Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017
Τεχνολογία

Τεχνολογία (87)

Ένα πρόγραμμα ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ που είχε ξεκινήσει, πριν από πολλά χρόνια, η COSMOTE για την εγκατάσταση δικτύου ασύρματης πρόσβασης στο Internet (wi-fi) σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας φτάνει, σιγά σιγά, στο τέλος του, καθώς με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού έγιναν γνωστοί οι αρχαιολογικοί χώροι οι επισκέπτες των οποίων πολύ σύντομα (ίσως και μέσα στο καλοκαίρι) θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται ασύρματα στο Internet.

Μέσα στον σχετικό κατάλογο μπορούμε να βρούμε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όπως:

 • το Ακρωτήρι Σαντορίνης,
 • οι Δελφοί,
 • η Δήλος,
 • η Ακρόπολη των Αθηνών, 
 • οι αρχαιολογικοί χώροι στην Κνωσό και το Σούνιο,
 • οι Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα),
 • το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο,
 • η Αρχαία Ολυμπία,
 • τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης,
 • η Ακρόπολη Λίνδου,
 • η Αρχαία Επίδαυρος,
 • η Ακρόπολη Μυκηνών,
 • η Σπιναλόγκα,
 • το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,
 • η Αρχαία Δωδώνη και
 • η Αρχαία Κόρινθος.

αλλά όχι τον -ενταγμένο εδώ και ένα χρόνο στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO- αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων!

Η "παράλειψη" αυτή, όπως ήταν φυσικό, μάς προκάλεσε απορία, δεδομένων των προσπαθειών που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων (όπως η απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. για την απεικόνισή του σε νόμισμα των 2 €) αλλά και της ανάγκης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ολοένα και αυξανόμενων σε πλήθος επισκεπτών του. Ωστόσο η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, μιλώντας στο Kavala Portal, εξήγησε πως:

"Το πρόγραμμα της Cosmote είναι αρκετά παλιό, καθώς ξεκίνησε πολύ πριν την ένταξη των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με ποια κριτήρια, εκείνη την εποχή, δεν εντάχθηκε ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στο εν λόγω πρόγραμμα, ωστόσο υπάρχει η σκέψη να εντάξουμε την εγκατάσταση δικτύου wi-fi στο γενικότερο πρόγραμμα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου στο οποίο σύντομα θα προσπαθήσουμε να ενταχθούμε"

Posted On Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 19:10 Γράφτηκε από τον

Η σύνδεση στο Internet αποτελεί, πλέον, ένα αγαθό πρώτης ανάγκης για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση -μαζί με το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και το τηλέφωνο-, κατά συνέπεια τα οποιαδήποτε προβλήματα στην παροχή του (χαμηλές ταχύτητες, διακοπή λόγω βλάβης κλπ) είναι σαφές ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους χρήστες του.

Εδώ και αρκετό καιρό, λοιπόν, τα παράπονα των κατοίκων του πρώην δήμου Ορεινού για τα προβλήματα στην παροχή του Internet είναι πολλά -και εύλογα, καθώς σε πολλούς οικισμούς της περιοχής η έννοια "σύνδεση στο Internet" απλώς δεν υφίσταται! Κατά καιρούς, μάλιστα, έχουμε γίνει δέκτες των παραπόνων αυτών από -δικαίως- αγανακτισμένους κατοίκους.

Συνεπώς, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του δήμου Νέστου ότι "Μετά από διαρκή προβλήματα με το σήμα του ίντερνετ σε χωριά του Ορεινού αποκαταστάθηκε τελικά το σήμα την περασμένη εβδομάδα και ειδικότερα στα χωριά Λεκάνη, Μακρυχώρι, Δύσβατο, Ελαφοχώρι, Πλαταμώνα αλλά και την περιοχή των Νικητών." μόνο ως θετική είδηση μπορεί να θεωρηθεί -μαζί, μάλιστα, με τη δέσμευση ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η σύνδεση και σε άλλους οικισμούς, όπως ο Διπόταμος. Μένει τώρα να δούμε κατά πόσο θα βελτιωθεί η σύνδεση του Internet -κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες, όταν και οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Posted On Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 10:29 Γράφτηκε από τον

Χρειάζεστε να προμηθευτείτε για τις ανάγκες του γραφείου ή της επιχείρησής σας έναν εκτυπωτή που να διεκπεραιώνει εργασίες σε μέγεθος Α3, για να δημιουργείτε διαφημιστικά φυλλάδια, ενημερωτικά έντυπα και επαγγελματικές παρουσιάσεις.

Οι ειδικοί του websupplies.gr προτείνουν τους 10 καλύτερους εκτυπωτές Α3 της αγοράς προκειμένου να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον ιδανικό για τη δουλειά σας.

Οι 10 καλύτεροι εκτυπωτές Α3

1) Όσο απαιτητική και αν είναι η εργασία σας, ο εκτυπωτής HP Officejet 7110 Wide Format θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους! Μπορείτε να δημιουργήσετε έντυπα επαγγελματικής ποιότητας και μεγέθους από καρτ-ποστάλ έως A3+.

C035436042) Ενισχύστε την παραγωγικότητά σας και εκτυπώστε τα έντυπα που χρειάζεστε για το γραφείο ή την επιχείρησή σας με τον εκτυπωτή Epson Workforce Inkjet WF-7110DTW, που υποστηρίζει χαρτί μεγέθους μέχρι Α3+.

Wfx7110dtw

3) Ικανός να υποστηρίξει ποικίλα μεγέθη χαρτιών -εκτυπώνει μέχρι και επιφάνειες recordable CD/DVD- ο Epson Stylus Photo 1500W απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν τα πάντα από την inkjet συσκευή τους.

Price List 1500w

4) Δημιουργήστε οικονομικές και άνετες εκτυπώσεις για διαφημιστικό υλικό, σχέδια CAD, γραφικά και αναφορές με τον εκτυπωτή Epson L1300 A3+ Inkjet ITS που είναι ιδανικός για επιχειρηματικά, εμπορικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα εργασίας.

L1300 5

5) Ιδανικός για τη δημιουργία γυαλιστερών φωτογραφιών μεγέθους έως και Α3+, ο εκτυπωτής Epson SureColor Inkjet SC-P400 αποτελεί τον τέλειο τρόπο εισαγωγής στη δημιουργία επαγγελματικών φωτογραφιών.

Scp400 Noshadow

6) Ο μικρός εκτυπωτής Epson Inkjet L1800 ITS A3 προσφέρει οικονομικές και άνετες εκτυπώσεις φωτογραφιών και έγχρωμων εγγράφων σε οικιακούς χρήστες, φωτογράφους και είναι κατάλληλος για γραφεία με υψηλούς όγκους εκτυπώσεων.

0025109 3915857) Γρήγορος, ευέλικτος και εύχρηστος ο εκτυπωτής Inkjet Epson A3+ SureColor SC-P600 διαθέτει δυνατότητα ασύρματης διασύνδεσης και είναι ιδανικός για επαγγελματικές φωτογραφικές εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας σε μεγέθη έως και A3+.

Epson Surecolor Sc P600

8) Κατάλληλος για επαγγελματική χρήση ο εκτυπωτής Epson Business Workforce Inkjet WF-8010DW απευθύνεται σε ομάδες εργασίας μικρού και μεσαίου μεγέθους, προσφέροντας τη δυνατότητα εκτύπωσης εγγράφων σε μέγεθος έως και Α3+.

185 70 EPWF8010DWF

9) Ο εκτυπωτής Epson SureColor Inkjet SC-P800 A3 αποτελεί ιδανική επιλογή για επαγγελματίες φωτογράφους και επιχειρηματίες. Εκτυπώστε εύκολα από πολλές συσκευές, χάρη στη δυνατότητα διασύνδεσης Wi-Fi.

0025128 583178

10) Ο εκτυπωτής HP Mono Laserjet Enterprise M806x+ διεκπεραιώνει μεγάλες εργασίες εκτύπωσης γρήγορα και προσφέρει ευέλικτες επιλογές χειρισμού του χαρτιού. Εκτυπώστε έως και 56 σελίδες A4 το λεπτό ακόμα και από τις φορητές συσκευές σας.

CZ245A B19 3 1750x1285

Posted On Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 18:36 Γράφτηκε από τον

Θυμόμαστε ότι πριν από μερικά χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ είχε βάλει στο στόχαστρό του ορισμένες από τις αμμουδιές της Θάσου, όπως τη Χρυσή Αμμουδιά. Οι προσπάθειες παραχώρησης σε ιδιώτες είχαν αποτύχει εκείνη την εποχή, χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων (αλλά και της δημοτικής αρχής Θάσου), ωστόσο κάποιοι άγνωστοι -ως αυτή την ώρα- τύποι βάλθηκαν να "πουλήσουν" την άμμο παραλιών του νησιού μέσω του Internet!

Και μάλιστα...μέσα σε βαζάκια!!!

Αν και η αρχική ανακάλυψη του προέδρου της τοπικής κοινότητας Νέας Περάμου Μάκη Ζουμπλιού σχετιζόταν με άμμο που (υποτίθεται ότι) συλλέχθηκε από παραλία της Καβάλας, εντούτοις με μια μικρή αναζήτηση διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία των δειγμάτων άμμου που..."πωλούνται" (μέσω του ιστότοπου ηλεκτρονικών δημοπρασιών eBay) προέρχεται από το "σμαραγδένιο νησί" (υπάρχουν, βέβαια, και μερικά δείγματα από την Κεραμωτή)!

Ουδείς, φυσικά, είναι σε θέση να πιστοποιήσει αν και κατά πόσο οι "πωλητές άμμου" πουλάνε αυθεντική άμμο προερχόμενη από τη Θάσο και τον υπόλοιπο νομό Καβάλας -άλλωστε το eBay βρίθει από δημοπρασίες στις οποίες άλλα υπόσχονται οι υποψήφιοι πωλητές και άλλα πουλάνε (ή πολλές φορές δεν τα πουλάνε καν, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ουκ ολίγα περιστατικά απάτης μέσω Internet), αλλά ούτε και να εντοπίσει ποιοι ακριβώς είναι οι πωλητές. Ωστόσο από την έρευνά μας προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία:

- οι περισσότερες αγγελίες πώλησης έχουν αναρτηθεί από πωλητές που προέρχονται από τη Βουλγαρία -σε ορισμένες δημοπρασίες, μάλιστα, αναφέρεται ως τόπος προέλευσης των πωλητών το Πλόβντιβ. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες δημοπρασίες οι οποίες αναρτήθηκαν από το Beaumont (προφέρεται "Μπομόν"), μια μικρή πόλη περίπου 17.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται...στην πολιτεία της Αλμπέρτα στον Καναδά!!!

Beaumont Alberta Canada

Με το μικρό κόκκινο "μπαλόνι" σημειώνεται η θέση της πόλης Beaumont

- Αν και τα προς πώληση "αγαθά" δε φαίνεται να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, υπάρχουν και ορισμένα δείγματα που έχουν αγοραστεί κατά κόρον (το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι αυτά που έχουν ζήτηση είναι τα δείγματα μαρμάρου -και εδώ, όπως φαίνεται, το μάρμαρο της Θάσου ξεχωρίζει!!!)

- Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες, τα προς πώληση "αγαθά" εκτίθενται εδώ και πολλούς μήνες, με ορισμένα εξ αυτών να εκτίθενται από πέρσι το καλοκαίρι!

- Δεν έχει γίνει σαφές το σε τι ακριβώς μπορεί να χρησιμεύσει στους καταναλωτές η άμμος που θα αγοράσουν. Πιο "σωστός" εμφανίζεται ο Καναδός πωλητής, ο οποίος περιγράφει ότι τα δείγματά του μπορούν να χρησιμεύσουν σε καλλιτέχνες ή απλά για δώρο και..."μόστρα" (Η ακριβής περιγραφή είναι "Beautiful for display, or Arts, Crafts, Nice Gift")

Τα προς πώληση δείγματα είναι τα εξής:

Φωτογραφία Περιγραφή Τιμή Προέλευση πωλητή  Link
 S L1600  Άμμος από την παραλία
των Μεταλλείων (δείγμα 86 γραμμαρίων)
 6.70(including shipping) Βουλγαρία Πατήστε εδώ
 Sample 2 Δείγμα άμμου από άγνωστο σημείο της Θάσου (30 γραμμάρια)  3,56 € Πλόβντιβ
Βουλγαρίας
Πατήστε εδώ
 Sample 3 Δείγμα μαρμαρόπετρας από τη Θάσο (11 πωλήσεις) 6,70 €  Βουλγαρία Πατήστε εδώ
Sample 4  Δείγμα μαρμαρόπετρας από τη Θάσο (5 πωλήσεις) 6,19 € Beaumont, Καναδάς  Πατήστε εδώ
Sample 5  Δείγμα μαρμαρόπετρας από την Κεραμωτή (16 γραμμάρια) 4,03 € Beaumont, Καναδάς  Πατήστε εδώ
 Sample 6 Δείγμα άμμου από την Κεραμωτή 2,67 €  Πλόβντιβ
Βουλγαρίας
Πατήστε εδώ
 Sample 7 Δείγμα άμμου από την Κεραμωτή (86 γραμμάρια) 4,46 €  Βουλγαρία Πατήστε εδώ
 Sample 8 Δείγμα άμμου από την Καβάλα 4,03 €  Beaumont, Καναδάς Πατήστε εδώ
 Sample 9 Δείγμα άμμου από την Καβάλα (30 γραμμάρια) 2,67 €  Πλόβντιβ
Βουλγαρία
Πατήστε εδώ
 Sample 10 Δείγμα άμμου από την Καβάλα (κατά πάσα πιθανότητα από την παραλία του Μπάτη) 4,46 €  Βουλγαρία Πατήστε εδώ
Posted On Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 19:33 Γράφτηκε από τον

Εδώ και μερικές ημέρες συνεργεία του ΟΤΕ έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την εγκατάσταση ενός νέου δικτύου οπτικών ινών στην πόλη της Καβάλας. Οι εργασίες θα γίνουν τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε συνοικίες -όπως η Αγία Βαρβάρα-, ενώ το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν τα έργα στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούνιο

Posted On Δευτέρα, 08 Μαΐου 2017 22:58 Γράφτηκε από τον

Με τη συμμετοχή 14 δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων από το δήμο Καβάλας, την Ελευθερούπολη και το νομό Πέλλας πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Πέμπτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης η 4η Μαθητική Ημερίδα Πληροφορικής και το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Τα σχολεία συμμετείχαν με ομάδες μαθητών που παρουσίασαν στο κοινό έργα ψηφιακής δημιουργίας και ρομποτικής που δημιούργησαν στα μαθήματα Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις βιωματικές δράσεις του Γυμνασίου και στο μάθημα Ερευνητικές Εργασίες (Project) των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Οι σκοποί της ημερίδας αυτής ήταν:

- Η απόκτηση εμπειριών στις διαδικασίες συμμετοχής σε μια ημερίδα που θα διεξαχθεί σε ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου,
- Η βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην πράξη,
- Η ενημέρωση σχετικά με την κατασκευή και τον προγραμματισμό των ρομπότ,
- Η ανάπτυξη της εφευρετικότητας και της δημιουργικότητας των μαθητών,
- Η απόκτηση σημαντικών δεξιοτήτων μέσα από ομαδοσυνεργατικές πρακτικές,
- Η προσέγγιση της γνώσης βιωματικά, με παιγνιώδη τρόπο

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/entheta/technology#sigProId1cad8a9f12

Στην ημερίδα αυτή έλαβαν μέρος τα εξής σχολεία:

 1. 1ο Γυμνάσιο Καβάλας (Ρομποτική "Robot Ταχυδρόμος")
 2. 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
 3. 1ο ΓΕΛ Καβάλας (πρόγραμμα "Teachers4Europe")
 4. Μουσικό Σχολείο Καβάλας (Ρομποτικός βραχίονας και έξυπνος καθρέπτης, Επέκταση του βασικού πακέτου Hydrobot με το πακέτο αισθητήρων Hydrosensor για τη μελέτη υδάτινων οικοσυστημάτων, Ανάπτυξη εφαρμογής Dictee για φορητές συσκευές, Φυσικοί ήχοι της πόλης)
 5. Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καβάλας (blog μαγειρικής)
 6. 4ο Γυμνάσιο Καβάλας (Σχολικός εκφοβισμός)
 7. 5ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας ("Κατασκευάζοντας ένα όχημα του μέλλοντος, Wheely ο ρομποτικός αποθηκάριος", "Μαθαίνω να προγραμματίζω δημιουργώντας παιχνίδια με το Scratch")
 8. 18ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας ("Δημιουργία διαδραστικής αφίσας των Κυκλάδων", "Δημιουργία διαδραστικής ιστορικής γραμμής των Περσικών Πολέμων")
 9. Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα (Εικονογράφηση του ποιήματος "Το κορίτσι" του Οδυσσέα Ελύτη)
 10. 2θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Δυτικού Πέλλας (Αξιοποίηση διαδικτυακών πηγών, εργαλείων και του Scratch για τη διερεύνηση της ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο")
 11. 5ο Γυμνάσιο Καβάλας (Δημιουργούμε παιχνίδι με Scratch - Οι περιπέτειες του Οδυσσέα)
 12. 6ο ΓΕΛ Καβάλας (Γνωριμία με τα Fractals)
 13. 5ο ΓΕΛ Καβάλας (Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και μηχανικοί)
 14. ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης (Καραγκιόζης - Φωτογραφίες στο Διαδίκτυο)
Posted On Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 19:52 Γράφτηκε από τον

Ένας από τους πλέον γνωστούς αεροκινηματογραφιστές στην Καβάλα, ο γνωστός σε μας ως Tetracopterakias (κατά κόσμον Γρηγόρης Λιοτάκης), δημοσίευσε το Σάββατο στη σελίδα του στο FaceBook (Tetracopterakias) ένα νέο βίντεο για την προβολή της Καβάλας από ψηλά.

Το βίντεο φέρει τον τίτλο "Καβάλα, η Βασίλισσα του Βορρά"

Posted On Σάββατο, 29 Απριλίου 2017 16:11 Γράφτηκε από τον

Με εισήγηση της Miapetra Kumpula-Natri (Σοσιαλιστές, Φινλανδία) καταργούνται οι λιανικές χρεώσεις περιαγωγής, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της ΕΕ να στέλνουν μηνύματα, να καλούν και να μεταφέρουν δεδομένα σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης κι αν βρίσκονται, με τους όρους που ισχύουν και στη χώρα τους και χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

 

Η πρόταση συζητήθηκε την Τετάρτη και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, χθες Πέμπτη. Έτσι, από τις 15 Ιουνίου 2017 και μετά, θα υπάρξει και το οριστικό τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής.

Την απόφαση καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά Andrus Ansip.

“Επειτα από σχεδόν δέκα χρόνια, η Ε.Ε. βάζει οριστικά τέλος στο άγχος των χρεώσεων περιαγωγής που μαστίζουν την Ευρώπη από τις απαρχές της κινητής τηλεφωνίας. Οι υπερβολικές χρεώσεις περιαγωγής ήταν μια ανωμαλία σε μια ήπειρο όπου οι άνθρωποι κινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών”

Η εισηγήτρια Miapetra Kumpula-Natri της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών ανέφερε στην Ολομέλεια, στην οποία βρέθηκε και το NEWS 247:

“Το ψήφισμα αυτό αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Από τις 15 Ιουνίου και μετά δεν θα υπάρχουν πλέον τα τέλη περιαγωγής, και αυτό μπορούμε πια να το γιορτάσουμε. Οι χρήστες που ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούν να ελέγχουν τα email τους, να χρησιμοποιούν χάρτες, να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να καλούν και να στέλνουν μηνύματα χωρίς επιπλέον κόστος”.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα ανώτατα όρια των τιμών χονδρικής περιαγωγής εγκρίθηκε με 549 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 50 αποχές.

Αναλυτικότερα, η συμφωνία για τα χαμηλότερα ανώτατα όρια στη μεταφορά δεδομένων θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα, όπως είναι το οπτικοακουστικό υλικό, όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο κανονισμός, θα “επιτρέψει, επίσης, το άνοιγμα των αγορών στις μικρές εταιρείες τηλεπικοινωνιών“.

Πλέον, αποτελεί υποχρέωση των εταιρειών τηλεπικοινωνίας και όχι πρόσθετη παροχή από αυτές, όπως αναφέρουν σε ορισμένες διαφημίσεις τους η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017.

Συνοπτικά στοιχεία για τα νέα ανώτατα όρια για τις χρεώσεις χονδρικής

 • Φωνητικές κλήσεις: €0,032
 • Μεταφορές δεδομένων: €7,7/gigabyte (από τις 15.06.2017), €6/ gigabyte (από τις 01.01.2018), €4,5/ gigabyte (από τις 01.01.2019), €3,5/ gigabyte (από τις 01.01.2020), €3/ gigabyte (από τις 01.01.2021), €2,5/ gigabyte (από τις 01.01.2022)
 • Μηνύματα κειμένου: €0,01

Τα ανώτατα “όρια ασφαλείας” που δεν πρέπει να υπερβαίνονται

Όπως αναφέρεται σχετικά:

“Από τις 15 Ιουνίου 2017, το μέσο τέλος σε επίπεδο χονδρικής, την οποία ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου επίσκεψης δύναται να επιβάλλει στον πάροχο περιαγωγής για την παροχή ρυθμιζόμενης κλήσης περιαγωγής με προέλευση από αυτό το δίκτυο επίσκεψης, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του κόστους προέλευσης, διαβίβασης και τερματισμού, δεν υπερβαίνει το όριο ασφαλείας των 0,032 EUR ανά λεπτό. Το εν λόγω μέγιστο τέλος χονδρικής παραμένει, με την επιφύλαξη του άρθρου 19, στα 0,032 EUR έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Η μέση χρέωση χονδρικής που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εφαρμόζεται μεταξύ οποιωνδήποτε δύο φορέων εκμετάλλευσης και υπολογίζεται βάσει δωδεκαμήνου, ή οποιουδήποτε βραχύτερου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι το τέλος της περιόδου εφαρμογής του μέγιστου μέσου τέλους χονδρικής, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 ή πριν τις 30 Ιουνίου 2022.

Από τις 15 Ιουνίου 2017, το μέσο τέλος χονδρικής που μπορεί να επιβάλλει ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου επίσκεψης στον πάροχο περιαγωγής για την παροχή ρυθμιζόμενου μηνύματος SMS περιαγωγής που προέρχεται από το εν λόγω δίκτυο επίσκεψης, δεν υπερβαίνει το όριο ασφαλείας των 0,01 EUR ανά μήνυμα SMS και, με την επιφύλαξη του άρθρου 19, παραμένει στα 0,01 EUR έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Από τις 15 Ιουνίου 2017, το μέσο τέλος χονδρικής, το οποίο ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου επίσκεψης μπορεί να επιβάλλει στον πάροχο της χώρας προέλευσης του πελάτη περιαγωγής για την παροχή ρυθμιζόμενων υπηρεσιών περιαγωγής δεδομένων μέσω του εν λόγω δικτύου επίσκεψης δεν υπερβαίνει το όριο ασφαλείας των 7,70 EUR ανά gigabyte μεταδιδόμενων δεδομένων. Το εν λόγω μέγιστο τέλος χονδρικής μειώνεται σε 6,00 EUR ανά gigabyte την 1η Ιανουαρίου 2018, σε 4,50 EUR ανά gigabyte την 1η Ιανουαρίου 2019, σε 3,50 EUR ανά gigabyte την 1η Ιανουαρίου 2020, σε 3,00 EUR ανά gigabyte την 1η Ιανουαρίου 2021 και σε 2,50 EUR ανά gigabyte την 1η Ιανουαρίου 2022. Με την επιφύλαξη του άρθρου 19, παραμένει στα 2,50 EUR ανά gigabyte μεταδιδόμενων δεδομένων έως τις 30 Ιουνίου 2022”.

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά προειδοποιεί για αυξήσεις στις εγχώριες χρεώσεις

Η εγχώρια αγορά φοβάται πως λόγω του τέλους φορολογίας που είναι στο 12%, μπορεί να υπάρξει κάποιος που θα ξεκινήσει να πουλά κάρτες καρτοκινητής στην Ελλάδα, μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας από άλλη χώρα της ΕΕ.

Η Κομισιόν διαβεβαιώνει πάντως πως μαζί με το αρμόδιο όργανο ρύθμισης της αγοράς (BEREC) έχουν εξουσιοδοτήσει κατάλληλα τις τοπικές αρχές, όπως η ΕΕΤΤ, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν ανάλογα και να εξασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός.
Επίσης, μιλώντας εκ μέρους της GUE/NGL, ο Νεοκλής Συλικιώτης εξέφρασε την υποστήριξη στην κατάργηση των τελών περιαγωγής, μόνο εφόσον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανακουφίσει οικονομικά τους καταναλωτές.

“Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο αποτελούν δημόσια κοινωνικά αγαθά, στα οποία πρέπει όλοι να έχουμε ισότιμη πρόσβαση. Ωστόσο, η πρόταση που έχουμε ενώπιον μας περικλείει πολλούς κινδύνους. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως εν τέλει δεν θα πληρώσουν το κόστος οι ντόπιοι. Είναι βέβαιο πως προκειμένου να επιβιώσουν οι εγχώριοι πάροχοι, θα μετακυλήσουν το κόστους στους καταναλωτές αυξάνοντας τις εγχώριες χρεώσεις”

Μιλώντας ως συντονιστής στα θέματα ενέργειας εκ μέρους της GUE/NGL, ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως η πρόταση δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια για αποκατάσταση της ανισορροπίας που θα δημιουργηθεί λόγω του διαφορετικού αριθμού τουριστών που δέχεται η κάθε χώρα. Έτσι, εξήγησε, οι χώρες του Νότου που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα τουριστών θα επιφορτιστούν ένα τεράστιο κόστος, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι εγχώριοι πάροχοι.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, κα. Miapetra Kumpula-Natri, ζήτησε να παρέμβει στην συζήτηση για να ρωτήσει τον κ. Συλικιώτη τι θα μπορούσε να προτείνει ως λύση ώστε να καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής (roaming) χωρίς να επιφορτιστούν οι ντόπιοι το κόστος. Ο κ. Συλικιώτης εξήγησε πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί από την ΕΕ ένα Ταμείο στήριξης των μικρών κρατών ώστε να διασφαλιστεί μια ισορροπία μέσω της πρόνοιας για οικονομική στήριξη των κρατών αυτών. Όπως εξήγησε, με αυτή την πρόνοια, οι εγχώριοι πάροχοι δεν θα καταρρεύσουν αλλά ούτε και θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους ντόπιους αυξάνοντας τις εγχώριες χρεώσεις.

Πηγή: news247.gr

Posted On Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 09:56 Γράφτηκε από τον

Δεν εμπίπτουν στα αδικήματα δια του Τύπου οι δυσφημίσεις που τελέστηκαν μέσω Διαδικτύου ή της τηλεόρασης, ακόμη και αν πρόκειται για ειδησεογραφικά sites, αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με την κρίση του ανώτατου δικαστηρίου, "το διαδίκτυο και η τηλεόραση δεν αποτελούν τυπογραφία" κι έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις, στοιχειοθετείται η αξιόποινη πράξη της συκοφαντικής δυσφήμησης κατά τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου, ενώ αλλάζει ο χρόνος παραγραφής.

Συγκεκριμένα, το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου παραγράφεται στα 3 χρόνια, ενώ με την επίμαχη νομολογία δια του internet ή της τηλεόρασης παραγράφεται στην πενταετία.

Κατά το σκεπτικό της απόφασης  υπ' αριθμ. 192/2017, "τύπος και έντυπον, επί των οποίων εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου τούτου είναι πάν ότι εκ τυπογραφίας ή οιουδήποτε άλλου μηχανικού ή χημικού μέσου παράγεται εις όμοια αντίτυπα και χρησιμεύει εις πολλαπλασιασμόν ή διάδοσιν χειρογράφων, εικόνων, παραστάσεων, μετά ή άνευ σημειώσεων ή μουσικών έργων, μετά κειμένου ή επεξηγήσεων ή φωνογραφικών πλακών", ενώ "ως δημοσίευσις εντύπου θεωρείται η διανομή, πώλησις, καθώς και η εις δημόσιον μέρος ή εν δημοσία συναθροίσει ή εις μέρος προσιτόν εις το κοινόν τοιχοκόλλησις ή έκθεσις παντός εντύπου...αδίκημα του Τύπου υπάρχει όταν λάβει χώρα ή κατά την προηγούμενην παράγραφον δημοσίευσις".

Πηγή: news247.gr

Posted On Κυριακή, 02 Απριλίου 2017 23:07 Γράφτηκε από τον

Τη θωράκιση και προστασία των καταναλωτών στην εποχή των online αγορών έχει στο επίκεντρο του ο “Κώδικας Δεοντολογίας” για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που υπεγράφη χθες. Ο Κώδικας θέτει τις γενικές αρχές και ορίζει τους ελάχιστους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής συμπεριφοράς, που πρέπει να τηρούνται απέναντι στον καταναλωτή από τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα κείμενο εθελούσιας δέσμευσης, που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή με την συνδρομή μιας σειράς φορέων, μεταξύ των οποίων ο ΣΕΠΕ, αλλά και εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων. 

Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα αποτελέσει το απαραίτητο πλαίσιο για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών, την προστασία προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια των συναλλαγών για online αγορές. Μέσω του Κώδικα, μεταξύ άλλων, θωρακίζονται δικαιώματα του καταναλωτή απαραίτητα την εποχή των ηλεκτρονικών αγορών. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι ο καταναλωτής έχει αναφαίρετο δικαίωμα αναιτιολόγητης και αζήμιας υπαναχώρησης από την αγορά του. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Κώδικας, πριν ο καταναλωτής δεσμευτεί συμβατικώς, ο προμηθευτής πρέπει να τον ενημερώσει, με σαφή, ευκρινή και κατανοητό τρόπο, στη γλώσσα του, για το δικαίωμά του να υπαναχωρήσει αναιτίως και αζημίως, εντός της νομίμως προβλεπόμενης προθεσμίας των 14 ημερών, που αρχίζει από το χρονικό σημείο που καθορίζει κάθε φορά ο νόμος. Επίσης, οφείλει να ενημερώσει για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις εξαιρέσεις και τη διαδικασία άσκησης του δικαιώματος υπαναχώρησης, αλλά και για τις συνέπειες από την άσκηση, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα κάθε προϊόντος και υπηρεσίας. 

Προβλέψεις

Μεταξύ των άλλων, ο Κώδικας προβλέπει ότι η επιχείρηση οφείλει να εξασφαλίζει προσυμβατικά τη δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης των όποιων διαφορών. Επίσης, τους όρους εξυπηρέτησης μετά από την πώληση, τις τυχόν εμπορικές εγγυήσεις (περιεχόμενο, διάρκεια και έκταση εδαφικής ισχύος) και την ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα. Εξάλλου, προβλέπεται ότι οι όροι της σύμβασης παροχής υπηρεσιών ή και πώλησης προϊόντων πρέπει να είναι αναρτημένοι στο διαδικτυακό τόπο της επιχείρησης, σε σημείο στο οποίο εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση ο καταναλωτής. 

Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται στις περιπτώσεις υποβολής αιτήματος παραγγελίας από τον καταναλωτή, η επιχείρηση υποχρεώνεται να παραδίδει/αποστέλλει άμεσα αποδεικτικό παραλαβής του αιτήματος παραγγελίας, το οποίο να αναγράφει σαφώς την ημερομηνία παραλαβής και επιβεβαίωση αυτής.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι με ευθύνη της επιχείρησης, καθίσταται σαφής στον καταναλωτή ο χρόνος κατά τον οποίο θεωρείται ότι έχει συναφθεί η σύμβαση. Μετά την κατάρτιση της σύμβασης, η επιχείρηση οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια που συνεπάγεται τροποποίηση των όρων της, ιδίως να τροποποιήσει το τίμημα ή να ενημερώσει για μη διαθεσιμότητα του παραγγελθέντος προϊόντος ή παραγγελθείσας υπηρεσίας.

Το προσωπικό των επιχειρήσεων του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου το οποίο έρχεται σε επικοινωνία με τους καταναλωτές για παροχή υπηρεσιών ή και πώληση προϊόντων, πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένο για τα ανωτέρω αναφερθέντα και να απαντά στις εύλογες ερωτήσεις των καταναλωτών με σαφήνεια και ακρίβεια. 

Ασφάλεια συναλλαγών

Στο μείζον θέμα της ασφάλειας, ο Κώδικας προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέριμνα για την ασφάλεια των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Οι εταιρείες, στο πλαίσιο αυτό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που συλλέγουν και επεξεργάζονται. Επίσης, οφείλουν να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση του απορρήτου των δεδομένων που συλλέγουν και επεξεργάζονται στο μέτρο του νομίμως προβλεπόμενου και αναλόγως με την φύση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν. 

Προστασία δεδομένων

Επιπλέον, οφείλουν να διαθέτουν και να εφαρμόζουν κατανοητή, αληθή, νόμιμη, εύκολα προσβάσιμη και επικαιροποιημένη Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να ενημερώνουν τους καταναλωτές, όπως απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία και τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με την εν λόγω Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αναφορά γίνεται ειδικότερα στη χρήση “πάσης φύσεως cookies”, η εγκατάσταση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά από κατάλληλη ενημέρωσή του καταναλωτή και επί τη βάσει της συγκατάθεσης του, σύμφωνα με το νόμο και τις σχετικές οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σε περίπτωση μη συγκατάθεσης/αποδοχής “cookies”, οι επιχειρήσεις επιτρέπουν, εφόσον είναι τεχνολογικά εφικτό, τη συνέχιση της χρήσης της ιστοσελίδας από τον καταναλωτή, χωρίς την αποστολή των cookies.

Πηγή: sepe.gr

Posted On Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 23:02 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 7

Philippi60 300x250

Plai Sto Kima 2017

19959187 1363739300341173 7281919804469332200 N

Banner Istoria Festival

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας