Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα Ίμια, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εξελίξεων στο Αιγαίο, την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, τη συστηματική - σχεδιασμένη αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια κ.λπ., παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, αντικειμενικά δεν μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει ενεργά η χώρα μας.

Επισημαίνουμε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών συμβαίνουν κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, με τη ΝΑΤΟική αρμάδα να αλωνίζει στο Αιγαίο, με την ΕΕ παρούσα επίσης στην περιοχή, πράγμα που επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι ΝΑΤΟ - ΕΕ - ιμπεριαλιστικά σχέδια και ελληνική συμμετοχή σημαίνουν μόνο κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί με τη στάση της έδωσε έδαφος στην ανάπτυξη των τουρκικών διεκδικήσεων κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά και για τις στρατηγικές επιλογές της μετατροπής της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο και κόμβο μεταφορών προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, σε ρόλο σημαιοφόρου των ευρωΝΑΤΟικών συμφερόντων στα Βαλκάνια.

Καλούμε τον ελληνικό λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, κόντρα στα καλέσματα συναίνεσης για τα λεγόμενα "εθνικά θέματα", που στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιλογές του κεφαλαίου.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τα προβλήματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ζούνε τις ίδιες αγωνίες και το συμφέρον τους βρίσκεται στην ανάπτυξη της κοινής πάλης για τα δικά τους συμφέροντα, ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

-- ΟΧΙ στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ

-- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους - Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Posted On Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 09:05 Γράφτηκε από τον

Και στον τομέα της Υγείας η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει, τσίπα δεν έχει

«Ασφαλώς οι κάτοικοι της Καβάλας και της Θάσου έχουμε ανάγκη για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας. Τίποτε, όμως, δεν εξασφαλίζεται με κομματικές φιέστες προεκλογικής σκοπιμότητας.

Η απόφασή τους να εγκαταστήσουν Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στο κτήριο του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καβάλας (ΚΚΨΥ), χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη για την χαρτογράφηση των αναγκών της Περιφέρειας, αφενός υποβαθμίζει την παρεχόμενη ψυχιατρική φροντίδα και αφετέρου δεν εξασφαλίζει καμία βελτίωση.

Άλλωστε η νέα μονάδα κινδυνεύει από υποστελέχωση καθώς το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας δεν ξεπερνά το 30%, ενώ δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αφού τα απαιτούμενα κονδύλια προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ΕΣΠΑ.

Ας ακούσει επιτέλους η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις εκκλήσεις των ασθενών και σύσσωμου του προσωπικού του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καβάλας και ας προχωρήσει σε κινήσεις ουσίας που θα βελτιώνουν τις παροχές Υγείας στους πολίτες της περιοχής μας.
​​​​​​
Σε ό,τι αφορά τα εγκαίνια αύριο του Τομέα ΕΚΑΒ της Θάσου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ξεχνάει μία βασική λεπτομέρεια: Ότι δεν έχει εξασφαλίσει τις θαλάσσιες διακομιδές με τα πλοία επιφυλακής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον τις νυχτερινές ώρες ο σταθμός του ΕΚΑΒ θα επιχειρεί μόνο εντός του νησιού χωρίς καμία δυνατότητα διακομιδής προς το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας»!

Η Κυβέρνηση και στον τομέα της υγείας, Τσίπρα έχει, τσίπα δεν έχει».

Μακάριος Λαζαρίδης

Σύμβουλος Επικοινωνίας προέδρου ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη

Posted On Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 17:21 Γράφτηκε από τον

Η Γενική συνέλευση των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ καταγγέλλει την απαξίωση που υφίστανται οι εργαζόμενοι από τις συνεχόμενες ψευδής και συκοφαντικές δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Προέδρου της διοίκησης της Επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι υφίστανται ένα συνεχόμενο εργασιακό μπόουλινγκ , με αποτέλεσμα αρκετοί να βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακού στρες, άγχους και ορισμένοι να παρακολουθούνται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, Το σωματείο πολλές φορές δια του εκπροσώπου του ζήτησε να ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ της Επιχείρησης και αφού δεν βρήκε ανταπόκριση τον τελευταίο μήνα προσπάθησε να παρουσιαστεί σε δύο συνεδριάσεις ,αλλά συνάντησε την άρνηση του Προέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, επικαλούμενος ότι η ΔΕΥΑΚ είναι Ανώνυμη Εταιρία κλειστού τύπου και απαγορεύεται η παρουσία του σωματείου στις  συνεδριάσεις . Καταγγέλλει την στόχο ποίηση των μελών του σωματείου με πολλούς και ποικίλους τρόπους , την απαράδεκτη  παράνομη και καταχρηστική άρνηση να μην δίνονται οι εισηγήσεις των θεμάτων 72 ώρες πριν το ΔΣ , πόσο δε μάλιστα όταν δεν δίνονται καθόλου και ειδικά σε μέγιστα θέματα που αφορούν την προάσπιση μελών της διοίκησης του σωματείου. Καταγγέλλει την πρωτοφανή απόφαση να μην δίνονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων σε εκλεγμένο νόμιμο μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ , για τα οποία έχει αποφασίσει έχει ψηφίσει και φέρει την ευθύνη ενώπιον οποιουδήποτε καταλογισμού .Στηρίζει όσους εργαζόμενους έχουν υποστεί παράτυπες μετακινήσεις και ειδικά την περίοδο που η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς Γενικό Διευθυντή , μετακινήσεις που εκτός του ότι δεν έγιναν σύμφωνα με τον 1069/80 ( ιδρυτικός νόμος των ΔΕΥΑ ) , δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, έγιναν τάχιστα , και χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση. Η Γενική Συνέλευση στηρίζει τους λόγους για τους οποίους συνάδελφοι  αρνούνται επιτελικές θέσεις και τα όποια γενναία επιδόματα. Στηρίζει το προσωπικό που διαχειρίζεται την αποθήκη καθώς η λειτουργία της έως σήμερα δεν τους διασφαλίζει για την σωστή λειτουργία ελέγχου και παρακολούθησή της.

Εξουσιοδοτεί το Προεδρείο να παραστεί όπου χρειαστεί ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων της Επιχείρησης και της Κοινωνίας .

Αποφασίζει να προβεί σε στάσεις εργασίας , όποτε κριθεί απαραίτητο από το Προεδρείο. Ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου να προστατεύσει  την εργαζόμενη συνάδελφο μέλος του σωματείου που μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους , και γνωστοποιεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο αυτής της μετακίνησης .

Ζητά από τους αρμόδιους φορείς να προστατέψουν τα μέλη του ΔΣ του σωματείου καθώς και τους μάρτυρες , που εμπλέκονται στην αναφορά καταγγελία στην Εισαγγελία .

Posted On Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 03:58 Γράφτηκε από τον

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Προς όλους τους Μαζικούς φορείς: Εργατικά Σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, Επαγγελματικές Οργανώσεις.

Αγαπητοί φίλοι,

            Όπως γνωρίζετε στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται βάση ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ. Αυτό αποφασίστηκε ανάμεσα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΗΠΑ στα πλαίσια της απόφασης για επέκταση  της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

            Η συμφωνία για τη δημιουργία αυτής της βάσης στην Αλεξανδρούπολη, έρχεται σε μια περίοδο όπου στην περιοχή μας Βαλκάνια, Μέση Ανατολή,  Βόρεια Αφρική, Παρευξείνια περιοχή, «βράζει το καζάνι» των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Είναι φανερό ότι δημιουργείται για να ενισχύσει τη θέση του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τέτοιες συμφωνίες αναβαθμίζουν «γεωστρατηγικά» τη χώρα στην περιοχή.

            Όμως όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία, που υπάρχουν στη χώρα μας και αυτή της Αλεξανδρούπολης, εκθέτουν το λαό σε μεγάλους κινδύνους. Απεναντίας αναβαθμίζονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να βελτιώσουν τη θέση τους στη μοιρασιά της πίτας που προέρχεται από τη ληστεία των λαών. Την ίδια ώρα  οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ματώνουν από τα μνημόνια, την ανεργία, τους φόρους. Δεν αποτελούν επίσης παράγοντα ειρήνης αφού η ιστορική πείρα μας δείχνει ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολλά τα μεταπολεμικά χρόνια από την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την παρουσία στο έδαφος της χώρας μας βάσεων και στρατηγείων.

Γι αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 στην Αλεξανδρούπολη στις 11 το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο  συγκέντρωση και πορεία για να βροντοφωνάξουμε:

  • Κατάργηση της Νατοϊκής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη
  • Όχι στη συμφωνία κυβέρνησης – ΗΠΑ
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους – Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι άλλες Ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα – Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του

Σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος σε αυτή την κινητοποίηση κάνοντας και δική σας υπόθεση τον αγώνα για την ειρήνη, τον αγώνα για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν τους πολέμους.

Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει από το Δημοτικό κήπο στις 08:30

Τηλ. Επικοινωνίας για συμμετοχές στη συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη: 6944848376, 6944573737

Posted On Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 10:30 Γράφτηκε από τον

Με την ερώτηση αυτή ξεκινάμε με το δεδομένο ότι είναι απαραίτητο, όταν πρόκειται να ζητήσει κανείς διαζύγιο να προσφύγει σε ειδικό δικηγόρο, προκειμένου να ζητήσει νομικές συμβουλές για να προχωρήσει στην διαδικασία του διαζυγίου. Λοιπόν το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι πότε θα πρέπει να προσφύγει στον ειδικό δικηγόρο, σε ποιο χρονικό σημείο, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσει κάποιος νομική συμβουλή. Μήπως πρέπει να περιμένει κι άλλο, μήπως στο τέλος αποδειχθεί ότι ήτανε αργά και εξαιτίας του γεγονότος αυτού έχασε κάποια κρίσιμα νόμιμα δικαιώματα του ή τα πράγματα έγιναν χειρότερα στην έγγαμη σχέση του και χάθηκε και η παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας?

Εάν οι συζυγικές σχέσεις δεν πάνε καλά και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβάλλεται είτε ο σύζυγος, είτε η σύζυγος να προσφύγουν σε έναν οικογενειακό σύμβουλο ή κοινωνικό λειτουργό που είναι αρμόδιος για τα θέματα των οικογενειακών σχέσεων και της βελτίωσης τους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μία προσπάθεια αποκατάστασης των οικογενειακών σχέσεων, προκειμένου να μη χειροτερέψουν και να μην έχουν κατάληξη σε ένα διαζύγιο.

Η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι θα πρέπει από τη στιγμή που υπάρχει διάσταση μεταξύ των συζύγων και δεν έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις μετά από 1-2 προσπάθειες που έχουν γίνει να ζητηθεί από τους συζύγους νομική συμβουλή ειδικού δικηγόρου διαζυγίων. Αυτό θα πρέπει να γίνει γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να γνωρίσουν οι σύζυγοι: αν θα πρέπει να ζητηθεί διαζύγιο, αν ναι θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα ή μετά από από κάποιο χρονικό διάστημα, ποια είναι η διαδικασία του διαζυγίου, ποιο είναι το διαζύγιο το οποίο στην περίπτωσή τους αρμόζει; ‘Οταν οι σύζυγοι έχουν μία ορθή εικόνα της πραγματικότητας, μία εικόνα και της νομικής πραγματικότητας δηλ. των συζυγικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων τους, τον τρόπο διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους πιστεύω ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να πάρουν ζωτικές αποφάσεις για το γάμο τους, το μέλλον τους, για τη ζωή τους και για τα παιδιά τους.............  - Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην παρακάτω δ/νση

 http://kavala-lawyer.blogspot.com/2018/01/nomikes-symvoules-gia-diazygio.html

Γιώργος Γιαγκουδάκης,

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων /Οικογενειακού δικαίου

https://www.dikigoros-diazygion.gr

Posted On Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 10:47 Γράφτηκε από τον

Τα τελευταία χρόνια επισκεπτόμαστε συχνά το κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας, όχι μόνο για να καλύψουμε δημοσιογραφικά τις διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα αλλά και για να αθληθούμε. Κατά συνέπεια, το οποιοδήποτε ρεπορτάζ έχει σαν θέμα του το πώς λειτουργεί το κολυμβητήριο βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες -και σίγουρα έχει τη δική του σημασία.

Στη διάρκεια, λοιπόν, της περιπλάνησής μας στους χώρους του κολυμβητηρίου -στο πλαίσιο της κάλυψης του τουρνουά "Απόστολος Παύλος"- είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα όσα έλεγαν στις συζητήσεις τους αθλητές και αθλήτριες που κατέφτασαν στην Καβάλα από άλλες πόλεις της χώρας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι μια συζήτηση μεταξύ αθλητών από την Αθήνα, οι οποίοι -ούτε λίγο ούτε πολύ- έλεγαν ότι "Σε όλα τα κολυμβητήρια της Αθήνας, τέτοια εποχή κυκλοφορούμε με χειμωνιάτικα ρούχα. Εδώ πέρα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ακόμα και με κοντομάνικα!!!"

Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν -και μιλάμε για μια περίοδο πριν από περίπου 3 με 4 χρόνια- βλέπαμε τους γυμναστές που εργάζονταν στο κολυμβητήριο να κυκλοφορούν..."ντυμένοι σαν το κρεμμύδι" (!) -φορώντας μπουφάν, κασκόλ και σκούφους- και να μας συστήνουν "να σταματήσετε τις κουβέντες με τους φίλους μας και να πέσετε στην πισίνα μπας και ζεσταθείτε!" Συνεπώς, η εικόνα που αντικρίσαμε το Σάββατο σίγουρα αποτελεί μια θετικότατη εξέλιξη.

Και προτού αρχίσουν κάποιοι να μας λένε ότι "Εσείς τριγυρνάτε μέσα στους δρόμους της Καβάλας με το μπουφάν στα χέρια, ενώ εμείς δεν ξέρουμε τι να βάλουμε για να προφυλαχτούμε από το κρύο. Σιγά μην κρυώνατε στο κολυμβητήριο!" θα τονίσουμε ότι την ίδια ακριβώς άποψη είχαν και φίλοι μας, τους οποίους συναντήσαμε χτες στο κολυμβητήριο, και για τους οποίους γνωρίζουμε "από πρώτο χέρι" ότι δεν αντέχουν με τίποτα το κρύο!

Όλα αυτά τα γράφουμε για να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γίνεται από τη δημοτική αρχή Καβάλας -προεξάρχοντος, φυσικά, του αντιδημάρχου αθλητισμού Γιώργου Φιλόσογλου- μια πολύ σοβαρή δουλειά για τη βελτίωση των συνθηκών εντός του κολυμβητηρίου. Και αυτό αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους αθλητές και τους προπονητές των ναυταθλητικών σωματείων της πόλης, αλλά και από τους αθλητές που καταφτάνουν από άλλες πόλεις.

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για αυτό το θέμα. Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των συνδρομητών (από 225 σε 800), αλλά και το ότι κολυμβητές που εκπροσωπούν την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις, κερδίζοντας μάλιστα πολλές διακρίσεις και μετάλλια, προτιμάνε την Καβάλα για την προετοιμασία τους (τα παραδείγματα της Κέλλυς Αραούζου, αλλά και -ως το 2016- του ασημένιου ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη, είναι χαρακτηριστικά των όσων λέμε), είναι 2 σημαντικά επιχειρήματα που μπορούν να ενισχύσουν τα όσα λέμε.

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, είδαμε να γίνονται εργασίες για την προσθήκη νέων boiler για τη θέρμανση του νερού στις ντουζιέρες, μιας και μέχρι πρόσφατα τα διαθέσιμα boilers δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες των κολυμβητών -η χωρητικότητά τους ήταν 2.000 λίτρα, μια ποσότητα που εξαντλείτο γρήγορα στις απογευματινές ώρες (τις ώρες "αιχμής" για το κολυμβητήριο), ενώ τώρα ανέρχεται σε περισσότερα των 5.000 λίτρων, εξασφαλίζοντας την ύπαρξη ζεστού νερού όλο το 24ωρο.

Και επειδή "εχθρός του καλού είναι το καλύτερο", φυσικά και υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, όπως:

α) το γνωστό σε όλους μας ζήτημα με τις τρύπες στην οροφή, με τη δημοτική αρχή να διαβεβαιώνει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα διεξαχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάθεση σε εργολάβο,

β) οι λακούβες στον χωματόδρομο πίσω από το κολυμβητήριο. Ο δρόμος που συνδέει το κολυμβητήριο με την οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού έχει πλέον ασφαλτοστρωθεί, συνεπώς εκτιμούμε ότι δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να πέσει άσφαλτος σε ένα σημείο που προτιμάται από πολλούς οδηγούς για τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους

γ) η σύνδεση του κέντρου της Καβάλας με το κολυμβητήριο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας που "βολεύουν" για τη μετάβαση στο κολυμβητήριο (το 3 και το 11), ωστόσο αμφότερες οι διαδρομές τους δεν είναι ιδιαίτερα βολικές για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν αυτοκίνητο. Το 3 πηγαίνει μέχρι το ΕΠΑΛ Καβάλας, στο ύψος του βενζινάδικου του "Μπέλου", ενώ το 11 ως το κτίριο του ΟΑΕΔ - και στις 2 περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να περπατήσουν αρκετά μέτρα σε μια διαδρομή που, ειδικά τη νύχτα, δε θα λέγαμε ότι έχουν ιδιαίτερα επαρκή φωτισμό (προσωπικά εμάς δεν μας απασχολεί το να περπατήσουμε μερικά μέτρα παραπάνω, αλλά τους περισσότερους τους ενδιαφέρει).

Για να λέμε, βέβαια, και του στραβού το δίκιο, η προσθήκη μιας γραμμής αστικού λεωφορείου που θα συνδέει το κέντρο της πόλης απευθείας με το κολυμβητήριο δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση -θέλει μια καλή συνεργασία μεταξύ του δήμου και του Αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο όμως

Posted On Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018 09:48 Γράφτηκε από τον

Φίλτατε Κωστή , πρώην δήμαρχε Καβάλας 

Λυπάμαι πραγματικά που η απάντηση μου σε μια ατυχή ομολογουμένως τοποθέτηση σου, επί θεμάτων της Δημωφέλεια και του λιμενίσκου σφαγείων , σου προκάλεσε τέτοια αμηχανία , ώστε να λησμονήσεις την από του έτους 1990 ιδιότητα μου ως μάχιμης δικηγόρου , προτάσσοντας  την ενασχόληση μου με την οικογενειακή τουριστική επιχείρηση προφανώς για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Ίσως πάντως η αναφορά των παρακάτω , βοηθήσουν στην αποκατάσταση του πρόσκαιρου αυτού "κενού"   της μνήμης σου. 

Επικαλείσαι στην δημοσιευθείσα επιστολή σου ,προκειμένου να υπερασπιστείς το έργο της διοίκησης σου, τις αποφάσεις 246/2012 και 523/2013 του δημοτικού μας συμβουλίου οι οποίες όμως αποτελούν πανηγυρική επιβεβαίωση των όσων έχω επικαλεστεί στην απάντηση μου,  καθώς :

στην μεν πρώτη γίνεται φανερό ότι από της δημοσιεύσεως της υπ' αρ. 414/2008 αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου Θράκης,  η επόμενη κίνηση του Δήμου Καβάλας γίνεται το 2012 με την έγκριση μετά από 4 ολόκληρα χρόνια της καταβολής του ποσού των 34.268,68 Ευρώ που όριζε η  απόφαση του Εφετείου  για την νομιμοποίηση του λιμενίσκου (!! ) ,

 η δε δεύτερη ,όπως άλλωστε και η πρώτη , επικαλούμενη όμως τον προσφάτως τότε ψηφισθέντα  Ν. 4150/2013 εγκρίνει να περιέλθει ο λιμενίσκος των σφαγείων στην αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας .

Τι προέβλεπε όμως ο Ν. 4150/2013 στο άρθρο 38 παρ.δ. ;  Αντιγράφω από το σώμα του κειμένου :  "Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά από γνώμη των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, δύναται να υπαχθούν στην αρμοδιότητα των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, λιμάνια ή λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα."  Είχε όμως τότε , ή έχει σήμερα η Καβάλα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο;

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι αμείλικτα .

α)Γιατί   επί των δύο δημαρχιακών σου θητειών παρά το γεγονός ότι ο Νόμος για την σύσταση δημοτικών λιμενικών ταμείων δηλ. ο 2738/1999 ήταν σε πλήρη ισχύ ουδέποτε  προέβεις στη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που εκτός των άλλων θα έδινε την δυνατότητα στο Δήμο Καβάλας να διεκδικήσει και τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα «Απόστολος Παύλος»;

β)Γιατί παρά την εφαρμογή του 4150/2013 και την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου δεν το έκανες ούτε και τότε;

Η απάντηση είναι ότι όταν πλέον έγινε αυτό αντιληπτό από την διοίκηση σας ήταν πλέον πολύ αργά . Το άρθρο 38 του Ν. 4150 , την  μερική "πατρότητα"  του οποίου επικαλείσαι μάλιστα στην επιστολή σου , όριζε την νέα εθνική στρατηγική για τα λιμάνια , η οποία δεν ευνοούσε την δημιουργία νέων δημοτικών λιμενικών ταμείων αλλά αντιθέτως κινούνταν στην κατεύθυνση των ενοποιήσεων τους .

Αναρωτιέσαι λοιπόν τι έκανε η νέα διοίκηση του Δήμου ; Όλα όσα δεν έκανες  ήτοι  προχωρήσαμε  σε συνεννόηση με την Κτηματική Υπηρεσία την νομιμοποίηση του λιμενίσκου και πιέσαμε σε συνεργασία με άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα , ώστε να ψηφιστεί ο νέος νόμος 4504/2017 ο οποίος προβλέπει την σύσταση δημοτικών λιμενικών γραφείων ειδικά για τα "ορφανά"  λιμάνια . Έτσι αναμένουμε την ψήφιση της ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος , ώστε αφού πληρωθεί και το ποσό που θα ορίσει η Κτηματική Υπηρεσία για τον λιμενίσκο των Σφαγίων , αυτό να περιέλθει στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου Καβάλας στο οποίο θα ενταχθούν βεβαίως και τα υπόλοιπα (Καρβάλης , Καλαμίτσας κλπ) βάζοντας επιτέλους τέλος σε ένα πρόβλημα δεκαετιών για την πόλη μας. 

Τέλος όσον αφορά το σκέλος της επιστολής σου,  για την απόρριψη της πρότασης για την αξιοποίηση από  πλευράς της  Δημωφέλεια κτισμάτων για ξενοδοχειακή χρήση , θα εκλάβω την έλλειψη απάντησης σου ως σιωπηρή αποδοχή των θέσεων μου

Στο ρητορικό πάντως ερώτημα σου  πότε θα σας πω όχι τι δεν γίνεται αλλά τι γίνεται , παρά το γεγονός ότι μέρος της απάντησης πήρες ήδη με τα προαναφερόμενα, εντούτοις δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να απαντήσω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 

Αν υπάρχει κάτι που γίνεται και δεν κάνω γιατί τόσα χρόνια δεν το έκανες;  

Με ειλικρινή συναδελφική εκτίμηση 

Αναστασία Ιωσηφίδου

Posted On Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 11:50 Γράφτηκε από τον

Τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής Καβάλας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων επιχειρεί να υπενθυμίσει στη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, στον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Ζήση Μπόνια και τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου το φιλοζωϊκό σωματείο Καβάλας "Αίσωπος" με μια επιστολή που απέστειλε και στα τοπικά ΜΜΕ. Ορισμένα από τα θέματα που θίγουν τα μέλη του "Αισώπου" είναι, μεταξύ άλλων:

- η ανάγκη επίσημης καταγραφής του αριθμού και των χαρακτηριστικών των ζώων που στεγάζονται στο κυνοκομείου και στο καταφύγιο του Δήμου Καβάλας, καθώς και ότι σχετίζεται με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη,

- τα κονδύλια που προβλέπονται, μεν, από τον προϋπολογισμό του δήμου αλλά δεν δαπανώνται (με στοιχεία που αφορούν το 2017),

- οι πινακίδες περί απαγόρευσης της σίτισης των αδέσποτων ζώων που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης (όπως στην είσοδο των δημοτικών κοιμητηρίων),

- οι μηνιαίες συνεδριάσεις της ειδικής πενταμελούς επιτροπής που υπάρχει για τα αδέσποτα ζώα

Το κείμενο της επιστολής (που απευθύνεται στην κ. Τσανάκα) αναφέρει τα εξής::

Αξιότιμη κα Δήμαρχε

Ο πολιτισμός -ως ποιότητα ζωής ενός τόπου- καθορίζεται, σε σημαντικό βαθμό, από τη δημόσια εικόνα του. Μια πόλη καθαρή, δίχως σκουπίδια, χωρίς ανεξέλεγκτα και αφρόντιστα αδέσποτα ζώα, και με προσεγμένους χώρους πρασίνου, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες της και δείχνει το επίπεδο πολιτισμού που διακατέχει τους θεσμικούς φορείς (της) οι οποίοι διαχειρίζονται τα κοινά. Παράλληλα εξασφαλίζει στους κατοίκους τις συνθήκες διαβίωσης ιδανικές για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Στο θέμα που μας αφορά, ως ένα ενεργό (από το 1992) φιλοζωικό σωματείο με πολλά μέλη, ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά και πολύπλευρη προσφορά, έχουμε να σας υποβάλλουμε μία σειρά θέσεων οι οποίες -πιστεύουμε- θα σας είναι χρήσιμες και εποικοδομητικές στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας που πρέπει να επιτύχουμε με το Δήμο Καβάλας. Με απώτερο στόχο να δώσουμε λύσεις στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη αναφορικά με το –ικανό- πλήθος των αδέσποτων ζώων που υπάρχουν τόσο σ’ αυτήν, όσο και στην ευρύτερη περιοχή που οριοθετεί ο Καλλικρατικός Δήμος του οποίου προΐστασθε.

Με αφορμή λοιπόν ένα συγκεκριμένο περιστατικό με τη σκυλίτσα Τζάκυ, στο οποίο, με βάση τα στοιχεία και τις γνωματεύσεις των κτηνιάτρων που διαθέτουμε (προς διάθεσή σας εάν ζητηθούν), υπάρχει διαφωνία για τη διάγνωση των ασθενειών που φέρεται (από την πλευρά σας) να έχει και για το αν πρέπει να γίνει η θεραπεία του ή αυτό να οδηγηθεί στην ευθανασία, αλλά και από τις αμφιβολίες που έχουμε εμείς για την ταυτότητα του, προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για την πλημμελή λειτουργία τόσο του κυνοκομείου όσο και του καταφυγίου του Δήμου Καβάλας. Θα θέλαμε λοιπόν να σας τονίσουμε την ανάγκη επίσημης καταγραφής του αριθμού και των χαρακτηριστικών των ζώων που στεγάζονται στους δύο αυτούς χώρους, των εξετάσεις που έχουν γίνει σ’ αυτά, καθώς και το είδος της περίθαλψης που τους έχει παρασχεθεί.

Επίσης, είναι απαραίτητο να πληροφορηθούμε αρμοδίως και επισήμως για τον τρόπο αντιμετώπισης των εκτάκτων περιστατικών από την πλευρά σας, τα οποία εμφανίζονται με ανησυχητικά αύξουσα συχνότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Δήμο και στα όρια του. Στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε ακόμα ότι το Σωματείο μας αναγκάζεται σε πολυάριθμες περιπτώσεις να υποκαθιστά τις υποχρεώσεις του Δήμου Καβάλας στο ρόλο τους για τα αδέσποτα ζώα, κάτι που παρότι γίνεται με αγάπη και προθυμία, γίνεται εις βάρος της προσωπικής μας ζωής, ενώ υπερβαίνει και τις οικονομικές μας δυνάμεις, αφού ξεπερνά την έννοια του εθελοντισμού που υπηρετούμε.

Από τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας προκύπτει ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλας για το 2017 είναι καταχωρημένο κονδύλιο ύψους 100.000 ευρώ για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, εκ των οποίων έχουν ξοδευτεί ως σήμερα τα 45.000 ευρώ. Λογικό είναι τα υπόλοιπα 55.000 ευρώ που περισσεύουν να διερωτόμαστε πού έχουν διατεθεί, δεδομένου ότι η μόνιμη επωδός των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου στις εκκλήσεις που τους απευθύνουμε για διάφορα περιστατικά αδέσποτων ζώων, είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να μπορέσουν να επέμβουν. Ακόμη, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ποσό ύψους 17.835,18 Ευρώ για το καταφύγιο αδέσποτων του Δήμου, τα οποία δεν είμαστε ενήμεροι με ποιο τρόπο αξιοποιήθηκαν. Το θεωρούμε υποχρέωση μας, και ως εκ τούτου ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ επίσημη έγγραφη ενημέρωση η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την πορεία των κονδυλίων αυτών.

Το φιλοζωϊκό σωματείο Καβάλας “Αίσωπος", με δικά του οικονομικά μέσα, έχει φτάσει στο σημείο να υποκαθιστά τις, ως ο Ελληνικός νόμος ορίζει, υποχρεώσεις του Δήμου Καβάλας, γεγονός που δεν σας τιμά ως Πρώτη Πολίτη αυτής της πόλης. Δεν είναι δυνατόν να μη μπορεί/θέλει ο Δήμος Καβάλας να αναλάβει την προστασία και την περίθαλψη κουταβιών και άρρωστων ζώων παρότι εκ του νόμου του ανήκουν. Ούτε μπορεί και πρέπει να καταφεύγει στην εύκολη λύση της ευθανασίας σε ζώα τα οποία μπορούν με την κατάλληλη περίθαλψη και φροντίδα να αποκαταστήσουν την υγεία τους και να υιοθετηθούν –ενδεχομένως- στη συνέχεια. Όλα όσα θίγουμε ανωτέρω -ακροθιγώς και επιγραμματικά- αφορούν συγκεκριμένα, απολύτως αληθινά και υπαρκτά περιστατικά τα οποία μπορούμε ανά πάσα στιγμή να σας παρουσιάσουμε με αναλυτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις θέσεις μας, εφ’ όσον φυσικά το θελήσετε και επιδείξετε την ενδεδειγμένη ευαισθησία που αρμόζει στο μέγιστο αυτό ζήτημα ανθρωπιάς, πολιτισμού και πολιτική σας υποχρέωση.

Είναι απαράδεκτο επίσης, να τοποθετεί ο Δήμος πινακίδες σε διάφορα σημεία της πόλης μέσω των οποίων απαγορεύει (!!!) την σίτιση των αδέσποτων ζώων, κάτι που αντιβαίνει την ισχύουσα νομοθεσία κατάφορα. Ο Δήμος πρέπει να προτρέπει τους πολίτες του σε δημόσιες συμπεριφορές που προάγουν το πολιτιστικό τους επίπεδο και όχι να τους αποτρέπει –εντελώς παράνομα μάλιστα- από την παροχή φροντίδας σε ζωντανά πλάσματα καταδικάζοντας τα σε ασιτία, με ό,τι δυσμενές συνεπάγεται τούτο για το περιβάλλον και τους πολίτες της Καβάλας οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε τα θέματα που θίγουμε είναι πολύ σημαντικά και για το σκοπό αυτό θα θέλαμε να ορίσετε εσείς, με βάση τις υποχρεώσεις του προγράμματος σας, μια συνάντηση ημών μαζί σας, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου αλλά και όποιων υπηρεσιακών παραγόντων θεωρείται απαραίτητο, προκειμένου να συζητηθούν αυτά με ειλικρίνεια, να δοθούν κατευθύνσεις και –ει δυνατόν- να βρεθούν άμεσες λύσεις.

Στο πνεύμα αυτό προτείνουμε τέλος, αλλά όχι έσχατο από πλευράς σημασίας και σπουδαιότητας, την θεσμοθέτηση τακτικών μηνιαίων συνεδριάσεων της ειδικής πενταμελούς επιτροπής που υπάρχει για τα αδέσποτα ζώα, καθώς και τη δυνατότητα της πραγματοποίησης εκτάκτων όταν εμφανίζονται ιδιαίτερα περιστατικά και οι συνθήκες το επιβάλλουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση σας θα είναι άμεση και ευμενής προς αυτό μας το αίτημα, στην κατεύθυνση της σωστής συνεργασίας που πρέπει να έχουμε, πασχίζοντας όλοι για το καλό της πόλης και την εύρυθμη λειτουργία της σε όλους τους τομείς. Επιθυμούμε να είμαστε πάντα σε θετική επαφή και με τους υπαλλήλους του Δήμου που ασχολούνται με το κομμάτι της διαχείρησης των αδέσποτων, ορισμένοι εκ των οποίων δεν παρουσιάζουν πάντα διάθεση σωστής συνεργασίας και σεβασμού απέναντι στο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ έργο που παραθέτουμε στην πόλη μας και στους πολίτες της.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας και ευελπιστούμε στη βελτίωση της συνεργασίας μας.

Με τιμή για το φιλοζωικό σωματείο Αίσωπος

Η Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

Δέσποινα Αβραμίδου                                                 Ελισάβετ Χατζηνικολάου

Posted On Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 14:04 Γράφτηκε από τον

Από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών, πληροφορηθήκαμε ότι ξεβράστηκαν λύματα στη θάλασσα από τον βιολογικό σταθμό της ΔΕΥΑΚ στην Άσπρη Άμμο και σε αρδευτικά κανάλια από τον βιολογικό σταθμό στο Δάτο.

Εδώ και έναν χρόνο καταθέτουμε στη διοίκηση του Δήμου την ανησυχία μας για τη λειτουργία των βιολογικών σταθμών του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή απαντούσε πάντα ότι όλα λειτουργούν κανονικά. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, στείλαμε και επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και στη Δήμαρχο Καβάλας καταθέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα. Ο Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης μάς είχε απαντήσει ότι κάποιοι μας πληροφορούν λάθος και ότι όλα λειτουργούν κανονικά.

Η Δήμαρχος Καβάλας και η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ προσπαθούν συνεχώς να παραπλανήσουν τους δημότες και “παίζουν” με τη δημόσια υγεία.

Καταθέτουμε στη δημοσιότητα την αξιολόγηση των βιολογικών σταθμών της Καβάλας και του Δάτου από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία διαψεύδει τα όσα έλεγαν μέχρι τώρα τόσο η Δήμαρχος Καβάλας, όσο και  η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, οι δύο συγκεκριμένοι σταθμοί βρίσκονται “στο κόκκινο” για το 2016 και το 2017. Εδώ και 2 χρόνια δηλαδή οι σταθμοί δεν λειτουργούν σωστά, δημιουργώντας σοβαρούς και άμεσους κινδύνους ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών!

(Σχόλιο γράφοντος: Ο τρίτος σταθμός, στο Παληό, έχει αξιολογηθεί θετικά από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος)

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΑΣΠΡΗ ΑΜΜΟΣ)

Axiologisi Viologikou Kavalas

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΑΤΟΥ

axiologisi viologikou datou

Επειδή λοιπόν η διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ δεν έχουν πλέον καμία αξιοπιστία, ζητούμε τη σύσταση ειδικής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου (με βάση το άρθρο 70 του Ν. 3852/2010) με διαπαραταξιακή σύνθεση και τη συμμετοχή ειδικών εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, για να διερευνήσει σε βάθος τι συμβαίνει με τους βιολογικούς σταθμούς της Καβάλας και του Δάτου, αλλά και γενικότερα τι συμβαίνει με τη ΔΕΥΑΚ.  

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Posted On Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 06:41 Γράφτηκε από τον

Μια ακόμα σύσκεψη έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Ναυτιλίας με θέμα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν τη Θάσο με το χερσαίο τμήμα του νομού Καβάλας. Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να υπάρχει κάθε βράδυ διαθέσιμο πλοίο επιφυλακής για τις διακομιδές ασθενών από το νησί στο χερσαίο τμήμα του Νομού, ενώ ασκήθηκαν νέες πιέσεις στις ναυτιλιακές εταιρείες για την προσθήκη ενός νέου δρομολογίου στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου. Ανάλογες αναφορές για την ανάγκη προσθήκης δρομολογίων στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν (τόσο από αυτοδιοικητικούς φορείς όσο και το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας).

Ένα ερώτημα, όμως, που δε βλέπουμε να τίθεται πολύ συχνά είναι το κατά πόσο στηρίζουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, τόσο της Θάσου όσο και της Καβάλας, τη γραμμή Καβάλας-Πρίνου.

Ανατρέξαμε σε παλιότερα άρθρα μας για να θυμηθούμε τι είχαμε γράψει για το ίδιο ακριβώς θέμα (και το ίδιο ακριβώς ερώτημα) και εντοπίσαμε ένα σχόλιο του "Τηλεβόα" που αναρτήσαμε στις 4 Απριλίου 2017. Το παραθέτουμε ξανά, διότι πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε με την άποψή μας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε:

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΣΤΙΣ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Για μια ακόμα φορά η εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Καβάλας-Πρίνου απασχολεί την τοπική επικαιρότητα, Για μια ακόμα φορά τρέχουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς σε συσκέψεις και επαφές για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, για μια ακόμα φορά συζητάμε για το χρόνιο αίτημα να καθορίζει η περιφέρεια ΑΜΘ το ποια δρομολόγια θα γίνονται...

Και για μια ακόμα φορά μιλάμε για μια ακτοπλοϊκή γραμμή στην οποία -εδώ και χρόνια- δείχνουν να έχουν γυρίσει την πλάτη τους οι Θάσιοι, αλλά και οι Καβαλιώτες...

Συγχωρέστε μας για το ύφος του κειμένου, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με απλά και ξεκάθαρα λόγια -και χωρίς να μπλέκουμε σε κάθε λογής "κουτσομπολιά" και "συζητήσεις καφενείου" που σχετίζονται με τις σχέσεις των ναυτιλιακών εταιρειών με κατοίκους, φορείς, λιμεναρχείο και το όλο, εν γένει, "σύστημα".

Κάποια στιγμή θα πρέπει να ομολογήσουμε (διότι όλοι μας το ξέρουμε αλλά ελάχιστοι δείχνουν να έχουν το θάρρος να το πουν) ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι απλά επιχειρήσεις. Ιδιωτικές. Και σε κάθε επιχείρηση (είτε αυτή είναι πολυεθνική είτε ένα μικρό κατάστημα) ο βασικός στόχος είναι το κέρδος.

Αν είναι κακό; Όχι βέβαια. Έτσι γινόταν πάντα, έτσι γίνεται και έτσι πρέπει να γίνεται (εντάξει, υπάρχουν και οι φανατικοί ιδεολόγοι που θεωρούν ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να μη δουλεύουν για το κέρδος αλλά για το κράτος, και οι οποίοι πιστεύουν ότι ακόμα και το παραμικρό κέρδος είναι κολάσιμο και πρέπει να "καεί στην πυρά", αλλά ευτυχώς αυτοί είναι ελάχιστοι). Αρκεί βέβαια να τηρούνται οι νόμοι και αυτό το κέρδος να "πηγαίνει" προς όφελος και των εργαζόμενων που στηρίζουν αυτές τις επιχειρήσεις -και όχι, με την πρώτη ευκαιρία, αυτοί να εκδιώκονται, να απολύονται ή ακόμα και να μηνύονται..

Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στο θέμα μας...οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν σαν βασικό τους στόχο το κέρδος. Και με αυτό το σκεπτικό λειτουργούν προσπαθώντας, εδώ και πολλά χρόνια, να πετύχουν την κατάργηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Καβάλας-Πρίνου.

Και τόσα χρόνια όλοι οι φορείς φωνάζουν και παραπονιούνται και διαμαρτύρονται και ζητούν τη διατήρηση της ακτοπλοϊκής γραμμής. Αλλά επί τόσα χρόνια δεν είδαμε τους ίδιους τους Θάσιους (και τους Καβαλιώτες) να προτιμούν την συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή. Επί τόσα χρόνια τα στοιχεία που προκύπτουν από το Λιμεναρχείο Καβάλας δείχνουν ότι οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη γραμμή κυμαίνονται σε έναν σταθερό (και μικρό) αριθμό που δε θα μπορούσε με τίποτα να στηρίξει μια οποιαδήποτε ακτοπλοϊκή γραμμή. Δεν μας αρέσει που το λέμε αυτό. Πραγματικά. Αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Και δε μιλάμε φυσικά για τη θερινή σαιζόν, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους μήνες της χρονιάς.

Μην πάμε μακριά: Μόνο μέχρι το υδροπτέρυγο "ΗΛΙΔΑ ΙΙ", το οποίο πέρσι ήρθε στην Καβάλα μετά βαΐων και κλάδων αλλά τελικά αποσύρθηκε άρον άρον γιατί...δεν το "αγκάλιασαν" οι κάτοικοι, δεν το χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους (με το σκεπτικό του ακριβού εισιτηρίου των 10 €. Λες και με τα χρήματα που δίνουν στο εισιτήριο από τον Λιμένα για την Κεραμωτή και στις βενζίνες για την Καβάλα δίνουν λιγότερα χρήματα. Λες και με το -φθηνότερο- εισιτήριο στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου φτάνουν στον προορισμό τους σε λιγότερο από μισή ώρα)

Προς θεού (και θα το τονίσουμε με κεφαλαία γράμματα): ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Το ότι οι ίδιες εταιρείες εμφανίζονται απρόθυμες να συνδέουν το μεγαλύτερο λιμάνι της περιφέρειας ΑΜΘ με το σημαντικότερο, από τουριστικής -και όχι μόνο- κίνησης, νησί του Βορείου Αιγαίου (δεν υποτιμούμε την εξίσου πανέμορφη Σαμοθράκη, αλλά η αλήθεια είναι αυτή για τη Θάσο και τούτο δεν αλλάζει) δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι εταιρείες αυτές (χωρίς εξαίρεση) ζουν σε ένα "δικό τους συννεφάκι", μακριά από την πραγματικότητα του νομού Καβάλας.

Αυτό, όμως, που θέλουμε να πούμε είναι ότι με τις φωνές, τις διαμαρτυρίες και τις συσκέψεις δεν θα καταφέρουμε να κατεβάσουμε τις ναυτιλιακές εταιρείες από το "συννεφάκι τους". Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και μερικές πιο συντονισμένες ενέργειες από φορείς για να πειστεί ο κόσμος -και όχι οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Ας δοκιμάσουν π.χ. οι καταστηματάρχες της Καβάλας (σε συνεργασία με αντιπεριφέρεια και δήμο) να διοργανώσουν διήμερα ή ημέρες προσφορών για όσους έρθουν από τη Θάσο (πλησιάζει και η Λευκή Νύχτα, είναι μια καλή ευκαιρία αν μη τι άλλο). Ας δοκιμάσουν π.χ. να διοργανώσουν κάποια εκδήλωση και να καλέσουν -με κάποιο δέλεαρ- και τους Θάσιους.

Παραδείγματα και προτάσεις καταθέσαμε, δεν προσπαθήσαμε να διαφημίσουμε κανέναν φορέα. Όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει μια διαφορετική πρόταση -καλοδεχούμενος. Αλλά ας το δούμε επιτέλους λίγο σοβαρά -αντί απλά να διαμαρτυρόμαστε, να παρακολουθούμε συσκέψεις και να παίρνουμε δηλώσεις από φορείς που θα λένε ότι "το ψάχνουμε, το προσπαθούμε, κάνουμε συσκέψεις, το παλεύουμε...."

Posted On Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 07:21 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 37

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας