Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
Κουζίνα

Κουζίνα (13)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών του τομέα της εστίασης και μαγείρων το τρίτο σεμινάριο Ανάδειξης της Γαστρονομίας της Καβάλας που διοργανώνει η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» υλοποιώντας την σχετική απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας. Ο επόμενος κύκλος και τελευταίος θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου και πάλι στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου «Εσπέρια» της Καβάλας.

Στους συμμετέχοντες μίλησαν, ο κ. Αλέξανδρος Τσάλκος, χημικός, οινολόγος & sommelier, που παρουσίασε την τέχνη του οίνου, τις ποικιλίες κρασιού που παράγονται στην περιοχή μας, τον τρόπο συντήρησης του κρασιού και τον συνδυασμό των διαφόρων ποικιλιών με το φαγητό.

Στην συνέχεια, η Ελίνα Τσαλουχίδου, καθηγήτρια Δ.Ι.Ε.Κ. Καβάλας, του τμήματος «Τεχνικών Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef)» παρουσίασε την τέχνη του σερβιρίσματος, τον τρόπο καλωσορίσματος των πελατών στο εστιατόριο και πολλές άλλες πρακτικές τεχνικές  που ενδιαφέρουν τους επαγγελματίες εστίασης της πόλης μας.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την επίδειξη μαγειρέματος παραδοσιακών συνταγών από τον καβαλιώτη σεφ Νίκο Φωτιάδη που μαγείρεψε μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, τζατζίκι με σέσκουλα και καβουροπίλαφο με μπλε καβούρια. Τα μπλε καβούρια πρόσφερε ο Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής νομού Καβάλας, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.

Βοηθοί του chef, ώστε να γίνει η καλύτερη προετοιμασία και παρουσίασή τους, είναι οι, Βασίλης Σιμιτλιώτης (chef) και οι μαθητές του Δ.Ι.Ε.Κ. Καβάλας τμήματος «Τεχνικών Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef)» Αμιάδου Μαρία και Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σημερινό σεμινάριο κάλυψε με τηλεοπτικό συνεργείο η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) που με τον τρόπο αυτό θα τύχει πανελλήνιας προβολής.

Posted On Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 16:19 Γράφτηκε από τον

Δελτίο τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, με μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών του τομέα της εστίασης και μαγείρων, το δεύτερο σεμινάριο Ανάδειξης της Γαστρονομίας της Καβάλας που διοργανώνει η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» υλοποιώντας την σχετική απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας. Οι επόμενοι δύο κύκλοι του σεμιναρίου θα διεξαχθούν στις 7 και 21 Μαρτίου και πάλι στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου «Εσπέρια» της Καβάλας.

Στους συμμετέχοντες μίλησαν, ο Προϊστάμενος του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Δημήτρης Χίζαρης για τους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων, τροφίμων και ποτών όπως και για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Για την μείωση των απορριμμάτων που παράγονται από τα καταστήματα εστίασης και τροφίμων μίλησαν ο Φώτης Τσάγκας και η Δρ. Παρασκευή Γκιούρκα, στελέχη του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Α.Μ.Θ. – Δ.Ι.Α.ΜΑ.Θ. Η Περιφέρεια παίρνει μέρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μείωσης των στερών αποβλήτων Urban Waste – Horizon 2020 και η Καβάλα είναι μία από τις δέκα πόλεις της Ευρώπης που παίρνουν πιλοτικά μέρος στο πρόγραμμα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την επίδειξη μαγειρέματος παραδοσιακών συνταγών από τον καβαλιώτη σεφ Νίκο Φωτιάδη που μαγείρεψε χταποδοκεφτέδες Θάσου, τσιγαραστά χόρτα με καβουρμά Παγγαίου και αυγά και αρνάκι με δαμάσκηνα και βερίκοκα.

Posted On Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 20:05 Γράφτηκε από τον

Δελτίο τύπου

Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων καταστημάτων εστίασης ξεκίνησαν σήμερα, σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης μας, τα σεμινάρια της  πρωτοβουλίας για τη γαστρονομία, με τίτλο  «Καβάλα - Ιστορίες Γεύσεων/Kavala – Tales of Taste», που διοργανώνει η Δημωφέλεια με αρωγούς το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο Διευθυντών Εστιατόρων – Ταβερνών – Εξοχικών Κέντρων Καβάλας και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Ν. Καβάλας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ μετά από απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καβάλας και αφορά στη συγκρότηση και ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Καβάλας και την προώθηση της πόλης ως γαστρονομικού προορισμού. Μέχρι σήμερα η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της επιχείρησης σε συνεργασία με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin καβαλιώτη executive chef Νίκο Φωτιάδη, κατάρτισαν έναν πρώτο κατάλογο τοπικών συνταγών, παραδοσιακών προϊόντων και τοπικών παραγωγών, καθώς και μια προμελέτη με προδιαγραφές για την εκπόνηση ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας. Η ταυτότητα της πρωτοβουλίας σχεδιάστηκε από τον δημιουργό του τουριστικού λογοτύπου της πόλης κ. Σάββα Σαββίδη και βασίζεται στο βασικό πυρήνα του εγχειρήματος, που είναι η πολυπολιτισμική γαστρονομική παράδοση και οι αφηγήσεις που τη συνοδεύουν.

Το σημερινό σεμινάριο, πρώτο από μια σειρά τεσσάρων που θα ακολουθήσουν, με τη συμμετοχή επαγγελματιών της εστίασης, χαιρέτισε η Πρόεδρος της επιχείρησης Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία αναφέρθηκε στην σημασία που αποδίδει ο Δήμος Καβάλας στον γαστρονομικό τουρισμό, καθώς εμπλουτίζει τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία που αποκομίζει ο επισκέπτης από τον προορισμό Καβάλα και συνάμα συμβάλλει σημαντικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη της συγκεκριμένης δράσης στις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.

Τη σκυτάλη έλαβε ο κ. Φωτιάδης, ο οποίος αρχικά, στο θεωρητικό μέρος, παρουσίασε προτάσεις και κανόνες για το στήσιμο του καταλόγου ενός καταστήματος και ακολούθως, στο πρακτικό μέρος, προχώρησε σε μαγειρική επίδειξη τριών τοπικών συνταγών.

Η δράση θα συνεχιστεί με το δεύτερο σεμινάριο να πραγματοποιείται στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ η Πρόεδρος της επιχείρησης ανακοίνωσε και τη διοργάνωση Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Καβάλας, από 19 έως 25 Μαρτίου, σε πολύ γνωστό εστιατόριο των Αθηνών, όπου την πρώτη ημέρα αυτού θα υπάρξει ειδική παρουσίαση σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, δημοσιογράφους εξειδικευμένων περιοδικών και εντύπων με θέμα την γαστρονομία, food bloggers, κλπ, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδος το εστιατόριο θα προσφέρει στους πελάτες του αποκλειστικά πιάτα από το τοπικό μας συνταγολόγιο.

Posted On Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 06:12 Γράφτηκε από τον

Είναι πολυβραβευμένος, είναι πετυχημένος, αλλά παρόλα αυτά παραμένει ανήσυχο πνεύμα και ιδιαίτερα δραστήριος. Έχει περάσει από πολλές κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων. Έχει διατελέσει σύμβουλος επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων, εστιατορίων και catering, καθηγητής σε επαγγελματική σχολή μαγειρικής, είναι Executive Chef της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τα τελευταία χρόνια (από το 2014 και μετά) διατελεί πρόεδρος του (μη κερδοσκοπικού) Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας, όραμα του οποίου είναι η διαφύλαξη, η μελέτη, η έρευνα, η προαγωγή και η υποστήριξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, των λαογραφικών παραδόσεων και των πρώτων υλών -με τον ίδιο να δηλώνει, σε άλλη του συνέντευξη, ότι "δεν αποκλείουμε κανέναν, θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους και μέλη μας είναι λαογράφοι, διατροφολόγοι, χημικοί, τεχνολόγοι τροφίμων, μάγειρες, αγρότες κ.ά."

Ο λόγος για το διάσημο σεφ Νίκο Φωτιάδη, γέννημα-θρέμμα της Καβάλας, ο οποίος μπορεί αρχικά να ονειρευόταν να γίνει πιλότος αεροσκαφών και μετέπειτα να ασχολήθηκε με τη θερμοϋδραυλική, ωστόσο σύντομα τον κέρδισε η κουζίνα! Έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να έχει κλείσει 4 δεκαετίες στις επαγγελματικές κουζίνες, μπορεί να έχει κερδίσει χρυσούς σκούφους, βραβεύσεις σε διαγωνισμούς μαγειρικής και Αστέρι Michelin (ορισμένες μόνο από τις διακρίσεις του) αλλά δεν ξεχνά τις ρίζες του και την ενασχόλησή του με τις τοπικές κουζίνες της Ελλάδος και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Συναντήσαμε τον κ. Φωτιάδη πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Καβάλα -για το διήμερο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, όπου και ετοίμασε μια σειρά από πιάτα βασισμένα στον καπνό- και μιλήσαμε μαζί του για τον ίδιον, τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τη "Δημωφέλεια" για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και πιάτων και το κατά πόσο η τοπική κουζίνα μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως εχέγγυο για την προσέλκυση τουριστών.

1) κ. Φωτιάδη καλησπέρα σας. Πότε σας προσέγγισε ο δήμος Καβάλας για το εν λόγω project;

Ν.Φ. Η προσέγγιση έγινε στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Είχαν δει ένα από τα δημοσιεύματα και μετά μια συνέντευξή μου , με ξεψαχνίσανε να δούνε ποιος είμαι, τι έχω κάνει επαγγελματικά και ήρθαν σε επαφή μαζί μου, αλλά όχι ο Δήμος -η προσέγγιση έγινε από τη Δημωφέλεια.

2) Ποια θα είναι τα στάδια από τα οποία θα αποτελείται; Ποια θα είναι, δηλ., τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές σας;

Ν.Φ.  Το ένα σκέλος θα έχει να κάνει με μια πρώτη, όσο γίνετε πιο αντιπροσωπευτική, καταγραφή τοπικών συνταγών , οι οποίες θα αποδοθούν με « μοντέρνο» τρόπο, χωρίς να χάνουν το ύφος τους. Αυτές θα τυπωθούν και θα μοιραστούν κυρίως στους επαγγελματίες, αλλά και στους τουρίστες της πόλης μας.

Το δεύτερο σκέλος θα έχει έναν κύκλο σεμιναρίων ( θεωρητικών & πρακτικών) όπου θα συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι( και ελπίζω να είναι πολλοί)  με σκοπό την αφύπνιση του ενδιαφέροντος της τοπικής κουζίνας και προϊόντων, την μετάδοση γνώσης και ιδεών για το πώς μπορούν να αναδείξουν τις τοπικές συνταγές – προϊόντα και σε τι θα ωφελήσει αυτό τους εστιάτορες, τους συναδέλφους μου, τους καταναλωτές, τον τουρισμό  και τελικά την τοπική οικονομία.

DSC 0786

3) Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση του προγράμματος και ποιοι είναι οι αντικειμενικοί του σκοποί;

Ν.Φ. Ο ορίζοντας όσον αφορά το συγκεκριμένο project  είναι μέχρι τα τέλη του  ’17.

Οι αντικειμενικοί σκοποί είναι, αφενός να πεισθούν , μάγειροι , εστιάτορες, ξενοδόχοι, να προβάλουν όσο το δυνατόν την τοπική κουζίνα, να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό έναν πόλο έλξης για τον τουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, αφ’ ετέρου να πεισθεί ο καταναλωτής ότι δεν είναι βαρετό όταν βγαίνει έξω , να γεύεται την τοπική κουζίνα , αλλά απεναντίας είναι καλό από πολλές απόψεις ( υγείας, οικονομίας, γεύσης κλπ.)

4) Όσον αφορά την γαστρονομική καταγραφή των συνταγών και των πρώτων υλών, έχετε γνώση ανάλογων προσπαθειών που έγιναν στο παρελθόν από τοπικούς φορείς-συγγραφείς; Π.χ. υπάρχει το "Καβαλιώτικο πρωινό", που είχαν ξεκινήσει σε μια φάση οι ξενοδόχοι...

Ν.Φ. Ναι, γνωρίζω ότι έχουν γίνει απόπειρες, όπως και με το πιάτο της Καβάλας, αλλά καμία δεν συνδυάστηκε , όπως τώρα με την εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου, ούτε είχε συνέχεια και συνέπεια, ούτε καν στόχο ή επιδίωξη να γίνει  κοινό κτήμα όλως των εμπλεκομένων.

Των πρώτων υλών δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάτι εκτός από τα σπαράγγια, όπως και για τις τοπικές συνταγές , έγινε μια προσπάθεια , θετική θα έλεγα , η οποία όμως , όπως και η δική μας, αν δεν συνεχιστεί, θα είναι ημιτελής.

Κάποιοι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν κάνει καλή δουλειά, αλλά διαπίστωσα μια καχυποψία, ενδεχομένως δικαιολογημένη, στο να δώσουν συνταγές. Σ΄ αυτούς  λοιπόν λέω, ότι δεσμεύομαι ,όποιος δώσει συνταγή ότι θα είναι από κάτω το όνομα του, η περιοχή ή το όνομα του συλλόγου. Ο στόχος είναι να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες συνταγές, όσο το δυνατόν παλαιότερες, από όλο το εύρος των κοινωνικών ομάδων του Νομού Καβάλας, καθώς και τα προϊόντα, ώστε να αναδειχθεί ο  γαστρονομικός πλούτος του Νομού, τίποτε άλλο.

 Αν ακόμη υπάρχει καχυποψία , το έχω πει , είμαι έτοιμος να υπογράψω οτιδήποτε που θα έκανε έναν φορέα ή άτομο να αισθανθεί ασφαλής. Είναι για καλό σκοπό, είναι για το όφελος του Νομού και κανένας δεν κέρδισε χρήματα  επειδή μάζεψε συνταγές . Παρακαλώ λοιπόν να το ξανασκεφτούν γιατί τα χρόνια περνούν, οι άνθρωποι φεύγουν και μαζί τους φεύγουν και οι θύμισες και η γνώση. Αυτά θέλουμε να διαφυλάξουμε και θα συνεχίσουν να είναι κτήμα του Νομού και όχι ατόμων.

MG 7284 Cropped 575x371

5) Μιλάτε για νέες συνταγές. Αυτές θα συνδυάζουν π.χ. τα παραδοσιακά υλικά και προϊόντα του τόπου μας με συνταγές και ιδέες από άλλες περιοχές ή και χώρες; Αν ναι, πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Ν.Φ. Το « νέες» είναι σχετικό. Δεν υπάρχει παρθενογένεση στην μαγειρική. Ούτε μας ενδιαφέρει να παντρέψουμε  φαγητά άλλων χορών. Θα μπορούσαμε όμως στις παραδοσιακές μας συνταγές που θα τις φτιάξουμε με μοντέρνο τρόπο ή θα  παντρέψουμε τοπικά υλικά βασισμένη η συνταγή στην παράδοση, ( αυτό είναι το νέες ), να υιοθετήσουμε νέους , ομορφότερους τρόπους σερβιρίσματος που θα αναδεικνύει το πιάτο μας ή νέες τεχνικές βασισμένες στην επιστήμη, οι οποίες δίνουν καλύτερο και διαφορετικό αποτέλεσμα.

6) Όσον αφορά τα σεμινάρια, έχετε διαπιστώσει ενδιαφέρον από τοπικούς επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης για να επιμορφωθούν σε νέες συνταγές με παραδοσιακά προϊόντα ή υπάρχει μια διστακτικότητα από κάποιους να ενστερνιστούν νέες ιδέες; (όχι μόνο εδώ στην Καβάλα, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη στα οποία έχετε δραστηριοποιηθεί στον τομέα των παραδοσιακών συνταγών)

Ν.Φ.  Κοιτάξτε, ενδιαφέρον πάντα εκφράζεται . Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στο ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Η όλη προσπάθεια είναι να δουν , να ακούσουν και να πεισθούν οι ενδιαφερόμενοι ότι  θα τους βοηθήσουν τα σεμινάρια, έχουν να κερδίσουν απ΄ αυτά πολλαπλώς  και το πιο δύσκολο, να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους ώστε να τα παρακολουθήσουν. Την γνωρίζεται φαντάζομαι την ιστορία με τον Άη Γιώργη και τον άνθρωπο που πνίγεται. Θα σε σώσω , του λέει , αλλά κούνα κι εσύ τα πόδια σου.

Μέσα από τα σεμινάρια, έχουν να ωφεληθούν όλοι, γιατί εκτός από την γνώση που θα πάρουν  οι διδασκόμενοι , θα μεταφέρουν γνώση στους διδάσκοντες, με την έννοια ότι θα συνδιαμορφωθεί  μια τράπεζα γνώσης, με τις ανάγκες των επαγγελματιών που θα βοηθήσει σε παραπέρα ενέργειες προς όφελος όλων. Μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός ανεβαίνει στην περιοχή μας. Μαζί και οι απαιτήσεις των τουριστών που αφήνουν τα χρήματα τους. Όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο έχουμε να ωφεληθούμε σε πολλά επίπεδα, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας . Όσο υψηλότερο επίπεδο γνώσης του αντικειμένου έχουμε, τόσο πιο πολλά χρήματα μπορεί να καταναλώσει ο τουρίστας. 

DSC 0779

7) Μιας και γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Καβάλα, και γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, ποια πιστεύετε ότι είναι τα "δυνατά του σημεία" όσον αφορά τόσο τις πρώτες ύλες όσο και τις συνταγές που παράγονται από αυτές τις πρώτες ύλες; Σε ποια σημεία, με λίγα λόγια, πιστεύετε ότι μπορείτε να εστιάσετε όσον αφορά την προβολή της γαστρονομικής μας παράδοσης;

Ν.Φ. Την εποχή που έφυγα από την Καβάλα δεν ήταν σε ανάπτυξη ο τουρισμός. Βέβαια τα πράγματα από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει και δεν θα μπορούσα να πω πάντα προς το καλύτερο. Υπάρχουν προϊόντα που δεν παράγονται πια στον νομό μας, υπάρχουν προϊόντα που χάλασαν την ποιότητά τους και μιλάω για μεταποιημένα. Το μεγάλος μέρος της μεταποίησης δεν είναι στα παραδοσιακά προϊόντα μας αλλά στα κοινά που τρώνε παντού. Στον τομέα της γεωργίας επίσης , έχουν εγκαταλειφθεί παραδοσιακές καλλιέργειες. Στον τομέα της αλιείας κρατάμε ακόμα, αλλά καμία σχέση με το παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν νησίδες καλλιεργητών, μεταποιητών, αλιέων, κτηνοτρόφων, αλλά δεν φτάνει. Η γαστρονομία με τον τουρισμό πάνε πακέτο και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι , ότι το ένα χέρι νίβει το άλλο. Θα πρέπει να υπάρξει όχι απλά ενδιαφέρον, αλλά ένας τοπικός « πατριωτισμός» και ας μην παρεξηγηθεί παρακαλώ η λέξη, εφ’ όσον δεν έχουμε βιομηχανίες πολλές ή βιοτεχνίες , να αναπτυχθεί ο τομέας της γαστρονομίας σε όλους  τους  τομείς, πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή.

Σίγουρα όμως έχουμε δυνατά σημεία όπως η αλιεία μας , τα αλλαντικά μας , το λάδι μας , τα βότανα μας , το κρασί μας. Πρέπει όμως να κάνουμε ένα άλμα προς τα μπρος και από μερικούς βλέπω ότι το κάνουν και τους χαίρομαι.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε όμως -και εδώ είναι η διαφορά- η Δημωφέλεια είναι αποφασισμένη, με οργανωμένες και μελετημένες  κινήσεις, να δημιουργήσει αυξημένη τουριστική ζήτηση για τον νομό.

Για αυτό το λόγο έχει αντιληφθεί πολύ καλά, ότι ο τουρίστας εκτός από λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα’ αγόρι του, που λέει το τραγούδι, αυτό που χρειάζεται, εκεί που δαπανεί και έλκεται είναι η τοπική γαστρονομία. Θέλει να γίνει μέρος, έστω για λίγες ημέρες της καθημερινότητας του τόπου και είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας εκεί έξω.

Όπως είπα, η δημοτική αρχή και κατ’ επέκταση η Δημωφέλεια έβαλαν στόχο και τον υλοποιούν να βάλουν την Καβάλα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη,  γίνεται  έρευνα διατροφικών συνηθειών, προϊόντων και συνταγών με βάση την γεωγραφική θέση της κάθε περιοχής, με βάση τις φυλές και τις αλληλεπιδράσεις τους στην γαστρονομία της Καβάλας. Μ’ αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται ο φυσικός- γαστρονομικός πλούτος της περιοχής , έλκετε περισσότερος τουρισμός, αυξάνετε η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή και παύει η Καβάλα να είναι μια κοινωνία η οποία ανακυκλώνει  την οικονομία της . Θεωρώ ότι πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους γιατί αφορά όλους. 

Έχετε συμμετάσχει και σε πολλά άλλα projects, στην υπόλοιπη Ελλάδα, με θέμα τις παραδοσιακές συνταγές και την γαστρονομική ταυτότητά μας. Πιστεύετε ότι έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε, ως λαός, την γαστρονομική μας παράδοση ή ότι έχουμε αρχίσει και "ξεφεύγουμε" υιοθετώντας διατροφικά "έθιμα" και συνήθειες άλλων λαών; Επισημαίνω ότι δίνω βάση στην μεσογειακή διατροφή και στο κατά πόσο αυτή έχει υιοθετηθεί τόσο από τους δυνητικούς επιχειρηματίες όσο και από τα νοικοκυριά;

Ν.Φ. Ανοίγετε ένα τεράστιο κεφάλαιο μ’ αυτήν την ερώτηση που κανονικά θα έπρεπε να μπει ως θέμα ημερίδας.

Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω μέσα στα πλαίσια μιας συνέντευξης.

Ας δούμε πρώτα τον όρο « μεσογειακή διατροφή» . Η Μεσόγειος είναι μια λεκάνη με νερό και γύρω της διάφορες χώρες. Συγκρίνεται όμως η διατροφή της Ελλάδας με την Τυνησία ; Σαφώς και όχι ! Από την άλλη θα σας πω για τα Δωδεκάνησα, συγκρίνεται η διατροφή των Δωδεκανήσων με της Καβάλας; Επίσης η απάντηση είναι αρνητική. Η διατροφή σε κάθε τόπο, σε κάθε περιοχή του πλανήτη διαμορφώνετε από πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να τα πούμε τώρα. Πάντως ο όρος μεσογειακή διατροφή κατά την γνώμη μου, είναι αδόκιμος. Γι αυτό και πάντα μιλώ για τοπικές κουζίνες της Ελλάδας. Παράδειγμα στον γεωγραφικό χώρο τον δικό μας καλλιεργούσαν σουσάμια και έτρωγαν σησαμέλαιο παλιά, στα ορεινά έτρωγαν βούτυρο, στην Θάσο είχαν τις ελιές που στην αρχή τις χρησιμοποιούσαν ως καύσιμη ύλη , μετά για καλλυντική χρήση και πολύ αργότερα ως βρώσιμες ή ελαιόλαδο. Όπως διαβάζετε τα χαρακτηριστικά του νομού ποικίλουν.

Η γαστρονομική ταυτότητα μας τώρα , έχει να κάνει με το πώς διαμορφώθηκε από τις φυλές που κατοικούν εδώ και πολλά χρόνια. Κατά βάση την έχουμε κρατήσει αυτή τη ταυτότητα, αλλά παράλληλα έχει εξελιχθεί. Αυτό είναι και το σωστό, γιατί άλλες συνθήκες τότε άλλες τώρα. Παλιά δεν υπήρχαν ψυγεία ας πούμε και χρησιμοποιούσαν πολύ αλάτι για πάστωμα ως μέσο συντήρησης ενώ σήμερα δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα. Είμαστε πιο ανοιχτοί , πιο επικοινωνιακοί, συναλλασσόμαστε περισσότερο με άλλες χώρες, άρα είναι λογικό να επηρεαστούμε από εκείνους, όπως κι αυτοί από εμάς. Το κύριο ζήτημα είναι να κρατάς τον κορμό , τις βάσεις της παράδοσης και να το προσαρμόζεις στο σήμερα . Βέβαια το πιο βασικό είναι τι έχει επιζήσει μέσα στην κάθε οικογένεια από την παράδοση, γιατί αν κάτι έχει χαθεί, μόνο για λόγους μάρκετινγκ και διαφορετικότητας από τους άλλους μπορείς να το αναβιώσεις.

9) Ένα στοιχείο που πολλοί προτάσσουν ως αποτρεπτικό για την Παρασκευή παραδοσιακών φαγητών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι, μεταξύ άλλων, το κόστος της προμήθειας των υλικών. Θεωρείτε ότι έχει βάση αυτό το σκεπτικό;

Ν.Φ.  Όχι , διαφωνώ πλήρως μ’ αυτό το σκεπτικό. Προφανώς όποιος το ισχυρίζεται αυτό δεν γνωρίζει να κάνει κοστολόγιο. Η παραδοσιακή κουζίνα βασίζετε σε φτηνές και ταπεινές πρώτες ύλες. Βασίζεται σε εποχιακά προϊόντα και με απλές τεχνικές. Άρα δεν ισχύει αυτό το σκεπτικό.

Posted On Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 15:58 Γράφτηκε από τον

Με επιτυχία διεξήχθη στις Σέρρες, από τις 8 ως και τις 9 Απριλίου, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαγειρικής "Φαντασία Γεύσεων", υπό την εποπτεία της Λέσχης Αρχιμαγείρων "Μέγας Αλέξανδρος", την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Σερρών και το Δημόσιο ΙΕΚ της πόλης. Στο διαγωνισμό μετείχαν 169 μάγειρες -η πλειοψηφία των οποίων προερχόταν από δημόσια ΙΕΚ ολόκληρης της χώρας- με 113 συνταγές διαφόρων ειδών (ζυμαρικά, πουλερικά και χοιρινό, μαλάκια, ψάρια, φρέσκες σαλάτες, γλυκά κλπ). Στόχος της διοργάνωσης ήταν μέσω του διαγωνισμού, να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα των Σερρών. Παρών ήταν και ο Αθανάσιος Σκούρας, ο Αρχιμάγειρας του Προεδρικού Μεγάρου, που ήταν ο βασικός κριτής του διαγωνισμού, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, του κλάδου τροφίμων και εφοδιαστικών αλυσίδων.

Το παρόν έδωσαν και 19 Καβαλιώτες μάγειρες, όλοι τους προερχόμενοι από το Δημόσιο ΙΕΚ Καβάλας. Οι 6 αυτών έλαβαν τις παρακάτω διακρίσεις-μετάλλια (γνωστά και ως "σκούφοι"):

ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

ΙΕΚ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

θεματική

ΚΩΔΙΚΟΣ

σειρα

ΣΚΟΥΦΟΣ

βαθμοί

ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΔΙΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ

γλυκό

Α-7-6

2

ΑΡΓΥΡΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ

48

ΓΚΑΚΙΟΣ

ΧΑΡΗΣ

ΔΙΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ζεστό πιάτο κρεάτων

Α-3-3

2

ΑΡΓΥΡΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ

46

ΚΟΤΙΛΙ

ΕΛΣΑ

ΔΙΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ζεστό πιάτο σούπας

Β-1-1

3

ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ

43

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΔΙΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ζεστό πιάτο σούπας

Β-1-1

3

ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ

43

ΜΠΑΡΤΖΟΣ

ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ

ΔΙΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ

Κιμάς

Α-5-6

2

ΑΡΓΥΡΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ

44

ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ

ΝΕΝΑ

ΔΙΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πιάτο με αρνί

Α-6-8

3

ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ

39 

Posted On Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 22:09 Γράφτηκε από τον

Οι φημισμένοι χταποδοκεφτέδες της Θάσου είναι ένα παραδοσιακό πιάτο και θα τους βρείτε σε όλες τις ταβέρνες του νησιού σε πολλές παραλλαγές.

Υλικά :

- 1 μέτριο χταπόδι

- 1 αυγό

- ¼ ματσάκι άνηθο

- 1 φλιτζανάκι αλεύρι

- ¼ μαϊντανό

- 2 σκελίδες σκόρδο

- 1 ξερό κρεμμύδι

- 3 κουταλιές φρυγανιά

- μερικές σταγόνες ελαιόλαδο

- λίγο αλάτι 

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι από το χταπόδι τα μάτια και το στόμα του και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. Το βράζουμε χωρίς νερό σε σιγανή φωτιά. Μόλις βράσει το κόβουμε σε μικρά κομματάκια .

Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα προσθέτουμε μαζί με το αυγό , το αλεύρι, και τη φρυγανιά στο χταπόδι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας πολτός που να στέκεται.

Βάζουμε για λίγη ώρα το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει. .

Πλάθουμε σαν τους κεφτέδες , τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε ή χωρίς αλεύρι τους ψήνουμε στα κάρβουνα.

Πηγή: 300ars.com

Posted On Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 22:41 Γράφτηκε από τον

Συνταγές της παράδοσής μας είχαν την ευκαιρία να γευτούν από κοντά οι φίλες και φίλοι του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του ΛΕΚ το βράδυ της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Βαλκανικής Λαογραφίας. Μία εκδ ήλωση εμπνευσμένη από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιστορικού σωματείου της πόλης μας κ. Ιωσηφίνα Σεχλίδου η οποία έκανε και την παρουσίαση των εδεσμάτων που δοκίμασαν στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι. Το θέμα της ομιλίας «Ο ρόλος της Ελληνίδας στην εξέλιξη της μαγειρικής Τέχνης από την αυγή της Ελληνικής Ιστορίας». Μια βραδιά εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κουζίνα. Συνταγές που μεταλαμπαδεύτηκαν από γενιά σε γενιά, που λατρεύτηκαν από μικρούς και μεγάλους, μαζί με την ιστορία της καθεμιάς, αναλύθηκαν με τη δέουσα προσοχή από την κυρία Σεχλ ίδου. Οι καλεσμένοι έμειναν κατενθουσιασμένοι ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα υπάρξουν και στο μέλλον για να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα που τόσα πολλά έχει να μας προσφέρει

Syntages

Posted On Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 07:23 Γράφτηκε από τον

Tο μέτριο αλάτι στο φαγητό είναι πιο υγιεινό από το λίγο αλάτι! Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως δεν πρέπει να τρώει κανείς αλάτι, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο «αιρετικό» συμπέρασμα ότι η διατροφή με λιγοστό αλάτι μπορεί να μην κάνει καλό στην υγεία, εκτός από όσους έχουν υπέρταση. Αντίθετα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο.

Αμέσως ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις για τη νέα μελέτη, καθώς και εναντίον του διεθνούς κύρους περιοδικού "The Lancet", που τη δημοσίευσε. Ο καθηγητής Φραντσέσκο Καπούκιο, επικεφαλής του Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επέκρινε τόσο την μεθοδολογία της μελέτης (επειδή μέτρησε την ποσότητα του νατρίου μόνο στα πρωϊνά ούρα), όσο και το περιοδικό που τη δημοσίευσε. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα διαβάζαμε τόσο κακή επιστήμη δημοσιευμένη στο Lancet", δήλωσε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή κλινικής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής 'Αντριου Μέντε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 133.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 55 ετών σε 49 χώρες, εκ των οποίων οι 63.550 με υπέρταση.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν την ποσότητα κατανάλωσης νατρίου (αλατιού) με την πιθανότητα καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Συμπέραναν ότι οι μόνοι τελικά που πρέπει να ανησυχούν για το αλάτι στο φαγητό τους, είναι αφενός όσοι ήδη έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και αφετέρου όσοι τρώνε πάρα πολλά αλμυρά.

Η απρόσμενη διαπίστωσή τους είναι ότι, άσχετα αν κανείς έχει υπέρταση ή όχι, η χαμηλή κατανάλωση νατρίου (αλατιού) σχετίζεται με περισσότερα εμφράγματα, εγκεφαλικά και πρόωρους θανάτους, σε σχέση με την μέτρια κατανάλωση. Όσοι δεν έχουν υπέρταση και τρώνε λίγο αλάτι, έχουν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Ο Μέντε δήλωσε πως «παρόλο που τα δεδομένα δείχνουν τη σημασία της μείωσης της υψηλής κατανάλωσης αλατιού από όσους έχουν υπέρταση, δεν υποστηρίζουν ότι η μείωση αυτή πρέπει να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα». Με άλλα λόγια, ακόμη και για τους υπερτασικούς αρκεί μια μείωση του αλατιού σε μέτρια επίπεδα (τέσσερα έως πέντε γραμμάρια τη μέρα), αλλά όχι κατ' ανάγκη σε χαμηλά (κάτω από τρία γραμμάρια τη μέρα).

Συνοπτικά, η έρευνα δείχνει ότι αφενός υπάρχει ένα όριο κάτω από το οποίο η μείωση στην κατανάλωση του αλατιού γίνεται επισφαλής και δυνητικά επικίνδυνη, ενώ αφετέρου ότι ο κίνδυνος της υψηλής κατανάλωσης (πάνω από έξι γραμμάρια τη μέρα) περιορίζεται μόνο στους υπερτασικούς. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτός ο συνδυασμός -υπέρταση και μεγάλη κατανάλωση αλατιού- αφορά μόνο έναν στους δέκα ανθρώπους (10%) παγκοσμίως.

Ο Μέντε υποστήριξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο καταναλώνουν τη σωστή ποσότητα αλατιού και δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά. Γι' αυτό, ανέφερε ότι η καμπάνια για μείωση του αλατιού στη διατροφή πρέπει να είναι εστιασμένη μόνο στην ομάδα υψηλού κινδύνου (το 10%). Ενώ επεσήμανε ότι το σημερινό συνιστώμενο όριο για υγιεινή κατανάλωση αλατιού είναι πολύ χαμηλό.

Οι γιατροί συνήθως συστήνουν ότι η συνολική κατανάλωση νατρίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2,3 γραμμάρια τη μέρα. Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού γίνεται μέσω του νατρίου που περιέχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σε συνοδευτικό σχόλιο της επίμαχης μελέτης, επίσης στο Lancet, ο Ιρλανδός καθηγητής μοριακής φαρμακολογίας Εόιν Ο΄Μπράιεν του University College του Δουβλίνου φαίνεται να προβλέπει την αντίδραση που θα ξεσηκωνόταν, καθώς αναφέρει ότι «όταν αμφισβητείται το προφανές δόγμα, δεν θα έπρεπε να μιλάμε για διαμάχη, αλλά μάλλον να αποδεχθούμε την επιστημονική αβεβαιότητα». Όσον αφορά την μεθοδολογία, θεωρεί «βάσιμη» τη μέτρηση του νατρίου με βάση τα πρωινά μόνο ούρα.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Posted On Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 22:46 Γράφτηκε από τον

Αν σας αρέσει η πίτσα, θα λατρέψετε αυτή της την εκδοχή. Η εντυπωσιακή της εμφάνιση κάνει το στόμα να ανοίγει διάπλατα… για να υποδεχτεί στη συνέχεια τις λαχταριστές μπουκιές που λιώνουν στο στόμα.

Ο βαθμός δυσκολίας είναι μηδενικός. Απλά συγκεντρώνεις τα υλικά, τα ανακατεύεις, τα τοποθετείς σε μία φόρμα και τα ψήνεις.

Ακολουθούν τα υλικά και οι απλές οδηγίες:

Υλικά

 • Φρέσκια ζύμη για πίτσα έτοιμη, 2 μικρά κουτιά. Αν προτιμάτε να τη φτιάξετε μόνοι σας, απαιτούνται 600 περίπου γραμμάρια
 • 2 φλιτζάνια Mozzarella τριμμένη
 • 1 φλιτζάνι ρεγκάτο τριμμένο
 • 250 γρ. ζαμπόν
 • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα για πίτσα (μπορεί να αντικατασταθεί και με κέτσαπ ή να παραληφθεί εντελώς)
 • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση

 • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
 • Κόβετε τη ζύμη σε λωρίδες και στη συνέχεια σε τετράγωνα.
 • Κόβετε το ζαμπόν και τρίβετε τα τυριά (αν δεν είναι ήδη τριμμένα).
 • Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μπωλ.
 • Ρίχνετε το μίγμα σε αντικολλητική φόρμα του κέικ, την οποία έχετε λαδώσει για να μην σας κολλήσει.
 • Ψήνετε για 25-30 περίπου λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
 • Αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα.
 • Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε

Πηγή: http://www.aspaonline.gr/

Σχόλιο γράφοντος: Περί τις 7 το πρωί της Τετάρτης, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ανάρτησε στο προφίλ της στο facebook την συνταγή αυτή. Περιμένουμε να την φτιάξει την πίτσα και να την σερβίρει στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, μιας και οι συνεδριάσεις κρατάνε γύρω στις 5 ώρες (και οι άνθρωποι, όπως είναι φυσικό, πεινάνε...)

Posted On Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 12:50 Γράφτηκε από τον

Υλικά

 • 2 μπανάνες
 • 1 1/2 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη
 • 2 φλιτζάνια γάλα
 • 5 παγάκια
 • σιρόπι σοκολάτας (προαιρετικά)
 • σαντιγί για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβετε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις τοποθετείτε στην κατάψυξη να παγώσουν. Κατόπιν τις ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το γάλα, το κακάο τα παγάκια και το σιρόπι σοκολάτας (προαιρετικά). Λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Σερβίρετε αμέσως σε ποτήρια και αν θέλετε σερβίρετε με σαντιγί.

Πηγή: www.icookgreek.com

Posted On Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 08:37 Γράφτηκε από τον

Energean  E 19 12 2018

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας