Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017
Εργασία

Εργασία (192)

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Αχτσιόγλου, ενέκρινε τις 29 θέσεις που ζήτησε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ. για να καλύψει τις ανάγκες του σε προσωπικό (πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη σχετική απόφαση).

Ακολουθεί ο πίνακας κατανομής των θέσεων στα Παραρτήματα του Κέντρου και την Κεντρική Υπηρεσία.

Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η δημοσίευση της προκήρυξης, η οποία θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Κέντρου στην αντίστοιχη θεματική κατηγορία

Posted On Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 12:20 Γράφτηκε από τον

Λίγο πριν τις 2:30 το μεσημέρι της Παρασκευής το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η ELFE ΑΕ, με το οποίο ζητούσε να διακοπεί η διαδικασία εκτέλεσης της απόφασης που εξέδωσε πρόσφατα το Πρωτοδικείο Καβάλας υπέρ των 56 (επί συνόλου περίπου 180) απολυμένων της βιομηχανίας. Πλέον, μετά και την απόρριψη αυτή, ανοίγει ο δρόμος -σε πρώτη φάση- για την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων ύψους περίπου 600.000 € στους εν λόγω απολυμένους

Posted On Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 13:56 Γράφτηκε από τον

Δεν έχει ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από την ματαίωση της προγραμματισμένης για το βράδυ της Τετάρτης συνάντησης του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των απολυμένων της ELFE ΑΕ (πρώην ΒΦΛ) -μιας ενέργειας, πάντως, η οποία πέρα από την δημοσιοποίηση στα τοπικά ΜΜΕ ελάχιστα έγινε γνωστή και πέραν των ορίων του νομού Καβάλας. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης αρκετοί φορείς προχώρησαν σε καταδικαστικές ανακοινώσεις για την ματαίωση της συνάντησης, με τους απολυμένους της ELFE να κάνουν λόγο για "βιασμό της ελπίδας"  και για δήθεν επίκληση θεμάτων ασφαλείας και μη τήρησης των συμφωνηθέντων"καθώς η μόνη αλήθεια είναι ότι φοβήθηκαν μήπως με τον τρόπο τους δώσουν υπόσταση και αναγνώριση στο σωματείο των παρανόμως (και με δικαστική βούλα δικαιωμένων) απολυμένων". Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), η οποία σε δική της ανακοίνωση επισημαίνει ότι "ενώ όλοι γνωρίζουν το ποιόν του εργοδότη κ. Λαυρεντιάδη (με τα "θαλασσοδάνεια", τα χρηματιστηριακά παιγνίδια, τα τραπεζικά δάνεια, που αντί να πηγαίνουν στις επιχειρήσεις πήγαιναν στις τσέπες του, με δεκάδες επιχειρήσεις του να κλείνουνε από την μία μέρα στην άλλη και τους εργαζόμενους απλήρωτους, πεταμένους στον δρόμο), ενώ όλοι γνωρίζουν το «εγκληματικό» του παρελθόν, ενώ όλοι γνωρίζουν τα συσσωρευμένα χρέη της βιομηχανίας που φαίνεται ως ιδιοκτήτης, ενώ όλοι γνωρίζουν την «μαύρη» επιχειρησιακή του δράση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΟ ΠΙΛΑΤΟ.!!!!!!!!!!"

Το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, οι απολυμένοι της ΒΦΛ βρέθηκαν μπροστά σε ένα νέο, ιντερνετικό (αυτή τη φορά), "γύρισμα πλάτης", καθώς με ανάρτησή τους στο Twitter γνωστοποίησαν ότι ο (προερχόμενος από την Καβάλα) Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης "μπλόκαρε" την πρόσβαση των απολυμένων στις αναρτήσεις του στο δικό του προφίλ στο Twitter!

Σχόλιο γράφοντος: Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πότε ακριβώς έγινε το "μπλοκάρισμα" (αν έγινε, δηλαδή, το βράδυ της Τετάρτης ή μέσα στην Πέμπτη) και αν είχε προηγηθεί κάτι άλλο, πάντως από τη στιγμή που ο κ. Λαζαρίδης προαλείφεται ως υποψήφιος βουλευτής στο νομό Καβάλας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές -όποτε αυτές γίνουν- το να αποτρέπει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Καβαλιώτες (από τους οποίους, αν μετουσιωθούν σε πράξη τα δημοσιεύματα και οι φήμες, θα ζητήσει την ψήφο τους) δεν είναι δα και ότι καλύτερο...

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την Πέμπτη έγινε γνωστό (όπως άλλωστε αναμενόταν) ότι η ELFE ΑΕ κατέθεσε αίτηση προσωρινής διαταγής για την μη εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Καβάλας που δικαιώνει 56 από τους περίπου 180 απολυμένους της επιχείρησης και της υποχρέωσης για την καταβολή ενός συνολικού ποσού της τάξης των 600.000 €! Η αίτηση θα εκδικαστεί στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

 

Posted On Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 06:00 Γράφτηκε από τον

Λάβρος κατά του προέδρου της "Νέας Δημοκρατίας" Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο πρόεδρος των απολυμένων της ELFE ΑΕ (πρώην ΒΦΛ) Νίκος Βογιατζίδης, εξαιτίας της ματαίωσης της προγραμματισμένης για το βράδυ της Τετάρτης συνάντησής τους στο κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας.

Μιλώντας στο Kavala Portal ο κ. Βογιατζίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι:

Η "Νέα Δημοκρατία", η μεγαλύτερη απούσα στο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη -η οποία, ως τώρα, δεν έχει εκφράσει καμία απολύτως άποψη, την ώρα μάλιστα που τα πολιτικά γραφεία έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο στην όλη ιστορία-, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από πρώτο χέρι το τι συμβαίνει. Η ίδια η "Νέα Δημοκρατία" πρότεινε -ορθά- να γίνει η συνάντηση με τους εκπροσώπους των απολυμένων στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας -κατόπιν αιτήσεώς μας-. Μάλιστα, η πρόταση αυτή είχε γίνει από τον βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το ΕΥΚ Καβάλας

Λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη μας συνάντηση διεξήχθη η Γενική Συνέλευση του σωματείου μας, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν οι συνάδελφοί μας για το τι έγινε τη Δευτέρα στην Αθήνα -με την τριμερή συνάντηση που δεν διεξήχθη λόγω της απουσίας των εκπροσώπων της ELFE ΑΕ και των εργολαβικών εταιρειών-. Οι περισσότεροι εξ αυτών αποχώρησαν αμέσως μετά τη συνέλευση, ωστόσο ορισμένοι συνάδελφοι παρέμειναν στον αύλιο χώρο του ΕΥΚ Καβάλας για να δουν τον κ. Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που τέθηκε, ως προαπαιτούμενο, η αποχώρηση και των τελευταίων συναδέλφων, το αίτημα έγινε αποδεκτό και οι συγκεντρωθέντες αποχώρησαν. Παρόλα αυτά η συνάντηση δεν έγινε.

Η ματαίωση της συνάντησης αποτελεί προσβολή προς τον θεσμό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Από τη στιγμή που αποχώρησαν οι συνάδελφοι -και μάλιστα πολύ γρήγορα- δεν βρίσκω τον λόγο να αισθάνεται ανασφάλεια ο κ. Μητσοτάκης από ανθρώπους της εργασίας, οι οποίοι μάλιστα έχουν υποστεί πάρα πολλά από τον κ. Λαυρεντιάδη. Λάβετε υπόψη ότι εμείς προτείναμε να συναντηθούμε το πρωί της Πέμπτης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο -με όλους τους όρους που είχαν τεθεί εξαρχής, αλλά ο κ. Μητσοτάκης αντιπρότεινε...τα παγκάκια στην περιμετρική οδό, μπροστά από την ανηφόρα που οδηγεί στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα! Κάτι, βέβαια, που θεωρούμε ότι γελοιοποιεί την όλη διαδικασία!

Ο κ. Βογιατζίδης συνέχισε λέγοντας πως:

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 40 μέρες κοσκινίζει. Εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο 250 εκατομμυρίων €, και η "Νέα Δημοκρατία" είναι απούσα, χωρίς να έχει καταδικάσει εδώ και 15 μήνες τις επιχειρηματικές πρακτικές του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (μάλιστα, υπάρχουν και τοπικά κομματικά στελέχη που έχουν παίξει ενεργό ρόλο στην ιστορία). Αυτά επρόκειτο να θέταμε στον κ. Μητσοτάκη, με τη βοήθεια υπομνημάτων και στοιχείων που επρόκειτο να καταθέσουμε. Γνωρίζουμε ότι νωρίτερα είχε συναντηθεί με ανθρώπους που εργάζονται στη ΒΦΛ, είναι δικαίωμά του να το κάνει (δε θα καθορίσουμε εμείς το πρόγραμμά του). Το γεγονός, όμως, ότι δεν ήρθε να μας ακούσει αφήνει εκτεθειμένο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που δεν επισκέπτεται το ΕΥΚ Καβάλας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις από το περιβάλλον που πρόσκειται στον κ. Λαυρεντιάδη, διότι σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για τον απόλυτο εξευτελισμό. Σε περίπτωση που, στο μέλλον, διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν καλές προθέσεις από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη (ότι όντως θέλει να ενημερωθεί), εμείς εδώ είμαστε και φυσικά θα συναντηθούμε για να του πούμε τι έχει συμβεί.

Posted On Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 09:34 Γράφτηκε από τον

Ελάχιστοι ήταν αυτοί που περίμεναν ότι η προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας -με την παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, των εκπροσώπων των απολυμένων της ELFE ΑΕ (πρώην ΒΦΛ) και των εκπροσώπων της ίδιας της εταιρείας αλλά και των εργολαβικών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ- θα είχε κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα. Άλλωστε, και οι προηγούμενες τριμερείς συναντήσεις είχαν ακριβώς την ίδια κατάληξη: αδιέξοδο.

Ωστόσο, έστω και η τυπική διεξαγωγή της συνάντησης αυτής θα μπορούσε να δώσει κάποιες ειδήσεις -με δεδομένη και την πρόσφατη δικαστική απόφαση για τους 56 εκ των περίπου 180 απολυμένων της βιομηχανίας. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς...οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεν έδωσαν καν το παρόν - έχοντας, μάλιστα, ενημερώσει από την Παρασκευή (με επιστολή που απεστάλη...στις 10:30 το βράδυ!!!) ότι η παρουσία τους δεν θα είχε κανένα νόημα!!!

Πλέον τα πάντα θα κριθούν από το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η προαναφερθείσα δικαστική απόφαση. Κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες, μιας και από τη στιγμή που το σχετικό απόγραφο έχει ήδη αποσταλεί στην ELFE ΑΕ, πλέον δεν μένει παρά να εκτελεστεί η απόφαση.

Ανακοίνωση ΓΣΕΕ: "ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ"

Την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε η Διοίκηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων να υλοποιήσει άμεσα την πρόσφατη δικαστική απόφαση, που δικαιώνει τους απολυμένους της επιχείρησης, ζητά η ΓΣΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι στη σημερινή τριμερή συνάντηση η εταιρεία,απαξιώνοντας τη διαδικασία, δεν έστειλε εκπρόσωπο, το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα.

Δεν είναι δυνατόν η Διοίκηση της ΒΦΛ να αγνοεί μία δικαστική απόφαση,χωρίς καμία επίπτωση, με τους απολυμένους να παραμένουν όμηροι απαράδεκτων τακτικών και πρακτικών ανήθικων επιχειρηματιών. Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των απολυμένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και θα διεκδικήσει με κάθε μέσο και τρόπο την εφαρμογή μιας δίκαιης δικαστικής απόφασης, αποτέλεσμα ενός διαρκούς και συντονισμένου αγώνα.

Σχόλιο γράφοντος: Όπως είναι φυσιολογικό, η ανάρτηση του γραφείου τύπου της ΓΣΕΕ (στον ιστότοπο της συνομοσπονδίας) για τους απολυμένους των λιπασμάτων συνοδεύεται και από μια φωτογραφία

Μόνο που -όπως μπορείτε να δείτε- η φωτογραφία αυτή δεν μοιάζει και πολύ με βιομηχανία λιπασμάτων...μάλλον για λατομείο μας κάνει......

Gsee Apolimenoi

Λίγη προσοχή, κύριοι της ΓΣΕΕ, δεν βλάπτει...

Posted On Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 08:37 Γράφτηκε από τον

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού Α.Ε., στις 27 Ιουλίου, ημέρα που πρόκειται να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση και κατασκευή των σταθμών μετωπικών διοδίων σε Καβάλα και Στρυμονικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστότοπου voria.gr. 

Εάν η απεργιακή κινητοποίηση δεν επιτρέψει την διενέργεια του διαγωνισμού, τότε αυτός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Ο σχεδιασμός για την κατασκευή των μετωπικών και των πλευρικών σταθμών διοδίων, 18+20 αντίστοιχα, πάει πίσω λόγω των αντιδράσεων που έχουν υπάρξει, των κινητοποιήσεων των εργαζομένων αλλά και της δυσκολίας στην εξεύρεση χρηματοδότησης για τα πλευρικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διενέργεια του διαγωνισμού παραχώρησης της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού και των τριών μεγάλων καθέτων της σε ιδιώτη.

Όπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι είναι κατά της κατασκευής τόσων πολλών σταθμών μετωπικών διοδίων, αλλά και των επιπλέον πλευρικών που προβλέπεται να κατασκευαστούν στους κόμβους του άξονα της Εγνατίας Οδού, ενώ στηρίζουν και τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στο αυξημένο κόστος που θα υπάρξει από την λειτουργία δεκάδων σταθμών διοδίων.

Με τις αλλαγές που έχουν αποφασιστεί σχετικά με τις χωροθετήσεις των σταθμών μετωπικών διοδίων, μένουν ακόμη δύο να κατασκευαστούν για να συμπληρωθούν τα συνολικά 18 μετωπικά, σε Σιάτιστα και Αρδάνιο. Εν τούτοις επειδή υπήρξαν αλλαγές στα σημεία που επιλέγησαν, οι δύο αυτοί σταθμοί θα πρέπει να μελετηθούν πρώτα και μετά να προγραμματιστεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Βεβαίως, να μη λησμονούμε ότι είναι και το θέμα των επιπλέον 20 σταθμών πλευρικών διοδίων, που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις, για τους οποίους σταθμούς ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης (απαιτούνται περί τα 19-20 εκατ.) καθώς η Εγνατία Οδός Α.Ε. δεν διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά για την κατασκευή τους.

Posted On Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017 18:52 Γράφτηκε από τον

Η ανησυχία και η αγωνία που επικρατούσε στις τάξεις των απολυμένων της ELFE ΑΕ (πρώην ΒΦΛ) τις προηγούμενες εβδομάδες, λόγω της αναμονής για την απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας για τις αγωγές που έχουν καταθέσει εις βάρος της διοίκησης της επιχείρησης, έχει δώσει πλέον τη θέση της στην ηρεμία -όσο ήρεμος, βέβαια, μπορεί να είναι όποιος έχει βιώσει τα όσα έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες- και στην αναμονή για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του Πρωτοδικείου με την οποία κρίθηκε ως παράνομη η απόλυση 56 εκ των περίπου 180 απολυμένων της βιομηχανίας έχει ήδη κοινοποιηθεί στους διοικούντες της ELFE ΑΕ, και πλέον αναμένεται να επιδοθεί -εντός της ερχόμενης εβδομάδας- ένα νέο έγγραφο για την αναγκαστική εφαρμογή της απόφασης (σε ανάλογες ενέργειες έχουν ήδη προχωρήσει, ξεχωριστά από τους υπόλοιπους, οι 4 απολυμένοι που είχαν δικαιωθεί τον Ιούνιο)

Την ίδια ώρα, μια νέα τριμερής σύσκεψη έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του γενικού γραμματέα εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο των απολυμένων της βιομηχανίας όσο και της ELFE ΑΕ (και των εργολαβικών εταιρειών που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ). Η συνάντηση αυτή θα διαφέρει από όσες διεξήχθησαν την περσινή χρονιά, καθώς πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει -μετά και την δικαίωση των πρώτων 56+4 απολυμένων-, ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια το αν η νέα αυτή συνάντηση θα οδηγήσει σε κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα ή αν θα έχουμε ένα ακόμα "ναυάγιο". Σε δηλώσεις τους, πάντως, στα τοπικά ΜΜΕ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν χαμηλούς τόνους, επισημαίνοντας ότι "ακόμα υπάρχει δρόμος".

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η παρακάτω ανάρτηση του κ. Νεφελούδη στο προσωπικό του προφίλ στο FaceBook (δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας με το κοινό του) με την οποία ο ίδιος επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στις καταγγελίες λιμενεργατών πως, μετά την παραχώρηση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου, των εγκαταστάσεών του και του προσωπικού του, από την ELFE στις 3 εργολαβικές εταιρείες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, CENTROFARO, PFIC) και την ουσιαστική αποχώρησή της από το εργοστάσιο, απώλεσε την άδεια λειτουργίας του το -ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της- λιμάνι της βιομηχανίας (αν και κύκλοι εντός της βιομηχανίας καταγγέλλουν ότι έχει κατατεθεί εδώ και καιρό αίτημα για την αδειοδότηση του λιμανιού, χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια απάντηση ως τώρα).

Posted On Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 13:13 Γράφτηκε από τον

Σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Εργαζόμενων-Απολυμένων της ELFE ΑΕ (πρώην ΒΦΛ), στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας -σε αντίθεση με όλες τις συνελεύσεις των τελευταίων μηνών, στις οποίες το βασικότερο συναίσθημα ήταν η απογοήτευση και η αγωνία για την επόμενη ημέρα.

Αιτία, φυσικά, δεν ήταν άλλη από την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας για την αγωγή που κατέθεσαν 56 εκ των περίπου 180 απολυμένων της ELFE ΑΕ -και η οποία είχε εξεταστεί στις 16 Δεκεμβρίου-, μια απόφαση που δικαιώνει τα όσα υποστήριζαν ως τώρα οι απολυμένοι της επιχείρησης -ότι, δηλαδή, η απόλυσή τους ήταν παράνομη και ότι στηρίχτηκε σε μη νόμιμες διαδικασίες.

Το παρόν στη Γενική Συνέλευση έδωσαν, πέραν των απολυμένων της επιχείρησης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης και ο εκπρόσωπος τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Όλοι όσοι μίλησαν στη διάρκεια της συνέλευσης -προεξάρχοντος του προέδρου του σωματείου Νίκου Βογιατζίδη απηύθυναν ευχαριστίες προς όλους όσους βοήθησαν και συνεισέφεραν εδώ και περίπου 1 χρόνο στον αγώνα των απολυμένων (με ειδική αναφορά στους νομικούς συμβούλους των απολυμένων, στην Ομοσπονδία Εργαζόμενων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος, στην Ομοσπονδία Πετρελαίων και Χημικών αλλά και στους εργαζόμενους στην Kavala Oil).

Το "κερασάκι στην τούρτα", πάντως, δεν ήταν άλλο από...την ίδια την τούρτα, η οποία απεικόνιζε μια κρεμάλα με μια απαγχονισμένη ανθρώπινη μορφή -όπως στο πολύ γνωστό παιδικό παιχνίδι- με το μήνυμα "Λαυρεντιάδη ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ"

Δηλώσεις Αχτσιόγλου-Χαρίτση

Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσαν να μην ερωτηθούν στελέχη της κυβέρνησης για την προαναφερθείσα απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας. Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης (ο οποίος, από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των απολυμένων, πριν από ένα χρόνο, είχε προωθήσει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση), δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχτεί λογικές που κινούνται εκτός νομιμότητας, παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας της εργασίας και του περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου θέτουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρεί την εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία και σέβεται την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Πρακτικές που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση θα βρίσκονται αντιμέτωπες με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους».

Νίκος Βογιατζίδης: "Δικαίωση και...συνεχίζουμε!"

Τη σημασία της απόφασης αυτής του Μονομελούς Πρωτοδικείου εξηγεί, μιλώντας στο Kavala Portal, ο Νίκος Βογιατζίδης

Το σημαντικότερο στοιχείο που αναφέρεται στην απόφαση είναι ότι, σύμφωνα με αυτήν, οι εργολαβικές εταιρείες που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου είναι παρένθετες της ELFE ΑΕ και λειτουργούν σαν ένα. Πλέον περιμένουμε να δούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείπει το ρόλο του παρατηρητή -που έχει πάρει εδώ και πολλούς μήνες- και να ξεκαθαρίζει την στάση της απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Περιμένουμε, επίσης, τον σχολιασμό όλων όσων εκκωφαντικά σιωπούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα και άφηναν τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να δρα ανενόχλητος σε βάρος Καβαλιωτών που αγωνίστηκαν για να παραμείνει ανοιχτή η βιομηχανία -και των οικογενειών τους.

Πλέον με αυτή την απόφαση είναι σαν να μην έχουμε απολυθεί ποτέ! Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου μάς δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε -πέραν, φυσικά, των αποζημιώσεων- μισθούς με τόκους υπερημερίας, όχι μόνο για τους μήνες που είμαστε απολυμένοι αλλά και για το χρονικό διάστημα που είχαμε τεθεί σε διαθεσιμότητα (στα τέλη της άνοιξης του 2016). Και μπορεί, τυπικά, η απόφαση του Πρωτοδικείου να σχετίζεται με τους μήνες από την στιγμή που απολύθηκαν οι εν λόγω 56 εργαζόμενοι ως και την εκδίκαση της αγωγής στις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο στην πράξη η απόφαση 'περιλαμβάνει' και τους υπόλοιπους μήνες ως και σήμερα! Άρα, στην πράξη, οι εν λόγω 56 δεν θεωρούνται απολυμένοι από τη βιομηχανία -μιας και η απόλυσή τους κρίθηκε άκυρη- αλλά...εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν έναν και πλέον ολόκληρο χρόνο! Από εδώ και πέρα ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης θα πρέπει, πλέον, να εφαρμόσει την απόφαση αυτή, να αποδεχτεί τις υπηρεσίες μας στο εργοστάσιο και να 'ξεχάσει' όλα τα τερτίπια που εφάρμοσε προκειμένου και να μην μας αποζημιώσει αλλά και να αποποιηθεί των μεγάλων οφειλών της ELFE ΑΕ προς όλους όσους οφείλει.

Αυτή τη στιγμή το ηθικό των απολυμένων έχει αναπτερωθεί, ωστόσο ο αγώνας συνεχίζεται μέχρις ότου δικαιωθούμε όλοι μας και επιστρέψουμε στη βιομηχανία. Η απόφαση αυτή είναι, μεν, ένα πρώτο βήμα δικαίωσης για όλους μας, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως το τέλος.

Posted On Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 23:09 Γράφτηκε από τον

Μετά από πολλούς μήνες αναμονής, εκδόθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης η απόφαση για την αγωγές που κατέθεσαν 50 από τους πλέον των 180 απολυμένων της ELFE AE (πρώην ΒΦΛ) εναντίον της διοίκησης της εταιρείας, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η διαδικασία της απόλυσής τους και να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τους απολυμένους, καθώς χαρακτηρίζει ως παράνομο τόσο τον τρόπο με τον οποίο απολύθηκαν -με τη διαδικασία των μηνύσεων (τις οποίες οι απολυμένοι έχουν καταγγείλει πολλές φορές ότι κατατέθηκαν με ψευδή στοιχεία)- όσο και το ότι, από τη στιγμή που απολύθηκαν, δεν έλαβαν καμία απολύτως αποζημίωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην απόφαση γίνεται ειδική μνεία στο καθεστώς λειτουργίας τόσο της ELFE ΑΕ όσο και των εργολαβικών εταιρειών που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας -για τις οποίες, μέχρι τώρα, έχουν προκύψει ενδείξεις για άμεση σχέση με την "μητρική" ELFE ΑΕ.

Posted On Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 10:13 Γράφτηκε από τον

Από εβδομάδα σε εβδομάδα μετατίθεται, κατά πως φαίνεται, η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις αγωγές που έχουν καταθέσει οι απολυμένοι της ELFE AE (πρώην ΒΦΛ) εναντίον της διοίκησης της βιομηχανίας, καθώς ούτε σήμερα εκδόθηκε κάποια απόφαση -παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες από την περίοδο που εκδικάστηκαν οι εν λόγω αγωγές, και περισσότεροι από 15 από την περίοδο που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στις προταθείσες από τη διοίκηση συμβάσεις εργασίας.

Posted On Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 10:16 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 14

Philippi60 300x250

 Mpampa  INTERNETFB 10X15CM

20622333 1240404536071740 3828876725449570334 N

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας