 19.11.2017), παρουσίασε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά μιας Θεολογίας της Συνάντησης. Τα όσα επεσήμανε, θα προσπαθήσω να συνοψίσω στα παρακάτω πέντε σημεία:

  1. Ο λόγος για τον οποίον ερχόμαστε στην Εκκλησία είναι κατεξοχήν η αναζήτηση μιας συνάντησης. Επιθυμούμε να συναντηθούμε με τον άλλον, αλλά με κάποιον τρόπο που υπερβαίνει την καθημερινότητα. Συναντούμε τον άλλον με τις δυσκολίες του, αλλά και εν μέσω των δικών μας προβλημάτων· τον συναντούμε, και μπολιάζουμε τη συνάντηση αυτή μέσα στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού, στη θεία Κοινωνία. Και έτσι, το συναπάντημα αυτό αποκτά προοπτική συνύπαρξης. Και ότι συνυπάρχει με τον άλλον εν αγάπη, είναι ζωή! Θάνατος είναι η διάλυση, η αποξένωση, η αλλοτρίωση, η απομόνωση, και τελικά η άρνηση του άλλου.
  2. Μάς καλεί κοντά της η Εκκλησία, όχι για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Δεν είναι ένα ίδρυμα ηθικοπλαστικό, ούτε και μία ομάδα από τέλειους και αλάνθαστους ανθρώπους. Ερχόμαστε στην Εκκλησία για να γίνουμε πιο ανθρώπινοι, για να διαρρήξουμε τους όποιους δεσμούς μας με κάθε τι που στέκει εμπόδιο για τη συνάντηση και την επικοινωνία μας με τον άλλον. Και γινόμαστε πιο ανθρώπινοι, όσο περισσότερο συναντούμε τον Χριστό στο πρόσωπο του άλλου.
  3. Δυστυχώς, η κοινωνία μας δεν είναι αγγελικά πλασμένη. Στην πορεία αυτή υπέρβασης του εγωισμού, πολλές φορές ο άνθρωπος χάνει τη μάχη. Ακυρώνει κάθε τι που τον φέρνει σε συνάντηση με τον άλλο. Και ο άνθρωπος οδηγείται στα κελιά των φυλακών. Μήπως, η ευθύνη για όσους οδηγήθηκαν εκεί, εντοπίζεται στο γεγονός, πως όλοι όσοι αποκαλούνται Χριστιανοί δεν άνοιξαν απλόχερα την καρδιά τους σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Μήπως τελικά όσοι υποτίθεται ότι βιώνουν τη συνάντηση μέσα στην Εκκλησία, είναι περιχαρακωμένοι στον ίδιο τους τον εαυτό;
  4. Ο άλλος είναι ο παράδεισός μας, επειδή εικονίζει τον Χριστό. Και επειδή εικονίζει τον Χριστό, είναι οπωσδήποτε ο παράδεισός μας. Ήρθαμε στην Εκκλησία για να συναντήσουμε τον άλλον. Καθώς φεύγουμε, ο καθένας μας ας δεχθεί και ας κουβαλήσει μέσα στην καρδιά του αυτόν τον άλλο. Μετά το «Δι’ ευχών» κανείς να μην φύγει άγευστος αυτής της εν Χριστώ εμπειρίας. Κανείς να μην επιστρέψει στο σπίτι του μονάχος. Ας κουβαλήσει στους ώμους του τον άλλον, και ας τον φιλοξενήσει στα ενδότερα της καρδιάς τους. Ας του αφήσει χώρο να περάσει εκείνος πρώτα· ας μιλήσει εκείνος πρώτα· ας φανεί εκείνος πρώτα σπουδαιότερος και ανώτερος· ας κάνουμε το παν για να του δώσουμε το χέρι· έκφραση αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και αγάπης, που δεν ξεφτίζει στα δύσκολα, αλλά παραμένει ακλόνητη, γιατί είναι προϊόν μιας «άλλης» συνάντησης.
  5. Η συνάντηση εντός της Εκκλησίας είναι άλλης τάξεως. Δεν είναι εθιμοτυπική. Έχει όλη τη δύναμη να συντρίψει οτιδήποτε βάλλει εναντίον της ενότητας μεταξύ των ανθρώπων. Η λατρευτική ζωή της Εκκλησίας, και κυρίως η θεία Λειτουργία, συνιστά το κατεξοχήν μυστήριο της ενότητας των ανθρώπων. Γι’ αυτό και γίνεται λόγος για σωτηρία. Η σωτηρία συνδέεται με το επίθετο «σώος» δηλ. ολόκληρος. Μέσα στην Εκκλησία διατηρείται ο άνθρωπος ολόκληρος. Και ο άνθρωπος είναι πλήρης όχι ζώντας εγωκεντρικά και φίλαυτα συσπειρωμένος. Ο άνθρωπος διασώζει την πληρότητά του ως συνάνθρωπος! Αυτό κομίζει ως μήνυμα και αυτό γεύεται ως εμπειρία ζωής εν Χριστώ η Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ένα εργαστήριο ανθρωπιάς· είναι τόπος και χρόνος όπου ο άνθρωπος μπορεί να βρει τον εαυτό του, συναντώντας τον άλλον· και συναντά τον άλλον, βρίσκοντας με ειλικρίνεια και αυτογνωσία τον εαυτό του.

Με λόγο νηφάλιο, μεστό νοήματος, προσγειωμένο στην καθημερινότητά μας, και συνάμα εμφορούμενο από λογιοσύνη που δεν αντιμάχεται την απλότητα, ο νέος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανος, έδωσε σε όλους μας, μαθήματα ζωής! Μαθήματα που πηγάζουν από το περίσσευμα της καρδίας του. Η πατρική του αγάπη δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή έμπνευσης και παρηγοριάς για τον καθένα μας. Ο Θεός στάθηκε γενναιόδωρος στην πόλη μας. Ας είμαστε ευγνώμονες!

Αθανάσιος Στογιαννίδης

Επικ. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

Posted On Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 12:16 Γράφτηκε από τον

Κοντεύουν να φτάσουν τα Χριστούγεννα, και σε πρόσφατες επισκέψεις μας διαπιστώσαμε ότι πολλά σχολικά κτίρια συνεχίζουν να έχουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν δασκάλους και μαθητές να κάνουν ένα αξιοπρεπές μάθημα.

 

Αρχές Αυγούστου, είχαμε προτείνει στη διοίκηση να βάλει προτεραιότητες, να αντιμετωπίσει άμεσα τις φθορές που είναι επείγουσες, να διαθέσει περισσότερο προσωπικό και να βάλει περισσότερα χρήματα για τις συντηρήσεις αντί να τα ξοδεύει δεξιά και αριστερά.

 

Παρόλο που μπήκαν προτεραιότητες απ’ ό,τι γνωρίζουμε, τελικά ούτε τα κατεπείγοντα ούτε επείγοντα προβλήματα των σχολείων λύθηκαν: αίθουσες παραμένουν αχρηστευμένες και αναγκάζονται οι διευθυντές να χρησιμοποιούν γυμναστήρια για διδασκαλία, αίθουσες χωρίς πόρτες και με υγρασίες και μούχλες, νηπιαγωγεία που δεν έχουν εσωτερικά τουαλέτες και πολλά άλλα.

Πέρσι, είχε δεσμευτεί η Δήμαρχος ότι μέσα το καλοκαίρι του 2017 θα φτιαχτούν όλα τα σχολεία. Στις αρχές Αυγούστου, ρωτήσαμε ξανά τη Δήμαρχο Καβάλας αν έχουν γίνει οι τεχνικές εργασίες στα σχολικά κτίρια για τις οποίες είχε δεσμευτεί. Τότε η Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών απάντησαν, με ειρωνικές αναφορές προς τους διευθυντές των σχολείων, ότι τα αιτήματά τους είναι υπερβολικά και ορισμένες φορές παράλογα.

Παρόλο που η διοίκηση του Δήμου διανύει τον 4ο χρόνο της θητείας της, μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι οι διευθυντές των σχολείων είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν υπηρεσιακά όλα τα τεχνικά προβλήματα που εντοπίζουν, ώστε να ενημερωθεί πλήρως ο υπεύθυνος για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, δηλαδή ο Δήμος. Δεν είναι “προσωπικές χάρες” ή “εξυπηρετήσεις”, είναι η αναγκαία προϋπόθεση ώστε τα παιδιά μας να έχουν ένα αξιοπρεπές σχολικό περιβάλλον.

Πού είναι επιτέλους οι λύσεις; Φτάνουν πια οι διαπιστώσεις και οι δικαιολογίες ότι φταίνε κάποιοι άλλοι ή φταίει η προηγούμενη διοίκηση! Τι κάνει εδώ και 3 χρόνια η διοίκηση Τσανάκα; Αφήνει ασυντήρητα τα σχολικά κτίρια, για να διαπιστώσει μετά ότι πρέπει να μπουν στο ΕΣΠΑ για να φτιαχτούν; Και τι θα κάνουν δηλαδή γονείς και παιδιά; Θα περιμένουν το ΕΣΠΑ; Ή μήπως τον τελευταίο χρόνο πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές; Αν έχει τέτοιες σκέψεις η Δήμαρχος Καβάλας για να κοροϊδέψει τους πολίτες, θα εκπλαγεί δυσάρεστα. Δυστυχώς για εκείνη, οι πολίτες έχουν αποκτήσει εμπειρία και δεν αποδέχονται πια τέτοιες μεθόδους…

 

Κάθε μέρα που περνά, σε κάθε σοβαρό θέμα της καθημερινότητας των δημοτών, διαπιστώνουμε ότι η διοίκηση Τσανάκα “δεν σκύβει” ουσιαστικά πάνω στα προβλήματα και δεν έχει την ικανότητα να σχεδιάζει τις λύσεις και να προγραμματίζει την εφαρμογή τους με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.

 

Αντίθετα, διαπιστώνουμε την εξαιρετική της “ικανότητα” να ξοδεύει ανεξέλεγκτα τα χρήματα των δημοτών σε "πανηγύρια" και σε πολιτικούς της “πελάτες”...

Posted On Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 21:56 Γράφτηκε από τον

Πριν μερικές μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο «για την Ανακύκλωση». Αντικείμενό του, το πώς θα προσαρμοστούν στην ελληνική νομοθεσία οι ευρωενωσιακές φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις.

Στόχος: Τα αστικά απόβλητα να μετατρέπονται, σε φτηνή πρώτη ύλη (π.χ. ανακύκλωση ξηρών κλασμάτων, απόβλητα ως «εναλλακτική» πρώτη ύλη) ή καύσιμο («ενεργειακή καύση») για τις ανάγκες: Βιομηχανικών εγκαταστάσεων (κύρια τσιμεντοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) και μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων (παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού–«κομποστοποίηση», θερμική ενέργεια για θερμοκήπια από μονάδες συμπαραγωγής κατά την καύση αποβλήτων).

Όλα αυτά με όρους εργασίας και αμοιβές του 19ου αιώνα και με πόρους, που προέρχονται από την επί πλέον αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με το «ο ρυπαίνων πληρώνει», τη «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού», το «πληρώνω όσο πετάω» και το «ειδικό τέλος ταφής».

Σημειώνουμε παρακάτω τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις «δειγμάτων γραφής» της κυβέρνησης, που αποκαλύπτουν τον βαθειά αντιλαϊκό και οπορτουνιστικό χαρακτήρα των επιλογών της:

(α)  Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει ως «απαράδεκτο» κατά τη συζήτησή του στη Βουλή το Ν. 4042/12, τον οποίο τώρα εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια.

 (β) Οι καταδικασμένες, πάλαι ποτέ, από το ΣΥΡΙΖΑ συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν τώρα το «σκληρό πυρήνα» της πολιτικής της. Και οι 5 ΣΔΙΤ, προωθούνται τώρα από την κυβέρνηση σταθερά: Δυτικής Μακεδονίας (υλοποιείται), Ηπείρου (έχει υπογραφεί), Σερρών (έχει υπογραφεί), Ηλείας (αναμένεται η υπογραφή της), Πελοποννήσου (έχει συναφθεί Π.Σ. μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υπογραφή της ΣΔΙΤ). Στο μεταξύ «ξεφύτρωσε» και 6η ΣΔΙΤ για την ΜΕΑ Θήβας Αλίαρτου – Τανάγρας (έχει υπογραφεί).

(γ) Ταυτόχρονα  όλο και περισσότερο πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς το ξένο κεφάλαιο για επενδύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων. Τακτικές συναντήσεις με τον κ. Φούχτελ της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», πρόσφατη ημερίδα, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη (10 Οκτώβρη) για λογαριασμό 8 γερμανικών εταιρειών με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων.

Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μεταξύ, άλλων αυξάνει το κόστος επεξεργασίας και αποκομιδής, με αύξηση των τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων (πρόστιμα 200 - 500 ευρώ για όσους δεν ανακυκλώνουν).

Σε αυτή τη ρότα κινείται και η Τοπική Διοίκηση Δήμοι και Περιφέρειες, ο δικός μας Δήμος συγκεκριμένα, ο οποίος συναίνεσε, στην «αυλή» της πόλης, να κατασκευαστεί το εργοστάσιο (ΜΕΑ) απορριμμάτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας. Συναίνεσαν στη κατασκευή του εργοστασίου σε έκταση του Δήμου στο ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ, την οποία παραχωρούν με ειδική σύμβαση χρησιδανείου  στη ΔΙ.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.  για 50 χρόνια, όπου στη σύμβαση ρητά αναφέρεται: … Είναι ωστόσο δυνατή, η περαιτέρω παραχώρηση από αυτήν (σημ.: ΔΙΑΜΑΘ) της χρήσεως της εκτάσεως καθώς και των επ’ αυτής εγκαταστάσεων, συστατικών και παραρτημάτων σε τρίτους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, (δικαίωμα που παρέχεται ήδη από τον Δήμο Καβάλας στην ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ με το παρόν)….. Ο χώρος επιλέχτηκε   μετά την αλλαγή του σχεδίου που προέβλεπε το προηγούμενο ΠΕΣΔΑ  το εργοστάσιο στη Χρυσούπολη, λόγω διαμαρτυρίας των κατοίκων.

Όλος ο σχεδιασμός του Δήμου δεν ξεφεύγει στο ελάχιστο από το κυβερνητικό σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, επαφές με τον κ. Φούχτελ, σχέδια για τη (ΜΕΑ) των 20 εκ. € που θα γίνει με ΣΔΙΤ  και που τη διαφημίζουν και με την ευκαιρία της πρόσφατης συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος, σχέδια της ΜΕΑ να συμβαδίζουν με αυτά του Λαβρεντιάδη στη ΒΦΛ, που δεν έκρυψε ποτέ ότι ενδιαφέρεται για την παραγωγή ενέργειας, σχέδια για την εντατική-εκτατική  γεωργία στη πεδιάδα του Νέστου με την παραγωγή από το εργοστάσιο εδαφοβελτιωτικού υλικού – «κομποστοποίηση», θερμική ενέργεια για θερμοκήπια από μονάδες συμπαραγωγής κατά την καύση αποβλήτων κλπ.  

Όσοι δέχονται τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, μάταια προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν, όπως ο τοπικός Σύριζα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού που κάνει σήμερα η δημοτική πλειοψηφία. Το «ολίγον έγκυος» δεν το έχει «ανακαλύψει» ακόμη η σύγχρονη επιστήμη.    

Ως ΛΣ θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να διεκδικούμε λύσεις που να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες:

-   ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-  ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

-  ΟΧΙ  στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης

Posted On Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 19:45 Γράφτηκε από τον

Μακαριώτατε, Πάτερ καὶ Δέσποτα, Ἀρχιεπίσκοπε Ἀθηνῶν καὶ πά­σης Ἑλλά­δος καὶ Σεπτὲ Προκαθήμενε καὶ Πρόεδρε τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος,

Κύριε μοι, κύριε ΙΕΡΩΝΥΜΕ,

Σεβασμιώτατε Μητροπολῖτα Θεσσαλονίκης Κύριε μοι, Κύριε ΑΝ­ΘΙΜΕ, Ἐκπρόσωπε τῆς Α.Θ. Παναγιότητος, τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κων­σταν­τι­νου­πόλεως, Νέας Ῥώμης καὶ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ,

Σεβασμιώτατε Μητροπολῖτα Τριπόλεως καὶ πάσης Λιβύης κ. ΘΕΟ­­­ΦΥΛΑΚΤΕ, ἐκπρόσωπε τῆς Α.Θ. Μακαριότητος τοῦ Πάπα καὶ Πατρι­άρχου Ἀλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ,

Σεβασμιώτατε Μητροπολῖτα Ξάνθης καὶ Περιθεωρίου κ. ΠΑΝ­ΤΕΛΕΗ­­ΜΟΝ, τοπο­τη­ρητὰ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπό­λεως & Θά­σου,

Σεβασμιώτατοι & Θεοφιλέστατοι ἅγιοι Ἀρχιερεῖς,

Τίμιο Πρεσβυτέριο, Χριστοῦ Διακονία, Ὁσιολογιώτατοι Μοναχοὶ & Μο­ναχαί,

Ἀξιότιμοι κύριοι Ὑπουργοί, Κύριοι Βουλευταί, Κύριοι Περιφε­ρειάρ­χαι, Κύριε  Ἀντιπεριφερειάρχα, Κυρία Δήμαρχε, Κύριοι Δήμαρ­χοι, Κύ­ριοι Πρόεδροι τῶν Δημοτικῶν Συμβουλίων, Στρατηγοί τοῦ Στρα­­τοῦ, τῆς Ἀστυνομίας, τῆς Πυροσβεστικῆς, Κύριε Λιμενάρχα, Κύ­ριοι Δικαστικοί, Κύριοι Ἐκπαιδευτικοί, Κύριοι Πρόεδροι τῶν το­πι­κῶν Φορέων καὶ Ὀργανώσεων, Ἄρχοντες καὶ Ἀρχόμενοι τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως καὶ Θάσου,

Λαὲ τοῦ Θεοῦ ἠγαπημένε, νέοι καὶ νέες καὶ ἀγαπημένα μας παι­διά, τῆς εὐλογημένης τοπικῆς μας Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας,

«Καὶ ἀπεστάλη πρός με ἓν τῶν σεραφὶμ, καὶ ἐν τῇ χειρὶ εἶχεν ἄν­θρακα, ὃν τῇ λαβίδι ἔλαβεν ἀπὸ τοῦ θυσιαστηρίου, καὶ ἥψατο τοῦ στόματός μου καὶ εἶπεν. ἰδοὺ ἥψατο τοῦτο τῶν χειλέων σου καὶ ἀφ­ελεῖ τὰς ἀνομίας σου καὶ τὰς ἁμαρτίας σου περικαθαριεῖ»[1].

Τὸ ἄκτιστο Φῶς τοῦ ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ μας, τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ἁγίου Πνεύματος, τὸ ὁποῖο πλούσια καὶ χαρισματι­κὰ προσφέρεται ὡς δωρεὰ ἐκ τοῦ ἐπουρανίου Θυσιαστηρίου τῆς δό­ξης αὐτοῦ πρὸς ἐκείνους οἱ ὁποῖοι μακαρίως ἠγάπησαν τὸν Θεόν, ἐμ­φανίσθηκε κατὰ τρόπο μεγαλοδύναμο καὶ ἐξηφάνισε τὴν ἀνομία καὶ συνεχώρησε τότε τὴν ἁμαρτία τοῦ μεγάλου, ἐνδόξου καὶ ἁγίου Προ­φή­­του Ἡσαΐου, καὶ μὲ τὸν τρόπο αὐτὸ τὸν ἀνέδειξε χαρισματικὰ καὶ ἁγιασμένα ἀρχηγὸ καὶ διδάσκαλο, προφήτη καὶ ὁδηγὸ τοῦ λαοῦ του, ἑνὸς λαοῦ «πορευομένου τότε μὲ χείλη ἀκάθαρτα καὶ μέσα στὸ σκό­τος, καὶ κα­τοικοῦντος στὴ χώρα καὶ στὴ σκιὰ τοῦ θανάτου»[2].

Αὐτὰ τὰ συγκλονιστικὰ λόγια τῆς ἁγίας Γραφῆς ἐλέγχουν τὴν συν­είδησή μου, αὐτὴ τὴν ὥρα ποὺ εὑρίσκομαι ἐνώπιόν σας, διότι προ­φανῶς ἡ ἀνθρωπίνη ἀδυναμία μου καὶ ἡ ὅλη ἀναξιότητά μου προσ­κρούει στὸ μέγεθος τῆς ἀπείρου ἁγιότητος τοῦ Θεοῦ, τῆς ἀπείρου εὐ­σπλαγχνίας του καὶ τῆς ἀγάπης του, ἀλλὰ καὶ στὸ εὐλογημένο ἔλεός του, τὸ ὁποῖο διὰ τῆς ἁγίας Ἐκκλησίας μας, καὶ μέσῳ τῆς Ἱερᾶς Συν­όδου τῆς Σεπτῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὑπὸ τὴν ἀ­γαθὴ καὶ σοφὴ προεδρία Σας, Μακαριώτατε, Πάτερ καὶ Δέσποτα, μὲ ἀνέδειξε Ἐπίσκοπο καὶ Μητροπολίτη τῆς ἐνδόξου ταύτης ἀποστολι­κῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως τῶν Φιλίππων, τῆς Νεαπόλεως καὶ τῆς Θα­σου, τῆς πρώτης Χριστιανικῆς Ἐκκλησίας στὴν Ἑλληνικωτάτη Μακε­δονία μας, στὴν Ἑλλάδα μας, καὶ στὸ εὐρωπαϊκὸ ἔδαφος.

Οἰ ἰδικοί μου, λοιπόν ἀδύναμοι καὶ ἐλλιπεῖς λόγοι, ποὺ προέρχον­ται ἀπὸ τὴν ταπεινότητά μου, δὲν εἶναι δυνατοὶ καὶ ἱκανοὶ γιὰ νὰ συμ­­περιλάβουν τὸ μέγεθος, τὸ πνευματικὸ πλῆθος, καὶ τὴν τεραστία ποιμαντικὴ εὐθύνη, ποὺ σήμερα ἀναλαμβάνω ἐνώπιόν Σας ὡς Ἐπί­σκο­πος καὶ Ποιμενάρχης τῆς ἡγιασμένης τοπικῆς μας Ἐκκλησίας. Ἴ­σως ὅμως μποροῦν νὰ ἐκφράσουν καὶ νὰ παρουσιάσουν πρῶτα σὲ ἐ­μένα καὶ μετὰ σὲ ὅλους σᾶς τὴν μεγάλη εὐλογία, τὴν ὁποία μᾶς ἐχά­ρισε ἡ ἁγία μας Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μὲ τὴν ἄκτιστη Χάρη καὶ τὴν Κοι­νωνία τοῦ ἁγίου Πνεύματος γιὰ νὰ ὁδηγηθοῦμε ὅλοι, ὡς Ὀρθό­δοξοι Ἕλληνες Χριστιανοί, στὴν ἁγιότητα, στὴν προσευχή, στὴν με­τάνοια, στὴν συμμετοχή μας στὰ ἡγιασμένα Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας μας, στὸν πνευματικὸ ἀγῶνα γιὰ τὴν διόρθωση τῆς πληγωμένης ζωῆς μας, στὴν ἑνότητα καὶ συναντίληψη, στὴν ταπείνωση, στὴν χριστιανι­κὴ ἀλληλεγγύη, στὴν ἀλληλοβοήθεια, στὴν συμπαράσταση πρὸς τὸν πάσχοντα ἀσθενῆ καὶ ἀδικούμενο ἀδελφό μας, στὴν στήριξη τοῦ γή­ρατος, τῆς οἰκογενείας, τῆς φιλίας, τῆς νεότητος ποὺ πάλλεται ἀπὸ τὴν ἀγωνία γιὰ τὸ μέλλον καὶ τὴν ζωή.

Μέσα σὲ ἔνα σύγχρονο κόσμο ποὺ βασανίζεται ἀπὸ τὴν μοναξιά, τὴν ἀνασφάλεια καὶ τὴν ἀναζήτηση τῆς ἐλευθερίας, τῆς δικαιοσύνης καὶ τῆς εἰρήνης ἀπὸ κάθε ἄνθρωπο, ἐπαναλαμβάνω καὶ ἐγώ, μὲ μεγά­λη μου χαρὰ τὰ λόγια ἀπὸ τὴν ἐπιστολὴ τοῦ ἁγίου Ἀποστόλου Παύ­λου πρὸς τοὺς προγόνους μας Φιλιππησίους : «Εὐχαριστῶ τὸν Θεό μου κάθε φορὰ ποὺ σᾶς ἐνθυμοῦμαι. πάντοτε, σὲ κάθε προσευχή μου, μὲ χαρὰ προσεύχομαι γιὰ ὅλους σᾶς καὶ εὐχαριστῶ τὸν Θεὸ γιὰ τὴν συμμετοχή σας στὸ εὐαγγέλιο ἀπὸ τὴν πρώτη ἡμέρα ἕως σήμε­ρα. Ἔχω τὴν πεποίθηση ὅτι ὁ Θεὸς ποὺ ἄρχισε αὐτὸ τὸ ἀγαθὸ ἔργο σὲ σᾶς, θὰ τὸ ὁλοκληρώσῃ ἕως τὴν ἡμέρα τοῦ ἐρχομοῦ τοῦ Ἰησοῦ Χρι­στοῦ. Αὐτὴ ἡ σκέψη μου γιὰ ὅλους σᾶς εἶναι δικαιολογημένη, ἀφοῦ σᾶς ἔχω μέσα στὴν καρδιά μου. Γιατὶ ὅλοι σεῖς μετέχετε στὴ χάρη ποὺ μοῦ ἐδόθηκε, τόσο τώρα ποὺ εἶμαι φυλακισμένος, ὅσο καὶ ὅταν ἐλεύθερος μὲ τὸ κήρυγμά μου ὑπερασπίζομαι καὶ βεβαιώνω τὴν ἀλήθεια τοῦ εὐαγγελίου. Μάρτυρας μου εἶναι ὁ Θεὸς γιὰ τὸ πό­σο σᾶς λαχταρῶ ὅλους σᾶς μὲ τὴν ἀγάπη τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἡ προσ­ευχή μου εἶναι αὐτὴ : Νὰ μεγαλώνει ἡ ἀγάπη σας ὅλο καὶ πε­ρισσό­τερο καὶ νὰ συνοδεύεται ἀπὸ ἀληθινὴ γνώση καὶ σωστὴ κρίση, γιὰ νὰ διακρίνετε τί εἶναι καλὸ γιὰ σᾶς. Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο θὰ εἶσθε καθαροὶ καὶ χωρὶς κατηγορία τὴν ἡμέρα ποὺ θὰ μᾶς κρίνει ὁ Χρι­στός, πλούσιοι σὲ καλὰ ἔργα ποὺ προέρχονται ἀπὸ τὴν πίστη στὸν Ἰησοῦ Χριστὸ γιὰ νὰ δοξάζεται καὶ νὰ ὑμνῆται ὁ Θεός»[3].

Προηγουμένως προσεκυνήσαμε ὅλοι, ἐκεῖ κάτω, στὸ βῆμα τοῦ ἁγί­ου Παύλου, καὶ αἰσθανθήκαμε καὶ ἐβιώσαμε τὴν μεγάλη εὐγνωμοσύ­νη καὶ συγκίνηση γιὰ τὸ μεγάλο δῶρο τὸ ὁποῖο μᾶς ἔχει προσφέρει, ἐβα­δίσαμε στὰ ἴχνη τῶν ποδῶν του καὶ ἠκούσαμε νοερῶς τοὺς παρα­πάνω λόγους του. Ἐκεῖνος, ὁ πρῶτος μετὰ τὸν Ἕνα, μᾶς ἀνέμενε καὶ μᾶς ὑ­ποδέχθηκε μὲ τὸ μεγαλεῖο καὶ τὴν ἀνδρεία τῆς ψυχῆς του, μὲ τὸ ὕ­ψος τοῦ ἀποστολικοῦ του ἀξιώματος καὶ τὸ μέγεθος τῆς ἁγιότητος καὶ τοῦ σεπτοῦ μαρτυρίου του, τὸ ὁποῖο ὑπέστη χάριν τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ καὶ τῶν ἀνθρώπων σὲ ἐκεῖνες τίς πολὺ δύσκολες ἐποχὲς γιὰ ὁλόκληρο τὸν κόσμο ποὺ «ἦταν παγωμένη ἡ ἀγάπη τῶν πολλῶν»[4] καὶ ὅπου  ἐνῷ «ἡ ἁμαρτία ἐφάνη μὲ τὸ ἀληθινὸ τρομακτικό της μέγεθος, ἡ χάρη τοῦ Θεοῦ τὴν ὑπερεκάλυψε ὑπερβαλλόντως»[5], ὅπως γράφει ὁ ἴδιος στὴν πρὸς Ῥωμαίους ἐπιστολή του. Καὶ τώρα ὅλοι μας, εὑρισκό­μεθα μέσα στὸν πάνσεπτο τοῦτο καθεδρικὸ Ναὸ μας, τὸν ἀφιερωμένο πρὸς τιμή του, γιὰ νὰ ἀναπέμψωμε προσευχὲς καὶ δεήσεις γιὰ ὅλους μας καὶ γιὰ τὴν τοπική μας ἡγιασμένη Ἐκκλησία.

Θυμηθήκαμε τώρα ὅλοι μας, τὰ βήματα, τὴν ζωή, τὴν προσφορὰ καὶ τὸ πνευματικὸ καὶ ἐκκλησιαστικὸ ἔργο τοῦ ἀειμνήστου προκατό­χου μου, μακαριστοῦ Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως καὶ Θα­σου κυροῦ Προκοπίου, ὁ ὁποῖος ἐπὶ 43 ἔτη ἠργάσθη ἀόκνως, ἐπωφε­λῶς καὶ ἀνιδιοτελῶς γιὰ ὅλους σᾶς, τοὺς ἄρχοντες, τὸν ἱερὸ Κλῆρο καὶ τὸν εὐσεβῆ λαὸ τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας. Τὸν εὐγνωμονῶ, τὸν εὐχαριστῶ, καὶ τὸν μνημονεύω στὶς προσευχές μου καὶ στὶς δεήσεις μου πρὸς τὸν Κύ­­ριο μας Ἰησοῦ Χριστό. Ὁ Θεὸς νὰ τὸν ἀναπαύῃ στὸν οὐράνιο κό­σμο τῆς βασιλείας του, καὶ νὰ ἔχωμε τὴν εὐχή του.

Ἐφθάσαμε ἐκ τῆς ἁγιοτόκου Θεσσαλονίκης σὲ μία ἀπὸ τὶς ἐνδοξό­τερες πόλεις τῆς Ἑλληνικωτάτης Μακεδονίας μας, τὴν σημερινὴ περι­οχὴ τῆς Καβάλας, μὲ τοὺς ἀρχαίους Ἕλληνες Μακεδόνες Βασιλεῖς, τοὺς Φιλίππους, τὸν Μέγα Ἀλέξανδρο, τὸν Ἀριστοτέλη τῶν Σταγεί­ρων τῆς Χαλκιδικῆς, τῶν λιμέ­νων τοῦ ποταμοῦ Στρυμόνος, καὶ ὡδη­γη­θήκαμε σὰν μιὰ συνέχεια ἀπὸ τὶς Αἰγές, τὴν Πέλλα, τὴν Ἀμφίπολη καὶ τὴν Θεσσαλονίκη, μέσῳ τῆς Ἐγνατίας ὁδοῦ, τῆς ὁποίας τὰ ἀρχαῖα κατάλοιπα ἐμφαίνονται στὶς παρυφὲς τοῦ λόφου τῆς ἀναβάσεώς μας. Ἐψηλαφήσαμε τὰ ἀρχαῖα μνημεῖα τοῦ πολιτισμοῦ μας, τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης καὶ τῆς φιλοσοφίας καὶ ἀγγίξαμε μὲ τὴν ψυχή μας τὴν ἔν­δοξη ἱστορία μας.

Καὶ ἡ ἱστορικὴ μνήμη καὶ ἡ ἀναφορά μας συγκλονίζεται καὶ συν­εχί­ζει μὲ τὶς ἀλησμόνητες πατρίδες μας τοῦ Βυζαντίου μας, τῆς ἐν­δόξου Μικρᾶς Ἀσίας, τῶν ἀειμνήστων προγόνων μας, τῆς πονεμένης ῥωμηοσύνης, τοῦ Οἰ­κουμενικοῦ μας Πατριαρχείου, τῆς Βασιλίδος τῶν πόλεων, τῆς πό­λε­ως τοῦ ἁγίου καὶ μεγάλου Κωνσταντίνου, τοῦ πρώτου Χριστια­νοῦ αὐ­τοκράτορος. Ἐκεῖ στὸν Ἑλλήσποντο, στὴν Προ­ποντίδα, στὸν Βό­σπορο, στὸν Πόντο, καὶ σὲ ὅλη τὴν Μικρὰ Ἀσία καὶ τὰ ἔνδοξα παρά­λιά της, ἐκεῖ, κλίνομε γόνυ εὐσεβείας καὶ βαθυτάτης τιμῆς πρὸς τὸν Σε­πτὸ Προκαθήμενο τοῦ Οἰκουμενικοῦ ἡμῶν Πατρι­αρχείου, τὸν Παν­αγιώτατο Οἰκουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθο­λο­μαῖο, πρὸς τὸν ὁ­ποῖο καὶ υἱϊκῶς καὶ εὐγνωμόνως ὑποβάλλομε τὴν εἰλικρινῆ ἀφοσίωση καὶ ὁλόθερμη εὐχὴ νὰ τοῦ χαρίζῃ ὁ Τρισάγιος Θεός μας ὑ­γιεία, μα­κρο­ημέρευση καὶ κάθε εὐλογία στὸ πολυεύθυνο καὶ πρωθ­ιεραρχικό του ἔργο, γιὰ τὴν ἑνότητα καὶ τὴν κατὰ Χριστὸ οἰ­κοδομὴ τῆς Ὀρθοδό­ξου Ἐκκλησίας καὶ ὅλων τῶν κατὰ τόπον ἁγίων τοῦ Θεοῦ  Ἐκκλησιῶν μας.

Τὴν στιγμὴ αὐτὴ ἑνώνομε τὴν σκέψη μας καὶ βιώνομε τὴν ἱστορικὴ μνήμη μὲ τὴν ἔνδοξη πόλη τῶν Ἀθηνῶν, τὴν πρωτεύουσαν τοῦ Ἑλ­ληνικοῦ Κράτους μας, μὲ τοὺς φιλοσόφους μας, τὸν Σωκράτη καὶ τὸν Πλάτωνα, μὲ τὸν Παρθενῶνα, καὶ ὅλα τὰ ἄλλα ἔνδο­ξα μνημεῖα μας  καὶ τὸν θαυμάσιο ἑλ­λη­νοχριστιανικὸ πολιτισμό μας, σὲ ὅλα τὰ μέρη τῆς Πατρίδος μας.

Μακαριώτατε, Ἀρχιεπίσκοπε Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος Κύριε μοι Κύριε Ἱερώνυμε, ὑποβάλλω τὰ βαθύτατά μου σέβη, τὶς υἱικές μου εὐχαριστίες καὶ τὴν εὐγνωμοσύνη μου, γιὰ τὴν εὐλογημένη παρουσία Σας, στὴ σημερινή μου ἐνθρόνιση, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ἐμπιστοσύνη Σας πρὸς τὴν ταπεινότητά μου, μαζὺ μὲ ὅλους τοὺς ἁγιωτάτους Ἀρχιερεῖς τῆς σεπτῆς Ἱεραρχίας μας, πολλοὶ ἐκ τῶν ὁποίων μὲ τιμοῦν σήμερα μὲ τὴν παρουσία τους, καὶ τοὺς ὁποίους ἀδελφικῶς εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀνάδειξή μου σὲ Ἐπίσκοπο καὶ Μητροπολίτη τῆς ἁγιωτάτης Ἐκ­κλη­σίας τῆς ἐνδόξου μαρτυρικῆς πατρίδος μας, τῆς Ἑλλάδος. Ἡ Ἐκ­κλησία μας, ἐντὸς τῆς ὁποίας γεννηθήκαμε, γευθήκαμε καὶ βιώνομε τὴν Ὀρθόδοξο Πίστη καὶ Ἀλήθεια, εἶναι Ἐκκλησία, μαρτύρων, ἡρώων καὶ ἁγίων, χάριν τῶν ὁποίων εἴμεθα ὅλοι σήμερα ἐλεύθεροι Ὀρθόδο­ξοι Χριστιανοί.

Ὡς ὁ τελευταῖος Ἐπίσκοπος τῆς Ἐκκλησίας μας ποὺ περιλαμβάνει τὰ ὅρια τῆς Ἑλληνίδος γῆς μὲ ἀδελφικὴ ἐν Χριστῷ ἀγάπη ἀπευθύνω πρὸς ὅλους τοὺς ἁγίους ἀδελφοὺς καὶ συνεπισκόπους μου ἐγ­κάρ­διο χαι­ρετισμὸ ἀπὸ τὴν ἀποστολικὴ ἐκκλησία τῶν Φιλίππων, τῆς Χρι­στου­­πόλεως, τῆς Νεαπόλεως, τῆς Καβάλας καὶ τῆς Θάσου, καὶ ἐκ­φρά­ζω τὴν βεβαιότητα, ὅτι θὰ εἶμαι πάντοτε συνεργὸς καὶ συνοδοι­πό­ρος στὸ πολυποίκιλο ἔργο τῆς διακονίας τοῦ ἱεροῦ κλήρου καὶ τοῦ εὐ­λογη­μένου λαοῦ μας, μέσα στοὺς χαλεποὺς καιροὺς καὶ στὶς δύ­σκο­λες συγ­κυρίες τοῦ κόσμου μας ποὺ διερχόμεθα.

Ἰδιαιτέρως εὐχαριστῶ τὸν πολιὸ καὶ σεβαστὸ Γέροντα Μητροπο­λίτη Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμο, γιὰ τοὺς καλούς του λόγους, καὶ γιὰ τὰ ὅσα μοῦ προσέφερε μὲ τὴν ἀγαπῶσα καρδία του, καὶ ὁ ὁ­ποῖος αὐτὴ τὴν ἱερὰ στιγμὴ ἐκ­προσωπεῖ τὴν Σεπτὴν Κορυφὴν τοῦ Οἰκουμενικοῦ ἡμῶν Πατριαρχείου, τὴν Αὑτοῦ Θειοτάτη Παναγιότητα τὸν Ἀρχιεπί­σκο­πο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ῥώμης & Οἰκουμενι­κὸν Πατριάρ­χην μας κ.κ. Βαρθολομαῖον καὶ μετέφερεν πρὸ ὀλίγου τὰς Πατρι­αρχι­κὰς αὑτοῦ Εὐχὰς καὶ Εὐλογίας πρὸς τὴν ἐλαχιστότητά μου.

Εὐχαριστῶ ἐξ ὁλοκλήρου, ἐπίσης, τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάν­θης & Περιθεωρί­ου κ. Παντελεήμονα, τὸν ἄχρι τοῦδε Τοποτη­ρη­τὴ τῆς Ἱερᾶς μας Μη­τρο­πόλεως, ὁ ὁποῖος ἐπὶ τρίμηνο καὶ πλέον μὲ πα­τρικὴ ἀγάπη καὶ οὐ­σιαστικὴ συμβολὴ κατηύθυνε τὴν διοίκηση καὶ τὴν πνευματικὴ εὐθύ­νη τοῦ ἱεροῦ Κλήρου καὶ τοῦ Λαοῦ μας, ἀλλὰ καὶ μὲ τὴν ἀρίστη συν­εργασία μας μὲ τοὺς ὑπευθύνους κληρικοὺς καὶ λαϊκοὺς προ­ητοί­μασε τὴν ὄντως λαμπρὴ αὐτὴ τελετὴ τῆς ἐνθρονίσεώς μου.

Ἡ φωνὴ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ὅτι «ὅποιος θέλει νὰ γί­νῃ μεγάλος ἀνάμεσά σας, πρέπει νὰ γίνῃ ὑπηρέτης σας, καὶ ὅποιος ἀπὸ σᾶς θέλει νὰ εἶναι πρῶτος πρέπει νὰ γίνῃ δοῦλος σας. Ὅπως καὶ ὁ Υἱὸς τοῦ Ἀνθρώπου δὲν ἦλθε γιὰ νὰ τὸν ὑπηρετήσουν, ἀλλὰ γιὰ νὰ ὑπηρετήσῃ καὶ νὰ προσφέρῃ τὴν ζωή του λύτρο γιὰ ὅλους»[6], ἀντηχεῖ δυνατὰ μέσα μου καὶ θὰ ἀποτελῇ τὸν ἱερὸ Κανόνα γιὰ τὴν ὑπόλοιπη ζωή μου. Ἦλθα γιὰ νὰ εἶμαι μαζύ μὲ τὸν ἱερὸ Κλῆρο καὶ τὸν εὐσεβῆ Λαὸ τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, τοὺς ἄρχοντες καὶ ὅλους τοὺς ἀν­θρώπους τοῦ τόπου μας, τοὺς ἐργαζομένους καὶ τοὺς ἀνέργους, τοὺς θλιμμένους καὶ τοὺς χαρούμενους, τοὺς ἀσθενεῖς καὶ τοὺς καταβε­βλη­μένους, τοὺς γέροντες καὶ τοὺς μοναχικούς, τοὺς νέους καὶ τὶς νέ­ες μας, τὰ ἀγαπημένα μας παιδιὰ τῆς εὐλογημένης Πατρίδος μας, ποὺ ἀγωνίζονται μὲ πολὺ κόπο καὶ μεγάλη προσπάθεια γιὰ τὴν ἀνα­τροφή τους, μαζὺ μὲ τοὺς γονεῖς τους, γιὰ τὴν μόρφωσή τους καὶ γιὰ τὴν ἐπαγγελματική τους ἀποκατάσταση. Ἀγα­πημένα μου παιδιά, θὰ εἶμαι πάντοτε μαζύ σας, γιὰ νὰ ἔρχεσθε, ὅ­πως θέλετε καὶ ὅταν θέλετε σὲ ὁποιαδήποτε δύσκολη ὥρα καὶ στιγμὴ τῆς ζωῆς σας, γιὰ νὰ μιλή­σωμε, νὰ συζητήσωμε γιὰ τὰ προβλήματά σας, νὰ προσ­ευχηθοῦμε καὶ νὰ χαροῦμε μαζύ γιὰ τὴν πρόοδό σας καὶ γιὰ τὴν πνευ­­ματική σας γα­λήνη. Ἀνάμεσά σας εἶναι οἱ μελλοντικοὶ ἱεράρχες καὶ κληρικοί μας, οἱ αὐριανοὶ πρωθυπουργοί, οἱ δυνατοὶ ἀρχηγοὶ καὶ ἀξιωματοῦχοι τοῦ κοινοβουλίου μας, οἱ συνετοὶ οἰκογενειάρχες, οἱ ἔντιμοι δικα­στικοί, οἱ μορφωμένοι ἐπιστήμονες καὶ ἐκπαιδευτικοί, οἱ γνήσιοι βιο­παλαι­στές. Νὰ μὴν ἀπογοητεύεσθε στὶς δυσκολίες σας καὶ νὰ μὴ δει­λιάζετε μπροστὰ στοὺς κινδύνους. Ἡ δύναμη τοῦ Χριστοῦ μας θὰ σᾶς δώσῃ θάῤῥος καὶ ἐλπίδα στὸ δύσκολο δρόμο τῆς ζωῆς σας. Ὅλοι ἐ­μεῖς οἱ μεγαλύτεροι, οἱ γονεῖς σας, σᾶς ἀγαπᾶμε, εἴμεθα μαζύ σας, καὶ θέλο­με νὰ εἶσθε τὸ εὐλογημένο μέλλον τοῦ βασανισμένου κό­σμου μας ἀ­πὸ τὶς ἐξαρτήσεις, τὴν μοναξιά, τὴν ἄμοιρη δόξα καὶ τὴν κακοτρά­χηλη ἀπαξίωση κάθε ἠθικῆς καὶ ἀνθρωπίνης ἀξιοπρεπείας.

Ὡς Ἐπίσκοπος καὶ Ποιμενάρχης τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, ἀπευ­θύ­νω πατρικὸ καὶ ἀ­λη­θινὸ χαιρετισμὸ καὶ ἐκφράζω τὴν χαρά μου καὶ τὴν εἰλικρινῆ μου ἀ­γάπη ποὺ εἶμαι μαζύ μὲ ὅλους τοὺς κληρικούς μας, τοὺς ἱερομονά­χους καὶ τοὺς ἐγγάμους ἱερεῖς μας, τοὺς διακό­νους μας, τοὺς μονα­χοὺς καὶ τὶς μοναχές μας, τὶς ἐνορίες μας, τοὺς συν­εργάτες μας καὶ ἀδελφούς μας, τοὺς ἱεροψάλτες μας, τοὺς νεω­κόρους μας, τὶς κυρίες τοῦ φιλανθρωπικοῦ μας ἔργου καὶ τῶν συσσι­τίων μας. Μὲ τὰ μονα­στήρια μας καὶ τὶς ἐκκλησιές μας, τὶς ἑορτὲς καὶ τὶς πανηγύρεις μας, τοὺς ἁγίους μας καὶ τὰ ἅγια λείψανά τους, καὶ ὅ­λα τὰ προσκυνήματα καὶ τὰ σεμνώματα τῆς πίστεώς μας, θὰ ἀγωνι­σθοῦμε νὰ γίνωμε καλύ­τε­ροι, πνευματικώτεροι, ἀγαπημένοι ἐν Χρι­στῷ ἀδελφοὶ καὶ ἠγαπη­μένοι συνεργάτες στὸν ἀμπελῶνα τοῦ Κυρίου μας. Ἡ Θεία Λειτουργία μας, ἡ ὡραιότερη συνάντησή μας μπροστὰ στὴν ἁγία Τράπεζα τῆς Ἐκ­κλησίας μας θὰ μᾶς ἑνώνῃ μέσα στὸ Σῶμα καὶ τὸ Αἷμα τοῦ Χριστοῦ μας καὶ θὰ μᾶς χαρίζῃ δύναμη καὶ χάρη στὸν πνευματικό μας ἀγῶνα, στὴν ἀνηφορικὴ πορεία μας, στὴν ταπείνωση καὶ τὴν μετάνοια, στὴν συγ­γνώμη καὶ τὴν ἀλληλοβοήθεια γιὰ τὴν σω­τηρία μας, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν σωτηρία τῶν ἀνθρώπων ποὺ μᾶς ἐνεπι­στεύθη ὁ Χριστός μας.

Πρὸς τὰ εὐλογημένα ἐκκλησιαστικὰ Ἱδρύματά μας, καὶ ὅλες τὶς κατὰ πάντα ἀξιέπαινες προσπάθειες τῆς Ὀρθοδόξου Ἱεραποστολῆς μας, ποὺ τόσα κατεργάζονται ἀνιδιοτελῶς καὶ φιλανθρώπως στὴν το­πική μας κοινωνία προσ­φέρω τὸν ἑαυτό μου χάριν τῆς ἀγάπης τῶν ἀν­θρώπων. Καὶ γιὰ ὅλους ὅσοι τὰ ὑπηρετοῦν προσεύχομαι καὶ μνη­μο­νεύω τοὺς κόπους καὶ τὶς θυ­σίες τους, τοὺς ἀγῶνες καὶ τὶς ἀγωνίες τους.

Εὐχαριστῶ ἰδιαίτερα ὅλους τοὺς Ἄρχοντες, τὴν πολιτικὴ καὶ στρα­τιωτικὴ ἡγεσία τοῦ τόπου μας, τὴν κυ­ρία Δήμαρχο τῆς Καβάλας, τοὺς κυρίους Δημάρχους τῆς πνευματικῆς μας δικαιοδοσίας καὶ ἐν συνόλῳ τὰ Δημοτικὰ Συμβούλια, ὅλους τοὺς φορεῖς, καὶ ὅ­λους τοὺς Πολῖτες καὶ τὸν εὐ­σεβῆ Λαό μας, ὅλα τὰ ΜΜΕ, τοὺς στρα­τιῶ­τες μας καὶ τὶς φιλαρμο­νικές μας, γιὰ τὴν σημερινή τιμητικὴ καὶ ἐμφανῆ παρ­ουσία τους γιὰ τὴν ταπεινότητά μου, καὶ ἰδιαιτέρως  γιὰ τὴν ἀρί­στη συνερ­γασία τους μὲ τὴν τοπική μας Ἐκκλησία καὶ τοὺς ὑπ­ευθύ­νους κλη­ρικοὺς καὶ λαϊ­κοὺς συνεργάτες μας στὴν συντονισμένη καὶ τό­σο καλὰ ὀργανωμένη προ­ετοιμασία τῆς ἐνθρονίσεώς μου. Θὰ εἶ­μαι πάντοτε ὁ πρῶτος συν­ερ­γάτης καὶ συνομιλητής τους γιὰ ὅλα τὰ καλὰ καὶ γιὰ τὴν εὕρεση οἱασ­δήποτε προτάσεως καὶ προσπαθείας γιὰ τὴν ἐπίλυση στὸ μέτρο τοῦ δυ­νατοῦ τῶν προβλημάτων τοῦ λαοῦ μας καὶ τῆς κοινωνίας μας.

Ἀδελφοί μου καὶ φίλοι μου ἐν Χριστῷ, ὁ ἅγιος Ἀπόστολος Παῦλος μᾶς προσκαλεῖ συνεχῶς στὸν ἀγῶνα τῆς πίστεως καὶ τῆς σωτηρίας μὲ αὐτὰ ποὺ καταγράφει στὴν πρὸς Ῥωμαίους ἐπιστολή του : «Ἔφθασε ἡ ὥρα νὰ ξυπνήσωμε ἀπὸ τὸν ὕπνο… ἂς πετάξωμε ἀπὸ ἐπάνω μας τὰ ἔργα τοῦ σκότους, κι’ ἂς φορέσωμε τὰ ὅπλα τοῦ φωτός. Ἡ διαγωγή μας ἂς εἶναι κόσμια, τέτοια ποὺ ταιριάζει στὸ φῶς»[7].

Τερματίζοντας τὸν παρόντα ἐπιβατήριο λόγο μου, σᾶς καλῶ ὅλους σὲ συνεχῆ προσευχὴ καὶ ἱκεσία γιὰ τὴν δοκιμαζομένη ποικιλοτρόπως ἀγαπημένη μας Πατρίδα, τὴν Ἑλλάδα μας, ἰδιαιτέρως μάλιστα γιὰ τὴν ἀνάπαυση τῶν ψυχῶν τῶν ἐσχάτως τελειωθέντων ἀδελφῶν μας κατὰ τὴν δοκιμασία τῶν φοβερῶν πλημμυρῶν, ὅπως ἐπίσης καὶ γιὰ τὴν ἐπ­ούλωση τῶν πληγῶν τῶν δοκιμαζομένων τραυματιῶν καὶ τῶν πολλῶν οἰ­κο­γενειῶν, ὅπως ἐπίσης καὶ τῶν περι­οχῶν ποὺ ἐπλήγησαν ἀνὰ τὴν ἐπικράτεια.

Ἀδελφοί μου, καὶ Τέκνα μου, ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

«Ἀσπάσασθε πάντα ἅγιον ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ. Ἡ χάρις τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ μετὰ πάντων ὑμῶν. ἀμήν»[8].

 

[1] Ἡσ. 6,6-7.-

[2] πρβλ. Ἡσ. 9,2.-

[3] πρβλ. Φιλιπ. 1, 3-11.-

[4] πρβλ. Μτθ.24, 12.-

[5] Ῥωμ. 5, 20.-

[6] Μτθ. 20, 26-28.-

[7] Πρβλ. Ῥωμ. 13, 11-13.-

[8] Φιλιπ. 4, 21, 23.-

Posted On Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 18:03 Γράφτηκε από τον

Η Συμπαράταξη Πολιτών  συμμετέχει στην εκδηλώση μνήμης  για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και για τα θύματα της δικτατορίας και του φασιστικού καθεστώτος.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, το βασικό σύνθημα της νεολαίας και του λαού για: “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” αποκτά επίκαιρη σημασία και περιεχόμενο. Η οικονομική ανεξαρτησία, η ουσιαστική δωρεάν παιδεία και το δικαίωμα στην εργασία είναι τα κεντρικά αιτήματα της σημερινής κοινωνίας.

Το Πολυτεχνείο δεν είναι απλά μια επέτειος, είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία και  διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

 Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο αντιδικτατορικός αγώνας παραμένουν ζωντανοί όσο ο ελληνικός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται  για δημοκρατία, ειρήνη και  ενάντια στο φασισμό.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί μόνον μια μέρα μνήμης, αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες.

Η Συμπαράταξη Πολιτών  καλεί τις Καβαλιώτισσες και  τους Καβαλιώτες  να συμμετέχουν  μαζικά στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή  17 Νοεμβρίου στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Posted On Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 08:30 Γράφτηκε από τον

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, παραμένει φωτεινός φάρος κι οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα. Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για την ενδυνάμωση και την επέκταση της Δημοκρατίας, για τα δικαιώματα, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν σταματά ποτέ.

Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών,κάθε μέρος όπου άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, στη μάχη για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών. Μια μέρα σαν αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής σε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε λάμψη μέσα στο σκοτάδι της επτάχρονης δικτατορίας, κάθε προσπάθεια ανατροπής της επαίσχυντης τυραννίας.

Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας,προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τη μνήμη όλων όσοι αντιστάθηκαν στη χούντα, είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι/ες, στις 18.30, στην Πλατεία Καπνεργάτη

Posted On Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 20:59 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 35

http://bs.serving-sys.com/BurstingPipe/adServer.bs?cn=bsr&FlightID=23012601&Page=&PluID=0&Pos=1958577235

Max Carpet Vertical

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας