Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
Τεχνολογία

Τεχνολογία (103)

Σε συνέχεια της πορείας προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, καλούμαστε να προχωρήσουμε στο Στάδιο 2 της διαδικασίας που αφορά την σύνθεση της στρατηγικής με την οποία θα υλοποιήσουμε το όραμα και τις φιλοδοξίες της πόλης μας.

Για τον σκοπό αυτό σας προσκαλούμε στο Εργαστήριο Στρατηγικής το οποίο θα διεξαχθεί την Παρασκευή  7 Δεκεμβρίου 2018 στον 4ο όροφο της Δημοτικής Καπναποθήκης στην Πλατεία Καπνεργάτη από 9:30 π.μ. έως 3:00 μ.μ. Στο εργαστήριο αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες, ο καθένας εκπροσωπώντας τον κλάδο του (Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, Επιμελητήρια και Οργανώσεις, Εκπαίδευση και  Έρευνα, Πολίτες) θα συνεισφέρει με ιδέες για δράσεις για την πόλη στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Τις επόμενες ημέρες θα σας σταλεί ένας κατάλογος με σχετικές δράσεις και έργα που έχουν καταγραφεί από την Ψηφιακή Ομάδα και σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης ή ήδη λειτουργούν, προκειμένου να ενημερωθείτε και να μπορείτε να συμμετέχετε πιο αποτελεσματικά. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με τα συμπεράσματα  τα οποία μπορεί να αναμορφώσουν το όραμα και τις φιλοδοξίες της πόλης. 

Στη συνέχεια την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 θα ακολουθήσει ένα δεύτερο εργαστήριο στο οποίο  οι συμμετέχοντες θα κληθούν να βάλουν σε προτεραιότητα τις δράσεις και τα έργα που θα έχουν προταθεί στο 1ο εργαστήριο. Η κατάταξη των δράσεων θα γίνει ως προς τον αντίκτυπο και την σκοπιμότητά / εφικτότητά τους. Ο χώρος για το δεύτερο εργαστήριο και ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η κατάταξη θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια του 1ου εργαστηρίου.

Η ατζέντα του εργαστηρίου της 7/12/2018

  9.30 – 10.00 Εγγραφές

10.00 – 11.00 Χαιρετισμοί - Παρουσιάσεις

-       Καλωσόρισμα -  Μπάμπης Παπαδόπουλος Δ/ντης Ανάπτυξης

-       Ενημέρωση για τη συνάντηση των Δημάρχων στο πλαίσιο του DCC - Δημοσθένης Τουλκίδης Εντεταλμένος Σύμβουλος Ανάπτυξης

-       Αναφορά Αξιολόγησης και του Σχεδίου Δράσεων - Δρ. Χριστίνα Κακδέρη Local Expert

-       Έξυπνες Πόλει και Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Why, What, How - Δρ. Γιάννης Χαραλαμπίδης Lead Expert

11.00 – 11.30 Διάλλειμα

11.30 – 13.00 Δράσεις για την πόλη μας -  Όλοι οι συμμετέχοντες  

13.00 – 13.30  Διάλλειμα

13.30 – 14.30  Συμπεράσματα Ημερίδας  - Δρ. Γιάννης Χαραλαμπίδης

14.30 – 15.00  Επόμενα βήματα  - Δρ. Χριστίνα Κακδέρη

Posted On Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 14:38 Γράφτηκε από τον

Η πόλη της Καβάλας συμμετέχει σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές καμπάνιες σχετικά με το βιώσιμο τουρισμό και τη μείωση των απορριμμάτων στο πλαίσιο του έργου Urban Waste!

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) προσκαλεί ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας να συμμετέχουν στη μείωση των αστικών αποβλήτων υποστηρίζοντας ενεργά την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, συλλογή και διάθεση αποβλήτων στην πόλη της Καβάλας προβάλλοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ΔΩΡΕΑΝ στους επισκέπτες της περιοχής.

Στο πλαίσιο του έργου URBAN WASTE του ευρωπαϊκού προγράμματος Ορίζοντας 2020, έχει αναπτυχθεί μια διαδραστική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablet (WasteApp), η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και σε άλλους φορείς να προβάλλουν δωρεάν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους παρέχοντας μικρά δωράκια - ανταμοιβές (π.χ. με τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών) στους επισκέπτες της πόλης τους προσελκύοντας τους! Η εφαρμογή είναι ενεργή στην πόλη της Καβάλας αλλά και σε 11 ακόμη πιλοτικές πόλεις σε όλη την Ευρώπη (ενδεικτικά: Κοπεγχάγη, Λισαβόνα, Φλωρεντία, Καβάλα, Λευκωσία, Νίκαια, Συρακούσες, κ.α.).

Κατεβάστε το WasteApp, παίξτε μαζί μας και κερδίστε ανταμοιβές! - Πως δουλεύει η εφαρμογή

Μέσω της εφαρμογής “Waste App”, ο χρήστης ανεβάζει φωτογραφία του κάδου ανακύκλωσης στον οποίο πέταξε το υλικό συσκευασίας που χρησιμοποίησε στα κοινωνικά μέσα χρησιμοποιώντας το hashtag #UrbanWasteEU, σκανάρει το QR code του αυτοκόλλητου που είναι κολλημένο στον κάδο και συλλέγει πόντους με τους οποίους κερδίζει ανταμοιβές όπως εκπτώσεις, μικρά δώρα, εισιτήρια κτλ.

Με τους πόντους που συγκεντρώνουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη της Καβάλας, οι χρήστες θα μπορούν στη συνέχεια να αναζητήσουν την «ανταμοιβή» τους. Οι ανταμοιβές ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

- Έκπτωση για υπηρεσίες (δηλαδή 10% έκπτωση για δείπνο, πρωινό, ποτό, παντοπωλείο, έκπτωση 10% για ρούχα κ.λπ.)

- Διαφημιστικό gadget (μαγνήτης της πόλης, καρτ-ποστάλ)

- Προσαρμοσμένο οικολογικό gadget (φιάλη νερού, επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για αγορές, κ.λπ.)

- Έκπτωση / Δωρεάν εισιτήριο (δηλαδή, έκπτωση σε μουσεία, κινηματογράφους ή εισιτήρια μεταφοράς) 

Κάθε ανταμοιβή σχετίζεται με ένα ορισμένο αριθμό μονάδων (π.χ. 10 μονάδες για έκπτωση 10% σε εστιατόριο). Η φύση της ανταμοιβής και ο αριθμός των διαθέσιμων στοιχείων συμφωνούνται μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην πόλη της Καβάλας θα έχουν τη δυνατότητα να προωθηθούν στους επισκέπτες της πόλης μέσω της εφαρμογής (WasteApp) εφόσον η τοποθεσία και πληροφορίες τους θα παρουσιάζονται στην εφαρμογή!

Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του ιστότοπου του έργου (http://www.urban-waste.eu/) και των λογαριασμών των κοινωνικών μέσων δικτύωσης του έργου τα οποία θα παράγουν συγκεκριμένα νέα και δελτία τύπου αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των δημοσίων φορέων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Σημειώνουμε ότι δεν οφείλεται από τις επιχειρήσεις και τους φορείς προς τη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ καμία χρηματική ή σε είδος αποζημίωση για την προβολή στο Waste App.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς που επιθυμούν να διαθέσουν μικρά δώρα - ανταμοιβές και να προβληθούν μέσω της εφαρμογής μπορούν να κάνουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://goo.gl/forms/h5sV6ZriVlR8Cxko1

Posted On Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 00:25 Γράφτηκε από τον

Το ΕΚ ενέκρινε το πακέτο τηλεπικοινωνιών το οποίο περιορίζει τις τιμές των κλήσεων εντός ΕΕ, καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε υπερσύγχρονα δίκτυα 5G μέχρι το 2020 και δημιουργεί νέο σύστημα προειδοποίησης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την Τετάρτη την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο των Υπουργών τον Ιούνιο σχετικά αφενός με τον Ευρωπαϊκό κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών («EECC») με 584 ψήφους υπέρ, 42 κατά, και 50 αποχές και αφετέρου με τις αναθεωρημένες αρμοδιότητες του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες («BEREC») με 590 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 23 αποχές.
 
Οι νέοι κανόνες θα προσφέρουν στους πολίτες συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και θα καταστήσουν τις κλήσεις ασφαλείς και οικονομικά προσιτές εντός της ΕΕ, παρέχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη προβλεψιμότητα για τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών για την τόνωση των επενδύσεων σε διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.
 
Χαμηλότερες τιμές, ψηλότερες ταχύτητες και καλύτερη ασφάλεια για τους χρήστες smartphones
 
Η πολιτική "Περιαγωγή σαν στο σπίτι σας" έβαλε τέλος στα τέλη περιαγωγής το 2017. Η νέα νομοθεσία μειώνει το κόστος των κλήσεων από τη μία χώρα μέλος της ΕΕ στην άλλη στα 0,19 ευρώ ανά λεπτό χρόνου ομιλίας αλλά και το κόστος για τα γραπτά μηνύματα (SMS) σε 0,06 ευρώ από τις 15 Μαΐου 2019, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους να κρατήσουν επαφή με τους αγαπημένους τους σε όλα κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Επιπρόσθετα, προστατεύει καλύτερα τους χρήστες smartphones, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών όπως Skype, WhatsApp, κτλ, και ενισχύει τις απαιτήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης. Εισάγει επίσης το δικαίωμα διατήρησης ενός αριθμού τηλεφώνου για ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασης και το δικαίωμα επιστροφής της αχρησιμοποίητης προπληρωμένης πίστωσης μετά τη λήξη της σύμβασης, καθώς και αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης ή κατάχρησης της μετάβασης.
 
Τέλος, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν την ανάπτυξη δικτύων 5G μέχρι το 2020, ώστε να φτάσουν το στόχο "EU 5G Roadmap", βάσει του οποίου πρέπει να υπάρχει 5G δίκτυο σε τουλάχιστον μια μεγάλη πόλη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ μέχρι το 2020. 
 
Σύστημα «αντίστροφο 112»
 
Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι επηρεαζόμενοι πολίτες θα πρέπει ειδοποιούνται μέσω SMS ή εφαρμογής του κινητού τους τηλεφώνου. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους 42 μήνες να θέσουν το σύστημα σε εφαρμογή από την έναρξη ισχύος της οδηγίας.
 
Περισσότερη προβλεψιμότητα για τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών
 
Προκειμένου να επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο επενδύσεων σε υποδομές και να επιτευχθεί η αναγκαία συνδεσιμότητα για 5G δίκτυα, η νέα νομοθεσία προσφέρει βελτιωμένη προβλεψιμότητα για τις επενδύσεις και προωθεί την κατανομή κινδύνου και κόστους μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών.
 
Δηλώσεις των εισηγητών
 
Η Pilar del Castillo Vera (ΕΛΚ, Ισπανία) είπε: «ο Κώδικας παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης ένα πιο προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη επικοινωνιών 5G».
 
Η Dita Charanzová (Φιλελεύθεροι, Τσεχία) πρόσθεσε: «οι φθηνότερες κλήσεις αποτελούν μια νίκη για όλους τους πολίτες της ΕΕ και ο Κώδικας παρέχει αυξημένη προστασία για όλους τους καταναλωτές της ΕΕ».
 
Ο Evžen Tošenovský (ΕΣΜ, Τσεχία) πρόσθεσε: «οι νέοι κανόνες που διέπουν τον BEREC θα του επιτρέψουν να ανταπεξέλθει στις νέες ευθύνες που του έχουν ανατεθεί από τους νέους κανόνες τηλεπικοινωνιών».
 
Επόμενα βήματα
 
Μετά την τελική έγκριση από το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη για να εγκρίνουν εθνική νομοθεσία για την εφαρμογή της οδηγίας. Οι μειώσεις των τιμών θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Μαΐου 2019.

Posted On Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 08:24 Γράφτηκε από τον

Η Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας – CSI Institute του οποίου ηγείται ο Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Σφακιανάκης, με τη στήριξη της Κ.Ε.Δ.Ε., ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα σε άτομα της τρίτης ηλικίας απ’ όλη την Ελλάδα, να εκπαιδευτούν, δωρεάν, στη διαχείριση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ασφαλούς προήγησης στο Διαδίκτυο.

Έτσι, στον Δήμο Παγγαίου και συγκεκριμένα στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης, από την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί ένας μηνιαίος εκπαιδευτικός κύκλος ο οποίος θα περιλαμβάνει 2 δίωρα την εβδομάδα (Δευτέρα και Τετάρτη 17:00- 19:00), ενώ για τη διδασκαλία των συμμετεχόντων θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό μαζί με τους αντίστοιχους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την εκμάθηση αυτών.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία Δήμαρχου – 2592350004 (κ. Κεβίδου)

Posted On Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 22:53 Γράφτηκε από τον

Μετράνε ακόμα στη Θάσο τις "πληγές" και τις συνέπειες από την πολύωρη διακοπή των παροχών Internet που ξεκίνησε από το μεσημέρι της Δευτέρας και κράτησε ως και αργά το βράδυ της ίδιας μέρας. Η διακοπή επηρέασε σχεδόν ολόκληρο το νησί, με μαρτυρίες προερχόμενες από τον Λιμένα, τα Λιμενάρια, τον Θεολόγο και την Αστρίδα να μιλούν για σοβαρότατο πρόβλημα ακόμα και με τα δεδομένα των δικτύων 3G και 4G! Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες που ανέφεραν προβλήματα ακόμα και στις πληρωμές μέσω POS λόγω της πολύωρης διακοπής του Internet!

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, ο λόγος για τη διακοπή του Internet ήταν μια βλάβη στο δίκτυό του (αν και υπάλληλοι που απασχολούνται στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 13888 δήλωσαν σε ουκ ολίγους συνδρομητές τους ότι δεν είχαν αναφορές για βλάβες!), με τα συνεργεία να τρέχουν και να μη φτάνουν μέχρις ότου αποκαταστήσουν τη διακοπή αργά το βράδυ της Δευτέρας. Εικάζεται, πάντως, ότι η βλάβη προέκυψε από εργασίες των τεχνικών του ΟΤΕ οι οποίες όμως οδήγησαν σε λάθος αποτελέσματα...

Posted On Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 08:50 Γράφτηκε από τον

Η Google επιβεβαίωσε ότι τα προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνουν οι χρήστες μέσω του Gmail, μερικές φορές μπορεί να διαβασθούν από τρίτους, οι οποίοι αναπτύσσουν εφαρμογές.

Οι χρήστες που έχουν συνδέσει τους λογαριασμούς τους με εφαρμογές τρίτων, μπορεί -χωρίς να το συνειδητοποιούν- να δίνουν στους τελευταίους την άδεια να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους. Μια εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών δήλωσε στην αμερικανική «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σύμφωνα με το BBC, ότι πρόκειται για «κοινή πρακτική».Οι χρήστες που έχουν συνδέσει τους λογαριασμούς τους με εφαρμογές τρίτων, μπορεί -χωρίς να το συνειδητοποιούν- να δίνουν στους τελευταίους την άδεια να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους. Μια εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών δήλωσε στην αμερικανική «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σύμφωνα με το BBC, ότι πρόκειται για «κοινή πρακτική».

Η Google άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η πρακτική δεν είναι ενάντια στην πολιτική της, αλλά ειδικοί κυβερνο-ασφάλειας δήλωσαν έκπληκτοι που η εταιρεία επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Το Gmail είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο, χρησιμοποιούμενη από περίπου 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες.

Όταν ένας χρήστης συνδέει το λογαριασμό του στη Google, με κάποια τρίτη εφαρμογή ή υπηρεσία, συχνά καλείται να δώσει την άδειά του για πρόσβαση της εφαρμογής ή της υπηρεσίας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του.

Μερικές φορές στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι των τρίτων εταιρειών, είναι σε θέση να διαβάσουν τα μηνύματα των χρηστών.

Για παράδειγμα, η Edison Software παραδέχθηκε στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ότι είχε διαβάσει τα emails εκατοντάδων χρηστών του Gmail, προκειμένου να βελτιώσει ένα λογισμικό της. Μια άλλη εταιρεία, η eDataSource, ανέφερε ότι οι μηχανικοί της είχαν και αυτοί διαβάσει πολλά emails για να βελτιώσουν τους αλγόριθμους που ανέπτυσσαν. Και στις δύο περιπτώσεις οι εταιρείες δήλωσαν ότι δεν ζήτησαν ειδική άδεια από τους χρήστες για να διαβάσουν το Gmail τους, επειδή θεωρούσαν ότι η πρακτική αυτή είχε ήδη τη συγκατάθεση των χρηστών.

Η Google δήλωσε ότι μόνο εταιρείες που είχαν περάσει από έλεγχο, μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα χρηστών και μόνο εφόσον οι χρήστες είχαν σαφώς δώσει προηγουμένως τη συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα συμβούλευσε τους χρήστες να επισκεφθούν τη σελίδα του λογαριασμού τους Google, για να δουν προσεκτικά ποιές εφαρμογές τρίτων είναι συνδεμένες με το λογαριασμό τους και στη συνέχεια να ανακαλέσουν από από όποιες δεν θέλουν, την άδεια που στο παρελθόν έχουν δώσει για πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα τους.

Πηγή: news247.gr

Posted On Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 17:51 Γράφτηκε από τον

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, το δίκτυο της Digea σε πολλές περιοχές του νομού Καβάλας -αλλά και της υπόλοιπης περιφέρειας ΑΜΘ-, λόγω αλλεπάλληλων διακοπών της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον πομπό της Digea στη Θάσο. Εξαιτίας των διακοπών αυτών, το σήμα της ψηφιακής τηλεόρασης "χάθηκε" από περιοχές τόσο εντός της Καβάλας όσο και στα Αμισιανά, στο Ποδοχώρι, στη Νέα Πέραμο και αλλού.

Το "περίεργο" στην όλη υπόθεση είναι ότι από αυτό το "μπλακ άουτ" της Digea επηρεάστηκαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί (καθώς και οι τοπικοί), αλλά όχι και η ΕΡΤ -το σήμα της οποίας μεταδιδόταν κανονικά!

Τελικά το σήμα αποκαταστάθηκε σταδιακά (με άλλους πολίτες να αναφέρουν ότι η τηλεοπτική ροή επανήλθε λίγο μετά τις 3, και με άλλους να διαμαρτύρονται ακόμα και μέχρι τις 5 το απόγευμα), ωστόσο αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ακόμα και σήμερα πολλές περιοχές σε ολόκληρο το νομό δεν έχουν καν πρόσβαση (ή έχουν προβληματική πρόσβαση) στο σήμα της ψηφιακής τηλεόρασης...

Posted On Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 20:59 Γράφτηκε από τον

Μια Καβαλιώτισσα μαθήτρια λυκείου ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε έναν ξεχωριστό διαγωνισμό πληροφορικής!

Ο λόγος για την 16χρονη μαθήτρια της Β' τάξης του 6ου ΓΕΛ Καβάλας Έφη Ζιώτα, η οποία κέρδισε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της "Microsoft Office Specialist" (στο οποίο οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται σε θέματα που αφορούν την πασίγνωστη συλλογή προγραμμάτων του Microsoft Office, με προγράμματα όπως το MS Word, το MS Excel και το MS Powerpoint) και θα μεταβεί στις αρχές Αυγούστου στις ΗΠΑ για να λάβει μέρος στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος

Η νεαρή μαθήτρια δέχτηκε τα συγχαρητήρια του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας Πέτρου Πετρόπουλου, μέσα από την παρακάτω ανάρτηση στα social media:

Posted On Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 21:44 Γράφτηκε από τον

Ένα δελτίο τύπου της Ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή -που απεστάλη την περασμένη εβδομάδα- αποτέλεσε την αφορμή για να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της παροχής δωρεάν ασύρματου Internet από τους δήμους του νομού Καβάλας.

Σο δελτίο τύπου γινόταν λόγος για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής WiFi4EU, στόχος του οποίου είναι η στήριξη με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2019 της εγκατάστασης σύγχρονου εξοπλισμού Wi-Fi. Το πρόγραμμα WiFi4EU δίνει τη δυνατότητα σε δήμους να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες.

Η πρώτη πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιευτεί στα μέσα Μαΐου. Οι εγγεγραμμένοι δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη σειρά 1.000 κουπονιών (voucher) WiFi4EU. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τους 1.000 δήμους που θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της πρώτης πρόσκλησης. Συνολικά κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων χρόνων αναμένεται να δημοσιευτούν τέσσερις ακόμη προσκλήσεις του προγράμματος.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα WiFi4EUΠατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα WiFi4EU

Τι γίνεται στο νομό Καβάλας

Στους 3 "περιφερειακούς" δήμους του νομού Καβάλας (Νέστου, Παγγαίου, Θάσου) η φράση "δημοτικό ασύρματο internet" παραμένει άγνωστη, καθώς σε κανένα δημόσιο χώρο τους δεν παρέχεται από τους δήμους δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet. Παρόλα αυτά, η γνωστοποίηση του προγράμματος WiFi4EU φαίνεται ότι έχει "ανοίξει την όρεξη" στο δήμο Θάσου, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιάννη Πλαφαδέλη να μιλάει για "μια μεγάλη πρόκληση"

Όσον αφορά το δήμο Καβάλας, ήδη από την εποχή του τέως δημάρχου Κωστή Σιμιτσή λειτουργεί δίκτυο δωρεάν ασύρματης σύνδεσης στο Internet, αν και αυτό παρουσιάζει ουκ ολίγα προβλήματα (π.χ. για πολύ καιρό η εμβέλεια του δικτύου περιοριζόταν στην περιοχή γύρω από το δημαρχείο). Βέβαια, τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια προσπάθεια της δημοτικής αρχής της Δήμητρας Τσανάκα να επεκταθεί το δίκτυο (όπως π.χ. στο ΔΑΚ Καλαμίτσας "Αλεξάνδρα Δήμογλου", στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στη Δημοτική Καπναποθήκη), ωστόσο η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει τόσο σε χώρους όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και στις συνοικίες και στους υπόλοιπους οικισμούς (όπως π.χ. στις Κρηνίδες και στο Παληό).

Το θέμα του προγράματος WiFi4EU έθεσε δημόσια ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ο Τόπος της Ζωή μας" Μάκης Παπαδόπουλος, μέσα από μια ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι: "Ο Δήμος Καβάλας παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και δίκτυα υψηλής σύνδεσης και δεν παρέχει ουσιαστικά ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους για τους πολίτες και τους επισκέπτες. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει το πρόγραμμα WiFi4Europe που προκηρύσσει η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία “Κοινωνία Gigabit 2025”, το οποίο απευθύνεται σε Δήμους και αφορά στην ανάπτυξη δικτύων ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πολυσύχναστους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα, δρόμους κ.α.)"

Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήρθε μέσα από μια ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι:

Το πρόγραμμα στοχεύει στην στήριξη -με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2019- της «εγκατάστασης σύγχρονου εξοπλισμού Wi-Fi στα κέντρα κοινωνικής ζωής». Θα χρηματοδοτήσει άρα, 8000 ευρωπαϊκές πόλεις, άπαξ, με 15.000€ μέσω κουπονιού, για την αγορά εξοπλισμού δικτύου σε κοινόχρηστους χώρους. Οι πόλεις θα αναλάβουν την μετέπειτα λειτουργία των δικτύων με δικούς τους πόρους.

Τον Μάρτιο του 2017 η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών, ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επικείμενη έναρξη του προγράμματος, το οποίο εν τέλει ανακοινώθηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζουμε δε πως ο Δήμος Καβάλας από τον Μάρτιο του 2016, ενέταξε στο  σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το έργο «Ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης και πληροφόρησης επισκεπτών και πολιτών του Δήμου Καβάλας» ύψους 336.784,92€. Στα πλαίσια του έργου θα χρηματοδοτηθούν ψηφιακές υποδομές όπως ασύρματο δίκτυο σε ολόκληρη την περιοχή παρέμβασης  (δηλαδή ολόκληρο το  ευρύτερο κέντρο της πόλης) και λειτουργικότητες όπως ηλεκτρονικός ξεναγός της πόλης μέσω έξυπνου κινητού.

Σχόλιο γράφοντος: Ας γίνουν πρώτα γνωστές σε όλους τους δημότες οι ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές εφαρμογές του δήμου Καβάλας, και μετά βλέπουμε για τις νέες εφαρμογές. Για να μην πούμε, φυσικά, για το ότι και πάλι μιλάμε για το κέντρο της πόλης και όχι και για καμία συνοικία.

Αλλά, στο κάτω κάτω, γιατί να ζητήσουμε ασύρματο Internet π.χ. στον Άγιο Λουκά, στο Περιγιάλι ή στα Πεντακόσια και την Αγία Βαρβάρα; Δεν έχουν κάτι το τουριστικό αυτές οι συνοικίες -όχι ότι η Παναγία έχει ασύρματο Internet, αλλά λέμε τώρα...

Η Ψηφιακή Μετάβαση στον δήμο Καβάλας έχει ξεκινήσει με σταθερά και μεγάλα βήματα, χωρίς άσκοπες τυμπανοκρουσίες από την αρμόδια διεύθυνση και την αντιδημαρχία, με υπεύθυνη ενημέρωση μόνο όταν επιτυγχάνει τους στόχους της. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την τεράστια επιτυχία της ένταξης του δήμου μας στην ομάδα 15 δήμων (ανάμεσα σε 92 διαγωνιζόμενους από 23 χώρες) στο πρόγραμμα Digital Cities Challenge.

Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου….

Posted On Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 06:50 Γράφτηκε από τον

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 το 1ο Δ.Σ. Ελευθερούπολης πήρε μέρος στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής, που διοργανώθηκε από την WRO Hellas στο 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, με θέμα «Ο εποικισμός του Άρη».

Συμμετείχαν δύο ομάδες με τους παρακάτω μαθητές:

 

1η Ομάδα: Robotschool

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος Στ΄

Πασχαλίδης Ιωάννης Στ΄

Λυρόπουλος Βασίλειος Στ΄

Τσακαλή  Αποστολία Στ΄

Μπόλη Κυριακή Ε ΄

Σέκουλα Ευαγγελία Στ΄

 

2η Ομάδα : Robotkids

Βακαλοπούλου Ευδοξία Ε΄

Κολοκυθάς Νικόλαος Ε΄

Σουραβλής Ταξιάρχης Ε΄

Τζανοπούλου Χριστίνα Στ΄

Μηνιάδου – Κζούνια Δέσποινα Ε΄

Μπεζάνοβα Μαριάνα Στ΄

Θεοδοσιάδης Ιάσονας E΄

 

Προπονητής των δύο ομάδων ήταν ο Διευθυντής του σχολείου Μιχαήλ Σαλωνίδης.

Η πρώτη ομάδα παρουσίασε τη ρομποτική κατασκευή που αφορούσε την εξόρυξη ζιργκονιών από ορυχείο στον Άρη για την κατασκευή συσκευών ακριβείας.

1o Dim Elef Perif Robot 2018 A

Η ρομποτική κατασκευή της δεύτερης ομάδας αφορούσε την αναζήτηση έμβιας ζωής στον Άρη.

1o Dim Elef Perif Robot 2018 B

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου που μας βοήθησε στη μετακίνηση των ομάδων, στον κ. Ιωάννη Χατζησάββα της εταιρίας «Ακρόλιθος», που με τη χορηγία του προμηθευτήκαμε το πρώτο ρομποτικό κιτ και την εταιρία Cosmote για τη χορηγία του δεύτερου ρομποτικού κιτ.

Posted On Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 05:37 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 8

Energean   E 19 12 2018

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας