Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Τοποθετήθηκε στην αρχή ως ένα πρόσθετο στοιχείο χριστουγεννιάτικου στολισμού, ωστόσο (λόγω της φαεινής ιδέας κάποιων συμπολιτών και της αποδοχής της από τη δημοτική αρχή Καβάλας) όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε -όπως έγινε και με άλλα στολίδια, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης) αλλά παραμένει ακόμα στη θέση του...

Ο λόγος για το χριστουγεννιάτικο, μεταλλικό (και γεμάτο με λαμπιόνια) καραβάκι που τοποθετήθηκε στο "μπαλκόνι" πάνω από το πάρκο Φαλήρου. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που το βλέπουμε στο συγκεκριμένο σημείο (είχε τοποθετηθεί και το 2015, ενώ η πρώτη φορά που εθεάθη ήταν το 2013 επί των ημερών του Κωστή Σιμιτσή).

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με το καραβάκι ως στοιχείο χριστουγεννιάτικου στολισμού. Ίσα ίσα, σε μια χώρα με ιδιαίτερη ναυτική παράδοση, σε μια χώρα που στο πέρασμα των χρόνων έχει βιώσει έντονα όσα καλά - αλλά και κακά- φέρνει η θάλασσα, η εικόνα των χριστουγεννιάτικων καραβιών δεν είναι καθόλου μα καθόλου "ξένη" προς την ελληνική λαϊκή παράδοση. Και για αυτό -αλλά και για πολλούς άλλους λόγους- είμαστε υπέρ του να υπάρχει το χριστουγεννιάτικο καραβάκι ως βασικό στοιχείο στολισμού της Καβάλας (σε αντίθεση, π.χ., με το χριστουγεννιάτικο κυπαρίσσι στην κεντρική πλατεία, το οποίο κατά καιρούς θυμίζει σε πολλούς από εμάς...μελιτζάνα ή...αγγούρι έτσι όπως στολίζεται τα τελευταία χρόνια).

Όμως είναι άλλο το να χρησιμοποιούμε μια μεταλλική κατασκευή με λαμπιόνια ως χριστουγεννιάτικο στολίδι και άλλο το να το υιοθετήσουμε ως μόνιμο στοιχείο στολισμού.

Διότι όταν έχεις σαν στόχο σου -ως δημοτική αρχή, και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Καβάλα αλλά και για όλους τους δήμους- να τοποθετήσεις ένα μόνιμο στολίδι στην πόλη σου (ή σε κάποιο χωριό) θα πρέπει ή να απευθυνθείς (με τη διαδικασία της απευθείας αναθέσεως) σε κάποιον καλλιτέχνη, κάποιον γνώστη του αντικειμένου (π.χ. έναν γλύπτη) ή να προχωρήσεις σε ανοιχτό διαγωνισμό. Αυτό λέει η απλή λογική, και επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την απλή λογική. Ίσως, μάλιστα, ο διαγωνισμός να μην είναι και τόσο απαραίτητος στην περίπτωσή μας, μιας και ο αντικειμενικός σκοπός είναι σαφής - να τοποθετηθεί ένα καραβάκι που θα αντικαταστήσει αυτό το μεταλλικό κατασκεύασμα-, αλλά ας βάλουμε και αυτή την παράμετρο...

Δόξα τω θεώ, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολύ όμορφα πράγματα, τα οποία θα αποτελούν σημεία αναφοράς για την πόλη μας (και όχι αντικείμενο χλευασμού με φράσεις όπως "ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ"). Το πλέον πρόχειρο στο μυαλό μας παράδειγμα είναι αυτό του Χαρίτωνα Νέγκογλου, ο οποίος τα Χριστούγεννα του 2015 είχε επιμεληθεί την κατασκευή 30 χιονάνθρωπων και 40 ξύλινων καραβιών που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της Καβάλας και είχε κερδίσει πολύ κολακευτικά σχόλια για αυτή τη δουλειά (πατήστε εδώ για να θυμηθείτε τη δουλειά του Χ. Νέγκογλου).

Πρόσφατο είναι, επίσης, το παράδειγμα του κουρδικής καταγωγής Χεμέν Μουχάμαντ, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη και ασχολείται με την κατασκευή γλυπτών -ακόμα και από υλικά όπως, έχοντας συγκεντρώσει πολύ θετικά σχόλια για τις δημιουργίες του -αλλά και αντιδράσεις είτε από ανθρώπους που έφτασαν στο σημείο να...σπάνε κεφάλια από γλυπτά του (όπως έγινε τον Ιανουάριο σε ένα γλυπτό από πάγο που φτιάχτηκε σε παγκάκι στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου) είτε από...τη δημοτική αρχή που πρόσφατα αποφάσισε το γκρέμισμα ενός γλυπτού που είχε στηθεί σε πεζόδρομο της πόλης λόγω του ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία 

Στην τελική, αν θέλει η δημοτική αρχή μπορεί να απευθυνθεί σε γνωστό τοπικό εκδοτικό-διαφημιστικό οίκο που επιμελήθηκε, πριν από λίγους μήνες, την κατασκευή 42 ξύλινων χριστουγεννιάτικων δέντρων και την εκπαίδευση μαθητών δημοτικών σχολείων για το βάψιμο και το στόλισμά τους (πατήστε εδώ για να θυμηθείτε τι είχε γίνει προ μηνών)!!!!!!

Όπως βλέπετε, προτάσεις και σκέψεις υπάρχουν πολλές. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο...

Posted On Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 13:19 Γράφτηκε από τον

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επιστολή-δήλωση που απέστειλε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην PFIC (μια εκ των εργολαβικών εταιρειών που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων) Βασίλης Κοργιανόγλου (πατήστε εδώ για να τη διαβάσετε), λάβαμε μια νέα επιστολή-δήλωση από εκπρόσωπο των εργαζόμενων στην πρώην ΒΦΛ. Αυτή τη φορά το κείμενο της επιστολής υπογράφει ο πρόεδρος των εργαζόμενων στην Centrofaro (μια ακόμα από τις εργολαβικές εταιρείες) Πολυμένης Κούνδουρος.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Μιλώντας εκ μέρους των 370 εργαζομένων που απασχολούνται στην εταιρία που έχει αναλάβει  το κομμάτι του engineering  (δηλ  λιμάνι,  χημείο,  συντηρήσεις και συσκευασία)εργαζόμαστε και   στοχεύουμε στην αύξηση της παραγωγής, αφού οι δυνατότητες του εργοστασίου υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, όπως φυσικά και η εργοδοσία, που κράτησε ανοικτό το εργοστάσιο και δεν ακολούθησε την γνωστή συνταγή της μεταφοράς του σε κάποια άλλη χώρα της βαλκανικής. Εκτός αυτού θα πρέπει να πω ότι, εργασιακά μας αντιμετωπίζει με συνέπεια, καταβάλλοντας τους μισθούς μας στην ώρα τους, γεγονός που εκτιμούμε κι εμείς, γι αυτό και ανταποδίδουμε όπως οφείλουμε.

Έτσι με την επίλυση,  από το καλοκαίρι του 2016 των εργασιακών θεμάτων, μετά από συζητήσεις που έγιναν  με την εργοδοσία, πετύχαμε  μέχρι σήμερα  ένα θεαματικό αποτέλεσμα ώστε το εργοστάσιο να λειτουργεί εύρυθμα και να αυξήσει την παραγωγή του, παίζοντας  πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. Γι αυτό και ξεκάθαρα, όλοι οι εργαζόμενοι,  υποστηρίζουμε την αύξηση της παραγωγής, που σημαίνει πολλαπλά οφέλη με πρώτο αυτό της απασχόλησης επιπλέον ατόμων. Είμαστε ίσως από τις ελάχιστες παραγωγικές μονάδες, που καταφέραμε μέσα από ωφέλιμο διάλογο και συνεργασία, να βλέπουμε ότι, το εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί και να στηρίζει την τοπική αγορά, αφού όλοι οι εργαζόμενοι ( 630 στο σύνολο τους κι άλλοι 200 και πλέον εξωτερικοί συνεργάτες, μεταφορείς κτλ) είμαστε ενεργοί καταναλωτές, πράγμα που σημαίνει ότι, σχεδόν 10 εκατ ευρώ, ενισχύουν τα ταμεία των επιχειρήσεων του νομού μας και ιδιαίτερα της Καβάλας.

Είμαστε πεπεισμένοι, γι αυτό και μπορούμε να το δηλώνουμε πλέον ότι, μόνο με τον γόνιμο διάλογο επιλύονται προβλήματα και βέβαια με τις καμινάδες σε λειτουργία, μ ότι αυτό συνεπάγεται. Διαφορετικά αντί να υποστηρίζουμε κι εμείς από το μετερίζι μας, την γενική προσπάθεια να βελτιωθεί η παραγωγικότητα στην χώρα και να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, μειώνοντας φυσικά και τον δείκτη της ανεργίας,  γινόμαστε σύμμαχοι όλων εκείνων που θέλουν το αντίθετο.

Έτσι λοιπόν, αφού η συνολική προσπάθεια εργοδοσίας – εργαζομένων, βλέπουμε ότι, έχει θετικά αποτελέσματα, ανεβάζουμε τον πήχη ψηλότερα και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε μεγαλύτερους και καθ όλα εφικτούς στόχους

Posted On Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 15:11 Γράφτηκε από τον

Είναι άραγε σημάδι εκνευρισμού; Ή θέμα χαρακτήρα;

Για μια ακόμη φορά η κ. Τσανάκα δεν αντέχει τη δημόσια κριτική και αντιδρά επιθετικά ακόμη και στις πιο ήπιες και εποικοδομητικές επισημάνσεις της αντιπολίτευσης. Πρόσφατα εξύβρισε τον επικεφαλής της παράταξής μας Κωστή Σιμιτσή ενώ δεν χάνει ευκαιρία να μειώνει φραστικά στο δημοτικό συμβούλιο όσους άλλους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας την ενοχλούν.

Με τον ίδιο τρόπο αντέδρασε και στα σχόλια του πρώην αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου Θόδωρου Μουριάδη για την επίσκεψη Κουρουπλή. Φαίνεται πως επειδή δεν μπορεί να παράξει έργο η κ. Τσανάκα χρησιμοποιεί τον ακραίο λόγο, θεωρώντας πως αυτό ισοδυναμεί με πράξη. Μπορεί έτσι να ικανοποιεί τον εαυτό της και τα στελέχη της· πέρασε όμως ο καιρός που ξεγελούσε κάποιους Καβαλιώτες με τα κακόγουστα αστειάκια, τις κωλοτούμπες, τις συγγνώμες.

Η κ. Τσανάκα πρέπει να εξηγήσει στους Καβαλιώτες πότε μιλάει σοβαρά:

  • Όταν αποκαλεί άχρηστο τον κ. Μουριάδη;

Ή όταν:

  • Τον ευχαριστεί δημόσια για το απόθεμα ώριμων έργων και μελετών που άφησε στην Τεχνική Υπηρεσία.
  • Τον κατονομάζει ως ένα εκ των συντελεστών της επιτυχίας του Δήμου Καβάλας να κερδίσει τη χρηματοδότηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
  • Του ζητεί να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση με την Περιφέρεια ΑΜΘ για την ολοκλήρωση της ανάπλασης του μεντρεσέ.
  • Τον εντάσσει με τη συναίνεσή μας στην ομάδα έργου για τη μουσειολογική μελέτη του νέου Δημοτικού Μουσείου Καπνού.

Καλούμε τη δήμαρχο και τα στελέχη της να αφήσουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις και να στρωθούν επιτέλους στη δουλειά. Ήδη χάθηκαν δυόμισι ολόκληρα χρόνια χωρίς μια νέα μελέτη. Όταν τελειώσουν τα έτοιμα, δηλαδή τα δικά μας έργα, για τι θα έχουν να παινεύονται;

Posted On Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 19:10 Γράφτηκε από τον

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια παίζεται το ίδιο γαϊτανάκι αναφορικά με την ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει την Πρίνο με την Καβάλα. Η πιο απλή και συνηθισμένη επίθεση στα δικαιώματα μας είναι η μη εκτέλεση δρομολογίου λόγω απαγορευτικού. Πολλοί από εμάς ταξίδεψαν το πρωί για Καβάλα αλλά όταν ήρθε η ώρα της επιστροφής το δρομολόγιο δεν πραγματοποιήθηκε  λόγω καιρού (που όμως ήταν μια χαρά!).

Το φαινόμενο της αποποίησης των ευθυνών από την πλευρά των Ναυτιλιακών επανέρχεται κάθε χρόνο, μετά από την ευφορία του καλοκαιριού, και εν όψει των χειμερινών δρομολογίων. Το πιο συνηθισμένο είναι να αραιώνουν τα δρομολόγια στην συγκεκριμένη γραμμή σε βαθμό που να μην  εξυπηρετούν κανέναν. Συχνά-πυκνά καταργούνται ολοσχερώς τα δρομολόγια για να επακολουθήσουν γύροι διαπραγματεύσεων,  να μπλεχτούν υπουργεία και διάφοροι φορείς και να πάρουν όλοι όσοι εμπλέκονται την δημοσιότητα που τους αναλογεί! Αφανής ήρωας, και χαμένος, ο κόσμος της Θάσου που ταλαιπωρείτε.

Την τελευταία φορά που υπήρξε κάποια αλλαγή ήταν πριν από τρία χρόνια (διορθώστε με αν κάνω λάθος) όταν οι εταιρείες από δυο έγιναν τρεις. Ήταν τότε που οι δυο εταιρείες  είχαν αρνηθεί να μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα δωρεάν και ο δήμος κάλεσε και τρίτη εταιρεία για να τονώσει τον ανταγωνισμό. Είναι φανερό ότι  οι εταιρείες  έχουν συνεργαστεί άψογα στην καταπολέμηση του ανταγωνισμού και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε χειμώνα!

Το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα συνεχίζεται (λένε ότι η γραμμή του Πρίνου δεν είναι κερδοφόρα τον χειμώνα. Ξεχνάνε βέβαια τα έσοδα του καλοκαιριού.) Διαβάζουμε αυτές τις μέρες  ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας ζητάει από τον Δήμο να κάνει προτάσεις για επίλυση του προβλήματος. Στο σχετικό ρεπορτάζ ο Δήμος μένει σταθερά στην θέση του όπου οι Ναυτιλιακές έχουν υποχρέωση να εκτελούν και την γραμμή Πρίνου-Καβάλας.  Αυτή βέβαια την υποχρέωση την είχαν πάντα αλλά λόγω οικονομικών συμφερόντων έχουμε τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Στο σημείο αυτό προκύπτουν ορισμένες απορίες.

α) Γιατί δεν ερωτάται  ο Δήμος Καβάλας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας και η Θασιακή Ένωση;  Είναι μόνο υπόθεση του Δήμου της  Θάσου;  Δηλαδή οι πελάτες της συγκεκριμένης γραμμής είναι μόνο από την Θάσο; Δεν μας ενδιαφέρουν οι επισκέπτες που δεν έχουν αυτοκίνητο, και θέλουν να επισκεφτούν το νησί για ολιγοήμερες διακοπές; Είναι ως επί  το πλείστον φοιτητές, σπουδαστές και νέοι που κινούνται με λεωφορεία και κύρια Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο.   Ποια επιλογή έχει ο Θάσιος χωρίς αυτοκίνητο που πρέπει να πάει στον γιατρό η σε μια Δημόσια  Υπηρεσία στην Καβάλα; Γιατί πρέπει να είναι οι ίδιες εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται και στα δυο λιμάνια; Γιατί μας εκβιάζουν με αυτό τον  (αισχρό) τρόπο να κουβαλάμε τα αυτοκίνητά μας απέναντι; Μήπως θέλουν με αυτόν τον εκβιασμό να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους;    

β) Δεν παίζει να είναι ανταγωνίστρια εταιρεία στην γραμμή Πρίνου -Καβάλας. Ποιος είναι ο γρηγορότερος δρόμος και τρόπος διακομιδής ασθενών ώστε να σώζονται ζωές; Τι μπορεί να συμβεί όταν το ασθενοφόρο είναι απέναντι μαζί με έναν γιατρό; Δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει η ζωή κάποιου άλλου; Και στην τελική αυτοί που μας αποψίλωσαν από τις δημόσιες υπηρεσίες ( εφορία, ΙΚΑ. ΔΕΗ κλπ) δεν είναι υποχρεωμένοι να μας δώσουν την δυνατότητα πρόσβασης;

Αν αυτά τα ερωτήματα δεν απασχόλησαν τον Δήμο πρέπει να απασχολήσουν εμάς!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ  υποχρέωση μου, σαν υπεύθυνος πολίτης του νησιού, να καταθέσω την δική μου πρόταση προς συζήτηση χωρίς να αποκλείω προτάσεις βελτίωσης και παραπέρα επεξεργασίας. Στόχος είναι να ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα όπου οι προσβασιμοι δρόμοι  με την απέναντι στεριά είναι κατοχυρωμένοι στις ήδη υπάρχουσες ναυτιλιακές με αποτέλεσμα αυτές να καθορίζουν στον καθένα μας ποιο δρόμο θα πάρουμε.

Εκ των πραγμάτων η γραμμή Πρίνου-Καβαλάς είναι γραμμή για επιβατικό κοινό. Είναι γραμμή για ντόπιους που πρέπει να πάνε στον γιατρό, σε υπηρεσία η στην αγορά της Καβάλας. Είναι γραμμή για τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την Καβάλα για μια ημερήσια εκδρομή. Είναι γραμμή για τους κατοίκους της Καβάλας που θέλουν να επισκεφτούν το νησί. Είναι τέλος γραμμή για όσους χρησιμοποιούν το Κτελ όταν επισκέπτονται την Θάσο είτε ως τουρίστες είτε ως παρεπιδημούντες.    Στατιστικά δεν είναι πολλοί που επιλέγουν την γραμμή αυτή για μετακίνηση οχημάτων. Έτσι αν θα αναζητήσουμε δεύτερη γραμμή για οχηματαγωγό αυτή θα πρέπει να είναι προς τα δυτικά της Καβάλας π.χ. Νέα Πέραμος.

Η  γραμμή αυτή πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από την γραμμή  Λιμένα-Κεραμωτής και να αναπτυχτεί σαν επιλογή του επιβατικού κοινού, αυτοτελής και ανεξάρτητη.

Τα δρομολόγια πρέπει να είναι πυκνά και γρήγορα (διαδρομή 30 λεπτών) και εναρμονισμένα με τα Κτελ ώστε να υπάρχουν ανταποκρίσεις μετακίνησης. Με μια στοιχειώδη οργάνωση θα μπορούσε να υπάρχει  δυνατότητα πακέτου με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο 1-2 ημερών  ώστε  να αποφεύγονται δαπανηρές και άσκοπες μετακινήσεις. 

Με αυτή την λύση μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά το πρόβλημα στις διακομιδές του Κέντρου Υγείας. Με ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο (υποχρέωση που πρέπει να αναλάβει η εταιρεία που θα επιλεγεί) το ασθενοφόρο δεν θα εγκαταλείπει το νησί και το ιατρικό προσωπικό αφού παραδώσει τον ασθενή στο ασθενοφόρο απέναντι  θα επιστρέφει σε μια ώρα πίσω στο νησί. Ο δε ασθενής, που τώρα χρειάζεται 3-4 ώρες διακομιδής, θα είναι σε 1-1,5 ώρα στο νοσοκομείο! Μιλάμε για ζωές την στιγμή που άλλοι λόγω κέρδους τις αγνοούν!

Αυτή είναι η πρόταση μου και κύρια την απευθύνω στον Δήμο Θάσου που καλείτε να καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο αλλά και στον Δήμο Καβάλας γιατί είναι κάτι που τον αφορά. Την απευθύνω στο Κέντρο Υγείας Πρίνου για τυχόν τεχνική βελτίωση στον τομέα του. Την απευθύνω σε όλους τους φορείς της Θάσου με την έκκληση να πάρουν θέση. Την απευθύνω τέλος σε όλους όσους  έχουν σχέση με το νησί, κατοίκους η μη,  και η πρόσβαση τους σε  αυτό τους ενδιαφέρει.

Posted On Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 00:01 Γράφτηκε από τον

Από την αρχή της ιστορίας του, και ιδιαίτερα μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ο άνθρωπος διαχειρίστηκε τους φυσικούς πόρους θεωρώντας ότι είναι ανεξάντλητοι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να υποβαθμιστούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν.

Τα δάση ήταν σε πολλές περιπτώσεις το θύμα αυτής της καταστροφικής και ληστρικής δραστηριότητας αφού κάηκαν, εκχερσώθηκαν και αποψιλώθηκαν ολοσχερώς. Αυτή η βίαιη, παράλογη, ανήθικη και ολέθρια στάση του ανθρώπου προς τη φύση τον έθεσε αντιμέτωπο με τις συνέπειες των επιτευγμάτων του που σε πολλές περιπτώσεις απειλούσαν την ίδια του την επιβίωση.  Η αλλαγή του κλίματος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ερημοποίηση, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από την καταστροφή των δασών είναι μερικές από αυτές.

Τα τελευταία χρόνια έγινε πια συνείδηση ότι αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να ανακοπεί και έγινε κοινώς αποδεκτό ότι έπρεπε να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε αυτή η ολέθρια διαδρομή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό, να αναστραφεί.  Το ερώτημα όμως είναι το κατά πόσο δυνατή είναι αυτή η αναστροφή και πως μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει τη ροή της ιστορίας που διαγράφει δεσμευμένος επάνω στο άρμα της ανεξέλεγκτης τεχνολογικής εξέλιξης. Η απάντηση είναι μία και απλή: ΠΡΕΠΕΙ όλοι να καταλάβουμε αυτό που οι πρόγονοι μας θεωρούσαν αυτονόητο, ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης, άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτήν, δεν είναι κυρίαρχός της άλλα κομμάτι της σε απόλυτη αρμονία με αυτήν και οποιαδήποτε διαταραχή στην λεπτή αυτή ισορροπία θα έχει ολέθρια και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα για τον ίδιο.

 Το παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπηρετώντας το ρόλο του, ως θεσμοθετημένου συμβούλου σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος, προσηλωμένο στις αρχές  της ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της κοινής ωφέλειας, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της συνολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς την  εξασφάλιση της διατήρησης των πόρων και των προσόδων στο διηνεκές σε συνδυασμό με  την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων

Μία σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει είναι αυτή της προώθησης της δάσωσης εκτεταμένων ζωνών στα τενάγη των Φιλίππων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση διαφόρων φορέων του Δημοσίου. Η αναγκαιότητα δάσωσης αυτής της έκτασης κυρίως στην κεντρική τάφρο αλλά και σε άλλα δευτερεύοντα κανάλια είναι προφανής αφού θα προκύψουν πολλά και ποικίλα οφέλη, τα οποία συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Θετική επίδραση αυτής της δάσωσης στα συχνά φαινόμενα πλημμύρας.
  • Σταθεροποίηση των πρανών στις αποστραγγιστικές τάφρους οπότε δεν θα διαβρώνονται πλέον τα τοιχώματα τους.
  • Παραγωγή ξυλείας για βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση και για κοινωφελείς σκοπούς καθώς και αντικείμενο απασχόλησης δασικών συνεταιρισμών.
  • Βελτίωση των εδαφικών συνθηκών και μικροκλίματος της περιοχής και μείωση της δυσμενούς επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. καύσωνας) στις καλλιέργειες.
  • Σκίαση των καναλιών και δημιουργία νέων ενδιαιτημάτων για την πανίδα και ιχθυοπανίδα της περιοχής και γενικότερα βελτίωση της βιοποικιλότητας.

Η σημερινή ημέρα, η 21η Μαρτίου 2016, η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και εαρινή ισημερία ας αποτελέσει την απαρχή για μια νέα, πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη πολιτική που θα αναβαθμίσει το διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον αλλά και θα δώσει οικονομικές και παραγωγικές λύσεις σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας. Τότε και μόνο τότε θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας.

Posted On Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 10:49 Γράφτηκε από τον

Από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στην PFIC (μια εκ των εταιρειών που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων) Βασίλη Κοργιανόγλου λάβαμε την παρακάτω επιστολή (την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια):

Κατ'αρχήν ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις, αλλά  και το όλο σκεπτικό των μελών του σωματείου της P.F.I.C. Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι, στο εργοστάσιο εγώ προσωπικά, όπως και πολλές – πολλοί εργαζόμενοι  ακόμη,  ξεκίνησα το 1996 ως συμβασιούχος, ενώ από το 2008  με πρόσληψη. Ως γνωστόν τον Δεκέμβριο του 2015, είχαν λήξει οι συλλογικές συμβάσεις κι έτσι από τον Ιούνιο του 2016, όσοι επιθυμούσαμε υπογράψαμε συμβάσεις με  νέα δεδομένα που μας προτάθηκαν και συνεχίσαμε να εργαζόμαστε. Έτσι φυσικά συνέχισε και το εργοστάσιο την λειτουργία του, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση κι αυτό όπως και εκατοντάδες άλλα στην χώρα μας, τώρα θα ήταν ένα κουφάρι που θα κατοικούσαν μόνο νυχτερίδες και αράχνες.

Γνωρίζοντας τα γεγονότα και τα δεκάδες θέματα που δημιουργήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016, δεν θα τα επαναλάβω, αφού αυτό που θεωρώ ως το πλέον σημαντικό να αναφερθεί σήμερα  είναι η επίτευξη στην  λειτουργία του εργοστασίου, που  εκτός από πηγή εσόδων για όλους εμάς  τους εργαζόμενους και οικονομικό πνεύμονα για την αγορά της Καβάλας, παίζει  έναν ακόμη σημαντικό ρόλο. Συμβάλει καθοριστικά και στον πρωτογενή τομέα, αφού είναι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων στην χώρα μας. Έτσι ο Έλληνας αγρότης υποστηρίζεται με την διάθεση Ελληνικού λιπάσματος και μάλιστα σε τιμή που δεν αυξάνει το κόστος παραγωγής του. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από την εργασιακή σχέση που υπάρχει μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας, έχουμε κι έναν ακόμη παράγοντα, που για  όσους το αντιλαμβάνονται πρέπει  να τον προσμετρήσουμε, αν θέλουμε  να πιστεύουμε ότι, έχουμε και ευθύνες εκτός από δικαιώματα και μάλιστα με προεκτάσεις στην Ελληνική αγροτική κοινωνία, που κι αυτή δοκιμάζεται από χίλιες πλευρές.

Μπορεί η κοινωνική ευθύνη για κάποιους να αναφέρεται  μόνο όταν αφορά τα δικά τους εργασιακά συμφέροντα, όπως σε πολλούς τομείς του δημοσίου, αλλά αυτό δεν αφορά εμάς. Εμείς σκεπτόμενοι ότι, υπογράφοντας νέες συμβάσεις με μικρότερες ενδεχομένως αποδοχές θα συνεχίσουμε να έχουμε αντικείμενο εργασίας και θα βάλουμε και το δικό μας λιθαράκι στην γενικότερη αντιμετώπισης της κρίσης που βιώνουμε ως χώρα, σκεφθήκαμε υπεύθυνα . Ως εργαζόμενοι βεβαίως σε ιδιωτική επιχείρηση γνωρίζουμε ότι, πληρωνόμαστε από το συνολικό αποτέλεσμα και τα οικονομικά δεδομένα της εταιρίας.  Επομένως,  προσπάθεια όλων,  είναι να αυξηθεί η κερδοφορία του εργοστασίου και φυσικά να ανταμειφθούμε κι εμείς καλύτερα, όπως συνέβη στο παρελθόν και το γνωρίζω καλά  κι εγώ στα 20 χρόνια που εργάζομαι.

Στο κλείσιμο της σημερινής μου αναφοράς, θέλω να ευχαριστήσω κι όλα τα μέλη των εργαζομένων, που με συνέπεια και αξιοπιστία υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου και συμβάλλουν καθοριστικά  σ αυτήν. Γιατί τελικά,  η εργασία εκτός από  δικαίωμα  είναι και ευθύνη. Κάτι που στην χώρα μας αρχίζουμε να το αντιλαμβανόμαστε (όσοι μπορούμε ή θέλουμε) τα τελευταία χρόνια.  

Posted On Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 21:58 Γράφτηκε από τον

Από τη δημοτική παράταξη Καβάλας "Συμπαράταξη Πολιτών" εξεδόθη το παρακάτω δελτίο τύπου:

Η Συμπαράταξη Πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη  τα πεπραγμένα της διοίκησης   και  την  αδυναμία της  να  δώσει  λύσεις, τόσο στα πιο απλά θέματα  της καθημερινότητας  όσο και στα πιο  μεγάλα ζητήματα  που απασχολούν την κοινωνία της Καβάλας, όπως είναι και τα στρατόπεδα ,αποφάσισε  να κάνει γνωστή εκ νέου στον κόσμο  την  σταθερή και αμετάβλητη θέση της για την πλήρη απόδοση των στρατοπέδων  στους πολίτες χωρίς όρους και ανταλλάγματα.

Τα στρατόπεδα Ασημακοπούλου-Κοτσάλου πρέπει να επιστραφούν στους φυσικούς τους δικαιούχους, τους πολίτες της Καβάλας. Αυτό δεν είναι μόνο μια πάγια θέση, ένα αίτημα ή ένα όραμα της «Συμπαράταξης Πολιτών», αλλά αποτελεί μια κρυστάλλινη, συλλογική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η παραλιακή οδός εισόδου-εξόδου της πόλης στο Περιγιάλι προβλέπεται να καταργηθεί. Η νέα πύλη της πόλης θα διέρχεται ανάμεσα από τα δυο στρατόπεδα. Με τη νέα χάραξη, το νότιο στρατόπεδο (Ασημακόπουλου) ενοποιείται με την παραλιακή ζώνη, ενώ το βόρειο στρατόπεδο (Κοτσάλου) εντάσσεται στον αστικό ιστό του νέου Σχεδίου Πόλης Περιγιαλίου και οικοπεδοποιείται.

Ειδικά λοιπόν η μετατροπή σε μητροπολιτικό πάρκο (περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αθλητικό) του στρατοπέδου Ασημακόπουλου, το οποίο σημειωτέον έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό βιότοπο, δεν αποτελεί παρά μια φυσική, αναγκαία όσο και ορθολογική εξέλιξη.

Ο χώρος διαθέτει επιπλέον έναν αξιόλογο, όσο και ήπιο δομικό πλούτο, που μπορεί να αναπλαστεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα, κάτω από την διαχείριση και εποπτεία  του Δημοτικού φορέα. Με τη συνεργασία κι άλλων τοπικών φορέων (ΤΕΕ, πολιτιστικές οργανώσεις Κ.Α.) μπορεί να συνδιαμορφωθεί, να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο αξιοποίησής του. Η στέγαση πολιτιστικών φορέων, αθλητικών σωματίων, κέντρου καινοτομίας και νεότητας, youth hostel και κάμπινγκ φιλοξενίας νεανικού τουρισμού σε συνδυασμό με την διοργάνωση εκδηλώσεων, δράσεων, χώρων έκθεσης και διάθεσης τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, κ.α. μπορεί να είναι κάποιες από τις ιδέες-προτάσεις  χρήσης  του, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης τουρισμού και νεολαίας. Κάποιες δραστηριότητες μπορεί να ανατεθούν σε κοινωνικές επιχειρήσεις, δίνοντας την

δυνατότητα στο χώρο να λειτουργήσει πέρα από χώρο αναψυχής και πολιτισμού, ως  ζωντανό κύτταρο νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Γίνεται αντιληπτό ότι η συντήρηση κι αξιοποίηση του υπάρχοντος δομικού πλούτου είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση του χαρακτήρα του χώρου, ενώ παράλληλα αποτρέπει από σκέψεις τσιμεντοποίησης και ανορθολογικής εκμετάλλευσης του. Η συγκυρία και τα νέα δεδομένα που μεσολάβησαν με την φιλοξενία στο χώρο προσφύγων και την ανακατασκευή των υποδομών συμβάλλουν προ αυτήν την κατεύθυνση, αφού δίνουν ζωή στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο. Η φιλοξενία των προσφύγων όλοι γνωρίζουν ότι είναι προσωρινή, μέχρις ότου είτε μετακομίσουν στις νέες τους πατρίδες είτε ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Τα έργα και οι υποδομές όμως, θα παραμείνουν προίκα πολύτιμη στους Καβαλιώτες πολίτες.

 Μέσα από την απόδοση των στρατοπέδων του Περιγιαλίου, η περιοχή αποκτά έμμεσα την μέγιστη ευκαιρία της για αναβάθμιση. Μια και ίσως μοναδική ευκαιρία, για μια περιοχή που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τις συνεχείς απόπειρες και αλλαγές, έως την ένταξή της στο σχέδιο πόλης. Μιας περιοχής, όπου η ουσιαστική επαφή της με το υπόλοιπο αστικό ιστό δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μέχρι και σήμερα. Η αίσθηση του απόμακρου και του αποκομμένου, είναι δυστυχώς σε συνεπαγωγή με το όνομα Περιγιάλι. Το εγχείρημα της πλήρους απόδοσης των στρατοπέδων στον δήμο Καβάλας, σε συνάρτηση με την ορθή στο μέλλον χρήση των χώρων, θα δώσει την δυνατότητα στους δημότες της πόλης και ιδιαίτερα στους κατοίκους στα  ανατολικά της πόλης, να αποκτήσουν εύκολα και άμεσα πρόσβαση σε χώρους που θα συμβάλλουν δραστικά στην άνοδο της ποιότητας ζωής.

Είμαστε ενάντια στα όποια σχέδια απεργάζονται, υποκινούμενοι από ιδεοληπτικές εμμονές, για  ιδιωτικοποίηση του χώρου. Λέμε όχι στην ανάθεση σε επίδοξους «επενδυτές» all included περιφραγμένων τερατουργημάτων, που οδηγεί νομοτελειακά στον all excluded αποκλεισμό των πολιτών. Αποκλεισμό τόσο από  πιθανή συμμετοχή στην αξιοποίηση,  όσο και αυτή της πρόσβασης. «Επενδυτές» που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε προγράμματα χρηματοδότησης, στα οποία οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν και προτεραιότητα και προσβασιμότητα και πολύ καλύτερους όρους.

Τα στρατόπεδα του Καρά-ορμάν δεν είναι, ούτε πρέπει να γίνουν  το μπαχτσέ-τσιφλίκι κανενός. Ανήκουν στο λαό  της Καβάλας και μόνο σ’ αυτόν!

Posted On Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017 20:33 Γράφτηκε από τον

Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη,

με τη σχετική απόφαση Περιφερειάρχη, μου μετεβιβασθήκαν οι αναφερόμενες σε αυτή αρμοδιότητες. Μετά την ανάθεση από εσάς, αυτών, αφενός σε θεματικό αντιπεριφερειάρχη και αφετέρου σε περιφερειακό σύμβουλο και προκειμένου να μην υπάρξει σύγχυση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, σας υποβάλω την παραίτηση μου από το σύνολο των αρμοδιοτήτων που μου ανατέθηκαν.

Υπηρέτησα την Περιφέρεια μας και άσκησα διοίκηση, ακολουθώντας το σχεδιασμό του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας, Γιώργου Παυλίδη. Σχεδιασμό τον οποίο όλοι συνδιαμορφώσαμε, συνυπογράψαμε μαζί του και η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης υπερψήφισε για να εφαρμοσθεί κατά τη θητεία μας. Κάνοντας πράξη το σχεδιασμό και αναμορφώνοντας τα μέσα και τον τρόπο προβολής, καταφέραμε σημαντικές επιτυχίες και από την αρχική υστέρηση σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο πετύχαμε ισχυρή αύξηση και θετικά αποτελέσματα κατά πολύ υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου για σύνολο της ΑΜΘ.

Αυτά εν μέσω οικονομικών προβλημάτων, πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα αλλά και δυσμενών γεωπολιτικών αναταράξεων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενάντια στα οποία αγωνισθήκαμε και δεν επιτρέψαμε να επηρεάσουν το έργο μας. Επιδιώξαμε, να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές με τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, διαμορφωτές κοινής γνώμης, αεροπορικές εταιρείες και πετύχαμε να είμαστε πλέον συνεργάτες και σύμμαχοι. Προσπαθήσαμε να μοχλεύσουμε την τοπική κοινωνία ώστε να συνδράμει και να αναπτύξει  τουριστικές υπηρεσίες και εκεί όπου υπήρχε υστέρηση. Δουλέψαμε ώστε, η πεζοπορική διαδρομή VIA EGNATIA, η ενίσχυση του φυσιολατρικού τουρισμού στα εθνικά μας πάρκα, η επαγγελματική επιμόρφωση ανέργων και εργαζομένων στο τουριστικό κλάδο, η ανανέωση των εργαλείων προβολής και η δημιουργία νέου marketing plan σε συνεργασία με Ξενοδόχους και ΣΕΤΕ, χρηματοδοτούμενα  μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αναμένεται η έγκριση τους άμεσα, να αποτελέσουν, σημαντικά εργαλεία για το μέλλον.

Το 2017 προβλέπεται να είναι μία ακόμη χρονιά με πολύ μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητα αλλοδαπών, για την οποία δουλέψαμε συστηματικά το προηγούμενο διάστημα. Νέες αεροπορικές συνδέσεις αλλά και επέκταση των επισκεπτών αυτών σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένεται το 2017 και με βάση τον προγραμματισμό και τις επαφές μας, θα αυξηθεί περαιτέρω και το 2018.

Αποκορύφωμα της διεθνούς τουριστικής ‘’διπλωματίας’’ της Περιφέρειας, της σοβαρότητας αλλά και της προσήλωσης στο στόχο, η ύψιστη τιμή, μοναδική για Περιφέρεια, η συμμετοχή μας στο επίσημο τραπέζι της Υπουργικής συνεδρίασης που διοργανώθηκε στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση, την ΙΤΒ, στο Βερολίνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, παρουσία 31 υπουργικών αποστολών και της ηγεσίας του UNWTO. Επιτυχία η αναγγελία εκεί, δια της Ελληνίδας Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, της συνδιοργάνωσης στην Αλεξανδρούπολη, του πρώτου από τα δύο συνέδρια που θα διοργανωθούν στην Ευρώπη, για τους Δυτικούς Δρόμους του Μεταξιού και η διεθνής απήχηση. Τοπικά προϊόντα, χειροτεχνία, γαστρονομία, παράδοση, πολιτισμός στο επίκεντρο, με ισχυρούς συμμάχους πλέον ώστε να καταστούμε τουριστικός προορισμός αριστείας.

Παρακαταθήκη για την περιοχή και όραμα, το οποίο ελπίζω να ακολουθήσει η διοίκηση μας, η έναρξη ενεργειών το 2017, για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού, με την ενεργό κυρίαρχη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, της αυτοδιοίκησης και της στελέχωσης του με ειδικευμένο προσωπικό, αποκλειστικής απασχόλησης στον τομέα, ώστε να θεσμοθετηθεί η πραγματική διαβούλευση στην πολιτική διαμόρφωση στόχων, να υπάρξει ευρύτατος συντονισμός και ακόμη πιο ισχυρός εκσυγχρονισμός στο σχεδιασμό, την προβολή και την επίτευξη αποτελεσμάτων από την εφαρμογή τους για το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή, την δια της παρούσης δήλωσης, παραίτησή μου.

 

        Με εκτίμηση,

Περιφερειακός Σύμβουλος Αρμόδιος για Θέματα

  Τουριστικής Ανάπτυξης, Εκθέσεων,

Υποστήριξης Δημόσιων και Διεθνών Σχέσεων

 

 

    Αμοιρίδης Μιχάλης

Posted On Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 13:16 Γράφτηκε από τον

Πριν από 4 ημέρες, ο Δήμος Καβάλας απάντησε σε ερώτημα βουλευτή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων με τον τίτλο «Ο Δήμος Καβάλας νομιμοποιεί το ψευδοκράτος σε τουριστική έκθεση στην Κωνσταντινούπολη». Στο κείμενο της απάντησής της, η Δημοτική Αρχή εμφανίζει ΜΕ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ την παράταξή μας να έχει διατυπώσει «ψευδείς, ανυπόστατους, ανεύθυνους και επιζήμιους» ισχυρισμούς για την υπόθεση αυτή!

Ποια είναι η αλήθεια: η κυρία Ιωσηφίδου αποκάλυψε μόνη της, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής στις 31 Ιανουαρίου, ότι στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης συμμετείχε και το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου. 20 μέρες μετά, μία ενημερωτική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο αξιοποίησε το θέμα και του έδωσε έκταση, παρουσιάζοντας τον Δήμο Καβάλας ότι με αυτή του την ενέργεια αναγνωρίζει εμμέσως τα κατεχόμενα. Η κυρία Ιωσηφίδου απάντησε αμέσως μετά στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας με μία πολύ αναλυτική ανακοίνωση, κατηγορώντας την για συκοφαντική δυσφήμηση και απειλώντας με προσφυγή εναντίον της.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου, είπαμε στην κυρία Ιωσηφίδου ότι θα μπορούσε να κάνει μία διαμαρτυρία, για να είναι καλυμμένη και να μην δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να μας δυσφημίζουν και να λένε διάφορα. Τονίσαμε επίσης ότι το λάθος αυτό οφείλεται στην απειρία της, γι’ αυτό και καλά θα κάνει να σταματήσει να πηγαίνει στις τουριστικές εκθέσεις μόνη της.

Πού ακριβώς βρίσκονται οι «ψευδείς, ανυπόστατοι, ανεύθυνοι και επιζήμιοι» ισχυρισμοί της παράταξής μας που επικαλέστηκε η Δημοτική Αρχή; ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ.

Είναι πολύ καθαρό σε όλους ότι Η ΙΔΙΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΛΑΒΗ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΗ για δυσφημιστικά δημοσιεύματα, κατά συνέπεια και για το ερώτημα που κατατέθηκε στη Βουλή από βουλευτή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Η απερισκεψία μάλιστα της κυρίας Ιωσηφίδου είναι τέτοια, που μόνη της πάλι δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι στην τουριστική έκθεση συμμετείχαν και τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», αλλά και εκεί δεν έκανε καμία διαμαρτυρία, παρόλο που το περίπτερό τους ήταν σχεδόν απέναντι από αυτό του Δήμου Καβάλας!

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ με την υπόθεση του Μνημείου των Εβραίων Καβαλιωτών. Φρόντισε και τότε η Δήμαρχος Καβάλας να μας δυσφημίσει σε ολόκληρο τον κόσμο με τα όσα απίστευτα είχε πει και κάνει.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΗΣ. Με την προσπάθειά της να μας εμπλέξει στη συγκεκριμένη υπόθεση, δείχνει ότι θέλει να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που θέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε τοποθέτησή μας για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο.

Είναι όμως ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ η διοίκηση του Δήμου Καβάλας να χρησιμοποιεί μία θεσμική υποχρέωση προς τη Βουλή των Ελλήνων, για να πλήξει μία παράταξη της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και μάλιστα γράφοντας ΨΕΜΑΤΑ.

Η αντι-θεσμική αυτή ενέργεια δείχνει ότι Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΕΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ».

Πρέπει να καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο ΔΕΝ ΠΛΗΤΤΕΙ ΕΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Posted On Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 23:28 Γράφτηκε από τον

15 Μαρτίου : Βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, με το σύνολο (σχεδόν) των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, να έχει υιοθετήσει συνθήματα που προβάλλουν τον πατριωτισμό τους . “Στο σύνθημα του (ακροδεξιού) Βίλντερς «Η Ολλανδία και πάλι στα χέρια μας» ο φιλελεύθερος (και σημερινός πρωθυπουργός) Ρούτε απαντά με ένα μήνυμα προς τους μετανάστες: «Συμπεριφέρσου κανονικά ή φύγε». Την ίδια στιγμή οι χριστιανοδημοκράτες θέλουν τα παιδιά στο σχολειό να μαθαίνουν, όπως παλαιότερα, υποχρεωτικά τους στίχους του εθνικού ύμνου. Ακόμα και οι σοσιαλδημοκράτες (του κ. Ντάϊσελμπλουμ) διεξήγαγαν προεκλογικό αγώνα κάνοντας λόγο για έναν «προοδευτικό πατριωτισμό» (πηγή : dw.com) προτείνοντας παράλληλα τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εξετάσει το … μέλλον της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

16 Απριλίου : Δημοψήφισμα για τη Συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία. Με το σύνολο σχεδόν των κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών κρατών, να έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους (αν μη τι άλλο) για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου, ήρθε η σειρά του Συμβουλίου της Ευρώπης (μέσω ανακοίνωσης των συνταγματολόγων του) να βάλει «το κερασάκι στην τούρτα». “Το σχέδιο αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος, που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου της Τουρκίας και το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου, μπορεί να εκτροχιάσει τη χώρα οδηγώντας την σε ένα "απολυταρχικό προεδρικό σύστημα" (πηγή : protothema.gr), προειδοποίησαν. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι «Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη χώρα, με τον Τούρκο πρόεδρο ενισχυμένο ή ηττημένο στο δημοψήφισμα και πώς αυτό θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (και όχι μόνο) ;»

23 Απριλίου : Στην Γαλλία διεξάγεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών (και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου). Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο αριστερός  Ζαν-Λουκ Μελανσόν και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν είναι -μεταξύ άλλων- οι υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο των Γάλλων. Ο κ. Μακρόν συγκεντρώνει το 26%, όπως και η κα Λεπέν, την οποία όμως νικά στον δεύτερο γύρο, διότι -σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα- θα έχει τις ψήφους του συνόλου σχεδόν των ψηφοφόρων των υπολοίπων. Είναι όμως έτσι, ή μήπως τα τρανταχτά  «παραδείγματα» της αποτυχίας των προγνωστικών μοντέλων να ερμηνεύσουν τις προθέσεις των πολιτών, τόσο στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, όσο και στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητά από εκείνους που -εν πολλοίς- έχουν αναλάβει το έργο να ερμηνεύσουν αλλά και να … κατευθύνουν τις ψήφους των πολιτών ;

Οι τελευταίες προγραμματισμένες κάλπες είναι τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες της κας Μέρκελ θα δώσουν σκληρή μάχη με τους Σοσιαλδημοκράτες του κ. Σουλτς, με το ακροδεξιό AfD να παραμονεύει, ενώ κανείς δεν βάζει «το χέρι του στη φωτιά» όσον αφορά το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών και στην Ιταλία, πριν ακόμη ή πολύ κοντά, σε αυτές της Γερμανίας.

Με τους Βρετανούς στην πόρτα της εξόδου, τους Γερμανούς μπροστά στις κάλπες, τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ολλανδούς σε φλερτ με τον ευρωσκεπτικισμό και τους Αμερικανούς να μην έχουν ακόμη κάνει γνωστές τις προθέσεις τους για το ποια θα είναι η πολιτική τους απέναντι στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, το σκηνικό στο εσωτερικό της -πάλαι ποτέ- Κοινότητας που στα 60 της χρόνια βιώνει μία άνευ προηγουμένου υπαρξιακή κρίση, μοιάζει να είναι φτιαγμένο από χαρτόνι, που «μ’ ένα φύσημα του αέρα» κλυδωνίζεται επικίνδυνα και με … πολλές ταχύτητες.

Αν μη τι άλλο, το 2017 φαντάζει ως έτος καμπής και σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Σε πολλά και για πολλούς.

Γιώργος Τσακίρης
Πολιτευτής ΑΝΕΛ Καβάλας

Posted On Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 14:34 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 23

17190818 10208130040956077 3058861135015051585 N

OLKLOGO

Kavala Colors Parade

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Ελάτε στην παρέα μαςKreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".