Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σεπτεμβρίου 2016 - Kavala Portal - Η επίσημη Φωνή της Καβάλας

Μία 77χρονη Γερμανίδα σκοτώθηκε σε τροχαίο που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε επαρχιακό δρόμο της Θάσου. Συγκεκριμένα, Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε μία 58χρονη γυναίκα παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα μία 77χρονη υπήκοο Γερμανίας, η οποία κινούνταν στο οδόστρωμα σε επαρχιακό δρόμο στην Αστρίδα. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Θάσου.


Συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης στην Καβάλα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, 51χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.
Ο συλληφθείς τις πρωινές ώρες, στην Καβάλα, μετά από φραστικό επεισόδιο με θαμώνα στην Καβάλα
καταστήματος, πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα έξω από το κατάστημα.

Κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, μία γεμιστήρα, ένα  φυσίγγιο και τρεις κάλυκες. Ο συλληφθείς, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως, οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Κατηγορία Αστυνομικά

Με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Εσθονίας κ. Kalle Palling συναντήθηκε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Εσθονίας κ. Γεώργιος Παπαφιλίππου.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στις ευρωπαϊκές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς και ο συντονισμός των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο προσφυγικό, ενώ αναλύθηκαν οι δράσεις που έχουν αναληφθεί από τις δύο χώρες σε σχέση με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουράκης, «η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είναι εξαιρετικά εποικοδομητική, όχι μόνο στα επίσημα fora, αλλά και στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων, όποτε μας δίνεται αυτή η ευκαιρία. Τα εθνικά κοινοβούλια καλούνται να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο θεσμικό ρόλο στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές προσεγγίσεις του καθενός, έχουν το θεσμικό καθήκον να συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων».

Η συνάντηση αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική, καθώς την αμέσως επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε εκ νέου άτυπη συνάντηση, την 30η Σεπτεμβρίου 2016, μεταξύ του κ. Παπαφιλίππου και του κ. Kalle Palling, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Emeri Põld, υπεύθυνο για την μετεγκατάσταση προσφύγων στην Εσθονία.

Η συνάντηση διεξήχθη σε αρκετά θερμό και φιλικό κλίμα σε χώρο εκτός της Βουλής και κατά τη διάρκειά της δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες και κυρίως για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από μέρους της Ε.Ε και των χωρών μελών της. Στο ζήτημα δε αυτό διαπιστώθηκε ταυτότητα απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα έγινε αντιληπτή από τον κ. Kalle Palling η αναγκαιότητα ίδρυσης στο Εσθονικό Κοινοβούλιο αντίστοιχης Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας και υποσχέθηκε ότι η ίδρυσή της θα λάβει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τέλος, ο κ. Παπαφιλίππου προσκάλεσε τον Εσθονό βουλευτή στην Καβάλα και τη Θάσο για να δει από κοντά τις ομορφιές της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Κατηγορία Πολιτική
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 21:10

Δύσκολες ώρες για τον περιφερειάρχη ΑΜΘ

Ώρες αγωνίας για την οικογένεια του περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος νοσηλεύεται από την Τρίτη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ξάνθης.

Η κατάσταση της υγείας του παραμένει σοβαρή -και μάλιστα να έχει επιδεινωθεί ύστερα από επιπλοκές που παρουσιαστηκαν-, με τον κ. Παυλίδη να συνεχίζει να δίνει μάχη με τον καρκίνο

Κατηγορία Πολιτική

Από την κοινοπραξία TAP-AG λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) θεωρεί ότι η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του. Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του αγωγού, θα επενδύσουμε εθελοντικά εκατομμύρια ευρώ σε κοινωνικά υπεύθυνες δράσεις στη Βόρεια Ελλάδα, με έμφαση σε προγράμματα που θα υλοποιηθούν στις Περιφέρειες που θα διασχίσει ο αγωγός, δηλαδή τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Ο TAP έχει δεσμευτεί να τηρεί τα σχετικά διεθνή πρότυπα (Κατευθυντήριες Οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης, μέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας, για Στρατηγικές Επενδύσεις σε Κοινότητες).

Εκπρόσωποι του TAP βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τις τοπικές κοινότητες ώστε να επιλέξουν και να διαμορφώσουν βιώσιμες και αμοιβαία αποδεκτές επενδύσεις, σε έργα κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, που θα υποστηρίζουν τις τοπικές κοινότητες στην υλοποίηση των αναπτυξιακών τους προτεραιοτήτων. Ο TAP στηρίζει καινοτόμες δράσεις που συμβαδίζουν με τις αρχές του, όπως αυτές περιγράφονται στον Κώδικα Δεοντολογίας του, και τηρούν τις προδιαγραφές του για την Υγεία & Ασφάλεια. Στα βασικά κριτήρια επιλογής συμπεριλαμβάνονται επίσης η έμφαση στις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο TAP, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, και η πραγματική υποστήριξη των αναγκών των κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του TAP, οι τέσσερις άξονες επιλογής αφορούν σε έργα που:

- Ενισχύουν τα μέσα βιοπορισμού στις τοπικές κοινωνίες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού

- Υποστηρίζουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής

- Καθιστούν εφικτή τη βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων μέσω της υποστήριξης στην εκπαίδευση και επιμόρφωση

- Βελτιώνουν την περιβαλλοντική διαχείριση μέσω –μεταξύ άλλων– της υποστήριξης της βιοποικιλότητας

Για την πραγματοποίηση αυτών των προγραμμάτων, ο TAP προκρίνει τη συνεργασία με ΜΚΟ (όπου αυτό είναι εφικτό), την από κοινού συνεισφορά με τους δικαιούχους των έργων, και την απόδοση ίσης έμφασης σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης ικανοτήτων και υποδομών.

Μέχρι σήμερα, ο TAP έχει πραγματοποιήσει αρκετές επενδύσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως τα Σεμινάρια Οδικής Ασφάλειας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.), και δωρεές σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, μέσω της συνεργασίας του με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και όχι μόνο

Κατηγορία Επιχειρήσεις

"Χαμογέλασε" στην Καβάλα η κληρωτίδα του Κυπέλλου της Γ' Εθνικής, καθώς το συγκρότημα του Γιάννη Ταουσιάνη προκρίνεται χωρίς αγώνα στην επόμενη φάση ενώ αποφεύγει και 3 από τους βασικότερους αντιπάλους της για την άνοδο στην Γ' Εθνική (την Δόξα Δράμας, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και τον Νέστο Χρυσούπολης) -θα συναντήσει έναν εξ αυτών μόνο αν προκριθεί στον τελικό του 1ου ομίλου του θεσμού. "Ζόρικο" το αποτέλεσμα της κλήρωσης για τον Νέστο Χρυσούπολης.

Καβάλα

Πιο αναλυτικά, η Καβάλα περνάει στην 2η φάση χωρίς αγώνα και θα κληθεί να αντιμετωπίσει εντός έδρας τον νικητή του αγώνα ΑΟ Καρδίας-Αλμωπός Αριδαίας.

Οι 2 ομάδες έχουν ήδη αναμετρηθεί στο πλαίσιο του πρωταθλήματος του 1ου ομίλου της Γ' Εθνικής κατηγορίας, με τον μεταξύ τους αγώνα (στην έδρα της Αριδαίας) να λήγει ισόπαλος  2-2.

Ο ΑΟ Καρδίας βρίσκεται αυτή την στιγμή στην 11η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, με 3 ισοπαλίες σε ισάριθμες αναμετρήσεις (2 αγώνες έληξαν 0-0, με τον Μακεδονικό Φούφα και τον Ορφέα Ξάνθης).

Ο Αλμωπός Αριδαίας (με δεδομένη αυτή την στιγμή την τιμωρία του Απόλλωνα Καλαμαριάς) βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, με 4 βαθμούς σε 2 αγώνες (έχει κερδίσει εκτός έδρας με 0-1 την ΑΕ Ποντίων, ενώ έκανε και το ρεπό του).

Νέστος Χρυσούπολης

Η ομάδα του Δημήτρη Μαγκαφίνη κληρώθηκε να μεταβεί, στο πλαίσιο της 1ης φάσης του θεσμού, στην Χαλάστρα για να αντιμετωπίσει τον (πάντα επικίνδυνο στην έδρα του) Καμπανιακό. Σε περίπτωση που προκριθεί θα κληθεί να υποδεχτεί στο γήπεδο της Χρυσούπολης τον νικητή του αγώνα Απόλλων Καλαμαριάς-Δόξα Δράμας (ένα ντέρμπι με ξεχωριστή πλέον σημασία, μετά και την ένσταση που κατέθεσαν και κέρδισαν οι "μαυραετοί" για την χρησιμοποίηση από τους "Πόντιους" του Αλέξη Μένκα).

Ο Καμπανιακός δεν έχει ξεκινήσει καλά το φετινό πρωτάθλημα, καθώς βρίσκεται αυτή την στιγμή στην 12η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, με 3 βαθμούς σε 3 αγώνες. Έχει κερδίσει εντός έδρας τον Απόλλωνα Παραλιμνίου με 1-0, ωστόσο έχει χάσει και τις 2 εκτός έδρας αναμετρήσεις του (με 3-1 από την Δόξα Δράμας και με 3-0 από τον Εορδαϊκό).

Τα διασταυρώματα

Diastavroma

Κατηγορία Ποδόσφαιρο

Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας διοργανώνει σεμινάριο, με εισηγητή τον Βασίλη Βασιλάκη.

Ένα σεμινάριο με βασικό θεματικό άξονα το παράλογο θέατρο (…και όχι μόνο…).

Τρόποι προσέγγισης, λόγου, κίνησης, αναπνοών, ανάλυσης κειμένων με στόχο τη «λογική» επεξεργασία.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για το θέατρο και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου (17.00 – 22.00), στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τα κείμενα που θα ήθελαν να δουλέψουν.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (ώρες γραφείου), στα παρακάτω τηλέφωνα : 2510 220876 και 2510 220877.

Κατηγορία Θέατρο

Με τον χειρότερο τρόπο δείχνει να εξελίσσεται η διαμάχη μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" σχετικά με την αποζημίωση του 1,5 εκατομμυρίων € για την απαλλοτρίωση της χερσαίας ζώνης του εμπορικού λιμανιού "Φίλιππος Β", μετά και την ομόφωνη -αν και με την παρουσία μόνο των μελών της συμπολίτευσης- απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης για την επίσπευση των ενεργειών για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΚ με σκοπό την καταβολή της επιδικασθείσας αποζημίωσης.

Αμέσως μετά την απόφαση αυτή η πρόεδρος της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου ζήτησε, δια μέσου της πληρεξούσιας δικηγόρου της επιχείρησης, από τις τράπεζες στις οποίες διατηρεί λογαριασμούς ο ΟΛΚ να παραδώσουν αναλυτικά στοιχεία για τα χρήματα που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς αυτούς. Βάση νόμου, οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να απαντήσουν μέσα σε 8 ημέρες, χρονικό διάστημα στο οποίο οι λογαριασμοί παραμένουν δεσμευμένοι -με στόχο να αποτραπεί οποιαδήποτε κίνηση χρημάτων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ωστόσο, η διοίκηση του ΟΛΚ εξέδωσε μια ανακοίνωση με ύφος ιδιαίτερα επικριτικό για τις αποφάσεις της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" αλλά και της ίδιας της κ. Ιωσηφίδου, την οποία και κατηγορεί ότι με αυτό τον τρόπο μπλοκάρει την διαδικασία της μισθοδοσίας των εργαζόμενων στον οργανισμό, ενώ μιλάει ακόμα και για "εκδικητικό μένος"!

Η ανακοίνωση του ΟΛΚ αναφέρει τα εξής:

Με το παρόν δελτίο τύπου θέλουμε να στηλιτεύσουμε την τακτική που ακολουθεί η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δια της Πρόεδρου της κ. Ιωσηφίδου, η οποία παρότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Οργανισμού Λιμένα, σε μία μόνο τράπεζα, υπερκαλύπτουν το ποσό που απαιτεί για την απαλλοτρίωση στον νέο Λιμένα, επιμένει να δεσμεύει το σύνολο των λογαριασμών με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν εργαζόμενοι, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.

Η κ. Ιωσηφίδου παρότι ενημερώθηκε για την αποδέσμευση ενός τουλάχιστον λογαριασμού ώστε να πληρωθούν, εργαζόμενοι ασφαλιστικά ταμεία και συναλλασσόμενοι, αρνήθηκε πεισματικά κάθε συζήτηση, διότι προφανώς προτεραιότητα για αυτήν έχει η ικανοποίηση του εκδικητικού της μένους.

Την τακτική της αυτή θέτουμε στην κρίση των Καβαλιωτών και της Δημάρχου κ. Τσανάκα.

Τι απαντάει η Α. Ιωσηφίδου

Μιλώντας πάντως στο Kavala Portal η κ. Ιωσηφίδου αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της διοίκησης του ΟΛΚ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "η πρόθεση για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΚ είχε γίνει γνωστή τουλάχιστον 1 εβδομάδα νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Θα μπορούσε η διοίκηση του οργανισμού να μεριμνήσει νωρίτερα για την μισθοδοσία του προσωπικού και να μην βάλει μπροστά τους εργαζόμενους προκειμένου να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες της. Η στάση αυτή είναι καθαρός λαϊκισμός και δεν πρόκειται να γίνει δεκτός από εμάς."

Κατηγορία Ανάπτυξη

Ακόμα "ψάχνουν" στον δήμο Παγγαίου για το δημοτικό όχημα τύπου γκρέϊντερ που φέρεται να "χάθηκε" επί των ημερών της διοίκησης Βασίλη Ξουλόγη. Και από ότι φαίνεται, θα το ψάχνουν για πολύ καιρό ακόμα.

Και μιλάμε για ένα όχημα 9,5 μέτρων! Δηλαδή και να θες πραγματικά να το εξαφανίσεις, σκέφτεσαι από μέσα σου: "Αυτό το 'θηρίο' ούτε με μαγικό ραβδάκι δεν εξαφανίζεται"

Η αναζήτηση τόσο του γκρέϊντερ όσο και των υπευθύνων συνεχίζεται κανονικά, και το πρωί της Πέμπτης κάθισμα στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας τόσο ο πρώην δήμαρχος Παγγαίου όσο και ο νυν Φίλιππος Αναστασιάδης αλλά και 40 δημοτικοί υπάλληλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η δίκη βέβαια μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε λόγω απουσίας του συνήγορου υπεράσπισης του κ. Ξουλόγη -λόγω άλλης υπόθεσης- και να αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Μάρτιο, ωστόσο οι ευθύνες παραμένουν και ένα όχημα μήκους 9,5 μέτρων παραμένει μεν -στα χαρτιά- στον στόλο των οχημάτων του δήμου αλλά ακόμα αγνοείται!

Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου που συνεδρίασε την Τετάρτη δεν ασχολήθηκε με πολλά σοβαρά ζητήματα -πέραν ίσως του αναψυκτηρίου στους Αμμολόφους που παραχωρήθηκε με τίμημα 108.000 €, μετά από έναν επεισοδιακό πλειστηριασμό, αλλά που δεν λειτούργησε ποτέ, και ενός περιπτέρου στην Μεσορόπη το οποίο αξιοποιείται μεν από επαγγελματίες της περιοχής αλλά με την ΕΤΑΔ (τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου) να ζητά την εκκένωσή του-, ενώ αξίζει να αναφερθεί κανείς στο γεγονός ότι για περίπου 45 λεπτά απασχόλησε τους δημοτικούς συμβούλους...μια διαφορά μεταξύ 2 δημοτών για ένα...παγκάκι που τοποθετήθηκε ανάμεσα σε 2 οικόπεδα!

45 λεπτά για ένα παγκάκι; Ούτε στην Ουγκάντα και στο Ουζμπεκιστάν δεν γίνονται αυτά...

Μετά από αυτό άντε να ασχοληθεί σοβαρά η αντιπολίτευση του δήμου Παγγαίου και να κριτικάρει τις επιλογές Αναστασιάδη.

Και όλα αυτά την ώρα που ο πρώην δήμαρχος Ελευθερούπολης Ιωάννης Φιλόσογλου έκανε ξανά την εμφάνισή του μετά από περίπου 2 χρόνια, με συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα! Αυτό και μόνο είναι είδηση, καθώς μιλάμε για έναν άνθρωπο που, λόγω των περιπετειών του με την δικαιοσύνη, δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε καμία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου.

Το θέμα βέβαια δεν είναι ότι εμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό στο προσκήνιο -και καλώς έκανε-, ούτε το ότι άσκησε κριτική στον κ. Αναστασιάδη -έχει κάθε δικαίωμα- όσο το ότι, σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος το 2019, απάντησε πως "έχουμε μπροστά μας τρία χρόνια που μας δίνει το περιθώριο να το σκεφτούμε πάντως τίποτε δεν αποκλείεται"!

Άραγε για αυτό και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τελευταία τόσο καλά τα βράδια; Μήπως επειδή ανησυχούσαμε για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές του...2019;;;

Αυτά προς το παρόν...καλή συνέχεια σε όλες και όλους!

Κατηγορία Τηλεβόας

Τον καθιερωμένο αγιασμό ενόψει της νέας χρονιάς πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα σε αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου του Πυθαγόρα τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», ενώ ο πρόεδρος Μανώλης Ζαχαρόπουλος, έκανε έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς, πολιτιστικών, ιστορικών και κοινωνικών. Ευχαρίστησε, δε, όλους όσοι συνέδραμαν στο έργο του Συλλόγου, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλου, ενώ ξεχώρισε την βράβευση της εφημερίδας «Μνήμη» για τα 7 χρόνια κυκλοφορίας της, μια «μεγάλη αναγνώριση που συνέδραμε και στο να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το Προσφυγικό Μουσείο, το οποίο επισκέφτηκε πάρα πολύς κόσμος το περασμένο καλοκαίρι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό», όπως είπε ο κ. Ζαχαρόπουλος, πριν αναφερθεί στις εκδηλώσεις που επίκεινται το νέο έτος, καθώς και στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ τον προσεχή Φλεβάρη, καλώντας όλα τα μέλη του Συλλόγου να δώσουν το «παρών».

Μετά το τέλος του αγιασμού και την ομιλία του κ. Ζαχαρόπουλου για τα πεπραγμένα του προηγούμενου χρόνου, τον λόγο έλαβε το μέλος του Συλλόγου Ανέστης Δημητριάδης, ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στον αγώνα που κάνει το ΔΣ και ο πρόεδρος προσωπικά για ένα πάγιο και αίτημα του Συλλόγου που αφορά την μετεγκατάσταση του Προσφυγικού Μουσείου στον «φυσικό του χώρο», στον ανακατασκευασμένο χώρο του πρώην μεντρεσέ πίσω από τις Καμάρες, μια απόφαση της προηγούμενης διοίκησης του δήμου που όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, «οφείλει να σεβαστεί η δήμαρχος και να εκπληρώσει μια απόφαση που θα βοηθήσει και την πόλη της Καβάλας τουριστικά που τόσο το έχει ανάγκη». Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα διαδοθεί και ένα συμβολικό μήνυμα, «την στιγμή που σε ένα τέτοιο χώρο θα φιλοξενηθεί ένα τέτοιο μουσείο, εκτός και αν η δήμαρχος έχει άλλα στο μυαλό της, κάτι που οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα, μιας και ελπίζουμε σύντομα το έργο να ολοκληρωθεί, όπως ελπίζουμε ότι και η απόφαση της δημάρχου θα είναι η σωστή». Σημείωσε, επίσης, ότι όλα τα μέλη του Συλλόγου πρέπει να πιέσουν στη σωστή κατεύθυνση, αναφορικά με την μετεγκατάσταση του μουσείου, σε κάτι που συναίνεσε και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κυριάκος Λυκουρίνος, υπερθεματίζοντας για το δίκαιο του αιτήματος και τονίζοντας ότι όλα τα μέλη του Συλλόγου ελπίζουν στην σωστή λήψη απόφασης από την δήμαρχο Καβάλας.

Κατηγορία Κοινωνία

Με «φόντο» τους φετινούς εορτασμούς για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την λειτουργία του αεροδρομίου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου του Καζαβητίου, στο πλαίσιο του 5ου Kavala AirSea Show, η Θασιακή Ένωση Καβάλας και η Αεροπορική Λέσχη «Μωραϊτίνης Αριστείδης» διοργάνωσαν προχθές το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Πληροφορικής και συγγραφέα Πασχάλη Παλαβούζη με τίτλο «Θάσος, το Άγνωστο Αεροδρόμιο» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ξυράφι».

Το βιβλίο παρουσίασαν ο ιστορικός Κωνσταντίνος Χιόνης και ο πρόεδρος της Αεροπορικής Λέσχης «Μωραϊτίνης Αριστείδης» και διευθυντής του Kavala AirSea Show Σμήναρχος (Ι) ε.α. Παναγιώτης Γεωργιάδης, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Νίκος Τσιλογεώργης. Παράλληλα, κατά την παρουσίαση προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Δ. Πανταζή για το Αεροδρόμιο Καζαβητίου με τίτλο «Οι Ιππότες της Αιγαίας Θάλασσας», που έχει ως θέμα την ανεύρεση στη Θάσο των συντριμμάτων αεροπλάνου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τύπου Sopwith Camel, όπως και βίντεο από την σύντομη πτήση του Bristol Scout πάνω από το αεροδρόμιο του Καζαβητίου τον περασμένο Ιούνιο κατά τις επετειακές εκδηλώσεις από τον David Bremner, εγγονό του Francis Donald Holden Bremner, ο οποίος πριν από 100 χρόνια προσγειώθηκε επιτυχώς στον ίδιο χώρο. Παράλληλα, η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τα εκθέματα και το διόραμα που έφτιαξαν τα μέλη του Συλλόγου Μοντελιστών Καβάλας με θέμα το αεροδρόμιο του Καζαβητίου και την αεροπορική Ιστορία της περιοχής γενικότερα.

Όσον αφορά την ταυτότητα του βιβλίου του κ. Παλαβούζη, όπως ανέφεραν και οι ομιλητές, αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας σε πρωτογενείς πηγές, εξιστορεί τεκμηριωμένα άγνωστες πτυχές της αεροπορικής ιστορίας του Α' ΠΠ έτσι όπως καταγράφηκαν πάνω από τις στεριές και θάλασσες της Ελλάδας και περιέχει στις 270 σελίδες του, πλούσιο και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό. «Ιστορίες απαράμιλλης τόλμης και ανδρείας συνοδεύουν τις μάχες που έδωσαν Έλληνες και ξένοι αεροπόροι πετώντας από το Καζαβήτι της Θάσου τα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918), του Μεγάλου Πολέμου όπως είναι ευρύτερα γνωστός. Ιστορίες που καταγράφηκαν ως θρύλοι στη συλλογική μνήμη των κατοίκων αυτού του νησιού. Περιστοιχισμένο από λιόδεντρα, δύο λόφους και το ψηλό Ψαριό στα νότια, το αεροδρόμιο του Καζαβητίου στις βορεινές ακτές της Θάσου δεν ήταν παρά ''ένα κομμάτι γης μέσα στη θάλασσα'', όπως το περιέγραψαν Άγγλοι αεροπόροι, ένα ανεμοδαρμένο - γι' αυτό και επικίνδυνο - ακρωτήρι...», αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα, με τον κ. Χιόνη να «ξεφυλλίζει» τα 8 κεφάλαια του βιβλίου και της ενδιαφέρουσες πτυχές της ελληνικής, παγκόσμιας και τοπικής ιστορίας των αρχών του 20ου αιώνα που φιλοξενεί, όπως και τα ιστορικά ντοκουμέντα και τις σπάνιες φωτογραφίες που αποτελούν σημαντικά ιστορικά τεκμήρια. «Η προσπάθεια του συγγραφέα, ήταν να αποκαταστήσει τις ελλείψεις, τις ανακρίβειες και τα σφάλματα των προηγούμενων εκδόσεων, για τη λειτουργία του αεροδρομίου στο Καζαβήτι Θάσου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Θάσιος ιστορικός, για να δώσει τον λόγο στον συγγραφέα, ο οποίος «ξενάγησε» επισταμένως τους παρευρισκόμενους στις άγνωστες σελίδες της Ιστορίας του αεροδρομίου του Καζαβητίου και επί της ουσίας της παγκόσμιας αεροπορικής Ιστορίας, ένα αεροδρόμιο το οποίο αναδείχτηκε φέτος στον μέγιστο βαθμό μέχρι τώρα.

Έναυσμα για την πρακτική και ιστορική αξιοποίηση του αεροδρομίου

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, κατά την τοποθέτησή του ότι το αεροδρόμιο του Καζαβητίου, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν το καλοκαίρι για τους εορτασμούς με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την λειτουργία του, μπόρεσε να «ξαναζωντανέψει» και να συνδράμει στην πρόσφατη μάχη με τις φλόγες, έστω με την προσγείωση εναέριων μέσων (σ.σ.: Προσγειώθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να επιθεωρήσει τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς), γεγονός που «ξαναζωντανεύει» την προσδοκία για να αποκτήσει το νησί ένα μικρό αεροδρόμιο που θα φιλοξενεί μικρά πολιτικά αεροσκάφη.

Την προοπτική αυτή ενίσχυσε και ο κ. Τσιλογεώργης με τις δηλώσεις του, αναφορικά με την σύγχρονη και πρακτική αξιοποίηση του αεροδρομίου, αλλά και σε σχέση με την ιστορική αξιοποίησή του, με την ανέγερση ενός μουσείου Αεροπορικής Ιστορίας, όπου θα φιλοξενούνται τα αεροπορικά ευρήματα που βρέθηκαν στην Καλλιράχη και στην περιοχή του αεροδρομίου, ζητώντας παράλληλα την συνδρομή του δήμου Θάσου για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο τέως βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, εκπρόσωποι του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης, μέλη της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, της Αεροπορικής Λέσχης «Μωραϊτίνης Αριστείδης», καθώς και του Συλλόγου Μοντελιστών Καβάλας.

Κατηγορία Βιβλία
Σελίδα 1 από 26

ELEFTHERIA 2018 FINAL

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας