Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018

Αρχικά, πρέπει να δηλώσω ρητά ότι η αύξηση του τουρισμού είναι ξεκάθαρα κοινός μας στόχος και επιδίωξη.

Ωστόσο, διαφωνώ με τους πανηγυρισμούς της Πρόεδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Αναστασίας Ιωσηφίδου ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2018 (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο) ο μέσος όρος πληρότητας των ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 59%!! Προφανώς, δεν γνωρίζει να διαβάζει στατιστικά στοιχεία.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 (δηλαδή Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο) ο μέσος όρος πληρότητας στα ξενοδοχεία της πόλης μας ήταν 24% και στο δεύτερο τρίμηνο ήταν 35,43%. Άρα, η μέση πληρότητα για το πρώτο εξάμηνο είναι 29,72% και όχι 59%!

Για να φτάσουμε σε τέτοια πληρότητα, έπρεπε στο δεύτερο τρίμηνο (δηλ. Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) να έχουμε πληρότητα 95%!!!!!

Επειδή γνωρίζω καλά ότι τέτοιες πληρότητες πιάνουμε κυρίως κατά τον μήνα Αύγουστο, αμφισβητώ τις εκτιμήσεις και τους πανηγυρισμούς της κυρίας Ιωσηφίδου.

Την καλώ να εξηγήσει δημόσια και με συγκεκριμένα στοιχεία πώς φτάνουμε στο 95% πληρότητα στο δεύτερο τρίμηνο και στο 59% μέση πληρότητα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Με τέτοιες ψευδείς εκτιμήσεις, η κ. Ιωσηφίδου δημιουργεί ψεύτικες εντυπώσεις για την τουριστική κίνηση και παρασύρει τους απλούς συμπολίτες μας και τους επαγγελματίες σε λανθασμένες επενδυτικές κινήσεις που μπορούν να τους προκαλέσουν οικονομικές ζημίες.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Posted On Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 00:54 Γράφτηκε από τον

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ ευχαριστεί τους εθελοντές, την Πυροσβεστική, τα μέλη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας και όλους όσοι βοήθησαν για τη φύλαξη των δασών τις ημέρες των αυξημένων μέτρων επιφυλακής.

Στην ευχαριστήρια επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Με την άρση των αυξημένων μέτρων επιφυλακής, λόγω υψηλού δείκτη επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς στο νησί μας, αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ για την άμεση και επιτυχή ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων φορέων, εθελοντών και στελεχών Σωμάτων και Υπηρεσιών, μελών του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου πολιτικής προστασίας, στο οποίο προεδρεύω, στην συμμετοχή τους στην φύλαξη των δασών μας νύχτα και μέρα. Επιπλέον θέλω να ευχαριστήσω το ΣΟΠΠ και τις επιχειρήσεις μαρμάρου του νησιού, οι οποίες έθεσαν άμεσα στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου τα δικά τους μηχανήματα προς ενίσχυση των δικών μας δυνάμεων σε μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Η διαρκής επαγρύπνηση για την προστασία του δάσους και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας είναι ιερό καθήκον όλων»

Σχόλιο γράφοντος: Αυτό, πάντως, που μας προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι, ακόμα και μέσα σε τέτοια κινητοποίηση για να τεθεί το νησί σε επιφυλακή για το φόβο πρόκλησης πυρκαγιάς, υπήρξαν ντόπιοι (αλλά και παραθεριστές) που δεν ήθελαν να υπακούσουν στις εντολές για απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικούς δρόμους! Και αν για τους ξένους παραθεριστές καταλαβαίνουμε ως ένα βαθμό ότι μπορεί να μην γνώριζαν για την απαγόρευση, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους ντόπιους...

Posted On Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 21:38 Γράφτηκε από τον

Την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με την αναβάθμιση του Φρουρίου Καβάλας, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ ένα ακόμα έργο που ανήκει στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας: η ενεργειακή αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου, στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη.

Ωστόσο, το πότε ακριβώς θα γίνει αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση -το οποίο εξαρτάται από το πότε είναι ανοιχτό και σε λειτουργία το σχολείο- αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στο οποίο έχουν εμπλακεί και οι γονείς των μαθητών του 12ου ΔΣ. Ένα από τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο γιατρός Μάρκος Μερκουρόπουλος, απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ την παρακάτω επιστολή:

Ζητώ συγνώμη που για προσωπικούς λόγους δεν θα παρευρεθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ( 13/8 / 18).

 θα ήθελα να σας εκφράσω τις προτάσεις μου σχετικά με το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου μας το οποίο Δυστυχώς αναβαθμίζεται στα λόγια από το 2011. Αν δεν κάνω λάθος σίγουρα εάν στους όρους δημοπράτησης του έργου έχει συμπεριληφθεί και όρος ενεργειακή αναβάθμιση με ανοιχτό σχολείο δεν θα είχαμε σήμερα πρόβλημα

 1. θα ήθελα σε όλες τις συσκέψεις των αρμόδιων ακόμα σχετικά με την αναβάθμιση του σχολείου νηπιαγωγείου να συμμετέχουν και οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο -νηπιαγωγείο με εκπροσώπηση του διοικητικού Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων
 2. Θα ήθελα το σχολείο μας να αναβαθμιστεί τους θερινούς μήνες ή μέρες αργιών. Μπορεί να γίνει τμηματική αναβάθμιση, γιατί πρόκειται για δύο σχολικά συγκροτήματα (ήταν το πρώην 12ο και 25ο σχολείο με ξεχωριστές κατάλληλες τουαλέτες. Την ίδια άποψη έχουν και οι υπόλοιποι γονείς, η διευθύντρια και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας και οι νηπιαγωγοί. Τα έργα του δικού μας σχολείου δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας που έκλεισε για ανακαίνιση. Μας διαβεβαιώνουν μηχανικοί της πόλης μας, άλλωστε από αυτούς θα εκτελεστεί το έργο, ότι αρκούν 3 μήνες για να γίνουν όλες οι εργασίες. Είμαι πρόθυμος να υπογράψω και να αναλάβω την ευθύνη (από ότι γνωρίζω και οι περισσότεροι γονείς) σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών μας εάν γίνονται και εργασίες την ώρα της λειτουργίας του σχολείου, αφού τοποθετηθεί το κατάλληλο χώρισμα.Το σχολείο μας έχει το μεγαλύτερο προαύλιο όλων των σχολείων της Καβάλας 6 στρέμματα. Εάν χωριστεί το σχολείο στα δύο για ενεργειακή αναβάθμιση επαρκούν πλήρως 3 στρέμματα προαύλιου χώρου. Αν ο εργολάβος ή η δήμαρχος φοβούνται τυχόν ατύχημα, αυτό θεωρητικά μπορεί να προέλθει μόνο κατά την τοποθέτηση κεραμοσκεπής, για αυτό προτείνουμε να τοποθετηθεί κεραμοσκεπή τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν θα λειτουργεί το σχολείο. Μμην ξεχνάτε ότι ακόμα και το συγκεκριμένο σχολείο το οποίο έχει και πολύ μεγάλο προαύλιο γίνονται και πολλές άλλες τις εξωσχολικές -ενδοσχολικές δραστηριότητες ( βόλεϊ μπάσκετ ποδόσφαιρο τραμπολίνο ζωγραφική θεατρική αγωγή κ.λ.π) τις οποίες θα στερηθούν τα παιδιά εάν κλείσει το σχολείο μας, Προτείνω ο ανάδοχος εργολάβος να απασχολήσει περισσότερους εργαζόμενους , περισσότερα συνεργεία τη χρονική περίοδο που προτείνουμε για να τελειώνει μία ώρα γρηγορότερα. Σε κανένα μέρος του κόσμου όταν αναβαθμίζουν  ένα σχολείο -πανεπιστήμιο –εκκλησία- νοσοκομείο δεν το κλείνουν  αλλά το αναβαθμίζουν τις ώρες και μέρες που δεν ενοχλείται η ευρύτερη η εύρυθμη λειτουργία του οικήματος. Αλήθεια αν ήταν ιδιωτικό το σχολείο θα έκλεινε για ενεργειακή αναβάθμιση; Πολύ φοβάμαι ότι το έργο ή τα έργα θα αργήσουν χωρίς συγκεκριμένους λόγους δικαιολογίας (είθισται σε δημόσια και δημοτικά έργα). Είχα προτείνει οι εργασίες να ξεκινήσουν αμέσως μετά το τέλος της  σχολικής χρονιάς. Το σχολείο μας έχει πρόβλημα υγρασίας και αυτά αντιμετωπίζονται μόνο το καλοκαίρι. Δυστυχώς οι ιθύνοντες θέλουν να κάνουν δουλειές όταν αρχίσουν τα πρωτοβρόχια.
 3. Εάν πάρετε οι αρμόδιοι την απόφαση να μεταφερθεί το σχολείο θα ήθελα ενημέρωση ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επίσης δεν είναι σωστό να κλείσει το σχολείο μας χωρίς να γίνονται έργα σε αυτό και εμείς να έχουμε ήδη μεταφερθεί σε άλλο σχολείο. Το έργο φυσικά δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον ανάδοχο εργολάβο. Εάν τελικά μας μεταφέρετε σε άλλο σχολείο Θα θέλαμε να έχει κατάλληλο προαύλιο σε περίπτωση σεισμού, τον απαραίτητο αριθμό και τις κατάλληλες τουαλέτες . Επίσης Θα πρότεινα να μην γίνει συγχώνευση των μαθητών μας με τα άλλα σχολεία και η μεταφορά των παιδιών μας να γίνεται από συγκεκριμένο χώρο προς το σχολείο και αντιστρόφως με έξοδα της πολιτείας. Να ληφθεί ειδική μέριμνα ως προς τη μεταφορά των παιδιών του ολοημέρου. Τέλος θα ήθελα να ληφθεί υπόψη η παράδοση και παραλαβή παιδιών από ορισμένους γονείς που έχουν ταυτόχρονα παιδιά στο νηπιαγωγείο τις τρεις πρώτες τάξεις ή στις μεγαλύτερες τάξεις, γιατί από ότι μαθαίνω σκοπεύετε να τριχοτόμησετε το σχολείο μας.
 4. Δεν θα ήθελα να κλείσετε το σχολείο μας χωρίς να μας εγγυηθείτε πότε θα επαναλειτουργήσει.Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας πρωινή 8/8/18 αναφέρει ότι το σχολείο μας θα κλείσει από το φθινόπωρο του 2018 μέχρι το Δεκέμβριο του 2020. Στην τελευταία επίσημη ενημέρωση η δήμαρχος μας είχε πει ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν 12 μήνες. Επίσης εκκρεμεί από ότι γνωρίζουμε άλλο ένα έργο για αναβάθμιση του σχολείου που ούτε καν έχει δημοπρατηθεί. Δεν θα ήθελα να κλείσει το σχολείο μας και να είναι με σκαλωσιές και δίχτυα όπως η μεγάλη λέσχη επ αόριστον και τριχοτομημένο το σχολείο. Θέλετε να μας κάνετε πρόσφυγες μέσα στην Καβάλα;  Άλλωστε μαθαίνουμε ότι δεν μας πολυθέλουν οι διευθυντές- δάσκαλοι των άλλων σχολείων που θέλετε να μας στείλετε. Πολύ φοβάμαι , αν κλείσετε το σχολείο για αναβαθμίσειςς επ αόριστον είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσει ξανά.Πιστεύω ούτε σε 10 χρόνια από σήμερα δεν θα μπει σε εύρυθμη λειτουργία το 12ο Δημοτικό Σχολείο.
 5. Εάν ακολουθήσετε την άποψη των γονέων του 12ου Δημοτικού Σχολείου και των δασκάλων νηπιαγωγών του, δεν θα γίνει η αφαίμαξη μαθητών προς άλλα όμορα σχολεία με τις ευλογίες φυσικά και της διευθύνσης  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάποιοι γονείς δυστυχώς σκέπτονται να χρησιμοποιήσουν διευθύνσεις  παππούδων-γιαγιάδων ή γραφείων γονέων- συγγενών και κάποιοι άλλοι το έχουν κάνει ήδη παρότι είναι παράνομο. Θέλουμε λοιπόν ενεργειακή αναβάθμιση με ανοιχτό σχολείο .Αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο με την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους της Δημάρχου σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών όπως μας διαβεβαίωσε  η ίδια η δήμαρχος. Η περίπτωση ατυχήματος βρίσκεται μόνο στη θεωρητική σφαίρα.  Άλλωστε οι ευθύνες που έχει γενικότερα η δήμαρχος είναι πολλαπλάσιες σε σύγκριση με την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της για την εκτέλεση εργασιών με ανοιχτό σχολείο.

Τέλος Θα πρότεινα εάν είναι να διαρκέσουν τα έργα 3 έως 5 χρόνια και δεν κάνετε δεκτή την πρόταση μας.ΚΛΕΙΣΤΕ το 12ο Δημοτικό σχολείο  επ αόριστον και να μεταφερθούν τα παιδιά μας μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες σε όμορα.

Posted On Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 09:39 Γράφτηκε από τον

Από την πρόεδρο της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου λάβαμε την παρακάτω επιστολή-δήλωση:

Αποστομωτική απάντηση στους ψευδοπροφήτες και τους αυτόκλητους σωτήρες της τουριστικής μας ανάπτυξης , δίνουν τα στοιχεία που συλλέγει από κάθε πηγή η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τους πρώτους επτά μήνες του έτους  η επισκεψιμότητα παρουσιάζει αύξηση που κυμαίνεται από 8% (πηλοθεραπευτήριο, παρκινγκ Δημοτικής Αγοράς) έως 13% (διαμονή, φρούριο) ενώ φθάνει στο 60% σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στις επισκέψεις  στο Δημοτικό Μουσείο Καπνού.

Όλα αυτά βέβαια παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και τα πολιτικοοικονομικά ζητήματα που αφορούν την τουρκική τουριστική αγορά.   Αλήθεια που κρύφτηκαν και γιατί σιώπησαν οι ψευτονονοί που ανερυθρίαστα βάπτιζαν την αύξηση ως μείωση (και μάλιστα 20%),  εγκαλώντας με ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και ζητώντας μετά επιτάσεως την έκτακτη σύγκληση της τουριστικής επιτροπής προκειμένου να αποφευχθεί ο όλεθρος ;;!!. Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση ότι η Καβάλα δεν είναι πια η "ψωροκώσταινα" αλλά είναι  η Καβάλα των ρεκόρ, η Καβάλα που την επισκέπτονται άνθρωποι 82 διαφορετικών εθνικοτήτων, η Καβάλα που πάντα ήθελαν  και επιζητούσαν  οι δημότες μας την οποία καθημερινά με σχέδιο και στρατηγική κτίζουν η δημοτική αρχή και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. 

Ήδη η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ εργάζεται όχι μόνο για το σχέδιο τουριστικής προβολής του 2019 αλλά και για την δημιουργία  ενός ολιστικού στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως βασικό εργαλείο στην επενδυτική μας πολιτική. Για το λόγο αυτό άλλωστε ζήτησα να συγκληθεί η τουριστική επιτροπή στις 5 Σεπτεμβρίου και έτσι αποστέλλεται σήμερα πρόσκληση προς τα μέλη της να καταθέσουν τις προτάσεις τους .  Πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση  ότι  το τουριστικό μας προϊόν δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων  ενώ η δυναμική που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια απαιτεί από όλους σοβαρότητα , υπευθυνότητα και ρεαλισμό.

Posted On Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 03:40 Γράφτηκε από τον

Αφορμή για αυτές τις σύντομες σκέψεις μας αποτέλεσε μια ανάρτηση

του τέως δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook -με αντικείμενο τα σκουπίδια και τους κάδους απορριμμάτων.

Το κείμενο της ανάρτησης, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία που απεικονίζει έναν ξεχειλισμένο κάδο απορριμμάτων, έχει ως εξής:

Όταν κάποια τοπικά έντυπα στέρευαν από ύλη και ... ρευστό, κατέφευγαν στη σταθερή λύση των σκουπιδιών. «Ζέχνουν οι κάδοι», «αργεί η ανακύκλωση», «χωρίς έλεγχο οι οδοκαθαριστές» και άλλα παρόμοια ψιλοεκβιαστικά. Αποφάσισα να μην ασκήσω τέτοιου είδους αντιπολίτευση μετά το 2014. Όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καλοκαιριάτικα. Ανεβάζω τη φωτογραφία, επειδή οι άνθρωποι της σημερινής διοίκησης του Δήμου υπόσχονταν να λύσουν προβλήματα όπως η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων ή το κυκλοφοριακό μέσα σε μια ... βδομάδα.

Screenshot 3

Ουδείς διαφωνεί με το ότι η κατάσταση με τους κάδους απορριμμάτων στην Καβάλα έχει φτάσει στο απροχώρητο, όπως επίσης και οι συνεχείς δικαιολογίες περί μειωμένου προσωπικού. Και σε άλλα μέρη βέβαια, όπως στη Θάσο, τα πράγματα είναι καλύτερα (να μας συμπαθά ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ, αλλά τόσο οι φωτογραφίες που μας αποστέλλουν καθημερινά αναγνώστες μας όσο και τα όσα έχουμε αντικρίσει σε επισκέψεις μας στο νησί δείχνουν ότι ναι μεν γίνονται προσπάθειες αλλά δεν είναι αρκετές).

Ωστόσο μάς προκαλεί κατάπληξη τα όσα λέει ο κ. Σιμιτσής περί των τοπικών ΜΜΕ.

Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Σιμιτσή, δεν θα πρέπει να μιλάμε για τα σκουπίδια και τους κάδους ανακύκλωσης -ούτε, προφανώς, για πολλά άλλα προβλήματα της καθημερινότητάς μας- διότι κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε, να χαρακτηριστούμε ως "ζητιάνοι" (μιλώντας για τοπικά ΜΜΕ που στερεύουν από ύλη και από ρευστό), ίσως ακόμα και να θεωρηθούμε και "ψιλοεκβιαστές"! Το ότι μιλάμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα δείχνει ακριβώς το ότι τα ίδια και τα ίδια προβλήματα δεν λένε να λυθούν, παρά τις κατά καιρούς "δεσμεύσεις" όλων όσων δηλώνουν αρμόδιοι -και όχι δείγμα "ψιλοεκβιασμού", όπως ισχυρίζεται ο τέως δήμαρχος Καβάλας.

Και ναι, δεν παραβλέπουμε ότι κατά καιρούς ορισμένοι "εκδότες" επιδίδονται στο γνωστό για αυτούς σπορ της "κλάψας" ή του "γλυψίματος", μπας και πάρουν κανένα παραδάκι παραπάνω (από τη στιγμή που η τοπική κοινωνία τούς έχει γυρίσει την πλάτη και απαξιώνεται να ενημερωθεί από δαύτους). Τώρα ειδικά που πλησιάζουν και εκλογές, τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν -είμαστε κάτι παραπάνω από βέβαιοι.

Αλλά κάποια πράγματα έχουν και τα όριά τους -ιδίως όταν έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας...Δεν συμφωνείτε;

Για αυτό και το ερώτημά μας: Πότε ακριβώς να μιλάμε για τα σκουπίδια, κ. Σιμιτσή;

Posted On Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 13:05 Γράφτηκε από τον

Το συμπέρασμα για την πολύνεκρη τραγωδία στον οικισμό Μάτι είναι ότι -μαζί με τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες- μεγάλο ρόλο στο μέγεθος των απωλειών είχε η αυθαίρετη δόμηση.

Στον Δήμο μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει πρόβλημα σε τέτοια ένταση. Ωστόσο η πολεοδομική οργάνωση εξασφαλίζει καλύτερη ζωή για τους πολίτες και δίνει αξία στην ακίνητη περιουσία. Ως προς αυτά τα θέματα στον Δήμο Καβάλας και στην Περιφέρεια ΑΜΘ κυριολεκτικά έχουν γίνει βήματα πίσω.

 • Τον Οκτώβριο του 2013 εγκρίθηκε από το κράτος το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καβάλας. Αμέσως μετά έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του υπάρχοντος Σχεδίου Πόλης Καβάλας. Η κ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της δεν έκαναν τίποτε απολύτως. Δεν θίγουν τα κακώς κείμενα, δεν τολμούν να διορθώσουν τους αναχρονισμούς του Σχεδίου που υπάρχει από το 1980, δεν θέλουν να ασχοληθούν παρά τις συνεχείς παραινέσεις μας.
 • Το ΓΠΣ προβλέπει να γίνουν διάφορες ειδικές πολεοδομικές μελέτες. Ούτε μια δεν έχει αρχίσει να εκπονείται.
 • Η καθυστέρηση να τροποποιηθεί το Σχέδιο Πόλης Καβάλας θέτει σε κίνδυνο τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, πρόγραμμα που είχε διαφημίσει δεόντως η κ. Τσανάκα ως δήθεν δική της επιτυχία. Τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ δεν έρχονται στην πόλη μας και γι' αυτό φέρει ακέραια την ευθύνη η σημερινή δημοτική αρχή, που δεν είναι ικανή να υλοποιήσει ακόμη και τον δικό μας σχεδιασμό, πολύ δε περισσότερο να εκπονήσει τον δικό της σχεδιασμό.
 • Τον Δεκέμβριο του 2015 τελείωσε η πρώτη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος Urban. Η δεύτερη φάση στην ουσία θα χρηματοδοτούσε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Δεύτερη φάση όμως δεν υπήρξε, ο προγραμματισμός ναυάγησε επειδή η κ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της δεν ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Το ΓΠΣ Φιλίππων αγνοείται εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
 • Την ίδια εποχή ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Mare Nostrum» για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης του Δήμου μας, καρπός του οποίου ήταν μια μελέτη για τη νέα χάραξη του αιγιαλού από το παλιό νοσοκομείο μέχρι τα Σφαγεία. Η μελέτη δεν αξιοποιήθηκε, ο παλιός αιγιαλός παραμένει ως έχει, η περιοχή είναι γεμάτη αυθαιρεσίες που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και οι συμπολίτες μας που κατοικούν εκεί πληρώνουν πρόστιμα χωρίς να μπορούν να αλλάξουν ούτε ένα κεραμίδι.

Όλα αυτά τα χρόνια επίσης η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει ανακοινώσει πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση:

 • της εκπόνησης πολεοδομικών μελετών τοπικού ή γενικού χαρακτήρα,
 • της προστασίας και της ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης,
 • των υποδομών σε νέες πολεοδομικές ενότητες, όπως είναι το Περιγιάλι,
 • της διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς,
 • της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων και των δασικών πυρκαγιών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μικρό και ενδεικτικό δείγμα της ραθυμίας με την οποία ενεργούν οι επικεφαλής, αντίστοιχα, σε Δήμο και σε Περιφέρεια.

Posted On Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 10:07 Γράφτηκε από τον

Αρκετά ερωτήματα προκάλεσε η μη πρόσκληση του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ στη σύσκεψη που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα για το θέμα της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP -με την παρουσία των υπευθύνων της κοινοπραξίας. Μια εβδομάδα μετά, η διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία θέτει μια σειρά ερωτημάτων που απευθύνονται τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στον TAP και εκτιμά πως η μη πρόσκλησή του είχε σαν σκοπό να αποκλειστεί η κατάθεση ενός εμπεριστατωμένου επιστημονικού αντίλογου.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Με απορία στην αρχή για τη μη συμμετοχή μας και με μεγάλη έκπληξη στη συνέχεια, πληροφορηθήκαμε την αιτία του επιλεκτικού αποκλεισμού μας από την πρόσφατη συνάντηση των υπευθύνων του ΤΑΡ με τη δημοτική αρχή, τους επικεφαλής των παρατάξεων του δήμου Καβάλας και άλλους θεσμικούς παράγοντες (π.χ. ΤΕΕ). Πρόκειται με λίγα λόγια για τον αποκλεισμό του νομοθετικά θεσμοθετημένου επιστημονικού συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος, στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ν.Π.Δ.Δ.) με χώρο ευθύνης τους Ν. Δράμας, Καβάλας και Σερρών, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του Ν. 1474/1984, έχει ως κυρίαρχη αποστολή του την προάσπιση και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Η συγκεκριμένη σύσκεψη έγινε για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, θέμα που ταλανίζει την κοινωνία της Καβάλας εδώ και καιρό. Ο αποκλεισμός μας λοιπόν από τη συγκεκριμένη συνάντηση, έγινε μετά από την επιθυμία των υπευθύνων του ΤΑΡ, όπως εξήγησε η Δήμαρχος Καβάλας στο Δημοτικό Συμβούλιο (της 30-07-2018) και εγείρει αυτομάτως τα παρακάτω ερωτήματα:

 • Για ποιο λόγο η δημοτική αρχή της Καβάλας, ως οικοδεσπότης της σύσκεψης, να αποδεχθεί τους όρους που έβαλαν οι φιλοξενούμενοι υπεύθυνοι του αγωγού ΤΑΡ, σε μια συνάντηση που έγινε μάλιστα στο Δημαρχείο Καβάλας;
 • Μήπως οι υπεύθυνοι του ΤΑΡ δεν δέχονται τον εμπεριστατωμένο επιστημονικό αντίλογο, στο πλαίσιο της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, που τους έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, διατρανώνοντας παράλληλα το γεγονός ότι είμαστε θετικοί στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, εφόσον προστατεύεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον; Ίσως, θα απαντούσαμε, γιατί - στην προκειμένη περίπτωση - δεν συμπίπτουν τα συμφέροντα της εταιρείας με το δημόσιο συμφέρον.
 • Η έκπληξη μας είναι ακόμα μεγαλύτερη από το γεγονός ότι με τη διοίκηση της εταιρείας του ΤΑΡ στο παρελθόν έχουμε συναντηθεί και συζητήσει πολλές φορές σε καλό κλίμα. Στις συναντήσεις αυτές υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, έστω και αν διαφωνούμε μαζί τους σε αρκετά ζητήματα και κυρίως στη συγκεκριμένη όδευση.
 • Μήπως δεν μπορούν να αντικρούσουν με σοβαρά επιχειρήματα τις επισημάνσεις μας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διέλευση του ΤΑΡ;

Πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι η επισήμανσή μας για τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης του ΤΑΡ στις Σέρρες σε έκταση που, σύμφωνα με τους χάρτες του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι μέσα σε περιοχές επικινδυνότητας πλημμύρας. Ας μην ξεχνάμε τις πρόσφατες πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Αττικής που δεν ελήφθησαν υπόψη τέτοιοι σχεδιασμοί.

 • Δεν είναι οξύμωρο, την επόμενη της συνάντησης η εταιρεία του ΤΑΡ να εκδίδει Δελτίο Τύπου, στο οποίο να τονίζει την πρότασή της, για κοινή ομάδα εργασίας ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ και Δήμου Καβάλας, που θα επιβλέπει τις κατασκευαστικές εργασίες στα υπολειπόμενα 11 χιλιόμετρα του αγωγού στον Ν. Καβάλας; όταν η ίδια εταιρεία επιθυμούσε και επέβαλε την άποψη της για τη μη συμμετοχή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στη συγκεκριμένη συνάντηση;

Μήπως έτσι επιζητεί την επικύρωση από μέρους μας της συγκεκριμένης διέλευσης του αγωγού που αυτή έχει επιλέξει και επιβάλει; ή ακόμα χειρότερο τη συνενοχή μας;

 • Μήπως γιατί το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δεν ενέδωσε στα επικοινωνιακά παιχνίδια των υπευθύνων του Αγωγού ΤΑΡ; Υποκαθιστώντας πολλές φορές το ρόλο και την ευθύνη της Πολιτείας στη χρηματοδότηση έργων αναγκαίων για τις τοπικές κοινωνίες, όπως για παράδειγμα είναι η ύδρευση και η άρδευση της δημοτικής ενότητας Φιλίππων;

Αυτά ενδεχομένως είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν από την ανεξήγητη στάση των υπευθύνων του αγωγού ΤΑΡ, με τον αποκλεισμό του παραρτήματός μας από την πρόσφατη συνάντηση στο Δημαρχείο Καβάλας. Την απάντηση τη γνωρίζουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του ΤΑΡ και προφανώς δεν θέλουν να τη μοιραστούν μαζί μας.

Posted On Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 20:19 Γράφτηκε από τον

Η χθεσινή σύσκεψη στο Ζυγός για την πολιτική προστασία ήταν μία χρήσιμη σύσκεψη. Άργησε όμως 4 χρόνια και δυστυχώς φαίνεται πως ήταν μέρος του προεκλογικού σχεδιασμού της κ. Δήμητρας Τσανάκα και όχι του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας του Δήμου… 

4 χρόνια η διοίκηση του Δήμου δεν οργάνωσε καμία τέτοια σύσκεψη σε κανένα χωριό του Δήμου ούτε φυσικά στις γειτονιές της Καβάλας. 

Η Καβάλα δεν χρειάζεται την πύρινη καταστροφή στην Αττική για να πάρει μαθήματα. Η Καβάλα έχει ζήσει τη δική της πύρινη τραγωδία το 1985, όταν καταστράφηκε το περιαστικό δάσος και κινδύνεψαν οι Καβαλιώτες. Αυτό δεν έγινε μάθημα στις διοικήσεις του Δήμου, 33 χρόνια μετά. 

Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής στην Αττική (και όχι μία εβδομάδα μετά…), τονίσαμε ότι το επίπεδο πρόληψης είναι χαμηλό και η ενημέρωση των πολιτών ανύπαρκτη. Οι δημότες μας κυριολεκτικά δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες καταστάσεις… 

Εδώ και 4 χρόνια, ζητάμε από τη διοίκηση του Δήμου να κάνει καλύτερη και έγκαιρη οργάνωση στα θέματα πολιτικής προστασίας, να έχει σχεδιασμό για όλα και να υλοποιεί όσα πρέπει. Αποτέλεσμα; «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», όπως αποδείχθηκε εξάλλου στην κακοκαιρία του Ιανουαρίου του 2017. 

Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή πρέπει να πάρει άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα: 

- να δώσει βάρος στην αναβάθμιση και στελέχωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Δεν επιτρέπεται ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας να έχει άλλες 7 παράλληλες αρμοδιότητες και να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Δεν επιτρέπεται το έκτακτο προσωπικό του Τμήματος Καθαριότητας να απασχολείται σε εκδηλώσεις ή να είναι στα γραφεία και μην κάνει τη δουλειά του. Ακριβώς επειδή είναι έκτακτο προσωπικό χρειάζεται κάθε χρόνο εκπαίδευση σε θέματα πολιτικής προστασίας. 

- να φροντίζει για την ετοιμότητα του προσωπικού, του εξοπλισμού και των υποδομών που αφορούν την αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων. Ως πότε θα βλέπουμε στα δασάκια της πόλης κατεστραμμένες πυροσβεστικές φωλιές και πυροσβεστικούς κρουνούς που δεν λειτουργούν; 

- να φροντίζει κάθε χρόνο για την επικαιροποίηση α) των σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών και β) των μνημονίων ενεργειών, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τους ρόλους και τις θέσεις τους. Χρειαζόμαστε συντονισμό με όλους τους φορείς και κυρίως με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο. 

- να κάνει ασκήσεις πολιτικής προστασίας με τη συμμετοχή και φορέων και πολιτών και να επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευση υπαλλήλων και εθελοντών. 

- να ενημερώσει (με ειδικά φυλλάδια, ειδικές διαδικτυακές εφαρμογές και ειδικό σχέδιο συνεργασίας με τα ΜΜΕ) όλους τους δημότες για τα σχέδια διαφυγής, δηλ. για το τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής, ώστε να αποφεύγεται ο πανικός. 

- να ασχολείται συστηματικά με τον καθαρισμό του αστικού κέντρου και των χωριών από τα επικίνδυνα χόρτα και τα σκουπίδια μέσα στα δάση. 

- να ασχοληθεί επιτέλους με το έργο της Περιμετρικής και τον πολεοδομικό σχεδιασμό που αφορά θέματα προσβασιμότητας. 

- να κάνει παρεμβάσεις σε εγκαταλειμμένα και επικίνδυνα κτίσματα στην Καβάλα και στα χωριά, ώστε να μειώσει την επικινδυνότητά τους. 

Δυστυχώς, ακόμη και τώρα, η Δήμαρχος Καβάλας συνεχίζει να «παίζει» με τα θέματα πολιτικής προστασίας. 

Εμείς, ως η επόμενη διοίκηση του Δήμου, θα βάλουμε τις εξής προτεραιότητες: σωστή οργάνωση και σχέδιο, προετοιμασία και ετοιμότητα, εκπαίδευση, ενημέρωση.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Posted On Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 23:39 Γράφτηκε από τον

"Καημό" φαίνεται ότι έχει πιάσει, εδώ και πολλά χρόνια, ορισμένους εδώ στην Καβάλα για να μετονομάσουν κάποιον δρόμο εντός του αστικού ιστού της πόλης. Η ιστορία με το αίτημα αλλαγής του ονόματος της οδού Ομονοίας σε "οδό Αποστόλου Παύλου" (την ώρα, μάλιστα, που...υπήρχε άλλη οδός με την ίδια επωνυμία) είχε απασχολήσει έντονα την τοπική κοινή γνώμη πριν από περίπου 3 χρόνια, χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε μια μετονομασία -μετά και την κινητοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Θυμίζουμε ότι το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί...από ιερωμένους - όπως ακριβώς γίνεται και τώρα, με τον Μητροπολίτη ΦΝΘ Στέφανο να ζητά την αλλαγή του ονόματος της οδού Μητροπόλεως σε...οδό Μητροπολίτου Προκοπίου!

Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρει τέτοιο ζήτημα ο Μητροπολίτης, καθώς ήδη από τις πρώτες μέρες παρουσίας του στην Καβάλα -με συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ- είχε δείξει ότι επιθυμούσε να ακολουθήσει την οδό της μετονομασίας δρόμων -μαζί με την απόδοση του ονόματος του προκατόχου του κυρού Προκοπίου-. Μια οδό για ένα ζήτημα που, επί της ουσίας, δεν τον αφορά, και για το οποίο αδυνατούμε να κατανοήσουμε το γιατί επεμβαίνει (αν και μέχρι τώρα είχαμε δει με θετικό μάτι τις ενέργειες και τον τρόπο σκέψης του νέου μας Μητροπολίτη).

Και να δεχτούμε, προς στιγμήν, ότι η τοποθέτηση του Σεβασμιώτατου Στεφάνου μπορεί να είναι μια προσωπική του επιθυμία -και καλώς έπραξε που την εξέφρασε, σε μια προσπάθεια να τιμήσει τον προκάτοχό του, ο οποίος παρέμεινε στην Καβάλα για 43 ολόκληρα χρόνια (παραπάνω, δηλαδή, από τη μισή του ζωή). Η δημοτική αρχή τι κάθεται και το συζητάει;

Διότι εντάξει, το καταλαβαίνουμε ότι η όλη συζήτηση αποτελεί ένα καλό "κίνητρο" για να προσεγγίσει η δημοτική αρχή την εκκλησία και να πάρει ψήφους από αυτήν (είμαστε και σε προεκλογική χρονιά). Αλλά φαίνεται ότι ορισμένοι δεν κατανοούν πως υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν από το να αλλαχτεί το όνομα ενός δρόμου.

Και στην τελική, αν θέλουμε να σταθούμε αποκλειστικά στο ζήτημα των ονοματοδοσιών, καλό είναι να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν δρόμοι που εδώ και πολλά χρόνια ονομάζονται επισήμως εντελώς διαφορετικά από ότι τους γνωρίζουμε (με σημαντικότερα παραδείγματα την Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού -ποιος θυμάται την οδό "Νυρεμβέργης"- και τις οδούς Γαλλικής και Ελληνικής Δημοκρατίας -Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, αντίστοιχα). Με λίγα λόγια, και να αλλάξει όνομα η οδός Μητροπόλεως, ουδείς εγγυάται ότι το νέο όνομα θα "εντυπωθεί" στο υποσυνείδητο των Καβαλιωτών ή αν θα συνεχίσουν να την αποκαλούν "οδό Μητροπόλεως".

Αν, πάλι, η δημοτική αρχή θέλει να ασχοληθεί με τα ονόματα των δρόμων, καλό είναι να ασχοληθεί καμιά φορά και με τους αριθμούς των οδών! Περιστατικά όπως αυτό που συνέβη πριν από 2 ημέρες σε φιλικό μας πρόσωπο (έψαχνε ένα κατάστημα στην οδό Κασσάνδρου 3, αλλά ενώ βρήκε την οδό δεν βρήκε τον αριθμό) παρατηρούνται σε συνεχή βάση, με τον απλό κοσμάκη να ταλαιπωρείτα συχνά μέχρις ώτου βρει το γραφείο που αναζητά. Για να μη μιλήσουμε, επίσης, για τις πινακίδες που έχουν μουτζουρωθεί με ότι θέλει ο καθένας. Μήπως αυτά είναι τα σοβαρά θέματα -όσον αφορά τους δρόμους και τα ονόματά τους;;;

Posted On Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 20:25 Γράφτηκε από τον

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP, αποδεχόμενος την πρόσκληση σε διάλογο του Δήμου Καβάλας, συναντήθηκε χθες (26.07.2018) με τη Δήμαρχο Καβάλας, μέλη της διοίκησης του Δήμου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Ο TAP εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Πρόεδρο κ. Walter Peeraer, τον Γενικό Διευθυντή κ. Luca Schieppati, τη Διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, τη Διευθύντρια Επικοινωνίας Ελλάδας, κ. Κατερίνα Μουζουράκη και τον κ. Γιώργο Ζιασιακόπουλο, από την τεχνική ομάδα του ΤΑΡ. H επίσκεψη αυτή αντανακλά τη διαρκή δέσμευση του TAP να επικοινωνεί με φορείς και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός και να διεξάγει μαζί τους εποικοδομητικό διάλογο.

Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, συζητήθηκε η πρόοδος των έργων κατασκευής του αγωγού, καθώς και ζητήματα σχετικά με την εγκεκριμένη όδευση από τον πρώην Δήμο Φιλίππων. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους υπερίσχυσε η παρούσα όδευση έναντι άλλων εναλλακτικών, συμπεριλαμβανομένης και της βορειότερης διαδρομής, αλλά και συγκεκριμένες βελτιώσεις που έχουν γίνει στην τρέχουσα όδευση, προκειμένου να απαντηθούν εμπράκτως οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας. Η εγκεκριμένη όδευση επιλέχθηκε ως η καλύτερη δυνατή, με κριτήριο το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο TAP πρότεινε στο Δήμο Καβάλας και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων τη σύσταση ομάδας, η οποία θα αποτελείται από ειδικούς του Δήμου και του τοπικού ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ, με σκοπό να παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση του έργου στα υπολειπόμενα 11χλμ της όδευσης στην περιοχή των Φιλίππων, που πραγματοποιείται από τον TAP σύμφωνα με τα υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Ενώ παράλληλα, η ομάδα αυτή θα μπορεί να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους τοπικούς φορείς, με στόχο να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν ανησυχίες που συνδέονται με τη διέλευση του αγωγού από την περιοχή. Παράλληλα, προτάθηκε η επέκταση του προγράμματος παρακολούθησης της παραγωγικότητας της γης που παρέχει ο ΤΑΡ μετά την επιστροφή του γεωτεμαχίου στους ιδιοκτήτες/χρήστες του, σε 5 από 3 χρόνια, για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, η διοίκηση του ΤΑΡ επανέλαβε τη δέσμευση της να επενδύσει σε δύο σημαντικά έργα υποδομής στον πρώην Δήμο Φιλίππων, προχωρώντας άμεσα στη συγχρηματοδότηση του έργου άρδευσης και ύδρευσης και εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση αυτή να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας για την έγκαιρη ολοκλήρωση του κομβικού ενεργειακού έργου του ΤΑΡ.

Posted On Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 15:18 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 44

61 Philippi Festival 2018

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας