Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Συνεδριακά κέντρα

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 2 πολύ ενδιαφέροντα συνέδρια που διεξήχθησαν στην Καβάλα:

α) το 29ο συνέδριο της Ελληνικής εταιρίας κοινωνικής παιδιατρικής και προαγωγής της υγείας, με τίτλο "Παιδιά, έφηβοι και οικογένεια στην Νέα Εποχή - Ανάγκες υγείας και ψυχοκοινωνικής ευεξίας",

β) ένα αθλητικό επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο ο δήμος Καβάλας, και στο οποίο καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές μίλησαν σε πλήθος αθλητών και προπονητών για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα όπως η βελτίωση των προπονήσεων, η μηχανική του αθλητισμού και η αποκατάσταση τραυματισμών.

Και τα 2 αυτά συνέδρια διεξήχθησαν σε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης. Και φυσικά δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα με τα ξενοδοχεία -κάθε άλλο-, αλλά η όλη αυτή "φάση" μάς έκανε να αναλογιστούμε για μια ακόμα φορά το ζήτημα της έλλειψης επαρκών χώρων για την διεξαγωγή συνεδρίων.

Και λέμε "έλλειψη επαρκών χώρων" και όχι "έλλειψη χώρων" διότι αυτή τη στιγμή χώροι για την διεξαγωγή συνεδρίων υπάρχουν - αλλά δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς.

Εκτός και αν ο συνεδριακός χώρος του εκθεσιακού κέντρου της Νέας Καρβάλης "Απόστολος Μαρδύρης" ή το συνεδριακό κέντρο του βαπτιστηριου της Λυδίας χρησιμοποιούνται τακτικά για συνέδρια και δεν το γνωρίζουμε! Και εντάξει, να το δεχτούμε ως ένα βαθμό ότι το Επιμελητήριο Καβάλας (ιδιοκτήτης του συνεδριακού χώρου στο "Απόστολος Μαρδύρης") δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει επαρκώς ακόμα και το ίδιο το εκθεσιακό κέντρο, αλλά το ότι το συνεδριακό κέντρο στην Λυδία χρησιμοποιείται σε ελάχιστες περιπτώσεις (στην πράξη μια φορά το χρόνο) θα έπρεπε να έχει προβληματίσει από καιρό την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η διεξαγωγή συνεδρίων, για να καταλήξουμε και στην ουσία του πράγματος, δεν αποτελεί μονάχα ευκαιρία για την ανάπτυξη του λεγόμενου "συνεδριακού τουρισμού" -μιας κατηγορίας εναλλακτικού τουρισμού που έχει σαν στόχο της την προσέλκυση ανθρώπων με σχετικά υψηλό μορφωτικό και οικονομικό υπόβαθρο-, αλλά και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την διακίνηση ιδεών και γνώσεων σε πάρα πολλούς επιστημονικούς τομείς. Επιστημονικό υπόβαθρο υπάρχει στην Καβάλα και είναι αρκετά καταρτισμένο, ενώ προσφάτως έχουν γίνει και προσπάθειες για την διεύρυνσή του και την αξιοποίησή του για το καλό του τόπου (όπως με την "Οψόμεθα εις Φιλίππους" και το Δίκτυο Καβαλιωτών Επιστημόνων)

Και βέβαια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζουμε και το ΤΕΙ ΑΜΘ και το επιστημονικό του προσωπικό. Αν μάλιστα ευοδώσουν τα σενάρια περί στενότερης συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης -ή ακόμα και αυτό της συγχώνευσης-, ο πήχης θα ανέβει ακόμα ψηλότερα -άρα και οι απαιτήσεις.

Θα ήταν ευχής έργο, λοιπόν, η δημοτική αρχή Καβάλας (αλλά και η αντιπεριφέρεια) να δει το θέμα αυτό καλύτερα. Υπάρχουν αρκετά κτίρια εντός του αστικού ιστού της πόλης (π.χ. παλιές καπναποθήκες) που θα μπορούσαν να αγοραστούν και να ανακατασκευαστούν έτσι ώστε να μετατραπούν σε ποιοτικούς και λειτουργικούς συνεδριακούς χώρους. Σε συνδυασμό, δε, με μια καλή στρατηγική προσέλκυσης συνεδρίων, το όποιο -μεγάλο, δεν διαφωνούμε- κόστος για αγορά και ανακατασκευή θα αποσβεστεί πολύ σύντομα.

ή σκέπαστρα;

Κάνουμε αυτή τη σύγκριση διότι τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για την πρόθεση της δημοτικής αρχής Καβάλας να εκπονήσει μια προμελέτη για την κατασκευή ενός στεγάστρου 1000 θέσεων στην βόρεια εξέδρα (προς το κλειστό κολυμβητήριο) του σταδίου "Ανθή Καραγιάννη". Η προμελέτη αυτή θα συνταχθεί με σκοπό να διαπιστωθεί αν το κόστος κατασκευής του σκέπαστρου είναι απαγορευτικό ή όχι (σε αυτή την περίπτωση θα ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του νέου έτους ώστε να κατασκευαστεί μέσα στο 2018)

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν λέμε ότι δεν πρέπει να κατασκευαστεί ένα σκέπαστρο (όχι μόνο για τις -λιγοστές, τα τελευταία χρόνια- ανάγκες του ποδοσφαίρου αλλά και για τον κλασικό αθλητισμό). Απλά εκτιμούμε ότι σε αυτή τη φάση άλλες είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η δημοτική αρχή, ειδικά όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου.

Έχει γίνει ως τώρα πολύ καλή δουλειά στο θέμα της συντήρησης και της βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων (οι οποίες για πολλά χρόνια στερούντο άδειας λειτουργίας!), ωστόσο χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά. Θα μπορούσε π.χ. η δημοτική αρχή να δει πιο ζεστά το θέμα της οροφής του κλειστού κολυμβητηρίου (αν και τελευταία μαθαίνουμε ότι υπάρχει κινητικότητα) και της αξιοποίησης του εγκαταλειμμένου από θεούς και δαίμονες ανοιχτού κολυμβητηρίου, και μετά να θέσει ως στόχο την κατασκευή του σκέπαστρου.

Βέβαια, να υπογραμμίσουμε ότι η κατασκευή του σκέπαστρου αποτελεί ένα απλό σενάριο, μιας και το κόστος δεν έχει ακόμα υπολογιστεί. Συνεπώς...ας δούμε πρώτα το αποτέλεσμα της προμελέτης και μετά βλέπουμε...

Posted On Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 17:08 Γράφτηκε από τον

Συμπληρώνουμε επτά χρόνια από τότε που πέσαμε στα δίχτυα των μνημονίων. Το ερώτημα ποιοι και γιατί μας έσπρωξαν σ’ αυτόν τον αέναο ιστό της αράχνης που έχει απομυζήσει ότι πιο δημιουργικό, παραγωγικό και εύρωστο της άρρωστης κοινωνίας μας, είναι ζήτημα που έχει τεθεί πολλάκις στον δημόσιο διάλογο και έχει απαντηθεί επίσης. Είναι ξεκάθαρο στην συνείδηση του Ελληνικού λαού ότι βρέθηκαν ένοχοι ( πολιτικοί και παρατάξεις) αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει Νέμεσις. Αυτή την περιμέναμε και πιθανόν θα την περιμένουμε  «στους αιώνες των αιώνων».

Βιώνοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ετών θεωρώ πως πλέον είναι κοινή διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση, η οποία διατηρείται έως και σήμερα λόγω συνεχόμενων λανθασμένων πολιτικών επιλογών , επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, την κοινωνία καθώς και στους θεσμούς της, όπως αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ανάγκη για μια ουσιαστική συζήτηση για την Τοπική αυτοδιοίκηση είναι επιβεβλημένη τώρα, όσο ποτέ τώρα, με την ευκαιρία των αλλαγών που θέλει να επιφέρει η Κυβέρνηση στον Καλλικράτη. Είναι η στιγμή για μια πραγματική τομή που θα ανατρέψει το σημερινό κατεστημένο, τον  παραγοντισμό, την οπισθοδρόμηση και την επικράτηση των ανάξιων στην πολιτική σκηνή. Είναι ευκαιρία να μετατραπεί η ετεροδιοίκηση σε πραγματική αυτοδιοίκηση.

Η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συζήτησης για τον θεσμό , το παρόν και το μέλλον του θα καθορισθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την πλατιά ή μη συμμετοχή όλων εκείνων των παραγόντων που εμπλέκονται με την Αυτοδιοίκηση και κυρίαρχα των πολιτών. Ας μην ξεχάσω το μείζον. Η σημερινή Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι μπορεί να ανατρέψει, να σχεδιάσει και να φέρει ένα νέο σύστημα που θα βάλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη θέση που της αρμόζει. Το ερώτημα λοιπόν που πλανάται είναι αν θα πάμε σε κάτι ρηξικέλευθο ή ένα απλό face lifting που θα ικανοποιήσει από την μία μεριά την «ανανέωση» και την «αλλαγή» αλλά από την άλλη όλο το κομματικό κατεστημένο ένθεν κακείθεν.

 Ο Δήμος είναι  μία έννοια συνδεδεμένη άμεσα με αυτήν του πολίτη. Του ενεργού πολίτη, αυτού που διεκδικεί, αγωνίζεται, αγωνιά και ζει. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι δύο αυτές έννοιες, δήμος και πολίτης, έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης, παραποιήθηκαν, κακοποιήθηκαν, για να φτάσουμε στο σημείο να περιθωριοποιηθεί ο δημότης και το ρόλο και τη βούλησή του να την αντικαταστήσουν λογικές και πολιτικές εξάρτησης και παραγοντισμού.  Η απάντηση στην απομόνωση του πολίτη από τα κοινά είναι η Άμεση Δημοκρατία, προσαρμοσμένη στην σύγχρονη πρακτική και εμπειρία. Η απάντηση στην φαυλοκρατία και στον κομματικό – παραταξιακό εγκλωβισμό των πολιτών, στην διαιώνιση των τοπικών κομματαρχών που εξυπηρετούν την κατά τόπους νομενκλατούρα, θυμίζοντας εποχές του ’50, είναι η απλή και άδολη αναλογική ως σύστημα ανάδειξης νέων και πρωτοποριακών δυνάμεων που τώρα ή δεν έχουν φωνή ή αδιαφορούν. Και βέβαια όταν λέμε απλή εννοούμε απλή και επίσης όταν λέμε αναλογική εννοούμε πάλι αναλογική. Αν όχι, χανόμαστε στην μετάφραση για μια ακόμη φορά.

Οι αντιδρώντες στις αλλαγές, αρνούνται την συνεννόηση και την συνύπαρξη, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει σε ΟΛΕΣ τις χώρες του κόσμου που το έχουν  καταφέρει για το κοινό καλό.

Η βασική ιδέα σε σχέση με τα διοικητικά θέματα του δήμου, είναι να δημιουργηθούν δομές όσο το δυνατόν αμεσοδημοκρατικές, δηλαδή, δομές που θα διευκολύνουν τον πολίτη να συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων για θέματα που αφορούν στην ζωή του στον τόπο του. Με αυτόν τον τρόπο να πάμε σε Δήμο της σύγχρονης πραγματικότητας, δηλαδή  ανοικτό δήμο, με διαφάνεια, που θα αλληλεπιδρά με τους πολίτες. Αυτές οι δομές θα είναι συμβατές με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο, εκμεταλλευόμενες κάθε πρόβλεψη που υπάρχει για συλλογική διακυβέρνηση αλλά και για ενθάρρυνση των πολιτών προς τη συμμετοχή στα κοινά πράγματα.

Πιστεύω ότι η διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να είναι συλλογική προσπάθεια, δηλαδή από όλους τους πολίτες, αυτό ακριβώς που σημαίνει και η λέξη δημοκρατία, η ισχύς στον λαό. Δεν πιστεύω στην «Ενός Ανδρός αρχή»  αλλά και ούτε σε «διακυβέρνηση αρίστων», αντίθετα, θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι ένας « πρώτος μεταξύ ίσων», ένας  γενικός συντονιστής, κάτι σαν μαέστρος σε μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Η ικανότητα των ανθρώπων να συμμετέχουν στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων δεν είναι ούτε κληρονομικό χάρισμα ούτε μαθαίνεται σε ειδικά σχολεία αλλά αντίθετα καλλιεργείται με τη συμμετοχή των ανθρώπων σε κοινωνικές διεργασίες.

Το νέο Νομοσχέδιο πρέπει να λύσει ή ας  βάλει μια προοπτική, στην μόνιμη οικονομική δυσπραγία των Δήμων που αποτελεί την ταφόπλακα στην Τοπική Διοίκηση. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου υπήρξε η οριστική οικονομική απαγκίστρωση των Δήμων από την κεντρική εξουσία. Αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει επιτέλους να κόβει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την Αυτοδιοίκηση με το κεντρικό κράτος.

 Στην καρδιά του προβλήματος αλλά και ως μέγα προαπαιτούμενο, είναι  η  πλήρης αποκέντρωση της δημόσιας εξουσίας από το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες  με εργαλεία κατανομής, τις αρχές της εγγύτητας προς τον πολίτη και της επικουρικότητας. Όλες οι εκτελεστικές, εφαρμοστικές αρμοδιότητες  που αφορούν την τοπική κοινωνία, πρέπει να περάσουν  στους Δήμους μαζί με τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό. Ο μηχανισμός κοστολόγησης και κατανομής, η φορολογική αποκέντρωση, η δυνατότητες άντλησης πρόσθετων πόρων είναι ένα ζήτημα κρίσιμο και κυρίαρχο αλλά μπορεί να αρχίσει από μια ορθολογική βάση, μακριά από τον βραχνά των μνημονιακών δεσμεύσεων και άλλων « επιχειρημάτων» που τελικά θα αλλοιώνουν και θα καθιστούν ανενεργή κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης. Το ίδιο ισχύει και  για το ανθρώπινο δυναμικό, τους εργαζόμενους. Η αναξιοπρέπεια, οι αντιδημοκρατικές και άθλιες πρακτικές που παίζουν με την ζωή και την εργασία των πολιτών, δεν είναι χαρακτηριστικό σύγχρονης αλλά  τριτοκοσμικής χώρας.

Η αοριστολογία και το ξαναμοίρασμα  χωρίς σχέδιο βαθιάς αποκέντρωσης είναι ένα βήμα πίσω. Ένα άραγε? Αν δεν γίνουν άλματα προς το μέλλον ΤΩΡΑ, δυστυχώς κανένας δεν θα καταφέρει να αποδομήσει το κομματικό Κράτος και την Αναξιοκρατία.  Η επερχόμενη λοιπόν «Αλλαγή του Καλλικράτη», δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και αίτημα της Αριστεράς πολλών χρόνων.

Να μη γίνει και αυτό το αίτημα, άμμος και θρύψαλα στα χέρια γραφειοκρατών και κομματικών εγκάθετων- γυρολόγων που αλλάζουν χρώμα όπως οι χαμαιλέοντες στο φως του ήλιου.

Περικλής Αμπεριάδης

Επικεφαλής "Δύναμη Πολιτών"

Δημοτικός Σύμβουλος Νέστου

Posted On Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 17:45 Γράφτηκε από τον

Από τον πρώην πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Δόξας Θεολόγου Κώστα Μαντέχο λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

Φίλες και φίλοι,

Πραγματικά αυτό το διάστημα ήμουν προβληματισμένος αν θα έπρεπε να μπω σε διαδικασία δημόσιας συζήτησης με έναν άνθρωπο απίστευτο, δικομανή, αδίστακτο που με άνεση σπιλώνει συνειδήσεις και γενικά επικίνδυνο. Είχα αποφασίσει να μην του κάνω την χάρη να ασχοληθώ, αν και φέρνω την ιδιότητα του (μεγαλυτέρου) θύματος Ευσταθιαδη και νομίζω στα χρονικά της ΕΠΣ, προκλήθηκα εκ νέου με δημοσίευμα του ότι έκανα κακό, λέει στο Καβαλιώτικο ποδόσφαιρο και μάλιστα παρατηρεί την νέα διοίκηση που είχε την αρετή και τόλμη να μετριάσει στο μέτρο του δυνατού την πίκρα ορισμένων ανθρώπων που αυτός έδιωξε με μανία γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν αντρίκεια και δεν έγιναν έρμαια στις ορέξεις του.

Θέλω να είμαι σαφής, να καταλάβει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται και δηλώνω ότι δεν θα απασχολήσω ξανά την κοινή γνώμη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Όπως όλοι γνωρίζεται η διοίκηση της ΔΟΞΑΣ, και μια μεγάλη μερίδα φίλων της, έκαναν μια τρίχρονη μεγάλη για τα δεδομένα του νησιού και της εποχής προσπάθεια,  προς όφελος της ομάδας μου αλλά και του καβαλιώτικου ποδοσφαίρου, ματώνοντας σε όλα τα επίπεδα, μια προσπάθεια που τελικά απέτυχε (λόγο εξωγηπεδικών παραγόντων) ως προς τον στόχο αλλά επέτυχε στο να κάνουμε μια ομάδα υψηλών προδιαγραφών, η οποία έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Πέρυσι πριν αρχίσει το πρωτάθλημα ζήτησα από την ΕΠΣ να αφήσουν την ΔΟΞΑ να πάρει αυτό που τις αναλογεί μέσα στο γήπεδο. Ποτέ δεν μίλησα για βοήθεια. Δεν είχα άλλωστε κανέναν λόγο να ζητήσω βοήθεια γιατί κατά γενική ομολογία είχαμε την καλύτερη ομάδα και με φυσιολογικές συνθήκες δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην επιτευχτεί ο στόχος.

Ξεκινά το πρωτάθλημα με 2 εκκωφαντικές νίκες και όλα φαινόταν ρόδινα. Την τρίτη αγωνιστική γίνεται το πρώτο χειρουργείο για την ΔΟΞΑ. Μέσα στην Καρυά στέλνει τον υφιστάμενο του σε διατεταγμένη υπηρεσία ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΠΑ. Υπάλληλος της ΕΠΣ και μας υποχρεώνει σε ισοπαλία. Ανεκδιήγητος, δεν έδωσε 2 πέναλτι, άκρως εχθρική διαιτησία για να πάρουμε ένα φάουλ έπρεπε να κάνουμε λιτανεία κ.λπ. Μετά από μερικές αγωνιστικές μέσα στο Χρυσοχώρι είδαμε το ίδιο έργο με τον ίδιο σκηνοθέτη (ΕΠΣ) και τον ίδιο πρωταγωνιστή (ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ). Βλέπετε ο υφιστάμενος πάντα  εκφράζει την βούληση του προϊσταμένου του και εκτελεί τις εντολές του. Το τρίτο χειρουργείο έγινε στην Περνη με τον ίδιο σκηνοθέτη αλλά με άλλον πρωταγωνιστή, νομίζω κάποιος Τσακίρης. Πιο εχθρική διαιτησία δεν είδα πότε στην ζωή μου. Διακομίστηκαν 2 παίκτες μου το Κ.Υ.ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΜΑΛΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΣΤΕΡΕΦ) και ο άνθρωπος δεν έδειξε μια κίτρινη κάρτα στον αντίπαλο. Εμείς κερδίσαμε σε όλο το παιχνίδι 3 φάουλ. Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν τα βίντεο των αγώνων. Και εκεί οριστικά βγήκαμε εκτός στόχων.

Μετά από αυτά βγήκα και είπα τα αυτονόητα:

-Ότι την προηγούμενη χρόνια διατήρησαν την ΔΟΞΑ στο προσκήνιο για να κάνει την οποία ζημιά στον

ΑΕΤΟ υπέρ του ΗΡΑΚΛΗ όπως και την έκανε.

-Φέτος που ήταν δυο οι μνηστήρες πήραν από την αρχή απροκάλυπτα ξεκάθαρη θέση εναντίον της ΔΟΞΑΣ.

-Και ότι έπαιζαν τα παιχνίδια τους με τα λεφτά μας.

Αυτά και μόνο ακριβώς έγιναν που χαρακτηρίστηκαν «αισχρά», εμείς αμέσως κατεβάσαμε τον πήχη και παρουσιάσαμε στον δεύτερο γύρο μια άλλη ομάδα με στόχο τον τερματισμό στην πρώτη τετράδα πράγμα που επετεύχθη αφού τερματίσαμε τρίτοι.

Από κει και πέρα όρχησε η επίσημη πλέον δίωξη της ΔΟΞΑΣ.

Τιμωρία για τις παραπάνω δηλώσεις μου αρχικά 2400,00 (3 κατά την γνώμη τους παραβάσεις από 800,00)

και στην συνέχεια ελαττώθηκε στα 1000,00 €.

8 μήνες απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα.

8 μήνες απαγόρευσης ενασχόλησης μου με το ποδόσφαιρο (για να μην μετέχω στις εκλογές)

Φυσικά στα χρονικά τις ΕΠΣ δεν νομίζω να ξαναεπιβληθηκαν τέτοιες ποινές.

Μετά από αυτά θέλω να θέσω μερικά ερωτήματα προς αυτόν που παριστάνει την «αθώα περιστερά»:

 • Πως μπορεί ένας που θέλει να λέγετε πρόεδρος της ΕΠΣ, να γυρνά στα περίχωρα της Τουζλας και με περηφάνια να λέει ότι διέλυσε την Δόξα γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τα πρόστιμα, αρά δεν θα κατέβει στο πρωτάθλημα; Δηλαδή αυτοί είναι οι στόχοι ενός πρόεδρου να διαλύει τα σωμάτια της ΕΠΣ;
 • Πως καταγράφεσαι στις συνειδήσεις των παραγόντων, όταν όσα σωματεία διέφυγαν στην ΕΠΟ δικαιωθήκαν; Αυτά είναι τρία, το ένα δεν μπόρεσε να κατέβει στο πρωτάθλημα με ευθύνη σου.
 • Επειδή μίλησες για το πρώτο θύμα της νέας διοίκησης (ΒΥΡΩΝΑΣ).  Έχεις εσύ αναλογιστεί πόσο με γαλη είναι η λίστα των θυμάτων σου; Αν όχι μπορώ να σε πω. Αποδεδειγμένα με βούλα της ΕΠΟ τρία και η υπόλοιπη λίστα συμπληρώνετε με τα άλλα 25 σωματεία που σε μούντζωσαν στις εκλογές.
 • Πως μπορεί να αισθάνεσαι όταν το σωματείο που σε πρότεινε ως πρόεδρο αναγκάζετε να σε διαγράψει για μην κινδυνεύει από σένα; Aυτο νομίζω ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και δεν θα το άντεχε ένας άνθρωπος με ήθος.
 • Άραγε πότε και πως θα πληρώσεις για τα ποδοσφαιρικά εγκλήματα που διέπραξες επί θητείας σου;
 • Πως γίνετε να κατηγορείς την νέα διοίκηση για αλλοίωση της βούλησης των ψηφοφόρων όταν εσύ ήσουν εν ενεργεία πρόεδρος και είχες όλα τα όπλα; Τι όπλα μπορεί να είχε η τότε αντιπολίτευση;
 • Με τις ενέργειες σου το να απομακρυνθεί από τον χώρο ο κάθε Μαντέχος ποιος νομίζεις ότι κέρδισε; Ξέρεις άλλα δεν θα απαντήσεις. Ευθέως όμως εγώ θα σε πω ποιος έχασε. Το Καβαλιωτικο ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς έχεις πολύ δουλεία ακόμη. Θα τελειώσουν με τον ταμειακό έλεγχο και προβλέπω θα έχουμε και άλλα. Όμως τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς. Ευτυχώς σε πήραν χαμπάρι και σε ανέθεσαν αυτή την φορά τον ρόλο που πραγματικά σε αρμόζει. Δηλαδή να «γαβγίζεις» κάθε λίγο στις εφημερίδες και να παραμυθιάζεις τον κόσμο και να φόρεσε ως ο αμόλυντος και άσπιλος πρόεδρος. Ευτυχώς γιατί αν θα ξαναέβγαινες πάλι θα διέλυες καμία δεκαριά σωματεία.

Τα πράγματα είναι έτσι και ότι και να πεις δεν αλλάζουν με τίποτα.

Κλείνοντας μια συμβουλή:

Να πας σε ένα καθρέφτη να κοιταχτείς και να ζητήσεις συγγνώμη από τον εαυτό σου, για όλα αυτά που έκανες, που πίκρανες τόσους παράγοντες. Εγώ είμαι σίγουρος ότι ούτε και ο εαυτός σου θα σε συγχωρήσει. Τότε να εξαφανιστείς για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα ποδοσφαιρικά πράγματα του νομού για να ξεχάσουν οι παράγοντες τον χειρότερο πρόεδρο τις ΕΠΣ  όλων των εποχών. Αλλά να μην ξεχάσεις να πάρεις και την παρέα σου, θυμάμαι έναν στην επιτροπή διαιτησίας, έναν άλλον στις μεικτές, έναν άλλον στον προγραμματισμό των αγώνων, τελικά εννοώ όλους γιατί είστε όλοι το ίδιο………………… Σε εύχομαι καλά ξεμπερδέματα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted On Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017 15:12 Γράφτηκε από τον

Αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου η διαθήκη που συνέταξε το 2014 ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Προκόπιος.

Η διαθήκη αναφέρει τα εξής:

Εἰς τό Ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος

Ἀναλογιζόμενος τό αἰφνιδίως ἐπελευσόμενον τέλος τοῦ ἐπιγείου βίου μου καί ἐν ἀναμονῇ τούτου, ἐν πάσῃ δυνατῇ συντομίᾳ, καταγράφω τήν βούλησίν μου πρός διευθέτησιν τῶν ἀνθρωπίνων ὑποθέσεων καί ἐκκρεμοτήτων, μέ τήν προσδοκίαν καί προοπτικήν τῆς παρά τῷ Κυρίῳ καί Θεῷ μου ἀληθοῦς καί ἀτελευτήτου μακαρίας ζωῆς, πρός Ὅν ἀναπέμπω δόξαν καί ἀΐδιον εὐγνωμοσύνην, ὁμολογῶ δέ ὅσα πλουσίως παρέσχε μοι τῷ ἀναξίῳ.

Ἔχων πρό ὀφθαλμῶν τούς πνευματικούς Ἀδελφούς μου καί τά ἒν Κυρίῳ τέκνα μου τῆς λαχούσης μοι ἐκκλησιαστικῆς παροικίας, τούς ἐν αὐτῇ συνεργάτας καί συνδρομητάς, τούς ἀδελφούς καί φίλους τῶν χρόνων τῶν σπουδῶν μου καί τῆς ἐν συνεχείᾳ ἐκκλησιαστικῆς διακονίας μου, τούς κατά σάρκα συγγενεῖς μου, ταπεινῶς ζητῶ τήν συγγνώμην των ἐάν τούς παρεπίκρανα ἤ τούς ἠδίκησα, τήν συγχώρησιν δέ ἀπό ἐκείνους, τούς ὁποίους ἔβλαψα. Διαβεβαιῶ ἐν ἀληθείᾳ ὅτι, ἄν παρόμοιόν τι συνέβη, δέν ἦτο συνέπεια ἰδιοτελοῦς σκοπιμότητος, ἐνσυνειδήτου ἐχθρικῆς ἤ κακοβούλου διαθέσεως. Πολύ ἐνωρίς ἐβίωσα, ὅτι συμπεριφοραί ἀντιβαίνουσαι τόν ἠθικόν νόμον πολλαπλασιάζουν τόν ἐξ ἄλλων ἀφορμῶν πόνον καί δοκιμασίαν.

Κατ’ ἀκολουθίαν τούτου ἐκ βάθους ψυχῆς συγχωροῦσα πάντοτε καί τώρα συγχωρῶ ὅσους, λόγῳ ἤ ἔργῳ, μέ ἠδίκησαν. Περισσότερον ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι, ἀφ’ ἑαυτῶν ἤ ὑποκινούμενοι, ἐπεδίωξαν οἱανδήποτε μείωσιν ἤ βλάβην, ἀπαλλάσσων αὐτούς ἀπό τόν σωρευμένον πόνον καί τήν ὀδύνην μου.

Μέ τήν συγγνώμην καί τήν ἀγάπην ὑπερβαίνονται αἱ ποικίλαι ἀρνητικαί περιστάσεις τοῦ βίου. Ἡ φιλαδελφία καί ἡ διάθεσις ἀνιδιοτελοῦς συμπαραστάσεως προσδίδει τό ἀληθινόν νόημα εἰς τήν ζωήν καί ἐλαφρύνεται ὁ βαρύς ζυγός τῶν περισπασμῶν. Μόνον νά ἀγαπᾶμε. Νά μή μνησικακοῦμε. Πάντοτε νά συγχωροῦμε.

Ὡς πρός τά εἰς τήν κυριότητά μου κινητά πράγματα, τά ὁποῖα εὑρίσκονται εἰς τό οἴκημα τῆς Ἰερᾶς Μητροπόλεως, ὡς εἶναι :

α. Ἡ βιβλιοθήκη μου ἡ προσωπική. Οἱ περισσότεροι τίτλοι κατεγράφησαν ἠλεκτρονικῶς καί παρεδόθησαν εἰς τήν μέλλουσαν νά λειτουργήσῃ Βιβλιοθήκην τῆς ἱ.Μητροπόλεως. Τά μή καταγραφέντα καί εἰς τήν χρησιμοποιουμένην βιβλιοθήκην ἐναπομείναντα νά δοθοῦν, διότι πρόκειται περί σπανίων βιβλίων νομοκανονικοῦ περιεχομένου.

β. Τά Ἀρχιερατικά Ἄμφια, ἐκεῖνα πού ἀνάγονται εἰς τήν πρό τοῦ 1960 ἐποχήν, τά κληρονομηθέντα καί ὑπ’ ἐμοῦ διά διαθήκης τοῦ ἀοιδίμου Γέροντός μου Μητροπολίτου Κορινθίας κυροῦ Προκοπίου (τοῦ Τζαβάρα) νά δοθοῦν εἰς τό μέλλον νά λειτουργήσῃ Μουσεῖον τῆς ἱ.Μητροπόλεως εἰς τόν πρῶτον ὄροφον τοῦ ὁμόρου πρός τό σημερινόν Μητροπολιτικόν οἴκημα ἀκινήτου, πού ἐδωρήθη ὑπό τοῦ Συλλόγου Καπνεπμπόρων Καβάλας, διότι λόγῳ τῆς παλιότητός των ἔχουν ἰδιαιτέραν ἀξίαν.

γ. Τό αὐτό ὁρίζεται διά δύο Μήτρας, αἱ δύο παλαιαί ἐμφανῶς διακρίνονται. Τό ἴδιον καί διά τάς Ἀρχιερατικάς λειτουργικάς ράβδους, τά δικηροτρίκηρα καί τούς Σταυρούς καί τά Ἐγκόλπια. Τά λοιπά νά παραμείνουν εἰς τήν ἱ.Μητρόπολιν, μέ τήν παράκλησιν, ἄν δέν γίνη ὑπ’ ἐμοῦ, ἀνά μία πλήρη στολή ἐκ τῶν νεωτέρων μετά μήτρας, πατερίτσας, μετά Σταυροῦ καί Ἐγκολπίου νά δοθῇ 1ον. Εἰς τόν Μητροπολιτικόν ἱ.Ναόν Τιμίου Προδρόμου, 2ον  εἰς τόν Καθεδρικόν τοῦ Ἀγίου Παύλου, ἐν Καβάλᾳ ἀμφότεροι, καί εἰς τόν ἱ.Ναόν Ἀναλήψεως τοῦ Σωτῆρος, τῆς γενετείρας μου εἰς τό Βουνόν τῆς Χίου. Εἰς τόν Ἱεροκήρυκα ἀρχιμ. Παῦλον καί τούς Κληρικούς Συνεργάτας εἰς τό Γραφεῖον νά δοθῇ ὡς εὐλογία ἀνά ἕνα Ἐγκόλπιον, ὡς ἔκφρασιν εὐχαριστίας διά τήν παρ’ ἡμῖν διακονίαν αὐτῶν.

Εἰς τάς κατά σάρκα ἀδελφάς μου καί τά τέκνα των, ὡς καί εἰς τούς λοιπούς συγγενεῖς μου παρέχω τήν εὐλογίαν μου καί τήν εὐχήν νά προκόπτουν ἐν πᾶσι. Ἰδιαιτέρως τούς ἀνεψιούς μου Μιχαήλ καί Νικόλαον παρακαλῶ νά ἐπιληφθοῦν τυχόν ἐκκρεμοτήτων οἰκογενειακῶν ἀστικῆς φύσεως. Ὡς πρός δέ τόν εἰς τήν Τράπεζαν Πειραιῶς προσωπικόν λογαριασμόν, ὅ,τι ὑπόλοιπον εὑρεθῆ, μετά τήν κάλυψιν ὑποχρεώσεων νοσηλευτικῶν, ἀναρρώσεως, φροντίδων κατ’ αὐτήν κλπ., νά δοθῇ εἰς τήν Ἰεράν Μητρόπολιν διά τήν ἐνίσχυσιν τοῦ εἰδικοῦ λογαριασμοῦ Ἐκκλησιαστικῶν Ὑποτροφιῶν. Λογαριασμοί εἰς Τραπέζας ἐπ’ ὀνόματί μου, ἀφοροῦν εἰς τά διαθέσιμα τῶν ἐπί μέρους δραστηριοτήτων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί προορίζονται διά τον ἐξοπλισμόν τοῦ ἀποπερατουμένου Κέντρου Φροντίδος Χρονίως Πασχόντων παρά τήν Μονήν Ἀγίου Σίλα, τήν ἀνακάινισιν τῆς Κατασκηνώσεως καί τοῦ Ἐπισκοπείου εἰς Καλλιράχην Θάσου, τοῦ Μουσείου τῆς ἱερᾶς Μητροπόλεως καί ὅλα τά λοιπά, πού εἶναι προγραμματισμένα καί λειτουργοῦν με Ὀργανισμόν ἤ ἀτύπως ὑπό τό Κεντρικόν Ταμεῖον Εὐποιΐας μέ ἰδιαίτερον ταμεῖον. Τά διαθέσιμα αὐτά ἀνήκουν εἰς τήν ἱ.Μητρόπολιν διά τούς ὡρισμένους σκοπούς καί οὐδεμίαν σχέσιν ἔχουν οἱ συγγενεῖς μου. Τούς ὡς ἄνω ἀνεψιούς μου παρακαλῶ, μάλιστα, ἄν ἔχουν τήν δυνατότητα νά χορηγοῦν διά τοῦ Ταμείου Ὑποτροφιῶν ἀνά μίαν ὑποτροφίαν εἰς μνήμην ἐκείνου, πού τούς συμπαρεστάθη κατά τούς δυσκόλους πρώτους χρόνους τῆς ὀρφανίας των, ὅπως καί ὁ ἴδιος παρομοίως εὐηργετήθη.

Τελευτῶν ἀπευθύνομαι καί πάλιν πρός τούς πνευματικούς ἀδελφούς καί τά ἀγαπητά μου τέκνα. Ἐν μετανοίᾳ ἐκζητῶ τάς προσευχάς των και τήν συγχώρησιν, εὐχόμενος δι’ αὐτά πᾶν δώρημα παρά Θεοῦ. Τούς ἀδίκως καί ἀναιτίως πταίσαντας εἰς ἐμέ συγχωρῶ, παραδίδοντας αὐτούς εἰς τό ἔλεος καί τήν δικαιοσύνην τοῦ Θεοῦ.

Τήν ζῶσαν ἀγάπην πρός τόν Θεόν καί τούς ἀνθρώπους νά ἐργάζεσθε καί ἐν ἀγάπῃ νά συμπεριφέρεσθε πάντοτε. Καλήν ἀντάμωσιν εἰς την μέλλουσαν Πόλιν.

                                  Ἐν Νεαπόλει (Καβάλᾳ) τῇ 2ᾳ Ἰουνίου 2014

                             †ὁ Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος

Posted On Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 18:38 Γράφτηκε από τον

Αφορμή για τις γραμμές που θα ακολουθήσουν, αποτέλεσαν οι έντονες -και στην περιοχή μας πλέον- κινήσεις, που δηλώνουν ξεκάθαρα την επιθυμία κάποιων να «λάβουν θέσεις εκκίνησης», προλαμβάνοντας ή και προκαλώντας (κατ’ επιθυμία τους) τις πολιτικές εξελίξεις. 

Ξεκινώντας από τα όσα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, οι κινήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουν να γίνονται αυτό τον καιρό στο χώρο της «προοδευτικής κεντροαριστεράς», σηματοδοτούν μία προσπάθεια επανάκαμψης στο προσκήνιο, ενός πολιτικού κατεστημένου που (κατά τη γνώμη μου) φέρει ακέραια την ευθύνη για την πολιτική απαξίωση αλλά και την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που βιώνει σήμερα ο λαός και η πατρίδα μας. 

Θεωρώντας περιττή την ιστορική αναδρομή σε πολιτικά γεγονότα του παρελθόντος, μιας και το θέμα μας έχει να κάνει με τα όσα σήμερα συμβαίνουν, θ’ αναφερθώ στον Απρίλιο του 2014 όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg με φόντο την Ακρόπολη, είχε απορρίψει τις κατηγορίες περί υπονόμευσης της (τότε) κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως  «Πρωταπριλιάτικο και επικίνδυνο αστείο τις φήμες περί ίδρυσης νέου κόμματος». 

Εννέα μήνες μετά, και τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνει επίσημα την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Στο νέο αυτό κόμμα, εντάσσονται και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτής, Φ. Σαχινίδης, Δ. Ρέππας, Φ. Πετσάλνικος και Μ. Καρχιμάκης.

Από τον Ιανουάριο δε του 2017, το «Κίνημα» του κ. Παπανδρέου συμμετέχει ως συνιστώσα (διατηρώντας την αυτονομία του) στην «Δημοκρατική Συμπαράταξη» της οποίας ηγείται η κα Φ. Γεννηματά. 

Τον Μάρτιο του 2017, τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, η Ά. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Φλωρίδης και ο Γ. Ραγκούσης, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ανακοινώνουν την ίδρυση του πολιτικού φορέα «Ώρα Αποφάσεων».

Αποτελεί αξιοσημείωτο δε ότι στην εκδήλωση εκείνη, είχαν παρευρεθεί τρεις (τουλάχιστον) από τους σημερινούς υποψηφίους για την προεδρία της … «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (αν μπορεί κάποιος να υποθέσει το όνομα του φορέα ο οποίος … αναζητεί νέο πρόεδρο). Οι Γ. Ραγκούσης, Στ. Θεοδωράκης και Γ. Καμίνης.

Σημειώνεται δε ότι πρόσφατα και «μετά τη συνεδρίαση της πανελλαδικής Συντονιστικής της Επιτροπής, η «Ώρα Αποφάσεων» αποφάσισε να σταθεί θετικά στο εγχείρημα της ίδρυσης νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και την εκλογή αρχηγού που βρίσκονται σε εξέλιξη, διατηρώντας ωστόσο τις σοβαρές επιφυλάξεις της», όπως αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα, τονίζοντας ωστόσο ότι «θα εκφραστεί, θα παρέμβει και θα πορευτεί πολιτικά κατά την διάρκεια των διαδικασιών καθώς και μετά την ολοκλήρωσή τους», μη παραλείποντας να αναφέρει ότι θα σταθεί «μη αντιπαρατιθέμενη πολιτικά» στο νέο αυτό πολιτικό φορέα.

Δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό, θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς. 

Πριν λίγες δε ημέρες, από το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» του κ. Παπανδρέου, έγινε γνωστό ότι ο ίδιος, μπορεί μεν να μην διεκδικεί την προεδρία του «νέου» φορέα, εν τούτοις δήλωσε ότι «θα είναι «στρατιώτης» και «εγγυητής» της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «κάθε διαδικαστική λεπτομέρεια στην εκλογική διαδικασία για τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετίζεται με την οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης … το κλίμα αυτό θα συμβάλει ώστε να διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες ένας ουσιαστικός διάλογος, με εναλλακτικές θέσεις και προτάσεις για τη μετατροπή των αξιακών προτεραιοτήτων μας σε πολιτικές πρωτοβουλίες και πράξεις. Συνακόλουθα θα βοηθήσει και στην αναζωογόνηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες»

Όσο συνηθισμένος κι αν είναι κανείς στον ξύλινο πολιτικό λόγο, η τελευταία πρόταση είναι δηλωτική του ξεκάθαρου (και αποκλειστικού) σκοπού για τον οποίο δημιουργείται ο «νέος» αυτός πολιτικός φορέας.

Τα ψηφαλάκια. 

Τον κύριο όμως ρόλο συγκράτησης των ψηφοφόρων οι οποίοι παραδοσιακά αποφασίζουν να στηρίξουν επιλογές που, είτε τοποθετούνται ιδεολογικά στο χώρο του κέντρου, είτε απηυδισμένοι από τις πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, «κινούνται» μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, με βάση το προσωπικό τους κριτήριο της μη επιλογής των άκρων, και όχι απαραίτητα ταυτισμένοι με το σύνολο των ιδεολογικών τοποθετήσεων των κομμάτων που επιλέγουν, ανέλαβε από το Φεβρουάριο του 2014 ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης με την ίδρυση του πολιτικού φορέα «Το Ποτάμι».

Συγκέντρωσε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του τα «βλέμματα» των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, σε βαθμό μάλιστα που ακόμη και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Κρεμαστινός να αναφέρει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «Όλοι το βλέπουν καχύποπτα και, βεβαίως, έχουν δίκιο … μια κίνηση η οποία γίνεται έτσι ξαφνικά δεν περιμένει κανένας να έχει τόση αποδοχή από τα Μέσα Ενημερώσεως- …  ένα κόμμα που δεν έχει αρχίσει, που δεν έχει μέλη, που δεν έχει πρόγραμμα, που δεν έχει τίποτα, τι να σας πω, η αποδοχή από τα Μέσα Ενημερώσεως μοιάζει με μεγάλη διαφήμιση … Αυτή είναι η πραγματικότητα χωρίς υπερβολές», καταλαβαίνει κανείς ότι η ίδρυση αυτού του πολιτικού φορέα, είναι πολύ πιθανό να είχε τη στήριξη (αν δεν προέκυψε ως  πρωτοβουλία) σημαντικών προσώπων, είτε του πολιτικού είτε και του επιχειρηματικού τοπίου της χώρας.

Οι ίδιοι λοιπόν άνθρωποι που αποφάσιζαν ή επηρέαζαν σημαντικά (αν δεν κατεύθυναν) τα πολιτικά πράγματα της χώρας, από τα μέσα (τουλάχιστον) της δεκαετίας του ’80, «στοιχήθηκαν» και συνεχίζουν να «στοιχίζονται», οι ίδιοι ή οι διάδοχοί τους, πίσω από διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες -το πιο λογικό είναι- να μεταφέρουν κατ’ ουσία και πράξη, την ιδιοτέλεια των προσωπικών τους επιδιώξεων, στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Προσέξτε : Φεβρουάριος 2014 «Το Ποτάμι», Ιανουάριος 2015 «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», Μάρτιος 2017 «Ώρα Αποφάσεων».

Τρεις πολιτικοί φορείς, στο χώρο της αναφερόμενης ως «προοδευτικής κεντροαριστεράς», που ιδρύθηκαν είτε από πρώην υπουργούς, είτε από πρώην Πρωθυπουργό, είτε απόλαυσαν τη μέγιστη «προσοχή» των κραταιών ΜΜΕ της χώρας, σε διάστημα δύο μόλις ετών, χωρίς να αναφερθεί η ίδρυση και άλλων κινήσεων, όπως αυτή του κ. Α. Λοβέρδου (με τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα»), ή του κ. Β. Οικονόμου (με τον «Δημοκρατικό Σύνδεσμο»).

Θα μπορούσε βεβαίως κανείς να υποθέσει, ότι κάτι τέτοιο αποτελούσε «πρόταγμα της κοινωνίας», ή ότι «υπήρχε κενός πολιτικός χώρος που έπρεπε να καλυφθεί».

Ισχύει όμως κάτι τέτοιο ;

Σαφώς και όχι.

Πρόκειται απλά και μόνο για την προσπάθεια εκείνων που, λόγω των επιλογών τους, είτε έχουν απωλέσει εδώ και αρκετό καιρό την δυνατότητα που είχαν να «τρέφονται από τον κρατικό κορβανά», τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνεργάτες-υποστηρικτές τους, είτε συνειδητοποιούν, όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερο, ότι η ελπίδα (και κρυφή ευχή) για την γρήγορη επιστροφή τους στα κυβερνητικά έδρανα, μοιάζει πλέον τόσο μάταιη, όσο και ο αγώνας του μυθικού Σίσυφου.

Άλλωστε, οι πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν σήμερα τους πολίτες στο ελληνικό κοινοβούλιο, έλαβαν ακριβώς την δύναμη και τις θέσεις που ο ελληνικός λαός αποφάσισε. Ποιος ο λόγος λοιπόν της σύμπραξης, έστω και μέσω της … επαναφοράς στο προσκήνιο, στελεχών και πολιτικών φορέων, που όχι απλά δοκιμάσθηκαν στην διακυβέρνηση της χώρας και απέτυχαν οικτρά, στέλνοντας «τον λογαριασμό» στους πολίτες, αν όχι η εκπλήρωση των μοίχιων σκέψεών τους για την … επανάληψη του καταστροφικού τους «περάσματος» ;

«Διακρίνοντας» δε ήδη το μειδίαμα στα χείλη εκείνων που διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, σκέφτονται «κι εκείνοι που αποχώρησαν από τα κόμματά τους και στελεχώνουν σήμερα την κυβέρνηση ; Γι’ αυτούς … τίποτε ;», ο αντίλογος είναι νομίζω ολοφάνερος.

Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, πολιτικών φορέων που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο, όταν κάποια στιγμή της πολιτικής ή/και κυβερνητικής τους σταδιοδρομίας, συνειδητοποίησαν ότι οι κεντρικές πολιτικές αποφάσεις των κομμάτων στα οποία ήταν ενταγμένοι, όχι απλά υπερέβαιναν αλλά αντέβαιναν όσα η συνείδησή τους επέβαλε, επέλεξαν να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους και όχι τα κόμματά τους.

Αποχώρησαν ή διεγράφησαν από αυτά, όντας κυβερνητικά στελέχη, είτε για να ενταχθούν στον «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» ως τον πολιτικό εκείνο φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς, με μικρή (τότε) εκλογική απήχηση, ο οποίος όμως -κατά την προσωπική τους εκτίμηση- εκπροσωπούσε σε μεγαλύτερο βαθμό όσα οι ίδιοι πίστευαν, είτε δημιούργησαν τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», έναν πολιτικό φορέα που δημιουργήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κατ’ απαίτηση μιας μερίδας πολιτών οι οποίοι ένιωθαν ότι δεν τους εκπροσωπούσε κανένας από τους ήδη υπάρχοντες.

Όχι εκ του ασφαλούς. Όχι χωρίς κόστος.

Και βέβαια, χωρίς ν’ «αφήνουν στο πόδι τους» τον γιο, την κόρη ή τον … ανιψιό τους.

Κάτι που φαίνεται ότι αποτελεί … δόγμα στο κόμμα (κυρίως) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν σκεφθεί και υπολογίσει κανείς το πόσοι και πόσες από τους νυν ή και παλαιότερους βουλευτές της «Νέας Δημοκρατίας», τυπικά και ουσιαστικά «μεταβίβασαν» την βουλευτική τους έδρα, στους άμεσους ή έμμεσους συγγενείς τους.

Κι επειδή σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, γόνος και ο ίδιος μιας εκ των οικογενειών που εδώ και δεκαετίες «πληροί τα κριτήρια ένταξης στον ορισμό της οικογενειοκρατίας» στην Ελλάδα, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει μία νέα αλλά άκρως πλασματική εικόνα για το κόμμα στο οποίο «άρχει», μπορεί να στέλνει με τις αποφάσεις του το μήνυμα πως «κάτι άλλαξε», εν τούτοις, είναι νομίζω δεδομένο πως αυτό που δεν έχει σε καμία περίπτωση αλλάξει, είναι η «νοοτροπία εξουσίας» που διακατέχει τα στελέχη του κόμματος.

Μία νοοτροπία που έχει «εμποτισθεί στα κύτταρα» των στελεχών του, οδηγώντας τα σε συμπεριφορές που κάνουν σχεδόν «απτό» το φαινόμενο, κάθε φορά που με λόγια ή πράξεις τους, απευθύνουν είτε την κριτική τους προς την κυβέρνηση, είτε επιχειρηματολογούν (όταν όντως σπανίως το κάνουν), για την υπεράσπιση των θέσεών τους.

Αλλά αυτό, δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» των στελεχών της ΝΔ.

Όταν λοιπόν διαχρονικά, τα … 3/5 σχεδόν των βουλευτών, κυρίως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όχι απλά κατέρχονται ως υποψήφιοι/ες, αλλά … εκλέγονται, καταλαμβάνοντας μάλιστα υπουργικές θέσεις, είναι γιοι, κόρες, αδελφοί, ανήψια ή ότι άλλο, γνωστών οικογενειών της πολιτικής στην Ελλάδα, τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς, εκτός του ότι η «νοοτροπία εξουσίας» που έχουν αναπτύξει, τους οδηγεί στο (εύλογο για τους ίδιους) συμπέρασμα ότι, όπως ο πατέρας επιθυμεί κάποιος εκ των στενότερων συγγενών του να συνεχίσει την … οικογενειακή επιχείρηση, ή (κι ας χαρακτηρισθεί το παράδειγμα ως … ακραίο) ο «ελέω Θεού» μονάρχης, στέφει ως διάδοχο στο «θρόνο» τον γιο του, έτσι ακριβώς και οι «ελέω Προέδρου» και γονέα, θείου κλπ, εν ενεργεία ή πρώην βουλευτή, δίνουν το χρίσμα της διαδοχής τους στα βουλευτικά έδρανα, στους άμεσους ή έμμεσους συγγενείς τους.

Και είναι τόσο δεδομένη πλέον η «διαδικασία», που η όποια παρέκκλιση από αυτή είναι ικανή να προκαλέσει τριγμούς ακόμη και στη θέση του ίδιου του προέδρου του κόμματος.

Βλέπετε … τα σόγια, μπορεί να στηρίζονται μεταξύ τους, δημιουργούν όμως και στενούς κύκλους κοινών συμφερόντων.

Κι όταν αυτά τα συμφέροντα, δεν μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα τους επέτρεπαν να … αναπτύξουν την δυναμική τους (για να το θέσουμε κομψά), είτε στην πολιτική, είτε στην … επιχειρηματική ζωή της χώρας (λόγω της απώλειας της εξουσίας), τότε επέρχεται -το λιγότερο- ο εκνευρισμός.

Δηλωτικό ίσως αυτού του εκνευρισμού, ο οποίος μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο αν συνδυάσει κανείς την απώλεια της εξουσίας σε σχέση με τη «νοοτροπία εξουσίας» που αναφέρθηκαν προηγουμένως, οι συχνότατες πλέον φωνασκίες εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, ακόμη και με τη χρήση εκφράσεων ή λέξεων που σε παλαιότερες εποχές θα αρκούσαν για να προκαλέσουν τις αντιδράσεις ακόμη και των συναδέλφων τους στην ίδια παράταξη (και όχι χαχανητά και χειροκροτήματα), το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα είναι η συνεχής απαξίωση τόσο των ιδίων ως πολιτικών, όσο και (κυρίως) της πολιτικής -γενικότερα- στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές και τα στελέχη, τόσο της «προοδευτικής παράταξης», όσο και της «Νέας Δημοκρατίας», το μόνο που καταφέρνουν με τα λόγια, τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους, είναι το να αφήνουν μία «πικρή γεύση στα χείλη» των πολιτών.

Καμία «αναδιάταξη» ή «σύμπραξη» των δυνάμεών τους, καμία «αλλαγή πλεύσης» ή προσπάθεια να πείσουν πως άλλαξαν, δεν πρόκειται να «… βοηθήσει  στην αναζωογόνηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες» (κοινώς … τα ψηφαλάκια), ώστε να τους εμπιστευθούν και πάλι τις τύχες της χώρας. 

Γιατί πολύ απλά, δεν έχουν συνειδητοποιήσει (ακόμη) πως δεν αρκεί η αλλαγή ή η σύμπραξη προσώπων, για να πείσουν.

Κι από τη στιγμή που, όπως ο Πυθαγόρας ο Σάμιος είπε «… όταν κάποιος αποκτήσει συναίσθηση του κακού που έκανε, από τότε αρχίζει η διαδικασία βελτίωσής του», τα στελέχη τόσο της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και των συνιστωσών της, όσο και της «Νέας Δημοκρατίας», όχι απλά δεν έχουν αποκτήσει συναίσθση του κακού που έχουν προκαλέσει στην πατρίδα μας, αλλά αντίθετα, μοναδική τους επιδίωξη είναι η επιστροφή τους στην άσκηση εξουσίας (λόγω νοοτροπίας) όπως αυτοί την εννοούν, δεν τους αξίζει να την αποκτήσουν. 

Το ζήτημα κύριοι είναι δομικό, κι έχει να κάνει τόσο με το «σπίτι», όσο και με τους «ενοίκους» του.

Posted On Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 10:28 Γράφτηκε από τον

Με αφορμή την εκφρασμένη βούληση της δημοτικής αρχής να φέρει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα στήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου  για τη Θέση του Μητροπολίτη Φιλίππων- Νεαπόλεως και Θάσου, η δημοτική παράταξη Καβάλας "Συμπαράταξη Πολιτών" δηλώνει ότι:

Το ήθος και οι αρχές, η πορεία στην εκκλησιαστική ζωή, η κοινωνική  δράση και το πνευματικό  ανάστημα του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου είναι στοιχεία γνωστά σε όλους τους συμπολίτες μας.

Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε πως είναι λανθασμένη η διαδικασία ψηφίσματος στήριξης στο πρόσωπο του ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας για τους παρακάτω λόγους:

 • Το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις διαδικασίες της Εκκλησίας, όπως αντιστοίχως η Εκκλησία στις διαδικασίες των πολιτικών οργάνων. Άλλωστε είναι γνωστή η θέση της Συμπαράταξης Πολιτών υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας
 • Η Εκκλησία έχει δικές της διαδικασίες, τις οποίες με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επηρεάσει το ψήφισμα ενός  πολιτικού οργάνου  καθώς   αυτό αποτελεί παρέμβαση σε ζητήματα εκκλησιαστικά .

Καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη διοίκηση του Δήμου να μην εισάγουν το ψήφισμα στο Δημοτικό  Συμβούλιο σεβόμενοι τους διακριτούς ρόλους Πολιτικής και Θρησκευτικής εξουσίας.

Σε διαφορετική περίπτωση η Συμπαράταξη Πολιτών θα απέχει από τη διαδικασία

Posted On Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 19:41 Γράφτηκε από τον

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας καταγγέλλει την ανοχή της κυβέρνησης σ’ενα καθεστώς διαφαινόμενης διαπλοκής που διοικεί τη ΔΕΠΑ και το οποίο εργάζεται μεθοδικά και με συνέπεια με σκοπό να της «κληροδοτήσει» το επιχειρηματικό ρίσκο του «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη, βάζοντας σε κίνδυνο μαζί με τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης και το εργασιακό μέλλον εκατοντάδων εργαζόμενων, όχι μόνον της ΔΕΠΑ.

Τη στιγμή που οι «μνημονιακές υποχρεώσεις» επιβάλλουν στη Διοίκηση της ΔΕΠΑ να αυξήσει το ποσοστό των δημοπρασιών φυσικού αερίου από το 10% στο… 20% μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια (!) και να πουλάει σε τιμές ακόμη και… κάτω του κόστους (!!) εξυπηρετώντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των οικιακών καταναλωτών, τη στιγμή που η Διοίκηση είναι άτεγκτη απέναντι στους μικροοφειλέτες, αφήνει τον «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη να… αλωνίζει ανενόχλητος εις βάρος της ίδιας της Επιχείρησης!

Στη ΔΕΠΑ οφείλονται συνολικά από καταναλωτές περί τα 140 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 110 εκ. ευρώ χρωστάει ο «ιδιοκτήτης» της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μέσω της εταιρίας του Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE! Και στην περίπτωσή του, η Διοίκηση της ΔΕΠΑ εμφανίζεται κάτι παραπάνω από «ελαστική».

Το χρέος της ELFE το 2009 που την «αγόρασε» ο «κύριος» Λαυρεντιάδης ήταν 40 εκ. ευρώ. Και μέσα σε λιγότερο από 8 χρόνια, το χρέος αυτό… τριπλασιάστηκε (!!!) παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2012 έχει (υποτίθεται) επιβληθεί καθεστώς προαγοράς της εβδομαδιαίας κατανάλωσης και δεκάδες ρυθμίσεις έχουν γίνει χωρίς ποτέ να τηρηθούν!

Ναι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν «έφερε» τον «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη στη ΒΦΛ. Ναι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ευθύνεται για το υπέρογκο χρέος των λιπασμάτων προς τη ΔΕΠΑ μέχρι το 2015. Όμως, τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να προστατέψει την κερδοφόρα «ναυαρχίδα» της ΔΕΠΑ και τα συμφέροντα των μετόχων της και του Ελληνικού Δημοσίου;

Διόρισε στα τέλη του 2015 Διευθύνοντα Σύμβουλο στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου τον κ. Θεόδωρο Κιτσάκο, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της… ELFE! Δηλαδή, διόρισε ως υπεύθυνο να «καθαρίσει» το χρέος του Νο.1 μεγαλο-οφειλέτη της ΔΕΠΑ έναν… πρώην υπάλληλό του ο οποίος σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΕΧΒΕ (ανακοίνωση με αρ.πρωτ 565/31.8.2017) παρέλαβε το χρέος από περίπου 90 εκατομμύρια και το έφτασε σήμερα στα 110 εκατομμύρια .

Σήμερα, δυο χρόνια μετά, ο κ. Κιτσάκος παραμένει στη θέση του! Χωρίς όλο αυτό το διάστημα να έχει κάνει το παραμικρό για να «ρυθμίσει» το αστρονομικό χρέος Λαυρεντιάδη το οποίο «απειλεί» άμεσα την Επιχείρηση, τους μετόχους (ΕΛΠΕ) και τους εκατοντάδες εργαζόμενους αφού για την αποπληρωμή του δεν υπάρχει ούτε μία εξασφάλιση! Όλα στον «αέρα»!

Η μόνιμη επωδός των στελεχών της κυβέρνησης αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες περιπτώσεις είναι ότι «δεν φταίμε εμείς, αλλά οι προηγούμενοι». Ε, λοιπόν, φτάνει πια! Μετά από δυόμιση χρόνια στο «τιμόνι» της χώρας, δεν έχετε το δικαίωμα να το λέτε αυτό! Δυόμιση χρόνια μετά, κύριοι, δεν μιλάμε για… ανοχή αλλά ξεκάθαρα για ΣΥΝΕΝΟΧΗ!

Η Ομοσπονδία μας καλεί την κυβέρνηση άμεσα:

 Να αντικαταστήσει τον «επικίνδυνο» για τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ αλλά και των ΕΛΠΕ (ως βασικού μετόχου της Επιχείρησης Αερίου) κ. Κιτσάκο, και να δρομολογηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.
 Να «ελέγξει» όλεs τιs Διοικήσεις της ΔΕΠΑ σε σχέση με την υπόθεση Λαυρεντιάδη-ELFE. Τι κινήσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια; Ποιος άφησε «λάσκα» τα σχοινιά; Πώς τριπλασιάστηκε το χρέος της εταιρίας μέσα σε λιγότερο από οκτώ χρόνια;
 Να αποδώσει ευθύνες σε όλους όσους επέτρεψαν στον «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη να «τρώει και να πίνει» εις υγείαν όλων ημών των… κορόιδων. Όλοι έχουν ονοματεπώνυμα: Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου, Σύμβουλοι, Υπηρεσιακοί Παράγοντες…
 Να μεριμνήσει για την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της Προσωρινής Διαταγής που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας που βρίσκεται σε ισχύ και ορίζει πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες οικονομικού ελέγχου στις μεταχρονολογημένες επιταγές που προσκομίζονται από την ELFE στη ΔΕΠΑ για την προπληρωμή του φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί ότι στο ήδη υπέρογκο χρέος των 110 εκ. ευρώ δεν θα προστεθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

Κάθε παρέκκλιση από αυτές τις βασικές «γραμμές» δεν μπορεί παρά να «μυρίζει» διαπλοκή και μάλιστα του αισχίστου είδους, από αυτήν που –δημόσια τουλάχιστον– η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλώνει ότι αποστρέφεται.

Η κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο το Δημόσιο Συμφέρον, τη βιωσιμότητα της ΔΕΠΑ & των μετόχων της και να διαφυλάξει τις εργασιακές θέσεις και εμείς είμαστε εδώ για να την κρίνουμε .

Posted On Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 15:57 Γράφτηκε από τον

Μια ατάκα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ -ο οποίος παραδέχθηκε το εκπαιδευτικό έργο προετοιμασίας των μαθητών για τις εξετάσεις, τόνισε ότι "με το νέο σύστημα θα απαλλάξουν τη κοινωνία από τη μάστιγα της παραπαιδείας"  προκάλεσε την αντίδραση του συλλόγου εκπαιδευτικών φροντιστών Καβάλας, οι οποίοι αποφάσισαν να στείλουν μια ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό - με το παρακάτω κείμενο:


Δείτε το επίμαχο απόσπασμα στο 2:26:10

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

επιτρέψτε μας να σας εκφράσουμε την έντονη απογοήτευση και αγανάκτησή μας διότι ο χαρακτηρισμός του κλάδου των φροντιστών ως «μάστιγα της παραπαιδείας» από τα χείλη σας, κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της παρουσίας σας στην ΔΕΘ, αποτελεί την κορύφωση της απαξίωσης και εξύβρισης του κλάδου μας, που χρόνια τώρα στοχοποιείται από όλους τους αρμοδίους ως η αιτία όλων των δεινών στο χώρο της εκπαίδευσης.

Και όμως, κύριε Πρωθυπουργέ γνωρίζετε καλά ότι στα φροντιστήρια εργάζονται με πάθος και μεράκι νέοι και παλαιοί επιστήμονες, χαρισματικοί δάσκαλοι, απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων έχοντας λάβει άδεια διδασκαλίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας και όχι κακοποιοί και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Διότι όπως και να το δει κανείς, η λέξη μάστιγα τέτοιου είδους κοινωνικά φαινόμενα είθισται να χαρακτηρίζει (μάστιγα των ναρκωτικών, της πορνείας, του λαθρεμπορίου κ.λ.π)

Μάστιγα σίγουρα δεν είναι μια νόμιμη και εποπτευόμενη από το κράτος υπηρεσία εκπαίδευσης που εξομαλύνει και αίρει τις ανισότητες που το ίδιο το κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργεί, (όπως πολύ καθαρά αποτυπώνεται στην πρόσφατη μελέτη του Κ.ΑΝ.Ε.Π της Γ.Σ.Ε.Ε), δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους λαϊκών οικογενειών να αποκτήσουν εφόδια ικανά να αποτελέσουν εφαλτήριο κοινωνικής προόδου.

Μάστιγα σίγουρα δεν είναι οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα τηρώντας ένα αυστηρό πλαίσιο προδιαγραφών που η ίδια η πολιτεία έχει θεσπίσει, προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες επιστήμονες, αποδίδοντας ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κ.λ.π και οι οποίες προκειμένου να ανανεώσουν ανά διετία την άδεια λειτουργίας τους καταθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, στις χθεσινές σας δηλώσεις αναγνωρίσατε ότι και εσείς ο ίδιος ωφεληθήκατε από την φροντιστηριακή εκπαίδευση και δηλώσατε ξεκάθαρα ότι σε αυτήν πραγματοποιείται το κύριο εκπαιδευτικό έργο. Το γεγονός ότι η κοινωνία μας έχει αναγνωρίσει την ικανότητα να παρέχουμε άρτιες εκπαιδευτικές υπηρεσίες δεν μας καθιστά εχθρούς του κρατικού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά αρωγούς του. Κανένας νέος ή νέα δεν προσήλθε υποχρεωτικά στο φροντιστήριο, αλλά πάντοτε οικειοθελώς και με την αγωνία να βρει μια στήριξη στον αγώνα του για μόρφωση και εξέλιξη.

Σας γνωρίζουμε επίσης κύριε Πρωθυπουργέ, ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα φροντιστήρια αποτελούν μικρές επιχειρήσεις που στηρίζονται στον προσωπικό μόχθο των ιδιοκτητών τους και των εργαζομένων τους και εντός των οποίων οι νέοι και οι νέες μας βρίσκουν ένα περιβάλλον ικανό να τους εμπνεύσει και να τους καθοδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.

Ως εκ τούτου κύριε Πρωθυπουργέ αισθανόμαστε ιδιαίτερα προσβεβλημένοι από την δήλωσή σας και ευελπιστούμε να κατανοήσετε τη θέση μας, αποκαθιστώντας την τιμή και την υπόληψή μας.

Με εξαιρετική τιμή

Αργύριος Μυστακίδης

Πρόεδρος ΔΣ Συνδέσμου Εκπαιδευτικών

 Φροντιστών Ν. Καβάλας

Posted On Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 14:19 Γράφτηκε από τον

Η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε, που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας από την πόλη μας, ΕΦΟΣΟΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, θα συνδέει με σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας με τη Θεσσαλονίκη, τη Βουλγαρία, τη Βαλκανική και την ευρύτερη ενδοχώρα προς τα βόρεια και τα ανατολικά.

Τα οφέλη που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα θα είναι σημαντικά, όμως ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα παρακάτω προβλήματα:

 • Σέρρες και Δράμα μένουν εκτός Σιδηροδρομικής Εγνατίας, όπως έμειναν και έξω από την οδική Εγνατία. Η εξέλιξη αυτή παρεμποδίζει την ανάπτυξη στενότερων οικονομικών, εμπορικών και τουριστικών σχέσεων ανάμεσα στα τρία ιστορικά κέντρα της Ανατολικής Μακεδονίας.
 • Δεν προωθείται ο κάθετος σιδηροδρομικός άξονας Κομοτηνή – Ποντκόβα (Βουλγαρία), ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί με μόλις 35 χλμ σιδηροδρομικού δικτύου και θα μπορούσε να συνδέσει ΑΜΕΣΑ και απευθείας την Κομοτηνή με το Ρούσε (λιμάνι της Βουλγαρίας στον Δούναβη) μέσα από το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο της Βουλγαρίας.

Με αυτά τα δεδομένα:

 1. Η Καβάλα πρέπει να ασκήσει πίεση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του εμπορικού λιμένα Καβάλας με τους Τοξότες Ξάνθης. Το έργο αυτό αποτελεί πλέον τμήμα της σχεδιαζόμενης Σιδηροδρομικής Εγνατίας και βρίσκεται στην τελευταία φάση ωρίμανσης των μελετών του. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.
 2. Η Καβάλα πρέπει να επιμείνει για τη σιδηροδρομική σύνδεση Κομοτηνής – Ποντκόβα, η οποία μπορεί εύκολα και άμεσα να λειτουργήσει ως ο βασικός κάθετος άξονας στη Σιδηροδρομική Εγνατία, αλλά και ως ο βέλτιστος εμπορικός και μεταφορικός άξονας προς την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα για το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας και όχι μόνο.
 3. Η Καβάλα, σε συνεργασία με τη Δράμα και τις Σέρρες, πρέπει επίσης να επιμείνει για την ωρίμανση και τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα Ε61 (Καβάλα-Δράμα-Σέρρες), ο οποίος θα εξασφαλίζει την εμπορική και τουριστική σύνδεσή μας με Δράμα, Σέρρες, Προμαχώνα, Σόφια, Βαλκάνια, Κεντρική Ευρώπη.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΕ ΚΟΜΒΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΜΑΣ (ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ και ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ) ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Σε μία περίοδο όπου υπάρχει έντονη πολιτική και οικονομική κινητικότητα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, που οι γειτονικές μας πόλεις παίρνουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη, Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Posted On Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 20:07 Γράφτηκε από τον

Από την δημοτική παράταξη Καβάλας "Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση" -του Βαγγέλη Παππά- εστάλη η παρακάτω ανακοίνωση:

Πράγματι είναι τραγελαφικό και ευτράπελο μέσα στην πόλη της Καβάλας να ισχύουν κανόνες που μόνο γέλιο φέρνουν.

Άλλοι κανόνες για τους επαγγελματίες στην ανάπτυξη του καταστήματός τους από τον ΟΛΚ και άλλοι κανόνες από το ∆ήμο Καβάλας. Αυτά που επιτρέπει ο ένας, απαγορεύει ο άλλος, μάλιστα σε απόσταση κυριολεκτικά ενός εκατοστού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο που ήταν τα παλιά ‘’πλακάκια’’, διχοτομημένος ο χώρος, το κάτω μέρος ανήκει στον ΟΛΚ και το πάνω στο ∆ήμο Καβάλας. Στον κάτω επιτρέπεται η φύτευση δέντρων, στον πάνω απαγορεύεται παρά τις όλες προφυλάξεις, η απόσταση ένα εκατοστό κυριολεκτικά.

Κανένας δε διαφωνεί ότι πρέπει όλα να γίνονται μ’ ασφάλεια, αυτή όμως η πρακτική βοηθά τις επιχειρήσεις της πόλης ή προκαλεί εκνευρισμό και απογοήτευση στην επιχειρηματικότητα, πρέπει ή δεν πρέπει ο ∆ήμος να έρχεται αρωγός σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους.

Όλα αυτά όμως τα ευτράπελα κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση παραχώρηση της χερσαίας τουλάχιστον ζώνης του Λιμανιού στο ∆ήμο Καβάλας.

Αυτή η παραχώρηση έχει πολλαπλή σημασία, πρωτίστως οικονομική για την πόλη και τους πολίτες αυτής και δευτερευόντως θα επιλύσει μια σειρά από τα προβλήματα διγλωσσίας που υπάρχουν πάνω στη διαχείριση της όλης περιοχής.

Τελευταία μάλιστα ακούστηκε η ιδιωτικοποίηση του Παλαιού Λιμένα, που αυτό και αν είναι η πλήρης απαξίωση της Λαϊκής απαίτησης, το Λιμάνι να περιέλθει στο ∆ήμο Καβάλας.

Καλούμε τη ∆ήμαρχο σ’ επαγρύπνηση, φτάνει πια η υποβάθμιση της Καβάλας, πρέπει να παλέψουμε για όλα αυτά που καθημερινά είτε μας τα απαξιώνουν, είτε τα διεκδικούν για να τα εκποιήσουν.

Ο ∆ήμος Καβάλας, πρέπει να προστατέψει την περιουσία της τοπικής κοινωνίας, για να ελπίζουν οι νέες γενιές, ότι η πόλη τους θα γίνει πιο σύγχρονη και πιο όμορφη και δεν θα αφεθεί στη διάθεση της εκποίησης κανενός απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Posted On Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 13:08 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 32

AFISA FINAL 2017 Smaller

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας