Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017
Υγεία

Υγεία (115)

Τα τσιγάρα (και γενικά ο καπνός) περιέχουν μεγάλες ποσότητες νικοτίνης. Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία και γι' αυτό είναι δύσκολο για έναν καπνιστή να κόψει το κάπνισμα.

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν την “επιθυμία” για κάπνισμα, δηλαδή για νικοτίνη. Η δύναμη της θέλησης υποχωρεί, όταν το μυαλό λέει στο σώμα ότι εξακολουθεί να έχει την ανάγκη για ένα ακόμα τσιγάρο.

Οι υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο διεγείρουν το αίσθημα της ευφορίας που προκαλείται από τη νικοτίνη. Αυτό το συναίσθημα εξακολουθεί να είναι ισχυρό στον καπνιστή, ακόμη και μήνες ή και χρόνια αφότου κόψει το τσιγάρο.

Δείτε ποιες τροφές μειώνουν την επιθυμία για κάπνισμα και γιατί:

Νερό: Πολλά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος συνήθως ενθαρρύνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Το νερό μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα και βοηθά το σώμα να “ξεχάσει” την ευφορία που νιώθει από τη νικοτίνη. Αν πίνετε 6-8 ποτήρια νερό κάθε μέρα θα δείτε ότι θα έχετε μειωμένη επιθυμία για τσιγάρο.

Τσίχλα: Οι τσίχλες βοηθούν στην υποκατάσταση της ευχαρίστησης που νιώθει στο στόμα του ένας καπνιστής, όταν καπνίζει ένα τσιγάρο. Βοηθά στο να μειώσει την επιθυμία του ατόμου να θέλει τη νικοτίνη που υπάρχει σε αυτό. Δίνει στον καπνιστή “κάτι να κάνει” με το στόμα του. Αν επιλέξετε διάφορες μάρκες τσίχλας (είναι σημαντική και η ποικιλία) με γεύσεις που σας αρέσουν, θα σας βοηθήσει να απευαισθητοποιήσετε τον εγκέφαλό σας από τη νικοτίνη. Το ίδιο ισχύει και για τις καραμέλες.

Θρεπτικά σνακ: Τα θρεπτικά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα και τραγανά λαχανικά, θα μειώσουν την επιθυμία για νικοτίνη, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες από την κλινική Mayo. Κρατήστε μερικά φρούτα σε ένα μπολ κοντά σας θα δώσει στον καπνιστή την τεχνητή “ανακούφιση” ότι αν χρειαστεί άμεσα κάτι για να αποσπάσει το μυαλό του από το τσιγάρο, θα το έχει πάντα εκεί δίπλα του.

Άλλα σνακ: Τα καρύδια, οι ηλιόσποροι και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τσιπς θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο, αλλά θα σας βοηθήσουν στη μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο. Αν, μάλιστα, κρατήσετε μια ποικιλία σε σνακ από λαχανικά ψητά ή τηγανητά, τότε θα δείτε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: iatropedia.gr

Posted On Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 15:19 Γράφτηκε από τον

Σεμινάριο για την εκπαίδευση των κατοίκων της Θάσου σε θέματα προνοσοκομειακής φροντίδας διοργανώνει το ΕΚΑΒ Καβάλας. Το σεμινάριο θα λάβει χώρα την 1η Απριλίου (κάτι που σχολίασε με εύστοχο τρόπο ο διοικητής του ΕΚΑΒ Καβάλας Θωμάς Αγγελόπουλος, τονίζοντας ότι "δεν είναι ψέμα") και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όσους θέλουν να λάβουν μέρος.

17349687 1132212280222709 7165564243925369859 O

Posted On Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 17:17 Γράφτηκε από τον

Νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) θα ισχύσει από 1η Ιουλίου του 2017. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στόχος του νέου Β.Υ.Π. είναι να αποτελέσει εργαλείο για την οργάνωση  και εφαρµογή της συστηµατικής παρακολούθησης της  υγείας  και της ανάπτυξης των παιδιών και υποστήριξης των γονέων στην ανατροφή τους, λαµβάνοντας υπόψη τα ειδικά κατά ηλικία χαρακτηριστικά, τόσο σε σχέση µε τις βιολογικές όσο και µε τις συναισθηµατικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.

Το νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων,  τα εξής:

  • "Ηλικίες-κλειδιά" στις οποίες προτείνεται η εκτίµηση της υγείας και των  αναγκών  φροντίδας  του  παιδιού  και  της  οικογένειας, λαµβάνοντας υπόψη  τις  ηλικίες  στις  οποίες  συνιστάται  να  γίνονται  οι  εµβολιασµοί, η εκτίµηση αναπτυξιακών ή σχολικών δεξιοτήτων και η εφαρµογή καθολικών ή επιλεκτικών  ανιχνευτικών  ελέγχων (screening),  καθώς  και  οι  ηλικίες συµπλήρωσης του Ατοµικού ∆ελτίου Υγείας Μαθητή.
  • Προτείνονται σε αυτές τις ηλικίες,  ειδικά φύλλα παρακολούθησης,  τα  οποία περιλαµβάνονται  στο  Β.Υ. Π. Το  περιεχόµενό  τους  αναφέρεται  στο  ιατρικό ιστορικό  και  τη φυσική  εξέταση, στα  κατά ηλικία αναπτυξιακά  ορόσηµα, σε θέµατα συµπεριφοράς και αγωγής υγείας. ώστε η προσέγγιση να είναι ολιστική και στοχευµένη.
  • Η σύσταση  για  εφαρµογή  καθολικών  ή  επιλεκτικών  ανιχνευτικών  ελέγχων (screening)  αφορά  µόνο  στους  ελέγχους  που  έχουν  τεκµηριωµένη αποτελεσµατικότητα, µετά από βαθµολόγηση  της ποιότητας  της  τεκµηρίωσης και της ισχύος της σύστασης.
  • Οι εµβολιασµοί καταγράφονται από τη γέννηση των παιδιών µέχρι την ηλικία των 18 χρόνων, σύµφωνα µε το Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών του 2016.
  • Με στόχο  την  προαγωγή  του  Μητρικού  Θηλασµού,  έχουν  συµπεριληφθεί ερωτήσεις για την τοποθέτηση του νεογνού δέρµα µε δέρµα µετά τον τοκετό,
  • την συνδιαµονή  του νεογνού µε  την µητέρα  του στο µαιευτήριο καθώς και η ενυπόγραφη από τον γιατρό χορήγηση υποκατάστατου γάλακτος.

Στο νέο  Β.Υ.Π.  περιέχονται  χρήσιµες  πληροφορίες  ανά  ηλικιακή  οµάδα  για τους γονείς

Πηγή: news247.gr

Posted On Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 14:48 Γράφτηκε από τον

Ένα υπερσύχρονο μηχάνημα για θεραπείες με ακτινοβολία πρόκειται να εγκατασταθεί μέσα στο 2017 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, διευκολύνοντας κατά πολύ την θεραπευτική διαδικασία για εκατοντάδες καρκινοπαθείς σε ολόκληρη την περιφέρεια ΑΜΘ (φυσικά και την Καβάλα) -μιας και το εν λόγω νοσοκομείο είναι το μοναδικό  σε ολόκληρη την περιφέρεια που διαθέτει τέτοια μονάδα. Το μηχάνημα αυτό -για την ακρίβεια, ένας γραμμικός επιταχυντής- αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ορίζει ότι η εγκατάσταση του νέου μηχανήματος θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ενημερωτικός ιστότοπος www.reportal.gr (με έδρα την Αλεξανδρούπολη),  για να τοποθετηθεί το νέο μηχάνημα θα πρέπει να απεγκατασταθεί το παλιό και αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει το Μάρτιο.

Αυτό όμως σημαίνει ότι για έξι μήνες (από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο) δεν θα γίνονται ακτινοθεραπείες στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους καρκινοπαθείς!

Το πρόβλημα έθεσε υπόψη του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Έβρου Αναστασία Σπυρίδου, προτείνοντας όμως και συγκεκριμένη λύση προκειμένου οι καρκινοπαθείς να υποστούν τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Η λύση που πρότεινε ο Σύλλογος (από το υπόμνημα που υποβλήθηκε στον Υπουργό): 

«Τεράστια βοήθεια η υλοποίηση της Δωρεάς του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» για έναν νέο υπερσύγχρονο Γραμμικό Επιταχυντή!

Όμως μέχρι να λειτουργήσει, θα υπάρξει ένα κενό 6 μηνών, στο οποίο ΔΕΝ θα υπάρχει ακτινοθεραπεία σε όλη την Αν.Μακεδονία & Θράκη, γιατί θα πρέπει θα απεγκατασταθεί το παλιό μηχάνημα και στη θέση του να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης του νέου… Το θέμα της εξυπηρέτησης των ασθενών γίνεται εκρηκτικό με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία τους…

Το πρόβλημα θα λυθεί ριζικά:

α) με την εγκατάσταση ενός 2ου μικρού Γραμμικού Επιταχυντή στο χώρο της Μονάδας Κοβαλτίου, που έτσι κι αλλιώς θα είναι απαραίτητος και στη συνέχεια.

β) με τη διάθεση του απαραίτητου αριθμού τεχνολόγων. Σημειώνεται ότι ο μεγάλος Γραμμικός Επιταχυντής απαιτεί 4 τεχνολόγους και ο μικρός 2. Σήμερα το τμήμα μας διαθέτει μόλις 2 τεχνολόγους (ένας με απόσπαση) και χρειάζεται να μεταφερθεί άμεσα προσωπικό στο τμήμα Ακτινοθεραπείας, ίσως από άλλες διαθέσιμες υγειονομικές μονάδες της περιοχής

γ) Εγκατάσταση ενός νέου Αξονικού εξομοιωτή

δ) Με την επαναλειτουργία των απογευματινών ιατρείων, για επέκταση του χρόνου λειτουργίας του τμήματος ,με τις ανάλογες πιστώσεις  από πλευράς του ΠΓΝΕ, για το προσωπικό. Η πρωινή λειτουργία του τμήματος θα μπορεί να καλύψει περίπου 30 ασθενείς ημερησίως, ρυθμός που επιτρέπει τη θεραπεία 350-400 ασθενών ετησίως, τη στιγμή που οι ανάγκες κάλυψης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι περίπου 750 ασθενείς/έτος. Οι υπόλοιποι 350-400 ασθενείς, αν τα καταφέρουν και αν βρουν σειρά σε κάποιο μηχάνημα σε Αθήνα  ή Θεσ/νίκη, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση ,ή θα καταλήξουν χωρίς να πάρουν θεραπεία… «

Posted On Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 12:08 Γράφτηκε από τον

Ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια όσους ασχολούνται με την υγεία των παιδιών -είτε αυτοί είναι γονείς είτε ιατροί- είναι η παιδική παχυσαρκία. Ευνόητο ήταν, συνεπώς, να διοργανωθεί (από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και τον Σύλλογο Φίλων Κλασικού Αθλητισμού Καβάλας) μια ενδιαφέρουσα διάλεξη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης -το βράδυ της Τετάρτης-, με την συμμετοχή:

- της διαιτολόγου-διατροφολόγου Άννας Πολυμέρου-Σχοινάκη,
- του φαρμακοποιού Θόδωρου Γεωργιάδη, και
- του παθολόγου και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφώντα Κροκίδη

Οι 3 ομιλητές ανέπτυξαν, από την δική τους σκοπιά, τους λόγους για τους οποίους τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια -και ειδικά από το 2010 και μετά-, ενώ επέστησαν την προσοχή του κοινού σε θέματα που αφορούν την διατροφή και τον τρόπο διαβίωσης -υπογραμμίζοντας τις συνέπειες της καθιστικής ζωής αλλά και τις, κατά τον κ. Κροκίδη, 5 σύγχρονες "κατάρες" για τα Ελληνόπουλα (την παχυσαρκία, το άσθμα, τον αυτισμό, την κοιλιοκάκη και την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό).

Στο τέλος της διάλεξης βραβεύτηκαν νεαροί αθλητές και αθλήτριες στίβου που διακρίθηκαν μέσα στο 2016, δρομείς μεγάλων αποστάσεων (ο Νίκος Σιδερίδης, ο Δημήτρης Νικολαΐδης και ο Γιώργος Κατάκαλος) αλλά και μεγάλες Καβαλιώτισσες αθλήτριες του παρελθόντος, όπως

- η Ζαχαρούλα Παπάζογλου, για την κατάρριψη του πανελλήνιου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος το 1960 (5.47 μ.) και
- η Στέλλα Παπαδοπούλου, διεθνής στους δρόμους ημιαντοχής

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες από την διάλεξη

Posted On Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 09:36 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν
την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην εκδήλωση με θέμα:
«Η Παιδική Παχυσαρκία»

Ομιλητές :
-Άννα Πολυμέρου-Σχοινάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
-Θεόδωρος Γεωργιάδης, Φαρμακοπειός
-Ξενοφών Κροκίδης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

16142976 1342718642417333 4202198694047299005 N

Posted On Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 12:23 Γράφτηκε από τον

Από το Γραφείο του νομικού προσώπου Δημαρωγός ανακοινώνεται ότι ο παιδίατρος από το Κ.Υ. Πρίνου θα επισκεφτεί τους Παιδικούς Σταθμούς Λιμένα και Πρίνου την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 και τον Παιδικό Σταθμό Λιμεναρίων την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017.

Παρακαλούνται οι Γονείς να προσκομίσουν στους Παιδικούς Σταθμούς τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών. Αν το επιθυμούν μπορούν να παρευρίσκονται και να ενημερώνονται από τον παιδίατρο.

Posted On Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 13:50 Γράφτηκε από τον

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν από τον νέο χρόνο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, κυρίως παιδιά και έφηβοι, που λαμβάνουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη σε περίπου 2.000 δομές της χώρας.

Η διοίκηση του Οργανισμού δρομολόγησε στην εκπνοή του έτους και υπό ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με όλους τους παρόχους, μεταξύ άλλων και με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής, αιφνιδιάζοντας τους, γεγονός που αναμένεται πως θα επηρεάσει σε πολλές περιπτώσεις την παροχή είτε υπηρεσιών όπως της ειδικής αγωγής είτε υλικών. Μάλιστα, το πλέον περίεργο στην υπόθεση είναι ότι ενώ το σχέδιο της νέας σύμβασης απεστάλη στις 23 Δεκεμβρίου (δηλ. την περασμένη Παρασκευή), δόθηκε περιθώριο για την κατάθεση προτάσεων, αλλαγών και τροποποιήσεων ως...την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου (δηλ. μόνο μια εργάσιμη ημέρα)!

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τις νέες συμβάσεις

"Οπτικά είδη"

Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες Υγείας, αυτό το χρονικό περιθώριο αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι ο Οργανισμός ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για διαβούλευση, καθώς δεν παρείχε ούτε μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα επεξεργασίας της σύμβασης. Μιας σύμβασης που αφενός είναι καταχρηστική (δικαιώματα μόνο στον ΕΟΠΥΥ και υποχρεώσεις-κυρώσεις μόνο στους επαγγελματίες) και αφετέρου είναι ασαφής και χωρίς καμία επεξεργασία (copy-paste άλλων συμβάσεων, καθώς σε παράγραφο αναφέρονται «οπτικά είδη»). 

Παράλληλα, όπως λένε, η σύμβαση αυτή δημιουργεί εκ νέου «κλειστά επαγγέλματα», σε μια ελεύθερη αγορά. Δεν υπολογίζονται λοιπόν, οι πραγματικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων (κατά βάση ανήλικα παιδιά), των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών στο χώρο της ειδικές αγωγής. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες Υγείας, η σύμβαση το μόνο που θα επιφέρει είναι γονείς και παιδιά χωρίς υποστήριξη, εργαζόμενους χωρίς εργασία και για πολλοστή φορά επιχειρήσεις με λουκέτα!

Από την μεριά των στελεχών του ΕΟΠΥΥ, πάντως, εκφράζεται προβληματισμός για το ότι το ύψος της ετήσιας δαπάνης για παροχές ειδικής αγωγής, που φέτος έφτασε τα 106 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 82 αφορούν λογοθεραπεία, όταν η συνολική δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις είναι 111 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνουν, το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τη συχνότητα του προβλήματος στην Ελλάδα και υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη, όπου με βάση τα αποτελέσματα θα καθοριστεί και ο προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή για το 2017.

"Δεν μπορούμε να υπογράψουμε"

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των σωματείων επαγγελματιών επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ για τους χειρισμούς του αναφορικά με το μείζον ζήτημα της παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών μέσω συμβάσεων και καταλογίζουν στη διοίκηση προσχηματική διαπραγμάτευση και μεθόδευση στη στάση της απέναντί τους. 

«Ο ΕΟΠΥΥ, μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα  «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών, συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για την κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής» μέχρι τις 30/12/16. Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ» τονίζουν σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι εκπρόσωποι επτά συλλογικών οργάνων.

Επιπλέον, θεωρούν πως είναι καταστροφική η εφαρμογή claw back στον κλάδο τους, δηλαδή η θέσπιση κλειστής δαπάνης και η επιστροφή της υπέρβασης αυτής της δαπάνης. «Στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 - Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλ. από εμάς ως claw back» επισημαίνουν και καλούν το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών Ειδικής Αγωγής. 

Με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι εκπρόσωποι των φορέων (Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας -ΣΕΛΛΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών-ΠΣΛ, Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδας -ΕΣΛΛΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών Ειδικών Παιδαγωγών, Σωματείο Λογοθεραπευτών Λογοπεδικών Ελλάδας, Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών, Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους και οικογένειες) διαμηνύουν στον ΕΟΠΥΥ ότι επιθυμούν να συμβάλλουν στη βελτίωση του πλαισίου της ειδικής αγωγής αλλά με όρους και πλαίσιο που να επιτρέπει ουσιαστικές παρεμβάσεις και για τον κλάδο και για τους ασφαλισμένους. Αναγκαία προϋπόθεση θεωρούν ότι είναι η διαπραγμάτευση να γίνει χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες και με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ειδική αγωγή πρωτίστως για όσους τη χρειάζονται αλλά και για τους επαγγελματίες υγείας. 

«Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα. Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, γονείς και παιδιά, κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές, καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους. 

Posted On Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016 00:42 Γράφτηκε από τον

"Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας" κατήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων(ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Παράλληλα επισήμανε ότι "οι εκδρομείς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όχι μόνο στα χειμερινά θέρετρα αλλά και στα χωριά τους, δεν θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς από πλευράς υγειονομικής κάλυψης εκεί που θα πάνε".

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, 65 Κέντρα Υγείας της χώρας παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, κυρίως δε εκείνα τα οποία βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, κλασικούς τουριστικούς προορισμούς και διαθέτουν χιονοδρομικά κέντρα. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος αυτά τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν χωρίς να καλύπτονται από καρδιολόγους και ορθοπεδικούς και σε αυτά δεν υπάρχει δυνατότητα ακτινολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι στις δύσβατες περιοχές, στις οποίες η πρόσβαση των ασθενοφόρων είναι δύσκολη, πολλά κέντρα υγείας είναι κλειστά τα απογεύματα και τις νύχτες.

"Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας, ειδικά όσα είναι ανεπτυγμένα σε δυσπρόσιτες περιοχές. Κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών έκτακτων περιστατικών, αφενός από την έλλειψη ειδικευμένων ιατρών και αφετέρου από την ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ να καλύψει τις περιοχές, ειδικά τις δυσπρόσιτες. Χάνονται ασθενείς από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές προς τα νοσοκομεία" ανέφερε ο κ. Γιαννάκος τονίζοντας ότι πριν ενάμιση χρόνο μία 65χρονη με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, ενώ έφτασε ζωντανή στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστα που καλύπτει το Δυτικό Καρπενήσι, κατέληξε επειδή αυτό ήταν κλειστό.

"Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας εκ των οποίων εννέα μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3000, εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην ιατρών υπηρετούν 3.500 επαγγελματίες υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%" πρόσθεσε ο κ Γιαννάκος.

Παράλληλα ανέφερε ότι η επιχορήγηση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι 92 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ίδια σε σχέση με το 2015, παρότι μέχρι πέρυσι τα Κέντρα Υγείας προμηθεύονταν υλικά και φάρμακα από τα νοσοκομεία. Πρόσθεσε επίσης ότι επικρατεί χάος στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων, όχι μόνο από την έλλειψη κονδυλίων, αλλά και από τη διαχειριστική αδυναμία των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών να συντονίσουν και να διευθετήσουν την κατάσταση. Επισήμανε ακόμη ότι εργαζόμενοι ιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν υλικά, ενώ γίνονται κι έρανοι από τους κατοίκους των περιοχών για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας. Αναφερόμενος στην κατάσταση των Κέντρων Υγείας της Χαλκιδικής είπε ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επισημάνθηκε ακόμη ότι γίνονται καθαιρέσεις προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία κατά παράβαση του νόμου 4369, σύμφωνα με τον οποίο όσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την κρίση από το υπηρεσιακό συμβούλιο και μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή σε περίπτωση που κενωθεί μια θέση νομιμοποιείται η διοίκηση να κάνει την τοποθέτηση. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου πέντε στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και οκτώ της διοικητικής αντικαταστάθηκαν από συναδέλφους τους με λιγότερα προσόντα, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να αξιοποιούνται όλοι οι υπάλληλοι.

Μέσα στα 65 Κέντρα Υγείας που "συμμετείχαν" στην έρευνα περιλαμβάνονται και τα Κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης και Χρυσούπολης (όχι ότι στο Κέντρο Υγείας Πρίνου η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς και εκεί υπάρχουν ουκ ολίγα και χρονίζοντα προβλήματα):

Κ.Υ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ: Τρεις εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων σε μία ημερήσια βάρδια, οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας.
Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν, στο μεν Ακτινολογικό ο γιατρός παραβρίσκεται μία φορά την εβδομάδα, στο δε Μικροβιολογικό δεν υπάρχει γιατρός! Ελλείψεις υλικών.

Κ.Υ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ: Δύο εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 50 χιλιόμετρα αφορούν σε ορεινό, δύσβατο όγκο της περιοχής του πρώην Δήμου Ορεινού, σε μία βάρδια, τις υπόλοιπες καλύπτει το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν, η παρουσία του Ακτινολόγου είναι μία φορά την εβδομάδα και του Μικροβιολόγου δύο φορές την εβδομάδα. Παιδίατρος μία φορά την εβδομάδα. Μεγάλες ελλείψεις υλικών.

Posted On Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 01:05 Γράφτηκε από τον

Από… σαράντα κύματα θα πρέπει να περνούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μέχρι να κλείσουν τελικά ραντεβού για ιατρική επίσκεψη ή για κάποια εξέταση, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως περιγράφεται στο σχέδιο του μνημονίου, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει μέχρι το Μάρτιο να έχει καταρτίσει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2017.

Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο, για την προέγκριση των επισκέψεων σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα (ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα).
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα δίνεται στις δομές του ΠΕΔΥ και στα δημόσια νοσοκομεία. Ανάλογά όμως με τις δυνατότητές τους (θα έχει προηγηθεί "χαρτογράφηση" των υποδομών, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους) και με βάση το χρόνο αναμονής που χρειάζεται για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, και εφόσον οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να κλείσουν εκεί ραντεβού, τότε μόνο θα δίνεται το "πράσινο φως" για πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα. Η πρόοδος του μέτρου μάλιστα θα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες

Οι αλλαγές αυτές γίνονται στην κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για την τήρηση των κλειστών προϋπολογισμών του, οι οποίοι συνεχίζουν και αυτή τη χρονιά να καταγράφουν μεγάλη υπέρβαση σε όλους τους κωδικούς (ενδεικτικά μόνο για το φάρμακο η "τρύπα" στον Οργανισμό θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για έναν ακόμη περιορισμό που τίθεται στους ασφαλισμένους από τη στιγμή που συστάθηκε ο ΕΟΠΥΥ το 2012, οπότε και έγινε το "άνοιγμα" στην ιδιωτική αγορά περίθαλψης. Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή "κόφτες" τόσο στις επισκέψεις σε γιατρούς (ώστε οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να επισκέπτονται περισσότερες από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, και αν χρειαστεί και τρίτη εξέταση, τότε θα πρέπει να έχουν την έγκριση του ΕΟΠΥΥ), όσο και στη συνταγογράφηση και εκτέλεση εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό οι θεσμοί έχουν ζητήσει να υπάρχει πλήρης ιατρικός φάκελος ανά ασθενή, όπου θα καταγράφονται οι διαγνωστικές εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει, τα φάρμακα που λαμβάνει, ειδικά όταν πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους, οι ιατρικές επισκέψεις και οι νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια. Έτσι με βάση το ιατρικό αυτό αρχείο, είτε θα δίνεται στους ασφαλισμένους η έγκριση για τη διενέργεια επιπλέον ιατρικών πράξεων, είτε ο ΕΟΠΥΥ θα βάζει φρένο στις επιπλέον παροχές Υγείας που καλύπτει.

Το ζήτημα όμως είναι, όπως σημειώνουν φορείς της ιδιωτικής αγοράς Υγείας σε μια πρώτη αποτίμηση του σχεδίου του μνημονίου, κατά πόσο οι δημόσιες δομές μπορούν να ανταποκριθούν στην υφιστάμενη ζήτηση και κυρίως μετά από πόσο χρόνο οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως ποσοστό άνω του 90% των ασφαλισμένων απευθύνονται εξαρχής σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν μια εξέταση.
Περιορισμοί πάντως αναμένονται και σε ότι αφορά στον ΕΣΥ. Και αυτό γιατί έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν μπει και οι τελευταίες πινελιές στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα στηρίζεται πρωτίστως σε τοπικές μονάδες Υγείας (ιατρεία της γειτονιάς) και σε οικογενειακούς γιατρούς. Αυτό θα είναι το πρώτο και απαραίτητο στάδιο από το οποίο θα περνούν οι ασθενείς για να παραπέμπονται στη συνέχεια για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις σε νοσοκομεία και δομές του ΠΕΔΥ.

Posted On Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 10:10 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 9

17190818 10208130040956077 3058861135015051585 N

OLKLOGO

Kavala Colors Parade

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Ελάτε στην παρέα μαςKreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".