Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019

Μαθήματα σεναρίου στο 1ο ΓΕΛ Νέας Περάμου

Posted On Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 23:16 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καλή μας χρονιά! Η ομάδα Saftas / Erasmus + του Γενικού Λυκείου Νέας Περάμου σας εύχεται να γίνουν πραγματικότητα ό,τι η ψυχής σας αποζητά.

 Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Saftas / Erasmus + είναι ένα πρόγραμμα που σκοπό του έχει να φέρει τους μαθητές κοντά στην τέχνη του θεάτρου και του κινηματογράφου. Αυτή η επαφή θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και πολυπρισματική. Οι μαθητές θα πρέπει να «καθίσουν» σε πολλές καρέκλες: τη καρέκλα του θεατή, του κριτικού, του σκηνοθέτη, του φωτογράφου, του ενδυματολόγου και πολλών άλλων συντελεστών και του θεάτρου και του κινηματογράφου. Αλλά επειδή «εν αρχή ήν ο λόγος»….σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε από την καρέκλα του σεναριογράφου.

Για αυτό το λόγο προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τον κ. Ιωσηφέλη, σεναριογράφο και καθηγητή σεναρίου στη σχολή  κινηματογράφου στο Α.Π.Θ. να μας μιλήσει για τις βασικές αρχές που διέπουν τη συγγραφή ενός σεναρίου. Ο κ. Ιωσηφέλης ανταποκρίθηκε θετικά στη  πρόσκλησή μας και την Κυριακή το πρωί, 31 Ιανουαρίου 2016 επισκέφθηκε το σχολείο μας, το Γε.Λ. Νέας Περάμου.

Φιλικός, προσηνής ο κ. Ιωσηφέλης πολύ γρήγορα βρήκε τον τρόπο να ανοίξει τα κανάλια επικοινωνίας με τους μαθητές μας. Βήμα- βήμα με παραδείγματα και αναφορές στην εμπειρία και αισθητική των παιδιών, με την προβολή και το σχολιασμό κάποιων ταινιών μικρού μήκους,  ο κ. Ιωσηφέλης τους εξήγησε  τι είναι σενάριο, ποια είναι η δομή του, ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της σεναριακής αφήγησης, τι σημαίνει σύγκρουση στο σενάριο, τι είναι ο κινηματογραφικός χαρακτήρας και ποια στοιχεία τον συνθέτουν.

Πολύ γρήγορα οι μαθητές - αλλά και  οι καθηγητές που είμασταν παρόντες -   συνειδητοποιήσαμε ένα παράδοξο: αυτό που νομίζαμε ότι γνωρίζουμε για το σενάριο , δεν ίσχυε και άλλα που πιστεύαμε ότι τα αγνοούμε τα γνωρίζαμε αρκετά. Για παράδειγμα νομίζαμε ότι ο σεναριογράφος γράφει κείμενο, πράγμα που είναι λάθος- ή τουλάχιστο δεν είναι απόλυτα σωστό . Ο σεναριογράφος στο χαρτί αποτυπώνει εικόνες που αργότερα οπτικοποιεί ο σκηνοθέτης σε ένα ποσοστό 80%. Από την άλλη πολλά γράμματα από την «αλφαβήτα του σεναρίου» τα γνωρίζαμε από την εμπειρία μας, όπως για παράδειγμα ότι περίπου στα δέκα λεπτά από την αρχή της ταινίας κάτι συμβαίνει και ανατρέπεται το «σύμπαν» του ήρωα.

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Ιωσηφέλη, οι μαθητές και καθηγητές είμασταν ενθουσιασμένοι τόσο με το περιεχόμενο όσων ακούσαμε αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ιωσηφέλης οργάνωσε το υλικό του και το επικοινώνησε μαζί μας. Άλλαξελίγο ο τρόπος που «βλέπουμε» κινηματογράφο, γίναμε λίγο καλύτεροι και πιο υποψιασμένοι θεατές, βελτιώσαμε λίγο το κριτήριο μας και ναι –ας το παραδεχτούμε- γίναμε πολύ πιο απαιτητικοί!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  από καρδιάς τον κ. Ιωσηφέλη πρώτα πρώτα επειδή δέχτηκε να επισκεφθεί το σχολείο μας, να αφιερώσει στους μαθητές μας χρόνο  αμισθί και να μοιραστεί μαζί τους τις γνώσεις του και την εμπειρία του. Επιπρόσθετα θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε γιατί στο πρόσωπό του βρήκαμε ένα αρωγό στην προσπάθεια μας και για τα επόμενα δύο  χρόνια του προγράμματος.

Όσο για εμάς …..τώρα αρχίζουν  τα καλύτερα! Θα γυρίσουμε το πρώτο μας φιλμάκι! Δε θα χρειαστεί να περιμένετε - σε ένα μήνα το πολύ θα είναι έτοιμο και στη διάθεσή σας, για αυτό και δεν αποκαλύπτουμε περισσότερες λεπτομέρειες…

Φώτα, ήχος, κάμερα, πάμε! 

Διαβάστηκε 447 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 00:25
Tweet

Winterun Poster

Nautical Club Of Kavala Logo

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας