Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
Εκπαίδευση

Εκπαίδευση (253)

Το Παράρτημα Καβάλας της  Ένωση Ελλήνων Φυσικών  και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» σας προσκαλούν στην ομιλία του Ιατρού Πνευμονολόγου – Εντατικολόγου, Επιμελητή ΜΕΘ, Νοσοκομείου Παπανικολάου & Ιατρού ερευνητή για την European Space Agency (ESA) 
Ευάγγελου Καϊμακάμη με τίτλο:
 
« Από τη γη στο διάστημα μέσω Ανταρκτικής! Έλληνες αστροναύτες και διαστημικά ανάλογα»
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος)
 
Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης γεννήθηκε στις 27 Απρίλη 1974 στη Λάρισα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.
Είναι ο μοναδικός Έλληνας που συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας (ESA), στη βάση Κονκόρντια της Ανταρκτικής.
 
Ένα από τα κυριότερα ενδιαφέροντά του είναι η αεροναυπηγική, η ιστορία της αεροπλοΐας, η αεροδυναμική, οι διαστημικές αποστολές, ενώ έχει και ερασιτεχνικό δίπλωμα χειριστή αεροσκαφών.
 
Επίσης έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή με τίτλο: «Συλλογή Στοιχείων από μια Άνοιξη».
Η ομιλία του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας …
Ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα για να γίνει κάποιος αστροναύτης;
Τι είναι τα διαστημικά ανάλογα;
Τι σχέση έχει η επανδρωμένη διαστημική εξερεύνηση με την Ανταρκτική;
Πώς ένας Έλληνας μπορεί να ασχοληθεί με αυτά τα επιστημονικά πεδία;
 
Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουν να απαντηθούν  από έναν επιστήμονα ο οποίος είχε την τιμή να συμμετάσχει στην τελευταία διαδικασία επιλογής Ευρωπαίων Αστροναυτών αλλά και σε μια επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική ως απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (European Space Agency). Θα αναλυθούν τα βασικότερα χαρακτηριστικά των σύγχρονων αστροναυτών, η διαδικασία επιλογής αυτών των επαγγελματιών στην Ευρώπη, αλλά και η επιστημονική δραστηριότητα σε απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη που προσομοιώνουν διαστημικά περιβάλλοντα, τα επονομαζόμενα διαστημικά ανάλογα στη Γη.
 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον βρέθηκε για 11 μήνες ο ομιλητής, ως ιατρός-ερευνητής της ESA το  έτος 2013. Θα παρουσιαστεί πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό από αυτή την αποστολή και θα δοθεί η ευκαιρία στο ακροατήριο να κατανοήσει τις προοπτικές των Ελλήνων επιστημόνων για συνεργασία με διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς, με στόχο την υπέρτατη περιπέτεια του ανθρώπου: τη Διαστημική Εξερεύνηση! 
 
Posted On Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 22:39 Γράφτηκε από τον

Με ανακοινώσεις που απεστάλησαν στα τοπικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ, τόσο η ΕΛΜΕ Καβάλας όσο και η ΔΑΚΕ Καβάλας επιχειρούν να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με το φαινόμενο των καταλήψεων σε σχολεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΛΜΕ Καβάλας

Λίγες μέρες έχουν περάσει από τότε που τιμήσαμε στα σχολεία μας τα θύματα του πολέμου και της βίας που γέννησαν ο ναζισμός, ο φασισμός και η δικτατορία.

Ως εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουμε το ηθικό χρέος να διατηρήσουμε τη μνήμη των εγκλημάτων των φασιστών και των αγώνων των λαών, ώστε να μην ξαναζήσει ο κόσμος μας τον πόλεμο, τη βία, την απώλεια.

Φιλοναζιστικά κόμματα και οργανώσεις, τον τελευταίο καιρό, με πατριδοκάπηλα συνθήματα εκμεταλλεύονται τον αυθορμητισμό και την αγνότητα των μαθητών μας, για να ξεπλύνουν τη δική τους εγκληματική δράση.

Η είσοδος στα σχολεία εθνικιστικών και αλυτρωτικών απόψεων, ως αποτέλεσμα της αντιπαλότητας εθνικιστικών δυνάμεων που δρουν σε όλες τις χώρες, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να θέσει σε εγρήγορση την εκπαιδευτική κοινότητα.

Είναι υποχρέωσή μας να μην αφήσουμε την απογοήτευση και την αμάθεια, που γέννησε η κρίση και ενίσχυσε η ανευθυνότητα ορισμένων ΜΜΕ, να παρασύρουν τους μαθητές μας σε πρακτικές που εμπνέονται από μισαλλοδοξία και να τους παροτρύνουν να κλείνουν τα σχολεία.

Έχουμε χρέος με τα εφόδια που μας παρέχει η παιδεία να διευρύνουμε τη γνώση και την κριτική ικανότητα, να καλλιεργήσουμε την αισθητική και να συμβάλλουμε στην ηθική συγκρότηση των μαθητών μας.

Ο κόσμος των δικαιωμάτων, της συναδέλφωσης των λαών και της ειρήνης θα έρθει μέσα από την ποιοτική εκπαίδευση  και την αγωνιστική μας εγρήγορση.

Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε ως αρωγό

όλη την εκπαιδευτική κοινότητα

και όλη την κοινωνία.

ΔΑΚΕ Καβάλας

Στην Γ.Σ της ΕΛΜΕ Καβάλας, 27-11-2018 συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  1. Διορισμοί και τρόπος διορισμών αναπληρωτών Καθηγητών.
  2. Καταλήψεις σχολείων για το Μακεδονικό ζήτημα που προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα έγινε προσπάθεια από τους παρευρισκόμενους των αριστερών παρατάξεων να θεωρήσουν και να χαρακτηρίσουν τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στις καταλήψεις της Πέμπτης, 29-11-2018, υποκινούμενους από ακραίες φασιστικές δυνάμεις.

Δεν ξέρουμε αν τους καταληψίες μαθητές «για τη Μακεδονία» στη Β. Ελλάδα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν χρυσαυγίτες. Ξέρουμε, όμως, ότι αυτοί που έχουν κάνει τις καταλήψεις θεσμό εξανίστανται ξαφνικά και κατηγορούν αυτούς τους μαθητές σαν φασίστες, με πρώτο τον υπουργό Παιδείας!

Προφανώς, οι καταλήψεις των σχολείων είναι σωστό πράγμα αν καθοδηγούνται από τους καθηγητές και τους γονείς μειοψηφιών που έχουν μπουκώσει τα μυαλά των παιδιών τους με τόνους προπαγάνδας κομματικής και προπαγάνδας αφελληνισμού, αλλά αν οι μαθητές θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την Συμφωνία των Πρεσπών και να υπερασπιστούν την ελληνική Μακεδονία, παρακινημένοι κι αυτοί από τους δικούς τους γονείς, είναι λάθος ενέργεια!

Η Παιδεία είναι, βλέπεις, μονοπώλιο μιας αριστεράς, παλιάς κοπής του 1920, που μισεί την πατρίδα, που είναι ανιστόρητη και που δεν έχει καν σχέση με την Αριστερά του Αλβανικού μετώπου του ’40, του ΕΑΜ, του 114, του Κυπριακού αγώνα, του αντιχουντικού αγώνα, του Πολυτεχνείου, του Γλέζου, του Μίκη, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Γκάτσου.

Είναι αποκομμένη από τον ιστορικό ιστό της Ελλάδας και προσπαθεί να επιβληθεί ποδοπατώντας και ποτίζοντας με δηλητήριο κάθε ελληνικό που μπορεί να φυτρώσει στις παιδικές και εφηβικές διάνοιες.

Κατόπιν αυτού, η Παράταξη της ΔΑΚΕ και τα τρία μέλη της που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θεωρούν αναγκαία και επιτακτική ανάγκη να προβούν στην ακόλουθη δήλωση:

Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή Κατάληψης, δεν στηρίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών που αμφισβητεί την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Ρωτήσαμε τους παρευρισκόμενους αν αυτά τα τρία χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι είμαστε ακροδεξιά στοιχειά και αν αυτοί με την τακτική και την πρακτική τους και με τα λεγόμενά τους, χαρίζουν το σύνολο των μαθητών που θα συμμετάσχουν στις καταλήψεις στη Χρυσή Αυγή.

Εμείς τους μαθητές τους θεωρούμε Έλληνες που κινούνται από πατριωτικό συναίσθημα και από κανέναν άλλο.

Με βάση τα παραπάνω καταψηφίζουμε το κείμενο της ΕΛΜΕ Καβάλας, δεν δεχόμαστε και δεν συμμετέχουμε σε καμιά προσπάθεια διάλυσης των καταλήψεων από τους Καθηγητές των αριστερών παρατάξεων, γιατί είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές έχουν και κρίση και ωριμότητα και το μυαλό να κρίνουν και να αποφασίσουν μόνοι τους

Καταγγέλλουμε τις αριστερές παρατάξεις ότι στηρίζουν έμπρακτα την συμφωνία των Πρεσπών, συκοφαντούν οποιονδήποτε εκφράζει την ανησυχία του για το διπλωματικό αυτό τερατούργημα, απειλούν και στοχοποιούν ανήλικους μαθητές και προβαίνουν συστηματικά σε δολοφονία χαρακτήρων.

Με τη δράση τους ένα πράγμα θα πετύχουν μόνο: Την περιφρόνηση όλων των Μακεδόνων.

Posted On Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 15:01 Γράφτηκε από τον

Οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα (στη διάρκεια σύσκεψης στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου) η συγχώνευση του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με αυτά της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος για τη δημιουργία του νέου "Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος".

Το τελικό σχέδιο δημοσιεύτηκε στο esos.gr και περιλαμβάνει δύο κόμβους τις Σέρρες και την Καβάλα και την κεντρική έδρα του Πανεπιστημίου που είναι  η Θεσσαλονίκη .

Στους δύο κόμβους θα υπάρχει αντίστοιχα από ένας Αντιπρύτανης.

Το Πανεπιστήμιο θα διοικείται από Διοικούσα 21  μελών που θα αποτελείται από τις σημερινές εκλεγμένες πρυτανικές αρχές των τριών ΤΕΙ και 5 μέκη που θα διορίσει ο υπουργός από το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Το νέο Πανεπιστήμιο αποτελείται από 32 τμήματα τα οποία  θα λειτουργούν στις εξής 6 πόλειςΘεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς ,Κατερίνη και Δράμα

Ειδικότερα τα 32 τμήματα, έχουν ως εξής:

Σχολές και Τμήματα του Κόμβου Σερρών

ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (έδρα σχολής Θεσσαλονίκη)

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Σέρρες)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του υφιστάμενου Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Σέρρες)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του υφιστάμενου Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Κατερίνη)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του υφιστάμενου Τμήματος με τίτλο «Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού».  

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (έδρα σχολής Σέρρες)

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Σέρρες)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του υφιστάμενου Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών

Τμήμα Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (Σέρρες)
Προκύπτει από τη διάσπαση του υφιστάμενου Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (πρώην εισαγωγική κατεύθυνση Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής)

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Σέρρες)
Προκύπτει από τη διάσπαση του υφιστάμενου Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (πρώην εισαγωγική κατεύθυνση Πολιτικών Μηχανικών)

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
προκύπτει από την αναδιοργάνωση του υφιστάμενου Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΚΜ.

Λόγω εσωτερικής διαφωνίας του προσωπικού παρατίθενται και οι δύο προτεινόμενοι τίτλοι και κατατίθενται οι αντίστοιχες μελέτες βιωσιμότητας.

ΣΧΟΛΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (έδρα σχολής  Σέρρες)

Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (Σέρρες)
Προκύπτει από την μετεξέλιξη του λειτουργούντος τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων

Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης (Κιλκίς)
Προκύπτει από τη μετεξέλιξη του λειτουργούντος τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης

Σχολές και Τμήματα του κόμβου Καβάλας

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (έδρα σχολής Καβάλα)

Τμήμα Φυσικής (Καβάλα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Τμήμα Χημείας (Καβάλα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φ.Α. και Μηχανολόγων Μηχανικών

Τμήμα Πληροφορικής (Καβάλα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής

Τμήμα Γεωλογίας (Καβάλα)

ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (έδρα σχολής Θεσσαλονίκη)

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Καβάλα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων

 
 

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Καβάλα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος  Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (έδρα σχολής Δράμα)

Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα)
Προκύψει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση και ενίσχυση του Τμήματος Οινολογίας

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (έδρα σχολής Θεσσαλονίκη)

Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης

Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (έδρα σχολής Θεσσαλονίκη)

Τμήμα Νοσηλευτικής

Τμήμα Μαιευτικής

Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Τμήμα Κλινικής Διατροφής και Διαιτολογίας

Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (έδρα σχολής Δράμα)

Τμήμα Γεωπονίας

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (έδρα σχολής Θεσσαλονίκη)

Σχολή Επιχειρηματικότητας και Δημόσιας Διοίκησης

Τμήμα Διοίκησης Υπηρεσιών Τουρισμού, Εμπορίας και Διαφήμισης

Τμήμα Λογιστικής και Πληροφοριακά Συστήματα

Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (έδρα σχολής Σέρρες)  

Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Προκύπτει από τη συνένωση των Τμημάτων Μηχ. Αυτοματισμού και Μηχ. Οχημάτων

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων
Προκύπτει από τη συνένωση των Τμημάτων  Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχ. Πληροφορικής

Επίσης θα λειτουργήσει τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου , το οποίο θα ενταχθεί στο  Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, με έδρα την Καβάλα και Αραβικών Σπουδών με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Γίνεται επίσης συζήτηση να αναπτυχθεί τμήμα Μαθηματικών και Φιλοσοφίας.

Posted On Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 12:57 Γράφτηκε από τον

Τις εντυπώσεις τους από το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελβετία, στην έδρα του φημισμένου επιστημονικού κέντρου CERN, περιγράφουν οι εκπαιδευτικοί του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, Κωνσταντίνος Μαυρίδης και Κατερίνα Χούτσιου, στο ακόλουθο δελτίο Τύπου:

Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας, είναι ένα σχολείο που έχει ως σταθερό στόχο να είναι ένα σχολείο σύγχρονο, ανοιχτό στην κοινωνία, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δράσεις που ενισχύουν την ατομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των μαθητών του. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, πραγματοποίησε πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο επιστημονικό κέντρο CERN της Γενεύης στην Ελβετία, από 29/10/2018 έως και 2/11/2018. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από προετοιμασία περίπου ενός έτους, που περιλάμβανε πολύμηνη ηλεκτρονική αλληλογραφία με το επιστημονικό κέντρο και αρκετές συναντήσεις προετοιμασίας με τους μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου που συμμετείχαν στην επίσκεψη, καθώς και με τους γονείς και κηδεμόνες τους. Επιτεύχθηκε μία πολύ καλή επιλογή ταξιδιωτικού γραφείου, με ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές για τη μεταφορά και τη διαμονή των μαθητών, αλλά διαμορφώθηκε και ένα πλούσιο πρόγραμμα της εκπαιδευτικής εκδρομής, το οποίο, όπως φάνηκε και κατά την υλοποίησή του, πρόσφερε στους μαθητές ανεπανάληπτες εικόνες και εμπειρίες, πολύτιμες για την εξέλιξή τους.

Cern3 600x450

Η πρώτη και σημαντικότερη εμπειρία για τους μαθητές, ήταν, χωρίς αμφιβολία, η επίσκεψη στο CERN. Το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό και ερευνητικό κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματίων στον κόσμο, αλλά και ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας, αφού ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Μέσα στους στόχους του CERN, είναι η προώθηση της γνώσης για τον κόσμο γύρω μας (τα μυστικά του Big Bang, πώς ήταν η ύλη στα πρώτα λεπτά της ύπαρξης του σύμπαντος), αλλά και  η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για επιταχυντές και ανιχνευτές, η πληροφορική (το Web και το GRID), η ιατρική διάγνωση και θεραπεία, η εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων και μηχανικών του αύριο. Ουσιαστικά, οι ερευνητές του CERN, ανάμεσά τους πολλοί νομπελίστες επιστήμονες, προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που έθεσε ο άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του στον πλανήτη: Τι είναι το σύμπαν; Πώς εξελίσσεται; Από πού προήλθαμε; Ποιο είναι το μέλλον μας; Υπάρχουν άλλα σύμπαντα; Ως τώρα δόθηκε μία πληθώρα θεολογικών, φιλοσοφικών και επιστημονικών απαντήσεων. Στο CERN, οι δέσμες των σωματιδίων χρησιμοποιούνται για να διεισδύσουν μέσα στην καρδιά της ύλης και να δημιουργήσουν καταστάσεις ανάλογες με αυτές που επικρατούσαν λίγο μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Οι ερευνητές του CERN εξετάζουν εκατομμύρια από ασυνήθιστα γεγονότα προσπαθώντας να καταλάβουν πώς, μετά από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, το σύμπαν κατέληξε σε ό,τι βλέπουμε σήμερα γύρω μας. Συνεχίζουν με αυτό τον τρόπο την αέναη αναζήτηση του ανθρώπου, προκειμένου να δώσει τις απαντήσεις για τη γέννηση και την εξέλιξή του, στην πρωτοπορία της ανθρώπινης αναζήτησης για τη γνώση. Με τους επιταχυντές των σωματιδίων -που συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα επιστημονικά όργανα στον κόσμο- επιτυγχάνει τη σύγκρουσή τους με ακίνητους στόχους, ή μεταξύ τους. Με την καταγραφή αυτών των αποτελεσμάτων, οι φυσικοί μπορούν να ανακαλύψουν τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ των σωματιδίων και να ερμηνεύσουν την ύλη και τη δημιουργία της.

Όμως πάντα πολλά θεμελιώδη ερωτήματα εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα. Για να απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα, το CERN έθεσε σε λειτουργία το 2009 ένα νέο επιταχυντή, τον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες. Στο παγκόσμιο αυτό εργαστήριο οι ανιχνευτές κατορθώνουν και συλλαμβάνουν περίπου 800 εκατομμύρια συγκρούσεις κάθε δευτερόλεπτο.

Cern5 600x450

Το 2012, η ανακάλυψη του μποζονίου Χίγκς (γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού») από τα πειράματα ATLAS και CMS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, οδήγησε στην απονομή του βραβείου Νόμπελ την επόμενη χρονιά. Ένα σωματίδιο που συμπεριφέρεται σαν το μποζόνιο του Χιγκς, ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του CERN και ανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου του 2012. Το πεδίο που δημιουργεί το σωματίδιο, είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη μάζας, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε βαρύτητα στο σύμπαν. Το μποζόνιο του Χιγκς θεωρείται από τους φυσικούς ως το κλειδί της θεμελιώδους δομής της ύλης, το σωματίδιο που δίνει στην ύλη την μάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του «Καθιερωμένου Μοντέλου». Η ανακάλυψή του ανοίγει τον δρόμο για περισσότερο προωθημένες έρευνες πάνω σε άλλα μυστήρια του σύμπαντος.

Τα ευρήματα των επιστημόνων του CERN, έχουν άμεση εφαρμογή στους τομείς της ιατρικής και της πληροφορικής. Στην ιατρική, η έρευνα βοηθάει κυρίως στον τομέα της απεικόνισης και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων -το λεγόμενο PET scan- άρχισε πριν από 40 χρόνια από έναν φυσικό του CERN και σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης. Σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι φυσικοί του CERN αναπτύσσουν σαρωτές του συγκεκριμένου τύπου τελευταίας γενιάς, εξοπλισμένους με ανιχνευτές που χρησιμοποιούνται στα πειράματα του ανιχνευτή CMS (Συμπαγές Μιονικό Σωληνοειδές), που αποκάλυψαν τη διάσπαση του μποζονίου Χιγκς σε δύο φωτόνια. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση ενός σαρωτή PET: το ζητούμενο είναι να δούμε δύο φωτόνια. Με την ίδια τεχνολογία μπορούμε να ανιχνεύσουμε έναν καρκινικό όγκο στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα, οι καινούργιοι επιταχυντές πρωτονίων έχουν οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις κατά του καρκίνου. Ουσιαστικά, αναλαμβάνουν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάπτουν τα υγιή γειτονικά τους, όπως π. χ. συμβαίνει στην περίπτωση των ακτίνων Χ ράδιο που χρησιμοποιούνται στις ακτινοθεραπείες.

Για τα παιδιά, η επίσκεψη σ’ αυτό το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο, με όλα όσα είδαν, άκουσαν και γνώρισαν από τους επιστήμονες που τα μύησαν στον κόσμο του CERN, αποτελεί σίγουρα μία εμπειρία πάρα πολύ ουσιαστική για την εξέλιξή τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συγκεντρώσουν πολλές ακόμα εικόνες και εμπειρίες, όπως η γνωριμία με σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις (Μιλάνο, Γενεύη, Βέρνη), η διαμονή και περιήγηση στην πανέμορφη «Βενετία των Άλπεων», τη γαλλική πόλη Annecy, η επίσκεψη στον Ο.Η.Ε. και το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη, στο Maison Cailler de chocolat, στο χιονοδρομικό κέντρο Chamonix Mont Blanc μέσα στις χιονισμένες Άλπεις και στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Ντα Βίντσι του Μιλάνου.

Από το ταξίδι επιστρέψαμε όλοι, καθηγητές και μαθητές, εντυπωσιασμένοι, γεμάτοι, μπορεί και λίγο διαφορετικοί. Η εκδρομή αυτή, ίσως, απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι το ταξίδι είναι ένα μεγάλο σχολείο, ότι το ταξίδι μας μορφώνει, ότι το ταξίδι μας κάνει καλύτερους ανθρώπους».

Posted On Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 13:21 Γράφτηκε από τον

Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας διοργανώνει Εκδήλωση - Ομιλία με θέμα:

«Η ΕΦΗΒΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ – ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας (Ευγ. Ιορδάνου & Αριστείδου)

Θα μιλήσουν :

Δρ. Γιώργος Φιλιππίδης, Κοινωνικός Λειτουργός - Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, «Έφηβοι και Διαδίκτυο. Από την φυσιολογική χρήση στην κατάχρηση και τον εθισμό".

Δρ. Γκάρο Εσαγιάν, Ψυχίατρος –Ψυχαναλυτής,  «Η εφηβεία στη σύγχρονη εποχή: τι οφείλουν να γνωρίζουν οι γονείς".

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό

Posted On Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 13:19 Γράφτηκε από τον

2 ευρωπαϊκές βραβεύσεις - πιστοποιήσεις πέτυχαν μαθητές του Γενικού Λυκείου και του 1ου διθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου Χρυσούπολης (αντίστοιχα), για εργασίες που εκπόνησαν την περασμένη χρονιά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning. Η εν λόγω δράση συνίσταται στη λειτουργία μιας πλατφόρμας για την προαγωγή της συνεργασίας των σχολείων στην Ευρώπη μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για σχολεία.

Το ΓΕ.Λ Χρυσούπολης, με υπεύθυνη προγράμματος την εκπαιδευτικό κα Ελένη Κωστοπούλου και με ομάδα μαθητών-μαθητριών (οι Κία Δομβρίδου, Λάζαρος Τοπάλης, Αλεξάνδρα Πάτση, Μπέσι Ντότσι, Γκέσι Ντόμι, Γιώτα Χουβαρδά, Γιάννης Παπαϊωάννου, Παύλος Κυριακού, Μαρίνα Καρποζήλου, Κατερίνα Παρασχάκη, Δέσποινα Καμμένου) βραβεύθηκε πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας 2018 (μεταξύ και άλλων σχολείων από 18 χώρες της Ευρώπης), για μια εργασία με την επωνυμία "For a better tomorrow". Αυτό σημαίνει η εργασία των μαθητών και του σχολείου της Χρυσούπολης αναγνωρίστηκε στο υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την ίδια βράβευση, όμως, έλαβε και το 1o δ/θ ολ. Νηπιαγωγείο Χρυσούπολης, με υπεύθυνη προγράμματος την εκπαιδευτικό κ. Μαρία Γιαννίκη, και με την εργασία με τίτλο "Τέχνη, τέχνη, είσαι εδώ;"

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 2 αυτά σχολεία ήταν τα μόνα από ολόκληρο το νομό Καβάλας που έλαβαν την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το έτος 2018.

Posted On Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 18:10 Γράφτηκε από τον

Ήταν μια μακρόχρονη επιθυμία των μαθητών του 1ου Λυκείου Καβάλας, να εξωραΐσουν τις τάξεις τους και το πέτυχαν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Δήμος Καβάλας διέθεσε όλα τα χρώματα που χρειαζόταν οι μαθητές για να βάψουν τις τάξεις τους, αλλά και να κάνουν στους τοίχους μοναδικές ζωγραφιές, απίστευτα καλλιτεχνήματα, το ένα καλύτερο από το άλλο. Με τη δράση τους αυτή οι μαθητές ανέδειξαν στοιχεία εθελοντισμού, συνεργατικότητας, ενθουσιασμού, φαντασίας και δημιουργικότητας, όπως αναφέρει η ευχαριστήρια επιστολή που έστειλε η διευθύντρια και οι Σύλλογοι καθηγητών και γονέων και κηδεμόνων, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, προς τη Δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, για την προσφορά των χρωμάτων από τον Δήμο. «Η ανταμοιβή των μαθητών είναι το υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ο σεβασμός που θα δείξουν στην προσωπική τους δουλειά», προσθέτουν στην επιστολή τους.

Η Δήμαρχος, που είχε την ευκαιρία να δει το βίντεο με τις φωτογραφίες, από την εξέλιξη της δράσης αυτής και το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα της προσπάθειας των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, δήλωσε ενθουσιασμένη. Συγχαίρει τους μαθητές για την ιδέα που είχαν, για την συνεργασία που ανέπτυξαν και την ολοκλήρωση μιας ιδιαίτερα πετυχημένης πρωτοβουλίας τους. Η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, συγχαίρει επίσης, τη Διευθύντρια και τους καθηγητές του σχολείου, δεδομένου, ότι αυτοί ενέπνευσαν, ενθάρρυναν και υποστήριξαν την πρωτοβουλία αυτή των μαθητών

Posted On Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 19:22 Γράφτηκε από τον

Το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ.), στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ανάδειξη και προβολή του ιστορικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής μας, αποφάσισε να προτείνει, σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της Καβάλας, την προκήρυξη προγράμματος χορήγησης υποτροφίας για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με αντικείμενο την κοινωνική – οικονομική ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου μας σε σχέση με τον καπνό. Η διάρκεια της υποτροφίας προβλέπεται να είναι από ένα (1) έως τρία (3) έτη, κατά περίπτωση.

Ένεκα των ανωτέρω, με την παρούσα επιστολή το Δ.Σ. του Ι.Κ.Κ.Ι.Κ. καλεί τους τοπικούς φορείς να αποδεχθούν την προπεριγραφόμενη πρόταση και να συνδράμουν έμπρακτα στη σχετική προσπάθεια, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της για την κοινωνική, οικονομική και επιστημονική ανάπτυξη της πόλης μας.

Συμπληρωματικά επισημαίνεται ότι το ακριβές περιεχόμενο της προκήρυξης για τη χορήγηση της υποτροφίας, την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων και την παρακολούθηση της εν γένει λειτουργίας του εν λόγω προγράμματος θα επιμεληθεί επιτροπή που θα συγκροτηθεί με μέριμνα των εμπλεκόμενων φορέων και θα αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες του τόπου μας. έγκριτους επιστήμονες του τόπου μας.

 Τέλος, ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. του Ι.Κ.Ι.Κ. έχει εξουσιοδοτήσει ως Υπεύθυνη οργάνωσης του επίμαχου προγράμματος και αρμόδια για την παροχή κάθε περαιτέρω πληροφορίας ή διευκρίνισης το μέλος του Ινστιτούτου κα Μαρία Μυλωνά, δικηγόρο Καβάλας - Υπότροφο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Posted On Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 07:32 Γράφτηκε από τον

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας Καβάλας (ΕνΕΑΓΚ) για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Από τις 10.30 μέχρι και τις 13:30, πάρα πολλά παιδιά βρέθηκαν στο 6ο ΓΕΛ Καβάλας  (πρώην Πολυκλαδικό) και γιόρτασαν  την Πολυγλωσσία μαζί με τους γονείς τους και τις /τους  εκπαιδευτικούς της ΕνΕΑΓΚ. Η εκδήλωση είχε τίτλο  «SINGING, DANCING, SMILING IN EUROPE» και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα του Europe Direct Κομοτηνής, του Kavala Tours  και του Δήμου Καβάλας.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη χρώματα και μουσική, εδέσματα και χυμούς ,ευγενική προσφορά του Δήμου Καβάλας, το προαύλιο του σχολείου μεταμορφώθηκε σε κέντρο πολυγλωσσίας και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους, με  διαγωνισμούς,καραόκε, face painting, δώρα και πολλά-πολλά παιχνίδια. Συγκεκριμένα, τα παιδιά έπαιξαν δια-δραστικά γλωσσικά παιχνίδια, τα οποία είχαν ετοιμάσει σε ξεχωριστές γωνιές οι εκπαιδευτικοί της ΕνΕΑΓΚ και επιδαπέδια παιχνίδια που στάλθηκαν από το Europe Direct Κομοτηνής  και την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Πολλή μεγάλη ήταν η συμμετοχή των παιδιών και στο διαγωνισμό ζωγραφικής στα πλαίσια της εκδήλωσης με θέμα'' Οι γλώσσες του κόσμου''. Από τα σχολεία του νομού Καβάλας συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 180 ζωγραφιές μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Η τριμελής επιτροπή που αποτελούνταν από δύο καθηγητές καλλιτεχνικών  κ. Δημαρίδη,  κα Κουκμά και τον κ. Σουλειμάν Μοχάμεντ  ο οποίος φιλοξενείται στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Καβάλας, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ζωγραφικής. Τα αποτελέσματα αναλυτικά είναι α. για τα παιδιά του Δημοτικού: 1η θέση: Μαρία Μουρατίδου Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοχώματος, 2η θέση: Μιχαήλ Άγγελος Ψωμάς, ΣΤ2 Δ.Σ. Αμυγδαλεώνα και  3η θέση: Δανάη Αδαμάκη 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, β. για τα παιδιά Γυμνασίου/ Λυκείου η Επιτροπή  έκρινε ότι έως επιβράβευση της καλλιτεχνικής αρτιότητας του α’ βραβείου δεν θα απονεμηθεί 2ο βραβείο αλλά  θα μοιραστούν την 3η θέση δυο μαθητές. Αναλυτικά : 1η θέση: Διττόπουλος Ηλίας , Γ’ τάξη 2ο ΓΕΛ Καβάλας και  3η θέση: Αθηνά Δαμιανίδου, 1ο ΓΕΛ Χρυσούπολης και Ευαγγελία Μιχαλοπούλου Γυμνάσιο Νικήσιανης. Eιδικό βραβείο δόθηκε στην  μαθήτρια Χριστίνα Ιωαννίδου, Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα , για την κατασκευή της.

Το πρωινό της Κυριακής  πρόσφερε τελικά σε όλους μια πολύχρωμη, πολυγλωσσική και πολυ-πολιτισμική εμπειρία, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί στα παιδιά ο εθελοντισμός, η αγάπη για τη Γλωσσομάθεια, η συναίσθηση της σημασίας της Πολυγλωσσίας και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Posted On Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 07:24 Γράφτηκε από τον

Το Παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνδιοργανώνουν την ετήσια τελετή βράβευσης των μαθητών Δημοτικών Σχολείων που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, «Παιχνίδι και Μαθηματικά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της ΠΕ Καβάλας την ερχόμενη Κυριακή 23-9-2018 και ώρα: 12:00.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, υπό τη Διεύθυνση της κ. Κωσταντίας Κύπρου, ενώ Θα προηγηθεί ομιλία του προέδρου του Παραρτήματος, κ.Βασίλειου Τσιάντου με θέμα :«Η σημασία των Μαθηματικών στη ζωή μας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση βράβευσης.

Posted On Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 21:50 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 19

Energean   E 19 12 2018

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας