Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

«Παραξενεύει» ίσως αρκετούς η ενεργή ενασχόληση με την κεντρική και τοπική πολιτική σκηνή, προσώπων και φορέων που, ανεξάρτητα από την εκλογική τους απήχηση, έχουν την υποχρέωση να καταθέτουν τις γνώμες και τις απόψεις τους, ώστε οι πολίτες να μπορούν να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη «εικόνα» για ζητήματα που άμεσα ή έμμεσα τους ενδιαφέρουν.

Συνηθισμένοι ίσως να «παίζουν μόνοι τους» στην πολιτική «κονίστρα», άγοντας και φέροντας τους πολίτες κατά τις προσωπικές τους διαθέσεις (ή συμφέροντα, ή εντολές), τους δυσκολεύει (μάλλον) όταν θα πρέπει πλέον να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, απέναντι στους πολιτικούς τους «αντιπάλους».

Γι’ αυτό και καταφεύγουν αρκετές φορές, κι ευτυχώς όχι πάντα, στην απαξίωση των θέσεων, τον εύκολο χαρακτηρισμό τους, ή και την ύβρι.

Είναι διαπιστωμένο ότι η δημιουργία εντυπώσεων, μέσω έντονων γραπτών ή προφορικών αντιπαραθέσεων, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό έναυσμα για συζήτηση, αλλά σε επίπεδο καφενείου.

Εν τούτοις, είναι επίσης διαπιστωμένο, ότι η πραγματική παραγωγή πολιτικών και η κατάθεση ιδεών και προτάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή πρόκειται να επηρεάσουν το μέλλον των πολιτών, όταν μάλιστα αυτό γίνεται μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και τη σύνθεση των απόψεων, οδηγεί στην ευημερία όλων, ανεξάρτητα από την όποια πολιτική ή ιδεολογική τους αναφορά.

Εάν λοιπόν, συνεχιστεί η «πρακτική» της αντιπαράθεσης για την δημιουργία εντυπώσεων και την άγρα προσωπικών ή/και κομματικών ψήφων, οι μόνοι που θα βγουν χαμένοι από αυτήν την «διαδικασία», είναι οι ίδιοι οι πολίτες.

Οι πολίτες οι οποίοι σκεπτόμενοι ορθολογιστικά και όχι με το θυμικό τους ή την όποια ιδεολογική τους προέλευση, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι κρατούν στα χέρια και το νου τους την δική τους μοίρα, το δικό τους αύριο.

Κι αυτό, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργή πρωτοβουλία εκείνων που έχουν επωμισθεί το έργο της εκπροσώπησης φορέων πολιτικής. Εκείνων που, μηδενός εξαιρουμένου, θα πρέπει και οι ίδιοι να μάθουν (επιτέλους) ν’ ακούν πριν εκφράσουν την άποψή τους. Εκείνων που, σε τελική ανάλυση, θα κληθούν (κάποιοι από αυτούς) να εφαρμόσουν αυτά που από κοινού (ευχής έργο) συμφωνήθηκαν.

Κι αν κάποτε η εθνική ομοψυχία φάνταζε ως «άπιαστο όνειρο», είναι σήμερα που εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να την κάνουμε πραγματικότητα.

Κι αν όχι καθ’ ολοκληρία, να προσθέσουμε τουλάχιστον την δική μας συνεισφορά, το «δικό μας λιθαράκι».

Όχι με ανούσιες και χωρίς πραγματικό αντικειμενικό σκοπό αντιπαραθέσεις. Όχι με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις.

Αλλά με πραγματική και «από καρδιάς» κατάθεση απόψεων. Με ειλικρινή διατύπωση γνώμης η οποία να στηρίζεται σε επιχειρήματα. Με ειλικρινή διάθεση ν’ ακούσουμε και να καταλάβουμε «τον άλλο», πριν τον «στείλουμε στο πυρ το εξώτερο» απορρίπτοντας τις θέσεις του.

Κι αν έτσι «δουλέψουμε» σήμερα, θα είναι «γλυκείς οι καρποί» του αύριο.

Posted On Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 16:27 Γράφτηκε από τον

Προσπαθούμε τις τελευταίες ημέρες να παρακολουθήσουμε, με όση δόση ψυχραιμίας και λογικής μάς έχει απομείνει, το ζήτημα της αύξησης των αδέσποτων ζώων στο δήμο Καβάλας.

Και ένα είναι το βέβαιο: πως και αυτή τη λιγοστή δόση ψυχραιμίας και λογικής που μας έχει απομείνει κοντεύουμε να τη χάσουμε με αυτά που διαβάζουμε και μαθαίνουμε!

Η αφορμή

Αφορμή για την ενασχόληση των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης με τα αδέσποτα σκυλιά ήταν μια σειρά περιστατικών που καταγράφτηκαν και αφορούσαν επιθέσεις αδέσποτων (αλλά και δεσποζόμενων) σκύλων σε ανθρώπους:

1) Μια επίθεση σκύλου στην περιμετρική οδό, την περασμένη εβδομάδα, με το θύμα -έναν συμπολίτη που χρησιμοποιεί συχνά την περιμετρική για τον περίπατό του- να μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχοντας υποστεί δάγκωμα. Ενώ τις πρώτες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι ο συγκεκριμένος σκύλος ήταν αδέσποτος (και ευθυνόταν και για άλλες ανάλογες υποθέσεις), εν συνεχεία διαπιστώθηκε (μάλιστα υπήρξε και ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή Καβάλας) ότι ήταν...δεσποζόμενος!!! Ο ιδιοκτήτης του, μάλιστα, εντοπίστηκε και φέρεται να ζήτησε συγνώμη για την όλη συμπεριφορά του σκύλου του.

2) Ένα περιστατικό με έναν ηλικιωμένο συμπολίτη μας (με εγνωσμένα προβλήματα υγείας -διαβητικός, με περιορισμένη δυνατότητα όρασης) που περπατούσε στην περιοχή πλησίον του κτιρίου του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) Καβάλας και είχε μια αναπάντεχη "επαφή" με ένα αδέσποτο σκυλί - "επαφή" λόγω της οποίας λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Το καταγράφουμε ως "επαφή" διότι οι απόψεις για το τι πραγματικά έγινε ήταν τόσο πολλές που, από ένα σημείο και μετά, δε βγαίνει άκρη!

Διότι σε μια εφημερίδα διαβάσαμε ότι "ήταν ένας σκύλος που φέρεται να κινήθηκε απειλητικά" ενώ σε μια άλλη (που στο παρελθόν -για να μην ξεχνιόμαστε- είχε μεταφράσει τον τσακωμό 2 σκυλιών σε..."επίθεση πιτμπουλ σε 13χρονο"!!!!!!!!) διαβάσαμε για..."2 σκυλιά". Από την άλλη, είχαμε μαρτυρίες για έναν συνδυασμό λαθών και παρεξηγήσεων, με τον ηλικιωμένο να χτυπάει κατά λάθος (άλλωστε, όπως είπαμε πριν, έχει προβλήματα όρασης) έναν σκύλο, τον τελευταίο να τρομάζει (έχοντας στο παρελθόν δεχτεί πραγματικά χτυπήματα με μπαστούνια) και να αντιδρά γαβγίζοντας, και τον ηλικιωμένο -όντας τρομοκρατημένος και αυτός- να λιποθυμάει.

Βγάλατε άκρη; Όχι; Ούτε και εμείς

3) Ένα πραγματικά σοβαρό περιστατικό που καταγγέλθηκε επώνυμα στο Kavala Portal και έλαβε χώρα στο Ζυγό, με μια 76χρονη συμπολίτισσα να σπρώχνεται και να πέφτει στο δρόμο μετά από επίθεση αγέλης αδέσποτων σκυλιών, να γλιτώνει την τελευταία στιγμή από δαγκώματα -μετά από παρέμβαση συγγενών της- και να μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε κατάγματα στα χέρια και στα πόδια της (με το χειρουργείο να αποτελεί μονόδρομο)

Για τις επιθέσεις μιλάμε συνέχεια, αλλά για τις φόλες τίποτα!

Όπως διαπιστώσατε, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί και πραγματικά σοβαρές υποθέσεις που αξίζει να ασχοληθούμε (όπως αυτή στο Ζυγό) αλλά και άλλες με τις οποίες προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την ενασχόλησή μας (από τη στιγμή που δεν έβγαινε άκρη).

Το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα διαβάσαμε αρκετά άρθρα και ακούσαμε αρκετές εκπομπές σχετικά με την αύξηση των αδέσποτων ζώων (με συμπολίτες και των περιστατικών επιθέσεων σε ανθρώπους. Επίσης, διαβάσαμε και ακόμα περισσότερα σχόλια από αγανακτισμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την έξαρση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος. Πολλά από αυτά κινήθηκαν στον "αστερισμό" της σοβαρότητας, της ψυχραιμίας και της αγωνίας για τους ίδιους τους σχολιαστές αλλά και τα παιδιά τους (όπως στην περίπτωση του 20ου Δημοτικού Σχολείου στο Περιγάλι), ωστόσο δεν λείπουν και τα σχόλια που μόνο ως σοβαρά δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε (όπως το ανεκδιήγητο "οι φιλόζωοι, αφού τα αγαπάνε τόσο πολύ τα ζώα, ας τα πάρουν στο σπίτι τους" λες και οι φιλόζωοι είναι Ωνάσηδες ή έχουν την περιουσία του Μπιλ Γκέϊτς)

Παραδόξως όμως, και προς μεγάλη μας -και αρνητική- έκπληξη, δεν διαβάσαμε ούτε μια λέξη για τις συνεχείς καταγγελίες δηλητηρίασης με φόλες που καταγράφονται ανά τακτά χρονικά σημεία (στο Χαλκερό, στο Μυρτόφυτο και αλλού)!

Αποκλείεται αυτά τα περιστατικά -όπως και άλλα αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν- να μην έχουν καταγγελθεί και στα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ (από τη στιγμή που καταγγέλθηκαν και σε εμάς). Όποιος το πει αυτό το πράγμα απλά εθελοτυφλεί.

Συνεπώς, το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε (το τονίζουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων: υποθέσουμε) για το ότι αυτά τα περιστατικά δεν δημοσιοποιήθηκαν -ιδίως από τα ΜΜΕ που έχουν "σηκώσει" ψηλά τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα των επιθέσεων των αδέσποτων ζώων- είναι πως οι συντάκτες τους εκτιμούν ότι οι φόλες δεν ενδιαφέρουν την τοπική κοινή γνώμη και ότι δεν "πουλάνε" φύλλα και κλικς...

Μακάρι να μην ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία δεν έχει "καταφέρει" να μας πείσει περί του αντιθέτου. Εννοείται, φυσικά, ότι δεν θέλουμε με τίποτα να πιστέψουμε πως επικροτείται από κάποιους η δηλητηρίαση με φόλες, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σιωπή πολλές φορές παρεξηγείται και ταυτίζεται, συχνά, με την σιωπηλή αποδοχή.

Επίσης, πολλοί μιλάνε συνέχεια -και καλώς κάνουν- για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για την έλλειψη σοβαρής στρατηγικής για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων (διότι, ας μην κοροϊδευόμαστε, καλός και άγιος και φιλότιμος ο Ζήσης Μπόνιας ως υπεύθυνος για τα αδέσποτα, καλοί και άγιοι και φιλότιμοι οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την περισυλλογή των αδέσποτων, αλλά αυτοί λειτουργούν ως πυροσβέστες) αλλά δεν μιλάνε ποτέ μα ποτέ για τις προσωπικές μας ευθύνες (η γλώσσα του γράφοντος έχει μαλλιάσει να φωνάζει για τις προσωπικές μας ευθύνες ως πολίτες, αλλά όταν έχουμε συνδημότες που βγαίνουν και λένε ανερυθρίαστα ότι "μη λέτε 'φταίμε', να λέτε 'φταίνε'. Ας τα βρουν οι αρμόδιοι, εμείς δεν φταίμε πουθενά" τι περιμένουμε; )

Τα σκυλιά αυτά, στο κάτω κάτω, πώς βρέθηκαν στο δρόμο; Υποτίθεται πως είναι στειρωμένα, σωστά; Άρα; Πώς αυξάνονται;

Προφανώς αυξάνονται διότι από τη μια συνεχίζεται με περίσσιο ζήλο η "συνήθεια" του να πετάμε στο δρόμο τα σκυλιά μας όταν τα βαρεθούμε και διαπιστώσουμε ότι πλέον δεν αποτελούν ένα πολύ ωραίο παιχνιδάκι για τα παιδιά μας ή ένα εργαλείο για το κυνήγι μας (όπως γίνεται στα χωριά) και από την άλλη έχουμε και τις συχνές "μεταφορές" αδέσποτων από άλλους δήμους (οι καταγγελίες είναι συνεχείς και πλέον δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε)

Και όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε, όταν ένα ζώο που δεν έχει συνηθίσει να ζει στο δρόμο ξαφνικά πετιέται σε αυτόν, βρίσκεται εκτός του περιβάλλοντος στο οποίο έχει μάθει να ζει.

Φανταστείτε να έχετε μάθει, ως άνθρωποι, να ζείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο -π.χ. να βρίσκετε έτοιμο φαγητό όταν γυρίζετε στο σπίτι σας- και ξαφνικά αλλάζετε τρόπο διαβίωσης -π.χ. μένετε μόνος/η σας-. Θα συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν; Όχι βέβαια -και λογικό είναι.

Πώς περιμένετε, λοιπόν, κάτι άλλο από τα ζώα;

Και για να φτάσουμε και στο "δια ταύτα", θα το ξαναπούμε εμείς για μια ακόμα φορά (μπας και μας ακούσει κανένας): ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πάτε στα σχολεία, διδάξτε στα παιδιά πώς θα συμπεριφέρονται απέναντι στα ζώα (αδέσποτα και δεσποζόμενα), καλέστε το κοινό σε καμία ενημερωτική εκδήλωση (έχουμε να δούμε τέτοια εκδήλωση εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια)...Και αυτό, φυσικά, δεν ισχύει μόνο για το δήμο Καβάλας αλλά και για τους ίδιους τους φιλόζωους (διότι το σωματείο "Αίσωπος" είναι μεν ένα σωματείο που δεν έχει δική του χρηματοδοτική στήριξη, βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική δουλειά των μελών του, αλλά ελάχιστες φορές το έχουμε δει να μπαίνει στα σχολεία και να μιλάει στα παιδιά).

Αυτά, βέβαια, θα έχουν αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα -ίσως και μακροπρόθεσμα. Μέχρι τότε, όμως; Απλό: Να τηρηθεί ο νόμος για τα δεσποζόµενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκµετάλλευση ή τη χρησιµοποίηση µε κερδοσκοπικό σκοπό (είναι ο γνωστός -και αρκετά αυστηρός- νόμος 4039/2012) Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους δήμους -τους βασικούς αρμόδιους- αλλά και για όλους εμάς τους απλούς πολίτες.

Αυτά προς το παρόν, καλή συνέχεια σε όλες και όλους...

Υ.Γ.: Το ότι η δημοτική αρχή έχει κινητοποιηθεί για μια ακόμα φορά κατόπιν εορτής, για ένα θέμα μάλιστα το οποίο την "πόνεσε" από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων της -όταν αρμόδια αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα ήταν η κ. Χιώτη-Πρασσά-, δεν χρειάζεται να το τονίσουμε ξανά.

Το ότι μετά από 4 χρόνια διοίκησης, τώρα θυμήθηκαν να μπουν σε μια διαδικασία να επεκτείνουν το κυνοκομείο -έναν χώρο με γνωστά και χρόνια προβλήματα, όχι μόνο όσον αφορά το μέγεθός του και τις δυνατότητες διαβίωσης των ζώων αλλά ακόμα και στην αδειοδότησή του- δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε έτι περαιτέρω.

Αν μη τι άλλο, βέβαια, έχουμε και τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα να προτείνει -στην πρόσφατη συνάντησή της με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη- την προκήρυξη ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος (όπως αυτό για τις παιδικές χαρές) για την οικοδόμηση νέου κυνοκομείου. Λέτε να έχουμε σύντομα είδηση από αυτό το μέτωπο;

Σίγουρα, πάντως, θα πρέπει να σταθούμε στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το γραφείο τύπου του δήμου Καβάλας, σύμφωνα με την οποία:

Ο Δήμος Καβάλας ενημερώνει ότι στα πλαίσια του περιορισμού του φαινομένου ύπαρξης  αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους δρόμους του Δήμου, προτίθεται να εντατικοποιήσει στο άμεσο μέλλον τους ελέγχους στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς με τη συνδρομή στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας ως όργανο βεβαίωσης παραβάσεων σε περιπτώσεις μη τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων, προβλέπεται δυνάμει του Ν. 4039/2012 (άρθρο 21) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά την ισχύ του Ν.4235/2014 καθώς και του Ν. 4483/2017, άρθρο 54 περί «τροποποίησης διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του Ν. 4039/2012».

Κατόπιν των ανωτέρω, και προκειμένου αφενός να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και αφετέρου να περιοριστούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς να συνεργάζονται σε περίπτωση ελέγχου με τους αρμόδιους δημοτικούς αστυνομικούς και να τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων συντροφιάς, δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας, προς όφελος τόσο των δεσποζόμενων, όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου

Δεν αμφισβητούμε ότι ο έλεγχος στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς μπορεί να είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Κάποιος, όμως, θα πρέπει να πει στην κ. Τσανάκα ότι ακόμα και στις "καλές της ημέρες" (όταν υπήρχε προσωπικό), η Δημοτική Αστυνομία δεν εμφανιζόταν ποτέ στις γειτονιές της Καβάλας -πολλώ δε μάλλον στα όμορα χωριά. Περιμένει κανείς, λοιπόν, να το κάνει τώρα;

Posted On Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 07:43 Γράφτηκε από τον

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή Καβάλας, διαβάζουμε με αρκετό -ομολογουμένως- ενδιαφέρον για την πρόταση που κατέθεσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στον ιδρυτή και διευθυντή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά Θεόδωρο Κοκκινίδη για την μετακόμιση του μουσείου στην Καβάλα:

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, για το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Διευθυντή του Μουσείου Θόδωρο Κοκκινίδη.

Ο καλλιτέχνης και δημιουργός των γνωστών ομοιωμάτων του Μουσείου, το οποίο βρίσκεται στα Κηπιά του νομού Καβάλας, επισκέφθηκε τη Δήμαρχο στο γραφείο της συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Ξανθόπουλο και συζήτησαν για τη δυνατότητα να μετεγκατασταθεί το Μουσείο στην Καβάλα, σε χώρο που θα διαθέσει ο Δήμος. Στο ζήτημα αυτό έγινε εκτενής συζήτηση, κατά την οποία η Δήμαρχος δήλωσε, πως επιθυμεί πάρα πολύ μια τέτοια εξέλιξη, να μεταστεγαστεί δηλαδή το Μουσείο στην Καβάλα, εφ’ όσον ληφθεί από τον Θόδ. Κοκκινίδη μια τέτοια οριστική απόφαση και εφ’ όσον εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος από το Δήμο Καβάλας.

Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόταση της δημοτικής αρχής για μετακόμιση στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης (όταν οι εργασίες σε αυτό ολοκληρωθούν), έχουμε διαβάσει τις τελευταίες ώρες διάφορες απόψεις -οι περισσότερες από τις οποίες είναι θετικές για τη μετακόμιση, άλλες (προερχόμενες κυρίως από την περιοχή του Παγγαίου όρους) ζητούν από τον Θ. Κοκκινίδη να μην μεταφέρει το μουσείο στην Καβάλα, και άλλες τονίζουν ότι "εδώ το Μουσείο Καπνού και το Ναυτικό Μουσείο υπολειτουργούν, με λίγες ώρες λειτουργίας -και αυτές όχι τις ημέρες και τις ώρες που καταφτάνουν τουρίστες στα μέρη μας-, γιατί να 'φορτωθούμε και άλλο μουσείο;"

Επειδή, για να είμαστε κομματάκι ειλικρινείς, έχουμε δει στο παρελθόν ουκ ολίγα ανάλογα "πυροτεχνήματα" από πλευράς της κ. Τσανάκα -πρόχειρα μάς έρχονται στο μυαλό το αίτημα για να πάρει ο δήμος Καβάλας τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο, η "άχρηστη" περιμετρική και η ατάκα ότι "ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας έδιωξε τον καλλιτεχνικό του διευθυντή και ησύχασε το κεφάλι του" σε μια περίοδο που αμφισβητείτο έντονα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης- καλό είναι να "κρατάμε μικρό καλάθι" όσον αφορά τις "βλέψεις" της κ. δημάρχου και να αφήσουμε τον ίδιο τον Θ. Κοκκινίδη να αποφασίσει για το αν θα μεταφέρει το μουσείο του στην Καβάλα ή αν θα παραμείνει στα Κηπιά.

Σε τελευταία ανάλυση, το μουσείο -ή η συλλογή των κέρινων ομοιομάτων, αν θέλετε (ενθυμούμενοι και τα όσα ορίζει ο νόμος περί μουσείων)- είναι, επί της ουσίας, "παιδί" του Θ. Κοκκινίδη. Αυτός το ίδρυσε το 2010, αυτός δημιούργησε όλα αυτα τα υπέροχα κέρινα ομοιώματα που κοσμούν το μουσείο, αυτός θα πάρει και την τελική απόφαση -ανάλογα με το κατά πόσο πιστεύει ότι μια τέτοια μετακόμιση θα βοηθήσει και αυτόν και την προβολή των εκθεμάτων του.

Τώρα, το αν και κατά πόσο ο δήμος Παγγαίου έχει στηρίξει το εγχείρημα του Θ. Κοκκινίδη ή όχι (όπως κάποιοι διερωτήθηκαν), αυτό μόνο ο ίδιος του μπορεί να το απαντήσει (οι ως τώρα δήμαρχοι Βασίλης Ξουλόγης και Φίλιππος Αναστασιάδης μπορούν μόνο να συνηγορήσουν ή να αντικρούσουν τις απόψεις του).

Προσωπική μας άποψη, πάντως, είναι ότι έστω και την ύστατη στιγμή -αν και εφόσον φανεί δεκτικός για μετακόμιση ο Θ. Κοκκινίδης- ο δήμος Παγγαίου μπορεί και πρέπει να "σώσει την παρτίδα" και να προσπαθήσει να στηρίξει τον ιδρυτή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων, με στόχο την παραμονή του στα Κηπιά

Και αυτό δεν το λέμε διότι πιστεύουμε ότι το μουσείο θα "χαθεί" μέσα στην Καβάλα. Ίσα ίσα, στην Καβάλα το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο και θα έχει την ευκαιρία να "αντλήσει" επισκέπτες από μια πολύ μεγαλύτερη "βάση". Απλά δεν είμαστε τόσο πολύ "φαν" της γιγάντωσης ενός συγκεκριμένου "κέντρου" -στην προκειμένη περίπτωση, της Καβάλας- και της περαιτέρω "σμίκρυνσης" της "περιφέρειάς" του (τα έχουμε ήδη δει όλα αυτά στην περίπτωση του "αθηνοκεντρικού κράτους μας", και τα έχουμε καυτηριάσει πολλάκις). Το μουσείο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει, σε συνδυασμό μια σειρά από άλλα αξιοθέατα -όπως π.χ. οι βραχογραφίες του Ακροβουνίου, το Δασικό Χωριό Παγγαίου και οι αμπελώνες των όμορων οικισμών-, ένα τμήμα μιας μίνι εκδρομής -την οποία θα μπορούσε να προωθήσει η δημοτική αρχή Παγγαίου σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες- για την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Παγγαίου όρους.

Ακόμα και τώρα, δεν είναι αργά...

Posted On Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 09:27 Γράφτηκε από τον

Πούτιν, Τράμπ, Άσαντ, Ερντογάν, Νετανιάχου αλλάζουν συμμάχους και ιδέες με την ευκολία τυχοδιώκτη.

Άλλος για μια εκλογική νίκη, άλλος σαν ναυαγοσώστης της βυθισμένης δημοτικότητάς του, άλλος για να ξεπεράσει το ενδεχόμενο εμπλοκής του σε σκάνδαλο.

Οι πιο επικίνδυνοι, ο  αχαρακτήριστος Τραμπ και οι συνοδοιπόροι του- Μέι και Μακρόν- νομίζουν ότι όλα θα τελειώσουν πατώντας ένα κουμπί.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα του ψυχροπολεμικού παραλογισμού η ελληνική Κυβέρνηση:

  • Προσπαθεί να λύσει, όχι να κουκουλώσει, το λεγόμενο “μακεδονικό” πρόβλημα,  με αμοιβαίες υποχωρήσεις και  χωρίς να καταπατηθούν οι αρχές μας.
  • Έχει επίγνωση ότι το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται ανατολικά. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας απρόβλεπτος εθνικιστής, που εκβιάζει άλλοτε με την παράλογη κράτηση των δύο αξιωματικών μας, άλλοτε με την επίδειξη της στρατιωτικής του δύναμης και άλλοτε με την απειλή της ακύρωσης της συμφωνίας για τους πρόσφυγες.
  • Έχει αναλάβει την ευθύνη να βγάλει η χώρα από τα μνημόνια, να ανατάξει την οικονομία, να ανακουφίσει τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

Γνωρίζουμε πως ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία μας, είναι συνάρτηση της ασφάλειας.

Γνωρίζουμε πως η ευημερία είναι συνάρτηση της ειρήνης στην περιοχή μας και στον κόσμο.

Αυτή την ειρήνη πρέπει να διασφαλίσουμε ενώνοντας όλοι τις φωνές μας σε ένα φιλειρηνικό κίνημα.

Υ.Γ. :  θέλω  να εκφράσω τα ειλικρινή  μου  συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου.

Posted On Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 08:20 Γράφτηκε από τον

Είναι γνωστό ότι η λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων, το κυκλοφοριακό και η καύση ξύλων για θέρμανση την περίοδο του χειμώνα επιβαρύνουν ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα της περιοχής μας.

Από την αρχή της θητείας της, η Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ζήτημα της αξιόπιστης μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τόσο στο αστικό κέντρο όσο και στην περιοχή της Ν.Καρβάλης. Ούτε συνεργάστηκε με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ, με σκοπό να γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η διοίκηση του Δήμου “ξέχασε” ότι από τον Μάιο του 2015 έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ για τη μελέτη ειδικών επιστημονικών θεμάτων. Θα μπορούσε δηλαδή να αναθέσει στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό μας ίδρυμα να διεξάγει μετρήσεις. Δυστυχώς, δεν το έκανε.

Όπως “ξέχασε” να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πρόταση που υπέβαλε ο Καβαλιώτης Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Ξάνθης κύριος Γιώργος Γκαϊταντζής προς τον Δήμο μας! Η Δήμαρχος τη θυμήθηκε μόλις χθες, μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί στα ραδιόφωνα, χωρίς να έχει ασχοληθεί ποτέ για να την προωθήσει!

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, η Δημοτική Αρχή τρέχει πίσω από τα γεγονότα… Ό,τι και να λέει όμως στα ραδιόφωνα η Δήμαρχος Καβάλας, η αλήθεια είναι ότι αγνόησε και τις δύο δυνατότητες και δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα εδώ και 4 χρόνια!

Δεν μας κάνει εντύπωση. Την ίδια απόλυτη αδιαφορία έδειξε με τους βιολογικούς σταθμούς της ΔΕΥΑΚ σε Καβάλα και Δάτο, που τους άφηνε εδώ και 4 χρόνια να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού τους. Για να μην μιλήσουμε για τη χωματερή και τα προβλήματα που έχει… 

Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή:

  • να συνεργαστεί με την επιστημονική κοινότητα της πόλης, προκειμένου να βρεθεί μία μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας
  • να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει ΑΜΕΣΑ όλες τις διαθέσιμες επιλογές και τεχνολογίες που υπάρχουν
  • να αξιοποιήσει αδιάθετες χρηματοδοτήσεις είτε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας είτε από αλλού, κυρίως για να διασφαλίσει την αγορά εξοπλισμού.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι, ενώ λεφτά υπάρχουν και στο ΕΣΠΑ και αλλού, η διοίκηση του Δήμου δεν έχει έτοιμα σχέδια, προτάσεις ή μελέτες. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι δεν δουλεύει…

Η αδιαφορία της και η αναποτελεσματικότητά της αφήνουν τον τόπο χωρίς χρήσιμα έργα και χωρίς απαραίτητες υποδομές για τους δημότες.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Posted On Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 18:32 Γράφτηκε από τον

Μικροέμποροι, Μικροεπαγγελματίες, Εμποροϋπάλληλοι,

Σήμερα υπάρχει πλούσια πείρα στον τομέα του λιανικού εμπορίου, τόσο στους εμποροϋπαλλήλους και στους μικροεπαγγελματίες, όσο και στους «καταναλωτές»-εργαζόμενους. Με οδηγό την εμπειρία πρέπει να αξιολογηθεί η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αδειοδότηση ενός ακόμη πολυκαταστήματος στην πόλη μας.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, με την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα, που αποτυπώθηκε στα δεκάδες κλειστά καταστήματα στο Δήμο μας.

Με καταιγιστικούς ρυθμούς οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία μικρέμποροι, οι οποίοι μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση αναγκάστηκαν να κατεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους. Η αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στο θανατηφόρο ανταγωνισμό στον οποίο τους σέρνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι - αλυσίδες, αλλά χάνοντας και την τελευταία πελατεία τους λόγω της καταλήστευσης των εισοδημάτων που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι, χιλιάδες μικροί και μεσαίοι έμποροι έρχονται και σήμερα καθημερινά αντιμέτωποι με το φάσμα του οριστικού λουκέτου και της ολοκληρωτικής πτώχευσης. 

Στο φόντο ενός τέτοιου δραματικού τοπίου για τους μικροεπαγγελματίες και στο Δήμο μας, με συνέπεια στην εξυπηρέτηση των πάγιων αξιώσεων των μεγαλοεργοδοτών του λιανεμπορίου, στάθηκαν στο σύνολό τους, πλην Λ.Σ., οι δημοτικές παρατάξεις στο Δ.Σ. που έδωσε την άδεια στο πολυκατάστημα, ανεξάρτητα από το πως ψήφισαν.

Πραγματικά κράτησε πολύ η συζήτηση για το θέμα, ωστόσο αν διαρκούσε άλλο τόσο, ή αν τελείωνε στα 5 λεπτά το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο: ένα μεγάλο ΝΑΙ στο πολυκατάστημα.

Πολλά ήταν αυτά που ακούστηκαν υπέρ του ΝΑΙ (κυρίως για τη δημιουργία (sic) θέσεων εργασίας), αλλά και υπέρ του ΟΧΙ. Εκείνο όμως που ξεχώρισε ήταν ότι και τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ είχαν ένα κοινό παρονομαστή: εκθείαζαν την «ανταγωνιστικότητα» και την «επιχειρηματικότητα», το περίφημο «επιχειρείν», με το οποίο συντάχθηκε δυστυχώς και η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου.

Κοροϊδεύουν και προσβάλλουν χιλιάδες μικρούς εμπόρους που αγωνίζονται για να κρατήσουν τις δουλειές τους, όταν ισχυρίζονται ότι με την έλευση των πολυκαταστημάτων θα δουν και τα δικά τους μαγαζιά «πελάτες».

Αυτό που πλασάρεται στον κόσμο ότι με το «επιχειρείν» θα ωφεληθούν όλοι, με απλά λόγια λέγεται «και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη». Η αλήθεια είναι ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», όπου το μικρό ψάρι κλείνει το κατάστημά του και πάει υπάλληλος στο πολυκατάστημα με τρεις και εξήντα, μένει άνεργος και ο τυχερός βγαίνει στη σύνταξη που είναι της πείνας.

Η σημερινή σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη  πληθώρα των παρατάξεων, δεν πρωτοτύπησε σε σχέση με προηγούμενες με λιγότερες παρατάξεις αλλά στην ίδια ρότα πλεύσης, σχετικά με αδειοδοτήσεις πολυκαταστημάτων. Αυτές ξεκίνησαν με το κτίσιμο του Εμπορικού Κέντρου στην πλατεία Αϊ Γιώργη, έναν από τους ελάχιστους ελευθέρους χώρους στη πυκνοδομημένη Καβάλα και την παραχώρηση του κέντρου τότε στο Μαρινόπουλο, με αποτέλεσμα να κλείσουν δεκάδες μικρομάγαζα, εξέλιξη που συνεχίστηκε με την έλευση και άλλων πολυκαταστημάτων.

Μικροέμποροι, Μικροεπαγγελματίες, Εμποροϋπάλληλοι,

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι ρίχνονται με μανία σε ένα αδυσώπητο ανταγωνισμό για την κυριαρχία στην αγορά, με θύματα τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η δήθεν «υγιής επιχειρηματικότητα», η λογική του «καλού και φιλεύσπλαχνου εργοδότη έναντι του κακού και σπάταλου επιχειρηματία που βούλιαξε την επιχείρησή του», αποσκοπεί να συγκαλύψει την εκμεταλλευτική φύση του σημερινού συστήματος, που είτε σε φάση ανάπτυξης είτε σε φάση κρίσης απομυζεί τον ιδρώτα των εργαζομένων, των πραγματικών παραγωγών του πλούτου της κοινωνίας, για να ενισχύεται το κεφάλαιο που έχει τη δυνατότητα να μεταπηδά από επιχείρηση σε επιχείρηση και από κλάδο σε κλάδο, ακόμα και από χώρα σε χώρα στην αναζήτηση του μεγαλύτερου κέρδους.

Η απόφαση, βέβαια, είναι νομότυπη και ψηφίστηκε στη σκιά της απειλής των επιπτώσεων μιας παράνομης άρνησης. Επιβεβαιώνεται έτσι, ακόμη μια φορά, ότι οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να παράγουν νόμους που υπηρετούν τις ανάγκες της ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων και εκτίθονταν όσοι καταψήφισαν "μοστράροντας" μια επιχειρηματολογία περί έλλειψης προϋποθέσεων του νόμου.

Βασιζόμενοι σε αυτά όλα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι για την αναγκαιότητα της σταθερής και ασυμβίβαστης πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τους πολιτικούς, τοπικοδιοικητικούς και συνδικαλιστικούς τους υπηρέτες.

Μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, αρκεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με εργατική εξουσία, να αξιοποιηθούν με κεντρικό σχεδιασμό, ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση – διεύθυνση τις κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, με αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με μονομερή διαγραφή του χρέους.

Posted On Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 18:09 Γράφτηκε από τον

Με αφορμή την προκήρυξη απεργίας από τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα ΕΛ.ΠΕ., το σωματείο των εργαζόμενων στη ΒΦΛ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους εργολαβικούς εργαζόμενους των ελληνικών πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην προκήρυξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Εμείς που γνωρίζουμε και βιώνουμε στον δικό μας χώρο εργασίας τι σημαίνει εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας, συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματά τους για αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε συνθήκες ασφαλείας.

Κανένας εργαζόμενος σε Βαριά Χημική Βιομηχανία όπως αυτή των Πετρελαίων δεν μπορεί να είναι μόνιμα απειλούμενος από μια «ατυχή απόλυση» ή «μη ανανέωσης» της σύμβασής του την ώρα που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης.

Απερίφραστα λοιπόν στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για:

· Αυξήσεις στα κατώτατα ημερομίσθια,

· Την άμεση καταβολή στα επιδόματα γάμου, ανθυγιεινής εργασίας, βάρδιας και αναγνώριση στις τριετίες τους.

· Να μπει ένα τέλος στην απλήρωτη εργασία και να τους αποδοθεί σωστή ασφαλιστική κάλυψη.

· Την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Με «συνεργαζόμενους» εργοδότες και κάθε λογής «αντιπροσώπων» αυτών, που αναγκάζουν τον εργαζόμενο να υποκύπτει σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες εργασίας, στερούμενος τις βασικές απολαβές αξιοπρεπούς εργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί καμία Βαριά Χημική Βιομηχανία στη Χώρα.

Posted On Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 19:19 Γράφτηκε από τον

Από το γραφείο τύπου της δημοτικής παράταξης Καβάλας "Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση" εστάλη η παρακάτω ανακοίνωση:

Με αφορμή την φωτιά σε παλαιά οικία της πόλης, έρχεται στην επικαιρότητα ένα θέμα άλυτο επί σειρά ετών.

Η Καβάλα, με τις πολλές και όμορφες καπναποθήκες που αντί αυτές να αξιοποιηθούν παραμένουν κουφάρια και τις περισσότερες φορές εστίες μόλυνσης.

Θεωρείται κατάρα με τους ισχύοντες νόμους να κληρονομήσει ή να γίνει ιδιοκτήτης κάποιας καπναποθήκης ή κτηρίου το οποίο είτε έχει χαρακτηριστεί είτε έχει προταθεί για διατηρητέο.

Κυριολεκτικά σε απόγνωση όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας ανήμποροι να αξιοποιήσουν της περιουσία τους.

Πιστεύουμε ότι το όλο ζήτημα είναι ένα θέμα που πρέπει ως καταλύτης ενεργειών και δράσεων να προχωρήσει ο Δήμος Καβάλας και να δώσει διέξοδο σε ένα αδιέξοδο χρόνων. 

Δεν κατηγορούμε κανέναν, απλά θεωρούμε ότι ήλθε επιτέλους η ώρα να διευκρινιστεί ένα ζήτημα που βλάπτει συνολικά την εικόνα της πόλης μας.

Νομίζουμε ότι η εύκολη απάντηση “είναι θέμα των αρμόδιων υπηρεσιών”  δεν απαντά σε κανένα ερώτημα αλλά απλά εθελοτυφλώντας νομίζουμε ότι έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα. Οι ιδιοκτήτες από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αλλά με την βοήθεια του Δήμου , Περιφέρειας και συνολικά της Πολιτείας μπορούν να οδηγήσουν σε ρεαλιστική λύση, διατηρώντας την όμορφη εικόνα του παρελθόντος και της ιστορίας τους αλλά με σύγχρονη και λειτουργική χρηστικότητα για τις σημερινές ανάγκες.

Κάθε πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία μας πρέπει να οδηγείτε με συνεργασία και συστηματική δράση στην οριστική επίλυσή του

Posted On Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 15:34 Γράφτηκε από τον

Η ΑΚΕΝΩΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΟΣ

Αγαπητοί εν Χριστώ Αναστάντι Αδελφοί και Πατέρες

«Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει!»Ας χαρούμε και ας ευφρανθεί η ψυχή μας τις ημέρες αυτές, που η αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει την Ανάσταση του Χριστού μας. Η χαρά που μας καλεί να ζήσουμε δεν έχει σχέση μόνο με την ωραία εποχή της Άνοιξης, που διανύουμε, ούτε με το τέλος της περιόδου της αυστηρής νηστείας. Η γιορτή της Αναστάσεως είναι ευκαιρία της πιο χαρούμενης ψυχικής διαθέσεως του πιστού χριστιανού, διότι την αντιλαμβάνεται με το απλό μυαλό του και την άδολη καρδιά του σαν την πηγή την ακένωτη της μεγαλύτερης ελπίδος.

«Η ελπίς ου καταισχύνει» (Ρωμ. 5,5) σύμφωνα με τον Απόστολο του Θεού. Καθόλου ντροπή δεν είναι, ούτε λάθος, να ελπίζει πάντα ο άνθρωπος. Αλλά τι να ελπίζει; Να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα οικονομικό; Να είναι αυτάρκης και να ζει με κάθε άνεση; Τι να ελπίζει το παιδί, ο νέος; Να καταλάβει μία θέση στην ανώτατη Εκπαίδευση, να αποκτήσει κάποιο σοβαρό και αξιόλογο εφόδιο από την κρατική Παιδεία για τη ζωή του, ώστε να εξασφαλίσει κάποια θέση αξιοπρεπή στην κοινωνία; Τι να ελπίζει; Να βρει πρόσωπο κατάλληλο, ώστε να δημιουργήσει μία οικογένεια, μία ζεστή φωλιά και ένα σταθερό αποκούμπι στη ζωή του; Και οι απαντήσεις, όπως αντιλαμβάνεσθε, στο ερώτημα αυτό είναι ατέλειωτες. Όσο είναι και οι άνθρωποι… Και μετά, αφού πια η ελπίδα πάρει σάρκα και οστά και γίνει είτε άνεση οικονομική, είτε θέση κοινωνική, είτε οικογενειακή ευτυχία και όνειρο, προβάλλει σκληρό το ερώτημα σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους: Αφού όλα τα επιτύχω, όπως τα ονειρευόμουν και τα ήλπιζα, ύστερα τι γίνεται; Η ευτυχία μου, λοιπόν, η εκπλήρωση των ονείρων μου, έχει ημερομηνία λήξεως; Ύστερα έρχεται, αφού δεν είμαι αθάνατος, το χάος, το τίποτε, το μηδέν; Και να! σαν επισκέπτης απρόσκλητος η μελαγχολία και το σκοτάδι στη ψυχή. Η ίδέα, τό σκοτεινό φάσμα τού θανάτου, τού ἀναπόφευκτου τέλους, έρχεται νά δηλητηριάσει τήν ελπίδα μας.

Άλλ’ όχι! Βροντοφωνάζει στήν ταραγμένη μας ψυχή η εορτή τών εορτών που διανύουμε. Η ελπίδα μας δεν κόβεται, ούτε διαλύεται από το αναπόφευκτο βιολογικό μας τέλος. Κάποιος το φρόντισε με άπειρη αγάπη. Και Αυτός ο Κάποιος είναι ο Αναστημένος εκ νεκρών Ιησούς Χριστός. Αυτός ο Τέλειος και Πρώτος σε όλα Θεός και Άνθρωπος έγινε και σ’ αυτό το μεγάλο θέμα μας ο πρώτος. Ανέστη εκ νεκρών. Νίκησε το θάνατο. Έγινε τρόπον τινά ο «πρωτότοκος εκ των νεκρών». (Κολασσαείς 1, 18). Γι αυτό και αργότερα, μετά την Ανάστασή Του, μολονότι το δρεπάνι του θανάτου δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να θερίζει στους ανθρώπινους αγρούς, οι δικοί Του άνθρωποι προς χάριν Του υπέμειναν μετά χαράς μεγάλης κάθε κακουχία και κάθε ανθρώπινη δυστυχία, και μύριους θανάτους, διότι ήσαν απλούστατα απόλυτα στηριγμένοι στη μεγάλη ελπίδα που τους έδωσε. Όπως οι ίδιοι με συγκινητική ειλικρίνεια μας είπαν, εάν δεν πιστεύαμε στον Αναστάντα Χριστό θα ήμασταν οι πιο αξιολύπητοι άνθρωποι… (Α Κορ. 15,19).

Δόξα, λοιπόν, μυριάκις δόξα τω Αναστάντι Χριστώ! Διότι η ελπίδα μας ουδέποτε σταματά, αλλά συνεχίζεται ανανεούμενη μέχρι τη Βασιλεία Του την επουράνια, μέχρι τη δόξα του Παραδείσου, στην ατέρμονη αιωνιότητα μαζί Του. Αμήν

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Παντοτεινός ευχέτης σας

†Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Posted On Σάββατο, 07 Απριλίου 2018 20:02 Γράφτηκε από τον

Ενόψει της Αναστάσεως του Χριστού και του Πάσχα, ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, κ. Στέφανος, απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

«Φωτίζου, φωτίζου Ιερουσαλήμ, ήκει γαρ σου το φώς και η δόξα Κυρίου επί σε ανατέταλκεν».

Ο άγιος προφήτης Ησαΐας οκτακόσια (800) έτη πριν να έλ­θη ο Σωτήρ και Λυτρωτής ημών Χριστός επί της γής, ως τέ­λειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, προεφήτευσε, φωτισμένος από την χάρη του αγίου Πνεύματος, την εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου μας. Το μεγάλο αυτό και συγκλονιστικό θαύμα της Α­ναστάσεως του Χριστού μας διερμηνεύει κατά τον καλύτερο δυ­νατό τρόπο, εμπνεόμενος από τα παραπάνω λόγια του προφή­του Ησαΐου, ο μέγας άγιος Ιεράρχης και πατέρας της ορθο­δό­ξου δογματικής Ιωάννης, ο Δαμασκηνός, στον κανόνα του Πά­σχα, «νύν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γή και τα καταχθόνια. Εορταζέτω γούν πάσα κτίσις, την έγερσιν Χρι­στού εν ή εστερέωται».

Δικαίως και ο κορυφαίος των αγίων Αποστόλων, ο ιδρυτής της αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας άγιος απόστολος των ε­θνών Παύλος γράφει για το γεγονός αυτό στην Α΄ προς Κοριν­θίους επιστολή του. «ει Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πί­στις ημών… κενόν το κήρυγμα ημών».

Εξ’ αυτών διαπιστώνομε ότι αυτό το θαύμα των θαυμά­των, δηλαδή η νίκη εναντίον του θανάτου και η Ανάσταση του Χρι­στού μας από τους νεκρούς, αποτελεί το θεμέλιο του Χρι­στια­­νισμού, και θα πρέπη και εμείς πάντοτε να το έχωμε στον νού μας, και να το βιώνωμε καθημερινώς, μελετώντας με προσευ­χή ευχή και προσοχή αυτό το μέγιστο γεγονός, το οποίο ήλλαξε την όψη της ανθρωπότητος.

«Το φώς το αληθινόν, ό φωτίζει και αγιάζει πάντα αν­θρω­πον ερχόμενον εις τον κόσμον» κατά τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον Απόστολο και Ευαγγελιστή, καταυγάζει την διά­νοια εκείνων οι οποίοι με πολλή πίστη το ποθούν και το ο­ποίο θερμαίνει την καρδιά τους, διαλύοντας τον παγετό εκείνο που προκαλεί μέσα τους το μίσος, ο φθόνος και γενικώς η αν­θρω­πίνη κακία.

Αγαπητοί μου,

Ο νικητήριος παιάνας της Αναστάσεως, τον οποίο αποτε­λεί ο θεσπέσιος εκείνος ύμνος «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θα­νάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισά­μενος», θα πρέπη να αποτελή το σύνθημα κάθε ημέρας για να μας βοηθή στο να αποβαίνωμε ενσυνείδητα τέκνα του αναστάν­τος Θείου Λυτρωτού.

Δυστυχώς, η παρούσα εποχή ελησμόνησε το μέγα τούτο θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου και δεν εγεύθηκε τους γλυ­κούς και ευχύμους πνευματικούς καρπούς, οι οποίοι πηγάζουν α­πό αυτήν.

Είναι πλέον καιρός της επιστροφής προς τον Αναστάντα Κύ­ριο όλης της ανθρωπότητος εάν αυτή επιθυμή ειλικρινώς να δή ημέρες καλύτερες από τις σημερινές, ημέρες κατά τις οποίες θα βασιλεύη η πηγή της χαράς, της ειρήνης και της ευτυχίας, για τα οποία έχομε πλασθεί από τον Θεό μας. «Τα αρχαία παρ­ήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα».

Είθε κι εμείς σαν καινούργιοι άνθρωποι να ζήσωμε την καινούργια κατά Χριστόν ζωή, ούτως ώστε μία ημέρα, φεύγον­τας από τον μάταιο και φθαρτό αυτό κόσμο, να εισέλθωμε νι­κη­τές και τροπαιούχοι στην βασιλεία του Αναστάντος Κυρίου για να ίδωμε «εκείνα που οποιοδήποτε μάτι δεν τα είδε και ο­ποιο­δήποτε αυτί δεν τα ήκουσε, και ούτε τα σκέφθηκε ο λογι­σμός του ανθρώπου, όλα εκείνα που ητοίμασε ο Θεός για εκεί­νους που τον αγαπούν».

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και πασχαλινές ευλογίες.

Posted On Σάββατο, 07 Απριλίου 2018 20:17 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 40

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Logo Contract

Constantinos Jewellery Vertical  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Ape Mpe

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας