Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017
Υγεία

Υγεία (110)

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν
την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην εκδήλωση με θέμα:
«Η Παιδική Παχυσαρκία»

Ομιλητές :
-Άννα Πολυμέρου-Σχοινάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
-Θεόδωρος Γεωργιάδης, Φαρμακοπειός
-Ξενοφών Κροκίδης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

16142976 1342718642417333 4202198694047299005 N

Posted On Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 12:23 Γράφτηκε από τον

Από το Γραφείο του νομικού προσώπου Δημαρωγός ανακοινώνεται ότι ο παιδίατρος από το Κ.Υ. Πρίνου θα επισκεφτεί τους Παιδικούς Σταθμούς Λιμένα και Πρίνου την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 και τον Παιδικό Σταθμό Λιμεναρίων την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017.

Παρακαλούνται οι Γονείς να προσκομίσουν στους Παιδικούς Σταθμούς τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών. Αν το επιθυμούν μπορούν να παρευρίσκονται και να ενημερώνονται από τον παιδίατρο.

Posted On Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 13:50 Γράφτηκε από τον

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν από τον νέο χρόνο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, κυρίως παιδιά και έφηβοι, που λαμβάνουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη σε περίπου 2.000 δομές της χώρας.

Η διοίκηση του Οργανισμού δρομολόγησε στην εκπνοή του έτους και υπό ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με όλους τους παρόχους, μεταξύ άλλων και με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής, αιφνιδιάζοντας τους, γεγονός που αναμένεται πως θα επηρεάσει σε πολλές περιπτώσεις την παροχή είτε υπηρεσιών όπως της ειδικής αγωγής είτε υλικών. Μάλιστα, το πλέον περίεργο στην υπόθεση είναι ότι ενώ το σχέδιο της νέας σύμβασης απεστάλη στις 23 Δεκεμβρίου (δηλ. την περασμένη Παρασκευή), δόθηκε περιθώριο για την κατάθεση προτάσεων, αλλαγών και τροποποιήσεων ως...την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου (δηλ. μόνο μια εργάσιμη ημέρα)!

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τις νέες συμβάσεις

"Οπτικά είδη"

Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες Υγείας, αυτό το χρονικό περιθώριο αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι ο Οργανισμός ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για διαβούλευση, καθώς δεν παρείχε ούτε μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα επεξεργασίας της σύμβασης. Μιας σύμβασης που αφενός είναι καταχρηστική (δικαιώματα μόνο στον ΕΟΠΥΥ και υποχρεώσεις-κυρώσεις μόνο στους επαγγελματίες) και αφετέρου είναι ασαφής και χωρίς καμία επεξεργασία (copy-paste άλλων συμβάσεων, καθώς σε παράγραφο αναφέρονται «οπτικά είδη»). 

Παράλληλα, όπως λένε, η σύμβαση αυτή δημιουργεί εκ νέου «κλειστά επαγγέλματα», σε μια ελεύθερη αγορά. Δεν υπολογίζονται λοιπόν, οι πραγματικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων (κατά βάση ανήλικα παιδιά), των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών στο χώρο της ειδικές αγωγής. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες Υγείας, η σύμβαση το μόνο που θα επιφέρει είναι γονείς και παιδιά χωρίς υποστήριξη, εργαζόμενους χωρίς εργασία και για πολλοστή φορά επιχειρήσεις με λουκέτα!

Από την μεριά των στελεχών του ΕΟΠΥΥ, πάντως, εκφράζεται προβληματισμός για το ότι το ύψος της ετήσιας δαπάνης για παροχές ειδικής αγωγής, που φέτος έφτασε τα 106 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 82 αφορούν λογοθεραπεία, όταν η συνολική δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις είναι 111 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνουν, το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τη συχνότητα του προβλήματος στην Ελλάδα και υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη, όπου με βάση τα αποτελέσματα θα καθοριστεί και ο προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή για το 2017.

"Δεν μπορούμε να υπογράψουμε"

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των σωματείων επαγγελματιών επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ για τους χειρισμούς του αναφορικά με το μείζον ζήτημα της παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών μέσω συμβάσεων και καταλογίζουν στη διοίκηση προσχηματική διαπραγμάτευση και μεθόδευση στη στάση της απέναντί τους. 

«Ο ΕΟΠΥΥ, μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα  «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών, συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για την κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής» μέχρι τις 30/12/16. Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ» τονίζουν σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι εκπρόσωποι επτά συλλογικών οργάνων.

Επιπλέον, θεωρούν πως είναι καταστροφική η εφαρμογή claw back στον κλάδο τους, δηλαδή η θέσπιση κλειστής δαπάνης και η επιστροφή της υπέρβασης αυτής της δαπάνης. «Στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 - Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλ. από εμάς ως claw back» επισημαίνουν και καλούν το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών Ειδικής Αγωγής. 

Με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι εκπρόσωποι των φορέων (Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας -ΣΕΛΛΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών-ΠΣΛ, Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδας -ΕΣΛΛΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών Ειδικών Παιδαγωγών, Σωματείο Λογοθεραπευτών Λογοπεδικών Ελλάδας, Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών, Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους και οικογένειες) διαμηνύουν στον ΕΟΠΥΥ ότι επιθυμούν να συμβάλλουν στη βελτίωση του πλαισίου της ειδικής αγωγής αλλά με όρους και πλαίσιο που να επιτρέπει ουσιαστικές παρεμβάσεις και για τον κλάδο και για τους ασφαλισμένους. Αναγκαία προϋπόθεση θεωρούν ότι είναι η διαπραγμάτευση να γίνει χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες και με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ειδική αγωγή πρωτίστως για όσους τη χρειάζονται αλλά και για τους επαγγελματίες υγείας. 

«Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα. Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, γονείς και παιδιά, κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές, καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους. 

Posted On Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016 00:42 Γράφτηκε από τον

"Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας" κατήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων(ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Παράλληλα επισήμανε ότι "οι εκδρομείς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όχι μόνο στα χειμερινά θέρετρα αλλά και στα χωριά τους, δεν θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς από πλευράς υγειονομικής κάλυψης εκεί που θα πάνε".

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, 65 Κέντρα Υγείας της χώρας παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, κυρίως δε εκείνα τα οποία βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, κλασικούς τουριστικούς προορισμούς και διαθέτουν χιονοδρομικά κέντρα. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος αυτά τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν χωρίς να καλύπτονται από καρδιολόγους και ορθοπεδικούς και σε αυτά δεν υπάρχει δυνατότητα ακτινολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι στις δύσβατες περιοχές, στις οποίες η πρόσβαση των ασθενοφόρων είναι δύσκολη, πολλά κέντρα υγείας είναι κλειστά τα απογεύματα και τις νύχτες.

"Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας, ειδικά όσα είναι ανεπτυγμένα σε δυσπρόσιτες περιοχές. Κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών έκτακτων περιστατικών, αφενός από την έλλειψη ειδικευμένων ιατρών και αφετέρου από την ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ να καλύψει τις περιοχές, ειδικά τις δυσπρόσιτες. Χάνονται ασθενείς από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές προς τα νοσοκομεία" ανέφερε ο κ. Γιαννάκος τονίζοντας ότι πριν ενάμιση χρόνο μία 65χρονη με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, ενώ έφτασε ζωντανή στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστα που καλύπτει το Δυτικό Καρπενήσι, κατέληξε επειδή αυτό ήταν κλειστό.

"Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας εκ των οποίων εννέα μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3000, εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην ιατρών υπηρετούν 3.500 επαγγελματίες υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%" πρόσθεσε ο κ Γιαννάκος.

Παράλληλα ανέφερε ότι η επιχορήγηση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι 92 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ίδια σε σχέση με το 2015, παρότι μέχρι πέρυσι τα Κέντρα Υγείας προμηθεύονταν υλικά και φάρμακα από τα νοσοκομεία. Πρόσθεσε επίσης ότι επικρατεί χάος στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων, όχι μόνο από την έλλειψη κονδυλίων, αλλά και από τη διαχειριστική αδυναμία των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών να συντονίσουν και να διευθετήσουν την κατάσταση. Επισήμανε ακόμη ότι εργαζόμενοι ιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν υλικά, ενώ γίνονται κι έρανοι από τους κατοίκους των περιοχών για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας. Αναφερόμενος στην κατάσταση των Κέντρων Υγείας της Χαλκιδικής είπε ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επισημάνθηκε ακόμη ότι γίνονται καθαιρέσεις προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία κατά παράβαση του νόμου 4369, σύμφωνα με τον οποίο όσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την κρίση από το υπηρεσιακό συμβούλιο και μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή σε περίπτωση που κενωθεί μια θέση νομιμοποιείται η διοίκηση να κάνει την τοποθέτηση. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου πέντε στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και οκτώ της διοικητικής αντικαταστάθηκαν από συναδέλφους τους με λιγότερα προσόντα, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να αξιοποιούνται όλοι οι υπάλληλοι.

Μέσα στα 65 Κέντρα Υγείας που "συμμετείχαν" στην έρευνα περιλαμβάνονται και τα Κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης και Χρυσούπολης (όχι ότι στο Κέντρο Υγείας Πρίνου η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς και εκεί υπάρχουν ουκ ολίγα και χρονίζοντα προβλήματα):

Κ.Υ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ: Τρεις εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων σε μία ημερήσια βάρδια, οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας.
Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν, στο μεν Ακτινολογικό ο γιατρός παραβρίσκεται μία φορά την εβδομάδα, στο δε Μικροβιολογικό δεν υπάρχει γιατρός! Ελλείψεις υλικών.

Κ.Υ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ: Δύο εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 50 χιλιόμετρα αφορούν σε ορεινό, δύσβατο όγκο της περιοχής του πρώην Δήμου Ορεινού, σε μία βάρδια, τις υπόλοιπες καλύπτει το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν, η παρουσία του Ακτινολόγου είναι μία φορά την εβδομάδα και του Μικροβιολόγου δύο φορές την εβδομάδα. Παιδίατρος μία φορά την εβδομάδα. Μεγάλες ελλείψεις υλικών.

Posted On Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 01:05 Γράφτηκε από τον

Από… σαράντα κύματα θα πρέπει να περνούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μέχρι να κλείσουν τελικά ραντεβού για ιατρική επίσκεψη ή για κάποια εξέταση, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως περιγράφεται στο σχέδιο του μνημονίου, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει μέχρι το Μάρτιο να έχει καταρτίσει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2017.

Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο, για την προέγκριση των επισκέψεων σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα (ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα).
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα δίνεται στις δομές του ΠΕΔΥ και στα δημόσια νοσοκομεία. Ανάλογά όμως με τις δυνατότητές τους (θα έχει προηγηθεί "χαρτογράφηση" των υποδομών, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους) και με βάση το χρόνο αναμονής που χρειάζεται για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, και εφόσον οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να κλείσουν εκεί ραντεβού, τότε μόνο θα δίνεται το "πράσινο φως" για πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα. Η πρόοδος του μέτρου μάλιστα θα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες

Οι αλλαγές αυτές γίνονται στην κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για την τήρηση των κλειστών προϋπολογισμών του, οι οποίοι συνεχίζουν και αυτή τη χρονιά να καταγράφουν μεγάλη υπέρβαση σε όλους τους κωδικούς (ενδεικτικά μόνο για το φάρμακο η "τρύπα" στον Οργανισμό θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για έναν ακόμη περιορισμό που τίθεται στους ασφαλισμένους από τη στιγμή που συστάθηκε ο ΕΟΠΥΥ το 2012, οπότε και έγινε το "άνοιγμα" στην ιδιωτική αγορά περίθαλψης. Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή "κόφτες" τόσο στις επισκέψεις σε γιατρούς (ώστε οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να επισκέπτονται περισσότερες από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, και αν χρειαστεί και τρίτη εξέταση, τότε θα πρέπει να έχουν την έγκριση του ΕΟΠΥΥ), όσο και στη συνταγογράφηση και εκτέλεση εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό οι θεσμοί έχουν ζητήσει να υπάρχει πλήρης ιατρικός φάκελος ανά ασθενή, όπου θα καταγράφονται οι διαγνωστικές εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει, τα φάρμακα που λαμβάνει, ειδικά όταν πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους, οι ιατρικές επισκέψεις και οι νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια. Έτσι με βάση το ιατρικό αυτό αρχείο, είτε θα δίνεται στους ασφαλισμένους η έγκριση για τη διενέργεια επιπλέον ιατρικών πράξεων, είτε ο ΕΟΠΥΥ θα βάζει φρένο στις επιπλέον παροχές Υγείας που καλύπτει.

Το ζήτημα όμως είναι, όπως σημειώνουν φορείς της ιδιωτικής αγοράς Υγείας σε μια πρώτη αποτίμηση του σχεδίου του μνημονίου, κατά πόσο οι δημόσιες δομές μπορούν να ανταποκριθούν στην υφιστάμενη ζήτηση και κυρίως μετά από πόσο χρόνο οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως ποσοστό άνω του 90% των ασφαλισμένων απευθύνονται εξαρχής σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν μια εξέταση.
Περιορισμοί πάντως αναμένονται και σε ότι αφορά στον ΕΣΥ. Και αυτό γιατί έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν μπει και οι τελευταίες πινελιές στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα στηρίζεται πρωτίστως σε τοπικές μονάδες Υγείας (ιατρεία της γειτονιάς) και σε οικογενειακούς γιατρούς. Αυτό θα είναι το πρώτο και απαραίτητο στάδιο από το οποίο θα περνούν οι ασθενείς για να παραπέμπονται στη συνέχεια για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις σε νοσοκομεία και δομές του ΠΕΔΥ.

Posted On Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 10:10 Γράφτηκε από τον

Για μια ακόμα χρονιά ο Σύλλογος Διαβητικών νομού Καβάλας "Γλυκιά Αγκαλιά" προχώρησε, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, σε δωρεάν μετρήσεις σακχάρου σε συμπολίτες που βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Καπνεργάτη. Το παρόν στην πλατεία έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης και ο υπεύθυνος της Διαβητολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Στέφανος Παπαντωνίου, οι οποίοι και μίλησαν για τις συνέπειες του σακχαρώδους διαβήτη στην καθημερινότητά μας και στην υγεία μας, την εξάπλωσή του -υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από διαβήτη- και τις δράσεις της Διαβητολογικής Κλινικής.

Posted On Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 09:14 Γράφτηκε από τον
 • Αρκετές συζητήσεις και σχόλια προκάλεσε μια ξαφνική επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας 2 επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), προερχόμενοι από την Θεσσαλονίκη. Αν και η επίσκεψη έλαβε χώρα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, η γνωστοποίησή της έγινε μόλις μετά από 7-8 ημέρες, δείγμα φυσικά της μυστικότητας που τηρήθηκε από τους 2 επιθεωρητές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο Kavala Portal τόσο ο Διοικητής του νοσοκομείου Αναστάσιος Καρασαββόγλου όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης, το αντικείμενο της επιθεώρησης -η οποία έλαβε χώρα κατόπιν εισαγγελικής εντολής- ήταν μια κλινική του νοσοκομείου (χωρίς όμως να γίνει συγκεκριμένη μνεία σε αυτήν, καθώς οι 2 επιθεωρητές τήρησαν απόλυτη μυστικότητα και δεν ανέφεραν καν το όνομά της) για την οποία υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για υπερσυνταγογραφήσεις ιατρικών υλικών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Η έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Καρασαββόγλου, διήρκεσε αρκετές ημέρες, με τους 2 επιθεωρητές να συγκεντρώνουν πλήθος στοιχείων σχετικών με την καταγγελία. Τα στοιχεία αυτά φέρεται να ελήφθησαν μετά από επαφές με τον Διευθυντή της κλινικής και το ιατρικό της προσωπικό, ενώ οι επιθεωρητές προχώρησαν ακόμα και σε έλεγχο των συνταγολογίων και του ιστορικού των ασθενών.

Δεν έχει γίνει γνωστό, πάντως, αν η επιθεώρηση στο Γενικό Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας σχετίζεται με τους ελέγχους που διενεργεί τις τελευταίες εβδομάδες ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στα παραστατικά των επιθεμάτων κατακλίσεων -αν και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει συσχέτιση. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό πολλών παραβατικών συμπεριφορών όπως:

 • 1200 περιστατικά συνταγογράφησης των μεγαλύτερων μεγεθών επιθεμάτων, με την μεγαλύτερη διάρκεια, ακόμα και για παθήσεις που δεν χρειάζονται επιθέματα
 • χορήγηση επιθεμάτων από γιατρούς από διαφορετικά μέρη της χώρας...με την ίδια φωτογραφία από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς που χρειάζεται επίθεμα (η φωτογραφία είναι υποχρεωτική από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης)
 • συνταγογραφήσεις "εξ αποστάσεως" -δηλ. σε άλλη περιοχή ο γιατρός και σε άλλη ο ασθενής-,
 • συνταγογράφηση επιθεμάτων σε απλές πληγές που δεν χρειάζονται επίθεμα, ή χωρίς καν να έχει ληφθεί φωτογραφία
 • συνταγογράφηση επιθεμάτων συγκεκριμένης εταιρίας
 • σφράγιση συνταγών από ελεγκτή ιατρό με ημερομηνία προγενέστερη της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού.
Posted On Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 19:02 Γράφτηκε από τον

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ,  σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού, σχετικά με τις  ρίψεις  από αέρος δολωμάτων-εμβολίων κατά του ιού της Λύσσας, για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων και έχοντας υπόψη την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου αλλά και το γεγονός ότι αυτή την εποχή διενεργούνται στην ύπαιθρο πλήθος αγροτικών εργασιών,  υπενθυμίζει τα εξής:  

 1. Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού ολοκληρώθηκε στην ΠΑΜΘ στις 31/10/2016
 2. Τα δολώματα έχουν ριχθεί για τις κόκκινες αλεπούδες, οι οποίες όταν καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα θα αποκτήσουν ανοσία έναντι του ιού της Λύσσας.
 3. Το εμβόλιο δόλωμα περιέχει:
 • Μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου κρυμμένου σε ένα περίβλημα
 • Τετρακυκλίνη για τον χρωματισμό των δοντιών των ζώων, ως δείκτη
 • Φέρει σφραγίδα με εμφανή προειδοποίηση, ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ - ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ(εικόνα):

Lissa

Προσοχή!!

 1. Σε περίπτωση εύρεσης δολώματος σε κάποια περιοχή  
 • ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ και αποφύγετε κάθε επαφή με αυτό.
 • Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε από μία κατοικημένη περιοχή, που μεταφέρθηκε λόγω του αέρα,  χρησιμοποιείστε πλαστικά γάντια μιας χρήσης ή μια πλαστική σακούλα
 • Τοποθετήστε το σε περιοχή που δεν έχουν πρόσβαση άνθρωποι ή ζώα και  επικοινωνήστε με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
 1. Κίνδυνος έκθεσης του ανθρώπου στον ιό του εμβολίου
 • υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας, στο εσωτερικό του δολώματος, έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνους (στόμα μάτια).
 1. Μετά από άμεση επαφή με το εμβόλιο –δόλωμα:
 • Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο. Συμπληρωματικά χρησιμοποιείστε οινόπνευμα ή ιώδιο.
 • Πλύνετε με άφθονο νερό του βλεννογόνους που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο δόλωμα.
 • Αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια παίρνοντας το εμβόλιο με μια πλαστική σακούλα για να το επιδείξετε στον γιατρό.
 1. Αν κάποιο κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο κ.α.) βρει έναν δόλωμα
 • µην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε από το στόμα του γιατί το ίδιο δε διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο, απλά προτρέψτε το ζώο να το αφήσει.
 • Στην περίπτωση που το δόλωμα καταναλωθεί ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι' αυτό, προσπαθήστε φορώντας γάντια, να πλύνετε την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου µε νερό και σαπούνι και µην έρθετε σε επαφή µε το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματος του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα ή περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), µε γυμνά χέρια, για τουλάχιστον µία ημέρα.
 1. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο
Posted On Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 22:32 Γράφτηκε από τον

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα και ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη η παρουσία της Κινητής Μονάδας Υγείας των "Γιατρών του Κόσμου" έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχίας Καβάλας "Νικόλαος Μάρτης". Από τις 9 το πρωί ως και τις 2 το μεσημέρι οι γιατροί της μονάδας (ένας γυναικολόγος για τεστ Παπ, ένας οδοντίατρος για οδοντικό έλεγχο και ένας παιδίατρος για όλα τα παιδικά εμβόλια) βρίσκονταν στην διάθεση του κοινού για την πραγματοποίηση δωρεάν εξετάσεων στους πολίτες, ωστόσο όπως ανέφερε σε δηλώσεις η εκπρόσωπος των "Γιατρών του Κόσμου" Άννα Γιοβανιού "ενώ υπήρχε προσέλευση στον γυναικολόγο και στον οδοντίατρο, δεν εμφανίστηκε κανένα παιδάκι στον παιδίατρο. Από την στιγμή που υπάρχει όλη η γκάμα των εμβολίων, τα οποία είναι και πάρα πολύ ακριβά -τρία από αυτά έχουν 78 ευρώ το ένα- και από την στιγμή που η παρουσία της κινητής μονάδας προβλήθηκε πολύ από τα τοπικά ΜΜΕ, η μηδαμινή προσέλευση παιδιών αποτελεί έκπληξη." Η κ. Γιοβανιού απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια, και παράλληλα υπενθύμισε ότι στις 2 και 3 Νοεμβρίου, Τετάρτη και Πέμπτη, η Κινητή Μονάδα Υγείας θα βρίσκεται στο Διοικητήριο της Δράμας.

Posted On Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 20:41 Γράφτηκε από τον

Για 5η χρονιά το τμήμα Πρόωρων Νεογνών και η Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας διοργανώνουν ημερίδα για το μητρικό θηλασμό.

Φέτος, με το βλέμμα στραμμένο στη μητέρα, γιατροί και μαίες θα προσεγγίσουν με ευαισθησία συχνούς προβληματισμούς μιας μαμάς που θηλάζει. Κοινά αλλά και σπάνια προβλήματα υγείας που μπορεί να ταλαιπωρούν τη θηλάζουσα, η επιλογή της μητέρας να θηλάσει για χρόνια, ο αντίκτυπος της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο μητρικό θηλασμό αλλά και η φυσιολογική ανάπτυξη των θηλάζοντων βρεφών αποτελούν τα θέματα που θα παρουσιαστούν στην ημερίδα.

Ελπίζουμε για ακόμη μια φορά οι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι γονείς της Καβάλας να μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Όπως πάντα βρέφη και νήπια είναι ευπρόσδεκτα στην ημερίδα που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Φίλιππος» του ξενοδοχείου  Airotel GALAXY την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 το απόγευμα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Programma 2016 Thilasmos

AFISA 16 TEL Thilasmos

Posted On Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016 20:00 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 8

16114682 10210200379559111 1431936449427511636 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Ελάτε στην παρέα μαςDhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".