Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Εκπαίδευση

Εκπαίδευση (118)

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το βράδυ της Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, εγκρίθηκε η μετατροπή του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου (το οποίο συστεγάζεται με το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας) σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καβάλας. Την μετατροπή αυτή είχε ζητήσει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, μετά από σχετικό έγγραφο που απέστειλε στις 21 Φεβρουαρίου ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Βαγενάς.

Σήμερα, εξάλλου, με την καθοριστική συμβολή της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κας Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, κατόπιν ενεργειών των στελεχών του κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την ΠΕ Καβάλας, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κινήματος στην Καβάλα, η δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού (projector, laptop, πολυμηχάνημα εκτυπωτής), απαραίτητου για την εύρυθμη λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Καβάλας, το οποίο εδρεύει στο κτίριο του πρώην Πειραματικού Σχολείου (συστεγάζεται με το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας). Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, ευχαρίστησε θερμά για την χορηγία.

Posted On Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 18:24 Γράφτηκε από τον

Για μια ακόμα χρονιά (όπως και πέρσι, με το "Υγαία Snacks") το 5ο Γενικό Λύκειο Καβάλας μάς εκπλήσσει ευχάριστα με την συμμετοχή του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση“ -ένα πρόγραμμα που "τρέχει" το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/ JA Greece (ΣΕΝ/JA Greece) και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, διδάσκοντάς τους τη διαδικασία μέσω της οποίας υλοποιείται μία επιχειρηματική ιδέα.-.

Φέτος οι μαθητές του 5ου Λυκείου αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα εικονική επιχείρηση, με την επωνυμία "ΦΑΕΘΩΝ" και με στόχο (όπως αναφέρουν στον ιστότοπό τηςστην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, μέσα από την πρόταση ενός εναλλακτικού τρόπου αξιοποίησης την ηλιακής ενέργειας.

Οι 28 μαθητές της Β' τάξης του 5ου ΓΕΛ Καβάλας που συμμετέχουν στην "ΦΑΕΘΩΝ" ασχολήθηκαν με την κατασκευή και την εμπορική προώθηση ενός καινοτόμου προϊόντος, εύχρηστου και προσιτού σε όλους, το οποίο ικανοποιεί παράλληλα τις ανάγκες κάθε ανθρώπου για ηλεκτρισμό, φως και θέρμανση. Το προϊόν αυτό αποτελείται από μια ανακλαστική επιφάνεια που τοποθετείται σε άμεσο ηλιακό φως και με την κατάλληλη κλίση αντικατοπτρίζει τις ηλιακές ακτίνες προς το εσωτερικό ενός δωματίου. Ο αυτόματος μηχανισμός κίνησης της ανακλαστικής επιφάνειας εξασφαλίζει ότι ο πίνακας παίρνει το σύνολο του ηλιακού φωτός μέσα σε μια ημέρα.

5 από τα μέλη της επιχείρησης, οι:

Ονοματεπώνυμο Θέση
Δημήτρης Χατζής Διευθυντής παραγωγής
(ευρέως γνωστός για το ρομποτικό ανθρωποειδές που έχει κατασκευάσει)
Κώστας Βολιώτης Τμημα επικοινωνίας
Ελευθερία Λινάκη Εμπορικό τμήμα
Λία Μούκου Οικονομικό τμήμα
Μαριλένα Καλαϊτζή Εμπορικό τμήμα

καθώς και οι υπεύθυνοι καθηγητές της επιχείρησης Μανώλης Μιχαηλίδης και Δέσποινα Παπαδοπούλου μίλησαν στο Kavala Portal για την "ΦΑΕΘΩΝ" και τους σκοπούς της.

 

Posted On Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 21:29 Γράφτηκε από τον

Με «εισιτήριο» το απολυτήριο Λυκείου θα γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια, εντός της επόμενης τριετίας. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων «απαράδεκτο».

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις». Είναι αδιάβλητες, είπε, «αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει ''μάθει απέξω''». Και πρόσθεσε: «Τυραννιόνται τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο σύστημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, από το σημερινό σύστημα «πρέπει να κρατήσουμε τα καλά που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πώς σιγά-σιγά θα εισάγονται στα πανεπιστήμια με βαθμό απολυτηρίου». Διευκρίνισε ότι η εισαγωγή με τον βαθμό του απολυτηρίου δεν μπορεί να ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά και έκανε λόγο για ορίζοντα τριετίας.

Έθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού προσωπικού, με τη σύνταξη και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τη συγκρότηση επιτροπής για τα οικονομικά της εκπαίδευσης στην οποία θα μετέχουν εμπειρογνώμονες που έχουν προτείνει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην ΚΚΕ και Χ.Α.. Έργο της επιτροπής θα είναι «η μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα κλείσει η ψαλίδα ως προς τις ανελαστικές δαπάνες. Έως τον Ιούνιο ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στην εφαρμογή του προγράμματος της Θεματικής Εβδομάδας. Όπως είπε, «κανένας γονέας δεν μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του από τη θεματική εβδομάδα».

«Το πρόγραμμα της Θεματικής Εβδομάδας το είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη ηγεσία. Θα γίνει στα γυμνάσια και είναι υποχρεωτικότατο να γίνει. Η μια εβδομάδα δίνει τεράστια ευελιξία στον σύλλογο καθηγητών. Όμως, κανένας γονέας δεν θα μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του. Έχουμε εξαιρετικές ενδείξεις από τους εκπαιδευτικούς που έχουν πάρει το πρόγραμμα στην πλάτη τους. Να προσέχουν ορισμένοι που αντιδρούν να μην ταυτιστούν με αντιδράσεις και με 'στρατόπεδα' που δεν θα ήθελαν να εμπλακούν», τόνισε χαρακτηριστικά. Και διευκρίνισε ότι «η θεματική εβδομάδα έχει θέματα διατροφής, εθισμού - όχι μόνο ναρκωτικών αλλά ίντερνετ και θέματα σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Ορισμένοι φοβούνται και τρέμουν στο να μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα που όλη η κοινωνία τα συζητά και είναι καθεστώς σε όλο τον κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεματική Εβδομάδα έχει αντιδράσει και η ΟΛΜΕ σύμφωνα με την οποία υπάρχουν καταγγελίες για κομματικές οργανώσεις γυναικών που επιθυμούν να «μπουν» στα σχολεία και να μιλήσουν για θέματα επί παραδείγματι κατά της βίας των γυναικών. Σε κάποια σχολεία, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, ήδη κάποιες ΜΚΟ έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν για ενημέρωση, επικαλούμενες εμπειρία σε σχετικά ζητήματα.

Η διδασκαλία της Αντιγόνης
«Η Αριστερά προσπαθεί να εκσυγχρονίσει και να φέρει στο προσκήνιο τη μαγεία των αρχαίων κειμένων», υποστήριξε ο κ. Γαβρόγλου, επιχειρώντας να αποκρούσει τις πληροφορίες για κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» στα σχολεία.

«Το θέμα της Αντιγόνης που έχει πάρει δημοσιότητα είναι θέμα που κατασκεύασαν κάποιοι που νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες των αρχαίων κειμένων», τόνισε, για να προσθέσει «έχουν ενοχληθεί επειδή η Αριστερά προσπαθεί να εκσυγχρονίσει και να φέρει στο προσκήνιο τη μαγεία αρχαίων κειμένων. Αυτή η απαράδεκτη κατασκευασμένη υπόθεση είναι από άτομα που τα διακρίνει το παλιομοδίτικο ύφος που απομακρύνει τους μαθητές από τα αρχαία ελληνικά».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «η κυβέρνησή μας θέλει να διεκδικήσει αυτό το υπέροχο παρελθόν» και υποστήριξε ότι «τα ψεύδη και οι κατασκευασμένες ειδήσεις πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να δούμε πως οι μαθητές θα προσεγγίσουν το βάθος της αρχαίας γραμματείας».

Στο μεταξύ, επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναγορευθεί ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει προσφώνηση από τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο. Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον αναπληρωτή πρύτανη Οικονομικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Νικόλαο Θ. Μυλωνά.

«Τυραννία»
Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις». Είναι αδιάβλητες, είπε, «αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει ''μάθει απέξω''». Και πρόσθεσε: «Τυραννιόνται τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο σύστημα».

Αξιολόγηση
Διευκρίνισε ότι η εισαγωγή με τον βαθμό του απολυτηρίου δεν μπορεί να ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά και έκανε λόγο για ορίζοντα τριετίας. Έθε- σε ωστόσο ως προ- υπόθεση την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού προσωπικού, με τη σύνταξη και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Posted On Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 20:18 Γράφτηκε από τον

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πανεπιστήμιο Παιδιών» ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, που διοργανώνει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, πραγματοποιήθηκε η δράση «Εργαστηριακά Πειράματα και …άλλες εκρήξεις» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πυθαγόρας».

140 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας, έμαθαν, προβληματίστηκαν και ενθουσιάστηκαν με τα πειράματα φυσικής, που υλοποίησαν αξιόλογοι καθηγητές Φυσικής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας και οι μικροί μας «φοιτητές» πρόσθεσαν ακόμη μία σφραγίδα στο «Διαβατήριο της Γνώσης» τους.

Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ευχαριστεί τον Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Α. Βαγενά, τον Σχολικό Σύμβουλο Φυσικής Δ.Ε κ. Θ. Επταμηνιτάκη  και τον υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Καβάλας κ. Ι. Ζηλιαχωβινό, για την άψογη συνεργασία στην οργάνωση της δράσης αυτής.

Επίσης, ευχαριστεί τους φυσικούς: κ. Λίτσα Καρπόζηλου, κ. Μαρία Τζούμα, κ. Κώστα Κλειτσιώτη, κ. Μανόλη Κουσλόγλου και κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη με τους δύο μαθητές του από το Λύκειο Ελευθερούπολης, που μύησαν τους μικρούς «φοιτητές» του «Πανεπιστήμιο Παιδιών» στο θαυμαστό κόσμο της Φυσικής.

Posted On Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 22:56 Γράφτηκε από τον

Οι διαλέξεις της «ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ – ΔΟΜΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ» συνεχίστηκαν χτες Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017, σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα, μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η «ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ» αποτελεί μια καινοτόμο και πρωτοποριακή δράση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Α.Μ.Θ.) σε συνεργασία με τις Σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι.-Α.Μ.Θ.), με στόχο την Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση των πολιτών και τη διασύνδεση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με την κοινωνία. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω σειράς διαλέξεων από καθηγητές των Σχολών του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ που δίδονται δωρεάν στους εγγεγραμμένους σε αυτό πολίτες, σε συνέχεια της δράσης υπό τον τίτλο «ΑΚΑΔΗΜΙΑ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ» που υλοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016 για πρώτη φορά στην Π.Ε. Έβρου.

Για την περίοδο 2016-2017 έχουν εγγραφεί στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ 473 πολίτες σε όλη την Π.Α.Μ.Θ., ενώ συνολικά 76 Καθηγητές του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ, πραγματοποιούν στις Περιφερειακές Ενότητες τις διαλέξεις σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

Η θεματολογία των διαλέξεων που έλαβαν χώρα στην Καβάλα χτες είχε ως εξής:

«ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ» στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ώρα 17.00 – 19.00.

Ομιλητής: Τσιάντος Βασίλειος, Καθηγητής ΤΕΙ ΑΜΘ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
Θέμα Διάλεξης: Εξέλιξη των μαγνητικών υλικών για μαγνητική εγγραφή: Ιστορική Αναδρομή

«ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ» στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ώρα 19.00 – 21.00.

Ομιλητής: Μαδυτινός Δημήτριος, Καθηγητής ΤΕΙ ΑΜΘ, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Θέμα Διάλεξης: Επιχειρηματικά μοντέλα.

Posted On Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 20:41 Γράφτηκε από τον

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, το Πρόγραμμα "ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ" από τον ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας με το 2ο και το 7ο Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία Καβάλας.

Στα Σχολεία αυτά διανεμήθηκαν δωρεάν ζεστά υγιεινά γεύματα και συνοδευτικά αυτών σε 154 και 80 μαθητές/-τριες αντιστοίχως.

Συγκεκριμένα, με βάση το πρόγραμμα διατροφής που συνέστησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σύμφωνα με τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και ασφάλειας για την παρασκευή και μεταφορά τροφίμων (με τη συνεργασία του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και της επιχείρησης "ΑΛΛΟΤΙΝΟ"), το σημερινό μενού που διανεμήθηκε, περιελάμβανε: ζεστό γεύμα μακαρόνια (βίδες) με νωπό μοσχαρίσιο κιμά, φρέσκια καροτοσαλάτα τριμμένη και φρέσκο ψωμί σε ατομικές μερίδες.

Σύμφωνα με τις απόψεις και γνώμες των μαθητών/-τριών, τα γεύματα ήταν πολύ νόστιμα και τα παιδιά αναμένουν με χαρά και ανυπομονησία τα γεύματα των επόμενων ημερών.

Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Εθνικής Τράπεζας και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) του Τομέα Ψυχικής Υγείας Νομού Καβάλας (με την ουσιαστική συνδρομή της Διεύθυνσης Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και της επιχείρησης "ΔΟΜΗ ΚΟΙΝΕΠ").

Posted On Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 21:20 Γράφτηκε από τον

Στις 9 Ιανουαρίου -με την επιστροφή στα θρανία- οι μαθητές 9 δημοτικών σχολείων στον δήμο Καβάλας (αρχικά θα ξεκινήσει σε 2 σχολεία και ως τις 18 Ιανουαρίου το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα 7) θα αποκτήσουν την δυνατότητα να παίρνουν το μεσημεριανό τους γεύμα στα σχολεία!

Ο λόγος για τους μαθητές στα παρακάτω σχολεία:

2ο δημοτικό Καβάλας (στην Αγία Βαρβάρα)
5ο δημοτικό Καβάλας (στον Τίμιο Σταυρό)
7ο δημοτικό Καβάλας (στην Παναγία)
δημοτικό σχολείο Αμυγδαλεώνα
1ο δημοτικό σχολείο Κρηνίδων
2ο δημοτικό σχολείο Κρηνίδων
δημοτικό σχολείο Ζυγού
δημοτικό σχολείο Φιλίππων
1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

τα οποία και επιλέχτηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα "Σχολικά Γεύματα", το οποίο αποτελεί μια συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Εθνικής Τράπεζας και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) του Τομέα Ψυχικής Υγείας Νομού Καβάλας (με την ουσιαστική συνδρομή και του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας).

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο έχουν ενταχθεί -εκτός από την Καβάλα- τα Τρίκαλα και 3 Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) στην Αττική, αναφέρθηκαν στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας από τον διοικητή του Αναστάσιο Καρασαββόγλου, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Κώστα Μπαντίκο, τον πρόεδρο του ΔΣ της ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας Μιχάλη Σωτηρίου και τον εκπρόσωπο του Γραφείου Υποστήριξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων (ΔΟΜΗ ΚΟΙΝΕΠ) Γιάννη Τσουκαλίδη. Στην συνέντευξη τύπου τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής σημεία:

Η οικονομική στήριξη του προγράμματος ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ γίνεται διαμέσου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Act4Greece που υποστηρίζεται από την Εθνική Τράπεζα. Υπάρχει, επίσης, στρατηγική συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

-Ο προϋπολογισμός για τα ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ στην Καβάλα (1.183 μαθητές) και τα Τρίκαλα (1.202 μαθητές) ανέρχεται στο ποσό έως 586.000 ευρώ για το διάστημα 15 Δεκεμβρίου 2016 - 14 Ιουνίου 2017 (για την Καβάλα αντιστοιχούν 290.000 €, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι αντιστοιχούν περίπου 2,016 € ανά γεύμα και μαθητή).

- Η Act4Greece, συγκεντρώνει χρήματα (crowd funding) από ιδιώτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς από την Ελλάδα και το Εξωτερικό τα οποία χρησιμοποιεί για την ενίσχυση προγραμμάτων Πρόνοιας, Υγείας και Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, Έρευνας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης καθώς και της Νεανικής & Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, Περιβάλλοντος και Αειφορίας. Δωρεές γι’ αυτό μπορούν να πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, απ’ ευθείας ή ηλεκτρονικά στο λογαριασμό: 080/005124 (ΙΒΑΝ:GR950110080000000800512411 / ΒΙC: ETHNGRAA) - www.act4greece.gr.

- Οι ανάγκες παροχής ζεστών, υγιεινών γευμάτων σε δημοτικά σχολεία καλύπτονται διαμέσου του Προγράμματος Πρόνοια, Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Βασικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βασισμένο σε ολοκληρωμένες δράσεις, όπως το παρόν πρόγραμμα. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Εργασίας συντονίζει τις ενέργειες και τους φορείς. Σημαντική είναι και η συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου) που καθόρισε το πρόγραμμα διατροφής, τους κανόνες υγιεινής και τις προδιαγραφές των χώρων εστίασης σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας, παρασκευής και διανομής των γευμάτων.

- Τα γεύματα έχουν επιλεγεί να χαρακτηρίζονται από ποικιλία και να παρέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ίνες, ανόργανα συστατικά κ.ά. Η στήριξη του προγράμματος ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ από την τοπική κοινωνία (με δωρεές σε είδος ή με την κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα ή με την εγγραφή νέων μελών στον ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας), θα συμβάλλει στην επανάληψη και την επέκταση σε περισσότερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας του προγράμματος στο επόμενο σχολικό έτος 2017 - 2018. Ήδη η Αρτοποιεία Φελλαχίδη (την οποία ευχαριστούμε θερμά) προσέφερε δωρεάν (χωρίς να αποτελεί προμηθευτή του προγράμματος), το μεγαλύτερο μέρος των παρασκευασμάτων άρτου.

- Τα γεύματα θα παρασκευάζονται σε συνεργασία με επιλεγμένους προμηθευτές που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής, ασφάλειας και μεταφοράς τροφίμων και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων.

- Η αρχή γίνεται (9 Ιανουαρίου 2017) με τα 2ο και 7ο Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία, ενώ μέχρι τις 18 Ιανουαρίου θα επεκταθεί συνολικά στις προαναφερόμενες 9 σχολικές μονάδες, στις οποίες και θα προσφέρονται καθημερινά δωρεάν ζεστά υγιεινά γεύματα σε μαθητές/-τριες (εκτίμηση σε 1.150 περίπου μαθητές/-τριες), με τη συγκατάθεση των γονέων τους, μέχρι και τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

- Το σύνολο των δωρεάν υγιεινών γευμάτων που θα προσφερθούν στους μαθητές των συγκεκριμένων Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, εκτιμάται στα 115.000 γεύματα.

Τα γεύματα θα παρατίθενται στις σχολικές αίθουσες -με κατάλληλη διαμόρφωση των συνθηκών υγιεινής-, ενώ το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων που συμμετέχουν στο όλο project θα τροποποιηθεί -με μείωση της διδακτικής ώρας κατά 10 λεπτά- ώστε να ενταχθεί και η ώρα σίτισης των μαθητών.

 

Posted On Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 11:06 Γράφτηκε από τον

Στις αρχές Ιουνίου θα διεξαχθούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, λίγες εβδομάδες, δηλαδή, αργότερα από τα προηγούμενα χρόνια οπότε οι υποψήφιοι κάθονταν στα θρανία στα μέσα Μαΐου.

Η αλλαγή αυτή ήταν προγραμματισμένη, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, για την περσινή χρονιά αλλά δεν εφαρμόστηκε μετά την εγκαινίαση του νέου συστήματος με τις διπλές εξετάσεις. Κατά τον προγραμματισμό του υπ. Παιδείας οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις με στόχο του υπουργείο να είναι να μεσολαβήσει ένα κενό διάστημα 5-10 ημέρων ανάμεσα στις δύο εξεταστικές διαδικασίες προκειμένου οι μαθητές να έχουν χρόνο για επαναλήψεις.

Τη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος του υπουργείο για τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν φέτος οι μαθητές ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στις πανελλαδικές του 2017. 

Πηγή: protothema.gr

Posted On Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 20:10 Γράφτηκε από τον

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ανακοίνωσε από την Κομοτηνή την έναρξη σειράς διαλέξεων από καθηγητές των Σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ.), υπό τον τίτλο «ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ». Τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 παραχώρησε για το θέμα αυτό κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτριο Πέτροβιτς, τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. κ. Αθανάσιο Μητρόπουλο και τον Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ  κ. Δημήτρη Μπαντέκα.

Η συνεργασία αυτή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις Σχολές του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. έχει ως στόχο τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση των πολιτών και τη διασύνδεση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με τους πολίτες.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Μέτιος: «Βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλω την έναρξη της Ακαδημίας – Δομής δια βίου μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο σχεδιασμός της παραπάνω απόφασης οφείλεται στον αείμνηστο Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, που σε συνεργασία με το Πρύτανη του ΔΠΘ και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ σήμερα υλοποιείται.  Θέλω να σημειώσω ότι η Ακαδημία ξεκίνησε πέρσι στην ΠΕ Έβρου, μια πετυχημένη πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Πέτροβιτς και αποφασίσαμε να διευρυνθεί σε όλη την Περιφέρειας. Η Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες της Περιφέρειάς μας να αποκτήσουν δωρεάν γνώσεις σε εξειδικευμένα θέματα. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο κ. Πέτροβιτς, ο οποίος έχει και την ευθύνη του όλου εγχειρήματος. Τέλος ευχαριστώ  όλους όσους εργάστηκαν για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ανέφερε «Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη των πολιτών για «Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, την περίοδο 2015-2016, προγραμμάτισε και υλοποίησε μια σειρά από διαλέξεις. Ήταν πολιτική βούληση τόσο του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, όσο και εμού προσωπικά, να υπάρξει η διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κοινωνία. Η συνεργασία αυτή με την ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον τόπο μας και όχι μόνο, καθώς καθηγητές του Δ.Π.Θ. αλληλεπίδρασαν με απλούς πολίτες διδάσκοντας εκτός πανεπιστημιακών αιθουσών. Φέτος, ογδόντα καθηγητές και 580 συμπολίτες μας θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλάσοντας απόψεις σε επιμέρους αντικείμενα και θεματικά πεδία».

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από Καθηγητές και Ειδικούς Επιστήμονες του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ στις εξής θεματικές ενότητες:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ

Αλεξανδρούπολη

  • «ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ» Χώρος διαλέξεων: ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, αίθουσα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ », (2ος όροφος), ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.

Ν. Ορεστιάδα:

  • «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα Πολιτιστικού Πολύκεντρου Δήμου Ορεστιάδας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 – 20.00.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Κομοτηνή:

  • «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ

Ξάνθη:

  • «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» Χώρος διαλέξεων: Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ», ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Καβάλα:

  • «ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ» στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.00 – 19.00.
  • «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ» στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ

Δράμα:

  • «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών με μόνο κριτήριο επιλογής τη σειρά προτεραιότητας εγγραφής.

Η εγγραφή και η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Εγγραφές θα πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016, έως και την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016, με τους εξής τρόπους (για τυχόν αλλαγή, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση):

  • Ηλεκτρονικά, με συμπλήρωση της αίτησης που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας http://www.pamth.gov.gr και στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
  • Αυτοπροσώπως, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση και καταθέτοντας φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, στο Κτίριο Διοίκησης της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, ημέρες λειτουργίας γραφείων και ώρες από 09:00 έως 15:00.

Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Δ/νση: Καραολή & Δημητρίου 40, 5ος όροφος

Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, Δ/νση: Δημοκρατίας 1, 1ος όροφος

Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, Δ/νση: Διοικητήριο, 2ος όροφος

Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, Δ/νση: Διοικητήριο, 3ος όροφος

Περιφερειακή Ενότητα Kαβάλας, Δ/νση: Εθνικής Αντίστασης 20, 2ος όροφος

Σε κάθε μία από τις θεματικές ενότητες «ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ», «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ», θα εγγραφούν μέχρι 100 άτομα. Σε κάθε μία από τις θεματικές ενότητες «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» », «ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ», «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» θα εγγραφούν μέχρι 70 άτομα. Επιπλέον θα εγγραφούν, ως επιλαχόντες, μέχρι 20 άτομα σε κάθε μία θεματική ενότητα.

Οι διαλέξεις είναι 14 συνολικά για κάθε μία θεματική ενότητα, για την περίοδο 2016-2017. Θα αρχίσουν την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016 και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων, οι ομιλητές κι επιπλέον πληροφορίες, όροι και προϋποθέσεις, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. http://www.pamth.gov.gr και στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Ενοτήτων, επιλέγοντας το σχετικό εικονίδιο.

Posted On Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 22:44 Γράφτηκε από τον

Ευχές για ένα καλό και δημιουργικό χειμώνα σε όλους από εμάς, την ομάδα μαθητών και καθηγητών του ευρωπαϊκού προγράμματος Saftas Erasmus + του ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου.

Το Saftas Erasmus + είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για όσους δε το γνωρίζουν, που σκοπό του έχει να φέρει τους μαθητές έξι σχολείων από διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ελλάδα) κοντά στην τέχνη του θεάτρου και του κινηματογράφου. Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά του προγράμματος και ήδη υπήρξαμε ως ομάδα εξαιρετικά δραστήριοι μέχρι τώρα.

Μέσα στο καλοκαίρι μια μικρή ομάδα παιδιών του προγράμματος συμμετείχε στην παράσταση «Ορέστεια», σε σκηνοθεσία του Γ. Χουβαρδά που ανέβηκε στους Φιλίππους στα τέλη Ιουλίου. Ένα μήνα αργότερα, όταν σε συνεργασία με το μορφωτικό σύλλογο της Ν. Περάμου, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας «ταξίδεψε» στον τόπο μας, δεν αφήσαμε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Καθηγητές – μαθητές παρακολουθήσαμε -δίπλα στο κύμα- ταινίες που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ σ' ένα ιδιότυπο θερινό σινεμαδάκι που «έστησε» ο μορφωτικός σύλλογός της Νέας Περάμου, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη διοργάνωση.

Εκείνες τις μέρες ήρθαμε σε μία πρώτη επαφή με την κ. Ελευθερία Καβάκα, που ασχολείται χρόνια με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και τη διοργάνωσή του και από κοινού σχεδιάσαμε την επίσκεψη της ομάδας μας στο Φεστιβάλ της Δράμας που πραγματοποιήθηκε 19-24 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μία ομάδα μαθητών πήρε συνεντεύξεις από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Αντώνη Παπαδόπουλο και τον σκηνοθέτη κ. Θοδωρή Βουρνά και παρακολούθησε ταινίες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακού Βίντεο, «Ένας Πλανήτης - Μια ευκαιρία». Μια δεύτερη ομάδα παρακολούθησε ένα δημιουργικό εργαστήρι φωτογραφίας από τον κ. Γρηγόρη Βλασσά.

Εκτός των υπολοίπων, μέσα στο καλοκαίρι, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά και την εξαίρετη ηθοποιό του θεάτρου μας και εξαιρετικό άνθρωπο, κ. Λυδία Φωτοπούλου. Η κ. Φωτοπούλου δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη που αφορούσε τόσο στο προσωπικό της έργο και πορεία όσο και την άποψή της για το σύγχρονο θέατρο κυρίως το ελληνικό. Παρόλο που οι μαθητές μας είχαν προετοιμάσει τη συνέντευξη, η γλυκύτητα και η καλή προαίρεση της κ. Φωτοπούλου γρήγορα παρέσυρε τα παιδιά σε μια κουβέντα πολύ πιο πλατιά και ουσιαστική από αυτή που είχαν ετοιμάσει και γι' αυτό την ευχαριστούμε από καρδιάς.

Και ήλθε το φθινόπωρο και μαζί με αυτό και ο δεύτερος χρόνος του προγράμματος στη διάρκεια του οποίου ήταν προγραμματισμένες δύο μετακινήσεις μαθητών μας, η πρώτη εκ των οποίων στην πόλη Μοάνια της Ισπανίας. Σε αυτή- την πρώτη για φέτος- επίσκεψη, κάθε χώρα είχε να προετοιμάσει μία μικρή ταινία sweded ή πρωτότυπη και το tableau vivant ενός πίνακα .

Η ομάδα Saftas Erasmus + του ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου αποφασίσαμε να γυρίσουμε ένα sweded φιλμ. Έχοντας στο μυαλό μας πως το ευρύτερο θέμα του προγράμματος είναι «ο Άλλος», αποφασίσαμε να γυρίσουμε μία σκηνή από το Shrek 1 την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Όσο για το tableau vivant, αποφασίσαμε πως ένας πολύ χαρακτηριστικός πίνακας Έλληνα δημιουργού είναι οι «Tέσσερις εποχές» του Γιάννη Τσαρούχη. Την παρουσίαση του tableau vivant μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Και ...

Galicia, esperanos!!!

Στις 6 Νοεμβρίου μία ομάδα πέντε μαθητών και τριών καθηγητών ταξίδεψε στη Μοάνια της Ισπανίας ώστε να συμμετάσχει στη δεύτερη διακρατική συνάντηση μαθητών και καθηγητών στα πλαίσια του προγράμματος Saftas Erasmus +. Οι μαθητές που ταξίδεψαν από το σχολείο μας ήταν οι: Καραΐτη Ανθή, Κουκούτση- Καρανάσιου Στέλλα, Μυτιληναίου Ειρήνη, Χρυσανίδου Αρετή και Ψαρρά Θοδώρα. Από τους καθηγητές της παιδαγωγικής ομάδας του Saftas συνόδευσαν τους μαθητές οι: Αράπογλου Κατερίνα, Πηγαδάς Βασίλης και Γιαγμουρίδου Ευδοκία. Οι μαθητές- όπως γίνεται πάντα σε ευρωπαϊκά προγράμματα σχολικών συμπράξεων- φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Ισπανών συμμαθητών τους, οι οποίες πρόσφεραν στους μαθητές μας άψογη αλλά κυρίως ζεστή φιλοξενία.

Στη διάρκεια της εβδομάδας οι μαθητές συμμετείχαν σε τέσσερα εργαστήρια: κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής, και παρουσίασης. Στο εργαστήρι του κινηματογράφου οι μαθητές ετοίμασαν μία ταινία μικρού μήκους, στο εργαστήρι του θεάτρου ένα μικρό θεατρικό μονόπρακτο, στο εργαστήρι της μουσικής το soundtrack για την ταινία μικρού μήκους και μουσική επένδυση για το θεατρικό. Τέλος οι μαθητές που εργάστηκαν στην παρουσίαση «έστησαν» την παρουσίαση της τελικής εκδήλωσης στην οποία παρουσιάστηκε το έργο των επιμέρους εργαστηρίων καθώς και οι μικρές ταινίες και τα tableaux vivants όλων των χωρών. Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου και την παρακολούθησαν γονείς, μαθητές και φίλοι του ισπανικού σχολείου που μας φιλοξενούσε.

Το εξαιρετικό με τις δράσεις που οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν ήταν ότι οι ομάδες δεν ήταν εθνικές αλλά πολυπολιτισμικές. Η κάθε ομάδα είχε και έναν Έλληνα μαθητή και ένα Γάλλο και ένα Ιταλό και ένα Ισπανό και ένα Πολωνό και ένα Τούρκο. Οι μαθητές όλων των χωρών –ανάμεσα σε αυτούς και οι δικοί μας – συνειδητοποίησαν στην πράξη ότι η διαφορετικότητα είναι ευλογία και εφαλτήριο προόδου για τις κοινότητες αρκεί να ο καθένας να είναι αποφασισμένος να μάθει από τον άλλο και να συνεργαστεί μαζί του.

Την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η επίσκεψή μας στην Ισπανία. Από δω και πέρα, εκτός των άλλων δράσεων της ομάδας, θα προετοιμάσουμε την επόμενη μετακίνηση μαθητών μας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου "Premier Plans" στην Ανζέ της Γαλλίας. Και αυτό για το οποίο όλη η ελληνική ομάδα Saftas Erasmus + ανυπομονεί, είναι να έρθει ο καιρός να φιλοξενήσουμε εμείς τους μαθητές και καθηγητές που θα επισκεφτούν το σχολείο μας τον προσεχή Μάρτιο. Επομένως σύντομα θα έχετε νέα μας!

To be continued....

Posted On Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 18:41 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 9

Wedding Presentation Event 2017

OLKLOGO

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Ελάτε στην παρέα μαςDhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".