Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019

Μαθητικό φεστιβάλ Θεάτρου και Κινηματογράφου ERASMUS+ στο Γενικό Λύκειο της Νέας Περάμου

Posted On Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 11:26 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν από δύο χρόνια περίπου, το σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο της Νέας Περάμου Δήμου Παγγαίου μαζί με άλλα πέντε σχολεία από πέντε διαφορετικές χώρες ανέλαβαν να υλοποιήσουν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+. Το πρόγραμμα ονομάζεται Saftas  (Students Academy of Film and Theatre Awards) και έχει σκοπό να φέρει τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Πολωνία κοντά στην τέχνη του θεάτρου και του κινηματογράφου. Έκτοτε, στη διάρκεια αυτών των δύο ετών, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και κατά τις επισκέψεις μαθητών και καθηγητών στα πλαίσια αυτού του προγράμματος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προηγούμενες δράσεις του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Και όπως ήταν προγραμματισμένο από την αρχή,  την άνοιξη του 2017 το σχολείο μας θα έχει την χαρά να φιλοξενήσει καθηγητές και μαθητές από τα άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Έτσι είκοσι πέντε μαθητές- πέντε από το κάθε σχολείο-  και οι συνοδοί καθηγητές τους θα επισκεφθούν τη Νέα Πέραμο και θα συμμετάσχουν στο Εαρινό Φεστιβάλ Saftas (Spring Festival) που θα πραγματοποιηθεί στο Γ.Ε.Λ Νέας Περάμου από 27ως 31 Μαρτίου. Όλοι οι ξένοι μαθητές θα φιλοξενηθούν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου μας.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, η κάθε χώρα θα παρουσιάσει δραματοποιημένο ένα μικρό απόσπασμα από έργο κλασικού ρεπερτορίου, αντιπροσωπευτικού της θεατρικής κουλτούρας της καθεμίας. Επίσης, η κάθε χώρα θα δραματοποιήσει μία συγκεκριμένη σκηνή- η ίδια για όλες τις χώρες- από το θεατρικό έργο “Love and Information” της Caryl Churchill, την οποία θα νοηματοδοτήσει και θα σκηνοθετήσει με τη δική της θεατρική ματιά η κάθε ομάδα. Και τέλος θα ανέβουν στην σκηνή έξι πρωτότυπα μονόπρακτα, γραμμένα από τους ίδιους τους μαθητές οι οποίοι ακολούθησαν  μία κοινή σύμβαση: οι ήρωες ή οι ηρωίδες τους να είναι πρόσωπα από πασίγνωστα θεατρικά έργα. Δεν είστε περίεργοι τι θα συζητούσαν μεταξύ τους αν συναντιόνταν στην ίδια θεατρική σκηνή η Μήδεια του Ευριπίδη και η «στρίγγλα» Κατερίνα του Σαίξπηρ;

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και κάποια πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια από εξαιρετικούς και εξαίρετους ανθρώπους. Πρώτα πρώτα ο κ. Παναγιώτης Ιωσηφέλης, καθηγητής σεναρίου στη σχολή Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. θα μας κάνει την τιμή να μας επισκεφθεί για δεύτερη φορά και να διδάξει στους μαθητές μας πως μία ιδέα για σενάριο «γίνεται» σενάριο. Επίσης είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί μαθητές και καθηγητές θα συμμετάσχουμε σε ένα βιωματικό εργαστήρι θεάτρου από τους Λένα Πετροπούλου (εμψυχώτρια θεάτρου, ηθοποιός, σκηνοθέτης) και τον Τάσο Παπαδόπουλο (κινησιολόγος, ηθοποιός). Τέλος, με την καθοδήγηση της Γαλλίδας καθηγήτριας κινηματογράφου Sadrine Wiel μια ομάδα μαθητών θα γυρίσει μια ταινία μικρού μήκους με σκηνικό τη Νέα Πέραμο και την περιοχή των Αμμολόφω.

Δε πρέπει να  παραλείψουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούμε χώρους με ιδιαίτερο πολιτιστικό βάρος όπως το θέατρο των Φιλίππων. Στο χώρο αυτό οι μαθητές  θα παρουσιάσουν  τα αποσπάσματα από έργα κλασικού ρεπερτορίου της κάθε χώρας. Η επίσκεψη στο θέατρο των Φιλίππων υποστηρίζεται και αδειοδοτήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και Θάσου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ και ιδιαιτέρως τον κ. Λυχούνα Μιχάλη, αρχαιολόγο της εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου. Τέλος, θα επισκεφθούμε τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο για να γνωρίσουν την πόλη οι φιλοξενούμενοί μας αλλά και για να συμμετάσχουμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τον κινηματογράφο στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μετράμε τις μέρες αντίστροφα μέχρι το βράδυ της Κυριακής που θα είναι όλοι  οι φίλοι μας εδώ. Και τη Δευτέρα 26 Μαρτίου …..

“let the show begin”

Διαβάστηκε 558 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 11:47
Tweet

Winterun Poster

Nautical Club Of Kavala Logo

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας